У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.Н. КАРАЗІНА

Ткаченко Сергій Олександрович

УДК 657.423:658.15

УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ ТОРГОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі фінансів і кредиту Національного університету внутрішніх справ МВС України, м. Харків

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор Глущенко Віктор Володимирович, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, завідуючий кафедри фінансів і кредиту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Сало Іван Васильович, професор кафедри аналізу господарської діяльності, статистики та маркетингу Сумського національного аграрного університету.

кандидат економічних наук, доцент Чернов Віктор Васильович, доцент кафедри фінансів і кредиту Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Провідна установа: Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, кафедра фінансів

Захист відбудеться „20” травня 2005 р. о 14-00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.051.01 Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, вул.. Міроносицька 1, ауд. 4-11.

З дисертацією можна ознайомитись у центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4.

Автореферат розісланий „19” квітня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Соболєв В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Сучасна стадія ринкових перетворень вимагає ефективної системи функціонування суб’єктів підприємництва. Одним із важелів таких перетворень є управління оборотним капіталом. Істотного значення набуває управління оборотним капіталом на рівні підприємства, оцінка кожного прийнятого господарського рішення з погляду можливості отримання економічної вигоди. Зростає роль економічного аналізу ефективного використання оборотного капіталу підприємством, бо розвиток ринку споживчих товарів і підприємництва багато в чому залежить від обґрунтованого формування і раціонального використання структури оборотного капіталу, що складається в залежності від специфіки діяльності підприємства, а також визначає ефективність функціонування суб’єкта підприємницької діяльності.

Так, за даними за 2002 рік, щодо підприємств оптової та роздрібної торгівлі України загальне сальдо фінансової діяльності склало 4423,7 млн. грн., у тому числі щодо оптової торгівлі та посередництву у торгівлі - 4270,7 млн. грн., а щодо роздрібної торгівлі побутовими товарами та послугами з ремонту - 124,2 млн. грн. Разом з цим, за 2002 рік 38 % підприємств оптової спрямованості та посередництва у торгівлі отримали збитки на суму 1986,7 млн. грн., а 40 % підприємств роздрібної торгівлі побутовими товарами та послугами з ремонту - на 174,7 млн. грн.

Таке положення в діяльності підприємств пов’язано з незадовільною структурою власного і позикового капіталу, порушеннями механізму відтворення, високим ступенем мобілізації коштів у товарних запасах, низьким коефіцієнтом введення оборотного капіталу у виробництво, його недостатністю, дорожнечею кредитів та ін.

Ефективне фінансове управління оборотним капіталом підприємства – одна з умов подолання незбалансованості його структури, де ключове місце посідає вирішення проблеми достатності, вироблення механізму планування і поповнення, а також розумного використання.

Ряд питань формування, аналізу і управління оборотним капіталом підприємств торгівлі розглядалися в роботах як українських, так і зарубіжних економістів: В. Андрійчуком, І. Анософфим, М. Бакановим, І. Барчуком, І. Бланком, Дж. Ван Хорном, В. Глущенком, В. Ковальовим, М. Крейніною, І. Салом, К.Стояновою, А. Фрідменом, й ін. Разом з тим поза увагою досліджень науковців залишається комплексний підхід щодо формування, використання і управління оборотним капіталом у торгових організаціях. Розвиток сфери оптової торгівлі, а також недостатність досліджень використання оборотного капіталу в оптовій торгівлі і визначило вибір теми дисертаційного дослідження і його цільової спрямованості.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалась відповідно до планів науково-дослідних робіт Національного університету внутрішніх справ та Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. У тому числі по темах за участю автора: „Фінансово-кредитне забезпечення нової моделі економічного розвитку” (номер державної реєстрації 0101U002798); „Дослідження впливу фінансово-кредитного механізму на розвиток суб’єктів господарювання” (номер державної реєстрації 0104U008305).

Мета і завдання дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є питання теоретичного удосконалювання формування, використання і управління оборотним капіталом в оптово-торговій сфері діяльності, в умовах ринкових трансформацій торгівлі.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі вирішені наступні завдання:

§ конкретизований зміст категорій „капітал”, „оборотний капітал”, „структура оборотного капіталу” торгівлі з врахуванням ринкових перетворень;

§ розкрито значення фінансових і економічних методів керування оборотним капіталом на підприємствах оптово-торгової сфери;

§ виявлені тенденції зміни структури оборотного капіталу підприємства торгової сфери, оцінки ефективності його використання в залежності від масштабу діяльності підприємства;

§ проаналізований взаємозв’язок показників оборотного капіталу, виявлений вплив його структури на рентабельність діяльності суб’єкта підприємницької діяльності;

§ розроблені методичні підходи до процесу моделювання, де керованими показниками слугують оборотний капітал, його структура, а також результати фінансової діяльності;

§ визначені позитивні і негативні моменти впливу нарощування масштабу діяльності підприємства на основні фінансово-економічних показників його функціонування.

Предмет і об'єкт дослідження. Об’єктом дисертаційного дослідження є удосконалювання управління оборотним капіталом торгових підприємств в умовах перехідної економіки.

Предметом дисертаційного дослідження є механізми фінансового управління оборотним капіталом і його структурою на підприємствах оптово-торгової сфери.

Методи дослідження. Виконані дослідження спираються на наукові концепції та теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері ризик-менеджменту, фінансового аналізу. У роботі використано методи: візуально-графічний - для представлення результатів у наочній формі системного аналізу - для вивчення й аналізу діяльності торгового підприємства і факторів, що обумовлюють складові оборотного капіталу: системний і комплексний підходи - для розробки узагальненої системи оцінки і прогнозування оборотного капіталу; теоретичне узагальнення і порівняння - для обґрунтування критеріїв і методів оцінки проектної ефективності використання оборотного капіталу; економіко-математичного моделювання - для розробки методичного інструментарію щодо оцінки системи фінансового управління оборотним капіталом торгівельної організації.

Інформаційною базою дослідження є дані статистичної звітності Держкомстату України, законодавчі акти України, нормативно-правові акти України, дані вибіркових обстежень підприємств торгівлі. матеріали власних досліджень автора.

Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні нового підходу до методики формування, використання і управління оборотним капіталом і його структурою на торгових підприємствах. До цього слід віднести наступне:

вперше:

§ доведено необхідність розмежування категорій „масштаб діяльності підприємства” і „масштаб підприємства”. Поняття „масштаб підприємства” є більш широким і містить у собі характеристику обсягу діяльності підприємства і його майнового стану. „Масштаб діяльності” торговельної організації визначається обсягом випуску або реалізації продукції, а також залежно від займаної підприємством частини товарного ринку. Це розмежування має важливе значення для фінансового управління оборотним капіталом торгових підприємств (с. 52-55).

§ запропоновано використовувати диференційовані нормативи оборотного капіталу в залежності від масштабу діяльності суб’єкта підприємництва (с. 60-61, 62).

§ запропоновано при фінансовому управлінні оборотним капіталом враховувати його можливий рух в торговому підприємстві по трьом напрямкам: а) товарні запаси – грошові кошти; б) товарні запаси – дебіторська заборгованість – грошові кошти; в) товарні запаси – дебіторська заборгованість – кредиторська заборгованість – грошові кошти (с. 57-58, 60-62).

§ доведено, що в аналітичних оцінках показника кредиторської заборгованості підприємств торгівлі доцільно враховувати суму банківського кредиту та аналогічні кошти додаткового фінансування (с. 107-110).

одержали подальший розвиток:

§ запропоновано при дослідженні оборотності оборотного капіталу сучасних підприємств торгівлі враховувати також виробничу стадію торгівельних підприємств. (с. 26-35).

§ запропоновано обсяг власного оборотного капіталу підприємств торгівлі розраховувати як суму товарних запасів та різниці між дебіторською та кредиторської заборгованістю (с. 99, 107-110).

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у використанні їх торговими підприємствами у вигляді рекомендацій щодо удосконалення методів залучення, використання і управління як оборотним капіталом, так і його структурними підрозділами в умовах ринкових відносин господарювання.

Запропонована автором оптимізаційна модель припускає раціональне функціонування власного і позикового капіталу як можливості прийняття ефективних рішень. Зокрема, прикладне значення полягає в удосконаленні організації та використанні методики фінансового управління оборотним капіталом відповідно до напрямів сучасного реформування економіки і сприяє посиленню як контрольної так і розподільчо-аналітичної функції фінансів, що дозволяє підвищити ефективність управління економіко-фінансовою діяльністю підприємств.

Практична цінність впровадження у практику зазначених пропозицій щодо фінансового управління оборотним капіталом у сфері торгової діяльності визначається підвищенням економічної і фінансової ефективності Діяльності суб’єктів підприємництва. Отримані й оцінені в ході дослідження результати, а також запропоновані моделі, дають можливість використовувати їх у навчальних цілях.

Наукові результати дисертаційного дослідження, що мають прикладну спрямованість отримали практичне застосування в діяльності підприємств торгової сфери та підтверджені актами впровадження науково-практичних розробок ТОВ „Горелік і К" - фірма „Океан”, ВАТ „Оптвиробторг” та управлінням споживчого ринку Харківської міської Ради.

Матеріали дисертації можуть бути використані в навчальному процесі вузів при вивченні деяких тем з курсів „Фінанси”, „Фінанси підприємств”, „Фінансовий аналіз”.

Особистий внесок здобувача. Теоретичне обґрунтування, практичні розробки, рекомендації та висновки, що містяться у дисертаційній роботі, отримані автором самостійно за допомогою теоретичного та практичного аналізу та узагальнення матеріалу дослідження.

Апробація результатів дисертації Концепція й основні положення дисертаційного дослідження доповідалися та одержали позитивну оцінку на наступних науково-практичних конференціях: II Всеукраїнській науково-практичній конференції „Фінансово-кредитна система України: проблеми та шляхи вирішення” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.); Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів і молодих учених у рамках Каразінських читань, присвячених 200-річчю від дня заснування Харківського університету „Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку в умовах ринкових перетворень” (м. Харків, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Економічна безпека держави: стан, проблеми, напрямки зміцнення” (м. Харків. 2004 р.).

Публікації. Головні висновки дисертації знайшли своє відображення у 6 наукових працях опублікованих у фахових виданнях загальним обсягом 1,54 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 125 найменувань. Містить 20 таблиць, дев’ять рисунків та 3 додатків. Загальний обсяг дисертації - 152 сторінки, комп’ютерного тексту, основний зміст викладено на 138 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі об’єкт і предмет дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, надано інформацію про апробацію і впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – „Теоретичні основи функціонування системи управління оборотним капіталом суб’єкта підприємницької діяльності у сфера торгівлі” — проведено теоретичний аналіз функціонування оборотного капіталу на підприємствах сфери оптової торгівлі, досліджено вітчизняний і зарубіжний досвід фінансового управління оборотним капіталом. визначено основні особливості і недоліки формування оборотного капіталу в умовах ринкових перетворень.

Запропоновано до визначення категорії „оборотний капітал” в торгівлі включати авансування вартості, а також показники безперервності та ритмічності діяльності. Пропонується наступне формулювання: під оборотним капіталом варто розуміти кошти і їх еквіваленти, а також матеріальні ресурси підприємства, що використовуються протягом одного операційного циклу або одного року, які авансовані на формування оборотних фондів і фондів обертання, з метою забезпечення безперервності процесу відтворення й одержання економічної вигоди.

У сучасній економіці України широко використовуються різні категорії: активи (фонди), кошти, ресурси, капітал (під „активами (фондами)” звичайно мають на увазі капітал у натурально-речовинній формі, у формі товарно-матеріальних запасів, нагромадження коштів і грошового капіталу. які зосереджені в єдину сукупність із метою їх подальшого використання; під „коштами” – капітал у вартісному виражені використовуваний у господарській діяльності), що в сутності виражають одне й теж. Тому автором запропоновано, з метою уніфікації, застосовувати наступні єдині терміни: „капітал” - як уже існуючу й використовувану фінансову одиницю, а „фонд (кошти)” – як формовану для подальшого використання.

У розділі удосконалено найважливіші механізми й підсистеми взаємодії суб’єктів фінансового управління оборотним капіталом і його структурою. систематизовано процес управління ними. Через визначення взаємозв’язку впливу екзогенних факторів нормативного механізму на результати діяльності доведена необхідність оптимізації алгоритму життєвого циклу оборотного капіталу підприємств оптової торгівлі, як специфічних суб’єктів господарювання, з урахуванням виробничої стадії.

Спираючись на вітчизняний і закордонний досвід, з використанням комплексного підходу до визначення факторів впливу на діяльність підприємства торгівлі, автором запропоновано взаємопов’язану структуру фінансового механізму управління оборотним капіталом (Рис. 1.)

Зазначений взаємозв’язок, на нашу думку, слід вважати як одну з центральних ланок системи управління фінансовим механізмом оборотного капіталу, це той важіль, за допомогою якого досягається збалансованість діяльності суб’єкта підприємництва. Його функціонування покликано забезпечити вирішення задачі щодо посиленням зацікавленості торгових підприємств у більш повному задоволенні потреб ринку і попиту населення на різноманітні товари, підвищення їхньої економічної відповідальності за обґрунтованість договірних зобов’язань, а також має на меті взаємозв’язок та об’єднання адміністративних і економних методів управління з метою посилення їх дієвості.

Проте, сучасному етапу трансформаційного розвитку фінансово-господарських відносин притаманна ситуація, коли підприємства знаходяться під значним впливом з боку державних органів влади на фінансовий потенціал суб’єктів підприємницької діяльності.

Ендогенні Екзогенні

фактори фактори

Напрямок впливу

Рисунок 1. Структура фінансового механізму управління оборотним капіталом

У розділі визначено, що в торгових підприємствах м. Харкова, за період з 1990 р. по 2002 р., найбільшу питому вагу в оборотному капіталі займають кошти, вкладеш в товарні запаси. Проте динаміка їх зміни по підприємствам торгівлі, у днях товарообігу, констатує зменшення періоду їх обертання з 41 до 39 днів, а за останні п’ять років - зменшення з 50 днів до 39 днів обертання. Разом з тим обсяг товарообороту торгових підприємств (юридичних осіб) виріс з 11964 млн. грн. до 39192.4 млн. грн.. а темп зростання порівняно 2002 р. до 2001 р. склав 114,8 %. Це підтверджує збільшення ділової активності підприємств, визначає надання більшої уваги не тільки товарним запасам, що мають найбільшу питому вагу в структурі оборотного капіталу, а механізмам фінансового управління як дебіторською так і кредиторською заборгованістю.

Були визначені такі особливості фінансового управління оборотним капіталом: спостерігається зменшення товарних запасів і збільшення дебіторської заборгованості, що пов’язано в основному зі слабкою платоспроможністю контрагентів; зменшення кількості торгових підприємств склало близько 40 тис. одиниць, що у значній мірі обумовлене інтеграційними процесами; скорочення залишків продукції на підприємствах свідчить про те, що на підприємствах відчувається дефіцит оборотних коштів, пов’язаний із кризою неплатежів, інфляцією, неефективною податковою політикою.

У другому розділі – „Фінансово-модельний інструментарій впливу на оборотний капітал” — розроблено модель фінансового управління оборотним капіталом на основі виявлення впливу нормування й масштабу діяльності на суб’єкт господарювання. Запропоновано використати 3-х ступеневу структурно-логічну схему фінансового управління оборотним капіталом: визначення масштабу діяльності суб’єкта підприємницької діяльності (I) - розробка нормативів статей оборотного капіталу залежно від показників масштабу (II) - визначення показника фінансової потреби (формування і використання оборотного капіталу) (ІІІ).

Найпоширеніше визначення масштабу організації на основі його обсягу діяльності. Однак необхідно розмежовувати такі поняття як „масштаб підприємства” і „масштаб діяльності підприємства”. Поняття „масштаб підприємства” є більш широким, у зв’язку з тим, що містять у собі показники обсягу діяльності підприємства і його майновий стан. „Масштаб діяльності” торговельної організації визначається залежно від її розмірів, обмірюваних обсягом випуску або реалізації продукції, а також залежно від займаної підприємством частини товарного ринку. Спираючись на комплексний підхід і проведений аналіз конкретизовано їхню сутність і фінансово-економічний зміст для суб’єктів сфери оптово-торговельної діяльності, визначено ступінь їх взаємозв’язку.

У розділі розглядається фінансовий зміст поточної фінансової потреби, що характеризує період оборотності оборотного капіталу. Підсумкове значення показника визначає період, необхідний для перетворення коштів, вкладених у запаси і дебіторську заборгованість, у гроші на рахунку. При цьому фінансовий зміст розрахунку періоду оборотності оборотного капіталу полягає в тім, що фінансові ресурси в грошовій формі на рахунках у банках, касі не зменшують розмір фінансових ресурсів, а пов’язані з використанням їх в позагосподарському (фінансовому) обороті підприємства.

Показник фінансової потреби, необхідно порівняти з величиною власного оборотного капіталу, що надасть можливість розрахувати необхідність у залученому фінансуванні поточної діяльності.

Розглядати фінансування поточної фінансової потреби за рахунок кредиторської заборгованості можна по двох напрямках: зміні за рахунок масштабу діяльності і зміні за рахунок управління оборотністю окремих елементів капіталу.

У розділі розглядаються шляхи додаткового фінансування оборотного капіталу, визначаються їх переваги та вади.

У третьому розділі – „Шляхи підвищення ефективності системи фінансового управління оборотним капіталом підприємств торгівлі (на прикладі торгових підприємств міста Харкова)” — доведено, що використання окремих елементів оборотного капіталу, а також взаємозаміна грошових коштів дебіторською заборгованістю насамперед притаманне підприємствам у сфері торгової діяльності.

В свою чергу. беручи до уваги важливість факторів впливу на показник фінансової потреби запропонована структурно-логічна схема етапів його фінансування: управління товарними запасами – управління дебіторською заборгованістю – управління кредиторською заборгованістю – власний капітал - короткострокові кредити.

Оцінена тіснота зв’язку й ступінь впливу управління структурою оборотного капіталу на результати торговельної діяльності. Запропоновано розрахунок проводити через визначення наступних етапів: товарні запаси - дебіторська заборгованість - кредиторська заборгованість (Рис.2.).

Рисунок 2. Послідовність використання джерел фінансування поточної фінансової необхідності.

Разом з тим, зміна перших трьох показників оборотності може привести до зниження показника поточної фінансової потреби, але в остаточному підсумку джерелом його покриття виступає кредиторська заборгованість. Черговість етапів фінансування за рахунок кредиторської заборгованості управління товарними запасами – управління дебіторською заборгованістю – управління кредиторською заборгованістю. визначається в залежності від впливу фактору на величину поточної фінансової потреби. Основним фактором тут є: ціна джерела фінансування та умови одержання фінансових ресурсів для фінансування.

Після того, як величина поточної фінансової потреби визначена (або фактично склалася виходячи з оборотності запасів і заборгованостей) і вже профінансована кредиторською заборгованістю, наступає черга іншого джерела фінансування – власного оборотного капіталу підприємства. Непокритий власним оборотним капіталом залишок поточної фінансової потреби підприємства визначає величину дефіциту загальної суми оборотного капіталу, або іншими словами, необхідність у залученні зовнішніх джерел фінансування.

Розвиток нормування оборотного капіталу дає можливість більш ефективно будувати політику фінансового управління діяльністю підприємства. Однак, недосконалість фінансового законодавства стає одним з факторів неефективного розрахунку, як показника оборотного капіталу, так і його використання.

Так. зарахування нерозподіленого прибутку в суму оборотного капіталу примушує підприємства використовувати його в поточному періоді, а не амортизувати його в майбутньому. Крім того, використання існуючої методики визначення кредиторської заборгованості за товари, роботи. послуги приводить до недостатньо коректного розрахунку показників ефективності мобілізації й використання оборотного капіталу в цілому. Це пов’язано з періодом визначення поточної заборгованості (до 1 року) і розрахунком фінансових показників окремо за складовими зобов’язань. існуючі методики фінансово-економічних, аналітичних і статистичних розрахунків відповідно положень (стандартів) бухгалтерського обліку до складу кредиторської заборгованості не включають кредити банків. Це приводить до не коректних розрахункових показників. На ринку може скластися ситуація, коли підприємству буде більш вигідно оперувати винятково позиковими джерелами фінансування, чим використовувати власний оборотний капітал.

Тому, незважаючи на різну природу виникнення як кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги й видані векселі, так і короткострокових і довгострокових кредитів банків інших фінансових зобов’язань, більш доцільно й ефективно у фінансово-економічних розрахунках використовувати їх у загальному показнику капіталізації залученого капіталу, тим самим відображаючи можливості фінансування використовуваного оборотного капіталу підприємства.

У зв’язку з викладеним запропоновано розрахунок показника фінансових потреб проводити через суму товарних запасів та дебіторської заборгованості з урахуванням кредиторської заборгованості.

Аналіз статистичного масиву інформації показав, що зміна абсолютного приросту показника фінансової потреби як за рахунок зміни обсягів діяльності, так і періодів оборотності товарних запасів, дебіторської і кредиторської заборгованості є нерівномірним (таблиця 1.).

У 2001 р. порівняно з 2000 р. по ВАТ „Оптвиробторг” відбулося збільшення потреби в капіталі за рахунок обсягу діяльності, але при значному зменшенні, (завдяки прискоренню оборотності оборотного капіталу) вивільнення показника фінансової потреби склало 112,5 тис. грн. По ВАТ „Пивзавод Рогань” і ТОВ „Горелік і К” - фірма „Океан” відбувся приріст необхідності в капіталі. Це виразилося в значному перевищенні показника фінансової потреби за рахунок періоду оборотності над збільшенням за рахунок обсягу господарської діяльності по ВАТ „Пивзавод Рогань”, тоді, як по ТОВ „Горелік і К” - фірма „Океан” спостерігається зворотня ситуація, де показник обсягу реалізації перевищує період оборотності.

У наступний період тільки ВАТ „Пивзавод Рогань” знизило приріст за рахунок обсягу діяльності тоді, як вплив показника приросту за рахунок періоду обороту призвів до додаткової потреби в оборотному капіталі на суму 499,2 тис. грн. По інших підприємствах відбулося збільшення всіх показників, що у загальному значенні співвідношення 2002-2001 рр. склали: ТОВ „Горелік і К” - фірма „Океан” - 24,1 тис. грн.; ВАТ „Оптвиробторг” - 181,83 тис. грн. Порівнюючи 2002 р. з 2000 р., ми бачимо, що по ВАТ „Оптвиробторг” зменшення приросту за рахунок періоду оборотності було трохи менше, ніж збільшення пов’язаного з обсягом господарської діяльності, що призвело до збільшення потреби в капіталі на 66,3 тис. грн. По ТОВ „Горелік і К” - фірма „Океан” зростання показників визначальних абсолютний сумарний приріст був досить рівномірним, призвівши до додаткового фінансування на суму 170,7 тис. грн.

Через недостатньо ефективну політику фінансового управління оборотним капіталом по ВАТ „Пивзавод Рогань” відбулося значне зростання потреби у фінансуванні, що склало 39065,6 тис. грн., на що вплинув приріст показника фінансової потреби, за рахунок оборотності.

Таблиця 1.

Зміна поточної фінансової потреби організації торгівлі м. Харкова за рахунок зміни обсягів діяльності та обороту товарних запасів та розрахунків у 2000-2002 рр. (тис. грн.)

Найменування

підприємств |

Абсолютний приріст поточної фінансової потреби

всього | у тому числі за рахунок зміни

обсягу реалізації | періоду обороту

У 2001 р. по відношенню до 2000 р.

ТОВ „Горелік і К” - фірма „Океан” | 148,6 | 96,89 | 51,71

ВАТ „Оптвиробторг” | -112,5 | 935,06 | -1047,56

ВАТ „Пивзавод Рогань” | 34566,4 | 1387,9 | 33178,5

У 2002 р. по відношенню до 2001 р.

ТОВ „Горелік і К” - фірма „Океан” | 24,1 | 3,08 | 21,02

ВАТ „Оптвиробторг” | 181,83 | 50,59 | 131,24

ВАТ „Пивзавод Рогань” | 499,2 | -17850,09 | 18349,29

У 2002 р. по відношенню до 2000 р.

ТОВ „Горелік і К” - фірма „Океан” | 170,7 | 99,77 | 70,93

ВАТ „Оптвиробторг” | 66,3 | 1052,95 | -986,65

ВАТ „Пивзавод Рогань” | 39065,6 | 6696,04 | 32369,56

У розділі рекомендовано досліджуваним підприємствам використовувати диференційовану фінансову політику управління дебіторською і кредиторською заборгованістю, щоб уникнути різких коливань періодичності розрахунків, оскільки внаслідок від небажання сплачувати кредиторам вчасно можуть бути не передбачувані і не контрольовані для підприємства наслідки. Диференційовані режими повинні бути гнучкими, доцільно використовувати різні форми відстрочки платежів, регламентовані як законодавством, так використовуваними механізмами розрахунків з кредиторами. Разом з тим зазначено, що причин нестабільного значення показника, на думку автора, є невідповідність внутрішнього стану їх середовища й ринкових умов господарювання. що проявляється через визначення фінансових труднощів з якими стикаються як підприємства так і держава в цілому.

У заключній частині сформульовані основні положення, що складають зміст дисертаційної роботи, загальні підсумки дослідження.

ВИСНОВКИ

Результати отримані в дисертаційній роботі, у сукупності вирішують взаємопов’язані завдання щодо удосконалення системи фінансового управління оборотним капіталом суб’єктів господарювання в умовах реформування облікової системи та розвитку ринкових перетворень. Основні висновки роботи полягають у наступному:

1. Розглянуто існуючі підходи до визначення категорій „капітал”, що дало можливість запропонувати системний підхід до її конкретизації, а також оцінення в умовах розвитку ринкової економіки в Україні.

2. Запропоновано з метою уніфікації застосовувати наступні єдині терміни: „капітал” - як вже існуючу і використовувану фінансову одиницю, а „фонд” (кошти) - як сформовану для подальшого використання.

3. Розроблені методичні підходи до процесу моделювання, де керованими показниками служать оборотний капітал, його структура, а також результати фінансової діяльності.

4. Розмежовані поняття „масштаб підприємства” та „масштаб діяльності підприємства”, конкретизована їхня сутність і фінансово-економічний зміст в авторському трактуванні.

5. Дістало подальшого розвитку трактування життєвого циклу складових оборотного капіталу підприємства торгівлі з метою більш коректного визначення показника фінансової потреби за умов розрахунку використання дебіторської заборгованості.

6. Запропонована наступна послідовність фінансування складових оборотного капіталу: управління товарними запасами - управління дебіторською заборгованістю - управління кредиторською заборгованістю. Після того як величина поточної фінансової потреби визначена і вже профінансована за рахунок кредиторської заборгованості, тому залишену непокриту його частину слід використовувати інше джерело фінансування - власний оборотний капітал.

7. Проведений факторний аналіз складових оборотного капіталу надав можливість рекомендувати досліджуваним підприємствам основну увагу зосередити на управлінні часом та швидкістю оборотності товарних запасів. оскільки в цьому випадку можна домогтися значного ефекту - росту обсягу продажів без збільшення запасів, за допомогою використання моделі Уілсона і методу нормування товарних запасів, причому політика управління оборотністю кредиторської і дебіторської заборгованості має бути „м’якою” або пасивною.

8. Вперше розроблено інструментарій впливу на управління оборотним капіталом через структурно-логічну модель: масштаб діяльності суб’єкта підприємницької діяльності - нормування оборотного капіталу - визначення показника фінансової потреби оборотного капіталу.

СПИСОК ОПУБЛ1КОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових наукових виданнях

1. Ткаченко С.А. Оборотный капитал торговой организации и управление его структурой // Вестник Харьк. гос. ун-та. Сер. Банки. Налоги и налогообложение. Финансы и предпринимательство. 1998. №398’98-С. 117-122.

2. Ткаченко С.А. Взаимосвязь масштаба предприятия и его деятельности // Вестник Харьк. гос. ун-та. Сер. Проблемы развития финансово-кредитного механизма экономики Украины: Харьков, 1999. №423-С. 84-87.

3. Ткаченко С.А. Роль аналізу фінансового стану в керуванні підприємством // Організаційно-фінансові проблеми розвитку підприємств торгівлі та харчування: Зб. наук. праць. — X.: Харк. держ. акад. технол. та орг. харчування, 1999.-С.82-85.

4. Ткаченко С.А. Влияние доходов населения на уровень концентрации торговых предприятий // Бизнес-информ. - 2002. - №11-12. - С. 103-104.

5. Ткаченко С.О. Фактор масштабу як складовий елемент фінансового управління оборотним капіталом суб’єкта підприємництва // Вісник Харк. нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна. - 2003. - № 608. -С. 104-107.

6. Ткаченко С.О. Кредиторська заборгованість як фактор фінансування оборотного капіталу // Вісник Харк. нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна. - 2004. - №630. - С. 87-89.

Інші статті

7. Ткаченко С.А. Управление оборотным капиталом торговой организации // Вестник Харьк. гос. ун-та. Сер. Банки. Налоги и налогообложение. Финансы и предпринимательство. 1998. № 398’98.-С 151-154.

Інші роботи

8. Ткаченко С.О. Фінансове регулювання грошових потоків як спосіб забезпечення фінансової безпеки підприємства // Матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції „Фінансово-кредитна система України: проблеми та шляхи вирішення”. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. - С. 128-130.

9. Ткаченко С.О. Оптимізація фінансового потенціалу підприємства // Всеукраїнська наукова конференція студентів, аспірантів і молодих учених у рамках Каразінських читань, присвячених 200-річчю від дня заснування Харківського університету „Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку в умовах ринкових перетворень”. - Харків., 2004. - С.227-229.

10. Ткаченко С.О. Фінансова безпека як складова протидії економічній злочинності // Вісті Кримінологічної асоціації України. Альманах. Випуск 1. - Харків: Видавництво Національного університету внутрішніх справ, 2004. - С. 159-161.

11. Ткаченко С.О. Організаційно-фінансові аспекти зовнішньоекономічної торгівлі // Економічна безпека держави: стан, проблеми, напрямки зміцнення: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Харків, 22 жовтня 2004 р.). - Харків: Вид-во нац. ун-та внутр. справ, 204. - 2004. - С. 64 - 66.

АНОТАЦІЇ

Ткаченко С.О. Управління оборотним капіталом торгової організації. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 - фінанси. грошовий обіг і кредит. Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна. Харків, 2005.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню формування, фінансування та використання оборотного капіталу підприємствами сфери оптової торгівлі.

Виявлено особливості взаємозв’язку і основні недоліки між масштабом діяльності підприємства та нормування на інструментарій управління оборотним капіталом. Введено поняття „капіталізації залученого капіталу”.

Запропоновано багатокритеріальну структуро-логічну схему фінансування оборотного капіталу. Визначено ступень впливу кредиторської заборгованості на показник оборотного капіталу підприємств сфери оптової торгівлі.

Основні положення дисертації викладені на рівні конкретних рекомендацій та можуть бути використані широким колом підприємств України в процесі визначення та фінансового управління оборотним капіталом. Практичне використання запропонованого інструментарію щодо визначення складових показника оборотного капіталу надасть можливість підвищити обґрунтованість прийнятих рішень на всіх етапах фінансового управління.

Ключові слова: кредиторська заборгованість, оборотність, оборотний капітал, масштаб діяльності, фінансова потреба, фінансування.

Ткаченко С.А. Управление оборотным капиталом торговой организации. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. Харьковский национальный университет им. В.Н. Каразина. Харьков, 2005.

Диссертационная работа посвящена исследованию формирования, финансирования и использования оборотного капитала предприятиями сферы оптовой торговли.

Предложено в терминологическое определение категории „оборотный капитал” в торговле включать авансирование стоимости, а также показатели непрерывности и ритмичности деятельности, за счет чего предлагается следующая формулировка понятия оборотного капитала, под которым следует понимать средства и их эквиваленты, а также материальные ресурсы предприятия, что используются на протяжении одного операционного цикла или одного года, которые авансированы на формирования оборотных фондов и фондов обращения. с целью обеспечения непрерывности процесса воспроизведения и получение экономической выгоды.

Усовершенствованы важнейшие механизмы и подсистемы взаимодействия субъектов финансового управления оборотным капиталом и его структурой; систематизирован процесс управления ними, что определило дальнейшее развитие определения воздействия экзогенных факторов нормативного механизма на результаты финансово-хозяйственной деятельности субъекта предпринимательства сферы оптовой торговли и предоставило возможность оценить их взаимосвязь.

Оптимизирован алгоритм жизненного цикла оборотного капитала предприятий торговли, с учетом влияния производственной стадии, как специфических субъектов предпринимательской деятельности.

Разработана модель финансового управления оборотным капиталом за счет влияния нормирования и масштаба деятельности субъекта хозяйственной деятельности. Предложено использовать следующую, 3-х уровневую, структурно-логическую схему финансового управление оборотным капиталом: определение масштаба деятельности субъекта предпринимательской деятельности - разработка нормативов статей оборотного капитала в зависимости от показателей масштаба - определение показателя финансовой потребности (формирование и использование оборотного капитала).

Использование при анализе отдельных элементов оборотного капитала, а также взаимозаменяемость средств дебиторской задолженностью прежде всего характерно для предприятиям сферы торговой деятельности.

Показатели финансовой необходимости, необходимо сравнить с величиной собственного оборотного капитала, который предоставит возможность рассчитать необходимость в привлеченном финансировании текущей деятельности.

Рассматривать финансирование текущей финансовой потребности за счет кредиторской задолженности можно по двум направлениям: изменению показателя финансовой необходимости за счет масштаба деятельности и за счет управления обращением отдельных элементов оборотного капитала.

Доказано что использование во время анализа отдельных элементов оборотного капитала, а также взаимозамена денежных средств дебиторской задолженностью прежде всего присущее предприятиям в сфере торговой деятельности.

Для усовершенствования механизмов определения показателя текущей финансовой потребности как составной характеристики финансирования оборотного капитала торгового предприятия оцененная теснота связи и степень влияния управления структурой оборотного капитала на результаты торговой деятельности. Предложено расчет проводить через определение взаимосвязей: товарные запасы - дебиторская задолженность - кредиторская задолженность.

Несмотря на разную природу возникновения как кредиторской задолженности за товары, работы, услуги и выданы векселя, так и краткосрочных и долгосрочных кредитов банков и других финансовых обязательств, по нашему мнению более целесообразно и эффективно в финансово-экономических расчетах использовать их в общем показателе капитализации привлеченного капитала, тем самым отображая реальные возможности финансирования используемого оборотного капитала предприятия.

Рекомендовано исследуемым предприятиям использовать довольно гибкую или „мягкую” политику управления дебиторской и кредиторской задолженностью, во избежание перегибов с резкими колебаниями периодичности расчетов, поскольку вследствие от нежелания уплачивать кредиторам своевременно могут возникать не предвиденные и не контролируемые для предприятия последствия. Но вместе с тем целесообразно использовать разные формы отсрочки платежей, регламентированные как законодательством, так используемыми механизмами расчетов с кредиторами. Вместе с тем указано, что причины нестабильного значения показателя, по мнению автора. является несоответствие внутреннего состояния их среды и рыночных условий хозяйствования, что проявляется через определение финансовых трудностей с которыми сталкиваются как предприятия так и государство в целом.

Ключевые слова: кредиторская задолженность, оборачиваемость, оборотный капитал, масштаб деятельности, финансовая потребность, финансирование.

Tkachenko S.O. Management cerkuleiting capitals to trade organization . - Manuscript.

The thesis on competition scientific degree candidate of the economic sciences on professions 08.04.01 - finance, money turnover and credit. Kharkov National University, named after V.N. Karazin, Kharkov, 2005. Dissertational work is dedicated to study of the shaping, financing and use the cerkuleiting capital enterprise spheres to wholesale business. The revealed particularities intercoupling and main defect between scale of activity of the enterprise and standardization on toolbox of management cerkuleiting capitals. The Incorporated notion "capitalization of the attracted capital". It is offered structured-logical scheme of the financing the cerkuleiting capital. The certain level credits to indebtedness on factor of the current capital enterprise spheres to wholesale business. The main positions to thesiss are stated at a rate of concrete recommendation and can be used broad around enterprise of the Ukraine in process of the determination and financial management cerkuleiting capitals. Practical use offered toolbox for determinations forming factor of the cerkuleiting capital will enable to raise efficiency taken decisions on all stage of financial management.

The keywords: credit indebtedness, cerkuleiting capital, scale to activity, financial need, financing.

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.Н. Каразіна

Ткаченко Сергій Олександрович

УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ ТОРГОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

Кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск д.е.н., професор Глущенко В.В.

Підписано до друку 31.03.05. Формат 60х90/16. Папір друкарській № 1. Друк різографія.

Обсяг 0,9 ум. – друк. арк. Тираж 100 прим. Зам. № 53/2005

Безкоштовно.

Надруковано на РІЗО харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

61077, м. Харків, пл. Свободи, 4