У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Автореферат

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕСИТЕТ

ГОЛЛЯК ЮРІЙ БОРИСОВИЧ

УДК 339.944:658.152(043.3)

УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ЗАЛЕЖНИХ ПІДПРИЄМСТВ МІЖНАРОДНИХ ХОЛДИНГОВИХ КОМПАНІЙ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному авіаційному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник

кандидат економічних наук, професор Кулик Володимир Антонович,

Національний авіаційний університет, професор кафедри менеджменту організацій

Офіційний опоненти:

доктор економічних наук, Рибінцев В’ячеслав Олександрович,

Кримський державний гуманітарний університет, завідувач кафедрою менеджменту і маркетингу

доктор економічних наук, професор Єрмошенко Микола Миколайович,

Національна академія управління, проректор з наукової роботи

Провідна установа: Тернопільська академія народного господарства Міністерства освіти і науки України, кафедра менеджменту, м. Тернопіль

Захист відбудеться “ 24 ” червня 2005 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 у Національному авіаційному університеті за адресою: 03058, м. Київ, проспект Космонавта Комарова, 1, корпус 2, ауд. .

З дисертацією можна ознайомитися в науково-технічній бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м. Київ, проспект Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий “23” травня 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.В. Матвєєв

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Проблема залучення іноземних інвестицій в Україну набуває в останній час вирішального значення для розвитку та становлення ринкової економіки та впровадження нового етапу міжнародних економічних відносин.

В розширенні спектру присутності іноземних інвесторів в Україні значну роль відіграють міжнародні фінансово-промислові групи та об’єднання, які в процесі своєї діяльності акумулюють інвестиційні ресурси для розширення здебільше виробничої присутності на нових ринках, які мають тенденції до динамічного, стабільного розвитку.

Міжнародні холдингові компанії (МХК) являються за інвестиційною ознакою домінантними в процесах формування інвестиційних ресурсів та реалізації інвестиційних програм і проектів, маючи вирішальний вплив на розвиток міжнародного інвестиційного ринку та його переорієнтацію на економіку України.

Ще з початку 90-х років почалось розширення інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній у країнах з трансформативною економікою, які потребували на той час значних капітальних вкладень у процеси відновлення реальних секторів різних галузей економіки. Зараз, коли темпи економічного зростання у країнах, які розвиваються, почали збільшуватись, міжнародні холдингові компанії ще більше активізували свою інвестиційну діяльність та збільшили свою присутність на цих динамічних ринках.

Динаміку процесів економічного відродження в Україні міжнародні холдингові компанії обгрунтовують збільшенням загальної потреби в інвестуванні, розширенням можливостей українських підприємств щодо залучення найбільш вигідних інвестиційних ресурсів, формуванням сучасних систем управління фінансово-інвестиційною діяльністю, розширенням можливостей залучення у виробничі процеси новітніх технологій, підвищенням конкурентноздатності українських товарів на міжнародних ринках, поліпшенням інвестиційного рейтингу України та зниженням спекулятивності українського інвестиційного ринку. Інтеграційні процеси в Україні посилюють прискорення процесів перетворень.

З іншого боку, є чимало проблематичних питань у проведенні інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній в Україні. Більшою частиною вони поділяються на дві категорії: внутрішні (проблеми компанії) та зовнішні (умови бізнес – середовища України). Характерною рисою проблемних питань є недостатність наукових досліджень форм і умов адаптації західних інвестиційних технологій та міжнародного досвіду до змінного характеру української економіки. Змістовні теоретичні та дослідницькі роботи відомих західних фахівців – науковців, таких як Платз А., Ковелл Ф., Родрік Д., Арнер Д., Пенга В. М., Мучлінські П., Пехота В., Джефріес І., Тертеров М., Фрісберг А., Рабіж М., Самоніс В., Хавкен П., Ларді Р. Н., Ягода Х., Робсон Б. Т., присвячені аналізу загальних наукових принципів та накопиченого досвіду діяльності міжнародних холдингових компаній. В Україні цій проблематиці велику увагу приділяли вітчизняні автори, відомі вчені В. Геєць, О. Білорус, Ю. Пахомов, В. Щелкунов, А. Кредісов, В. Новицький та інші. В останні роки в Україні інвестиційній тематиці були присвячені дисертаційні дослідження вітчизняних науковців: Овчаренко Т. С., Видобора В. В., Комарової К. В., Даниленко А. А.

Однак ці роботи не дали відповіді на комплексне питання узгодження національних та корпоративних інтересів за результатами інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній, забезпечення взаємодії інвестиційної політики міжнародних холдингових компаній з інвестиційними стратегіями залежних компаній (ЗК).

Усе вищезазначене обумовило вибір напрямку дисертаційного дослідження, актуальність проблеми формування механізму управління інвестиційною діяльністю міжнародних холдингових компаній та її наукове значення для подальшого практичного застосування в роботі залежних компаній.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до плану наукової роботи кафедри "Менеджменту організацій” Національного Авіаційного Університету та держбюджетної теми “ Науково – методичне забезпечення підприємницької діяльності в Україні” № – ф7/к72 від 01.07.2003 р.

Мета і задачі дослідження. Метою даної наукової роботи є дослідження впливу фінансово-інвестиційної діяльності міжнародних холдингів на розвиток залежних компаній в Україні та формування відповідного механізму управління. Для досягнення поставленої мети були сформульовані наступні задачі:

– дослідження умов залучення та реалізації інвестиційних ресурсів міжнародних холдингових компаній;

– аналіз факторів інвестиційної привабливості та сприятливого інвестиційного клімату у відносинах України та країн реципієнтів інвестиційних ресурсів;

– розробка концептуальних підходів до управління фінансово-інвестиційною діяльністю залежних компаній міжнародних холдингів;

– дослідження макро- та мікроекономічних факторів управління забезпеченням ефективності інвестиційних проектів міжнародних холдингових компаній в Україні;

– розбудова структури та цільової системи функціонального механізму фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній міжнародних холдингів;

– розробка методичних підходів до формування системи критеріїв оптимізації цільового механізму фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній міжнародних холдингів;

– моделювання процесів формування інвестиційної синергії проектів розвитку залежних компаній міжнародного холдингу.

Об’єктом дослідження є процеси інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній в країнах реципієнтах.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні засади організації процеса управління формуванням фінансово-інвестиційного потенціалу та реалізації інвестиційних стратегій розвитку залежних компаній міжнародного холдингу.

Методи дослідження. В процесі дисертаційного дослідження використовувалися основні положення комплексного та системного підходу сучасної теорії стратегічного управління науково-технічним прогресом та його інвестиційним супроводом. Теоретичні дослідження проблем інвестиційного розвитку економіки проведено з використанням діалектичних методів аналізу та синтезу, індукції та дедукції, агрегації та дезагрегації економічних систем.

Аналіз інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній здійснювався з використанням економіко-математичних та статистичних методів.

В проектній частині використовувалися методи економіко-математичного моделювання, багатокритеріальної оптимізації, системної синергії.

Наукова новизна одержаних результатів

вперше:

– сформовано функціональний механізм паритетної фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній в системі міжнародного холдингу, що структурно відображає можливості спільної, поетапної взаємодії і використовується як інструмент системного підходу, який дозволяє забезпечувати досягнення найбільш ефективних кінцевих результатів інвестиційної діяльності міжнародних холдингів та їх залежних компаній.

– запропоновано модель процесу формування інвестиційної синергії, яка виникає при взаємодії структур міжнародних холдингових компаній і визначає спроможність використання виявлених визначних переваг для систематизованого цілеспрямування можливих альтернативних планів

дістали подальший розвиток:

– концептуальні підходи до визначення проявів інвестиційних ініціатив холдингових компаній, що знайшли своє відображення в об’єднаних стратегіях залежних компаній та міжнародного холдингу і спільній реалізації довгострокових інвестиційних програм, та виражаються у формуванні особливих попередніх інвестиційних пропозицій об’єкту інвестування;

– методичні рекомендації щодо використання сучасних технологій і методів управління інвестиційним портфелем міжнародних холдингових компаній в Україні, визначені як система теоретичних та практичних рекомендацій до поєднання національних та імпортованих інвестиційних технологій в єдину ефективну методо-технологію ведення спільного інвестиційного проекту;

– шляхи формування фінансово-інвестиційного потенціалу залежних компаній, що полягають у поетапній реалізації спільного інвестиційного проекту в процесі формування міжнародним холдингом основного прибутку. Створення залежною компанією відокремленого потенціалу здійснюється відповідно до паритетності в поділі прибутків, з метою забезпечення спроможності розбудови та модернізації власного виробництва товарів та послуг;

– структура єдиної цільової системи механізму управління взаємовідносинами об’єктів та суб’єктів інвестиційної діяльності міжнародних холдингів, яка включає в себе основні цільові позиції та принципові положення побудови інтегрованої системи паритетного використання ресурсів міжнародного холдингу та наявного потенціалу українських підприємств у межах запланованого об’єднання і виступає основою для реалізації інвестиційних ініціатив міжнародної холдингової компанії.

удосконалено:

– класифікацію та методику поетапної взаємодії процесів ефективного управління інвестиційними ресурсами залежних компаній в умовах динамічних змін ринкового середовища в Україні;

– системне використання методів багатокритеріальної оптимізації інвестиційних планів, що визначає фактичну можливість встановлювати особливі параметри вихідних альтернатив (відокремлення найбільш позитивних) і формувати алгоритмічний вихід у вигляді ефекту інвестиційної синергії.

запропоновано:

специфічні визначення:

– “функціональний механізм фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній в системі міжнародного холдингу ”, як систему взаємопов’язаних виробничих функцій управління інвестиційною і фінансовою діяльністю, що відтворює дієвий вплив основних функцій на характеристики механізму в системі координат двох базових функціональних об’єднань, у зоні взаємодії яких формується фінансово-інвестиційний потенціал залежних компаній міжнародного холдингу;

– “паритетний механізм фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній в системі міжнародного холдингу”, як механізм взаємодії та узгодження цілей міжнародного холдингу та його залежних компаній, який відображає не пропорційність внесків, а розподіл відповідно кінцевих ефектів, що відповідає принциповим позиціям українських залежних компаній у схемі взаємодії з іноземними інвесторами;

– послідовність вибору критеріїв оптимізації інвестиційних планів в моделі цільової модифікації, яка встановлює взаємозв’язок між чіткою послідовністю виконання цілей та вибірковістю можливих альтернативних планів.

Практичне значення отриманих результатів полягає у врахуванні інтересів українських підприємств в інвестиційній діяльності міжнародних холдингових компаній, що сприятиме інтеграційним процесам входження України в світову економічну спільноту. Окремі матеріали та методичні рекомендації використані міжнародними холдинговими компаніями в Україні BLG Holdings (Німеччина), Koreut Seol (США), що підтверджено актами впровадження № /376 від 04.09.2004., №171 від 23.11.2004. Розділи перший та третій дисертації включено до програми навчальної дисципліни “ Інвестиційний менеджмент “ для спеціальностей 7.050201 та 7.050206 в Інституті економіки та менеджменту Національного Авіаційного Університету, акт впровадження від 15.03 05.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені у дисертаційному дослідженні, отримані автором особисто. Всі публікації написані одноосібно.

Апробація результатів дослідження. Матеріали дослідження доповідались на науково – практичній конференції “Інвестиційна політика України: проблеми теорії та практики”, що проходила в Національному Авіаційному Університеті
21–22 жовтня 2004 року, на міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту”, що відбувалася в Національному університеті “Львівська політехніка“ 7-9 жовтня 2004 року, на “Економічному форумі“, що проходив у місті Львів 8 жовтня 2004 року, на науково-практичній конференції “Розвиток корпоративного управління в глобальному середовищі”, що проходила в Тернопільській академії народного господарства 23–24 жовтня 2004 року.

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи було викладено у
4 наукових статях, опублікованих у наукових фахових виданнях, та у доповідях на 3 наукових конференціях та 1 форумі.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який нараховує 136 найменувань. Основний текст дисертації викладено на 175 сторінках. Дисертаційне дослідження містить 23 рисунка та 17 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано наукову актуальність теми дисертаційного дослідження та визначено основні задачі удосконалення інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній в Україні. Проведена оцінка стану наукових досліджень, сформульовано основні задачі та мету дисертаційного дослідження. Визначена наукова новизна та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Теоретичні засади та реальні умови залучення іноземних інвестицій в Україну” розглянуто основні принципи міжнародної інвестиційної діяльності як особливого інструменту перетворень української економіки, визначені головні поняття та процеси, викладені нові можливості формування інвестиційних ресурсів та реалізації інвестиційних проектів, зроблено аналіз факторів впливу міжнародних інвестиційних інституцій та міжнародних компаній на створення дієвого інвестиційного ринку в Україні.

Глобальними факторами створення сприятливого інвестиційного клімату у відносинах країн базування інвестиційних ресурсів та приймаючої сторони, яка використовує ці ресурси, в процесі дисертаційних досліджень визначено комплекс політико-економічних, ресурсно – економічних та загально економічних параметрів.

На основі аналітичного огляду шляхів залучення іноземного капіталу в економіку України в дисертаційній роботі систематизовано основні макро – та мікроекономічні напрями розвитку інвестиційної діяльності, серед яких особливої уваги заслуговує створення необхідних передумов сприяння діяльності міжнародних холдингових компаній.

Головним завданням використання інвестиційних можливостей міжнародних холдингових компаній є розвиток та оновлення виробничої бази пріоритетних для України галузей економіки та найбільш проблемних регіонів. Ці завдання можуть вирішувати створені міжнародними холдингами залежні компанії в межах інвестиційних проектів.

Найбільші міжнародні холдингові компанії експортують свій капітал з метою отримання прибутків завдяки диверсифікації та розширенню сфер діяльності, використанню трудових та матеріальних ресурсів приймаючих країн, або використанню науково-технічних досягнень. Забезпечення національних інтересів в діяльності залежних компаній як структур міжнародного холдингу на думку автора дисертації вимагає нових концептуальних підходів до управління інвестиційною діяльністю на засадах паритетності відносин об’єктів та суб’єктів інвестування.

У другому розділі “Дослідження процесів управління інвестиційною діяльністю міжнародних холдингових компаній та її залежних компаній”, здійснено аналіз основних тенденцій та ефективності реального інвестування в українську економіку, визначена його галузева спрямованість та інвестиційна привабливість окремих сфер діяльності; проаналізовано основні етапи процесу формування інвестиційної політики та інвестиційної стратегії міжнародних холдингових компаній в Україні; розроблено методичні підходи до фінансової оцінки інвестиційної діяльності залежних компаній міжнародного холдингу; проаналізовано основні виробничі функції управління фінансово-інвестиційною діяльністю міжнародного холдингу та його залежних компаній.

З метою визначення основних вимог до процесу управління інвестиційною діяльністю міжнародних холдингів з урахуванням національних інтересів України в дисертаційній роботі проаналізовано світові тенденції міжнародного руху прямих інвестицій по групах країн та структуру прямих закордонних інвестицій в окремих секторах економіки.

Розглянуті інвестиційні стратегії міжнародних холдингових копаній в Україні дозволили виявити особливості економічного розвитку та становлення перспектив залучення іноземних інвестицій, можливостей поліпшення кругообігу інвестиційних ресурсів, розвитку внутрішніх інвестиційних ініціатив українських підприємств.

Інвестиційні дослідження та передінвестиційні звіти 72-х міжнародних холдингових компаній, які виходять чи вже працюють на українському ринку, надали можливість оцінити динаміку стану підприємств основних інвестиційно привабливих галузей української економіки (промисловості, електроенергетики, чорної та кольорової металургії, нафтогазової, сільського господарства, транспорту). Це практично допомогло визначити особливості методичного підходу до оцінки інвестиційної привабливості українських підприємств, як об’єктів інвестиційних ініціатив міжнародних холдингових компаній, що в свою чергу визначило можливість прогнозування інвестиційних ризиків в умовах змінного середовища. В роботі даються рекомендації по врахуванню та мінімізації впливу українського конкурентного середовища на стратегії та ефективність інвестиційних проектів залежних компаній міжнародного холдингу. Одночасно визначена необхідність у змінах в механізмі управління інвестиційною діяльністю міжнародних холдингів та їх залежних компаній.

При дослідженні механізму управління інвестиційною діяльністю в Україні таких міжнародних холдингових компаній: BLG Holdings (Німеччина), Siten Investments (Франція), Koreut Seol (США), MIBS Holding (Великобританія), NAURO Company (Японія), було визначено, що новітні західні технології у сфері управління інвестиційною діяльністю допомагають міжнародним холдинговим компаніям досягати позитивного ефекту – значного прибутку. Але не враховуються найбільш принципові для українських залежних підприємств позиції паритетності у процесі спільного економічного розвитку, одержання можливостей формування автономного фінансово-інвестиційного потенціалу у межах міжнародного холдингу, вирішення операційних інвестиційних змін у процесі реалізації інвестиційного проекту та частковому залучені українських інвестиційних технологій.

У третьому розділі “Формування функціонального механізму управління інвестиційною діяльністю залежних компаній міжнародних холдингів”, автором сформовано функціональний механізм паритетної фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній в системі міжнародного холдингу (рис. 1).

Особливістю цільової системи функціонального механізму фінансово –інвестиційної діяльності залежних компаній міжнародних холдингів є перш за все його чітко визначений вплив на формування та розбудову загальної системи управління інвестиційною діяльністю міжнародного холдингу (рис. 2). При цьому для залежних компаній залишається можливість використовувати оптимізовані шляхи для досягнення ефективних кінцевих результатів власної інвестиційної діяльності.

Рис. 1. Функціональний механізм паритетної фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній в системі міжнародного холдингу

Розроблені в дисертації методичні підходи до формування системи критеріїв оптимізації цільового механізму фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній міжнародних холдингів зорієнтовані на використання принципу фрагментування та модифікації оптимізованих критеріїв в послідовній операції проходження та формування ефекту інвестиційної синергії.

В процесі розбудови механізму управління інвестиційною діяльністю на основі аналізу сформованої цільової системи розроблено комплекс робочих функцій та процеси їх взаємодії при вирішенні конкретних програм та задач інвестиційних проектів.

Управління фінансовою діяльністю базується на використанні класичних функцій формування активів і управління капіталом міжнародних холдингових компаній.

Рис. 2. Цільова система функціонального механізму
фінансово-інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній

Реалізація фінансових та інвестиційних функцій визначає зону формування фінансово-інвестиційного потенціалу залежних компаній міжнародного холдингу в межах інвестиційної політики і стратегій міжнародної холдингової компанії (рис. 3).

Функціонування механізму управління інвестиційною діяльністю передбачає комплексну взаємодію основних процесів, що відображають сутність визначених функцій, що є сукупністю найбільш вагомих процесів інвестиційної діяльності, деталізованих переліком окремих завдань, операцій, необхідних ресурсів та очікуваних результатів.

Сукупність складних фінансово-інвестиційних цілей механізму інвестиційного управління на нашу думку потребує більш детальної структуризації, як з точки зору послідовності їх реалізації, так і з позиції можливостей відповідної поетапної модифікації вихідних значень критеріальних показників обраної цілі (задачі) за результатами рішення попередніх функцій оптимізації.

Рис. 3. Фінансові та інвестиційні функції у загальному цільовому механізмі управління діяльністю міжнародних холдингів та її залежних компаній

Запропонована автором на (рис. 4) модель послідовної цільової модифікації обраних критеріїв оптимізації перевірена на прикладі інвестиційного проекту залежної компанії “Сугерт Україна” (Україна) міжнародного холдингу “BLG Holdings” (Німеччина). Сформовані в дисертації інвестиційні цілі та спрогнозовані у вказаному інвестиційному проекті фінансово-інвестиційні показники занесені в фінансово-інвестиційну аналітичну програму (GSD RYTM FIN), розроблену AIMR (Association for Investment Management and Research) у вигляді сукупного стратегічного плану. Пошук найбільш вигідного шляху реалізації можливостей залежної компанії здійснювався через відокремлення менш ефектних альтернатив від процесу цільової реалізації паритетної взаємодії залежної компанії та міжнародного холдингу. Результатом є отримання найвищого сукупного ефекту інвестиційної синергії взаємодії залежної компанії та міжнародного холдингу.

З метою одержання ефекту інвестиційної синергії, запропоновано здійснити реалізацію кожної цілі системи через відповідні методи оптимізації:

1. Метод равномірної оптимізації

Для даного випадку, коли критерії мають приблизно рівне економічне значення. – числова оцінка функціоналу.

2. Метод справедливого компромісу.

3. Метод головного критерію

де – головний критерій; – нижня числова оцінка критерію.

4. Метод послідовних уступок–

відповідає поняттю ідеальної (оптимальної) крапки.

5. Метод вибору оптимального плану, якому відповідає мінімальне відхилення від ідеальної крапки.

6. Метод вибору оптимального плану, по якому сума відхилення від ідеальної крапки по усім критеріям мінімальна.

Рис. 4. Модель процесу цільової модифікації оптимізованих критеріїв

7. Метод згортування критеріїв

Зважені коефіціенти визначають міру переваги одного критерію над іншим.

В дисертаційній роботі показано, що використання функціонального механізму управління інвестиційною діяльністю тісно пов’язане з визначенням стратегічних напрямів розвитку української економіки, подоланням кризових ситуацій в стадіях розвитку українських підприємств, можливостями запровадження альтернативних управлінських рішень в процесах паритетного забезпечення інтересів залежних компаній та міжнародних холдингів, визначенням шляхів використання фінансово-інвестиційного потенціалу залежних компаній у процесах реінвестування в інших сектори та галузі української економіки

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі на основі дослідження впливу глобальних міжнародно-економічних зрушень в інтернаціоналізації інвестиційних процесів та умов інтеграції України у світову економічну спільноту вирішено наукове завдання управління фінансово-інвестиційної діяльністю міжнародних холдингів та розвиток залежних компаній в Україні, що має істотне значення для підвищення ефективності іноземних інвестицій в українські підприємства, підвищення конкурентноздатності української економіки в умовах міжнародного конкурентного середовища та запровадження умов виходу українських підприємств на міжнародні ринки з конкурентноздатними товарами та послугами. Результати дослідження надали можливість зробити наступні висновки:

1. Використання основних принципів міжнародної інвестиційної діяльності як важливого інструменту перетворень української економіки відкриває нові можливості формування інвестиційних ресурсів, реалізації інвестиційних проектів та створення дієвого інвестиційного ринку в Україні за участю міжнародних холдингових компаній.

2. Головним завданням використання інвестиційних можливостей міжнародних холдингових компаній є розвиток та оновлення виробничої бази пріоритетних для України галузей економіки та найбільш проблемних регіонів, які можуть вирішуватися через створення міжнародними холдингами залежних компаній в межах реалізації інвестиційних проектів.

3. В процесі формування інвестиційної політики та інвестиційної стратегії міжнародних холдингових компаній в Україні, зважаючи на особливості розвитку національної економіки та перспективи залучення іноземних інвестицій, основними завданнями міжнародних холдингових компаній стають поліпшення кругообігу інвестиційних ресурсів, розвиток внутрішніх інвестиційних ініціатив з боку залежних компаній, забезпечення паритетності інвестиційних інтересів міжнародних холдингових компаній та України.

4. Узагальнення виконаних 72-ма міжнародними холдинговими компаніями передінвестиційних досліджень фінансово – економічного стану провідних галузей української економіки та окремих підприємств дозволило виділити особливості методичного підходу до оцінки їх інвестиційної привабливості як об’єктів інвестиційних ініціатив з допомогою системи показників, динаміка яких визначає стратегічний вибір міжнародних холдингових компаній.

5. Вибір інвестиційної стратегії та ефективність реалізації цілей інвестиційних проектів залежних компаній міжнародного холдингу в умовах змінного українського конкурентного середовища визначаються можливостями прогнозування інвестиційних ризиків, що враховують політичні, законодавчі, ресурсно-економічні та технологічні особливості інвестиційної діяльності в Україні та спрогнозовані в процесі передінвестиційних досліджень тенденції змін показників роботи окремих галузей та конкретних підприємств.

6. Запровадження новітніх технологій у сфері інвестиційної діяльності українських залежних підприємств вимагає створення в цих підприємствах автономного фінансово-інвестиційного потенціалу у межах міжнародного холдингу та відповідного функціонального механізму управління інвестиційною діяльністю з власною цільовою системою, чітко визначеними робочими функціями та процесами реалізації інвестиційних проектів.

7. Запропонований в дисертації функціональний механізм паритетної фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній в системі міжнародного холдингу використовується як інструмент системного підходу і забезпечує досягнення ефективних кінцевих результатів інвестиційної діяльності міжнародних холдингів та їх залежних компаній.

8. Сформована в межах цільового механізму фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній міжнародних холдингів система критеріїв оптимізації дозволяє імітувати поетапне вирішення складних цілей та задач в процесі реалізації інвестиційного проекту з найбільшою вірогідністю завдяки використанню розробленої автором моделі цільової модифікації критеріїв за допомогою сучасних методів рівномірної оптимізації, послідовних поступок, мінімальних відхилень, справедливого компромісу та інших. Для реалізації цих методів в інвестиційних задачах рекомендується використовувати розроблені AIMR (Association for Investment Management and Research) програмні продукти. Зокрема, для побудови даної моделі найбільш придатною є програма „GSD RYTM FIN”.

9. Розроблені в дисертації механізми, моделі і методи управління інвестиційною діяльністю забезпечують формування ефекту інвестиційної синергії, що надає додаткових системних переваг інвестиційному розвитку залежних компаній міжнародного холдингу і реалізує перфектну ідею їх конкурентноспроможності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях

1. Голляк Ю.Б. Вплив світових глобалізаційних процесів на інвестиційну діяльність міжнародних холдингових компаній // Економіст. – № . – 2004. – С. .

2. Голляк Ю.Б. Шляхи розвитку інвестиційної діяльності міжнародних холдингових компаній в Україні // Актуальні проблеми економіки. – № . – 2004. – С. .

3. Голляк Ю.Б. Формування ефективної системи управління інвестиційною діяльністю міжнародних холдингових компаній в Україні // Актуальні проблеми економіки. – № . – 2004. – С. 41-44.

4. Голляк Ю.Б. Внутрішні інвестиції міжнародних холдингових компаній у розвиток ефективності фінансової логістики // Вісник Національного університету “Львівська політехніка” „Логістика”. – № . – 2005. – С. .

Статті і тези у нефахових виданнях

5. Голляк Ю.Б. Розвиток потенціалу фінансової логістики у міжнародних холдингових компаніях в Україні // Тези доповіді міжнародної науково-практичної конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту”. – Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, 2004. – С.73-74.

6. Голляк Ю.Б. Міжнародна інвестиційна діяльність транснаціональних компаній // Тези доповіді науково-практичної конференції “Розвиток корпоративного управління в глобальному середовищі”. – Тернопіль: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 238-239.

7. Голляк Ю.Б. Украина должна войти в мировое сообщество равноправным партнером // “ТОП-ИНФОРМ”, май-июнь 2003. – С. .

АНОТАЦІЯ

Голляк Ю.Б. Управління інвестиційною діяльністю залежних підприємств міжнародних холдингових компаній. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка організація і управління підприємствами. – Національний авіаційний університет, Київ, 2005

Дисертація присвячена вдосконаленню теоретичних та розробці нових наукових підходів до підвищення ефективності управління іноземними інвестиціями в реальному секторі української економіки в умовах глобальних перетворень на міжнародному інвестиційному ринку та реалізації ринкових реформ в економіці України.

Розроблений в роботі функціональний механізм паритетної фінансово-інвестиційної діяльності залежних компаній в системі міжнародного холдингу являє собою нову модель взаємовідносин суб’єктів і об’єктів інвестування у рамках реалізації інвестиційних ініціатив міжнародного холдингу.

Використання функціонального механізму тісно пов’язане з визначенням стратегічних напрямів розвитку української економіки, подоланням кризових ситуацій в стадіях розвитку українських підприємств, можливостями запровадження альтернативних управлінських рішень в процесах паритетної побудови та використання фінансово-інвестиційного потенціалу залежних компаній міжнародного холдингу, визначенням шляхів використання фінансово-інвестиційного потенціалу залежних компаній у процесах реінвестування в інші сектори та галузі української економіки.

Ключові слова: іноземні інвестиції, міжнародні холдингові компанії, залежні компанії, інвестиційна ініціатива, функціональний механізм.

АННОТАЦИЯ

Голляк Ю. Б. Управление инвестиционной деятельностью зависимых предприятий международных холдинговых компаний. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Национальный авиационный университет, Киев, 2005.

Диссертация посвящена совершенствованию теоретических и разработке новых научных подходов к повышению эффективности управления иностранными инвестициями в реальном секторе украинской экономики, в условиях глобальных изменений на международном инвестиционном рынке и реализации рыночных реформ в экономике Украины.

На основании аналитического обзора путей привлечения иностранных капиталов в экономику Украины в диссертационной работе систематизировано основные макро – и микроэкономические направления развития инвестиционной деятельности, среди которых особенного внимания заслуживает создание необходимых условий, способствующих деятельности международных холдинговых компаний.

Главным заданием использования инвестицонных возможностей международных холдинговых компаний является развитие и обновление производственной базы приоритетных для Украины отраслей экономики и найболее проблемных регионов. Эти задания могут решать созданные международными холдингами зависимые компании в рамках инвестиционных проектов.

Обеспечение национальных интересов в деятельности зависимых компаний как структур международного холдинга требует новых концептуальных подходов к управлению инвестиционной деятельностью на основах паритетности отношений объектов и субъектов инвестирования.

Разработанный функциональный механизм паритетной финансово-инвестиционной деятельности зависимых компаний в системе международного холдинга представляет собой новую модель взаимоотношения субъектов и объектов инвестирования в рамках реализации инвестиционных инициатив международного холдинга.

Использование функционального механизма взаимосвязано с определением стратегических направлений развития украинской экономики, преодолением кризисных ситуаций в стадиях развития украинских предприятий, возможностями внедрения альтернативных управленческих решений в процессах паритетного использования и построения финансово – инвестиционного потенциала зависимых компаний международного холдинга, определением путей использования финансово-инвестиционного потенциала зависимых компаний в процессах реинвестирования в другие секторы украинской экономики.

Сформированная в рамках целевого механизма финансово – инвестиционной деятельности зависимых компаний международных холдингов система критериев оптимизации позволяет имитировать поэтапное решение сложных целей и задач в процессе реализации инвестиционного проекта с наибольшей вероятностью, благодаря разработанной автором модели целевой модификации критериев с помощью различных методов оптимизации.

Разработанные в диссертации механизмы, модели и методы управления инвестиционной деятельностью обеспечивают формирования эффекта синергии, что предоставляет дополнительные системные преимущества инвестиционному пути развития зависимых компаний международного холдинга.

Ключевые слова: иностранные инвестиции, международные холдинговые компании, зависимые компании, инвестиционная инициатива, функциональный механизм.

SUMMARY

Gollyak Y. B. Managing the investment activity of dependent enterprises of international holding companies. – Manuscript.

Dissertation for obtaining the candidate of economic sciences degree, speciality 08.06.01 – Economics, organization and management of the enterprise. – National aviation university, Kyiv, 2005.

The research under consideration is dedicated to the improvement of theoretical and elaboration of new scientific approaches for increasing the effectiveness of managing the foreign investment in the real sector of Ukrainian economics in the conditions of global changes on the international investment market and to the realization of market reforms in economics of Ukraine.

The developed functional mechanism of parity financial and investment activities of dependent companies in the system of international holding is a new model of correlating the subjects and objects of the investment within the framework of the realization of investment initiatives of the international holding.

The usage of the functional mechanism is closely connected with determination of strategic tendencies of developing Ukrainian economics and with overcoming crisis situation at the stage of developing Ukrainian enterprises, possibilities to introduce alternative solutions in the process of parity structuring and using the investment potential of dependent companies of the international holding, defining the ways of applying the financial and investment potential of dependent companies in the process of reinvestment into other spheres and branches of Ukrainian economics.

Key words: foreign investment, dependent companies, investment initiative, functional mechanism.

____________________________________________

Підписано до друку 17.05.2005 р. Формат 60?90/16.

Ум. друк. арк. 0,9. Обл.-вид. арк. 0,9.

Тираж 100. Зам. 15.

____________________________________________“

Видавництво “Науковий світ””®

Свідоцтво ДК № 249 від 16.11.2000 р.

м. Київ, вул. Боженка, 17, оф. 504.

200-87-13, 200-87-15, 8-050-525-88-77






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ СИМПТОМАТИЧНИХ ЕПІЛЕПСІЙ, ЩО СПОЛУЧАЮТЬСЯ ІЗ ХРОМОСОМНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Автореферат - 25 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ У НОВОНАРОДЖЕНИХ ПРИ ПЕРИНАТАЛЬНІЙ ПАТОЛОГІЇ В ПЕРІОД РАННЬОЇ НЕОНАТАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ (ДІАГНОСТИКА, ПРОФІЛАКТИКА ТА ЛІКУВАННЯ) - Автореферат - 52 Стр.
РОЗВИТОК АГРАРНОЇ РЕФОРМИ ТА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ В ЧЕСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ У ПОСТСОЦІАЛІСТИЧНИЙ ПЕРІОД - Автореферат - 54 Стр.
Урбоекологічні проблеми Західного регіону України 1960-1990рр.: історичний аспект - Автореферат - 27 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМИ КОШТАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ - Автореферат - 22 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА УНІВЕРСАЛЬНОМУ ТА ЄВРОРЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНЯХ - Автореферат - 27 Стр.
ПОДАТКОВЕ ПЛАНУВАННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Автореферат - 25 Стр.