У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ІВАНА ФРАНКА

ЖУК Оксана Петрівна

УДК 334.716:339.5+338.4:330.342.22](477)

УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.02.03 – Організація управління, планування

та регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі менеджменту Львівського національного університету імені Івана Франка Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук

Олесневич Данієла Любомирівна,

Львівський національний університет,

імені Івана Франка,

доцент кафедри менеджменту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Школа Ігор Миколайович,

Чернівецький торгово-економічний інститут КНТЕУ,

завідувач кафедри міжнародної економіки та

економіки підприємства;

кандидат економічних наук, доцент

Семів Роман Андрійович,

Львівський банківський інститут

Національного банку України,

завідувач кафедри менеджменту і економіки.

Провідна установа: Запорізький державний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра теорії та практики менеджменту

Захист відбудеться 24 листопада 2005 р. о 13.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.051.01 у Львівському національному університеті імені Івана Франка за адресою: м. Львів, просп. Свободи, 18, ауд. 115.

З дисертацією можна ознайомитися в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою: м. Львів, вул. Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий 21 жовтня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради проф. Панчишин С.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У сучасних умовах стабільний розвиток національної економіки значною мірою залежить від рівня її інтегрованості у світове господарство. Однією із найпоширеніших форм цього процесу для окремої держави є її зовнішньоторговельна діяльність (ЗТД). Теоретичні дослідження та практичний досвід багатьох країн свідчать, що їх економічне зростання тісно пов’язане із розвитком зовнішньої торгівлі. У період ринкової трансформації економічної системи України зовнішньоторговельні зв’язки відіграють надзвичайно важливу роль у відтворювальному процесі, що актуалізує наукові дослідження цієї сфери.

Проблеми взаємодії національних економік різних країн через зовнішньоторговельні зв’язки здавна цікавили науковців. Багато вітчизняних та зарубіжних фундаментальних наукових праць присвячені дослідженню зовнішньої торгівлі як особливої підсистеми національної економіки. Це, зокрема, праці класиків економічної науки ? А. Сміта, С. Десницького, М. Балудянського, Д. Рікардо, К. Маркса, М. Туган-Барановського, В. Тимошенка та інших.

У сучасній вітчизняній економічній науці різні аспекти ЗТД висвітлено у працях В. Будкіна, І. Бураковського, А. Гальчинського, І. Грабинського, О. Гребельника, С. Злупка, О. Кириченка, В. Козика, А. Кредісова, Ю. Макогона, М. Мальського, В. Новицького, Д. Олесневич, С. Осики, Ю. Пахомова, І. Пузанова, В. Рокочі, А. Рум’янцева, Є. Савельєва, В. Сіденка, С. Соколенка, А. Філіпенка, Н. Фомічевої, Т. Циганкової, В. Шевчука, І. Школи та багатьох інших учених.

Важливі наукові ідеї щодо зовнішньої торгівлі відображено у працях зарубіжних учених ? І. Балабанова, Е. Гекшера, І. Герчікової, Ч. Гіла, Дж. Данінга, Д. Деніелса, А. Кірєєва, М. Кордена, В. Леонтьєва, Дж. Майєра, Р. Ноздрєвої, Б. Оліна, М. Портера, Л. Радеби, А. Ругмана, Ф. Рута, П. Семюельсона, І. Фамінського, Г. Хоберлера та інших.

Однак, незважаючи на значний науковий доробок, питання ефективного здійснення ЗТД та інтеграції вітчизняної економіки у сучасну світову економіку ще недостатньо розроблені і тому потребують подальшого вивчення на усіх організаційних ланках, передовсім, на рівні регіональному та на рівні підприємств як безпосередніх учасників зовнішньоторговельних зв’язків. Різні теоретичні і практичні аспекти дослідження механізму залучення регіонів у міжнародну економічну діяльність та особливостей організації ЗТД на рівні підприємств висвітлені у роботах І. Багрової, М. Долішнього, Г. Дроздової, В. Кравченка, А. Кредісова, Ю. Макогона, І. Михасюка, А. Мокія, Є. Савельєва та інших вітчизняних учених.

Потребують подальшого вивчення шляхи виходу підприємств на глобальні ринки, не обґрунтовано у багатьох випадках інструменти та методи регулювання експортно-імпортної діяльності, не враховуються повною мірою конкурентні переваги та інтереси суб’єктів ЗТД при розробленні стратегічних програм економічного розвитку регіонів та національної економіки в цілому. Як свідчить практичний досвід, більшість проблемних питань у здійсненні підприємствами ЗТД мають управлінський характер, що зумовило вибір теми даного дисертаційного дослідження, обґрунтування його мети, завдань, а також логіки викладу.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано у розрізі плану науково-дослідницької роботи, що здійснюється на економічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, а саме у межах держбюджетної теми “Управління розвитком сфери послуг в регіоні (Західні області України)”, номер державної реєстрації 0103U 005949.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є з’ясування теоретичних та методологічних положень і узагальнення практики управління ЗТД підприємств в Україні на усіх управлінських рівнях, та, насамперед, на рівні суб’єктів господарювання, розроблення практичних рекомендацій щодо активізації роботи вітчизняних підприємств на зовнішньому ринку.

Досягнення поставленої мети передбачає вирішення таких завдань:

- проаналізувати еволюцію розвитку теорії зовнішньої торгівлі, з’ясувавши при цьому її місце і значення у сучасних концепціях економічного зростання, уточнити та адаптувати категорійний апарат;

- визначити системно-структурну характеристику ЗТД підприємств як специфічного об’єкту управління і регулювання;

- розкрити роль і значення інституційно-методичного забезпечення економіко-правових механізмів регулювання експортно-імпортної діяльності підприємств;

- провести комплексний аналіз та оцінку стану і тенденцій формування регіональної зовнішньоторговельної спеціалізації підприємств як передумови ефективних зовнішньоторговельних зв’язків;

- на основі використання положень системно-функційного підходу у менеджменті сформулювати теоретико-методологічні принципи організації процесу управління ЗТД підприємств;

- з’ясувати значення експортної конкурентоспроможності підприємства в управлінні ЗТД та визначити її параметри;

- розробити універсальну методику оцінки результативності та ефективності управління ЗТД підприємств;

- визначити пріоритетні напрями вдосконалення управління та активізації ЗТД вітчизняних підприємств.

Об’єктом дослідження є зовнішньоторговельна діяльність промислових підприємств України в умовах ринкової трансформації її економіки.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади та особливості функціонування організаційно-економічного механізму управління зовнішньоторговельною діяльністю промислових підприємств в умовах перехідної економіки України.

Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження стали загальні та спеціальні методи наукового аналізу соціально-економічних процесів, система законів та принципів, які входять у понятійно-категорійний апарат економічної теорії, науки управління та теорії міжнародної економіки. Зокрема, на підставі використання методів наукового аналізу та синтезу проаналізовано теоретичні підходи та сучасні погляди на розвиток ЗТД як важливої підсистеми національної економіки. Метод системно-функційного та SWOT-аналізу покладено в основу дослідження особливостей процесу управління ЗТД підприємств. Порівняльно-статистичний метод використано для оцінки передумов, сучасного стану і динаміки розвитку зовнішньоторговельних зв’язків промислових підприємств Львівщини, для формування перспективних напрямків їх експортної спеціалізації, а метод експертних оцінок та логічного узагальнення результатів - при визначенні показників характеристики експортної конкурентоспроможності підприємств та оцінки ефективності системи управління ЗТД.

Інформаційною базою дослідження є основні положення міжнародних договорів та нормативно-правових актів України із питань ЗЕД, періодична і монографічна література, статистичні та аналітичні матеріали Державного комітету статистики України, Головного управління статистики у Львівській області, міжнародних економічних організацій, Головного управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та іноземних інвестицій Львівської облдержадміністрації та деяких промислових підприємств Львівської області різних галузей, зокрема, ВАТ “Іскра”.

Наукова новизна отриманих результатів. Наукова новизна і цінність одержаних результатів полягає у розробленні та поглибленні теоретико-методологічних положень і організаційно-економічного механізму управління ЗТД підприємств, зокрема:

вперше:

- обґрунтовано необхідність використання комплексного підходу до управління ЗТД підприємств як цілісної системи, яка розглядається, з одного боку, як частина внутрішньофірмового менеджменту, а з іншого – як головна ланка багаторівневої системи управління в межах національної та світової економіки, що дає змогу оптимізувати цю систему, враховуючи синергетичний ефект використання взаємозв’язків і взаємозалежності між різними ієрархічними рівнями управління ЗТД;

- доведено, що в умовах ринкової трансформації національної економіки при оцінці результативності та ефективності системи управління ЗТД підприємств визначальною стає саме якісна оцінка організаційно-економічної підсистеми управління, яка є точнішим індикатором у визначенні рівня менеджменту;

уточнено і обґрунтовано:

- зміст понятійно-термінологічного апарату ЗТД, що дало можливість більш змістовно визначити її місце і роль в економічному зростанні та розкрити організаційно-управлінський механізм ЗТД підприємств, встановлено при цьому субординаційно-ієрархічні взаємозв’язки між основними суб’єктами управління ЗТД;

- концептуальні засади системи управління ЗТД підприємств, на основі застосування методології системно-функційного підходу, яка є поліфункціональною та багатокомпонентною і функціонування якої здійснюється під впливом чинників внутрішнього та зовнішнього середовища, при цьому сам процес управління характеризується циклічністю, прямими та зворотніми взаємозв’язками;

набуло подальшого розвитку:

- положення про вплив рівня експортної конкурентоспроможності підприємства як важливого елемента комплексної системи управління якістю на підвищення ефективності його ЗТД;

- формування пріоритетних напрямів зовнішньоторговельної спеціалізації підприємств на основі оцінки виробничо-господарського потенціалу регіону і врахування особливостей внутрішньогалузевої торгівлі.

Теоретична і практична значимість проведеного дослідження полягає у поглибленні наукового аналізу проблем управління ЗТД промислових підприємств. Наукові положення, висновки та рекомендації дослідження можуть використовуватися у практичній діяльності підприємств, які здійснюють експортно-імпортні операції, у роботі місцевих органів влади та управління, у процесі вдосконалення законодавчої і нормативної бази у сфері зовнішньоекономічної діяльності, при підготовці навчальних посібників, розробленні навчальних курсів, предметом вивчення яких є зовнішньоекономічна діяльність.

Окремі результати дослідження використано у роботі Головного управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та іноземних інвестицій Львівської облдержадміністрації при формуванні розділів “Зовнішня торгівля товарами і послугами” і “Міжнародний маркетинг зовнішньоекономічного потенціалу області” Плану соціально-економічного і культурного розвитку Львівської області на 2005 р. та розробці розділів з питань ЗТД і міжнародного співробітництва “Стратегії розвитку Львівщини до 2015 р.” (довідка № 34-2/8-425 від 18.05.2005 р.), а також у практиці управління ЗТД на підприємстві (довідка № 316 від 17.06.2004 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійним, завершеним дослідженням автора, в якому викладено наукові підходи до розв’язання важливих завдань розвитку управління ЗТД підприємств в умовах ринкової трансформації економіки України. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті ідеї і положення, які є результатом особистої роботи дисертанта.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати роботи доповідались та обговорювались на міжнародних студентсько-аспірантських конференціях: “Україна у ХХІ ст.: формування економічної системи” (м. Львів, 2001 р.), “Актуальні проблеми формування економічної системи України” (м. Львів, 2002 р.), “Економіка пострадянських країн: стан та перспективи розвитку” (м. Львів, 2003 р.), Регіональній науковій конференції “Концептуальні засади соціально-економічного розвитку Західного регіону України” (м. Тернопіль, 2002 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Ринкова трансформація економіки України: теорія, практика, перспективи” (м. Львів, 2003 р.), Четвертій міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 2003 р.), Науково-практичній конференції “Менеджмент у ХХІ столітті: розвиток організацій та управління персоналом” (м. Львів-Брюховичі, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Економіка України у євроінтеграційних процесах” (м. Львів, 2004 р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 7 статей у фахових наукових виданнях загальним обсягом 3,2 д.а., 2 з яких – у співавторстві, та 9 тез доповідей на наукових конференціях.

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Структура дисертації містить вступ, три розділи, проміжні висновки до розділів, загальні висновки, список використаних джерел. Дисертацію викладено на 196 сторінках комп’ютерного набору, вона включає 11 таблиць, 11 рисунків і 5 додатків. Список використаних джерел налічує 250 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дослідження, визначено його мету та завдання, конкретизовано об’єкт, предмет і методи дослідження, сформульовано наукову новизну, теоретичне та практичне значення дисертаційної роботи.

Перший розділ – “Теоретичні засади дослідження управління зовнішньоторговельною діяльністю підприємств” - присвячений аналізові еволюції теорій зовнішньої торгівлі, з’ясуванню суті ЗТД та визначення її ролі в економічному зростанні країн, структуризації процесу управління ЗТД підприємств та вивченню механізмів економічного і організаційно-правого регулювання у цій сфері в Україні.

Узагальнюючи теоретичні здобутки відомих вчених-економістів, які у різні часи досліджували проблематику зовнішньої торгівлі через взаємодію економік різних країн, автор робить висновок про те, що в їх основі є аналіз джерел порівняльних переваг країн та динаміки їх змін під впливом різних чинників. Проведене дослідження підтверджує безпосередній зв’язок між рівнем економічного розвитку країни, наявністю у неї певних порівняльних переваг та структурою її зовнішньоторговельного обороту.

Зовнішня торгівля забезпечує реальну участь національних економічних комплексів у системі сучасних міжнародних ринків різного характеру і стосовно вітчизняних суб’єктів господарювання набуває форми ЗТД. Під зовнішньоторговельною діяльністю автор розуміє специфічну сферу зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, яка виникає при здійсненні ними операцій купівлі-продажу товарів та послуг на світовому ринку. У роботі зазначено, що в умовах ринкової трансформації економіки ЗТД є панівною формою зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, а іноді ? єдиним способом їх виживання, і тому потребує ефективної моделі управління.

Дисертант розглядає ЗТД як багаторівневу категорію та специфічний об’єкт управління, виділяючи при цьому шість основних ієрархічних рівнів управління ЗТД, кожен з яких має свої суб’єкти та інструменти управлінського впливу (рис. 1). Усі наведені рівні управління ЗТД є важливими, взаємопов’язаними і взаємозалежними, проте за ступенем впливу на ЗТД підприємств визначальним є національний рівень.

У дисертації підтверджено, що ЗТД підприємств є відносно самостійною складовою внутрішньофірмового управління, що має свою специфіку, принципи і закономірності розвитку. За функціональним змістом управління ЗТД підприємств визначене автором як система дій та рішень, що пов’язані із формуванням, розвитком і реалізацією його конкурентних переваг та забезпеченням стабільної присутності на зовнішніх ринках.

Рис. 1. Характеристика ієрархічних рівнів управління ЗТД підприємств

Визначено, що ефективність зовнішньоторговельних операцій підприємства як об’єктів управління великою мірою зумовлюється оптимальним вибором форми їх здійснення, яка залежить від можливостей підприємства і сучасних тенденцій на світових ринках. Ще одним об’єктом управління у системі ЗТД підприємств, на думку дисертанта, є процес підготовки, укладання та виконання зовнішньоторговельних договорів. На основі аналізу національного законодавства автор зазначає, що сьогодні ще немає правового трактування терміну “зовнішньоторговельний договір”, проте у багатьох нормативних документах та на практиці його часто використовують. З огляду на це, у роботі запропоновано визначати зовнішньоторговельний договір як документ, що юридично оформляє зовнішньоторговельну операцію, закріплює відносини між партнерами, надаючи їм характер обов’язків, визначає порядок, способи і послідовність здійснення дій партнерами та передбачає забезпечення виконання зобов’язань сторонами.

Значну увагу автор акцентує на зміні ролі держави у здійсненні підприємствами ЗТД: із управління ? в умовах адміністративно-планової економіки, на державне регулювання, яке має полягати у створенні умов і сприянні розвитку ЗТД підприємств – в умовах ринкової трансформації економіки. У дисертації зроблено висновок, що більшість економістів розглядають підвищення ефективності трансформаційних економік у прямому зв’язку із лібералізацією торгівлі та макроекономічною стабільністю, проте протекціонізм і далі залишається у практиці зовнішньоторговельної політики більшості розвинутих країн світу. Реалії, у яких відбувається ринкова трансформація економіки Україні, є доволі своєрідними, тому відмова у перші роки незалежності від загальновизнаних можливостей державного регулювання, на думку автора, була помилкою.

Не відкидаючи важливого значення лібералізації зовнішньої торгівлі, дисертант обгрунтовує доцільність державного регулювання ЗТД, звертаючи особливу увагу на його межі, характер та методи здійснення. Розкриваючи особливості зовнішньоторговельної політики України, автор віддає перевагу застосуванню тарифних методів регулювання, які відповідають вимогам ринкової економіки. До інструментів нетарифного регулювання ЗТД, крім традиційних засобів, автор також відносить реєстрацію учасників ЗЕД та окремих видів зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Відзначено, що сучасна зовнішньоторговельна політика повинна враховувати міжнародні зобов’язання України перед окремими країнами, інтеграційними об’єднаннями і міжнародними організаціями.

У другому розділі дисертаційного дослідження “Аналіз та оцінка управління зовнішньоторговельною діяльністю підприємств в Україні” з’ясовано основні чинники формування та сучасні тенденції зовнішньоторговельної спеціалізації промислових підприємств, досліджено організаційно-управлінський механізм ЗТД підприємств, розглянуто особливості і головні проблеми управління ЗТД промислових підприємств Львівської області.

Значна увага акцентується на передумовах формування експортно-імпортної спеціалізації промислових підприємств Львівської області, яка залежить від багатьох чинників, серед яких у роботі виокремлено та проаналізовано такі їх групи: геополітичні, природно-ресурсні, соціально-економічні, науково-технічні. На основі цього автором виявлено, що географічне розташування досліджуваного регіону, яке характеризується прикордонністю і транзитністю, є одним із визначальних чинників активної ЗТД суб’єктів господарювання та своєрідним виробничим чинником.

Аналіз статистичних даних дав змогу дійти висновку про наявність негативних тенденцій у розвитку ЗТД підприємств Львівської області, що знайшли своє відображення у табл. 1. Серед характерних особливостей ЗТД промислових підприємств цього регіону автор виділяє високі темпи зростання імпорту, присутність внутрішньогалузевої торгівлі за багатьма товарними позиціями, покращення географічної структури експорту та імпорту у напрямі збільшення обсягів торгівлі із країнами ЄС, значне зменшення у зовнішньоторговельних операціях частки бартеру, високу залежність експорту підприємств регіону від давальницької сировини, насамперед, у галузі легкої промисловості.

Таблиця 1

Головні показники зовнішньоторговельної діяльності

промислових підприємств Львівської області у 1996-2004 рр.

Назва показника | 1996 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004

Зовнішньоторговельний оборот, млн. дол. | 654,03 | 687,7 | 1060,70 | 1395,25 | 3437,92 | 1758,17

Експорт, млн. дол. | 275,64 | 294,71 | 289,26 | 343,24 | 492,64 | 632,60

Імпорт, млн. дол. | 378,39 | 392,99 | 771,44 | 1052,01 | 2945,28 | 1125,57

Сальдо, млн. дол. | -102,75 | -98,28 | -482,18 | -708,77 | -2452,64 | -492,97

Кількість суб’єктів ЗТД, од | 1822 | 1839 | 1794 | 1773 | 1837 | 1809

Джерело: обчислено за даними Головного управління статистики у Львівській області

за 1996-2004 рр.

Відповідно до товарної структури зовнішньоторговельних операцій підприємств Львівщини (згідно із УКТЗЕД) у роботі обчислено індекси внутрішньогалузевої торгівлі Х. Грубеля та П. Ллойда. Результати обчислень дають змогу визначити серйозні недоліки та стратегічні переваги товарної структури експортно-імпортних операцій підприємств Львівської області. Зокрема, серед основних перспективних напрямів експортної спеціалізації підприємств цього регіону автор відзначає галузі машино- і приладобудування, фармацевтичну, легку, харчову та деревообробну промисловості, а також рекреаційно-туристичний і транспортний комплекси.

Обгрунтовуючи необхідність зменшення частки продукції низького ступеня оброблення в обсязі експорту області, дисертант водночас зазначає, що цей складний процес аж ніяк не повинен відбуватися за рахунок скорочення обсягів та зниження якості продуктів, експорт яких пов'язаний із реалізацією конкурентних переваг регіону, які базуються на концентрації багатих природних ресурсів.

У дисертації досліджуються особливості організаційно-управлін-ського механізму ЗТД промислових підприємств на основі використання методологічних принципів системно-функційного підходу. Зважаючи на це, управління ЗТД підприємства автор розглядає як відносно самостійний елемент у структурі загальнофірмового менеджменту, як складну і багатокомпонентну систему, функціонування якої пов’язане із систематичним аналізом внутрішнього та зовнішнього середовища і залежить від швидкості та гнучкості її реагування на будь-які зміни у цьому середовищі. З іншого боку, управління ЗТД підприємств є безперервним процесом взаємопов’язаних і взаємозалежних функцій менеджменту, які відображають його зміст та цільову спрямованість на усіх рівнях управління.

З огляду на це, процес управління ЗТД промислових підприємств автор розглядає як послідовність таких етапів: діагностика сучасного міжнародного середовища; аналіз причин та формування цілей виходу підприємства на зовнішній ринок; аналіз внутрішніх можливостей підприємства (на основі SWOT-аналізу); аналіз зовнішнього середовища (у розрізі національного і міжнародного зовнішнього середовища); розроблення і вибір стратегічних альтернатив ЗТД; вибір форми виходу на зовнішній ринок; адаптація організаційної структури підприємства до умов ЗТД; створення системи управління експортною конкурентоспроможністю підприємства; оцінка ефективності та результативності системи управління ЗТД підприємства.

У дисертації зазначається, що в аналізі зовнішнього середовища управління ЗТД підприємства його доцільно розглядати у розрізі національного (система державного регулювання ЗТД, структура, розміри та особливості внутрішнього споживчого ринку, наявність та характеристика конкуренції у даній галузі) та міжнародного зовнішнього середовища. Не менш важливим при організації ЗТД підприємства є дослідження його внутрішнього середовища, яке дозволяє виявити слабкі та сильні сторони функціонування підприємства. На основі аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища підприємство обирає оптимальну для себе форму виходу на зовнішній ринок, яка складається із виду та методу здійснення ним зовнішньоторговельних операцій, і формує адекватну умовам ЗТД організаційну структуру управління.

Аналіз організаційних структур управління ЗТД на українських підприємствах дає підстави для висновку, що вони є дуже індивідуалізованими і залежать від багатьох умов ведення цієї діяльності. Узагальнюючи здобутки міжнародної та вітчизняної практики, дисертант виокремлює три основні форми організаційних структур управління ЗТД підприємств в залежності від масштабів та особливостей цієї діяльності: просту, складну та структуру транснаціонального типу. Основні функції управління ЗТД на більшості вітчизняних підприємств, що здійснюють зовнішньоторговельні операції у значних обсягах та на постійній основі, виконує відділ зовнішньоекономічних зв’язків або зовнішньоекономічної діяльності. Однак із врахуванням процесів транснаціоналізації капіталу та виробництва у світовому господарстві, актуальними є питання побудови підприємствами складних транснаціональних структур управління ЗТД. Відзначено, що ефективність організаційної структури управління ЗТД підприємств значною мірою залежить і від наявності налагодженого, раціонально організованого документообігу, а також чіткого визначення посадових обов’язків, функціональних взаємозв’язків і кваліфікації фахівців.

У третьому розділі роботи “Напрями розвитку та вдосконалення управління зовнішньоторговельною діяльністю підприємств в Україні” визначено роль експортної конкурентоспроможності як важливої передумови виходу підприємств на зовнішні ринки, запропоновано алгоритм аналізу ефективності та результативності управління ЗТД промислового підприємства, окреслено концептуальні напрями активізації експортно-імпортної діяльності вітчизняних підприємств на усіх ієрархічних рівнях управління ЗТД.

В умовах ринкової трансформації економіки України зростає значення такої передумови ефективної ЗТД як конкурентоспроможність. Оскільки на сучасному етапі розвитку глобалізації підприємство, а не окрема країна, має більше можливостей створити конкурентоспроможний на світовому ринку продукт, особливу увагу у роботі відведено дослідженню експортної конкурентоспроможності на рівні товаровиробників, під якою автор розуміє досягнення та підтримання останніми конкурентних переваг у міжнародному суперництві. У цьому випадку доцільно говорити про управління експортною конкурентоспроможністю підприємства, яке у теоретичному і практичному розумінні є важливою складовою управління його ЗТД, а також інструментом експортної зовнішньоторговельної політики держави.

Керуючись теоретико-методологічими підходами до аналізу конкурентоспроможності країни та продукту, у роботі визначено основні підходи стосовно конкурентоспроможності підприємства та запропоновано основні елементи формування і підтримки експортних конкурентних переваг підприємства. Також показано, що саме істотне поліпшення якості в останньому десятиріччі було одним із джерел виходу багатьох розвинутих країн з економічного спаду і стало сміливим викликом традиційним підходам до економічного аналізу, які не розглядали якість як важливий критерій економічного зростання.

У дисертації обґрунтовано, що при визначенні ефективності експортних операцій підприємства, оцінці рівня управління його ЗТД доцільно обчислювати не лише традиційні показники економічної ефективності та ефекту експортно-імпортних операцій, а використовувати також комплексну систему кількісних і якісних показників економічного аналізу. Складність визначення ефективності управління ЗТД підприємства полягає у тому, що, по суті, відсутні універсальні показники, які б відображали рівень суто менеджменту, незалежно від загальних показників ефективності виробничо-збутової і зовнішньоторговельної діяльності. У дисертації проаналізовано та згруповано наявні показники для визначення ефективності зовнішньоторговельних операцій та запропонована універсальна методика оцінки результативності та ефективності управління ЗТД промислових підприємств. Управління ЗТД підприємства буде ефективним, якщо має місце виконання такої умови:

де, ЗПі зовн ? зусилля підприємства щодо подолання (зведення до мінімуму) негативного

впливу і-го зовнішнього чинника на ЗТД;

ЗПjвн зусилля підприємства щодо подолання (зведення до мінімуму) негативного

впливу j-го внутрішнього чинника на ЗТД;

Чі зовн негативний вплив і-го зовнішнього чинника на ЗТД підприємства;

Чjвн - негативний вплив j-го внутрішнього чинника на ЗТД підприємства;

(ЗПі зовн - Чі зовн)-ефект подолання (зведення до мінімуму) негативного впливу і-го

зовнішнього чинника на ЗТД;

(ЗПjвн - Чjвн)-ефект подолання (зведення до мінімуму) негативного впливу j-го

внутрішнього чинника на ЗТД;

п (k) – кількість зовнішніх (внутрішніх) чинників.

Автор робить висновок, що успіх проведення зовнішньоторговельних операцій залежить не лише від їх достовірної економічної оцінки, яка є лише грунтом для ухвалення ефективних управлінських рішень, а й від досвіду, інтуїції, знань спеціалістів та менеджерів, що відповідають за здійснення цих операцій. Важливим при цьому є використання попереднього досвіду підприємства у сфері управління ЗТД, володіння інформацією про партнерів та конкурентів, вміння вести переговори із зарубіжними партнерами і т.п.

Дисертантом запропоновано концептуальну модель управління ЗТД промислових підприємств на мікрорівні, основою якої є використання методології системно-функційного підходу (рис. 2.). Вона складається із сукупності підсистем, що відображають функціональну взаємозалежну та взаємопов’язану структуру процесу управління, і головною метою роботи кожної з яких є підвищення його ефективності. Відзначено, що враховуючи багатоплановість, складність та індивідуалізацію системи управління ЗТД підприємств, важко відобразити із високим ступенем деталізації усі її організаційно-економічні аспекти, проте ця модель містить основні управлінські елементи організації ЗТД підприємства.

Рис. 2. Концептуальна модель управління ЗТД підприємства

Здійснюючи трансформацію зовнішньоторговельної системи України, визначаючи стратегію її входження до світового економічного простору, принциповим моментом вдосконалення управління ЗТД підприємств є розгляд останнього з позиції ієрархічної моделі взаємодії найважливіших рівнів управління – національного, регіонального та рівня підприємств. У роботі запропоновані першочергові заходи щодо вдосконалення управління ЗТД підприємств на кожному із наведених організаційних рівнів.

Інтеграція України до міжнародного співтовариства, на думку автора, зумовлює реалізацію такої моделі управління ЗТД, яка б відповідала інтересам держави, з одного боку, враховувала б розвиток та зовнішньоторговельний потенціал її регіонів – з іншого, та зважала б на інтереси приватного, в т.ч. й іноземного бізнесу. Тому формування організаційно-управлінського механізму ЗТД підприємств як інтегральної категорії має відбуватись на засадах системно-функційного та інтеграційного підходів, що дозволяє забезпечити взаємоузгодженість процесів та цілей цього механізму між усіма рівнями управління ЗТД і на цій основі підвищення її ефективності.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукового завдання управління ЗТД промислових підприємств, що спрямоване на стимулювання розвитку зовнішньоекономічної діяльності в період ринкової трансформації економіки України. На основі досліджень зроблено такі висновки і пропозиції теоретичного та практичного характеру, які відображають вирішення головних завдань дисертації відповідно до поставленої мети.

1. Аналіз теоретичних концепцій участі країн у міжнародному поділі чинників виробництва та сучасних тенденцій розвитку світового господарства дає підстави стверджувати, що вільна ЗТД і відповідна відкритість національної економіки сприяють економічному зростанню країн. Спеціалізація країни на світовому ринку визначається наявністю, структурою та характером її порівняльних переваг, а підприємства – формуванням, розвитком та підтриманням своїх конкурентних переваг.

2. В умовах ринкової трансформації економіки вітчизняна система управління ЗТД підприємств перебуває ще в процесі розвитку і має необхідний потенціал для перетворення у важливий інструмент економічного зростання. Принциповим аспектом її побудови має стати використання ієрархічної моделі управління ЗТД, у якій першочергову увагу доцільно зосередити на її базовому рівні – на рівні підприємств як основних суб’єктів зовнішньоторговельних зв’язків.

3. Розглядаючи ЗТД промислових підприємств як специфічний об’єкт управління, визначено її структурні особливості, серед яких виділено основні принципи управління у цій сфері, суб’єкти і об’єкти, управлінські рівні організації ЗТД та основні інструменти регулювання відповідно до кожного рівня. Важливе значення для ефективного управління ЗТД підприємств має правильний вибір ним форми виходу на зовнішній ринок, що ґрунтується на класифікації видів та методів здійснення зовнішньоторговельних операцій.

4. Найкращою формою державного регулювання ЗТД підприємств для України, на думку дисертанта, була б така зовнішньоторговельна політика, що ґрунтується на поєднанні елементів лібералізації та обґрунтованого рівня протекціонізму, використовує переважно методи тарифного регулювання, враховує поточний стан економічного розвитку країни і сучасні тенденції на світовому ринку.

5. Проведений аналіз експортного потенціалу Львівської області і особливостей внутрішньогалузевої торгівлі дав змогу визначити серйозні недоліки та стратегічні переваги товарної структури експортно-імпортних операцій її підприємств. Зокрема, серед перспективних напрямів експортної спеціалізації промислових підприємств цього регіону основними є такі галузі, як машинобудування, приладобудування, фармацевтика, легка, деревообробна та харчова промисловості.

6. Несприятливими чинниками розвитку ЗТД промислових підприємств Львівської області є: надзвичайно велика залежність регіону від імпорту мінеральних продуктів і сировини; неефективна товарна та географічна структура зовнішньої торгівлі; неповна завантаженість виробничих потужностей багатьох провідних підприємств-експортерів; велика частка зовнішньоторговельних операцій, що здійснюються із використанням давальницької сировини, насамперед серед підприємств легкої промисловості.

7. Управління ЗТД підприємства розглянуто як відкриту систему, яка складається із взаємозалежних внутрішніх елементів та перебуває під постійним впливом зовнішнього середовища. Такий підхід дає змогу пов’язати систему управління ЗТД підприємств із стратегічним менеджментом і допомагає правильно визначити її стратегічний профіль. З точки зору використання методології функційного підходу, управління ЗТД підприємств можна розглядати як безперервний процес взаємопов’язаних функцій, які відображають її суть та здійснення яких підпорядковане єдиній меті.

8. На основі вивчення організаційних структур управління ЗТД промислових підприємств в Україні можна виділити їх три основні форми: просту, складну і транснаціональну. Власне на розвитку та впровадженні у практику управління, насамперед, транснаціональної форми зовнішньоторговельного апарату повинні зосереджувати свою увагу підприємства, які ведуть активну діяльність на зовнішніх ринках.

9. Найважливішим напрямом підвищення ефективності управління ЗТД промислових підприємств є формування та підтримання їх експортної конкурентоспроможності, складовими якої є конкурентоспроможність експортної продукції, рівень маркетингу підприємства на зовнішніх ринках, впровадження системи управління якістю світового рівня. При цьому слід враховувати тенденцію щодо збільшення ролі набутих конкурентних переваг у формуванні конкурентоспроможності товаровиробників порівняно із природними. Для оцінки результативності системи управління ЗТД підприємств домінуючим має стати визначення рівня ефективності менеджменту у цій сфері, що ґрунтується на використанні комплексу не лише кількісних, а й якісних показників.

10. На основі узагальнення теоретичних досліджень та аналізу практичного досвіду доведено, що при формуванні концептуальної моделі управління ЗТД підприємства необхідно використовувати методологію системно-функційного підходу до вирішення управлінських проблем. Серед основних елементів організаційно-управлінського механізму ЗТД підприємств можна виділити сім основних функційних блоків, кожен з яких є відносно самодостатньою системою: 1) аналіз причин та формування цілей виходу підприємства на зовнішній ринок; 2) аналіз внутрішнього середовища; 3) аналіз зовнішнього середовища; 4) вибір підприємством форми виходу на зовнішній ринок; 5) формування організаційної структури управління ЗТД; 6) управління експортною конкурентоспроможністю підприємства; 7) оцінка ефективності та результативності управління ЗТД підприємства.

11. Для прискорення повноцінного інтегрування господарської діяльності українських підприємств у систему світового господарства необхідне застосування добре продуманої ієрархічної моделі управління ЗТД, яка б враховувала інтереси держави, експортний потенціал і можливості її регіонів та сприяла б створенню і розвитку конкурентних переваг вітчизняних ділових суб’єктів на зовнішніх ринках. Основним компонентом удосконалення управління ЗТД підприємств має стати використання принципів та інструментів теорії менеджменту у практиці здійснення експортно-імпортних операцій.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових наукових виданнях:

1. Жук О. Конкурентоспроможність як умова підвищення ефективності зовнішньоторговельної діяльності підприємств // Вісник Львівської фінансової академії. – Львів, 2004. – № 5. – С. 90-98.

2. Жук О. Управління експортною конкурентоспроможністю підприємств // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. – Серія економічна. Вип. 33. – 2004. – С. 320-328.

3. Жук О. Вступ до СОТ – перспективи та загрози для українського бізнесу // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. – Серія економічна. Вип. 32. – 2003. – С. 259-265.

4. Дика О. Перспективи розвитку експортного потенціалу України в умовах економічної інтеграції // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. – Серія економічна. Вип. 31. – 2002. – С. 187-194.

5. Дика О. Регіональні аспекти розвитку зовнішньоторговельних зв’язків // Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. Щорічник. – Тернопіль: Збруч, 2002. – С. 341-346.

6. Олесневич Д., Дика О. Пріоритети в управлінні зовнішньоекономічною діяльністю в Україні // Формування ринкової економіки в Україні. Наук. Зб. – Вип. 12. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, Інтереко, 2003. – С. 257-262.

7. Олесневич Д., Жук О. Регіональні аспекти управління зовнішньоторговельною діяльністю підприємств // Вісник Тернопільської академії народного господарства. – Тернопіль, 2004. – С. 109-119.

в інших виданнях:

8. Дика О. Перспективи функціонування спеціальних економічних зон в Україні // Матеріали міжнародної студентсько-аспірантської конференції “Економічна система України: європейський вибір”. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2000. – С. 28-29.

9. Дика О. Ефективність зовнішньоекономічних операцій суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності у Львівській області // Матеріали Міжнародної студентсько-аспірантської конференції “Україна в 21ст.: формування економічної системи”. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2001. – С.91-93.

10. Дика О., Дзюб М. Зовнішньоторговельні зв’язки як чинник економічного зростання України // Матеріали міжнародної студентсько-аспірантської конференції “Актуальні проблеми формування економічної системи України.” – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2002. – С.85-86.

11. Дика О. Регіональні аспекти розвитку зовнішньоекономічних зв’язків // Матеріали регіональної наукової конференції “Концептуальні засади соціально-економічного розвитку Західного регіону України”. – Тернопіль: Інститут економіки і підприємництва, 2002. – С.54.

12. Жук О. Крос-культурний менеджмент та його роль у зовнішньоекономічній діяльності компаній // Матеріали міжнародної студентсько-аспірантської конференції “Економіка пострадянських країн: стан та перспективи розвитку”. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2003. – С.102- 103.

13. Жук О. Актуальні питання управління зовнішньоторговельною діяльністю на підприємствах Львівщини // Матеріали міжнародної науково-практичній конференції “Ринкова трансформація економіки України: теорія, практика, перспективи”. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2003. – С. 89-90.

14. Жук О. Експортно-імпортна діяльність підприємств Львівщини: стан та фактори розвитку // Праці Четвертої міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Частина 3. / За ред. Ступіна О. Б. та ін. – Донецьк: ДонНУ, 2003. – С. 168-169.

15. Жук О. Основні види і методи зовнішньоторговельних операцій підприємств // Матеріали щорічної науково-практичної конференції “Менеджмент у 21 ст: розвиток організацій та управління персоналом: У 2-х ч. / За заг. Ред. А. Чемериса. – Львів: ЛІДУ НАНУ, 2004. – Ч.1. – С. 42 - 45.

16. Жук О. Основні чинники формування експортної спеціалізації підприємств Львівської області // Матеріали міжнародної студентсько-аспірантської конференції “Економіка посткомуністичних країн в умовах глобалізації”. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2004. – С. 117-119.

АНОТАЦІЯ

Жук О.П. Управління зовнішньоторговельною діяльністю підприємств в умовах ринкової трансформації економіки України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – організація управління, планування і регулювання економікою. – Львівський національний університет імені Івана Франка. - Львів, 2005.

У дисертаційній роботі проведено пошук шляхів удосконалення системи управління ЗТД промислових підприємств України на усіх організаційних рівнях. Проаналізовано еволюцію розвитку теорії зовнішньої торгівлі, досліджено макроекономічний інструментарій регулювання ЗТД, здійснено структуризацію системи ЗТД як об’єкту управління, уточнено її понятійно-категоріальний апарат. Визначено основні чинники формування експортно-імпортної спеціалізації промислових підприємств та оцінено тенденції розвитку їх ЗТД. На основі використання методології системно-функційного підходу до управління, запропоновано концепцію організації ЗТД на рівні підприємств, розкрито її організаційно-управлінський механізм. Розроблено алгоритм аналізу ефективності та результативності системи управління ЗТД на підприємстві та обгрунтовано шляхи її активізації відповідно до кожного з основних ієрархічних рівнів управління.

Ключові слова: зовнішня торгівля, зовнішньоторговельна діяльність, експорт, імпорт, зовнішньоторговельні операції, управління ЗТД, експортна конкурентоспроможність, ефективність.

АННОТАЦИЯ

Жук О. П. Управление внешнеторговой деятельностью предприятий в условиях рыночной трансформации экономики Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 – организация управления, планирования и регулирования экономикой. – Львовский национальный университет имени Ивана Франко. – Львов, 2005.

Диссертация посвящена исследованию проблем организационно-управленчиского механизма и перспектив развития ВТД украинских предприятий, а также разработке путей усовершенствования управления в этой отрасли. Доказано, что для Украины в условиях рыночной трансформации экономики важное значение имеет построение эффективной комплексной модели управления внешнеторговыми связями.

Рассматривая ВТД как специфический объект управления, определены ее структурные особенности, среди которых выделены основные принципы, субъекты и объекты управления, иерархические уровни организации ВТД, а также инструменты регулирования соответственно каждому уровню. Доказано, что наилучшей формой государственного регулирования ВТД предприятий в Украине была бы такая модель, которая основывается на сочетание элементов либерализации и обоснованного уровня протекционизма в проведение внешнеторговой политики, используя при этом преимущественно методы тарифного регулирования и учитывая текущее состояние экономического развития страны в целом. Определены основные факторы формирования внешнеторговой специализации предприятий, а также исследована динамика развития их экспортно-импортных операций.

При формировании концепции управления ВТД на промышленном предприятии автором предложено использовать методологию системно-функционального подхода к решению управленческих проблем. Согласно такого подхода управление ВТД предприятия рассматривается с одной стороны как открытая система, которая состоит из взаимозависимых внутренних элементов и находится под постоянным воздействием внешней среды, а с другой – как непрерывный


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТВОРЕННЯ СКОРОСТИГЛОГО СЕЛЕКЦІЙНО-ЦІННОГО МАТЕРІАЛУ КАРТОПЛІ - Автореферат - 26 Стр.
РОЛЬ ІМУННОЇ СИСТЕМИ І НЕСПЕЦИФІЧНОЇ РЕАКТИВНОСТІ ОРГАНІЗМУ В ПАТОГЕНЕЗІ ОТРУЄНЬ ФОСФОРОРГАНІЧНИМИ ПЕСТИЦИДАМИ І СИНТЕТИЧНИМИ РЕГУЛЯТОРАМИ РОСТУ РОСЛИН - Автореферат - 58 Стр.
СУЧАСНІ ПРИНЦИПИ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПІЗНІХ ТРОМБОЗІВ АОРТО-СТЕГНОВИХ ПРОТЕЗІВ - Автореферат - 26 Стр.
МІжнародно-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ЗВИЧАЙНИХ ОЗБРОЄНЬ - Автореферат - 24 Стр.
Ідейні засади православного оновлення та практична діяльність Всеукраїнської православної автокефальної синодальної церкви - Автореферат - 46 Стр.
ВПЛИВ КОНКУРЕНТНИХ ВЗАЄМОДІЙ МІЖ РОСЛИНАМИ НА АНАТОМО-МОРФОЛОГІЧНУ БУдову, РІСТ І ПРОДУКТИВНІСТЬ ДЕЯКИХ еугалофітів - Автореферат - 29 Стр.
ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ВИВЧЕННЯТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИУКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ У ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКАХ ІЗУ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКАХ ІЗ РІЗНИМИ ВИДАМИ МИСТЕЦТВРІЗНИМИ ВИДАМИ МИСТЕЦТВ У СТАРШИХ КЛАСАХУ СТАРШИХ КЛАСАХ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИЗАГАЛЬНООСВІТНЬ - Автореферат - 53 Стр.