У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

міністерство освіти і науки україни

національний транспортний університет

Ладиженський Ігор Сергійович

удк 625.02:625.852.061

Підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів за рахунок використання синтетичних сіток

05.22.11 – Автомобільні шляхи та аеродроми

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Мозговий Володимир Васильович, Національний транспортний університет, завідуючий кафедрою дорожньо-будівельних матеріалів і хімії.

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

Савенко В’ячеслав Якович, Національний транспортний університет, завідуючий кафедрою будівництва та експлуатації доріг.

кандидат технічних наук, професор

Прусенко Євген Дмитрович, начальник Управління науково-технічної політики Державної служби автомобільних доріг України.

Провідна установа: Національний університет „Львівська політехніка”, кафедра „Автомобільні шляхи” Міністерства освіти і науки України

Захист дисертації відбудеться ”11” березня 2005 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.059.02 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, Україна, м. Київ, вул. Суворова 1, ауд. 333а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного транспортного університету (01103, Україна, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42).

Автореферат розіслано 3 лютого 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук І.А. Рутковська

Загальна характеристика роботи

Актуальність роботи. Незважаючи на широке застосування асфальтобетонних шарів у дорожньому будівництві і великий досвід підвищення їх якості, руйнування у вигляді поперечних тріщин при зниженні температури залишаються одними із найбільш поширених. Поява температурних тріщин є джерелом подальшого руйнування як самих асфальтобетонних шарів так і всього дорожнього одягу.

Забезпечення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів є важливою задачею при будівництві вулиць, доріг і аеродромів. Особливу актуальність це питання набуває у зв’язку із збільшеною потребою в реконструкції або ремонті існуючого старого покриття, що вже має поперечні температурні тріщини. В такому випадку швидко з’являються копіюючі температурні тріщини в асфальтобетонних шарах над існуючими тріщинами в основі.

Використання традиційних рішень з покращення якості асфальтобетонних сумішей за рахунок вдосконалення підбору складу, введення в них різних модифікуючих домішок, удосконалення технології приготування не вирішує в повній мірі підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів для забезпечення їх необхідної довговічності.

Виконані наукові дослідження та практичний досвід останніх років показали, що підвищення довговічності асфальтобетону може бути досягнуто шляхом його макроармування із застосуванням синтетичних сіток. Це забезпечує підвищення його міцності на розтяг і покращує здатність сприймати розтягуючі температурні напруження. Завдяки цьому збільшується опір асфальтобетонних шарів розтягуючим напруженням, що сприяє підвищенню їх температурної тріщиностійкості. Механізм роботи армуючих сіток в асфальтобетонних шарах пояснюють наступною схемою – з появою розтягуючих напружень в асфальтобетоні їх починає сприймати, включаючись у роботу, армуюча сітка. Армуюча сітка в асфальтобетонних шарах підвищує опір розтягуючим зусиллям при зміні температури і сприяє підвищенню довговічності.

Однак до цього часу відсутній науково обґрунтований метод розрахунку на температурну тріщиностійкість армованих асфальтобетонних шарів, що не дозволяє цілеспрямовано та ефективно регулювати температурну тріщиностійкість асфальтобетонних шарів.

Таким чином, актуальність роботи обумовлена необхідністю вирішення важливої задачі – підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів за рахунок їх макроармування.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Наукові результати роботи одержані в процесі виконання плану науково-дослідних робіт Національного транспортного університету: „Теоретичні основи забезпечення довговічності дорожнього полімерасфальтобетонного покриття транспортних споруд” (д/б № 23 РК 0103U003173); з тематичним планом науково-дослідних робіт Державної служби автомобільних доріг України „Розробити технічні умови на щебенево-мастиковий асфальтобетон на полімербітумному в’яжучому (д/б № 47 РК 0102U003893).

Мета і задачі дослідження.

Метою роботи є розробка методу розрахунку армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість для підвищення довговічності нежорсткого дорожнього одягу.

Для досягнення мети були поставлені такі задачі:

· провести аналіз умов роботи асфальтобетонних шарів нежорстких дорожніх одягів;

· розробити аналітичні залежності для оцінки температурної тріщиностійкості армованих асфальтобетонних шарів нежорсткого дорожнього одягу;

· визначити розрахункові термореологічні характеристики армованих асфальтобетонних шарів для оцінки їх температурної тріщиностійкості;

· розробити метод розрахунку армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість;

· розробити практичні рекомендації для підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів за рахунок їх армування.

Об’єкт дослідження – армовані асфальтобетонні шари нежорсткого дорожнього одягу.

Предмет дослідження – температурна тріщиностійкість армованих асфальтобетонних шарів.

Методи дослідження – для досягнення мети застосовувалися загальнонаукові методи дослідження: методи прикладної математики, системний аналіз, математичне моделювання, методи теорії пружності та в’язкопружності, методи оцінки економічної ефективності. Експериментальними методами визначалися необхідні властивості матеріалів та перевірялася достовірність теоретичних рішень.

Наукова новизна отриманих результатів:

· вперше розроблено нові розрахункові схеми роботи армованих асфальтобетонних шарів нежорсткого дорожнього одягу для яких вперше встановлено аналітичні залежності, що дозволяють визначити температурні напруження в армованих асфальтобетонних шарах з урахуванням коливання температури на протязі річного та добового циклів.

· удосконалено умову граничного стану армованих асфальтобетонних шарів за температурною тріщиностійкістю з урахуванням кінетики тріщиноутворення по товщині асфальтобетонних шарів та одержані нові закономірності температурного розтріскування армованих асфальтобетонних шарів, розроблено метод їх розрахунку на температурну тріщиностійкість .

Практичне значення одержаних результатів. Використовуючи теоретичні та експериментальні дослідження розроблені прикладні програми для здійснення інженерних розрахунків армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість при проектуванні капітального ремонту, реконструкції чи будівництва автомобільних доріг.

Результати теоретичних та експериментальних досліджень впроваджені при проектуванні та улаштуванні армованих асфальтобетонних шарів нежорсткого дорожнього одягу автомобільних доріг, а також при розробці вимог до матеріалів та армуючих сіток при проектуванні та будівництві автомобільних доріг.

Особистий внесок здобувача. За матеріалами дисертації опубліковано 4 статі, 1 з них – одноосібно [3]. У праці [1] автором обґрунтовано вибір умови граничного стану для оцінки тріщиностійкості асфальтобетонних шарів. У праці [2] визначено температурні напруження в асфальтобетонному покритті та експериментально перевірено достовірність теоретичних рішень. У праці [4] уточнено розрахункові температури при проектуванні нежорсткого дорожнього одягу в містах, на основі чисельного аналізу побудована номограма для визначення поправок до температур.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи були представлені: на науковій конференції професорсько-викладацького складу Національного транспортного університету № 60 в 2004 р.; на міжнародній науково-технічній конференції „Сучасні проблеми та перспективи розвитку дорожньо-будівельного комплексу України”, 30 вересня - 1 жовтня 2004 року, Київ, Україна.

Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано чотири друковані роботи, всі у фахових виданнях.

Структура та об’єм дисертації. Дисертація включає вступ, чотири розділи, загальні висновки, список використаних джерел із 185 найменувань. Основний текст викладений на 109 сторінках. Текст ілюструється 34 рисунками, містить 18 таблиць та 3 додатки.

основний Зміст РОботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та задачі досліджень, відмічено основні наукові результати і розглянуто їх практичне значення, цінність та практичне впровадження.

У першому розділі приведено: аналіз особливостей роботи асфальтобетонних шарів в конструкції дорожнього одягу при зниженні температури, огляд і критичний аналіз результатів досліджень методів розрахунку асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість, огляд армуючих матеріалів із синтетичних сіток, що на даний час застосовуються в дорожньому будівництві.

Відомо, що температурні тріщини є одним з основних найпоширеніших видів руйнування дорожнього покриття, утворення таких тріщин сприяє передчасному виходу з ладу асфальтобетонних шарів та дорожнього одягу в цілому. Для підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів на сьогоднішній день застосовують матеріалознавчі та технологічні заходи. Для дорожнього покриття автомобільних доріг з метою підвищення його температурної тріщиностійкості, головним чином, використовують дорожні бітуми оптимальної в’язкості, раціональні зернові склади, а також асфальтобетон на модифікованому бітумі. Крім того застосовують і спеціальні види асфальтобетону: литий асфальтобетон, щебенево-мастиковий, дренуючий, а також дисперсно-армований асфальтобетон, що знайшли більш широке застосування в зарубіжних країнах. Практика останніх років свідчить, що суттєве підвищення тріщиностійкості асфальтобетону досягається шляхом його макроармування синтетичними сітками.

На Україні досвід застосування макроармування асфальтобетону поки що не значний. Широке застосування армуючих матеріалів на автомобільних дорогах країн зарубіжжя налічується вже більше 30-ти років. Літературні дані свідчать, що тільки в штаті Нью-Йорк (США) використання армуючих матеріалів в дорожніх конструкціях щорічно економить близько 4 млн. доларів. Бельгійські дослідження (Rido J. M.) також показали, що введення між асфальтобетонними шарами армуючого матеріалу значно зменшує виникаючі напруження в асфальтобетоні і дозволяє попередити розповсюдження тріщин із нижніх шарів у верхні шари покриття. В італійських дослідженнях встановлено доцільність полімерного армування асфальтобетонного покриття при наявності тріщин в основі. В Данії запропоновано створювати при ремонті асфальтобетонного покриття автомобільних доріг шар зносу з армованого асфальтобетону. Фірмою “Toe спан бонді” (Японія) розроблено армуючий матеріал, призначений для укладання під асфальтобетонне покриття на розтріскану основу, що зменшує деформацію асфальтобетону. У Ясах (Румунія) проведені дослідження по створенню асфальтобетону, армованого поліамідною сіткою, для підвищення його міцності на розтяг.

Дослідженню тріщиностійкості асфальтобетонного покриття присвячені роботи багатьох учених: Г.С.Бахраха, А.М.Богуславського, Ю.М.Васильєва, Л.Б.Гезенцвея, Л.М.Гоглідзе, М.В.Горєлишева, Л.С.Губача, В.А.Захарова, В.О.Золотарьова, М.М.Іванова, П.Кендла, В.М.Кононова, В.В. Мозгового, К.Монісміта, А.А.Надьожко, М.Найрелдіна, Л.В.Ніжбоєра, Ю.Е.Нікольського, Б.Г.Печеного, М.М.Распопова, Б.С. Радовського, Л.Редера, А.В.Руденського, А.О.Салля, Г.К.Сюньї, Б.Г.Таращанского, Д.Хілса, В.А.Чернігова, М.Шаніна, І.П.Щульгінського, Ж.Юдрона, І.К.Яцевича та ін.

Завдяки дослідженням цих учених встановлено, що температурні тріщини виникають від діючих в матеріалі розтягуючих напружень, обумовлених зміною температури. Ці напруження сприяють розриву зв'язків в асфальтобетоні аж до утворення макротріщин.

Аналіз робіт, присвячених дослідженню тріщиностійкості дорожнього покриття, свідчить, що на утворення тріщин в покритті при коливаннях температури суттєвіший вплив надають такі фактори: розтягування матеріалу покриття над швами або тріщинами тріщинувато-блочної основи; неоднакова температурна зміна розмірів складових компонентів асфальтобетону через відмінність їх термомеханічних властивостей.

На теперішній час розроблено ряд пропозицій з підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонного покриття нежорсткого дорожнього одягу. Ці пропозиції можна розділити на дві основні групи: заходи, пов'язані з регулюванням властивостей матеріалу шару, і заходи, направлені на раціональне конструювання дорожнього одягу з метою поліпшення умов роботи шару при зміні температури. Проте, багато з методів, що пропонувалися для підвищення температурної тріщиностійкості не дозволили отримати позитивні очікувані результати. Одним із основних недоліків вважають відсутність науково обґрунтованого методу розрахунку саме армованих матеріалів. До цього часу також не розроблено і методів конструювання з точки зору забезпечення температурної тріщиностійкості. Тобто незважаючи на широке використання армуючих сіток в дорожньому будівництві та проведені дослідження, до цього часу не розроблено методу з розрахунку армованих асфальтобетонних шарів нежорсткого дорожнього одягу на температурну тріщиностійкість. Це свідчить про необхідність розробки такого методу з метою забезпечення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів і на основі цього підвищення довговічності всієї конструкції дорожнього одягу.

У другому розділі наведені результати теоретичних досліджень щодо розробки методу розрахунку армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість для підвищення довговічності нежорсткого дорожнього одягу.

При проведенні теоретичних досліджень були розроблені розрахункові схеми роботи армованих асфальтобетонних шарів автомобільних доріг. При виборі розрахункової схеми роботи армованих асфальтобетонних шарів виходили з найбільш несприятливих для них умов – появи горизонтальних нормальних розтягуючих температурних напружень при зміні температури. Приймали до уваги дані багатьох дослідників про те, що основною причиною утворення температурних тріщин в асфальтобетонних шарах є температурні розтягуючі напруження. Вони виникають в результаті невільного скорочення розмірів шарів при їх охолодженні та внаслідок деформування тріщинувато-блочної основи. Розрахункові схеми являють собою необмежену по довжині багатошарову плиту, що опирається на напівпростір (з тертям або без тертя), причому верхні шари плити є суцільними, а нижній шар має розриви суцільності (шви або тріщини). У даному випадку в покритті будуть виникати власні температурні напруження від неможливості його вільного деформування при зміні температури. Вони доповнюються напруженнями, що обумовлені температурними деформаціями плит тріщинувато-блочної основи.

При визначенні температурних напружень при зниженні температури в асфальтобетонних шарах на тріщинувато-блочній основі розглянуто 3 випадки (рис. 1):

· коли шари з основою міцно зчеплені і відсутнє тертя на підстилаючому матеріалі основи (1варіант - рис. 1.а);

· коли є сила тертя між тріщинувато-блочною основою і підстилаючим матеріалом основи, покриття і основа міцно зчеплені між собою (2варіант - рис. 1.б);

· коли є сила тертя між тріщинувато-блочною основою і підстилаючим матеріалом основи та асфальтобетонними шарами і тріщинувато-блочною основою (3 варіант рис. 1.в).

В даних розрахункових схемах розглянуто і-ті шари з довільною їх кількістю і взаємним розташуванням та довільними властивостями. Один або декілька з цих шарів можуть бути армовані.

Для запропонованих розрахункових схем роботи армованих асфальтобетонних шарів, з метою визначення температурних напружень, визначали режим зміни температури всіх шарів покриття та основи. При встановленні температурного режиму в і-му асфальтобетонному шарі враховувалася бігармонічна зміна температури при добових і річних коливаннях

, (1)

де Т0 – середньорічна температура покриття; АС, щС – відповідно амплітуда і кругова частота добових коливань температури поверхні покриття; АГ, щГ – те ж річних коливань температури поверхні покриття; hi – товщина і-го асфальтобетонного шару; аі – коефіцієнт температуропроводності матеріалу і-го асфальтобетонного шару; t – час.

При визначенні температурних напружень в армованих асфальтобетонних шарах використовувалися методи теорії пружності та термов’язкопружності. Вихідні співвідношення зв'язку між напруженням, деформацією, часом і температурою застосовувалися, у першому випадку рівняння закону Гука.

На основі цього закону були визначенні температурні напруження в армованих асфальтобетонних шарах для розроблених розрахункових схем (рис. 1).

а)

б)

в)

Рис. 1. Розрахункові схеми роботи армованих асфальтобетонних шарів:

а – 1 варіант; б – 2 варіант; в – 3 варіант; lп - довжина блоку основи; д – довжина зазору між блоками основи; Р- температурне зусилля в асфальтобетонних шарах від скорочення блоків основи; F – сила тертя між блочною основою і підстилаючим матеріалом основи; Fп – сила тертя між блочною основою асфальтобетонними шарами; N – температурні зусилля в блочній основі при зміні температури; hi – товщина довільного шару з характерними властивостями асфальтобетон армованого чи неармованого синтетичною сіткою.

Наприклад, для першої розрахункової схеми, коли матеріал шарів має пружні властивості залежність для визначення температурних напружень має вигляд

.(2)

де - коефіцієнт лінійного розширення асфальтобетону і-го шару; , Таі,0 – початкова температура асфальтобетону і-го шару; - модуль пружності асфальтобетону і-го шару; - коефіцієнт лінійного розширення блочної основи; , Тб,0 – початкова температура блочної основи; - модуль пружності блочної основи; hi – товщина і-го шару асфальтобетону; hб – товщина основи; - коефіцієнт лінійного розширення асфальтобетону к-го шару, що зруйнувався від дії температурних напружень; , Тк,0 – початкова температура асфальтобетону к-го шару, що зруйнувався; - модуль пружності асфальтобетону к-го шару, що зруйнувався; hк – товщина к-го шару асфальтобетону, що зруйнувався.

При визначенні температурних напружень безпосередньо також розглядали випадок, коли матеріал шарів має термов’язкопружні властивості, які враховують час дії навантаження та вплив температури. Для цього скористалися інтегральними рівняннями лінійної в’язко-пружності спадкоємного типу Больцмана-Вольтера із застосуванням відповідних термов’язкопружних характеристик, таких як функція релаксації і функція температурно-часового зміщення. Так, як асфальтобетон є термов’язкопружним простим матеріалом, до нього можна застосувати температурно-часову аналогію.

Використовуючи такий підхід були визначенні температурні напруження в армованих асфальтобетонних шарах для таких самих найбільш поширених випадків:

- для першої розрахункової схеми коли матеріал шарів має в’язкопружні властивості

. (3)

Тут позначено

, а ,

де Н і В – довготривалий і миттєвий модулі пружності і-го шару асфальтобетону відповідно; рі, mі і rі – постійні і-го шару асфальтобетону; - час; - час, який передує моменту спостереження; Кі - швидкість охолодження і-го шару асфальтобетону; Тs,і – температура приведення і-го шару асфальтобетону; індексне позначення відповідає формулі (2).

Для оцінки температурної тріщиностійкості базувались на відомій умові граничного стану використовуючи критерій Бейлі.

. (4)

де - міра пошкодженості асфальтобетонного шару; tp – час до руйнування (розтріскування) асфальтобетонного шару; функція довговічності асфальтобетону; уТ(t) – напруження в асфальтобетоні; Т(t) – температура асфальтобетону; ; СТ – граничне значення показника температурної тріщиностійкості асфальтобетону.

Оскільки характеристики міцності асфальтобетону залежать як від температури так і від часу дії навантаження, проявляючи кінетичний характер руйнувань, то визначали показник сумарної міри тріщиноутворення МТ за час t зміни напруження і температури, що відповідають певному рівню температурних напружень з урахуванням термов’язкопружніх властивостей для відповідного варіанту розрахункових схем

. (5)

Тут позначено:

- для першого варіанту розрахункової схеми ;

- для другого варіанту розрахункової схеми ;

- для третього варіанту розрахункової схеми ;

ф, - параметри функції довговічності асфальтобетону.

На основі отриманих виразів є можливість з урахуванням заданої довговічності tр, термореологічних властивостей матеріалів і кліматичних умов здійснювати оцінку температурної тріщиностійкості армованих асфальтобетонних шарів.

На основі отриманих результатів теоретичних досліджень розроблено метод розрахунку армованих синтетичними сітками асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість. Алгоритм розрахунку показано на (рис. 2).

Рис. 2. Алгоритм розрахунку на температурну тріщиностійкість

армованих асфальтобетонних шарів

У третьому розділі наведені експериментальні дані про температурну тріщиностійкості армованих асфальтобетонних шарів та перевірена достовірність теоретичних рішень.

Для оцінки температурної тріщиностійкості армованих асфальтобетонних шарів необхідно мати дані про термореологічний паспорт, як армованих асфальтобетонних шарів, так і матеріалу основи, тобто знати їх термомеханічні властивості, які застосовані в теоретичних залежностях. До таких властивостей відносяться: коефіцієнти лінійного температурного деформування та теплопровідності, що відображають термодеформативні і термофізичні властивості асфальтобетону, функція релаксації, що характеризує в’язкопружні властивості асфальтобетону; функція температурно-часового зсуву, що відображає вплив температури і часу навантаження на функцію релаксації; функція довговічності, що відображає характер кінетичного руйнування асфальтобетону.

При проведенні експериментальних досліджень визначали та застосовували найбільш розповсюджені склади асфальтобетону нежорстких конструкцій дорожнього одягу – дрібнозернисті, асфальтобетонні суміші типів Б і В непереривчастої гранулометрії марки І на бітумі марок БНД 60/90 і БНД 90/130. Крім того в дослідженнях застосовували мало апробовані в Україні матеріали: полімерасфальтобетон, щебенево-мастиковий та дренуючий асфальтобетон на бітумі модифікованому полімером.

Для проведення досліджень в лабораторних умовах готували необхідні асфальтобетонні суміші, з яких виготовлялися асфальтобетонні зразки. Зразки виготовляли спеціальної конструкції у вигляді паралелепіпедів розміром 4х4х16 см. (рис. 3).

Рис. 3. Схема конструкції армованого асфальтобетонного зразка:

h1:h2 =1,5-2 – при випробуванні зразків на розтяг при згині;

h1:h2 =1 – при випробуванні зразків на одноосьовий розтяг

При виготовленні зразків встановлювали оптимальні параметри застосування армуючих сіток, при яких отримували найкращі показники механічних властивостей армованого асфальтобетону. При цьому варіювали температуру асфальтобетонної суміші, температуру основи та витрати підгрунтовки. При проведенні лабораторних досліджень визначали стандартні фізико-механічні властивості асфальтобетону та показники властивостей армованого асфальтобетону. Для лабораторних випробувань використовували як найбільш поширені синтетичні сітки на основі поліестеру.

Для порівняльного впливу синтетичних армуючих сіток на міцнісні характеристики випробовували одночасно армовані і неармовані зразки при постійній швидкості наростання навантаження та при постійному навантаженні у дослідах на довготривалу міцність. Одночасно на основі отриманих експериментальних результатів розраховували параметри термомеханічних властивостей армованого та неармованого асфальтобетону. В таблиці показані отримані результати для прикладів армованого та неармованого традиційного асфальтобетону на бітумі марки БНД 90/130, а також для армованого та неармованого полімерасфальтобетону.

Таблиця

Міцнісні показники та термомеханічні характеристики армованого та неармованого асфальтобетону

Параметри функції температурно-часового зсуву | Параметри функції довговічності | Параметри функції релаксації | Міцність на розтяг при згині

Rлаб, МПа | Довговічність

tp, с

Тs, 0C | р, град-1 | bф | Bф | Н, МПа | В, МПа | r, c | т

Асфальтобетон дрібнозернистий, типу Б, на бітумі марки БНД 90/130 модифікованому

полімером Елвалой 4170, армований синтетичною сіткою

20 | 0,312 | 6,75 | 1275118 | 59 | 28800 | 1,732х10-5 | 0,279 | 16,78 | 372458

Асфальтобетон дрібнозернистий, типу Б, на бітумі марки БНД 90/130

модифікованому полімером Елвалой 4170

20 | 0,395 | 5,35 | 38076 | 41 | 28800 | 1,62х10-5 | 0,279 | 12,78 | 14356

Асфальтобетон дрібнозернистий, типу Б, на бітумі марки БНД 90/130,

армований синтетичною сіткою

20 | 0,326 | 6,12 | 981441 | 47 | 33000 | 1,71х10-5 | 0,279 | 15,27 | 321570

Асфальтобетон дрібнозернистий, типу Б, на бітумі марки БНД 90/130

20 | 0,412 | 4,56 | 22712 | 35 | 33000 | 1,01х10-5 | 0,279 | 9,87 | 9890

Отримані результати свідчать, що міцність асфальтобетону (лабораторна) при застосуванні синтетичного макроармування збільшується у 1,55 рази, а для полімерасфальтобетону у 1,31 рази. Також із отриманих результатів слідує, що параметр втоми bф у традиційного армованого асфальтобетону та полімерасфальтобетону порівняно із неармованим більший відповідно у 1,34 та 1,26 рази. Все це призводить до значного збільшення довговічності (часу до руйнування) відповідно у 32,5 та 25,9 рази (табл. 1).

Досліди на температурну тріщиностійкість проводили для перевірки адекватності теоретичних залежностей та для встановлення впливу армуючих сіток на температурну тріщиностійкість асфальтобетонних шарів. Адекватність отриманих теоретичних рішень виконували шляхом співставленням теоретичних обчислень часу до руйнування з експериментальними даними, при випробуванні армованих та неармованих зразків-композицій. В експериментальних дослідженнях також перевіряли вплив тріщинувато-блочної основи на зменшення температурної тріщиностійкості асфальтобетону та вплив армуючих сіток на підвищення його міцності та довговічності. Для цього виготовляли зразки-композиції у вигляді асфальтобетонного елементу (імітує тріщиновато-блочну основу), на який наносилась підгрунтовка та армуюча сітка, а потім гаряча асфальтобетонна суміш для створення суцільного асфальтобетонного елементу, що імітує шар покриття (рис. 4). Для порівняння впливу армування частину зразків виготовляли без сітки.

Рис. 4. Схема конструкції зразка-композиції для випробувань

на температурну тріщиностійкість

Випробування на температурну тріщиностійкість полягали в циклічному „охолодженні-нагріванні” зразків і наступному випробуванні верхньої частини зразка на розтяг з визначенням часу до руйнування. В такій схемі роботи зразка імітується дія найбільш небезпечних для асфальтобетону (в суцільній верхній частині зразка (рис. 4)) розтягуючих напружень над зазорами при скороченні блочних елементів під час їх охолодження.

Випробування дозволили виявити вплив розтягуючих температурних напружень в суцільному елементі зразка-композиції, що виникають від скорочення блочних частин такого зразка при його охолодженні (рис. 4) на температурну тріщиностійкість. Вплив дії температурних напружень в асфальтобетоні суцільного елементу над зазором між блоками викликають пошкодженість його структури, яка зростає із збільшенням кількості циклів охолодження. Це встановлювали на основі даних про значення часу до руйнування асфальтобетону (монолітної частини зразка) в досліді на довготривалу міцність при постійно прикладеному навантаженні при 00С. Для асфальтобетону суцільного елементу із зразків без армуючих сіток, де блоки при скороченні передають температурні напруження впливають безпосередньо на його довговічність, наприклад, після 10 циклів охолоджень вона зменшується в три рази. Присутність армуючої сітки значно зменшує вплив температурного деформування блоків на пошкодженість асфальтобетону суцільного елементу за рахунок сприйняття сіткою температурних розтягуючих напружень, про що свідчить залежність коефіцієнту армування (відношення довговічності асфальтобетону суцільного елементу із зразків з сіткою tрс до цього ж показника із зразків без сітки tрб.с) (рис. 5). Співставлення таких даних, отриманих теоретично з експериментальними дає гарні збіжності (рис.5).

Рис. 5. Залежність показника температурної тріщиностійкості армованих шарів

асфальтобетону Ка(tp) від кількості циклів охолодження-нагрівання N: ¦ – середнє значення експериментальних вимірювань

Четвертий розділ присвячений практичним аспектам застосування результатів теоретичних та експериментальних досліджень. На основі методу розрахунку армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість нежорсткого дорожнього одягу розроблені прикладні програми для здійснення інженерних розрахунків. Наведені напрямки з підвищення температурної тріщиностійкості армованих асфальтобетонних шарів та ефективності застосування армуючих сіток. З метою підвищення технологічності, зменшення вартості та матеріалоємкості були розроблені рекомендації по застосуванню синтетичної армуючої сітки на основі поліестерних волокон в умовах України. Розроблено вимоги до досліджуваних складів асфальтобетону з точки зору підвищення ефективності роботи армуючих сіток для забезпечення їх температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів. Розроблені рекомендації і здійснене практичне застосування результатів дисертаційних досліджень при проектуванні армованих асфальтобетонних шарів в умовах України, що дозволило підвищити їх довговічність та отримати економічний ефект.

Результати дисертаційних досліджень були впроваджені при проектуванні та улаштуванні армованих асфальтобетонних шарів на таких об’єктах: автомобільна дорога Київ-Одеса: км.183-км.187; км.313-км.318, км.384-км.399, вул. Протасів Яр, вул. Солом’янська та ін. в м. Києві.

Висновки

1. Визначено, виходячи із аналізу роботи асфальтобетонних шарів, що основною причиною утворення температурних тріщин в асфальтобетонних шарах є температурні розтягуючі напруження, що виникають в результаті невільного скорочення їх розмірів при охолодженні та внаслідок деформування тріщинувато-блочної основи. Розроблено розрахункові схеми роботи армованих асфальтобетонних шарів нежорсткого дорожнього одягу при коливанні температури, виходячи з найбільш несприятливих умов появи горизонтальних нормальних розтягуючих температурних напружень при зміні температури.

2. Встановлено аналітичні залежності для визначення температурних напружень в армованих асфальтобетонних шарах, з урахуванням коливання температури на протязі річного та добового циклів. При цьому враховували термов’язкопружні властивості матеріалів, що описуються функцією релаксації у вигляді степеневого модифікованого закону, функцією температурно-часової аналогії у вигляді експоненційної залежності. При визначенні напруженого стану враховували дискретну зміну умов роботи та розрахункової схеми усього пакету асфальтобетонних шарів після утворення температурної тріщини в одному із них.

3. Розроблена умова граничного стану для оцінки довговічності пакету асфальтобетонних шарів з позиції їх температурної тріщиностійкості. Для цього було використано характеристики довготривалої міцності, що враховує часовий характер руйнування за допомогою модифікованої залежності Г.М. Бартенєва. На основі цього розроблено метод розрахунку армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість.

4. Встановлені, на основі експериментальних випробувань, показники термомеханічних властивостей армованого і не армованого асфальтобетону, що використовуються в аналітичних залежностях для розрахунків на температурну тріщиностійкість. Отримано нові експериментальні дані про вплив армуючих синтетичних сіток на температурну тріщиностійкість асфальтобетонних шарів. Встановлено, що міцність асфальтобетону (лабораторна) при застосуванні синтетичного макроармування збільшується майже у 1,5 рази, параметр втоми у 1,3 рази, що призводить до збільшення довговічності (часу до руйнування) у 20-30 разів і більше. Також встановлено, що коефіцієнт армування за довговічністю збільшується із збільшенням числа циклів охолодження і, наприклад, при 30 таких циклах він становить 4. Отримані експериментальні дані добре узгоджуються з результатами теоретичних розрахунків.

5. Розроблено методику розрахунку армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкість нежорсткого дорожнього одягу та розроблені прикладні програми для здійснення інженерних розрахунків. Розроблено вимоги до досліджуваних складів асфальтобетону з точки зору підвищення ефективності роботи армуючих сіток для забезпечення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів. Розроблені рекомендації і здійснене практичне застосування дисертаційних досліджень при проектуванні армованих асфальтобетонних шарів в умовах України, що дозволило підвищити їх довговічність та отримати економічний ефект.

Результати дисертаційних досліджень були впроваджені при проектуванні та улаштуванні армованих асфальтобетонних шарів на таких об’єктах: автомобільна дорога Київ-Одеса: км.183-км.187; км.313-км.318, км.384-км399. вул. Протасів Яр, вул. Солом’янська та ін. в м. Києві.

Основні положення дисертації опубліковані в роботах

1. Мозговий В.В., Бесараб О.М., Іщенко О.М., Ладиженський І.С. Обґрунтування вибору умови граничного стану для оцінки тріщиностійкості асфальтобетонних шарів при дії транспортного навантаження// Автомобільні дороги і дорожнє будівництво, 2003, випуск №67. – Київ, Національний транспортний університет. – С.59-68.

2. В.В. Мозговий, І.С. Ладиженський, О.В. Прудкий Визначення температурних напружень в асфальтобетонному покритті при лінійній зміні його температури// Вісник ДГАСА. - 2004. - № 1 (43). – С. 171-179.

3. І.С. Ладиженський, дослідження впливу армуючих сіток на температурну тріщиностійкість асфальтобетонних шарів// Автомобільні дороги і дорожнє будівництво, 2004, випуск № 70. – Київ, Національний транспортний університет. – С. 17-21.

4. В.В. Мозговий, В.В. Смолянець, І.С. Ладиженський, О.В. Прудкий. Уточнення розрахункових температур та інтенсивності руху при розрахунках дорожнього одягу міських вулиць і доріг// Безпека дорожнього руху України. Науково-технічний збірник, №4 (19), 2004.– С.- 55-59.

Анотація

Ладиженський І.С. Підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів за рахунок використання синтетичних сіток. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.22.11– автомобільні шляхи та аеродроми. - Національний транспортний університет, Київ, 2005.

В дисертації розроблено метод розрахунку армованих асфальтобетонних шарів на температурну тріщиностійкості для підвищення довговічності нежорсткого дорожнього одягу. При цьому був проведений аналіз умов роботи асфальтобетонних шарів нежорстких дорожніх одягів. На основі цього були розроблені розрахункові схеми роботи армованих асфальтобетонних шарів та встановлені аналітичні залежності для оцінки їх температурної тріщиностійкості. Удосконалено умову граничного стану армованих асфальтобетонних шарів за температурною тріщиностійкістю з урахуванням можливої зміну умов роботи асфальтобетонних шарів при їх руйнуванні. При проведенні експериментальних досліджень визначено нові термореологічні характеристики армованих асфальтобетонних шарів та одержано нові закономірності температурного розтріскування нежорсткого дорожнього одягу автомобільних доріг. На основі теоретичних досліджень розроблені практичні рекомендації для підвищення температурної тріщиностійкості асфальтобетонних шарів за рахунок їх армування.

Ключові слова: армовані асфальтобетонні шари, армуючі сітки, температурна тріщиностійкість, в’язкопружні рішення, пружні рішення, довговічність, термореологічних паспорт матеріалів.

АННОТАЦИЯ

Ладыженский И.С. Повышение температурной трещиностойкости асфальтобетонных слоев за счет использования синтетических сеток. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.22.11 – автомобильные дороги и аэродромы. – Национальный транспортный университет, Киев, 2005.

Диссертация посвящена разработке методики расчета армированных асфальтобетонных слоев на температурную трещиностойкость для повышения долговечности нежестких дорожных одежд. При исследовании было установлено, что основной причиной образования температурных трещин в асфальтобетонных слоях есть температурные растягивающие напряжения, которые возникают в результате несвободного сокращения размеров слоев при охлаждении и вследствие деформирования трещиновато-блочного основания.

На основании анализа работы дорожной одежды с трещиновато-блочным основанием были разработаны расчетные схемы работы армированных асфальтобетонных слоев нежестких дорожных одежд при колебании температуры. Для каждой из расчетных схем установлены аналитические зависимости, полученные на основе теорий упругости и термовязкоупругости, которые позволяют определить температурные напряжения в армированных асфальтобетонных слоях с учетом колебания температуры на протяжении годового и суточного циклов. Для определения напряженного состояния использовали функции релаксации в виде степенного модифицированного закона, функцию температурно-временной аналогии. При определении напряженного состояния учитывали возможное изменение условий работы асфальтобетонных слоев при их разрушении. На основании этого была определена долговечность пакета асфальтобетонных слоев в зависимости от вида расчетной схемы. Разработано условие предельного состояния для оценки долговечности пакета асфальтобетонных слоев с позиции их температурной трещиностойкости.

Разработан метод расчета армированных асфальтобетонных слоев на температурную трещиностойкость. На основе экспериментальных испытаний установлены показатели термомеханических свойств армированного и не армированного асфальтобетона, которые используются в аналитических зависимостях для расчетов на температурную трещиностойкость. Получены новые экспериментальные данные о влиянии армирующих синтетических сеток на температурную трещиностойкость асфальтобетонных слоев. Установлено, что прочность асфальтобетона (лабораторная) при применении синтетического макроармирования увеличивается почти в 1,5 раза, параметр усталости в 1,3 раза, что приводит к увеличению долговечности (времени к разрушению) в 20-30 раз и больше. Также установлено, что коэффициент армирования по долговечности увеличивается с увеличением числа циклов охлаждения, например, при 30 таких циклах он составляет 4. Полученные экспериментальные данные хорошо согласовываются с результатами теоретических расчетов.

Разработаны требования к исследуемым составам асфальтобетона с точки зрения повышение эффективности работы армирующих сеток для обеспечения температурной трещиностойкости асфальтобетонных слоев. Разработаны рекомендации и осуществлено практическое применение диссертационных исследований при проектировании армированных асфальтобетонных слоев в условиях Украины, которое позволило повысить их долговечность и получить экономический эффект.

Результаты диссертационных исследований были внедрены при проектировании армированных асфальтобетонных слоев на таких объектах: автомобильная дорогая Киев-Одесса: км.183-км.187; км.313-км.318, км.384-км.399, ул. Протасов Яр, ул. Соломенская и др. в г. Киеве

Ключевые слова: армированные асфальтобетонные слои, армирующие сетки, температурная трещиностойкость, вязкоупругие решения, упругие решения, долговечность, термореологический паспорт материалов.

Abstract

I. Ladyzhеnskyi. Improvement of temperature crack resistance of asphalt layers by synthetic fiber materials application. Manuscript.

The dissertation on reception of a scientific degree of the candidate of technical science speciality 05.22.11 – Roads and Aerodromes. - National Transport University, Kiev, 2005.

Design methods for reinforced asphalt layers considering temperature crack resistance are developed in dissertation for improvement of durability of non-rigid pavements. Analysis of conditions of work of non-rigid pavements was performed with this. Computation schemes for reinforced asphalt layers were developed and analytical dependences for temperature crack resistance estimation were found. Temperature crack resistance condition of boundary state of reinforced asphalt layers is upgraded with consideration of possible changes of asphalt layers work conditions due to fracturing. New lasting temperature characteristics of reinforced asphalt layers and new appropriateness of temperature crack propagation of non-rigid pavements are found due to experimental investigations. On the base of experimental investigations practical recommendations for temperature crack resistance improvement of asphalt layers with reinforcement are developed.

Key words: reinforced asphalt layers, reinforcing fiber materials, temperature crack resistance, tough-elastic solution, elastic solution, durability, lasting temperature certificate of materials.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕХАНІЗМИ НАКОПИЧЕННЯ ЕРГОСТЕРИНУ В КЛІТИНАХ ДРІЖДЖІВ SACCHAROMYCES CEREVISIAE В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД УМОВ КУЛЬТИВУВАННЯ - Автореферат - 31 Стр.
ІМУННІ І МЕТАБОЛІЧНІ ПОРУШЕННЯ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ ПРИ ТЯЖКИХ І УСКЛАДНЕНИХ ФОРМАХ ЕПІДЕМІЧНОГО ПА-РОТИТУ У ДОРОСЛИХ - Автореферат - 61 Стр.
ПРОФІЛАКТИКА ТРОМБОГЕМОРАГІЧНОГО СИНДРОМУ ПІСЛЯ СПЛЕНЕКТОМІЇ У ХВОРИХ НА ІДІОПАТИЧНУ ТРОМБОЦИТОПЕНІЧНУ ПУРПУРУ - Автореферат - 30 Стр.
КЕРАМЗИТОВИЙ ГРАВІЙ ПОКРАЩЕНОЇ ЯКОСТІ З ВИКОРИСТАННЯМ САПОНІТОВОЇ ПОРОДИ - Автореферат - 23 Стр.
СТАН ЙОННОГО ТРАНСПОРТУ У ХВОРИХ НА СУДИННУ ДЕМЕНЦІЮ ТА ХВОРОБУ АЛЬЦГЕЙМЕРА - Автореферат - 28 Стр.
БІОКІНЕТИКА РИБОФЛАВІНУ І 2-ДЕЗОКСИГЛЮКОЗИ В СТРУКТУРАХ ОКА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ТВАРИН У НОРМІ І ЗА ЛУЖНОГО ОПІКУ - Автореферат - 24 Стр.
ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ ТЕРАПІЇ У ХВОРИХ ІЗ ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Автореферат - 28 Стр.