У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

Григорова Зоя Валентинівна

УДК 658.152(43.3)

ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01. – Економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Європейському університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Ястремський Олександр Іванович

Міжнародний християнський

Університет (м. Київ), зав. кафедри

економіки

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Бажал Юрій Миколайович

Національний університет “Києво-

Могилянська академія”, декан факультету

економічних наук

кандидат економічних наук, доцент

Швайка Любов Андріївна

Українська академія друкарства (м. Львів)

доцент кафедри економіки, обліку і

аудиту у ВПК

Провідна установа: Хмельницький державний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економіки і менеджменту, м. Хмельницький

 

Захист відбудеться “15” червня 2005р. о 1500 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.063.01 в Європейському університеті за адресою: 03115, Київ, бульвар акад. Вернадського, 16-в

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Європейського університету за адресою: 03115, Київ, бульвар акад. Вернадського, 16-в

Автореферат розісланий “14” травня 2005р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, доцент Луцій О.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Динаміка та особливості соціально-економічних процесів в Україні потребують підвищення рівня ефективності функціонування суб’єктів господарської діяльності. Основний капітал, що поряд з іншими видами економічних ресурсів забезпечує виробничий процес, в ринкових умовах перетворюється на один з основних визначальних чинників ефективності господарювання. Від їх правильного формування, величини і раціональної структури в значній мірі залежать темпи росту виробництва продукції і національного доходу країни. Визначаючи можливості підприємств щодо виготовлення продукції, основний капітал сприяє вирішенню різноманітних економічних завдань: наближенню виробництва до потреб попиту; комплексній раціоналізації виробничої діяльності; економії матеріальних та трудових затрат у сфері виробництва.

Окремі теоретичні аспекти визнання, формування і використання основного капіталу окреслені Андерсеном Х., Гропеллі А., Коузом Р., Нельсоном Ж.С., Нідлзом Б., Нікбахтом Е., Панченко В., Фуксом А., Хіксом Дж. та ін. Дослідження переважної більшості вітчизняних авторів стосуються вивчення процесу формування та ефективності використання основних фондів. Цим питанням присвячені праці Бачевського Б., Бланка І., Будай С., Влезько В., Волкова Ф., Воротілова В., Герасимчука М., Гуляєвої Н., Золотарьова А., Зятковського І., Клочко В., Ковальова А., Коркіна В., Олексієнко М., Одинцової Г., Орлова П., Панченко В., Рімера М., Хохлова М., Чумаченко М., Швеця І. та ін.

В умовах постійного зростання ролі основного капіталу в економічному житті як окремого підприємства, так і економіки країни в цілому, все ще існують помітні недоліки в організації його використання. Формування і використання основного капіталу підприємств, в цілому, є неупорядкованим, технічний стан його об’єктів у більшості випадків теж залишається незадовільним. При дослідженні процесу формування основного капіталу основна увага приділяється вивченню джерел фінансування, а визначення напрямів формування основного капіталу часто залишається поза увагою. Все це зумовлює необхідність і актуальність досліджень у цьому напрямі.

Важливу роль основний капітал відіграє у діяльності поліграфічних підприємств. В умовах ринкової економіки випуск конкурентоспроможної друкованої продукції неможливий без наявності сучасного продуктивного устаткування, інноваційних технологій. Процес формування та використання основних фондів поліграфічних підприємств досліджували: Машталєр Р., Кондрашова В., Лазанівський П., Швайка Л. Але варто відзначити, що теоретичні та методичні аспекти ефективності використання основного капіталу поліграфічних підприємств не достатньо розкриті і у професійно-виробничій та навчальній літературі з питань економіки. Не вистачає публікацій, які висвітлювали б практику використання основного капіталу у діяльності поліграфічних підприємств і об’єднань України.

Проведені дослідження виявили відсутність в економічній літературі чіткого понятійного апарату, який стосується термінів, що відносяться до сутності і речового складу основного капіталу. Відсутність єдності трактування поняття “основний капітал” обумовлюють необхідність проведення його теоретичного аналізу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності з тематикою наукових досліджень кафедри економіки Європейського Університету “Економіка підприємств поліграфічної промисловості перехідного періоду” (номер державної реєстрації 0104V009747).

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в поглибленні теоретико-методичних положень, спрямованих на удосконалення процесу формування основного капіталу підприємства, та розробці рекомендацій щодо вибору напрямів і форм підвищення ефективності його використання.

Досягнення поставленої мети пов’язане з вирішенням наступних завдань:

- уточнення сутнісної характеристики та речового складу основного капіталу;

- дослідження особливостей формування основного капіталу підприємств в умовах ринкової економіки;

- визначення факторів, що впливають на ефективність використання основного капіталу;

- дослідження обсягу, складу, стану, руху, темпів оновлення та вибуття основного капіталу підприємств, що надають поліграфічні послуги;

- аналіз ефективності використання основного капіталу підприємств, що надають поліграфічні послуги;

- обґрунтування можливості залучення додаткових джерел фінансування формування основного капіталу;

- визначення напрямів удосконалення процесу формування основного капіталу підприємств та підвищення ефективності його використання.

Об’єкт дослідження – основний капітал поліграфічних підприємств.

Предмет дослідження – процес формування та ефективність використання основного капіталу поліграфічних підприємств.

Інформаційною базою роботи є законодавчі акти, нормативні документи та Закони України з питань підприємництва, аналітичні та звітні дані поліграфічних підприємств і статистичних органів, матеріали наукових та періодичних видань, ресурси мережі Інтернет.

Методи дослідження. При проведенні досліджень використовувались: метод логічного аналізу (в процесі уточнення термінології понятійного апарату основного капіталу), статистичні методи вивчення кількісних закономірностей, що проявляються у структурі, динаміці і взаємозв’язках економічних показників (при визначенні факторів, що впливають на результати діяльності підприємств та на ефективність використання основного капіталу), методи економічного аналізу (при вивченні діяльності підприємств, стану та використання основного капіталу), метод математичного моделювання (при виборі напряму підвищення ефективності використання основного капіталу поліграфічних підприємств), метод економічного прогнозування (при визначенні прогнозних показників діяльності).

Наукова новизна одержаних результатів. Новизна полягає в розробці теоретичних і практичних положень, спрямованих на підвищення ефективності процесів формування та використання основного капіталу підприємств.

Новизною є:

· Вперше:

- в процесі управління формуванням основного капіталу виділено нову стадію – маркетинг оновлення, який дозволяє здійснювати обґрунтований вибір варіантів технічного оновлення підприємств, і являє собою діяльність підприємства спрямовану на визначення варіантів оновлення основного капіталу з метою найбільш повного задоволення запитів споживачів на основі вивчення потреб цільового ринку.

· Удосконалено:

- систему показників руху основного капіталу шляхом введення коефіцієнту реального оновлення, який характеризує інтенсивність впровадження новітніх об’єктів основного капіталу на підприємстві, що дозволяє оцінити якість процесу його оновлення;

- визначення напрямів формування основного капіталу на основі урахування взаємного впливу етапу життєвого циклу підприємства та стану попиту, що склався на цільовому ринку, з метою усунення диспропорцій між виробничими можливостями підприємства та потребами споживачів.

· Одержало подальший розвиток:

- дослідження сутності та взаємозв’язку понять “основний капітал”, “основні фонди”, “основні засоби”, яке дозволило визначити спільні риси та відмінності між ними, виходячи з функціональної ролі, сфери дії та порядку зміни балансової вартості в процесі використання об’єктів;

- обґрунтування напрямків формування системи заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання основного капіталу підприємств, на основі систематизації та оцінки зовнішніх і внутрішніх чинників, що її обумовлюють.

Практичне значення одержаних результатів. Проведене дослідження факторів, що впливають на процеси формування і використання основного капіталу підприємств дозволило одержати інформацію для розробки стратегії ефективного їх розвитку, адаптації до умов ринкової економіки, розробки заходів щодо підвищення ефективності використання основного капіталу.

Результати дослідження використовуються у господарській діяльності підприємств, зокрема: ВАТ “Поліграфкнига” (довідка №316 від 4.10.2004 р.); “Укрмедіа” (довідка №1/11 від 1.11.2004р.). Основні положення дисертації також використовуються в навчальному процесі видавничо-поліграфічного інституту Національного технічного університету України “КПІ” при викладанні курсів “Економіка видавничо-поліграфічних організацій”, “Фінанси підприємств”, “Бухгалтерський облік видавничо-поліграфічних організацій” при підготовці спеціалістів і магістрів спеціальності 7.050201 “Менеджмент організацій” (довідка №1800/451 від 10.11.2004 р.).

Особистий внесок автора. Результати дослідження, які виносяться на захист, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення та практичні результати роботи доповідалися на звітних засіданнях секції “Економіка поліграфічних підприємств” (НТУУ”КПІ”, Київ, 2002-2003), щорічних науково-технічніх конференціях студентів і аспірантів “Друкарство молоде” (НТУУ “КПІ”, Київ, 2001-2004), “Обрії друкарства” (НТУУ “КПІ”, Київ, 2004).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 9 наукових праць загальним обсягом 3,07 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох основних розділів, висновків загальним обсягом 170 стор., містить 60 таблиць, 29 рисунків, додатків обсягом 24 стор., списку використаних джерел з 203 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено сучасний стан наукової проблеми та її значення в умовах ринкової економіки, сформульовано мету і завдання дослідження, визначений його об’єкт і предмет, описані основні методи дослідження, зазначено наукову новизну та практичну цінність одержаних результатів, вказані форми апробації результатів досліджень та їх оприлюднення, наведена кількість публікацій за темою дисертації, дана характеристика структури роботи.

У першому розділі дисертації – “Дослідження теоретичних і практичних аспектів формування і ефективності використання основного капіталу підприємств” – здійснено уточнення сутності та речового складу основного капіталу, досліджено особливості його формування в умовах ринкової економіки та визначено фактори зовнішнього середовища, які обумовлюють ефективність використання основного капіталу підприємств.

Виходячи з проведених теоретичних досліджень в роботі встановлено, що в сучасній економічній літературі немає чіткого понятійного апарату, який стосується термінів, що відносяться до сутності та складу основного капіталу. Для його позначення використовуються такі поняття як “основні засоби”, “основні фонди”. Проведене вивчення сутності та взаємозв’язку цих понять дозволило визначити спільні риси та відмінності між ними та довести неправомірність їх ототожнення (рис. 1).

Вивчення сутності основного капіталу дозволило виділити ознаки, згідно яких об’єкт може бути віднесений до його складу. До основних критеріїв, що розкривають сутність основного капіталу в роботі включено: призначення (частина майна, від володіння якою підприємство може одержати прибуток); особливість перенесення вартості на вартість готового продукту; незмінність натуральної форми в процесі використання; термін використання (більше одного року або операційного циклу, якщо він триваліший за рік). До складу додаткових критеріїв, що характеризують склад основного капіталу та сферу застосування було віднесено: сферу дії (виробництво продукції, надання послуг, здійснення адміністративних і збутових функцій); функціональну роль об’єктів (засоби праці, земля, об’єкти, що забезпечують умови для здійснення господарської діяльності підприємства).

****************************

Рис. 1. Взаємозв’язок між основним капіталом, основними засобами і основними фондами

Завдяки визначенню критеріїв, згідно яких об’єкт може бути включений до складу основного капіталу, нами було сформульоване наступне його визначення: “Основний капітал - це нефінансові активи підприємства, що використовуються ним з метою виробництва продукції, надання послуг, здійснення адміністративних і збутових функцій, термін використання яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він триваліший за рік) і вартість яких поступово переноситься на створений продукт”. До складу основного капіталу, на нашу думку, входять основні засоби і нематеріальні активи.

За часів адміністративно-командної економіки процес формування засобів виробництва відбувався централізовано і підприємства майже не мали можливості приймати самостійні рішення щодо обсягу і складу основних засобів. В умовах ринкової економіки підприємства самостійно визначають необхідний розмір і структуру основного капіталу, що дозволяє забезпечити виконання стратегічних і тактичних завдань суб’єкта господарювання.

При формуванні та визначенні напрямів оновлення основного капіталу підприємства донедавна виходили з потреб виробництва, але розвиток ринкових відносин вимагає зміни такого підходу. За умов ринкової економіки в своїй діяльності підприємства повинні орієнтуватися і на потреби ринку та враховувати їх при формуванні основного капіталу. З цією метою в роботі вводиться поняття “маркетинг оновлення основного капіталу”, який визначається як діяльність підприємства спрямована на визначення варіантів оновлення основного капіталу з метою найбільш повного задоволення запитів споживачів на основі вивчення потреб цільового ринку (рис. 2). Це повністю відповідає маркетинговій філософії і дозволяє підприємствам здійснювати обґрунтований вибір варіантів формування і оновлення основного капіталу.

****************************

Рис. 2 Основні етапи маркетингу оновлення основного капіталу

На сучасному етапі розвитку економіки України основним джерелом фінансових ресурсів, спрямованих на формування основного капіталу, є власні кошти підприємств, що пов’язано з ситуацією на ринку позичкового капіталу (високі процентні ставки за користування кредитами, значний розмір застави, обмежений обсяг довгострокового кредитування). Проведене вивчення власних джерел фінансування показало, що оновлення і розширення виробничої бази за рахунок коштів підприємства є ускладненим. Незначні суми амортизаційних відрахувань та прибутку, що спрямовуються на технічний розвиток, для фінансування цієї діяльності для більшості підприємств є недостатніми.

Розглянуті питання амортизаційної політики виявили в ній певні недоліки: через те, що амортизація нараховується на залишкову вартість основних фондів, амортизаційний період є майже нескінченим; крім цього, діючі методи нарахування амортизації не враховують індивідуальних умов господарювання різних підприємств. Протягом досліджуваного періоду відбулось зниження значення амортизаційних відрахувань, як основного джерела фінансування оновлення основного капіталу. Тому, на нашу думку, необхідно законодавчо затвердити можливість використання методів амортизації, прийнятих у світовій практиці, та передбачених Стандартом бухгалтерського обліку №7 “Основні засоби”, для визначення прибутку з метою оподаткування та надати підприємствам можливість самостійно визначати термін експлуатації об’єктів основного капіталу.

Підприємства є відкритою системою і безпосередній вплив на них має зовнішнє середовище. Вивчення зовнішнього середовища дозволило встановити основні фактори, що впливають на ефективність використання основного капіталу поліграфічних підприємств. Серед них: купівельна спроможності населення, демографічна ситуація в країні, стан національного книговидання, руйнація системи збуту книжкової продукції, економічна ситуація у галузях-замовниках друкованої продукції, нестабільність законодавства, що регулює діяльність видавництв і поліграфічних підприємств, рівень розвитку ресурсних і фондоутворюючих галузей, наближеність до потенційних споживачів та замовників, рівень розвитку техніки та технології, рівень конкуренції в галузі.

Крім зовнішніх факторів, на ефективність використання основного капіталу впливають і внутрішні фактори, які розглянуті у другому розділі дисертації – “Аналіз використання основного капіталу поліграфічних підприємств”. У цьому розділі визначено фактори внутрішнього середовища, що впливають на ефективність використання основного капіталу, здійснено оцінку їх впливу, визначено основні напрями підвищення капіталовіддачі.

Ринкові умови господарювання, в яких функціонують підприємства вимагають від них постійної уваги до підвищення ефективності використання залучених ресурсів, складовою яких є основний капітал. Одним з напрямів цього процесу є проведення аналізу діяльності підприємства з метою визначення напрямів збільшення капіталовіддачі.

Дослідження ефективності використання основного капіталу проводилося по підприємствах Державної акціонерної компанії “Укрвидавполіграфія”. На першому етапі було здійснено оцінку динаміки показників, що характеризують ефективність використання основного капіталу. Як свідчать дані досліджень, протягом 2000-2003 років по підприємствах компанії спостерігалось зниження капіталовіддачі та рентабельності основного капіталу. Для виявлення причин зниження рівня використання основного капіталу було визначено фактори, що вплинули на зміну показника капіталовіддачі. В процесі вивчення господарської діяльності підприємств, нами були виділені основні чинники, що впливають на рівень ефективності використання основного капіталу, які за напрямом дії можна розділити на такі групи: технічні, організаційні, управлінські, комерційні, трудові, економічні (рис.3). Ряд наведених факторів характеризується впливом лише на показник капіталовіддачі, однак більшість факторів мають загальний характер, що пояснюється зв’язком і взаємним впливом, який існує між ними.

*************************

Рис. 3 Фактори внутрішнього середовища, що впливають на ефективність використання основного капіталу підприємств

На другому етапі дослідження здійснено ранжування факторів за ступенем їх впливу на ефективність використання основного капіталу, що дозволило визначити напрями підвищення капіталовіддачі. При визначенні шляхів підвищення ефективності використання основного капіталу необхідно враховувати, що на різних за рівнем капіталооснащеності підприємствах, фактори, які мають найбільш суттєвий вплив на показник капіталовіддачі, можуть відрізнятися. Тому розробку заходів в роботі здійснено з урахуванням розміру основного капіталу підприємства. Для визначення шляхів підвищення капіталовіддачі досліджувані підприємства були розподілені на три групи за рівнем капіталооснащеності.

Розраховані парні коефіцієнти кореляції засвідчили, що по підприємствах, які мають високий рівень капіталооснащеності основними напрямами підвищення ефективності використання основного капіталу можуть бути: зменшення тривалості простоїв, збільшення питомої ваги активної частини основного капіталу, прискорення темпів його оновлення, збільшення чисельності працюючих. Для підприємств з середнім рівнем капіталооснащеності: збільшення чисельності працюючих, зниження капіталоозброєності праці. Для підприємств з низьким рівнем капіталооснащеності: збільшення рівня використання потужностей, збільшення питомої ваги активної частини основного капіталу, покращення його стану.

Стан основного капіталу суттєво впливає на ефективність виробництва, тому підприємствам слід приділяти значну увагу його постійному оновленню. Оновлення основного капіталу підприємств ДАК “Укрвидавполіграфія” відбувається низькими темпами, що пов’язано з складним фінансовим становищем більшості з них, та ситуацією, що склалася на ринку поліграфічної техніки. Поліграфічні підприємства, через відсутність достатнього обсягу фінансових ресурсів, не мають можливості придбати нове устаткування, а закуповують вживане, після капітального ремонту. Для оцінки оновлення основного капіталу застосовується система показників, яка не дозволяє відобразити якісний склад введених об’єктів. Вони відображають лише введення в дію основного капіталу. Для більш точного відображення якості оновлення основного капіталу пропонується ввести коефіцієнт реального оновлення, що відображає питому вагу нового прогресивного основного капіталу:

де: Кр.он. – коефіцієнт реального оновлення;

Окв.н. – вартість введеного новітнього основного капіталу, грош.од.

ОКк.п. – вартість основного капіталу на кінець періоду, грош.од.

У третьому розділі – “Удосконалення процесу формування та ефективності використання основного капіталу підприємств” – визначено основні напрями формування основного капіталу підприємств з урахуванням взаємного впливу етапу життєвого циклу підприємства та стану попиту, що склався на цільовому ринку, розроблений підхід до вибору методу нарахування амортизації та визначені прогнозні показники ефективності використання основного капіталу поліграфічних підприємств.

З метою забезпечення виконання стратегічних і тактичних цілей підприємства на різних стадіях його функціонування та уникнення розбіжностей між потребами споживачів та виробничими можливостями в роботі пропонується здійснювати процес формування основного капіталу з урахуванням взаємного впливу етапу життєвого циклу підприємства та стану попиту, що склався на цільовому ринку (табл. 1).

Таблиця 1

Напрями формування основного капіталу в залежності від етапу життєвого циклу підприємства та ситуації на ринку

Етапи життєвого циклу підприємства | створення і виходу на ринок | зростання | зрілість | спад | Стан попиту | в умовах стабільного асортименту товарів на ринку | незначний | збільшення | стабільний | зменшення | в умовах зміни асортименту товарів на ринку | поява попиту на товар покращених споживчих якостей* | поява попиту на товар, що виготовлений на основі принципово нових технологій** | Напрями формування основного капіталу | в умовах стабільного асортименту товарів на ринку | створення основного капіталу | збільшення на технологічній основі, що використо-вується під-приємством | підтримання в робочому стані для забезпе-чення випуску продукції належної якості | зменшення обсягу і оптимізація складу

(за потреби) | заміна зношених об’єктів | (за наяв-ності фі-нансових ресурсів)

в умовах зміни асортименту товарів на ринку | модернізація основного капіталу*

впровадження принципово нової техніки і технологій**

Проведене дослідження засвідчило, що розвиток основного капіталу поліграфічних підприємств останнім часом відбувався екстенсивним шляхом: зростала кількість підприємств, збільшувалась їх капіталооснащеність. Поряд з цим, якісних змін в структурі основного капіталу не відбувається – поліграфічні підприємства характеризуються низькими темпами оновлення основного капіталу і впровадження інновацій.

Визначений прогнозний обсяг основного капіталу поліграфічних підприємств на основі стандартизованої кривої розподілу фактичних строків служби об’єктів на основі кривої розподілу Уінфрі та інформації про обсяги інвестиції засвідчив, що його розмір зростатиме і надалі. Але, так як на більшості підприємств устаткування, що вичерпало термін використання, знаходиться в експлуатації, можна передбачити, що обсяги вибуття основного капіталу будуть меншими, а його прогнозний обсяг, відповідно, більшим. Проведені у другому розділі роботи розрахунки засвідчують негативний вплив зростання обсягу основного капіталу на ефективність його використання, тому підприємствам слід зосередити увагу не на його накопиченні, а на оновленні, яке є одним з напрямків підвищення ефективності використання основного капіталу. Для цього необхідно розробити програму інноваційного розвитку галузі, яка б передбачала інтенсифікацію процесу технічної і технологічної перебудови діючих виробництв, розширення кола наукових розробок. Для виконання концепції на державному рівні слід передбачити надання податкових пільг та пільгового кредитування як для підприємств, що займаються створенням інноваційних продуктів, так і для тих суб’єктів підприємницької діяльності, що впроваджують їх у виробництво.

Аналіз джерел фінансування переоснащення підприємств показав, що його здійснення за рахунок власних коштів є майже неможливим. Залучення позикових коштів для придбання нової техніки є також ускладненим через обмежені обсяги довгострокового кредитування, високі відсотки за позики. Застосування лізингу для оновлення основного капіталу поліграфічними підприємствами є проблематичним через недостатню розвиненість даного виду діяльності в Україні. Тому для вирішення питання впровадження новітньої техніки на поліграфічних підприємствах пропонується більш широке застосування кредитів, які надають виробники поліграфічного устаткування. Ставки за користування даним видом кредитів є найнижчими серед банківських та лізингових.

Амортизаційні відрахування є одним з джерел оновлення основного капіталу. З 2000 року підприємствам надане право самостійно визначати методи нарахування амортизації та термін корисного використання об’єктів. В умовах, коли потужності поліграфічних підприємств завантажені не повністю, основною причиною вибуття основного капіталу є моральний знос, тому на нашу думку, при виборі терміну використання доцільно орієнтуватися на темпи науково-технічного прогресу у галузі поліграфічного машинобудування. Враховуючи це, пропонується встановити строк служби складального устаткування, що будується на базі обчислювальної техніки, у межах трьох-чотирьох років, решти устаткування – у межах семи-десяти років.

Як відомо, з часом витрати на утримання основного капіталу зростають, що відображається на ефективності його використання та на собівартості виготовленої продукції. Для зменшення цього впливу, необхідно застосовувати такий метод амортизації, що дозволить рівномірно розподілити суму відрахувань та витрат протягом всього періоду використання об’єктів основного капіталу. В дисертації розроблений підхід до вибору оптимального методу нарахування амортизації, основні етапи якого наведені на рис. 4.

***********************

Рис.4 Основні етапи визначення оптимального методу нарахування амортизації

Проведена апробація методики дозволила встановити, що дотримання рівномірності розподілу витрат забезпечує: для складального устаткування – рівномірний метод нарахування амортизації, для друкарського – прямолінійний та кумулятивний метод, для палітурно-брошурувального – кумулятивний метод.

Для визначення перспективних напрямів формування основного капіталу поліграфічних підприємств та оцінки ефективності його використання в роботі була використана виробнича функція Кобба-Дугласа. Прогнозні показники свідчать, що темпи росту обсягів випуску продукції підприємствами галузі значно перевищують темпи збільшення розміру залучених ресурсів, що пов’язане зі зростаючою віддачею від масштабу. Така тенденція призведе до зростання капіталовіддачі та підвищення у майбутньому ефективності використання основного капіталу (табл. 2).

Таблиця 2

Прогнозний обсяг випуску продукції поліграфічних підприємств

Показник | межа прогнозу | 2003 | 2004 | 2005 | 2006

Випуск продукції, млн. грн. (y) | нижня | 1276 | 1416 | 1616 | 1886

верхня | 1355 | 1500 | 1708 | 1988 | Темп росту, % | нижня | - | 111.0 | 114.1 | 116.7 | верхня | - | 110.7 | 113.9 | 116.4 | Основний капітал, млн. грн. (K) | нижня | 1327 | 1385 | 1464 | 1565

верхня | 1335 | 1393 | 1472 | 1573 | Темп росту, % | нижня | - | 104.4 | 105.7 | 106.9 | верхня | - | 104.3 | 105.7 | 106.9 | Чисельність працюючих, тис.чол. (L) | нижня | 37.4 | 38.8 | 40.5 | 42.3

верхня | 40.7 | 42.1 | 43.8 | 45.6

Темп росту, % | нижня | - | 103.7 | 104.4 | 104.5

верхня | - | 103.4 | 104.0 | 104.1

Капіталовіддача основного капіталу, грн. | нижня | 0.96 | 1.02 | 1.10 | 1.21

верхня | 1.01 | 1.08 | 1.16 | 1.26

Темп росту, % | нижня | - | 106.3 | 108.0 | 109.2

верхня | - | 106.1 | 107.8 | 108.9

Продуктивність праці, тис.грн./чол. | нижня | 34.1 | 36.5 | 39.9 | 44.6

верхня | 33.3 | 35.6 | 39.0 | 43.6

Темп росту, % | нижня | - | 107.0 | 109.3 | 111.7

верхня | - | 107.0 | 109.4 | 111.8

Капіталоозброєність праці, тис.грн./чол. | нижня | 35.5 | 35.7 | 36.1 | 37.0

верхня | 32.8 | 33.1 | 33.6 | 34.5

Темп росту, % | нижня | - | 100.6 | 101.3 | 102.4

верхня | - | 100.9 | 101.6 | 102.6

Також прогнозна оцінка передбачає збільшення обсягів випуску як видавничої так і невидавничої продукції та розширення її номенклатури. Такі зміни на цільовому ринку обумовлюють вибір перспективних напрямів формування основного капіталу.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичні узагальнення і розроблені шляхи підвищення ефективності формування та використання основного капіталу підприємств в умовах ринкової економіки.

1. Місце підприємств у галузі, їх фінансовий стан, конкурентоспроможність на ринку залежить від стану та ефективності використання основного капіталу. Проведене дослідження виявило відсутність єдності у визначенні основного капіталу підприємств та його речового змісту. В роботі доведено неправомірність ототожнення понять “основний капітал”, “основні засоби”, “основні фонди”. Різниця між ними полягає в їх складі, матеріальності форми, порядку зміни балансової вартості під час експлуатації. На основі узагальнення теоретичних досліджень було сформульоване наступне визначення основного капіталу - це нефінансові активи підприємства, що утримуються ним з метою виробництва продукції, надання послуг, термін використання яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він триваліший за рік) і вартість яких поступово переноситься на створений продукт. Речовим складом основного капіталу, на нашу думку, є основні засоби та нематеріальні активи.

2. В роботі було здійснене уточнення складу ознак, згідно яких об’єкт може бути віднесений до основного капіталу. До основних критеріїв, що розкривають сутність основного капіталу можна віднести: призначення (частина майна, від володіння якою підприємство може одержати прибуток); особливість перенесення вартості на вартість готового продукту; незмінність натуральної форми в процесі використання; термін використання (більше одного року або операційного циклу, якщо він триваліший за рік).

До складу додаткових критеріїв, що характеризують склад основного капіталу та сферу застосування можна включити: сфера застосування (виробництво продукції, надання послуг, здійснення адміністративних і збутових функцій); їх функціональна роль (засоби праці, земля, об’єкти, що забезпечують умови для здійснення господарської діяльності підприємства).

3. Дослідження процесу управління формуванням основного капіталу дозволило обґрунтувати нову його стадію – маркетинг оновлення, який являє собою діяльність підприємства спрямовану на визначення варіантів оновлення основного капіталу з метою найбільш повного задоволення запитів споживачів на основі вивчення потреб цільового ринку. Це повністю відповідає маркетинговій філософії і дозволяє підприємствам здійснювати обґрунтований вибір варіантів формування і оновлення основного капіталу.

4. В процесі вивчення функціонування поліграфічних підприємств були виявлені основні чинники, що впливають на ефективність використання основного капіталу. На рівень капіталовіддачі впливають зовнішні і внутрішні чинники. Зовнішніми чинниками є - стан економіки України, складна демографічна ситуація, зниження купівельної спроможності населення, недосконале податкове законодавство, значна залежність галузі від імпорту через нерозвиненість власного виробництва поліграфічного устаткування і матеріалів, стан вітчизняного книговидання, зростання рівня конкуренції в галузі. До внутрішніх відносяться технічні, організаційні, управлінські, комерційні, трудові та економічні фактори.

5. Вивчення сучасних тенденцій оновлення основного капіталу дозволило запропонувати удосконалення системи показників його руху за рахунок введення коефіцієнту реального оновлення, який відображає питому вагу введеного в дію новітнього основного капіталу, що дозволяє оцінити якість процесу оновлення.

6. Для вибору напрямів формування основного капіталу в роботі запропоновано враховувати взаємний вплив етапу життєвого циклу підприємства та стану попиту на його продукцію. Це дозволить підвищити ефективність управлінських рішень стосовно формування, оновлення, зміни структури і обсягу основного капіталу підприємства.

7. Одним із напрямів підвищення ефективності використання основного капіталу є його оновлення. Через проведення роздержавлення галузі відсутня єдина концепція впровадження наукоємних технологій у процеси поліграфічного виробництва. Все це збільшує масштаби технологічного і технічного відставання від іноземних виробників. Тому для подолання технічної відсталості вітчизняного поліграфічного виробництва необхідно здійснити перехід галузі на інноваційний шлях розвитку, що дозволить інтенсифікувати процес впровадження новітньої техніки і технології, підвищити якість продукції до рівня світових стандартів. З цією метою розроблено основні положення програми інноваційного розвитку поліграфічних підприємств, яка передбачає інтенсифікацію процесу технічної і технологічної перебудови діючих виробництв, розширення кола наукових розробок. Для виконання концепції на державному рівні слід передбачити надання податкових пільг та пільгового кредитування як для підприємств, що займаються створенням інноваційних продуктів, так і для тих суб’єктів підприємницької діяльності, що впроваджують їх у виробництво.

8. Брак коштів на проведення оновлення основного капіталу, нерозвиненість лізингової діяльності, кредитна політика банківських установ змушує застосовувати інші джерела фінансування. Дослідження ситуації на ринку поліграфічної техніки дозволило обґрунтувати доцільність більш широкого використання кредитів, що надаються виробниками устаткування. Ставки за користування даним видом кредитів є найнижчими серед банківських та лізингових.

9. Дослідження виявили накопичення на поліграфічних підприємствах значної кількості застарілого і зношеного устаткування. Його використання у виробничому процесі значно збільшує собівартість продукції, оскільки підприємства несуть значні додаткові витрати на підтримання такого устаткування в робочому стані. З метою забезпечення рівномірного розподілу сукупних витрат протягом усього терміну використання був запропонований методичний підхід до визначення методу нарахування амортизації. Висновки, одержані в ході дослідження вказують на необхідність внесення змін у законодавство з метою розширення сфери дії бухгалтерських методів нарахування амортизації.

10. На підставі проведених досліджень обґрунтовано напрямки підвищення ефективності використання основного капіталу підприємств ДАК “Укрвидавполіграфія”: оптимізація його обсягу і складу, підвищення рівня використання потужностей, прискорення темпів оновлення основного капіталу, збільшення змінності роботи.

 

ПЕРЕЛІК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

В наукових фахових виданнях:

1. Григорова З.В. До питання розвитку поліграфічної промисловості України // Збірник наукових праць “Формування ринкових відносин в Україні”. – К.: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України. - вип. 7-8 (26-27). – 2003. - с. 87-90

2. Григорова З.В. Оптимальні методи нарахування амортизації основного капіталу підприємствами поліграфічної промисловості України // Збірник наукових праць “Технологія і техніка друкарства”. – вип.2. – 2003. – с.116-121

3. Григорова З.В. Деякі аспекти використання і відтворення основного капіталу поліграфічної промисловості України // Збірник наукових праць “Формування ринкових відносин в Україні”. – К.: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України. - вип. 7-8 (26-27). – 2003. - с. 87-91

4. Григорова З.В. Шляхи удосконалення використання основного капіталу поліграфічної промисловості України // Актуальні проблеми гуманізації управління та регулювання економіки. Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія економічна. – Вип.612. – Харків: ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2003. – с.92-97

В інших виданнях:

1. Григорова З.В. Шляхи підвищення ефективності роботи акціонерних книжкових поліграфічних підприємств // Доповіді І науково-технічної конференції студентів і аспірантів “Друкарство молоде”. – К.: Видавничо-поліграфічний факультет НТУУ “КПІ”. – 2001. – с. 49-51

2. Григорова З.В. Методи нарахування амортизації основного технологічного устаткування поліграфічних підприємств // Наукові записки. – вип. 4. – Львів: УАД. – 2001. – с. 80-82

3. Григорова З.В. До питання оновлення техніки на поліграфічних підприємствах // Доповіді ІІ науково-технічної конференції студентів і аспірантів “Друкарство молоде”. – К.: Видавничо-поліграфічний факультет НТУУ “КПІ”. – 2002. – с. 92-93

4. Григорова З.В. Ефективність використання основного капіталу поліграфічних підприємств // Доповіді ІІІ науково-технічної конференції студентів і аспірантів “Друкарство молоде”. – К.: Видавничо-поліграфічний факультет НТУУ “КПІ”. – 2003. – с. 107-110

5. Григорова З.В. Соціально-економічні аспекти впливу на розвиток поліграфічної промисловості України // Доповіді ІV науково-технічної конференції студентів і аспірантів “Друкарство молоде”. – К.: Видавничо-поліграфічний факультет НТУУ “КПІ”. – 2004. – с.138-142

АНОТАЦІЯ

Григорова З.В. Формування та ефективність використання основного капіталу підприємств. – Рукопис. Дисертація на здобуття ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – ЄУФІМБ, Київ, 2005.

Дисертація присвячена поглибленню теоретико-методичних положень, спрямованих на удосконалення процесу формування основного капіталу підприємства, та розробці рекомендацій щодо вибору напрямів і форм підвищення ефективності його використання.

В роботі здійснено уточнення сутнісної характеристики та складу основного капіталу, обґрунтовано його відмінність від основних засобів та основних фондів. Обґрунтовано нову стадію оновлення основного капіталу – маркетинг оновлення та удосконалено систему показників, що характеризують рух та використання основного капіталу. На основі результатів дослідження діяльності підприємств визначено фактори внутрішнього середовища, що впливають на ефективність використання основного капіталу, здійснено оцінку їх впливу, визначено основні напрями підвищення капіталовіддачі. Визначені основні напрями формування основного капіталу підприємств, які передбачають урахування взаємного впливу етапу життєвого циклу підприємства та стану попиту, що склався на цільовому ринку. В роботі здійснено обґрунтування підходів до вибору методів нарахування амортизації та розроблені рекомендації щодо удосконалення процесу бухгалтерського обліку основного капіталу. За результатами проведених досліджень визначені основні напрями підвищення ефективності використання основного капіталу поліграфічних підприємств.

Ключові слова: основний капітал, ефективність, капіталовіддача, амортизація, формування основного капіталу.

АННОТАЦИЯ

Григорова З.В. Формирование и эффективность использования основного капитала предприятий. – Рукопись. Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – ЕУФИМБ, Киев, 2005.

Диссертация посвящена углублению теоретико-методологических положений по усовершенствованию процесса формирования основного капитала предприятий и разработке рекомендаций по выбору направлений и форм повышения эффективности его использования.

На основании обобщения теоретических исследований произведено уточнение сущности и состава основного капитала. Изучение процесса его формирования позволило выделить новую его стадию – маркетинг обновления, которая включает следующие этапы: определение потребности в обновлении основного капитала, изучение рынка поставщиков, оценку вариантов, принятие решения о покупке. Учитывая сложившиеся закономерности в процессе обновления основного капитала, в работе предлагается усовершенствовать систему показателей движения основного капитала путем введения дополнительного показателя – коэффициента реального обновления. Обобщены и систематизированы факторы, влияющие на эффективность использования основного капитала, изучено их влияние на показатель капиталоотдачи.

Для выбора направлений формирования основного капитала в работе пердложено учитывать взаимное влияние этапа жизненного цикла предприятия и состояние проса на его продукцию. Предложены основные направления разработки программы инновационного развития полиграфии, которая должна предусматривать интенсификацию процесса технической и технологической перестройки действующих производств, увеличения числа и диапазона научных разработок. Изучение методов амортизации позволило разработать подход к определению оптимальной методики начисления амортизационных отчислений. Также разработаны рекомендации по усовершенствованию процесса бухгалтерского учета основного капитала с целью повышения его информативности. На основе обобщения полученных в ходе исследований результатов предложены мероприятия по повышению эффективности использования основного капитала предприятий отрасли.

Ключевые слова: основной капитал, эффективность, капиталоотдача, амортизация, формирование основного капитала.

ANNOTATION

Z.V. Grigorova Formation and efficiency of use of a fixed capital of the enterprises. - Manuscript. The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.01 - economy, organization and management of the enterprises. – EUFIMB, Kiev, 2005.

The scientific work is devoted to a deepening of theoretical and methodological rules on improvement of process of formation of a fixed capital of the enterprises and development of the recommendations at the choice of directions and forms of increase of efficiency of its use.

In the work the specification of essence and structure of a fixed capital is made, its difference from other concepts is proved. The study of process of reproduction of a fixed capital has allowed to allocate its new stage - the marketing of updating of a fixed capital and offered to improve system of parameters of updating of a fixed capital. On the basis of results of research of activity of the enterprises the factors of internal environment, which have influence on efficiency of use of a fixed capital, are determined. The estimation of their influence is carried out, the main directions of the rise of efficiency of use of a fixed capital are determined. The basic directions of formation of a fixed capital of the enterprises are determined, which take into account mutual influence of a stage of life cycle of the enterprise and condition of demand, which has developed in the target market. The study of methods of amortization has allowed develop the methodological approaches to definition of an optimum


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНЕ ФОРМУВАННЯ ЦЕНТРІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Автореферат - 26 Стр.
РОЗВИТОК В УКРАЇНІ СИСТЕМИ ПІДПРИЄМНИЦТВА: ФОРМУВАННЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Автореферат - 23 Стр.
ПРОЦЕС РОЗКЛАДУ АЛЖИРСЬКИХ ФОСФОРИТІВ У ВИРОБНИЦТВІ АМОНІЗОВАНОГО СУПЕРФОСФАТУ НЕПЕРЕРВНИМ СПОСОБОМ - Автореферат - 30 Стр.
МІКРОБІОЦЕНОЗ ПІХВИ ПРИ ЗАГРОЗІ ПЕРЕРИВАННЯ ВАГІТНОСТІ І ЙОГО КОРЕКЦІЯ - Автореферат - 25 Стр.
РОЗРОБКА СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ПРЕПАРАТУ НА ОСНОВІ ОЛІЇ РОЗТОРОПШІ ПЛЯМИСТОЇ - Автореферат - 19 Стр.
ПОЛІТИКО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ДЕПОРТАЦІЇ З КРИМСЬКОЇ АРСР ТА РЕПАТРІАЦІЇ ДО АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ У СКЛАДІ УКРАЇНИ (1941 – 1996 рр.): історико-правове дослідження - Автореферат - 30 Стр.
ВПЛИВ НАЛОКСОНА, САЛІЦИЛОВОЇ КИСЛОТИ І ЇЇ ПОХІДНИХ НА ЕЛЕКТРИЧНУ АКТИВНІСТЬ І ТРАНССИНАПТИЧНІ ЗВ - Автореферат - 27 Стр.