У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕЛЬНИК ІГОР ЄВГЕНОВИЧ

УДК 658.821

РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ПОСЛУГ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація
управління підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Київ

2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Європейському університеті

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Ареф’єва Олена Володимирівна,
Європейський університет (м. Київ),

зав. кафедрою економіки.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,
Козьменко Сергій Миколайович,

Сумський державний університет, (м. Суми).
професор кафедри управління;

кандидат економічних наук, доцент

Ткаченко Юрій Володимирович
Державний інститут підготовки кадрів,
проректор з науково-дослідної роботи доцент кафедри економіки підприємства (м. Київ).

Провідна установа: Національний університет “Львівська політехніка”
Міністерство освіти і науки України,

кафедра логісти та маркетингу (м. Львів).

Захист відбудеться “25” лютого 2005 р. о 15-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К 26.063.01 у Європейському університеті за адресою: 03115, м. Київ, бульв. Академіка Вернадського, 16-в

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Європейського університету за адресою: 03115, м. Київ, бульв. Академіка Вернадського, 16-в

Автореферат розісланий “25” січня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.П. Луцій

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Сучасний стан економіки України характеризується відносною економічною стабільністю, що створює сприятливі умови для подальших структурних трансформацій та динамічного розвитку галузей національної економіки, зокрема сфери послуг. Саме у цієї сфері, що є соціально значущою для населення країни, створюються споживчі вартості, які задовольняють найширші людські потреби.

Актуальність теми дослідження зумовлена динамікою ринкових перетворень, підвищенням рівня конкуренції та зростаючими вимогами до забезпечення дієвості бізнесу у мінливому зовнішньому середовищі. Протягом всього періоду економічних трансформацій сфера послуг зазнала значних позитивних змін, які в основному характеризуються привабливими кількісними показниками, досягнутими завдяки переважно екстенсивним факторам розвитку. Але сьогодні ці фактори вже не забезпечують необхідну номенклатуру та якість послуг, адекватних вимогам сучасного ринку і зростаючим потребам споживачів.

Реалізація стратегії розвитку сфери послуг вимагає від підприємств пошуку нових шляхів подальшої інтенсифікації своєї діяльності, здійснення докорінних змін у підходах до організації і управління бізнесом. Існує нагальна потреба у застосуванні новітніх методів, технологій та інструментів адаптації підприємств до мінливих умов зовнішнього середовища, здатних найбільш повно реалізувати їх організаційно-управлінський та виробничий потенціал на ринку.

Одним із високоефективних методів перепроектування бізнесу є реінжиніринг, який досить широко використовується фірмами та підприємствами у розвинутих країнах. Сучасні підходи щодо теоретичного обґрунтування наукових аспектів та методичних підходів практичного втілення реінжинірингу бізнес-процесів досліджені і розроблені відомими зарубіжними вченими: М. Хаммером, Дж. Чампою, Т. Давенпортом, М. Робсоном, Ф. Уллахом, Е. Фрезе, Ф. Хілом та іншими. В останній час найбільшу увагу розробці проблем формування та реалізації процесів реінжинірингу приділяють вчені країн-членів СНД: З. Айвазян, О. Ареф’єва, Л. Бляхман, М. Бородатова, П. Забєлін, С. Козьменко, В. Мединский, Є. Ойхман, В. Тарасов.

Дослідники переконують, що саме реінжиніринг бізнес-процесів здатний забезпечити докорінну трансформацію управлінською-виробничої системи підприємств і дозволяє суттєво підвищити конкурентоспроможність та ефективність їхньої діяльності, допомогти їм завоювати нові ринки збуту, перейти на якісно новий рівень у конкурентному ринковому середовищі.

В Україні дослідженню еволюції і, особливо, методичному забезпеченню впровадження реінжинірингу до останнього часу приділялося мало уваги, більшість робіт присвячені саме реструктуризації підприємств як цілісного господарського комплексу.

Проте на сьогодні залишається майже не розробленою проблема створення і практичного втілення методики організації і реалізації реінжинірингу на підприємствах сфери послуг, що і визначає актуальність дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до плану науково-дослідних робіт Європейського університету: “Наукові основи економічної адаптації підприємства в умовах трансформації економіки” (номер державної реєстрації 0101U007350). Особисто автором визначено: роль, місце та специфіку діяльності підприємств сфери послуг у ринковому середовищі бізнесу; методи та технології реалізації стратегії підприємств на підставі перепроектування як бізнесу господарюючого суб’єкта в цілому, так і в результаті трансформування його внутрішніх змінних на основі переходу до управління бізнес-процесами у середині підприємства.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у науково-теоретичному обґрунтуванні, уточненні наукових положень, розробці методичних та організаційних засад реінжинірингу на підставі переходу від функціонально-виробничої до процесно-орієнтованої системи організації та управління бізнесом підприємства, а також прикладних методичних рекомендацій щодо впровадження реінжинірінгу бізнес-процесів на підприємствах сфери послуг різних форм власності.

Відповідно до визначеної мети у дисертаційній роботі поставлені такі наукові завдання:

дослідження з системних позицій теоретичних розробок і досвіду практичної діяльності з питань реалізації стратегії підприємств сфери послуг завдяки сучасному технологічно-інструментальному забезпеченню перепроектування бізнесу;

визначення специфіки діяльності підприємств різних форм власності щодо створення послуг з лікування, оздоровлення та відпочинку населення;

обґрунтування суті, ролі і місця бізнес-процесів у забезпеченні стрибкоподібних якісних змін конкурентоспроможності підприємства у зовнішньому середовищі;

визначення умов і дослідження чинників реалізації технології реінжинірингу бізнес-процесів (РБП) на підприємстві;

дослідження факторів формування стійкого функціонування підприємств санаторно-курортного комплексу АРК;

визначення і обґрунтування складових системи управління підприємством на засадах реінжинірингу бізнес-процесів;

розробка агрегованої методики перепроектування бізнес-процесів підприємств на засадах реінжинірингу та з використанням інструментів стратегічного управління;

опрацювання системи інформаційно-організаційного забезпечення реінжинірингу бізнес-процесів.

Об’єктом дослідження є процес перепроектування бізнесу підприємства на засадах реінжинірингу бізнес-процесів.

Предметом дослідження є теоретичні, науково-методичні та практичні аспекти реінжинірингу на підприємствах сфери послуг.

Методи дослідження. Дисертаційна робота ґрунтується на синтезі сучасної економічної теорії, стратегічного планування і управління, економіки підприємства і організації виробництва. При виконанні роботи застосовувалися як загальнонаукові економічні методи, так і спеціальні методи та прийоми наукового пізнання. За допомогою історичного методу досліджена еволюція та ретроспектива підходів до формування прийомів та методів, а також технологій і інструментів реалізації цілей підприємств у зовнішньому середовищі. На основі теоретичного узагальнення проаналізовано процес виникнення та впровадження реінжинірингу в практичну діяльність підприємств.

Монографічний аналіз покладений в основу визначення технологій та інструментів підвищення ефективності бізнесу та забезпечення якісних позитивних змін щодо конкурентоспроможності підприємств у зовнішньому середовищі.

Економіко-математичні методи у процесі дослідження використовувалися для встановлення впливу показників фінансово-господарської діяльності підприємства санаторно-курортного комплексу на вибраний узагальнюючий.

Метод декомпозиції та агрегації використано при розробці методики реінжинірингу з використанням методу аналізу ієрархій.

Під час виконання дисертаційного дослідження також були використані методи графоаналітичного моделювання, формалізації та експертних оцінок.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у поглибленні теоретичних основ застосування реінжинірингу підприємствами сфери послуг, визначенні місця реінжинірингу бізнес-процесів в системі управління підприємством, формуванні методики розробки і реалізації РБП суб’єктами господарської діяльності сфери послуг, що дозволяє на підставі кардинального перепроектування бізнесу зміцнити його конкурентне становище на ринку.

Вперше:

Запропоновано розроблену агреговану методику реінжинірингу бізнес-процесів на основі методу аналізу ієрархій; встановлено визначальні блоки системи інформаційного та організаційного забезпечення реінжинірингу, визначені складові елементи та зв’язок між ними у процесі формування процесного ланцюжка в середині підприємства, що дають можливість досягнути стрипкоподібних якісних змін у підвищенні конкурентоспроможності підприємства у зовнішньому середовищі.

Удосконалено:

визначення суті бізнес-процесів господарської діяльності підприємств сфери послуг з урахуванням специфіки створення кінцевого продукту та його соціально-економічної значущості для споживачів;

механізм визначення ключових факторів успіху підприємств рекреаційного комплексу для формування стратегічно орієнтованого конкурентного набору бізнес-поцесів;

модель організаційного забезпечення реінжинірингу для визначення узагальненого фактора розвитку підприємства з урахуванням впливу конкурентного оточення і внутрішніх процесних можливостей підприємств.

Дістало подальший розвиток:

комплексний підхід до реінжинірінгу бізнес-процесів як до ефективного інструмента досягнення якісних позитивних змін щодо конкурентоспроможності у зовнішньому середовищі на підставі визначення основних критеріїв бізнес-процесів підприємств сфери послуг;

технологія формування інформаційного забезпечення реінжинірингу на підставі створення інформаційно-координаційного центру в середині підприємства для перетворення вхідної інформації на внутрішній інформаційний ресурс.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення результатів дослідження полягає у розробці організаційно-методичних засад реінжинірингу на підприємствах сфери послуг АРК з використанням агрегації технологічного ланцюжка перепроектування бізнес-процесів та методу аналізу ієрархій як інструмента стратегічного управління.

Запропонований підхід дає змогу підприємствам сфери послуг активно реагувати на загрози зовнішнього оточення і досягати стрибкоподібних якісних змін у своєму конкурентоспроможному становищі на ринку.

Практична цінність результатів дослідження та пропозиції підтверджені практикою їхнього використання такими підприємствами, як ВАТ “Готельний комплекс “Україна” (довідка № 263/08 від 19 серпня 2004 р.), комунальне підприємство “Гостель “Москва” (довідка № 178/97-В від 14.04.04 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійним завершеним науковим дослідженням у якому викладено та обґрунтовано авторський підхід щодо застосування реіжинірингу на підприємствах сфери послуг; побудові агрегованої методики РБП; формуванні механізмів інформаційного та організаційного забезпечення реінжинірингу. Всі наукові результати, висновки та пропозиції, викладені у дисертації розроблені та отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Результати дослідження, як у теоретичному, так і в прикладному аспектах, доповідалися і були схвалені на Міжнародній науково-практичній конференції „Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти” (ЄУФІМБ, м. Київ, 2002, 2003); Міжнародній науково-практичній конференції “Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кредитної системи України (м. Харків, 2003); Международной междисциплинарной научно-практической конференции “Современные проблемы гуманизации и гармонизации управления” (м. Харків, 2003); Всеукраинской межвузовской научно-практической конференции “Управление социально-экономическим развитием регионов и АР Крым” (м.Симферополь, 2002); на Межвузовской (всеукраинской) научно-практической конференции аспирантов и студентов “Проблемы развития финансовой системы Украины и Крыма” (м.Симферополь, 2003).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 12 статей, у тому числі 7 у наукових фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій 6,74 д.а., з яких особисто автору належить 5,24 д.а.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Обсяг основного тексту дисертації становить 182 сторінок комп’ютерного тексту, в тому числі 14 таблиць та 28 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації викладено актуальність обраної теми, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення роботи, подано відомості щодо апробації дослідження.

У першому розділі – “Теоретичні основи реінжинірингу бізнес-процесів сфери послуг” досліджено науково-теоретичні аспекти розвитку та застосування реінжинірингу у системі управління підприємствами, визначено сутність бізнес-процесів, які відбуваються усередині підприємства та їхню роль і значення у досягненні цілей підприємствами у зовнішньому середовищі.

На основі проведеного узагальнення сучасних підходів щодо реалізації стратегій підприємства розкрито вплив виділених визначальних чинників та факторів реалізації бізнес-процесів на підприємствах сфери послуг.

В умовах подальшого розвитку ринкових відносин діяльність підприємств здійснюється під наростаючим впливом зовнішніх багатовекторних факторів, що є наслідком інформаційної революції та глобалізації бізнесу. Тому підприємство необхідно розглядати як складну відкриту технічно-технологічну та організаційно-економічну систему, яка відповідно до своїх функціонально-виробничих ознак має певну ієрархічну структуру управління і спрямовує їх на досягнення визначених цілей.

Доведено, що на сучасному етапі розвитку бізнес-середовища організація управління базується на функціонально-виробничій структурі створення кінцевого продукту і традиційний підхід вже є певною мірою гальмівним фактором підвищення конкурентоспроможності підприємств.

Еволюція сучасних теорій стратегічного планування і управління, економіки підприємства та організації виробництва, як показано в роботі, сприяє виникненню, науковому обґрунтуванню і практичному втіленню високоефективних технологій та інструментів докорінної реорганізації бізнесу підприємств, переходу їх із стадії нарощування кількісних показників до стану якісних змін, забезпечуючи сталий розвиток бізнесу у ринковому середовищі.

Проведене дослідження дозволило зробити висновок, що існуючі теоретичні підходи та практика діяльності підприємств свідчать, що на сьогодні ефективним інструментом є реінжиніринг бізнес-процесів (РБП). Виходячи з принципів реінжинірингу, діяльність господарюючих суб’єктів необхідно розглядати як інтегрований управлінсько-економіко-технологічний процес. В середині підприємства цей процес складається з множини окремих операцій, здійснюваних на різних техніко-технологічних рівнях і дозволяють (або не дозволяють) переходити від одного стану, процесу у зовнішньому середовищі до іншого. На відміну від інших відомих підходів до реорганізації бізнесу підприємств, РБП передбачає докорінне перепроектування відносин і зосередження уваги на системі взаємопов’язаних і взаємообумовлених бізнес-процесів.

Автором встановлено, що у теоретичному та практичному визначенні реінжинірингу бізнес-процесів базовими є три ключових положення: фундаментальність, радикальність та орієнтація на процеси. Ціль РБП полягає не в удосконаленні, реструктуризації чи модернізації, а саме у докорінному перепроектуванні бізнесу підприємства, досягнення цілей якого грунтується навнутрішніх бізнес-процесах.

Узагальнення свідчать, що на сьогоднішній день сформувалися два основних підходи щодо здійснення РБП: “з чистого аркуша”; зосередження на перепроектуванні певних напрямів, або на окремих внутрішніх змінах підприємства. В існуючих теоретичних обґрунтуваннях реінжинірингу увага переважно зосереджена на його застосуванні на великих підприємствах, однак суть реінжинірингу та практика його використання свідчать про доцільність його розповсюдження і на середні та малі підприємства, зокрема сфери послуг. Це визначається важливістю та значимістю послуг з оздоровлення, лікування та відпочинку як в економічному, так і соціальному вимірі. Такі послуги створюються завдяки реалізації певних бізнес-процесів з великим набором притаманних їм критеріїв (рис. 1.).

Рис. 1. Основні критерії бізнес-процесів підприємств сфери послуг.

З точки зору організаційно-функціональної побудови підприємства бізнес-процес є горизонтальним ланцюжком внутрішніх залежних між собою функціонально-виробничих дій, метою яких є створення кінцевої споживчої вартості, що забезпечує отримання доходу та прибутку.

Узагальнення науково-теоретичних положень та аналіз існуючих методичних підходів щодо реалізації РБП у діяльності підприємств дає підстави стверджувати, що послуги природно мають більш конкретну орієнтованість на споживача. Це потребує переосмислення суті бізнесу не як сукупності ієрархічно взаємопідлеглих найпростіших завдань, а як єдиного цілісного бізнес-процесу, головним завданням якого є мета - задоволення постійно зростаючих потреб споживачів.

У другому розділі “Дослідження чинників впливу на формування бізнес-процесів сфери послуг” – розглянуто макроекономічні чинники використання потенціалу сфери послуг Автономної Республіки Крим (АРК), здійснено факторний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу методом ланцюгової підстановки та проведено оцінку ефективності їх функціонування, побудовано регресійні моделі залежності узагальнюючого показника від визначених економічних.

Структурні перетворення, що відбулися в Україні протягом трансформаційного періоду певним чином відбилися на стані ефективності використання ресурсного потенціалу АРК. Теперішній стан санаторно-курортного комплексу відповідає латентному стану життєвого циклу, який характеризується деструктуризацією комплексу та припиненням його існування у колишньому вигляді.

Більшість суб’єктів господарської діяльності комплексу є леталентами, тобто перебувають у стадії диверсифікації, чи зміні профілю діяльності з відповідною перебудовою використовуваних технологічних процесів створення і реалізації послуг та зміною трудових ресурсів.

Аналіз стану галузі дає можливість виділити три визначальні групи проблем, що стримують розвиток санаторно-курортного комплексу і стримують підвищення його конкурентоспроможності. До основних груп відносяться: інфраструктурні, управлінські, організаційно-туристські.

Станом на 01.01.2004 первісна вартість основних засобів та нематеріальних активів санаторних оздоровчих та туристичних організацій становила 1707,8 млн. грн. Протягом останнього року вона збільшилась лише на 4,2%. При цьому зношеність основних фондів сягає понад 65%. На розвиток санаторіїв у 2003 р. спрямовано 68,5 млн. грн. капітальних вкладень, що становить лише 5,7% всіх інвестицій в АРК. Із держбюджету України на розвиток підприємств досліджуваної галузі було виділено 1,5 млн. грн. (2,1% інвестицій спрямованих в галузь).

Станом на 01.01.2004 р. обсяг прямих іноземних інвестицій у заклади санаторного типу АРК становив 95,3 млн. дол. США, з них 80,5% це інвестиції із Російської Федерації. Відповідно до цього формується і структура основних держав-партнерів в експорті санаторно-курортних послуг (рис. 2).

Розвиваючись переважно екстенсивними шляхом, галузь досягла певних позитивних змін за деякими напрямами. Так, порівняно з 1995 р. загальна кількість санаторно-оздоровчих організацій збільшилась на 77 одиниць, а загальна кількість наданих МЖОК – на 2,6 тис. місць.

Рис. 2. Основні держави-партнери в експорті санаторно-курортних послуг у 2003 році

Спостерігається також позитивна динаміка щодо кількості оздоровлених та відпочилих. За 2000-2004 рр. цей показник збільшився майже на 7%. Але суттєвим недоліком є те, що такий інтенсивний фактор, як завантаження готельних підприємств АРК, свідчить про кризовий стан галузі, середнє значення вказаного показника знаходиться на рівні 31,8%.

Поки що не створено ефективного дієспроможного механізму реалізації експортного потенціалу туристичних послуг Автономної республіки Крим. Протягом 2000-2003 рр. підприємствами, фірмами і організаціями туристичного комплексу надано послуг туристам (в середньому за рік) із 54-60 країн світу. При цьому майже 80% всього експорту послуг, подорожей та туризму припадає на Російську федерацію, а понад 15% - на Латвію та Білорусь.

Про складний стан у сфері розвитку послуг в АРК свідчить аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств. Від діяльності санаторно-оздоровчих та туристичних організацій частка одержаного прибутку в загальному обсязі цього показника по республіці становить лише 4,5%. В цілому ж від 33 до 35% підприємств досліджуваної сфери у періоді, що вивчався, працювали збитково, а рівень рентабельності становив лише 1,0%.

Для подальшого аналізу економічного стану, визначенню складових бізнес-процесів, були обрані такі підприємства (санаторії): “Алушта”, “Зоря”, “Київ”, “Ялта”.

В дисертаційному дослідженні для аналізу факторів, що впливають на результативність діяльності підприємств сфери послуг АРК, було використано факторний аналіз методом ланцюгової підстановки, універсальність і відносна простота якого дають змогу застосовувати його у практичній діяльності. З урахуванням того, що аналіз стану і динаміки підприємницької діяльності і реалізації бізнес-процесів сфери послуг може претендувати на достовірність лише за умов вибору обґрунтованої системи абсолютних та відносних показників, для аналізу було визначено такі показники: рентабельність виробничої діяльності, рентабельність продаж (обігу), рентабельність (доходність) капіталу.

Проведений аналіз показав, що майже усі показники на досліджуваних підприємств мають від’ємне значення. Основні негативні фактори зосереджені у площині ресурсозбереження, автоматизації виробництва, скорочення умовно-постійних витрат, реалізації використання інвестованого капіталу.

Для оцінки впливу обраних показників на узагальнюючий і для визначення напрямків підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності в дисертаційній роботі було використано також кореляційно-регресійний аналіз. Побудована регресійна модель дозволяє визначити ступінь впливу чинників на узагальнюючий показник “чистий виторг від реалізації”. Було визначено такі основні чинники: рентабельність продаж (Х1); чистий виторг на 1 грн. балансового прибутку (Х2); матеріаломісткість чистого виторгу (Х3); матеріаловіддача (Х4); витрати на 1 грн. чистого виторгу (Х5); витратовіддача (Х6); фондоємність чистого виторгу(Х7); фондовіддача (Х8); зарплатомісткість чистого виторгу(Х9 ).

На першому етапі була отримана модель мінімальної регресії виду:

У = -4744,051 Х1 – 15,639 Х2 – 4268,128 Х3 + 444,040 Х4 ––

14832,820 Х5 – 45958,013 Х6 – 3914, 123 Х7 – 783,756 Х8 ––

29629,240 Х9 + 73643,649. (1)

Далі, шляхом послідовних ітерацій, відповідно до отриманих значень Т - критерія Стьюдента та F – критерія Фішера, на четвертому етапі була отримана модель лінійної регресії, яка має вигляд:

У = - 13,600 Х1 + 6603,322 Х2– 22384,700 Х3 – 54209,698 Х4 –

- 3701,392 Х5 – 31182,101 Х6 +82295,068 (2)

Аналіз кореляції свідчить, що найбільша залежність показника “чистий виторг від реалізації” простежується з такими чинниками: матеріаловіддача, витрати на 1 грн. чистого виторгу, витратовіддача, зарплатомісткість чистого виторгу. З метою дотримання коректності використання обраної моделі отримані розрахункові результати порівнювалисяз табличним значенням F – критерію Фішера.

Складові моделі свідчать, що більшість значень оцінюваних чинників мають рівень вище середнього, однак матеріаловіддача знижує “чистий виторг від реалізації” нижче середнього рівня, а його вплив більший, а ніж сукупний вплив всіх інших чинників.

Проведений кореляційний аналіз виявив загальну тенденцію, притаманну усім досліджуваним підприємствам. Їм необхідно зосередити зусилля на кращому використанні матеріальних ресурсів, а також на підвищенні ефективності продаж. Результати проведеного дозволяють використовувати в практичній діяльності запропоновану модель для визначення закономірності зміни результативного показника залежно від стану та поведінки різних чинників; встановити, які з них є основними, а які другорядними.

У третьому розділі “Реінжиніринг у системі управління підприємствами в ринкових умовах господарювання” визначено базові підходи щодо трансформації системи управління підприємством на засадах реінжинірингу та основні її складові: розроблено технологію формування інформаційного забезпечення реінжинірингу, агреговану методику реінжинірингу на основі методу аналізу ієрархій, організаційне забезпечення реінжинірингу.

Визначальною складовою запропонованої у дисертації методики застосування реінжинірингу є інформаційне забезпечення докорінного перепроектування бізнес-процесів підприємства. Змістом цього етапу є створення усередині підприємства адекватної цілям реінжинірингу системи трансформації внутрішнього інформаційного поля у взаємопов’язані інформаційно-ресурсні потоки, що забезпечують максимальне відображення визначених бізнес-процесів. До того ж, така система стає центром узгодження інтересів зовнішнього і внутрішнього середовища діяльності підприємства та інструментом усунення протиріч на “вході” та “виході” суб’єкта економічної діяльності. Основні елементи такої системи наведено на рис. 3.

Запропонована система має більш високу кінцеву ефективність за рахунок відсутності затримуючих фільтрів та перешкод у вигляді функціональних підрозділів. Вона також дозволяє не тільки оперативнішому здійсненню моніторингу кожного окремого бізнес-процесу, а й більш дискретно і цілеспрямовано розподіляти інформаційні ресурси між ними залежно від доцільності, компетенції, функціональних та оперативних завдань кожної бізнес-команди.

Трансформація системи інформаційного забезпечення дає змогу ефективніше використовувати технологічні переваги реінжинірингу у поєднанні з інструментарієм стратегічного управління. В роботі розроблено практично орієнтовну методику реінжинірингу на основі методу аналізу ієрархій. При цьому загальні цілі реінжинірингу і стратегічного управління збігаються, і насамперед це стосується стратегічної мети бізнесу - здійснення якісного переходу на більш високий рівень конкурентного стану підприємства у ринковому середовищі.

Рис. 3. Схема взаємозв’язку інформаційних потоків в реінжинірингу.

З урахуванням специфіки діяльності підприємств сфери послуг автором виділені основні ключові фактори успіху (КФУ), які мають велике значення як інструмент зміцнення бізнесу. У подальшій розбудові методики, КФУ були використані для формування стратегічно орієнтованого конкурентного набору бізнес-процесів.

Спираючись на проведену експертну оцінку кожного із КФУ, в дослідженні було побудовано тризонну матрицю стратегічної важливості процесу, з аналізу якої вдалося визначити у якості пріоритетних наступні бізнес-процеси: аналіз діяльності конкурентів; визначення критеріїв (вимог) для підвищення якості послуг; формування інформаційної системи забезпечення бізнесу. Визначення стратегічно орієнтованого набору бізнес-процесів надало можливість інтеграції технологій РБП з методом аналізу ієрархій (МАІ), який за змістом є математичною процедурою для ієрархічного представлення елементів, що визначають суть будь-якої проблеми. Превагою методу є те, що він також дає можливість декомпонувати проблему і використати попарні порівняння, які виражають сутність взаємодії елементів в ієрархії. У загальному вигляді матриця попарних порівнянь для підприємств сфери послуг за визначеними бізнес-процесами має вигляд, наведений у табл. 1.

Таблиця 1

Матриця попарних порівнянь |

П1 | П2 | П3 | П4 | П5 | П6 | П7 | П8 | П9 | П10

П1 | 1 | 7 | 6 | 5 | 5 | 6 | 5 | 4 | 1/4 | 1/5

П2 | 1/7 | 1 | 1/6 | 7 | 1 | 5 | 4 | 4 | 1/5 | 1/7

П3 | 1/6 | 6 | 1 | 6 | 5 | 1/6 | 5 | 7 | 6 | 1/6

П4 | 1/5 | 5 | 1/6 | 1 | 7 | 4 | 4 | 5 | 1/4 | 1/5

П5 | 1/5 | 1/6 | 5 | 6 | 1 | 5 | 5 | 4 | 1/5 | 1/5

П6 | 1/6 | 1/5 | 6 | 5 | 6 | 1 | 7 | 6 | 1/4 | 1/6

П7 | 1/5 | 1/7 | 5 | 4 | 4 | 6 | 1 | 4 | 5 | 1/5

П8 | 4 | 7 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 1 | 4 | ј

П9 | 4 | 5 | 4 | 4 | 6 | 4 | 6 | 5 | 1 | ј

П10 | 5 | 7 | 6 | 5 | 5 | 6 | 5 | 4 | 4 | 1

У результаті розрахунків були отримані такі значення величин погодженості локальних пріоритетів матриці попарних порівнянь:

(найбільше власне значення суджень матриці) = 9,669;

ІП (індекс погодженості) = 0,238;

ВП (відношення погодженості) = 0,169.

На підставі отриманих даних зроблено висновок, що домінуючими факторами, які необхідно враховувати при кардинальному перепроектуванні бізнес-процесів під час проведення РПБ підприємств сфери послуг є: внутрішня система послуг; якість матеріально-технічного забезпечення, аналіз діяльності конкурентів; диференціація цін.

Запропонована методика являє собою практичний агрегований інструмент, що підвищує обґрунтованість вибору напрямів щодо здійснення технології реінжинірингу на базі поетапного встановлення та реалізації підходів з визначення: внутрішніх бізнес-процесів; ключових факторів успіху , а також виконання математичної процедури для ієрархічного представлення процесів.

З метою підвищення ефективності РБП розроблено механізм організаційного забезпечення реінжинірингу у системі управління підприємствами. Такий механізм має формуватися на основі процесного ланцюжка, головними складовими якого є: споживач – конкурентне оточення досягнення – НТП – скорочення життєвого циклу продукту – ресурсно-технологічне забезпечення підприємства. Це дозволяє застосовувати блочний підхід до побудови системи організаційного забезпечення РБП, який більш змістовно відповідає цілям реінжинірингу (рис. 3)

Рис. 3. Основні складові елементи методики організаційного забезпечення реінжинірингу.

Блочно-орієнтована система управління, як запропоновано в роботі, має ґрунтуватися на усвідомленні того, що у моделі майбутнього, яка повинна бути реалізована на засадах РБП, головними характеристиками бізнес-процесів є речове і вартісне врахування ресурсів на “вході” процесу і кінцевого продукту (послузі) на його “виході”. Така система спроможна більш ефективно реалізувати такі цілі підприємства як: перетворення, розширення, саморегулювання, розвиток.

ВИСНОВКИ

Виконане дисертаційне дослідження присвячено вирішенню актуальної проблеми науково-теоретичного обґрунтування і розробці прикладної методики втілення високоефективних технологій та інструментів докорінної реорганізації бізнесу підприємств сфери послуг на засадах реінжинірингу бізнес-процесів. Дисертаційна робота, грунтується на використанні наукових здобутків сучасних теорій стратегічного планування і управління, економіки підприємства та організації виробництва, менеджменту та підприємства і має результатом такі висновки.

1. В умовах глобалізації бізнесу та підвищеного впливу зовнішнього інформаційного середовища підприємство необхідно розглядати як цілісну самостійну одиницю, що являє собою складну відкриту технологічну та економіко-соціальну систему, яка відповідно до своїх функціонально-виробничих ознак має певну ієрархічну структуру управління, що спрямовує його на досягнення визначених цілей.

2. На етапі посттрансформаційних змін, в умовах наростаючої дії численних багатовекторних факторів зовнішнього середовища та формування активного жорстокого конкурентного оточення виникає нагальна потреба у застосуванні науковообґрунтованих прикладних методик втілення високоефективних технологій та інструментів докорінної реорганізації бізнесу підприємству сфери послуг, спрямованих на те, щоб перевести їх із стану нарощування кількісних показників на стадію якісних змін, здатних забезпечити сталий розвиток їх у ринковому середовищі.

3. Доведено, що у ринкових умовах досягнення стрибкоподібних позитивних змін у конкурентоспроможності підприємства можна забезпечити завдяки використанню високоефективного методу докорінного перепроектування (бізнесу-реінжинірингу) бізнес-процесів.

4. Розкрито, що в аспекті організаційно-функціональної побудови підприємства бізнес-процес являє собою горизонтальний ланцюжок внутрішніх залежних між собою функціонально-виробничих дій, метою яких є створення кінцевої споживчої вартості, що забезпечує отримання доходу та прибутку для підприємства і задоволення певних потреб для споживачів.

5. Структурні перетворення, що відбулися протягом періоду економічних трансформацій сформували передумови для деструктуризації санаторно-курортного комплексу АРК, що вимагає від більшості підприємств сфери послуг республіки або обирати шлях диверсифікації, або докорінно змінювати профіль діяльності.

6. Використання факторного аналізу методом ланцюгової підстановки та оцінка фінансово-господарської діяльності підприємств сфери послуг АРК застосування кореляційно-регресивного, оптимізація побудованих моделей дозволило стверджувати, що основними чинниками, які безпосередньо впливають на кінцеві результати їхньої діяльності є: матеріаловіддача; витрати на 1 грн. чистого виторг; витратовіддача; зарплатомісткість чистого виторгу.

7. З урахуванням сучасних тенденцій розвитку бізнес-середовищ запропоновано методику здійснення реінжинірингу, визначальною складовою якої є система трансформації внутрішнього інформаційного поля у взаємопов’язані інформаційно-ресурсні потоки, що забезпечує максимальну ефективність визначених бізнес-процесів. Запропонована система, по суті, є центром узгодження інтересів зовнішнього та внутрішнього середовища підприємств і водночас інструментом усунення протиріч на “вході” та “виході” суб’єкта економічної діяльності.

8. В складних умовах високої невизначеності впливу факторів зовнішнього середовища найбільший позитивний ефект може бути досягнутий підприємствами за умови інтеграції сучасних методів, технологій та інструментів зміцнення та розвитку бізнесу. У дисертації розроблено та обґрунтовано практично орієнтовану методику реінжинірінгу з використанням методу аналізу ієрархій. Дана методика являє собою агрегований інструмент вибору напрямків реінжинірінгу на базі поетапного визначення і реалізації наступних складових: внутрішніх бізнес-процесів, ключових факторів успіху, а також виконання математичної процедури для ієрархічного представлення визначених процесів.

9. Застосування методики здійснення РБП потребує створення адекватного механізму організаційного забезпечення. Такий механізм повинен формуватись на базі процесного ланцюжка, головними складовими якого є: споживач, конкурентне оточення, досягнення НТП, тенденції щодо скорочення житєвого циклу продукту, технологічне забезпечення підприємства. Це водночас дає можливість перевести, завдяки технології РБП, вертикально-орієнтовану ієрархічну структуру управління у плоску і використати переваги блочно-орієнтованої системи управління, здатної ефективно реалізувати такі цілі підприємства, як перетворення, розширення, саморегулювання та розвиток.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Арефєва О.В., Мельник І.Є. Реінжиніринг бізнес-процесів: принципи та технологія. – К.: ГРОТ, 2004. – 64 с. ( 4,0 д.а)

2. Мельник И.Е. Факторы использования ресурсного потенциала Автономной Республики Крым // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія економічна. – Вип. №502’2001. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2001. – С. 315 - 319. (0,25 д.а.)

3. Мельник И.Е. Теоретические аспекты управления использованием ресурсного потенциала АРК / Управление социально-экономическим развитием регионов Украины и АР Крым: Матеріали Всеукраїнської міжвузівської науково-практичної конференції (17 травня 2002р., м. Сімферополь). – Сімферополь: Національн. тавріч. ун-т ім. Вернадського, 2002. – С. 46-49 (0,2 д.а.)

4. Мельник И.Е. Усовершенствование системы планирования управления санаторно-курортного комплекса / Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі: проблеми науки, практики та освіти. Сб. наук. праць VIII Міжнародної науково-практичної конференції (12-13 грудня 2002 року, Київ). – К., Вид-во Європ.ун-ту, 2003. – С. 199-206. ( 0,43 д.а.)

5. Лихачева А., Мельник И., Фисенко Ю. Особенности скрытой безработицы в Крыму / Проблемы развития финансовой сстемы Украины и Крыма: Материалы V межвузовской научно-практической конференции (26-30 марта 2003 г., г. Симферополь). – Симферополь, Національн. тавріч. ун-т ім. Вернадського, 2002. – С. 128 (0,06 д.а.)

6. Мельник И.Е., Боровский В.Н. Рыночной економике – квалифицированные кадры / Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі: проблеми науки, практики та освіти. Зб. наук. праць IX Міжнародної науково-практичної конференції (27-28 листопада 2003 р., Київ). – К., Вид-во Європ.ун-ту, 2004. – С. 155-161. ( 0,38 д.а.)

7. Мельник І.Є. Агрегована методика реінжинірінгу на основі методу аналізу ієрархій // Актуальні проблеми гуманізації та гармонізації управління та регулювання економікою // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія економічна. – Вип. №612. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2003. – С. 179-185 (0,38 д.а.)

8. Мельник І.Є. Система організаційного забезпечення реінжинірінгу бізнес-процесів / Націоналізація і приватизація: минуле, теперішнє, майбутнє // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Серія економічна. – Вип. №613. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2003. – С. 50-55. (0,31 д.а.)

9. Мельник І.Є. Управління фінансовими ресурсами санаторно-курортного комплексу Криму / Погляди вчених-економістів на розвиток України: минуле, теперішнє, майбутнє // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія економічна. – Вип. №578. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2002. – С. 95-98. (0,18 д.а.)

10. Мельник И.Е. Рекреационные ресурсы Крыма как элемент потенциала предприятия / Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины. Актуальные проблемы реформировнаия экономики в регионе: Сб. науч. тр. / НАН Украины, Институт экономики промышленности; Краматорский экономико-гуманитарный институт. – Донецк, 2002, - С. 110-114 (0,31 д.а.)

11. Мельник И.Е. Управління фінансовими ресурсами санаторно-курортного комплексу Криму/ Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кредитної системи України. – ХІБМ: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції 16 травня 2003 р., м. Харків: ХІБМ, 2003. – С. 78-80. (0,12 д.а.)

12. Мельник И.Е. Мотивационные механизмы в предпринимательстве / Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління: Матеріали 4-ї Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції (3-9 листопада 2003 р., м. Харків). – Х., 2003. – С. 88-89. (0,12 д.а.)

Інші науково-методичні публікації

13. Василенко В.А., Мельник И.Е. Стратегия инновации в системе менеджмента: Учебное пособие. – М.: МГИУ, 2001. – 418 с.

14. Василенко В.А., Мельник И.Е. Операционное и ситуационное управление в системе менеджмента: Учебное пособие. – М.: МГИУ, 2002. – 530 с.

Анотація

Мельник І.Є. Реінжиніринг бізнес-процесів підприємств сфери послуг – рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Європейський університет, Київ, 2004.

В дисертаційної роботі досліджено науково-теоретичні аспекти розвитку і суті реінжинірингу бізнес-процесів, як методу кардинального перепроектування бізнесу підприємств. Проаналізовано сучасні концепції та підходи до практичної реалізації РБП, визначені технологія його здійснення, особливості та специфіка у порівнянні з іншими методами реструктуризації бізнесу.

Розкрито сутність бізнес-процесів, встановлено визначальні блоки системи інформаційного та організаційного забезпечення реінжинірингу.

Обґрунтовано, що діяльність сучасних підприємств повинна розглядатись як інтегрований управлінсько-економіко-технологічний процес, що відбувається всередині підприємства і складається із множини окремих операцій, що відбуваються на різних техніко-технологічних рівнях і дозволяють (або не дозволяють) переходити йому з одного якісного стану до іншого.

На підставі використання факторного аналізу методом ланцюгової підстановки та побудови кореляційно-регресивної моделі визначені головні чинники, що впливають на досягнення позитивних кінцевих результатів діяльності підприємства.

З урахуванням сучасних концепцій та методичних підходів щодо стратегії розвитку бізнесу підприємств розроблено агреговану методику реінжинірінгу на основі використання методу аналізу ієрархій, запропоновано систему інформаційного та механізм організаційного забезпечення реінжинірингу.

Ключові слова: реінжиніринг, бізнес-процес, адаптація, конкурентне середовище, інформаційне забезпечення, організаційний механізм, управління.

АННОТАЦИЯ

Мельник И.Е. Реинжиниринг бизнес-процессов предприятий сферы услуг. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Европейский университет, Киев, 2004.

Выполненное диссертационное исследование посвящено решению актуальной проблемы научно-теоретического обоснования и разработке прикладной методики внедрения высокоэффективных технологий и инструментов коренной реорганизации бизнеса предприятий сферы услуг на основе реинжиниринга бизнесов-процессов. Диссертационная работа, основана на использовании научных достижений современных теорий стратегического планирования и управления, экономики предприятия и организации производства, менеджмента предприятия.

В условиях глобализации бизнеса и повышенного влияния внешней информационной среды, предприятие необходимо рассматривать как целостную самостоятельную единицу, которая представляет собой сложную открытую технологическую и экономико-социальную систему, которая в соответствии со своими функционально-производственным признакам имеет определенную иерархическую структуру управления, которая направлена на достижение определенных целей.

В диссертационной работе исследованы научно-теоретические аспекты развития и сущности реинжиниринга бизнесов-процессов, как метода кардинальной перепроектировки бизнеса предприятий. Проанализированы современные концепции и подходы к практической реализации РБП, определенны технология его осуществления, особенности и специфика по сравнению с другими методами реструктуризации бизнеса. Раскрыта сущность бизнесов-процессов, установлены определяющие блоки системы информационного и организационного обеспечения реинжиниринга.

Обосновано, что деятельность современных предприятий должна рассматриваться как интегрированный управленческо-економико-технологический процесс, который происходит внутри предприятия и состоит из множества отдельных операций, которые происходят на разных технико-технологических уровнях и разрешают (или не разрешают) переходить нему от одного качественного состояния к другому.

Раскрыто, что в аспекте организационно-функционального построения предприятия бизнес-процесс представляет собой горизонтальная цепочка внутренних зависимых между собою функционально-производственных действий, целью которых является создание конечной потребительской стоимости, которая обеспечивает получение дохода и прибыли предприятием и удовлетворение определенных потребностей для потребителей.

Структурные преобразования, которые произошли на протяжении периода экономических трансформаций сформировали предпосылки для деструктуризации санаторно-курортного комплекса АРК, которые требуют от большинства предприятий сферы услуг республики или избирать путь диверсификации, или коренным образом изменять профиль деятельности.

Использование факторного анализа методом цепной подстановки и оценка финансово-хозяйственной деятельности предприятий сферы услуг АРК, применение корреляционно-регрессивного, оптимизация построенных моделей позволили утверждать, что основными факторами, которые оказывают непосредственное влияние на конечные результаты их деятельности есть: материалоотдача; затраты на 1 грн. чистой выручки; затратоотдача; зарплатоемкость чистой выручки.

С учетом современных тенденций развития бизнес среды предложена методика осуществления реинжиниринга, определяющей составляющей которой является система трансформации внутреннего информационного поля во взаимосвязанные информационно-ресурсные потоки, которые обеспечивает максимальная эффективность определенных бизнесов-процессов. Предложенная система, в сущности, является центром согласования интересов внешней и внутренней среды предприятий и вместе с тем инструментом устранения противоречий на “входе” и “выходе” субъекта экономической деятельности.

В сложных условиях высокой неопределенности влияния факторов внешней среды наибольший положительный эффект может быть достигнут предприятиями при условии интеграции современных методов, технологий и инструментов укрепления и развития бизнеса. В диссертации разработана и обоснованна практически-ориентированная методика реинжиниринга с использованием метода анализа иерархий. Данная методика представляет собой агрегированный инструмент выбора направлений реинжиниринга на базе поэтапного определения и реализации следующих составляющих: внутренних бизнесов-процессов, ключевых факторов успеха, а также выполнения математической процедуры для иерархического представления определенных


Сторінки: 1 2