У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кравченко Вікторія Петрівна

УДК 331.103.15:65.014.1

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРАЦІ РОБОЧИХ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Спеціальність 08.09.01 – демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському національному економічному університеті

Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук,

Щербак Валерія Геннадіївна,

Харківський національний економічний університет,

доцент кафедри економіки та маркетингу

Офіційні опоненти : доктор економічних наук, професор

Горєлов Дмитро Олександрович, Харківський національний автомобільно-дорожній університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економіки;

кандидат економічних наук, професор

Матросов Олександр Дмитрович, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, професор кафедри організації виробництва та управління персоналом.

Провідна установа : Інститут економіки промисловості НАН України, м. Донецьк, відділ проблем управління виробництвом.

Захист відбудеться „ 28 ” 09 2005 р. о 13 00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.055.02 у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна 9а.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківського національного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а.

Автореферат розісланий „ 26 ” 08 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Красноносова О.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Становлення та розвиток ринкових відносин в економіці Україні і формування конкурентного середовища об’єктивно вимагають створення адекватних заходів в управлінні соціально-трудовими відносинами в колективі, створення механізму їх регулювання та оптимізації на різних рівнях, у тому числі на мікроекономічному, до яких відносяться дослідження і розробка наукових основ підвищення ефективності праці, її організації та стимулювання на виробництві. Особливе значення, під кутом зору забезпечення високого рівня ефективності праці, має розробка системи управління її якістю, наукова обґрунтованість якої є однією з передумов ефективної діяльності підприємства. Якість праці втілюється у якість роботи працівників підприємства, поліпшує трудові відносини, змінює характер і зміст праці, соціально-психологічний клімат на підприємстві.

Вивчення якості праці має важливе методологічне значення, оскільки воно є свідченням переходу проблем праці на більш високий рівень, який дозволяє вивчати глибинні, сутнісні риси виробничих зв’язків та процесів, джерела та протиріччя праці. Актуальність теми стає особливо вагомою в умовах подолання деформацій промислового виробництва, створення нової системи управління соціально-трудовими відносинами і розробки концепції усунення колективних спорів з метою зменшення не прогнозованих витрат для виробничих систем.

Усвідомлення проблеми якості праці та її підвищення в сучасних умовах ускладнено наявністю негативних процесів на макро та мікроекономічному рівнях, тому виникає об’єктивна необхідність своєчасної оцінки соціально-трудових відносин, що склалися в колективі, розробки и застосування оптимальних моделей їх розвитку та регулювання.

Значущість дослідження посилюється, оскільки сучасні заходи щодо підвищення якості праці робітників базуються, в основному, на адміністративних методах регулювання трудових відносин, які не враховують соціально-економічних параметрів, що склалися на виробництві. Тому необхідність розробки теоретичних і прикладних аспектів регулювання якості праці робітників, створення ефективного механізму та оптимізаційних моделей визначили наукову і практичну актуальність обраної теми дослідження.

Проблемі якості праці присвячені роботи О.Амоши, В.Гриньової, М.Долішнього, Є.Капустіна, О.Матросова, О.Новікової, П.Орлова, О.Тридіда та ін. Великий внесок у розробку систем управління якістю внесли вітчизняні та зарубіжні вчені: Е. Демінг, Дж.Джуран, А.Довжин, Б.Дубовіков, К. Ісікави, А.Колмогоров, Ф. Кросбі, У.Шухарт та ін. Дослідження обґрунтування норм праці розглянуто в роботах Л.Бляхмана, Б.Генкіна, С.Новожилова, В. Рисса, С. Струмиліна та ін.

Сьогодні в Україні проходять процеси структурної перебудови промислового виробництва, і дуже важливо закласти в систему управління принципово нові підходи до управління якістю праці робочих, орієнтувати виробничі ділянки на якість виробничого процесу як на ціль управління і основу успішного функціонування всього виробництва, що визначає прибуток, імідж, стабільність, упевненість у конкурентних умовах та перспективність розвитку. Таким чином, актуальною задачею, що вимагає подальшого розвитку вирішення проблеми підвищення якості праці та її управління, є розробка системи управління, визначення та досягнення необхідного рівня якості праці працівників підприємства.

Актуальність та недостатнє вивчення, а також теоретична і практична необхідність вирішення проблеми розробки системи управління якістю праці робочого на промислових підприємствах обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, визначили його мету і задачі.

Зв’язок роботи з науковими планами, програмами, темами. В дисертаційній роботі враховано пріоритетні напрямки розвитку науки і техніки на період до 2006 року, які визначені в Законі України від 11 липня 2001 року № 2623 – ІІІ „Про пріоритетні напрямки розвитку науки і техніки”. Вона виконана за темою „Проблеми демографічної політики, розвитку людського потенціалу та формування громадського суспільства”, згідно тематичного плану Кіровоградського національного технічного університету, (державний реєстраційний № 0103U 006979), де роль автора полягає в розробці з рекомендацій щодо впровадження системи управління якістю праці робочих на промислових підприємствах.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних положень та методичних рекомендацій по формуванню і реалізації системи управління якістю праці робочих на промислових підприємствах.

Досягнення цієї мети обумовило необхідність розв’язання наступних задач:

визначити еволюційну сутність якості праці та її особливості в процесі управління підприємствами щодо становлення сталих трудових відносин;

здійснити оцінку сучасного вітчизняного та закордонного стану якості праці та систем управління нею;

виявити та класифікувати фактори, які впливають на розвиток якості праці робочих;

розробити моделі визначення рівня якості праці робочих з урахуванням факторів виробництва та соціального середовища;

розробити методику та алгоритм визначення оптимального розподілу грошових затрат при заданому показнику якості праці;

розробити систему управління якістю праці робочих на промислових підприємствах та її інформаційне забезпечення.

Об’єктом дослідження є процес формування, управління та розвитку якості праці робочих на промислових підприємствах у сучасних соціально-економічних умовах.

Предметом дослідження є теоретичні та практичні проблеми розвитку якості праці робочих на промислових підприємствах.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення загальної економічної теорії, наукові досягнення вітчизняних та закордонних вчених з питань якості праці та її управління. У процесі роботи над дисертацією для розв’язання поставлених задач автором застосовувались загальнонаукові методи: теоретичного узагальнення – для уточнення поняття якості праці в сучасних соціально-економічних умовах; економіко-математичні, системного та статистичного аналізу – для вивчення, групування, виявлення домінуючих факторів, що впливають на якість праці робочих, а також для побудови моделі визначення та управління якістю праці робочих; системний підхід – для створення системи управління якістю праці робочих на промислових підприємствах.

Як спеціальний метод дослідження використано планування експерименту – для побудови моделі забезпечення якісної роботи. Інформаційна база роботи формувалась на основі матеріалів аналізу виробничої діяльності підприємств, які досліджувались, статистичних даних Державного комітету статистики України, матеріалів наукових конференцій, вітчизняних та закордонних публікацій, результатів аналітичних розрахунків автора.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у розробці комплексу теоретичних і методичних положень щодо впровадження системи управління якістю праці робочих на промислових підприємствах з використанням економіко-математичного моделювання:

- вперше розроблено систему управління якістю праці робочих, яка є адаптованою до сучасних умов діяльності промислових підприємств і надає можливість визначати рівень якості праці робочих за допомогою елементів виробничого процесу, що дозволяє управлінськими діями досягати високого та стабільного його рівня, а також сприяє створенню позитивного клімату в колективі;

- розроблено оптимізаційні моделі та алгоритм визначення показника якості праці при мінімальних затратах, що забезпечує ефективний

розподіл наявних ресурсів підприємства;

- подальший розвиток одержало визначення факторів впливу, що підвищують рівень якості праці робочих на промислових підприємствах з усього спектру характеристик виробничих процесів (організаційно-технічних, психофізіологічних, соціально-економічних);

- удосконалено методичний підхід щодо визначення та обґрунтування показника рівня якості праці з використанням кореляційно-регресійного аналізу та планування експерименту, які дозволили побудувати моделі управління якістю праці та роботи робочих в залежності від існуючих соціально-економічних умов праці;

- удосконалено організацію інформаційних потоків в управлінні якістю праці робочих, що дозволяють об’єктивно та своєчасно оцінювати якість праці, і які базуються на системному підході з урахуванням соціально-психологічних факторів розвитку виробничого колективу.

Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що вони створюють основу для вирішення проблем формування і функціонування якості праці та системи її управління на підприємствах промисловості. Використання запропонованих науково-практичних розробок, щодо управління виробничим процесом, дозволяє встановити науково-обґрунтований рівень якості праці робочих, який сприяє підвищенню їх працездатності, поліпшенню якості продукції, а також сприяє створенню сталих психологічних відносин між учасниками виробничого процесу. Результати дослідження і методичні рекомендації автора знайшли відображення в роботі Кіровоградського відкритого акціонерного товариства „Гідросила” (довідка № 432/п-1 від 30.01.2004р.), Кіровоградського відкритого акціонерного товариства по виробництву сільськогосподарської техніки ОАО „ЧЕРВОНА ЗИРКА” (довідка №844/310-01 від 19.05.2004р.), Кіровоградської виправної колонії №6 (довідка № 673 від 15.11.2004р.), Кишинівського машинобудівного заводу АО „HIDROPOMPA” (довідка № 553/ h3 від 5.06.2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. Здобувачем виконано такі розробки: програма і методика експериментальних досліджень; моделі управління якістю праці робочих, проведено цикл експериментально-розрахункових досліджень та аналіз отриманих результатів; система управління якістю праці робочих на промислових підприємствах.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки, викладені в дисертаційній роботі, доповідалися й одержали схвалення на:

республіканській науково-практичній конференції „Розширення ринку праці в центральному економічному регіоні України” (Кіровоград, 2002);

республіканській науково-практичній конференції „Наука і освіта” (Дніпропетровськ, 2004).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковано у 7 наукових працях (5 статей у фахових наукових виданнях і 2 тез доповідей на науково-практичних конференціях) загальним обсягом 1,35 друк. арк., які особисто належать автору.

Структура обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновку та додатків і викладена на 174 сторінках машинописного тексту, містить 13 таблиць і 23 рисунків. Список використаних джерел з 152 найменувань представлений на 12 сторінках і 9 додатків – на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі „Теоретико-методологічні підходи до управління якістю праці” узагальнено теоретичні підходи до визначення та обґрунтування поняття „якість праці”, яке відображає його багатогранність і складність управління нею на промислових підприємствах; визначено низку факторів, що впливають на якість праці робочих; проаналізовано вітчизняний та закордонний досвід використання систем управління якістю та особливості сучасного стану промислових підприємств.

Останні десятиріччя на підприємствах промисловості України відбувалась рецесія виробництва, яка була гальмом культури виробничих відносин і процесів. За цей період підприємства остаточно відмовились від категорії якості праці, оскільки вона відбивала фактичні її низькі показники. При сучасному стані промисловості питання впровадження показника якості праці є актуальним, оскільки підвищення якості праці безпосередньо впливає на рівень затрат виробника та зростання ефективності виробництва.

Розвиток якості праці робочих стримується декількома причинами, основними з яких є: приділення особливої уваги до підвищення продуктивності праці, яку зводять тільки до кількісних змін при незмінному стані механізації та автоматизації; необґрунтованість норм праці, які втратили виконання своєї головної функції і стали регулятором заробітної плати; низький рівень інтенсивності, як з точки зору напруженої праці в одиницю часу, так і з точки зору раціонального використання самого робочого часу.

Доведено, що якість праці є комплексним поняттям, яка відбиває ефективність усіх сторін діяльності підприємства і забезпечується низкою організаційно-технічних, психофізіологічних та соціально-економічних факторів, що спрямовані на досягнення випуску якісної продукції

та ефективної діяльності підприємства.

Досвід сучасних промислових підприємств свідчить про те, що у 80% випадків проблеми якості пов’язані саме з недоліками управління організації виробничого процесу. Тому необхідна система управління якістю праці робочих на підприємствах, яка визначається дією багатьох об’єктивних і суб'єктивних факторів. Така система дозволить забезпечити виробництво якісною і конкурентноздатною продукцією. При цьому потрібні не окремі розрізнені й епізодичні зусилля, а сукупність заходів постійного впливу на процес виробництва з метою підтримки відповідного рівня якості праці. Управління якістю праці включає стратегічні і тактичні функції і являє собою сукупність управлінських принципів, методів і засобів, спрямованих на забезпечення і підтримку високого його рівня.

Автором було з’ясовано багатогранність якості праці до яких належать: якість роботи, виробничого процесу та продукції, заробітна плата, складність та культура праці, продуктивність та ін. На сьогодні система управління якістю продукції є найбільш розвиненою гранню. В роботі проаналізовано американський, західноєвропейський та японський досвід у сфері управління якістю та визначено їх характерні особливості. Враховуючи сучасні темпи розвитку ринку товарів і послуг та його насиченість, недостатньо обмежуватись простим копіюванням чужих досягнень. Щоб досягти і утримувати лідируючі позиції на ринку, необхідно не тільки відслідковувати сучасні напрямки та тенденції, які вказують на подальший розвиток шляхів удосконалення управління якістю продукції, а й впроваджувати вітчизняні системи управління та створювати нові перспективні заходи підвищення якості праці під наявну українську промисловість.

У роботі розглянуто методи управління якістю праці, які існують на сьогоднішній день і визначають рівень якості за кінцевими результатами праці. Доведено, що сучасне управління якістю праці виходить з того, що воно не може бути достатньо ефективним після того, як продукція виготовлена з певним браком. Тому таке управління доцільно здійснювати в ході виготовлення продукції. Показники в існуючих методах, за якими визначається коефіцієнт якості праці, не спроможні регулювати його рівень, тому потребують додаткових заходів для корегування якості праці у процесі виробництва. Деякі методи містять часткові показники якості праці, які також не дають можливості одержати комплексної оцінки її досягнення.

Виключно важливу роль у досягненні високих показників якості праці робочих набуває фізіологія та психологія праці, без яких неможливе вирішення питань, що мають безпосереднє відношення до діяльності людини у виробничому процесі. Збільшення навантаження на психологічну

діяльність ставить задачу встановлення принципово нових критеріїв для рішення питань про ступінь важкості праці в сучасних умовах. На якість праці негативно впливає її монотонність, яка у свою чергу призводить до падіння працездатності і стомлення внаслідок ментального і фізичного гальмування, що розвивається поступово. Проблемі запобігання стомленню та монотонності може сприяти організація раціонального режиму праці і відпочинку, тобто раціонального чергування роботи і перерв, що має велике значення у комплексі заходів по підвищенню працездатності і підвищенню якості праці. На промислових підприємствах використовується час на відпочинок та особисті потреби за нормативами 70-х років. Перерви у роботі, їх частота і тривалість повинні бути обґрунтованими для кожного конкретного виду робіт. Тому оптимальний час на відпочинок та особисті потреби потребує уточнення, оскільки змінилися умови праці, екологія та суспільство.

Найбільш повно відбивають ефективність нової сучасної техніки, сприяють найкращому використанню засобів та знарядь виробництва технічно-обґрунтовані норми часу, які здатні підвищувати рівень якості праці робочих, що дозволяє досягати високих показників якості продукції. Аналіз результатів по впровадженню технічно-обгрунтованих норм, проведених на підприємствах м. Кіровограда показав, що питома вага технічно-обґрунтованих норм на протязі останніх десяти років залишається низькою і без суттєвих змін. Це свідчить про значне зменшення кількості робіт, які виконуються з високими показниками якості праці через несвоєчасний перегляд норм внаслідок відсутності кваліфікованих нормувальників. Аналіз причин зниження якості праці на підприємствах показав, що серед них домінує недостатня увага до створення відповідних умов для досягнення високої якості праці робочих через відсутність у виробництві такого показника. Крім того, існуюча система управління якістю не сприяє його застосуванню. Тому однією з головних умов розвитку і економічного благополуччя підприємства повинна стати висока якість праці робочих.

У другому розділі „Методичні підходи до обґрунтування факторів якості праці та система управління нею” обґрунтовано систему управління якістю праці робочих, проведено експериментальні дослідження та представлено методи побудови моделей управління якістю праці та роботи.

Існуючі системи управління якістю праці мають певні недоліки і потребують перегляду, а деякі з них важко впроваджувати на сучасних українських підприємствах через низку суб’єктивних та об’єктивних причин. Сучасна система управління якістю продукції націлена на якість

сировини, матеріалів і т.д., тому, крім досягнення якісної продукції, необхідно досягати мети якісної праці робочих, яка повинна забезпечуватись системою її управління. Таким чином, для підвищення ефективності системи управління якістю необхідно забезпечити використання двох паралельно функціонуючих систем.

Визначення показника якості праці робочих на промислових підприємствах здійснювалось за допомогою економіко-статистичних та економіко-математичних методів. Кластерним аналізом, шляхом побудови матриці багатомірних відстаней, здійснено елімінування рецесивних факторів та визначено ступінь впливових, а також взаємодію їх на виробничий процес та міру розвиненості на підприємствах. За допомогою таксономічних коефіцієнтів визначено взаємозв’язок між факторами.

Із організаційно-технічного, психофізіологічного та соціально-економічного блоків факторів до подальших досліджень були включені наступні: організація робочого місця (х1), санітарно-гігієнічні умови (х2), складність праці (х3), монотонність(х4), матеріальне стимулювання (х5), технічно-обгрунтовані норми (х6).

Оскільки кластерний аналіз не дає можливості побудувати регресійну модель впливовості факторів на показник якості праці та встановити його рівень, тому наступний етап включав кореляційно-регресійний аналіз.

Після розв’язання системи нормальних рівнянь було визначено коефіцієнти регресії, за допомогою яких побудована кореляційна залежність показника якості праці від включених до моделі факторів:

?х=74,6969+0,125584х1+2,49054х2 -1,44896х3 - 4,02061х4+0,572132х5+0,391112х6 .

Паралельно з моделлю якості праці слід застосовувати модель якості роботи верстатника. Результати досліджень по визначенню часу на відпочинок та особисті потреби фрезерувальників, токарів та свердлувальників дозволили визначити, що при оптимальній важкості праці час на відпочинок в діапазоні від 20 до 45 хвилин не суттєво впливає на показник якості роботи верстатників. Він залишався високим і знаходився в межах від 0,92 до 1,0 для токарів, 0,94...0,99 для фрезерувальників і 0,92 ... 0,98 для свердлувальників.

При середній важкості праці і 20-хвилинному часі на відпочинок показник якості роботи знижувався до 0,8 ... 0,88, але із зростанням часу до 45 хвилин, він знову підвищувався майже до одиниці.

Найнижчі значення показника якості роботи (0,7...0,75) були одержані у випадку, коли верстатники виконували роботу із надмірною важкістю при менших значеннях часу на відпочинок. При зростанні часу на відпочинок до 35...45 хвилин показник якості роботи підвищувався до

оптимальних значень. Зниження показника якості роботи при 20-хвилинному часі на відпочинок спостерігалося при роботі всіх категорій і розрядів верстатників і є загальною тенденцією.

Для менеджерів середньої і нижньої ланки шляхом планування експерименту побудовано модель управління якістю роботи робочих з використанням наступних факторів: кваліфікація (х1), час на відпочинок та особисті потреби (х2), важкість праці (х3) та строк експлуатації обладнання (х4). Після реалізації повного факторного експерименту типу 24 у відповідності з прийнятою матрицею планування розраховано коефіцієнти регресії вибраної моделі і було одержано наступне рівняння регресії:

?=0,84375+0,0225х1+0,06125х2-0,0275х3-0,013х4.

Статистична перевірка показала відтвореність моделі за критерієм Кохрена, значимість коефіцієнтів регресії за критерієм Стьюдента та адекватність моделі за критерієм Фішера.

У третьому розділі „Система управління якістю праці робочих на промислових підприємствах” викладено і проаналізовано результати експериментальних досліджень, запропонована система управління якістю праці робочих на промислових підприємствах.

Проведені дослідження шляхом кореляційно-регресійного аналізу по впливу виробничих факторів на якість праці показали, що найбільш впливовими є монотонність та санітарно-гігієнічні умови, коефіцієнти регресії яких відповідно становлять б4=4,0206 та б2=2,49054. Наступними за ступенем ранжування є фактори матеріального стимулювання (б5=0,572132), технічно-обгрунтованих норм (б6=0,391112) та організація робочого місця (б1=0,125584).

Автором запропоновано метод трансформації моделі якості праці робочих, суть якої полягає у визначенні послідовних її змін щодо підвищення показника якості праці, що дозволяє існуючим компонентам моделі еволюціонуватись у якісно нові.

Розроблений оптимізаційний процес зростання якості праці, представлений у вигляді лінійного програмування, який дозволяє знайти максимальне значення функції при обмежених значеннях факторів та алгоритм діалогу комп’ютер-користувач у середовищі Excel, який допомагає керівникам підприємства приймати рішення щодо максимального зростання якості праці при мінімальних затратах.

Одержане за допомогою планування експерименту рівняння регресії дозволяє встановити показник рівня якості роботи верстатників та сприяти їх працездатності. Розрахунки коефіцієнтів регресії показали, що фактор, який превалює на рівень якості роботи, є час на відпочинок та особисті потреби, коефіцієнт якого становить b2=0,06125. Наступними за

ранжуванням є фактори: важкість праці (b3=-0,0275), кваліфікація робочого (b1=0,0225) та строк експлуатації обладнання (b4=-0,013). Дана модель надає можливість коригувати час на відпочинок та особисті потреби в залежності від кваліфікації робочого та важкості праці. Використовуючи запропоновані моделі, керівництво підприємства, варіюючи впливовими факторами, може прогнозувати якість праці і роботи верстатників, а у випадку зниження їх показників в процесі виробництва оперативно здійснювати заходи щодо підвищення.

Для ефективного функціонування розроблених моделей запропонована система управління якістю праці робочих, яка дозволяє поглиблено проаналізувати особливості всіх етапів виробничого процесу. При відхиленні встановленого значення одного з факторів і неможливості його покращення, підвищення якості праці може здійснюватися за рахунок коригування інших впливових факторів, що включені до моделей. Висока якість праці робочих залежить від якісного управління та прийняття рішень, націлених на її підвищення. Рішення, які впливають на результати виробництва, повинні прийматися на основі інформаційних даних. Запропонована автором система управління якістю праці робочих, представлена на рис. Система управління якістю праці робочих включає: формування системи управління з визначенням функцій менеджерів; виявлення існуючих показників факторів на виробничій дільниці; доведення відхиленних показників до оптимальних значень; здійснення контролю якості продукції; проведення аналізу показника рівня якості праці і роботи верстатника; визначення слабких місць у системі управління; здійснення заходів щодо покращення показника якості праці і роботи верстатників.

Аналіз фактичного рівня якості праці повинен здійснюватись за наступними етапами: визначення показника якості праці і роботи верстатника; встановлення невідповідності елементів моделі заданим нормам; визначення причин їх невідповідності; організація усунення причин невиконання.

В процесі розробки і реалізації стратегії управління якістю праці робочих на промислових підприємствах повинні прийматися і реалізуватися рішення, які направлені на досягнення цілей підприємства. Для реалізації цих рішень автором запропонована система інформаційних потоків управління якістю праці робочих, що містить у собі визначення складу і структури інформації та здійснює інформаційне забезпечення структурних підрозділів підприємства з метою формування та реалізації адекватної стратегії управління якістю праці робочих. Застосовуючи дану систему, підприємство буде володіти інформацією про фактичний стан і можливості

виробничих процесів, а також своєчасно розробляти управлінські дії по їх покращенню та удосконаленню.

З метою ефективного використання системи управління якістю праці робочих доцільно враховувати особливості виробничих процесів та прогнозувати рівень якості праці, своєчасно отримувати інформацію і приймати управлінські дії, впроваджувати економіко-математичні моделі в управлінні виробництвом та додержуватись відповідних умов праці.

ВИСНОВКИ

В сучасних умовах господарювання значно розширилась конкуренція, надаючи підприємствам можливість активізувати свою діяльність у промисловості. Тому зростає потреба у створенні на промислових підприємствах системи управління якістю праці робочих, яка дозволяє проаналізувати, оцінити доцільність, ефективність здійснення і впровадження показника якості праці та її управління. Ефективне використання сучасних вітчизняних та зарубіжних методик управління якістю праці ускладнюється через їх невідповідність сучасним умовам розвитку підприємств та економіки в цілому. Тому актуальною залишається проблема розробки та вдосконалення адаптованих до сучасних умов національного ринку теоретичних положень, концептуальних підходів та науково-практичних методів і рекомендацій щодо підвищення якості праці робочих та її управління на промислових підприємствах.

Проведені дослідження дозволяють сформулювати ряд висновків та пропозицій:

1. Наявність конкурентного середовища, в умовах ринкової економіки, зобов’язує промислові підприємства приділяти увагу проблемам якості праці, роботи та продукції, оскільки їх підвищення зведено до рангу глобальних економічних проблем. Тому, після поступового реанімаційного процесу відновлення українських промислових підприємств, налагодження зв’язків між ними, постає потреба у впровадженні показника якості праці робочих та системи її управління.

2. Висока якість праці робочих повинна стати сьогодні основною умовою розвитку і економічного благополуччя підприємства. Аналіз причин низької якості праці робочих на промислових підприємствах показує, що серед них превалює недостатня адаптованість підприємств до умов ринку, яка обумовлена невідповідними умовами праці, заробітною платою, використанням застарілих норм праці, в яких переважає акцент на підвищення продуктивності. Встановлено, що на виробництві не застосовується показник якості праці робочих та недостатньо приділяється

увага до управління виробничими процесами.

3. Узагальнюючи теоретичні підходи, автором сформульовано власне бачення суті поняття „якість праці”, яка є загальним показником рівня культури виробничих процесів, в яких доцільна діяльність робочого націлена на створення якісної продукції при оптимальних умовах праці. Економічна сутність якості праці полягає у тому, що вона, поряд з якістю роботи і продукції, є первинною у досягненні кінцевого результату, підвищення якої дозволяє підприємствам досягати ринків збуту, бути прибутковими і конкурентоспроможними.

4. В роботі визначено та систематизовано фактори формування якості праці на промислових підприємствах, виявлено їхню специфіку та тенденцію розвитку, що дозволило суттєво конкретизувати завдання визначення якості праці. Аналіз виробничого процесу показав, що в останні роки через нестачу коштів, розпорошеність кваліфікованих кадрів та недостатню увагу до якості праці, деякі фактори на підприємствах не відповідають своїм вимогам.

5. Важливе значення при встановленні якості роботи робочих має величина часу на відпочинок та особисті потреби, необґрунтованість якого підвищує стомленість та знижує якість роботи. Результати експериментальних досліджень роботи верстатників показали, що при легкій, середній та важкій праці для досягнення високих показників якості перерви у роботі та їх тривалість повинна мати наукове обґрунтування для кожного виду робіт, причому з підвищенням важкості тривалість часу на відпочинок повинна зростати.

6. Мета досягнення конкурентоспроможності промислових підприємств вимагає нового підходу до управління якістю праці та її прогнозування. З огляду на недослідженість проблеми, доробком автора є подальший теоретико-експериментальний розвиток теорії управління якістю праці стосовно роботи промислових підприємств в ринкових умовах, одним з елементів якої є впровадження моделі визначення рівня якості праці робочих з урахуванням факторів виробничого процесу, що забезпечить гнучкість адаптації її до змін умов праці.

7. В роботі запропоновано метод трансформації моделі якості праці робочих, який дозволяє встановлювати фактичний її рівень та можливість прогнозування шляхом варіювання значень факторів та поетапного їх покращення і доведення невідповідних значень до оптимальних.

8. Розроблено методики визначення значень факторів при певному показнику якості праці та оптимального розподілу грошових затрат для поліпшення значень факторів, а також алгоритм зручного діалогу комп’ютер-користувач у середовищі Excel, який допомагає користувачеві приймати рішення за двома конкуруючими критеріями: досягти максимального зростання якості праці при мінімальних затратах.

9. Впровадження моделі визначення рівня якості роботи верстатників, з урахуванням часу на відпочинок, важкості праці, кваліфікації робочого та строку експлуатації обладнання, сприятиме збільшенню корисного часу їх роботи та підвищенню працездатності.

10. Розроблена система управління якістю на основі моделей якості праці і роботи дозволяє керівництву підприємства досконало проаналізувати особливості етапів виробничого процесу і сформувати узгоджену стратегію досягнення високої якості праці та її управління, що дає можливість покращити якість продукції та підвищити її конкурентоспроможність. Основними перевагами запропонованої системи управління якості праці робочих є :

- встановлення залежностей між якістю праці та впливовими факторами;

- встановлення фактичного та досягнення заданого рівня якості праці робочого;

- досягнення необхідного рівня якості роботи робочого;

- можливість оцінювати та коригувати рівень якості праці робочих в процесі виробництва;

- аналіз причин зміни якості праці робочих в процесі виробництва.

11. Управління якістю праці робочих повинно забезпечуватись системою інформаційних потоків, що націлена на вирішення комплексу проблем, направлених на формування і реалізацію стратегії досягнення високих показників якості праці робочих. Її економічна сутність полягає у розробці управлінських рішень, що забезпечується функціональними підрозділами.

12. Проведене дисертаційне дослідження підтвердило теоретичну доцільність і практичну значимість роботи на промислових підприємствах.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кравченко В.П. Вдосконалення методів визначення витрат робочого часу. Демографія, економіка праці та соціальна політика. Фаховий збірник наукових статей / Кіровоград, КІСМ, 1997 – Вип. 4. – С.69-70.

2. Кравченко В.П. Вплив якості праці на науково-обгрунтовану норму. Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. – вип. 3. - Кіровоград: КДТУ, 2002. С.86-90 .

3. Кравченко В.П., Онша Ю.М. Визначення якості праці робочих-верстатників машинобудівних підприємств. Розширення ринку праці в

центральному економічному регіоні України. Матеріали республіканської науково-практичної конференції. Кіровоград, 11-12 листопада 2002 р.- С. 42-43. (особисто автору належить 0,06 друк. арк.).

4. Кравченко В.П. Якість праці та її продуктивність. Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина ІІ. – вип. 4 – Кіровоград: КДТУ, 2003, С. 249-253.

5. Кравченко В.П. Механізм управління якості праці робочих. Матеріали VІІ Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта 2004”. Том 13. Управління трудовими ресурсами. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004, С. 48-50.

6. Кравченко В.П. Управління якістю праці робочих на промислових підприємствах. Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Збірник наукових праць. Частина 1. – вип. 5. – Кіровоград: КДТУ, 2004, с. 341-348.

7. Кравченко В.П. Формування інформаційного забезпечення стратегії управління якістю праці робочих. Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки. Збірник наукових праць. – вип.6. – Кіровоград: КНТУ, 2004, С.364-366.

АНОТАЦІЯ

Кравченко В.П. Управління якістю праці робочих на промислових підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.09.01 – демографія, економіка праці, соціальна економіка та політика. - Харківський національний економічний університет, Харків, 2005.

Захищаються результати теоретико-методологічних та практичних питань забезпечення якості праці робочих та її системи управління на промислових підприємствах. У роботі визначено особливості формування якості праці робочих з урахуванням специфіки сучасного стану виробництва; виявлено, обґрунтовано та систематизовано фактори впливу на процес її формування, необхідний рівень яких забезпечується функціональними підрозділами підприємства; запропоновано методологічний підхід до оцінки та визначення якості праці робочих; розроблено метод трансформації моделі управління якістю праці робочих для визначення її прогнозного значення; з метою ефективного функціонування системи управління запропоновано інформаційне її забезпечення, що націлене на вирішення комплексу проблем у виробничому процесі для досягнення якісної праці.

Розроблена автором, на основі новітніх підходів, система управління якістю праці робочих вносить якісні зміни у виробничий процес, дає можливість оперативно реагувати на відхилення, які виникають та усувати їх, гнучко адаптуватися до змінених умов виробничого процесу із збереженням високих показників якості праці, створює необхідні умови для зменшення рівня втоми робочих, що сприятиме підвищенню якості роботи та продукції.

Ключові слова: промислове підприємство, умови праці, виробничий процес, якість праці, система управління.

АННОТАЦИЯ

Кравченко В.П. Управление качеством труда рабочих на промышленных предприятиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.09.01 – демография, экономика труда, социальная экономика и политика. Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2005.

Диссертация посвящена теоретико-методологическим и практическим вопросам обеспечения качества труда рабочих и его системе управления на промышленных предприятиях. В работе определено особенности формирования качества труда рабочих с учетом специфики современного состояния производства. Автором определено, обосновано и систематизировано факторы, влияющие на процесс формирования качества труда рабочих, необходимый уровень которых обеспечивается функциональными подразделениями; предложен методологический подход к оценке и определения качества труда рабочих; разработан метод трансформации модели управления качеством труда рабочих для определения его прогнозного значения; с целью эффективного функционирования системы управления, предложено информационное обеспечение, которое направлено на решение комплекса проблем в производственном процессе для достижения качественного труда.

Исходя из системных позиций, рассмотрены и обобщены различные подходы научных школ менеджмента к организации производства и его управлению для определения места и роли качества труда в современных условиях промышленного производства и создания системы управления.

Исследовано причины низкого качества труда на промышленных предприятиях, основными из которых являются недостаточное внимание к организации и условиям процесса производства, отсутствие методов определения качества труда и системы его управления. Выявлены и установлены концептуальные подходы к управлению качеством труда и возможности его улучшения на промышленных предприятиях.

Согласно разработанной программе и методике экспериментальных исследований, на основе корреляционно - регрессионного анализа и теории планирования эксперимента, разработаны модели по определению показателя качества труда и работы рабочих для управления на разных уровнях менеджмента.

Предложенная, на основе современных подходов, функциональная структура управления качеством труда рабочих, базируется на системном подходе к управлению производственного процесса. Система управления качеством труда рабочих вносит качественные изменения в производственный процесс, дает возможность оперативно реагировать на его отклонения и устранять их, гибко адаптироваться к измененным условиям производственного процесса с сохранением высоких показателей качества труда, создает необходимые условия для уменьшения уровня утомляемости рабочих, что способствует повышению качества работы и продукции.

Ключевые слова: промышленное предприятие, условия труда, производственный процесс, качество труда, система управления.

ANNOTATION

Kravchenko V.P. Management of the Quality of the Workers’ Labour at Industrial Enterprises. – Manuscript.

Тhe thesis is competed for a scientific degree candidate of science in Economics in speciality 08.09.01 – Demography, Labour Economics, Social Economics and Politics. Kharkiv National University of Economics, Kharkiv, 2005.

The results theoretical and experimental investigations of the providing and management of the quality of the workers’ labour at industrial enterprises are defended. The conception of the complex approach to the problem of creation and introduction a managerial system of the quality of the workers’ labour at industrial enterprises is suggested. Factors of the formation of the workers’ labour at industrial enterprises are determined, substantiated and systematized, their specificity and tendency to development are shown. The influence of time for rest and personal needs, upon the quality of the labour of the machine-tools’ workers is substantiated and its duration is determined depending on the difficulties of the labour. The models of the management and providing with the quality of the workers’ labour at industrial enterprises are worked out.

Key words: industrial enterprise, condition of labour, production process, quality of labour, managerial system.