У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Господарська діяльність підприємств в умовах промислового міста су проводжується, як правило, порушенням екологічного балансу Хмельницький національний університет

Барткова Людмила Михайлівна

УДК 330.115:338

ІНТЕРВАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ЗБИТКІВ, НАСЛІДКІВ НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ

08.03.02 – економіко-математичне моделювання

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Хмельницький – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Тернопільському державному економічному університеті.

Науковий керівник:

доктор технічних наук (спеціальність 01.05.02 – математичне моделювання та обчислювальні методи), професор

Дивак Микола Петрович,

завідувач кафедри комп’ютерних наук Тернопільського державного економічного університету.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Ріппа Сергій Петрович,

завідувач кафедри обліку та інформаційних технологій Національної академії державної податкової служби України Міністерства освіти і науки України (м. Ірпінь);

кандидат економічних наук, доцент

Мороз Віктор Степанович,

доцент кафедри економіки та підприємництва Хмельницького національного університету.

Провідна установа:

Львівський національний університет ім. Івана Франка Міністерства освіти і науки України, кафедра інформаційних систем в менеджменті.

Захист відбудеться 23 вересня 2005 р. o 12 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.052.01 при Хмельницькому національному університеті, вул. Інститутська, 11, 3-й корпус, зал засідань вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Хмельницького національного університету, вул. Інститутська, 11.

Автореферат розісланo 18 серпня 2005 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради, Н.В. Скринник

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Економіко-математичне моделювання показників господарської діяльності підприємства як первинної ланки національної економіки є важливим інструментом дослідження можливостей його розвитку та управління процесом виробництва. Створюючи матеріальні блага, підприємство неодмінно стикається із внесенням певних змін у довкілля. Досить часто ці зміни мають негативний характер, пов’язаний із нанесенням збитків, які не регламентуються чинним законодавством України. Найчастіше, у випадку довготривалих та помірних змін у довкіллі, індикатором економічних збитків є зростання рівня захворюваності населення, яке мешкає поблизу санітарно-захисних зон підприємств. Негативний вплив господарської діяльності підприємства на здоров’я населення підсилюється поганими соціально-економічними умовами. Неврахування соціально-економічниї складової призводить до того, що практиці економічні збитки є часто заниженими або завищеними. На сьогоднішній день В Україні розроблено ряд нормативно-правових документів, якими регулюється вплив діяльності підприємств на довкілля, а саме: Закон України “Про екологічну експертизу”, Закон України “Про охорону навколишнього природного середовища”, тощо. Спираючись на вказані закони, в теорії економіко-математичного моделювання вченими-економістами Каліновським С., Рюміною О.В., Голубом А.А., Струковою Е.В., Ріппою С.П., Ткаченком І.С., Карагодовою О.О., Черваньовою Д.М., Доланом Е.Дж., Ліндсеєм Д., Качинським А., Найденко В.В., Івановою А.В., Макаровою Т.Г., Биковим А.А. розроблені методи економічної оцінки впливу господарської діяльності підприємств на довкілля. Дані методи побудовані на припущеннях про детермінований або стохастичний зв’язок між соціально-економічними та екологічними факторами і розмірами екомічних збитків. Тим часом, фактори, які відображають зміну навколишнього середовища, є переважно описовими або отриманими на основі експертних оцінок. В цих умовах найбільш придатною формою формалізації їх опису є множинна форма, а моделювання зв’язку між економічними збитками і соціальними та екологічними факторами зручно проводити на основі теоретико-множинного підходу.

Розвиток теоретико-множинного підходу, зокрема, інтервального аналізу, дозволяє підійти до проблеми економіко-математичного моделювання збитків з точки зору відображення їх у вигляді гарантованих інтервалів можливих значень, які функціонально пов’язані із екологічним та соціально-економічним середовищем, що зазнає негативних змін внаслідок впливу на нього господарської діяльності підприємств.

Наявність великої кількості як соціально-економічних, так і екологічних факторів приводить до необхідності їх агрегування.

Виходячи з вищевикладеного, актуальною є науково-практична задача розробки економіко-математичних інтервальних моделей збитків як наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на середовище життєдіяльності людини, негативні зміни якого проявляються у підвищенні захворюваності населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон підприємств.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Науково-дослідна робота за темою дисертації проводилася відповідно до координаційного плану науково-дослідних робіт та науково-технічних програм Міністерства освіти і науки України, розділ “Моделювання складних соціально-економічних та технічних систем на основі перспективних інформаційних технологій” (фаховий напрям “Інформатика і нові інформаційні технології” № 40), відповідно до планів навчальної та науково-дослідної роботи Тернопільського державного економічного університету, зокрема: науково-дослідної роботи “Розробка теоретичних засад, алгоритмічного та програмного забезпечення моделювання технічних, екологічних та економічних систем на основі аналізу інтервальних даних” (МОЕСП-61-02 “К”), державний реєстраційний номер 0102U002565; науково-дослідної роботи “Розробка інформаційно-картографічної системи екологічного контролю в м. Тернополі”, виконаної згідно з договором від 29.10.93 р. між санітарно-епідеміологічною станцією м. Тернополя та Тернопільським державним економічним університетом. Зокрема, автором розроблено з використанням лінгвістичного підходу метод структурної ідентифікації інтервальної моделі зв’язку між агрегованими характеристиками екологічного та соціально-економічного середовища й економічними збитками [5, 7, 12, 14]; здійснено параметричну ідентифікацію цієї моделі [3, 4]; розроблено програмні модулі імітаційної системи для моніторінгу негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення [6, 10, 16].

Мета і задачі дослідження. З огляду на вищевикладене, метою даної дисертаційної роботи є розробка економіко-математичних інтервальних моделей прогнозування економічних збитків – наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення з врахуванням змінної дії соціально-економічних факторів.

При цьому необхідно розв’язати такі задачі:

1. Розробити методологію для моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків, пов’язаних із негативним довготривалим та помірним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення.

2. Розробити метод розрахунку гарантованих інтервалів вартості надання первинної допомоги населенню, що проживає поблизу санітарно-захисної зони підприємства.

3. Розробити метод агрегування характеристик соціально-економічного та екологічного середовища.

4. Побудувати інтервальні моделі зв’язку між агрегованими екологічними та соціально-економічними характеристиками середовища життєдіяльності населення і економічними збитками.

5. Розробити програмне забезпечення для дослідження та прогнозування гарантованих інтервалів економічних збитків, пов’язаних із негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення.

6. Провести апробацію інтервальних моделей на прикладі підприємства.

Об’єктом дослідження є процес інтервального моделювання та регулювання економічних збитків, нанесених здоров’ю населення господарською діяльністю підприємств.

Предметом дослідження є кошти, які виділяються з державного бюджету на лікування населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон підприємств.

Методи дослідження. Для побудови економіко-математичних моделей гарантованих інтервалів економічних збитків було використано методи аналізу інтервальних даних. Для оптимізації структури моделей було розроблено методологію агрегування характеристик життєдіяльності населення та використано методи структурної ідентифікації в рамках теоретико-множинного підходу. Для опису соціально-економічних та екологічних характеристик було використано методи теорії нечітких множин. Для розрахунку важливостей соціально-економічних та екологічних факторів було використано елементи лінійної алгебри та кореляційний аналіз. Для перевірки узгодженості думок експертів щодо оцінювання умов життєдіяльності населення було використано метод ранжування.

Наукова новизна одержаних результатів:

Вперше

1. Розроблено методологію моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків – наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, який дозволяє враховувати агреговані характеристики соціально-економічного та екологічного середовища поблизу санітарно-захисної зони підприємства.

2. Розроблено метод розрахунку гарантованих інтервалів вартості надання первинної медичної допомоги населенню, що проживає поблизу санітарно-захисної зони підприємства.

3. Розроблено метод агрегування характеристик соціально-економічного та екологічного середовища, що дозволило знизити розмірність вектора факторів впливу на гарантовані інтервали економічних збитків.

Вдосконалено

1. Методику регулювання негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, яке проживає поблизу санітарно-захисної зони підприємства.

2. Понятійний апарат моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків.

Дістав подальший розвиток

1. Метод синтезу структур економіко-математичних моделей гарантованих інтервалів економічних збитків із врахуванням соціально-економічного середовища життєдіяльності населення, який дозволяє забезпечити адекватність моделей при мінімізації їх складності та достатній точності.

Практичне значення

1. Розроблено економіко-математичні моделі гарантованих інтервалів економічних збитків, які дозволяють прогнозувати та досліджувати наслідки негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, яке проживає поблизу санітарно-захисної зони підприємтсва із врахуванням великої кількості соціально-економічних та екологічних складових середовища.

2. Розроблено програмне забезпечення у вигляді бази даних; підсистеми для розрахунку гарантованих інтервалів економічних збитків; підсистеми для агрегування соціально-економічних та екологічних характеристик середовища життєдіяльності населення; підсистеми для побудови економіко-математичних моделей гарантованих інтервалів економічних збитків. Використання програмного забезпечення дозволило провести дослідження та моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків та сформулювати на основі отриманих результатів рекомендації стосовно підвищення ефективності функціонування підприємств з врахуванням соціально-економічної складової.

Особистий внесок здобувача. Усі результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих в співавторстві, в дисертації використані лише ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Впровадження результатів досліджень проводились у відділенні екологічної медицини Тернопільської міської санітарно-епідеміологічної станції (акт від 3 вересня 2003 року), а також у навчальному процесі в Тернопільському державному економічному університеті при викладанні дисципліни “Моделювання економіки” на кафедрі економічної кібернетики (акт від 22 листопада 2004 року).

Апробація результатів досліджень.

Результати дисертаційних досліджень оприлюднені на міжнародних науково-практичних конференціях: “Applying the anthropocentric approach” (м. Краків, 3-5 червня, 1996); “Central and Eastern Europe International Studies Association’s First Annual Convention” (м. Прага, 24-27 травня, 1999); “Modelowanie Cybernetyczne Systemow Biologicznych” (м. Краків, 19-20 травня, 2000); “Проблеми впоровадження інформаційних технологій в економіці” (м. Ірпінь, 15-17 травня, 2003); “Україна наукова 2003” (м. Дніпропетровськ, 16 червня, 2003); “Environmental Contamination in Central and Eastern Europe and the Commonwealth of Independent States” (м. Прага, 1-5 вересня, 2003); “Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems: Technology and Applications” (м. Львів, 8-10 вересня, 2003); “The 2004 Hawaii International Conference on Sciences” (м. Гонолулу, 15-18 січня, 2004); “Processing Information Intellectualization” (м. Алушта, 14-19 червень, 2004); науково-практичних конференціях: “Комплексне вирішення проблем управління охороною праці та безпекою життєдіяльності населення” (м. Бучач, 4 березня, 1998); “Економічний розвиток та медико-екологічні проблеми середніх міст (результати, перспективи)” (м. Тернопіль, 25-26 вересня, 1998); “Проблеми розвитку міст в Україні” (м. Тернопіль, 9-10 жовтня, 1998); “Екологія і людина” (м. Тернопіль, 11 грудня, 1998); “Проблеми фізичної та біомедичної електроніки” (м. Київ, 8-10 червня, 1999) і отримали схвальні відгуки.

Публікації. За темою дисертаційних досліджень опубліковано 17 праць, із них 6 – у фахових виданнях, загальним обсягом 5,42 д.а.

Структура і обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (243 найменування). Робота викладена на 208 сторінках, містить 58 рисунків, 73 таблиці, 5 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі висвітлено актуальність теми дисертаційного дослідження, мету роботи, її наукову новизну, практичне значення одержаних результатів.

В розділі 1 розглянуто основні положення регулювання негативного впливу господарської діяльності підприємств на довкілля. Проведено критичний аналіз методів моделювання економічних збитків. Проаналізовано методи дослідження факторів впливу на економічні збитки, а також методи структурної ідентифікації економіко-математичних моделей економічних збитків. Здійснено постановку задачі дисертаційного дослідження.

На підставі аналізу та узагальнення опрацьованої літератури можна стверджувати, що регулювання негативного впливу господарської діяльності підприємств на довкілля є складним багатоетапним процесом, основними компонентами якого є взаємозв’язок управлінської, науково-технічної та господарської діяльності підприємств, установ та організацій. Хоча в Україні розроблено ряд нормативно-правових документів, якими регламентується негативний вплив на довкілля, на практиці виникає проблема регулювання впливу на середовище життєдіяльності населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон підприємтсв.

Суттєвим недоліком існуючих методів моделювання економічних збитків є відсутність комплексного підходу, що враховує негативні помірні зміни в екологічному мікросередовищі підприємства, які спричиняють віддалені впливи на здоров’я певних груп населення. В свою чергу, ці наслідки підсилюються несприятливим соціально-економічним середовищем життєдіяльності населення, що проживає поблизу санітарно-захисної зони підприємства.

Особлива увага в дисертаційній роботі приділена аналізу моделей економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення. На сьогоднішній день більшість досліджень як в Україні, так і за кордоном, спрямована на вивчення впливу на збитки у натуральній формі окремих факторів оточуючого середовища. Повне ж урахування або хоча б зменшення кількості екологічних та соціально-економічних факторів є можливим за умов їх агрегування, тобто зменшення розмірності вектора факторів впливу.

Іншою проблемою, яка виникає при побудові залежності між вектором факторів впливу та економічними збитками, є вибір адекватної структури залежності. Існуючі методи структурної ідентифікації економіко-математичних моделей є непридатними у випадку гарантованого оцінювання збитків, а також представлення соціально-економічних та екологічних умов у множинному вигляді.

В розділі 2 запропоновано методологію інтервального моделювання економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення з врахуванням впливу соціально-економічних факторів. Розроблено метод розрахунку гарантованих інтервалів вартості медичної допомоги населенню, що проживає поблизу санітарно-захисної зони підприємства. Вперше, використовуючи лінгвістичний підхід, розроблено метод агрегування соціально-економічних та екологічних факторів, який дозволяє мінімізувати кількість вхідних змінних інтервальних моделей економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення. На основі кореляційного зв’язку між соціально-економічними факторами та економічними збитками, а також екологічними факторами та економічними збитками побудовано матриці попарних порівнянь соціально-економічних та екологічних факторів та доведено такі їх властивості як додатність, обернено-симетричність та узгодженність, що дозволило спростити розрахунок їх власних векторів. Вперше розраховано важливості екологічних та соціально-економічних факторів.

Удосконалену методику регулювання негативного впливу господарської діяльності підприємства на здоров’я населення, що проживає поблизу санітарно-захисної зони, представлено за допомогою таких етапів:

1. Аналіз проекту гранично-допустимих викидів підприємства.

2. Розрахунок санітарно-захисної зони підприємства.

3. У випадку, якщо в санітарно-захисну зону підприємства потрапляє житлова забудова, проект гранично-допустимих викидів відправляється на доопрацювання. При цьому рекомендується розробити ряд заходів, спрямованих на стабілізацію екологічного балансу.

4. У випадку, коли в санітарно-захисну зону підприємства не потрапляє житлова забудова, а також ряд будівель, встановлений законодавством (лікарні, дитячі садки):

4.1. Розраховуємо гарантовані інтервали економічних збитків, завданих негативним впливом господарської діяльності підприємства здоров’ю населення, що проживає поблизу санітарно-захисної зони.

4.2. Агрегуємо соціально-економічні та екологічні характеристики середовища життєдіяльності населення соціо-екологічної зони.

4.3. Будуємо моделі зв’язку між агрегованими екологічними, соціально-економічними факторами та гарантованимим інтервалами можливих значень економічних збитків, викликаними зміною стану здоров’я населення соціо-екологічної зони.

4.4. Розраховуємо можливі екологічні та соціально-економічні наслідки діяльності підприємства.

4.5. Прогнозуємо гарантовані інтервали економічних збитків.

5. Якщо гарантовані інтервали збитків не зростуть, проект гранично-допустимих викидів підприємства затверджується, інакше проводиться розрахунок приросту економічних збитків і пропонується підприємству провести ряд заходів соціально-економічного характеру з метою стабілізації соціо-екологічного балансу.

На рис. 1 представлено методологію інтервального моделювання економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення.

Рис. 1. Методологія інтервального моделювання економічних збитків, наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення.

Розрахунок гарантованих інтервалів економічних збитків.

Гарантований інтервал економічних збитків в і-й соціо-екологічній зоні k-го виду:

[yik]=[y1k]vik,

де [y1k] – кошти на амбулаторне лікування k-го класу хвороб, виділені з державного бюджету для одного мешканця; vik-кількість мешканців i-ї соціо-екологічної зони, у яких виявлено захворювання k–го класу.

Під соціо-екологічною зоною розуміємо район чи вулицю з характерними екологічними та соціально – економічними умовами.

Під гарантованим інтервалом економічних збитків розуміємо інтервал, який включає всі можливі значення економічних збитків за умов можливих значень агрегованих характеристик середовища.

Метод агрегування соціально-економічних та екологічних факторів.

Агрегований екологічний фактор:

Xi1k=1-fAt1t1k(vi),

де fAt1(vi) – функція відповідності i-ї соціо-екологічної зони нечіткій множині At1, що характеризує t-й екологічний фактор;

t1k – важливість t-го екологічного фактора.

Агрегований соціально-економічний фактор фактор:

Xi2k=fAt2t2k(vi),

де fAt2(vi) – функція відповідності i-ї соціо-екологічної зони нечіткій множині At2, що характеризує t-й соціально-економічний фактор,

t2k – важливість t-го соціально-економічного фактора.

Розрахунок важливостей факторів.

Важливість t-го фактора:

tjk=ptjksj,

де ptjk – t-й компонент власного вектора матриці попарних порівнянь Вjk; t=1,..., sj;

sj – кількість факторів, отриманих в результаті декомпозиції j-ї лінгвістичної змінної із відповідним значенням.

Елементи матриці попарних порівнянь Вjk:

btfjk=ktjk/kfjk при умові sign ktjk = sign kfjk, де ktjk – коефіцієнт кореляції між функцією відповідності fAtj(vi) та збитками yik.

Властивості матриці попарних порівнянь Вjk:

1) якщо btfjk=w, то bftjk=1/w, w0,

2) якщо t-й фактор має одинакову з f-м фактором важливість, то bftjk=1, btfjk=1. Зокрема, bttjk=1 для всіх t=1,...,sj.

На рис. 2 представлена гістограма “Важливості екологічних факторів станом на 2004 рік (хвороби органів дихання)”.

Рис. 2. Важливості екологічних факторів станом на 2004 рік (хвороби органів дихання).

На рис. 3 представлена гістограма “Важливості соціально-економічних факторів станом на 2004 рік (хвороби органів дихання)”.

Рис. 3. Важливості соціально-економічних факторів, які запобігають росту економічних збитків від лікування хвороб органів дихання, станом на 2004 рік.

На рис. 4 представлена гістограма “Значення агрегованих екологічних і соціально-економічних факторів для хвороб органів дихання за 2004 рік”.

Рис. 4. Значення агрегованих екологічних і соціально-економічних факторів для хвороб органів дихання за 2004 рік.

Метод побудови інтервальних моделей економічних збитків.

Зв’язок між агрегованими екологічними, соціально-економічними факторами та економічними збитками k-го класу:

,

де – значення щомісячних збитків k-го класу;

– вектор відомих базових функцій;

= (x1k, x2k)T – вектор, компонентами якого є значення агрегованих екологічного x1k та соціально-економічного x2k факторів;

– вектор невідомих параметрів моделі.

Структурна ідентифікація інтервальних моделей економічних збитків. Для мінімізації кількості “входів” інтервальних моделей економічних збитків розроблено метод агрегування характеристик середовища життєдіяльності населення. Врахування важливостей соціально-економічних та екологічних факторів при їх агрегуванні дозволило мінімізувати степінь полінома, що описує зв’язок між гарантованими інтервалами економічних збитків та агрегованими факторами. Для мінімізації кількості параметрів моделей гарантованих інтервалів економічних збитків запропоновано використати методи оптимізації структури інтервальних моделей, а саме метод послідовного включення та метод послідовного виключення.

Параметрична ідентифікація інтервальних моделей економічних збитків.

Оцінка вектора невідомих параметрів знаходиться на основі даних:

Xk [],

де Xk=T – матриця, компонентами якої є значення агрегованих екологічних та соціально-економічних факторів в соціо-екологічних зонах, причому = (xi1k, xi2k) – вектор значень агрегованого екологічного хi1k та соціально-економічного хi2k факторів в і-й соціо-екологічній зоні для k-го класу економічних збитків; xijk0,…,1;

[]=([y1k],…,[yik],…,[ynh])T – вектор гарантованих інтервалів економічних збитків в і-й соціо-екологічній зоні k-го класу, k=1,…,h.

Шукана оцінка вектора задовільняє систему нерівностей

,i=1,...,n. (1)

Якщо розв’язок системи (1) існує, то []=[, ], (2)

де =; = є моделлю гарантованих інтервалів економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення.

Структура моделі економічних збитків від лікування хвороб органів дихання:

[]=[, ],

де =(b03p+b13px13x23); =(b03p +b13px13x23). (3)

Таблиця 1

Значення коефіцієнтів

p | 1 | 2 | 3 | 4 | 5

b03 | 76578.0 | 78882.7 | 76318.9 | 79320.1 | 77900.9

b13 | -47151.6 | -71828.8 | -43076.9 | -78707.5 | -64882.7

=76318.9, =79320.1, =-78707.5, =-43076.9. Оскільки sign =sign і sign =sign , то коефіцієнти b03 і b13 є значимими.

На рис. 5 представлені моделі економічних збитків від лікування хвороб органів дихання.

Рис. 5. Моделі економічних збитків від лікування хвороб органів дихання.

Оптимізація структури моделей гарантованих інтервалів економічних збитків включає агрегування соціально-економічних та екологічних факторів, яке забезпечує зменшення кількості “входів” моделі та степеня полінома, що описує зв’язок між агрегованими характеристиками та збитками, а також оптимізацію структури інтервальних моделей економічних збитків шляхом зменшення кількості їх параметрів.

Приріст економічних збитків ik k-го класу в і-ій соціо-екологічній зоні розраховуємо за формулою:

ik=[]-[yik],

де [] – прогнозний інтервал економічних збитків k-го класу в і-ій соціо-екологічній зоні;

[yik] – гарантований інтервал економічних збитків k-го класу в і-ій соціо-екологічній зоні.

В розділі 3 розроблено програмне забезпечення моделювання економічних збитків. Оcновними структурними елементами розробленого програмного забезпечення є база даних; підпрограма для розрахунку гарантованих інтервалів економічних збитків; підпрограма для оптимізації структури моделей економічних збитків; підпрограма для параметричної ідентифікації моделей економічних збитків та перевірки їх адекватності; підпрограма для прогнозування гарантованих інтервалів економічних збитків в залежності від зміни характеристик соціально-економічного та екологічного середовища та приросту економічних збитків.

Програмний продукт дозволив повністю автоматизувати прогнозування гарантованих інтервалів економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон. Програмний продукт був апробований під час проведення екологічної експертизи проекту гранично-допустимих викидів автотранспортного підприємства 16127 міста Тернополя.

Моделювання економічних збитків. В дисертаційному дослідженні проведено моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності автотранспортного підприємства 16127 міста Тернополя на здоров’я населення, що проживає поблизу його санітарно-захисної зони. Підприємтво спеціалізується на пасажирських перевезеннях в межах міста та області. Підприємство має дванадцять джерел шкідливих викидів в атмосферу. Санітарно-захисна зона, становить 50 метрів. Із санітарно-захисною зоною підприємства межує ряд житлових будинків на вулиці Збаразькій. На сьогоднішній день підприємство збільшило викиди сірчаного ангідриду на 6,3% та тетраетилсвинцю на 2,7%.

В табл. 2 наведені гарантовані інтервали щомісячних економічних збитків та приріст економічних збитків, пов’язаних із негативним впливом господарської діяльності підприємства на здоров’я населення, що проживає поблизу його санітарно-захисної зони, в розрізі найпоширеніших класів хвороб.

Таблиця 2

Приріст щомісячних економічних збитків в соціо-екологічній зоні, грн., на 1000 жителів, за 2004 рік

K | Назва k–го класу хвороб | Економічні збитки до збільшення викидів, [] | Економічні збитки після збільшення викидів, [] | Приріст економічних збитків,1k

1 | Хвороби нервової системи | [71040,71750] | [71040,71750] | 0

2 | Хвороби системи кровообігу | [47250,47720] | [47250,47720] | 0

3 | Хвороби органів дихання | [73580,74316] | [73668.5,74498.3] | [88.5,182.3]

4 | Хвороби органів травлення | [61965,62585] | [62081.4,62699.5] | [106.4,109.5]

5 | Хвороби кістково-мязевої системи | [43624,44060] | [43624,44060] | 0

6 | Новоутворення | [34675,35025] | [34691.4,35140.2] | [11.4,110.2]

7 | Хвороби крові | [30195,30497] | [30204.7,30598] | [14.7,108]

8 | Хвороби ендокринної системи | [40825,41239] | [40825,41239] | 0

[403154,407192] | [403385,407702] | [231,510]

Враховуючи можливе зростання економічних збитків від лікування захворювань деяких класів, підприємству санітарно-епідеміологічною станцією міста запропоновано провести ряд заходів соціально-економічного характеру, які б забезпечили зростання агрегованого соціально-економічного фактора.

На сьогоднішній день розроблена методологія використовується при проведенні екологічної експертизи проектів гранично-допустимих викидів підприємств міста Тернополя та Тернопільської області, при плануванні промислової забудови, а також при формуванні місцевого бюджету, зокрема, розрахунку видатків на охорону здоров’я населення.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ТА ВИСНОВКИ

Розроблені на сьогоднішній день методи регулювання негативного впливу господарської діяльності підприємств на довкілля грунтуються на екологічних нормативах і не враховують соціально-економічні умови життєдіяльності населення. Найчастіше, у випадку довготривалих та помірних змін у довкіллі, індикатором економічних збитків є зростання рівнів захворюваності населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон підприємств. Неврахування соціально-економічниї складової призводить до того, що практиці економічні збитки є часто заниженими або завищеними. Тому актуальним питанням є оцінка впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон підприємств, з урахуванням як екологічних, так і соціально-економічних умов життєдіяльності населення.

На підставі аналізу економіко-математичних моделей для оцінки шкоди, завданої здоров’ю населення, можна стверджувати, що вони відображають вплив окремих екологічних та соціально-економічних факторів на втрати. Разом з тим, розроблені підходи не дають можливості отримати гарантовані інтервали можливих збитків, а також є непридатними у випадку представлення соціально-економічних та екологічних умов у множинному вигляді.

Оптимізація структури інтервальних моделей гарантованих оцінок збитків ускладнюється наявністю великої кількості як екологічних, так і соціально-економічних факторів. Тому виникає потреба в агрегування характеристик середовища життєдіяльності людини.

Для вирішення вищеокреслених проблем в дисертаційній роботі:

1. Розроблено методологію моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків – наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, який дозволяє враховувати агреговані характеристики соціально-економічного та екологічного середовища поблизу санітарно-захисної зони підприємства. Методологія характеризується можливостями її застосування для задач економічного оцінювання доцільності, безпеки створення та функціонування шкідливих виробництв [1, 8, 10].

2. Розроблено метод розрахунку гарантованих інтервалів економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон [3].

3. Розроблено метод агрегування характеристик соціально-економічного та екологічного середовища, що дозволило знизити розмірність вектора факторів впливу на гарантовані інтервали економічних збитків [2, 7, 9].

4. Вдосконалено методику регулювання негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення, яке проживає поблизу санітарно-захисної зони підприємства [8, 10].

5. Розроблено економіко-математичні моделі гарантованих інтервалів економічних збитків, які дозволяють прогнозувати та досліджувати наслідки негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення [5, 13, 18].

6. Розроблено програмне забезпечення у вигляді бази даних; підсистеми для розрахунку гарантованих інтервалів економічних збитків, наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємтсв на здоров’я населення, що проживає поблизу санітарно-захисних зон підприємств; підсистеми для агрегування соціально-економічних та екологічних характеристик середовища життєдіяльності населення; підсистеми для побудови економіко-математичних моделей гарантованих інтервальних оцінок збитків, їх структурної та параметричної ідентифікації, та розрахунку приросту економічних збитків [12, 16].

7. Моделювання економічних збитків, викликаних негативним впливом господарської діяльності підприємства на здоров’я населення в житловому районі реалізовано при проведенні екологічної експертизи проекту гранично-допустимих викидів авто-транспортного підприємства 16127 міста Тернополя [8, 10].

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Результати дисертаційних досліджень опубліковано в наступних джерелах:

1. Барткова Л.М. Аналіз впливу підприємницької діяльності на порушення соціо-екологічного балансу у промислових районах міста // Експрес-новини: наука, техніка, виробництво. – Київ: УкрІНТЕІ, 1998. – № 17. – C. 31-32.

2. Барткова Л.М. Економіко-математичне моделювання соціо-екологічного середовища промислового району міста // Computing. – Тернопіль: Економічна думка, 2003. – Т. 2, Вип. 1. – C. 106-113.

3. Барткова Л.М. Економіко-математична модель витрат, пов’язаних із впливом господарської діяльності підприємств на соціо-екологічне середовище // Тези Міжнародної науково-практичної конференції “Україна наукова 2003”, м. Дніпропетровськ, 2003. – Т. 23. – C. 5-6.

4. Барткова Л.М. Інтервальне моделювання економічних збитків, наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наук. праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – Вип. 195, Т. 2. – C. 318-321.

5. Барткова Л.М. Інтервальне оцінювання витрат, пов’язаних із порушенням соціо-екологічного балансу в районі промислового міста // Вісник Тернопільської академії народного господарства. – 2000. – Вип. 10. – C. 124-128.

6. Барткова Л.М. Комп’ютеризований моніторінг впливу господарської діяльності підприємств на соціо-екологічне середовище // Сборник научных трудов “Модели управления в рыночной экономике”. – Донецк: ДНУ, 2003. – Вып. 6. – C. 44-50.

7. Барткова Л.М. Моделювання соціо-екологічного балансу в районах промислового міста та його впливу на рівень захворюваності // Автоматика. Автоматизация. Автоматизированные комплексы и системы. – Херсон: ХГТУ, 1998. – № 2. – C. 42-47.

8. Барткова Л.М. Особливості регулювання господарської діяльності підприємств з врахуванням соціально-економічних та екологічних чинників // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 173. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – C. 74-79.

9. Барткова Л.М. Формалізований опис узагальнених характеристик соціо-екологічних зон промисових районів міста // Вісник Тернопільської академії народного господарства. Економіко-математичне моделювання. – 1998. – № 1. – C. 56-61.

10. Барткова Л.М., Дивак М.П. Реалізація методики вивчення комплексного впливу господарської діяльності підприємств на соціо-екологічне середовище на прикладі АТП-16127 міста Тернополя // Вісник Тернопілького державного технічного університету. – 1999. – № 4. – C. 64-69. Особистий внесок: проведено апробацію методу регулювання негативного впливу діяльності підприємств на здоров’я населення.

11. L. Bartkowa, H. Hladij, M.Dywak, R.Kogut. Badanie i regulacjia kompleksovego wplywu gospodarczej dzialalnosci przedsiebiorsyw na sdorowisko socjoekologiczne // 5 Krajowa Konferencja “Modelowanie Cybernetyczne Systemow Biologicznych”. – Krakow, 2000. – S. 139-141. Особистий внесок: удосконалено метод регулювання негативного впливу діяльності підприємств на здоров’я населення.

12. L. Bartkova. Computer System for Enterprise Activities Ecological Control // Papers of Six International Symposium & Exhibition on Environmental Contamination in Central and Eastern Europe and the Commonwealth of Independent States. – Prague, 2003. – P. 246-247.

13. L. Bartkova, M. Dyvak. Modeling of expenses caused by enterprises economic activity influence on social-ecological environment by means of computer system // Papers of the IEEE International Workshop on Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems: Technology and Applications. – Lviv, 2003. – P. 257-260. Особистий внесок: побудовано економіко-математичні моделі економічних збитків.

14. L. Bartkova, F. Satkowiak. Verifying of the hypotheses for the correlation between integrated ecological and social-economical factors and expenses caused by enterprises activity influence on environment // Computing. – Тернопіль: Економічна думка, 2003. – № 3. – P. 45-63. Особистий внесок: розроблено метод синтезу структур економіко-математичних моделей економічних збитків.

15. R. Kogut, O. Lytvynova, S. Tsepeniuk, L. Bartkova, O. Kramar Working up of technology of medical and ecological conditions modeling for sanitary-epidemiological unit of Ternopil // Papers of the second International meeting "Applying the anthropocentric approach". – 1996. – P. 7-8. Особистий внесок: розроблено метод аналізу впливу соціально-економічних та екологічних факторів на економічні збитки.

16. L. Bartkova. “Computer System for Socio-Ecological Environment Improvement Decision Making” // Papers of the International Conference on Processing Information Intellectualization. – Симферополь: Крымский научный центр НАН Украины, 2004. – C. 21.

17. L. Bartkova. “Computer Monitoring of Costs Caused by Industrial Pollution Influence on Population Health” // Papers of 2004 Hawaii International Conference on Sciences and 2004 Hawaii International Conference on Computer Sciences. – 2004. – P. 156-167.

АНОТАЦІЯ

Барткова Л.М. Інтервальне моделювання економічних збитків, наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02. – економіко-математичне моделювання. Хмельницький національний університет, Хмельницький, 2005.

В дисертаційному дослідженні розроблено методологію моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків – наслідків негативного впливу господарської діяльності підприємств на здоров’я населення. Розроблено метод розрахунку гарантованих інтервалів економічних збитків та метод агрегування характеристик соціально-економічного та екологічного середовища. Побудовано економіко-математичні моделі гарантованих інтеравлів економічних збитків. Розроблено програмне забезпечення для моделювання гарантованих інтервалів економічних збитків. Моделювання економічних збитків реалізовано при проведенні екологічної експертизи проекту гранично-допустимих викидів автотранспортного підприємства.

Ключові слова: економічні збитки, соціо-екологічне середовище, інтервальна модель, агрегований соціально-економічний фактор, агрегований екологічний фактор, лінгвістична змінна, нечітка змінна.

АННОТАЦИЯ

Барткова Л.М. Интервальное моделирование экономического ущерба, вызванного негативным влиянием хозяйственной деятельности предприятий на здоровье населения. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. Хмельницкий национальный университет, Хмельницкий, 2005.

В диссертации разработано методологию моделирования гарантированных интервалов экономического ущерба, вызванного негативным воздействием хозяйственной деятельности предприятий на здоровье населения, которая позволяет учитывать агрегированные характеристики социально-экономической и экологической среды поблизости санитарно-защитной зоны предприятия. Разработан метод рассчета гарантированных интервалов экономического ущерба. Разработан новый метод синтеза структур экономико-математических моделей гарантированных интервалов ущерба, вызванного негативными изменениями среды на границе санитарно-защитной зоны предприятия с учетом социально-экономической среды жизнедеятельности населения, который разрешает обеспечить адекватность моделей при минимизации их сложности и достаточной точности. Обосновано использование методов теории нечетких множеств для описания характеристик социально-экономической и экологической среды жизнедеятельности населения поблизости санитарно-защитной зоны предприятия, а также разработано метод их агрегирования. Разработаны экономико-математические модели гарантированных интервалов оценок экономического ущерба, которые дают возможность прогнозировать последствия негативного воздействия хозяйственной деятельности предприятий на здоровье населения, проживающее поблизости санитарно-защитной зоны предприятия с учетом большого количества социально-экономических и экологических факторов. Разработано програмное обеспечение, состоящее из подсистемы для рассчета гарантированных интервалов экономического ущерба, вызванного негативным воздействием хозяйственной деятельности предприятий на здоровье населения; подсистемы для агрегирования характеристик социально-экономической и экологической среды жизнедеятельности населения поблизости санитарно-защитной зоны предприятия; подсистемы для построения экономико-математических моделей гарантированных интервалов экономического ущерба. Моделирование экономического ущерба, вызванного негативным воздействием хозяйственной деятельности предприятий на здоровье населения, реализуется при проведении экологической экспертизы проекта предельно/допустимых выбросов автотранспортного предприятия.

Ключовые слова: экономический ущерб, социо-экологическая среда, интервальная модель, агрегированный социально-экономический фактор, агрегированный экологический фактор, лингвистическая переменная, нечеткая переменная.

ANNOTATION

Bartkova L.M. Interval modeling of economic expenses caused by enterprises economic activity influence on population’s health. – Manuscript.

Thesis on scientific degree competition of the candidate of economic science on a specialty 08.03.02. – economical mathematical modeling. Khmelnytsky national economical university, Khmelnytsky, 2005.

The methodology of modeling of guarantee intervals of economical damage caused by interprises activity on the population health is elaborated in the dissertation. The method of economical damage guarantee intervals calculation and social-economical and ecological characteristics of environment aggregation are represented in the work. The economical mathematical models of economical damage guarantee intervals are built. The software for economical damage modeling is elaborated. Modeling of economical damage has been put into effect during ecological examination of a auto transport enterprise activity.

Kea words: economical damage, social ecological environment, aggregated social economical factor, aggregated ecological factor, interval model, linguistic value, fuzzy value.