У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ЗВ’ЯЗКУ ім. О.С. Попова

Горенко Тетяна Іванівна

УДК 338.47: 332.012.324

СКЛАДОВІ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО

МЕХАНІЗМУ КОРПОРАТИЗАЦІЇ

СУЧАСНИХ ОПЕРАТОРІВ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ

08.06.01 – економіка, організація

і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С.Попова

Міністерства транспорту та зв’язку України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Орлов Василь Миколайович,

Одеська національна академія зв’язку ім. О.С. Попова

Міністерства транспорту та зв’язку України,

завідувач кафедри економіки підприємства та корпоративного управління

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Загорулько Валентин Миронович,

Національний авіаційний університет Міністерства освіти і науки України,

професор кафедри маркетингу та ресурсного забезпечення

кандидат економічних наук, доцент

Танащук Катерина Олександрівна,

Одеська національна академія зв’язку ім. О.С. Попова

Міністерства транспорту та зв’язку України,

завідуюча науково-дослідною частиною

Провідна установа – Донецький державний університет управління

Міністерства освіти і науки України,

кафедра управління персоналом і економіки праці

(м. Донецьк)

Захист відбудеться 4 листопада 2005 р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 41.816.03 в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна, 1, ауд. 222.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна, 1.

Автореферат розісланий 27 вересня 2005 р.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проведення в Україні економічних реформ неможливо без перетворення форм власності, які залежать від ступеня розвитку ринкових відносин і середовища, що обумовлює функціонування господарської системи. До числа найважливіших проблем перетворення національної економіки належать процеси роздержавлення, реформування прав власності, корпоратизації та приватизації. Досвід трансформації вітчизняної економіки загалом та, зокрема, в сфері телекомунікацій свідчить, що корпоратизація та приватизація державних підприємств є основою появи акціонерних товариств-корпорацій. Ці перетворення є об’єктивним процесом та необхідною умовою постійного соціально-економічного розвитку суспільства.

Успішне вирішення проблеми корпоратизації неможливе без побудови відповідного організаційно-економічного механізму, застосування якого забезпечить підвищення ефективності функціонування сучасних операторів телекомунікацій.

Пошуку ефективних шляхів вирішення проблем корпоратизації та корпоративного управління присвячені праці зарубіжних та українських вчених. Методологічні основи дослідження корпоратизації були закладені рядом вчених. Серед них слід назвати: Кейнса Д., Кондрат’єва Н., Маршалла М., Шліхтера А., Шумпетера Й. та ін.

Вагомий внесок у дослідження механізму корпоративних відношень зробили такі вчені, як: Ансофф І., Аістова М., Бондар А., Кучеренко В., Лозова Т., Львів Ю., Редькін О., Орлов В., Уткін Е., які довели, що корпоратизація не є самоціллю і її не слід розглядати як радикальний засіб від усіх протиріч державного сектора економіки. Насправді цей процес набагато складніше і тому його необхідно розглядати як унікальний випадок і враховувати всі його особливості. Але виконані дослідження не дають відповіді на ряд теоретичних та практичних питань, зокрема, в даний період, коли започатковано процес приватизації національного оператора телекомунікацій ВАТ “Укртелеком”. Саме це викликає потребу пошуку шляхів удосконалення організаційно-економічного механізму корпоратизації, який повинен враховувати особливості умов господарювання в країні та специфіку функціонування сфери телекомунікацій.

Зазначені обставини визначають актуальність теми дослідження, яке присвячене побудові організаційно-економічного механізму корпоратизації (далі ОЕМК) сучасних операторів телекомунікацій.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації відповідає тематичному плану наукових досліджень Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова та ВАТ „Укртелеком”. Основні результати дисертаційної роботи використані при виконані НДР: „Дослідження можливостей зниження фінансових ризиків інвестування в акції ВАТ “Укртелеком” (№ д/р 0103U005178), „Дослідження фінансових складових формування системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ “Укртелеком” (№ д/р 0103U5177) (в яких автор була відповідальним виконавцем) відповідають науковому напряму комплексної науково-дослідної роботи „Розробка концепції розвитку ВАТ „Укртелеком” до 2005 року”, концепції розвитку зв’язку України до 2010 року.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є визначення та наукове обґрунтування теоретико-методологічних засад щодо складових організаційно-економічного механізму корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій, а також розробка на цій основі методичних підходів і практичних рекомендацій по удосконаленню корпоратизацій та корпоративного управління в умовах демонополізації ринку послуг зв’язку.

Досягнення мети дослідження обумовили необхідність постановки та вирішення наступних основних організаційно-економічних задач:

- визначити роль та місце процесів корпоратизації в сучасній системі ринкових відносин, уточнити сутність і зміст її як економічної категорії;

- виконати аналіз впливу важелів та стимулів регулювання економічних інтересів на протікання процесів корпоратизації з урахуванням сучасних тенденцій формування телекомунікаційного ринку в залежності від зовнішнього та внутрішнього середовищ;

- теоретично узагальнити світовий досвід корпоратизації телекомунікацій і особливості вітчизняної практики;

- виявити і сформулювати теоретичні основи побудови організайційно-економічного механізму корпоратизації (ОЕМК) операторів телекомунікацій;

- розробити рекомендації по удосконаленню методів організаційного регламентування діяльності операторів телекомунікацій та доповнити принципи корпоративного управління цієї сфери;

- розробити методологічні засади щодо організаційно-правового забезпечення оформлення майнових прав та ефективного використання методів корпоративного управління нерухомістю сучасних операторів телекомунікацій.

Об’єкт дослідження – організаційно-економічні аспекти процесів корпоратизації та приватизації операторів телекомунікацій, що функціонують як суб’єкти господарювання в сучасних умовах.

Предмет дослідження – сукупність методів, форм і засобів, які відображають складові організаційно-економічного механізму корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою роботи є системний підхід до аналізу об’єкта дослідження. Вірогідність наукових положень, висновків і практичних рекомендацій ґрунтується на теоретичних і методологічних положеннях, сформульованих у дослідженнях вітчизняних і зарубіжних економістів, фахівців та вчених в області теорії організації та економічного зростання.

При вирішенні конкретних задач дослідження використовувались такі основні методи: історико-логічний (для аналізу й узагальнення світового та вітчизняного досвіду корпоратизації); порівняльний аналіз (для виявлення закономірностей, складових, принципів та факторів корпоратизації та корпоративного управління); системний (для визначення та обґрунтування складових); економіко-статистичний (для обґрунтування показників оцінки приватизаційних процесів і корпоративного середовища); SWOT-аналіз (для визначення інвестиційної привабливості компанії і вибору стратегії розвитку та перспектив корпоратизації); експертних оцінок (при виборі та обґрунтуванні варіантів реструктуризації та корпоратизації); економіко-математичний (для побудови прогнозних моделей результатів діяльності та ціни).

Інформаційною базою дослідження є статистична і фінансова звітність, нормативна документація телекомунікаційних операторів України, Росії, Польщі, Німеччини, Угорщини, Великобританії, аналітичні огляди, статистичні матеріали міжнародних організацій, зарубіжна і вітчизняна наукова література, періодичні наукові видання.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

вперше:

- обґрунтовано складові організаційно-економічного механізму корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій з використанням розроблених принципів корпоративного управління, що розширюють можливість доступу до інвестиційних ресурсів з урахуванням особливостей цієї сфери діяльності;

- сформульовано методичний підхід щодо управління об’єктами нерухомого майна та земельними ділянками, яка передбачає створення єдиної автоматизованої системи обліку землі та іншого нерухомого майна оператора;

одержали подальший розвиток:

- підходи щодо регулювання економічних інтересів та процесів корпоратизації в залежності від зовнішнього та внутрішнього середовища діяльності операторів і чисельних значень критеріїв приватизації та їхніх пріоритетів;

- поняття „корпоратизація”, „корпоративне управління” та “організаційно-економічний механізм корпоратизації” з урахуванням сучасної концепції управління підприємствами.

удосконалено:

- методичні основи організаційно-правового забезпечення оформлення майнових прав та ефективного використання методів управління об’єктами нерухомості в механізмі корпоративного управління діяльністю операторів телекомунікацій;

- існуючу вітчизняну практику регулювання акціонерного капіталу та удосконалення корпоративних відносин на основі запропонованої моделі корпоративного управління (КУ) оператора телекомунікацій;

- механізм визначення ціни продажу пакета акцій оператора телекомунікацій на основі використання прогнозованих показників його діяльності, що призводить до удосконалення ринкової оцінки пакета акцій оператора;

Практичне значення одержаних результатів. Одержані в дисертації результати дозволяють більш ефективно здійснювати процеси корпоратизації та приватизації у сфері телекомунікацій.

Результати дисертаційного дослідження з обґрунтування програм корпоративного управління розглянуті і прийняті до реалізації правлінням ВАТ „Укртелеком” (довідка №128/96 від 14 червня 2004р.). Результати дослідження знайшли своє застосування в навчальному процесі, зокрема, в методичному забезпеченні курсів дисциплін: “Корпоративне управління”, “Фінансовий менеджмент” та ін. Деякі висновки і рекомендації, що містяться в роботі, можуть знайти застосування при вивченні та виборі варіантів базових і функціональних стратегій розвитку акціонерних товариств в інших галузях економіки України.

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, викладені в авторефераті виконані автором самостійно [4, 5, 10, 11, 12]. В наукових працях, опублікованих у співавторстві [1, 2, 3, 6, 7, 8, 9], здобувачу належать: в монографії [1] – визначення основних понять та особливостей приватизації, формулювання технології процесу приватизації, механізм формування фондового ринку та фондової біржі; в [2] висвітлені бюджетні методи регулювання, прогнозування та макроекономічного планування; в [3] – загальні положення оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та земельні ділянки; відображення в бухгалтерському та податковому обліку прав власності на об’єкти нерухомості; принципи функціонування системи обліку землі та нерухомого майна; в [6] – механізм передачі продавцем частки своєї власності на ринку цінних паперів; в [8] – розробка моделі фінансових відносин учасників ринку фінансових послуг; в [9] – розробка методології пільгового продажу акцій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження доповідались на: 5-й Міжнародній конференції “Телеком-2001” (2001 р., м. Одеса); 4-й Всеукраїнській науково-практичній конференції “Телекомунікації України: економіка, менеджмент, право” (2002 р., м. Одеса); Всеукраїнському науково-практичному семінарі „Проблеми економічного розвитку й ефективного управління в галузі зв’язку” (2003 р., м. Одеса); семінарі „Економіка підприємства та промисловості” (2005 р., м. Дніпропетровськ).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 12 робіт, з них 2 монографії (у співавторстві), 1 брошура, 5 статей у наукових фахових виданнях, що входять до Переліку ВАК України (2 статті опубліковані у співавторстві) та 4 публікації у збірниках міжнародних, галузевих науково-практичних конференцій. Загальний обсяг друкованих робіт становить 22,79 д.а. (особисто автора 5,94 д.а.).

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та 9 додатків. Повний обсяг дисертації 187 сторінок комп’ютерного тексту. Таблиці і рисунки, що повністю займають повну сторінку, розміщені на 43 сторінках, а додатки на 36. Список використаних літературних джерел, що налічує 134 найменування, викладено на 11 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність розробки наукової проблеми, зв’язок роботи з науковими програмами, сформульовано об’єкт, предмет, мета і задачі дослідження, наведені основні результати дисертаційної роботи та рівень їх наукової новизни, визначено теоретичне і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – “Теорія і практика процесів корпоратизації” – визначено роль і місце корпоратизації та корпоративного управління в аспекті моделей ринкової економіки, узагальнено напрями узгодження цілей та інтересів процесів корпоратизації у сфері телекомунікацій та визначені сучасні тенденції формування телекомунікаційного ринку в Україні.

Найважливішим структуроутворюючим елементом ринкової економіки є підприємство, яке відіграє особливу роль у життєдіяльності сучасного суспільства, від успішного функціонування якого значною мірою залежить рівень економічного зростання країни. Дослідження показали, що в процесі економічних реформ фундаментальна та багатогранна роль підприємства не була врахована повною мірою, що поставило багато підприємств в період ринкових перетворень у важке економічне становище. Тому сьогодні актуальним є пошук шляхів стабільного й ефективного розвитку підприємства.

Одним із найважливіших напрямів подальшого розвитку підприємства є корпоратизація, результатом якої є створення акціонерного товариства-корпорації. Як показали дослідження питома вага корпорацій у загальному числі організацій різних форм підприємництва складає близько 10%, саме вони забезпечують понад 70% обсягів продаж і до 70% усіх одержуваних доходів.

Корпоратизація як економічна категорія та процес на практиці з’явилась разом з трансформацією економіки держави на етапі становлення ринкових відносин. Цей процес містить в собі широкий спектр різноманітних перетворень (безліч структурних змін) на макро- та мікроекономічному рівні.

Корпоратизація, на нашу думку, на макрорівні – це політика уряду щодо трансформації структури всієї економіки держави та механізмів управління нею. На мікрорівні – це процес трансформації господарського суб’єкта шляхом його акціонування з метою підвищення ефективності, залучення інвестицій, виконання юридичних та соціальних зобов’язань. Ключовим фактором підвищення економічної ефективності корпорації є корпоративне управління. Слід зазначити, що сьогодні відсутнє загальноприйняте визначення “корпоративного управління”. Часто під корпоративним управлінням розуміють загальний менеджмент, іноді вважають, що це система органів управління або сукупність організаційно правових норм. Усі визначення мають право на існування, але складність проблеми та виконані в дисертації дослідження дозволяють визначити сутність корпоративного управління.

На нашу думку корпоративне управління слід визначити як: –

по перше – це процес, який регламентує баланс між економічними та соціальними цілями, між індивідуальними і державними інтересами;–

по друге – це механізм за допомогою якого формулюються цілі компанії, визначаються засоби їх досягнення й контроль над її діяльністю;–

по третє – це система відносин між інвесторами – власниками компанії, його менеджерами, управлінням, наглядовою радою та іншими зацікавленими особами.

В Україні на національному рівні фактично не існує моделі корпоративного управління. Проведені у роботі дослідження еволюції розвитку корпоративного управління показують, що у розвинених країнах здебільшого використовуються дві моделі: ринкова – англо-американська та модель контролю – німецька. Більшість економістів вважають, що ринкова модель є більш перспективною.

На нашу думку сучасна модель корпоративного управління повинна враховувати особливості економічного розвитку держави, регіону чи окремої компанії і бути адаптивною до ринку, який стрімко розвивається.

В дисертації для оператора телекомунікацій розроблена і впроваджена модель корпоративного управління, яка враховує вище зазначені вимоги в діапазоні діючих правових, економічних та політичних умов (рис. 1).

Рис. 1. Модель корпоративного управління оператора телекомунікацій

Процес корпоратизації потребує участі значної кількості учасників. За цих умов однією з теоретичних і практичних проблем підвищення ефективності корпоратизації є забезпечення узгодження діяльності всіх структур та елементів, що беруть участь у цьому процесі. Системні дослідження проблеми узгодження припускають проведення процесів корпоратизації у вигляді системи, в якій здійснюються різні аспекти узгодження: організаційні, економічні, корпоративні, функціональні, соціальні. Використовуючи системний підхід, в роботі визначені етапи побудови системи узгодження при корпоратизації операторів з урахуванням внутрішніх та зовнішніх зв’язків. Показано, що ефективність процесу корпоратизації значною мірою визначається ступенем функціонального та організаційного узгоджень.

Виконаний у роботі аналіз показав, що телекомунікації в Україні – це сфера, яка динамічно розвивається та робить значний внесок у розвиток економіки держави. Так за останні роки їх щорічне зростання становить понад 20%, що майже втричі випереджає темпи зростання реального ВВП. В роботі досліджені тенденції формування ринку телекомунікаційних послуг в Україні. Показано, що ВАТ “Укртелеком” є національним оператором в Україні на загальнонаціональному ринку фіксованого зв’язку. Наприкінці минулого століття було розпочато програму реструктуризації сфери телекомунікацій, реалізація якої передбачала два етапи: перший – зміна організаційної структури підприємства і трансформація його функціональної структури за вертикальним принципом; другий – акціонування Укртелекому. В цей період проглядалася значна дерегуляція українського ринку телекомунікацій, що зменшило обмеження, установлені для ринку, та полегшило проникнення на нього. Відтоді було створено низку нових приватних операторів. Разом із тим, сьогодні Укртелеком все ще є домінуючим оператором на телекомунікаційному ринку.

У 2004 році ВАТ “Укртелеком” надало телекомунікаційних послуг на суму 6144 млн. грн., що на 22% більше, ніж у 2003 році, обслуговує 82% абонентів від усього ринку фіксованого зв’язку, доход компанії складає 62% від сумарних доходів у галузі телекомунікацій України. Інші оператори, володіючи 18% ринку, отримали 38% прибутку. Структура доходів ВАТ “Укртелеком” у 2004 році складалась: з послуг міжнародного зв’язку (10,1%), міжміського зв’язку (15,4%), місцевого зв’язку (міський та сільський) (30,3%), дзвінків у мережі операторів мобільного зв’язку (14,9%), плати за доступ до мережі Укртелеком (13,2%), плати за надання в користування каналів (8,7%), інших послуг зв’язку (7,4%).

Виконані в дисертації дослідження дозволяють зробити висновок, що ВАТ “Укртелеком” досягло тієї стадії розвитку, на якій недостатня увага до питань корпоративного управління може стати ослабленням його конкурентних позицій. Проведений аналіз показує, що започаткований процес приватизації ВАТ “Укртелеком” відбувається в особливих умовах, які характеризуються наступним: створені акціонерні товариства прийшли на готовий капітал діючих підприємств в умовах слаборозвиненого фондового ринку, правового і кадрового забезпечення, а їх власники не навчились цінувати довіру інвесторів і не мають до них тої поваги, яка є на заході; держава, як акціонер (держава має контрольний пакет акцій понад 20% всіх ВАТ, а у ВАТ “Укртелеком” – 92,3%), керуючись державним механізмом впливу (оподаткування, ліцензування, контроль) набула значних можливостней по управлінню товариством; права власності на об’єкти нерухомого майна та земельні ділянки товариств юридично не оформлені; відсутні структури, спеціалісти, принципи та прозора система корпоративного управління. Ці умови можуть негативно вплинути на кінцеві результати процесу приватизації. Тому для запобігання цього негативного впливу необхідно створити відповідний організаційно-економічний механізм.

У другому розділі – “Складові організаційно-економічного механізму корпоратизацій” – досліджено механізм корпоратизації, основні складові системи корпоративного управління, оптимізовані схеми створення ВАТ.

Узагальнення досвіду корпоратизації національних операторів телекомунікацій дозволило виявити наступні закономірності цього процесу. А саме: підготовку та формування законодавчої бази та розробку прозорого механізму корпоратизації і приватизації національного оператора; передкорпоратизаційну підготовку шляхом реструктуризації оператора; продаж першого пакета акцій інвестору; стратегічну і структурну переорієнтацію оператора відповідно до вимог нових власників; перерозподіл власності і появу нових власників (етапи повторного продажу пакета акцій).

Доведено, що ефективність корпоратизації і подальшої приватизації залежить від часу початку приватизації та її тривалості; дотримання послідовності етапів приватизації; чітко сформульованого організаційно-економічного механізму; надходжень інвестицій; кількості промислових інвесторів; розподілу одержаних від приватизації коштів за напрямками й обсягом; стану технологічного розвитку телекомунікацій; обсягу міжнародної діяльності.

Аналіз досвіду корпоратизації в Україні показує, що в державі так і не було сформульовано вітчизняну концепцію корпоратизації та приватизації, не сформовано їх механізм, а в схоластичній, декларативній формі запозичена спочатку чеська модель, а пізніше – російська разом з їх організаційними недоліками, методологічними і методичними помилками.

Однією з найважливіших проблем побудови будь-якого організаційно-економічного механізму є визначення його основних складових. Дослідження показують, що складові, які формують механізм корпоратизації – це комплекс стандартів, правил, корпоративних прав і стимулів, які допомагають мінімізувати або вирішити складні проблеми.

В роботі досліджено і запропоновано ОЕМК, який властивий сфері телекомунікацій в Україні. Задачею цього механізму є створення умов для роботи керівників та спеціалістів Засновника, Фонду державного майна, Державної комісії цінних паперів та фондового ринку, міністерств, відомств та Укртелекому, відповідно до діючих нормативно-правових документів, термінів проведення й об’єктивних економічних законів.

ОЕМК – це система відносин між інвесторами – власниками товариства, його менеджерами, а також зацікавленими особами задля забезпечення ефективної діяльності товариства, рівноваги впливу та балансу інтересів учасників корпоративних відносин.

Важливість ОЕМК полягає: –

для товариства в його внеску у підвищення конкурентоспроможності та економічної ефективності завдяки забезпеченню: належної уваги інтересам акціонерів, рівноваги впливу та балансу інтересів корпоративних відносин, підвищення фінансової прозорості, ефективного формування акціонерного капіталу та управління ним, ефективного управління нерухомістю, запровадження правил раціонального менеджменту та належного контролю;–

для держави у її впливі на соціальний та економічний розвиток країни через: сприяння розвитку інвестиційних процесів, забезпечення впевненості та підвищення довіри інвесторів, підвищення ефективності використання капіталу та діяльності товариств, урахування інтересів широкого кола зацікавлених осіб, що забезпечує здійснення товариствами діяльності на благо суспільства загалом та зростання національного багатства.

Вирішення проблеми формування ОЕМК сфери телекомунікацій не може бути виконано без визначення факторів, що впливають на цей процес. Установлено, що на розвиток механізму корпоратизації операторів впливають наступні фактори: зовнішні – економічний стан країни, правове середовище, розвиток фондового ринку, модель корпоративного управління країни, вплив держави на корпоративне управління; внутрішні – структура акціонерного капіталу; модель управління акціонерним товариством; система та органи корпоративного управління; бухгалтерський та фінансовий облік; наявність оформлених прав власності на об’єкти нерухомого майна та земельні ділянки; система управління об’єктами нерухомості та інші.

Виходячи з поняття телекомунікаційної компанії як системи, на підставі аналізу основних її аспектів – правового, економічного, організаційного та управлінського запропоновано організаційно-економічний механізм корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій як взаємопов’язану сукупність складових процесу корпоратизації (рис. 2).

З використанням методів експертних оцінок в роботі визначено та класифіковано критерії ефективності корпоратизації сучасного оператора телекомунікацій. Запропонована оптимальна схема корпоратизації оператора як цілісного майнового комплексу.

Враховуючи проведені дослідження щодо складових ОЕМК можна стверджувати, що навіть часткове вирішення цих проблем буде важливим внеском у подальшу розбудову процесів корпоратизації сфери телекомунікацій та шляхів їх подальшого розвитку.

В третьому розділі – “Умови реалізації організаційно-економічного механізму корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій” – запропоновано структурно-функціональні аспекти управління нерухомістю в організаційно-економічному механізмі корпоратизації операторів телекомунікацій, визначені особливості впровадження основних принципів корпоративного управління діяльністю оператора та запропоновано рекомендації щодо покращення інвестиційної привабливості ВАТ „Укртелеком” на сучасному етапі корпоратизації.

Одним з головних факторів, який впливає на успішну діяльність товариства, є можливість його доступу до інвестиційного капіталу. Водночас товариство не може розраховувати на довіру інвесторів та надходження зовнішнього фінансування, якщо воно не вживає заходів щодо запровадження ефективного корпоративного управління, а саме: належного захисту прав інвесторів, надійної системи корпоративного управління, управління та контролю за статутним капіталом і особливо його складовою – нерухомістю, удосконалення обліку, дивідендної політики та інше.

В дисертації доведено, що корпоратизація операторів телекомунікацій ускладнює структуру їх управління, тому необхідно створити нові спеціальні підрозділи, призначені для впровадження системи корпоративного управління. Запропоновано внести зміни до організаційної структури оператора шляхом введення спеціального підрозділу – Дирекції корпоративного управління.

Ефективність функціонування сформованого організаційно-економічного механізму корпоратизації неможливо без ефективного управління акціонерним капіталом, ефективного використання об’єктів нерухомості та отримання ліцензій. За цих умов особливої актуальності набула реєстрація прав власності на об’єкти нерухомого майна та земельні ділянки (далі нерухомість), що включені до статутного фонду оператора.

Рис. 2. Організаційно-економічний механізм корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій

В роботі сформульовано методичний підхід щодо оформлення прав власності на об’єкти нерухомості та структурно-функціональні аспекти управління нерухомістю в організаційно-економічному механізмі корпоратизації операторів телекомунікацій.

Для подальшої підтримки рішень щодо управління нерухомістю товариства створена єдина автоматизована система обліку нерухомості оператора (далі – ЄАСОЗНО),яка має ієрархічну структуру відповідно до ієрархічної побудови Товариства та враховує значні обсяги об’єктів нерухомості, динаміку їх руху (рис. 3).

Рис. 3. Структурні компоненти проекту ЄАСОЗНМ

В роботі доведено, що відмінність у системах господарювання вимагає також перегляду системи обліку статутного капіталу корпорації. З цього приводу в дисертації, на базі діючої нормативно-правової бази та стандартів бухгалтерського обліку, розроблені рекомендації з обліку операцій щодо формування статутного капіталу, в яких висвітлені питання: обліку формування статутного капіталу, зміни статутного капіталу, обліку бланків цінних паперів. Прозора система бухгалтерського обліку статутного капіталу дозволяє інвесторам бути впевненими в тому, що їхні інвестиції керівництво товариства розумно використовує для розвитку фінансово-господарської діяльності і, таким чином, збільшує вартість частки участі інвесторів в акціонерному капіталі товариства.

Сьогодні удосконалення корпоративного управління національного оператора обумовлено тим, що в країні нема закону „Про акціонерні товариства” та не впроваджені принципи корпоративного управління України. Тому, на підставі загальноприйнятих міжнародних стандартів корпоративного управління з урахуванням українського досвіду й особливостей національного оператора телекомунікацій розроблені та впроваджені Принципи корпоративного управління ВАТ „Укртелеком”.

Покращення інвестиційної привабливості ВАТ “Укртелеком” на сучасному етапі корпоратизації залежить від того, які його перспективи. При визначенні ринкової вартості в дисертації запропоновано врахувати ту частину, що може приносити доходи в майбутньому, тобто, на якому етапі розвитку бізнесу власник почне одержувати доходи і з яким ризиком це співвідноситься. Ці фактори, що впливають на оцінку бізнесу, дозволяють врахувати метод дисконтування грошових потоків. Даний метод оцінки вважається найбільш прийнятним з погляду інвестиційних мотивів, оскільки будь-який інвестор, який вкладає гроші в діюче підприємство, у кінцевому рахунку купує не набір активів, що складається з будинків, споруд, машин, обладнання, нематеріальних цінностей і т.д., а потік майбутніх доходів. Це дозволяє йому окупити вкладені кошти, дістати прибуток і підвищити добробут власників. В роботі запропонована методика розрахунку інвестиційної привабливості оператора, який приватизується. Це визначається формулою:

(1)

де NPV – чиста приведена вартість від придбаної інвестиції;

V – приведені потоки від придбаного активу;

P – ціна за придбану інвестицію.

Якщо розмір членів потоку платежів постійний для всього періоду, то формула 1 буде мати такий вигляд:

. (2)

Для промислового інвестора формула 2 з уточненням надаваної частки буде мати такий вигляд:

, (3)

де w – частка пакета акцій, що продається, у статутному фонді.

Інвестор, оцінюючи інвестиційну привабливість об’єкта оцінює песимістичний варіант розвитку подій. Розрахункові значення лінійного прогнозу чистих доходів ВАТ “Укртелеком” представлені в табл. 1.

Згідно з розрахунком загальна ціна об’єкта складає 8,3 млрд. грн.

Таблиця 1

Лінійний прогноз чистих доходів оператора до 2010 р. (млн. грн.)

Роки | Чистий прибуток | Доходи від реалізації послуг (продукції) | Дисконт

(V)

2003 | 616 | 5114 | 661

2004 | 912 | 6215 | 1101

2005 | 1450 | 7920 | 1705

2006 | 1595 | 8712 | 792

2007 | 1754 | 9583 | 871

2008 | 1929 | 10541 | 958

2009 | 2122 | 11595 | 1054

2010 | 2335 | 12755 | 1160

Разом | 12713 | 72435 | 8302

За восьмирічний життєвий цикл маємо: Р грн., V 8302000000 грн., тобто V > P. Оцінка вартості компанії, яка проводилась на основі діючої в Україні методики становила 4,68 млрд. грн., таким чином явна недооцінка вартості компанії ВАТ “Укртелеком” становить 3,69 млрд. грн. Запропонована експертна оцінка пакета акцій ВАТ враховує час, інфляцію, ризики різного роду, обсяг і динаміку ринку телекомунікаційних послуг, зовнішнє конкурентне середовище, внутрішні особливості підприємства, властивості пакета акцій як товару і передбачає такі основні етапи: аналіз інвестиційної привабливості ринку телекомунікацій та ВАТ “Укртелеком”; аналіз конкурентного середовища; аналіз господарської діяльності ВАТ “Укртелеком”, його організаційних, виробничо-технологічних майнових структур, фінансового стану і т.п.; прогнозування ринкової кон’юнктури і розвитку ВАТ “Укртелеком”; аналіз корпоративної структури; аналіз і характеристика комплексу ризиків; визначення справедливої (ринкової) вартості Укртелекому як єдиного майнового комплексу.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі проведено теоретичне узагальнення і розв’язана нова наукова задача, що дає можливість сформулювати наступні принципові положення, висновки і рекомендації (теоретичної та практичної спрямованості) щодо складових організаційно-економічного механізму корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій в умовах суттєвого впливу зовнішнього середовища та удосконаленні структури в процесі демонополізації телекомунікаційного ринку:

1. „Корпоративне управління” як важлива економічна категорія представляє собою теоретичне вираження об’єктивно існуючих систем, за допомогою яких спрямовують та контролюють діяльність товариства. Розроблені принципи корпоративного управління спрямовані на те, щоб інвестори мали можливість дати оцінку правовій, інституціональній та нормативній базі корпоративного управління оператора, а також були орієнтирами фондовим біржам.

Системні дослідження проблем корпоративного управління як складової організаційно-економічного механізму корпоратизації дозволили визначити їхній зміст і структуру, взаємозв’язки по елементах, відносинах, критеріях. Загальними для них виступають цілі корпоративного управління, їх досягнення. Ці дослідження створили підставу для формулювання авторського варіанта концептуально-методологічних і організаційних основ удосконалення корпоратизації та корпоративного управління операторів телекомунікацій.

2. Здійснено аналіз реалізації процесу корпоратизації в різних країнах світу та доведено його загальні риси й особливості. Проведено дослідження впливу фондового ринку на процес формування організаційно-економічного механізму корпоратизації операторів телекомунікаційних компаній з точки зору його структури, кількісного та якісного складу засновників, цінних паперів тощо. Визначена залежність між моделлю корпоративних відносин та типом сформованого в країні фондового ринку.

3. В рамках цього у світовому масштабі проаналізовано історичний досвід формування моделей корпоративного управління відповідно до державних та специфічних підприємницьких пріоритетів щодо економічного розвитку тієї чи іншої країни або компанії, визначені дві основні моделі: ринкова – англо-американська та контролю – німецька. Узагальнюючи цей огляд, можна сказати, що сучасна модель корпоративного управління обов’язково враховує особливості економічного розвитку держави, регіонів та компаній. Запропонована модель корпоративного управління для оператора, яка враховує вище означені умови та діючі нормативно-правові документи.

4. Започаткування корпоратизації операторів зв’язку і особливо ВАТ „Укртелеком” нерозривно пов’язане з середовищем, в якому вони функціонують, і яке на них значно впливає. Сформульовані теоретичні основи та обґрунтовані складові ОЕМК операторів телекомунікацій підтверджують, що ефективність функціонування операторів телекомунікацій в умовах ринкової економіки в цілому залежить від організаційно-економічного механізму корпоратизації, що включає економічні, функціональні, організаційні, правові та управлінські складові.

5. Специфічною особливістю корпоратизації в Україні є те, що створені акціонерні товариства прийшли на готовий капітал діючих підприємств, в умовах слаборозвиненого правового і кадрового забезпечення. Їх власники та менеджмент не навчились цінувати довіру інвесторів і не мають до них тієї поваги, яка є на заході, де акціонерні товариства створювались інвесторами з нуля. Держава, як акціонер, одержує значні можливості по управлінню акціонерним товариством.

6. Автором розроблені наукові рекомендації щодо побудови ОЕМК та пропонується визначення організаційно-економічного механізму корпоратизації як механізму реалізації економічної політики держави і товариства, який за допомогою державних та галузевих важелів регулювання забезпечує ефективність діяльності товариства, рівновагу впливу та балансу інтересів учасників корпоративних відносин і спрямований на досягнення стратегічних цілей.

7. Дослідження показало, що формування системи корпоративного управління в структурі ВАТ „Укртелеком” виступає організаційно-економічним механізмом, що сприяє збалансованості економічних інтересів у процесі приватизації великих монопольних структур. При цьому під корпоративним управлінням у роботі розуміється система відносин між менеджерами компанії, її органами управління і, відповідно до якої, здійснюється управління і контроль за діяльністю суб’єкта. Корпоративне управління вимагає створення спеціальної структури для впровадження цілей компанії, а також контролю з функціонуванням компанії та взаємодії з акціонерами.

8. На підставі розглянутого запропоновано визначити операторів телекомунікацій як частки техносфери, що дозволяє проводити їхнє дослідження як відкритих великих систем з урахуванням факторів зовнішнього середовища і з використанням різних методів: аналогій, експертно-аналітичного моделювання.

Сучасні оператори телекомунікацій займають одне з провідних місць в економіці України та забезпечують задоволення потреб споживачів у послугах телекомунікацій. Основними ланками, що забезпечують інформаційні зв’язки, є підприємства галузі телекомунікацій, їхні структурні підрозділи.

9. Установлено, що на розвиток корпоратизації в Україні впливають наступні фактори:

- зовнішні: економічний стан країни; правове середовище; вплив держави на діяльність товариства;

- внутрішні: структура акціонерного капіталу; неоформлені юридичні права на об’єкти нерухомості та земельні ділянки; прибуток з акціонерного капіталу; власний капітал акціонерів; дивіденди; реєстр акціонерів; структура та склад органів управління акціонерними товариствами; взаємовідносини між суб’єктами корпоративного управління; спостережна рада; ревізійна комісія; правління; система розкриття інформації.

10. Визначені основні проблеми, що виникають при оформленні прав власності на нерухомість. Надане теоретичне обґрунтування і нове вирішення теоретико-методологічних проблем підвищення ефективності функціонування оператора телекомунікацій за рахунок удосконалення організаційно-економічного механізму корпоратизації, шляхом запровадження методики управління об’єктами нерухомості, єдиної автоматизованої системи обліку землі та іншого нерухомого майна на всіх ієрархічних рівнях.

11. У роботі обґрунтовано рекомендації щодо визначення інвестиційної привабливості оператора телекомунікацій на основі оцінки дисконтування грошових потоків, що може бути використане для оцінки будь-якого діючого підприємства, у тому числі пакета акцій ВАТ „Укртелеком”.

12. Впровадження запропонованого організаційно-економічного механізму корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій в практику за умов функціонування ринкової економіки дозволить значно підвищити ефективність функціонування операторів телекомунікацій і сприятиме збільшенню виробництва і надання споживачам високоякісних послуг.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії, брошури

1. Кондрашихин А.Б., Горенко Т.И. Механизмы фондового рынка и приватизация в современных условиях. – Севастополь: Просвита. – 1995. – 28 с. (0,9 д.а.) (особисто здобувачу належать розділи 2, 3 – 0,6 д.а.)

2. Государственное регулирование экономики переходного периода / Т.И. Горенко, В.А. Карпов, А.Б. Кондрашихин, В.Р. Кучеренко, Т.И. Лозовая, Г.Ю. Олейник, В.Г. Романова. – Севастополь: Просвита. – 2000. – 189 с. (8,2 д.а.) (особисто здобувачу належать розділи 5, 11 – 1,48 д.а.). (свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № від 25.07.03).

3. Управління об’єктами нерухомого майна та земельними ділянками / Л.Д. Греков, Т.І. Горенко, Т.І. Лозова та ін. – К.: Укртелеком, 2004. – 120 с. (10,8 д.а.) (особисто здобувачу належать глави 1, 5, 6 – 1,5 д.а.) (довідка № /96 від 7.06.04).

Статті у наукових фахових виданнях

4. Горенко Т.І. Оцінка приватизаційних процесів у сфері послуг зв’язку // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С.Попова: Період. наук. зб. з радіотехніки і телекомунікацій, економіки та економіки зв’язку. – Одеса, 2000. – №4. – С. 45-48. (0,4 д.а.)

5. Горенко Т.І. Дослідження передумов розвитку інфокомунікацій України в процесі демонополізації // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С.Попова: Період. наук. зб. з радіотехніки і телекомунікацій, економіки та економіки зв’язку. – Одеса, 2001. – №3. – С. 65-67. (0,2 д.а.)

6. Кондрашихін А.Б., Горенко Т.І., Лиско Ю.В. Облік витрат на обслуговування цінних паперів у процесі приватизації // Ринок цінних паперів України. – 2002. – №11-12. – С. 17-20. (0,4 д.а.) (особисто здобувачу належить 0,2 д.а.)

7. Кондрашихін А.Б., Горенко Т.І., Лиско Ю.В. Обслуговування цінних паперів емітентів у процесі приватизації // Ринок цінних паперів України. – 2003. – №1-1. – С. 17-20. (автору належить 0,2 д.а.)

8. Кондрашихін А.Б., Горенко Т.І. Інформаційне забезпечення участі громадян на фінансовому ринку // Фінанси України. – 2004. – №4. – С. 106-110. (0,3 д.а.) (особисто здобувачу належить 0,2 д.а.)

Друковані праці наукових конференцій, тези доповідей

9. Лозова Т.І., Горенко Т.І. Особливості пільгового продажу акцій ВАТ „Укртелеком” // 5-я Международная научно-техническая конференция „Достижения в телекоммуникациях за 10 лет независимости Украины”, 21-22 августа, 2001. – Одесса, Украина. – С. 7-19. (1,1 д.а.) (особисто здобувачу належить 0,5 д.а.)

10. Горенко Т.І. Економічні інтереси учасників процесу приватизації ВАТ „Укртелеком” // 4-та Всеукраїнська науково-практична конференція “Телекомунікації України: економіка, менеджмент, право”; 10-14 вересня 2002 р. – Одеса, Україна. – С. . (0,1 д.а.)

11. Горенко Т.І. Формування стратегії приватизації підприємств телекомунікацій // Всеукраїнський науково-практичний семінар „Проблеми економічного розвитку й ефективного управління в галузі зв’язку”, 22-23 травня 2003 р. – Одеса, Україна. – С. . (0,02 д.а.)

12. Горенко Т.І. Вартісні аспекти механізму корпоратизації у сфері телекомунікацій // Міжнародна науково-практична конференція „Дні науки 2005”, 15-27 квітня 2005 р. – Том 6: Економіка підприємства та промисловості. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – 84 с. (0,07 д.а.)

Анотація

Горенко Т.І. Складові організаційно-економічного механізму корпоратизації сучасних операторів телекомунікацій. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Одеська національна академія зв’язку ім. О.С. Попова. – Одеса, 2005.

У дисертаційній роботі досліджуються теоретико-методологічні та практичні проблеми формування організаційно-економічного механізму корпоратизації та корпоративного управління в сфері телекомунікацій в умовах ринкового середовища. Виявлені особливості корпоративного управління корпорації в умовах глобалізації та демонополізації ринків їх послуг.

На підставі комплексного аналізу розроблені складові організаційно-економічного механізму корпоратизації операторів телекомунікацій в умовах демонополізації телекомунікаційних ринків. Обґрунтовані принципи корпоративного управління операторів телекомунікацій.

Розроблені принципи корпоративного управління оператора, система корпоративного управління та єдина система організації і координації проведення робіт з оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та земельні ділянки і автоматизована система їх обліку, що дозволяє провести оцінку бізнесу оператора. Запропонований механізм визначення інвестиційної привабливості корпорації на основі дисконтування грошових потоків та схема прогнозу чистих доходів на перспективу на основі статистичних методів екстраполяції дозволяють оцінити вартість будь-якого діючого підприємства.

Ключові слова: акціонування, акціонерне товариство, корпоратизація, корпорація, корпоративне управління, корпоративні права, приватизація.

Аннотация

Горенко Т.И. Составляющие организационно-экономического механизма корпоратизации современных операторов телекоммуникаций. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Одесская национальная академия связи им. А.С. Попова. – Одесса, 2005.

В диссертационной работе исследуется теоретические, методические и практические проблемы формирования составляющих организационно-экономического механизма корпоратизации и корпоративного управления в сфере телекоммуникаций в условиях рыночной экономики. Рассматривается роль и значение корпорации в системе рыночного механизма, обосновываются особенности формирования телекоммуникационного рынка в Украине и его влияние на эффективность деятельности национального оператора, теоретически обобщен мировой опыт и отечественная практика корпоратизации и корпоративного управления; определены организационно-экономические механизмы корпоратизационных процессов и методы согласования государственных и предпринимательских интересов корпоративного управления при создании акционерных обществ; обоснована базовая стратегия развития корпоративного управления ВАТ “Укртелеком”; разработаны и экономически обоснованы рекомендации механизма корпоратизации, вариантов реструктуризации финансово-хозяйственной деятельности корпорации и реализация стратегических изменений в ней в постприватизационный период.

Впервые применен комплексный подход к исследованию корпоративных


Сторінки: 1 2