У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ПРОМИСЛОВОСТІ

Лащенко Ігор Миколайович

УДК 658.152:622.3

ОЦІНКА НАДІЙНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ

ПРОЕКТІВ ВУГІЛЬНИХ ШАХТ

Спеціальність 08.06.01 – | Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Інституті економіки промисловості НАН України (м. Донецьк).

Науковий керівник - | академік НАН України, доктор економічних наук, професор

Амоша Олександр Іванович,

Інститут економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), директор інституту.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Петенко Ірина Валентинівна,

Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України
(м. Донецьк), завідувачка кафедри управління персоналом і економіки праці;

кандидат економічних наук, доцент

Фіщенко Оксана Миколаївна,

Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України
(м. Донецьк), доцент кафедри економіки підприємства.

Провідна установа – | Донбаський державний технічний університет

Міністерства освіти і науки України
(м. Алчевськ), кафедра економіки і управління.

Захист відбудеться “17” червня 2005 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.151.01 в Інституті економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, .

Автореферат розісланий “11” травня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М. Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На всю досяжну перспективу (не менше 20 років) вугільна промисловість України матиме своєю матеріальною базою діючий шахтний фонд, оскільки за цей час, якщо навіть буде інвестований достатньо великий обсяг капіталу, неможливо побудувати таку кількість нових шахт, щоб вони виконували істотну роль у загальному обсязі видобутку вугілля.

Принципова тенденція реструктуризації шахтного фонду полягає в тому, щоб шахт функціонувало по можливості менше, але кожна з них являла б собою велике для умов України і ефективно працююче вуглевидобувне підприємство. Останнє можна трактувати як екологічну культуру відносно надр і навколишнього середовища, так і забезпечення економічної ефективності. Це тим більш є важливим у даний час, оскільки практично зупинено відлагоджений у минулому механізм здійснення капітальних вкладень у кожну тонну підтримуваної потужності залежно від марки вугілля і ступеня його дефіцитності.

Необхідність збереження потенційно життєздатних вугільних підприємств зумовила актуальність вирішення задач, пов'язаних з інвестуванням технологічних ланок шахт, розкриттям внутрішніх резервів, підвищенням рівня економічної надійності і успішної інтеграції шахт в інфраструктуру великих промислових регіонів з точки зору створення концернів для випуску кінцевої продукції. Реалізація таких задач передбачає одночасний аналіз надійності інвестиційних проектів.

Питання, пов'язані з моделюванням параметрів гірничих підприємств, розвитком і підтримкою потужності шахтного фонду, привертали увагу багатьох дослідників. Серед них Амоша О.І., Астахов О.С., Бурчаков А.С., Воробйов Б.М., Галушко О.С., Губерна Г.К., Іванов М.І., Кабанов А.І., Нейєнбург В.Є., Петенко І.В., Райхель Б.Л., Саллі В.І., Фіщенко О.М.

У даній роботі розглянуто шляхи підвищення економічної надійності інвестиційних проектів, що сприятимуть підтримці стабільності розширеного відтворення шахтного фонду України, при підвищенні загальної культури управління і становлення інноваційних процесів. Це свідчить про актуальність теми, визначає мету та задачі дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт Інституту економіки промисловості НАН України за темою “Управління інноваційним розвитком вугільної промисловості” (номер держреєстрації 0103U005521, 2003-2006 рр., у рамках якої дисертантом досліджено інвестиційну ситуацію у вугільній промисловості і здійснено оцінку інвестиційної привабливості вуглевидобувних шахт, а також господарського договору А4150404000 “Роз-робити методичне та організаційно-економічне забезпечення механізмів залучення недержавних інвестицій у вугільну промисловість України“ (2003-
2005 рр.), де автором розроблено методи оцінки привабливості інвестиційних проектів за критеріями економічної надійності.

Особистий внесок автора полягає в розробці методичних положень щодо регулювання розподілу інвестиційних ресурсів, побудови шкали економічної надійності шахт Донбасу, а також підготовці рекомендацій щодо оцінки надійності інвестиційних проектів шахт.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування і створення системи оцінки надійності інвестиційних проектів шахт, ураховуючи перспективне календарне планування відпрацювання запасів.

Для досягнення мети поставлено і вирішено такі задачі:

виконано системний аналіз діяльності шахти як об'єкту інвестування з певним рівнем економічної надійності;

розглянуто і систематизовано принципи оптимальності інвестиційних проектів;

визначено принципи використання системи інвестування “надійність-витрати”;

обґрунтовано доцільність урахування втрати часу під впливом елементу “пласт” на надійність очисної виїмки і планування змінної продуктивності лави;

розроблено економіко-математичні моделі багатокритеріальної оптимізації рівня надійності інвестиційних проектів шахт;

обґрунтовано положення локальної оптимізації рівня надійності технологічних ланок в економічній мінісистемі шахти;

розроблено алгоритми оцінки варіантів інвестиційних проектів вугільних шахт.

Об'єктом дослідження є процес управління інвестиційною політикою, пов'язаною з простим і розширеним відтворенням шахтного фонду на основі економічної надійності підприємства як системи.

Предметом дослідження стали напрями підвищення ефективності роботи вугільних шахт за рахунок раціонального використання виробничих ресурсів і здійснення моделювання економічної надійності інвестиційних проектів розвитку підприємств.

Методи дослідження. Теоретичну і методичну основу дисертаційного дослідження склали роботи провідних вітчизняних і зарубіжних учених і фахівців у сфері управління, реструктуризації підприємств та інвестиційної політики.

Інформаційною базою дослідження стали законодавчі акти Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, закони України, нормативні документи Міністерства палива та енергетики України. Джерелом аналітичної інформації були матеріали первинного обліку і статистичні звітності вугільних підприємств. Для визначення доцільності розробки критерію інвестиційної привабливості підприємства використовувались аналітичні методи дослідження. Для проведення аналізу і вдосконалення існуючих методик комплексної оцінки економічного стану шахти як індустріальної і соціальної системи – методи економічного аналізу. Для вирішення задачі дослідження і обрання комплексного показника, який би характеризував інвестиційну привабливість вуглевидобувних підприємств на основі обліку природи економічних зв'язків шахти як стохастичної системи, використовувалися методи кореляційно-регресивного аналізу, математичної статистики і економіко-математичного моделювання.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні механізму оцінки інвестиційних проектів розширеного відтворення шахтного фонду на основі урахування їх економічної надійності, що дозволяє виявити природу складних взаємозв'язків між основними виробничими ресурсами і розкрити внутрішні резерви об'єкту дослідження.

Основні результати, які мають наукову новизну, полягають у такому:

уперше:

розроблено систему оцінки надійності інвестиційних проектів шахт з урахуванням принципу оптимальності – мінімакса. Здійснено пошук компромісно-оптимального рішення за оцінкою інвестиційної привабливості шахти як складної системи;

обґрунтовано методичну базу багатокритеріального підходу до вибору ефективного варіанта організаційно-технічних змін, яка на відміну від існуючої ґрунтується на впливі безлічі вхідних параметрів на ефективність варіантів інвестиційних проектів. Результатом такого підходу є компромісно-оптимальне рішення, адекватне обсягу інвестицій;

удосконалено:

підходи щодо визначення локально-оптимальних рішень для всього діапазону векторів економічного (у тому числі і природного) стану шахти. Це дало можливість визначити напрями найдоцільнішого розвитку шахти за умови, що всі складові цього вектора будуть відомі. Тому локальний оптимум, на визначення якого витрачається невиправдано багато зусиль, у разі невизначеності має невелику практичну цінність;

дістали подальшого розвитку:

кількісні методи оцінки надійності вибійного устаткування в системі “пласт – виїмкова техніка”. Запропонований підхід відрізняється використанням розрахункової системи “надійність-витрати” з регулюванням значень коефіцієнтів машинного часу в умовах відробітку складних дільниць пластів;

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані в роботі науково-методичні рекомендації з питань удосконалення оцінки інвестиційних проектів надають можливість їхнього впровадження у проектних організаціях і на шахтах вугільної промисловості України, що підтверджено відповідними документами. Алгоритм оцінки надійності інвестиційних проектів використовується ВАТ “Вугільна компанія “Шахта “Красноармійська-Західна №1” (акт упровадження №530/1 від 10.02.2005 р.); методичні положення з моделювання параметрів шахт з урахуванням факторів технічної і економічної надійності у ВАТ “Дондіпрошахт” (лист №01-10/18 від 04.02.2005 р.); методичні положення щодо обґрунтування надійності роботи перспективних шахт України у “УкрНДІпроект” (довідка №216-66 від 31.01.2005 р).

Результати дослідження використовуються також у навчальному процесі Донецького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк) при викладанні дисциплін “Менеджмент” та “Економіко-математичне моделювання” (довідка № 117/05 від 09.02.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою роботою, в якій викладено авторський підхід до вирішення наукової задачі щодо вдосконалення методів оцінки надійності інвестиційних проектів розвитку шахт, реалізація якого дозволить на багатокритеріальній основі визначати основні параметри шахт при плануванні рішень з розширеного відтворення потужності підприємств. Внесок автора у колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні результати проведених досліджень, висновки і пропозиції доповідалися і були схвалені на міжнародних науково-практичних конференціях “Старопромислові регіони Західної і Східної Європи в умовах інтеграції” (м. Донецьк, 2003 р.), “Стратегія розвитку вітчизняних підприємств” (м. Тернопіль, 2003 р.), “Інноваційний розвиток економіки регіону” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), “Проблеми розвитку підприємств і нових економічних структур у сучасних умовах” (м. Донецьк, 2004 р.). Результати роботи також доповідалися на наукових семінарах ІЕП НАН України, Інституту економіки Національного гірничого університету і на технічних радах ВАТ “Вугільна компанія “Шахта “Красноармійська-Західна №1” (2002-2004 рр.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць, у тому числі 3 – розділи у колективних монографіях, 5 – статті у наукових журналах і збірниках наукових праць, 2 – матеріали конференцій, загальним обсягом 6 д.а., з яких автору належить 3,5 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Повний обсяг дисертації – 188 сторінок компютерного тексту. Вона містить 9 рисунків, 25 таблиць, 4 додатки на5 сторінках, список використаних джерел зі 154 найменувань на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційній роботі розвинуто теоретичні положення, розроблено методичні підходи і практичні рекомендації щодо вдосконалення методів оцінки надійності інвестиційних проектів, які спрямовані на підвищення економічної ефективності видобутку вугілля у режимі розширеного відтворення потужності підприємств.

Розділ 1. Особливості інвестування технологічних ланок вугільних шахт у режимі простого і розширеного відтворення присвячено особливостям інвестиційної політики у процесах простого або розширеного відтворення у міру розвитку гірничих робіт у часі і просторі.

З огляду на те, що будь-яке шахтне поле обмежене, через якийсь час будуть досягнуті його межі, і тоді необхідно переходити на інші, як правило, глибші ділянки. Таким чином, поступово і – що важливо підкреслити – об'єктивно відбувається ускладнення планування підземного господарства. Друга особливість вугільних шахт – їх висока інерційність, що є наслідком особливостей структури основних фондів, а саме – високої питомої ваги пасивних основних фондів у вигляді гірничих виробок.

При розширеному відтворенні, яке пов'язане зі збільшенням потужності шахти, інвестиції безпосередньо забезпечують можливість такого збільшення, створюючи умови для нарощування обсягу видобутку в першій ланці – очисних вибоях – і збільшення пропускної спроможності основних ланок шахти. При становищі, що склалося, найбажанішою і найнеобхіднішою є така інвестиційна політика, яка сприяла б можливо якнайшвидшому оновленню шахтного фонду головним чином шляхом його реконструкції з основним напрямом на перетворення вугільних шахт у великі (стосовно умов України) сучасні високоефективні підприємства. Якщо звернутися до практики капітального будівництва за останні 25-30 років, то доводиться констатувати, що інвестиційна політика цій вимозі не задовольняла.

Проте при цьому не був установлений рівень надійності технологічної системи шахти (і окремих її підсистем і елементів), який забезпечував би виконання основної виробничої функції — видачу протягом заданого проміжку часу вантажопотоку не нижче певного рівня, з урахуванням мінімальних витрат (включаючи і можливий збиток при відхиленні реального рівня надійності складових елементів від ідеального).

За відсутності ж такого рівня надійності системи, як “шахта з даним станом ланок” і окремих її елементів не представляється можливим досягти бажаних техніко-економічних показників, і в окремих випадках це пов'язано з невиправдано збільшеними капітальними витратами на відтворення очисної лінії, надмірного резервування шляхом введення нових лав з низьким рівнем видобутку. Із збільшенням глибини гірничих робіт на шахтах Донбасу капітальні вкладення на просте відтворення (підготовка нових горизонтів без збільшення виробничої потужності) зростають у зв'язку з гірничо-геологічними умовами, що погіршуються. У зв'язку з цим встановлення оптимального рівня надійності технологічної системи шахти є одним із шляхів підвищення ефективності інвестицій, перш за все на просте відтворення.

При аналізі надійності вугільних підприємств установлено, що до цього часу відсутні науково обґрунтовані методи оцінки економічної надійності шахти як великої системи. Прийнятий у даний час основний метод обліку надійності технічних рішень базується на різних видах і формах резервування. Рекомендовані нормами технологічного проектування коефіцієнти резерву потужності окремих технологічних ланок (гаряче резервування) або введення додаткового числа резервних очисних вибоїв (холодний резерв) не можуть об'єктивно врахувати все різноманіття гірничо-геологічних і гірничотехнічних умов. Крім того, ці коефіцієнти є детермінованими величинами, встановлюваними на весь період існування шахти або горизонту. Надійність же планових рішень, як і будь-яка функція надійності, є функція не зростаюча. Отже, тільки вивчивши закономірності прояву надійності проектних рішень у часі, можна встановити шляхи підтримки їх на оптимальному рівні.

Якщо не враховувати вказані вище чинники, то в процесі експлуатації постійно виникатимуть невідповідності або “вузькі місця” в пропускних спроможностях елементів технологічного ланцюга. При цьому знижується ефективність використання витрат живої і упредметненої праці в частині умовно-постійних витрат на виробництво, оскільки фактично всі ланки ланцюга (за винятком “вузького місця”) працюють з неповним навантаженням.

Крім того, існуючі в даний час дослідження експлуатаційної надійності технологічних схем шахт Донбасу не враховують того чинника, що необхідно мінімізувати не тільки втрати видобутку внаслідок відмов транспортних систем, але і експлуатаційні витрати на підтримку гірничих виробок у працездатному стані.

Таким чином, у роботі встановлено, що особливе місце в плануванні інвестиційної політики займає аналіз чинників, які впливають на ефективність поліпшення показників роботи шахти. Це дозволяє з урахуванням особливостей гірничого господарства оптимізувати перспективний план роботи підприємств, що є багатоваріантною задачею, об'єднуючою всі перераховані вище групи техніко-економічних параметрів. Тому в дисертаційній роботі пропонується використовувати переваги економіко-математичного моделювання саме в поєднанні з категоріями економічної надійності, цінності запасів, що залишилися, і збалансованих цін для підтримки потужності перспективних шахт Донбасу.

Прибутковість інвестиційного проекту повинна визначатися рядом критеріїв оптимальності щодо терміну окупності вкладених у нього коштів, а також фінансову стійкість проекту. Зокрема, оцінка комерційної ефективності проводиться з метою виявлення можливості повернення позикових і кредитних коштів і виплати встановлених відсотків в обумовлені з кредиторами терміни за рахунок планованих притоків коштів по кожному року даного періоду.

Таким чином, надійність інвестиційних проектів вугільних шахт – це фактично рівень ризику, пов'язаного з можливістю невчасного і (або) неповного освоєння підприємством основних техніко-економічних показників за обсягом і якістю продукції, витратами ресурсів на її виробництво. Рівень надійності інвестиційних проектів вугільних шахт у ряді випадків може визначатися неповнотою і (або) неточністю прогнозу щодо умов відпрацювання запасів.

Розділ 2. Визначення надійності інвестиційних проектів вугільних шахт. Основна причина зміни рішень при реалізації інвестиційних проектів – недостатня їх надійність. Підвищення надійності прийнятих рішень можливе за умови застосування нових методів проектування, заснованих на моделях вірогідності і моделях теорії надійності, при цьому під проектними рішеннями розуміється сукупність технологічних схем і вартісних параметрів. При складанні проектів надійність проектних рішень забезпечується певними резервами в технологічному ланцюзі шахти, передбаченими в нормах технологічного проектування по окремих ланках (підземний транспорт, підйом та ін.), але вони не мають достатньої наукової обґрунтованості. Найуразливішим з точки зору надійності є очисний вибій. Розроблені в даний час окремі рішення із забезпечення надійності роботи очисного вибою, транспорту і т.п. не вирішують питання про надійність роботи шахти в цілому як економічної системи.

З метою комплексної оцінки надійності інвестиційних проектів слід розглядати певний набір варіантів Btrji

, (1)

де - множина варіантів підвищення надійності j-го елементу r-го рангу в t-му році, пов’язаних з управлінням його надійністю одним з методів модернізації, при використанні більш капіталоємного устаткування; - множина варіантів підвищення надійності j-го елементу технологічної схеми r-го рангу в t-му році, заснованих на методах резервування.

Ефективність конкретного інвестиційного проекту шахти як великої системи не може бути достатньо адекватно встановлена за допомогою точкової оцінки – локального критерію – і вимагає остаточного вибору у сфері компромісу. Крім того, об'єктивність, надійність і достовірність ухвалення оптимального інвестиційного рішення істотною мірою залежить від того, які складові векторного критерію враховуються в економіко-математичній моделі. У дисер-таційній роботі головними з них прийнято такі (табл. 1).

Таблиця 1

Параметри оцінки надійності інвестиційного проекту
за критерієм мінімакса

Параметри | Індекс | Ідеальне значення | Граничне значення | Критерій | 1. Собівартість 1 т готової вугільної продукції, грн. | Si | (S)- | (S)* | min | 2. Рівень концентрації гірничих робіт, од. | Ci | (C)- | (C)* | min | 3. Річний видобуток, тис.т | Di | (D)+ | (D)* | max | 4. Надійність технологічної системи шахти як об’єкту інвестування, од. | Ku | (Ku)+ | (Ku)* | max | 5. Місячне посування очисної лінії, м/міс. | Vi | (V)+ | (V)* | max

6. Продуктивність праці робітника з видобутку, т/міс. | Pi | (P)+ | (P)* | max |

Тут (S)*, (C)*, (D)*, (Ku)*, (V)*, (P)* – наперед встановлювані песимістичні, або граничні, оцінки локальних критеріїв, гірші з яких значення собівар-тості 1 т готової вугільної продукції Si, рівня концентрації гірничих робіт Ci, річного видобутку Di, надійності технологічної системи шахти як об'єкту інвестування Ku, місячного посування очисної лінії Vi, продуктивності праці робітника з видобутку Pi не повинні бути гірше наперед заданих ідеалів.

З урахуванням сформульованого принципу оптимальності – мінімакса – здійснюється пошук компромісно-оптимального рішення за оцінкою інвестиційної привабливості шахти як великої системи. Дослідження на екстремум моделі (1) здійснюється за допомогою однієї з модифікацій алгоритму направленого перебору безлічі наборів у сфері допустимих значень. Результатом такого дослідження є компромісно-оптимальне рішення, тобто таке, яке не можна поліпшити ні по одній зі складових векторного критерію S, С, D, Ku, V, P, одночасно не поліпшивши його значення по будь-якій з інших складових.

Як показник ефективності економічної оцінки надійності інвестиційного проекту шахти необхідно використовувати критерій динамічної ефективності інвестицій за період часу?

, (2)

де Сt – річний обсяг поточних витрат t-го року; At – річний обсяг амортизаційних відрахувань у t-му році; Kt – обсяг інвестицій у t-му році на просте або розширене відтворення системи шахти; вt – коефіцієнт дисконтування різночасних витрат і результатів у t-му році.

Усі витрати, що враховуються в критерії оптимальності (2), можна розділити на дві групи по відношенню до чинника надійності. Перша група витрат – це витрати що не чинять вплив на рівень надійності інвестиційного проекту. Друга – це витрати, необхідні для досягнення заданого рівня надійності технологічної системи шахти. Крім того, в кожній з указаних вище груп витрат необхідно розрізняти умовно-постійні і умовно-змінні (по відношенню до обсягу видобутку) групи витрат. Умовно-змінні витрати як першої, так і другої груп змінюються пропорційно зміні обсягу видобутку, а їх питома величина на 1т вугілля, що видобувається, залишається постійною.

Окрім вказаних вище особливостей для здійснення локальної оптимізації необхідно враховувати закономірності взаємозв'язку між обсягом інвестицій і експлуатаційними витратами і показниками надійності складових елементів технологічної системи шахти. Результати досліджень економічних проблем надійності інвестиційних проектів вугільних шахт показують, що функціональні залежності “витрати-надійність” мають такі загальні закономірності:

функція “витрати-надійність” – завжди позитивна величина;

ця функція – завжди зростаюча, оскільки підвищення рівня надійності від початкового до заданого в інвестиційному проекті завжди вимагає додаткових інвестицій;

досягнення рівня надійності технологічної системи шахти, якій дорівнює одиниці, в інвестиційному проекті практично неможливе.

Крім того, при дослідженні локальної економіко-математичної моделі оптимальної надійності технологічної системи шахти необхідно застосовувати методи управління, що враховують не тільки модернізацію, але і резервування. У даному випадку під резервуванням розуміється збільшення обсягу інвестицій на будь-який складовий елемент технологічної системи в розмірі, що визначається залежністю “витрати – надійність” по аналогії з випадком його n-кратного резервування. При ухваленні такого припущення виділяються на підвищення надійності технологічної системи додаткові інвестиції не тільки між складовими її елементами, але також і між можливими методами управління надійністю.

На підставі вищевикладеного економіко-математична модель локальної оптимізації надійності інвестиційного проекту може бути представлена таким чином:

1. Цільова функція

(3)

2. Обмеження

на загальний обсяг додаткових інвестицій, ??

(4)

на однозначність прийняття рішень з управління надійністю

. (5)

Тут Сv – планова або проектна умовно-змінна частина собівартості 1 т вугілля; D(P) – річне навантаження на технологічну схему шахти з урахуванням надійності її функціонування; Р – надійність технологічної схеми шахти; Cktrji – умовно-постійна частина динамічного критерію ефективності у t-му році, не взаємопов'язана з рівнем надійності j-го елементу технологічної схеми розкриття і підготовки r-го рангу; Сktrj– умовно-постійна частина динамічного критерію ефективності у t-му році, взаємопов'язана з рівнем надійності j-го елементу технологічної схеми r-го рангу у разі i-го варіанта підвищення його надійності; Д Ktrji - додаткові капітальні витрати t-го року, направлені на підвищення надійності j-го елементу технологічної схеми r-го рангу i-м методом; Rtrji – збиток нереалізованого ефекту в t-му році внаслідок відхилення реального рівня надійності від ідеального для j-го елементу технологічної схеми r-го рангу при підвищенні його надійності i-м методом; Etrji – символ i-го підвищення надійності j-го елементу технологічної схеми r-го рангу в t-му році.

При оцінці інвестиційних проектів дуже важливо зосередити кошти там, де зростання ефективності видобутку стримується найбільшою мірою. Фактично питання ставиться про економічну надійність інвестування технологічних ланок шахти і особливо головної – очисних робіт. Від ухвалених рішень щодо кількості лав у шахтному полі, типу виїмкової техніки, обсягу видобутку і якості гірничої маси залежатиме система підземного господарства (довжина підтримуваних виробок, надійність провітрювання і т. ін.).

Як правило, очисний вибій представляється у вигляді простої схеми послідовно-паралельних з'єднань елементів. На підставі хронометражних спостережень визначають напрацювання на відмову, тривалість простоїв і надійність гірничої техніки. Потім визначають вірогідність можливих подій у лаві – головним чином вірогідність працездатного стану всіх елементів. Результати представляються у вигляді розрахункового коефіцієнту готовності і навантаження на очисний вибій з урахуванням показників надійності. Представляє інтерес залежність коефіцієнту машинного часу від потужності пласта mпл і наявності присічки бічних порід mпр. Це результат сумісної дії двох полярно діючих чинників – зменшення швидкості подачі через складну будову пласта і підвищення інтенсивності відпрацювання пласта для збільшення загального об'єму гірничої маси з нижчою якістю.

Отже, для здійснення нормальної роботи при виїмці вугілля з підвищеною зольністю рівень надійності повинен бути вищим за надійність лави на величину, пропорційну mпр/mпл. При цьому величина визначає, у скільки разів необхідно підвищити надійність виїмкової техніки, і практично є поправочним коефіцієнтом при розподілі коштів.

Таким чином, пропонований підхід при плануванні розвитку гірничих робіт переслідує дві цілі. По-перше, необхідно використовувати виїмкову техніку в таких умовах, де вплив елементу “пласт” (найважливішого в умовах шахт України) найменшою мірою позначається на надійності устаткування. По-друге, оптимально розміщена виїмкова техніка здатна забезпечити збільшення обсягів видобутку і тим самим вивільнити кошти для підтримки в робочому стані технологічних ланок, що безпосередньо забезпечують роботу лав.

Розділ 3. Алгоритми оцінки надійності технологічної системи шахти в інвестиційному проекті. Для оцінки надійності інвестиційних про-
ектів необхідно встановити оптимальні значення показників надійності як елементів і ланок, так і технологічної системи шахти в цілому, які забезпечують у період реконструкції і експлуатації мінімальні одноразові витрати і поточні витрати з урахуванням можливого збитку від відхилення фактичного рівня надійності від передбаченого в інвестиційному проекті.

Основна ідея методики полягає у такому. Додаткові інвестиції , що виділяються на підвищення базисного, фактичного рівня надійності технологічної системи, розбиваються на М рівних частин ?К = ?К?/М. При цьому сфера значень ?К? представляється у вигляді дискретної множини 1?К?/М, 2?К?/М,…, М?К?/М. У цьому випадку економіко-математична модель оптимального рівня надійності технологічної системи (3-5) і вартісні функції будуть визначені на множині 0, ?К, 2?К, 3?К,…, ?К?. На кожному ?-м ?році глобальної оптимізації виробляється рішення локальної задачі оптимізації надійності. Вона може бути сформульована таким чином: одержати максимальну надійність технологічної системи при обмеженому обсязі додаткових інвестицій, виділених на даному етапі. Додаткові інвестиції кожного кроку глобальної оптимізації розподіляються між складовими елементами технологічної системи так, щоб загальна її надійність була максимальною. Для кожного з максимальних значень показника надійності технологічної системи розраховується значення критерію економічної ефективності з виразу (2).

Алгоритм рішення задачі включає, перш за все, опис технологічної системи шахти за допомогою її логічної моделі. Формально опис технологічної системи шахти може здійснюватися за допомогою орієнтовних графів. Вузлами графа служать технологічні елементи досліджуваної підсистеми, які звичайно зображаються у вигляді прямокутників. Ребрами графа є стрілки, що характеризують наявність або відсутність зв'язків у суміжних технологічних ланках. Вони орієнтовані в напрямі переміщення потоку вугілля – від очисного вибою до поверхневого комплексу. Потім визначаються економічно доцільні значення надійності складових елементів Рj і відповідних обсягів інвестицій Kj.

Відповідно до прийнятих принципів оцінки надійності інвестиційних проектів шахти як великої системи (2) перший етап багатокритеріальної оптимізації пов'язаний зі встановленням локально оптимального значення надійності технологічної системи шахти (див. рисунок).

Рисунок. Блок-схема оптимізації надійності технологічної
системи шахти

Умовні позначення, прийняті в блок-схемі алгоритму рішення:

о- індекс номера кроку локальної чи глобальної оптимізації; ?К?- обсяг додаткових капітальних вкладень на підвищення рівня надійності; Pзj –базисний рівень надійності j-ї ланки; Кзj – витрати по кожній j-й ланці; Сзj –експлуатаційні витрати по кожній j-й ланці; Dзj –річне навантаження на технологічну ланку; Xj –кількість елементів у технологічній ланці; Фо –значення критерію економічної ефективності.

Реалізація алгоритму виконана для умов інвестиційного проекту послідовного відпрацювання виїмкових полів блоків №5 і 6 ВАТ “Вугільна компанія “Шахта “Красноармійська-Західна №1”. У табл.2 наведено значення питомих інвестицій, питомі експлуатаційні і приведені витрати, навантаження на шахту без урахування і з урахуванням чинника надійності. Видно, що підвищення рівня надійності до 0,80 дає змогу забезпечити сталий рівень видобутку близько 5,0 млн. т вугілля на рік.

Таблиця 2

Інвестиційний проект шахти “Красноармійська-Західна №1”

ПоказникиПоказники

інвестиційного проекту | Питомі інвестиції, грн. / т

1.1 без урахування чинника надійності

1.2 з урахуванням чинника надійності

10,92

14,18 | Питомі експлуатаційні витрати, грн. / т

2.1 без урахування чинника надійності

2.2 з урахуванням чинника надійності

83,00

98,90 | Питомі приведені витрати, грн. / т

3.1 без урахування чинника надійності

3.2 з урахуванням чинника надійності

84,09

100,32 | Навантаження на шахту, т/добу

4.1 без урахування чинника надійності

4.2 з урахуванням чинника надійності

16500

12700 | Навантаження на шахту, млн.т/рік

5.1 без урахування чинника надійності

5.2 з урахуванням чинника надійності

3,81

4,95 | Надійність технологічної системи шахти, частки од. | 0,80 |

Результати оптимізації на багатокритеріальній основі параметрів інвестиційних проектів шахти "Красноармійська-Західна №1" представлено у табличній формі (табл.3) при такому рівні ідеальних та граничних значень параметрів (див.табл.1): собівартість 1 т готової вугільної продукції, грн. Si (x)= 85, Si (x)= 120; рівень концентрації гірничих робіт (C)- =2, (C)*=8; річний видобуток, тис.т (D)+=4500, (D)*=6000; надійність технологічної систем шахти, (Ku)+=2,0, (Ku)*=1,5; місячне посування очисної лінії, м/міс. (V)+=100, (V)*=90; продуктивність праці робітника з видобутку, т/міс. (P)+=95, (P)*=80. Відповідно до принципу мінімакса меншим з найбільших значень локальних критеріїв у стандартизованому масштабі є Ku=1,63. Це відповідає таким значенням локальних критеріїв: Si=104 грн./т; Ci=4,7 лави; Di=5100 тис.т/рік; Vi=92 м/міс.; Pi= 90 т/міс. Результати багатофакторної оптимізації свідчать про реальність досягнутих параметрів щодо забезпечення сталого рівня потужності шахти на час реалізації інвестиційних проектів.

Таблиця 3

Результати багатофакторної оптимізації параметрів інвестиційних проектів шахти

“Красноармійська-Західна №1”

Номер точки моделі | Si | Ci | Di | Ku | Vi | Pi | Si | Ci | Di | Ku | Vi | Pi

У натуральному виразі | У стандартизованому масштабі

грн./т | лав | тис./т | частки од. | м/міс. | т/міс.

X3 | 91 | 2,2 | 5500 | 1,7 | 94 | 87 | 0,21 | 0,03 | 2,00 | 0,67 | 0,67 | 0,88

X8 | 108 | 3,65 | 4850 | 1,67 | 95 | 86 | 1,92 | 0,38 | 0,30 | 0,52 | 1,00 | 0,67

X17 | 109 | 2,1 | 4690 | 1,62 | 94,5 | 80 | 2,18 | 0,02 | 0,15 | 0,32 | 0,82 | 0,00

X29 | 108 | 6,2 | 4800 | 1,55 | 95,8 | 84 | 1,92 | 2,33 | 0,25 | 0,11 | 1,38 | 0,36

…. | ….. | ……. | …….. | …….. | …… | …… | ……… | …… | …… | ….. | …… | ……

X1 | 93 | 2,6 | 5200 | 1,55 | 96,2 | 90 | 0,30 | 0,11 | 0,88 | 0,11 | 1,63 | 2,00

X2 | 95 | 6,5 | 5250 | 1,66 | 94 | 91 | 0,40 | 3,00 | 1,00 | 0,47 | 0,67 | 2,75

X5 | 111 | 6,1 | 4980 | 1,7 | 95 | 89 | 2,89 | 2,16 | 0,47 | 0,67 | 1,00 | 1,50

X12 | 104 | 4,7 | 5100 | 1,81 | 92 | 90 | 1,19 | 0,82 | 0,67 | 1,63 | 0,25 | 2,00

X22 | 102 | 4,4 | 5000 | 1,79 | 91 | 89 | 0,94 | 0,67 | 0,50 | 1,38 | 0,11 | 0,07

ВИСНОВКИ

У дисертації поставлено і вирішено актуальну наукову задачу, що полягає в розробці системного підходу і вдосконаленні механізму розширеного відтворення потужності перспективних шахт на базі урахування їх економічної надійності і тенденцій зміни природних і технологічних чинників при оцінці інвестиційних проектів. Основні результати досліджень, виконаних у дисертаційній роботі, полягають у такому:

1. Кожний з виробничих процесів шахти має свої межі і володіє в них особливими індивідуальними властивостями, зокрема здатністю виконувати окремі види робіт або сприяти їх здійсненню. Це зумовлює важливість підвищення надійності інвестиційних проектів, від яких залежить розширення пропускних можливостей основних технологічних ланок шахти і відповідно збереження техніко-економічного потенціалу перспективних шахт на достатньо високому рівні.

2. Одночасно з оцінкою надійності прибутковість інвестиційного проекту повинна оцінюватися рядом критеріїв оптимальності, що визначають термін окупності вкладених у нього коштів, а також фінансову стійкість проекту. Зокрема, оцінка комерційної ефективності проводиться з метою виявлення можливості роботи шахти в беззбитковому режимі, повернення позикових і кре-
дитних коштів і виплати встановлених відсотків в обумовлені з кредиторами терміни за рахунок планованих притоків коштів по кожному року даного періоду.

3. Надійність інвестиційних проектів може забезпечуватися за рахунок певних резервів у технологічному ланцюзі шахти, але резервування лише част-ково вирішує питання про стійкість роботи шахти в цілому як природно-технолого-економічної мінісистеми. Вихід можливий за рахунок застосування постійно діючої системи “витрати – надійність” або “надійність – вартість” для модернізації або резервування окремих елементів технологічної системи.

4. Локальна оптимізація навіть найважливіших параметрів шахти (наприклад, собівартості) на дослідження і досягнення якої, як правило, витрачається невиправдано багато зусиль, має невелику практичну цінність. Тільки безліч локально-оптимальних рішень для всього діапазону вектора станів природи дає можливість визначити напрями найдоцільнішого розвитку шахти за умови, що всі складові цього вектора передбачаються відомими.

5. Пошук компромісно-оптимального рішення за оцінкою інвестиційної привабливості шахти як великої системи можливий на принципі мінімакса з використанням модифікацій алгоритму направленого перебору безлічі допустимих значень витрат на видобуток, залишкового терміну служби шахти, надійності техніко-економічної системи шахти, чистого приведеного доходу від інвестицій.

6. Урахування взаємозв'язку показників машинного часу і характеристик вугільного пласта дозволяє кількісно оцінити надійність технологічних процесів виїмки запасів у складних умовах. Причому правомірність використання цих параметрів, що є вірогідністю знаходження підсистеми в стані працездатності, дає можливість урахувати втрати часу по кожному процесу в лаві, оцінити вплив елементу “пласт” на надійність очисної виїмки і упевнено планувати змінну продуктивність лави.

7. Алгоритм оптимізації, виконаної відповідно до розробленої економіко-математичної моделі інвестиційної надійності шахти як великої системи, перевірено на прикладі шахт “Красноармійська-Західна №1” і ВК “Краснолиманська”. Фінансово-економічний аналіз інвестиційних проектів свідчить про можливість підвищення їх надійності і ефективної реалізації.

Теоретичні розробки, пов'язані з моделюванням розвитку шахт, використано при обґрунтуванні системи адресності інвестування шахт у процесі розробки Стратегії розвитку вугільної промисловості України до 2030 року і на подальшу перспективу.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Амоша А.И., Ильяшов М.А., Лащенко И.Н., Салли В.И. Проблемы инвестирования угольной шахты как системы // Системный анализ шахты как объекта инвестирования. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2002.- С. 25-32.

Особистий внесок: визначено сучасні проблеми інвестування вугільної шахти.

2. Байсаров Л.В., Ильяшов М.А., Корзун А.В., Лащенко И.Н., Логвиненко В.И., Янко С.В. Актуальность привлечения инвестиций в угольную промышленность // Привлечение инвестиций в угольную промышленность Украины. – К.: Основа, 2002. – С. 44-51.

Особистий внесок: проаналізовано інвестиційну забезпеченість вугільної промисловості.

3. Пивняк Г.Г., Амоша А.И., Ященко Ю.П., Пилов П.И., Лащенко И.Н., Салли В.И., Ильяшов М.А. Оценка инвестиционной надежности отдельных групп шахт // Воспроизводство шахтного фонда и инвестиционные процессы в угольной промышленности Украины. – К.: Наук. думка, 2004. – С. 133-149.

Особистий внесок: розробка показників економічної надійності вугільних шахт по марках вугілля.

4. Амоша О.І., Лащенко І.М. Досвід науково-технічного та організаційно-економічного забезпечення високого рівня вуглевидобутку // Экономика промышленности. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2002. – С.140-152.

Особистий внесок: узагальнено та обґрунтовано основні параметри забезпечення високого рівня концентрації гірничих робіт.

5. Амоша О.І., Лащенко І.М. Надійність інвестиційних проектів вугільних шахтСхід. – 2004. - №7. – С 4-7.

Особистий внесок: запропоновано алгоритм оптимізації рівня надійності шахти за системою “надійність-витрати”.

6. Лащенко И.Н. Теоретические особенности моделирования инвестиционных процессов // Економіка промисловості. – 2004. - №3 (25). – С. 71-77.

7. Антонюк В.П., Лащенко И.Н., Скаженик Ю.Б. Человеческий капитал предприятия и стратегия развития // Економіка промисловості. – 2004. - №4 (26). – С. 175-181.

Особистий внесок: розглянуто заходи щодо можливості зміни системи нормування та оплати праці.

8. Лащенко И.Н. Совершенствование методов оценки экономической надежности инвестиционных проектов // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2005. – Вип. 199. – Т.3. – С.690-697.

9. Комиссаров В.Ф., Лащенко И.Н. Надежность инвестиционных проектов угольных шахт// Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. “Інноваційний розвиток економіки регіону” (10-12 черв., 2004 р.). – Дніпропетровськ. – 2004. – С.113-115.

Особистий внесок: наведено основні етапи визначення надійності інвестиційних проектів перспективних шахт Донбасу.

10. Дробот Я.В., Лащенко И.Н., Скаженик Ю.Б. Аспекты стратегического менеджмента в определении жизнеспособности угледобывающих предприятий и целесообразности их дотирования // Старопромислові регіони Захід-ної та Східної Європи в умовах інтеграції.- Донецьк: ДонНУ. – 2003. – С. 361-364.

Особистий внесок: проаналізовано доцільності використання показника економічної надійності щодо об’єктивного ранжування шахт при розподілі інвестиційних коштів.

АНОТАЦІЯ

Лащенко І.М. Оцінка надійності інвестиційних проектів вугільних шахт. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Інститут економіки промисловості НАН України, Донецьк, 2005.

У дисертації розглянуто питання, пов’язані з обґрунтуванням багатокритеріальної оцінки стану шахтного фонду регіону і вдосконаленням системи оцінки надійності інвестиційних проектів з метою забезпечення роботи підприємств у беззбитковому режимі. Розроблено систему багатокритеріальної оцінки стану шахтного фонду з визначенням основних техніко-економічних параметрів, що зумовлюють розкриття внутрішніх резервів і приріст обсягів видобутку вугілля при інвестуванні розширеного відтворення потужності шахт. Запропоновано використовувати систему економіко-математичних моделей, що формують функціонал і систему обмежень для аналізу і оцінки надійності окремих технологічних ланок. Особливостями пропонованого методу є можливість ступінчастого регулювання вихідних параметрів з використанням принципів об'єднання локальних критеріїв у сфері компромісу. Виконано аналіз надійності шахт у динаміці, що дозволило визначити складові інноваційно-інвестиційної стратегії підтримки потужності перспективних шахт і збереження або переходу на бездотаційний режим на основі пріоритетності фінансування переоснащення очисних вибоїв високопродуктивною технікою.

Ключові слова: шахтний фонд, надійність, інвестиційний проект, інноваційно-інвестиційна стратегія, підтримка потужності, інновації.

АННОТАЦИЯ

Лащенко И.Н. Оценка надежности инвестиционных проектов угольных шахт. – Рукопись.

Диссертация на соискание


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОДЕЛЬ СВІТУ ТА ФОРМИ ЇЇ ХУДОЖНЬОГО ВИРАЖЕННЯ В ПОЕЗІЇ ЮРІЯ ТАРНАВСЬКОГО - Автореферат - 35 Стр.
СПРАВЕДЛИВІСТЬ ЯК ФІЛОСОФСЬКО-ПРАВОВА ЗАСАДА УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ - Автореферат - 24 Стр.
ПРОСОДИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ АНГЛОМОВНОГО ДИСКУРСУ РЕКЛАМИ (експериментально-фонетичне дослідження на матеріалі британської телевізійної реклами) - Автореферат - 28 Стр.
ВПЛИВ ПОЛІМОРФІЗМУ ГЕНУ АНГІОТЕНЗИНПЕРЕТВОРЮЮЧОГО ФЕРМЕНТУ НА КЛІНІЧНИЙ ПЕРЕБІГ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТРОФІЧНУ КАРДІОМІОПАТІЮ - Автореферат - 25 Стр.
СИНТЕЗ РАДІОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ АВТОМАТИЧНОГО КЕРУВАННЯ НА ОСНОВІ НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ - Автореферат - 36 Стр.
ЛІКУВАННЯ ПЕРЕЛОМІВ ВИЛИЦЕВОГО КОМПЛЕКСУ, ЩО ПРИЗВЕЛИ ДО ЗМІНИ ОБ’ЄМУ ОРБІТИ - Автореферат - 27 Стр.
Підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів за рахунок використання синтетичних сіток - Автореферат - 22 Стр.