У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Бортницька Лариса Павлівна

УДК 658.272:625.27

забезпечення системної ефективності

БУДІВНИЦТВА АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник доктор технічних наук, професор

Левковець Петро Романович,

Національний транспортний університет,

завідувач кафедри транспортного права,

системного аналізу та логістики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук,

Примак Тетяна Олександрівна,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри маркетингу;

кандидат економічних наук, професор

Козак Людмила Степанівна,

Національний транспортний університет,

декан факультету управління на транспорті

Провідна установа   Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника

Міністерства освіти і науки України,

кафедра фінансів (м. Івано-Франківськ)

Захист відбудеться 16.12. 2005 р. о _14_____ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий 12.11. 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Левківський О.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Автомобільні дороги є невід'ємною складовою частиною транспортної системи держави і в значній мірі впливають на соціально-економічний розвиток України. Від стану автомобільних доріг залежать витрати на перевезення вантажів та пасажирів, рівень цін, певною мірою зайнятість населення та темпи розвитку економіки держави загалом. У свою чергу стан автомобільних доріг і темпи розвитку дорожньо-будівельної галузі визначаються економічними можливостями та рівнем фінансування дорожнього господарства з боку держави. Отже, розвиток автомобільних доріг України є передумовою розвитку економіки держави.

Вирішення проблеми удосконалення існуючих та побудови нових автомобільних доріг України потребує комплексного підходу до розв'язання низки задач, різних за своєю суттю та спрямованістю.

За результатами аналізу стану та тенденцій розвитку автомобільних доріг можна зазначити, що через дефіцит фінансових ресурсів в Україні переважають, по-перше, роботи з експлуатації автомобільних доріг, спрямовані на збереження існуючої їх мережі як комплексу інженерних споруд, а, по-друге, роботи із забезпечення безпеки руху. Можна прогнозувати, що ця тенденція буде зберігатися і найближчими роками.

Головною метою дорожньо-будівельного комплексу є створення умов розвитку економіки, інтеграції України до європейської спільноти та стабілізації соціально-економічної ситуації в державі шляхом удосконалення та побудови автомобільних доріг.

Економічна ситуація, що склалася в Україні, вимагає швидкого розв'язання великої кількості економічних, науково-технічних, виробничих і соціальних задач. Однією з таких задач є науково-технічний розвиток та постійне вдосконалення дорожньо-будівельного виробництва як одного з основних ланцюгів народногосподарського комплексу України на сучасному етапі. У зв’язку зі зниженням обсягів робіт у дорожньо-будівельному виробництві склалися тяжкі умови. Значно знизились обсяги робіт з будівництва автомобільних доріг та зменшилися грошові надходження для виконання виробничих процесів на підприємствах дорожнього господарства. Брак фінансових ресурсів також ускладнює становище трудових колективів дорожніх організацій.

Аналіз світового досвіду дозволив визначити основні напрямки розвитку автомобільних доріг України: реформування системи управління та фінансування дорожнього господарства; збалансоване вирішення проблем на підставі системного підходу, впровадження нових інтенсивних технологій дорожніх робіт.

Таким чином, підвищення ефективності будівництва автомобільних доріг є актуальною науково-прикладною економічною задачею дорожнього будівництва.

В умовах переходу до ринкової економіки змінюються обсяги капітальних вкладень у будівництво автомобільних доріг. Спад виробництва, відсутність необхідної кількості пального, різке зниження рівня фінансування призводить до скорочення обсягів будівництва та проведення капітального ремонту доріг і вимагає пошуку ефективних заходів щодо вирішення задач, пов'язаних із поліпшенням роботи дорожніх підприємств.

Виникає потреба у розробці відповідних науково обгрунтованих методологічних заходів щодо взаємодії головних стадій життєвого циклу автомобільної дороги із зовнішнім середовищем.

До найважливіших методів, які допоможуть поліпшити функціонування та розвиток дорожніх підприємств за сучасних умов, належать: системний підхід, спрямований на комплексне упорядкування елементів виробничих процесів і процесів управління (їх структура, норми і процедури) та формування оптимальних взаємозв'язків між ними для реалізації процесів ціледосягнення з максимальною системною ефективністю.

Вирішенню завдань забезпечення ефективності будівництва автомобільних доріг приділяється значна увага у працях вітчизняних та зарубіжних авторів. Однак комплексне вирішення задач ціледосягання та цілеспрямування ефективності будівництва та експлуатації автомобільних доріг, враховуючи умови фінансування дорожньо-будівельного комплексу, недостатньо досліджено в економічній літературі.

Актуальність теми даної дисертаційної роботи полягає в комплексному підході до розгляду головних стадій життєвого циклу автомобільної дороги за рахунок розробки теоретичних, методологічних та практичних питань удосконалення системи фінансування дорожньо-будівельного комплексу. Оптимізація виробничих процесів дорожнього будівництва, на основі врахування адекватної взаємодії із зовнішнім середовищем, забезпечує поступальний розвиток дорожнього господарства як головної ланки народногосподарського комплексу України на сучасному етапі її становлення в умовах жорсткої ринкової конкуренції.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планами науково-дослідних робіт Національного транспортного університету за темою № К 05-01-1 “Розробка методів, моделей і стратегій розвитку виробництва на базі інвестиційної діяльності” (номер держреєстрації 0101U002017). Особисто автором у контексті даної програми розроблено теоретичні аспекти формування організаційно-економічних механізмів удосконалення виробничих процесів дорожнього будівництва та запропоновано методи і моделі їх оптимізації.

Мета та задачі дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є розробка та практична реалізація методів, моделей, стратегій і механізму забезпечення системної ефективності життєвого циклу автомобільних доріг.

Таким чином, дисертаційна робота, яка спрямована на удосконалення виробничих процесів життєвого циклу автомобільних доріг з урахуванням впливу зовнішнього середовища, є актуальною.

Для досягнення поставленої мети у роботі розглянуто та вирішено такі задачі:

1. Досліджено структуру та особливості життєвого циклу автомобільної дороги.

2. Визначено сутність забезпечення системної ефективності проектування, будівництва і експлуатації автомобільних доріг.

3. Досліджено зовнішнє середовище та його елементи, які впливають на функціонування виробничих процесів головних стадій життєвого циклу автомобільної дороги.

4. Побудована системна модель проекту автомобільної дороги на основі критеріїв якості та ефективності виробничих процесів дорожньо-будівельних підприємств.

5. Сформульовано стратегії фінансування проектування, будівництва та експлуатації автомобільних доріг.

6. Розроблено систему фінансового забезпечення дорожнього господарства.

7.Обґрунтовано організаційно-економічний механізм забезпечення ефективності функціонування життєвого циклу автомобільних доріг.

8. Впроваджено на практиці результати дослідження, що підтверджують його актуальність, новизну та економічну ефективність.

Об’єктом дисертаційного дослідження є виробничі процеси головних стадій життєвого циклу автомобільної дороги.

Предметом дослідження є методи, моделі і стратегії забезпечення системної ефективності будівництва автомобільних доріг з урахуванням системи фінансування дорожньо-будівельної галузі.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених у роботі задач використано економічну теорію, теорію управління, дослідження правових аспектів, методи обробки статистичних даних, теорію та методи математичного аналізу, моделювання та оптимізації, методи маркетингового дослідження та аналіз планування діяльності підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів. В процесі проведеного дослідження отримані наступні результати, які складають наукову новизну:

одержано вперше:

- обґрунтована необхідність адаптації до ринкових умов системи відносин в сфері дорожньо-будівельного комплексу, що передбачають запровадження концесійного дорожнього будівництва, в основі якого покладено принцип комерціалізації будівництва і експлуатації автомобільних доріг, виникнення поняття концесійних підприємств і організацій та створення нових концесійних структур управління дорожньою галуззю. При введенні схем змішаного приватно-державного фінансування потенційний обсяг приватного фінансування міг би збільшитися на 50;–

розроблена нова для України система нагромадження коштів для потреб дорожнього господарства, що передбачає приватно-державне фінансування автомобільних доріг, згідно з яким дорожня мережа розглядається як платна послуга. Реалізація цієї системи передбачає використання цільових зборів з користувачів дорожньою мережею і інших осіб, для яких автомобільна дорога є джерелом отримання прибутку. Запропонована система, на відміну від діючої зараз державної системи фінансування автомобільних доріг, створює умови для залучення альтернативних джерел в розвиток дорожньої галузі;–

обґрунтована економіко-математична модель для вдосконалення виробничих процесів дорожньої мережі, яка враховує особливості функціонування провідних стадій життєвого циклу концесійної автомобільної дороги і дозволяє оптимізувати процес нагромадження коштів для проектів у дорожній галузі шляхом залучення концесійних коштів на будівництво і експлуатацію автомобільної дороги з подальшим відшкодуванням цих коштів в процесі експлуатації цієї дороги на платній основі впродовж визначеного терміну часу;

удосконалено:–

визначення сутності “платна автомобільна дорога”, яка передбачає залучення приватних інвестицій для будівництва і експлуатації на основі визначеного розміру та порядку справляння плати за проїзд дорожньою мережею в залежності від складу автотранспорту, за умови наявної безплатної автодороги. В роботі запропоновані основні критерії вибору руху транспорту по платній або безплатній дорозі (найкоротша протяжність дороги, найменші затрати часу на поїздку, результати соціологічного опитування водіїв, комфортабельність поїздки), що дозволили оцінити ступінь доступності користувачів до відповідної транспортної мережі;–

визначені впливи чинників зовнішнього середовища на ефективність функціонування виробничих процесів життєвого циклу концесійної автомобільної дороги, які необхідно враховувати при створенні сприятливих умов для реалізації запропонованої системи відносин в дорожній галузі. Це дозволить адекватно реагувати на запити суспільства щодо визначення оптимальних управлінських рішень у середовищі функціонування дорожньо-будівельних підприємств України;

дістало подальший розвиток:–

програмно-цільовий підхід щодо фінансування дорожньої галузі, якій передбачає визначення дерева цілей на всіх провідних стадіях життєвого циклу автомобільної дороги, формування необхідних джерел їх реалізації на основі застосування адресності надходження коштів для потреб дорожнього господарства. Наслідком застосування такого підходу є підвищення ефективності управління і витрат бюджетних коштів;–

організаційно-економічний механізм забезпечення ефективності життєвого циклу автомобільної дороги, як сукупності системи впливу на мотивацію дорожньо-будівельних підприємств і організацій – соціально-економічних і адміністративних важелів, у забезпеченні високих кінцевих результатів їх роботи, що дозволить створити дорожню мережу з заданим рівнем якості і потреб суспільства.

Практичне значення наукових результатів полягає у тому, що розроблені автором модель вдосконалення виробничих процесів дорожньої мережі та стратегії забезпечення ефективного фінансування будівництва автомобільних доріг доведено до рівня організаційно-економічних і обчислювальних процедур та методик, запропоновано систему фінансування дорожнього господарства, яка може бути реалізована у реальному середовищі дорожньо-будівельного комплексу. Результати досліджень і практичні рекомендації можуть бути використані підприємствами дорожньої галузі України.

Результати дисертаційної роботи впроваджені на ряді дорожньо-ремонтних підприємств, які займаються будівництвом та ремонтом автомобільних доріг. Отримані наукові результати можуть бути використані в наукових центрах та навчальних закладах дорожньо-будівельного спрямування.

Особистий внесок здобувача. За темою дисертації опубліковано шість наукових праць [1, , , , , ], із яких чотири написані автором одноосібно [3, , 5, ].

Праці [1, ] виконано у співавторстві. У роботі [1] автором особисто розроблено концепцію науково-методичного забезпечення дорожньо-будівельного комплексу на основі його розвитку, функціонування та адаптації. У праці [2] автором запропонована модель взаємозв’язку множини задач забезпечення системної ефективності будівництва автомобільних доріг.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні положення дисертації доповідались і отримали позитивну оцінку на:

- наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів НТУ м. Київ, 2000-2005 рр.;

- міжнародній науковій конференції “Metody obliczeniowe i badawcze w rozwoju pojazdow samochodowych i maszyn roboczych samojezdnych “SAKON’ 01”” м. Київ, 2001 р.;

- міжнародній науково-практичній конференції “Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації перехідних суспільств” м. Київ, 2003 р.

Публікації. Результати дисертаційної роботи опубліковані у шести статтях фахових видань ВАК України.

Структура та обсяг дисертації. Структура дисертаційної роботи визначена задачами досліджень і включає вступ, три розділи, загальні висновки, список використаних джерел, додатки. Основний текст дисертації становить 190 сторінок машинописного тексту, 23 рисунки, 17 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі сформульовано науково-прикладну задачу щодо забезпечення системної ефективності будівництва автомобільних доріг, розкрито актуальність обраної теми, визначено мету дослідження та намічено напрямки для її досягнення, наведено короткий зміст кожного з трьох розділів, обґрунтовано новизну здобутих результатів і подано інформацію щодо апробації і реалізації роботи.

Перший розділ – “Теоретичні аспекти забезпечення системної ефективності будівництва автомобільних доріг” присвячений огляду теоретичних досліджень та комплексному аналізу стану справ у дорожньому будівництві України, поставлено множину задач дослідження та окреслено шляхи для їх ефективної реалізації.

У результаті дослідження встановлено, що мережа автомобільних доріг на сучасному етапі не відповідає економічним, соціальним та політичним потребам суспільства. Доведено, що значна частина автомобільних доріг України на під’їздах до великих міст вичерпала свою пропускну здатність і працює в режимі перевантаження. Протяжність дорожньої мережі першої категорії становить близько 2 тис. км, тобто близько 1,2 % від довжини доріг з твердим покриттям. Це значно менше, ніж потрібно для нормального функціонування автомобільно-дорожнього комплексу України. Низький технічний рівень автомобільних доріг обумовлює значний розмір транспортної складової в собівартості продукції. Собівартість перевезень у 1,5 раза, а витрати пального на 30 % перевищують аналогічні показники економічно розвинутих країн світу.

Разом із поставленими задачами розвитку і підтримання мережі автомобільних доріг на належному рівні, потребує свого вирішення проблема формування законодавчої та нормативно-технічної бази дорожнього господарства, удосконалення управління, планування і фінансування даної галузі.

З метою детального вивчення об’єкта дослідження в першому розділі запропоновано принцип системної ефективності, зміст якого полягає в тому, що певна кількість показників розглядаються як системний критерій ефективності. При цьому береться до уваги можливість оптимізації цих показників шляхом постановки та розв’язання множини нових задач. Показано основні напрямки поліпшення виробничих процесів дорожньо-будівельної галузі та представлено множину задач, вирішення яких є конструктивною основою оптимального управління виробничими процесами життєвого циклу (ЖЦ) автомобільної дороги; виділено та систематизовано основні фактори, які впливають на якість і ефективність автомобільних доріг у процесі їх проектування, будівництва та експлуатації.

Визначено, що системною метою функціонування виробничих процесів життєвого циклу автомобільної дороги є забезпечення якості та ефективності будівництва і експлуатації дорожньої мережі.

Системна мета шляхом декомпозиції розділяється на множину локальних цілей (економічних, технічних, технологічних, організаційних і соціальних), реалізація яких у реальному середовищі функціонування враховує специфічні особливості конкретних процесів дорожнього будівництва.

Встановлено, що забезпечення якості дорожніх робіт досягається поєднанням організаційно-економічних і правових заходів, спрямованих на дотримання законодавства, вимог державних стандартів, норм і правил, проектів конкретних об’єктів усіма суб’єктами господарської діяльності незалежно від форм власності під час будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг.

У дисертації доведено, що застосування будь-якого одного з досліджених напрямків підвищення якості виробничих процесів життєвого циклу автомобільної дороги буде неефективним, і лише комплексний підхід, заснований на всебічному аналізі виробництва, може дати позитивні результати.

Одержані результати досліджень дозволяють перейти до формування методологічних аспектів забезпечення якості та ефективності проектування, будівництва і експлуатації автомобільних доріг.

Другий розділ — “Методологічні аспекти розробки методів, моделей і стратегій будівництва автомобільних доріг” присвячений дослідженню методологічних аспектів будівництва автомобільних доріг та аналізу сучасного стану системної ефективності виробничих процесів дорожньої мережі. У дисертаційній роботі побудовано системну модель життєвого циклу дороги, яка описує закономірності її проектування, будівництва і експлуатації. Дорога на всіх стадіях свого життєвого циклу може бути представлена виразом , де – відповідно моделі проектування, будівництва та експлуатації дорожньої мережі. На перших стадіях життєвого циклу (передпроектування, проектування) дорога створюється організаційно-економічними системами як проект і як конкретна конструкція . Організаційно-економічні системи реалізують процеси проектування і будівництва дороги. Моделями організаційно-економічних систем (ОЕС) є відповідні моделі для цих двох етапів – та . Пасивним елементом на цих етапах виступає дорога, а активними елементами є системи, що описуються моделями та .

Встановлено, що на етапі експлуатації дорога виступає як активний елемент. Модель експлуатації дорожньої мережі є багатогранною математичною категорією, яка представляє такі динамічні процеси, як ціледосягання , витрати ресурсів у динамічних операціях, відновлення ресурсу, адаптації до нових функціональних задач. Організаційно-економічна система, що описується моделлю , забезпечує реалізацію функцій ефективної експлуатації дороги у цільовому середовищі її використання за призначенням.

Запропонована системна модель дозволяє сформулювати відповідні вимоги до виробничих процесів життєвого циклу автомобільної дороги на основі критеріїв системної ефективності, функціонального взаємозв’язку і державної цілеспрямованості.

Процес формування дорожньої мережі як системної моделі досліджено на прикладі конкретної концесійної автомобільної дороги. При визначенні потенційних обсягів вантажних та пасажирських автомобільних перевезень враховувались як перспективні макроекономічні показники зростання економіки України, так і існуючі тенденції збільшення інтенсивності руху автотранспорту на автомобільних дорогах. Особливості автомобільної дороги як елемента інфраструктури дозволили в дисертаційному дослідженні сформулювати основні принципи планування розвитку мережі дороги.

Встановлено, що одним із основних факторів для розрахунку ефективності проекту на будівництво автомобільної дороги є інтенсивність руху автомобілів.

Досліджувана концесійна автомобільна дорога залежно від інтенсивності руху автотранспорту поділена на чотири економічні перегони. Для оцінки ефективності проекту береться середньозважена інтенсивність руху () на всій протяжності дороги, яка визначається за виразом

, (1)

де – інтенсивність руху вантажних, легкових автомобілів чи автобусів i-го економічного перегону;–

протяжність i-го економічного перегону;

– протяжність дороги.

Середньозважена інтенсивність руху для конкретної концесійної дороги, яка розглядалась у роботі, приведена у таблиці 1.

Таблиця 1

Прогнозована середньозважена інтенсивність руху для конкретної концесійної дороги

Роки | Середньозважена інтенсивність руху, авт/добу

Усього | В тому числі | вантажні | легкові | автобуси | 2000 | 1450 | 270 | 1070 | 110 | 2020 | 10  | 2030 | 7810 | 810 |

Вихідними даними проекту є: протяжність дороги – = 82,6 км, категорія дороги – перша, розрахункова швидкість руху – 120 км/год, площа відведених земель – 700 га.

Фінансово-економічні показники: загальна сума інвестицій – і = 477 млн. грн.

Термін будівництва дороги першої категорії становитиме період з 2002 до 2006 рр.

Ставка дисконту – Rд = 8 %, ставка банківського кредиту Rб = 9 %.

Частка фінансування проекту за рахунок банківського кредиту – 25 %. Решта фінансування – це прямі інвестиції.

Податок на додану вартість – 20 % від доходу концесіонера.

Податок на прибуток – 30 % від обсягів валового прибутку. З урахуванням Закону “Про вільну економічну зону “Яворів”” встановлено, що протягом п’яти років прибуткової діяльності податок на прибуток не сплачується. У наступні роки сплачується 50 % від існуючої ставки податку. Цей додатковий режим дійсний до 01.01.2020 р.

Місцеві податки визначені на рівні комунального податку – 10 % від неоподаткованого мінімуму громадян (17 грн.) з одного працівника на місяць.

Податок на землю не сплачується, оскільки землі під об’єкт концесії будуть використовуватись для будівництва та експлуатації автодороги державної форми власності.

Валові доходи (ДВ) концесійного підприємства від експлуатації платної автомобільної дороги в n-й рік визначаються за виразом

, (2)

де ДП – дохід від проїзду автомобілів платною дорогою;

ДІН – дохід концесіонера від транспортної та прикордонної інфраструктури і становить 11 % від доходу за проїзд дорогою;

d – кількість днів на рік;

L– протяжність дороги;

SВ, SЛ, SА – плата за проїзд 1 км транспортною одиницею відповідно вантажним, легковим транспортом, автобусом, грн.;

NВ, NЛ, NА – інтенсивність руху відповідно вантажного, легкового транспорту, автобуса, авт/добу.

Експлуатаційні витрати (Е) за кожний рік експлуатації платної автомобільної дороги визначаються за формулою

. (3)

Валовий прибуток (РІ) i-го року експлуатації концесійної дороги визначається так:

, (4)

де А – амортизаційні відрахування на кінець i-го року експлуатації дороги;

П- податки.

Чистий прибуток (РЧІ) призначено для формування фондів, які забезпечують нормальне функціонування дорожньо-будівельних підприємств (фонди виробничого і соціального розвитку та інше.).

Окремі статті витрат на експлуатацію концесійної автомобільної дороги визначаються за методикою, запропонованою у роботі.

Визначені критерії ефективності проекту будівництва автомобільної дороги можуть бути використані у реальному середовищі дорожньо-будівельними підприємствами і організаціями України.

Проведеним дослідженням встановлено, що фінансові ресурси для будівництва і експлуатації автомобільних доріг формуються за рахунок: дорожнього державного фонду, територіального дорожнього фонду, залученого приватного капіталу (як національного, так і іноземного), кредитів банків та від інших юридичних та фізичних осіб.

Автором сформульовані основні стратегії ефективного фінансування будівництва автомобільних доріг.

Стратегія забезпечення системної ефективності будівництва дороги S1 передбачає фінансування дорожнього будівництва за рахунок капіталу дорожніх фондів (державного та територіального дорожніх фондів). Ця стратегія в процесі її реалізації передбачає такі модифікації:

S1.1 – використання фінансових ресурсів, які формуються за рахунок плати за передачу доріг у концесію або оренду, плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові чи габаритні параметри яких перевищують нормативні;

S1.2 – використання фінансових ресурсів, які одержані за рахунок надходжень у повному обсязі від акцизного збору та ввізного мита на нафтопродукти, акцизного збору та ввізного мита з імпортованих на митну територію України транспортних засобів та шин до них, інших надходжень до державного бюджету, що визначаються Законом України про Державний бюджет України на поточний рік;

S1.3 – використання фінансових ресурсів, які отримано за рахунок надходжень плати за проїзд платними автомобільними дорогами в порядку та за тарифами, встановленими Кабінетом Міністрів України.

Стратегія забезпечення системної ефективності будівництва дороги S2 передбачає фінансування дорожнього будівництва за рахунок залученого капіталу. Ця стратегія в процесі її реалізації передбачає такі модифікації:

S2.1 – використання фінансових ресурсів, які отримано за рахунок приватних коштів інвесторів;

S2.2 – використання фінансових ресурсів, які формуються за рахунок використання кредитів банків та інших фінансових організацій;

S2.3 – добровільні внески юридичних та фізичних осіб, у тому числі іноземних, об’єднань громадян, міжнародних організацій тощо;

S2.4 – інші надходження, що не суперечать законодавству України.

Стратегія забезпечення системної ефективності будівництва дороги S3 передбачає фінансування дорожнього будівництва за рахунок інших джерел.

Модифікація запропонованих у дисертаційному дослідженні стратегій забезпечує надходження фінансових ресурсів на рівні, адекватному потребам дорожнього господарства.

Третій розділ – “Прикладні організаційно-економічні аспекти забезпечення системної ефективності будівництва автомобільних доріг” присвячений дослідженню системи фінансування дорожнього господарства України.

Проведений порівняльний аналіз джерел надходження коштів для проектування, будівництва і експлуатації автомобільних доріг та обґрунтована необхідність переходу на нове покоління дорожніх фондів, в основі яких лежить система оподаткування користувачів доріг.

Встановлено, що система фінансування автомобільних доріг загального користування повинна забезпечувати:

- можливість надходження адресної фінансової допомоги бюджетам відповідного рівня для реалізації масштабних дорожніх проектів державного та міжрегіонального значення;

- фінансування ремонту діючої мережі автомобільних доріг в обсягах, які забезпечують відновлення їх щорічного зносу;

- стабільність, яка передбачає погодження планування і реалізацію довгострокових інвестиційних проектів в дорожньому господарстві з бюджетним процесом;

- відповідальність відповідних органів влади за ефективне і цільове використання коштів, які призначені для фінансування автомобільних доріг;

- гнучкість, яка дозволяє використовувати для фінансування автомобільних доріг загального користування поряд з бюджетними коштами внутрішні і зовнішні займи, кредити, кошти приватних інвесторів, гранти;

- прозорість системи бюджетного планування;

- ефективність поточних витрат на дорожнє будівництво;

- перспективне планування модернізації, розвитку автомобільних доріг, своєчасне фінансування розробки передпроектної і проектної документації з урахуванням довгострокового інвестиційного циклу дорожніх проектів, строків розгляду і затвердження цієї документації;

- ефективність інвестицій за рахунок пріоритетного фінансування проектів модернізації і розвитку автомобільних доріг на основі показників економічної ефективності.

Автором визначено, що формування джерел фінансування дорожнього господарства України повинно базуватися на прийнятих рядом економічно розвинутих країн тенденціях, що передбачають перехід автомобільних доріг з державної форми власності в сферу ринкових відносин, при яких користування дорожньою мережею розглядається в якості платної послуги. Реалізація цього положення буде здійснюватися шляхом встановлених цільових податків і зборів з користувачів дорожньою мережею і інших осіб, для яких автомобільна дорога є джерелом отримання прибутків.

Представлено обгрунтування економіко-математичної моделі розподілу державної фінансової допомоги на здійснення дорожнього будівництва в містах і областях України.

Встановлено, що методика розподілу державної фінансової допомоги між державним дорожнім фондом та територіальними дорожніми фондами ґрунтується на таких показниках, як нормативна вартість будівництва автомобільних доріг у містах та регіонах на майбутній рік, а також деякій оцінці потенційних доходів бюджетів територіальних дорожніх фондів.

Визначена та описана існуюча нормативно-правова основа діяльності і процедури планування і використання державного дорожнього фонду та територіальних дорожніх фондів України, структура їх дохідних джерел. На основі проведеного аналізу сформульовано шляхи реформування системи фінансування дорожнього господарства. (рис.1).

Рис. . Реформування системи фінансування дорожнього господарства

Проведеним дослідженням встановлено, що реалізація інвестування проектів у дорожній галузі здійснюється за рахунок поєднання кількох потенційних джерел фінансування. Жодне з розглянутих джерел самостійно не може забезпечити достатньої щорічної потреби у фінансових ресурсах, більш ніж на 30 %. Асигнування з державного бюджету забезпечує близько 31 %, приватні інвестиції – 30 %, і приблизно 17 % надходить від додаткових податків на паливо, які можна спрямовувати на технічне утримання автомобільних доріг.

Встановлено, що державний бюджет на сучасному етапі розвитку України є важливим інструментом для розширення і утримання дорожньої мережі. Приватний сектор може стати другим за обсягом джерелом надходжень коштів для потреб дорожньо-будівельної галузі. Ця задача вирішується через надання концесії на будівництво і експлуатацію автомобільної дороги приватній компанії (або консорціуму) на умовах дозволу залишити собі доходи від плати за користування дорогою на визначений термін часу.

Сформульовано організаційно-економічний механізм, який був розглянутий з позиції задач підвищення ефективності життєвого циклу автомобільної дороги і збалансованості його окремих складових, з урахуванням їх дії на досліджуваний об’єкт.

Схема організаційно-економічного механізму забезпечення ефективності життєвого циклу автомобільної дороги представлена на рисунку 2.

Обґрунтовано застосування схем змішаного приватно-державного фінансування дорожнього господарства, яке може збільшити потенційний обсяг приватних інвестицій на 50 %.

Для оптимальної координації вирішення завдань дослідження були виявлені і узагальнені відомі недоліки і переваги функціонування дорожнього господарства, що дозволило виробити і сформулювати механізм ефективної взаємодії всіх стадій життєвого циклу автомобільної дороги з урахуванням стратегій фінансування досліджуваної галузі.

Реалізація виконаних досліджень підтвердила актуальність, наукову новизну і практичну значимість роботи.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі теоретично узагальнено і розроблено прикладні аспекти вирішення проблем удосконалення процесів будівництва та експлуатації автомобільних доріг, що дозволило розробити нові підходи і надати пропозиції щодо формування організаційно-економічного механізму забезпечення життєвого циклу автомобільної дороги в сучасних умовах господарювання.

Узагальнення одержаних результатів дослідження дозволяє дійти висновку та розробити рекомендації теоретичного, методичного і прикладного характеру, основні з яких зводяться до такого:

1. Показано, що забезпечення системної ефективності будівництва автомобільних доріг є складною комплексною проблемою, пов’язаною з вирішенням множини економічних, організаційно-методичних, інформаційно-технічних і соціальних задач на всіх стадіях її життєвого циклу. Аналіз життєвого циклу автомобільної дороги дозволив виділити такі головні стадії –проектування, будівництво, експлуатація і встановити, що на даний час відбувається зниження надходжень коштів для виробничих процесів дорожньо-будівельних підприємств, пов’язане з недоліками діючої системи виділення фінансових ресурсів для дорожнього господарства України. Вимоги до універсальності капітальних вкладень у дорожню галузь зумовлюють дослідження з урахуванням досягнення високих кінцевих організаційно-економічних результатів. Системне вирішення множини задач розглядалось з позицій двох основних критеріїв: якість та ефективність. Запропонована системна модель взаємозв’язку множини задач забезпечення ефективності виробничих процесів будівництва та експлуатації автомобільних доріг.

2. Сформульований комплекс науково-методичних задач головних стадій життєвого циклу автомобільної дороги, вирішення яких забезпечує високу ефективність кінцевих результатів її функціонування на єдиних комплексно-цільових критеріях цілепокладання та ціледосягання.

Встановлено, що системна ефективність формується на стадії проектування, а реалізується на стадії експлуатації автомобільної дороги.

3. Комплексне вивчення сучасних тенденцій проектування, будівництва, експлуатації автомобільних доріг дозволило визначити рівень розвитку підприємств дорожнього господарства, виявити проблеми на різних ієрархічних рівнях, визначити напрями і засоби вирішення проблем щодо об’єкта, цілей і задач дослідження.

4. Розкрито сутність діючої системи фінансування дорожньо-будівельного комплексу України та запропоновано стратегії надходжень коштів для нормального функціонування виробничих процесів життєвого циклу автомобільних доріг. Ефективність інвестування дорожньої галузі значною мірою залежить від належного вдосконалення чинного розподілу коштів між державним дорожнім фондом та територіальними дорожніми фондами, що дає змогу забезпечити розвиток не тільки місцевих автомобільних доріг, а й забезпечити потреби регіонів у належному підтриманні дорожньої мережі. Запропоновані стратегії забезпечують кількісну і якісну оцінку джерел фінансування галузі і обумовлюють можливість їх виділення з різних джерел.

5. Показано впливи чинників зовнішнього середовища на ефективність функціонування виробничих процесів життєвого циклу концесійної автомобільної дороги, які необхідно враховувати при створенні сприятливих умов для реалізації запропонованої системи відносин в дорожній галузі.

6. Запропоновані методи і побудована системна модель “Проект дороги” на основі вирішення множини задач, спрямованих на раціональне використання усіх видів ресурсів та забезпечення належного рівня якості функціонування виробничих процесів підприємства дорожньо-будівельної галузі. Одержані результати свідчать про високу ефективність запропонованої методики та адекватність її реальному стану, що забезпечує формування необхідних управлінських і організаційних рішень, а також є одним із напрямів вирішення задач оптимального розподілу витрат на всіх стадіях життєвого циклу автомобільної дороги.

7. Досліджено процес одержання коштів для будівництва конкретної автомобільної дороги та показано основні напрями його оптимізації у реальному середовищі функціонування.

8. Запропоновано систему, за рахунок якої фінансування дорожньої галузі України може бути доведено до рівня, адекватного соціально-економічним потребам держави.

9. Розроблений та науково обґрунтований організаційно-економічний механізм забезпечення ефективності життєвого циклу автомобільної дороги, що забезпечує заданий рівень ефективності її проектування, виробництва та експлуатації.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Левковець П.Р., Бортницька Л.П. Системні аспекти удосконалення і розвитку автомобільних доріг України // Вісник. – К.: УТУ, ТАУ, 2000. – Вип. 4. – С. 110-115.

2.

Левковець П.Р., Бортницька Л.П. Основні напрямки забезпечення системної ефективності будівництва доріг // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб. наук. пр. – К.: УТУ, ТАУ. – 2000. – Вип. 10. – С. 217-225.

3.

Бортницька Л.П. Перспективи розвитку транспортних коридорів в Україні // Вісник. – К.: НТУ. – 2004. – Вип. 9. – С. 351-355.

4.

Бортницька Л.П. Деякі аспекти вибору критерію для побудови оптимальної мережі автомобільних доріг // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Науковий журнал. – К.: НТУ, ТАУ. – 2003. – Вип. 17. – С. 163-165.

5.

Бортницька Л.П. Деякі аспекти щодо формування стратегій ефективності будівництва автомобільних доріг // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб. наук. пр. – К.: НТУ, ТАУ. – 2002. – Вип. 14. – С. 8-12.

6.

Бортницька Л.П. Формування системної моделі виробничих процесів життєвого циклу дороги // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Науковий журнал. – К.: НТУ, ТАУ. – 2003. – Вип. 16. – С. 279-282.

АНОТАЦІЯ

Бортницька Л.П. Забезпечення системної ефективності будівництва автомобільних доріг. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами. – Національний транспортний університет, Київ, 2005.

Дисертація містить наукові дослідження з питань системної ефективності будівництва автомобільних доріг. Аналіз стану справ у дорожньому будівництві дозволив визначити загальнотеоретичні, організаційно-економічні, правові умови, що впливають на ефективність будівництва та експлуатації автомобільних доріг.

Побудовано системну модель життєвого циклу дороги, яка описує закономірності її проектування, будівництва та експлуатації. Запропоновано методику та стратегії формування фінансових ресурсів для дорожнього господарства.

Розроблено організаційно-економічну модель механізму забезпечення ефективності життєвого циклу автомобільної дороги.

Ключові слова: автомобільна дорога, системна ефективність, механізм, модель, стратегія.

АННОТАЦИЯ

Бортницкая Л.П. Обеспечение системной эффективности строительства автомобильных дорог. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Национальный транспортный университет, Киев, 2005.

Диссертация содержит научные исследования по вопросам системной эффективности строительства автомобильных дорог.

Впервые с единых системных позиций проведен анализ производственных процессов жизненного цикла автомобильной дороги, что позволило обосновать актуальность темы диссертационного исследования. Установлено, что от состояния дорожной сети существенно зависят затраты на перевозку грузов и пассажиров, уровень цен, степень занятости населения, темпы развития экономики страны. Состояние автомобильных дорог и темпы их развития определяются экономическими возможностями государства. Таким образом, сделан вывод о том, что экономика страны и состояние автомобильных дорог тесно связны.

По результатам анализа состояния и тенденций развития автомобильных дорог определено, что из-за дефицита финансовых средств в Украине преобладают роботы по эксплуатации дорожной сети, направленные на сохранение существующей сети автомобильных дорог как комплекса инженерных сооружений и роботы по обеспечению безопасности движения.

Мировой опыт позволил определить основные направления в развитии автомобильных дорог Украины: реформирование системы управления и финансирования дорожного хозяйства; сбалансированное решение проблем на основе системного подхода, введение новых интенсивных технологий ведения дорожных работ.

В работе представлена системная модель жизненного цикла автомобильной дороги, которая показывает закономерности ее проектирования, строительства и эксплуатации.

Процесс формирования дорожной сети как системной модели представлен на примере конкретной автомобильной дороги.

Для детального изучения объекта исследования предложен принцип системной эффективности, который заключается в том, что некоторое множество показателей разглядывалось как системный критерий эффективности. При этом учитывалась возможность оптимизации этих показателей путем постановки и решения новых задач. Систематизированы и обоснованы основные факторы, которые влияют на качество и эффективность автомобильных дорог в процессе их проектирования, строительства и эксплуатации.

В диссертационном исследовании разработан алгоритм для решения задач оптимизации роботы дорожно-строительных предприятий с учетом внешнеэкономических и внутреннеэкономических факторов, которые непосредственно влияют на их деятельность. Дано определение внешней среды та составляющих ее частей, показана их степень влияния на эффективность функционирования производственных процессов строительства и эксплуатации автомобильных дорог.

Проведенными исследованиями определено, что финансовые ресурсы для строительства и эксплуатации автомобильных дорог формируются за счет государственного дорожного фонда, территориальных дорожных фондов, частного капитала (как национального, так и иностранного), кредитов банков и от других юридических и физических лиц.

Представлена экономико-математическая модель распределения государственной финансовой помощи на проведение дорожного строительства в городах и областях Украины.

Проведенный анализ источников поступления денежного капитала для проектирования, строительства и эксплуатации автомобильных дорог позволил сделать вывод о необходимости перехода на новое поколение дорожных фондов, в основе которых лежит принцип системы налогообложения пользователей дорог. Сформулированы основные требования к реформированию механизма финансирования дорожного хозяйства, который соответствует реальным социально-экономическим требованиям исследуемой области.

Ключевые слова: автомобильная дорога, системная эффективность, механизм, модель, стратегия.

SUMMARY

Bortnitskaya L. P. Providing of complex efficiency for the motor roads construction. – Manuscript.

The dissertation aims obtaining the Candidate Scientific Degree in Economics on speciality 08.06.01. - Economics, Organization and Administration of Manufacturing. – National Transport University, Kyiv, 2005.

The dissertation contains scientific researches on system efficiency of motor roads construction. Analyzing of road construction helped to identify general theoretic, organizational, economic and legal conditions, which influence the efficiency of road construction and exploitation.

Constructed is the system model of the road life span, which signifies regularity of projection, construction and exploitation.

Suggested are the methods and strategies for forming of financial recourses for road economy.

Developed is the organizational and economical method to provide the efficiency of the motor road life span.

Keywords: the motor road, the system efficiency, mechanism, model, strategy.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ НАВЧАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ СТУДЕНТІВ ВИЩОГО АГРАРНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Автореферат - 64 Стр.
ЛЮМБРІЦІДИ (OLIGOCHAETA: LUMBRICIDAE) ЯК СТРУКТУРНИЙ ЕЛЕМЕНТ БІОГЕОЦЕНОЗІВ ВОЛИНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Автореферат - 31 Стр.
СКЛАД ТА КОМУНІКАТИВНІ ФУНКЦІЇ ВТОРИННИХ ЧАСТОК - Автореферат - 28 Стр.
Методологія інформаційного забезпечення вантажних та пасажирських перевезень на основі автоматизації процесів розпізнавання рухомих об’єктів залізничного транспорту - Автореферат - 34 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ ЛОГІСТИКИ БЕЗПЕРЕРВНОГО ВИРОБНИЦТВА - Автореферат - 29 Стр.
вплив іонізуючого опромінення на стан еритроцитів У НОРМІ ТА при злоякісниХ новоутвореннях - Автореферат - 25 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЕФЕКТИВНОЇ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 23 Стр.