У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

МіністерствО освіти та науки України

Національний університет

харчових технологій

БІЛАН ЮРІЙ ВАЛЕНТИНОВИЧ

УДК 339.132.024

управління попитом та пропозицією

на товарному ринку (на прикладі підприємств

споживчої кооперації Західного регіону України)

Спеціальність: 08.06.01 –

Економіка, організація і управління підприємствами 

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі маркетингу Київського національного університету технологій та дизайну Міністерства освіти та науки України

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, професор

Грищенко Іван Михайлович,

Київський національний університет технологій та дизайну Міністерства освіти та науки України, проректор з економічних питань та перспективного розвитку, професор кафедри маркетингу | Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки та техніки України

Андрушків Богдан Миколайович,

Тернопільський державний технічний університет ім. І. Пулюя, професор кафедри менеджменту у виробничій сфері

кандидат економічних наук, доцент

Федулова Ірина Валентинівна,

Національний університет харчових технологій Міністерства освіти та науки України, доцент кафедри менеджменту | Провідна установа | Інститут регіональних досліджень НАН України, відділ прогнозування і моделювання розвитку регіону, м. Львів |

Захист відбудеться “20” січня 2006 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.01. у Національному університеті харчових технологій Міністерства освіти та науки України за адресою: 01033, м.Київ, вул. Володимирська, 68, учбовий корпус В, аудиторія B-308.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету харчових технологій за адресою: 01033, м. Київ, вул.Володимирська, 68

Автореферат розіслано “17” грудня 2005 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук В. М. Марченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В сучасних умовах вивчення реакції ринку на маркетингову діяльність підприємств дозволяє упорядковувати розвиток ринкових відносин, зробити їх менш стихійними і більш передбачуваними. Насамперед це стосується проблем підвищення ефективності механізму управління попитом і пропозицією на товарному ринку, що обумовлює не лише актуальність, а й своєчасність досліджуваної тематики.

Разом з тим назріла нагальна потреба у розробці та формуванні системи ефективної маркетингової діяльності підприємств із урахуванням соціальних факторів. Основні зусилля як на макро-, так і мікрорівні повинні спрямовуватися на збільшення платоспроможного попиту населення як одного із основних факторів підвищення ємності внутрішнього ринку споживчих товарів.

Вагома частка споживчої кооперації на споживчому ринку обумовлена передусім її високою соціальною ефективністю, оскільки саме кооперація володіє необхідним потенціалом для успішного поєднання умов досягнення високої економічної ефективності та задоволення соціальних потреб населення.

Суттєвий вклад у вивченні питань формування попиту та пропозиції на ринку товарів та послуг був зроблений такими зарубіжними та вітчизняними вченими як А. Войчак, Е. Енгель, Дж. Кейнс, Ф. Котлер, Т. Кузьмін, А. Маслоу, А. Маршалл, В. Павленко, А. Сміт, Торнквіст, Дж. Хікс, А. Швабе, М. Чумаченко та іншими.

Окремим аспектам даної тематики в контексті розвитку споживчої кооперації в Україні на сучасному етапі присвячені роботи вітчизняних науковців: В. Апопія, Б. Андрушківа, Г. Башнянина, Я. Гончарука, В. Гончаренка, Ф. Горбоноса, В. Єлейка, В. Зіновчука, О. Крисильного, А. Мазаракі, Л. Молдавана, Г. Черевка.

Теоретичний та емпіричний матеріал, нагромаджений цими дослідниками, є достатньо репрезентованим у науковому відношенні як передумова нашого дослідження.

Проте, в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки потребують подальшого і більш глибокого дослідження проблеми впровадження ефективної маркетингової стратегії споживчої кооперації, зокрема у сфері торгівлі, заготівлі сільськогосподарської продукції та виробництва.

Актуальність поставлених питань обумовила вибір теми, визначення мети і постановку завдань проведеного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок і проблематика досліджень, виконаних в дисертації, узгоджені з основними напрямками державних програм у сфері соціально-економічного розвитку регіону, зокрема з Програмою соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області на 2004-2005 роки.

Дослідження є частиною робіт, виконаних відповідно до держбюджетної теми: ”Розробка механізмів стратегічного розвитку підприємств, системних техноголічних комплексів, автоматизованої підготовки виробництва та виготовлення конкурентноспроможної продукції з використанням методів дизайну, менеджменту та маркетингу в умовах ринкової економіки” (№ ДР 0102U001413) у Київському національному університеті технологій та дизайну Міністерства освіти та науки України.

Мета й завдання дослідження. Метою дослідження є розробка рекомендацій та пропозицій щодо формування системи ефективної маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації залежно від комплексу соціально-економічних факторів, на основі розробки та вдосконаленні економіко-статистичних методів маркетингових досліджень.

Реалізація мети роботи зумовила необхідність постановки і розв'язання таких завдань:

- з’ясувати роль і місце оцінки попиту та пропозиції в маркетинговій діяльності підприємств;

- визначити систему показників, факторів та методів оцінки еластичності попиту та пропозиції;

- виявити особливості становлення і розвитку підприємств споживчої кооперації Західного регіону України;

- визначити особливості формування і регулювання попиту населення на основні продукти харчування з метою стимулювання росту виробництва продовольства в регіоні;

- проаналізувати сучасні методики моніторингу споживчого попиту на основі вивчення динаміки попиту і ринкової кон'юнктури, що забезпечить кращі умови для максимального пристосування торгової мережі та переробних підприємств до вимог ринку, структури попиту;

- обґрунтувати вихідні положення та основні напрями ефективної маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації;

- провести аналіз існуючих інтеграційних зв'язків між різними організаційними формами виробництва ринкового типу, в тому числі між підприємствами споживчої кооперації, харчової та переробної промисловості, фермерськими господарствами і особистими підсобними господарствами;

- обгрунтувати основні напрямки розвитку та можливості прогнозування обсягів товарообігу підприємств споживчої кооперації Західного регіону України.

Об'єктом дослідження є механізм управління попитом і пропозицією на споживчому ринку як базова складова маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації.

Предметом дослідження є процеси та процедури, форми та методи визначення та прогнозування споживчого попиту населення та товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації Західного регіону.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання та системний підхід до вивчення економічних явищ і процесів, основні положення економічної теорії. Дослідження проводились з урахуванням законодавчих та нормативних актів України, робіт сучасних зарубіжних і вітчизняних науковців з питань формування системи ефективної маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації залежно від комплексу соціально-економічних факторів.

В процесі дослідження було застосовано такі методи:

- логічного узагальнення, аналізу, синтезу та порівняння – для уточнення економічної сутності категорій еластичності попиту та пропозиції в контексті можливості застосування еластичності при аналізі, управлінні та плануванні діяльністю підприємств;

- системного аналізу – для вивчення впливу чинників зростання добробуту на рівень споживання населення;

- економіко-статистичного моделювання – при визначенні попиту покупців, що є основою формування маркетингових програм підприємств;

- статистики, а саме: порівняння – для визначення динаміки обсягів, тенденцій і закономірностей споживання населенням продовольчих товарів, методів кореляційно-регресивного аналізу – при розробці моделей споживчого попиту на основні продукти харчування залежно від рівня сукупного доходу, середніх і відносних величин для визначення рівня споживання населенням продовольчих товарів;

- соціологічні, у формі анкетування для здійснення сегментації споживачів ринку продовольчих товарів.

Для обробки даних було застосовано пакети прикладних програм Microsoft Excel, графічні програми.

Інформаційною базою дослідження були статистичні дані Держкомстату України, Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних управлінь статистики, матеріали звітності підприємств споживчої кооперації, харчової та переробної промисловості, публікації наукових установ, праці вітчизняних та зарубіжних учених, а також результати власних спостережень та досліджень автора.

Задоволення попиту та пропозиції у статистичній інформації оцінено показниками товарообігу обсягів споживання і постачання товарів, а у якості основних факторів розглянуто цінову політику, доходи домогосподарств, демографічні показники.

Наукова новизна одержаних результатів. До найбільш вагомих результатів, що характеризують наукову новизну та розкривають основний зміст дисертаційного дослідження, належать такі положення:

Вперше:

- запропоновано методику врахування рівня споживчого попиту при формуванні товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації з урахуванням оцінки еластичності попиту та пропозиції для різних масштабів господарювання (підприємств та регіонів), а також за грошовими доходами домогосподарств, індексом споживчих цін і кон'юнктурою споживчого ринку, що має практичне значення для формування і функціонування регіонального споживчого ринку з врахуванням виробництва та реалізації продукції, характеру споживання, чисельності населення і рівня цін на продовольчі товари;

- визначено систему факторів, яка найбільше впливає на попит і пропозицію на товарному ринку Західного регіону України, досліджено особливості щодо оцінки попиту і пропозиції з урахуванням цих факторів.

Дістали подальшого розвитку:

- поглиблення теоретичних положень щодо визначення ролі і місця оцінки еластичності попиту та пропозиції як органічної складової маркетингової діяльності підприємств;

- методика здійснення аналізу витрат домогосподарств як складова формування маркетингової стратегії підприємств: на першому етапі – за елементами витрат, на другому етапі, додатково, – за основною групою продовольчих товарів;

- обгрунтування вибору стратегії та пріоритетів розвитку системи кооперації, які формуються в процесі становлення соціально орієнтованої ринкової економіки.

Удосконалено:

- методику розробки маркетингових програм як інструменту ефективної діяльності підприємств споживчої кооперації, яка дає можливість врахувати особливості споживчого ринку, своєрідність комплексу індивідуальних потреб споживачів у продовольстві, специфіку продуктів харчування у порівнянні з іншими ринковими товарами;

- система заходів щодо удосконалення економічних взаємовідносин підприємств споживчої кооперації та сільських товаровиробників, основу яких складає становлення сільського ринку товарів та послуг, розвиток інфраструктури;

- механізм проведення розрахунків потенціалу товарної пропозиції та ємності споживчого ринку на основі розрахунків коефіцієнтів еластичності попиту та пропозиції з метою оцінки привабливості ринку і конкурентних позицій підприємств.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані в дисертації результати, з урахуванням комплексу соціально-економічних факторів, спрямовані на вдосконалення процесу формування ефективної маркетингової стратегії підприємств споживчої кооперації Західного регіону України, ,налагодження стійких економічних зв'язків підприємств споживчої кооперації в системі АПК. Висновки автора можуть бути застосовані у практичній роботі підприємств споживчої кооперації, підприємств харчової та переробної промисловості.

Одержані результати дослідження рекомендовані для практичного застосування при формуванні маркетингової стратегії підприємств споживчої кооперації Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей, а також використані місцевими органами виконавчої влади у Тернопільській області для розробки планів і програм соціально-економічного і культурного розвитку регіону. Зокрема, розробки автора використано Головним управлінням економіки Тернопільської облдержадміністрації (довідка № 05/8 -778 від 13.11. 2003 р.), Тернопільській обласній споживчій спілці (довідка № 03-12/119 від 06.11.2003р.) при формуванні маркетингової стратегії підприємств, в Тернопільському обласному управлінні статистики (довідка №1-1/154 від 12.11.2003 р.) при розробці методики застосування коефіцієнтів еластичності при вивченні попиту та пропозиції на товарному ринку. Відповідні акти та сертифікати містяться в матеріалах дисертації.

Окремі положення, які було обґрунтовано в дисертації, використовуються у навчальному процесі Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій при викладанні дисципліни “Економіка підприємств” (довідка №5-09/05 від 12.09.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки, висновки і рекомендації, що виносяться на захист, отримані автором особисто. Наукові статті підготовлені автором особисто і відображають зміст дисертаційного дослідження.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційних досліджень доповідались та обговорювались на таких міжнародних науково-практичних конференціях: ІІ-ій Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Крок у майбутнє” (м. Київ, 2002 р.), І-ій Міжнародній науково-практичній конференції “Управління державою ІІІ-го тисячоліття” (м.Львів, 2002 р.), ІІ-ій науково-практичній конференції “Проблеми розвитку малого бізнесу. Тіньовий бізнес” (м. Львів – м. Харків, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Розвиток соціально-економічних відносин в умовах трансформації економіки України” (м. Хмельницький, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Разом в Європі: маркетингові стратегії розвитку регіонів” (м.Тернопіль, 2005 р.), Міжнародній конференції “Ekonomiczne wyzwanie XXI wieku: Polska – Unia Europejska – Њwiat” (м.Щецин, Польща, 2005 р.), науково-практичному семінарі викладачів економічних спеціальностей (м.Київ, 2002 р.).

Публікації. Основні положення дисертації висвітлено в 9 наукових працях (наукові статті, тези та матеріали доповідей на конференціях і семінарах), в тому числі 6 – у спеціалізованих фахових виданнях, загальним обсягом 2,1 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Структура дисертації зумовлена логікою досліджень, поставленими завданнями і складається з вступу, трьох розділів, висновків за розділами, загальних висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації 213 сторінок. Робота містить 25 таблиць, 30 рисунків, 17 додатків та список використаних літературних джерел із 157 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету і завдання дослідження, вказано на зв'язок роботи з науковими програмами, визначено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, виділено особистий внесок здобувача, наведено дані щодо апробації одержаних результатів та кількості публікацій за темою дисертаційної роботи.

У першому розділі “Механізм управління попитом та пропозицією як базова складова маркетингової діяльності підприємств” проводиться дослідження категорії “попит та пропозиція” на основі вивчення існуючих точок зору та концепцій з економічної сутності купівельного попиту, підходів щодо класифікації попиту і потреб населення.

Відповідно до завдань дослідження, в першому розділі дисертації акцентовано увагу на з’ясуванні сутності попиту та пропозиції як управлінської категорії, системі показників, факторів та методів оцінки еластичності попиту та пропозиції, а також зарубіжному досвіді оцінки еластичності попиту та пропозиції на товарному ринку.

Попит і пропозиція як елементи ринкового механізму є об’єктивними економічними категоріями і відіграють важливу роль у системі категорій товарного обігу. Вивчення категорії попиту виступає початком вирішення проблеми його задоволення. Детальну класифікацію категорії попиту подано на рис. 1.

Дослідження попиту покупців є складовою частиною вивчення суспільних та індивідуальних потреб у товарах, оскільки попит виступає формою їх виявлення на ринку. Вивчення попиту має поєднуватися з вивченням товарної пропозиції та результатами взаємодії цих категорій, систематичним вивченням його кон’юнктури (рис. 2).

У дисертації в якості показників, що характеризують категорію попиту, розглядаються показники обсягів споживання продуктів харчування населенням. В роботі також використовуються показники динаміки товарообігу і споживання, що відображають основні закономірності купівельного попиту і тенденції його задоволення.

Рис. 1. Логічна структура категорії попиту

Купівельний попит змінюється під впливом багатьох факторів, що значно ускладнює вимірювання їх впливу на формування і розвиток попиту. Тому для дослідження управління попитом беруться до уваги не усі, а лише найважливіші фактори, що значно спрощує розрахунки. Для цього використовують ряд коефіцієнтів еластичності попиту та пропозиції. В дисертаційній роботі автором обґрунтовано доцільність використання прямих і перехресних коефіцієнтів еластичності, причому в якості основних факторів розглянуто ціну товару та дохід домогосподарств.

Рис. 2. Схема формування категорії “товарна пропозиція”

Визначення сутності еластичності попиту обумовлює необхідність аналізу реакції споживачів на ті або інші дії продавця товару, реакції різних груп споживачів на зміну ціни і доходу.

Зазаначимо, що еластичність попиту і пропозиції обумовлена проявом дії закону ринку. Сутність еластичності полягає в залежності попиту та пропозиції від впливу різних соціально-економічних факторів, в першу чергу таких, як ціна і грошовий доход. Аналогічними властивостями володіє товарна пропозиція, яка в умовах ринку чутливо реагує на зміну цін.

Схема аналізу еластичності пропозиції подібна до схеми аналізу еластичності попиту. Однак тут є ряд особливостей. Еластичність пропозиції залежить від багатьох факторів, таких, як ступінь завантаження виробничих потужностей, розмір товарних запасів, спроможність до нових інвестицій, строки їх реалізації та ін. В якості детермінантів пропозиції на ринку виступають ціна даного товару або послуги, ціни інших товарів та послуг, ціни сировини та ресурсів, інфляційні очікування продавців та покупців, кількість конкурентів на ринку, особливості технології та прояв науково-технічного прогресу.

Застосування коефіцієнтів еластичності як засобу оцінювання гнучкого і рухливого співвідношення економічно взаємопозв'язаних категорій ринку відіграє важливе значення. У сучасний період дії ринкового закону співвідношення попиту і пропозиції, показники еластичності можуть успішно використовуватися при здійсненні комплексних маркетингових досліджень, а саме: кон’юнктури ринку, виявленні тенденцій зміни купівельного попиту, оцінюванні обсягу, рівня, структури та динаміки попиту на товари та послуги в цілому та за окремими товарами, покупцями, регіонами, формуванні цінової політики.

У другому розділі “Оцінка споживчого впливу попиту на товарну пропозицію підприємств споживчої кооперації” подано характеристику становлення та розвитку споживчої кооперації Західного регіону України, проаналізовано динаміку і структуру попиту на товарному ринку, проведено факторний аналіз та моделювання попиту та пропозиції на товарному ринку, розкрито специфічні особливості оцінки еластичності попиту населення на споживчі товари та товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації.

Ефективність господарювання споживчої кооперації в цілому визначається результативністю функціонування споживчих товариств і залежить від ступеня їх відповідності новим умовам діяльності. Для оцінки діючих організаційних форм управління споживчої кооперації та їх здатності адаптуватися до нових умов господарювання було проведене дослідження діяльності підприємств споживчих товариств трьох Західних областей України: Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської.

Слід відзначити, що в останні роки в регіоні спостерігається чітка тенденція росту роздрібного товарообігу підприємств споживчої кооперації, темп росту у 2003 році у порівнянні з 1998 роком склав 136,8 відсотка (табл. 1).

Аналіз діяльності підприємств споживчої кооперації в сучасних умовах дозволяє відзначити процеси глибокої структурної перебудови, простежується низка позитивних тенденцій: насичення ринку, зростання товарообігу, оптимізація асортиментної структури.

Таблиця 1

Обсяг роздрібного товарообігу підприємств

споживчої кооперації Тернопільської області за 1999-2003 рр.

(тис.грн.)

Показники | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2003

в % до 1998 | Загальний обсяг товарообігу | 33028 | 39982 | 42125 | 42957 | 45751 | 136.8

в т.ч. торгівлі | 26099 | 31384 | 33740 | 33538 | 35756 | 135.5 | громадського харчування | 6929 | 8598 | 8396 | 9419 | 9995 | 141.9 | власна продукція | 3207 | 4026 | 4178 | 4806 | 5093 | 138.7 |

Одним із найбільш значних показників діяльності торгових підприємств в умовах функціонування ринку є розмір товарообігу та частка ринку.

Матеріали досліджень свідчать про те, що в конкурентному середовищі підприємства споживчої кооперації значно активізують рівень технологічної та економічної ефективності комерційної та виробничої діяльності.

В дисертаційній роботі поєднано кількісні розрахунки попиту та пропозиції з якісними рекомендаціями щодо вдосконалення механізмів управління на товарному ринку. Дія ринкового механізму проявляється у зміні попиту та пропозиції та їх збалансуванні. Рушійною силою цих процесів служить комплекс соціально-економічних, управлінських та інших факторів, у першу чергу – доходу та ціни.

Досліджено взаємозв'язок показників доходів населення Західного регіону України за децильними групами домогосподарств та його витратами на харчування (табл. 2). Аналіз підтвердив існування тісного взаємозв'язку між даними категоріями. Як видно з таблиці, характер функціонального зв'язку між доходами і споживанням можна визначити за розміром коефіцієнта еластичності.

Значення коефіцієнта еластичності коливається від 0,59 до 0,98 ( < 1). Частка витрат на споживання (витрати на харчування) зменшується при переході в групи (децилі) із більш високим рівнем доходів. Зменшення коефіцієнта еластичності витрат на харчування свідчить про більш повне задоволення потреб в продуктах харчування з ростом доходів.

Таблиця 2

Розрахунок коефіцієнтів еластичності витрат на харчування

в Західному регіоні України в 2003 році

(у середньому за місяць у розрахунку на одне домогосподарство)

Децильні (десяти-

процентні) групи населення | Середній доход в групі, грн.(х) | Середні витрати на харчування грн. (Y) | Витрати на харчування, розраховані за

=-1.707 +0,645х-0,00036х2 | 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 | 173,6

256,9

327,7

375,4

435,5

486,0

553,9

612,6

659,2

923,2 | 101,2

150,3

190,1

218,5

254,3

285,3

324,0

355,9

376,4

482,8 | 106,6

156,0

196,6

223,3

256,1

283,0

318,1

347,6

370,4

489,6 | 0,98

0,94

0,90

0,87

0,83

0,79

0,76

0,72

0,71

0,59 | 0,81 |

За допомогою коефіцієнтів еластичності можна визначити ступінь матеріальної забезпеченості сімей різного складу і розміру, провести статистичні розрахунки норм споживання продовольчих і непродовольчих товарів, що служить базою для розрахунку можливих обсягів товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації.

Для розробки ефективної маркетингової стратегії підприємств споживчої кооперації необхідно мати достовірну інформацію про ступінь задоволення потреб населення та структуру розподілу доходів. Надходження такої інформації забезпечується за допомогою диференційованого підходу щодо визначення рівнів доходів та витрат за окремими групами населення та за рівнем добробуту домашніх господарств.

Також отримані дані про доходи населення і про еластичність попиту за певними групами продовольчих товарів допоможуть визначити обсяг товарів, які можливо реалізувати на даному ринку. Ця інформація дозволить планувати на мікрорівні виробництво одних товарів і зняття з виробництва інших.

У даному розділі дисертації проведено дослідження динаміки розвитку роздрібного товарообігу та доходів і витрат населення Західного регіону України протягом 1999-2003 років, подано основні показники роздрібної торгівлі підприємств споживчої кооперації в межах областях Західного регіону України та проведено порівняння з відповідними даними по Україні. Подані показники використані для розробки та вдосконалення механізму управління пропозицією підприємств споживчої кооперації на товарному ринку.

У третьому розділі “Механізми формування ефективної маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації” обґрунтовано методологію та практичні пропозиції за результатами досліджень. Відповідно для цього в дисертації визначено основні напрямки ефективної маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації.

Визначено перспективи розвитку споживчої кооперації в умовах ринкової економіки, розглянуто її функції, місця і завдання в трьох площинах. Перша – як систему, котра забезпечує населення товарами народного споживання і послугами, сприяючи цим задоволенню купівельного попиту населення і вирішуючи соціальні питання. Друга – як систему, що забезпечує закупівлю і збут сільськогосподарської продукції, стимулюючи розвиток сільськогосподарських підприємств і забезпечення їх економічної стабільності. Третя – як систему, яка формує ресурси сільськогосподарської сировини і продуктів та забезпечує ними інші системи, організації та підприємства.

Схема управління пропозицією підприємств споживчої кооперації передбачає врахування рівня споживчого попиту населення, кон'юнктури та особливостей споживчого ринку, з урахуванням виробництва та реалізації продукції, при формуванні товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації, в напрямку стимулювання росту обсягів реалізації продовольчих товарів у регіоні (рис. 3).

Головним підходом при цьому має стати забезпечення балансування вимог зовнішнього по відношенню до підприємств споживчої кооперації ринкового середовища, а також наявних і прогнозованих можливостей самої кооперації, визначення чинників, які можуть впливати на зростання купівельного попиту населення, можливі наслідки їх дії на стан споживчого ринку в цілому.

Маркетингове дослідження споживчого ринку є важливим елементом формування ефективної маркетингової політики діяльності суб’єкта споживчої кооперації і включає як дослідження діяльності самого підприємства, його економічних і фінансових показників, так і аналіз ринкової кон'юнктури та зовнішнього оточення.

Розглянуто механізм формування цін на основі рівноваги між витратами на виробництво товарів, їх корисності та цінової еластичності попиту. Можливість вибору товару з певним співвідношенням ціни та якості, відповідності певному рівню виробничих витрат визначає необхідність використання показників цінової еластичності для оцінки й відображення в ціні якості товару, споживчих переваг, корисності товару.

Побудована логічна схема та методика аналізу витрат домогосподарств, як складова формування маркетингової стратегії підприємств: на першому етапі – за децильним поділом груп населення відповідно до середньодушових місячних доходів, на другому етапі – за основною групою продовольчих товарів.

Розраховано залежність еластичності попиту від доходу для всіх інтервалів доходів сімей, що сприятиме визначенню зміни попиту на окремі види споживчих товарів у перспективі залежно від зміни загальної суми доходів населення та встановленню зв’язку обсягу і структури доходів населення з обсягом та структурою фонду споживання. Використання даної закономірності дозволить раціонально впливати на структуру фонду споживання в напрямку повнішого задоволення нагальних потреб населення.

Рис. 3. Схема управління товарною пропозицією підприємств споживчої кооперації

Прогнозування розвитку маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації Західного регіону України передбачає пошук можливостей підвищення рівня задоволення потреб населення у споживчих товарах, тобто максимально можливе наближення фактичних обсягів споживання до бажаних для споживачів регіону шляхом визначення незадоволених потреб споживачів та ємності споживчого ринку, що є реальними орієнтирами для вибору цільових ринкових сегментів. Узгодження купівельного попиту та товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації передбачає оцінку потенціалу товарної пропозиції та ємності споживчого ринку на основі розрахунків коефіцієнтів еластичності попиту та пропозиції.

Потенціал продажу підприємств споживчої кооперації та ємності споживчого ринку для Тернопільської області наведені в табл. 3. В якості детермінантів еластичності попиту від доходу (Еd) визначається рівень середньомісячної заробітної плати та обсяг роздрібного товарообігу на 1 особу.

Таблиця 3

Розрахунок потенціалу товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації Тернопільської області в 2002 –2003 роках

Районні СТ | Обсяг роздрібного товарообігу,

тис. грн. | Es | Потенціал товарної пропозиції, тис.грн. | Роздрібний товарообіг на 1 особу, грн. | Еd | Ємність ринку,

тис. грн | Співвідношення

гр. 5 до 9 % | 2002 | 2003 | 2002 | 2003 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Бережанський

Борщівський

Бучацький

Гусятинський

Заліщицький

Збаразький

Зборівський

Козівський

Кременецький

Лановецький

Монастириський

Підволочиський

Підгаєцький

Теребовлянський

Тернопільський

Чортківський

Шумський | 3356

2384

1576

1640

3034

2388

650

1198

620

678

1178

2288

420

4462

2780

2382

1614 | 3324

2648

1580

1648

3912

2418

736

1298

728

812

1184

2428

550

5564

2614

3042

1858 | 1.01

2.87

0.13

0.19

3.92

0.87

2.91

2.47

2.68

3.83

0.11

1.41

4.96

4.44

-1.31

3.91

2.98 | 3358

2724

1582

1651

4065

2439

757

1330

748

843

1185

2462

577

5811

2580

3161

1913 | 245.7

303.2

282.9

81.0

164.4

150.8

67.8

143.3

153.0

54.5

96.5

388.1

46.8

324.7

290.1

202.0

197.9 | 274.2

336.7

318.3

89.3

232.1

166.4

72.5

152.1

169

65.8

103

416.3

64.6

379.3

265.8

275.1

205.3 | 0.72

0.56

0.37

0.50

1.05

0.31

0.32

0.26

0.39

0.67

0.28

0.44

0.97

0.49

-0.26

1.02

0.20 | 11323

10497

7887

2962

7740

4841

1527

3093

4920

1788

2272

11289

1174

9529

9279

13209

597229.7

26.0

20.1

55.7

52.5

50.4

49.6

43.0

15.2

47.1

52.2

21.8

49.2

61.0

27.8

23.9

32.0 |

Еластичність пропозиції від ціни (Es) визначаємо за індексом цін на споживчі товари та обсягом роздрібного товарообігу за відповідні періоди.

Провівши порівняння ємності споживчого ринку та потенціалу товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації, можна визначити, яку частку ринку потенційно може зайняти підприємство, у якому напрямку варто спрямовувати маркетингові зусилля.

Дослідження потенціалу товарної пропозиції, ємності та конкурентного середовища ринку споживчих товарів, а також методи його проведення можуть бути рекомендовані для практичного застосування з метою оцінки привабливості ринку і конкурентних позицій підприємств, що є вихідною передумовою вибору маркетингових стратегій на ринку споживчих товарів.

Одержані результати досліджень свідчать про високий рівень незадоволених потреб споживачів, задоволення яких повинно здійснюватися з допомогою ряду заходів і маркетингових програм, що плануються в першу чергу безпосередньо споживчою кооперацією в сільській місцевості. Визначені незадоволені потреби є реальними орієнтирами для визначення цільових ринкових сегментів.

Методика вибору цільових ринкових сегментів підприємств споживчої кооперації дозволяє визначити оптимальні напрями їх діяльності, сприяє більш ефективній реалізації продукції через задоволення потреб покупців.

У дисертаційній роботі визначено основні тенденції розвитку ринку торгівельних послуг, обґрунтовано напрямки його управління для раціоналізації процесу товаробігу із сфери виробництва до сфери споживання, фінансових потоків із сфери обігу товарів до сфери виробництва, впровадження сучасних форм обслуговування населення у роздрібній торгівельній мережі підприємств споживчої кооперації.

Для вирішення проблем розвитку споживчої кооперації, для ефективного забезпечення потреб споживачів в умовах ринкової економіки необхідна власна інфраструктура, яка включає: роздрібну торгівельну мережу, оптові торгівельні підприємства, заготівельні та переробні підприємства, підприємства громадського харчування, транспорт, інформаційні та сервісні центри.

ВИСНОВКИ

В результаті проведених досліджень, що базуються на широкому використанні різнопланових методів аналізу ринкових явищ і процесів, сформульовано наступні висновки теоретичного і практичного характеру та внесені пропозиції:

1. У ринкових умовах дія закону співвідношення попиту та пропозиції, аналізу та оцінки еластичності можуть з успіхом використовуватися при формуванні цінової політики, вивченні купівельного попиту населення та формуванні товарної пропозиції підприємств, вивченні кон'юнктури ринку. Відповідно коефіцієнт еластичності є одним із основних елементів маркетингового комплексу, практичним інструментом маркетингової діяльності підприємств для управління попитом та пропозицією.

2. У результаті проведеного дослідження було узагальнено систему показників, факторів і методів оцінки еластичності попиту та пропозиції на товарному ринку. Виявлено й оцінено вплив найбільш важливих соціально-економічних факторів на зміну попиту та пропозиції. Проаналізовано методику застосування коефіцієнтів еластичності щодо аналізу купівельного попиту населення та товарної пропозиції підприємств, а також інших ринкових процесів і явищ.

3. Виявлено тенденції розвитку підприємств споживчої кооперації Західного регіону України. Визначено, що вона є складовою частиною господарського комплексу і бере участь у всіх стадіях відтворення кінцевого продукту. Ефективна діяльність споживчої кооперації у сфері торгівлі, заготівель, громадського харчування, виробничої діяльності значно впливає на ступінь економічних і соціальних перетворень в регіоні. Про це свідчить зростання обсягу роздрібного товарообігу підприємств споживчої кооперації Тернопільської області на 136,8% в 2003 р. у порівнянні з 1998 р., в тому числі в торгівлі – 135.5%, в громадському харчуванні – 141.9%, власне виробництво – 138.7%. При обгрунтуванні напрямків подальшого вдосконалення планування показників її діяльності було враховано тенденції розвитку, структуру і динаміку попиту та пропозиції.

4. Встановлено специфічні особливості оцінки динаміки споживчого попиту населення і товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації на основі розрахунків коефіцієнтів еластичності попиту та пропозиції за грошовими доходами домогосподарств, індексом споживчих цін і кон'юнктурою споживчого ринку, що має практичне значення для формування і функціонування регіонального споживчого ринку з врахуванням виробництва та реалізації продукції, характеру споживання, чисельності населення і рівня цін на продовольчі ресурси. За даними розрахунками обґрунтувано вихідні положення та основні напрями ефективної маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації.

5. Проведена класифікація продовольчих товарів за ступенем необхідності (необхідні предмети споживання, другорядні та предмети розкоші) на основі оцінки коефіцієнта еластичності споживання від доходу з метою планування обсягів збуту продукції і розміру товарних запасів. Проведений аналіз еластичності попиту від доходу, згідно із даною класифікацією, дозволяє визначити динаміку споживання різних видів товарів.

6. Проведено аналіз розрахунків коефіцієнтів еластичності попиту від доходу і їх залежність від якості товару. Рекомендовано виявлення недоброякісних товарів у випадку від’ємної еластичності попиту за доходом. Товари високої якості відрізняються позитивною величиною коефіцієнта еластичності.

7. Проведено аналіз структури витрат населення Західного регіону України за децильними (десятипроцентними) групами. В результаті даного аналізу одержані коефіцієнти еластичності споживання продуктів харчування, за якими можна оперативно враховувати зміни рівня споживчого попиту населення при формуванні товарної пропозиції підприємств споживчої кооперації.

8. Запропоновано підходи щодо використання оцінки цінової еластичності попиту при формуванні цінової політики підприємств. Під впливом ринкових умов ціни стають більш гнучкими, чутливо реагують на зміну різноманітних факторів. Можливість вибору товару з певним співвідношенням ціни та якості, відповідно до певного рівня доходів і потреб споживачів, визначає необхідність використання показників цінової еластичності для оцінки й відображення в ціні якості товару. Методика аналізу перехресної еластичності на основі співставлення динаміки індивідуальних цін і динаміки цін на сукупність товарів дозволить виявити різношвидкісність зростання цін у різних групах товарів.

9. Визначено, що для вирішення проблем розвитку споживчої кооперації, розробки програм маркетингової діяльності, для ефективного забезпечення потреб споживачів в умовах ринкової економіки необхідна наявність власної інфраструктури, яка включає: роздрібну торгівельну мережу, оптові торгівельні підприємства, заготівельні і переробні підприємства, підприємства громадського харчування, транспорт.

10. Економічні взаємовідносини підприємств споживчої кооперації Західного регіону України, які проявляються у процесі виробництва, реалізації, заготівлі та переробки сільськогосподарської продукції для забезпечення населення товарами народного споживання, сприяють цим задоволенню купівельного попиту населення і виступають мотиваційним механізмом, що стимулює розвиток сільськогосподарських підприємств, забезпечує соціально-економічну стабільність регіону.

11. Проведено розрахунок потенціалів товарної пропозиції та ємності споживчого ринку на основі розрахунків коефіцієнтів еластичності попиту та пропозиції з метою оцінки привабливості ринку і конкурентних позицій підприємств, що є вихідною передумовою вибору маркетингових стратегій на ринку споживчих товарів.

12. Основні результати дослідження рекомендовані для практичного застосування при формуванні маркетингової стратегії підприємств споживчої кооперації Тернопільської області та використовуються у навчальному процесі Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Білан Ю. В. Аналіз еластичності споживання в залежності від доходу в Західному регіоні України // Наукові записки. Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. – Тернопіль: Економічна думка, 2001. – Вип. 9. – С. 298 – 300.

2. Білан Ю. В. Використання методів біржової статистики при дослідженні еластичності ринкових явищ // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2001. – №6. – С. 211 – 214.

3. Білан Ю. В. Економіко-статистичне дослідження еластичності попиту та пропозиції // Наукові записки. Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. – Тернопіль: Економічна думка, 2001.– Вип. 10.– С. 140 –145.

4. Білан Ю. В. Дослідження еластичності витрат на продукти харчування в залежності від доходів населення в Україні // Наукові записки. Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – Вип. 11. – С. 115 –117.

5. Білан Ю. В. Аналіз розподілу роздрібного товарообороту за формами власності // Регіональні аспекти розвитку і розміщення продуктивних сил України. Зб. наук. праць. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – Вип. 7. – С. 258 –260.

6. Білан Ю. В. Проблеми розвитку споживчої кооперації в ринкових умовах// Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. – К.: КНУТД, 2004. – № 4. – С. 95 – 99.

В інших виданнях:

7. Білан Ю. В. Проблеми розвитку підприємництва: досвід Польщі // Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Розвиток малого бізнесу. Тіньовий бізнес”. – Львів: ЛвЦНТЕІ, 2002. – С. 28 –29.

8. Білан Ю. В. Регіональний економіко-статистичний аналіз: сучасні задачі та методи його розв’язання // Тези доповідей науково-практичної конференції “Крок у майбутнє”. – К.: НТУ “КПІ”, 2002. – С. 54 – 56.

9. Білан Ю. В. Взаємозв'язок між попитом і пропозицією та прямими іноземними інвестиціями на товарному ринку // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Разом в Європі: маркетингові стратегії регіонального розвитку”. – Тернопіль: ТІСІТ, 2005. – С. 36 – 38.

АНОТАЦІЯ

Білан Ю. В. Управління попитом та пропозицією на товарному ринку (на прикладі підприємств споживчої кооперації Західного регіону України). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2005.

Основна ідея дослідження полягає у розробці рекомендацій та пропозицій щодо формування системи ефективної маркетингової діяльності підприємств споживчої кооперації, в залежності від комплексу соціально-економічних факторів, на основі розробки та вдосконалення економіко-статистичних методів маркетингових досліджень.

Відповідно до поставленої мети в дисертації визначено роль та місце оцінки попиту та пропозиції в маркетинговій діяльності підприємств споживчої кооперації, узагальнено систему показників, факторів і методів оцінки еластичності попиту та пропозиції, виявлено тенденції становлення і розвитку підприємств споживчої кооперації Західного регіону України.

Вдосконалено методику моніторингу споживчого попиту на основі вивчення динаміки попиту і ринкової кон'юнктури, що забезпечить кращі умови для максимального пристосування торгової мережі та переробних підприємств споживчої кооперації до вимог ринку, структури попиту.

Здійснено розрахунок потенціалів товарної пропозиції та ємності споживчого ринку з метою визначення оцінки привабливості ринку і конкурентних позицій підприємств споживчої кооперації Західного регіону України, що є вихідною передумовою вибору маркетингових стратегій на ринку споживчих товарів.

Ключові слова: попит і пропозиція, еластичність, маркетингова діяльність підприємств, споживча кооперація, споживчий ринок, доходи та витрати населення.

АННОТАЦИЯ

Билан Ю. В. Управление спросом и предложением на товарном рынке (на примере предприятий потребительской кооперации Западного региона Украины). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Национальный университет пищевых технологий, Киев, 2005.

Целью диссертационной работы является разработка рекомендаций и предложений по формированию системы эффективной маркетинговой деятельности предприятий потребительской кооперации на основе оценки механизма управление спросом и предложением на товарном рынке.

Основная идея исследования состоит в усовершенствовании существующих механизмов управления спросом и предложением в зависимости от социально-экономических условий, на основе разработки и усовершенствования экономико-статистических методов маркетинговых исследований.

Соответственно поставленной цели в диссертации определена роль и место оценки спроса и предложения в маркетинговой деятельности предприятий потребительской кооперации, обобщенно систему показателей, факторов и методов оценки эластичности спроса и предложения. Значительное внимание уделено определению экономической сути и содержанию эластичности спроса и предложения. В работе изучен зарубежный опыт в данном направлении.

В диссертационной работе выявлено влияние тенденций роста потребительского спроса населения на продукты питания на товарное предложение предприятий потребительской кооперации Западного региона Украины. В частности представлены специфические особенности оценки динамики эластичности спроса и предложения предприятий потребительской кооперации.

Обоснованы исходные положения и основные направления эффективной маркетинговой деятельности предприятий потребительской кооперации. Определено, что для решения проблем развития потребительской кооперации, для эффективного обеспечения потребителей в условиях рыночной экономики, необходимое наличие собственной инфраструктуры, которая включает розничную торговую сеть, оптовые торговые предприятия, заготовительные и перерабатывающие предприятия.

Экономические взаимоотношения предприятий потребительской кооперации Западного региона Украины, которые проявляются в процессе производства, реализации, заготовки и переработки сельскохозяйственной продукции и обеспечения населения товарами народного потребления, оказывают содействие этим удовлетворению потребительского спроса населения и являются мотивационным механизмом, который стимулирует развитие сельскохозяйственных предприятий, обеспечивает социально-экономическую стабильность региона.

Проведены расчеты потенциалов товарного предложения предприятий потребительской кооперации Западного региона Украины и емкости потребительского рынка на основании расчетов коэффициентов эластичности спроса и предложения с целью оценки привлекательности рынка и конкурентных позиций предприятий, что является исходной предпосылкой выбора маркетинговых стратегий на товарном рынке.

Основные результаты исследования рекомендованы для практического использования при формировании маркетинговой стратегии предприятий потребительской кооперации Тернопольской области, а также используются в учебном процессе Тернопольского института социальных и информационных технологий.

Ключевые слова: спрос и предложение, эластичность, маркетинговая деятельность предприятий, потребительская кооперация, потребительский рынок, доходы и расходы населения.

SUMMARY

Bilan Y. V.

Management of demand


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Динаміка національного складу населення Одеської області (1959-1989 рр.). - Автореферат - 27 Стр.
Розробка та дослідження пінного аерозольного препарату для лікування променевих уражень, термічніх та хімічних опіків - Автореферат - 17 Стр.
ІНТЕГРУВАННЯ НЕЛІНІЙНИХ ЕВОЛЮЦІЙНИХ СИСТЕМ З НЕЛОКАЛЬНИМИ В’ЯЗЯМИ - Автореферат - 18 Стр.
ФОТОДІЕЛЕКТРИЧНИЙ ЕФЕКТ У МОЛІБДАТІ СВИНЦЮ PbMoO4 - Автореферат - 18 Стр.
ФІНАНСОВО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ ПОДАТКОВИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ - Автореферат - 27 Стр.
НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН ЗАЛІЗОБЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ В АГРЕСИВНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПРИ ДІЇ НАВАНТАЖЕННЯ - Автореферат - 39 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ УМОВИ ПРОГНОЗУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРИДАТНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ-КОНТРАКТНИКІВ ЗА ОЦІНКОЮ ЇХ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ЗДІБНОСТЕЙ - Автореферат - 26 Стр.