У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

КУДЕЛКО ВІКТОРІЯ ЕДУАРДІВНА

УДК 796.078

ОРГАНІЗАЦІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ ТА СПОРТОМ У СИСТЕМІ РАЙОННОГО ТЕРИТОРІАЛЬНО-АДМІНІСТРАТИВНОГО УТВОРЕННЯ

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту

ХАРКІВ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Харківській державній академії фізичної культури,

Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент

Мудрик Василь Іванович,

Харківська державна академія фізичної

культури, професор кафедри менеджменту

фізичної культури.

Офіційні опоненти: доктор біологічних наук, професор

Самойлов Микола Григорович,

Харківська державна академія фізичної

культури, завідувач кафедри педагогіки

та психології;

кандидат педагогічних наук, доцент

Васьков Юрій Вадимович ,

Харківський обласний науково-методичний інститут безперервної освіти, доцент кафедри

педагогіки.

Провідна установа: Дніпропетровський державний інститут

фізичної культури і спорту, кафедра олімпійського й професійного спорту,

теорії й методики фізичного виховання,

м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться 20 травня 2005 року о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д64.862.01 у Харківській державній академії фізичної культури за адресою: 61022, м. Харків, вул. Клочківська, 99.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківської державної академії фізичної культури (61022, м. Харків, вул. Клочківська, 99).

Автореферат розіслано 19 квітня 2005 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради В.С. Ашанін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Управління в галузі фізичної культури і спорту повинно знаходитися у стані безперервного розвитку, оскільки це обумовлено динамічними процесами сучасного суспільства, його виробничою, політичною і духовною сферою діяльності.

Огляд наукових статей, звітів, монографій вітчизняних авторів Н.А.Верзіліной, М.В. Дутчака, О.М. Жданової, В.І. Мудрика, В.В.Приходька, І.І. Приходька, у яких знайшли відображення різні аспекти управлінської діяльності, свідчать про те, що в процесі досліджень не повною мірою здійснений системний аналіз управління фізичною культурою і спортом. Так, за період незалежності України підготовлено ряд дисертацій (О.В. Горбенко, М.О. Олійник), в яких розглянуто рішення деяких проблем практики управління фізичною культурою і спортом. Проте вони не вирішують цілого комплексу завдань організаційно-управлінської діяльності й особливо регіонального управління фізичною культурою і спортом на рівні районної ланки, а саме: комітетів із питань фізичної культури і спорту районних державних адміністрацій. Таким чином, актуальність дослідження системи управління фізичною культурою і спортом на рівні районної ланки обумовлено як теоретичною, так і практичною необхідністю вдосконалення системи державного управління фізичною культурою і спортом в Україні, розвитком фізичної культури і спорту на рівні районної ланки, як основного територіально-адміністративного устрою.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до теми 2.3.5. “Методичні основи організаційно-управлінської діяльності суб’єктів управління фізичною культурою та спортом регіонів України” (номер державної реєстрації 0101U006475) Зведеного плану науково-дослідних робіт Державного комітету України з питань фізичної культури та спорту на 2001-2005рр.

Роль автора у виконанні дисертаційної роботи полягала у розробці технологічної схеми вдосконалення системи управління Комітетом із питань фізичної культури і спорту.

Мета дослідження: оптимізація організаційно-управлінської діяльності Комітету з питань фізичної культури і спорту в системі районного управління територіально-адміністративного утворення.

Реалізація поставленої мети передбачає розв’язання таких завдань:

1. Проаналізувати стан досліджуваної проблеми в теорії і практиці управління фізичною культурою і спортом.

2. Визначити чинники та виявити резерви, що обумовлюють цільову і структурно-функціональну спрямованість діяльності суб'єкта управління фізичною культурою і спортом в районній територіально-адміністративній ланці органів управління.

3. Виявити механізми управління: принципи, методи, технологію управління, організаційну культуру кадрів, інформаційні характеристики суб'єкта й об'єкта управління фізичної культури і спорту Харківського району.

4. Розробити структурно-функціональну схему вдосконалення діяльності керованої й управляючої підсистем фізичної культури і спорту в системі районного територіально-адміністративного утворення.

Об'єкт дослідження - система управління фізичною культурою і спортом на рівні районного територіального - адміністративного утворення.

Предмет дослідження: організаційно-управлінська діяльність Комітету з питань фізичної культури і спорту Харківської районної державної адміністрації.

Методи дослідження: аналіз науково-методичної і спеціальної літератури, реєстраційне дослідження, анкетування, спостереження, експертна оцінка, організаційний аналіз, організаційний діагноз, організаційне проектування, методи статистичної обробки даних.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що вперше:

— здійснено системне дослідження управління фізичною культурою і спортом на рівні районної територіально-адміністративної ланки;

— обґрунтовано організаційну структуру управління Комітету із фізичної культури і спорту Харківської районної адміністрації;

— виявлено організаційні, матеріальні, соціальні аспекти вдосконалення управління фізичною культурою і спортом в системі фізкультурно-спортивного руху Харківського району;

— встановлено характер і принципи управління суб'єкта й об'єкта управління фізичною культурою і спортом в системі районного органу управління (демократія, соціальна детермінація, гуманізація, правова пріоритетність, науковість і компетентність кадрів, інформаційна достатність і зворотний зв'язок);

— розроблено схему вдосконалення управління органів фізичної культури і спорту на рівні районної освіти;

— окреслено тенденції подальшого розвитку досліджуваної проблеми (посилення підвищення авторитету ролі керівних органів, підвищення рівня професіоналізму учасників управління, удосконалення контролюючих механізмів, розвиток системи підготовки фахівців управління фізичною культурою і спортом).

Практичне значення дослідження полягає в можливості:

— використання основних положень дисертації для вдосконалення різнорівневої структури управління фізичною культурою і спортом в Харківському районі та інших ланках фізкультурного руху;

— застосування результатів дослідження керівниками організацій фізичної культури і спорту, а також працівниками спеціалізованих вищих, середніх навчальних та інших закладів фізичної культури і спорту України у процесі розробки навчальних програм, планів, курсів і створенні бібліографічних баз з метою підготовки й перепідготовки кадрів за фахом ''Менеджмент фізичної культури і спорту”.

Впровадження результатів досліджень підтверджено відповідними актами Комітету із питань фізичної культури і спорту Харківської районної державної адміністрації (від 18.09.2003 та 18.04.2004) та Комітету із питань фізичної культури і спорту Харківської міської ради (від 05.05.2004).

Особистий внесок здобувача полягає у постановці проблеми, формулюванні мети й завдань, пошуку, вивченні, аналізі та узагальненні літературних джерел, присвячених питанням управління фізичною культурою і спортом, а також організації й обробці даних дослідження, розробці програми та інструментарію збору; інтерпретації кількісно-якісних показників дослідження; розробці технологічної програми вдосконалення діяльності працівників Комітету із питань фізичної культури і спорту.

У роботах, виконаних у співавторстві, автору належить: обґрунтування концепції дослідження й основних аспектів організаційно-управлінської діяльності суб’єкту і об’єкту управління фізичної культури і спорту.

Апробація результатів дослідження. Дані результатів досліджуваної проблеми впроваджено в практику регіональних органів управління фізичною культурою і спортом. Результати дослідження доповідалися на наукових конференціях (V Міжнародна конференція “Фізична культура, спорт і здоров’я”, Харків, 2003 р., обласна конференція “Аналіз діяльності спортивних шкіл у сучасних умовах”, Харків, 2003 р., VІ Міжнародна конференція “Фізична культура, спорт і здоров’я”, Харків, 2004 р.), обговорювалися в дискусіях на науково-практичних конференціях різних рівнів, апробувалися в ролевих іграх у навчальному процесі кафедри менеджменту фізичної культури і спорту ХДАФК.

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження висвітлені в п‘яти наукових публікаціях, три з них без співавторів. Усі статті опубліковані в наукових фахових виданнях ВАК України.

Структура й обсяг дисертації. Робота складається зі вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел, що налічує 193 найменування, з яких 23 іноземних авторів, додатків. Дисертацію викладено на 207 сторінках друкованого тексту, з них 161 сторінка основного тексту, включаючи 19 рисунків, 15 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність досліджуваної проблеми, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну, практичне значення отриманих результатів дослідження, висвітлено основні аспекти апробації та впровадження результатів дослідження, подано інформацію про кількість публікацій, структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі „ Управління фізичною культурою і спортом як предмет наукового дослідження” обґрунтовано концепцію та організацію дослідження системи управління галузі “Фізична культура і спорт”. Визначено проблемну ситуацію щодо функціонування галузі, різні організаційні чинники державного і суспільного управління, які впливають на розвиток фізичної культури і спорту. Cистемний аналіз свідчить, що управління розвитком фізичної культури і спорту на рівні району є складною багаторівневою організаційною, соціально-психологічною, техніко-технологічною структурою, що вимагає розробки спеціального інструментарію дослідження з метою визначення організаційних резервів Комітету із фізичної культури і спорту та шляхів їх реалізації.

Другий розділ “Методи й організація дослідження” містить опис застосованих наукових методів та трьох етапів проведення дослідження. На першому етапі (1999-2001 рр.) здійснено аналіз організаційної ситуації фізичного виховання і спорту в країні, а також в Харківському районі в системі Комітету із питань фізичної культури і спорту районної держадміністрації. Були визначені й розроблені методи дослідження, проведений збір і обробка даних про діяльність комітету та його нижчих структур. Під час другого етапу (2002-2003 рр.) на основі діяльності органів управління розроблено та здійснено впровадження комплексної технологічної схеми з метою вдосконалення організаційно-управлінської діяльності Комітету із питань фізичної культури і спорту Харківської районної держадміністрації. На третьому етапі (2004 р.) - оброблені дані дослідження, сформульовані висновки, здійснено оформлення дисертації.

У третьому розділі – „Функціонально-структурний аналіз управління фізичною культурою та спортом у системі регіонального ланцюга” наведені данні проте, що Харківська область складається з 27 територіальних утворень районного підпорядкування, серед яких знаходиться 7 міст. Встановлено, що однією з найбільших територіальних одиниць області є Харківський район, в систему якого входять міські, селищні й сільські населені пункти.

Аналіз соціально-економічних, соціально-культурних аспектів району показує, що в районі функціонують різні галузі народного господарства, в яких зайнято близько 60 тисяч осіб. Усього на території району налічується 186,6 тисяч населення, з яких 67,2% мешкає в міській місцевості і 32,8 % в сільській місцевості. Соціальний паспорт фізичної культури і спорту району свідчить, що на період початку дослідження 2000 року спортивна матеріально-технічна база району налічувала: стадіон - 1, футбольні поля - 39, спортивні і тренажерні зали - 38, гімнастичні майданчики - 20, плавальний басейн - 1. З другого боку, 52 % футбольних полів, спортивних і тренажерних залів, гімнастичних майданчиків підпорядковано системі загальноосвітніх шкіл і вищих навчальних закладів. Не дивлячись на це, в 40% сіл відсутні обладнані спортивні майданчики.

Згідно звіту Управління з питань фізичної культури і спорту Харківської обласної державної адміністрації за 2000 рік за наслідками фізкультурно–оздоровчої і спортивної роботи Харківський район не знаходиться серед провідних районів області. Дані звіту свідчать про те, що з 186,6 тисяч людей тільки 3 % (5,604 тис.) займаються у фізкультурно-оздоровчих групах і спортивних секціях. Ми встановили, що повільно здійснюється реформування організаційних структур спортивного руху на селі, створення фізкультурно-спортивних територіальних клубів і відділень, спортивних дитячо-юнацьких шкіл, та мають місце недоліки в реалізації завдань програми в системі районної освіти щодо розділу “Фізичне виховання і фізкультурно-оздоровча робота в навчально-виховній сфері”.

Як свідчать дослідження, в районі з 44 трудових колективів фізкультурно-спортивна робота проводиться в 26, що складає 59%. Забезпечення підприємств, сільських організацій інструкторами - методистами з фізичної культури і спорту сягає 4,5 %. Вимагає розв’язання проблема фінансового забезпечення ряду підприємств, реформування агропромислового комплексу щодо розвитку спортивної матеріально-технічної бази.

Дослідження організаційної структури фізкультурного руху району показує, що в системі районної державної адміністрації в управлінні “Сім’ї і молоді” функціонує сектор, який наділений правом керувати фізичною культурою і спортом у районі. Вивчення діяльності сектору показує, що управлінські відносини між суб'єктом і об'єктами, тобто підпорядкованими фізкультурно-спортивними організаціями, не здійснюються на високому рівні.

У результаті аналізу було встановлено, що для більш успішного керівництва необхідно реорганізувати сектор у відділ, а потім у Комітет із питань фізичної культури і спорту з досконалішими функціональними обов'язками.

Нами, спільно з керівництвом відділу, розроблено нове Положення про діяльність комітету із питань фізичної культури і спорту. У Положенні враховано повноту загальних і конкретних функцій, розроблено досконалішу організаційну структуру на чолі голови і трьох інструкторів з різних напрямів роботи, яка за оцінкою експертів (7 осіб) більшою мірою відповідає сучасним вимогам управління фізичною культурою і спортом у районі.

У розділі чотири „Стратегія розвитку управління фізичною культурою і спортом у системі районного територіально-адміністративного утворення” досліджена ефективність роботи Комітету з питань фізичної культури і спорту.

Вивчення офіційних документів і опитування фахівців показало, що недостатня увага до організаційних питань, наявність недоліків в організації роботи обумовлені емпіричним рівнем розвитку організаційно-управлінської діяльності (табл.1).

Таблиця 1.

Аналіз документів у відповідності функціональної діяльності різних органів фізичного виховання і спорту

п/п |

Аналізовані види робіт | Загальна

кількість одиниць аналізу | Кількість позитивних одиниць аналізу | Кількість

негативних одиниць

аналізу | Не під - лягають точному визначенню

1. | Спортивна робота | 187-11,6% | 121-64,7% | 35 -18,7% | 31-16,6%

2. | Загальні функції управління | 396-24,5% | 229-57,8% | 103 –26,1% | 64 - 16,1%

3. | Форми масової фізичної культури і спорту | 252-15,6% | 76-30,2% | 84 -33,3% | 92-36,5%

4. | Конкретні функції (види робіт) | 545-33,7% | 276-50,6% | 178 – 32,7% | 91- 16,7%

5. | Направленість роботи серед різних верств населення | 237-14,6% | 103-43,5% | 90 –38,0% | 44 – 18,5%

Загальна кількість | 1627-

100% | 805-

49,8% | 490-

30,3% | 332-

19,9% |

У результаті аналізу документів було виявлено 805 (49,8%) одиниць ознак, які характеризують роботу, що проводиться з позитивного боку. Разом з цим в організаційно-управлінській роботі є недоліки, про що свідчить такий факт, що 30,3% аналізованих ознак (490 од.) указують на недостатню діяльність органів управління фізкультурного руху району. Більше того, в документах встановлено, що одна третя частина ознак (322 од. – 19,9%), не відображає суті обговорюваних питань, тому не піддаються точному аналізу, що говорить про наявні недоліки в знаннях та уміннях працівників апаратів управлінь більш чітко організовувати роботу.

Якщо розглядати діяльність органів щодо п’яти видів робіт, то видно, що з тридцяти аналізованих елементів є дані про спортивну роботу - 11,6%, загальні функції управління – 24,5%, форми масової фізичної культури і спорту - 15,6%, конкретні функції – 33,7%, роботі серед населення – 14,6%. Кореляційний аналіз свідчить про наявність зв’язків між слабкими й сильними сторонами і підтверджується даними зі спортивної роботи, функціями управління , формами масової фізичної культури , спрямованістю роботи серед різних верств населення .

Наведені в таблиці 2 значення коефіцієнту Яніса С=, що відображає співвідношення кількості сприятливих і несприятливих одиниць аналізу, дозволяє говорити про те, що разом з досягнутими позитивними результатами в роботі по управлінню спортом мають місце недоліки. Більш того, останні в тексті аналізованих документів домінують над позитивними характеристиками. Це властиво майже всім елементам діяльності працівників комітету, також інших організацій.

Таблиця 2.

Оцінка стану управління розвитком спорту

Показники аналізу | Сильні

сторони

бали (А) | Слабкі сторони

бали (В) | Cпіввід-ношення

(А+В) | Коефіці-єнт Яніса (С)

Розвиток нормативно-правової бази зі спорту | +3 | -3 | 0 | 0,0

Організація взаємодій органів влади і суспільних органів спорту | +6 | -3 | +3 | +0,33

Прогнозування і планування спортивної роботи | +6 | -2 | +4 | +0,5

Питання розвитку видів спорту | +5 | -4 | +1 | +0,11

Кадрове забезпечення спорту (тренерів,суддів) | +4 | -5 | -1 | -0,11

Організація роботи з масового спорту | +10 | -11 | -1 | -0,04

Науково-методичне забезпечення спорту | +2 | -3 | -1 | -0,20

Стимулювання роботи по спорту | +8 | -3 | +5 | +0,45

Організація навчально-тренувальної роботи зі спорту | +6 | -8 | -2 | -0,14

Матеріально-технічне забезпечення спорту | +4 | -6 | -2 | -0,2

Організація спортивних змагань | +6 | -9 | -3 | -0,2

Агітаційно-пропагуюча робота зі спорту | +3 | -6 | -3 | -0,33

Медико-біологічне забезпечення спорту | +2 | -2 | 0 | 0,0

Аналіз свідчить, що найбільшу увагу щодо розвитку спорту потребують: науково-методичне забезпечення (С=0,2 бали), агітаційно-пропагуюча робота (С=0,33 бали), організація роботи по проведенню спортивних змагань (С=0,2 бали), а також матеріально-технічного забезпечення (С=0,2 бали). Вимагає поліпшення робота кадрового забезпечення, розвитку масових видів спорту, організації навчально-тренувальної роботи в спортивних клубах, командах високої спортивної майстерності.

Отже, за даними офіційних документів, анкетного опитування працівників фізичної культури і спорту організаційна ситуація в системі фізичного виховання і спорту характеризується такими даними: емпіричним рівнем розвитку основних елементів системи управління (функцій, процесів, кадрів управління); недосконалістю умов функціонування системи й об'єктів управління; недостатньою насиченістю основних видів документів інформацією з організаційно-управлінської роботи. Установлено, що організаційні резерви знаходяться в структурі, функціях, умовах діяльності органів управління й об'єктах управління, що у системі управління мають як зовнішню, так і внутрішню причинну обумовленість, залежать від стану економічного розвитку, наявності й дії нормативно-правових основ з фізичного виховання і спорту, організаційної культури кадрового складу фізкультурного руху району, а також розвитку духовного потенціалу людей.

У п‘ятому розділі „Удосконалення системи управління Комітету з фізичної культури і спорту Харківської районної держадміністрації” розглянуто та обґрунтовано проблему поліпшення діяльності Комітету з питань фізичної культури та спорту на основі розробки й впровадження технологічної схеми вдосконалення управлінської діяльності суб'єкту й об'єктів управління.

Виявлення змісту ефективності управління розвитком фізкультурного руху було розглянуто через ціль-результат-ефект.

Основними елементами розділів комплексної технологічної схеми є: мета, перелік процедур, операцій і умови їх реалізації. Тому сутність технологічної схеми полягала в тому, щоб розподілити процес управління на складові частини, тобто на окремі напрями діяльності, операції, процедури, встановити їх послідовність і визначити умови ефективного управління. При цьому важливо враховувати, щоб у комплексній технологічній схемі були охоплені всі сторони системи управління фізичного виховання і спорту. Це витікає з основних положень змісту діяльності Комітету із фізичної культури і спорту і його ланок. У зв’язку з цим були обґрунтовані напрямки діяльності, форми ресурсного забезпечення, та організаційно-функціональна спрямованість стосовно роботи комітету, його підлеглих організацій й інші чинники (табл. 3).

Таблиця 3.

Технологічна схема вдосконалення керівництва й контролю Комітету із фізичної культури і спорту на основі управлінських рішень.

Процедури | Операцii

Розробка мети рiшення | Визначення, формулювання, постановка, корегування мети | Усвідомлення керівниками й виконавцями значення принципу мети й завдань управління.

Визначення суті мети й завдань, поставлених в рішеннях урядових органів щодо розвитку фізкультурного руху країни.

При постановці мети враховувати вплив суб'єктивних і об'єктивних чинників, що обумовлюють стан управління фізичною культурою і спортом.

Наявність інформації про виконання ухвалених рішень з проблем фізичної культури і спорту.

Наявність знань і умінь обґрунтовувати, коректувати мету управлінського рішення.

Аналіз організаційної ситуації в системі управління фізичною культурою і спортом. | Визначення параметрів, критеріїв аналізу.

Інформаційна робота пов’язана зі збором та обробкою даних. | Використовування працівниками методів науки управління (організаційного аналізу, організаційного діагнозу й організаційного проектування).

Застосування соціологічних методів для виявлення чинників ситуаційного й прогнозуючого характеру управління.

Формулювання стану управління щодо мети ситуації і визначення організаційних резервів системи управління.

Використовування технічних засобів обробки інформації.

Вибір

оптимального варіанту рішення. | Пошук варіантів рішення.

Обґрунтування критеріїв, визначення рішення.

Альтернативний підхід до вибору варіантів рішення.

Організаційне оформлення рішення.

Ухвалення рішення. | Залучення досвідчених і кваліфікованих працівників щодо підготовки рішення.

Використання різноманітних організаційних форм щодо розробки рішення.

Наявність альтернативних варіантів рішення.

Якість інформації, що відображає організаційну ситуацію, завдяки якій ухвалюються рішення.

Регламентація дій, пов'язаних з підготовкою рішення, прив'язка їх до конкретних виконавців.

Висока організаційна культура, колегіальне обговорення проекту й ухвалення рішення.

Продовження табл.3

Організаційне забезпечення виконання рішення. |

Доведення рі-шення до вико-навців. Розподіл завдання. Визна-чити готовність об'єктів до дій. |

Усвідомлення працівниками своєї ролі й відповідальності в реалізації рішення.

Висока виконавська дисципліна у всіх ланках системи.

Знання “вузьких місць” в організації роботи по виконанню рішення.

Використання сучасних організаційних засобів (документограм, оперограм, функціограм).

Застосування технічних засобів у процесі реалізації рішення.

Аналіз процесу реалізації рішення. | Конкретизація мети аналізу.

Вибір методики аналізу. Збір інформації про-цесу реалізації рішення. Обго-ворення результатів аналізу. Ухва-лення рішення за наслідками аналізу. | Наявність науково - обґрунтованої методики аналізу рішень.

Наявність у працівників спеціальних знань про можливі шляхи вдосконалення рішень, підвищення їх обґрунтованості.

Використовування ефективних методів розробки, ухвалення й реалізації рішень.

Орієнтація керівників, усіх працівників на використовування елементів наукового підходу до вдосконалення управлінських рішень.

Інформування широкого кола виконавців про результати аналізу ухвалених рішень і їх виконання.

Ввести в організаційні плани роботи органів управління заходи щодо упровадження результатів роботи в практиці.

Для реалізації технологічної схеми була розроблена схема стосовно трьох етапів та взаємо обумовленності загальних і конкретних функцій, елементів роботи. Для реалізації головної мети визначені цілі щодо кожної спеціальній функції. Потім з кожного напрямку необхідно виділити конкретні види роботи субекту й обекту управління, яки вимагають свого рішення (табл. 4).

Таблиця 4.

Етапи процесу розробки рішення стосовно загальних і конкретних функцій управління

Етапи управлiння | Функцii управління | Конкретні функції управління

1 етап.

Початкове

управління

2 етап.

Оперативне (поточне) управління

3 етап.

Кінцеве управління | Цілеполягання

Прогнозування

Планування

Організація

Координація

Стимулювання

Контроль

Облік | Управлінськє рішення | Інформаційне забезпечення.

Робота з підлеглими.

Організація нарад.

Кадрове забезпечення.

Фінансове забезпечення.

Матеріально-технічне забезпечення

Науково-методичне забезпечення

Навчально-тренувальна робота

Організаційно-масова робота.

Агітація і пропаганда ФКС.

Медико-біологічне забезпечення.

Робота з організаціями, органами.

Робота зі спорту вищих досягнень і підготовці спортивних резервів.

Оцінка ефективності діяльності

апарату управління й інших органів | З таблиці 4 видно, що для організації роботи органів управління фізичної культури і спорту важливо на попередньому етапі управління на основі функцій ціле полягання, прогнозування та планування розробити і сформулювати загальну мету, в якій передбачається кінцевий результат роботи.

На другому етапі оперативного (поточного) управління треба організувати процес виконання рішення. Тому необхідно упорядкувати роботу всіх підрозділів органу управління (районних управлінських структур з фізичної культури і спорту), а також координувати й стимулювати зусилля керівників і виконавців щодо реалізації рішень.

Третій заключний етап управління пов'язаний з контролем і обліком кількісно-якісних показників процесу організації і виконання рішення. Тобто важливо визначати ступінь ефективності роботи відповідно процесу реалізації рішення, вносити якісні зміни у разі відхилення від мети рішення.

У результаті впровадження комплексної технологічної схеми в систему роботи Комітету із фізичної культури і спорту Харківської районної держадміністрації, спортивних клубів, істотним чином покращала організаційно-управлінська діяльність вказаних органів. Про це свідчать дані таблиць 5, 6, а також експертна оцінка керівників Комітету Харківського району і фахівців зі спорту регіональних органів й акти упровадження результатів дослідження.

Таблиця 5.

Кількісна характеристика осіб, які займаються фізичною культурою і спортом у районі

( 2000р. – 2004р.)

 

Територія |

Рік | Населення

(тис.) | Особи, які займаються фізичними вправами (тис.) | % до

населення | Приріст

У районі | 2000 | 186,6 | 5,604 | 3,0% |

+1,853

2004 | 185,9 | 7,457 | 4,0%

У сільскій місцевості | 2000 | 61,3 | 2,247 | 3.6% |

+0,035

2004 | 59,8 | 2,282 | 3.8%

Таблиця 6.

Кількість осіб, які займаються у спортивних секціях району

рік | У цілому по району | У сільській місцевості | Співвідношення %

2000 | 1062 | 313 | 29,4%

2004 | 2440 | 768 | 31,4%

співвідношення | +1378 | +455 | 2,0%

У районі збільшилася кількість осіб які займаються різними видами спорту на 1853 одиниць, виросла кількість працівників фізичної культури і спорту до 136 осіб, з яких 46 тренерів ДЮСШ, 22 інструктори й методисти з фізичного виховання і спорту. В селах і містах функціонує 20 колективів фізичної культури і спорту, 6 спортивних клубів, 19 футбольних команд. Проте в сільській місцевості спостерігається незначне збільшення обсягу фізкультурно-масової і спортивної роботи. В порівнянні з 2000 роком, у 2004 році збільшилася кількість спортивних споруд на 31 одиницю, відкрито дві ДЮСШ, в яких займається більше 200 дітей.

Дослідження показує, що Комітету із питань фізичної культури і спорту слід посилити роботу в селищних і сільських радах, з метою активізації їх працівників до рішення проблем фізичної культури і спорту, виділення необхідних матеріальних ресурсів, проведення агітаційно-пропагуючої роботи серед населення, формування більш дієздатного кадрового потенціалу.

За оцінкою експертів (дев‘яти фахівців) організаційно-управлінська діяльність працівників комітету, спортивних клубів покращилась (табл.7). Дані оцінки експертів отримані завдяки визначенню додаткового корисного результату з 10 балів після впровадження в управлінський процес комплексної технологічної схеми.

Протягом впроваджувального процесу в 2003 році експертами визначені позитивні зміни у реалізації конкретних напрямів діяльності Комітету із фізичної культури і спорту (табл. 8).

Таблиця 7.

Експертна оцінка ефективності управління на основі упровадження комплексної технологічної схеми

п/п |

Підсистеми управління | Управління

покращилося | Управління

не покращилося

1 |

На рівні централізованого управління

| 6,2 балів |

-

 

2 |

На рівні спортивних клубів | 5,8 балів | -

Експертна оцінка технологічної схеми дозволяє зробити висновки, що її зміст адекватний особливостям діяльності системи фізичного виховання і спорту. Експерти вважають, що організаційно-управлінська діяльність органів управління підвищилася за рахунок повноти обхвату технологічною схемою завдань, що вимагають рішення.

Таблиця 8.

Експертна оцінка позитивних змін в системі управління

Шифр | Цільова

спрямованість діяльності | Централізоване управління | Управління

спортивних клубів і відділів | 1. | Більш повна орієнтація органівуправління на роботу щодо розвиткуфізкультурного руху | 5, бали | 4,7 бали

2. | Вдосконалення методів управління | 5,0 бали | 5,0 бали

3. | Вдосконалення форм управління | 5,1 бали | 4,3 бали

4. | Упровадження раціональної технології управління | 5,2 бали | 4,8 бали

5. | Вдосконалення діяльності розвитку суспільних зусиль у фізкультурному русі району | 7,7 бали | 7,7 бали

6. | Вдосконалення планової діяльності | 8,4 бали | 8,4 бали

7. | Вдосконалення контролю в процесі управління | 8,4 бали | 8,0 бали

8. | Вдосконалення управління відповідно науково-методичного забезпечення | 4,1 бали | 3,3 бали

Підсумковий коефіцієнт додаткового

корисного результату стосовно напрямків: | 6,2 бали | 5,8 бали

Упровадження технологічної схеми також зробило вплив на посилення наукового стилю керівництва. З другого боку видно, що не всі напрямки в діяльності керівних органів оцінені високо. Так, найменше “чутливими” до нової технології управління виявилися такі напрями діяльності, як науково-методичне забезпечення управління (4,1 і 3,3 бали), вдосконалення методів управління (5,0 і 5,0 балів) і форм управління (5,1 і 4,3 бали), упровадження раціональної технології (5,2 і 4,8 балів). У результаті впровадження технологічної схеми виявлено позитивні зміни на основі більш повного використовування наявних організаційних резервів. Таким чином, ми підтвердили гіпотезу про те, що технологічна схема є інструментом удосконалення управління Комітету із питань фізичної культури і спорту Харківського району, оскільки дозволяє працівникам глибше пізнати суть управління і шляхи удосконалення управління розвитком фізкультурного руху в районі.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз даних літературних джерел в теорії і практиці управління фізичної культури і спорту показує, що для ефективного розвитку даної сфери необхідне правильне поєднання загальних властивостей процесу управління з особливостями управлінської діяльності в країні. Тому з метою подальшого розвитку фізичної культури і спорту в Харківському районі необхідно визначити загальні правові, соціальні, економічні, а також організаційні основи управління. Встановлено, що стан системи управління на різних рівнях у масштабі регіонів і країни, не повністю відповідає потребам практики з погляду її структурного, організаційного, методичного, функціонального, інформаційного змісту. Наявна нормативно-правова база не повністю сприяє ефективному управлінню процесами розвитку фізкультурного руху, у тому числі і в Харківському районі.

2. Проведений аналіз документів різних органів системи фізичного виховання і спорту Харківського району свідчить, що в даній сфері 20% фахівців, (викладачі, тренери у певних видів спорту, а також інструктори, методисти) не мають спеціальної вищої освіти з фізичного виховання і спорту. Дослідження виявило, що існує проблема з підготовкою керівного складу, що якістно знижує потенціал розвитку фізкультурного руху району.

3. Матеріали дослідження показують, що організаційні резерви вдосконалення системи управління фізичного виховання і спорту є як в управляючій, так і в керованій підсистемах. Так, за способами оптимізації, більшість організаційних резервів пов'язана з упорядкуванням і вдосконаленням різних елементів системи управління. Більш глибокого вивчення потребують процеси колективної праці (обговорення проблем і ухвалення колективних рішень) та індивідуальні виконавчо-розпорядчі дії працівників управлінських органів. Резерви виявлені в усіх елементах системи управління, змісті, формах, технології, кадрах управління, у виконанні організаційних, інформаційних процедур, використовуванні технічних засобів, що за своїм походженням є внутрішніми. Вони, головним чином, пов'язані з технікою виконання управлінських операцій і процедур. Їх реалізація багато в чому залежить від ставлення працівників органів управлінь до своєї праці, наявність у них спеціальних знань і умінь в галузі організаційно-управлінської діяльності. Разом з цим є зовнішні організаційні резерви, які пов’язані, переважно, із створенням сприятливих для роботи умов (організаційно-педагогічних, соціально-психологічних, матеріально-технічних і інших).

4. Дослідженням установлено, що в системі управлінської діяльності районного спортивного комітету в його нижчих ланках існують суперечності в системі управління фізичною культурою і спортом. Для їх реалізації необхідно вивчати організаційно-управлінську діяльність керівних органів, федерацій з видів спорту, спортивних клубів, що дозволяє в стратегічному аспекті цілеспрямовано визначати шляхи і способи дії на всі процеси у сфері фізкультурного руху району. Особливо ретельно слід досліджувати технологію розробки й ухвалення управлінських рішень, процесів планування роботи на перспективу, розробку і впровадження комплексних програм, як у масштабах країни, так і безпосередньо в навчальних закладах, в місцях мешкання і відпочинку людей. Важливим чинником для оптимізації діяльності з фізичного виховання і спорту є поліпшення умов праці і занять зі спортом (матеріально-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-психологічних і ін.).

5. Результати дослідження свідчать, що ефективність організаційно-управлінської діяльності суб'єктів управління фізичною культурою і спортом залежить від науково-обґрунтованого підходу до їх організації, функціонування і вдосконалення роботи. Тому для поліпшення роботи слід підвищувати ступінь оволодіння мистецтвом управління працівниками районного спорткомітету і спортивних клубів, які повинні удосконалювати свою організаційну культуру, культуру праці.

6. У результаті проведеного дослідження, а також упровадження технологічної схеми діяльність Комітету з фізичної культури і спорту в 2004 році поліпшилася в порівнянні з 2000 роком, про це свідчать такі дані: збільшилася кількість працівників фізичної культури і спорту до 136 осіб, з яких 46 тренерів ДЮСШ, 22 інструкторів і методистів з фізичного виховання і спорту. У селах і містах функціонує 20 колективів фізичної культури і спорту, 6 спортивних клубів, 19 футбольних команд. Дані говорять про те, що матеріально-технічна база покращала, збільшилася кількість людей, які займаються фізичною культурою і спортом в цілому по району з 3% до 4%, а також і серед мешканців сільської місцевості.

Проте дослідження показує, що Комітету із питань фізичної культури і спорту слід посилити роботу в селищних і сільських радах, з метою активізації їх працівників до рішення проблем фізичної культури і спорту, виділяти необхідні матеріальні засоби, проводити агітаційно-пропагуючу роботу серед населення, формувати більш дієздатний кадровий потенціал.

7. Експертна оцінка й акти свідчать про те, що упровадження технологічної схеми в практику роботи районного спортивного комітету показало свою ефективність, відображену в конкретних показниках збільшення обсягу роботи і поліпшення якості управлінської діяльності. Так ефективність керованої системи на основі визначення мети - результату свідчить, що підсумковий показник додаткового корисного результату на рівні централізованого управління складає 6,2 балів, на рівні спортивних клубів – 5,8 балів. У той же час встановлено, що якнайменше “чутливими” до нової технології управління на рівні централізованого, а також на рівні спортивних клубів і відділів виявилися такі напрямки діяльності: науково-методичне забезпечення (4,1 і 3,3 балів), вдосконалення методів управління ( 5.0 і 5.0 балів).

У цілому дослідження підтверджує, що позитивні зміни відбулися у вдосконаленні змісту (функцій), форм, методів, технології управління, підвищення організаційної культури кадрів. Це дозволяє говорити про те, що процес розвитку фізичної культури і спорту в Харківському районі став більш керованим за рахунок реалізації суб'єктами управління, як внутрішніх, так і зовніших організаційних резервів.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАННИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Мудрик В.И., Куделко В.Э. Анализ проблемной ситуации развития культуры управления физкультурно-спортивной деятельности // Слобожанський науково-спортивний вісник. – Харків: ХДАФК, 2003. – С. 149 – 151.

2. Куделко В.Э. Функционально-структурный анализ управления физической культурой и спортом в системе регионального звена// Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2004. - №3. – С. 79 – 85.

3. Куделко В.Э. Эффективность организационной деятельности в системе спортивных клубов//Физическое воспитание студентов творческих специальностей. – Харьков: ХГАДИ (ХХПИ), 2004.- № 3.- С. 58 – 63.

4. Куделко В.Э. Анализ структурно-функциональных особенностей органов менеджмента физической культуры и спорта Харьковской области//Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2004. - №8. – С. 90 – 95.

5. Мудрик В.И., Олейник Н.А., Приходько И.И., Горбенко А.В., Куделко В.Э., Путятина Г.Н. Организационные и управленческие аспекты развития физической культуры и спорта в Украине //Слобожанський науково-спортивний вісник. – Харків: ХДАФК, 2004. – С. 307 – 310.

АНОТАЦІЇ

Куделко В.Є. Організація і технологія управління фізичною культурою і спортом в системі районного територіально - адміністративного утворення. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.02.- Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. - Харківська державна академія фізичної культури, Харків, 2005.

З позиції системного підходу актуальність дослідження системи управління фізичною культурою і спортом на рівні районної ланки обумовлена: теоретичною і практичною необхідністю вдосконалення системи державного управління фізичною культурою і спортом в Україні; розвитком вітчизняної науки управління фізичної культури і спорту; необхідністю системних досліджень у сфері управління фізичною культурою і спортом на рівні регіонів; необхідністю вдосконалення управління розвитком фізичної культури і спорту на рівні районної ланки.

Наукова новизна і практичне значення роботи полягає в тому, що фактично здійснено системне дослідження управління фізичною культурою і спортом на рівні районної територіально-адміністративної ланки; обґрунтовано організаційну структуру управління Комітету із фізичної культури і спорту Харківської районної адміністрації; виявлені організаційні, матеріальні, соціальні аспекти вдосконалення управління фізичною культурою і спортом в системі фізкультурно-спортивного руху Харківського району; встановлено характер і принципи управління суб'єкта і об'єкта управління фізичною культурою і спортом в системі районного органу управління (демократія, соціальна детермінація, гуманізація, правова пріоритетність, науковість і компетентність кадрів, інформаційна достатність і зворотний зв'язок); розроблено схему механізму вдосконалення управління органів фізичної культури і спорту на рівні районної освіти; виявлені тенденції подальшого розвитку досліджуваної проблеми (посилення підвищення авторитету ролі керівних органів, підвищення рівня професіоналізму учасників управління, удосконалення контролюючих механізмів, розвиток системи підготовки фахівців по управлінню фізичною культурою і спортом).

Ключові слова: системний аналіз, державне управління, галузь фізична культура і спорт, механізм управління, організаційна структура, процес управління.

Куделко В.Є. Организация и технология управления физической культурой и спортом в системе районного территориально - административного образования. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата наук из физического воспитания и спорта за специальностью 24.00.02.- физическая культура, физическое воспитание разных групп населения. - Харьковская государственная академия физической культуры, Харьков, 2005.

Данное диссертационное исследование проводилось в рамках плана научно-исследовательских работ Государственного комитета Украины по вопросам физической культуры и спорта на 2001-2005гг.

Объект исследования - система управления физической культурой и спортом Харьковского района.

Цель исследования – оптимизация организационно – управленческой деятельности по вопросам физической культуры и спорта в системе Харьковской районной государственной администрации.

Научная новизна и практическое значение работы заключается в том, что фактически: осуществлено системное исследование управления физической культурой и спортом на уровне районного территориально-административного звена; обоснована организационная структура управления Комитета по физической культуре и спорту Харьковской районной администрации; выявлены организационные, материальные, социальные аспекты совершенствования управления физической культурой и спортом в системе физкультурно-спортивного движения Харьковского района; установлен характер и принципы управления субъекта и объекта управления физической культурой и спортом в системе районного органа управления (демократия, социальная детерминация, гуманизация, правовая приоритетность, научность и компетентность кадров, информационная достаточность и обратная связь); разработана схема механизма совершенствования управления органов физической культуры и спорта на уровне районного образования; выявлены тенденции последующего развития исследуемой проблемы (усиление повышения авторитета


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕВОЛЮЦІЯ ВИКОНАВСЬКОЇ ТЕХНІКИ В УКРАЇНСЬКІЙ БАЯННІЙ ШКОЛІ (друга половина ХХ століття) - Автореферат - 28 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ МЕТОДУ УСУНЕННЯ ДЕФОРМАЦІЙ НОСА І ВЕРХНЬОЇ ГУБИ У ХВОРИХ ПІСЛЯ ХЕЙЛОПЛАСТИКИ З ПРИВОДУ ОДНОСТОРОННЬОЇ УРОДЖЕНОЇ РОЗЩІЛИНИ - Автореферат - 22 Стр.
Модульно-рейтингове навчання як засіб індивідуалізації навчального процесу у вищому технічному закладі - Автореферат - 28 Стр.
Маркери малігнізації у цитологічній діагностиці захворювань щитоподібної залози - Автореферат - 23 Стр.
ОТРИМАННЯ ТРАНСГЕННИХ РОСЛИН ЯБЛУНІ ШЛЯХОМ ГЕНЕТИЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗА ДОПОМОГОЮ AGROBACTERIUM TUMEFACIENS - Автореферат - 30 Стр.
Модель тіла людини як об’єкта захисту в електричних мережах до 1000 вольт - Автореферат - 23 Стр.
ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ПРАЦІ УЧНІВ ПТНЗ ХУДОЖНЬОГО ПРОФІЛЮ - Автореферат - 34 Стр.