У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

“ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ”

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

ДУГАР Тетяна Євгеніївна

УДК 657.422.8

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ РОЗРАХУНКІВ З ТОВАРНО-ГРОШОВИХ ОПЕРАЦІЙ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному науковому центрі „Інститут аграрної економіки” Української академії аграрних наук

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Кірейцев Григорій Герасимович,

Національний аграрний університет

Кабінету Міністрів України,

професор кафедри бухгалтерського

обліку та аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Осадчий Юрій Іванович,

Міжгалузевий інститут управління

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри обліку та аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Малюга Наталія Михайлівна,

Житомирський державний технологічний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри аналізу і статистики

Провідна установа: Східноукраїнський національний університет

Міністерства освіти і науки України, м. Луганськ

Захист відбудеться 8 червня 2005 року о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.350.02 в Національному науковому центрі „Інститут аграрної економіки” УААН (03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, конференц-зал, 3-й поверх).

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Національного наукового центру „Інститут аграрної економіки” УААН (03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, 2-й поверх, к. 212).

Автореферат розісланий “ 7 ” травня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук Н.Л. Жук

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В умовах недостатнього забезпечення сільськогосподарських підприємств оборотними засобами зростання дебіторської та кредиторської заборгованості стає поширеним явищем. Об’єктивною умовою підприємницької діяльності трансформованих підприємств агропромислового комплексу є встановлення ними дійових господарських відносин з різними контрагентами на основі своєчасності та безперебійності розрахунків. Однак у процесі діяльності підприємство не завжди здійснює розрахунки з юридичними або фізичними особами одночасно з відчуженням майна, виконанням робіт, наданням послуг, що передбачає виникнення певних прав і зобов’язань покупців та постачальників перед підприємством, тобто призводить до виникнення дебіторської чи кредиторської заборгованості.

Облік дебіторської заборгованості є одним з найбільш складних та суперечливих питань, що зумовлено проблемою неплатежів. Ринкові умови господарювання передбачають удосконалення розрахунків підприємства та організації і методів їхнього обліку і контролю і, передусім, упорядкування всієї договірної роботи.

Правильно організований облік надходження та використання грошових коштів, матеріалів, послуг, дебіторської і кредиторської заборгованості, забезпечення щоденної платоспроможності підприємства, повинен сприяти недопущенню прострочення термінів платежу і доведення заборгованості до стану безнадійної. Постає необхідність комплексного підходу до вирішення проблем з виникненням прострочених сум дебіторської та кредиторської заборгованостей по товарних і нетоварних операціях в аграрному секторі національної економіки та удосконалення процесу управління грошовими потоками на базі незалежного інформаційного забезпечення внутрішніх та зовнішніх користувачів відповідними даними, що формуються в системі бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю.

У розробку питань теорії та методології обліку розрахункових операцій вагомий внесок зробили: М.Я.Дем`яненко, Ф.Ф.Бутинець, Г.Г.Кірейцев, В.Б.Моссаковський, Ю.І.Осадчий, І.А.Бланк, Л.К.Сук, В.М.Жук, В.С.Рудницький, О.М.Петрук, Н.М.Малюга, В.О.Шевчук, А.М.Андросов, В.Ф.Палій, Я.В.Соколов, Ван Бреда, М.Р. Метьюс, М.Х.Б. Перера, Ж. Рішар, Е.С.Хендріксен.

При вивченні дисертаційних робіт по напрямку дослідження з питань механізації і автоматизації розрахункових операцій в банківський системі відмітимо дисертаційну роботу О.М.Петрука (1999 р.); роботи К.С.Сурніної, С.А.Кузнєцової (2002 р.); С.Л.Берези (2003 р.) – на тему “Облік і контроль грошових активів та дебіторської заборгованості: теорія і практика”.

Підкреслено необхідність у вирішенні проблем забезпечення гармонізації бухгалтерського обліку і системи національних рахунків, що використовуються при обліку розрахунків за допомогою векселів, акцептної форми розрахунків, розрахунків за авансами. Особливе місце займають облік податкових розрахунків і бухгалтерський облік сумнівної заборгованості та резервів, що актуалізує питання облікової політики на підприємстві з обліку грошових активів, дебіторської та кредиторської заборгованості, організації обліку розрахункових операцій на базі комп’ютерних технологій (більшість розповсюджених бухгалтерських програм орієнтовані на підготовку фінансової звітності для зовнішніх користувачів, а не на забезпечення інформацією внутрішніх користувачів для прийняття управлінських рішень).

Поряд з теоретичними основами обліку розрахунків в дослідженні в досить доступній формі розглянуті і практичні аспекти: господарські операції і їх відображення в системі рахунків бухгалтерського обліку; договори і зобов’язання як основа розрахункових операцій; місце дебіторської заборгованості в активі балансу; комплексно викладені питання теорії, методики і організації бухгалтерського обліку стану розрахунків із застосуванням комп’ютерних технологій.

Узагальнення теоретичних засад і практики обліку розрахунків як складової частини системи бухгалтерського обліку зумовили вибір теми дисертаційного дослідження та визначили основний його напрямок – товарно-грошові взаєморозрахунки.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Національного наукового центру „Інститут аграрної економіки” УААН і є складовою частиною теми дослідження “Формування системи та механізмів обліково-аудиторського забезпечення сільськогосподарських підприємств в ринкових умовах” (номер державної реєстрації 0102U000267). У межах наукової програми автором виконані дослідження, пов’язані з удосконаленням обліку розрахункових операцій, аналізом рівня дебіторської і кредиторської заборгованості сільськогосподарських формувань Полтавської області, а саме: обґрунтуванням об’єктів грошових активів – в частині дебіторської заборгованості, та зобов’язань – в частині кредиторської заборгованості; формуванням облікової політики щодо заборгованості і зобов’язань по підприємству; обліком безнадійної заборгованості; організацією комп’ютерної системи бухгалтерського обліку в товарно-грошових взаємовідносинах.

Мета дисертаційної роботи – розробити науково обґрунтовані теоретичні та практичні рекомендації щодо удосконалення обліку та підсилення контролю за станом розрахунків на рівні окремих підприємств на підставі дослідження теоретичних положень та критичного аналізу діючої в Україні практики обліку розрахункових операцій.

Цільова спрямованість дисертаційного дослідження зумовила постановку і вирішення наступних завдань:

- на основі вивчення місця обліку та контролю дебіторської і кредиторської заборгованості та розрахунків в цілому в системі бухгалтерського обліку уточнити ключові поняття та категорії, що характеризують об’єкт дослідження;

- деталізувати рахунки з бухгалтерського обліку кредиторської і дебіторської заборгованості на предмет відповідності сучасним потребам бухгалтерського обліку та звітності;

- встановити ступень корисності інформації, що міститься у первинній документації та договорах, з урахуванням різних груп користувачів та оцінити можливості повнішого їх використання при фінансовому аналізі дебіторської та кредиторської заборгованостей;

- розробити алгоритм формування основних елементів облікової політики щодо операцій по розрахунках з покупцями та замовниками і постачальниками та підрядниками;

- обгрунтувати пропозиції щодо поліпшення методики внутрішнього контролю та внутрішнього аналізу операцій з товарно-грошових взаємовідносин;

- виявити можливості повнішого використання прийомів обліку та контролю операцій щодо управління дебіторською чи кредиторською заборгованістю в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Об’єкт дослідження – господарські операції, що являють собою акт обміну та супроводжуються утворенням дебіторської та кредиторської заборгованості з товарних операцій, яки знайшли відображення в системі бухгалтерського обліку та звітності підприємств агропромислового комплексу Полтавської області.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних питань обліку і контролю розрахунків між підприємствами з товарно-грошових та товарних операцій.

Методи дослідження. В процесі дисертаційного дослідження використовувалися наукові методи, основані на діалектичному методі пізнання та об’єктивних законах економіки. Теоретичні аспекти обліку досліджувалися із застосуванням методів індукції і дедукції, за допомогою яких визначено місце дебіторської та кредиторської заборгованості в системі розрахунків. Історичний та логічний методи, а також метод порівняння використано при уточненні та деталізації рахунків з обліку розрахункових операцій в товарно-грошових взаємовідносинах. Метод порівняння застосовувався і при дослідженні процедур автоматизації обліку розрахунків. За допомогою статистичних методів перевірено методику розрахунків комплексної оцінки дебіторської та кредиторської заборгованості, звернено увагу на визначення сум резерву сумнівних боргів. Методи причинно-наслідкових зв’язків та абстрактно-логічний використовувалися для удосконалення класифікації дебіторської (кредиторської) заборгованості для потреб підвищення якості інформації бухгалтерського обліку; метод спостереження – для визначення стану обліку розрахунків в сільськогосподарських формуваннях Полтавської області.

Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем організації бухгалтерського обліку системи розрахунків; господарські операції за процесами розподілу, обміну та споживання продукції; законодавчі та нормативні акти з питань бухгалтерського обліку та цивільно-правових відносин; методичні матеріали; данні фінансової, податкової та статистичної звітності підприємств агропромислового комплексу. У роботі використані результати проведеного автором обстеження сільськогосподарських формувань Полтавської області.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна результатів проведеного дослідження полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку та контролю розрахункових операцій (дебіторської та кредиторської заборгованості). В процесі дослідження отримано наступні наукові результати, яким притаманна наукова новизна:

вперше:

- уточнено поняття “активи”, (ресурси, контрольовані підприємством, або права на отримання таких ресурсів, що виникли в результаті минулих подій, використання або отримання яких, призведе до отримання економічних вигод), що дозволяє в їх складі враховувати дебіторську заборгованість;

- забезпечено комплексність тлумачення категорій “кредиторська та дебіторська заборгованість” з урахуванням економічного та юридичного аспектів цих понять;

- обґрунтовано, що категорія “розрахунки” є інтегрованим об’єктом бухгалтерського обліку, а дебіторська і кредиторська заборгованість виступають його безпосередніми складовими;

удосконалено:

- деталізовано записи на рахунках бухгалтерського обліку кредиторської і дебіторської заборгованості на рівні товарних та нетоварних операцій, у відповідності сучасним потребам бухгалтерського обліку та звітності згруповано заборгованості по товарних операціях за строками прострочення платежів: до 30 днів, від 31 до 60, від 61 до 90 днів;

- запропоновано додаткові елементи облікової політики щодо розрахункових операцій (зокрема визнання заборгованості з юридичним контекстом, розмежуванням видів діяльності); опрацьована нова форма накладної, яка втілює основні моменти податкової та товарної накладної;

отримало подальший розвиток:

- методика проведення внутрішнього контролю розрахункових операцій з кредиторської та дебіторської заборгованості (програма внутрішнього контролю, робочі документи аудитора, класифікатор можливих порушень та способи їх виявлення), використання якої дозволить підвищити оперативність і ефективність реалізації контрольної функції обліку;

- порядок застосування існуючих комп’ютерних програм щодо обліку товарно-грошових розрахункових операцій, що дозволить отримувати більш оперативну аналітичну інформацію з обліку дебіторської та кредиторської заборгованості для потреб управління.

Практичне значення одержаних результатів. Застосування на практиці запропонованих автором рекомендацій дозволить забезпечити адекватне відображення операцій з обліку розрахунків і боргових зобов’язань сучасним умовам господарювання, своєчасне одержання та проведення аналізу необхідної інформації керівництвом. Отримані результаті дослідження спрямовані на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності обліку розрахункових товарно-грошових операцій, можуть впроваджуватися в практику роботи агропромислових підприємств України, а також використовуватися при розробці нормативних матеріалів з бухгалтерського обліку.

Результати дисертаційного дослідження впроваджено в практику сільськогосподарських підприємств Полтавської області (Довідка головного управління сільського господарства і продовольства № 0923/2 від 11.10.2004р.), на виробництві як пропозиції до впровадження у СБК “Радянський” Кобеляцького району Полтавської області (Довідка № 112 від 12.12.2002 р.). Окремі результати знайшли застосування в навчальному процесі Полтавської державної аграрної академії при викладанні курсів “Фінансовий облік” та “Організація бухгалтерського обліку” (довідка № 715-06 від 12.04.2004р.).

Особистий внесок дисертанта. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Розробки та пропозиції, що містяться в роботі, виконані особисто дисертантом, з надрукованих праць у співавторстві використані у дисертації ідеї є результатом особистої розробки, яка полягає у дослідженні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку і контролю розрахункових операцій на підприємствах.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження, що викладені в дисертації, пройшли апробацію шляхом обговорення і отримали позитивну оцінку науковців на конференціях: м. Полтава, 1999 р. Міжнародна наукова-практична конференція “Проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки”, м. Дніпропетровськ, 2003 р. Міжнародна науково-практична конференція “Україна наукова”.

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 8 наукових та науково-методичних праць обсягом 2,13 др. арк., в тому числі в фахових виданнях опубліковано 3 наукові статті обсягом 0,53 др. арк., 3 тези доповідей обсягом 0,78 др. арк.; в інших виданнях (підручниках та посібниках), написаних у співавторстві, особисто автора – 0,82 др. арк.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний зміст викладено на 197 сторінках друкованого тексту. Робота містить 21 таблицю, 13 рисунків, 5 схем, 23 додатки. Список літературних джерел налічує 192 джерела.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету, основні задачі, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих наукових результатів.

У першому розділі “Теоретико-правові основи організації та обліку розрахунків” розкрито поняття розрахунків та зобов’язань в системі бухгалтерського обліку, розроблено класифікацію дебіторської заборгованості та зобов’язань для потреб бухгалтерського обліку, визначено функцію грошових активів в товарно-грошових операціях, структура та склад розрахункових операцій, проведено загальний аналіз розвитку обліку кредиторської та дебіторської заборгованості.

Досліджуючи питання теорії бухгалтерського обліку розрахунків та правових основ їх організації, дисертант дійшов висновку, що науковці досить часто обмежувались тільки одним підходом: економічним, де розглядались зміни в цілому в складі майна чи капіталу, які впливають на фінансовий результат підприємства, або юридичним, в якому господарські дії розглядалися з точки зору зміни у відносинах осіб до майна. В дисертаційному дослідженні зазначено потреба в комплексному підході до спільних понять економічної теорії, фінансів, бухгалтерського обліку, що можливо при аналізі розрахункових операцій та поділі їх на товарні та товарно-грошові, що має значення не тільки в теорії бухгалтерського обліку, але й в розроблених практичних пропозиціях.

У фінансах, контролі, аналізі та бухгалтерському обліку вживають поняття “розрахунки”, “розрахункові операції”, “товарні операції”. Поняття “розрахунки”, яке приводилось радянськими науковцями традиційної фінансової школи, відповідало минулим, а не ринковим умовам розвитку механізмів товарно-грошових відносин. В бухгалтерському обліку вважаємо більш правильно визначити як його об’єкти заборгованість покупців товарів (робіт, продукції та послуг) і заборгованість постачальникам товарів (робіт, продукції та послуг) або довгострокові та короткострокові розрахунки в обміні діяльністю між підприємствами. Підходи до розрахунків по товарно-грошових операціях потрібно розглядати не з одного боку, а в цілому, так як розрахункові операції за своєю суттю мають двосторонній характер, а саме: з одного боку, підприємство, що відпускає товар (або надає послуги) отримує право вимагати від іншого підприємства компенсації (сплати) в розмірі обумовленої ціни відпущеного товару, наданої послуги і т.д., з іншого – підприємство, що отримує товар або послуги повинно надати підприємству, що відпустило товар, надало послуги, відповідну компенсацію та винагороду; тобто має перед ним визначений борг.

Проведені дослідження показали, що за ринкових умов господарювання виникає необхідність паралельного обліку дебіторської та кредиторської заборгованості, які дисертант вважає безпосередніми об’єктами обліку. Категорія “розрахунки” в роботі розглядається як макроекономічний термін, що охоплює два чи більше суб’єктів господарювання.

Дослідження проблем теорії і практики обліку розрахунків показало, що існує широкий спектр видів дебіторської і кредиторської заборгованості, яку поділяють в вузькому розумінні на короткострокову та довгострокову. Термін боргів – ознака суттєва і тому його потрібно виділяти не тільки для дебіторської, а й для кредиторської заборгованості. В сільськогосподарських формуваннях Полтавської області протягом останніх п’яти років спостерігається значна частина в розрахунках прострочених платежів (рис. 1).

На підставі проведеного дослідження сформовано підхід до класифікації дебіторської та кредиторської заборгованості, який враховує рівень ліквідності статей балансу, що дозволяє повніше обґрунтовувати прийняті управлінські рішення. Якісніша інформація про стан розрахунків створює можливості перетворення фінансових зобов’язань на грошові активи, та призводе до послідовного ведення розрахунків на товарному та грошову рівні.

Розглядаючи взаємозв’язок капіталу, основних процесів діяльності підприємства і відображення цих позицій на рахунках бухгалтерського обліку, дисертант дійшов висновку, що практично функція грошей, як засобу обігу і платежу у записах на рахунках бухгалтерського обліку (у взаємозв’язку між рахунками грошових активів і розрахунків) є дуже актуальним питанням, бо категоріям, що були здобуті за минулих часів, в умовах реалізації ринкових трансформаційних заходів України, повертається увага і їх традиційний зміст. З іншого боку, набувають нового змісту категорії, що зазнали трансформації в усьому світі під впливом розвитку продуктивних сил та економічного відновлення.

Рис. 1. Динаміка дебіторської та кредиторської заборгованості на сільськогосподарських підприємствах Полтавської області

В другому розділі “Оцінка стану обліку і контролю розрахунків в товарно-грошових відносинах” досліджено стан обліку і контролю розрахунків з постачальниками та покупцями, відображення дебіторської та кредиторської заборгованості в системі рахунків бухгалтерського обліку та звітності. Наші дослідження підтверджують необхідність складання Звіту про стан розрахунків дебіторської та кредиторської заборгованості. Інформація повинна бути деталізованою за товарними операціями та переглянуто, в цьому зв’язку, ведення обліку в частині погашення кредиторської заборгованості по розрахункових операціях, а саме товарна кредиторська заборгованість, грошова кредиторська заборгованість. Розглянуто форми погашення кредиторської заборгованості (векселі, бартер, безготівкові розрахунки, готівка чи залік взаємних вимог).

На підставі досліджень розрахункових операцій підприємств Полтавської області пропонується об’єднати рахунки другого порядку: рахунок 371 “Розрахунки за виданими авансами” та рахунок 681 “За авансами одержаними”. Для відображення операцій з розрахунків пропонуємо ввести рахунок 32 “Розрахунки за авансами” зі змістом записів по дебету рахунка – сума виданих авансів, проведеної оплати при частковій готовності продукції, залік одержаних авансів, а по кредиту – оплата закінчених робіт, суми одержаних авансів. Субрахунок 377 “Розрахунки з іншими дебіторами” та Субрахунок 685 “Розрахунки з іншими кредиторами” деталізувати як Субрахунок 377 “Розрахунки з іншими дебіторами за товарними операціями” та Субрахунок 378 “Розрахунки з іншими дебіторами за нетоварними операціями”; Субрахунок 685 “Розрахунки з іншими кредиторами за товарними операціями” та Субрахунок 686 “Розрахунки з іншими кредиторами за нетоварними операціями”.

Розглядаючи особливості розрахунків з товарно-грошових операцій виділяємо відмінності операцій щодо уступки боргу та факторингу (табл. 1).

Таблиця 1

Характеристика процесів факторингу та уступки боргу

Факторинг | Уступка боргу

Метою і сутністю договору є встановлення правил фінансування клієнта фінансовим агентом. Договір призначений для використання в підприємницькій діяльності | Носить розгалужений характер, має застосування, як передача прав одержання боргу одним кредитором (або групи) іншому (групі кредиторів)

Факторинг є договірним зобов’язанням, предмет договору факторингу ширший, ніж предмет угоди під уступку вимоги | Право (вимога), що належить кредитору на підставі зобов’язання, може бути передано ним іншій особі за угодою або перейти до другої особи на підставі Закону.

Вимога за договором факторингу може бути лише грошовою | Вимога за договором уступки боргу може бути не лише грошовою

Між клієнтом і боржником не повинно бути укладення угоди про уступку боргу фінансовому агенту | Уступка вимоги кредитором іншій особі може бути заборонена договором між кредитором і боржником

Обсяг грошових вимог, що уступають авансовому агенту, може бути різним і повинен бути чітко визначений договором | Загальним правилом для вимоги є перехід права першочергового кредитора до нового кредитора в тому обсязі і на тих умовах, які існували до моменту переходу права

Створення сприятливого зовнішнього середовища для підвищення фінансової стійкості сільськогосподарських підприємств слід здійснювати за напрямками: - формування змішаної економіки, забезпечення свободи вибору нових організаційно-правових форм господарювання на основі удосконалення земельних та майнових відносин власності; - надання правовому забезпеченню більшої динамічності, якості і соціально-економічної результативності; удосконалення системи управління аграрною сферою; - удосконалення системи оподаткування, цінової політики, кредитної системи; ліквідація заборгованості і належний страховий захист сільськогосподарських товаровиробників; - розвиток інфраструктури агропромислового ринку.

Налагодження системи розрахунків товарно-грошових взаємовідносин вимагає чіткої класифікації зовнішніх і внутрішніх факторів, що визначають розмір дебіторської або кредиторської заборгованості, та визначення коефіцієнтів обертання та тривалості одного обороту, що не дозволить вилучення коштів з обороту при збільшені рівня дебіторської заборгованості і додаткового фінансування - при зменшенні рівня кредиторської заборгованості (рис. 2).

Рис. 2. Склад факторів, що визначають розмір дебіторської та кредиторської заборгованості

Слід зазначити, що застосування терміну “справедлива вартість” не відповідає економічному розумінню вартості, а перше помилкове поєднання спостерігається з застосуванням терміну “звичайна ціна”. Виходячи з історичного розвитку економічних категорій пропонуємо вживати термін не “справедлива вартість” а більш чітке в сучасних умовах поняття “ринкова вартість”. Розрахунки мають багатопрофільний характер. З розрахунків за товарно-грошовими операціями видно, що за своєю суттю вони багатосторонні (підприємства, організації, банківські установи, факторингові компанії ін.), а при порушені своїх обов’язків однією із сторін (інколи одна сторона може не виконати умови договору повністю або частково) виникають розрахунки за претензіями, і потерпіла сторона має визначати стан шкоди, яку компенсацію і які методи за порушення понесе відповідальна сторона.

У бухгалтерському обліку головний акцент робиться на реалізації продукції, а на рахунках витрати співвідносяться з виручкою від реалізації. Відповідно рахунок реалізація повинен мати наступний вигляд: по дебету рахунку (видатки) обліковується собівартість реалізованої продукції, а по кредиту (доходи) обліковується обсяг продажу (реалізована продукція). На підставі аналізу інформації можна зробити висновок, що чітке визначення та облік останнього потрібні для виконання двох основних завдань бухгалтерського обліку: виявлення фінансового результату та оцінка стану і обсягу майна підприємства. Вони виконуються завдяки правильному відображенню процесів реалізації та надходження цінностей через ідентифікацію моменту здійснення операції, її вартості, структури цінностей .

Комплексну аналітичну оцінку дебіторської та кредиторської заборгованості здійснюють за системою фінансових показників. Коефіцієнти обертання дебіторської та кредиторської заборгованості показують кількість її оборотів за календарний рік. Тривалість одного обороту дебіторської заборгованості характеризує середню кількість днів, які необхідні для повернення дебіторської заборгованості підприємству. Аналогічний зміст має показник тривалості обороту (середнього періоду погашення) кредиторської заборгованості.

Показники питомої ваги дебіторської заборгованості в капіталі і в оборотних активах свідчать про те, наскільки відповідно капітал і оборотні активи сформовані за рахунок залучених коштів. Питома вага кредиторської заборгованості в капіталі, зобов’язаннях і поточних зобов’язаннях відображає рівень фінансової залежності підприємства від кредиторських запозичень.

Про поліпшення стану платіжно-розрахункових відносин підприємства свідчить збільшення показника, який визначається відношенням дебіторської заборгованості до кредиторської і, відповідно, зменшення показника, що характеризує, скільки припадає кредиторської заборгованості на 1 грн. дебіторської заборгованості. Також важливою ознакою поліпшення фінансового стану підприємства є зменшення в динаміці показників, які характеризують відношення дебіторської і кредиторської заборгованостей до чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Одним з видів санаційних заходів, спрямованих на поліпшення (або відновлення) платоспроможності та ліквідності підприємства, є рефінансування дебіторської заборгованості, тобто переведення її в інші, ліквідні види оборотних активів: грошові кошти, поточні фінансові інвестиції.

Третій розділ “Проблеми удосконалення організації та методики обліку розрахунків в сільськогосподарських формуваннях”. На нашу думку, схеми розрахунків (види і місце) не можна розглядати як щось незмінне, зміни відбуваються разом зі змінами в економіці. Крім того, при їх класифікації необхідно брати до уваги також не окремо взяту ознаку, а всю їх сукупність. Зокрема, форми розрахунків класифікують за такими ознаками: виду розрахункових документів, способу платежу і організації документообороту в банку, груп платників або одержувачів коштів.

Виконання умов, що висувають до облікової політики, є досить складним завданням при виконанні на практиці. Часті зміни в організації господарських процесів впливають на послідовність застосування облікової політики, що не дозволяє здійснювати зіставлення показників фінансової звітності за різні періоди і по різним підприємствам. Бухгалтерський облік значною мірою залежить від встановленої облікової політики на підприємстві, а тому пропонується визнання облікової політики на трьох рівнях: - для державних потреб; - на галузевому рівні; - окремі позиції для підприємств різних форм власності для уніфікації даних про товарно-грошові розрахунки.

При одному і тому ж способі можуть використовуватись різні форми платежів, а відмінність полягає в різній організації руху розрахункових документів. Та чи інша форма, перш за все, обумовлена договором (угодою, контрактом) і механізмом розрахунків, під яким розуміємо систему факторів (організаційно-технічних, правових), використання яких забезпечує визнане учасниками розрахунків завершення конкретних актів товарно-грошових відносин. Однією з частин цього механізму є форми, способи і засоби платежу.

В роботі обґрунтована методика формування інформаційної бази для фінансового менеджменту, направленого на забезпечення процесу управління фінансами підприємств. Уточнена структура інформаційної бази є основою для складання фінансової звітності, прийняття рішень при оцінці фінансового стану підприємств, забезпечує різноманітні інформаційні потреби користувачів, зокрема щодо участі в капіталі підприємства, оцінці якості управління, оцінці здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання, придбання, продажу та володіння цінними паперами тощо.

Такий методичний підхід дає можливість щоденної структуризації інформаційних потоків, здійснити комп’ютеризацію обробки інформації щодо фінансових процесів на основі розроблених алгоритмів і програм з метою підтримки прийняття управлінських рішень, тобто створення нових інформаційних технологій фінансового менеджменту і на цій базі ефективного використання його методів в діяльності підприємств АПК.

В дисертаційному дослідженні значну увагу приділено питанням використання облікової інформації у фінансовому менеджменті, основою яких є фінансовий аналіз. Фінансовий аналіз являє собою спосіб накопичення, трансформації і використання інформації фінансового характеру. В роботі виділені основні напрямки використання фінансового аналізу, його основну мету і завдання. Метою оцінки фінансового стану підприємств є пошук резервів підвищення рентабельності виробництва і продаж, зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов’язань перед постачальниками, бюджетом, банками та іншими установами (рис. 3).

Рис. 3. Інформаційне забезпечення фінансового аналізу дебіторської та кредиторської заборгованості

Відсутність прибутку (чи його максимальні розміри) породжує нестачу власних обігових коштів, змінює структуру оборотних засобів, що негативно впливає на економічний стан підприємств галузі, знижує ефективність виробництва та підвищує рівень фінансових ризиків. Відсутність обігових коштів негативно впливає на стан наявної матеріально-технічної бази виробництва. Моральний знос основних засобів складає 50%, а по сільському господарству – 60%. Більшість структур з матеріально-технічного забезпечення, що діють на ринку України, постачають свою продукцію і послуги в рахунок отримання готової продукції. При цьому, власні фінансові ризики вони покривають за рахунок встановлення жорстких параметрів таких розрахунків, які найчастіше мають форму бартеру.

Аналіз динаміки показників ділової активності формувань свідчить про складні процеси, що охоплюють тривалість кредиторської та дебіторської заборгованостей, стан виробничих запасів, які у сукупності впливають на коефіцієнти рентабельності активів, власного капіталу, господарської діяльності та коефіцієнт рентабельності продукції, рентабельності продаж (табл. 2).

Таблиця 2

Динаміка показників ділової активності дослідних сільськогосподарських формувань Полтавської області

Показники | Роки

1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003

1.Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості | 7,5 | 8,9 | 8,0 | 8,2 | 7,8

2.Коефіцієнт оборотності кредиторсь-кої заборгованості | 11,2 | 10,9 | 13,2 | 12,4 | 11,7

3.Питома вага дебіторської заборгова-ності в оборотних активах, % | 14,6 | 13,4 | 16,0 | 17,9 | 15,2

4. Питома вага кредиторської заборгова-ності у поточних зобов’язаннях, % | 57,9 | 61,5 | 71,5 | 49,7 | 53,6

5.Припадає кредиторської заборгова-ності на 1 грн. дебіторської заборгова-ності, грн. | 2,8 | 2,7 | 2,6 | 2,6 | 2,5

В зв’язку з тим, що бухгалтерський облік в ринкових умовах господарювання орієнтований, в першу чергу, на інформаційне забезпечення управлінських рішень, набуває важливого значення попередній облік і контроль можливих змін фінансового стану і показників господарської діяльності під впливом інформації про заплановані господарські операції. Наприклад, на підприємство надходить документально оформлена зовнішня інформація, але ще не зроблені відповідні операції. В результаті виникає внутрішня інформація про майбутні відхилення, які в сучасних системах бухгалтерського обліку поки не відображаються. Зазначена інформація до моменту виконання господарських операцій не включається в облікову систему, що призводить до істотного запізнення управлінських рішень з попередження небажаних відхилень у господарській діяльності.

Проте, особливості вітчизняної нормотворчості - це безсистемність у впровадженні та використанні податкових важелів, принципів оподаткування, запозичених із інших країн, силовий тиск на платників податків тощо. Така ситуація дала поштовх значному зростанню обсягів тіньового обороту, виникненню податкового протиріччя серед платників податків, погіршенню загального стану розрахунків у господарській та податковій сферах.

Автоматизація обліку дозволяє значно полегшити роботу бухгалтерії в цілому та кожного бухгалтера окремо, особливо при впровадженні телекомунікаційного обміну інформацією між автоматизованими робочими місцями облікових працівників з використанням комп’ютерних мереж. Так бухгалтерські програми у поєднанні з програмою “Клієнт-Банк” дозволяють значно прискорити процес проведення розрахунків, а колективне використання баз даних відкриває широкі можливості для проведення аналітико-економічних розрахунків за досить короткі проміжки часу. Так як підприємства завжди здійснюють операції продажу, купівлі, надає посередницькі послуги і співпрацює з багатьма підприємствами, фірмами, то запровадження автоматизованих систем бухгалтерського обліку розрахункових операцій дає значний економічний ефект. Нами удосконалено технологію автоматизованої обробки інформації по товарних розрахунках в системі з використанням бухгалтерської програми “1С: Бухгалтерія” та рекомендовано застосування Звітів по оперативному контролю за виконанням договірних зобов’язань.

Висновки

Результати проведеного дисертаційного дослідження дозволили зробити ряд висновків теоретичного, методичного та практичного спрямування:

1. Поєднання юридичного та економічного підходів до розуміння основних понять щодо об’єкта досліджень дозволяє стверджувати про необхідність уточнення в системі бухгалтерського обліку поняття “розрахункових операцій” та відображення їх на окремих рахунках як товарних та нетоварних операцій.

2. Розрахункові взаємовідносини знаходять своє відображення в бухгалтерському обліку і виступають інтегрованим об’єктом обліку, а дебіторська і кредиторська заборгованості – безпосередніми його об’єктами, що вимагає окремого ведення рахунків по заборгованості різного роду. В цьому зв’язку пропонуються зміни у назві рахунків бухгалтерського обліку, що містять термін “розрахунки”. Рахунок 68 “Розрахунки за іншими операціями”, субрахунок 681 “Розрахунки за авансами одержаними” та Рахунок 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, субрахунок 371 “Розрахунки за виданими авансами” назвати так: Рахунок 32 “Розрахунки за авансами”, Субрахунки 321 “Розрахунки за авансами одержаними” та 322 “Розрахунки за авансами виданими”. Субрахунок 377 “Розрахунки з іншими дебіторами” та Субрахунок 685 “Розрахунки з іншими кредиторами” деталізувати як Субрахунок 377 “Розрахунки з іншими дебіторами за товарними операціями” та Субрахунок 378 “Розрахунки з іншими дебіторами за нетоварними операціями”; Субрахунок 685 “Розрахунки з іншими кредиторами за товарними операціями” та Субрахунок 686 “Розрахунки з іншими кредиторами за нетоварними операціями”.

3. Основним завданням бухгалтерського обліку розрахункових операцій з товарно-грошових взаємовідносин є своєчасне, повне і правильне відображення процесів відчуження товарів та надходження виручки на рахунки грошових коштів. В даний час у бухгалтерському обліку головний акцент робиться на процес реалізації продукції як факт визнання платоспроможним покупцем її цінності. Враховуючи, що із введенням в План рахунків бухгалтерського обліку Рахунку 70 “Доходи від реалізації” має місце відрив вартості від субстанціональної своєї основи, та погіршення аналітичності облікової інформації, в дисертації пропонується змінити назву Рахунка 79 “Фінансові результати” на “Доходи і витрати” по дебету якого слід групувати всі без винятку витрати для обчислення повної собівартості реалізованої продукції, а по кредиту відображати доходи від продаж продукції (товарів, послуг). Відмова від використання Рахунку 70 “Доходи від реалізації” покращить інформаційні можливості контролю та аналізу розрахункових операцій та сприятиме підсиленню науково-пізнавальної та інформаційної функції бухгалтерського обліку.

4. Дисертаційне дослідження проблем використання положень облікової політики підприємства щодо відображення стану розрахунків у сільськогосподарських формуваннях засвідчило наявність невикористаних можливостей підсилення впливу обліку та контролю розрахунків з покупцями та замовниками, постачальниками та підрядчиками. Більшість сільськогосподарських підприємств Полтавської області формально віднеслися до розробки деталізованої облікової політики з положеннями щодо конкретних об’єктів обліку і, зокрема, обліку розрахунків за товарними операціями. В дисертації обґрунтовано підхід щодо деталізації в обліковій політиці положень з обліку дебіторської і кредиторської заборгованості, підсилення контролю за її утворенням та здійсненням своєчасних розрахунків.

5. В умовах ринкової трансформації аграрної економіки виникають завдання, пов’язані зі створенням ефективного внутрішньогосподарського контролю та вдосконалення механізмів його реалізації. В дисертації доведено, що внутрішньогосподарський контроль і комплексний аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості сприяє ефективному управлінському впливу на дотримання платіжної дисципліни і термінів оплати рахунків за відвантаженими товарами. Підсилення оперативного документального контролю дасть можливість оцінити можливості щодо забезпечення своєчасного здійснення розрахункових операцій з усіма економічними агентами.

6. Основна форма звітності – бухгалтерський баланс відображає борги за їх статусом, не даючи при цьому повної відповіді на потреби внутрішніх і зовнішніх користувачів інформації. Звіт про фінансові результати дебіторської та кредиторської заборгованості підприємств повинен базуватися на більш детальному відображенні заборгованості по товарних операціях з групуванням за строками прострочення платежу (до 30 днів, від 31 до 60, від 61 до 90 днів).

7. В дисертації розроблено методичні підходи і практичні рекомендації для створення комп’ютерної системи обліку розрахункових операцій, з групуванням даних по об’єктам нормативно-довідкової інформації: - інформації про контрагентів (структурний підрозділ або відповідальна особа, що несе відповідальність по висновку та виконанню договорів), - інформація про види договірних відносин (товарні, нетоварні угоди), - формування Звіту по договорах, завершених до настання встановленого строку оплати, - формування Звіту за договорами, за якими на встановлені строки не відбулося руху грошових коштів або цінностей. Це сприятиме підвищенню аналітичності, оперативності і точності облікових даних, і, в свою чергу, покращить ефективності прийняття управлінських рішень щодо впливу на стан розрахункової дисципліни.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Дугар Т.Є. Стан безготівкових розрахунків в ринкових умовах // Вісник Полтавського державного сільськогосподарського інституту. Серія: економічні науки. – 2000. – № 5. – С. 68–70. ( 0,2 др. арк.).

2. Дугар Т.Є. Умови визнання заборгованості при обліку розрахункових операцій // Економіка АПК. Серія: Фінанси, кредит, податкова політика. – 2003. – № . – С. 120–123. ( 0,2 др. арк.).

3. Дугар Т.Є. Міжгалузеві зв’язки в системі агропромислового комплексу // Вісник Полтавської державної аграрної академії. Серія: економічні науки. – 2004. №4. – С. 146-147. ( 0,13 др. арк.).

Тези доповідей на науково-практичних конференціях

1. Телюк Т.Є. Облік розрахунків і боргових зобов’язань // Матеріали міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки”. – Полтава, 1999. – С. 157-161. (0,3 др. арк.).

2. Дугар Т.Є. Угода та договір в бухгалтерському обліку: історичний аспект. Збірник наукових праць за результатами наукової конференції молодих вчених ПДАА. – Полтава, 2003. – С. 11-15. ( 0,3 др. арк.).

3. Дугар Т.Є. Особливості обліку бартерних – товарообмінних операцій // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Україна наукова 2003”. – Дніпропетровськ, 2003. – С. 42-45. ( 0,18 др. арк.).

В інших виданнях

1. Дугар Т.Є. Наскрізна програма навчальних, виробничих і переддипломної практики і методичні вказівки по їх проведенню для студентів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит” / за заг. ред. З.М. Левченко – Полтава, 1999. – 61 с., С. 33-34, 38-39. (0,35 др. арк.).

2. Дугар Т.Є., Кочерга С.В. Наскрізна задача по фінансовому обліку. Для самостійної роботи студентів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”. – Полтава, 2001. – 14 с. ( ,47 др. арк.).

АНОТАЦІЯ

Дугар Т.Є. Облік і контроль розрахунків з товарно-грошових операцій в сільському господарстві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит. Національний науковий центр „Інститут аграрної економіки” УААН, Київ, 2005.

Дисертація присвячена теоретичному та методологічному обґрунтуванню положень, а також розробці науково обґрунтованих практичних рекомендації щодо удосконалення обліку та підсилення контролю за станом розрахунків на рівні окремих підприємств. В результаті дослідження забезпечено комплексність тлумачення категорій “кредиторська та дебіторська заборгованість” з урахуванням економічного та юридичного аспектів цих понять. В дисертації уточнено і доповнено методику проведення внутрішнього контролю розрахункових операцій з кредиторської та дебіторської заборгованості (програма внутрішнього контролю, робочі документи аудитора, класифікатор можливих порушень та способи їх виявлення), що дозволить підвищити оперативність і ефективність реалізації контрольної функції обліку. З метою забезпечення зіставності інформації в бухгалтерському та податковому обліку запропоновано додаткові елементи облікової політики щодо розрахункових операцій (зокрема визнання заборгованості з юридичним контекстом, розмежування видів діяльності); опрацьована нова форма накладної, яка втілює основні моменти податкової та товарної накладної.

Ключові слова: розрахунки, розрахункові операції, товарні операції, дебіторська заборгованість, кредиторська заборгованість, реалізація, операційна діяльність, облікова політика, контроль, економічний аналіз, податковий облік.

АННОТАЦИЯ

Дугар Т.Е. Учет и контроль расчетов товарно-денежных операций в сельском хозяйстве. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Национальный научный центр “Институт аграрной экономики” УААН, Киев, 2005.

Диссертационная работа посвящена теоретическому и методическому обоснованию положений, а также изучению понятий расчетов и обязательств в системе бухгалтерского учета, разработке рекомендаций по классификации дебиторской задолженности и


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Формування комунікативної компетенції студентів-іноземців підготовчих факультетів у процесі навчання - Автореферат - 25 Стр.
КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА СТАНУ ГРУНТІВ В ГІРНИЧОДОБУВНИХ РАЙОНАХ ТА ПРОГНОЗ НАСЛІДКІВ ЇХ ТЕХНОГЕННОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Автореферат - 45 Стр.
ФОРМУВАННЯ В УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ УМІНЬ АНАЛІЗУВАТИ ПЕЙЗАЖ У ПРОЗОВИХ ТВОРАХ РІЗНИХ ХУДОЖНІХ СИСТЕМ - Автореферат - 33 Стр.
підвищення ефективності ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЕНЕРГОУСТАТКУВАННЯ В ІНТЕГРОВАНІЙ АСУ ТЕПЛОВОЇ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ - Автореферат - 23 Стр.
КОМПЛЕКСНА СИСТЕМА КОРЕКЦІЙНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ РОБОТИ В ДОШКІЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ ДЛЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ ЗОРУ - Автореферат - 31 Стр.
ІРРАЦІОНАЛЬНЕ В НАУКОВОМУ І ПОЗАНАУКОВОМУ ЗНАННІ - Автореферат - 26 Стр.
ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКИХ МЕХАНІЗМІВ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ (на прикладі франчайзингової мережі “Галопом по Європах”) - Автореферат - 28 Стр.