У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

XAPKІBCЬKA ДЕРЖАВНА AKAДEMІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Луценко Лариса Сергіївна

УДК 796.41.071.5

OIITИМІЗАЦІЯ TPEHУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

B AKPOБATИЧНОМУ POK-H-POЛІ HA ЕTAПІ ПОЧАТКОВОЇ ПІДГОТОВКИ

24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт

ABTOPEФEPAT

на здобуття наукового ступеня кандидата

наук з фізичного виховання і спорту

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківській державній академії фізичної культури, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент

Муллагільдіна Алла Ядікарівна,

Харківська державна академія

фізичної культури,

доцент кафедри гімнастики.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Волков Леонід Вікторович

Переяслав-Хмельницький

державний педагогічний

університет ім. Г. Сковороди,

професор кафедри легкої атлетики;

доктор біологічних наук, професор

Друзь Валерій Анатолійович

Харківська державна академія

фізичної культури, професор

кафедри біологічних основ фізичного

виховання та спорту.

Провідна установа: Львівський державний інститут фізичної культури, кафедра гімнастики, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м. Львів.

Захист відбудеться 25 лютого 2005 року о 14.00 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.862.01 у Харківській державній академії фізичної культури за адресою: 61022, м. Харків, вул. Клочківська, 99.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківської державної академії фізичної культури (61022, м. Харків, вул. Клочківська, 99).

Автореферат розіслано 24 січня 2005р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради Ашанін В.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність роботи. Практика оцінки ефективності багаторічного тренувального процесу в спорті останнім часом ґрунтується на доцільному співвідношенні базових засобів і методів тренування (В.Г. Алабін, 1993; В.М. Платонов, 1997; Л.В. Волков, 2002).

Вдосконалення тренувального процесу на етапі початкової підготовки найбільш детально розроблялось А.М. Шльоміним (1987), В.П. Філіним (1980, 1987), Л.В. Волковим (1984, 2002), К.П. Сахновським (1990, 1995), В.В. Любімовою (1996) та ін. Їх дослідження забезпечують високу ефективність підготовки спортсменів на рівні сучасних вимог. Між тим, питання підготовки юних спортсменів в акробатичному рок-н-ролі на цей час не отримали належної експериментальної перевірки та розробки.

Акробатичний рок-н-рол посідає одне з чільних місць за масовістю, видовищністю і доступністю засобів та методів тренування. Основу акробатичного рок-н-ролу складають танцювальні, стрибкові й акробатичні вправи (В. Штойєр, 1995; П.Н. Кизім, 1997). Правильний підбір спортивних вправ дозволяє прогресивно підійти до побудови тренувального процесу на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі (П.Н. Кизім, А.Я. Муллагільдіна, 1999).

Необхідність створення початкової підготовки в багаторічному тренувальному процесі в акробатичному рок-н-ролі викликана завдяки зросту майстерності спортивних пар, які виступають на чемпіонатах світу, Європи, призові місця яких гарантовані вдосконаленою різнобічною підготовленістю. Не зважаючи на те, що українська школа акробатичного рок-н-ролу є однією з лідерів у Європі та світі, провідні фахівці та тренери України ще не дійшли єдиного висновку щодо структурних складових тренувального процесу. Відсутні навчальні програми з цього виду спорту, не розроблені нормативи загальної і спеціальної фізичної підготовки спортсменів.

Цей факт диктує пошук більш сучасних підходів до організації багаторічного тренувального процесу та оцінки його ефективності на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі. Науково-методичне обґрунтування, практична розробка і реалізація системи початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі є актуальним науковим напрямком у теорії і методики юнацького спорту.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до Зведеного плану науково-дослідної роботи в галузі фізичного виховання і спорту на 2001-2005 рр. Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України за темою 1.2.13. “Теоретико-прикладні аспекти інформаційного забезпечення тренувальної і змагальної діяльності в спорті”, № держреєстрації 0101U006470. Роль автора у виконанні теми полягала у розробці модельних характеристик і оціночних шкал зі спеціально-рухової та фізичної підготовки дітей 5-7 років, які займаються акробатичним рок-н-ролом.

Мета дослідження – теоретично і експериментально обґрунтувати систему тренувального процесу на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі.

Завдання дослідження:

1. Здійснити аналіз сучасного стану системи початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі, визначити проблеми і шляхи їх вирішення.

2. Розробити комплекси вправ зі спеціальної, хореографічної та акробатичної підготовки на початковому етапі навчання.

3. Вивчити структурні компоненти тренувального процесу на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі.

4. Перевірити ефективність застосування комплексів цільової спрямованості по видах підготовки на початковому етапі тренувального процесу.

5. Розробити модельні характеристики, оціночні шкали зі спеціальної рухової і фізичної підготовки юних спортсменів в акробатичному рок-н-ролі на етапі початкової підготовки.

Об’єкт дослідження – тренувальний процес на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі.

Предмет дослідження – зміст тренувального процесу в акробатичному рок-н-ролі на етапі початкової підготовки.

Методи дослідження: аналіз і узагальнення даних спеціальної літератури, опитування й анкетування, педагогічні спостереження, тестування, медико-біологічне обстеження, методи математичної статистики.

Наукова новизна отриманих результатів:

- уперше досліджені і систематизовані засоби тренування, що використовуються на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі з урахуванням факторів змагальної діяльності;

- розроблена методика складання комплексів вправ з переважною спрямованістю на виховання спеціальної рухової підготовленості і фізичних якостей юних спортсменів;

- виявлена ефективність різних методик тренувального процесу;

- визначені модельні характеристики та оціночні шкали зі спеціальної рухової і фізичної підготовки юних спортсменів в акробатичному рок-н-ролі.

Практичне значення отриманих результатів складається з розробки співвідношення засобів підготовки, комплексів вправ цільової спрямованості, а також системи контролю спеціальної рухової і фізичної підготовленості, що можуть використовуватися при складанні навчальних програм і проведенні занять у спортивних клубах і дитячо-юнацьких центрах з акробатичного рок-н-ролу.

Особистий внесок дисертанта полягає у постановці проблеми, організації й проведенні комплексного дослідження, кількісному та якісному аналізі отриманих результатів, а також у створенні модельних характеристик і оціночних шкал спеціальної рухової і фізичної підготовки юних спортсменів наприкінці другого року навчання.

З числа юних спортсменів за експериментальною методикою підготовлені призери Харківської області в категорії “діти”, неодноразові призери і фіналісти чемпіонатів України (2000-2003 р.р.), фіналісти чемпіонату світу (1999 р.), бронзові призери Кубка світу (2002 р.), чемпіони Європи (2003 р.).

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження доповідались на ІІ, ІІІ та ІV міжнародних наукових конференціях “Фізична культура, спорт і здоров’я” (Харків, 2000 р., 2001 р., 2002 р.), на наукових конференціях Харківської державної академії фізичної культури і спорту, обласних семінарах і курсах підвищення кваліфікації тренерів з акробатичного рок-н-ролу. Позитивні результати дослідження були втілені в практику тренувань СЦДЮ “Гранд” (м. Харків), ДЮСШ (м. Харків), ХМДПК (м. Харків), спортивного клубу “Спорт і здоров’я” (м. Київ), Федерації танцювального спорту
(м.Подольск Московської області), про що є відповідні акти впровадження.

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи представлені у 8 наукових статтях, 6 з яких опубліковано у наукових виданнях ВАКу України.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, п’яти розділів, висновків, списку літератури і додатків. Повний обсяг дисертаційної роботи складається з 200 сторінок друкованого тексту, серед яких 147 сторінок основного тексту, який включає 29 таблиць і 10 рисунків. Список використаної літератури включає 222 джерела, з яких 21 – іноземних авторів. У додатках – 4 таблиці та 3 рисунки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, виділено мета і задачі дослідження, розкрито наукову новизну, практичне значення отриманих результатів, вказана апробація результатів дослідження і кількість публікацій.

У першому розділі “Теоретичні основи організації тренувального процесу в акробатичному рок-н-ролі на етапі початкової підготовки” проаналізовано науково-методичну літературу з засобів і методів тренування на етапі початкової підготовки в спорті, з особливостей навчально-тренувального процесу в акробатичному рок-н-ролі, з питань розвитку фізичних якостей і виховання спеціальних рухових здібностей у юних спортсменів. Наявні літературні джерела з акробатичного рок-н-ролу присвячені процесу навчання спеціальним вправам акробатичного рок-н-ролу, але праць, які стосуються особливостей тренувального процесу у дітей 5-7 років в акробатичному рок-н-ролі на теперішній час недостатньо, відсутні навчальні програми і нормативи з фізичної і спеціальної рухової підготовки. Практиками досягнуті деякі успіхи, уточнені і розроблені методи навчання юних спортсменів, однак суть процесу початкової підготовки трактується багатьма педагогами по-різному, висуваються різні варіанти, що часто суперечать один одному.

Другий розділ “Методи і організація досліджень” включає опис використаних наукових методів і етапів організації дослідження.

У дослідженні використовувались такі методи: теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; опитування та анкетування; педагогічні спостереження з метою відбору комплексів вправ за видами підготовки; педагогічний експеримент в умовах спортивного тренування з використанням тестування і контрольних вправ для визначення рівня спеціальної рухової підготовки юних спортсменів. Отримані результати досліджень оброблялись з використанням методів математичної статистики на персональному комп’ютері за застосуванням комп’ютерної програми “DENSIT”, електронної таблиці “Excel” та універсальних статистичних пакетів “STATISTICA” та “STAT-GRAPHICS”.

Організація досліджень включала чотири етапи (2000-2004 р.р.).

На першому етапі (2000 р.) проводився аналіз літературних джерел, узагальнювався практичний досвід тренерів, проводилися анкетування та бесіди, педагогічні спостереження за юними спортсменами. Це дозволило обґрунтувати мету, сформулювати задачі, уточнити об’єкт і предмет дослідження.

На другому етапі (2001р.) проводився підбір вправ для комплексів з загальнофізичної і спеціальної підготовок, хореографії й акробатиці для використання на початковому етапі навчання.

Були сформовані чотири групи дітей 5-7 років: одна контрольна і три експериментальні у кількості 19, 21, 20 і 21 дитина відповідно. До занять допускалися діти, які пройшли медичний огляд.

В усіх групах була збережена однакова кількість тренувальних годин, основна різниця між групами полягала у варіаціях засобів, що використовуються у тренуванні.

Методика занять у 1-й групі навчання була такою, що традиційно використовувалась в більшості клубів акробатичного рок-н-ролу – основна увага приділялася навчанню спортсменів спеціальним вправам.

У перший рік навчання у другій групі застосовувалися засоби хореографії, у третій засоби акробатики, у четвертій групі - хореографії та акробатики. Під час другого року тренування в усіх експериментальних групах застосовувалися засоби хореографії і акробатики, проте, у другій і третій експериментальних групах заняття з хореографії та акробатики проводилися за традиційними методиками, прийнятими у цих видах рухової діяльності. У четвертій групі тренувальними засобами були спеціально складені комплекси вправ з хореографії, акробатики з урахуванням специфіки виду спорту, а також комплекси з ЗФП для розвитку фізичних якостей юних спортсменів.

Основний експеримент проводився у Спортивному центрі дитинства і юнацтва “Гранд” м. Харкова і у Харківському міському дитячому Палаці культури.

На третьому етапі (2001-2002 р.р.) проводилось вивчення ефективності різних засобів і методів тренування за результатами спеціальної рухової і фізичної підготовки дітей, розроблялись контрольні нормативи для юних спортсменів.

На четвертому етапі (2003-2004 р.р.) виконувалась математико-статистична обробка й аналіз отриманих результатів, формулювались висновки, розроблялись методичні рекомендації і здійснювалось оформлення дисертації.

У третьому розділі „Обґрунтування засобів вибірної спрямованості на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі” були складені й експериментально обґрунтовані комплекси вправ з видів підготовки, по кожному розділу враховувався ступінь фізичного навантаження та координаційної складності.

При складанні комплексів вправ цільової спрямованості враховувалось: а) число необхідних повторень вправ; б) кількість витраченого часу на виконання вправ; в) основні помилки; г) фізичне навантаження; д) координаційна складність; е) ставлення спортсменів і тренерів до виконуваних вправ.

Проведений за допомогою комп’ютерної програми DENSIT розрахунок функції розподілу щільності імовірності показав, що досліджувані показники у дітей чотирьох груп розподілені відносно середнього значення. Аналіз даних з СФП свідчить про наявність несиметричних кривих функції розподілу відносно середнього значення. Інтервал значень СФП у дітей через рік занять достатньо широкий – від 2,5 до 5,2 балів. До кінця другого року навчання помітною стає інша тенденція: так у дітей першої групи цей показник знаходиться в інтервалі 4,3-5,7, у другій групі – 3,0-6,0, у третій групі – 3,0-5,7, у четвертій групі – 5,1-6,0. Найбільш упорядкований пік, тобто більш високий за амплітудою, який свідчить про однорідність показників, співпадає з першою та четвертою групами (рис.1).

Рис. 1. Зміни показників з СФП у дітей чотирьох груп початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі

- початкові (через рік занять); - кінцеві (через два роки занять)

Відновлення функції розподілу щільності імовірності в залежності від оцінок у балах по хореографії має форму нормального розподілу. Чітко по всіх групах відзначається зсув у бік більш високих оцінок по балах.

Положення максимуму функції розподілу щільності ймовірності з хореографії у першій групі дітей змінилося з 4,1 до 4,4 балів; у другій групі – з 4,5 до 5,0; у третій групі – з 4,2 до 4,7 і четвертій групі – з 4,8 до 5,5 (рис. 2).

Рис. 2. Зміни показників з хореографії у дітей чотирьох груп початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі

- початкові (через рік занять);

- кінцеві (через два роки занять).

Зміна значень тестів з акробатики вказує на безсумнівну перевагу застосованих методик тренувань у третій та четвертій групах. Зміна показників тестів: перекид вперед, перекид назад, стійка на руках, переворот боком (“колесо”), два перекиди вперед у темпі з обертанням на 360° у першій і другій групах мають несиметричний характер і незначні відрізнення, хоч загальна тенденція в бік збільшення оцінок у балах чітко простежується, для третій і четвертій груп ці зміни більш наочні, розподіли мають симетричний характер. Для третьої групи максимум розподілу зсунутий до області значень 4,2 бала, а для четвертої групи – 5,0 балів відносно значення 3,2 бала для першої і другої груп. Більш того, у третій і четвертій групах ці значення більш однорідні, що чітко видно з амплітуди розподілу (рис. 3).

Рис. 3. Зміна ряду тестових показників з акробатики у дітей чотирьох груп початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі

- початкові (через рік занять);

- кінцеві (через два роки занять).

У четвертому розділі “Аналіз основних засобів і методів тренування, що використовуються на етапі початкової підготовки в акробатичному рок-н-ролі” визначено співвідношення основних структурних компонентів тренування.

Протягом двох років занять у чотирьох навчально-тренувальних групах застосовувались різні у відсотковому відношенні засоби з видів підготовки. Протягом першого року занять у першій групі навчання техніці акробатичного рок-н-ролу складало 50% тренувального часу, інші 50% приділялися загальній і спеціальній фізичній підготовці. У другій групі, поряд із традиційними засобами акробатичного рок-н-ролу - 50% тренувального часу, проводилися заняття з хореографії -25%, ОФП та СФП - 25%. У третій групі крім засобів акробатичного рок-н-ролу - 50%, проводилися заняття з акробатичної підготовки -25% і ОФП та СФП - 25%. У четвертій групі 30% тренувального часу приділялося навчанню техніці акробатичного рок-н-ролу (з яких 20% складали базові і 10% - підводячі та розвиваючі вправи), 40% приділялося спеціальній фізичній підготовці, комплексам спеціально-підготовчих вправ, розроблених і складених із засобів хореографії –10% і акробатики –10%, загальнорозвиваючим вправам, іграм і ігровим вправам – 10%. Співвідношення структурних компонентів тренувального процесу на етапі початкової підготовки першого року навчання в акробатичному рок-н-ролі в цих групах представлено на
рис. 4.

Група I |

Група II |

Група III |

Група IV

Рис. 4. Засоби спортивного тренування в акробатичному рок-н-ролі для чотирьох груп дітей у перший рік навчання

- навчання техніці акробатичного рок-н-ролу,

- загальна та спеціальна фізична підготовка,

- хореографія, - акробатика, - загальнорозвиваючі вправи й ігри.

Відсоткове співвідношення засобів тренування на другий рік навчання показано на рис. 5, де у першій контрольній групі співвідношення засобів було традиційним: 50% - навчання техніці, 50% - ЗФП і СФП.

Група I |

Група II |

Група III |

Група IV

Рис.5. Засоби спортивного тренування в акробатичному рок-н-ролі для чотирьох груп дітей на другий рік навчання

- навчання техніці акробатичного рок-н-ролу,

- загальна та спеціальна фізична підготовка,

- хореографія, - акробатика, - хореографія й акробатика.

У другій і третій групах зокрема навчання техніці акробатичного рок-н-ролу – 50%, 25% тренувального часу було відведено хореографічній та акробатичній підготовці, 25% відводилося загальній і спеціальній фізичній підготовкам. Розподіл засобів спортивного тренування у четвертій експериментальній групі такий: 40% - навчання техніці акробатичного рок-н-ролу, 30% - ЗФП і СФП, по 15% - хореографічній та акробатичній підготовці.

Зміни інтегрального показника ЗФП по чотирьох групах за перший рік склали: у першій групі – 17%, другій – 12%, третій – 19%, четвертій – 27%; за другий рік: у першій групі – 12%, у другій – 10%, у третій та четвертій по 14%; відповідно за два роки: у першій групі – 31%, другій – 28%, третій – 33%, четвертій – 42% (рис. 6).

Рис. 6. Зміна інтегрального показника ЗФП по 1-4 групам за два роки навчання

За перший рік приріст інтегральних показників ЗФП в усіх чотирьох групах більший, ніж за другий рік. Нами було виявлено, що приріст до вихідних даних за показниками силової підготовки склав у четвертій групі 55,3%, у третій – 46,2% і у другій та першій 25,5% і 36,7% відповідно. Поступове зростання швидкісних показників відбувалося протягом всього періоду експерименту, але в четвертій групі на другому році занять було помічено значний приріст у розвитку швидкісних можливостей. Протягом двох років експерименту показники гнучкості покращувались у всіх групах, дещо менше ці показники змінилися у першій групі. Спостерігається різниця в розвитку гнучкості у дівчат та хлопчиків. Основним критерієм для визначення витривалості були показники ІГСТ. Зміни в четвертій групі склали – 42%, першій – 33%, третій – 32%, другій – 26%. Найбільший приріст результатів по тестах: сполучення рухів різними частинами тіла (54%), збереження рівноваги (72%) спостерігався в четвертій групі.

Зміна інтегральних показників СФП у чотирьох групах до кінця другого року навчання склала у першій групі – 25%, другій групі – 24%, третій – 26%, четвертій – 31% (рис. 7).

Зміна інтегрального показника з акробатики у чотирьох групах до кінця другого року навчання склала: у першій групі – 13%, другій – 14%, третій – 15%, четвертій – 18%.

Зміна інтегрального показника з хореографії у чотирьох групах до кінця другого року навчання склала: у першій групі – 7%, другій – 12%, третій – 6%, четвертій – 12%.

Рис. 7. Приріст інтегральних показників підготовки юних спортсменів протягом другого року навчання

Найбільш високий відсоток приросту інтегральних показників у четвертій групі: ЗФП – 14%, СФП – 31%, акробатика – 18%, хореографія – 12%, що свідчить про ефективність методики застосування розроблених комплексів вправ цільового призначення.

У п’ятому розділі “Аналіз та узагальнення результатів дослідження” проведено кореляційний аналіз факторів, які впливають на спеціальну підготовку юних спортсменів, визначено модельні характеристики й оціночні шкали рухової підготовленості. Виявлено 180 тісних і середніх кореляційних зв’язків між показниками СФП та іншими видами підготовки, які свідчать про складну структуру формування рухових навичок у юних спортсменів.

Була визначена кореляційна залежність результатів усіх 55-ти тестів зі спеціальної підготовленості у юних спортсменів четвертої групи. У результаті факторизації матриці кореляцій 55 показників тестування виділено п’ять статистично незалежних факторів. Сумарний внесок даних факторів до загальної дисперсії вибірки склав 72%, причому перша група факторів склала 42% , друга – 13%, третя – 7%, четверта і п’ята разом – 10% (табл. 1.).

Таблиця 1.

Факторна структура рухової підготовленості

№ | Назва тестів | Фактори

1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

1 | Вік, років | -0,46 | -0,44 | 0,12 | 0,16 | -0,11

2 | Зріст, см | -0,36 | -0,44 | 0,70 | 0,16 | -0,22

3 | Вага, кг | -0,14 | -0,57 | 0,71 | 0,03 | -0,18

4 | Човниковий біг 10х5 м, с | 0,72 | 0,23 | -0,14 | -0,16 | 0,32

5 | Життєва ємність легенів, л | -0,60 | -0,26 | 0,41 | 0,15 | -0,05

6 | Кистьова динамометрія, кг | -0,67 | -0,48 | 0,30 | -0,05 | 0,05

7 | Біг 5 с на місці , рази | -0,72 | -0,42 | -0,05 | -0,17 | -0,07

8 | Стрибок у довжину з місця, см | -0,47 | -0,46 | 0,29 | 0,51 | -0,19

9 | Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, рази | -0,82 | -0,04 | 0,13 | 0,28 | 0,09

10 | Піднімання ніг у висі 90, рази | -0,39 | -0,52 | 0,30 | -0,06 | -0,19

11 | Сід кутом руки в боки, с | -0,73 | 0,03 | -0,03 | 0,26 | 0,12

12 | Міст із положення лежачи, бали | 0,01 | 0,73 | -0,15 | 0,05 | -0,24

13 | Нахил з лави, см | 0,10 | 0,70 | 0,46 | 0,27 | 0,21

14 | Нахил уперед сидячи, ноги нарізно, бали | -0,14 | 0,85 | 0,04 | 0,20 | 0,14

15 | Шпагати правою, лівою, подовжній, бали | -0,24 | 0,77 | 0,35 | -0,02 | 0,18

16 | Піднімання ноги біля гімнастичної стінки, бали | -0,30 | 0,29 | 0,44 | 0,58 | -0,06

17 | Стрибок з поворотом, бали | -0,20 | -0,06 | -0,45 | 0,60 | 0,30

18 | Сполучення руху рук, тулуба, ніг, бали | -0,49 | 0,32 | -0,13 | -0,35 | -0,47

19 | Переключення з одного руху на інший, бали | -0,72 | -0,11 | -0,22 | 0,02 | -0,55

20 | Ходьба по прямій лінії, см | -0,81 | -0,16 | 0,16 | -0,11 | 0,11

21 | Зберігання рівноваги, с | -0,83 | 0,06 | 0,27 | -0,12 | -0,18

22 | Диференціація часових характеристик, с. | 0,40 | 0,29 | -0,03 | -0,11 | -0,77

23 | ІГСТ, % | -0,61 | 0,20 | -0,27 | 0,24 | -0,22

24 | Стрибок угору поштовхом двома, см | -0,47 | -0,08 | -0,48 | 0,15 | -0,26

25 | Біг 20 м, с | 0,44 | 0,30 | 0,27 | -0,32 | -0,13

26 | 4-и „хопи”, 4-и „кіки”, бали | -0,74 | 0,27 | 0,16 | -0,05 | -0,16

27 | Подвійні „хопи”, бали | -0,66 | 0,18 | 0,16 | -0,10 | 0,26

28 | „Піджими”, подвійні „піджими”, бали | -0,71 | 0,20 | 0,21 | -0,33 | 0,29

29 | „Кік-степ” над лавою, бали | -0,86 | -0,34 | -0,17 | 0,00 | -0,04

30 | „Кік - бол – ченч”, бали | -0,61 | -0,09 | -0,35 | 0,42 | 0,16

продовження табл. 1

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

31 | Основний хід , бали | -0,65 | 0,18 | -0,35 | -0,36 | -0,15

32 | Стрибок поштовхом двома в угрупуванні, бали | -0,65 | 0,14 | 0,24 | -0,10 | 0,48

33 | Основний хід з доторканням стрічки (30с), бали | -0,78 | 0,12 | -0,07 | -0,28 | 0,20

34 | Обертання, подвійні обертання в обидва боки, бали | -0,77 | -0,20 | -0,10 | -0,42 | 0,02

35 | Піруети в обидва боки, бали | -0,87 | -0,19 | -0,19 | -0,07 | 0,17

36 | Перекид уперед, бали | -0,83 | -0,24 | -0,23 | -0,19 | -0,17

37 | Перекид назад, бали | -0,91 | -0,22 | -0,02 | -0,11 | 0,10

38 | Стійка на руках, бали | -0,78 | -0,23 | -0,26 | 0,10 | 0,23

39 | Переворот боком („колесо”), бали | -0,71 | 0,02 | -0,45 | 0,37 | 0,03

40 | Стійка - міст, перекидання на дві, бали | -0,69 | 0,58 | 0,08 | 0,06 | 0,00

41 | Два перекиди вперед у темпі, стрибок з поворотом на 360?, бали | -0,81 | -0,22 | -0,11 | -0,10 | 0,32

42 | Рондат , бали | -0,84 | -0,06 | 0,08 | -0,09 | 0,08

43 | Курбет , бали | -0,89 | -0,07 | 0,05 | -0,20 | 0,08

44 | Перекидання вперед, бали | -0,80 | 0,50 | 0,00 | 0,11 | 0,02

45 | Перекидання назад, бали | -0,78 | 0,49 | -0,11 | 0,05 | -0,01

46 | Перше і друге port de bras, бали | -0,47 | 0,44 | 0,17 | 0,42 | -0,14

47 | Battement tendu simpl по 6 і 3 позиціям, бали | -0,31 | 0,61 | 0,11 | 0,11 | -0,28

48 | Demi і grand plie по 6-ій позиції, бали | -0,77 | 0,02 | 0,03 | -0,26 | -0,01

49 | Grand battement jetй ?о 6 і 3 позиціям, бали | -0,41 | -0,22 | -0,49 | 0,29 | -0,06

50 | Relevйr lent ?а 45? по 6 і 3 позиціям, бали | -0,75 | 0,33 | -0,10 | -0,08 | -0,17

51 | Relevйr ?а двох і одній нозі (на низьких і високих напівпальцях, на витягнутих ногах і з demi plie), бали | -0,61 | 0,28 | -0,05 | -0,28 | -0,03

52 | Battement tendu „з натиском”, бали | -0,80 | 0,33 | 0,10 | 0,12 | -0,23

53 | Battement developpe, бали | -0,77 | -0,15 | 0,07 | 0,14 | -0,15

54 | Проплескати ритмічний малюнок музичного твору (дитячої популярної пісні), бали | -0,58 | 0,17 | 0,15 | -0,14 | 0,37

55 | Український або сюжетний етюд на 64 такти 2/4, бали | -0,59 | 0,44 | 0,10 | -0,21 | -0,07

Загальний внесок в дисперсію % | 41,63 | 12,99 | 7,20 | 5,76 | 5,31

У головному факторі з високим коефіцієнтом значення (42%) визначені показники, що характеризують розвиток швидкісних і силових здібностей, координації, спритності і стану вестибулярної функції. Так, на підставі факторного аналізу раціональним варіантом планування учбово-тренувального процесу є такий, коли на заняттях по ЗФП застосовуються комплекси вправ, спрямовані на розвиток перерахованих вище якостей і здібностей.

На заняттях по СФП необхідно приділяти увагу „обертальній” підготовці, спеціально-підготовчим вправам, які підводять до освоєння базових елементів акробатичного рок-н-ролу, помірковано розвивати спеціальну витривалість (основний хід з торканням стрічки, 30с). Хореографічні вправи необхідно виконувати з підйомом на носки.

Усі тестові показники по акробатиці ввійшли в головний фактор, що вказує про важливе значення акробатичної підготовки дітей на початковому етапі навчання.

Ґрунтуючись на результатах кореляційного і факторного аналізів, результатах педагогічного експерименту, визначено модельні характеристики рухової підготовки юних спортсменів (табл.2).

Таблиця 2.

Модельні характеристики

Група

Тест | І+?Й+ЙЙЙ | ЙV | П

Човниковий біг 10х5 м, с | 27,3 | 1,8 | 26,0 | 1,6 | 25,5 | 1,5

Життєва ємність легенів, л | 1,3 | 0,3 | 1,5 | 0,2 | 1,5 | 0,1

Згинання й розгинання рук в упорі лежачи, раз | 13 | 5 | 21 | 2 | 22 | 1

Сід кутом руки в боки, с | 15,3 | 4 | 17,0 | 2 | 17,0 | 1

Зберігання рівноваги, с | 5,4 | 1,3 | 6,3 | 0,6 | 6,5 | 0,3

„Кік-степ” над лавою, бали | 4,9 | 0,4 | 5,5 | 0,2 | 5,6 | 0,1

Основний хід з торканням стрічки (30с), бали | 4,9 | 0,4 | 5,6 | 0,2 | 5,6 | 0,1

Переворот боком („колесо”), бали | 4,4 | 0,6 | 5,4 | 0,3 | 5,6 | 0,1

Два перекиди уперед у темпі, стрибок з обертом на 360?, бали | 4,1 | 0,6 | 5,4 | 0,2 | 5,5 | 0,1

Battement tendu „з натиском”, бали | 4,7 | 0,5 | 5,7 | 0,2 | 5,7 | 0,1

Значення 10-ти модельних показників (М) розраховані за результатами тестування групи спортсменів, призерів (П) змагань, вони представлені у правому стовпчику таблиці (група призерів складається з трьох спортивних пар), також приводяться середнє арифметичне значення () та середнє квадратичне відхилення () для груп (І+?Й+ЙЙЙ) ? (ЙV).

Результати у першій, другій і третій групах значно нижчі від значень модельних характеристик, розрахованих на підставі результатів тестування групи призерів. У спортсменів ІV групи середньостатистичні показники знаходяться поблизу призначених модельних характеристик, дві пари з призерів змагань є спортсменами цієї групи.

Методом зворотної покрокової регресії були отримані статистичні регресійні моделі, які описують взаємозв’язок між найбільш інформативними контролюючими тестами (Т29 – „кік-степ” над лавкою, Т33 – основний хід з торканням стрічки) і показниками рухової підготовленості юних спортсменів:

Т29 = -0,399181 + 0,60575 * Т19 + 0,0327893 * Т20,

де Т19 – переключення з одного руху на другий, Т20 – ходьба по прямій лінії;

Т33 = -4,47235 + 0,202262 * Т21, де Т21 – зберігання рівноваги.

З урахуванням модельних характеристик і факторів, які впливають на рівень підготовки на початковому етапі навчання складені оціночні шкали, які можуть бути використані для отримання інформації про ефективність обраних напрямків в тренувальному процесі (табл. 3 ).

Таблиця 3.

Оціночні шкали спеціальної рухової і фізичної підготовленості юних спортсменів в акробатичному рок-н-ролі на етапі початкової підготовки (після двох років занять).

№ | Тести | Результати | Бали

1 | 2 | 3 | 4

Загальна фізична підготовка

4. | Човниковий біг 10х5 м, с | 25,5

26,5

27,5 | 6,0

5,0

4,0

7. | Біг 5с на місці, рази | 22

20

18 | 6,0

5,0

4,0

9. | Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, рази | 23

21

13 | 6,0

5,0

4,0

10. | Піднімання ніг у висі, рази | 19

18

16 | 6,0

5,0

4,0

11. | Сід кутом руки в боки, с | 18

17

16 | 6,0

5,0

4,0

14. | Нахил уперед сидячи, ноги нарізно, бали | а) торкання грудьми підлоги,

б) торкання головою підлоги

в) торкання головою ніг (ноги разом)

г) торкання головою ніг пружним рухом | 6,0

5,5

4,0

3,5

продовження табл. 3

1 | 2 | 3 | 4

16. | Піднімання ноги біля гімнастичної стінки, бали | 90 і вище:

а) самостійно

б) за допомогою

80-85:

в) самостійно

г) за допомогою |

6,0

5,5

4,0

3,5

20. | Ходьба по прямій лінії, см | 75

65

55 | 6,0

5,5

4,0

21. | Збереження рівноваги, с | 6,8

6,3

5,4 | 6,0

5,0

4,0

24. | Стрибок угору поштовхом двома, см | 26,0

24,5

19,0 | 6,0

5,0

4,0

Спеціальна фізична підготовка

26. | 4 “хопи” , 4 “кіки”, бали | Виконання у відповідності з усіма вимогами

Порушення однієї з вимог

Порушення двох вимог |

6,0

5,0

4,0

27. | Подвійні “хопи”, бали | Виконання у відповідності з усіма вимогами

Порушення однієї з вимог

Порушення двох вимог |

6,0

5,0

4,0

28. | “Піджими”, подвійні “піджими”, бали | Те ж саме | Те ж саме

29. | “Кік-степ” над лавою, бали | „-” | „-”

30. | “Кік-бол-ченч”, бали | „-” | „-”

31. | Основний хід, бали | „-” | „-”

33. | Основний хід з доторканням стрічки, бали | „-” | „-”

34. | Обертання, подвійні обертання в обидва боки, бали | „-” | „-”

35. | Піруети в обидва боки, бали | „-” | „-”

Акробатика

41. | Два перекиди вперед у темпі, стрибок з обертом на 360, бали | Бездоганне виконання

Нечіткість у виконанні повороту і приземлення

Помилки у виконанні перекиду | 6,0

5,0

4,0

продовження табл. 3

1 | 2 | 3 | 4

42. | Рондат, бали | Бездоганне виконання

При виконанні зсув з однієї лінії рук і ніг

Значні помилки у виконанні | 6,0

5,0

4,0

43. | Курбет, бали | Бездоганне виконання

Уповільнене виконання

Значні помилки у виконанні | 6,0

5,0

4,0

Хореографія

52. | Вattement tendu з “натиском”, бали | Бездоганне виконання

Завернутість стопи

Недотягнутість ніг | 6,0

5,0

4,0

53. | Battement developpe, бали | Бездоганне виконання

Нога виймається нижче 90 | 6,0

5,0

ВИСНОВКИ

1. Аналіз науково-методичної літератури і практичного досвіду діяльності тренерів з акробатичного рок-н-ролу показав, що підготовка спортсмена на початковому етапі навчання заснована на гармонійному сполученні фізичного розвитку, різнобічної рухової підготовки і функціонального забезпечення, необхідного для подальшого ефективного удосконалювання в обраному виді спорту. Разом з тим, у теорії і практиці акробатичного рок-н-ролу недостатньо досліджені і систематизовані засоби тренування, що використовуються на етапі початкової підготовки, відсутні навчальні програми по виду спорту, не розроблені нормативи по загальній і спеціальній фізичній підготовці спортсменів.

2. На підставі педагогічних спостережень під час тренувальних занять і опитування тренерів був проведений добір вправ у комплекси з урахуванням координаційної складності, фізичного навантаження, відповідності вихованню фізичних якостей і відносин дітей до запропонованих вправ. У результаті педагогічного експерименту був визначений принциповий підхід по розробці комплексів вправ по ЗФП, СФП, акробатиці і хореографії, які повинні відповідати: а) базовим вправам акробатичного рок-н-ролу; б) віку і вихідному рівню фізичного розвитку дітей; в) всебічному і гармонійному розвитку дитини; в) варіативності фізичного навантаження.

3. За результатами анкетування тренерів і вивчення передового практичного досвіду нами виявлено відсоткове співвідношення засобів тренування. Найбільш ефективною є методика тренування, при якій у перший рік навчання: 30% тренувального часу приділялося навчанню техніці акробатичного рок-н-ролу (з яких 20% складали базові і 10% - підводячі та розвиваючі вправи), 40% приділялося спеціальній фізичній підготовці, комплексам спеціально-підготовчих вправ, розроблених і складених із засобів хореографії – 10% і акробатики –10%, загальнорозвиваючим вправам, іграм і ігровим вправам – 10%.; у другий рік навчання: 40% тренувального часу приділялося навчанню техніці акробатичного рок-н-ролу, 30% – загальній і спеціальній фізичній підготовці, по 15% складають комплекси спеціально-підготовчих вправ, із засобів хореографії й акробатики. Усі комплекси вправ були складені з урахуванням особливостей обраного виду спорту.

4. Результати порівняльного аналізу динаміки поліпшення спеціальної рухової і фізичної підготовленості юних спортсменів у чотирьох навчально-тренувальних групах і результати спортивних змагань дітей четвертої експериментальної групи, підтверджують перевагу обраної методики тренування в цій групі з застосуванням, розроблених нами комплексів вправ цільової спрямованості.

5. Установлено, що зміни інтегральних показників по видах підготовки в четвертій групі достовірно перевищують показники в інших групах окрім хореографії:

- ОФП - у першій групі – 31%, у другій – 28%, у третій – 33%, у четвертій – 42%;

- СФП - у першій групі – 25%, у другій групі – 24%, у третій – 26%, у четвертій – 31%;

- акробатика - у першій групі – 13%, у другій – 14%, у третій – 15%, у четвертій – 18%;

- хореографія - у першій групі – 7%, у другій – 12%, у третій – 6%, у четвертій – 12%.

6. За допомогою факторного аналізу визначені найбільш інформативні показники, якими є тести за видами підготовки і виявлена цільова спрямованість комплексів вправ: ЗФП – розвиток швидкісних і силових здібностей, координації, формування вестибулярної функції; СФП – розвиток різнобічної рухової підготовленості, “обертальна” підготовка; хореографія – переважне виконання вправ з підйомом на носки; акробатика – придбання навички у виконанні базових елементів.

7. На підставі результатів кореляційного і факторного аналізів, результатів педагогічного експерименту визначені модельні характеристики рухової підготовленості юних спортсменів: човниковий біг 10х 5м – 25,5 с; біг 5 с на місці - 22 рази; згинання, розгинання рук в упорі лежачи – 23 рази; сід кутом руки в боки – 18 с; зберігання рівноваги – 7 с; „кік-степ” над лавою – 5,7 балів; основний хід з торканням стрічки – 5,7 балів; переворот боком („колесо”) – 5,7 балів; два перекиди уперед у темпі, стрибок з обертом на 360 - 5,6 балів; battement tendu з натиском – 5,8 балів. З урахуванням модельних характеристик і факторів, які впливають на рівень підготовки на початковому етапі навчання, складені оціночні шкали з 25 тестів зі спеціальної рухової і фізичної підготовки юних спортсменів.

8. Дослідження, що проведено, не вичерпує всіх проблем, пов'язаних з оптимізацією тренувального процесу на етапі початкової підготовки, а ставить ряд питань, що стосується розробки навчальних програм по виду спорту і поліпшення спортивних результатів на всіх етапах підготовки в акробатичному рок-н-ролі .

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Луценко Л.С., Муллагильдина А.Я., Листунова С.И. Основные проблемы тренировочного процесса юных спортсменов в акробатическом рок-н-ролле (по результатам анкетирования) // Педагогіка, психологія та медико–біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. / За ред. Єрмакова С.С. - Харків: ХППІ, 1999. - № 6. – С. 43-46.

2. Луценко Л.С.,


Сторінки: 1 2