У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальность темы исследования

Міністерство промислової політики України

Науково-виробнича корпорація

„Київський інститут автоматики”

Федусенко Олена Володимирівна

УДК 658.012.011.56:338.5

МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ПІДСИСТЕМИ ЦІНОУТВОРЕННЯ

05.13.06 – автоматизовані системи управління

та прогресивні інформаційні технології

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ -2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – | кандидат технічних наук, професор

Задоров В‘ячеслав Борисович,

завідувач кафедри інформаційних технологій Київського національного університету будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України.

Офіційні опоненти: – |

доктор технічних наук, професор

Литвинов Валерій Андроникович,

ведучий науковий співробітник Інституту проблем математичних машин та систем Національної академії наук України;

– |

кандидат технічних наук

Пономаренко Юрій Леонідович,

аналітик управління маркетингу і збуту ТОВ „Фокстрот”.

Провідна установа – |

Харківський національний університет радіоелектроніки Міністерства освіти і науки України, кафедра системотехніки.

Захист відбудеться “9” лютого 2005 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.818.01 при Науково-виробничій корпорації “Київський інститут автоматики” за адресою: 04107, Київ-107, вул. Нагірна, 22, корп.1, к.219

Відзиви на автореферат у двох примірниках , засвідчені печаткою установи, просимо надсилати за адресою: 04107, Київ-107, вул. Нагірна, 22, НВК „КІА”, вченому секретарю.

 

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Науково-виробничої корпорації “Київський інститут автоматики” .

Автореферат розісланий 07.01. 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук Л. П. Тронько

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дисертації. Сучасні ринкові умови в Україні диктують гостру необхідність постійної реструктуризації систем керування підприємствами. Однією з найважливіших функцій даної системи є функція ціноутворення на товари, що випускаються підприємством. В процесі реструктуризації систем керування підприємствами, включаючи інформаційні управляючі системи і технології (ІУСТ), виникає необхідність створення деяких інваріантних функціональних підсистем. Це стосується в значній мірі і реалізації функції ціноутворення. Тому необхідно створити таку підсистему , яка дозволить виконувати дослідження для кількох задач ціноутворення одним методом або комбінацією з декількох методів. Створення багатофункціональної підсистеми ціноутворення вимагає вирішення цілого ряду наукових і прикладних проблем і задач, основними з яких є наступні:

· системний аналіз процесу ціноутворення;

· розробка методів і алгоритмів створення інформаційної технології (ІТ) для підсистеми ціноутворення;

· створення технології вирішення основних задач ціноутворення.

Існуючі інформаційні системи (ІС) керування підприємством в основному спрямовані на вирішення окремих задач ціноутворення. В них недостатньо повно використовуються можливості аналізу існуючих цін і моделювання їх на новий товар. Крім того, у більшості з них не виділяється окрема підсистема ціноутворення, що утрудняє проведення аналітичних досліджень для прийняття подальших системних рішень в управлінні по ціноутворенню. Тому актуально створення таких моделей, методів і алгоритмів реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення, що дозволили б системно аналізувати існуючі ціни, моделювати ціну на новий товар, досліджувати конкурентоздатність товару та здійснювати підготовку даних для прийняття управлінських рішень.

У зв'язку з цим тема дисертаційної роботи має важливе наукове і прикладне значення, оскільки вона спрямована на вирішення актуальної наукової прикладної задачі розробки методів і засобів реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася в межах бюджетних НДР за 2000-2003рр. у Київському національному університеті будівництва й архітектури на кафедрі інформаційних технологій.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є підвищення ефективності керування ціноутворенням на підприємстві за допомогою розроблених методів і засобів реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення.

Для досягнення поставленої мети вирішені наступні задачі:

1) проведений аналіз цілей, функцій і задач ціноутворення в системі керування підприємством;

2) виконана класифікація існуючих ІС керування підприємством з погляду ціноутворення;

3) сформовані технологічні схеми вирішення окремих задач ціноутворення;

4) досліджені і розроблені концептуальні основи багатофункціональної підсистеми ціноутворення;

5) розроблені програмні засоби багатофункціональної підсистеми ціноутворення;

6) впроваджені результати дослідження в практику експлуатації сучасних ІУСТ.

Об'єктом дослідження є багатофункціональна підсистема ціноутворення.

Предметом дослідження є методи і засоби реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення.

Методи дослідження. Проведені дослідження базуються на використанні методів системного аналізу для системного представлення процесів. Для опису механізмів керування підсистемою ціноутворення використовуються логічні представлення у вигляді алгоритмічних моделей. Використані математичні моделі і методи для опису основних процесів ціноутворення. Сучасні інформаційні технології, у тому числі і CASE-технології для розробки програмних засобів багатофункціональної підсистеми ціноутворення. Ці методи дозволили найбільш повно, адекватно і коректно описувати й аналізувати багатофункціональну підсистему ціноутворення.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

1. Одержаний подальший розвиток системного представлення моделей формалізації, структуризації і деталізації процесу ціноутворення.

2. Розроблено математичну модель застосування чисельних методів інтерполяції алгебраїчними поліномами для побудови кривої рівноваги, що відрізняється від запропонованих раніше високою формалізацією, простим і зрозумілим математичним апаратом, наочністю.

3. Розроблено метод застосування кривої рівноваги в ціноутворенні, що дозволяє не тільки знаходити оптимальний ціновий інтервал, але і сегментувати ціни за доходами покупців з урахуванням всіляких обмежень, таких, як собівартість, максимальний і мінімальний доход, максимальна ціна, запропонована Антимонопольним комітетом, і т.п.

4. Побудовано технологію підготовки і прийняття рішень для різних задач ціноутворення в галузі будматеріалів за допомогою багатофункціональної підсистеми ціноутворення.

5. Створено експертну систему визначення стратегії ціноутворення на новий товар з урахуванням інтенсивності конкуренції і розмірів ринку.

Практичне значення отриманих результатів.

1. Розроблено алгоритми підготовки й схеми прийняття рішень у багатофункціональній підсистемі ціноутворення.

2. Розроблені моделі, методи й алгоритми є науковою базою для адаптації багатофункціональної підсистеми ціноутворення до умов різних підприємств.

Запропоновані моделі описані з використанням схем алгоритмів. Одним з найважливіших практичних результатів дисертаційних досліджень є розроблений пакет прикладних програм (ППП)“Гермес - Ц”, що дозволяє проводити аналітичні дослідження існуючих цін, моделювати ціну на новий товар та готувати інформацію для прийняття управлінських рішень з ціноутворення.

Обґрунтованість і достовірність наукових положень, висновків і рекомендацій. Наукові положення, висновки і рекомендації дисертаційної роботи обґрунтовані коректним використанням математичного апарата, успішною програмною реалізацією розроблених моделей, методів та алгоритмів у вигляді ППП „Гермес-Ц”.

Апробація результатів. Наукові та практичні результати доповідалися й обговорювалися на 6-й всеукраїнській (1-й міжнародній) конференції „Прикладна математика й інформатика”(Львів, 2003р.), 10-й міжнародній науково-технічній конференції „Информационная среда ВУЗА”(Росія, Іваново,2003 р.) та інш.

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи опубліковані в 7 друкованих працях, серед яких 3 статті у фахових збірниках наукових праць, 4 тези доповідей.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, у якій розроблені методи і засоби реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення. У роботах, опублікованих у співавторстві, автору належать: дослідження факторів зовнішнього середовища, які враховуються при розробці ІС керування[1]; аналіз методів ціноутворення, метод застосування інтерполяції до побудови кривої рівноваги, алгоритм побудови кривої [2]; дослідження існуючих ІС керування з точки зору ціноутворення, архітектура багатофункціональної підсистеми ціноутворення, схема підготовки та прийняття рішення з ціноутворення за допомогою ППП „Гермес-Ц” [3,4,5]; дослідження особливостей многоаспектного системного аналізу при розробці інформаційно керуючих систем [6]; дослідження методів математичного моделювання [7].

Структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, чотирьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел із 63 найменувань, 2 додатків і містить 178 сторінок основного тексту, в тому числі 57 рисунка та 11 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Вступ дисертаційної роботи містить: обґрунтування актуальності теми дисертаційної роботи, зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами; мету і задачі дослідження; об'єкт, предмет і методи дослідження; наукову новизну і практичне значення отриманих результатів; особистий внесок здобувача; інформацію про апробацію і публікацію результатів.

У першому розділі проведений аналіз і постановка проблеми створення багатофункціональної підсистеми ціноутворення в системі керування підприємством.

Проведено аналіз місця, функцій і задач ціноутворення в комплексній

інформаційній технології підприємства. У рамках даного аналізу були досліджені основні цілі, задачі і функції ціноутворення, визначене місце підсистеми ціноутворення в комплексній системі керування підприємством. Розглянуті і проаналізовані основні стратегії ціноутворення в процесі життєвого циклу товару.

Наведена класифікація існуючих ІУСТ підприємства і їхній аналіз з точки зору основних задач і функцій ціноутворення, що були виділені вище. В результаті даного аналізу були визначені основні недоліки існуючих ІУСТ підприємства з погляду ціноутворення і був зроблений наступний висновок. Використання багатофункціональної підсистеми ціноутворення дає більш широкі гнучкі і комплексні функціональні можливості по проведенню аналітичних досліджень для прийняття системних рішень по ціноутворенню. По-перше, в ній є можливості розрахунку ціни на новий товар кількома методами. По-друге, дана підсистема має можливість розрахунку ціни на товар у процесі його життєвого циклу за допомогою декількох методів. По-третє, у даній підсистемі можна проводити розрахунок конкурентоздатності. По-четверте, дана підсистема має можливість проведення комплексних багатофакторних статистичних досліджень. По-п'яте, така підсистема представляє інструментальні, модельні й інформаційні можливості підготовувати і вирішувати питання ціноутворення для різних ситуацій у різних напрямках господарчої діяльності. Тому актуальною є розробка таких моделей, методів, алгоритмів і інформаційної технології ціноутворення, які б стали ядром спеціальної багатофункціональної підсистеми. При цьому одним з найважливіших питань розробки такої ІТ є питання забезпечення інтерфейсів і вбудовування такої підсистеми в існуючі промислові ІС підприємства.

Також було проведене дослідження й аналіз основних задач ціноутворення, що вирішуються в існуючих інформаційних керуючих системах підприємства. Крім цього був проведений системний аналіз основних задач ціноутворення, що не реалізовані на даний момент в існуючих системах.

Розроблено варіанти технологічних схем вирішення різних задач ціноутворення без використання багатофункціональної підсистеми ціноутворення і з її використанням. Побудоване узагальнене дерево функцій багатофункціональної підсистеми ціноутворення (рис. 1).

Рис 1. Узагальнене дерево функцій багатофункціональної підсистеми ціноутворення:

I - функції багатофункціональної підсистеми ціноутворення;

Інв. – інваріантні функції; Інт. – функції інтеграції підсистеми з іншими ІС керування підприємством;

1 – основні функції:

1.1 - визначення ціни на новий товар;

1.2 - визначення ціни на товар у процесі життєвого циклу;

1.3 - визначення стратегії ціноутворення на новий товар;

1.4 - калькуляція витрат;

2 - допоміжні функції:

2.1 - розрахунок знижок;

2.2 - аналіз цін і товарів конкурентів;

2.3- розрахунок конкурентоздатності;

2.4 - перегляд цін і обсягів продажів і аналізу тенденцій їхньої зміни.

Також проведений аналіз основних інформаційних вимог до вирішення задач ціноутворення для різних функцій керування підприємством.

В другому розділі досліджені і розроблені концептуальні основи створення багатофункціональної підсистеми ціноутворення.

Проведено більш детальний аналіз специфіки ціноутворення для галузі будматеріалів. В процесі даного аналізу були виділені фактори, які мають вплив на ціноутворення в цілому, і визначені фактори, що мають найбільший вплив на ціноутворення в галузі будматеріалів. Такими факторами є конкуренція, попит на продукцію будівництва, вимоги держави.

Слід зазначити, що саме від попиту на будівельну продукцію залежить попит на будматеріали і саме його варто враховувати при формуванні ціни. Також слід зазначити такі фактори, як місце розташування підприємства, наявність ресурсів, необхідних для виробництва. Від даних факторів залежать:

· собівартість, на яку впливають ціни постачання сировини і т.п.;

· ціна продукції через можливі транспортні націнки.

Були проведені постановка і моделювання основних методів вирішення задач ціноутворення. У рамках даної постановки проведені аналіз і дослідження основних методів ціноутворення і їхня класифікація. Виділено основні інформаційні вимоги до кожного з методів. Проведено аналіз обліку основних факторів, що впливають на ціноутворення кожним методом. В результаті даного аналізу зроблений висновок, що більшість з факторів враховуються при ціноутворенні методом кривої рівноваги, оскільки даний метод дає гнучкі можливості по введенню будь-яких обмежень. Проведено детальний аналіз кожного з розглянутих методів ціноутворення.

У даному розділі розроблена математична модель застосування чисельних методів інтерполяції алгебраїчними поліномами до методу побудови кривої рівноваги. Для цього були проведені аналіз і дослідження методології побудови кривої рівноваги і розроблений алгоритм її побудови. Побудова кривої рівноваги відбувається в кілька етапів:

1. Побудова поверхні попиту в просторі „обсяг – Q, ціна - P, доход – C”. Поверхня будується на основі її проекцій на кожну з трьох площин: “ціна – обсяг”, “обсяг – доход” і “ціна - доход”. Причому в площині “ціна – доход” будується залежність граничної ціни від величини доходу, що для товарів повсякденного попиту є прямолінійною залежністю, а для товарів, які не являються предметами повсякденного попиту, носить нелінійний характер. Поверхні попиту будуються в залежності від виду товару – для товарів повсякденного попиту і для товарів, що не є предметами постійного попиту. Причому остання поверхня має більш складну форму. Однак надалі будемо розглядати лише криву рівноваги для товарів повсякденного попиту.

2. Побудова поверхні пропозиції, що має більш простий вигляд. По суті поверхня пропозиції являє собою одну і ту ж криву пропозиції, характер та місцезнаходження якої ніяк не залежить від третьої осі простора – осі доходів.

3.Побудова кривої рівноваги як кривої перетину двох поверхонь: попиту і пропозиції.

Далі був проведений детальний аналіз можливих методів формалізації даної кривої і представлення її у виді математичної моделі. Були розглянуті наступні методи: представлення поверхонь попиту та пропозиції у виді площин та у виді поверхонь другого порядку; використання методів апроксимації, отриманих на основі змістовних моделей результатів; представлення поверхонь попиту та пропозиції за допомогою сплайнів; розрахунок кривої рівноваги за допомогою дослідження поверхонь попиту та пропозиції, що заснована на інтерполяції даних, отриманих при статистичних дослідженнях.

В результаті даних досліджень для формалізації кривої рівноваги були обрані чисельні методи інтерполяції алгебраїчними поліномами. При застосуванні даного методу будуються перетини поверхонь попиту та пропозиції в обраних точках одного з параметрів (обсяг, ціна, доход). Після інтерполяції обох перетинів одержуємо координати точки їхнього перетину. Провівши перетин для множини опорних точок, маємо сукупність тривимірних координат кривої рівноваги.

Переваги цього методу полягають у наступному:

· досить простий і формалізований математичний апарат;

· невелика похибка при наявності достатньої кількості даних статистичного дослідження;

· легкість у відображенні графічних даних в інформаційній технології;

· доступне представлення графічної інформації (двовимірна графіка більш наочна ніж тривимірна);

· можливість повернення до попередньої ітерації і коректування параметрів для цього етапу розрахунків;

Недоліками цього методу є:

· велика похибка при малій вибірці;

· неможливість представлення кривої рівноваги у виді конкретної функції.

Не дивлячись на вищевказані недоліки, саме даний метод був обраний для подальшого дослідження і розробки інформаційної технології. Однак для зменшення впливу цих недоліків пропонується завжди використовувати велику вибірку, тоді похибка буде набагато нижче.

Після аналізу основних інтерполяційних методів були обрані формула Лагранжа (1) для інтерполяції перетину поверхонь попиту та пропозиції й формула Ньютона (2) для інтерполяції кривої рівноваги

Pn(x)=, (1)

де Pn(x) – алгебраїчний багаточлен для функції f(x), побудований по вузлах {xi};

lk(x) – коефіцієнт Лагранжа; yk – значення, що приймає lk(x) у точці xk.

Інтерполяційна формула Ньютона має наступний вигляд:

Pn(x)=y(x0)+(x – x0)[y(x0,x1)+(x-x1)[y(x0,x1,x2)+ . . .] ] , (2)

де y(x,xi) – розділена різниця.

Також розроблений алгоритм комбінації декількох методів побудови кривої рівноваги.

Проведено дослідження можливості імітаційного моделювання попиту в просторі “ціна – обсяг – доход” за допомогою лінійного програмування. Для даного імітаційного моделювання запропонована наступна математична модель :

;

; (3)

, i =1,..,n;

, i =1,..,n,

де Ci – коефіцієнт корисності ; pi – ціна i-го товару; xi – об'єм i-го товару, що купить споживач; b – доход; qi – максимальний об'єм i-го товару.

Проведений аналіз методики визначення конкурентоздатності продукції, розглянута методика аналізу інтенсивності конкуренції.

Розроблена методологія підготовки й прийняття рішення по ціноутворенню в багатофункціональній підсистемі з використанням експертних систем (ЕС) та баз знань (БЗ). На даному етапі був проведений спочатку загальний аналіз прийняття рішень по ціноутворенню, після чого була побудована методологія підготовки й прийняття рішення по ціноутворенню в системі керування підприємством.

Третій розділ присвячений розробці ІТ багатофункціональної підсистеми ціноутворення. Створена концептуальна архітектура багатофункціональної підсистеми ціноутворення в галузі будматеріалів. При розробці даної архітектури спочатку була побудована загальна архітектура багатофункціональної підсистеми, після чого були описані функціональна і функціонально-технологічна структури багатофункціональної підсистеми ціноутворення.

У даному розділі були описані розроблені здобувачем механізми підготовки і прийняття рішень за допомогою багатофункціональної підсистеми ціноутворення у вигляді схем алгоритмів. Також була побудована загальна діаграма потоків даних у багатофункціональній підсистемі ціноутворення. Після чого була створена загальна архітектура БД і проведений її детальний системний аналіз, результатом такого аналізу стала концептуальна і фізична схеми БД, які також були детально описані. При побудові діаграми потоків даних і схем БД були використані CASE-засоби, а саме PowerDesigner.

Після цього були побудовані основні схеми алгоритмів. Було побудоване дерево виводу для ЕС визначення стратегії ціноутворення на новий товар. Детально проаналізований і створений алгоритм побудови кривої рівноваги за допомогою чисельних методів і алгоритм використання даної кривої в ціноутворенні, розроблений алгоритм моделювання попиту за допомогою лінійного програмування.

Четвертий розділ присвячений експериментальній розробці ІТ і апробуванню результатів на прикладі підприємства будматеріалів. У даному розділі була розроблена структура (рис 2), виділені функції і визначені засоби реалізації ППП “Гермес-Ц”.

Експертна система визначення стратегії ціноутворення на новий товар на базі основних даних, введених користувачем (інтенсивність конкуренції, розмір ринку, поінформованість споживачів про товар і чутливість споживачів до ціни) визначає стратегію введення нового товару на ринок.

Розглянута підсистема забезпечення інтерфейсів взаємодії з іншими системами керування підприємством. Такі інтерфейси повинні забезпечувати обмін інформацією між ІС керування підприємством та багатофункціональною підсистемою. Найбільш простим рішенням є робота з базами даних ІС керування підприємством. Для цього необхідно розробити програму - конвертор з одного формату баз даних до іншого.

Після ретельного аналізу основних СКБД, які використовують існуючі ІС керування підприємством, було прийнято рішення розробити конвертор зі СКБД MS SQL до Paradox, яка використовується в БД ППП „Гермес - Ц”.

Розроблено схеми експериментального апробування ППП “Гермес - Ц” для різних умов і проведений аналіз результатів впровадження. Для цього побудована діаграма використання системи в нотації UML, на основі якої були побудовані технологічні схеми вирішення окремих задач ціноутворення за допомогою ППП “Гермес - Ц”. Були розроблені вимоги для адаптації ППП “Гермес - Ц” для підприємства в галузі будматеріалів.

Крім того в даному розділі проведений аналіз результатів впровадження ППП “Гермес - Ц” на підприємстві в галузі будматеріалів.

Рис. 2. Структура пакета прикладних програм “Гермес - Ц”

ВИСНОВКИ

Робота присвячена дослідженню і розробці моделей, методів, алгоритмів і програмних засобів реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення. Основними результатами роботи є:

1. Проведено системний аналіз місця багатофункціональної підсистеми ціноутворення в системі керування підприємством, виділені основні цілі, функції і задачі ціноутворення.

2. Побудовано класифікацію існуючих ІУСТ підприємства, зроблений їхній аналіз з погляду реалізації основних задач і функцій ціноутворення, проаналізовані основні задачі ціноутворення, розв'язувані в даних ІС, і ті задачі, що у них не реалізовані.

3. Розроблено технологічні ланцюжки у вигляді схем вирішення окремих задач ціноутворення з використанням існуючих ІС керування підприємством і багатофункціональною підсистемою ціноутворення.

4. Класифіковано і досліджено основні інформаційні вимоги до вирішення задач ціноутворення.

5. Виділені фактори, які впливають на ціноутворення в цілому і мають найбільший вплив на ціноутворення в галузі будматеріалів, за допомогою аналізу основних факторів.

6. Проведені дослідження і класифікація основних методів ціноутворення, виділені інформаційні вимоги кожного з методів і проведений аналіз урахування основних факторів методами ціноутворення.

7. Сформована математична модель застосування чисельних методів інтерполяції алгебраїчними поліномами до методу побудови кривої рівноваги і розроблений алгоритм побудови кривої рівноваги за допомогою декількох методів.

8. Проаналізована і поліпшена математична модель проведення моделювання попиту в просторі “ціна – об'єм – доход” за допомогою лінійного програмування.

9. Побудовано архітектуру багатофункціональної підсистеми ціноутворення, досліджені функціональна і функціонально–технологічні структури багатофункціональної підсистеми ціноутворення.

10. Наведено механізм підготовки і прийняття рішень у багатофункціональній підсистемі ціноутворення.

11. Визначені і детально досліджені архітектура БД, концептуальна і фізична структура БД і розроблено дерево виводу для ЕС визначення стратегії ціноутворення на новий товар.

12. Розроблені і досліджені основні алгоритми, які використовуються в ППП “Гермес - Ц”.

13. Досліджені результати апробації ППП “Гермес - Ц” на підприємстві будматеріалів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Задоров В.Б., Буюклі Є.Є., Федусенко О.В. Врахування факторів зовнішнього середовища при створенні системи підготовки і здійснення реструктуризації управління підприємством// Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин: Зб. наук. праць. – Київ: Київський нац. ун-т буд.. і архітектури, 2000. – Вип. 8. – С. 68-74.

2. Задоров В.Б., Федусенко О.В. Методи та засоби інформаційної технології моніторингу ціноутворення на підприємстві// Східно-європейський журнал передових технологій. – Харків:2004. – № 2 (8). – С. 8-14.

3. Задоров В.Б. , Федусенко О.В. Інформаційна технологія моніторингу ціноутворення на підприємстві// Східно-європейський журнал передових технологій. – Харків:2004. – № 3 (9). – С. 41-43.

4. Федусенко О.В. Розробка інформаційної технології багатофункціональної підсистеми ціноутворення в системі управління підприємством// Шоста всеукраїнська(перша міжнародна) студентська конференція з прикладної математики та інформатики СНКПМІ-2003(Львів)// Тези доповідей. – С.89.

5. Задоров В.Б., Буюклі Є.Є., Федусенко О.В. Информационная технология многофункциональной подсистемы ценообразования//Материалы Х международной научно-технической конференции „Информационная среда вуза” (Россия, Иваново). – С. 429-432.

6. Задоров В.Б., Буюклі Є.Є., Федусенко О.В./ О создании технологии многоаспектного системного анализа при разработке комплексных интегрированных информационных управляющих систем для бизнес-систем // Материалы Х международной научно-технической конференции „Информационная среда вуза” (Россия, Иваново). – С. 432-436.

7. Задоров В.Б., Буюклі Є.Є., Федусенко О.В. Применение методов структуризации преимуществ для выбора инвестиционного портфеля // Материалы Х международной научно-технической конференции „Информационная среда вуза” (Россия, Иваново). – С. 443-445.

АНОТАЦІЇ

Федусенко О.В. Методи та засоби реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології. – Наукова виробнича корпорація „Київський інститут автоматики ”, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено питанням розробки методів та засобів реалізації багатофункціональної підсистеми ціноутворення. Проведено аналіз і постановку проблеми створення багатофункціональної підсистеми ціноутворення в системі керування підприємством. Розроблено метод застосування чисельних методів інтерполяції алгебраїчними поліномами для побудови кривої рівноваги. Розроблено метод застосування кривої рівноваги в ціноутворенні. Побудовано технологію підготовки і прийняття рішень для різних задач ціноутворення. Створено експертну систему визначення стратегії ціноутворення на новий товар. Розроблені програмні засоби багатофункціональної підсистеми ціноутворення у вигляді ППП “Гермес - Ц”. Проведено аналіз результатів впровадження ППП на підприємстві в галузі будматеріалів.

Ключові слова: багатофункціональна підсистема ціноутворення, експертна система, алгоритм, чисельні методи, інтерполяція алгебраїчними поліномами, концептуальна модель БД, фізична модель БД, пакет прикладних програм.

Федусенко Е.В. Методы и средства реализации многофункциональной подсистемы ценообразования. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.06 – автоматизированные системы управления и прогрессивные информационные технологии. – Научно-производственная корпорация “Киевский институт автоматики, Киев, 2005.

Диссертация посвящена вопросам разработки методов и средств реализации многофункциональной подсистемы ценообразования.

Проведен анализ существующих ИС управления предприятием с точки зрения функций ценообразования. Как результат, установлена необходимость разработки таких методов и средств реализации многофункциональной подсистемы, которые позволят проводить аналитические исследования для принятия системных решений по ценообразованию. Выделены основные задачи, которые требуется решить при разработке многофункциональной подсистемы и требования к подсистеме. На основе требований и основных факторов внешней среды, влияющих на подсистему, было разработано дерево функций многофункциональной подсистемы ценообразования. Проведен анализ основных информационных требований к решению основных задач ценообразования в многофункциональной подсистеме ценообразования.

Рассмотрены факторы, влияющие на ценообразование в целом. Проанализированы и исследованы основные методы ценообразования.

Разработан метод применения численных методов интерполяции алгебраическими полиномами для построения кривой равновесия, который отличается от существующих ранее высокой формализацией, простым и понятным математическим аппаратом, наглядностью.

Предложен метод применения кривой равновесия к ценообразованию, который позволяет не только находить оптимальный ценовой интервал, но и сегментировать цены по доходам покупателей, а также учитывать различные ограничения.

Разработан механизм подготовки и принятия решений по ценообразованию при помощи многофункциональной подсистемы. Разработана концептуальная и физическая схемы БД подсистемы. Разработана ЭС определения стратегии ценообразования на новый товар.

Разработаны программные средства многофункциональной подсистемы ценообразования в виде ППП “Гермес - Ц”. Проведен анализ результатов внедрения ППП на предприятии в отрасли стройматериалов.

Ключевые слова: многофункциональная подсистема ценообразования, экспертная система, алгоритм, численные методы, интерполяция алгебраическими полиномами, концептуальная модель БД, физическая модель БД, пакет прикладных программ.

Fedusenko E.V. method and means of realization of a multipurpose subsystem of pricing .-The manuscript.

The thesis is presented for obtaining the candidate in technical sciences on specialty 05.13.06 – automated control systems and progressive information technologies. – Scientific and productive corporation “Kyiv institute of automatics”, Kyiv, 2005.

The dissertation is devoted to questions of development of methods and means of realization of a multipurpose subsystem of pricing.

The analysis and statement of a problem of creation of a multipurpose subsystem pricing in a control system of the enterprise is lead. The method of application of numerical methods of interpolation by algebraic polynoms for construction of a curve of balance is developed. The method of application of a curve of balance in pricing is developed. The technology of preparation and decision-making for various problems of pricing is constructed. The expert system of definition of strategy of pricing on the new goods is created. Software of a multipurpose subsystem of pricing as a package of applied programs " Hermes - C " are developed. The analysis of results of introduction of a package of applied programs at the enterprise is lead in the field of building materials.

Keywords: a multipurpose subsystem of pricing, expert system, algorithm, numerical methods, interpolation by algebraic polynoms, conceptual model of a DB, physical model of a DB, a package of applied programs.