У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основний зміст дисертації відображено

ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Михайла Коцюбинського

ОСАДЧИЙ Вячеслав Володимирович

УДК 37.048.4:004.738.5

ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ МОЛОДІ ЗАСОБАМИ ІНТЕРНЕТ

13.00.04 – теорія і методика професійної освіти

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Вінниця - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті педагогіки і психології професійної освіти
АПН України, м.Київ.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент АПН України Сисоєва Світлана Олександрівна, Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України, завідувач відділу педагогічних технологій неперервної професійної освіти, м.Київ.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор,
Стефаненко Павло Вікторович, Донецький національний технічний університет, декан радіотехнічного факультету, м.Донецьк

кандидат педагогічних наук Кадемія Майя Юхимівна, Вище професійне училище №4, заступник директора, м. Вінниця

Провідна установа: Херсонський державний університет, кафедра педагогіки і психології, Міністерство освіти і науки України, м.Херсон.

Захист відбудеться 17 січня 2006 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .053.01 у Вінницькому державному педагогічному університеті ім. М.Коцюбинського за адресою: 21100, м. Вінниця, вул. Острозького, 32, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Вінницького державного педагогічного університету імені М.Коцюбинського (21001, м. Вінниця, вул. Острозького, 32)

Автореферат розісланий 5 грудня 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради А.М.Коломієць

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність і доцільність дослідження. Вибір професії молодою людиною з урахуванням своїх індивідуально-психологічних особливостей, здібностей і нахилів в умовах швидкозмінного світу, глобальних трансформацій та соціально-економічних перетворень в Україні набуває вагомості державної політики, про що наголошується у Законі України "Про освіту" (1991), Указі Президента “Про основні напрями реформування професійно-технічної освіти в Україні” (1996), Концепції професійної освіти (1991), Концепції державної системи професійної орієнтації населення (1994). Разом із тим існують певні суперечності у вирішенні цієї проблеми: між завищеним рівнем соціальних претензій у молодих людей та дійсним станом їхньої професійної придатності; між вимогами, що висуваються до оволодіння професією, та реальними можливостями особистості; між сформованою в процесі власного досвіду інформацією про світ професій та актуальними відомостями про ринок праці, стан і розвиток суспільства.

Процес професійного консультування передбачає планомірну і кропітку роботу з молодою людиною щодо вибору майбутньої професії. Одним з головних напрямів модернізації й удосконалення цього процесу є використання можливостей нових інформаційних технологій, які знаходять все більше використання в різних сферах нашого суспільства. У Законі "Про національну програму інформатизації" (1998), Концепції Національної програми інформатизації (1998), Указі Президента України "Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні" (2000) підкреслюється важливість використання нових інформаційних технологій в умовах інформаційного суспільства, зокрема для освітньої галузі. Саме тому проблема створення педагогічної технології професійного консультування молоді на основі використання нових інформаційних та телекомунікаційних засобів набуває особливої актуальності.

Дослідженню проблем професійної освіти, професійного консультування та професійного самовизначення молоді завжди приділялася належна увага, а саме: теоретико-методологічним основам неперервної професійної освіти (С.У. Гончаренко, І.А. Зязюн, Н.Г. Ничкало, С.О. Сисоєва); проблемам профорієнтації та професійного консультування молоді (М.М. Дьяченко, М.М. Захаров, М.І. Калугін, П.С. Перепелиця, Б.О. Федоришин); вивченню зарубіжного досвіду професійного консультування молоді (Н.М. Лавриченко, М.П. Тименко, М.В. Туленков); проблемам допрофесійної підготовки учнівської молоді (В.В. Рибалко, Я.В. Цехмістер), професійної діагностики особистості (Л.П. Добровольська, Є.А. Клімов, О.В. Мельник, В.Ф. Моргун, Н.А. Побірченко, В.А. Семиченко, В.Г. Романчук); організації процесу професійного консультування у Центрах зайнятості населення України (С.І. Бандур, О.В. Корчевна, В.В. Синявський,  І.І. Шелест). Особливий інтерес для теоретичного аналізу проблеми професійного консультування молоді склали праці науковців республіки Польщі (А. Банка (A.сka), І. Вільш, В. Крефт (W.А. Черкавська (A.як країни близької до України за своїм історичним корінням.

В умовах входження України в інформаційну стадію розвитку у наукових дослідженнях приділяється значна увага проблемі використання інформаційних технологій в освітньому просторі, а саме: впровадженню комп’ютерних технологій в освітній процес навчальних закладів (Н.В. Апатова, В.Ю. Биков, І.Є. Булах, А.Ф. Верлань, М.І. Жалдак, М.Ю. Кадемія, Г.О. Козлакова, О.М. Коваль, В.П. Науменко), використанню освітніх можливостей мережі Інтернет (Л.В. Брескіна, Р.С. Гуревич, Н.В. Морзе, А.В. Співаковський), дослідженню особливостей функціонування портальних систем (В.І. Береговий, А.Д. Іванніков, А.Н. Тихонов, Ю.В. Триус). Активно розробляються теоретико-методологічні засади дистанційної освіти (І.М.Дубинський, В.М. Кухаренко, В.В.Олійник, Н.Г. Сиротенко, П.В. Стефаненко). Поширюється досвід функціонування окремих сайтів щодо професійного консультування та профорієнтації молоді у глобальній мережі (Центр тестування в Московському гуманітарному університеті "Гуманітарні технології", Інформаційний портал державного закладу "Саранський міський центр зайнятості населення", Центр зайнятості "Славутич", Перший всеукраїнський форум менеджерів з персоналу і керівників компаній, інші регіональні центри зайнятості тощо).

Разом з тим, теоретичний аналіз наукових праць та вивчення практичного досвіду з проблеми професійного консультування молоді свідчить, що педагогічні засади професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет ще недостатньо досліджено у теоретичному і практичному аспектах, зокрема малодослідженими лишаються проблеми можливостей мережі Інтернет у професійному консультуванні молоді, відбору змісту, форм, методів та критеріїв ефективності професійного консультування молоді в мережі Інтернет.

Враховуючи соціальну значущість професійного консультування молоді для соціально-економічного розвитку країни в умовах динамічних змін, актуальність та доцільність вирішення проблеми професійного самовизначення молодої людини відповідно до можливостей її особистості, постійне зростання популярності мережі Інтернет серед молоді, зокрема у вирішенні освітніх питань, а також недостатню теоретичну і практичну розробку проблеми професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет, темою дисертаційного дослідження було обрано: "Педагогічні засади професійного консультування молоді засобами Інтернет".

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до плану наукових досліджень Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України за темами: “Психолого-педагогічні основи особистісного підходу до впровадження педагогічних технологій у професійних закладах освіти” (РК0102U000401), “Психолого-педагогічні засади впровадження сучасних інформаційних технологій у професійних навчальних закладах” (РК0104U010419). Тема дисертації затверджена вченою радою Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України (30.10.03 р., протокол № ) і узгоджена у Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології в Україні (23.12.03 р., протокол № 10).

Об'єкт дослідження: процес професійного консультування молоді.

Предмет дослідження: зміст, форми і методи професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет.

Мета дослідження: розробити й обґрунтувати педагогічні засади функціонування інформаційно-освітнього порталу з професійного консультування молоді у мережі Інтернет.

Концептуальна ідея дослідження. В умовах розвитку сучасних інформаційних технологій як провідного ресурсу інформаційного суспільства особливого значення набуває перехід до нової форми співробітництва батьків, педагогів, психологів, профконсультантів і молодих людей, які постають перед проблемою вибору професії, місця навчання чи роботи. Впровадження можливостей мережі Інтернет у процес професійного консультування молоді сприяє організації інтерактивного процесу всебічного вивчення особистості; реалізації альтернативних шляхів отримання інформації та послуг профконсультаційного характеру; створенню умов для самооцінки, систематизації та узагальнення молодою людиною отриманої інформації про себе з метою професійного самовизначення; забезпеченню інтерактивного спілкування зі спеціалістами; наданню допомоги у формулюванні висновків і рекомендацій стосовно професійного запиту особистості. Все це передбачає доцільність розробки, обґрунтування і експериментальної перевірки педагогічної технології професійного консультування молоді засобами інформаційно-освітнього порталу у мережі Інтернет.

Гіпотеза дослідження полягає у тому, що професійне консультування молоді засобами мережі Інтернет набуває ефективності, якщо воно здійснюється системно за допомогою інформаційно-освітнього порталу, і дозволяє:

- відповідно до поставленої мети здійснити інтерактивний зв’язок через створення віртуального середовища між суб’єктами професійного консультування;

- постійно розширювати зміст професійного консультування молоді;

- забезпечувати варіативність форм і методів професійного консультування;

- створити умови для синхронної та асинхронної взаємодії роботодавців з молодими людьми, які потребують підвищення кваліфікації через інтерактивний спосіб пошуку потрібної інформації та спілкування;

- молодій людині систематизувати та узагальнити одержану інформацію про себе з метою професійного самовизначення.

Відповідно до об’єкта, предмета, мети і гіпотези дослідження визначені завдання:

1. Проаналізувати стан дослідження проблеми в педагогічній теорії та практиці.

2. Розробити педагогічні засади професійного консультування молоді засобами інформаційно-освітнього порталу у мережі Інтернет (педагогічну концепцію, принципи відбору змісту, зміст, форми, методи та критерії ефективності).

3. Розробити методичні рекомендації щодо використання можливостей мережі Інтернет в організації професійного консультування молоді.

Методологічною основою дослідження є положення діалектико-матеріалістичної теорії пізнання про взаємозв'язок теорії і практики, про людину як суб’єкт діяльності; системний підхід; принципи науковості та єдності свідомості й діяльності; загальнотеоретичні і методологічні положення філософії, психології, педагогіки щодо розвитку і всебічного формування особистості; сучасні концепції: демократизації та гуманізації освіти та виховання, інформаційного суспільства.

Теоретичною основою дослідження є наукові положення та висновки щодо: теоретично-методичних основ неперервної професійної освіти (С.У. Гончаренко, І.А. Зязюн, В.Г. Кремень, Н.Г. Ничкало); сучасних педагогічних технологій (Г.К. Сєлєвко, С.О. Сисоєва); психолого-педагогічних засад організації професійного консультування молоді (М.М. Дьяченко, М.М. Захаров, Є.А. Клімов, Н.І. Калугін, Л.В. Тименко, В.В. Синявський, Б.О. Федоришин); психолого-педагогічних умов використання інформаційних технологій в освіті (Н.В. Апатова, В.Ю. Биков, І.Є. Булах, М.І. Жалдак, О.М. Коваль); методології побудови і функціонування інформаційних систем (Р.С. Гуревич, Ю.І. Машбиць, Н.В. Морзе, Г.О. Козлакова, В.В. Олійник); функціонування і розвитку комп’ютерних мереж (Л.В. Брескіна, В.І. Береговий, М.Ю. Кадемія, В.М. Кухаренко, В.Г. Оліфер, Н.А. Оліфер, В.В. Радаєв, Ю.В. Триус).

У процесі дослідження було проаналізовано нормативно-законодавчу базу, зокрема закони України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про вищу освіту”, “Про Національну програму інформатизації”, “Про зайнятість населення”, “Про Концепцію Національної програми інформатизації”, постанови “Про концепцію державної системи професійної орієнтації населення”, “Про затвердження Державної програми інформатизації та комп'ютеризації професійно-технічних навчальних закладів на 2004-2007 роки”, “Про затвердження Програми інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, комп'ютеризації сільських шкіл на 2001 - 2003 роки”, “Про Концепцію професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації незайнятого населення”, Наказ “Про затвердження Державного класифікатора України”, Указ Президента України "Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні".

У дисертаційній роботі використано комплекс методів дослідження, а саме: а) теоретичні: системно-структурний (класифікація, систематизація), ретрос-пективний аналіз, порівняння й узагальнення, праксиметричні (вивчення та узагальнення вітчизняної та іноземної психолого-педагогічної літератури, а також досвіду й практики професійного консультування), що були застосовані для виявлення стану проблеми дослідження, визначення ролі і місця професійного консультування у сучасному суспільстві, обґрунтування концептуальних положень професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет, розробки програми дослідно-експериментальної роботи; б) емпіричні: методи усного, письмового та комп’ютерно-орієнтованого опитування (бесіда, анкетування, тестування, інтерв`ювання), педагогічного спостереження, порівняльної статистичної обробки та аналізу отриманих дослідно-експериментальних даних; констатуючий експеримент, що були застосовані з метою вивчення предмету дослідження в практичній діяльності, відбору методик проведення професійного консультування особистості, виявлення ефективності організації професійного консультування засобами мережі Інтернет; формуючий експеримент (локальне і глобальне впровадження), який передбачав тестування, апробацію та впровадження розробленого інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді у локальній та глобальній мережі; в) практичні: розробка програмного забезпечення інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді для впровадження його в мережу Інтернет.

Організація дослідження. Дослідження здійснювалося у три етапи, впродовж 1999-2005 років.

І етап (1999-2000) – аналіз стану проблеми в науковій літературі, специфіки і сутності професійного консультування, здійснення теоретичного обґрунтування предмету і об’єкту дослідження, уточнення понятійного апарату дослідження, розроблення програми дослідно-експериментальної роботи.

ІІ етап (2001-2003) – розроблення, вивчення й аналіз стану професійного консультування в Україні на сучасному етапі, здійснення апробації розробленої технології професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет (констатуючий експеримент), перевірка її ефективності (локальне впровадження).

ІІІ етап (2004-2005) – здійснення обробки, систематизації, літературного оформлення отриманого дослідно-експериментального матеріалу, апробація та впровадження висновків і методичних рекомендацій у практику роботи; проведення глобального експерименту і контрольних зрізів, які дозволяють визначити ефективність розробленої технології професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет (глобальне впровадження).

Експериментальна база дослідження. Дослідно-експериментальна робота здійснювалася на базі шкіл Мелітопольського та Веселівського районів (Новогородківська ЗОШ, Веселівська гімназія, Веселівська ЗОШ №1), Токмацького механічного технікуму, ННВК “Академія дистанційної освіти” при Національній академії державного управління при Президентові України, Бердянського державного педагогічного університету ім.П.Д.Осипенка, Мелітопольського державного педагогічного університету. Всього дослідженням було охоплено 1833 (303 у ході констатуючого експерименту, на етапі локального впровадження - 855 та 675 - на етапі глобального впровадження) респондентів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що:

- вперше класифіковано вітчизняний та зарубіжний освітній і профорієнтаційний Інтернет-ресурс; розроблено і обґрунтовано інформаційно-освітній портал та організаційні умови забезпечення його функціонування; педагогічні засади професійного консультування молоді за його допомогою (педагогічна концепція, принципи відбору змісту, зміст, форми, методи та критерії ефективності);

- удосконалено типологію інформаційних технологій, класифікацію комп’ютерних мереж; уточнено поняття Інтернет, Інтернет-технології, портал;

- подальшого розвитку отримали проблеми освітніх можливостей мережі Інтернет, класифікації інформаційних та мережних технологій, сучасних форм і методів професійного консультування.

Теоретичне значення одержаних результатів полягає в тому, що: уточнено теоретичний зміст понять “портал”, “Інтернет-технології”, а також обґрунтована дефініція: “професійне консультування молоді засобами Інтернет-порталу”; теоретично обґрунтовано педагогічну концепцію, принципи відбору змісту, зміст, форми, методи та критерії ефективності професійного консультування молоді у мережі Інтернет, а також структуру інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді.

Практичне значення дослідження визначається тим, що розроблено і впроваджено: інформаційно-освітній портал професійного консультування молоді на основі інтерактивних та дистанційних можливостей мережі Інтернет; навчально-методичний посібник з професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет для учнів загальноосвітніх шкіл, студентів, педагогів, психологів, науковців, батьків та спеціалістів центрів зайнятості; експрес-методики професійної придатності особистості до найбільш популярних сучасних професій для аналізу професійних здібностей; здійснені відбір, модифікація, локалізація та комп’ютеризація методик професійної діагностики для молоді, педагогів, профконсультантів.

Матеріали дослідження можуть бути використані в процесі професійного консультування молоді державними і приватними установами та організаціями, психолого-педагогічними лабораторіями з вивчення особистості, середніми, вищими навчальними та професійно-технічними закладами освіти, центрами зайнятості, а також у процесі психолого-педагогічної підготовки профконсультантів.

Впровадження результатів дослідження здійснювалося у два етапи: локальний, під час якого відбувалася апробація проекту Порталу професійного консультування у локальних мережах шкіл Мелітопольського та Веселівського районів (Новогородківська ЗОШ (довідка №11 від 05.05.05), Веселівська гімназія (довідка №55 від 10.06.05, Веселівська ЗОШ №1 (довідка №35 від 27.05.05)), Токмацького механічного технікуму (довідка №15/351 від 14.04.05), та глобальний, у процесі якого проходило впровадження проекту у мережі Інтернет (ННВК “Академія дистанційної освіти” при Національній академії державного управління при Президентові України (довідка №13/71 від 15.06.05), Бердянський державний педагогічний університет ім.П.Д.Осипенка (довідка №57/516-39 від 31.03.05), Мелітопольський державний педагогічний університет (довідка №06/778 від 03.06.05)).

Особистий внесок автора полягає у розробці й обґрунтуванні інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет, відборі змісту, розробці форм і методів професійного консультування молоді, структури та засобів забезпечення функціонування порталу професійного консультування молоді, критеріїв ефективності професійного консультування молоді в мережі Інтернет; у створенні програмного забезпечення функціонування інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді у мережі Інтернет. У навчально-методичному посібнику, написаному у співавторстві з С.О. Сисоєвою, дисертанту належить обґрунтування та розробка інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді на основі мережних технологій, організаційних умов його функціонування та алгоритмів роботи з порталом.

Протягом усього періоду дослідження автор особисто брав участь в експериментальній перевірці та практичній реалізації розробленої технології професійного консультування молоді, впровадженні рекомендацій, працюючи безпосередньо начальником обчислювального центру та старшим викладачем кафедри інформатики і кібернетики Мелітопольського державного педагогічного університету.

Вірогідність результатів дослідження забезпечена теоретико-методологічним обґрунтуванням вихідних позицій дослідження, системним аналізом та узагальненням теоретичного і емпіричного матеріалу; застосуванням комплексу методів, адекватних об’єкту, предмету, меті та завданням дослідження; застосуванням критеріїв ефективності, кількісного й якісного аналізу дослідницьких даних експериментальної роботи; позитивними результатами впровадження у практику професійного консультування молоді.

На захист виносяться положення, що розкривають:

1. Педагогічні засади професійного консультування молоді засобами інформаційно-освітнього порталу у мережі Інтернет, а саме: педагогічну концепцію, принципи відбору змісту, зміст, форми, методи та критерії ефективності.

2. Структуру інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді у мережі Інтернет.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні та практичні положення роботи і результати дисертаційного дослідження обговорено на 11 науково-практичних конференціях, а саме: 4 міжнародних науково-практичних конференціях “Інформатизація освіти України: стан, проблеми, перспективи” (2001, Херсон), “Проблемы педагогической инноватики в профессиональной школе” (25-27 квітня 2001, Санкт-Петербург) “Інформаційні технології в системі керування вищою освітою України” (26-27 серпня 2004, Херсон), “Інформатизація освіти України: стан, проблеми, перспективи” (8-9 вересня 2005, Херсон); 7 всеукраїнських науково-практичних конференціях “Інформаційні технології у науці та освіті” (15-18 квітня 1997), “Комп'ютери в навчальному процесі” (23-24 червня 1999 року), “Сучасні педагогічні інновації у підготовці і післядипломній освіті педагогічних працівників” (12-13 жовтня 2000 року), “Всебічний розвиток особистості студента” (жовтень 2001, Ірпінь), “Морально-духовний розвиток особистості в сучасних умовах” (17-18 жовтня 2000 року, Київ), "Інформатика та підтримка навчальних дисциплін у середній і вищій школі" (23-26 червня 2004, Київ – Бердянськ), “Теорія і методика навчання інформатики та математики” (11 травня 2004, Мелітополь).

Публікації. Основні результати дослідження висвітлено у 28 опублікованих працях, у тому числі 1 навчально-методичний посібник (у співавторстві), 14 статей у провідних наукових виданнях, затверджених ВАК України; 9 статей у збірниках матеріалів конференцій. Загальний обсяг особистого внеску – 21,47 авторських аркушів.

Структура дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаних джерел (329 найменувань, з яких 25 іноземною мовою і 121 з Інтернету) та 17 додатків на 63 сторінках. Робота містить 4 таблиці на 4 сторінках основного тексту, 3 рисунки на 3 сторінках основного тексту. Загальний обсяг дисертації – 305 сторінок, основний зміст викладено на 215 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність дослідження обраної проблеми; визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, гіпотезу, методологічні та теоретичні основи дослідження; розкрито його наукову новизну, теоретичне та практичне значення, особистий внесок здобувача, сформульовано основні положення, що виносяться на захист; висновки про апробацію і впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Інформаційні технології у сучасному освітньому просторі” – здійснено психолого-педагогічний аналіз проблеми використання сучасних інформаційних технологій в освіті, проаналізована педагогічна практика впровадження нових інформаційних технологій, зокрема освітні можливості мережі Інтернет.

У розділі обґрунтовано класифікацію інформаційних технологій (комп’ютерні, мережні, аудіовізуальні, медіа). Окреслено місце мережних технологій та мережі Інтернет у системі інформаційних технологій. Подано розроблену та обґрунтовану класифікацію комп’ютерних мереж за такими ознаками: територіальною; призначенням послуг, що пропонуються; топологією; протоколами, що застосовуються в мережі. В процесі дослідження проаналізовано теоретичну сутність поняття "Інтернет" у різних площинах (технічній, фізичній, педагогічній, програмній, інформаційній). Виявлено педагогічно доцільні напрями застосування мережних технологій в освітній галузі, а саме: інформаційно-пошукова робота викладачів і учнів; дистанційне навчання; організація соціальної і творчої діяльності молоді; опосередковане чи безпосереднє управління навчальним закладом та іншими ланками системи освіти, спілкування суб’єктів освітнього процесу на відстані.

У дисертації сформульовано основні завдання щодо впровадження сучасних інформаційних технологій в освіті (визначення найбільш доцільних інформаційних технологій; підвищення ефективності освітнього процесу; визначення обсягу теоретичного та практичного матеріалу з інформатики; вирішення психолого-педагогічних проблем, пов’язаних з впровадженням інформаційних технологій в освітній процес; забезпечення інформаційної безпеки). Окреслено місце мережних технологій та мережі Інтернет у системі інформаційних технологій. Виявлено, що впровадження інформаційних технологій у педагогічну практику є одним із шляхів підвищення інтенсифікації, ефективності, індивідуалізації процесу навчання за умов їх комплексного та доцільного використання.

На основі аналізу російськомовного та україномовного контенту мережі Інтернет розроблено класифікацію освітнього Інтернет-ресурсу за різними ознаками (функціональна, предметна, змістова, освітньо-рівнева), виділено групи Інтернет-ресурсів (інформаційні, навчальні, виховні, довідково-перекладні; природничого, фізико-математичного, гуманітарного, технічного профілів та ін.). У процесі дослідження розроблена технологія пошуку інформації у мережі Інтернет щодо освітніх Інтернет-ресурсів. Проаналізовано освітні можливості мережі Інтернет та напрями їх використання для розвитку дистанційної освіти, а саме: оперативне передавання і отримання будь-якої (звук, відео, текст, графіка) інформації на будь-яку відстань; зберігання, редагування, обробка та подання (друк, вивід на фото- чи відео стрічку) інформації через різні джерела; реалізація інтерактивності за допомогою мультимедійних технологій і оперативного зворотного зв’язку; надання можливості спілкування з будь-яким партнером за допомогою різноманітних систем (відеоконференції, чати, форуми, Інтернет-телефони, Інтернет-пейджери тощо).

У другому розділі – “Професійне консультування молоді як соціально-педагогічна проблема” – проаналізовано специфіку взаємодії робітника і роботодавця в умовах інформатизації суспільства, проблему професійного консультування молоді у педагогічній теорії і практиці, сучасний стан використання Інтернет-технологій у професійному консультуванні молоді.

У розділі показано, що в умовах швидкого поширення нових інформаційних технологійспецифіка взаємодії роботодавця і робітника полягає у необхідності врахування потреб ринку праці щодо конкретних професій; нових вимог до кваліфікації працівників; неадекватності оцінки деяких особистих характеристик робітниками; недостатньої поінформованості роботодавця про потенційного працівника. Таким чином, однією з причин існування безробіття є те, що працівник і роботодавець не завжди знаходять один одного, незважаючи на існування в них такої потреби. Полегшенню взаємодії сприятиме процес професійного консультування молоді, що має на меті допомогу у правильному виборі професії, тобто відповідно до індивідуальних властивостей особистості.

Теоретичний аналіз основних дефініцій дослідження показав, що поняття „професійне консультування” здебільшого розглядається дослідниками як: тривалий виховний процес, який має допомогти людині у плануванні й реалізації її професійного шляху (В. Рахальска); як безпосередня допомога учням у професійному визначенні і виділяє три етапи у цій роботі: підготовча профконсультація, заключна профконсультація, уточнююча профконсультація (К.К. Платонов); як система надання діючої допомоги у трудовому самовизначенні учнів, що ґрунтується на вивченні особистості (Н.І. Калугін); як система психологічного вивчення особистості з метою надання їй науково обґрунтованих порад щодо найбільш оптимальних для неї напрямів і засобів професійного самовизначення (Б.О. Федоришин).

У розділі показано, що перевагами використання мережі Інтернет у процесі професійного консультування є: інтерактивний режим отримання максимально об'єктивних відомостей про індивідуальні характеристики особистості; вільне отримання інформації про працевлаштування; можливість самооцінки професійно-значущих особистісних якостей щодо подальшої професійної діяльності; швидкий доступ до методичних матеріалів для професійного консультування молоді для вчителів загальноосвітніх шкіл, викладачів вищих і професійно-навчальних закладів, педагогів, психологів та батьків. На основі аналізу сучасного стану використання Інтернет-технологій у професійному консультуванні молоді класифіковано Інтернет-ресурси профконсультаційної тематики (сайти, що надають інформацію та послуги у працевлаштуванні; сайти з надання послуг у професійному консультуванні; сайти структур зайнятості населення; сайти, що поєднують надання послуг та інформації щодо працевлаштування та сфери професій з професійним консультуванням), подано короткий опис окремих Інтернет-сайтів, зроблено висновок про недостатню кількість та якість послуг професійного консультування в україномовному сегменті мережі Інтернет.

Вивчення стану проблеми професійного консультування молоді у Мелітопольському, Веселівському та Приазовському районах (загальна кількість респондентів -303) підтвердило актуальність дослідження обраної проблеми. Встановлено, що 47,9% респондентів висловлюють недовіру приватним профконсультаційним фірмам і 81,5% - центрам зайнятості населення; позитивне ставлення до комп’ютерного тестування мають 71,3% респондентів; 58,4% респондентів виявили бажання і зацікавленість в отриманні профконсультаційних послуг через мережу Інтернет; 62% старшокласників мають думку, що в глобальній мережі можна знайти від 10% до 100% інформації щодо професійного консультування.

У третьому розділі – “Педагогічні засади функціонування інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді у мережі Інтернет” –розроблено та обґрунтовано педагогічну концепцію та структуру інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді у мережі Інтернет; принципи відбору змісту, зміст, форми, методи і критерії ефективності професійного консультування в мережі Інтернет; проаналізовано результати педагогічного експерименту.

Основні положення педагогічної концепції професійного консультування молоді у мережі Інтернет розкривають поняття: освітній портал, професійне консультування молоді у мережі Інтернет, інформаційно-освітній портал професійного консультування молоді, професійне консультування молоді засобами Інтернет-порталу, а також сутність педагогічної взаємодії між суб’єктами процесу професійного консультування, особливістю якої є те, що вона відбувається у спеціально створеному віртуальному середовищі, а суб'єктом психолого-педагогічного впливу є колектив фахівців (психологи, педагоги, профконсультанти).

Освітній портал розуміється як системне багаторівневе об’єднання різних інформаційно-освітніх ресурсів та програмних комплексів, що працюють на основі єдиної бази даних і єдиних стандартів обміну інформацією, розраховане на певну аудиторію користувачів і призначене для аналізу, обробки, доставки освітньої інформації та надання доступу до різних сервісів на основі персоналізації за допомогою будь-якого пристрою, підключеного до Інтернет. Професійне консультування молоді у мережі Інтернет розглядається як система самостійних або керованих іншим суб’єктом (педагог, психолог, консультант) дій особи, яка обирає профіль навчання або професію, у Інтернет-середовищі з метою отримання інформаційних та консультаційних послуг. Під інформаційно-освітнім порталом професійного консультування молоді розуміється віртуальне інформаційно-аналітичне середовище взаємодії суб'єктів профконсультаційного процесу, системне багаторівневе об’єднання профконсультаційних ресурсів і сервісів у мережі Інтернет під єдиною IP-адресою (глобально унікальною адресою в Інтернеті), що працює на дистанційній технології з метою надання допомоги у виборі або зміні професії чи виду діяльності на основі профдіагностики та професіографії. Обґрунтовано поняття професійного консультування молоді засобами Інтернет-порталу, яке розглядається як організована система взаємодії суб’єктів профконсультаційного процесу, між якими створюється безпосередній нелінійний, керований професіоналами зв’язок через віртуальне інформаційно-аналітичне середовище.

Педагогічна концепція професійного консультування молоді в мережі Інтернет визначає мету, завдання та функції інформаційно-освітнього порталу щодо професійного консультування молоді в мережі Інтернет.

У розділі, відповідно до педагогічної концепції, обґрунтовано структуру інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді, яка включає чотири основних віртуальних модулі, що об'єднують Web-сторінки спорідненої тематики: модуль інформації про структуру порталу, зворотного зв’язку, новини; модуль для роботодавців та для тих, хто шукає роботу; модуль професійного діагностування особистості та інформації про професії та навчальні заклади України; модуль додаткової інформації з професійного консультування, професійної орієнтації та працевлаштування.

Обґрунтовано принципи відбору змісту професійного консультування в мережі Інтернет (доцільності, можливості інформаційного нагромадження, науковості, доступності, структуризації, актуальності, наочності, ментальності) та подано зміст професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет, який включає: комплекс профдіагностичних тестових методик; професіограми; словник професій; довідники: навчальних закладів України, кадрових агенцій, центрів зайнятості; засоби інтерактивного спілкування для забезпечення консультацій кваліфікованими спеціалістами; база даних резюме та вакансій, законодавчі акти; інформацію для батьків, методичні матеріали для працівників центрів зайнятості.

Розроблено та теоретично обґрунтовано педагогічно доцільні форми (колективне обговорення проблеми; групові та індивідуальні он-лайн консультації; інструктаж по роботі з порталом; самоаналіз результатів тестування; групові та індивідуальні он-лайн бесіди; розв'язування завдань на самоаналіз; он-лайн ігри та тренінги; Web-конференції, семінари та диспути) і методи (он-лайн спостереження; аналіз документів; аналіз практичних дій; Інтернет-анкетування; Інтернет-тестування; он-лайн бесіди-інтерв'ю; складання індивідуальних характеристик; ознайомлення з інформацією) професійного консультування засобами мережі Інтернет. У дисертації розкрито переваги використання розробленого порталу, а саме: об'єднання в один інтерфейс усіх структурних елементів необхідних для здійснення професійного консультування молоді; одночасна робота з порталом необмеженої кількості користувачів; облік відвідувань; загальнодоступність; індивідуалізація; можливість створення системи дистанційного консультування.

У процесі дослідження розроблено й обґрунтовано критерії ефективності професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет: кількісні (загальна кількість відвідувачів порталу; кількісний показник зовнішніх звертань за ключовими словами; кількість відвідувань за означений період; середній показник тривалості візитів; кількість зареєстрованих користувачів; загальна кількість одиниць наповнення) та якісні (показники зацікавленості; результативності роботи порталу; задоволеності; потрібності; симпатії).

Результати експериментально-дослідної роботи узагальнено у 3 таблицях та 1 рисунку в основному тексті дисертації та 8 таблицях і 17 рисунках в додатках.

Аналіз результатів педагогічного експерименту показав, що 80% відвідувачів Порталу професійного консультування молоді сподобалося працювати з ним, що на 5% менше за показники локального етапу впровадження; 66,49% випробовуваних задоволені результатами роботи з порталом, що на 1,49% більше ніж на етапі локального впровадження; 62% користувача порталу зацікавлені у отриманні послуг з професійного консультування через Інтернет-портал професійного консультування молоді, що на 9% менше за попередній показник; 85,85% тих, хто брав участь у Інтернет-голосуванні на порталі, визначили своє позитивне ставлення до роботи з ним. Педагогічний експеримент підтвердив, що 70,07% вважають проведення професійного консультування молоді через глобальну мережу Інтернет необхідною формою роботи, яка викликає зацікавленість, вдоволеність результатами та позитивну реакцію респондентів.

У загальних висновках викладено результати теоретичної та методичної розробки педагогічних засад професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет.

ВИСНОВКИ

1. Науковий аналіз проблеми використання сучасних інформаційних технологій в освітньому просторі показав, що розвиток засобів роботи з інформацією є значущим фактором зовнішнього впливу на систему освіти, який сприяє підвищенню ефективності освітніх процесів, урізноманітненню форм і методів навчання та виховання; дав змогу виділити освітні можливості Інтернет. Аналіз вітчизняного та зарубіжного Інтернет-контенту засвідчує наявність у глобальній мережі інформаційних ресурсів профконсультаційного та профорієнтаційного спрямування, проте, результати дослідження україномовного Інтернет-контенту засвідчили майже відсутність мережних проектів, які б мали реалізувати послуги професійного консультування молоді.

Вивчення сучасного стану професійного консультування молоді підтвердило актуальність обраної теми дослідження і дозволило виявити протиріччя щодо потреб у професійному консультуванні молоді, працевлаштуванні незайнятого населення на ринку праці, і практично відсутнім досвідом використання мережних технологій з метою здійснення цієї роботи.

2. Розроблено та обґрунтовано педагогічні засади професійного консультування молоді засобами інформаційно-освітнього порталу у мережі Інтернет (педагогічна концепція, принципи відбору змісту, зміст, форми, методи та критерії ефективності).

Основні положення педагогічної концепції професійного консультування молоді засобами інформаційно-освітнього порталу розкривають поняття освітнього порталу, професійного консультування молоді у мережі Інтернет, інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді, професійного консультування молоді засобами Інтернет-порталу; мету, функції, стратегічні освітні та соціальні цілі, основні принципи професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет; очікувані наслідки реалізації професійного консультування молоді за допомогою Інтернет-порталу; специфіку суб'єкт-суб'єктної взаємодії при здійсненні професійного консультування молоді засобами інформаційно-освітнього порталу у мережі Інтернет.

Розроблена педагогічна концепція дозволила обґрунтувати принципи відбору змісту (доцільності, можливості інформаційного нагромадження, науковості, доступності, структуризації, актуальності, наочності, ментальності) та зміст професійного консультування молоді засобами Інтернет-порталу (комплекс профдіагностичних тестових методик, професіограми, словник професій та довідники навчальних закладів України, кадрових агенцій, центрів зайнятості), блок засобів інтерактивного спілкування для забезпечення консультацій кваліфікованих спеціалістів, інформацію щодо працевлаштування (база даних резюме та вакансій, законодавчі акти) для батьків та працівників центрів зайнятості).

3. Визначено, що доцільними формами професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет є: колективне обговорення проблемного питання за допомогою інтерактивних засобів спілкування; групові та індивідуальні он-лайн консультації та бесіди; інструктаж по роботі з порталом (покроковий алгоритм); самоаналіз результатів тестування та отриманої інформації; розв'язування завдань на самоаналіз; он-лайн ігри та тренінги; Web-конференції, семінари та диспути. Виділено методи професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет: он-лайн спостереження; аналіз документів; Інтернет-анкетування; Інтернет-тестування; бесіди-інтерв'ю через інтерактивні системи спілкування; складання профконсультантом індивідуальних характеристик особистості; ознайомлення відвідувачів порталу професійного консультування молоді з інформацією, що розміщена на ньому.

4. Відповідно до педагогічної концепції обґрунтовано структуру інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді, яка включає чотири основних віртуальних модулі, що об'єднують Web-сторінки спорідненої тематики: модуль інформації про структуру порталу, зворотного зв’язку, новини; модуль для роботодавців та для тих, хто шукає роботу; модуль професійного діагностування особистості та інформації про професії та навчальні заклади України; модуль додаткової інформації з професійного консультування, професійної орієнтації та працевлаштування. та засоби забезпечення функціонування інформаційно-освітнього порталу професійного консультування молоді.

5. Розроблено та обґрунтовано критерії ефективності професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет: кількісні (загальна кількість відвідувачів порталу; кількісний показник зовнішніх звертань за ключовими словами; кількість відвідувань за означений період; середній показник тривалості візитів; кількість зареєстрованих користувачів; загальна кількість одиниць наповнення) та якісні (показники зацікавленості; результативності роботи порталу; задоволеності; потрібності; симпатії), які дозволили експериментально підтвердити ефективність розроблених педагогічних засад професійного консультування засобами інформаційно-освітнього порталу.

6. Теоретично обґрунтовані та експериментально перевірені педагогічні засади професійного консультування молоді засобами мережі Інтернет було покладено в основу розробки змісту, структури та засобів забезпечення функціонування інформаційно-освітнього порталу професійного консультування; змісту навчально-методичного посібника з проблем використання можливостей глобальної мережі у професійному консультуванні молоді. Впровадження інформаційно-освітнього порталу у процес професійного консультування молоді сприяло організації інтерактивного процесу всебічного вивчення особистості; реалізації альтернативних шляхів отримання інформації та послуг профконсультаційного характеру, про що свідчать результати педагогічного експерименту.

Результати дослідження можуть бути використані в процесі професійного консультування молоді психолого-педагогічними лабораторіями, середніми, професійно-технічними, вищими навчальними закладами, центрами зайнятості, кадровими та рекрутинговими агенціями, а також у процесі психолого-педагогічної підготовки профконсультантів.

Дане дослідження не вичерпує всіх аспектів проблеми професійного консультування молоді. Перспективу її подальшої розробки пов'язуємо з вивченням зарубіжного теоретичного і практичного досвіду впровадження Інтернет-технологій у процес професійного консультування молоді та розробкою педагогічних технологій у мережі Інтернет для української молоді.

Основний зміст дисертації відображено у таких публікаціях:

Навчально-методичні посібники

1. Сисоєва С.О., Осадчий В.В. Професійне консультування молоді: можливості мережі Інтернет. Навчально-методичний посібник. – Київ-Мелітополь: ТОВ “ВбМмд”, . – 200 с.

Методичні матеріали

2.

Осадчий В.В. Методичні матеріали до курсу "Комп’ютерна графіка". – Мелітополь: ПП "Демченко", 2003. – 96 с.

Статті у наукових фахових виданнях, затверджених ВАК України

3. Осадчий В.В. Теоретичні аспекти створення інформаційної системи професійного консультування молоді // Комп’ютерно-орієнтовані системи навчання: Зб. наук. праць. – Випуск 2 (9). – К.:НПУ ім. М.П.Драгоманова, 2005. – С. 238-243.

4. Осадчий В.В. Обґрунтування педагогічно доцільної структури порталу професійного консультування молоді // Комп’ютерно-орієнтовані системи навчання: Зб. наук. праць. – Випуск 3 (10). – К.:НПУ ім. М.П.Драгоманова, 2005. – С. 188-195.

5. Осадчий В.В. Принципи відбору змісту Інтернет-порталу професійного консультування молоді Професійна та моральна культура в педагогічній системі: Зб. наук. праць / Проблеми сучасності: культура, мистецтво, педагогіка. - Харків-Луганськ: СтильІздат, 2004. – С.101-107.

6. Осадчий В.В. До проблеми створення експрес-методик професійного діагностування молоді за допомогою мережі Інтернет // Педагогічні основи навчально-виховного процесу у вищих закладах освіти України: Зб. наук. праць / Проблеми сучасності: культура, мистецтво, педагогіка. – Харків-Луганск: СтильІздат, 2004. – С.158-164.

7. Осадчий В.В. Освітні можливості мережі Інтернет //Педагогічний процес : теорія і практика.: Зб. наук. праць. – Вип.2. - Київ: ПП “Екмо”, 2004. – С.179-188

8. Осадчий В.В. Використання Інтернет-технологій для професійного консультування молоді // Неперервна професійна освіта: теорія і практика: Науково-методичний журнал. – 2004. – Вип. 3. – С. 221-226.

9. Осадчий В.В. Принципи створення інтерактивних методик професійного консультування молоді // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми виховання і спорту: Зб. наук. праць. –-Харків: ХДАДМ (ХХПІ)Ю, 2004. -– №23. -– С. .

10. Осадчий В.В. Програми реалізації дистанційних технологій роботи освітнього Інтернет-порталу // Проблеми сучасного підручника: Зб. наук. праць. – -К.: Педагогічна думка, 2004. –-Вип.5. – Ч ІІ. –- С.137-143.

11. Осадчий В.В. Шрифт як один з елементів естетичного виховання майбутніх викладачів інформатики // Морально-духовний розвиток особистості в сучасних умовах: Зб. наук. праць. – К.: Пед. думка., 2000 – С. 289-293.

12. Осадчий В.В. До питання про викладання графічних редакторів у вузі // Професійна підготовка педагогічних працівників: Науково-методичний збірник / За ред. О.А.Дубасенюк, Л.П.Пуховської. – Київ-Житомир: Житомир. держ. пед. ун-т, 2000. – С.250-254.

13. Осадчий В.В. Формування у студентів національних та естетичних цінностей під час викладання графічних редакторів // Педагогічні науки: Зб. наук. праць. – Вип. . – Ч.1. – Херсон: Айлант, 2000. – С. 68-72.

14. Осадчий В.В. Підвищення професійної підготовки майбутніх вчителів інформатики при вивченні графічних редакторів // Комп’ютерно-орієнтовані системи навчання: Зб. наук. праць. – Вип. 4. – К.: НПУ ім. М.П.Драгоманова, 2001. – С. 175-179.

15. Осадчий В.В. Естетичне виховання майбутніх викладачів інформатики за допомогою творів мистецтва // Теоретичні питання освіти та виховання: Зб. наук. праць. – Вип. 15. – К.: Видавничий центр КДЛУ, 2001. – С. 85-87.

16. Осадчий В.В. Досвід впровадження сучасних технологій навчання графічних редакторів у вузі // Наукові записки. – Вип. 46. Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВЦ КДПУ ім. В.Виниченко. – 2002. – С. 162-165.

Статті у збірниках наукових праць

17. Осадчий В.В. Методология работы студентов с локальными сетями и использование виртуальных WWW-серверов в учебном процессе // Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в природничих науках: Зб. наук. праць. – Кривий Ріг: Видавничий відділ КДПУ, 2000. – С.415-418.

18. Осадчий В.В. Інтернет-технології як засіб естетичного виховання молоді // Теорія і методика навчання інформатики та математики: Зб. наук. праць. -– Вип. 3. -–Мелітополь: МДПУ, 2004. –-С.108-112.

19. Осадчий В.В. Місце відкритого програмного забезпечення в обробці графічної інформації // Теорія та методика навчання фундаментальних дисциплін у вищій технічній школі: Зб. наук. праць. – Вип. 3: В 3-х т. – Кривий Ріг: Вид. відділ НМетАУ, 2003. – Т. : Теорія та методика навчання інформатики. – С. .

Статті у збірниках матеріалів конференції

20. Осадчий В.В. Компьютерная обучающе-контролирующая программа по алгоритмическому языку Паскаль // Всеукраїнська конференція молодих науковців “Інформаційні технології у науці та освіті”: Матеріали тез. – Черкаси: ЧДУ, 1997. – С. 45-46.

21.

Осадчий В.В. Підвищення ефективності використання обчислювальної техніки в навчальних закладах // Комп’ютери в навчальному процесі: Матеріали Всеукраїнської наукової конференції / Збірник під ред. К.Пахотіна. – Умань: ІНКОМТЕХ, 1999. – С.79-80.

22.

Осадчий В.В. Підвищення професійної підготовки майбутніх вчителів інформатики під час викладання графічних
Сторінки: 1 2