У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Г. С. СКОВОРОДИ

КОРХ-ЧЕРБА Оксана Володимирівна

УДК 37.018.1

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ПІДГОТОВКИ ДОМАШНІХ НАСТАВНИКІВ В УКРАЇНІ

В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ Х1Х СТОЛІТТЯ

13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному педагогічному

університеті імені Г.С.Сковороди, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор

Золотухіна Світлана Трохимівна,

Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С.Сковороди, завідувач

кафедри загальної педагогіки.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Сущенко Тетяна Іванівна, Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, завідувач кафедри педагогічної майстерності;

кандидат педагогічних наук, доцент

Шпак Валентина Павлівна,

Полтавський державний педагогічний

університет ім. В.Г. Короленка,

докторант кафедри педагогіки.

Провідна установа - Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, кафедра педагогіки, Міністерство освіти і науки України, м. Кіровоград.

Захист відбудеться ”29” _вересня__ 2005 року о 10_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64. 053.04 Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди за адресою: 61002, м. Харків, вул. Артема, 29, ауд. №216.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди за адресою 61168, м. Харків, вул. Блюхера 2, ауд. №215-В.

Автореферат розіслано „25” _серпня2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Гриньова В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність та доцільність дослідження. Розбудова демократичної, незалежної держави спричинила відродження та розвиток “інституції домашнього наставника”. Саме домашній наставник дозволяє забезпечити особистісно-орієнтований підхід у вихованні й навчанні дітей, саморух і самовдосконалення особистості. Особливу роль домашня освіта відіграє також і у відродженні національної культури, розвитку й становленні українських традицій елітного навчання і виховання, зокрема, у формуванні в підростаючого покоління нового світогляду ідентичності та належності до українського народу, патріотичних почуттів до рідного краю і родини.

Про необхідність відродження домашньої освіти, право громадян на здобуття освіти в домашніх умовах, відповідальність батьків за розвиток дитини як особистості та забезпечення її повноцінною домашньою освітою відповідно до вимог її змісту, рівня та обсягу зазначено і в Законі України „Про освіту” Законодавство України про освіту (станом на 01.08.03 р.). - ст.3, 59. – Х.:Аспекс+, 2003. – с.2-29.. Тому в умовах сьогодення назріла потреба в підготовці сучасних кваліфікованих домашніх педагогів.

Одним із шляхів вирішення вказаної проблеми є опанування історико-педагогічного досвіду, в якому зосереджено цінні результати науково-методичних пошуків вітчизняних педагогів, громадських діячів досліджуваного періоду.

Аналіз стану наукової розробки проблеми, що досліджується, засвідчив: педагогами та просвітителями минулого порушено чимало питань, які не втратили своєї актуальності й сьогодні. Серед них:

· виявлення умов розвитку домашнього наставництва (І.Гербарт, Д.Дідро, Я.Коменський, Дж. Локк, В.Одоєвський, І.Песталоцці, Ж.Руссо, Г.Сковорода, К.Ушинський та інші);

· доведення необхідності підготовки вітчизняних домашніх наставників і вчителів та виділення її складників (Х.Алчевська, В.Євтушевський, П.Каптєрев, М.Колоколова, П.Литвинський, С.Миропольський, Л.Модзалевський, К.Ушинський та інші);

· розкриття сутності підготовки домашніх наставників і вчителів (О.Водовозова, Л.Вереніус, А.Гіппіус, В.Ігнатьєва, П.Каптєрев, В.Каховський, П.Лесгафт, П. Литвинський, С.Лібрович, Є.Покровський).

Корисний досвід підготовки вітчизняних домашніх наставників, який було накопичено суспільством у другій половині Х1Х століття, на сучасному етапі розвитку національної освіти отримав нове звучання і викликав пізнавальну активність дослідників. Так, з огляду на зазначену проблему обґрунтування психолого-педагогічних основ навчально-виховної діяльності домашніх наставників (гувернерів) здійснено Є.Сарапуловою, Б.Свірідовим, І.Івановичем, Д.Федоренко та інш.; висвітлення процесу становлення інституту домашнього педагога переважно в Російській Федерації представлено в працях Ю.Азарова, А.Бєлової, А.Ганічевої, О.Звєрєвої, Т.Куликової, С.Теплюк, А.Толстихіної, Н.Христофорової та інших; розкриття досвіду українського народу в руслі родинного виховання і навчання визначено З.Нагачевською, Н.Романюк, Є.Сарапуловою, М.Стельмаховичем, В.Чепурко та інші.

Розв'язання окремих проблем організації домашньої освіти, що відображені в працях вищезазначених учених, збагатили уяву про діяльність домашніх педагогів. Проте аналіз науково-педагогічної літератури свідчить про відсутність історико-педагогічних досліджень, в яких узагальнено теорію і практику підготовки домашніх наставників в Україні в другій половині Х1Х століття.

Вивчення історико-педагогічної літератури, плідної спадщини видатних педагогів, учених, а також архівних документів, матеріалів Київського, Харківського й Одеського навчальних округів (статути, журнали, протоколи засідань екзаменаційних комісій, звіти тощо) дозволяє констатувати, що вже з моменту затвердження в 1834 році „Положення про домашніх наставників та вчителів”, особливо в досліджуваний період, в організації домашньої освіти та підготовці домашніх наставників накопичено значний досвід, систематизація й узагальнення якого набувають особливої актуальності в наш час і потребують його неупередженого переосмислення.

Хронологічні межі дослідження обмежуються другою половиною Х1Х століття. Характерною рисою цього періоду стали позитивні зрушення у справі освіти: створення просвітницьких осередків (товариства допомоги гувернанткам та вчителькам, батьківські гуртки, комітети і т.д.), активізація національного і просвітницького руху, підвищення уваги просвітителів, педагогів і вчених до проблем домашньої освіти тощо. Надбанням цього періоду було також і прийняття значної кількості офіційно-нормативних постанов, положень про домашніх наставників, що суттєво вплинуло на мету, зміст і форми їхньої підготовки в досліджуваний період.

Отже, актуальність проблеми підготовки педагогів – домашніх наставників, відсутність спеціального історико-педагогічного дослідження, в якому б цілісно були представлені питання теорії та практики підготовки домашніх наставників, зумовили вибір теми дисертаційного дослідження “Теорія і практика підготовки домашніх наставників в Україні в другій половині Х1Х століття”.

Зв’язок із науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до тематичного плану науково–дослідної роботи кафедри загальної педагогіки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди за колективною темою “Підвищення ефективності навчально-виховного процесу в середніх загальноосвітніх та вищих педагогічних навчальних закладах” РК №1-200199004104. Тема дисертаційного дослідження затверджена Вченою радою університету (протокол №5 від 21.12.2001 р.) й узгоджена Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології Академії педагогічних наук України (протокол №1 від 29.01.2002 р.).

Об'єкт дослідження – процес підготовки домашніх наставників у досліджуваний період.

Предмет дослідження – теорія і практика підготовки домашніх наставників у другій половині Х1Х ст.

Мета дослідження – систематизувати теоретичні ідеї та узагальнити практичний досвід підготовки домашніх наставників у вітчизняній педагогічній думці зазначеного періоду.

Відповідно до об'єкта, предмета і мети дослідження були поставлені такі завдання:

1. Проаналізувати ступінь дослідження проблеми підготовки домашніх наставників.

2. Виявити передумови, етапи, тенденції розвитку ідеї підготовки домашніх наставників у педагогічній думці минулого.

3. Систематизувати теоретичні погляди зарубіжних і вітчизняних педагогів на значення і сутність підготовки домашніх наставників у досліджуваний період.

4. Узагальнити досвід підготовки домашніх наставників другої половини Х1Х століття (мета, завдання, зміст, форми, методи).

5. Намітити шляхи творчого використання прогресивних ідей минулого щодо підготовки домашніх наставників у сучасних умовах.

Методологічну основу дослідження становлять: теорія наукового пізнання, філософські положення про діалектичний взаємозв'язок і взаємозумовленість соціально-педагогічних явищ, ідеї національного відродження, гуманістичні принципи освіти та методологічні положення “Національної доктрини розвитку освіти України у ХХ1 столітті”.

Дослідження ґрунтується на принципах науковості, об’єктивності, історизму та системності.

Теоретичною основою дисертаційного дослідження є:

- педагогічні ідеї, настанови відомих представників зарубіжної педагогічної науки щодо мети, завдань, змісту, форм і методів підготовки домашніх наставників (І.Гербарт, К.Гельвецій, Д. Дідро, А.Дістервег, М.Квінтіліан, Я.Коменський, Ж.Кондорсе, Лепелетьє де Сен-Фаржо, Дж. Локк, І.Песталоцці, Ж.Руссо, Ф.Фребель);

- положення та рекомендації стосовно організації підготовки домашніх наставників (Х.Алчевська, Д.Багалій, Б.Глинський, М.Демков, О.Духнович, В.Євтушевський, П.Каптєрев, В.Ключевський, М.Колоколова, П.Литвинський, С.Миропольський, Л.Модзалевський, М.Новіков, В.Одоєвський, М.Пирогов, С.Русова, К.Ушинський та інші);

- концепції розвитку національної системи освіти і педагогічної думки (В.Вихрущ, Л.Вовк, Є.Голубинський, Н.Гупан, Н.Дем’яненко, А.Джуринський, М.Євтух, Т.Завгородня, С.Золотухіна, І.Зязюн, Т.Куликова, І.Курляк, Д.Латишина, В.Майборода, Н.Побірченко, О.Попова, С.Сисоєва, С.Сірополко, М.Стельмахович, Б.Ступарик, О.Сухомлинська, Т.Сущенко, М.Чепіль, В.Шпак, Л.Штефан, М.Ярмаченко та інші);

- ідеї, положення щодо професійно-педагогічної підготовки фахівців, які представлені в працях Є. Барбіної, А.Бойко, В.Гриньової, В.Євдокимова, О.Іонової, В.Лозової, І.Прокопенка, М.Подберезського, Т.Танько, Г.Троцко та інших.

Методи дослідження :

· історико-педагогічний, теоретичний і системно-структурний методи використовувалися з метою систематизації теоретичних ідей та узагальнення досвіду теорії і практики підготовки домашніх наставників;

· проблемно-цільовий і порівняльний – для аналізу архівних матеріалів, науково-методичної літератури, періодичних видань та нормативних документів досліджуваного періоду;

· ретроспективний - для виявлення можливостей використання методів, організаційних форм здійснення підготовки домашніх наставників у ВПНЗах України досліджуваного періоду в умовах сучасної національної вищої школи.

Джерелознавча база дослідження: фактичний матеріал, необхідний для дослідження, зібрано в документах офіційного характеру: Збірниках постанов і розпоряджень Міністерства народної освіти (“Положення про домашніх наставників та учителів”), а також в педагогічних журналах досліджуваного періоду: загально-педагогічних – „Журнал Министерства народного просвещения”, „Сборник распоряжений по Министерству народного просвещения”, „Русский педагогический вестник”, „Циркуляр по Харьковскому учебному округу” та спеціальних виданнях – „Учитель”, „Женское образование”, „Журнал для воспитания”, „Журнал для родителей и наставников”, „Воспитание”, „На помощь матерям”, „Педагогический листок”, „Воспитание и обучение”, „Вестник воспитания”, „Семья и школа”, „Образование”, „Гувернантка” та ін. Крім того, вивчалися сучасні педагогічні журнали 1980-2004 рр.: „Рідна школа”, „Початкова освіта”, „Педагогіка”, „Педагогіка і психологія”, „Домашнее воспитание” та ін.

Опрацьовано архівні матеріали фондів Центрального державного історичного архіву України м. Києва (ЦДІАУ), Державного архіву Харківської області (ДАХО). Серед матеріалів ЦДІАУ використані одиниці зберігання фондів: 707 – „Управление попечителя киевского учебного округа”, 442 – „Канцелярія Київського, Подільського і Волинського генерал-губернатора”, 486 – „Киевская палата гражданского суда”, 1252 – „Штаб-офицер корпуса жандармерии в Одессе”, 2039 – „Филиал ЦГИА УСССР в г. Харькове Малиновские - помещики”, серед матеріалів фондів ДАХО – фонд 266 – „Канцелярия директора народных училищ Харьковской губернии”, фонд 654 – „Валковская женская гимназия” та фонд 3 – „Канцелярия Харьковского губернатора”.

Важливу групу джерел у процесі роботи над дисертацією становили праці педагогів-освітян, керівників навчальних округів, освітніх закладів: М.Пирогова (циркуляри, розпорядження, науково-методичні статті), К.Ушинського, В.Одоєвського, П.Каптєрева, Х.Алчевської (хроніка недільних шкіл) та дослідників діяльності її педагогічного колективу (С.Миропольський та ін.).

У процесі дослідження використовувались рукописи відділу рідкісної книги, матеріали фондів Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, Центральної наукової бібліотеки Харківського університету імені В.М.Каразіна, Харківської наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка, бібліотек Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.

Поглиблено аналізувались програми і підручники, дидактичні керівництва та посібники з педагогіки досліджуваного періоду, а також науково-педагогічна література, українська та російська періодична преса, дисертаційні та монографічні праці.

Наукова новизна і теоретичне значення одержаних результатів полягає в тому, що у дослідженні вперше здійснено цілісний аналіз підготовки домашніх наставників в Україні в другій половині Х1Х століття.

Виявлено передумови, етапи і тенденції розвитку ідеї підготовки домашніх наставників у педагогічній думці минулого. Систематизовано теоретичні погляди зарубіжних та вітчизняних педагогів на значення і сутність підготовки домашніх наставників та узагальнено практику її організації.

Подальшого розвитку набули зміст і форми педагогічної просвіти домашніх наставників на сторінках педагогічної преси в досліджуваний період.

Визначено перспективи та накреслено пріоритетні шляхи творчого використання прогресивних ідей минулого щодо підготовки домашніх наставників у нових соціально-економічних умовах.

У науковий обіг уперше введено нові і маловідомі архівні матеріали (124), які значно розширили й конкретизували науково-педагогічні уявлення щодо проблеми підготовки домашніх наставників в Україні в другій половині Х1Х століття.

Практичне значення здобутих результатів дослідження визначається тим, що одержані в ході наукового пошуку теоретичні положення щодо організації підготовки домашніх наставників, ідеї педагогів минулого, фактичний матеріал втілено в розробку автором спецсемінару „Підготовка домашніх наставників” (історико-педагогічний аспект) для магістрів факультетів дошкільного виховання та початкового навчання.

Матеріали дисертації використовуються також під час читання лекцій з курсів “Педагогіка”, “Історія педагогіки”, “Методика виховної роботи”, проведення семінарських занять у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С.Сковороди (довідка від 24 травня 2005 р.) та Слов’янському державному педагогічному університеті (довідка від 13 червня 2005 р.).

Отримані в ході наукового пошуку теоретичні положення і висновки дослідження, фактичний історико-педагогічний матеріал можуть бути підґрунтям для подальших історико-педагогічних досліджень, сприятимуть збереженню й передачі історико-педагогічного досвіду в галузі домашньої освіти. Їх доцільно використовувати при розробці навчальних планів і програм підготовки педагогічних кадрів за спеціалізацією – домашній наставник, гувернер на факультетах дошкільного виховання та початкового навчання, а також у підготовці навчальних і навчально-методичних посібників та лекцій для слухачів закладів післядипломної освіти. Низку окреслених питань можна запропонувати як тематику для курсових і дипломних робіт у вищих педагогічних закладах 111-1V рівнів акредитації.

Достовірність результатів дослідження та його основних висновків забезпечується широким використанням історико-педагогічної літератури досліджуваного періоду, архівних документів та комплексним розглядом проблеми, системним аналізом теоретичного та емпіричного матеріалу, застосуванням системи наукових методів, адекватних меті, об’єкту, предмету та завданням.

Апробація і впровадження результатів дослідження в практику. Основні результати дослідження обговорювалися на науково-методичних конференціях: Міжнародна конференція „Освіта для майбутнього розвитку” (Київ, 2002 р.); „Козацькому роду нема переводу” (Харків, 2002 р.); Всеукраїнські науково-практичні читання студентів і молодих науковців, присвячених спадщині К.Д.Ушинського (Одеса, 2003 р.); науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу і молодих учених „Методологія сучасних наукових досліджень” ХНПУ імені Г.С.Сковороди (2001-2005 рр.).

Основні результати дослідження відображені в 12 одноосібних наукових публікаціях, що відтворюють зміст дисертації; з них 7 надруковані у провідних наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,1 друкованих аркушів.

Обсяг та структура дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (337 найменувань), таблиць (3) і додатків (4). Загальний обсяг дослідження - 216 сторінок, основний зміст роботи становить 166 сторінок.

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність досліджуваної проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, методологічну основу, методи педагогічного дослідження, висвітлено джерелознавчу базу; розкрито наукову новизну, практичне значення одержаних результатів дослідження; відображено достовірність здобутих результатів та їх апробацію.

У першому розділі “Аналіз ступеня дослідження проблеми підготовки домашніх наставників” доведено, що підготовка домашніх наставників є актуальною історико-педагогічною проблемою, схарактеризовано різні напрями наукового пошуку досліджуваної проблеми та ступінь їх наукової розробки.

До першого напряму відносимо наукові праці сучасних дослідників Т.Куликової, Н.Романюк, Є.Сарапулової, Л.Троїцької, С.Теплюк, Д.Федоренко, В.Чепурко та ін., в яких обґрунтовується необхідність підготовки домашніх наставників у сучасних умовах, розкриваються освітньо-виховні можливості таких навчальних дисциплін як державна та іноземні мови, українське православ’я, малюнок, різні техніки розпису, ритміка і спів, народно-музична і пісенна творчість українців, музичні інструменти, основи психології, педагогіки і медицини, норми народної етики і етикету тощо для отримання більш глибоких знань вихованцями в умовах домашньої освіти; визначаються складники, завдання, функції і зміст діяльності домашніх педагогів. Крім того, доводиться доцільність підготовки домашніх педагогів для роботи як з обдарованими дітьми, так і з дітьми-інвалідами, які потребують особливої уваги з боку педагогів.

Другий напрям складають дослідження історико-педагогічного спрямування. У наукових працях, переважно 90-х років ХХ століття, висвітлено шляхи відродження традиційного домашнього виховання та навчання, що віддавна практикувалися в Україні (М.Стельмахович, С.Сірополко, З.Нагачевська), підкреслено роль підготовки домашніх наставниць у жіночих гімназіях Х1Х століття: Києво-Фундуклеївської (Г.Александровський), Санкт-Петербурзької Олександрійської, Тверської Маріїнської, Московської жіночої класичної гімназії С.Н.Фішер та ін. (Н.Христофорова, О.Звєрєва, ); здійснено порівняльний аналіз специфіки дворянського виховання і навчання на прикладах творів художньої літератури (О.Бєлова).

Окремий напрям презентують праці історико-педагогічного спрямування - І.Важинського, Н.Дем'яненко, М.Євтуха, С.Золотухіної, О.Іонової, О.Кузнєцової, О.Попової, Л.Штефан та ін., в яких висвітлено шляхи, зміст, умови педагогічної підготовки майбутніх учителів.

Однак проведений аналіз численних матеріалів засвідчив відсутність цілісного історико-педагогічне дослідження, предметом якого була б теорія і практика підготовки домашніх наставників у другій половині Х1Х ст. Це й дало підставу звернутися до творчого опрацювання педагогічного досвіду з названої проблеми.

У другому розділі “Теоретичні ідеї підготовки домашніх наставників у вітчизняній педагогічній теорії другої половини Х1Х століття” схарактеризовано становлення ідеї домашнього наставництва у світовій педагогічній думці минулого, простежено її динаміку, визначено внесок зарубіжних і вітчизняних педагогів, громадських діячів, учених досліджуваного періоду в розвиток проблеми організації підготовки домашніх наставників.

На основі вивчення багатьох історичних джерел у роботі виявлено, що інституція домашнього наставника-педагога, як наукова проблема, досліджувалась ученими, психологами, філософами минулого на теоретичному, експериментально-дослідному рівнях (обґрунтування сутності, складників підготовки домашніх наставників, визначення умов, засобів її формування тощо).

Доведено, що ідея домашнього наставництва пройшла довгий шлях у своєму зростанні і на різних етапах історичного розвитку мала свої особливості: від окремих висловлювань з приводу доцільності, дієвості і значення домашнього навчання і виховання (Сократ, Платон, Аристотель) до грунтовного аналізу відмінностей між домашнім та суспільним вихованням дитини (Марк Фабій Квінтіліан „Краще вчити дітей удома чи слід віддавати до училищ?” розділ „Про виховання оратора”).

Подальший розвиток ця проблема набула в працях і педагогічній діяльності зарубіжних педагогів, філософів, просвітителів - І.Гербарта, К.Гельвеція, Д.Дідро, Я.Коменського, Дж. Локка, І.Песталоцці, Ж.Руссо та ін. Визначено, що першість теоретичного обґрунтування доцільності домашньої освіти належить Я.Коменському („Материнська школа”, „Посібник для материнської школи”, „Велика дидактика”) та Дж.Локку („Думки про виховання”, розділ “Про переваги домашнього виховання”), які розкрили переваги домашнього виховання дітей дошкільного віку перед суспільним. Ідеї Я.Коменського, Дж.Локка були сприйняті та творчо розвинуті І.Песталоцці, („Листи до вчителя Петерсона”, „Як Гертруда навчає своїх дітей”, „Лінгард та Гертруда”, „Книга для матерів”, „Щоденник Песталоцці про виховання його сина ”, „Лебедина пісня” тощо). За його глибоким переконанням, першими вихователями дитини є сім’я, де вона зіштовхується з різнобарвним життям і де в неї формуються почуття любові до батьків, родичів. Виходячи з цього, педагог наголошував на важливості та доцільності домашньої освіти.

У дисертації акцент зроблено на внесок у розвиток ідеї домашнього наставництва українського філософа-педагога Г.Сковороди, який декілька років був домашнім учителем Василя Томари. Заняття зі своїм учнем він проводив у формі бесіди, спонукаючи його до висловлювання власних думок, переконуючи свого вихованця в тому, що усвідомлювати істину краще самостійно, „бо нерозумно випрошувати те, чого можеш досягти самостійно” („На день народження Василя Тамари” та ін.).

У ході дослідження з’ясовано, що саме у другій половині Х1Х століття прогресивно налаштовані громадські та освітні діячі здійснили розробку теоретичних засад підготовки домашніх наставників: обґрунтували її роль, сутність, визначили зміст, складники, форми та методи. Так, аналіз їхньої педагогічної спадщини, а саме: Х.Алчевської ”Півроку із життя недільної школи”, ”Передумане і пережите”, ”Книга для дорослих”, О.Водовозової „Розумове та моральне виховання дітей від першого прояву свідомості до шкільного віку”, О.Духновича ”Народная педагогия в пользу училищ и учителей сельских”, П.Каптєрева ”Педагогічні курси для матерів та нянь”, ”Прислуга, як вихователька дітей в багатих сім’ях”, ”Енциклопедія сімейного виховання та навчання”, П.Лесгафта ”Сімейне виховання дитини і його значення”, ”Шкільні типи”, П.Литвинського ”Домашнє навчання: особливості шкільного і домашнього навчання”, Л.Модзалевського „До питання про виховання дітей у багатих сім’ях”, М.Миропольського ”Школа і суспільство. Приватна Харківська жіноча недільна школа”, В.Одоєвського ”Керівництво для гувернанток”, ”Досвід про педагогічні способи при початковій освіті дітей”, ”Наука до Науки”, ”Книжка дідуся Іринея”, М.Пирогова ”Питання життя”, ”Циркуляри по Київському навчальному округу”, К.Ушинського ”Листи про виховання спадкоємця престолу”, ”Про моральний елемент у вихованні”, ”Про користь педагогічної літератури”, ”Педагогічна поїздка до Швейцарії”, ”Людина як предмет виховання” тощо - свідчить про глибоке усвідомлення ними місії домашніх наставників, їхньої ролі і місця в формуванні в дітей християнських традицій і чеснот, ґрунтовних знань, умінь і навичок, розумових здібностей та моральних якостей в домашніх умовах.

У ході дослідження встановлено, що педагоги намагалися переконати громадськість у доцільності розвитку системи педагогічної підготовки вітчизняних домашніх наставників, в необхідності оволодіння ними широким спектром знань, зокрема з російської мови, арифметики, іноземних мов, історії, географії, малювання, танців, музики, рукоділля тощо.

Характерними для педагогів другої половини Х1Х століття були пропозиції щодо обмеження прав та повноважень закордонних гувернерів, які насаджали іноземну мораль, нехтуючи вітчизняною і, як правило, не мали навіть спеціальної педагогічної освіти.

Об'єктивно оцінюючи роль і значення домашньої освіти, педагоги виступали проти будь-яких крайностей у процесі навчання та виховання дітей в домашніх умовах.

Аналіз історико-педагогічної літератури, тогочасних словників (Ф.Брокгауз, І.Ефрон, С.Гончаренко, А.Джуринський, Д.Латишина, С.Сірополко) дозволив визначити домашнього наставника як особу з вищою освітою, яка працювала з дітьми в умовах сім’ї, займалась їхнім всебічним розвитком й навчали таким предметам, як рідна мова, історія, іноземні мови, географія, катехізис тощо. Нормативні документи визначали статус домашніх наставників, як офіційно підпорядкованих Міністерству народної освіти урядовців, з певними перевагами, пільгами та нагородами. Метою та змістом діяльності домашніх наставників був всебічний розвиток дітей в дусі християнської моралі та надання їм початкової освіти.

Отже, усвідомлюючи важливість і необхідність підготовки домашніх наставників, педагоги досліджуваного періоду визначали мету, зміст, завдання та пропонували широкий спектр засобів, методів, прийомів, шляхів та умов реалізації цієї підготовки. Особливістю педагогічних поглядів учених і педагогічної громадськості була переконаність у неповторності кожної людської особистості, у необхідності спеціальної організації підготовки вітчизняних домашніх наставників й наставниць, у створенні умов для ефективного домашнього навчання й виховання тощо.

У третьому розділі „Досвід підготовки домашніх наставників у другій половині Х1Х століття на основі узагальнення й аналізу офіційно-нормативних документів з проблеми підготовки домашніх наставників схарактеризовано зміст, форми і методи підготовки домашніх наставників; висвітлено особливості їхньої педагогічної просвіти на сторінках педагогічної преси; намічено шляхи творчого використання прогресивних надбань минулого в сучасних умовах.

У ході дослідження доведено: система домашнього виховання і навчання була невід'ємною, офіційно визнаною частиною освітньої структури Російської імперії, тобто „охоплювала всі напрямки народного виховання, що надавало цьому руху відповідні сподівання уряду на моральний благоустрій держави” (Наказ Миколи 1 до Правлячого Сенату стосовно домашніх наставників та вчителів – Петергоф, 1 липня 1834 року). Уряд наголошував на істотному значенні підготовки домашніх наставників та організації контролю за їхньою діяльністю.

Численні постанови і розпорядження стосовно організації домашньої освіти і підготовки домашніх наставників досліджуваного періоду, зокрема „Положение о домашних наставниках и учителях”- 1834 р., „О дозволении студентам Решельевского лицея вступать в домашние наставники” - 1840 р., „О дозволении студентам Главного педагогического института заниматься обучением в частных домах” – 1866 р., ”О точном соблюдении правил о домашнем обучении” - 1866 р. та інші свідчать про надзвичайну актуальність цієї проблеми, а їх аналіз дозволив визначити мету, завдання, зміст, форми здійснення домашньої освіти, вимоги до моральних якостей домашніх наставників, їхнього віросповідання.

Крім того, у ході дослідження виявлено механізм отримання звання домашнього наставника, вимоги до їхньої базової освіти, порядок складання іспитів та специфіку їх проведення; переваги, що мали домашні наставники, шляхи підвищення ними кваліфікації, форми стягнення за некваліфіковано виконану роботу, зразки свідоцтв, що видавалися домашнім наставникам, права отримання пенсій тощо.

Як відомо, наприкінці Х1Х століття склалася розгалужена система закладів вищої та середньої педагогічної освіти, яка підпорядковувалася різним відомствам (Міністерству народної освіти, Відомству установ Імператриці Марії, Відомству православного сповідання, Духовному відомству та ін.):

- спеціальні педагогічні навчальні заклади (жіночі педагогічні інститути та училища Відомства установ Імператриці Марії (інститути: Миколаївський Сирітський, Маріїнський, Павловський, Патріотичний і Принцеси Ольденбурської; училища: Виховне товариство шляхетних дівчат, Олександрівське, ордена Св.Катерини, Єлизаветинське, які діяли в С.-Петербурзі, Москві, Оренбурзі, Керчі, Тамбові, Полтаві, Харкові, Одесі, Києві та ін. станом на 1883-1884 рр.), педагогічні інститути, учительські семінарії та гімназії Міністерства народної освіти та ін.);

- додаткові педагогічні класи (восьмий додатковий клас в жіночих гімназіях Міністерства народної освіти - існували в Москві, С.-Петербурзі, Харкові, Сумах, Києві, Полтаві, Чернігові, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Сімферополі та ін.);

- педагогічні курси (при університетах, товариствах допомоги гувернанткам та вчителькам у Москві, Санкт-Петербурзі, Фребелівському товаристві, Кубанській учительській семінарії), вищі жіночі курси (у Москві, Києві, Казані і С.-Петербурзі);

- духовні навчальні заклади (жіночі училища Відомства православних сповідань, семінарії), які мали на меті також і підготовку домашніх наставників.

Установлено, що в кожному навчальному закладі була передбачена теоретична та практична підготовка домашніх наставників. Так, зміст теоретичної підготовки складався з таких предметів: закон Божий (вивчались головні молитви, з доступним роз’ясненням кожного слова та усього змісту молитви, читання вибраних місць із Біблії та ознайомлення з її складовими, особливо зі священними книгами Нового завіту); російська мова: читання й письмо, вільне, плавне читання з правильною вимовою слів та з належною виразністю, вміння зв’язно, грамотно та доступно викладати думки як усно, так і письмово, заучування байок та віршів; граматика: коротка етимологія і синтаксис та у зв’язку з цим необхідність вивчення правил правопису; педагогіка: дидактика і розділи загальної педагогіки про фізичне, розумове, моральне та релігійне виховання дітей; арифметика: рахунок, нумерація, російські виміри довжини, ваги рідких та сипучих тіл, часу і т.п.; практична геометрія; вітчизняна географія: вивчення Батьківщини, вивчення географічної карти, кордонів, населення, тварин, клімату, промислів, торгівлі і т.п.; вітчизняна історія: послідовні хронологічні розповіді про історію держави; природознавство: ознайомлення дітей наочно з місцевою природою, тваринами тощо; співи; гімнастика: метою занять був справжній фізичний розвиток особистості тощо.

У дисертації доведено, що протягом досліджуваного періоду теоретична підготовка в різних навчальних закладах мала певні відмінності як у змісті, так і в формах її реалізації. Так, у жіночих гімназіях Міністерства народної освіти та закладах Відомства установ Імператриці Марії приділялося більше уваги вивченню педагогічних дисциплін, у порівнянні із закладами Відомства православних сповідань, а саме: із загальної педагогіки розділ про фізичне виховання дитини включав загальні правила гігієни, харчування грудних дітей, догляд за шкірою тощо, розділ про розумовий розвиток вихованців містив відомості з психології і логіки, моральне та релігійне виховання дітей ґрунтувалося на прикладах з життя виховного характеру тощо; з дидактики: загальнонаукові та педагогічні методи; з методики: прийоми навчання читанню, письму, закону Божому, рідній мові, арифметиці, елементарній геометрії і кресленню.

У другій половині Х1Х століття основу підготовки домашніх наставників, згідно з офіційно-нормативними документами, становили не лише теоретичні знання, а й практична підготовка, яка передбачала: спостереження за вихованками молодших класів гімназії та ведення педагогічного щоденника; виконання обов'язків помічника вихователя; відвідування уроків досвідчених учителів у базовому навчальному закладі та складання конспектів цих уроків; проведення ученицями практичних занять у вигляді пробних і залікових уроків у присутності комісії, з подальшим їх аналізом та обговоренням на педагогічних конференціях.

На основі вивчення досвіду підготовки домашніх наставників, зокрема практики Києво-Фундуклеївської жіночої гімназії систематизовано форми і методи підготовки домашніх наставників, які існували на той час: лекції, бесіди, концерти, театралізовані вистави, педагогічна практика у притулках, сирітських будинках та молодших класах гімназій і прогімназій.

Аналіз та узагальнення досвіду підготовки домашніх наставників доводить, що характерним для неї були: індивідуалізація, диференціація – врахування вікових, індивідуальних особливостей вихованців; високий рівень освіти; використання лише індивідуальної форми організації навчальної діяльності; гуманізм - створення умов для формування кращих якостей і здібностей вихованців, добрі стосунки між домашнім наставником і вихованцем, основані на повазі, довірі, розумінні гідності особистості, відсутність фізичних покарань тощо; демократизм – відхід від сурової регламентації освітньої діяльності та авторитарного стилю виховання і навчання, залучення до спілкування, сприйняття особистості вихованця як індивіда.

Здійснений науковий пошук дозволив виявити динаміку розвитку ідеї підготовки домашніх наставників, яка пройшла шлях від визнання педагогічною громадськістю важливості домашньої освіти (початок Х1Х ст. – до 1834 р.), інтенсивного її розвитку, про що свідчить створення розгалуженої мережі закладів, в яких готували кваліфікованих домашніх наставників, приняття численних „Постанов”, „Розпоряджень”, що регламентували їхню діяльність (1834 р. – друга половина Х1Х ст.), до занепаду і навіть заборони підготовки домашніх наставників (після 1917 р.).

У роботі висвітлено місце та роль педагогічної преси, як важливого органу просвіти домашніх наставників, вчителів та гувернерів з питань психолого-педагогічних та медико-фізіологічних знань. Різнобічність проблем, що піднімались на сторінках педагогічної преси, різноманітність авторів (іменитих і невідомих), характер публікацій (теоретичний і рекомендаційний), створення періодичних видань („Гувернантка”, „Журнал для батьків і наставників”, „Виховання і навчання”) - сприяли підвищенню педагогічної культури домашніх наставників. Інформація, що надавалась на сторінках вітчизняної преси досліджуваного періоду, відзначалась чіткою педагогічною спрямованістю; її зміст складали: теоретико-практичні знання суто педагогічного характеру (мета, завдання, фактори та умови здійснення морального, розумового, фізичного, естетичного виховання дітей в умовах родини); загальні відомості з педагогіки і психології як необхідної бази психолого-педагогічної просвіти домашніх наставників, що зумовлювало духовне зростання особистості, її розумовий і моральний розвиток; широке коло знань з анатомії і фізіології дитини, яке надавало домашнім наставникам можливість усвідомлювати сутність і взаємозв’язок фізичного, розумового та морального виховання дитини, орієнтувало їх на недоцільність перевантаження дітей.

Особливо підкреслювалося значення рольової гри у процесі розвитку дітей, бо саме в іграх виявляється моральний настрій дитини, її тілесне здоров'я, а також такі якості, як добродушність, щирість тощо.

Виявлено, що до певних заслуг вітчизняної педагогічної преси в галузі педагогічної просвіти домашніх наставників слід віднести: залучення до співробітництва прогресивно мислячих педагогів, методистів, психологів, медиків, гігієністів, що дозволяло висвітлити з різних боків різноманітні актуальні та дискусійні проблеми домашньої освіти (навчання і виховання дітей в умовах сім’ї); а також прагнення систематизувати, глибоко розкрити надбання домашньої освіти досліджуваного періоду, критично оцінити накопичений досвід домашнього навчання в Україні.

У ході дослідження з’ясовано, що глибокі соціально-економічні зміни в різних сферах життєдіяльності сучасного суспільства зумовлюють звернення до досвіду організації підготовки домашніх педагогів з метою застосування кращих її надбань, підняття престижу і авторитету сімейних нянь, домашніх наставниць через широку й активну пропаганду значення їхньої праці.

На основі аналізу педагогічної літератури, наукових джерел та матеріалів мережі Internet установлено, що в Україні вже існують і продовжують з’являтися сучасні агентства та фірми, які займаються підготовкою домашніх наставників і гувернерів („Пелюстки троянди”, „Матіола”, „Афіна”, „Добрий ангел” тощо), переважно з короткочасним терміном навчання, що на наш погляд, знижує її рівень і якість.

У ході дослідження виявлено також досвід організації підготовки домашніх наставників (гувернерів) в зарубіжних країнах. Проведене дослідження американців (Джефф Ілджін, Ріт Барто, Сара Мюрей та ін.) продемонструвало, що на сьогодні в США заявили про себе такі приватні бренди, як Sylvan Learning Centers, які надають послуги дошкільної підготовки дітей, а також Drama Kids, Computer Tots і Mad Science Group, що працюють зі школярами початкових класів. За визначеннями авторів, домашня освіта забезпечує кращу підготовку учнів в порівнянні зі шкільною, але відсутність спілкування з однолітками та недостатня фізична підготовленість вказують і на негативні її сторони.

У дисертації доводиться, що в умовах реформування освіти необхідне творче використання набутого досвіду реалізації підготовки домашніх наставників, яке сприяє органічному поєднанню сучасності з історією і національними традиціями, а також збагаченню культури українського народу.

У ході наукового пошуку встановлено, що педагогічні ідеї та практичний досвід підготовки домашніх наставників в Україні в другій половині Х1Х століття можуть бути творчо осмислені та реалізовані завдяки таким конкретним шляхам як: започаткування в педагогічних навчальних закладах підготовки фахівців за спеціальністю „домашній наставник”; створення законодавчої бази, яка б регламентувала їхню діяльність; широке висвітлення на сторінках сучасних періодичних видань проблеми підготовки домашніх наставників та розробка для їхньої успішної роботи методичних рекомендацій з визначенням методів, засобів, прийомів викладання окремих навчальних предметів тощо.

Особливої уваги в сучасній педагогічній теорії і практиці заслуговують питання цілісного підходу до розробки проблеми, яка відбиває специфіку мети, завдань і змісту підготовки домашніх наставників, тому в дисертаційному дослідженні з опорою на „Положення про домашніх наставників та учителів 1834 року” і „Проект положення про домашню освіту” дослідників О.Звєрєвої та А.Ганічевої пропонується власний варіант проекту положення про домашню освіту, який спирається на Закон України “Про освіту”.

Таким чином, в процесі сучасного реформування освіти України акценти практичних і теоретичних завдань збігаються з багатогранністю навчальних систем минулого, серед яких чільне місце займала організація домашньої освіти та підготовка домашніх педагогів. Звернення до найкращих здобутків і поширення професійної підготовки домашніх наставників (гувернерів) сприятимуть розквіту освіти української держави.

Отже, проведений науковий пошук дозволив сформулювати такі висновки:

1. У дослідженні вперше узагальнено теорію та практику підготовки домашніх наставників, установлено, що проблема є актуальною й інтенсивна розробка її розпочалася з другої половини Х1Х століття вітчизняними педагогами, просвітителями та громадськими діячами. Доведено, що традиційно домашнє виховання та навчання практикувалося в Україні віддавна і має бути „дорогоцінним скарбом етнопедагогіки” (М.Стельмахович).

2. Виявлено, що розвиток ідеї підготовки домашніх наставників в Україні відбувався поетапно:

I етап ( початок Х1Х ст. - до 1834 р.) – зародження ідеї домашньої освіти, визнання домашньої освіти як ефективної індивідуальної форми навчання дітей, прийняття “Положення про домашніх наставників та учителів 1834 року”, що сприяло чіткій постановці завдань і визначенню форм підготовки домашніх наставників.

II етап (1834 р. – друга половина Х1Х ст.) – етап інтенсивного розвитку ідеї домашньої освіти. Саме в цей період склалась розгалужена система вищої і середньої педагогічної освіти, домашнім наставникам було надано статус державних службовців (безпосередня підпорядкованість Міністерству народної освіти з наданням відповідних прав, пільг та переваг в порівнянні з гувернерами), а також прийнято численні „Положення”, „Розпорядження” щодо організації підготовки і оцінки їхньої діяльності.

III етап (кінець Х1Х ст.) – етап поступового занепаду ідеї підготовки домашніх наставників, а після 1917 року – заборони елітарної домашньої навчально-виховної системи і як наслідок - підготовки фахівців у цій освітянській царині.

3. Систематизовано погляди зарубіжних і вітчизняних педагогів (Х.Алчевської, О.Водовозової, І.Гербарта, О.Духновича, В.Євтушевського, П.Каптєрева, М.Квінтіліана, М.Колоколової, П.Лесгафта, П.Литвинського, Дж.Локка, Л.Модзалевського, В.Одоєвського, І.Песталоцці, Ж.Руссо, Г.Сковороди, К.Ушинського та ін.) щодо мети, завдань і змісту підготовки домашніх наставників. Доведено, що педагогічна громадськість, усвідомлюючи роль та значення домашньої освіти, наполягала на необхідності надання психолого-педагогічних знань домашнім педагогам. Підкреслено, що, визнаючи підготовку вітчизняних домашніх наставників головною проблемою досліджуваного періоду, педагоги, просвітителі та керівництво Міністерства народної освіти підтримували відкриття навчальних закладів, які займались такою підготовкою, і, навпаки, засуджували та суворо регламентували діяльність іноземних гувернерів, які насаджували свої виховні ідеали, далекі від християнської моралі.

4. З’ясовано, що головною метою та завданнями підготовки домашніх наставників було забезпечення держави вітчизняними висококваліфікованими фахівцями в галузі домашньої освіти.

Виявлено, що підготовка домашніх наставників здійснювалась у різних навчальних закладах (педагогічні інститути, жіночі педагогічні інститути, училища, учительські семінарії, спеціалізовані класи, педагогічні курси, духовні навчальні заклади тощо), різноманітними формами і методами (лекції, бесіди, екскурсії, концерти, виставки, театралізовані вистави, педагогічна практика, самоосвіта тощо), що забезпечувало оволодіння майбутніми домашніми наставниками системою теоретичних психолого-педагогічних знань, а також необхідними практичними уміннями та навичками.

5. Доведено, що педагогічна просвіта домашніх наставників виникла на сторінках педагогічної публіцистики другої половини Х1Х століття як проблемне питання в окремих публікаціях та послідовно у статтях науково-методичного характеру вона набрала силу актуальної педагогічної проблеми з реальними засобами і формами її вирішення.

Установлено, що створення спеціалізованого журналу “Гувернантка”; опублікування на сторінках вітчизняної педагогічної преси статей, рефератів, повідомлень, перекладних матеріалів психолого-педагогічного і медичного характеру; відображення досвіду товариств допомоги домашнім наставникам та гувернерам, комітетів, батьківських гуртків, сприяли підвищенню педагогічної культури домашніх педагогів та отриманню певного досвіду і в разі потреби - конкретної допомоги.

6. Намічено шляхи творчого використання прогресивних ідей минулого щодо підготовки домашніх наставників та здійснено проекцію у сучасність: показано актуальність використання різних форм педагогічної просвіти домашніх наставників, цілеспрямованого висвітлення на сторінках педагогічної журналістики специфіки домашнього навчання, ролі наставника в реалізації завдань розумового, морального, естетичного розвитку дитини тощо.

Разом з тим дослідження не висвітлює всіх аспектів проблеми. Подальшого поглибленого вивчення потребують аналіз закордонного досвіду підготовки домашніх наставників (гувернерів); розкриття педагогічною пресою шляхів удосконалення підготовки домашніх наставників і вчителів; визначення внеску видатних просвітників, громадських діячів конкретно-історичних періодів у теорію і практику формування професійно-педагогічної майстерності домашніх наставників тощо.

Основний зміст дисертації відображено в таких публікаціях:

I. Статті в наукових фахових виданнях:

1. Корх О.В. Проблема домашніх наставниць (історико-педагогічний аспект) // Педагогіка та психологія: Зб. наук. пр. – Харків: ХДПУ, 1999. - №9. - С.128-131.

2. Корх-Черба О.В. Просвіта домашніх наставниць з основ медико-фізіологічних знань (історико-педагогічний аспект) // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХДПУ, 2001. - №24. -


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Формування умінь з інформаційних технологій у процесі дистанційного навчання студентів вищих економічних навчальних закладів - Автореферат - 29 Стр.
Вдосконалення методів та засобів інформаційного забезпечення задач керування режимами електроспоживання промислових підприємств - Автореферат - 28 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА СПРЯМОВАНІСТЬ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 23 Стр.
ЛІКУВАННЯ РОЗПОВСЮДЖЕНОГО РАКУ ЯЄЧНИКІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ КОМБІНОВАНИХ ОПЕРАТИВНИХ ВТРУЧАНЬ - Автореферат - 24 Стр.
ВИТРАЧАННЯ неорганІчНих сПоЛУК азотУ мІкропланктоном У ЧОрномУ морІ - Автореферат - 25 Стр.
КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МІЖНАРОДНИХ КРИМІНАЛЬНИХ СУДІВ - Автореферат - 26 Стр.
ФОРМУВАННЯ РИНКОВО ОРІЄНТОВАНОЇ СИСТЕМИ РЕГІОНАЛЬНОГО ПРОДОВОЛЬЧОГО КОМПЛЕКСУ (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Автореферат - 28 Стр.