У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дисертацією є рукопис

НАЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

“ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ”

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

ОРЛОВ ІГОР ВІТАЛІЙОВИЧ

УДК: 657.471

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ОПЕРАЦІЙ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ:

ТЕОРІЯ, МЕТОДИКА, ПРАКТИКА

Спеціальність 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі бухгалтерського обліку і контролю Житомирського державного технологічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Заслужений діяч науки і техніки України,

Бутинець Франц Францович,

Житомирський державний технологічний університет,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку і контролю

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

академік Національної академії наук України,

Заслужений діяч науки і техніки України,

Чумаченко Микола Григорович,

Президія Національної академії наук України,

радник Президії

кандидат економічних наук, доцент

Бутко Анатолій Дмитрович,

Київський національний торговельно-економічний

університет,

декан обліково-фінансового факультету

Провідна установа: Національний аграрний університет

Кабінету Міністрів України,

кафедра бухгалтерського обліку та аудиту, м. Київ

Захист відбудеться “11” травня 2005 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.350.02 в Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” Української академії аграрних наук (03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв оборони, 10, конференц-зал, 3-й поверх).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту аграрної економіки УААН (03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв оборони, 10, 2-й поверх, к. 212).

Автореферат розісланий “05” квітня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук Н.Л. Жук

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В Україні до настання ринкових відносин обіг цінних паперів не характеризувався широким колом інструментів і був представлений в основному цільовими та нецільовими облігаціями. Проте з розвитком ринкового середовища процес реформування більшості державних підприємств і перетворення їх на акціонерні товариства забезпечив випуск та обіг акцій, активізація господарських процесів і розрахунків ввела в обіг такі дієві фінансові інструменти, як форвардні та ф’ючерсні контракти, варанти, опціони. Таким чином, в Україні був сформований ринок цінних паперів, який на сьогоднішній день перебуває у стадії розвитку.

Останні роки свідчать про позитивні зміни на ринку цінних паперів, що зумовлено створенням сприятливих умов зовнішньоекономічної політики держави та стабілізацією макроекономічних факторів. Про покращання інвестиційної привабливості української економіки свідчить інвестиційний приток прямих іноземних інвестицій, чистий приріст яких лише за 2003 рік склав 1411 млн. доларів США. При цьому зростання фінансових інвестицій в капіталі підприємств становить 27,7

Активізація ринку цінних паперів зумовлюється зростанням обсягів торгів майже у 2 рази, що склало 202,96 млрд. грн. за останній рік, позитивну динаміку має ринок деривативів, на якому на третину збільшилася реєстрація випусків опціонів.

До розробки питань теорії та методології обліку і контролю операцій з цінними паперами зробили вагомий внесок багато вітчизняних вчених: М.Т. Білуха, Ф.Ф. Бутинець, А.Д. Бутко, А.М. Герасимович, М.Я. Дем’яненко, В.М. Жук, Г.Г. Кірейцев, В.М. Мурашко, Ю.І. Осадчий, М.С. Пушкар, В.В. Сопко, Л.К. Сук, М.Г. Чумаченко, В.О. Шевчук та інші, а також зарубіжних дослідників: М.А. Бортник, П.С. Безруких, М. Добія, В.Б. Івашкевич, В.Ф. Палій, Ж. Рішар, Ф.Б. Риполь-Сарагоси, Я.В. Соколов та інші.

Напрацювання вчених охоплюють широкий спектр питань, пов’язаних з визначенням поняття цінних паперів, їх класифікацією, визначенням схем руху, відображенням основних видів операцій з цінними паперами на рахунках бухгалтерського обліку. Проте до цього часу відсутня класифікація цінних паперів, яка б забезпечувала ефективне ведення бухгалтерського обліку, залишається недосконалою методика обліку цінних паперів, недостатні розробки щодо складання внутрішньої звітності для цілей управління та методики внутрішньогосподарського контролю операцій з цінними паперами. Крім того, практика господарювання ставить ряд проблемних питань, пов’язаних з комп’ютеризацією бухгалтерського обліку та контролю операцій з цінними паперами, що потребують належного вирішення.

Отже, зростаючий інтерес до фінансових інструментів потреба у науково-обґрунтованих рекомендаціях щодо удосконалення обліку та контролю операцій з цінними паперами визначають виняткову актуальність теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Житомирського державного технологічного університету № 296 “Організаційно-економічний механізм підвищення ефективності виробництва” (номер державної реєстрації 0104U003516). У межах наукової програми автором виконано дослідження, пов’язані з удосконаленням методики обліку та контролю операцій з цінним паперами, а саме: формуванням облікової політики за операціями з цінними паперами; розробка методики відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами, розробка пакету внутрішніх звітів для забезпечення повною інформацією щодо цінних паперів; організацією комп’ютерної системи бухгалтерського обліку та контролю операцій з цінними паперами.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретичних і методичних положень, а також наукове обґрунтування практичних рекомендацій щодо удосконалення обліку та контролю операцій з цінними паперами.

Для досягнення поставленої мети в роботі визначено наступні завдання:– 

дослідити економічний зміст цінних паперів в умовах ринку, визначити трактування цінних паперів як об’єкта бухгалтерського обліку;– 

удосконалити класифікацію цінних паперів у напрямі забезпечення її відповідності цілям ведення бухгалтерського обліку;– 

визначити потребу у формуванні облікової політики щодо операцій з цінними паперами;– 

розробити методику бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами за напрямами операцій та видами цінних паперів;– 

визначити потреби управлінського персоналу в інформації щодо цінних паперів, розробити форми внутрішніх звітів;– 

вивчити рівень організації та якість проведення внутрішнього контролю операцій з цінними паперами з метою підвищення його ефективності, достовірності облікових даних та обґрунтованості управлінських рішень;– 

виявити напрями удосконалення бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю операцій з цінними паперами в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Об’єктом дослідження є господарські операції з цінними паперами, що підлягають відображенню в системі бухгалтерського обліку, а предметом є комплекс теоретичних, методичних і практичних питань обліку та контролю операцій з цінними паперами.

Методи дослідження. У процесі дослідження застосовувалися загальнонаукові методи та прийоми. Теоретичні основи обліку операцій з цінними паперами досліджувались із застосуванням методів індукції та дедукції. При розкритті сутності цінних паперів як економіко-правової категорії використовувалися методи теоретичного узагальнення та порівняння, що дозволило сформулювати універсальне визначення цього поняття. За допомогою історичного та логічного методів було виділено ознаки цінних паперів. Методи причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний використовувались для удосконалення класифікації цінних паперів, виявлення класифікаційних ознак для цілей ведення бухгалтерського обліку. Застосування методу моделювання дозволило розробити методику обліку операції з цінними паперами.

Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем бухгалтерського обліку та контролю операцій з цінними паперами, законодавчі та нормативні акти з питань операцій з цінними паперами, методичні матеріали. У роботі використано результати проведеного автором анкетного обстеження підприємств Житомирської області, які здійснюють операції з цінними паперами, та звітні дані Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна проведеного дослідження полягає у теоретико-методичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку та контролю операцій з цінними паперами. Основні положення наукової новизни результатів дослідження полягають у наступному:

уперше:– 

побудовано теоретико-методичні положення, які розкривають в комплексі моделі організації та ведення бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами з урахуванням внутрішніх інформаційних зв’язків, що забезпечує досконалість теорії і практики бухгалтерського обліку нових об’єктів у ринковому середовищі (с. 10-12);

удосконалено:– 

економіко-правовий зміст поняття “цінні папери” з урахуванням їх внутрішньої, споживчої та мінової вартості як особливий фінансовий актив або зобов’язання, в основі якого знаходяться майнові та немайнові права на певну цінність активу, що можуть виступати об’єктом ринкового обігу. Уточнення поняття створює передумови для правильного визнання та відображення цінних паперів у бухгалтерському обліку (с. 7);– 

класифікацію цінних паперів для цілей бухгалтерського обліку (за ознаками характеру прав, строку існування, способу виплати доходу, способу поширення, форм випуску, валютного номіналу, характеру оподаткування, емісії, виду забезпечення, порядку володіння), що забезпечує необхідною аналітичністю і достовірністю інформації про цінні папери внутрішніх і зовнішніх користувачів (с. 7-8); – 

положення облікової політики щодо операцій з цінними паперами через визначення її елементів і розробку наказу про облікову політику (зокрема, виділено такі елементи, як строк утримання цінних паперів, оцінка цінних паперів власної та невласної емісії, порядок віднесення витрат, пов’язаних з випуском цінних паперів, методи списання цінних паперів, строки подання внутрішніх звітів), що забезпечує належну організацію та ведення бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами (с. 9-10);– 

системи бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю операцій з цінними паперами в умовах їх комп’ютеризації (побудовано алгоритми формування внутрішніх звітів у автоматичному режимі за визначеними розрізами аналітики, форми повідомлень щодо строків операцій за цінними паперами, розроблено методику організації та здійснення внутрішньогосподарського контролю операцій з цінними паперами), що забезпечує комплексне і своєчасне застосування заходів контролю операцій з цінними паперами, надання достовірних даних з достатнім рівнем аналітичності для потреб управління та підвищує обґрунтованість прийнятих рішень (с. 13-15);

набули подальшого розвитку:– 

виявлення та обґрунтування ознак цінних паперів на основі дослідження історичних передумов їх виникнення і розвитку. Ознаки фіксації прав; дохідності; вільного обігу на ринку цінних паперів; пред’явлення цінного паперу для здіснення відповідних прав; існування активу, що лежить в основі цінного паперу, забезпечують урахування подвійної природи цінних паперів при визначенні об’єкта бухгалтерського обліку та формування єдиного підходу до відображення в обліку операцій з цінними паперами, підвищення його достовірності (с. );– 

методика бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами за трьома розрізами: фінансові інвестиції, боргові зобов’язання, інструменти власного капіталу та видами цінних паперів; що дозволяє ефективно вирішувати завдання обліку та забезпечувати широке коло користувачів адекватною і точною інформацією про операції з цінними паперами (с. 10-11); – 

розробка внутрішніх звітів щодо операцій з цінними паперами, показники яких є адекватними запропонованій системі аналітичного обліку, що у своїй сукупності забезпечує користувачів інформацією будь-якого рівня аналітичності для прийняття виважених та обґрунтованих рішень (с. 11, 13).

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості застосування ряду положень дисертації для подальшого проведення наукових досліджень у сфері бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами. Для широкого застосування автором розроблені пропозиції, спрямовані на удосконалення організації і ведення бухгалтерського обліку та складання внутрішньої звітності за цінними паперами для підприємств, які здійснюють випуск і продаж власних цінних паперів, придбають їх для вкладення фінансових інвестицій або ж використовують при розрахунках між суб’єктами господарювання. Ефективність розробок автора підтверджена їх впровадженням у господарську діяльність ВАТ “Житомирський комбінат силікатних виробів” у частині складання форм внутрішніх звітів (довідка № 2-783 від 23.08.04 р.) та в господарську практику ЗАТ “Житомирські ласощі” в частині формування облікової політики з обліку операцій з цінними паперами та її документального оформлення (довідка № від 14.12.04 р.). Окремі результати знайшли застосування в навчальному процесі Житомирського державного технологічного університету при викладанні облікових дисциплін (довідка № 44-45/1447 від 08.09.04 р.).

Особистий внесок дисертанта. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Всі розробки та пропозиції, що містяться в роботі, виконані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача, яка, зокрема, полягає у дослідженні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку та контролю операцій з цінними паперами.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати дослідження, викладені у дисертації, пройшли апробацію шляхом обговорення на міжнародній конференції “Наука і освіта, 2002” (5-7 березня 2002 р., м. Дніпропетровськ); Всеукраїнській науковій конференції “Зимові читання, присвячені ідеям П.П. Німчинова та І.В. Малишева” (25 лютого 2004 р., м. Житомир).

Публікації. За результатами дослідження у фахових виданнях опубліковано 8 наукових статей загальним обсягом 4,61 друк. арк., 2 тези доповідей на науково-практичних конференціях загальним обсягом 0,24 друк. арк. та прийнято участь у публікації підручника і посібника, виданих у співавторстві (1,72 друк. арк.).

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел і додатків. Основний зміст викладено на 185 сторінках друкованого тексту, в тому числі 32 таблиці – на 43 сторінках, 30 рисунків, що займають 33 сторінки. Робота містить 6 додатків – на 18 сторінках, список літературних джерел, що включає 222 найменування і займає 16 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі розкрито актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету, основні завдання, предмет, об’єкт і методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення отриманих наукових результатів.

У першому розділі “Теоретичні засади обліку операцій з цінними паперами” досліджено економіко-правовий зміст цінних паперів; простежено формування ознак цінних паперів в історичному контексті; вивчено проблему класифікації цінних паперів і приведено її у відповідність цілям ведення бухгалтерського обліку.

Перехід України до ринкової моделі господарювання викликав появу нових об’єктів обліку, серед яких чільне місце займають операції з цінними паперами.

Ускладнення економічних відносин, реформування системи бухгалтерського обліку зумовили невідповідність класичного поняття цінних паперів цілям ведення обліку та напрямам прийняття управлінських рішень. Вчені-економісти визначають, як правило, подвійний характер цінних паперів, що розглядаються як документ (спосіб засвідчення і передачі прав) і як зобов’язання (яке визначає перехід права власності на цінні папери).

У сучасному економічному середовищі суб’єкти господарювання розглядають цінні папери не лише як економічну категорію, в основі якої лежить зобов’язання, а з позиції їх цінності та здатності забезпечувати права, що випливають з майнових відносин. У зв’язку з цим документ набуває цінності, якщо він здатен задовольнити потреби суб’єкта економічних відносин, бути корисним у відносинах власності. Таким чином, дисертантом доведено, що цінні папери мають цінність для їх власника лише тоді, коли вони підтверджують права, що випливають з майнових відносин, і можуть бути об’єктом ринкового обігу.

Для цілей бухгалтерського обліку поняття цінних паперів повинно враховувати як їх економічний зміст, так і правову природу. З економічної точки зору цінні папери містять у собі вартість активів (грошові кошти, кредитні ресурси, товари, промисловий, банківський, комерційний капітал), які вони замінюють або представляють через мінову, внутрішню та споживчу вартість. Окрім цього, специфіка цінних паперів зумовлюється їх особливими ознаками.

Внутрішня вартість цінних паперів включає витрати на виготовлення їх бланків, витрати, пов’язані з їх реєстрацією та введенням в обіг і визначає, таким чином, вартість сертифікатів цінних паперів і витрати підприємства з їх використанням.

Споживча вартість складається з вартості активів, право на які підтверджує цінний папір, і чим визначає споживчу цінність активів, що лежать в його основі.

Мінова вартість відповідає обсягу залученого під цінний папір капіталу або вартості активів, на які він може бути обміняний, і визначає ринкову цінність активів та здатність цінних паперів виступати засобом ринкового обігу.

Правова природа цінних паперів проявляється у забезпеченні виконання прав, серед яких права повернення активів, участі в управлінні, отриманні доходу, здійсненні облікових операцій, придбання активів у майбутньому.

Уточнений дисертантом економічний зміст поняття “цінні папери” як об’єкта бухгалтерського обліку враховує внутрішню, споживчу та мінову вартість цінних паперів і відповідає сучасній обліковій термінології. Під цінними паперами слід розуміти особливі фінансові активи або зобов’язання, в основі яких знаходяться майнові та немайнові права на певну цінність активу, що можуть виступати об’єктом ринкового обігу.

У дисертації показано, що для цілей бухгалтерського обліку слід розглядати цінні папери як: актив – засіб обігу на ринку; зобов’язання – засіб платежу, а також право, яке можна реалізувати або перетворити на об’єкт продажу для отримання доходу (рис. 1).

Рис. 1. Порівняльний аспект економічної та облікової інтерпретації

поняття “цінні папери”

Поява нових фінансових інструментів викликала потребу у визначенні ознак, за якими їх можна було б віднести до складу цінних паперів. Економіко-правовий зміст цінного паперу та дослідження історичних передумов виникнення операцій з цінними паперами дозволили визначити наступні ознаки цінних паперів:– 

фіксують суспільно значимі права, що мають грошову оцінку;– 

приносять разовий чи постійний дохід (дивіденди, відсотки, маржу);– 

в основі мають певний тип активу (товари, грошові кошти, цінні папери сукупні активи підприємства,);– 

вільно обертаються на ринку цінних паперів, вільно переходять від одного власника до іншого шляхом купівлі-продажу, обміну, дарування, спадкування;– 

права, що випливають з цінних паперів, здійснюються лише при їх пред’явленні.

Бухгалтерський облік має велику кількість об’єктів, які внаслідок спільності притаманних їм ознак і властивостей потребують відповідного підходу до відображення їх в обліку. У зв’язку з цим правильно побудована класифікація об’єктів обліку забезпечує обґрунтований порядок обліку утворених груп об’єктів та окремих їх складових.

Проведене дослідження підтвердило складність практичного застосування класифікацій, які містять понад 40 ознак, за якими виділяється більше 130 видів цінних паперів. В основу класифікації цінних паперів, що використовується в практиці бухгалтерського обліку, повинні бути покладені ознаки, які визначають особливості відображення операцій з цінними паперами в облікових регістрах та забезпечують адекватність прийняття управлінських рішень. Для цілей ведення бухгалтерського обліку автором пропонується наступна класифікація цінних паперів (рис. 2).

Рис. 2. Запропонована класифікація цінних паперів для цілей ведення бухгалтерського обліку

Застосування запропонованої класифікації забезпечує достатній рівень аналітичності обліку та його достовірності, дозволяє оперативно підготувати інформацію за будь-яким розрізом для потреб внутрішніх і зовнішніх користувачів.

До цього часу залишається невизначеним питання можливості віднесення до складу цінних паперів похідних фінансових інструментів (опціонів, варантів, ф’ючерсних і форвардних контрактів). Проведений порівняльний аналіз класичних цінних паперів, похідних цінних паперів і майнових договорів за ознаками вартості, строку існування, доходу, обігу на ринку та форми випуску показав, що похідні цінні папери посідають проміжне місце між класичними видами цінних паперів і майновими договорами. Проте, похідні цінні папери володіють особливими ознаками, які не притаманні майновим договорам: здатність виступати засобом ринкового обігу; покладення в їх основу певних прав, що можуть бути реалізовані у порядку звичайної діяльності.

Наведені ознаки є характерними для класичних цінних паперів, у зв’язку з чим дисертантом зроблено висновок, що похідні цінні папери слід відносити саме до категорії цінних паперів, а не майнових договорів.

Другий розділ “Організація і методика обліку операцій з цінними паперами” присвячений огляду сучасного стану організації та методики бухгалтерського обліку цінних паперів і наданню пропозицій щодо їх удосконалення; визначено підходи до формування облікової політики та її елементи за операціями з цінними паперами, розроблено моделі обліку цінних паперів у розрізі їх груп і внутрішні звіти за видами цінних паперів.

Низька активність випуску цінних паперів, що спостерігалася протягом
1996-2000 рр., зумовила слабкий науковий інтерес до організації та методики обліку відповідних операцій. Наслідком цього стала відсутність формування облікової політики щодо обліку цінних паперів, методики відображення в обліку операцій з фінансовими інвестиціями, випущеними облігаціями, похідними цінними паперами, з конвертації цінних паперів.

Останні роки ознаменувалися зростанням обсягів випуску облігацій та акцій (див. рис. 3). У 2000 р. розпочалася реєстрація опціонів і ф’ючерсних контрактів переважно в аграрному, валютному та паливно-енергетичному секторах, здійснюється випуск і продаж облігацій місцевих позик, акцій корпоративних інвестиційних фондів, інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів.

У зв’язку з позитивною динамікою ринку цінних паперів постала необхідність у розробці системи теоретико-методичних положень, які б розкривали порядок організації та ведення бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами в розрізі їх видів.

Для забезпечення повноти формування облікової політики підприємства в частині цінних паперів і правильності оформлення наказу про облікову політику виділено наступні елементи облікової політики щодо операцій з цінними паперами:– 

методи оцінки цінних паперів при їх оприбуткуванні та списанні, порядок оцінки сертифікатів цінних паперів на позабалансових рахунках з огляду на відсутність їх у законодавстві;– 

порядок відображення витрат, пов’язаних з емісією цінних паперів; методи розподілу витрат між різними видами цінних паперів, придбаних однією партією, враховуючи неоднозначність і протиріччя у існуючих підходах;– 

визначення моменту прийняття фінансових інвестицій в цінні папери до обліку та визначення строку утримання цінних паперів.

Рис. 3. Обсяги зареєстрованих випусків облігацій та акцій в Україні

за 1996-2003 рр.

Дисертантом розроблено проект витягу з наказу про облікову політику за операціями з цінними паперами, який може застосовуватися підприємствами, які здійснюють випуск і продаж власних цінних паперів, придбають їх для здійснення фінансових інвестицій або ж використовують при розрахунках між суб’єктами господарювання.

У дисертації розроблено теоретико-методичні положення, які дозволяють вітчизняним підприємствам організувати та вести бухгалтерський облік операцій з цінними паперами з науковим обґрунтуванням, що засноване на використанні запропонованих дисертантом рахунків синтетичного обліку з урахуванням напрямів подання облікової інформації для управлінських цілей.

Аналіз положень нормативних документів дозволив автору виявити протиріччя у регламентації порядку відображення витрат, пов’язаних з випуском і реєстрацією акцій власної емісії. Їх облік рекомендується вести на рахунку 92 “Адміністративні витрати” або рахунку 952 “Інші фінансові витрати”.

Витрати з випуску цінних паперів за їх змістом не можна відносити ні до витрат на обслуговування та управління підприємством, ні до інших фінансових витрат із залучення позикового капіталу. Враховуючи специфічність витрат, що виникають під час емісії, реєстрації цінних паперів, їх утримання та обігу, дисертантом пропонується ввести для їх обліку субрахунок 952 “Реєстраційні витрати” до рахунку 95 “Фінансові витрати”, інші фінансові витрати обліковувати на субрахунку 954 “Інші фінансові витрати”.

Облік витрат і доходів, що виникають при здійсненні операцій з купівлі-продажу цінних паперів автор вважає доцільним вести на субрахунках 953 “Втрати за цінними паперами” у сумі балансової вартості проданих цінних паперів і рахунку 733 “Доходи за операціями з цінними паперами” у сумі доходу від реалізації цінних паперів.

Планом рахунків не передбачено окремого рахунку для відображення операцій за короткостроковими облігаціями, облік яких ведеться на рахунку 685 “Розрахунки з іншими кредиторами”. Враховуючи потребу в наданні достовірної інформації для потреб управління, дисертант пропонує вести облік операцій з короткостроковими облігаціями на рахунку 62 “Короткострокові векселі видані”, назву якого змінити на “Короткострокові векселі видані та облігації випущені”. До рахунку 62 рекомендується відкрити субрахунок 623 “Зобов’язання за короткостроковими облігаціями”.

У дисертації узагальнено порядок відображення операцій з цінними паперами на рахунках бухгалтерського обліку з урахуванням їх оцінки і класифікації та розроблено моделі обліку операцій за випущеними облігаціями та акціями в системі внутрішніх інформаційних зв’язків з використанням запропонованих дисертантом рахунків обліку (див. рис. ).

Бухгалтерський облік як інформаційна система покликаний забезпечити, насамперед, інформаційні потреби керівництва. У зв’язку з цим регістри аналітичного та синтетичного обліку повинні відповідати такій структурі вихідних показників, яка здатна виступати базою для прийняття виважених, доцільних та ефективних управлінських рішень.

Враховуючи недостатність показників фінансової звітності для забезпечення внутрішніх цілей управління цінними паперами, з метою підвищення ефективності управління власними акціями дисертантом запропоновано складати для керівництва наступні внутрішні звіти: Наявність та рух іменних акцій за рік (ЦП–1); Наявність та рух акцій на пред’явника за рік (ЦП–2); Аналіз структури та руху акціонерного капіталу (ЦП–3); Аналіз прибутковості операцій з акціями власної емісії (ЦП–4).

У зв’язку з активізацією на фінансовому ринку операцій з облігаціями, з метою підвищення ефективності бухгалтерського обліку та контролю таких операцій запропоновано ведення на підприємстві Книги (журналу) реєстрації облігацій (ЦП–5); складання внутрішніх звітів: Аналіз структури облігацій отриманих (ЦП–6), Аналіз дохідності облігацій отриманих (ЦП–7), Рух облігаційної заборгованості за строками погашення (ЦП–8).

Рис. 4. Запропоновані моделі обліку операцій з цінними паперами в системі внутрішніх інформаційних зв’язків

Для забезпечення достатнього для цілей управління рівня аналітичності запропоновано відкриття і ведення карток обліку облігацій (ЦП–9), депозитних сертифікатів (ЦП–10), акцій невласної емісії (ЦП–11).

Оперативна підготовка інформації для цілей управління за наведеними звітними формами та контроль її достовірності забезпечується в умовах застосування комп’ютерних технологій.

У третьому розділі “Удосконалення обліку та внутрішнього контролю операцій з цінними паперами” викладено пропозиції з удосконалення систем бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю операцій з цінними паперами, розроблено моделі формування внутрішньої звітності за заданими розрізами аналітичних показників, наведено методику контролю операцій з цінними паперами, запропоновано форми повідомлень щодо строків здійснення операцій за цінними паперами в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Рівень розвитку інформаційно-комп’ютерних технологій дозволяє значно спростити та підвищити оперативність бухгалтерського обліку. Особливо це важливо для своєчасного надання достовірної інформації щодо операцій з цінними паперами для прийняття управлінських рішень.

Здійснений аналіз сучасного ринку програмного забезпечення дозволив виявити основні можливості програмних продуктів щодо бухгалтерського обліку цінних паперів. Визначено, що потреби управління в обліковій інформації максимально задовольняє програма “Галактика”, яка має контурну та модульну структуру, причому облік цінних паперів у системі забезпечує контур “Бухгалтерський облік”.

Модуль “Векселя та кредити” дозволяє вести оперативний облік цінних паперів, формувати графіки отримання/погашення кредитів і контролювати їх виконання. Особливістю модуля є забезпечення обліку вторинного обігу різних видів цінних паперів: векселів, акцій, облігацій, приватизаційних чеків, фінансових ф’ючерсів, комерційних паперів (коносаментів, заставних цінних паперів).

Модуль “Финансово-расчетные операции” передбачає ведення обліку фінансових документів, що супроводжують рух грошових коштів (платіжних доручень і платіжних вимог, заяв на відмову від акцепту, інкасових доручень, чеків, заяв на акредитив, валютно-обмінних документів). Спеціальні функції дозволяють відслідковувати прострочену заборгованість за договорами.

Проте, не дивлячись на високу ефективність програми “Галактика”, результати досліджень підприємств Житомирської області показали, що основна перевага віддається комп’ютеризації бухгалтерського обліку за допомогою програми “1С:Бухгалтерія 7.7” (52обстежених підприємств).

Вивчення функціональних можливостей програми показало їх недостатньо високий рівень для обліку цінних паперів, у зв’язку з чим у дисертації запропоновано підприємствам, які застосовують програму “1С:Бухгалтерія 7.7”, підвищити рівень аналітичності бухгалтерського обліку в програмі у розрізах, в основу формування яких покладено розроблену класифікацію цінних паперів для потреб бухгалтерського обліку. Зокрема, автором передбачено можливість ведення аналітичного обліку за наступними розрізами: характер прав за цінними паперами, термін утримання, спосіб виплати доходу, форма випуску.

З метою визначення особливостей застосування довідників аналітичного обліку дисертантом показано структуру синтетичного та аналітичного обліку в програмі “1С:Бухгалтерія 7.7” для обліку операцій з цінними паперами. В межах доопрацювання змісту довідника “Цінні папери” запропоновано підприємствам створити можливість надання інформації про номінальну вартість цінних паперів і нараховані відсотки, чого програма на цей момент не дозволяє.

Забезпечення автоматизації аналізу фінансового інвестування в цінні папери та оперативне подання інформації про строки випуску і погашення цінних паперів для цілей управління у дисертації запропоновано здійснювати через формування повідомлень про строки погашення цінних паперів, повідомлення щодо попередження про переведення цінних паперів на інші рахунки/субрахунки, повідомлення про строки позивної давності за відповідним цінним папером. Автором розроблено форми наведених повідомлень, які можуть отримуватись керівництвом, фінансовими службами, відповідальним бухгалтером.

Для удосконалення Журналу типових проводок за операціями з цінними паперами в програмі “1С:Бухгалтерія 7.7” дисертантом сформовано перелік типових проводок, якими підприємствам рекомендується доповнити вказаний журнал у розрізі операцій з фінансовими інвестиціями та акціями власної емісії.

Зростання обсягів операцій з цінними паперами зумовило потреби в розробці системи внутрішньої звітності, яка б могла надавати керівнику інформацію про ефективність і доцільність здійснення операцій з цінними паперами та попереджувала про можливість настання збитків від таких операцій.

У програмі “1:С Бухгалтерія 7.7” розробка внутрішньої звітності реалізується через створення нестандартних звітів. У дисертації запропоновано порядок формування нестандартних звітів на прикладі Звіту про аналіз прибутковості операцій з акціями власної емісії, що характеризує акціонерний капітал підприємства.

Добре організована та ефективно діюча система господарського контролю є запорукою якісного управління підприємством. Сучасна система господарського контролю діяльності підприємств знаходиться у перехідному стані у зв’язку зі зміною економічних відносин в Україні.

Низька ефективність системи внутрішнього контролю, яка спостерігається на вітчизняних підприємствах, зумовлюється недостатнім розумінням керівництвом значення контролю в процесі управління, а також низькою активністю окремих видів операцій, одними з яких є операції з цінними паперами, внаслідок недорозвиненості ринкових відносин.

Для забезпечення ефективної організації внутрішнього контролю операцій з цінними паперами у дисертації:– 

визначено склад об’єктів контролю таких операцій за розрізами: фінансові інвестиції, інструменти капіталу (зобов’язання), бланки цінних паперів, права за цінними паперами (див. рис. 5);– 

викладено особливості прояву принципів організації системи внутрішнього контролю при визначенні заходів контролю операцій з цінними паперами;– 

показано етапи організації контролю операцій з цінними паперами;– 

розроблено схему взаємодії суб’єктів контролю;– 

запропоновано форму інвентаризаційного опису цінних паперів;– 

розроблено методику здійснення внутрішнього контролю операцій з цінними паперами, яка розкриває завдання контролю, порядок та особливості застосування методичних прийомів документального і фактичного контролю;– 

розроблено програму контролю операцій з цінними паперами, яка визначає науково-обґрунтований порядок перевірки.

Рис. 5. Запропоновані об’єкти контролю з урахуванням подвійної природи

цінних паперів

Впровадження наведених висновків і рекомендацій дозволить покращити результати діяльності підприємств, які здійснюють операції з цінними паперами. Економічний ефект досягається за рахунок підвищення якості бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю, уникнення збитків внаслідок прострочення оплати цінних паперів або несвоєчасного здійснення операцій з ними, підвищення достовірності і точності облікової інформації, оперативності обробки облікових даних, складання внутрішньої звітності в будь-якому розрізі, обробки та зберігання великої кількості інформації, здійснення вибору даних за необхідним розрізом в умовах комп’ютеризованої системи обліку.

ВИСНОВКИ

Результатами дисертаційного дослідження є теоретичні узагальнення та вирішення методичних і практичних проблем, пов’язаних з веденням бухгалтерського обліку та здійсненням внутрішньогосподарського контролю операцій з цінними паперами. Проведене дослідження дозволяє зробити наступні висновки:

1. Для бухгалтерського обліку поняття цінних паперів повинно враховувати їх економічну та правову природу. Уточнений економічний зміст поняття “цінні папери” як об’єкта бухгалтерського обліку враховує внутрішню, споживчу та мінову вартість цінних паперів і відповідає сучасній обліковій термінології. Під цінними паперами слід розуміти особливі фінансові активи або зобов’язання, в основі яких знаходяться майнові та немайнові права на певну цінність активу, що можуть виступати об’єктом ринкового обігу.

2. Економіко-правовий зміст цінного паперу та дослідження історичних передумов виникнення операцій з цінними паперами дозволили узагальнити такі ознаки цінних паперів: фіксують суспільно значимі права, що мають грошову оцінку; приносять разовий чи постійний дохід; в основі мають певний тип активу; вільно обертаються на ринку цінних паперів, вільно переходять від одного власника до іншого шляхом купівлі-продажу, обміну, дарування, спадкування; права, що випливають з цінних паперів, здійснюються лише при їх пред’явленні.

3. Результати дослідження показали, що в основу класифікації цінних паперів, що використовуються в практиці бухгалтерського обліку, повинні бути покладені ознаки, які визначають особливості їх обліку. До таких ознак слід віднести: характер прав, строк утримання, спосіб виплати доходу, характер оподаткування доходу, валютний номінал, спосіб поширення, емісія, вид забезпечення, порядок володіння, форма випуску.

4. Для забезпечення повноти формування облікової політики підприємства в частині цінних паперів і правильності оформлення наказу про облікову політику дисертантом виділено такі елементи облікової політики щодо операцій з цінними паперами: методи оцінки цінних паперів при їх оприбуткуванні та списанні, порядок оцінки сертифікатів цінних паперів на позабалансових рахунках з огляду на відсутність їх у законодавстві; порядок відображення витрат, пов’язаних з емісією цінних паперів; методи розподілу витрат між різними видами цінних паперів, придбаних однією партією, враховуючи неоднозначність та протиріччя в існуючих підходах; визначення моменту прийняття фінансових інвестицій в цінні папери до обліку та визначення строку утримання цінних паперів.

Дисертантом розроблено проект витягу з наказу про облікову політику за операціями з цінними паперами, який може застосовуватись підприємствами, які здійснюють випуск і продаж власних цінних паперів, і придбають їх для здійснення фінансових інвестицій або ж використовують при розрахунках між суб’єктами господарювання.

5. З метою усунення встановлених протиріч у положеннях нормативних документів запропоновано: облік витрат, що виникають під час емісії, реєстрації цінних паперів, їх утримання та обігу вести на субрахунку 952 “Реєстраційні витрати”; облік результатів від операцій з купівлі-продажу цінних паперів вести на субрахунках 953 “Втрати за цінними паперами” у сумі балансової вартості проданих цінних паперів та 733 “Доходи за операціями з цінними паперами” у сумі доходу від реалізації цінних паперів; облік операцій за короткостроковими облігаціями – на субрахунку 623 “Зобов’язання за короткостроковими облігаціями”.

6. Для підвищення ефективності управління власними акціями запропоновано складати для керівництва наступні внутрішні звіти (ЦП 1–11): з наявності та руху іменних акцій та акцій на пред’явника за рік, аналізу структури та руху акціонерного капіталу, прибутковості операцій з акціями власної емісії, аналізу структури облігацій за даними книги їх реєстрації, дохідності облігацій, руху облігаційної заборгованості за строками погашення; запропоновано відкриття і ведення карток обліку облігацій, депозитних сертифікатів, акцій невласної емісії.

7. Для забезпечення ефективної організації внутрішнього контролю операцій з цінними паперами у дисертації визначено склад об’єктів контролю таких операцій за розрізами: фінансові інвестиції, інструменти капіталу (зобов’язання), бланки цінних паперів, права за цінними паперами; показано етапи організації системи контролю операцій з цінними паперами; розроблено методику здійснення внутрішнього контролю операцій з цінними паперами, розроблено схему взаємодії суб’єктів контролю; запропоновано форму інвентаризаційного опису цінних паперів. Розроблено програму контролю операцій з цінними паперами, яка визначає науково-обґрунтований порядок перевірки.

8. Результати досліджень підприємств Житомирської області показали, що основна перевага віддається програмі “1С:Бухгалтерія 7.7” (52обстежених підприємств). Функціональні можливості програми не достатньо високі у зв’язку з чим запропоновано підвищити рівень аналітичності програми у розрізах: характеру прав за цінними паперами, терміну утримання, способу виплати доходу, форми випуску; сформовано перелік типових проводок, якими рекомендується доповнити журнал типових проводок у розрізі операцій з фінансовими інвестиціями та акціями власної емісії.

9. Забезпечення автоматизації аналізу фінансових інвестицій в цінні папери та оперативне подання інформації про строки випуску та погашення цінних паперів для цілей управління запропоновано здійснювати через формування повідомлень про строки погашення цінних паперів, повідомлення щодо попередження про переведення цінних паперів на інші рахунки/субрахунки, повідомлення про строки позовної давності за відповідним цінним папером. Запропоновано форми відповідних повідомлень.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Орлов І.В. Поняття цінних паперів в економічній літературі // Вісник ЖІТІ.– 2001. – № 16. – С. 186-190 (0,35 друк. арк.).

2. Орлов І.В. Класифікація цінних паперів // Вісник ЖІТІ. – 2001. – № 17. – С. (0,77 друк. арк.).

3. Орлов І.В. Облік випуску акцій: порівняльний аспект // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Дніпропетровськ. – 2002. – Випуск 125. – С. (0,23 друк. арк.).

4. Орлов І.В. Історичний аспект обліку корпоративних цінних паперів в акціонерних товариствахВісник ЖІТІ.– 2002. – № 18. – С. 101-106 (0,63 друк. арк.).

5. Орлов І.В. Акціонерні товариства: переваги і недоліки // Вісник ЖІТІ.– 2002. – № 20. – С. 187-192 (0,59 друк. арк.).

6. Орлов І.В. Система внутрішнього контролю в акціонерному товаристві // Вісник ЖІТІ. – 2002. – № 21. – С. 163-168 (0,58 друк. арк.).

7. Орлов І.В. Облік викупу акцій власної емісії // Вісник ЖДТУ. – 2004. – № ). – С. 137-143 (0,72 друк. арк.).

8. Орлов І.В. Облікова політика за операціями з цінними паперами // Вісник ЖДТУ. – 2004. – № 3 (29). – С. 108-114 (0,74 друк. арк.).

Тези доповідей

1. Орлов І.В. Необхідність класифікації цінних паперів // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта 2002”. Том 14. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 3-4 (0,12 друк. арк.).

2. Орлов І.В. Подвійна природа цінних паперів: особливості термінології та облікуЗимові читання, присвячені ідеям П.П. Німчинова та І.В. Малишева. Збірник тез та текстів виступів на Другій всеукраїнській науковій конференції, присвяченій видатним вченим в галузі бухгалтерського обліку д.е.н. І.В. Малишеву, д.е.н., проф. П.П. Німчинову. – Житомир: ЖДТУ, 2004. –С. (0,12 друк. арк.).

Підручники та навчальні посібники

1. Бухгалтерський облік і аудит в аптеках. Навчальний посібник для студентів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит” вищих навчальних закладів / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 384 с. (особисто автора – 0,47 друк. арк.).

2. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 4-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 688 с. (особисто автора – 1,25 друк. арк.).

АНОТАЦІЯ

Орлов І.В. Облік і контроль операцій з цінними паперами: теорія, методика, практика. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”. – Київ, 2005.

Дисертація присвячена теоретичним, методичним і практичним питанням бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю операцій з цінними паперами. Об’єктом дослідження виступають господарські операції з цінними паперами, що підлягають відображенню в системі бухгалтерського обліку, а предметом – комплекс теоретичних, методичних і практичних питань обліку та контролю операцій з цінними паперами.

Визначено сутність поняття “цінні папери” та запропоновано класифікацію цінних паперів для потреб бухгалтерського обліку; з’ясовано основні вимоги та порядок формування облікової політики за операціями з цінними паперами, визначено її основні елементи, розроблено моделі обліку операцій з цінним паперами в розрізі їх видів, розроблено пакет внутрішніх звітів, що забезпечує керівників повною та достовірною інформацією


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Автореферат - 24 Стр.
ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ГЛІОМ ПІВКУЛЬ ВЕЛИКОГО МОЗКУ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ВИСОКОЕНЕРГЕТИЧНИХ ЛАЗЕРІВ - Автореферат - 27 Стр.
формування оцінного компонента професійно-мовленнєвої діяльності майбутніх учителів української мови і літератури - Автореферат - 30 Стр.
ФОРМУВАННЯ ЕСТЕТИЧНИХ ПОЧУТТІВ СТАРШОКЛАСНИКІВ НА ОСНОВІ ВЗАЄМОДІЇ МИСТЕЦТВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ - Автореферат - 31 Стр.
Полімерна модифікація мінеральної поверхні за допомогою пероксидовмісних олігомерів - Автореферат - 26 Стр.
РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДУ ВизНАЧЕННЯ РОЗПОДІЛУ ТЕПЛОВИХ ПОТОКІВ В ЕЛЕМЕНТАХ АВТОМОБІЛЬНИХ ДИСКОВИХ ГАЛЬМ НА ТРИВИМІРНИХ МОДЕЛЯХ - Автореферат - 23 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА НЕГОСПІТАЛЬНУ ПНЕВМОНІЮ ІЗ ЗАТЯЖНИМ ПЕРЕБІГОМ - Автореферат - 62 Стр.