У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Данилишин Володимир Іванович

УДК 330:658

Організаційно-економічні механізми забезпечення беззбиткової діяльності підприємства

Спцеіальність: 08.06.01 – Економіка, організація і
управління підприємствами

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Львів – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор
Бойко Євген Іванович,
Інститут регіональних досліджень НАН України, завідувач відділу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
Сухоруков Аркадій Ісмаїлович,
Національний інститут проблем міжнародної безпеки, завідувач відділу

кандидат економічних наук
Люткевич Ольга Михайлівна,
Інститут регіональних досліджень НАН України,
старший науковий співробітник

Провідна установа: Інститут економіки промисловості НАН України, відділ економічних проблем науково-технічного прогресу у промисловості (м. Донецьк)

Захист відбудеться 31 жовтня 2005 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026 м. Львів, вул. Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026 м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий 23 вересня 2005 р.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради,
кандидат економічних наук Жовтанецький В.І.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. В ринкових умовах забезпечення високого рівня ефективності господарювання посідає центральне місце в економічній політиці держави, формує стратегію діяльності виробничо-господарських структур. Разом з тим, невизначеність перспектив розвитку, дефіцит фінансово-інвестиційних та матеріально-енергетичних ресурсів спонукають вітчизняних товаровиробників шукати власні шляхи забезпечення ефективності господарювання, виходячи з реального економічного середовища, яке сформувалося в ході трансформаційних процесів. На початкових етапах ринкових перетворень основна увага переважно приділялась процесам роздержавлення та приватизації майна державних підприємств, трансформації відносин власності, розвитку форм і методів управління виробництвом, формування нормативно-правової бази економічних реформ тощо. В той же час питання забезпечення належного рівня ефективності господарювання залишилися поза увагою реформаторів. А це в кінцевому підсумку привело до того, що більшість промислових підприємств не забезпечує необхідних результатів виробничо-господарської діяльності. Рівень ефективності виробництва на більшості з них є надзвичайно низьким, а в останні роки ще має місце тенденція до зниження прибутковості господарської діяльності.

Тому в сучасних умовах об'єктивно існує необхідність пошуку форм і методів забезпечення беззбиткової діяльності промислових підприємств, яка може бути запорукою їх стабільності в конкурентному ринковому середовищі.

Теоретичні, методологічні та прикладні аспекти беззбиткової діяльності промислових підприємств дістали розвиток в роботах українських вчених О. Амоші, Л. Безчасного, П. Бєлєнького, Є. Бойка, М. Гаркуші, М. Долішнього, О. Кузьміна, С. Куліша, І. Лукінова, А. Сухорукова, М. Чумаченка, А. Чухна та інших дослідників.

Однак цілий ряд важливих питань цієї проблеми поки що не знайшли свого вирішення навіть зараз, коли створено сприятливе економічне середовище для їх розв'язання.

Необхідність поглибленого дослідження питань вдосконалення та ефективного використання організаційно-економічних механізмів забезпечення беззбиткової діяльності на рівні промислового підприємства зумовили актуальність дослідження, сформулювали мету та завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в рамках планів науково-дослідних робіт Інституту регіональних досліджень НАН України. Матеріали дослідження використовувались при розробці науково-дослідної теми “Організаційні та економічні основи забезпечення інноваційного розвитку промисловості регіону” (№ державної реєстрації U000428).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є теоретичне і методичне обґрунтування напрямків удосконалення організаційно-економічних механізмів забезпечення беззбиткової діяльності підприємства.

Мета дослідження обумовила необхідність вирішення таких завдань:

§ узагальнити методи визначення та оцінки ефективності діяльності підприємства;

§ обґрунтувати організаційно-економічні передумови беззбиткової діяльності підприємства;

§ визначити роль і місце організаційно-структурних реформувань в системі механізмів беззбиткової діяльності підприємства;

§ дослідити існуючі й розробити власні підходи до аналізу та оцінки факторів беззбиткової діяльності підприємства;

§ проаналізувати стан фінансово-економічного забезпечення беззбиткової діяльності підприємств;

§ аргументувати підходи до використання стратегічного контролінгу з метою вдосконалення управління беззбитковою діяльністю підприємства;

§ обґрунтувати методи вибору стратегії конкурентної боротьби та беззбиткової діяльності;

§ розробити методичні рекомендації з формування цінової політики підприємства.

Об’єктом дослідження є процеси забезпечення беззбиткової діяльності підприємства.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні, методичні та прикладні аспекти формування і ефективного використання організаційно-економічних механізмів беззбиткової діяльності підприємства.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дисертаційного дослідження є сучасні теорії ринкової економіки, розвитку економічних систем; системний підхід до забезпечення беззбиткової діяльності підприємства, економіко-математичне моделювання, порівняльний економіко-факторний аналіз.

У процесі дослідження використано наукові праці українських та зарубіжних вчених з питань оцінки та управління ефективною діяльністю підприємств, укази Президента України, законодавчі акти Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Для розробки методичних рекомендацій по формуванню цінової політики підприємства використано методи економіко-математичного моделювання.

Інформаційну основу досліджень склали дані Міністерства статистики України, Львівського та Тернопільського обласних управлінь статистики, первинні показники діяльності промислових підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

Вперше:

§ обґрунтовано організаційно-економічні передумови беззбиткової діяль--ності підприємства, основними складовими яких є управ-лін-ня вит-ра-тами виробництва та ціновою політикою. Їх формування забез-печить ефек-тивну діяльність підприємства на тривалу перспективу;

§ розроблено методичні рекомендації з формування цінової полі-тики підприємства, використання яких сприятиме досягненню макси-маль-ного господарського результату в тій чи іншій ринковій ситуації;

Удосконалено:

§ методичні підходи до використання на підприємстві стратегіч-ного контролінгу, який вирішуватиме актуальні завдання опера-тив-ного і достовірного обліку витрат виробництва, мінімізації негатив-ного впливу зовнішніх та внутрішніх чинників беззбиткової діяльності;

Отримали подальший розвиток:

§ методи оцінки діяльності підприємства за допомогою показника ефек-тивності виробництва, який враховує динаміку цін виробничих ресур-сів, зміни обсягів виробництва, теперішню та майбутню вартість грошей;

§ підходи до формування кредитної політики підприємства, що дає змогу регулювати співвідношення власних та залучених коштів.

Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання розроблених рекомендацій та методичних підходів для вдосконалення управління беззбитковою діяльністю підприємства.

Розроблені в процесі дослідження рекомендації та пропозиції вико-рис-тані ВАТ “Львівський мотозавод” (акт №10/32 від 15.10.2004 р.) для регулювання співвідношень власних та залучених коштів, планування і аудиту фінансових потоків, забезпечення платоспроможності; Чортків-ською швейною фабрикою (акт №232/09 від 14.12.2004 р.) для збільшення чистого доходу за рахунок встановлення та дотримання оптимального рівня і структури цін; Львівським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України (довідка №7/320 від 15.09.2005 р.) для аудиту підприємств, оцінки їх діяльності та платоспроможності.

Особистий внесок автора. Основні положення і висновки дисертації є самостійним доробком автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та розробки, які є результатом особистої роботи здобувача і вказані в авторефераті в переліку основних публікацій.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження доповідалися на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Роль регіонів у забезпеченні стійкого розвитку національної економіки України” (м. Чернівці, 2003 р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 6 наукових робіт загальним обсягом 2,2 д.а., з них особисто авторові належить 1,95 д.а. 5 наукових праць опубліковано у фахових виданнях.

Структура та обсяг роботи. Дисертація викладена на 165 сторінках, включає 22 таблиці та 6 рисунків, складається із вступу, трьох розділів та висновків. Список використаних джерел включає 103 позиції на 8 сторінках.

Основний зміст роботи

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовані мета і завдання дослідження, розкриті наукова новизна і практичне значення отриманих результатів.

В першому розділі “Теоретико-методологічні засади забезпечення беззбиткової діяльності підприємства” розглянуто методи визначення та оцінки ефективності діяльності підприємства, обґрунтовано організаційно-економічні засади беззбиткової діяльності підприємства, окреслено напрямки забезпечення беззбиткової роботи в процесі організаційно-структурних реформувань підприємства.

Автор виходить із концептуального положення, що в основі організаційно-економічних механізмів забезпечення беззбиткової діяльності повинні лежати науково-методологічні підходи до визначення та оцінки ефективності діяльності підприємства.

Суб'єкти господарювання, які функціонують в умовах ринкової економіки, несуть повну економічну відповідальність за результати своєї діяльності та виконання зобов’язань перед партнерами (державою, інвесторами, постачальниками).

Беззбиткову діяльність підприємства прийнято характеризувати загально-відомими показниками ефективності виробництва: рентабельність активів, рен-та-бельність власного капіталу, рентабельність продукції, оборотність Влас-ного капіталу тощо. Разом з тим показники рентабельності та ділової актив-ності не можуть дати вичерпної відповіді стосовно забезпечення беззбиткової діяльності підприємства. Для цього показники рентабельності й ділової активності повинні бути доповнені показниками ліквідності і платоспроможності.

Комплексно характеризувати рівень беззбиткової діяльності підприємства може показник ефективності виробництва, при визначенні якого слід враховувати зміни в цінах на виробничі ресурси та обсягах виробництва, теперішню і майбутню вартість грошей, рівень інфляції. Регулювання діяльності підприємства з використанням коефіцієнта ефективності виробництва дозволить запобігати його беззбитковість.

Беззбиткова діяльність підприємства залежить від внутрішніх і зовнішніх чинників. Фактори внутрішнього середовища за своїм змістом поділяються на економічні та організаційні. Серед факторів, що належать до першої групи, можна виділити ряд основних, пов’язаних із роз-роб-кою стратегії, цілей, задач підприємства та його підрозділів, шляхів їх досягнення, ціноутво-ренням, управ-лінням виробництвом, реалізацією, витратами виробництва та їх структурою.

До організаційних факторів належать ті, що стосуються масштабів підприємства, його структури, вертикального та горизонтального поділу праці, організації виробничого процесу та управління діяльністю підприємства.

В роботі обґрунтовано, що в умовах ринкових відносин об'єктивною передумовою забезпечення беззбиткової діяльності підприємства стає вдосконалення управління витратами виробництва, яке є ефективним напрямком його життєспроможності на тривалу перспективу.

Витрати виробництва на сьогодні повинні стати не тільки предметом обліку, а й предметом управління.

Основними важелями державного впливу на вирішення питання зниження рівня виробничих витрат на підприємстві, що розглядаються в дисертації, є такі: надання пільгових кредитів для придбання обладнання і впровадження прогресивних технологій, нової техніки, вдосконалення продукції; надання пільг в оподаткуванні прибутків у тих випадках, коли вони спрямовуються на підвищення конкурентоспроможності виробництва; регулювання використання стратегічних та важливих для розвитку вітчизняної економіки видів ресурсів тощо.

В ході організаційно-структурних реформувань підприємства зростає роль та значення інноваційної складової забезпечення беззбиткової діяльності.

Інноваційний потенціал підприємства, на чому наголошується в дисертації, визначається взаємодією інноваційної та виробничої діяльності: він тим більший, чим повніше використовуються можливості останньої. Недостатні масштаби інноваційної діяльності призводять до неповного використання виробничого потенціалу, що, в свою чергу, відбивається на кінцевих результатах діяльності підприємства.

В роботі особлива роль у забезпеченні беззбиткової діяльності відводиться удосконаленню організаційних і виробничих структур підприємства, основними напрямками якого є наступні: реформування організаційної структури на основі зміни рівня спеціалізації і концентрації виробництва; удосконалення структури на основі створення нових виробничих утворень з функціонуючих підприємств.

У другому розділі “Сучасні особливості та практика організації беззбиткової діяльності підприємств” розглянуто методику аналізу і оцінки факторів беззбиткової діяльності підприємства, особливості її фінансово-економічного забезпечення та вплив трансформаційних процесів на результати діяльності підприємств.

Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності підприємства є прибуток і тому умови ринкової економіки вимагають постійного аналізу прибутку, зокрема формування і використання прибутку, фінансових результатів і фінансового стану.

В роботі акцентується увага на тому, що до цього часу в економічній літературі недостатньо розглянуті методичні підходи до аналізу факторів беззбиткової діяльності підприємства. Система показників, що визначає беззбиткову діяльність підприємства, може бути згрупована в чотири основні групи (рис. ): перша – основна характеристика підприємства і результати виробництва; друга – затрати виробництва; третя – ефективність виробництва; четверта – фінансовий стан підприємства.

На сучасному етапі адаптації підприємства до ринкових умов господарювання можна виділити три основні моделі забезпечення беззбиткової діяльності: консервативну, ринкову, змішану.

При консервативній моделі підприємство досить пасивне, зберігає переважно старі мотиви, існуючі зв'язки, не здійснює активних кроків на ринку, вирішує проблеми традиційними методами, у більшості випадків очікує їх вирішення на державному рівні.

Ринкова модель орієнтована на стратегію самостійного виживання: підприємство розраховує на власні ресурси, вміння самостійно прогнозувати розвиток ситуації і приймати відповідні міри, не очікуючи допомоги від держави.

Змішаній моделі властиві елементи консервативної та ринкової: підприємство в одних випадках розраховує на допомогу держави, а в інших – тільки на власні сили. Зміни на таких підприємствах відбуваються, але повільніше, ніж на підприємствах, які використовують ринкові моделі розвитку.

В процесі дослідження для оцінки фінансово-економічного становища підприємств було проведено опитування керівників і головних спеціалістів на 65 підприємствах Тернопільської області.

Розподіл відповідей керівників промислових підприємств на питання про основні цілі їхньої подальшої діяльності виглядає таким чином: забезпечити виживання – 9,0%; стабілізація поточного становища – 46,3%; динамічний розвиток – 44,7%.

Основні проблеми, котрі найбільше перешкоджають реалізації основних цілей підприємства, наведені в табл. .

Таблиця 1

Головні проблеми розвитку, які постають перед підприємством, %

Проблеми | Групи підприємств | Приватні | Колективні | Державні | 1.

Нестача грошових обігових коштів | 32,1 | 36,9 | 32,8 | 2. Високі ставки загальнодержавних податків | 61,7 | 59,1 | 34,0 | 3. Нестабільність законодавства і державного регулювання | 39,6 | 33,1 | 32,3 | 4. Низька платоспроможність основних споживачів | 21,3 | 37,1 | 81,9 | 5. Труднощі з постачанням | 18,4 | 9,3 | 51,2 | 6. Зниження попиту на продукцію | 9,2 | 25,7– |

Дослідження впливу форм господарювання, трансформації відносин власності не виявили однозначного взаємозв'язку між цими явищами і результатами діяльності підприємств, структурою витрат на виробництво продукції. Причин для цього декілька, а головна полягає в тому, що прорахунки в концептуальних підходах та виборі пріоритетних напрямків проведення економічних реформ стали основною причиною серйозних деформацій в розвитку промисловості і окремих її галузей, в структурі витрат суспільної праці.

В ході трансформаційних процесів поки що не вдалося виробити досконалих методів управління виробничо-господарською діяльністю промислових підприємств, які забезпечували б належні кінцеві результати.

У третьому розділі “Вдосконалення організаційно-економічних механізмів забезпечення беззбиткової діяльності підприємства подані пропозиції щодо забезпечення беззбиткової діяльності підприємства.

За досвідом розвинених країн стратегічне планування і управління виробничо-господарською діяльністю підприємства на основі контролінгу стає одним з головних напрямків підвищення прибутковості та ефективності господарювання. Разом з тим сучасний вітчизняний виробничий менеджмент, як і при планово-регульованій економіці, в основному орієнтує на необхідність розширення обсягів виробництва, пошук невикористаних резервів виробництва тощо. В свою чергу стратегічний контролінг орієнтує підприємство на конкретні фінансові результати діяльності, стає важливим інструментом прогнозування очікуваних показників господарювання і необхідним елементом системи управління.

При організації стратегічного контролінгу на підприємстві треба брати до уваги такі основні вимоги:

§ узгодження цілей стратегічного розвитку;

§ управління цілями та їх досягнення у відповідності до обраної стратегії розвитку;

§ виділення контролінгу в незалежну, самостійну і нейтральну службу в системі управління підприємством;

§ забезпечення служби контролінгу інформацією про діяльність підприємства.

В процесі контролінгу визначають відхилення фактичних результатів діяльності від стратегічних показників розвитку; виявляють причини, які їх обумовили; визначають заходи для забезпечення цілей стратегічного розвитку.

В дисертації обґрунтовано орієнтовний перелік розділів контролінгу, інформаційну базу для оцінки внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства (рис. ).

Нами конкретизовано систему показників контролінгу діяльності підприємства, яку рекомендується групувати наступним чином:

§ ресурси підприємства (засоби виробництва, матеріальні ресурси, персонал, управління та інформація);

§ господарські процеси (інвестиційна діяльність, постачання, виробництво, збут, науково-дослідна діяльність);

§ фінансова діяльність;

§ показники ефективності використання ресурсів, господарських процесів та управлінської діяльності.

Сутність управління беззбитковою діяльністю на основі стратегічного контролінгу полягає в спроможності передбачити розвиток подій, виявити відхилення та скоригувати показники стратегічного розвитку підприємства.

В системі стратегічного контролінгу діяльності підприємства важливе місце займає вдосконалення обліку виробничих витрат. В якості оперативного і надійного методу управління виробничими витратами підприємства нами рекомендується метод, який ґрунтується на визначенні відхилень фактичних величин витрат від їх нормативної величини. В дисертації приведено формули для визначення таких відхилень.

Об'єктивною передумовою забезпечення беззбиткової діяльності підприємства є підвищення його конкурентоспроможності. В процесі дослідження нами узагальнено показники, що характеризують конкурентоспроможність підприємства.

Ми дійшли висновку, що в цілому конкурентоспроможність підприємства залежить, в першу чергу, від ефективності його діяльності і зумовлюється вдосконаленням технології виробництва, вмілою організацією маркетингової діяльності, досконалим менеджментом та рядом інших якісних техніко-економічних параметрів роботи підприємства.

У вітчизняній практиці сфера використання стратегічного підходу до уп-рав-ління беззбитковою діяльністю підприємства залишається обмеженою. Го-лов-ною причиною такого становища є недостатня розробленість методо-ло-гіч-них питань стратегічного планування і управління. Більшість робіт з цих проб-лем орієнтована на планово-регульоване, централізоване управління економікою.

Обґрунтовано висновок, що методологічною передумовою формування стратегії беззбиткової діяльності підприємства має бути концепція циклічного розвитку виробництва, життєвих циклів продуктів.

Для беззбиткової діяльності підприємства необхідно, по-перше, виробництво декількох товарів, що обслуговують різні ринкові сегменти і, по-друге, забезпечення збалансованості виробництва нових, що розвиваються, і “зрілих” товарів. Використання прибутку, одержаного від реалізації “зрілих” товарів, дозволяє здійснювати проходження первинних, дорогих етапів життєвого циклу нових товарів і, таким чином, домагатися беззбиткової діяльності підприємства протягом більш тривалого періоду.

Підприємство в будь-який період часу знаходиться в одному з трьох етапів розвитку: зростання, стабілізація, виживання. Очевидно, що кожен із зазначених етапів обумовлює і свою стратегію беззбиткової діяльності підприємства.

Для стратегії беззбиткової діяльності на етапах стабілізації й виживання особливо важливими є облік і планування ризику. Планування ризику має спрямовуватись на забезпечення протидії змінам, що виникають у зовнішньому середовищі з метою мінімізації втрат від них.

Для забезпечення беззбиткової діяльності підприємства важливе значення має вибір раціональних методів кредитної політики і управління дебіторською заборгованістю. При розробці кредитної політики підприємства необхідно провести аналіз структури пасиву балансу і рівня співвідношення власних та позичених коштів. На підставі цих даних підприємство в змозі вирішувати питання про достатність власних оборотних коштів. У випадку їх нестачі приймаються рішення про залучення позичених коштів, прораховується ефективність альтернативних варіантів.

В цілому управління оборотними коштами підприємства забезпечується регулюванням фінансових потоків. Тому на підприємстві доцільно створити підсистему планування та аналізу фінансових потоків (руху коштів) зі спрощеним аналізом прибутків і збитків, який дозволить планувати надходження і платежі підприємства, розраховувати терміни залучення та обсяги необхідних позикових коштів, ефективно управляти тимчасово вільними фінансовими ресурсами, формувати функціонуванні потоки.

В сучасних умовах переваги інноваційної моделі розвитку підприємства проявляються передусім через зростання обсягів збуту продукції та зниження витрат на її виробництво, реалізація яких в певній мірі забезпечується раціональною ціновою політикою. Тому в умовах конкурентного середовища особливого значення набуває вдосконалення методів формування цінової політики, зокрема методів ціноутворення.

Під ціною ми розуміємо оптову ціну підприємства, яка включає собівартість одиниці продукції і прибуток.

В процесі ціноутворення на підприємстві виникає одна з основних задач, а саме, вибір варіанту випуску продукції, тобто вектора (a1, a2, …, an) (aj – об’єм можливого випуску продукції j-го виду) і набору відповідних цін, тобто вектора (x1, x2, …, xn) (xj – ціна j-го виду продукції, яку встановлює підприємство), при яких весь об’єм випуску може бути реалізований (проданий) на ринку із забезпеченням необхідних рівнів рентабельності виробництва і рентабельності продажу, максимального результатного показника ефективності виробництва, в якості якого виступає прибуток.

Широкий асортимент випуску продукції на підприємстві обумовлює різноваріантність вибору векторів і , а тому в цьому випадку виникає необхідність знаходження оптимального варіанту розв’язку даної задачі.

Дана задача розв’язується в два етапи. На першому етапі встановлюються об’єми продукції, які підприємство може випустити і реалізувати на ринку в даному періоді, а також ринкові ціни на ті види продукції, які вже реалізовувались на ринку; проводиться оцінка нижніх границь на коефіцієнти рентабельності виробництва по видах продукції, нижньої і верхньої границі на коефіцієнт рентабельності випуску і реалізації всієї продукції на ринку.

Результатом першого етапу є підготовка вхідної інформації для другого етапу, на якому будується економіко-математична модель оптимізації набору цін на продукцію, яка виробляється на підприємстві, тобто оптимізація вектора (x1, x2, …, xn), де xj – оптова ціна одиниці j-го виду продукції підприємства в періоді t (j = ).

Економіко-математична модель оптимізації ціноутворення на підприємстві має вигляд:

P(xj) = (xj – j) aj max(1)

при обмеженнях

j , j = (2)

(3)

(4)

xj < rj , j = (5)

дe: j – номер виду продукції;

J – кількість всіх видів продукції, що випускаються в даному періоді;

J0 – кількість видів продукції, які реалізовувались на ринку до початку виробництва;

xj – оптова ціна одиниці j-го виду продукції, яка встановлюється підприємством (шукана змінна задачі оптимізації);

aj – об’єм випуску j-го виду продукції для забезпечення потреб ринку в даному періоді;

j– затрати (собівартість) виробництва j-го виду продукції на підприємстві;

j – нижня границя рентабельності виробництва одиниці j-го виду продукції;

, – нижня і верхня границі рентабельності всього об’єму випуску продукції (виробництва);

, – нижня і верхня границі рентабельності реалізації всього об'єму випуску на ринку;

rj – ринкова ціна j-го виду продукції, яка вироблялась в попередні періоди на підприємстві і виробляється в даному періоді.

Дана модель шляхом елементарних перетворень нерівностей (2)-(4) зводиться до задачі лінійного програмування.

Висновки

1. Рівень беззбиткової діяльності підприємства доцільно оцінювати за допомогою показника ефективності виробництва, який враховує зміни в цінах на виробничі ресурси та обсягах виробництва, теперішню й майбутню вартість грошей.

Регулювання господарської діяльності підприємства за допомогою коефіцієнта ефективності виробництва дозволить забезпечити його беззбитковість на тривалу перспективу.

2. В умовах ринкових відносин об'єктивною передумовою забезпечення беззбиткової діяльності підприємства стає вдосконалення управління витратами виробництва, яке є одним із напрямків підвищення його конкурентоспроможності.

3. Зараз зростають роль та значення інноваційної складової забезпечення беззбиткової діяльності підприємства. Інноваційний потенціал підприємства визначається взаємодією інноваційної та виробничої діяльності: він тим більший, чим повніше використовуються можливості останньої. Недостатні масштаби інноваційної діяльності приводять до неповного використання виробничого потенціалу, що, в свою чергу, відбивається на кінцевих результатах господарської та фінансової діяльності підприємства.

4. Система показників беззбиткової діяльності підприємства може бути зведена до чотирьох основних груп: перша – основна характеристика підприємства і результати виробництва; друга – затрати виробництва; третя – ефективність виробництва; четверта – фінансовий стан підприємства.

5. Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності підприємства є прибуток. Умови ринкової економіки вимагають постійного аналізу прибутку, зокрема його формування, використання, оцінки фінансових результатів і фінансового стану.

6. Стратегічний контролінг на підприємстві вирішує актуальні завдан-ня оперативного і достовірного обліку виробничих витрат, мініміза-ції негативного впливу зовнішніх та внутрішніх чинників беззбиткової діяльності.

7. Для забезпечення беззбиткової діяльності продуктова стратегія підпри-ємства повинна передбачати збалансоване виробництво нових і “зрілих” това-рів, яке дозволяє домагатися прибуткової діяльності протягом тривалого періоду.

8. На підприємстві слід проводити вибір раціональних методів кредитної політики й управління дебіторською заборгованістю, що дасть змогу регулювати співвідношення власних та позичених коштів, вирішувати питання про достатність власних оборотних коштів та залучення додаткових.

Тому на підприємстві є зміст створити підсистему планування та аудиту фінансових потоків, яка дозволить планувати надходження і платежі підприємства, розраховувати терміни залучення та обсяги необхідних позикових коштів, ефективно управляти тимчасово вільними фінансовими ресурсами, формувати раціональні фінансові потоки.

9. Економічна сутність цінової політики підприємства полягає у формуванні та дотриманні оптимального рівня і структури цін, їх зміні в часі (по виробах і ринках) з метою досягнення максимального господарського результату в тій чи іншій ринковій ситуації.

Список опублікованих праць за темою дисертаційної роботи

1.

Данилишин В.І. Класифікація факторів забезпечення беззбиткової діяльності підприємства // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Транскордонне співробітництво, ринкова інфраструктура та фінансово-інвестиційна діяльність. Вип. – Львів: ІРД НАН України, 2002. – С. _.

2.

Данилишин В.І. Організаційно-економічні передумови забезпечення беззбиткової діяльності підприємств. Зб. наук. пр. Вип. – Луцьк: Надстир’я, 2002. – С. .

3.

Бойко Є.І., Данилишин В.І. Формування цінової політики в умовах інноваційного розвитку підприємства // Регіональна економіка. – 2003. – №4. – С. (Особистий внесок: розроблено економіко-математичну модель формування цінової політики).

4.

Данилишин В.І. Методи вибору стратегії беззбиткової діяльності підприємства // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Інноваційний розвиток економіки. Вип. – Львів: ІРД НАН України, 2003. – С. .

5.

Данилишин В.І. Управління беззбитковою діяльністю підприємства на основі стратегічного контролінгу // Молодь і ринок. – 2004. – № (7). – С. .

6.

Данилишин В.І. Фінансові регулятори беззбиткової підприємницької діяльності // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Роль регіонів у забезпеченні стійкого розвитку національної економіки України”. – Чернівці, 2003. – С. .

Анотація

Данилишин В.І. Організаційно-економічні механізми забезпечення беззбиткової діяльності підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Інститут регіональних досліджень НАН України, Львів, 2004.

В дисертації розглянуто та узагальнено існуючі методи визначення і оцінки ефективності діяльності підприємства. Обґрунтовано організаційно-економічні передумови беззбиткової діяльності підприємства, головними серед яких є вдосконалення управління витратами виробництва та формування ефективної цінової політики. Аргументовано власні підходи до використання організаційно-економічних механізмів регулювання беззбиткової діяльності в процесі структурних реформувань підприємства.

Досліджено сучасні особливості та практику організації беззбиткової діяльності підприємств. Ґрунтуючись на комплексному підході до беззбитковості, запропоновано методику аналізу та оцінки факторів беззбиткової діяльності підприємства. На основі фактичних даних проведено оцінку фінансово-економічного забезпечення беззбиткової діяльності підприємств, проаналізовано вплив трансформаційних процесів на результати господарювання.

З позицій системного підходу обґрунтовано напрямки вдосконалення організаційно-економічного механізму регулювання беззбиткової діяльності підприємства шляхом вибору стратегії конкурентної боротьби та беззбиткової діяльності, формування цінової політики.

Ключові слова: беззбитковість, витрати виробництва, цінова політика, стратегічний контролінг, прибуток.

Аннотация

Данилишин В.И. Организационно-экономические механизмы обеспечения безубыточной деятельности предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Институт региональных исследований НАН Украины, Львов, 2004.

В диссертации рассмотрены и обобщены существующие методы определения и оценки эффективности деятельности предприятия. Для оценки уровня безубыточной деятельности предприятия рекомендуется использовать показатель эффективности производства, который, в отличие от существующих, учитывает изменения цен на производственные ресурсы, динамику объемов производства, современную и будущую стоимость денег.

Обоснованы организационно-экономические предпосылки безубыточной деятельности предприятия, главными среди которых являются совершенствование управления издержками производства и формирование эффективной ценовой политики.

Аргументирована система показателей безубыточной деятельности предприятия, которая может быть сведена к четырем основным группам: первая – основная характеристика предприятия и результаты производства; вторая – затраты производства; третья – эффективность производства; четвертая – финансовое состояние предприятия.

В работе обоснованы авторские подходы к использованию организационно-экономических механизмов регулирования безубыточной деятельности в процессе структурных реформирований предприятия.

Исследованы современные особенности и практика организации безубы-точ-ной деятельности предприятий. На основе комплексного подхода предло-жена методика анализа и оценки факторов безубыточной деятельности предприятия.

На основании фактических данных проведено оценку финансово-эконо-ми-ческого обеспечения безубыточной деятельности предприятий, проанализи-ровано влияние трансформационных процессов на результаты хозяйствования.

В диссертации раскрыта роль инновационной составляющей обеспечения безубыточной деятельности предприятия. Обоснован вывод, что недостаточ-ные масштабы инновационной деятельности приводят к неполному использо-ва-нию производственного потенциала, что, в свою очередь, отражается на конеч-ных результатах хозяйствования и финансовой деятельности предприятия.

С позиций системного подхода обоснованы пути совершенствования организационно-экономического механизма регулирования безубыточной деятельности предприятия за счет выбора стратегии конкурентной борьбы и безубыточной деятельности, формирования ценовой политики.

Ключевые слова: безубыточность, издержки производства, ценовая политика, стратегический контроллинг, прибыль.

Annotation

Danylyshyn V.I. Organizational-economic mechanisms of providing of the break-even activity of enterprise. – Manuscript.

Dissertation on the receipt of scientific degree of candidate of economic sciences after speciality 08.06.01 – Economy, organization and management by enterprises. – Institute of regional research of NAS of Ukraine, Lviv, 2004.

In dissertation the existent methods of determination and estimation of efficiency of activity of enterprise are generalized and considered. Organizational-economic pre-conditions of break-even activity of enterprise, main among which are the improvement of management by the losses of production and forming of effective price policy, are grounded. Own approaches to the use of organizational-economic mechanisms of adjusting of the break-even activity in the process of structural reformations of enterprise are argued.

Modern features and practice of organization of break-even activity of enterprises are explored. Based on complex approach to the break-even, the method of analysis and estimation of factors of break-even activity of enterprise is offered. On the basis of actual data the estimation of the financial-economic providing of break-even activity of enterprises is conducted, influence of transformation processes on the results of management is analysed.

From positions of systems approach directions of improvement of organizational-economic mechanism of adjusting of the break-even activity of enterprise are grounded by the choice of strategy of competitive activity and break-even activity, forming of price policy.

Keywords: break-even, production costs, price policy, strategic controlling, income.