У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГАВРИЛЕНКО ВАЛЕНТИНА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК: 338.46

РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Європейському університеті

Науковий керівник – | кандидат економічних наук, доцент,

Ареф’єв Олег Вікторович

заступник зав. кафедри маркетингу

Міжнародного Соломонова університету (м. Київ) |

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор,

Гончаров Валентин Миколайович,

директор департаменту міжнародних зв’язків, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля ( м. Луганськ),

професор кафедри менеджменту зовнішньо-економічних зв’язків | заслужений діяч науки і техніки України

кандидат економічних наук, доцент,

Прохорова Вікторія Володимирівна,

Харківський державний економічний

університет (м. Харків),

доцент кафедри фінансів |

Провідна

установа: | Харківська державна академія комунального господарства, м. Харків |

Захист відбудеться 12 травня 2005 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К 26.063.01, у Європейському університеті за адресою: 03115, м. Київ, бульв. Вернадського 16-в.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Європейського університету за адресою: 03115, м. Київ, бульв. Вернадського 16-в.

Автореферат розісланий “12 квітня 2005 р.

Вчений секретар спеціалізованої ради

кандидат економічних наук Луцій О.П.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасні трансформаційні процеси, які відбуваються в економіці України, вимагають необхідності проведення її реструктуризації. Це зумовлено тим, що чинна система управління й економічний механізм її функціонування зайшли у суперечність з економічною реформою, яка проводиться у господарському комплексі країни з метою запровадження і зміцнення ринкових відносин. Втім, одна із найважливіших сфер, а саме житлово-комунальне господарство (ЖКГ), ще й сьогодні перебуває поза увагою як з боку законодавчої, так і виконавчої влади, у сенсі її економічного реформування. У житлово-комунальному господарстві України значно нижчий порівняно з іншими галузями рівень заробітної плати, висока частка ручної праці та низький рівень соціально-побутового обслуговування.

За останні роки економіка житлово-комунального господарства суттєво змінилася. Посилилися процеси децентралізації управління і планування, скоротилося втручання виконавчих органів влади у розвиток галузі, незворотними стали приватизація житла й багатоукладність економіки, що не могло не вплинути на загальний стан підприємств та організацій системи.

Теоретичні та прикладні аспекти комплексної проблеми реструктуризації, удосконалення та розробки стратегії житлово-комунального господарства, формування засад інноваційного розвитку досліджувалися у багатьох наукових працях вчених-економістів і практиків. Вагомий внесок у розвиток цієї проблеми зробили такі вчені-економісти і практики як І. А. Абрамович, А. Г. Аганбегян, О. В. Ареф’єв, Я. Г. Берсуцький, О. Е. Бессонов, Б. М. Біренберг, Л. А. Велихов, В. М. Геєць, В. М. Гончаров, Б. М. Данилишин, М. І. Долішній, С. І. Дорогунцов, Ф. І. Євдокимов, Т. М. Качала, В. І. Каспін, Г.О. Крамаренко, В. І. Куценко, І. І. Лукінов, Ю. В. Макогон, А..Ф. Мельник, Г.І. Онищук, І.Ф. Пономарьов, В.І. Пила, В. В. Прохорова, В. Г. Сахаєв, Г. М. Семчук, Д. М. Стеченко, М. Ф. Тимчук, М. І. Фащевський, Л. Г. Чернюк, М. Г. Чумаченко, В. Я. Швець та ін.

Наукові здобутки цих та інших вчених мають важливе значення. Проте проблема реформування підприємств житлово-комунального господарства потребує подальшого дослідження. Насамперед необхідно здійснити структурну перебудову галузі на всіх ієрархічних рівнях. Незважаючи на те, що перебудова відбувається як на макрорівні, коли змінюється структура галузі у народногосподарському комплексі, так і на рівні господарюючих суб’єктів, процеси реструктуризації внутрішньовиробничих відносин, однак, недостатньо розроблені. Це негативно впливає на ефективність перетворень, оскільки, реструктуризація підприємств повинна мати системний характер. Саме реформування ЖКГ є найважливішим елементом реалізації всього комплексу соціально-економічних виробничих відносин.

Виправлення становища, що склалося у галузі ЖКГ, багато в чому залежить від розробки принципово нової науково обґрунтованої інноваційної концепції розвитку житлово-комунального господарства як визначального елемента загальноекономічної системи держави. Найсуттєвішими у цьому сенсі є науково-методичне забезпечення трансформаційних процесів у діяльності підприємств ЖКГ, в тому числі з використанням технології та інструментів реструктуризації. Саме це і визначає актуальність обраної теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є одним із розділів плану науково-дослідних робіт Європейського університету “Економічні проблеми теорії і практики менеджменту сталого розвитку економічних систем” (номер державної реєстрації 0101U007350), “Наукові основи економічної адаптації підприємництва в умовах трансформації економіки” (номер державної реєстрації 0101U007351).

Тема дисертаційної роботи відповідає основним напрямам Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в розробці теоретико-методичних основ та практичних рекомендацій реформування підприємств житлово-комунального господарства на засадах інноваційних технологій та інструментів реструктуризації.

Для досягнення поставленої мети основна увага в роботі зосереджувалась на вирішенні таких наступних завдань:

·

визначити сучасні особливості, стан та перспективи розвитку підприємств житлово-комунального господарства;

·

розглянути і доповнити теоретичні аспекти визначення понять "житлово-комунальне господарство" та “економіка житлово-комунального господарства";

·

виявити закономірності та фактори розвитку інфраструктури підприємств житлово-комунального господарства, трансформації управління їхньою діяльністю;

·

обґрунтувати методичні підходи до ресурсозбереження та розробити організаційно-структурну модель управління споживанням основних видів ресурсів;

·

розробити методичні рекомендації щодо формування тарифів, зменшення дебіторської і кредиторської заборгованості, а також удосконалення існуючої системи пільг та привілеїв і їхнього впливу на кінцеві результати роботи підприємств ЖКГ;

·

розробити концепцію інноваційно-технологічної трансформації і розвитку житлово-комунального господарства;

·

розробити методичні рекомендації та обґрунтувати механізми їхнього впровадження у сфері фінансування інноваційно-технологічного розвитку підприємств житлово-комунального господарства.

Об’єктом дослідження є процес організації діяльності підприємств житлово-комунального господарства в умовах ринку.

Предмет дослідження – механізм реструктуризації економіки підприємств житлово-комунального господарства в умовах ринкової економіки.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційної роботи стали ключові положення економічної теорії, праці вітчизняних спеціалістів і вчених з питань реструктуризації та забезпечення її сталого розвитку, економіки і організації житлово-комунального господарства.

Автором використано такі наукові методи: дедукції – з метою узагальнення теоретичних засад дослідження діяльності підприємств ЖКГ, процесів та методів реструктуризації; індукції – для удосконалення існуючої системи пільг і привілеїв та їхнього впливу на кінцеві результати роботи підприємств; системного підходу – з метою обґрунтування методичних підходів щодо ресурсозбереження та розробки організаційно-структурної моделі управління споживанням основних видів ресурсів; аналізу і синтезу – для деталізації й уточнення закономірностей предмета дослідження ЖКГ; порівняння та узагальнення – при визначенні рівня розвитку окремих показників діяльності галузі; економіко-математичні - при розробці науково-методичних підходів щодо формування тарифів на житлово-комунальні послуги та методики аналізу показників фінансово-господарської діяльності підприємства; графічний метод – для візуалізації висновків досліджень; експертних оцінок – для дослідження рівня розвитку окремих складових ЖКГ.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці та обґрунтуванні теоретичних положень, методичних підходів і прикладних рекомендацій щодо визначення ролі і місця ЖКГ у системі національної економіки; оцінки розвитку інфраструктури; трансформації управління та кінцевих результатів діяльності підприємств ЖКГ; реформування підприємств житлово-комунального господарства на засадах інноваційних технологій та інструментів реструктуризації.

Особистий авторський внесок у дослідження теми полягає в наступному.

Вперше:

­ визначено роль і місце житлово-комунального господарства у системі національної економіки завдяки з'ясуванню сутності сучасних економічних і виробничих відносин ЖКГ через право власності;

­ розроблено концепцію інноваційно-технологічної трансформації і розвитку житлово-комунального господарства, що дає можливість гнучко враховувати інтереси виробників і споживачів послуг, розробляти та виконувати інноваційно-інвестиційні програми технічного переозброєння комунальних підприємств на сучасному технологічному рівні з використанням побудованих організаційно-економічних моделей ресурсозбереження та фінансового забезпечення діяльності підприємств.

Удосконалено:

­ визначення змісту понять "житлово-комунальне господарство" та “економіка житлово-комунального господарства”, що на відміну від існуючих базуються на виробничих відносинах в системі комунального обслуговування підприємств, економічних стосунках між населенням, органами місцевої влади і місцевого самоврядування щодо надання відповідних послуг та утворення і використання місцевих фондів фінансових ресурсів;

­ методичні підходи до оцінки розвитку інфраструктури, трансформації управління діяльністю підприємств житлово-комунального господарства з урахуванням специфіки цієї діяльності та впливу приватизації житла й демонополізації виробництва на кінцеві результати роботи підприємств галузі;

­ методику розрахунку тарифів на оплату житлово-комунальних послуг, що дасть можливість диференціювати оплату комунальних послуг, реальніше визначати суму необхідних дотацій з бюджету для компенсування витрат з оплати послуг та знизити їхню собівартість.

Дістало подальший розвиток:

­ методичні рекомендації щодо зменшення дебіторської і кредиторської заборгованості підприємств житлово-комунального господарства, що ґрунтуються на створенні дієздатного механізму роботи з різними категоріями громадян, що мають пільги, та єдиного центру їхньої реєстрації. Це дасть можливість визначити реальну кількість пільговиків, зменшити витрати часу громадян, а також раціонально перерозподілити витрати на їхнє обслуговування;

­ методичні рекомендації й механізми фінансування інноваційно-технологічного розвитку підприємств житлово-комунального господарства на середньо- і довгострокову перспективу за рахунок стимулювання їхньої діяльності, реструктуризації заборгованості, зменшення оподаткування та створення сприятливих умов розвитку недержавного сектору.

Практичне значення одержаних результатів. Теоретичні положення роботи можуть бути використані на практиці при розробці регіональної програми утримання житлово-комунального господарства та об’єктів благоустрою м. Черкаси на 2005-2006 рр., а також у діяльності окремих підприємств ЖКГ, при розробці тарифів на житлово-комунальні послуги, та для зниження собівартості послуг, що особливо важливо для підвищення їх рентабельності та конкурентоспроможності.

Практична цінність результатів дослідження та розроблених автором підходів, пропозицій та рекомендацій підтверджується їхнім використанням у діяльності Управління житлово-комунального господарства Черкаської області (довідка № 4589/03 від 26.05.04), Регіонального відділення Фонду державного майна України по Черкаській області (довідка № 254 від 12.01.2004 р.), комунального підприємства "Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління №1" (КП ВЖ РЕУ-1) м. Черкаси, (довідка № 384 від 19.10.2004 р.). Основні наукові результати дисертаційного дослідження щодо теоретично-методологічних та методично-організаційних засад реструктуризації підприємств житлово-комунального господарства використовуються в навчальному процесі Черкаської філії Європейського університету при підготовці лекцій та практичних занять з курсів "Економіка підприємства", "Облік в галузях національної економіки" (довідка № 30531/01 від 16. 11. 2004 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторські розробки щодо оцінки розвитку інфраструктури, трансформації управління діяльності підприємств житлово-комунального господарства та розроблено напрями реформування житлово-комунального господарства в умовах ринкової економіки. Усі теоретичні і практичні результати одержані автором самостійно.

Апробація результатів дослідження. Основні наукові результати дисертаційного дослідження апробовано на 4 наукових конференціях, зокрема: “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Черкаси, 2002 р., 2004 р.); “Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість” (м. Київ, 2003 р.); “Розвиток підприємницької діяльності на Україні: історія та сьогодення” (м. Тернопіль, 2003 р.).

Публікації. Основні результати досліджень оприлюднені в 11 наукових працях, надрукованих у провідних наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,7 др. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, десяти параграфів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Обсяг основного тексту 188 сторінок, який включає 15 таблиць і 32 рисунки, список використаних джерел із 168 найменувань.

Основний зміст роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих наукових результатів.

У першому розділі “Науково-теоретичні засади трансформування управління підприємствами ЖКГ” визначено роль і місце житлово-комунального господарства у системі національної економіки, обґрунтовано авторське тлумачення найважливіших категорій і термінів, досліджено сутність реструктуризації як інструмента ринкової трансформації підприємств ЖКГ.

На основі узагальнюючої оцінки стану галузі ЖКГ зроблено висновок, що за останні роки економіка ЖКГ зазнала суттєвих змін в результаті реформування, але за темпами трансформаційних перетворень багатогалузеве ЖКГ значно відстає від інших галузей.

У роботі уточнено поняття "житлово-комунальне господарство" та "економіка житлово-комунального господарства" і запропоновані такі визначення цих термінів:

житлово-комунальне господарство – це складна багатоелементна та багаторівнева економіко-соціальна та техніко-організаційна система, яка об'єднує понад 20 різнорідних галузей, нараховує значну кількість підприємств і організацій, що перебувають у різних формах власності і покликані задовольняти повсякденні комунальні, побутові, матеріальні і соціально-культурні потреби населення;

економіка житлово-комунального господарства – це соціально-економічна сфера господарської діяльності, що вивчає виробничі відносини у системі комунального обслуговування підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, економічні стосунки між населенням, органами місцевої влади й самоврядування щодо надання відповідних послуг, утримання об'єктів інфраструктури міст і населених пунктів, утворення й використання місцевих фондів фінансових ресурсів. Структура ЖКГ наведена нами на рис. 1.

 

Рис. 1. Структура житлово-комунального господарства

Автором обґрунтовані такі функції економіки житлово-комунального господарства (рис. 2). Усі функції взаємообумовлені і доповнюють одна одну в економічному просторі України.

Рис. 2. Функції житлово-комунального господарства

В умовах подальшого нарощування потенціалу економічного зростання в Україні формуються дедалі привабливіші умови для забезпечення розвитку і створення адекватної ринковим вимогам трансформації інфраструктури підприємств житлово-комунального господарства. Автором встановлено, що у сучасний період з метою подолання економічної кризи в житлово-комунальному господарстві країни здійснюється структурна перебудова економіки.

В цьому контексті головною метою й одночасно головним змістом цього процесу повинна стати реструктуризація, що охоплює широкий комплекс форм, методів та інструментів щодо забезпечення стійкого розвитку кожного із підприємств.

На основі проведеного дослідження діючих класифікацій реструктуризації, автором розроблена і запропонована така класифікація реструктуризації підприємств ЖКГ (рис. 3).

Рис. 3. Основні види реструктуризації ЖКГ

Реструктуризація та її технологічно-інструментальний механізм комплексно охоплюють все коло проблем, що сьогодні стоять перед підприємствами ЖКГ і, як свідчить досвід, застосування цього підходу, дасть змогу вивести їх на новий якісний рівень.

У другому розділі “Аналіз інфраструктури, трансформації управління й фінансової діяльності підприємств житлово-комунального господарства“ визначено особливості розвитку підприємств ЖКГ у системі ринкової економіки, з’ясовано соціально-економічні аспекти функціонування підприємств ЖКГ та проблеми управління їх діяльністю, а також перспективи їхнього удосконалення.

Дослідження показало, що поряд із введенням у дію сучасних підприємств житлово-комунального господарства, більшість підприємств системи є технічно недосконалими, що зумовлює недостатній рівень обслуговування і якість відповідних послуг. Доведено, що у зв’язку з неналежним ставленням до потреб житлово-комунального господарства постійно виникають диспропорції між зростаючими завданнями галузі та техніко-економічними і фінансовими можливостями їхнього вирішення. У комплексі все це не сприяє вирішенню проблем і накреслених планів.

Аналіз статистичних матеріалів свідчить, що з 1996 до 2003 року кредиторська заборгованість підприємств житлово-комунального господарства зросла майже у 3,5 раза. Дані, наведені у таблиці 1 показують, що у 2003 р. заборгованість продовжувала зростати, хоча темпи її зростання уповільнились. Якщо у 2002 р. вона зросла на 7,9%, то у 2003 р. – на 4,9% і станом на 1 січня 2004 р. заборгованість становила вже 8,6 млрд. грн. при річному обсязі послуг понад 7,2 млрд. грн. За прогнозом, за таких умов господарювання заборгованість у 2005 р. може становити понад 9 млрд. грн.

Наведені в таблиці дані свідчать, що у досліджуваному періоді поряд з кредиторською, дебіторська заборгованість галузі ЖКГ, також продовжує зростати. Протягом 2003 року вона зросла на 99,0 млн. грн., або на 1,2 % і на 01. 01. 2004 року становила 8,7 млрд. грн. У 2002 році дебіторська заборгованості зросла на 2,4%. Це свідчить про незадовільний стан галузі в цілому з огляду на те, що більшість підприємств є збитковими.

Таблиця 1

Дебіторська та кредиторська заборгованість підприємств ЖКГ

(млрд. грн.)

Заборгованість | 1998

р. | 1999р. | 2000р. | 2001р. | 2002р. | 2003р. | Відхилення

2003/

1998 | Динаміка

2003/

1998

Дебіторська | 5,6 | 7,0 | 8,7 | 8,4 | 8,6 | 8,7 | +3,1 | 155,3

Кредиторська | 5,8 | 7,7 | 8,2 | 7,6 | 8,2 | 8,6 | +2,8 | 148,3

Аналіз фінансово-господарської діяльності 62 підприємств ЖКГ Черкаській області свідчить, що за результатами 2002-2003 рр. із 62 підприємств у 2002 р. 46 а у 2003 р. – 40,0% були збитковими і лише 30,6% отримали збільшення прибутку в 2003р. в порівнянні з 2002 р.

Отримані в ході дослідження дані підтверджують, що однією із проблем збитковості підприємств є несвоєчасна сплата комунальних платежів. Проте у 2002 р. заборгованість вперше вдалося скоротити на 100 млн грн. і вдвічі порівняно з 2001 р. скоротилися темпи зростання заборгованості населення (з 12,7 до 6 %). Так, лише населення Черкаської області заборгувало підприємствам ЖКГ на 01.01.2004 р. 59,1 млн. грн. і динаміка заборгованості населення з кожним роком зростає (рис. 4).

Слід також зазначити, що заборгованість з оплати за послуги з теплопостачання значно перевищує заборгованість за послуги з водопостачання, оскільки послуги з теплопостачання коштують значно дорожче.

Рис. 4. Динаміка заборгованості населення Черкаської області за спожиті послуги

Проведене дослідження дозволили зробити висновок, що з метою поліпшення стану розрахунків з населенням управління ЖКГ веде контроль за укладанням договорів на реструктуризацію заборгованості. За 6 місяців з початку дії Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію” підприємствами ЖКГ Черкаської області укладено 22 тис. договорів на суму 16,2 млн. грн., що становить 7,3% загальної кількості боржників (301 тис.) і 14,4% загальної заборгованості (112,5 млн. грн. станом на 01.01.2004 р.).

В роботі доводиться, що однією із причин, яка ускладнює фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства є наявність громіздкої фінансово не забезпеченої системи пільг. Пільгами в Україні користуються понад 10,2 млн. чоловік. Це майже чверть населення держави. Через заборгованість підприємствам житлово-комунального господарства, що виникла за рахунок невиплачених пільг і субсидій з державного бюджету, збитки ЖКГ у 2003 р. становили майже 1 млрд. грн. У 2003 р. загальна сума пільг становила понад 2 млрд. грн. Через фінансову дестабілізацію підприємства ЖКГ неспроможні своєчасно розраховуватися за заробітною платою. Станом на 1 січня 2004 р. сума невиплаченої заробітної плати у галузі становила 87,3 млн. грн. і в середньому становила 775,5 грн. на працівника.

Невідповідність рівня тарифів вартості послуг, відсутність бюджетних дотацій на покриття різниці між тарифами та повною собівартістю послуг, несвоєчасна оплата послуг споживачами, неповне відшкодування з бюджетів пільг та субсидій, негативно впливають на фінансовий стан підприємств галузі, що потребує невідкладного удосконалення.

У третьому розділ “Концептуальні засади реструктуризації підприємств житлово-комунального господарства” розглянуто фактори та складові реструктуризації ЖКГ; обґрунтовано методичні підходи до ресурсозбереження, розроблено організаційно-структурну модель управління споживанням ресурсів та концепцію інноваційно-технологічної трансформації житлово-комунального господарства, обґрунтовано методичні рекомендації й механізм фінансування інноваційно-технологічного розвитку підприємств ЖКГ.

Зроблено висновок, що основною метою реформування економіки житлово-комунального господарства є відновлення, стабілізація та забезпечення сталого функціонування на основі удосконалення відносин власності, нагальної реструктуризації, застосування нового фінансово-кредитного механізму з метою поліпшення якості комунального обслуговування. Як узагальнення до цього положення розроблені та наведені основні умови та фактори, що забезпечують розвиток підприємств ЖКГ в умовах ринку (рис. 5).

Розроблена організаційно-економічна модель системи забезпечення ресурсозбереження визначальними в якій є два такі блоки – “аудит” і “система моніторингу. Зроблено висновок, що саме ці елементи моделі повинні забезпечувати ефективність ресурсозбереження тому, що І блок забезпечує “вхід” системи, ІV – “вихід” системи та можливість своєчасного внесення змін як на “вході” підприємства, так і власне у підприємстві. Зазначено, що визначальною складовою запропонованої у дисертації організаційно-економічної моделі ресурсозбереження підприємств ЖКГ є концептуальні підходи щодо реалізації інструментів реструктуризації.

Запропонована система має вищу кінцеву ефективність та сприятиме активнішому і ефективнішому налагодженню ресурсозбереження на підприємствах ЖКГ. Виходячи з цього, визначений набір основних завдань ресурсозбереження та організаційно-структурні елементи системи забезпечення ресурсозбереження в ЖКГ.

Зазначено, що для переважної більшості підприємств ЖКГ базисом їхнього економічного та соціального розвитку (або – банкрутства) виступає такий інструмент, як тариф, тому в основу запропонованої автором методики розрахунку тарифів було покладено крім економічного і соціального принципу ще й принцип прозорості.

Запропонована у роботі методика розрахунку тарифів на житлово-комунальні послуги з урахуванням впливу трьох вищенаведених груп чинників представлена нами у вигляді такого співвідношення:

T(t) = K(t) x T[1-а(t) – в(t) - d(t) +с(t) + I(t) + З(t)] х С(t) х N(t) х Р(t) (1)

Де: T(t) – поточний тариф (фактична вартість) житлово-комунального обслуговування у період t, що вимірюється грн. на 1 кв. м загальної площі;

K(t) – частка витрат, що покриваються за рахунок платежів населення;

Т – економічно обґрунтований тариф, оцінений для умов поточного періоду t;

а(t), в(t), d(t), – індекси, що характеризують зниження економічно обґрунтованого тарифу Т залежно від результатів удосконалення управління і контролю (а(t)), ресурсозбереження (в(t)) і демонополізації (d(t)) у періоді (t);

с(t) – інфляційний індекс зростання тарифу;

I(t) – індекс, що характеризує зростання інвестиційної складової у тарифі;

З(t) – індекс, що відображає галузеве зростання зарплати у тарифі;

С(t) –коефіцієнт, що передбачає залежність тарифів від класів будинків;

N(t) – коефіцієнт використання ліфтового обладнання;

Р(t) – коефіцієнт, що враховує місце розташування будинку.

Класи будинків слід формувати враховуючи наступні фактори:

­ тип будинку – присадибний, одноповерховий, від одно до п’яти поверхів, від п’яти до десяти поверхів, десяти поверхові і вище;

­ капітальність будинку – цегляний, панельний, блочний, "сталінки", "хрущовки", черепашник;

­ технічне оснащення будинку – наявність ліфтів, місце розташування бойлерних тощо;

­ термін експлуатації будинку – необхідність проведення капітального ремонту.

Запропонована методика аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств ЖКГ комплексно охоплює усі напрями їхньої господарської діяльності. Підкреслимо, що при побудові моделі враховувалися лише економічні та фінансові показники, розрахунки яких базуються на використанні стандартних даних, що містяться у балансі та звіті про фінансові результати кожного підприємства. Особливістю даної методики розрахунку показників є те, що ефективність діяльності підприємств ЖКГ оцінюється за рентабельністю продаж.

Розроблені автором головні цілі інноваційно-технологічної трансформації і стабільного розвитку житлово-комунального господарства включають в себе: підвищення ролі наукових, технологічних і освітянських факторів у розвитку житлово-комунальної системи України, удосконалення її реформування; створення сучасних механізмів збереження, використання та поширення науково-технічного потенціалу житлово-комунального господарства; технологічне переобладнання і структурна перебудова житлово-комунальної сфери; збільшення експортного потенціалу житлово-комунального господарства за рахунок наукомістких виробництв, зменшення залежності окремих підгалузей житлово-комунального господарства від імпорту; залучення інноваційних факторів до процесу охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів, ресурсозбереження, сприяння створенню додаткових робочих місць; відтворення творчої діяльності винахідників і раціоналізаторів; шанобливе і гідне ставлення до праці працівників сфери житлово-комунального господарства, підвищення їхнього соціального статусу, збереження і захист здоров’я, посилення мотивації високопродуктивної творчої праці і сучасного побуту.

Визначені автором найпріоритетніші напрями державної підтримки розвитку ЖКГ наведені на рис. 6.

Рис. 6. Пріоритетні напрями розвитку ЖКГ

Основним механізмом реалізації пріоритетних напрямів інноваційного розвитку житлово-комунального господарства є загальнодержавні та галузеві науково-технічні програми відповідно до чинного законодавства. Такий підхід дає можливість підприємствам ЖКГ вийти з кризового становища на новому якісному рівні та реалізувати цілі й завдання, адекватні інтересам суспільства і вимогам ринку.

Реалізація основних принципів забезпечення сталого розвитку неможлива без активної участі підприємств ЖКГ, але їхній позитивний внесок можливий лише за умов докорінної зміни ролі у системі загальнонаціональних трансформаційних зрушень. В реальних умовах сьогодення якісні зміни у роботі підприємств можливі лише за умов їхньої реструктуризації. При цьому здійсненню комплексних заходів, що утворюють систему реструктуризації, повинно передувати дотримання основних елементів методичного підходу.

ВИСНОВКИ

Виконане дисертаційне дослідження присвячене вирішенню актуальної проблеми - розробці принципово нової науково обґрунтованої інноваційної концепції розвитку житлово-комунального господарства на засадах інноваційних технологій та інструментів реструктуризації. Проведені дослідження і розроблені пропозиції дають підставу для висновків, які мають значення для подальшого розвитку житлово-комунального господарства.

1. Сьогодні ЖКГ є невід'ємною складовою економіки України. Стан галузі впливає на соціальну політику й захищеність населення, відіграє значну роль у формуванні умов подальшого сталого розвитку національної економіки в цілому. Незважаючи на досягнуту відносну економічну стабільність національної економічної системи, спостерігається структурна нерівномірність щодо ефективності реформ. Однієї із найпроблемніших залишається сфера ЖКГ

2. Вивчення наукової, спеціальної та суспільно-економічної літератури з питань визначення ролі, місця і значення ЖКГ у національній економіці дали підставу стверджувати, що на сьогодні відсутнє чітке наукове визначення понять “житлово-комунальне господарство” та “економіка житлово-комунального господарства”. Підкреслимо, що ця обставина формує відповідне ставлення до ЖКГ як до другорядної сфери, що має розвиватися як “річ у собі”. Для подолання всього комплексу накопичених проблем, на нашу думку, визначальним повинно стати переосмислення сутності і значущості ЖКГ та формування підходу до неї як до системотворного елемента національної економіки, що забезпечує формування міцного базису економічного та соціального розвитку держави.

3. Визначено необхідність реструктуризації підприємств ЖКГ для здійснення різного роду заходів, спрямованих на реорганізацію підприємств з метою підвищення ефективності їхньої діяльності.

4. Доведено, що ЖКГ не використовувалось як інструмент інфраструктури розвитку суспільства, йому традиційно відводилась вторинна роль і розвиток його був досить непослідовним. Становлення ЖКГ суттєво відставало від будівництва промислових підприємств і об’єднань, що спричиняло певну напругу у вирішенні соціально-економічних завдань. Виразником цієї політики є і залишається тривала черга на житло, яка не тільки не скорочується, а навпаки, зростає внаслідок зубожіння значної кількості населення. Традиційне ставлення до потреб ЖКГ як до другорядної галузі породило безліч диспропорцій між зростаючими завданнями галузі і техніко-економічними та фінансовими можливостями їхнього вирішення. Усе це сьогодні не сприяє реалізації накреслених планів і завдань.

5. Аналіз діяльності підприємств галузі підтвердив невідкладну необхідність подальшого удосконалення основних форм і методів господарювання у нових економічних умовах, розробку нових засобів надання житлово-комунальних послуг на усіх рівнях обслуговування. У цьому неабияка роль належить договірній системі як інституційній формі сучасної побудови ринкових відносин. Запровадження останніх суттєво гальмується застарілою системою взаємовідносин ЖКГ з бюджетами усіх рівнів, внаслідок чого держава фактично наклала мораторій на самовідновлюючі функції цієї сфери, загнала її у “глухий кут” діючих пільг та привілеїв.

6. Розкрито зміст і завдання ресурсозбереження у галузях ЖКГ, особливості його організації та напрями реалізації. Акцентується увага на важливості енергозберігаючої політики як форми регулювання адміністративно-правової і фінансово-економічної діяльності щодо видобутку і виробництва, переробки, транспортування, збереження, розподілу й економічного використання паливно-енергетичних ресурсів. Розглянута структура споживання електроенергії, місце житлово-комунального господарства у цьому процесі, виявлені значні резерви енергозбереження і накреслено шляхи запровадження цих резервів у господарську діяльність підприємств галузі.

7. Розроблено рекомендації стосовно зниження собівартості послуг (робіт) і тарифів на житлово-комунальні послуги. Стверджується, що час штучного завищення тарифів і перекладання їх на населення минає, безальтернативним напрямом має стати зниження собівартості послуг, що має на меті зростання прибутку підприємств задля вирішення першочергових виробничих і соціальних завдань, а також запровадження інноваційної стратегії розвитку ЖКГ.

8. Сформульовано концептуальні засади інноваційно-технологічної трансформації галузі і підприємств. Показано, що підвищення якості науково-технічного потенціалу у житлово-комунальній системі належить до основних пріоритетів національної безпеки України у сфері економіки й екології. Визначено головні цілі і завдання інноваційно-технологічної трансформації і сталого розвитку ЖКГ, пріоритетні напрями розвитку, у тому числі у сфері наукового та виробничо-технологічного розвитку. Розкрито зміст і важелі механізму інноваційного розвитку, стимулювання інноваційного процесу, передусім у сфері господарської і фінансово-банківської діяльності, організаційно-функціональної трансформації та науково-технічного потенціалу житлово-комунальної інфраструктури тощо. З огляду на принципово нову роль ЖКГ в економіці країни, обґрунтовується доцільність використання комплексних заходів щодо реструктуризації підприємств ЖКГ.

9. Практична цінність результатів дослідження та розроблених автором підходів, пропозицій та рекомендацій, полягає в тому, що вони можуть бути використані при розробці пропозицій на рівні Верховної Ради України й Держжитлокомунгоспу України з таких питань, як, прийняття Житлового кодексу України; звільнення підприємств житлово-комунального господарства від оплати податку на додану вартість; упорядкуванні системи пільг, запровадження адресних субсидій.

СПИСОК опубліковних праць за темою

дисертації

1.

Гавриленко В. О. Особливості реформування житлово-комунального господарства на сучасному етапі // Зб. наук. праць. – Вип. 9. – Черкаси: ЧДТУ, 2003. – С. 209-214. (0,4 д.а.)

2.

Гавриленко В. О. Формування ринку екологічних послуг у сфері господарської діяльності //Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип. 2(21). – К.: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, 2003. – С. 95-99. (0,4 д.а.)

3.

Гавриленко В. О. Проблеми утворення об'єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків //Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип. 4 (23). – К.: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, 2003. – С. 61-64. (0,2 д.а.)

4.

Гавриленко В. О. Ресурсозбереження як індикатор сталого розвитку житлово-комунального господарства //Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. Вип. 7 – Тернопіль: Підручники і посібники, 2003. – С. 40-44. (0,3 д.а.)

5.

Інноваційне реформування житлово-комунальної сфери //Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип. 7-8 (26-27). – К.: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, 2003. – С. 58-61. (0,3 д.а.)

6.

Ареф'єв О.В., Гавриленко В. О. Реструктуризація підприємств житлово-комунального господарства: фактори та складові розвитку //Націоналізація і приватизація: минуле, теперішнє, майбутнє //Вісник Харківського національного університету ім. В.Н Каразіна. Серія економічна. – Вип. № 613.- Харків: ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2003. – С. 75-81. (0,4 д.а.). Особистий внесок автора (0,3 д. а.): визначено основні напрями та переважаючі види реструктуризації підприємств ЖКГ

7.

Яценко В. М., Гавриленко В. О. Інтеграція як форма реалізації ринкових виробничих відносин //Зб. наук. праць Черкаського інженерно-технологічного інституту. Серія: Економічні науки – Черкаси: ЧІТІ. – 2000. – С. 69-74. (0,5 д.а). Особистий внесок автора (0,4 д. а.): визначено резерви і надані конкретні пропозиції по виведенню підприємств з кризового становища шляхом проведення реструктуризації боргів

8.

Гавриленко В. О. Вдосконалення системи управління в житлово-комунальному господарстві //Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю. - Зб. матеріалів Всеукр. наук.- практ. конф. – Черкаси: ЧДТУ, 2002. – С – 135-137. (0,1 д.а.)

9.

Гавриленко В. О. Особливості зниження собівартості послуг на підприємствах житлово-комунального господарства //Молодь, освіта, наука, культура і національна свідомість: Зб. матеріалів Всеукр. наук.- практ. конф. – К: Європ. ун-т, 2003. Т. 1. – С. 70-71. (0,1 д.а.).

10.

Гавриленко В. О. Особливості пільгової оплати житла і комунальних послуг // Розвиток підприємницької діяльності на Україні: історія та сьогодення: Зб. матеріалів міжнародної. наук. конф. – Тернопіль, 2003. – С- 27. (0,1 д.. а.).

11.

Гавриленко В. О Стан та перспективи реструктуризації в житлово-комунальному господарстві //Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю Матеріали ІІ-ої Міжнародної науково-практичної конференції: – Черкаси: ЧДТУ, 2004. - С-143-145. (0,1 д. а.)

Анотація

Гавриленко В. О. Реструктуризація підприємств житлово-комунального господарства – рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01- "Економіка, організація і управління підприємствами". – Європейський університет. – Київ, 2005.

Дисертація присвячена теоретико-методичним та практичним рекомендаціям реформування підприємств житлово-комунального господарства на засадах інноваційних технологій та інструментів реструктуризації. В дисертаційній роботі розглянуто науково-теоретичні аспекти розвитку і сутності реструктуризації, як засобу вирішення великого кола проблем, що стоять перед підприємствами ЖКГ, і якісного оновлення їхньої діяльності .

Проаналізовано сучасні підходи до практичної реалізації реструктуризації, визначені технологія її здійснення, особливості та специфіка у порівнянні з іншими методами.

Визначені сучасні особливості, стан та перспективи розвитку підприємств житлово-комунального господарства; розглянуто і доповнено теоретичні аспекти визначення понять "житлово-комунальне господарство" та “економіка житлово-комунального господарства"; обґрунтовано методичні підходи до ресурсозбереження та розроблено організаційно-структурну модель управління споживанням основних видів ресурсів; удосконалені методичні рекомендації щодо формування тарифів. Запропонована методика аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств ЖКГ, що комплексно охоплює усі напрями господарської діяльності, та розроблена концепція інноваційно-технологічної трансформації і розвитку житлово-комунального господарства. Обґрунтовано теоретичні положення, методичні підходи і прикладні рекомендації до визначення ролі і місця ЖКГ у системі національної економіки, до оцінки розвитку інфраструктури, трансформації управління і кінцевих результатів діяльності підприємств ЖКГ, а також принципи реформування підприємств житлово-комунального господарства на засадах інноваційних технологій та інструментів реструктуризації.

Ключові слова: житлово-комунальне господарство, економіка житлово-комунального господарства, реструктуризація, ресурсозбереження, послуги, тарифи, концепція.

Annotation

Gavrilenko V. O. Restructuring of housing and communal service enterprises - manuscript.

The dissertation on gaining the scientific degree of candidate of economic sciences after speciality 08.06.01- "Economy, organization and management of the enterprises". - European university. - Kiev, 2005.

The dissertation is devoted to theoretical, methodical and practical recommendations for housing and communal service enterprise reforming on the basis of innovative technologies and the instruments of restructuring. In the dissertation the scientific and theoretic development aspects and the main point of restructuring, as a means of solving a number of problems that housing and communal service enterprises face along with the high-quality update of their activity have been considered.

Modern approaches to practical realization of restructuring have been analysed, the technology for its realization as well as the features and specific character in comparison with other methods have been defined.

Modern features, state and prospects of development for housing and communal service enterprises have been defined; the theoretical aspects of determination of such notions as “housing and communal service enterprises” and “economy for housing and communal service enterprises" have been considered and complemented; methodical approaches for resource conserving have been founded and the organizational-structural model for consumption of basic types of resource management has been developed; methodical recommendations concerning tariff forming have been improved.. The method for analysing financial-economic activity of housing and communal service enterprises, that complexly engulfs all directions of economic activity has been offered, the conception for innovative-technological transformation and development of housing and communal service enterprises has been developed; theoretical positions, methodical approaches and applied recommendations to determination of role and place of housing and communal service enterprises in the system of national economy and for estimation of infrastructure development, management transformation and eventual results of activity of housing and communal service enterprises, and also principles of housing and communal service enterprise reforming on the basis of innovative technologies and instruments for restructuring have been founded.

The keywords: housing and communal service enterprises, the economy of housing and communal service enterprises, restructuring, resource conserving, services, tariffs, conception.

Аннотация

Гавриленко В.О. Реструктуризация предприятий жилищно-коммунального хозяйства - рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.06.01- "Экономика, организация и управление предприятиями". - Европейский университет. - Киев, 2005.

Ключевым и значимым компонентом социальной сферы является жилищно-коммунальное хозяйство, развитие которого обеспечивает необходимые условия жизнедеятельности населения, удовлетворение потребностей населения в жилищно-коммунальных услугах, разрешая весомые социально-экономические задания общества. Последующее развитие этой сферы деятельности определяется системой мероприятий, которые разрабатываются и внедряются с целью усовершенствования ее территориальной организации, рационализации организационно-управленческого механизма для повышения эффективности функционирования и развития.

На основе проведенной обобщающей оценки состояния отрасли ЖКХ автором сделан вывод, что за последние годы экономика ЖКХ в Украине испытала существенные изменения в результате проведения реформ, но за темпами трансформационных превращений многоотраслевое ЖКХ значительно отстает от других отраслей. В работе уточнено понятие "жилищно-коммунальное хозяйство" и "экономика жилищно-коммунального хозяйства" и предложены такие определения этих терминов: жилищно-коммунальное хозяйство - это сложная многоэлементная имногоуровневая экономико-социальная и технико-организационная система, которая объединяет свыше 20 разнородных отраслей, насчитывает значительное количество предприятий и организаций, что находятся в разных формах собственности, и должны удовлетворять повседневные коммунальные, бытовые, материальные и социально-культурные потребности населения;

экономика жилищно-коммунального хозяйства - это социально-экономическая сфера хозяйственной деятельности, что изучает производственные отношения в системе коммунального обслуживания предприятий, учреждений и организаций независимо от форм собственности, экономические отношения между населением, органами местной власти и самоуправления относительно предоставления соответствующих услуг, содержания объектов инфраструктуры городов и населенных пунктов, образования и использования местных фондов финансовых ресурсов.

Автором уточнено и предложено функции, что их выполняет экономика ЖКХ: хозяйственную, социально-экономическую, государственного регулирования, муниципальную, техногенной безопасности, экологическую, финансовую. Внимание обращается на то, что все функции взаимообусловленные и дополняют друг друга в экономическом пространстве Украины.

Из позиции характерных черт предприятий отрасли, автором рассматриваются основные задания, которые стоят перед экономикой ЖКХ. В этом разделе автором проведен анализ состояния ЖКХ Украины и Черкасской области в частности. .

Выявлен ряд малоисследованных проблем, что касаются реформирования ЖКХ, обобщено существующие теоретико-методические подходы к разработке экономических моделей ресурсосбережения, расчета тарифов и анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятий, проанализировано состояние жилищно-коммунального хозяйства


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОЦIНКА ПОМIСНИХ КОРОПIВ ВІД СХРЕЩУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ РАМЧАСТОЇ ТА РАМЧАСТОЇ РУМУНСЬКОЇ ПОРОДИ ФРЕСИНЕТ І ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ - Автореферат - 28 Стр.
Баланс та аналіз фінансової стійкості підприємства на його основі (на прикладі сільськогосподарських підприємств Закарпатської області) - Автореферат - 30 Стр.
НАУКОВО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ І ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДИНАМІКИ СУСПІЛЬСТВА - Автореферат - 46 Стр.
МЕТОДИ ПРЯМОГО ВИРІШЕННЯ КРАЙОВИХ ЗАДАЧ ОБРОБКИ МЕТАЛІВ ТИСКОМ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ КУВАННЯ І ШТАМПУВАННЯ - Автореферат - 49 Стр.
ПАРЛАМЕНТАРИЗМ НІМЕЧЧИНИ: СТАНОВЛЕННЯ, РОЗВИТОК, ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ ДОСВІД - Автореферат - 27 Стр.
КОМПЛЕКСНЕ ВІДНОВЛЮВАЛЬНЕ ЛІКУВАННЯ ПЕРИФЕРИЧНИХ НЕВРОПАТІЙ З ВИКОРИСТАННЯМ ЛІПОСОМНИХ ПРЕПАРАТІВ ТА НЕЙРОМІОСТИМУЛЯЦІЇ - Автореферат - 46 Стр.
Україна і Польща: особливості розвитку двосторонніх відносин (1991–2004 рр.) - Автореферат - 26 Стр.