У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГОРБ ВОЛОДИМИР АНДРІЙОВИЧ

УДК 336.22 : 65.01

УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВИМИ ПЛАТЕЖАМИ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Маріуполь – 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Дніпропетровському національному університеті залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна Міністерства транспорту та зв’язку України.

Науковий керівник – | доктор економічних наук, доцент

Каламбет Світлана Валеріївна,

завідувач кафедри фінансів та банківської справи

Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна

Міністерства транспорту та зв’язку України

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Чернявський Олександр Павлович,

завідувач кафедри фінансів

Одеського державного економічного університету

Міністерства освіти і науки України

кандидат економічних наук, професор

Данілов Олександр Дмитрович,

завідувач кафедри державних фінансів

Національної академії Державної податкової служби України

(м. Ірпінь)

Провідна установа – | Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського

Міністерства освіти і науки України (м. Сімферополь),

кафедра фінансів

Захист дисертації відбудеться “ 31 ” січня 2006 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К12.052.02 у Приазовському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Приазовського державного технічного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

Автореферат розісланий “ 30 ” грудня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Колосок

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Реформування української економіки супроводжується складними процесами як для держави в цілому, так і для суб’єктів господарювання. Зміни позначилися майже у всіх сферах господарського життя, але найбільш суттєвими вони виявились там, де зміст економічних відносин між суб’єктами ринку кардинально змінився. До таких сфер можна віднести й податкові відносини, що формуються між державою, суб’єктами підприємницької діяльності й громадянами в процесі нарахування й сплати податків.

Становлення принципово нової моделі взаємовідносин між ринковими суб’єктами в межах податкових відносин обумовило виникнення задач у сфері оподаткування, які вимагають урахування податкового складника при розробці й реалізації багатьох управлінських рішень. Управління податковими платежами стало однією з найважливіших складових частин фінансового менеджменту.

Формування податкової системи України з чітко визначеною фіскальною спрямованістю обумовило появу різноманітних публікацій з проблем податкової оптимізації, але вони містять в основному практичні рекомендації щодо уникнення або зменшення рівня податкового навантаження на суб’єкти підприємницької діяльності. Відчувається недостатність комплексного теоретичного дослідження управління податковими платежами, податкового планування та методологічних підходів до його використання.

Ряд теоретичних питань оподаткування й управління податковими платежами висвітлено в працях І. Бланка, М. Белопольського, О. Василика, В. Вишневського, О. Галушко, В. Геєця, С. Дзюби, А. Єлісєєва, А. Загороднього, К. Ковальчука, І. Лукінова, І. Луніної, Д. Мельника, М. Скворцова, А. Соколовської, М. Чумаченко та інших. Сучасні мікро- та макроекономічні аспекти теорії оподаткування, викладені в розробках зарубіжних учених, а саме: Е. Аткінсона, Дж. Бреннана, Дж.Б’юкенена, Дж. Гелбрейта, В. Макклура, Р. Масгрейва, Дж. Стігліца, П. Самуельсона та інших, не адаптовані до вітчизняних умов господарювання. Певною мірою питання удосконалення й оптимізації податкової політики підприємств вирішені російськими вченими Є. Балацьким, С. Мовшовичем, С. Нікітіним, В. Пансковим, С. Пепеляєвою, В. Пушкарьовою, С. Сутиріним, А. Погорлецьким, Д. Черніком, Т. Юткіною, П. Яні, але їх роботи в основному містять аналіз окремих параметрів податкової системи або податкової політики підприємства без дослідження їх суттєвих зв’язків з результатами діяльності підприємств та можливостей податкового менеджменту.

Водночас стабілізація економічної ситуації й зростання інтересу до розробки економічної стратегії й тактики підприємства обумовлюють необхідність визначення цілей і завдань податкової політики підприємства, виходячи не тільки з оптимізації податків, а й з основних завдань господарської діяльності. Усе це й обумовило актуальність теми дисертаційної роботи, її мету, завдання та логіку побудови.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідницьких робіт Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В.Лазаряна. За темою: “Дослідження та розробка методики управління операційними грошовими потоками” (державний номер реєстрації 0105U003366) автором визначена роль податкового планування в системі управління підприємством. В межах теми “Фінансово-економічні проблеми розвитку економіки України в умовах трансформаційних процесів” (номер державної реєстрації 0105U005403) автором запропонований методичний підхід до аналізу впливу оподаткування на результати господарської діяльності підприємства. Наукові результати та висновки дослідження також були одержані в ході виконання госпдоговірної науково-дослідної теми Дніпропетровського національного університету “Комплексна фінансова діагностика підприємства та розробка проекту інформаційної системи для ефективного вирішення задач обліку, контролю і управління” (№282 від 26.12.2001 р.), в межах якої автором запропоновані методичні підходи до управління податковими витратами підприємства на підставі виділення їх умовно-постійного й умовно-змінного складника.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретико-методичних підходів до визначення сутності податкової політики підприємства, її специфічних характеристик, що дозволяють розглядати її як самостійну економічну категорію, а також розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення механізму управління податковими платежами на підприємстві в сучасних умовах господарювання.

Для досягнення поставленої мети були вирішені наступні завдання:

- проведення критичного аналізу сучасного понятійного апарату у сфері оподаткування та формування податкової політики підприємства;

- визначення місця й ролі податкового планування в системі податкового менеджменту на основі виокремлення його функціональних специфічних особливостей;

- виявлення основних факторів, що впливають на формування податкової політики підприємства;

- аналіз впливу оподаткування на результати господарської діяльності, а також оцінка рівня керованості системи оподаткування підприємства;

- оцінка взаємозв’язку рішень щодо розробки й реалізації податкової політики з іншими управлінськими рішеннями підприємства;

- обґрунтування методичних підходів щодо організації податкового планування на підприємстві в сучасних умовах господарювання;

- розробка напрямків удосконалення управління податковими платежами на підприємстві.

Об’єктом дослідження є процеси формування податкової політики на підприємстві.

Предметом дослідження є взаємозв’язок податкових й управлінських відносин, що впливають на забезпечення ефективного господарювання підприємства в сучасних умовах.

Методи дослідження. Методологічною основою роботи є теоретичні положення економічної науки, зокрема теорії податків і фінансового менеджменту, закордонний і національний досвід оподаткування підприємницької діяльності. У роботі застосовані методи: системного аналізу (при дослідженні місця й ролі податкового планування в механізмі податкового менеджменту підприємства); абстракції (при аналізі характеристик податкового середовища й формалізації податкових параметрів); економіко-математичного моделювання (при визначенні впливу умовно-постійного й умовно-змінного податкового складника витрат на темпи зростання прибутку підприємства); управлінського обліку – кост-карти (при удосконаленні методів податкового планування на підприємстві).

Інформаційною базою досліджень є законодавчі й нормативні документи, що регламентують питання оподаткування підприємств в Україні, офіційні статистичні матеріали та матеріали спеціальних обстежень підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукові положення в сукупності вирішують важливу проблему – розвиток науково-методичних основ податкового менеджменту на підприємстві з метою забезпечення ефективної фінансово-господарської діяльності.

У дисертації вперше:

- запропоновано теоретичні й методичні підходи до оцінки впливу умовно-постійного й умовно-змінного податкового складника витрат підприємства на темпи зростання прибутку з метою досягнення певного рівня рентабельності підприємства;

- запропонований методичний підхід до податкового планування через застосування моделі податкового костингу для оцінки номінального, реального й фактичного рівня податкового навантаження на підприємство;

удосконалено:

- теоретичні основи податкового планування як процесу визначення сум податкових платежів для досягнення заданих результатів фінансово-господарської діяльності підприємства в умовах чинної податкової системи;

дістало подальшого розвитку:

- визначення поняття податкової політики підприємства як комплексу дій і заходів, спрямованих на вибір найоптимальніших варіантів здійснення господарської діяльності, виходячи з чинної податкової системи та можливостей використання елементів податкового менеджменту підприємства з метою досягнення необхідного фінансового результату;

- теоретичні підходи щодо оптимізації податкового навантаження підприємства за рахунок його перекладання на контрагентів з використанням цінових і нецінових детермінантів внутрішнього та зовнішнього середовища;

- методичні підходи щодо визначення взаємного впливу оподатковуваних баз на величину податкових платежів на підприємстві через використання методу податкового костингу з метою підвищення ефективності функціонування підприємства.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в удосконаленні методичних положень щодо визначення взаємного впливу податків; розробці методики визначення впливу умовно-постійних та умовно-змінних податків на обсяг виробництва та реалізації, на темпи зростання прибутку; обґрунтуванні підходів щодо управління податками за допомогою оптимізації частки витрат у виторзі, а також оплаченої частини дебіторської заборгованості, з урахуванням реальних і фактичних податкових ставок. Це дозволяє розробити заходи податкового планування з метою оптимізації податкового навантаження на підприємство в умовах чинного податкового законодавства.

Так, запропоновані автором пропозиції щодо можливості використання моделі податкового костингу в управлінні податковими платежами знайшли застосування при організації контрольних заходів ДПА у Дніпропетровській області (довідка ДПА у Дніпропетровській області №26747/10/15-216 від 21.10.2005). Запропоновані здобувачем методичні підходи до управління умовно-змінними та умовно-постійними податковими складниками витрат впроваджені при розробці податкової політики ВАТ “Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського” (акт впровадження №010/1973 від 21.10.2005). Розроблені методичні підходи до оцінки податкового навантаження знайшли застосування при організації податкового планування на ЗАТ “Технологічні системи і машини” (акт впровадження №0375/01 від 02.09.2005).

Теоретичні засади управління податковими платежами підприємств, що містяться в дисертації, рекомендовані до використання в навчальному процесі Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В.Лазаряна при викладанні дисциплін “Податкова система”, “Фінанси підприємств”, “Фінанси суб’єктів господарювання” (довідка №17/1780-21/3 від 31.08.2005).

Особистий внесок здобувача. Основні наукові положення, розробки, висновки й рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. Особистий внесок автора дисертації в наукові праці, опубліковані у співавторстві, конкретизовано в списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Результати й основні положення дисертаційної роботи обговорювалися на 4 міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференціях, у тому числі: на ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції “Європейський вибір України: проблеми теорії та практики реалізації” (м. Дніпропетровськ, 2003 р.); IV Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми інноваційного розвитку держави” (м. Дніпропетровськ, 2005 р.).

Публікації. За темою дослідження опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2,9 ум.-друк. арк., з яких особисто автору належить 2,85 ум.-друк. арк. У тому числі 6 робіт у наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,4 ум.-друк. арк., з яких автору належить 2,4 ум.-друк. арк.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 172 сторінках, списку використаних джерел із 183 найменувань на 13 сторінках і 4 додатків на 8 сторінках. Дисертація містить 18 рисунків, розташованих на 18 сторінках, та 25 таблиць – на 25 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У дисертаційній роботі розвинено теоретичні положення, розроблено методичні підходи й практичні рекомендації щодо удосконалення управління податковими платежами підприємства.

У першому розділі “Теоретичні засади управління податковими платежами на підприємстві” розглянута сутність і основні етапи розвитку менеджменту як методу управління підприємством, виявлені особливості формування податкової політики підприємства, визначена сутність податкового планування та його місце в системі податкового менеджменту підприємства.

Ефективність податкового менеджменту як складової частини системи управління підприємством визначається оптимізацією податкових параметрів його діяльності в поточному й стратегічному аспектах.

У роботі зазначено, що податкові платежі безпосередньо впливають на результати фінансово-господарської діяльності підприємства. Тому кожний суб’єкт підприємницької діяльності з метою збільшення рентабельності (зростання прибутку) може визначати напрями податкової політики підприємства.

Податкову політику підприємства можна визначити як комплекс дій і заходів, спрямованих на вибір найоптимальніших варіантів здійснення господарської діяльності, виходячи з чинної податкової системи та можливостей використання елементів податкового менеджменту підприємства з метою досягнення необхідного фінансового результату.

У дослідженні зазначено, що до основних елементів податкового менеджменту підприємства належать такі: податкове планування; організація та ведення оперативного бухгалтерського й податкового обліку; оптимізація податкового навантаження при застосуванні різних підходів до економічної мотивації працівників; податковий контроль.

У дисертації доведено, що податкове планування як невід’ємна частина податкового менеджменту є однією з умов ефективного розвитку підприємства. Податкове планування являє собою процес визначення сум податкових платежів на основі аналізу та вибору різних об’єктів оподаткування, пріоритетних видів підприємницької діяльності, конкретних операцій, можливостей використання податкових пільг для досягнення заданих результатів фінансово-господарської діяльності підприємства як у короткотерміновому, так і в довготерміновому періоді в умовах чинної податкової системи.

В процесі податкового планування здійснюється збір і обробка даних про ситуації, які виникають на підприємстві під впливом системи оподаткування, розробляються різні схеми діяльності, визначаються фінансові й товарні потоки, взаємовідносини з постачальниками, покупцями, кредиторами, що дозволяє приймати певні управлінські рішення.

Основні концептуальні елементи системи податкового планування на підприємстві можуть бути представлені наступним чином (рис.1).

Рис.1. Елементи системи податкового планування на підприємстві

У ході дослідження обґрунтовані та відокремлені на рівні теоретичного осмислення й узагальнення основні елементи, методи й етапи податкового планування на підприємстві незалежно від сфери його діяльності та інших конкретних характеристик, що дає можливість їх використання для організації й здійснення управління податковими платежами підприємства.

У другому розділі “Вплив системи оподаткування на результати діяльності підприємства і можливість управління процесом оподаткування” визначена сутність податкового менеджменту та його роль у системі управління підприємством, виявлені основні підходи до планування розміру податкових платежів на підприємстві, узагальнені методичні підходи до визначення беззбиткового обсягу продаж і зони безпеки підприємства з урахуванням податкових зобов’язань, розглянуто вплив оподаткування на точку беззбитковості підприємства.

У ході дисертаційного дослідження визначено, що податковий менеджмент є частиною системи управління підприємством, яка відповідає за управління оподаткуванням підприємства. З погляду на місце податкового менеджменту в системі корпоративного менеджменту його можна визначити як сукупність принципів, методів, засобів і форм управління процесом оподаткування підприємства, розроблюваних і застосовуваних з метою оптимізації податкового навантаження й на цій основі підвищення ефективності виробництва та збільшення прибутку (рентабельності). Основними функціями податкового менеджменту є податкове планування, організація управління оподаткуванням, мотивація управління оподаткуванням, податковий контроль, оперативне управління оподаткуванням, координація дії всіх служб управління при прийнятті рішень у сфері оподаткування.

Складовою частиною податкового менеджменту підприємства є податкове планування, яке дозволяє, виходячи з оцінки чинної податкової системи, аналізу механізмів визначення різних об’єктів оподаткування, вибору пріоритетних видів підприємницької діяльності, конкретних операцій, аналізу можливостей використання податкових пільг, визначати суми податкових платежів з урахуванням запланованих результатів фінансово-господарської діяльності підприємства як у короткотерміновому, так і в довготерміновому періоді.

При податковому плануванні на підприємстві необхідно визначити вплив податків на результати фінансово-господарської діяльності. З цією метою доцільно розподілити податки на умовно-постійні й умовно-змінні залежно від ступеня їх впливу на результати діяльності підприємства. Управляючи, таким чином, умовно-постійним і умовно-змінним податковим складником витрат, можна досягти необхідного рівня рентабельності та темпів зростання прибутку підприємства. Наведені в табл.1 розрахунки темпів зростання прибутку підприємства в залежності від рівня зниження умовно-постійних і умовно-змінних витрат (з урахуванням податкових платежів) дозволяють зробити висновок, що умовно-постійні витрати (з урахуванням умовно-постійних податків) здійснюють найбільш суттєвий вплив на темпи зростання прибутку, тому в системі управління податками на підприємстві саме їм необхідно приділити найбільшу увагу.

Таблиця 1

Темпи зростання прибутку в залежності від зниження умовно-постійних та умовно-змінних витрат з урахуванням їх податкового складника

Темпи зростання прибутку підприємства, %

Зниження умовно-змінних витрат / податків, % | Зниження умовно-постійних витрат / податків, %

0,6 /

1,0 | 1,2 / 2,0 | 1,8 / 3,0 | 2,4 / 4,0 | 3,0 / 5,0 | 6,0 / 10,0 | 9,0 / 15,0 | 12,0 / 20,0

0,8 / 1,0 | +4,8 | +8,4 | +12,0 | +15,6 | +19,1 | +37,1 | +55,0 | +73,0

1,6 / 2,0 | +6,0 | +9,6 | +13,2 | +16,7 | +20,3 | +38,3 | +56,2 | +74,2

2,4 / 3,0 | +7,2 | +10,8 | +14,3 | +17,9 | +21,5 | +39,5 | +62,6 | +75,4

3,2 / 4,0 | +8,4 | +12,0 | +15,5 | +19,1 | +22,7 | +40,7 | +58,6 | +76,6

4,0 / 5,0 | +9,5 | +13,1 | +16,7 | +20,3 | +23,9 | +41,9 | +59,8 | +77,8

8,0 / 10,0 | +15,5 | +19,1 | +22,7 | +26,3 | +29,9 | +47,8 | +65,8 | +83,7

12,0 / 15,0 | +21,5 | +25,1 | +28,7 | +32,2 | +35,8 | +53,8 | +71,7 | +89,7

16,0 / 20,0 | +27,4 | +31,0 | +34,6 | +38,2 | +41,8 | +59,8 | +77,7 | +95,7

Запропонований розподіл податків на умовно-постійні й умовно-змінні можна також застосовувати при визначенні точки беззбитковості підприємства з урахуванням податкових зобов’язань. Визначення обсягу випуску продукції, при якому виробництво буде рентабельним, дозволяє приймати обґрунтовані управлінські рішення щодо розвитку підприємства та реалізації податкової політики.

У третьому розділі “Удосконалення методів податкового планування на підприємствах” виявлені особливості та основні етапи управління податковими платежами на підприємстві, обґрунтовані основні напрямки удосконалення податкового планування на підприємстві, розроблена методика податкового планування на основі моделі податкового костингу.

У межах загального планування діяльності підприємства податкове планування являє собою складний організаційно-економічний механізм, складниками якого є не тільки економічне обґрунтування, а й бухгалтерське оформлення відповідно до чинного законодавства податкових платежів.

При цьому слід відрізняти поняття “планування податкових платежів” від поняття “податкове планування на підприємстві”. Планування податкових платежів є одноваріантним та безальтернативним, оскільки види податків, а також граничні терміни їх сплати визначені законодавчо. У той же час податкове планування є основою реалізації податкової політики підприємства і передбачає вибір між різними варіантами здійснення фінансово-господарської діяльності й розміщення активів для досягнення оптимального рівня зобов’язань зі сплати податків. Запропонований алгоритм податкового планування на підприємстві зображено на рис.2.

 

ні

так

Рис.2. Алгоритм податкового планування на підприємстві

В основу методичного підходу до управління податками на підприємстві може бути покладено визначення й оцінку змін фінансових результатів угод, подій, інших фактів господарської діяльності, що відбуваються під впливом податків. Такий вплив може бути визначений у наступних напрямках:

- взаємний вплив оподатковуваних баз різних податків;

- можливість перекладання всіх чи частини податків на споживача та постачальника;

- включення податкового складника в кост-карту одиниці продукції й визначення впливу податкового складника на вироблений і реалізований товарний асортимент.

Так, при прийнятті рішень з податкових питань необхідно виявляти та враховувати взаємний вплив оподатковуваних баз з різних видів податків. У протилежному випадку фактичні витрати по угоді можуть виявитися вище розрахункових. Іншими словами, при розрахунку фінансових результатів угоди повинні враховуватися не тільки ті податки, що сплачуються у зв'язку з конкретною угодою, але й усі інші оподатковувані бази, що будуть при цьому тим чи іншим способом враховуватися.

Також при прийнятті управлінських рішень необхідно враховувати можливість перекладання усіх податків чи їх частини на контрагентів. Перекладання податків на споживачів та постачальників може здійснюватися за рахунок обліку й використання як цінових, так і нецінових детермінантів внутрішнього та зовнішнього середовища. Складовою такого перекладання є застосування моделі податкового костингу.

У дослідженні показано, що методом перегляду цінової й асортиментної політики підприємства може бути застосування “кост-карти”, у яку включена податкова складова. Кост-карта як метод управлінського обліку найкраще підходить для цілей управління податками з ряду причин. По-перше, структура кост-карти найбільш близька до форм, які традиційно використовуються в бухгалтерському й податковому обліку. По-друге, кост-карта є традиційним для управлінського обліку елементом і пристосована для управління витратами. Податки ж, як уже зазначалося, має сенс розглядати як специфічний вид витрат підприємства. Але для цілей управління податками необхідно відповідним чином модифікувати структуру кост-карти. Виходячи з цього, для управління податками можна використовувати кост-карту наступного вигляду (табл.2).

Таблиця 2

Кост-карта з порівнням податкових ставок

Показники | Частка у виторзі, % | Прийняття для цілей оподаткування | Зміни показника прибутку | Виторг (=ціна) | 100 | Виробничі витрати, всього | 40 | у тому числі: | - умовно-змінні витрати: | витрати виду А | 10 | Приймаються | 90 | витрати виду Б | 5 | Приймаються | 85 | витрати виду В | 5 | Приймаються | 80 | - умовно-постійні витрати: | витрати виду Г | 20 | Немає | 80 | Збутові витрати, усього | 20 | у тому числі: | - умовно-змінні витрати: | витрати виду Д | 15 | Приймаються | 65 | - умовно-постійні витрати: | витрати виду Є | 5 | Немає | 65 | Разом витрат | 60 | 45 | Прибуток до оподаткування | 40 | 55 | Податок на прибуток, умовно

(ставка податку 25%) | 10 | 13,75 | Прибуток після оподаткування | 30 | 25,18 | Податок на прибуток, реальна ставка у % | 25 | 34 | Частка в ціні фактично отриманого виторгу у % (умовно) |

80 |

80 | Прибуток з урахуванням фактично отриманого виторгу, без урахування податку |

20 |

20 | Прибуток з урахуванням фактично отриманого виторгу і з урахуванням податку |

10 |

4,38 | Податок на прибуток, фактична ставка у % (застосовувана до прибутку з урахуванням фактично отриманого виторгу до оподаткування) |

50 |

69 |

Таким чином, у кост-карті знаходить своє відображення саме податкове навантаження на підприємство. При перенесенні податкового навантаження на споживача чи постачальника зміняться відповідно показники ціни (виторгу) і витрат. Порівняння відповідних показників кост-карти в часі дає можливість виявити частку податкового навантаження, яка може бути перекладена на кожного з контрагентів. Це надасть можливість обрати відповідний варіант оптимізації податкового навантаження на підприємство.

Крім того, кост-карта може служити досить об'єктивним критерієм ефективності методів податкового планування, застосовуваних на підприємстві. По-перше, це здійснюється порівнянням номінальних, реальних і фактичних податкових показників кост-карти. По-друге, кост-карта дозволяє оцінити вплив умовно-змінного й умовно-постійного податкового складника витрат. По-третє, оцінити вплив як окремо взятого методу податкового планування чи показника, так і їх комплексний вплив. По-четверте, кост-карта дозволяє заздалегідь розраховувати й порівнювати ефект від запропонованих заходів щодо податкового планування. Узагалі, всі податки та збори відповідно до чинної системи оподаткування можуть бути включені в кост-карту тим чи іншим способом.

Запропонована методика дозволяє вирішувати цілий ряд завдань. По-перше, податкові витрати підприємства можуть бути оцінені найбільш точно з урахуванням взаємного впливу оподатковуваних баз. По-друге, пропонована методика дозволяє чисельно оцінювати частку податків, перекладених підприємством на контрагентів і, відповідно, частку податків, що сплачує саме підприємство. Більш того, дана методика дозволяє визначити як кількісні, так і якісні характеристики такого перекладання, а також з урахуванням динаміки прогнозувати характер і вплив різного роду змін на величину податкової сукупності, податкового навантаження й податкового тягаря. По-третє, дані в кост-карті дають можливість погоджувати між собою різні види обліку, що існують на підприємстві і, відповідно, використовувати для аналізу всю повноту інформації, тобто управляти не тільки інформацією, але і знаннями. По-четверте, виділення податкової сукупності й податкового навантаження дозволяє реально оцінити можливості підприємства та межі припустимого збільшення податків. По-п'яте, запропонована методика дозволяє кількісно оцінити такі показники, як податкове навантаження і податковий тягар. По-шосте, кост-карта дозволяє розраховувати для даного підприємства реальні податкові ставки при різних співвідношеннях витрат і дебіторської заборгованості у виторзі. По-сьоме, на основі запропонованої методики можна вибудовувати таблиці значень прибутку/збитку при заданих податкових ставках. Такі таблиці дозволяють бачити, як змінюється показник прибутку при зміні частки витрат у виторзі й зміни частки фактично отриманих коштів. Крім того, таблиці дозволяють визначити частку витрат у виторзі й частку фактично оплаченого виторгу, виходячи із заданого рівня прибутковості. По-восьме, вибудовування таблиць прибутковості для різних значень податкової ставки дозволяє визначити, як зміняться відповідні показники при збільшенні чи зниженні податкової ставки. По-дев'яте, запропонована методика універсальна стосовно масштабу економічного суб'єкта.

Таким чином, кост-карта може служити засобом визначення ефективності методів податкового планування через визначення номінальних, реальних і фактичних податкових показників.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне обґрунтування й нове вирішення наукового завдання управління податками на мікроекономічному рівні. На основі проведених досліджень розроблено методичні підходи удосконалення податкового планування на підприємстві через визначення впливу оподаткування на результати господарської діяльності, управління оподатковуваними базами, використання кост-карти як методу податкового планування з метою ефективного функціонування підприємства.

Основні наукові та практичні результати дослідження сформульовані в таких висновках:

1. Складовою частиною фінансового менеджменту є податковий менеджмент підприємства, що припускає оптимізацію економічної стратегії при заданих параметрах податкового середовища й змінності макроекономічних факторів, кон’юнктури ринку, можливостей перерозподілу та перекладання податкового навантаження тощо. Необхідність використання складників податкового менеджменту викликана високим рівнем податкового навантаження на суб’єктів господарювання й можливістю податкового управління на підприємстві з метою досягнення запланованих результатів фінансово-господарської діяльності.

2. Податкове планування являє собою процес планомірної й обґрунтованої з правової та економічної точки зору оптимізації як абсолютної величини виплат податкового характеру, так і власне податкового навантаження підприємства.

3. Для визначення впливу податків на обсяг реалізації продукції, темпи зростання прибутку (рентабельності), формування чистого фінансового результату запропоновано використовувати поняття умовно-постійного та умовно-змінного податкового складника витрат підприємства. Визначаючи приріст умовно-постійного й умовно-змінного податкового складника витрат, можна планувати темп приросту прибутку підприємства.

4. Як самостійну частину податкового планування необхідно розглядати поняття податкового костингу. Податковий костинг припускає використання таких внутрішніх ресурсів підприємства, як зміна товарного асортименту, управління виробничими витратами, перекладання податків на споживачів і постачальників тощо. Запропоновано оцінювати ефективність податкового планування, виходячи з критерію фактичної податкової ставки. У випадку, якщо фактична ставка виявиться менше номінальної, будь-які заходи податкового планування можна вважати успішними, оскільки вони приводять до зниження податкового навантаження в порівнянні з базовим періодом. Виявлені за допомогою кост-карти шкали податкового навантаження дозволяють визначати ефективність діяльності підприємства в цілому.

5. Для оцінки ефективності податкового планування може бути застосована кост-карта, відповідним чином адаптована для цілей управління податками на підприємстві. Визначення за допомогою кост-карти номінальних, реальних і фактичних податкових показників дозволяє об'єктивно оцінити ефективність як окремо взятого заходу податкового планування, так і їх комплексу.

6. Запропонована методика управління податками на основі використання кост-карти дозволяє:

- оцінити податкові витрати підприємства найбільш точно з урахуванням взаємного впливу оподатковуваних баз одна на одну;

- чисельно оцінити частку податків, перекладених підприємством на інших суб'єктів ринку і, відповідно, частку податків, що сплачує саме підприємство. Запропонована методика дозволяє визначити як кількісні, так і якісні характеристики такого перекладання;

- оцінити можливості підприємства щодо межі припустимого збільшення податків через виділення податкової сукупності та визначення податкового навантаження і податкового тягаря;

- кількісно оцінити податкове навантаження, що дозволяє здійснювати економічне управління його рівнем в інтересах підприємства;

- розраховувати для конкретного підприємства величини реальних податкових ставок при різних співвідношеннях витрат та дебіторської заборгованості у виторзі, оплаченій і неоплаченій частці у виторзі;

- вибудовувати таблиці значень прибутку/збитку при заданих податкових ставках.

Узагалі можна визначити, що податковий фактор стає одним з основних при прийнятті управлінських рішень суб’єктами господарювання в процесі господарської діяльності та розвитку підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у наукових фахових виданнях:

1. Горб В.А. Удосконалення інструментів державного регулювання економічними процесами в Україні // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Д.: ДНУ, 2002. – Вип.155. – С.151-156.

2. Горб В.А. Податкова політика підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Д.: ДНУ, 2002. – Вип.158. – С.27-31.

3. Горб В.А. Особливості визначення впливу оподаткування на точку беззбитковості підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Д.: ДНУ, 2005. – Вип.206. Т.3. – С.722-727.

4. Горб В.А. Методичні підходи до податкового планування на основі моделі податкового костингу // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Д.: ДНУ, 2005. – Вип.207. – С.48-55.

5. Горб В.А. Застосування моделі податкового костингу при податковому плануванні // Держава та регіони: Серія “Економіка та підприємництво”. – 2005. - №5. – С.53-56.

6. Горб В.А. Напрямки удосконалення податкового планування на підприємстві // Схід. – 2005. - №6 (72). – С.14-16.

Публікації в інших виданнях:

7. Горб В.А., Сірко В.О. Удосконалення факторів підприємницької активності // Матеріали Третьої Всеукраїнської науково-практичної конференції “Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону”. – Д.: Наука і освіта, 2002. – С.54-55.

Особистий внесок: виявлені окремі важелі стимулювання підприємницької активності.

8. Горб В.А. Податковий менеджмент як елемент оптимального управління підприємством // Міжнародна науково-практична конференція “Європейський вибір України: проблеми теорії та практики реалізації”. – Д.: ДУЕП, 2003. – С.69.

9. Горб В.А. Теоретичні аспекти розробки податкової політики підприємства // Матеріали IV Всеукраїнської науково-практичної конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України”. – Д.: Наука і освіта, 2003. – Т.1. – С.9-10.

10. Горб В.А. Теоретичні аспекти оптимізації податкових платежів підприємства // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні проблеми інноваційного розвитку держави”. – Д.: Наука і освіта, 2005. – Т.1. – С.43-45.

АНОТАЦІЯ

Горб В.А. Управління податковими платежами підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Приазовський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, Маріуполь, 2005 р.

Дисертація містить теоретичне обґрунтування та методичні рекомендації щодо удосконалення управління податковими платежами на підприємстві. У роботі розглянута сутність і роль податкової політики як складового елементу системи управління підприємством. Визначена сутність податкового планування як самостійної категорії та важливої складової частини у системі податкового менеджменту підприємства. Досліджений вплив системи оподаткування на фінансові результати діяльності підприємства. Виявлений вплив оподаткування на точку беззбитковості підприємства. Виявлено й кількісно оцінено вплив умовно-постійного та умовно-змінного податкового складника витрат підприємства на темпи зростання прибутку. Запропонована модель податкового костингу, яка дозволяє оцінити рівень податкового навантаження підприємства та виробити необхідні управлінські рішення щодо його оптимізації. Запропоновані методичні підходи щодо визначення взаємного впливу оподатковуваних баз на величину податкових платежів на підприємстві. Наведені основні напрямки оптимізації податкового навантаження на підприємство.

Ключові слова: податки, система управління оподаткуванням, податкова політика підприємства, податковий менеджмент, податкове планування на підприємстві, податковий костинг, точка беззбитковості, рентабельність підприємства, прибуток підприємства.

АННОТАЦИЯ

Горб В.А. Управление налоговыми платежами предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Приазовский государственный технический университет Министерства образования и науки Украины, Мариуполь, 2005 г.

В диссертации обобщены и систематизированы теоретические подходы и практические рекомендации по усовершенствованию управления налоговыми платежами предприятия на основе осуществления налогового планирования.

Рассмотрена сущность и составные элементы налогового менеджмента как инструмента реализации налоговой политики предприятия. Определены сущность и роль налогового планирования в системе налогового менеджмента на основе выделения его функциональных специфических особенностей. Рассмотрены теоретические аспекты функционирования налогового планирования во взаимосвязи с другими элементами налогового менеджмента, что позволяет рационализировать систему налогового планирования на предприятии.

Выявлены основные факторы, оказывающие влияние на формирование налоговой политики предприятия. Проанализировано влияние налогообложения на финансовые результаты хозяйственной деятельности предприятия (в частности на величину прибыли). Выявлено и оценено влияние условно-постоянной и условно-переменной налоговой составляющей расходов предприятия на точку безубыточности и на темпы роста прибыли.

Обоснованы методические подходы к организации налогового планирования на предприятии в современных условиях хозяйствования. Предложена методика налогового планирования на основе использования модели налогового костинга. Разработаны основные направления усовершенствования налогового планирования на предприятии в рамках реализации его налоговой политики.

Ключевые слова: налоги, система управления налогообложением, налоговая политика предприятия, налоговый менеджмент, налоговое планирование на предприятии, налоговый костинг, точка безубыточности, рентабельность предприятия, прибыль предприятия.

ANNOTATION

Gorb V.A. Management of tax payments of an enterprise.- Manuscript.

Thesis of a candidate of Economics in speciality 08.06.01 – “Economics, organization, and management of enterprises”. – Priazovsky State Technical University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Mariupol, 2005.

The thesis generalizes and systematizes theoretical approaches and practical recommendations on improvement of management of tax payments of an enterprise, conditioned the tax planning is realized.

There was studied the essence and constituent parts of tax management as the instrument of carrying out of a tax policy of the enterprise. There were determined nature and role of tax planning in the system of tax management on the basis of singling out of its functional specific features. The thesis dealt with theoretical aspects of functioning of tax planning in an interaction with other elements of tax management, which enables one to rationalize the system of tax planning on the enterprise.

There were found out main factors that influence forming of a tax policy of the enterprise. There was carried out an analysis of influence of taxation on financial results of the economic activity of the enterprise, in particular, the amount of income. There was discovered and estimated influence of a conditional-constant and conditional-variable tax component of expenditures of the enterprise on the break-even point and rate of income growth.

There were substantiated technical approaches to organization of tax planning on the enterprise in modern economic conditions. There was proposed a method for tax planning using the model of a tax cost. There were worked out main directions of improvement of tax planning on the enterprise in the framework of realization of its tax policy.

Key words: taxes, taxation management system, tax policy of an enterprise, tax management, tax planning on the enterprise, tax cost, break-even point, profitability of the enterprise, income of the enterprise.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГОРБ ВОЛОДИМИР АНДРІЙОВИЧ

УДК 336.22 : 65.01

УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВИМИ ПЛАТЕЖАМИ ПІДПРИЄМСТВА

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

підписано до друку 14.12.2005 Формат 60х84/16

Папір друкарський Обл.-вид.арк.0,9

Тираж 100 прим. Замовл. №

Надруковано в типографії ТОВ ВКФ “Оксамит-Текс”

49050, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 74 тел.: 776-73-73






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРОФЕСІЙНА САМОРЕАЛІЗАЦІЯ ЯК ЧИННИК СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ ЖІНКИ - Автореферат - 34 Стр.
Х-ПРОМЕНЕВА ДИФРАКЦІЯ В КРИСТАЛАХ ТА БАГАТОШАРОВИХ НАНОРОЗМІРНИХ СИСТЕМАХ, ЩО МІСТЯТЬ ДИСЛОКАЦІЙНІ ПЕТЛІ - Автореферат - 25 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ НОРМУВАННЯ ЧАСУ МЕХАНООБРОБКИ ДЕТАЛЕЙ У ОДИНИЧНОМУ ТА ДРІБНОСЕРІЙНОМУ ВИРОБНИЦТВІ НА ОСНОВІ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ - Автореферат - 25 Стр.
Електронні та екситонні стани у наногеторосистемах з тунельно-зв’язаними квантовими точками різної форми - Автореферат - 23 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ СУВЕРЕНІТЕТУ НАРОДУ, НАЦІЇ ТА ДЕРЖАВИ - Автореферат - 24 Стр.
БРОВАРЕЦЬ Володимир Сергійович СИНТЕЗИ БІОРЕГУЛЯТОРІВ ГЕТЕРОЦИКЛІЧНОЇ ПРИРОДИ НА ОСНОВІ АЦИЛАМІНОЗАМІЩЕНИХ ВІНІЛФОСФОНІЄВИХ СОЛЕЙ ТА ЇХ АНАЛОГІВ - Автореферат - 36 Стр.
Розробка матеріалів з легованих сплавів хрому і покриттів з них з метою захисту виробів від зносу та підвищення їх жаро-, корозійної стійкості - Автореферат - 54 Стр.