У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ІМЕНІ Б ОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Кучеренко Андрій Аркадійович

УДК: 377. 3: 377: 356. 13 (477)

ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ

ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПРИКОРДОННИКІВ

В УМОВАХ СЛУЖБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

13.00.04 – "Теорія та методика професійної освіти"

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидита педагогічних наук

Хмельницький – 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Державна прикордонна служба України.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент

Грязнов Ігор Олександрович, Національна академія

Державної прикордонної служби України

імені Богдана Хмельницького,

докторантура, начальник докторантури.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор Васянович Григорій Петрович, Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України (Львівський науково-практичний центр професійної освіти), відділ гуманітарної освіти, завідувач;

кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник Торічний Олександр Володимирович, Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, науково-дослідний відділ, заступник начальника відділу.

Провідна установа:

Національна академія внутрішніх справ України, кафедра педагогіки та кадрової роботи, Міністерство внутрішніх справ України, м. Київ.

Захист відбудеться 7 жовтня 2005 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.705.03 Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького за адресою: 29003, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (29003, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розісланий 6 вересня 2005 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат педагогічних наук,

доцент Ю .І. Сердюк

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність і доцільність дослідження. Виконання професійних функцій військовослужбовцями Державної прикордонної служби України (ДПСУ) завжди посідало чільне місце в їхній діяльності. У зв'язку зі зміною концепції охорони Державного кордону України ці функції суттєво розширюються й ускладнюються, а це зумовлює підвищення рівня вимог до професійної підготовки персоналу ДПСУ. Застосування нових засобів виконання оперативно-службових завдань, зміни, що відбуваються у зв'язку з реформуванням ДПСУ, висувають перед офіцерським складом цілу низку проблем, розв'язання яких потребує значного підвищення ефективності виконання функціональних обов'язків прикордонниками.

Аналіз практики діяльності підрозділів ДПСУ показує, що поряд зі значною кількістю прикордонників, які досягли високих результатів під час виконання оперативно-службових завдань, є й такі військовослужбовці, які не мають достатнього рівня професійної майстерності. Спостереження за діяльністю таких прикордонників засвідчують, що визначальною причиною цього є низький рівень професійних якостей в окремих видах оперативно-службової діяльності.

У наукових дослідженнях останніх років професійна підготовка прикордонників розглядалась при вивченні проблем навчально-виховного процесу курсантів і слухачів в умовах ВВНЗ (В.О. Балашов, Л.В. Боровик, О.А. Вальчук, О.В. Діденко, Д.В. Іщенко, В.Г. Кельбя, І.А. Новак, Д.В. Таушан, В.А. Чернявський, В.І. Шевчук). Однак, аналіз джерел дає можливість визнати, що проблема вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності не була предметом дисертаційних досліджень. Невирішеними залишаються питання значущості професійної підготовки військовослужбовців, відсутня сутнісна та структурна характеристики професійної підготовки прикордонників, які враховували би специфіку оперативно-службової діяльності різних категорій персоналу ДПСУ, не досліджені шляхи вдосконалення професійної підготовки прикордонників з урахуванням зміни концепції охорони Державного кордону України. Наявними є суперечності між: реальним станом загальноосвітньої підготовки юнаків і вимогами щодо якісної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності; зростаючими державними вимогами щодо надійності захисту кордонів і недостатнім рівнем оновлення навчальних планів і програм професійної підготовки прикордонників; зростанням обсягу знань з професійної підготовки і недостатнім рівнем педагогічної майстерності офіцерів; психолого-фізіологічними вимогами до виконання обов'язків прикордонника і системою відбору юнаків для служби в ДПСУ; потребою у високій функціональній підготовленості прикордонників і реальними психофізіологічними можливостями військовослужбовців. Вимоги сьогодення потребують розв'язання цих суперечностей, підвищення якості підготовки прикордонників до виконання своїх обов'язків.

Таким чином, актуальність окресленої проблеми, її недостатня теоретична розробленість і практичне значення зумовили вибір теми дисертаційного дослідження – "Педагогічні основи вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності".

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до перспективного плану проведення наукових досліджень у ДПСУ в 1998-2005 роках та в рамках НДР "Удосконалення підготовки особового складу в світлі концепції підготовки Прикордонних військ до 2005 року" (шифр 220-0065 К "Фахівець"). Тема узгоджена Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 1 від 19 січня 2005 року).

Об'єкт дослідження – професійна підготовка прикордонників в органах і підрозділах ДПСУ.

Предмет дослідження – педагогічна технологія вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності.

Мета дослідження: розробити, теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити педагогічну технологію вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності.

Гіпотеза дослідження полягає у припущенні, що вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності буде ефективним завдяки впровадженню у навчально-виховний процес органів ДПСУ педагогічної технології, яка передбачає:–

удосконалення навчальних планів та програм з професійної підготовки прикордонників;–

використання сучасної методики проведення занять з прикордонниками;–

підвищення педагогічної майстерності офіцерів-прикордонників.

Відповідно до мети та гіпотези визначено такі завдання дослідження:

1. Проаналізувати стан дослідження проблеми у педагогічній теорії та військовій практиці.

2. Виявити сутність, зміст та особливості професійної підготовки прикордонників.

3. Удосконалити критерії, визначити показники і рівні професійної готовності прикордонників до виконання службових обов'язків.

4. Розробити й експериментально перевірити педагогічну технологію вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності.

5. Розробити методичні рекомендації щодо вдосконалення професійної підготовки прикордонників.

Теоретико-методологічною основою дослідження є: багатовимірниий підхід до аналізу педагогічної реальності, який розглядається в культурологічних, аксіологічних та онтологічних аспектах; ідеї і концепції сучасної науки про сутність навчально-виховного процесу як специфічної форми суспільної діяльності; загальнофілософські та соціально-педагогічні положення теорії особистості; положення вітчизняної військово-педагогічної і психологічної науки про вимоги до рівня професійних та морально-психологічних якостей персоналу ДПСУ.

Дослідження здійснювалось на основі концепції безперервної і цілісної професійної підготовки військових кадрів (М.І. Нещадим, І.Г. Радванський, А.О. Тихончук); особистісно-діяльнісного та системного підходу до аналізу педагогічних явищ і процесів (Б.Г. Ананьєв, Б.Ф. Ломов, К.К. Платонов); фундаментальних положень вітчизняної психологічної (М.Й. Боришевський, Л.С. Виготський, П.Я. Гальперін, Г.С. Костюк, О.М. Леонтьєв, С.Л. Рубінштейн) і педагогічної науки (В.К.Бахтін, І.Д. Бех, Л.Г. Вяткін, В.В. Давидов, В.О. Сухомлинський) щодо розвитку особистості.

Для вирішення поставлених у дослідженні завдань, перевірки сформульованої гіпотези використовувався комплекс теоретичних та емпіричних методів дослідження: теоретичні методи (аналіз наукових джерел з проблеми дослідження, синтез, порівняння, узагальнення) використовувалися з метою вивчення психолого-педагогічної літератури і визначення концептуальних засад дослідження, уточнення сутності й особливостей професійної підготовки прикордонників; емпіричні методи (анкетування, бесіда, пряме та непряме спостереження, метод експертних оцінок, самооцінювання) застосовувалися з метою вивчення рівня професійної готовності прикордонників; педагогічний експеримент проводився з метою перевірки ефективності педагогічної технології вдосконалення професійної підготовки прикордонників; методи математичної статистики застосовувались для опрацювання отриманих даних і встановлення кількісних залежностей між досліджуваними явищами та процесами.

Етапи і дослідно-експериментальна база дослідження. Дослідження за темою дисертації проводилося поетапно на базі органів та підрозділів Західного регіонального управління ДПСУ. Усього різними видами дослідження було охоплено 1115 військовослужбовців, з них 345 осіб офіцерського складу.

На першому етапі (1999–2002 рр.) визначався стан проблеми дослідження в психолого-педагогічній літературі, аналізувалася практика роботи у військових частинах, формулювалася гіпотеза і завдання дослідження, розроблялася методика експериментального дослідження.

На другому етапі (2003–2004 рр.) шляхом використання емпіричних методів здійснювався констатуючий та формуючий експерименти, метою яких була перевірка ефективності педагогічної технології вдосконалення професійної підготовки прикордонників.

На третьому етапі (2004–2005 рр.) проводився теоретичний аналіз та узагальнення матеріалів, отриманих у період дослідно-експериментальної роботи, здійснювалось упровадження методичних рекомендацій у практику професійної підготовки прикордонників.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:–

з урахуванням існуючих суперечностей уперше розроблено педагогічну технологію вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності та визначено основні труднощі, які впливають на професійну підготовку прикордонників у сучасних умовах;–

удосконалено критерії, показники і рівні професійної готовності прикордонників; –

поглиблено поняття професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності.

Практичне значення одержаних результатів полягає у впровадженні командним складом органів ДПСУ педагогічної технології, діагностичних методик з метою покращання результатів оперативно-службової діяльності військовослужбовців. Розроблені у дослідженні методичні рекомендації можуть бути використані у навчальному процесі ВВНЗ під час проведення занять з психолого-педагогічних дисциплін, а також на курсах підвищення кваліфікації і перепідготовки офіцерського складу.

Особистий внесок здобувача. Наведені в роботі наукові матеріали й дані є самостійним внеском автора у вирішення питань, що досліджуються. У статті "Визначення особливостей військово-професійної підготовки військовослужбовців частин та підрозділів ДПС України" у співавторстві з І.О. Грязновим особистим внеском здобувача є обґрунтування рекомендацій щодо вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах військової частини. У статті "Розвиток умінь і навичок педагогічної культури у молодих офіцерів" у співавторстві з В.І. Зеленим внесок автора полягає в обґрунтуванні заходів, спрямованих на формування в офіцерського складу умінь і навичок педагогічної культури. У статті "Особливості проведення педагогічних досліджень у соціальних групах військових колективів" у співавторстві з Ю.В. Блажкуном, Г.Г. Штефаничем особистим внеском здобувача є визначення особливостей проведення педагогічних досліджень серед офіцерського складу.

Апробація результатів дослідження. Отримані результати дослідження оприлюднені на наукових конференціях: "Педагогічні технології підготовки спеціалістів у сучасних умовах розвитку вищої освіти" (Хмельницький, 2004); "Проблеми сучасної інженерної технології" (Хмельницький, 2004); "Актуальні проблеми підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників до виховної роботи з особовим складом" (Хмельницький, 2004); всеукраїнському науково-методичному семінарі "Створення системи забезпечення психологічної та психофізіологічної надійності персоналу. Організація та проведення психопрофілактичної роботи в органах внутрішніх справ України" (Київ, 2004).

Обґрунтовані в дослідженні висновки та методичні рекомендації впроваджено у навчально-виховний процес Західного регіонального управління ДПСУ (акт реалізації від 3.05.2005 р.), Національної академії Державної прикордонної служби України (акт реалізації від 3.05.2005 р.), а також під час проведення досліджень у Науково-дослідному інституті Державної прикордонної служби України (акт реалізації від 12.05.2005 р.). Про отримані результати і висновки роботи доповідалося на засіданнях кафедр педагогіки і психології, соціально-економічних дисциплін НАДПСУ, міжкафедральних семінарах і нарадах.

Публікації. За матеріалами дослідження автором опубліковано 9 наукових статей, з них 8 – у фахових виданнях, одноосібних – 6.

Структура дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (181 найменування) та додатків. Повний обсяг дисертації становить 250 сторінок, основний текст – 171сторінку. Рукопис містить 3 рисунки, 5 таблиць і 5 додатків.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність теми дослідження; визначено об'єкт, предмет, мету і завдання дослідження; сформульовано гіпотезу та методи дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичну і практичну значущість роботи; наведено відомості про апробацію та впровадження результатів дослідження у практику професійної підготовки прикордонників.

У першому розділі – "Професійна підготовка прикордонників як наукова проблема" – визначено сутність, зміст, особливості і сучасний стан професійної підготовки прикордонників.

У середині ХІХ століття необхідність у цілеспрямованій професійній підготовці прикордонників стає загальновизнаною, проте теоретичні основи її здійснення ще не було розроблено. Наприкінці ХІХ століття проблема професійної підготовки прикордонників почала цілеспрямовано реалізовуватися в системі короткострокових зборів Окремого корпусу прикордонної стражі. Професійна підготовка всіх категорій військовослужбовців-прикордонників СРСР проводилась на зборах у навчальних центрах та під час службово-бойової діяльності. У вдосконаленні професійної підготовки всіх категорій військовослужбовців-прикордонників СРСР вирішальна роль належала офіцерському складу.

Аналіз психолого-педагогічної літератури, керівних документів, сучасного стану професійної підготовки дав можливість визначити сутність професійної підготовки прикордонників. Професійна підготовка в ДПСУ – це навчання і виховання персоналу всіх категорій, злагодження дій підрозділів та органів. Вона призначена для забезпечення виконання покладених на них оперативно-службових завдань відповідно до законодавчих та інших нормативних правових актів, положень військової науки. Професійна підготовка прикордонників включає: удосконалення знань і практичних навичок персоналу ДПСУ для успішного виконання поставлених завдань під час підготовки та проведення оперативно-службових дій; злагодження роботи підрозділів і органів управління; формування у персоналу високої морально-психологічної стійкості та працездатності в будь-яких умовах; розвиток методичних навичок офіцерів, прапорщиків (мічманів), сержантів (старшин) в організації і проведенні заходів щодо навчання та виховання особового складу; організацію і проведення заходів підготовки підрозділів, органів управління всіх ланок; розвиток співробітництва та взаємодії з міністерствами і відомствами ЗС України, прикордонними органами інших держав із метою підготовки сил та засобів для спільного виконання завдань.

Аналіз сучасного стану професійної підготовки прикордонників, різних документів та аналітичних матеріалів показав, що у зазначеному процесі мають місце характерні особливості, які виявляються у недоліках і труднощах досліджуваного процесу. Форми розв'язання суперечностей у професійній підготовці прикордонників виступають для його учасників у вигляді певних труднощів. Ці труднощі, пов'язані: по-перше, з особливостями об'єкту навчально-виховної роботи, вивчення і врахування великого розмаїття індивідуальних і групових соціально-психологічних, професійних та інших особливостей підлеглих; по-друге, зі складністю завдань професійної підготовки і не завжди достатніми знаннями та досвідом офіцерського складу.

Проведене дослідження свідчить, що для вдосконалення підготовки прикордонників необхідно, насамперед, суттєво активізувати професійну підготовку персоналу в умовах підрозділів ДПСУ на основі сучасних педагогічних технологій.

У другому розділі – "Педагогічна технологія вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності" – розроблено педагогічну технологію вдосконалення професійної підготовки прикордонників і визначено шляхи її реалізації.

Розробку педагогічної технології професійної підготовки прикордонників у дослідженні подано такими етапами: теоретичне обґрунтування модульної технології навчання; розробка технологічних процедур кожного дидактичного модуля; розробка методичного інструментарію керівника заняття для кожного дидактичного модуля; обґрунтування критеріїв та методів виміру результатів реалізації технологічного задуму в кожному дидактичному модулі; розробка заходів, пов'язаних з культурою засвоєння технології навчання.

Запропонована технологія за змістом і структурою підпорядкована принципам, а саме: багаторазового повторення, обов'язкового поетапного контролю, високого рівня труднощів, вивчення блоками, динамічного стереотипу діяльності, застосування опор, орієнтованої основи дій; особистісно-орієнтованого підходу; безконфліктності навчальної ситуації, гласності успіхів кожного, відкриття перспективи для виправлення, росту, успіху; поєднання навчання та виховання. Зміст підготовки має характерні особливості: матеріал уводиться великими дозами; модульне компонування матеріалу.

Технологія вдосконалення професійної підготовки прикордонників при відповідному рівні організації діяльності персоналу дає ефективні виховні результати: кожний залучається до щоденної трудової діяльності, виховуються працьовитість, воля; виникає пізнавальна самостійність, впевненість у своїх здібностях; формуються відповідальність, чесність, товариськість. Головною особливістю розробленої технології є обґрунтування навчальної діяльності персоналу, що забезпечує загальну активність на заняттях.

Технологія вдосконалення професійної підготовки прикордонників розроблена для таких категорій персоналу: командири відділень інспекторів прикордонної служби, персонал підрозділів прикордонного контролю, персонал підрозділів забезпечення (рис. 1). Технологію реалізовано такими шляхами: удосконалення навчальних планів та програм з професійної підготовки прикордонників, підвищення педагогічної майстерності офіцерів-прикордонників, удосконалення методики проведення занять з різними категоріями прикордонників.

Удосконалення навчальних планів та програм з професійної підготовки прикордонників здійснено завдяки впровадженню дидактичних модулів, якими визначено навчальні дисципліни (рис. 1). З урахуванням фаху, кваліфікації, термінів навчання встановлено комплекс вимог до спеціаліста, що дало б можливість прикордонникам успішно вирішувати завдання з охорони кордону. Для цього проведено детальний аналіз функціональних обов'язків прикордонників і на його основі визначено конкретні вимоги до знань, умінь та навичок за основними напрямками підготовки. У вимогах відображено основну сукупність знань, умінь, навичок, опанувавши які, прикордонники після закінчення навчання зможуть творчо удосконалювати і розвивати їх у галузі, пов'язаній з його практичною діяльністю. З урахуванням вимог визначено зміст навчальних дисциплін та обсяг часу, необхідний для їх вивчення.

На основі обґрунтованого змісту навчальної дисципліни, а також отриманих вихідних даних про відведений час та загальні взаємозв'язки з іншими дисциплінами складалася тематична програма із зазначенням орієнтовного часу за темами. Вона узгоджувалася з програмами інших дисциплін. До роботи залучалися офіцери відділу професійної підготовки загонів і регіонального управління.

Підвишення педагогічної майстерності офіцерів-прикордонників, які безпосередньо повязані з навчанням і вихованням персоналу, здійснювалось завдяки впровадженню заходів, основними показниками яких є короткочасність, оперативність, цілеспрямованість. Найвищих результатів з удосконалення вмінь та навичок офіцерів у галузі педагогічної майстерності досягнуто під час цілеспрямованого і комплексного використання: занять з професійної підготовки, семінарів та лекторію молодого офіцера, індивідуальної роботи, навчально-методичних зборів, зборів перепідготовки і підвищення кваліфікації офіцерського складу, роботи відділу професійної підготовки регіонального управління, пропаганди літератури з військової педагогіки та психології працівниками бібліотек.

Рис. 1. Зміст педагогічної технології вдосконалення

професійної підготовки прикордонників

Удосконалення методики проведення занять з різними категоріями прикордонників здійснювалося завдяки використанню обґрунтованих у дослідженні форм навчання (заняття, комплексні заняття, тренування, стрільби, навчання, самостійна робота) і методів (розповідь, пояснення, бесіда, інструктаж, ілюстрація, демонстрація, вправа, тренування, практична робота), які було впроваджено під час реалізації педагогічної технології вдосконалення професійної підготовки прикордонників. Засвоєння знань, формування вмінь та навичок прикордонників здійснювалося завдяки виконанню алгоритму дій, а саме: сприйняття матеріалу, розуміння, запам'ятовування, закріплення, застосування на практиці, формування вмінь і навичок, контроль засвоєння знань, опанування вмінь та навичок.

У третьому розділі – "Дослідження ефективності педагогічної технології вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності" – удосконалено критерії, визначено показники і рівні професійної готовності прикордонників до виконання службових обов'язків, подано методику експериментальної роботи, обґрунтовано етапи педагогічного експерименту та проаналізовано його результати.

Шляхом використання методу експертних оцінок для отримання об'єктивної інформації про процес, що вивчається, визначено сукупність показників професійної готовності прикордонників. Зазначені показники були згруповані за характерними ознаками в критерії: особистісний, професійний, діяльнісний (табл. 1).

Таблиця 1

Критерії та показники оцінки професійної готовності прикордонників

з/п | Критерії та показники | І | Особистісний критерій:

1. Здатність до навчання та виховання.

2. Наявність моральних цінностей.

3. Здатність керувати собою | ІІ | Професійний критерій:

4. Усвідомлення особистих професійних і життєвих цілей.

5. Прагнення до професійного розвитку (саморозвитку).

6. Творчий підхід до професійної діяльності. | ІІІ | Діяльнісний критерій:

7. Розуміння особливостей управлінської діяльності.

8. Комунікативна компетентність.

9. Уміння налагодити колективну діяльність. |

Відповідно до критеріїв і показників визначено три рівні професійної готовності прикордонників: високий, середній, низький. Середня оцінка рівня професійної готовності прикордонників виставлялась як середньоарифметичне значення оцінок за кожний показник (табл. 1). Для виявлення загального рівня професійної готовності прикордонників були встановлені числові значення кожного рівня, які обґрунтовані в роботах науковців В.В. Райка, М.М. Тарнавського, І.О. Хорева: високий рівень – більше 2,33 бала; середній рівень – від 1,66 до 2,33 балів і низький – менше 1,66 бала.

У дослідженні розроблено мету, завдання, гіпотезу, а також зміст, організацію та методику підготовчого, основного і заключного етапів формуючого експерименту, який здійснювався за планом та полягав у цілеспрямованому впровадженні в експериментальній групі педагогічної технології вдосконалення професійної підготовки прикордонників. В експериментальну групу ввійшло 380, в контрольну – 382 прикордонники. Під час проведення експерименту здійснено три окремих заміри. У якості експертів виступали 18 старших офіцерів Західного регіонального управління ДПСУ.

У результаті здійснення формуючого експерименту рівень професійної готовності в експериментальній групі підвищився з 1,67 до 2,45 бала, а в контрольній – з 1,71 до 1,92. Тобто значно покращились основні показники, які характеризують професійну готовність. Отримані результати відображено в табл. 2, де подано рівні професійної готовності в контрольній (КГ) та експериментальній (ЕГ) групах на початку формуючого експерименту і після його проведення. Порівняльні дані, які наведені у табл. 2, засвідчують також, що кращі результати досягнуто в експериментальнй групі. На це вказує динаміка низки показників.

Таблиця 2

Оцінки за показниками професійної готовності прикордонників у контрольній та експериментальній групах

Заміри | Групи | Оцінки за показниками | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | середня | 1 | КГ | 1,95 | 1,73 | 1,85 | 1,56 | 1,68 | 1,85 | 1,54 | 1,42 | 1,85 | 1,71 | ЕГ | 1,99 | 1,67 | 1,73 | 1,49 | 1,48 | 1,84 | 1,45 | 1,48 | 1,91 | 1,67 | 2 | КГ | 2,15 | 1,89 | 1,9 | 1,73 | 1,89 | 1,8 | 1,64 | 1,45 | 1,85 | 1,81 | ЕГ | 2,1 | 2,1 | 2,15 | 2,08 | 1,98 | 1,93 | 2,08 | 1,94 | 1,91 | 2,03 | 3 | КГ | 2,1 | 1,9 | 2,05 | 1,93 | 1,95 | 1,89 | 1,72 | 1,88 | 1,86 | 1,92 | ЕГ | 2,35 | 2,7 | 2,64 | 2,3 | 2,8 | 2,05 | 2,15 | 2,83 | 2,25 | 2,45 |

Узагальнення результатів експериментальної роботи дало можливість розробити методичні рекомендації щодо вдосконалення професійної підготовки прикордонників: а) начальникам регіональних управлінь ДПСУ; б) посадовим особам ДПСУ щодо: урахування у професійній підготовці психологічних властивостей прикордонників; організації підготовки та залучення до служби прикордонників, які прибули з навчальних частин; проведення теоретичних занять з тактики прикордонної служби; проведення комплексних занять з тактики прикордонної служби; організації та проведення занять з правової підготовки; проведення комплексного вогневого уроку; організації підготовки персоналу до несення служби старшим прикордонного наряду, черговим та вартовим застави. Застосування рекомендацій дало можливість значно підвищити рівень підготовки персоналу.

ВИСНОВКИ

1. Ретроспективний аналіз теорії і практики професійної підготовки прикордонників свідчить про те, що ще за часів Київської Русі здійснювалась охорона її кордонів. Уперше в історії України спостерігається системне використання засобів, методів, прийомів та форм професійної підготовки прикордонників в Окремому корпусі прикордонної стражі. У вдосконаленні професійної підготовки всіх категорій прикордонників Російської імперії, СРСР вирішальна роль належала офіцерському складу.

2. Професійна підготовка в ДПСУ – це навчання і виховання персоналу усіх категорій, злагодження дій підрозділів та органів. Вона призначена для забезпечення виконання покладених на них оперативно-службових завдань відповідно до законодавчих та інших нормативних правових актів, положень військової науки. Вона включає: удосконалення знань і практичних навичок персоналом всіх категорій ДПСУ для успішного виконання поставлених завдань під час підготовки та проведення оперативно-службових дій; злагодження роботи підрозділів і органів управління; формування у персоналу високої морально-психологічної стійкості та працездатності; розвиток методичних навичок офіцерів, прапорщиків, сержантів в організації і проведенні заходів щодо навчання та виховання особового складу; організацію і проведення заходів підготовки підрозділів, органів управління всіх ланок; розвиток співробітництва та взаємодії з міністерствами і відомствами ЗС України, прикордонними органами інших держав із метою підготовки сил і засобів для спільного виконання завдань.

У професійній підготовці мають місце групи суперечностей між: реальним станом загальноосвітньої підготовки юнаків і вимогами щодо якісної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності; зростаючими державними вимогами щодо надійності захисту кордонів і недостатнім рівнем оновлення навчальних планів та програм професійної підготовки прикордонників; зростанням обсягу знань з професійної підготовки і недостатнім рівнем педагогічної майстерності офіцерів; психолого-фізіологічними вимогами до виконання обов'язків прикордонника і системою відбору юнаків для служби в ДПСУ; потребою у високій функціональній підготовленості прикордонників і реальними психофізіологічними можливостями військовослужбовців.

Найбільш типові труднощі подано двома групами: труднощі, які пов'язані з особливостями об'єкту навчально-виховної роботи, вивчення і врахування великого розмаїття індивідуальних та групових соціально-психологічних, професійних й інших особливостей підлеглих, труднощі, які пов'язані зі складністю завдань професійної підготовки і не завжди достатніми знаннями та досвідом офіцерського складу.

3. Для оцінки професійної готовності прикордонників вдосконалено особистісний, професійний, діяльнісний критерії. Особистісний критерій відображається в таких показниках: здатність до навчання; наявність моральних цінностей; здатність керувати собою. Професійний критерій виявляється в таких показниках: усвідомлення особистих професійних і життєвих цілей; прагнення до професійного розвитку (саморозвитку); творчий підхід до професійної діяльності. Діяльнісний критерій визначається у таких показниках: розуміння особливостей управлінської діяльності; комунікативна компетентність; уміння налагодити колективну діяльність. Відповідно до критеріїв та показників було визначено три рівні професійної готовності прикордонників, а саме: високий, середній, низький.

4. З метою поліпшення професійної підготовки персоналу ДПСУ та з урахуванням зміни концепції охорони Державного кордону України розроблено педагогічну технологію вдосконалення професійної підготовки прикордонників для таких категорій: командири відділень інспекторів прикордонної служби, персонал підрозділів прикордонного контролю, персонал підрозділів забезпечення. Вона реалізується такими шляхами: удосконалення навчальних планів та програм з професійної підготовки прикордонників, підвищення педагогічної майстерності офіцерів-прикордонників, удосконалення методики проведення занять з різними категоріями прикордонників. Засвоєння знань, опанування вмінь та навичок прикордонниками здійснюється завдяки використанню алгоритму дій, а саме: сприйняття матеріалу, розуміння, запам'ятовування, закріплення, застосування на практиці, формування вмінь і навичок, контроль та оцінка засвоєних знань.

Унаслідок проведеного формуючого експерименту відбулися статистично значущі зміни: рівень професійної готовності персоналу в експериментальній групі підвищився з 1,67 до 2,45, а в контрольній – з 1,71 до 1,92 бала. Тобто вдалося значно покращити основні показники, які характеризують професійну готовність. Проведене дослідження підтвердило правомірність висунутої гіпотези і довело ефективність педагогічної технології вдосконалення професійної підготовки прикордонників. Упровадження педагогічної технології дало можливість суттєво підвищити стан професійної підготовки в Західному регіональному управлінні ДПСУ. З ростом рівня професійної готовності прикордонників збільшилась кількість випадків припинення контрабанди зброї, боєприпасів, вибухових речовин, наркотиків через державний кордон. Кількість затримок порушників кордону збільшилася. І, як наслідок, за результатами підбиття підсумків підготовки персоналу ДПСУ у першому півріччі 2005 року Західне регіональне управління зайняло перше місце.

5. У дослідженні розроблено методичні рекомендації посадовим особам ДПСУ щодо вдосконалення професійної підготовки прикордонників. Застосування методичних рекомендацій створило реальні можливості для удосконалення практичних навичок військовослужбовців у різних видах прикордонних нарядів, під час пошуку та затримки порушників кордону.

Напрямами подальших досліджень можуть бути: професійна підготовка офіцерського складу в органах і підрозділах ДПСУ; інформаційно-педагогічне забезпечення професійної підготовки офіцерських кадрів; педагогічне керівництво професійною підготовкою курсантів у вищій військовій школі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кучеренко А.А., Грязнов І.О. Визначення особливостей військово-професійної підготовки військовослужбовців частин та підрозділів ДПС України // Збірник наукових праць № 25. Частина II. – Хмельницький: Вид-во НАДПСУ, 2003. – С. 213-218.

2. Кучеренко А.А. Сучасні вимоги до військово-професійної підготовленості офіцерів-прикордонників // Збірник наукових праць № 26. Частина II. – Хмельницький: Вид-во НАДПСУ, 2004. – С. 138-139.

3. Кучеренко А.А., Зелений В.І. Розвиток умінь і навичок педагогічної культури у молодих офіцерів. Науково-педагогічний журнал "Рідна школа" № 5 (892). – Київ: "Преса України", 2004. – С. 50-52.

4. Кучеренко А.А. Особливості військово-професійного навчання прикордонників при проведенні формуючого експерименту // Збірник наукових праць № 28. Частина II. – Хмельницький: Вид-во НАДПСУ, 2004. – С. 72 -73.

5. Кучеренко А.А., Блажкун Ю.В., Штефанич Г.Г. Особливості проведення педагогічних досліджень у соціальних групах військових колективів // Збірник наукових праць № 29. Частина II. – Хмельницький: Видавництво Національної академії ДПСУ, 2004. – С. 120-125.

6. Кучеренко А.А. Особливості професійної підготовки в окремому корпусі прикордонної стражі російської імперії // Збірник наукових праць № 30. Частина II. – Хмельницький: Вид-во НАДПСУ, 2004. – С. 130-133.

7. Кучеренко А.А. Удосконалення навчальних планів та програм професійної підготовки прикордонників у регіональному управлінні ДПСУ
// Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – Київ-Запоріжжя, 2004. – Вип. 33. – С. 394-399.

8. Кучеренко А.А. Педагогічна технологія удосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету. Серія: Педагогіка. – 2005. – № 2. – С. 54-59.

9. Кучеренко А.А. Урахування психологічних властивостей особистості в професійній підготовці прикордонників // Матеріали III Всеукраїнського науково-методичного постійно діючого семінару "Створення системи забезпечення психологічної та психофізіологічної надійності персоналу. Організація та проведення психопрофілактичної роботи в органах внутрішніх справ України" – К.: КЮІ МВС України, 2005. – С. 158-163.

АНОТАЦІЇ

Кучеренко А.А. Педагогічні основи вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – "Теорія та методика професійної освіти". – Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Хмельницький, 2005.

Дисертацію присвячено дослідженню питань професійної підготовки прикордонників в органах та підрозділах ДПСУ. Проаналізовано стан проблеми в психолого-педагогічний літературі та в практичній діяльності прикордонників, визначено суперечності й труднощі зазначеного процесу.

Розроблено й експериментально перевірено ефективність педагогічної технології вдосконалення професійної підготовки прикордонників в умовах службової діяльності, яку реалізовано такими шляхами: удосконалення навчальних планів та програм з професійної підготовки прикордонників; підвищення педагогічної майстерності офіцерів-прикордонників; удосконалення методики проведення занять з різними категоріями прикордонників. Розроблено методичні рекомендації щодо вдосконалення професійної підготовки прикордонників.

Ключові слова: професійна підготовка, педагогічна технологія, службова діяльність, прикордонник.

Кучеренко А.А. Педагогические основы совершенствования профессиональной подготовки пограничников в условиях служебной деятельности. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – “Теория и методика профессионального образования”. – Национальная академия Государственной пограничной службы Украины имени Богдана Хмельницкого, Хмельницкий, 2005.

Диссертация содержит теоретическое и экспериментальное исследование проблемы профессиональной подготовки пограничников в условиях служебной деятельности.

Анализ современного состояния профессиональной подготовки пограничников, руководящих документов и аналитических материалов показал, что в указанном процессе имеют место различные противоречия. Результаты экспериментальной работы дали возможность выделить пять групп противоречий исследуемого процесса между: реальным состоянием общеобразовательной подготовки юношей и требованиями к качеству подготовки пограничников в условиях служебной деятельности; возрастающими государственными требованиями относительно надежности защиты границ и недостаточным уровнем обновления учебных планов и программ профессиональной подготовки пограничников; увеличением объёма знаний по профессиональной подготовке и недостаточным уровнем педагогического мастерства офицеров; психолого-физиологическими требованиями к выполнению обязанностей пограничника и системой отбора юношей для службы в Государственной пограничной службе Украины (ГПСУ); потребностью к высокой функциональной подготовленности пограничников и реальными психофизиологическими возможностями военнослужащих.

Формы проявления и решения противоречий в профессиональной подготовке пограничников связаны с определенными трудностями, которые представлены двумя группами: трудности, связанные с особенностями объекта учебно-воспитательной работы, изучения и учета большого разнообразия индивидуальных и групповых социально-психологических, профессиональных и других особенностей подчиненных; трудности, связанные со сложностью задач профессиональной подготовки и не всегда достаточными знаниями, опытом офицерского состава.

Для улучшения профессиональной подготовки пограничников, в соответствии с изменением концепции охраны Государственной границы Украины, была создана технология совершенствования профессиональной подготовки пограничников, разработанная для таких категорий персонала: командиры отделений инспекторов пограничной службы, персонал подразделений пограничного контроля, персонал подразделений обеспечения. Она реализуется такими путями: усовершенствование учебных планов и программ по профессиональной подготовке пограничников; повышение педагогического мастерства офицеров-пограничников; усовершенствование методики проведения занятий с разными категориями пограничников.

Внедрение педагогической технологии совершенствования профессиональной подготовки пограничников в условиях служебной деятельности значительно повысило уровень профессиональной готовности персонала в Западном региональном управлении ГПСУ. Экспериментальная работа подтвердила выдвинутую рабочую гипотезу.

В результате обобщения результатов экспериментальной работы были разработаны методические рекомендации: а) начальникам региональных управлений ГПСУ; б) должностным лицам ГПСУ относительно: учёта в процессе подготовки психологических особенностей пограничников;организации подготовки пограничников, которые прибыли из учебных частей; проведения теоретических и комплексных занятий по тактике пограничной службы; организации и проведения занятий по правовой подготовке; проведения комплексного огневого урока; организации подготовки личного состава к несению службы старшим пограничного наряда, разводящим и часовым заставы. Применение рекомендаций дало возможность значительно повысить уровень подготовки личного состава, а их внедрение в логической последовательности и взаимосвязи с задачами, решаемыми по охране государственной границы, создало реальные возможности для совершенствования практических навыков военнослужащих в разных видах пограничных нарядов, при поиске и задержании нарушителей границы.

Ключевые слова: профессиональная подготовка, педагогическая технология, служебная деятельность, пограничник.

Kucherenko A.A. Pedagogical bases of improvement of borderguards' professional training under conditions of service activity. – Manuscript.

Thesis on gaining the scientific degree of a Candidate of Pedagogical science on speciality 13.00.04. – “Theory and methodology of professional education”. – The National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine named after Bohdan Khmelnitskiy, Khmelnitskiy, 2005.

Thesis is devoted to researching the problem of borderguards' professional training in the State Border Guard Service of Ukraine. State of the problem in psychological and pedagogical literature and in practical activity of the borderguards has been analysed. Contradictions and difficulties of this process have also been determined.

Pedagogical technology of borderguards' professional training in the State Border Guard Service of Ukraine has been worked out and checked experimentally. This technology is realized using the following ways: improvement of borderguards' studing plans and programs and programs of borderguards' training; improvement of pedagogical skills of border guard officers; improvement of the methods of conducting the classes with different categories of borderguards. Methodical recommendations on improvement of borderguards' professional training have been worked out.

Key words: professional training, pedagogical technology, borderguard, service man.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Архівні ресурси України в глобальній інформаційній мережі: види, доступ, перспективи - Автореферат - 24 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ТАКТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН КУРСАНТАМИ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Автореферат - 33 Стр.
ПОГЛЯДИ СТАНІСЛАВА ДНІСТРЯНСЬКОГО НА ПРАВО ТА ДЕРЖАВУ (загальнотеоретичні аспекти) - Автореферат - 24 Стр.
ФІЛОСОФІЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА ЯК ІНТЕРПРЕТАЦІЯ СВОБОДИ І СОЦІАЛЬНОСТІ - Автореферат - 64 Стр.
ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ І НАВИЧОК УЧНІВ ГУМАНІТАРНИХ ЛІЦЕЇВ НА УРОКАХ РИТОРИКИ - Автореферат - 29 Стр.
Механізм та стратегії забезпечення ефективності утилізації авіаційної техніки - Автореферат - 23 Стр.
ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЦІЛЕЙ ОСВІТИ В РОЗВИНЕНИХ КРАЇНАХ СВІТУ І УКРАЇНІ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХХ СТОЛІТТЯ) - Автореферат - 32 Стр.