У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ економічний УНІВЕРСИТЕТ

Косінський Ростислав Анатолійович

УДК 658.14

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ

УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 –

економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – |

кандидат економічних наук, доцент

Чмутова Ірина Миколаївна,

Харківський національний економічний університет,

доцент кафедри банківської справи

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Дороніна Майя Степанівна,

Харківський національний економічний університет,

завідувач кафедри соціології та психології управління

кандидат економічних наук, доцент

Марченко Валентина Миколаївна,

Національний університет харчових технологій, м. Київ,

завідувач кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Провідна установа – | Одеський державний економічний університет,

кафедра економіки підприємства, Міністерство освіти

і науки України, м. Одеса

Захист відбудеться “ 20 ” жовтня 2005 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д .055.01, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий “ 19 ” вересня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.М. Ястремська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Сучасний етап розвитку економіки України супроводжується підвищенням динамічності, непередбачуваності змін ринкового середовища і посиленням його впливу на суб’єктів господарювання, що ускладнює управління їх адаптацією до мінливого оточення. Безперервність і ефективність існування підприємства в таких умовах функціонування істотно залежать від уміння менеджерів працювати з таким об’єктом, як капітал, який наповнює всі економічні процеси на підприємстві. Проблема управління капіталом є як практичною, так і теоретичною, оскільки з розвитком економіки об’єктивно ускладнюється розуміння змісту капіталу і механізму управління ним. Ця проблема набуває особливої актуальності для умов трансформаційної економіки України.

Актуальність теми. Теоретична і практична розробка питань, пов’язаних з визначенням сутності і змісту капіталу підприємства, аналізом його формування і використання, застосуванням методів і засобів управління, виконана в роботах багатьох вітчизняних і зарубіжних економістів: І. Бланка, В. Відяпіна, Ю. Воробйова, В. Гриньової, М. Дороніної, М. Кизима, Дж. Кларка, В. Марченко, А. Маршалла, Л. Української та ін. Вагомий вклад у розробку теоретичних питань наукового обґрунтування сутності і структури організаційно-економічного механізму управління підприємством внесли Л. Абалкін, А. Кульман, Б. Мільнер, В. Пономаренко, О. Пушкар, О. Тридід.

Проте недостатність теоретичних передумов комплексного підходу до побудови сучасного організаційно-економічного механізму управління капіталом на мікрорівні вимагає подальшого поглиблення досліджень, пов’язаних з обґрунтуванням сутності і структури організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства, з розробкою ефективних методичних підходів і практичних рекомендацій щодо його створення, з визначенням стратегії управління капіталом підприємства залежно від конкретної ситуації.

Наукова і практична актуальність зазначених питань зумовила вибір теми дисертації, визначила мету і задачі дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану наукових досліджень Харківського національного економічного університету. В основу дисертації покладено теоретико-методичні і практичні розробки, що є частиною досліджень науково-дослідної роботи “Організаційно-економічний механізм управління капіталом підприємства та фінансовим забезпеченням його розвитку”, в якій автор приймав безпосередню участь як виконавець (номер державної реєстрації 0103U008937).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування сутності і структури організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства та розробка методичного забезпечення його формування і вдосконалення в умовах транзитивної економіки.

Для досягнення поставленої мети було визначено і вирішено такі завдання:

узагальнення існуючих підходів до визначення поняття “капітал” та його характеристик;

уточнення змісту організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства;

аналіз розвитку логістичних функцій в процесі управління потоками капітальних благ;

аналіз грошових потоків у системі управління кругообігом капіталу підприємства;

розвиток методичних підходів до комплексної оцінки ефективності управління капіталом підприємства;

розробка підходу до формування організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства;

обґрунтування інтегрованої стратегії управління капіталом підприємства;

розробка методичних рекомендацій щодо стратегічного аналізу грошових потоків підприємства з використанням імітаційного моделювання.

Об’єкт дослідження – процес управління капіталом вітчизняних промислових підприємств.

Предмет дослідження – формування організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства, адекватного умовам транзитивної економіки.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення загальної економічної теорії, дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених та фахівців з питань управління капіталом підприємств.

Для досягнення поставленої в роботі мети було використано такі методи дослідження: теоретичного узагальнення – для визначення характеристик капіталу підприємства; аналізу і синтезу – для деталізації дослідження – процесу кругообігу капіталу; компаративного аналізу – для зіставлення фактичних даних звітного року з даними за попередні роки; статистичного аналізу – для вивчення, групування, порівняння, оцінки та інтерпретації фактичних даних про результати діяльності підприємства; системного підходу – для визначення і обґрунтування показників ефективності управління капіталом підприємства; ситуаційного підходу – для обґрунтування стратегії управління капіталом підприємства; метод експертних оцінок – для оцінювання рівня розвитку логістичних функцій у процесі управління рухом капітальних благ; економіко-математичного моделювання –для побудови імітаційної моделі стратегічного аналізу грошових потоків підприємства; графічний – для наочного зображення емпіричних даних.

Інформаційною базою дослідження стали нормативні документи, офіційні статистичні матеріали, дані фінансової звітності і внутрішньовиробничого обліку машинобудівних підприємств Харківського регіону, результати експертних обстежень, виконаних автором.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у такому:

вперше:

запропоновано методичний підхід до формування організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства на основі узгодження цілей управління капіталом з цілями функціональних підсистем управління, використання якого дозволяє забезпечити взаємоузгодження діяльності функціональних підрозділів підприємства;

удосконалено:

науково-методичні засади розробки організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства шляхом включення до його складу взаємозалежних організаційно-економічних елементів (принципів, методів управління, організаційних форм, норм і нормативів) і спеціальних функцій управління;

методику комплексної оцінки ефективності управління капіталом підприємства на основі побудови узагальнюючого інтегрального показника, який сформовано з інтегральних показників оцінки фаз кругообігу капіталу, ефективності управління грошовими потоками і рівня розвитку логістичних функцій, що дозволяє оцінювати ефективність управління капіталом у цілому та конкретизувати управлінські заходи;

методичний підхід до формування інтегрованої стратегії управління капіталом підприємства на основі комплексу локальних стратегій функціональних підсистем, які беруть участь в управлінні капіталом, що дає можливість будувати організаційно-економічний механізм управління капіталом підприємства для конкретної ситуації та швидко реагувати на зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищі;

дістали подальший розвиток:

перелік характеристик капіталу підприємства завдяки включенню до його складу характеристики капіталу як потоків грошових коштів і капітальних благ, що сприяє підвищенню ефективності відтворення капіталу на основі управління цими потоками;

аналіз розвитку логістичних функцій підприємства в процесі управління рухом капітальних благ завдяки використанню експертної оцінки заготівельної, виробничої та розподільчої підфункцій логістики, що дозволяє конкретизувати проблеми, які виникають в управлінні матеріальними потоками;

аналіз ефективності управління грошовими потоками підприємства на основі обґрунтування необхідності використання показників обсягу, динаміки і структури грошових потоків; рівномірності, ритмічності і синхронності грошових потоків; ліквідності і достатності грошових потоків; ефективності використання грошових потоків, що дає можливість здійснювати їхню комплексну оцінку як можливого джерела поповнення капіталу.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що використання запропонованих науково-практичних розробок щодо вдосконалення організації управління капіталом в практичній діяльності підприємств дозволяє:

забезпечувати, завдяки побудованому організаційно-економічному механізму управління капіталом, скоординовану діяльність функціональних підсистем підприємства, які беруть участь в управлінні капіталом, та спрямовувати її на досягнення безперервного відтворення капіталу;

підвищувати ефективність управління капіталом підприємства на основі виявлення та усунення порушень кожної фази та в цілому кругообігу капіталу в результаті застосування інтегральної оцінки ефективності управління капіталом;

розробляти локальні стратегії функціональних підсистем, які беруть участь в управлінні капіталом підприємства, та формувати інтегровану стратегію для конкретної ситуації.

Основні результати досліджень, що мають прикладний характер, впроваджені на машинобудівних підприємствах Харківського регіону. Зокрема, підхід до проектування організаційно-економічного механізму управління капіталом та методичні рекомендації щодо проведення аналізу стану грошових потоків підприємства прийнято до використання на ДП “Завод ім. В.О. Малишева” (довідка № /51 від 15.12.2003 р.); методичні рекомендації щодо формування інтегрованої стратегії управління капіталом підприємства та методичний підхід до оцінки логістичних функцій підприємства впроваджені в діяльність ВАТ “Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе” (довідка № /162 від 23.04.2004 р.).

Особистий внесок здобувача в роботах, що виконані у співавторстві, полягає в такому (у дужках вказано номери праць за списком, який подано в авторефераті): визначено складові організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства [2]; запропоновано методику комплексної оцінки ефективності управління капіталом підприємства на основі побудови та визначення рівнів загального інтегрального показника [6]; досліджено основні причини порушення процесу відтворення капіталу підприємства [9].

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження оприлюднено на Четвертій Міжнародній конференції “Наука і освіта ’2001” (Дніпропетровськ, 2001), IV Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених “Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми” (Донецьк, 2002), Міжнародній науково-теоретичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Соціально-економічні, політичні та культурні оцінки і прогнози на рубежі двох тисячоліть” (Тернопіль, 2003).

Публікації. Основні результати і висновки дисертаційної роботи опубліковано в 10 наукових працях (6 статей у наукових виданнях, затверджених ВАК України фаховими з економіки, та 3 тези доповідей на науково-практичних конференціях) загальним обсягом 2,35 ум.-друк. арк., з яких особисто автору належить 1,78 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації – 233 сторінки. Робота містить 12 таблиць – на 8 сторінках, 39 рисунків – на 18 сторінках, список використаних літературних джерел з 156 найменувань – на 12 сторінках, додатки – на 37 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 158 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, об’єкт і предмет дослідження, сформульовано задачі дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи формування організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства” – проведено теоретичне узагальнення існуючих підходів до визначення категорії “капітал” та його характеристик, досліджено та узагальнено причини порушення його відтворення; визначено зміст і структуру організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства.

У роботі на основі дослідження еволюції теоретичних уявлень про капітал доповнено його характеристики, які можна використовувати в практиці управління ним (рис. ).

Рис. 1. Характеристики капіталу підприємства

У дисертації запропоновано під організаційно-економічним механізмом управління капіталом підприємства розуміти систему взаємозалежних організаційно-економічних елементів (принципів, методів управління, організаційних форм, норм і нормативів), а також спеціальних функцій управління, спрямованих на досягнення цілей, пов’язаних із забезпеченням постійного відтворення капіталу на основі встановлення оптимальних параметрів його обсягу і структури, ефективного використання та організації обороту (рис. ).

Використання запропонованої схеми організаційно-економічного механізму в управлінні капіталом створює основу для забезпечення високих темпів нарощування ресурсного потенціалу підприємства, дозволяє підприємству в повному обсязі реалізувати його цілі та задачі.

У другому розділі – “Аналіз ефективності управління капіталом підприємства” – досліджено специфіку взаємодії функціональних підсистем підприємства, які беруть участь в управлінні капіталом; запропоновано методичний підхід до аналізу розвитку логістичних функцій в процесі управління потоками капітальних благ з використанням експертного методу; удосконалено методичний підхід до аналізу ефективності управління грошовими потоками підприємства як важливого джерела поповнення капіталу.

Рис. 2. Схема організаційно-економічного механізму управління

капіталом підприємства

Розгляд капіталу підприємства в категоріях динаміки як потокового процесу викликає необхідність дослідження матеріальних і грошових потоків для підвищення ефективності управління капіталом.

У роботі обґрунтовано, що основними функціональними підсистемами управління капіталом підприємства є виробничий менеджмент, маркетинг-менеджмент, логістичний менеджмент, фінансовий менеджмент та інноваційний менеджмент, які взаємодіють між собою. Системоутворюючими підсистемами при цьому виступають фінансовий і логістичний менеджмент. Функцією першого є управління грошовими потоками, а другого – управління потоками капітальних благ.

Запропонований підхід до аналізу розвитку логістичних функцій на базі експертних методів може бути використаний для дослідження стану управління рухом капітальних благ підприємства. Виконані в дисертації дослідження показали, що, по-перше, за експертними оцінками функції виробничої і розподільчої логістики розвинені більше, ніж заготівельної; по-друге, низьку оцінку отримали такі функції, як збір і обробка даних про кон’юнктуру ринку ресурсів, вирішення проблеми оптимальної структури запасів, розробка нормативних параметрів усіх видів запасів, що, у свою чергу, викликано відсутністю чіткого закріплення функцій за конкретними підрозділами, їхнього взаємозв’язку і координації.

У дисертації доведено, що одним з основних способів поповнення капіталу підприємства і підвищення ефективності його використання є удосконалення управління грошовими потоками. Це обумовлено тим, що зовнішні джерела коштів у сучасних умовах є обмеженими і досить дорогими для підприємства, в той час як ефективне управління грошовими потоками дозволяє збільшити капітал і підвищити прибутковість завдяки внутрішнім резервам. Стан грошових потоків підприємства безпосередньо визначає здатність розширеного відтворення капіталу і забезпечення економічного зростання. Забезпечення безперервності руху капіталу позитивно впливає на стан грошових потоків.

Для аналізу ефективності управління грошовими потоками в роботі запропоновано систему показників, що складається з чотирьох підсистем: 1) обсяг, динаміка і структура грошових потоків; 2) рівномірність, ритмічність і синхронність грошових потоків; 3) ліквідність і достатність грошових потоків; 4) ефективність використання грошових потоків.

З метою поглиблення аналізу грошових потоків у третю підсистему включено показник покриття строкових зобов’язань позитивним грошовим потоком, що дозволяє визначити, в якій мірі позитивний грошовий потік від усіх видів діяльності дає можливість погасити поточні зобов’язання. Підсистема показників ефективності використання грошових потоків доповнена показниками тривалості фінансового циклу, тривалості обороту запасів і витрат, дебіторської і кредиторської заборгованості, оскільки ефективність управління грошовими потоками впливає на швидкість оборотності коштів підприємства. В цю підсистему включені також показники рентабельності сукупного і власного капіталу, продажу, розраховані по чистому грошовому потоку від операційної діяльності. Така оцінка рентабельності об’єктивніша, оскільки потік готівки відповідає величині тієї частини прибутку, що залишається на підприємстві.

У третьому розділі – “Методичні основи удосконалення управління капіталом підприємства” – запропоновано методику комплексної оцінки ефективності управління капіталом підприємства на основі побудови інтегрального показника, методичний підхід до формування організаційно-економічного механізму управління капіталом; розроблено методичний підхід до формування інтегрованої стратегії управління капіталом підприємства на основі комплексу локальних стратегій функціональних підсистем підприємства, які беруть участь в управлінні капіталом; розроблено імітаційну модель стратегічного аналізу грошових потоків підприємства.

Оскільки кругообіг капіталу складається з кількох фаз і на ефективність управління ним впливає ефективність управління грошовими і матеріальними потоками, в роботі запропоновано використовувати узагальнюючий інтегральний показник ефективності управління капіталом підприємства (І), який формується на основі інтегральних показників фаз кругообігу капіталу “залучення” (І1), “розміщення” (І2), “використання” (І3), ефективності управління грошовими потоками (І4), розвитку логістичних функцій (І5). Інтегральні показники, побудовані за допомогою методу таксономії для машинобудівних підприємств Харківського регіону, представлені в табл. .

Таблиця 1

Динаміка інтегральних показників ефективності управління

капіталом підприємств

Підприємство | І1 | І2 | І3 | І4 | І5 | І

2001 | 2002 | 2003 | 2001 | 2002 | 2003 | 2001 | 2002 | 2003 | 2001 | 2002 | 2003 | 2001 | 2002 | 2003 | 2001 | 2002 | 2003

ТОВ “Укр-агросервіс” | 0,62 | 0,64 | 0,09 | 0,46 | 0,32 | 0,42 | 0,74 | 0,64 | 0,23 | 0,23 | 0,29 | 0,32 | 0,19 | 0,35 | 0,54 | 0,39 | 0,42 | 0,27

ЗАТ “Вело-

завод” | 0,43 | 0,14 | 0,41 | 0,25 | 0,24 | 0,25 | 0,19 | 0,20 | 0,39 | 0,21 | 0,25 | 0,24 | 0,45 | 0,35 | 0,38 | 0,29 | 0,23 | 0,33

ВАТ “Гідро-

привід” | 0,85 | 0,90 | 0,94 | 0,32 | 0,38 | 0,44 | 0,31 | 0,34 | 0,40 | 0,18 | 0,21 | 0,23 | 0,52 | 0,53 | 0,55 | 0,38 | 0,42 | 0,48

ВАТ “Пром-

зв’язок” | 0,70 | 0,63 | 0,69 | 0,29 | 0,29 | 0,31 | 0,30 | 0,29 | 0,31 | 0,23 | 0,22 | 0,08 | 0,16 | 0,29 | 0,26 | 0,29 | 0,32 | 0,27

ЗАТ “Росс” | 0,48 | 0,34 | 0,62 | 0,44 | 0,38 | 0,40 | 0,56 | 0,46 | 0,55 | 0,32 | 0,36 | 0,37 | 0,57 | 0,71 | 0,77 | 0,46 | 0,43 | 0,52

ВАТ “Завод

техоснастки” | 0,93 | 0,93 | 0,94 | 0,43 | 0,57 | 0,90 | 0,44 | 0,36 | 0,35 | 0,24 | 0,26 | 0,33 | 0,37 | 0,40 | 0,36 | 0,44 | 0,46 | 0,51

ВАТ “Хар-

верст” | 0,80 | 0,76 | 0,81 | 0,29 | 0,29 | 0,30 | 0,32 | 0,27 | 0,36 | 0,19 | 0,19 | 0,27 | 0,39 | 0,43 | 0,33 | 0,36 | 0,35 | 0,38

ВАТ “Завод

штампів та

пресформ” | 0,80 | 0,76 | 0,83 | 0,36 | 0,36 | 0,52 | 0,30 | 0,25 | 0,35 | 0,06 | 0,04 | 0,31 | 0,19 | 0,40 | 0,46 | 0,25 | 0,26 | 0,46

Запропонована методика комплексної оцінки ефективності управління капіталом підприємства на основі побудови інтегральних показників дає можливість виявляти недоліки і негативні тенденції в управлінні фазами його кругообігу – залученням, розміщенням і використанням, в управлінні грошовими та матеріальними потоками, оцінювати ефективність управління капіталом у цілому.

У дисертації доведено, що для виявлення впливу інтегральних показників фаз кругообігу капіталу, ефективності управління грошовими потоками та розвитку логістичних функцій на підприємстві на загальний інтегральний показник ефективності управління капіталом, а також для прогнозування його рівня доцільно використовувати рівняння багатофакторної регресії, яке побудоване за даними досліджуваних підприємств:

,

R2 = 99.84%,

де Y – загальний інтегральний показник ефективності управління капіталом підприємства;

Х1, ... , Х5 – інтегральні показники І1, ... , І5, наведені в табл. 1;

R2 – множинний коефіцієнт детермінації.

Адекватність побудованої моделі обґрунтовано за допомогою статистичних критеріїв, що довели можливість її використання.

Регресійний аналіз показав, що на ефективність управління капіталом впливають усі п’ять інтегральних показників. Найбільший вплив при цьому здійснює ефективність управління грошовими потоками підприємства (Х4), приблизно однаковий вплив мають ефективність управління залученням та використанням капіталу (Х1, Х3). У меншій мірі на ефективність управління капіталом впливають рівень розвитку логістичних функцій на підприємствах (Х5) та ефективність управління розміщенням капіталу (Х2). Це свідчить про першочерговість заходів, спрямованих на забезпечення підприємствами достатнього рівня позитивного та чистого грошових потоків, а також фінансової незалежності, рентабельності та оборотності капіталу.

Дійовий організаційно-економічний механізм управління капіталом підприємства може бути створений за такою послідовністю дій: деталізація генеральної мети управління капіталом на складові підцілі; вибір спеціалізованих функціональних підсистем, необхідних для управління капіталом і визначення блоків цілей по кожній підсистемі; формулювання заходів, що забезпечують досягнення мети управління капіталом підприємства з урахуванням потенціалу функціональних підсистем; об’єднання усіх функціональних підсистем в єдине ціле за допомогою організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства.

Основною метою управління капіталом підприємства є забезпечення його безперервного відтворення на основі встановлення оптимальних параметрів його обсягу і структури, ефективного його використання та організації обороту. Зазначена мета розбивається на складові підцілі: формування достатнього обсягу капіталу, що забезпечує необхідні темпи економічного розвитку підприємства; оптимізація розподілу сформованого капіталу по видах діяльності і напрямках використання; забезпечення досягнення максимальної прибутковості капіталу при передбачуваному рівні фінансового ризику; забезпечення мінімізації рівня фінансового ризику, пов’язаного з формуванням і використанням капіталу, при передбачуваному рівні його прибутковості; оптимізація обороту капіталу; забезпечення своєчасного реінвестування капіталу; забезпечення постійної фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку.

У роботі обґрунтовано, що в управлінні капіталом повинні брати участь п’ять спеціалізованих функціональних підсистем (рис. ). Для кожної з них необхідно визначити блоки задач, що відповідають цільовим і стратегічним настановам підприємства.

Після визначення задач необхідно сформувати матрицю заходів (рис. ), в якій по вертикалі зазначено підцілі управління капіталом підприємства, а по горизонталі – задачі функціональних підсистем (у даному дослідженні відповідно 7 і 33).

Якщо в матриці менеджером обрано захід Зіj, це означає, що досягнення і-тої мети управління капіталом забезпечується введенням в дію відповідного блока функціональних підсистем, в якому вирішується ј-та задача.

Як бачимо, представлений у вигляді такої системи організаційно-економічний механізм управління капіталом підприємства забезпечує координацію діяльності п’яти функціональних підсистем. Матрична інтерпретація цілей управління капіталом і задач функціональних підсистем, що лежить в основі формування організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства, робить можливим встановлення гнучкої системи міжфункціональних зв’язків.

Оскільки механізм – це засіб реалізації стратегії, для удосконалення організаційно-економічного механізму необхідно розробити інтегровану стратегію управління капіталом, визначення якої залежить від конкретної ситуації, в якій знаходиться підприємство.

У зв’язку з цим в дисертації пропонується формувати інтегровану стратегію управління капіталом підприємства за допомогою розробки комплексу локальних стратегій його складових елементів. Локальні стратегії повинні утворювати збалансований комплекс, орієнтований на реалізацію загальної стратегії управління капіталом підприємства.

Рис. 3. Блоки цілей по кожній функціональній підсистемі підприємства, які беруть участь в управлінні капіталом

Рис. 4. Матриця заходів організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства

Процес формування стратегії управління капіталом підприємства можна представити у вигляді ланцюга таких взаємозалежних дій: діагностика ефективності управління капіталом підприємства; розробка пропозицій щодо формування локальних стратегій елементів системи управління капіталом; побудова ситуаційного профілю управління капіталом; формування інтегрованої стратегії управління капіталом; формування локальних стратегій елементів системи управління капіталом і ситуаційного профілю управління капіталом.

Розроблені пропозиції щодо формування локальних стратегій елементів системи управління капіталом підприємства створюють основу для побудови ситуаційного профілю управління капіталом як двовимірної моделі, в якій використовуються елементи системи управління і напрямки їхніх змін (нарощування, модифікація, стабілізація, зменшення).

В умовах нестабільного макроекономічного оточення, коли неможливо покладатися на збереження тенденцій (зокрема, руху грошових коштів), стратегічний аналіз грошових потоків найбільш коректно здійснювати на основі імітаційного моделювання. Імітаційні моделі відображають реальну діяльність підприємства через опис грошових потоків (надходжень і виплат) як подій, що відбуваються в різні періоди часу. У роботі запропоновано імітаційну модель, яка дає можливість, крім врахування дебіторської і кредиторської заборгованості, розмежовувати грошові потоки від операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та чистий грошовий потік. Це дозволяє оцінити ефективність основної та інвестиційної діяльності, залежність від використання зовнішніх джерел фінансування і рівень використання підприємством альтернативних джерел. У результаті використання побудованої моделі визначається величина грошових потоків від усіх видів діяльності підприємства і загального грошового потоку. Запропонована в дисертації імітаційна модель дає можливість визначити показники, необхідні для аналізу формування і використання капіталу підприємства та ефективності прийнятих в ході моделювання рішень. Показники, необхідні для аналізу, визначаються на кінець кожного періоду шляхом зміни їхніх початкових значень на величини оборотів (темпів).

Застосування запропонованого підходу в процесі управління капіталом підприємства забезпечує вирішення двох управлінських задач: 1) розрахунок необхідної і достатньої грошової маси для здійснення безперебійної господарської діяльності у визначеному перспективному періоді на основі детального аналізу джерел і резервів одержання коштів; 2) раціоналізація результуючих грошових потоків для забезпечення процесу відтворення капіталу і підтримки перспективної ліквідності.

ВИСНОВКИ

Одержані в ході дисертаційного дослідження результати в сукупності вирішують важливу науково-практичну задачу – подальшого розвитку теоретичних засад, розроблення методичних підходів і практичних рекомендацій, спрямованих на удосконалення організації управління капіталом підприємства.

У процесі проведеного дослідження одержано такі теоретичні та практичні результати:

1. Уточнення характеристик капіталу підприємства завдяки включенню до їх переліку характеристики капіталу як потоків грошових коштів і капітальних благ сприяє підвищенню ефективності його відтворення на основі управління цими потоками як специфічними об’єктами в системі управління.

2. Система управління капіталом підприємства, створена на основі організаційно-економічного механізму, який включає комплекс взаємозалежних організаційно-економічних елементів (принципів, методів управління, організаційних форм, норм і нормативів), а також спеціальних функцій управління, сформує основу високих темпів нарощування ресурсного потенціалу підприємства та забезпечення необхідної фінансової стійкості.

3. Застосування запропонованого підходу до аналізу розвитку логістичних функцій підприємства в процесі управління рухом капітальних благ підприємства дозволить оцінити ефективність виконання функцій управління капітальними благами в процесі заготівельної, виробничої та розподільчої стадій циклу їх руху.

4. Запропонований підхід до аналізу стану грошових потоків підприємства і ефективності управління ними дає можливість вирішувати комплекс взаємозалежних задач: визначення загальних обсягів грошових потоків, основних тенденцій і пропорцій їхнього розвитку; виявлення джерел надходження і напрямків використання грошових коштів; оцінка основних видів грошових потоків за ступенем регулярності здійснення; оцінка ступеня погодженості грошових потоків у часі; діагностика погодженості обсягів надходжень і витрат грошових коштів; оцінка ліквідності і платоспроможності; аналіз ефективності використання грошових коштів; аналіз шляхів оптимізації руху грошових коштів.

5. Методика комплексної оцінки ефективності управління капіталом підприємства на основі побудови інтегральних показників дає можливість виявляти недоліки і негативні тенденції в управлінні фазами його кругообігу – залученням, розміщенням і використанням, в управлінні грошовими та матеріальними потоками, а також оцінювати ефективність управління капіталом у цілому, що дозволяє конкретизувати управлінські заходи впливу на процес його відтворення.

6. Розроблений у роботі організаційно-економічний механізм управління капіталом підприємства на основі узгодження цілей управління капіталом з цілями функціональних підсистем управління має такі характеристики: відповідність організаційній структурі управління; забезпечення стійких і оптимальних міжфункціональних зв’язків; погоджене прийняття рішень усіма функціональними підрозділами; динамічне і гнучке управління капіталом.

7. Формування інтегрованої стратегії управління капіталом підприємства за допомогою розробки комплексу локальних стратегій функціональних підсистем управління дає можливість будувати організаційно-економічний механізм управління капіталом підприємства для конкретної ситуації, швидко реагувати на зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищі.

8. Розроблена імітаційна модель стратегічного аналізу грошових потоків підприємства дозволяє визначати достатню грошову масу для здійснення безперебійної господарської діяльності у визначеному перспективному періоді на основі ретельного аналізу джерел і резервів надходження грошових коштів і раціоналізувати результуючі грошові потоки з метою забезпечення процесу відтворення капіталу і підтримки оптимальної ліквідності з виходом на прийняття перспективних управлінських рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Косинский Р.А. Обобщение концептуальных подходов к сущности капитала предприятия // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Сер. “Экономические науки”. – К.: Техніка, 2002. – Вып. 44. – С. 95-101.

2. Чмутова И.Н., Косинский Р.А. Сущность и структура организационно-экономического механизма управления формированием и использованием капитала предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип. 181. – Т. 1. – С. 212-223.

3. Косинский Р.А. Проектирование организационно-экономического механизма управления капиталом предприятия // Регіональні перспективи: наук.-практ. жур. – Кременчуг: “Перспектива”, 2003. – № 6 (31). – С. 43-45.

4. Косинский Р.А. Оценка развития логистических функций в процессе управления капиталом предприятия // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Сер. “Экономические науки”. – К.: Техніка, 2003. – Вып. 52. – С. .

5. Косинский Р.А. Интегральная оценка эффективности управления капиталом предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – Вип. 200. – Т. 1. – С. 41-48.

6. Малярець Л.М., Чмутова І.М., Косінський Р.А. Визначення рівнів узагальнюючого показника ефективності управління капіталом підприємства // Вісник Хмельницького національного університету. “Економічні науки”, 2005. – № 3 (66). – Т. 1. – С. 35-39.

7. Косінський Р.А. Методика аналізу стану грошових потоків підприємства та ефективності управління ними // Вчені записки: Наук. журнал. – Х.: ХІУ, 2004. – Вип. . – Т. 1. – С. 146-151.

8. Косинский Р.А. Прогнозирование денежных потоков предприятия на основе бюджета денежных средств // Матер. IV міжнар. конф. “Наука і освіта ’2001”, 01-15 лют. 2001 р. – Т. 3: Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 32-33.

9. Косинский Р.А., Чмутова И.Н. Кругооборот и оборот капитала как объекты антикризисного управления предприятием // Тези доп. і виступів IV Міжнар. наук. конф. студентів і молодих вчених “Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми”, 20-21 лист. 2002 р. – Донецьк: ООО “Юго-Восток Лтд”, 2002. – С. 36-38.

10. Косинский Р.А. Основные принципы и особенности формирования капитала предприятия // Тези доп. Міжнар. наук.-теорет. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених “Соціально-економічні, політичні та культурні оцінки і прогнози на рубежі двох тисячоліть”, 20 лют. 2003 р. – Тернопіль: Підручники & посібники, 2003. – С. 285.

АНОТАЦІЯ

Косінський Р.А. Організаційно-економічний механізм управління капіталом підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Харківський національний економічний університет, Харків, 2005.

Дисертацію присвячено теоретичному обґрунтуванню сутності і структури організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства, розробці нових методичних підходів і практичних рекомендацій щодо його формування. У роботі узагальнено існуючі підходи до визначення поняття “капітал” та його характеристик; систематизовано причини і фактори, що викликають порушення відтворення капіталу підприємства в сучасних умовах; визначено сутність і структуру організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства. Обґрунтовано розгляд грошових і матеріальних потоків підприємства як специфічних об’єктів у системі управління капіталом підприємства; проаналізовано рівень розвитку логістичних функцій підприємства в процесі управління потоками капітальних благ; виконано аналіз ефективності управління грошовими потоками як важливим джерелом поповнення капіталу підприємства. Виконано комплексну оцінку ефективності управління капіталом підприємства; запропоновано методичний підхід до проектування організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства; обґрунтована інтегрована стратегія управління капіталом підприємства; запропоновано методичні рекомендації щодо створення системи стратегічного управління грошовими потоками підприємства.

Ключові слова: капітал підприємства, грошові потоки, матеріальні потоки, функціональні підсистеми управління капіталом, організаційно-економічний механізм, інтегральний показник ефективності управління капіталом, інтегрована стратегія управління капіталом.

АННОТАЦИЯ

Косинский Р.А. Организационно-экономический механизм управления капиталом предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2005.

Диссертация посвящена теоретическому обоснованию, разработке методических подходов и практических рекомендаций, направленных на формирование и совершенствование организационно-экономического механизма управления капиталом предприятия.

В работе выполнен анализ подходов к определению понятия “капитал” и его основных характеристик, которые можно использовать на конкретном уровне практической деятельности субъектов хозяйствования в процессе управления их капиталом. В рамках потоковой концепции обосновано исследование капитала предприятия и процесса управления им путем анализа двух наиболее динамичных его элементов – денежных и материальных потоков.

В диссертации под организационно-экономическим механизмом управления капиталом предприятия понимается система взаимозависимых организационно-экономических элементов (принципов, методов управления, организационных форм, норм и нормативов), а также специальных функций управления, направленных на достижение целей, связанных с обеспечением постоянного воспроизводства капитала на основе установления оптимальных параметров его объема и структуры, эффективного использования и организации оборота. Использование предложенной схемы организационно-экономического механизма в управлении капиталом создает основу для обеспечения высоких темпов наращивания ресурсного потенциала предприятия, позволяет предприятию в полном объеме реализовать его цели и задачи.

С целью выявления и конкретизации проблем, возникающих в процессе управления материальными потоками, предложен методический подход к анализу развития логистических функций предприятия на основе использования экспертной оценки заготовительной, производственной и распределительной подфункций логистики.

Для проведения анализа эффективности управления денежными потоками, как возможным источником пополнения капитала предприятия, в работе дополнен и систематизирован перечень показателей их анализа.

Разработана методика комплексной оценки эффективности управления капиталом предприятия на основе построения обобщающего интегрального показателя, сформированного на основе интегральных показателей оценки фаз кругооборота капитала, эффективности управления денежными потоками и уровня развития логистических функций, который позволяет оценивать эффективность управления капиталом в целом и конкретизировать управленческие воздействия на процесс его воспроизводства.

В диссертации предложен методический подход к формированию организационно-экономического механизма управления капиталом предприятия в разрезе следующих этапов: детализация генеральной цели управления капиталом на составные подцели; выбор функциональных подсистем, необходимых для управления капиталом и определение блоков целей по каждой подсистеме; формулирование мероприятий, обеспечивающих достижение цели управления капиталом предприятия с учетом потенциала функциональных подсистем. Предложены также варианты организационной структуры управления денежными и материальными потоками.

Усовершенствован подход к формированию интегрированной стратегии управления капиталом предприятия на основе разработки комплекса локальных стратегий функциональных подсистем, принимающих участие в управлении капиталом, который дает возможность проектировать организационно-экономический механизм управления капиталом предприятия для конкретной ситуации и быстро реагировать на изменения во внешней и внутренней среде.

Ключевые слова: капитал предприятия, денежные потоки, материальные потоки, функциональные подсистемы управления капиталом, организационно-экономический механизм, интегральный показатель эффективности управления капиталом, интегрированная стратегия управления капиталом.

ANNOTATION

Kosinskiy R.A. Organizational Economic Mechanism of Capital Management at Enterprise. – Manuscript.

Dissertation for the degree of the candidate of science in economics in speciality 08.06.01 – economics, organization and management of enterprises. – Kharkiv National University of Economics, Kharkiv, 2005.

The dissertation is devoted to the theoretical substantiation, development of methodical approaches and practical recommendations meant for creation and perfection of organizational economic mechanism of capital management at enterprises.

In the dissertation existing approaches to definition of concept “capital” and its characteristics have been generalized. Reasons and factors, which cause infringement of reproduction of capital of enterprises in modern economic conditions, have been systematized. Essence and structure of organizational economic mechanism of capital management at enterprises have been determined. Consideration of material and cash flows of enterprises as objects of management in a capital control system at enterprises has been substantiated. Analysis of cash flow management efficiency, as the most mobile element of capital at the enterprises, has been carried out. Complex efficiency estimation of capital management at enterprises has been performed. An algorithm for designing organizational economic mechanism of capital management at enterprises has been proposed. Strategy of capital management at enterprises, depending on a certain situation, has been determined. Methodical recommendations concerning creation of strategic management system of cash flows at enterprises has been put forward.

Keywords: capital of enterprise, cash flows, material flows, functional subsystems of capital management, organizational economic mechanism, integrated index of capital management efficiency, integrated strategy of capital management.

Косінський Ростислав Анатолійович

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ

УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск О.М. Колодізєв






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ХУДОЖНІЙ ЧАС І ХУДОЖНІЙ ПРОСТІР У ДРАМАТУРГІЇ (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ XVIІ-XVIII СТ.) - Автореферат - 26 Стр.
ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ РЕЖИМИ СУШІННЯ І АКТИВНОГО ВЕНТИЛЮВАННЯ ЗЕРНА ПРИ ЗБЕРІГАННІ В УМОВАХ ГОСПОДАРСТВ - Автореферат - 20 Стр.
МЕДИКО-СОЦІАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ НА МОДЕЛІ ХВОРОБ ОРГАНІВ ДИХАННЯ - Автореферат - 26 Стр.
ЛЕКСИКА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ПОЧАЇВСЬКИХ ВИДАННЯХ ХVІІІ – ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХІХ СТ. - Автореферат - 27 Стр.
Розвиток системи вищої освіти регіону в умовах формування різних форм власності (соціально-економічний аспект) - Автореферат - 26 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ЛУЧНИХ ТРАВОСТОЇВ В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 30 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ КОНСТРУКТИВНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СХЕМИ Й ПАРАМЕТРІВ РОБОЧИХ ОРГАНІВ МАШИНИ ДЛЯ ПЕРЕДПОСІВНОГО ОБРОБІТКУ ГРУНТУ - Автореферат - 22 Стр.