У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана

Крічевець Катерина Олександрівна

УДК 658.14/.17

Управління грошовими потоками підприємства

(на прикладі суднобудівних і судноремонтних підприємств)

Спеціальність 08.04.01 - фінанси, грошовий обіг і кредит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів підприємств Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Міністерства освіти та науки України, м. Київ.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Нам Геннадій Георгійович,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана,

професор кафедри фінансів підприємств

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Крамаренко Галина Олександрівна,

Дніпропетровський університет економіки та права,

завідувач кафедри фінансів і банківської справи;

кандидат економічних наук, професор,

Опарін Валерій Михайлович,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана,

професор кафедри фінансів.

Провідна установа: Донецький державний університет економіки

і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, кафедра фінансів,

Міністерство освіти і науки України, м. Донецьк

Захист відбудеться “27” січня 2006 р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 201.

Автореферат розісланий “ 26 ” грудня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, професор А.М. Поддєрьогін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток ринкових відносин в Україні та посилення конкуренції на внутрішньому вітчизняному ринку ставить перед підприємствами проблему підвищення ефективності діяльності та забезпечення фінансової рівноваги в довгостроковій перспективі. Сучасна практика фінансового менеджменту в зарубіжних країнах усе ширше використовує динамічний (або потоковий) підхід до регулювання діяльності господарюючих суб’єктів, який має значні переваги в порівнянні з традиційним статичним. Потокові показники характеризують стан об’єкта дослідження не на конкретний момент часу, а за певний часовий інтервал. Серед найбільш поширених потокових показників, до яких відносяться обсяг реалізації продукції, доходи, витрати, прибуток та ін., особливе місце займає грошовий потік.

В умовах поглиблення ринкових реформ в економіці України особливого значення набувають питання забезпечення життєдіяльності підприємств. Процес одержання грошових надходжень і здійснення грошових виплат (формування вхідних і вихідних грошових потоків) є передумовою безперервного та стабільного функціонування підприємства. Ліквідність, тобто спроможність у встановлені терміни виконувати свої фінансові зобов’язання, що становить одну з необхідних умов успішного функціонування підприємства, забезпечується не тільки наявністю, але й поточним надходженням коштів. Тривала неліквідність підприємства викликає його неплатоспроможність, втрату фінансової стійкості та згодом може стати причиною кризового фінансового стану або банкрутства. Чистий грошовій потік, поряд з прибутком, характеризує результати діяльності підприємства. Проте, якщо прибуток виступає в якості фінансового результату, то величина чистого грошового потоку характеризує грошовий результат діяльності. У зв’язку з цим особливого значення набуває підвищення якості управління грошовими потоками як одним із основних результативних показників діяльності підприємства.

Концептуальні основи сутності, виникнення та руху грошових потоків достатньо широко розглянуті в економічній літературі. Дослідженню проблематики грошових потоків присвятили свої роботи українські вчені – І.О. Бланк, О.Д. Василик, В.В. Галасюк, Г.О. Крамаренко, Л.О. Лігоненко, В.М. Опарін, О.О. Терещенко, російські фахівці – В.В. Бочаров, Т.А. Бочарова, Є.В. Бикова, І.А. Жученко, В.В. Ковальов, Е.В. Негашев, Л.Н. Павлова, Б.Д. Промислов, О.Д. Шеремет, та зарубіжні економісти - Р. Брейлі, Ю. Брігхем, Л. Гапенскі, Дж. Ван Хорн, А.М. Кінг, Б. Койлі, С. Майєрс, Ж. Перар, Т. Райс, А.М. Хіл Лафуенте, Д. Бегляйтер, Г. Боер, Дж.Р. Міллс, Ф.Л. Бек та ін.

Проте, незважаючи на широкий спектр досліджень із зазначеної тематики, процес управління грошовими потоками підприємств не отримав достатньої розробки. В економічній літературі учені приділяють увагу проблемі регулювання грошових потоків переважно з позицій управління грошовими коштами, ліквідністю, фінансовою стійкістю. Як самостійний об’єкт аналізу та управління грошові потоки фахівцями практично не розглядаються. Важливість і практична значимість даних проблем обумовила вибір теми дисертації, її мети і завдань.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри фінансів підприємств Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана як складова частина теми “Управління фінансами підприємств та розвиток ринку страхових послуг” - № державної реєстрації 0101V009213 (особистий внесок автора полягає в обґрунтуванні основних засад регулювання грошових потоків в системі фінансового менеджменту), та у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри “Фінанси та кредит” Севастопольського націо-наль-ного технічного університету як складова теми “Моделювання генерування фінансових ресурсів господарським комплексом України для забезпечення збалансованого економічного росту” - № державної реєстрації 0102U005170 (автором особисто розроблено концептуальні підходи до формування вхідних та вихідних грошових потоків суб’єктів господарювання з позиції забезпечення збалансованого економічного росту).

Мета і завдання дослідження. Мета роботи полягає у тому, щоб на основі вивчення спеціальної літератури та критичного аналізу практики господарювання теоретично обґрунтувати та розробити практичні пропозиції стосовно удосконалення управління грошовими потоками підприємств. Досягнення поставленої мети передбачає вирішення в роботі таких завдань:

·

дослідити сутність грошових потоків і особливості їх формування та використання на суднобудівних і судноремонтних підприємствах; уточнити перелік ознак класифікації грошових потоків, які мають практичну цінність;

·

дослідити роль управління грошовими потоками у системі фінансового менеджменту підприємства, а також особливості нормативно-правового регулювання грошових потоків підприємств в Україні;

·

проаналізувати в динаміці склад та структуру грошових потоків суднобудівних і судноремонтних підприємств;

·

розробити комплексну методику аналізу грошових потоків підприємства;

·

надати рекомендації щодо вдосконалення методологічних основ управління грошовими потоками підприємства;

·

розробити пропозиції стосовно прогнозування обсягів позитивного, негативного та чистого грошових потоків підприємств;

·

дослідити сучасний стан системи контролінгу грошових потоків підприємств в Україні та розробити методичну основу контролінгу грошових потоків на суднобудівних та судноремонтних підприємствах Україні.

Об’єктом дослідження є система управління грошовими потоками підприємства.

Предметом дослідження є грошові потоки, які виникають у процесі функціонування суднобудівних і судноремонтних підприємств.

Методи дослідження. Теоретико-методологічну базу дослідження складають загальнонаукові та спеціальні методи пізнання. При дослідженні економічної сутності грошових потоків використано метод наукової абстракції та історизму; у процесі аналізу грошових потоків підприємств - економіко-статистичні методи, такі як порівняння, групування (при дослідженні в динаміці складу та структури грошових потоків); аналітичне моделювання, індексний та багатофакторний аналіз (при розробці матриці коефіцієнтного аналізу та моделі оцінки ефективності грошових потоків підприємства). Оцінку ризику грошових потоків та розробку моделі прогнозування обсягів позитивного, негативного та чистого грошових потоків здійснено на основі використання методів економіко-математичного моделювання. При обґрунтуванні пропозицій щодо удосконалення методології управління грошовими потоками були використані методи системності, комплексності, логічного моделювання.

Інформаційною основою дисертаційного дослідження стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів і практиків, законодавчі та нормативно-правові акти України, звітні дані вибіркової групи суднобудівних та судноремонтних підприємств. Опрацювання даних здійснювалося з використанням сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні теоретичні та практичні результати дисертаційної роботи, які мають наукову новизну, полягають у наступному:

вперше:

розроблено методику коефіцієнтного аналізу грошових потоків підприємства, яка базується на матриці комплексного аналізу, що містить прямі й обернені показники формування та використання потоків коштів підприємства; на базі сформованої матриці розроблено мультиплікативну модель оцінки ефективності грошових потоків підприємства в статичній і динамічній формах, яка дозволяє виявити вплив вихідних параметрів на розмір коефіцієнта ефективності грошового потоку підприємства;

обґрунтовано доцільність виділення менеджменту грошових потоків в одну з трьох основних функцій (функцій першого рівня) фінансового менеджменту підприємства поряд з управлінням прибутком і ризик-менеджментом (оскільки реалізація будь-якого управлінського рішення впливає на величину прибутку, грошового потоку та рівень ризику діяльності підприємства). Управління активами, власним і позиковим капіталом, інвестиціями й іншими об'єктами пропонується розглядати як функції другого рівня фінансового менеджменту;

запропоновано використовувати альтернативні стратегії управління (зокрема агресивну, помірну та консервативну) для регулювання грошових потоків підприємств, а також описано їх принципові характеристики;

одержали подальший розвиток:

методика аналізу грошових потоків із використанням інструментарію аналізу часових рядів, що дозволило оцінити такі характеристики грошових потоків підприємства як інтенсивність, насиченість, ритмічність;

розроблені та запропоновані для практичної реалізації рекомендації щодо прогнозування грошових потоків підприємств, які ґрунтуються на теорії нечітких множин, зокрема на методі нечітких трикутних чисел (НТЧ), та дозволяють врахувати в процесі прогнозування чинник ризику зміни величини потоків грошових коштів;

теоретичні аспекти контролінгу грошових потоків підприємства, зокрема основні положення й зміст оперативного та стратегічного контролінгу потоків грошових коштів підприємства, а також розроблено контролінгову модель управління грошовими потоками підприємства на основі концепції “управління за відхиленнями”, що дозволяє визначити вплив змін грошових надходжень і виплат з різних видів діяльності підприємства на відхилення величини чистого грошового потоку від прогнозного рівня;

удосконалено:

поняття грошових потоків підприємства в частині безперервності грошового обороту господарюючого суб’єкта в процесі його функціонування;

перелік найбільш значних для практики фінансового менеджменту критеріїв класифікації грошових потоків підприємств, якій доповнено такими позиціями як: вплив грошового потоку на обсяг грошових коштів підприємства; джерело виникнення грошового потоку.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає в науковому обґрунтуванні теоретико-методологічних підходів до удосконалення управління грошовими потоками вітчизняних підприємств. Результати дисертаційного дослідження щодо комплексної методики фінансового аналізу грошових потоків підприємства та рекомендації щодо прогнозування обсягів грошових надходжень, видатків і чистого грошового потоку впроваджено в роботу ВАТ "Севастопольський морський завод" (довідка № 01-1498 від 09.08.2005р.). Розроблені рекомендації стосовно аналізу грошових потоків по абсолютних та відносних показниках, а також факторного аналізу ефективності грошових потоків впроваджені в практику роботи ТОВ “Кримське судноремонтне підприємство “Югсудосервис” (довідка № 12/08 від 12.08.2005 р.). Пропозиції стосовно коефіцієнтного аналізу, а також оцінки ефективності грошових потоків із застосуванням мультиплікативної моделі впроваджено у роботу, а пропозиції щодо організації контролінгу грошових потоків - прийняті до впровадження в діяльність ТОВ "Севастопольське підприємство з ремонту суднового електроустаткування й автоматизованих систем управління судном “Югремавтоматика” (довідка №280/05 від 12.08.2005р.).

Запропоновані методичні підходи щодо аналізу, прогнозування та регулювання грошових потоків підприємств використано в навчальному процесі у Севастопольському національному технічному університеті, зокрема при викладанні навчальних дисциплін “Фінанси”, “Фінансовий аналіз”, “Фінансовий менеджмент”, “Фінансова політика господарюючого суб’єкта”, “Фінансова діяльність суб’єкта господарювання” (довідка №82-08.15/576 від 11.08.2005). Результати дослідження використани при подготовці навчальних посібників з грифом Міністерства освіти і науки України “Гроші та кредит” та “Фінанси. Збірник комплексних задач і ситуацій” .

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаним дослідженням, в якому викладено авторській підхід до вдосконалення системи управління грошовими потоками підприємства. Наукові положення, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. Особистий внесок автора у працях, опублікованих у співавторстві, наведено у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні висновки та практичні рекомендації, які містяться в роботі, були представлені і дістали схвальну оцінку на наукових конференціях: Міжнародна науково-методична конференція “Менеджмент малого та середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи” (м. Севастополь, СевДТУ, 2001); Міжвузівська науково-практична конференція “Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами” - (м. Севастополь, СевДТУ, 2001); Міжнародний інвестиційний форум “Вільні економічні зони, території пріоритетного розвитку та технопарки України: досягнення, проблеми, перспективи” (м. Харків, ХДЄУ, 2002); Науково-практична конференція “Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами” (Фінанси-2002) (м. Севастополь, СевНТУ, 2002); Всеукраїнська науково-практична конференція “Актуальні проблеми та перспективи розвитку економіки України” (м. Алушта, ТНУ ім. В. Вернадського, 2002); Всеукраїнська науково-методична конференція “Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами” (Фінанси-2003) (м. Севастополь, СевНТУ, 2003); Міжвузівська науково-методична конференція “Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами” (Фінанси-2004) (м. Севастополь, СевНТУ, 2004); V Всеукраїнська науково-практична конференція “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, ДНУ, 2004); Всеукраїнська науково-методична конференція “Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами” (Фінанси-2005) - (м. Севастополь, СевНТУ, 2005).

Публікації. За результатами проведених досліджень опубліковано 14 наукових праць, загальний обсяг публікацій складає 3,06 др. арк., в тому числі 7 статей у наукових фахових виданнях (3 - у співавторстві). Особисто дисертанту належить 2,35 др. арк. (у тому числі 1,6 др. арк. у наукових фахових виданнях і 0,75 др. арк. в інших виданнях).

Обсяг і структура дослідження. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 226 найменувань на 19 сторінках та додатків. Загальний обсяг роботи становить 201 сторінку. Дисертація вміщує 40 рисунків на 19 сторінках, 32 таблиці на 18 сторінках, 20 додатків на 45 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність наукового дослідження, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет, окреслено методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 “Сутність і особливості управління грошовими потоками підприємств” досліджено економічну природу грошових потоків підприємств; проаналізовано погляди вітчизняних і зарубіжних учених на визначення сутності грошових потоків підприємств; досліджено основні чинники формування та використання грошових потоків суднобудівних та судноремонтних підприємств; а також вивчено роль управління грошовими потоками в системі фінансового менеджменту підприємства.

Регулювання грошових потоків є однією з новітніх управлінських технологій у рамках динамічного підходу до регулювання фінансово-економічних процесів. Критичне дослідження поглядів на визначення сутності грошових потоків показало, що в спеціальній літературі найбільше поширення одержали наступні:

грошові потоки в широкому розумінні – надходження і витрати коштів у результаті фінансово-господарської діяльності підприємства;

грошові потоки у вузькому розумінні – приріст або зменшення оборотних активів підприємства;

грошові потоки з точки зору математичної статистики та теорії можливостей – послідовність фактів надходження або вибуття коштів у певні моменти або періоди часу.

У дисертації обґрунтовано, що під грошовим потоком слід розуміти постійний рух коштів підприємства у формі грошового притоку та відтоку в процесі здійснення ним своєї фінансово-економічної та інвестиційної діяльності.

У процесі функціонування підприємства виникають різні грошові потоки, які суттєво відрізняються за змістом, що зумовлює необхідність проведення класифікації потоків грошових коштів підприємства. Пропонується здійснювати класифікацію грошових потоків підприємства за десятьма ознаками, основними з яких є вид діяльності, у результаті якої виникає рух коштів; напрямок руху; вид валюти; форма грошових коштів; вплив на величину грошових коштів підприємства. Вибір класифікаційних ознак обумовлений сформульованими завданнями аналізу та управління грошовими потоками. Подальше розширення критеріїв класифікації може привести до виділення незначних різновидів потоків грошових коштів, що ускладнить їх дослідження та регулювання.

У дисертації проведено дослідження особливостей формування грошових потоків підприємств галузі суднобудування та судноремонту, у результаті якого виявлено основні чинники, які впливають на динаміку потоків грошових коштів у даній галузі. До переліку даних факторів віднесено погіршення кількісного та типового стану рибодобувного, транспортного та допоміжного флотів; сезонність діяльності підприємств-судовласників; специфіку географічного положення; слабку розрахунково-платіжну дисципліну; розпад великих підприємств на дрібні та їх об’єднання в концерни; а також відносно низькі ціни (при достатньо високому рівні якості) на судноремонтні роботи в порівнянні зі світовими.

В результаті аналізу спеціальної літератури встановлено, що грошові потоки широко використовуються в системі управління фінансами. На рівні окремого суб’єкта господарювання більшість вітчизняних і зарубіжних учених розглядають грошові потоки як інструмент регулювання ліквідності, платоспроможності, кредитоспроможності, фінансової рівноваги підприємства або використовують грошовий потік у процесі визначення вартості підприємства, при оцінці ефективності фінансових і реальних інвестицій. Як показало проведене в роботі дослідження, частіше всього грошові потоки не виділяються як самостійний об’єкт фінансового менеджменту. В той же час у працях І.О. Бланка, О.Д. Шеремета, Е.В. Негашева відзначається виняткова важливість грошових потоків, а самі вони розглядаються у якості грошового результату функціонування підприємства. Грошові потоки обслуговують практично усі аспекти виробничо-господарської діяльності підприємства та характеризують кругообіг його коштів, що робить їх одним з найважливіших самостійних об'єктів фінансового менеджменту підприємства. Окремі потокові показники макроекономічного рівня (такі як національний дохід, валовий внутрішній продукт, показники платіжного балансу держави) традиційно використовуються в економічній політиці. Проте сукупні грошові потоки суб’єктів господарювання в Україні не досліджуються, що пов’язано з відсутністю до даного часу методологічної бази статистичного вивчення грошових потоків підприємств і, власне, “Звіту про рух грошових коштів”. У результаті цього органи державного управління не мають якісної інформаційної бази для розробки регіональної економічної політики. Дослідження консолідованих потоків коштів суб’єктів господарювання може використовуватися для оцінки інвестиційної привабливості регіону або галузі економіки, а також для оцінки ефективності діяльності окремих груп або сукупності суб’єктів господарювання.

В роботі виявлено, що в вітчизняних нормативних актах недостатньо врегульовані процеси формування, використання грошових потоків підприємств і управління ними. Основним нормативно-правовим документом є П(с)БО № 4 “Звіт про рух грошових коштів”, проте він містить певні протиріччя. Зокрема, суми грошових коштів, використаних на сплату відсотків за користування кредитами і позиками, віднесені до грошових потоків від операційної діяльності, хоча є грошовим потоком від фінансової діяльності підприємства. У деяких нормативних актах грошові потоки ототожнюються з прибутком, що з фінансової точки зору невірно. Наведені протиріччя мають бути усунуті з нормативних документів.

В розділі 2 “Розробка методики комплексного аналізу грошових потоків підприємств” проаналізовано склад, структуру та динаміку грошових потоків суднобудівних і судноремонтних підприємств. Запропоновано модель їх комплексного коефіцієнтного аналізу та динамічну мультиплікативну модель оцінки ефективності грошового потоку підприємства.

Проведений аналіз грошових потоків підприємств суднобудівної та судноремонтної галузі дозволив виявити, що:

формування потоків грошових коштів досліджуваних підприємств відбувається з чітко вираженою сезонною складовою, що обумовлено галузевою специфікою;

рух грошових коштів в основному відбувається у формі грошових потоків у безготівковій національній валюті (понад 60%). Валютні грошові потоки достатньо нерегулярні, що пов’язано з нестабільністю надходження замовлень від зарубіжних судновласників. Операційна діяльність суднобудівних і судноремонтних підприємств генерує понад 93% грошових надходжень і виплат, низька інвестиційна активність досліджуваних підприємств призводить до виникнення незначних грошових потоків від інвестиційної діяльності (до 6% сукупного обсягу). Грошові потоки, які виникають у результаті фінансової діяльності, також надзвичайно малі – їх частка не перевищує 8% сукупного грошового потоку;

суднобудівні та судноремонтні підприємства прагнуть забезпечити синхронізацію грошових надходжень і виплат у готівковій і безготівковій національній та в іноземній валюті, про що свідчать результати проведеного кореляційного аналізу. Проте, через значні коливання величин грошових надходжень і виплат, ризики окремих видів потоків грошових коштів перевищують прийнятний рівень;

дослідження структури та динаміки чистого грошового потоку суднобудівних і судноремонтних підприємств показало, що в результаті операційної діяльності генерується позитивний чистий грошовий потік (чисте надходження або чистий приток грошових коштів), у результаті інвестиційної – негативний чистий грошовий потік (чистий відтік або чисте вибуття грошових коштів). Фінансова діяльність призводила як до виникнення чистого притоку грошових коштів, так і чистого відтоку. Незважаючи на значні відмінності величини валових потоків грошових коштів суднобудівних і судноремонтних підприємств від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, чисті грошові потоки від різних видів діяльності порівнянні за обсягами, оскільки чистий грошовий потік визначається не величиною притоку та відтоку, а їх різницею.

Результати проведеного в роботі дослідження існуючих у науковій літературі методик коефіцієнтного аналізу грошових потоків виявили відсутність узгодженого комплексного підходу до цього питання. Для розв’язання цієї проблеми в роботі розроблено методику комплексного коефіцієнтного аналізу грошових потоків, яка ґрунтується на матриці фінансових коефіцієнтів, наведеній на рис. 1.

Рис.1. Матриця комплексного коефіцієнтного аналізу грошових потоків суднобудівних та судноремонтних підприємств

Запропонована методика базується на п’ятьох основних групах коефіцієнтів:

1) коефіцієнтах ліквідності на основі притоку грошових коштів;

2) коефіцієнтах грошової ємності на базі відтоку грошових коштів;

3) коефіцієнтах ефективності на основі чистого грошового потоку;

4) коефіцієнтах перспективних грошових потоків;

5) коефіцієнтах осідання та маневреності грошових коштів підприємства.

На базі запропонованої методики коефіцієнтного аналізу розроблено мультиплікативну модель оцінки ефективності грошового потоку підприємства в статичній (1) і динамічній (2) формах

КеГП = (1)

К1еГП = К0еГП (2)

або IеГП = ,

де NCF – чистий грошовий потік підприємства;

CIF – позитивний грошовий потік (надходження грошових коштів підприємства);

COF – негативний грошовий потік (вибуття грошових коштів підприємства);

ГК – сума залишку грошових коштів підприємства;

ДЗ – сума дебіторської заборгованості підприємства;

КЗ – сума кредиторської заборгованості підприємства.

У якості показників-чинників у п’ятифакторній мультиплікативній моделі використано:

1)

коефіцієнт чистого поповнення грошових коштів підприємства;

2)

коефіцієнт осідання надходження грошових коштів;

3)

коефіцієнт інкасації дебіторської заборгованості;

4)

коефіцієнт ліквідності перспективного грошового потоку;

5)

показник покриття кредиторської заборгованості поточними грошовими виплатами.

У результаті проведеного факторного аналізу ефективності грошового потоку підприємств галузі суднобудування та судноремонту зроблено висновок, що на показник ефективності потоку грошових коштів найбільшою мірою впливає коефіцієнт інкасації дебіторської заборгованості, найменшою – коефіцієнт осідання грошових коштів.

У дисертації здійснено дослідження грошових потоків суднобудівних та судноремонтних підприємств за допомогою прийомів аналізу часових рядів, оскільки вивчення грошових потоків за абсолютними та відносними показниками не дозволяє оцінити такі їх характеристики як інтенсивність, насиченість і ритмічність. Встановлено, що найбільшою інтенсивністю характеризуються грошові надходження та виплати від операційної діяльності, найменшою – надходження грошових коштів від фінансової діяльності. Значною є насиченість надходжень і виплат грошових коштів у результаті операційної діяльності, низькою насиченістю відрізняються надходження від інвестиційної діяльності. Достатньо ритмічними є також грошові потоки від операційної діяльності, найменш стабільними – грошові надходження в результаті інвестиційної та фінансової діяльності.

У розділі 3 “Методологія управління грошовими потоками підприємства” проведено дослідження існуючих підходів до управління грошовими потоками підприємства, ідентифіковано стратегії управління грошовими потоками; запропоновано спосіб прогнозування величини потоків грошових коштів із використанням теорії нечітких чисел. Досліджено існуючі підходи до визначення місця контролінгу грошових потоків у системі фінансового контролінгу на підприємстві та запропоновано шляхи щодо удосконалення контролінгу потоків грошових коштів.

З метою розробки стратегії управління грошовими потоками підприємства в роботі проведено дослідження існуючих у сучасній науковій літературі підходів до визначення місця управління грошовими потоками в системі фінансового менеджменту підприємства. У результаті виявлено, що у науковій літературі управління грошовими потоками не виділяється в якості самостійного напрямку фінансового менеджменту. Найчастіше науковцями пропонується використовувати грошові потоки для регулювання ліквідності, фінансової рівноваги підприємства; управління грошовими потоками розглядається лише як одна з функцій фінансового менеджменту поряд з управлінням власним і позиковим капіталом, активами, інвестиціями тощо.

Зважаючи на те, що грошові потоки підприємства обслуговують практично всі його господарські операції й є одним із найважливіших показників результативності діяльності підприємства, в ході дослідження обґрунтовується доцільність виділення управління грошовими потоками в самостійну функцію фінансового менеджменту підприємства. У зв’язку з цим пропонується реструктуризація системи функцій фінансового управління підприємством, в результаті якої виділяються функції першого та другого рівня (рис. 2).

Рис. 2. Функціональна структура системи фінансового менеджменту підприємства

Автор пропонує виділити як функції першого рівня - управління прибутком, грошовими потоками та ризиками, як функції другого рівня - управління активами (оборотними та необоротними), власним і позиковим капіталом, реальними та фінансовими інвестиціями, а також антикризове фінансове управління, оскільки прийняття управлінських рішень у будь-якій із перерахованих підсистем впливає на прибуток і рентабельність діяльності підприємства, його грошові потоки та рівень ризиків.

Управління грошовими потоками передбачає вибір між певними альтернативами, який завжди відбувається в рамках дилеми “ризик-ефект”. У контексті даної проблеми автором виділено три основні стратегії управління грошовими потоками підприємства: консервативну (або обережну); помірну; агресивну. Дослідження грошових потоків 393 підприємств різних організаційно-правових форм бізнесу - клієнтів універсальної банківської установи показало, що понад 90% досліджуваних підприємств керується агресивною стратегією, понад 9% - помірною, і тільки 0,51% - консервативною. Проте в умовах макроекономічної нестабільності та високого ступеню ризику грошових потоків підприємствам доцільно керуватися помірною або консервативною стратегіями.

У дисертаційної роботі розглянуто особливості планування та прогнозування обсягів грошових потоків підприємств в умовах невизначеності зовнішнього економічного середовища. Через те, що і грошові надходження, і грошові виплати суднобудівних і судноремонтних підприємств ризикові та відрізняються значною непевністю, запропоновано здійснювати їх прогнозування з використанням теорії нечітких множин.

У третьому розділі дисертації також проведено дослідження методологічних засад контролінгу, в результаті якого виявлено, що найчастіше в наукової літературі контролінг грошових потоків не розглядається. Для розв’язання цієї проблеми було розроблено теоретичні підходи до визначення поняття, об’єктів і цілей контролінгу грошових потоків підприємства. Відповідно до запропонованої реструктуризації системи фінансового менеджменту уточнено коло об’єктів контролінгу шляхом включення до них крім управління прибутком управління грошовими потоками підприємства, що відображено на рис. 3.

Одночасно автор вважає доцільним деяке розширення основної мети контролінгу шляхом включення до неї крім управління прибутком управління грошовими потоками підприємства. Тобто метою контролінгу на підприємстві доцільно виділяти управління прибутком і чистим грошовим потоком, що дозволить оптимізувати не тільки фінансові, але і грошові результати діяльності підприємства. Відповідно відбудеться і розширення переліку центрів відповідальності за рахунок включення в їх сукупність центрів грошової відповідальності – центру грошових виплат, центру грошових надходжень і центру чистого грошового потоку.

Рис. 3. Деталізація об'єктів контролінгу грошових потоків підприємства.

В ході дослідження здійснено також порівняльну характеристику оперативного та стратегічного контролінгу грошових потоків, уточнено їх цілі, завдання, функції й інструменти, та розроблено контролінгову модель оцінки впливу різноманітних чинників на відхилення чистого грошового потоку від прогнозного рівня. В цьому контексті зроблено уточнення та розширення системи пріоритетів контрольованого показника чистого грошового потоку підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертації проведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання, яке полягає в розробці методології управління грошовими потоками підприємств. На основі проведеного дисертаційного дослідження зроблено такі висновки:

1.

Грошові потоки – це постійний рух грошових коштів підприємства в формі грошових видатків і надходжень у процесі здійснення ним своєї фінансово-економічної й інвестиційної діяльності.

2.

У законодавчих актах України, які використовують грошові потоки для аналізу та управління діяльністю господарюючих суб’єктів, недостатньо чітко висвітлені аспекти обчислення та регулювання потоків грошових коштів. Макроекономічне дослідження грошових потоків підприємств і організацій в Україні не проводиться, органами державної статистики не здійснюється статистичне дослідження форми № 3 “Звіт про рух грошових коштів”, її консолідація й аналіз, що пов’язано, насамперед, із відсутністю методології статистичного аналізу даної форми звітності.

3.

Дослідження особливостей функціонування підприємств галузі суднобудування та судноремонту в Україні дозволяє стверджувати, що на формування та використання грошових потоків підприємств даної галузі впливають відсутність у потенційних замовників достатніх фінансових ресурсів для будівництва нових суден; сезонність діяльності, зумовлена сезонним чинником функціонування замовників (підприємств-судновласників); специфіка географічного положення вітчизняних судноремонтних підприємств; розформування великих судноремонтних і суднобудівних підприємств у процесі приватизації; слабка розрахунково-платіжна дисципліна. Відповідно виявлені такі особливості грошових потоків суднобудівних і судноремонтних підприємств як сезонність формування, практично відсутність грошових потоків від інвестиційної діяльності як наслідок винятково низької інвестиційної активності підприємств, високий ризик затримки вхідних грошових потоків по операційній діяльності, нерегулярність виникнення.

4.

Відповідно до запропонованої методики аналізу грошових потоків, їх аналітичне дослідження рекомендується проводити за трьома основними напрямками: а) аналіз абсолютних величин грошових потоків, їх структури та динаміки; б) аналіз грошових потоків за відносними показниками; в) дослідження потоків грошових коштів із використанням прийомів аналізу часових рядів.

5.

Комплексний коефіцієнтний аналіз грошових потоків підприємств включає фінансові показники, які характеризують формування та використання потоків грошових коштів підприємства. На базі матриці фінансових показників коефіцієнтного аналізу грошових потоків підприємств галузі суднобудування та судноремонту розроблено п’ятифакторну мультиплікативну модель оцінки ефективності грошових потоків у статичній і динамічній формах, що дозволяє виявити силу та напрямок впливу окремих чинників на показник ефективності грошових потоків.

6.

Внаслідок динамічної природи показників грошових потоків, для їх дослідження застосовано методи аналізу часових рядів. Виявлено такі властивості потоків грошових коштів як нестаціонарність, ординарність і відсутність наслідків. Розроблено такі специфічні показники потоків грошових коштів як інтенсивність грошового потоку, насиченість потоку грошових коштів і його ритмічність.

7.

У результаті аналітичного дослідження грошових потоків виявлено: низький ступінь диверсифікації діяльності підприємств і високий ризик недостатності операційних грошових надходжень; достатню узгодженість грошових надходжень і виплат; високу інтенсивність і насиченість грошових потоків від операційної діяльності та малу інтенсивність і насиченість грошових потоків від інвестиційної та фінансової діяльності; недостатню ритмічність потоків грошових коштів від усіх видів діяльності.

8.

Грошові потоки є результативними показниками діяльності підпри-ємств, що дозволило вважати доцільною реструктуризацію системи фінансового менеджменту підприємства та виділення трьох функцій першого рівня: управління прибутком як фінансовим результатом діяльності суб’єкта господарювання, управління грошовими потоками як грошовим результатом діяльності, ризик-менеджмент.

9.

Обґрунтовано альтернативні стратегії управління грошовими потоками підприємства – агресивну, консервативну та помірну. Як було виявлено в результаті дослідження, понад 90% підприємств не схильні до зниження ризиків шляхом застосування консервативної стратегії та віддають перевагу агресивній політиці управління грошовими потоками. Проте в умовах високої ризикованості та низької ритмічності потоків грошових коштів рекомендоване використання консервативної або помірної стратегії.

10.

Для забезпечення стабільного функціонування підприємств у даний час необхідно здійснювати прогнозування грошових потоків як основних результатів діяльності. В роботі запропоновано спосіб прогнозування обсягів грошових надходжень і грошових виплат із застосуванням теорії нечітких множин. У результаті застосування нечітких трикутних чисел отримано прогнозні значення грошових надходжень і виплат, а також величини чистого грошового потоку для суднобудівних та судноремонтних підприємств.

11.

Відповідно до обґрунтованої необхідності реструктуризації системи фінансового менеджменту на підприємстві, запропоновано виділити такий напрямок контролінгу як контролінг грошових потоків. Виділено відособлені центри грошової відповідальності підприємства, які частіше всього не збігаються з центрами витрат і прибутків. В традиціях контролінгу як системи “управління за відхиленнями” розроблено модель оцінки впливу різних факторів на відхилення величини чистого грошового потоку від прогнозного рівня й уточнено систему пріоритетів контролінгу величини чистого грошового потоку як одного з основних результуючих показників діяльності підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ праць За ТЕМою ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1.

Вожжов А.П., Такмакова (Кричевец) Е.А. Определение оптимального размера избыточных резервов коммерческого банка на корреспондентском счете в НБУ // Вестник СевГТУ. – 1999. - № 19. – С. 30 –34. - 0,22 др. арк. (Особисто автору належить 0,15 др. арк. Дисертантом розроблено пропозиції щодо регулювання резервів комерційного банку в НБУ на базі дослідження його грошових потоків).

2.

Вожжов А.П., Такмакова (Кричевец) Е.А. Денежные потоки предприятий // Экономические науки. – 2001. - № 67. – С. 94 - 101. - 0,55 др. арк. (Особисто дисертанту належить 0,23 др. арк. Автором проведено дослідження зарубіжного досвіду фінансового аналізу і фінансового менеджменту грошових потоків підприємств, вивчена економічна сутність грошових потоків підприємств).

3.

Кавер И.К., Такмакова (Кричевец) Е.А. Финансовые потоки в стратегическом планировании (на примере рыбной промышленности Украины) // Вестник СевГТУ. – 2002. - № 40. – С. 155 – 161. - 0,32 др. арк. (Особисто автору належить 0,16 др. арк. Дисертантом розроблено схеми директивного та індикативного планування діяльності підприємства в відповідності від суб’єктів, що генерують його фінансові потоки).

4.

Такмакова (Кричевец) Е.А. Совершенствование методики оценки инвестиционной привлекательности предприятий региона // Економіка розвитку. – 2002. - № 3 (23). – С. 67 – 69. - 0,19 др. арк.

5.

Такмакова (Кричевец) Е.А. Исследование денежных потоков предприятий отрасли судостроения // Экономика и управление. – 2003. - № 5-6 (42-43). – С. 77 – 80. - 0,31 др. арк.

6.

Такмакова (Кричевец) Е.А. Методологические основы управления денежными потоками предприятий // Вестник СевГТУ. – 2004. - № 53. – С. 9 – 17. - 0,30 др. арк.

7.

Кричевец Е.А. Динамичная мультипликативная модель оценки эффективности денежного потока предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 196. Том ІІІ. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 558 - 564.- 0,26 др. арк.

В інших виданнях:

8.

Вожжов А.П., Такмакова (Кричевец) Е.А. Управление безналичным денежным потоком коммерческого банка // Сборник трудов Первой международной научно-практической конференции "Проблемы становления рыночной экономики: информационное и финансовое обеспечение деятельности предпринимательских структур (г. Севастополь, 6 - 8 мая 1998 г.). – Севастополь: Изд-во СевГТУ, 1998. – С. 157 - 162. - 0,32 др. арк. (Особисто автору належить 0,16 др. арк. Дисертантом розроблено пропозиції щодо регулювання грошових потоків комерційного банку на базі дослідження потоків грошових коштів поза рахунками основних груп його клієнтів).

9.

Такмакова (Кричевец) Е.А. Управление денежными потоками предприятия // Тезисы Второй международной научно-практической конференции "Проблемы становления рыночной экономики: информационное и финансовое обеспечение деятельности предпринимательских структур (г. Севастополь, 4 - 6 мая 2000 г.). – Севастополь: Изд-во СевГТУ, 2000. – С. 124 - 126. - 0,1 др. арк.

10.

Такмакова (Кричевец) Е.А. Денежные потоки в оценке эффективности деятельности предприятия Тезисы докладов на III Международной научной конференции студентов и молодых ученых (г. Донецк, 21 - 22 ноября 2001 г.). – Донецк: ДонНУ, 2001. – С. 37-38. - 0,09 др.арк.

11.

Такмакова (Кричевец) Е.А. Управление денежными потоками в системе финансового менеджмента предприятия // Материалы Всеукраинской научно- практической конференции "Актуальные проблемы и перспективы развития экономики Украины" (г. Алушта, 3 - 6 октября 2002 г.). – Симферополь: ТНУ, 2002. – С. 99. - 0,04 др. арк.

12.

Кричевец Е.А. Нормативно-правовое регулирование денежных потоков предприятий в Украине // Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень 2004” (м. Дніпропетровськ, 21 - 30 червня 2004 р.). Том 37 “Фінансові відносини”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 35 – 36. - 0,13 др. арк.

13.

Кричевец Е.А. Факторный анализ эффективности денежного потока предприятия // Матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, 26 жовтня 2004 р.). Том I. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 163 - 164. - 0,11 др. арк.

14.

Кричевец Е.А. Об оценке риска денежных потоков предприятий // Материалы научно-практической конференции “Перспективные разработки науки и техники” (г. Белгород (Россия), 22 октября 2004 г.). – Белгород: Руснаучкнига; Днепропетровск: Наука и образование, 2004. – С. 32 – 34. - 0,12 др. арк.

АНОТАЦІЯ

Крічевець К.О. Управління грошовими потоками підприємства. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит. – Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Київ, 2005.

У дисертації досліджено теоретичні і практичні питання управління грошовими потоками підприємств.

Дисертація присвячена вивченню економічної сутності грошових потоків, особливостей їх формування і використання суднобудівними і судноремонтними підприємствами, дослідженню методологічних основ управління грошовими потоками підприємств. Сформульовано пропозиції щодо коректування нормативно-правового регулювання грошових потоків підприємств в Україні. Розроблено методику фінансового аналізу грошових потоків підприємства, яка включає матрицю комплексного коефіцієнтного аналізу грошових потоків підприємства і мультиплікативну модель оцінки ефективності потоку грошових коштів. Обґрунтовано теоретичні підходи до управління та прогнозування грошових потоків підприємства. Розроблено методологічний інструментарій контролінгу грошових потоків підприємства.

Ключові слова: підприємства галузі суднобудування та судноремонту, грошовий потік, управління грошовими потоками, аналіз грошових потоків, прогнозування грошових потоків, контролінг грошових потоків.

Аннотация

Кричевец Е.А. Управление денежными потоками предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. – Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана, Киев, 2005.

Диссертация посвящена исследованию экономической сущности денежных потоков, особенностей их формирования и использования судостроительными и судоремонтными предприятиями, изучению методологических основ управления денежными потоками предприятий. Проанализированы существующие в научной литературе подходы к использованию денежных потоков в практике финансового менеджмента предприятия, сделан вывод о преимущественном применении в настоящее время денежных потоков для оценки реальных и финансовых инвестиций, стоимости предприятия, его кредитоспособности, ликвидности, финансового равновесия и иных характеристик деятельности предприятия. Акцентировано внимание на исследовании чистого денежного потока как одного из основных результирующих показателей функционирования предприятия. Сформулированы рекомендации по совершенствованию нормативно-правового регулирования денежных потоков предприятий в Украине.

Произведен критический анализ существующих в научной литературе методик анализа денежных потоков, сделан вывод об отсутствии согласованного подхода к исследованию потоков денежных средств предприятия. Проанализированы структура и динамика притока и оттока денежных средств и чистого денежного потока судостроительных и судоремонтных предприятий. Разработана методика финансового анализа денежных потоков предприятия на базе матрицы комплексного коэффициентного анализа, позволяющая произвести исследование ликвидности, емкости, эффективности, оседания и маневренности денежных потоков, а также оценку перспективных денежных потоков. На основании матрицы комплексного коэффициентного анализа денежных потоков предприятия разработана мультипликативная модель оценки эффективности потока денежных средств в статичной и динамичной формах. Для


Сторінки: 1 2