У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

ІНСТИТУТ ВИНОГРАДУ І ВИНА “МАГАРАЧ”

РАЗГОНОВА Ольга Володимирівна

УДК 634.8.06:58.051/.056(477.64)

АГРОБІОЛОГІЧНА І ТЕХНОЛОГІЧНА ОЦІНКА СОРТІВ ВИНОГРАДУ

ПЕРЛИНКА, ПРАЗДНІЧНИЙ МАГАРАЧА, АЙ-ПЕТРІ І КАФА

В ЗАХІДНІЙ ПРЕДГІРНО-ПРИМОРСЬКИЙ

ЗОНІ ВИНОГРАДАРСТВА КРИМУ

06.01.08 – виноградарство

Автореферат

дисертація на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Ялта – 2005

Дисертація є рукописом.

Робота виконана в Інституті винограду і вина "Магарач" УААН (м. Ялта), у відділі селекції, генетики винограду й ампелографії

Науковий керівник: | доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент УААН Мелконян Місак Вагаршакович - Інститут винограду і вина "Магарач" УААН (м. Ялта), завідувач відділом селекції, генетики винограду та ампелографії.

Офіційні опоненти: | доктор біологічних наук, професор Амірджанов Артем Гарегінович - Інститут винограду і вина “Магарач” (м. Ялта), головний науковий співробітник відділу захисту й фізіології рослин;

кандидат сільськогосподарських наук, Борисенко Михайло Миколайович – Державне об'єднання Агропромислового комбінату “Кримрадгоспвинпром” (м. Сімферополь), заступник генерального директора з сільськогосподарського виробництва;

Провідна організація: | Нікітський Ботанічний Сад - Національний науковий Центр (м. Ялта).

Захист відбудеться "30" вересня 2005 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 53.365.02 в Інституті винограду і вина "Магарач" УААН за адресою: 98600, Крим, м. Ялта, вул. Кірова, 31.

Факс: 0654-230608; E-mail:

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту винограду і вина "Магарач" за адресою: 98600, Крим, м. Ялта, вул. Кірова, 31.

Автореферат дисертації розісланий "30" серпня 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор сільськогосподарських наук Якушина Н.А.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Крим є традиційно виноградарським регіоном України зі своїми сформованими традиціями, сортиментом вирощуваного винограду й інфраструктурою. Однак високоякісні європейські сорти винограду Vitis vinifera уражуються хворобами, шкідниками і нестійкі до несприятливих умов зовнішнього середовища. У зв'язку з цим щорічно проводяться надто дорогі і небезпечні заходи щодо боротьби з хворобами і шкідниками винограду (дана культура відноситься до групи плодів з найбільшим потенціалом збереження залишків пестицидів, а сучасні системні препарати, що глибоко проникають у тканини ягід, до моменту збору врожаю накопичуються в досить великих кількостях).

Основним фактором збільшення виробництва винограду є сортооновлення виноградників шляхом виведення нових високопродуктивних, високоякісних сортів, з підвищеною стійкістю до хвороб і шкідників, що зберігають господарсько-цінні ознаки як у свіжих ягодах, так і в продуктах переробки (Е.А. Егоров, И.А. Кострикин, І.О. Майстренко, А.Г. Абарьянц, Г.Н. Ключникова, К.А. Серпуховитина, В. Ройчев та інши). Проте підібрати сорт, що відповідає місцевості й вимогам виробництва - багатокомпонентне завдання, що розв'язується на основі прямого досвіду його дослідження серед набору аналогічних. Отже агробіологічне і технологічне вивчення і впровадження нових сортів винограду в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму є актуальним.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційна робота виконувалася в рамках державної науково-технічної програми “Виноградарство 2001-2005”, яка є складовою частиною науково-дослідних робіт відділу селекції, генетики винограду й ампелографії Інституту винограду й вина “Магарач” (державний реєстраційний № 0101U006724).

Мета і завдання досліджень. На основі результатів агробіологічного і технологічного вивчення нових сортів винограду виділити найперспективніші з них для впровадження їх в Україні (західна передгірно-приморська зона виноградарства Криму).

Для виконання поставленої мети необхідно вирішити такі завдання: визначити строки основних фенологічних фаз розвитку і їх тривалість у дослідних сортів, а також потребу тепла протягом продукційного періоду; оцінити продуктивність цих сортів та якісні і кількісні показники врожаю; вивчити стійкість форм до основних грибних хвороб (мілдью, оїдіум, сіра гниль); виявити характер сполучуваності врожайності з якістю свіжого врожаю; провести технологічну оцінку виноматеріалів з урожаю досліджуваних сортів; визначити економічну ефективність вирощування.

Об'єкт досліджень. Нові селекційні сорти винограду (Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі, Кафа).

Предмет досліджень. Біологічні і господарські особливості нових сортів винограду в умовах західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму.

Методи досліджень. Польові і лабораторні методи вивчення сортів; рефрактометричний метод визначення вмісту цукрів; метод прямого титрування для визначення вмісту титрованих кислот; фотоелектроколориметричний метод визначення біологічно активних речовин у свіжих ягодах винограду; метод мікровиноробства для визначення технологічних властивостей; математико-статистичний метод для визначення вірогідності одержаних даних; метод оцінки економічної ефективності вирощування нових сортів винограду.

Наукова новизна. Уперше в умовах західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму оцінено нові сорти винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа порівняно з районованими і традиційно вирощуваними сортами Аліготе, Первісток Магарача, Каберне-Совіньон і Антей магарачський. Встановлено характер проходження і тривалість фенофаз розвитку. Виявлено високу продуктивність у сполученні якісних характеристик ягід і вин, підвищено стійкість до хвороб сортів Перлинка, Празднічний Магарача і Кафа, а також рентабельність їх вирощування в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму.

Практична значущість. Агробіологічні і технологічні вивчення виявили високопродуктивні сорти Перлинка, Празднічний Магарача і Кафа, що мають підвищену стійкість до хвороб, а це дало змогу рекомендувати їх для вирощування в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму. У Передгірному дослідному господарстві “Магарач” (с. Віліно, Бахчісарайський район Криму), в агрофірмі “Магарач” і “Деметра” (м. Ялта) з 2001 по 2003 роки здійснювалося розмноження вищезгаданих перспективних сортів винограду. Державною службою з охорони прав на сорти рослин вищезгадані сорти винограду включено в роботу з підготовки плану районованих (перспективних) до вирощування їх в Автономній республіці Крим.

Особистий внесок здобувача полягає в аналізі наукової літератури, у практичній оцінці сортів за господарсько-цінними ознаками, в узагальненні експериментальних даних з використанням методів математичної статистики, формулюванні основних положень і висновків дисертації, у практичному впровадженні результатів досліджень і розрахунку економічної ефективності від їх використання та підготовці публікацій за матеріалами досліджень.

Апробація роботи. Матеріали і результати дослідження доповідалися у відділі селекції, генетики винограду й ампелографії ІВіВ “Магарач” (2001-

2004), на засіданні секції з виноградарства Вченої Ради Інституту винограду і вина “Магарач” (2002 - 2005 рр.), на VII З'їзді Українського товариства генетиків і селекціонерів ім.М.І. Вавілова (2002 р.), на конференції молодих учених у КДАТУ (Сімферополь, 2005 р.).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 5 наукових статей.

Структура й обсяг дисертації. Дисертацію викладено на 103 сторінках машинописного тексту, складається зі вступу, 3 розділів, висновків і рекомендацій виробництву. Список використаної літератури включає 234 найменування, у тому числі 19 - закордонних авторів. Робота містить 18 таблиць, 16 рисунків, має 4 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

Огляд літератури. Для виконання програми досліджень проаналізовано велику наукову літературу вітчизняних і закордонних авторів, у тому числі роботи Ф.Ф. Давітая, П.Я. Голодриги, А.Г. Амірджанова, А.М. Авідзби, В.Й. Іванченка, М.В. Мелконяна, В.О. Волинкіна, М.О. Лазаревського, Л.П. Трошина, С.І. Красохіної, Д.І. Фурса, А.Ф. Арутюняна, І.М. Козарь, P. Pieri, J.M. Escalona, H.Ojeda і багатьох інших, що дало змогу визначити основні напрямки, методичні й змістовні елементи виконуваних досліджень з агробіологічної і технологічної оцінки нових сортів винограду.

УМОВИ, ОБ'ЄКТИ І МЕТОДИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

Матеріалом досліджень були нові сорти винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа порівняно з районованими і традиційно вирощуваними сортами Аліготе, Первісток Магарача, Каберне-Совіньон і Антей магарачський (сорти вивчалися в трикратній повторності, у кожній по 10 облікових кущів; дослідження охоплювали період 2001-2003 рр.). У 1997 р експериментальні сорти в Передгірному дослідному господарстві Інституту винограду і вина “Магарач” на організованій разом з Державним центром експертизи сортів рослин Автономної Республіки Крим Держсортоділянці були закладені методом щеплення на місці зеленими чубуками на філоксеростійкій підщепі Берландієрі х Ріпарія Кобер 5 ББ. Схема посадки кущів 3,0 х 1,5 м, формування - середньоштамбовий кордон (висота штамба - 70 - 75 см). Сорти вирощувалися без укриття кущів на зиму згідно з прийнятими у даній зоні агротехнічними прийомами вирощування.

Клімат помірно теплий, м'який, посушливий. Тривалість безморозного періоду 214 діб. Пізньовесняні заморозки спостерігаються 6 квітня, ранньоосінні - 5 жовтня. Температура повітря перевищує 10?С 20 квітня і 1 листопада, із тривалістю періоду 194 доби. За середніми багаторічними даними річна сума активних температур становить 3487?С, річна кількість опадів - 346,3 мм, на період активної вегетації припадає 205,7 мм. Літо жарке (середня температура липня +24?С). Зима порівняно м'яка. Середні багаторічні тем-

ператури повітря з абсолютних мінімумів для с. Віліно становлять мінус 15,2?С, проте в окремі роки абсолютні мінімуми досягають мінус 26?С (імовірність подібних зим - 1 раз у десять років). Осінь тепла і ясна. Перелом до дощового сезону настає в жовтні - листопаді.

Дослідження проводилися за такими методиками: сортовивчення, фенологічні спостереження й агробіологічні обліки - за методиками М.А. Лазаревського (1963), М.В. Мелконяна, В.О. Волинкіна (1999); ампелографічний опис сортів - за методикою МОВВ (1984). Імунологічну характеристику сортів у польових умовах складали за максимальним ураженням органів куща, що визначалося згідно з “Методичними вказівками з селекції винограду” (1974) і “Новими методами фітопатологічних досліджень у виноградарстві” (П.Н. Недов, 1985). Продуктивність пагонів визначали за методикою А.Г. Амірджанова (2002). За методиками, прийнятими у біохімії виноробства й виноградарства, виконано аналізи свіжого винограду на вміст масової концентрації титрованих кислот (за Дст 14252-73), цукрів (за Дст 27198-87), сухих речовин (за Дст 28561-90), білка (методом Бредфорда, 1983), загальних фенольних речовин (1990), полісахаридів (2002), водорозчинного пектину (В.В. Арасимович, 1975). Аналіз механічного складу грон визначали за методикою М.М.Простосєрдова (1963). Технологічна оцінка сортів винограду здійснювалася методом мікровиноробства за методикою Валуйка Г.Г, Шольца Є.П, Трошина Л.П (1983). Результати досліджень оброблено методами дисперсійного й кореляційного аналізу за Б.О. Доспєховим (1973); економічну ефективність вирощування розраховували за “Методичними рекомендаціями з агротехнічних досліджень у виноградарстві України” (2004).

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Фенологія досліджуваних сортів винограду

За результатами спостережень тривалість продукційного періоду в сорту Перлинка склала 148 діб, у сорту Кафа - 151 доба, Ай-Петрі - 153 доби, Празднічний Магарача - 155 діб (табл. 1). Всі сорти пізньостиглі. Між експериментальними і контрольними сортами істотних відмінностей не виявлено.

Потреба в сумі активних температур за весь період від початку розпускання бруньок до технологічної зрілості для сорту Перлинка склала в середньому 3125,9?С, для сортів Кафа, Ай-Петрі, Празднічний Магарача - від 3192,5?С до 3304,4?С.

Таким чином, за потенціалом теплозабезпечення, а також можливим настанням біологічного нуля для виноградної рослини навесні й переходом до підвищення температури вище 10?С восени, ґрунтово-кліматичні умови західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму можна вважати сприятливими для вирощування нових сортів винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа.

Плодоносність досліджуваних сортів винограду

Кількість вічок у середньому за роки досліджень у нових сортів склала 27-30 штук (табл. 2). Установлено, що в умовах західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму в досліджуваних сортів, залишених після обрізки, вічка щорічно не розвиваються (від 13,8% у сорту Празднічний Магарача і до 20% - Ай-Петрі). Кількість розвинених пагонів за сортами визначено в межах 22 - 26 штук на кущ. У сорту Ай-Петрі відзначено розвиток декількох пагонів з одного вічка (в даного сорту вічка ушкоджуються морозами в зимовий період, внаслідок чого відбувається розвиток декількох пагонів з метою саморегулювання листової поверхні). Кількість плодоносних пагонів на кущ становить 17-21 шт.

Таблиця 1

Фенологічні показники досліджуваних сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту | Початок сокодвижения | Початок розпускання бруньок | Цвітіння: | Початок дозрівання ягід | Технологічна зрілість | Сума активних температур,?С | Тривалість про-дукційного періоду, доби

початок | закінчення

дати:

Аліготе (к) | 07.04 | 26.04 | 12.06 | 21.06 | 16.08 | 29.09 | 3343,8 | 155

Первісток Магарача (к) | 07.04 | 25.04 | 10.06 | 19.06 | 12.08 | 19.09 | 3154,9 | 147

Перлинка | 07.04 | 22.04 | 11.06 | 18.06 | 11.08 | 17.09 | 3125,9 | 148

НІР05 | 9,5 | 14,0 | 3,6 | 3,65 | 10,4 | 16,1 | 156,5 | 9,3

Каберне- Совіньон (к) | 08.04 | 27.04 | 11.06 | 19.06 | 15.08 | 28.09 | 3328,7 | 154

Антей магарачський (к) | 07.04 | 27.04 | 10.06 | 19.06 | 07.08 | 25.09 | 3282,3 | 152

Празднічний Магарача | 08.04 | 25.04 | 10.06 | 17.06 | 07.08 | 27.09 | 3304,4 | 155

Ай-Петрі | 08.04 | 23.04 | 12.06 | 18.06 | 07.08 | 23.09 | 3226,0 | 153

Кафа | 07.04 | 22.04 | 08.06 | 15.06 | 03.08 | 20.09 | 3192,5 | 151

НІР05 | 8,9 | 12,2 | 3,6 | 3,8 | 9,0 | 12,9 | 194,7 | 10,1

Найбільшою кількістю суцвіть, що істотно перевищують контрольні сорти, відзначається сорт Празднічний Магарача (29 штук), найменшою - Ай-Петрі (23 суцвіття), що поступається вищезгаданим сортам Празднічний Магарача

і Кафа. Коефіцієнт плодоносіння (К1) у сортів Празднічний Магарача, Кафа і Перлинка в середньому за 3 роки досліджень дорівнював 1,1. Значення коефіцієнта плодоносіння (К2) було найбільшим у сорту Празднічний Магарача – 1,4.

Результати проведених обліків свідчать про те, що в умовах західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму виділено сорти Празднічний Магарача, Кафа і Перлинка як такі, що перевищуть значення контрольних сортів за показником “відсоток розвинених пагонів”. Сорт Празднічний Магарача перевищував контроль і за показниками “кількість плодоносних пагонів і суцвіть на кущ”, і, відповідно, “відсоток плодоносних пагонів”.

Таблиця 2

Плодоносність досліджуваних сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту | Навантаження кущів : | Коефіцієнти:

вічками, шт. | розвиненими пагонами, шт. | плодоносними пагонами, шт. | суцвіттями, шт. | плодоносіння (К1) | плодоносності (К2)

Аліготе (к) | 31,0 | 25,0 | 20,0 | 26,0 | 1,0 | 1,3

Первісток Магарача (к) | 31,0 | 25,0 | 19,3 | 26,0 | 1,0 | 1,3

Перлинка | 30,3 | 26,0 | 21,0 | 27,9 | 1,1 | 1,3

НІР 05 | 4,1 | 3,2 | 4,2 | 3,8 | 0,09 | 0,15

Каберне-Совіньон (к) | 30,4 | 24,0 | 19,0 | 25,0 | 1,0 | 1,3

Антей магарачський (к) | 29,3 | 23,0 | 18,3 | 24,0 | 1,0 | 1,3

Празднічний Магарача | 29,0 | 25,0 | 21,0 | 29,0 | 1,1 | 1,4 |

Ай-Петрі | 27,7 | 22,0 | 17,7 | 23,0 | 1,0 | 1,3

Кафа | 29,0 | 25,0 | 20,3 | 27,0 | 1,1 | 1,3

НІР 05 | 3,3 | 3,1 | 2,7 | 2,7 | 0,06 | 0,05

Урожайність досліджуваних сортів винограду

Обсяг господарсько-цінної продукції визначають такі показники, як урожай з куща й урожайність із одиниці площі (табл. 3).

У процесі роботи визначено, що в середньому 15-20% суцвіть в гроні не розвинулося. Найбільший урожай з куща відзначено у сорту Перлинка - 4,2 кг, Празднічного Магарача - 4,18 кг і сорту Кафа - 3,85 кг, що вірогідно перевищують контроль. Найбільшу урожайність із 1 гектара візначено, відповідно, у сортів Перлинка (93,32 ц/га), Празднічний Магарача (92,88 ц/га) і сорту Кафа (85,55 ц/га). Отже, вищезгадані сорти в умовах західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму перспективні для промислового вирощування.

Таблиця 3

Урожайність досліджуваних сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту | Середня маса грона, гр. | Кількість грон при зборі, шт. | Урожай, кг/кущ. | Урожайність, ц/га.

Аліготе (к) | 118 | 19,7 | 2,32 | 51,55

Первісток Магарача (к) | 155 | 19,7 | 3,05 | 67,77

Перлинка | 200 | 21,0 | 4,20 | 93,32

НІР05 | 19,4 | 2,7 | 0,5 | 11,2

Каберне-Совіньон (к) | 120 | 19,0 | 2,28 | 50,66

Антей магарачський (к) | 150 | 21,0 | 3,15 | 72,44

Празднічний Магарача | 190 | 22 | 4,18 | 92,88

Ай-Петрі | 180 | 17,3 | 3,11 | 69,2

Кафа | 186 | 20,7 | 3,85 | 85,55

НІР05 | 17,4 | 2,4 | 0,4 | 9,4

Продуктивність експериментальних сортів винограду

Критерієм продуктивності сорту служить показник продуктивності пагона (ПП), що поєднує агробіологічні і фізіологічні ознаки й властивості сорту. Продуктивність пагона за сирою масою і за вмістом цукру грон в експериментальних сортів у роки досліджень відображено на рис. 1. У середньому за три роки досліджень експериментальні сорти Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа істотно перевищували показники контролю. При цьому визначено високу продуктивність у сортів Перлинка (32,0 г/ пагін), Празднічний Магарача (31,7 г/пагін), середня - у сортів Кафа (29,6г/погін) і Ай-Петрі (25,4 г/пагін). Сорт Святковий Магарача за значенням даного показника перевищував значення сорту Ай-Петрі.

Сила росту і ступінь визрівання однолітніх пагонів

З метою вивчення характеру росту експериментальних сортів і ступеня визрівання однолітніх пагонів нами проводилися лінійні виміри (дані наведено в талб. 4).

Найбільшу довжину пагона визначено в сорту Ай-Петрі - 175,0 см, дещо менші показники - у сортів Празднічний Магарача і Кафа - по 168,0 см. Білоягідний сорт Перлинка за вищезгаданим показником перевищував обидва контролі (164,7 см). Всі експериментальні сорти відрізнялися досить добрим визріванням однолітнього приросту. У середньому сорт Празднічний Магарача мав зрілу довжину дозрілого пагона 158,0 см, відповідно відсоток

Рис. 1 Продуктивність пагонів нових сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр., ПДГ „Магарач”)

Таблиця 4

Сила росту і ступінь визрівання пагонів

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту | Довжина пагона, см | Довжина дозрі-

лої частини

пагона, см | Визрівання

пагона, % | Товщина

пагона,

мм

Аліготе (к) | 140,3 | 105,0 | 74,9 | 8,2

Первісток Магарача (к) | 150,0 | 133,0 | 88,7 | 8,6

Перлинка | 164,7 | 152,0 | 92,3 | 9,3

НІР05 | 14,03 | 3,46 | 5,84 | 0,2

Каберне-Совіньон (к) | 170,7 | 130,6 | 76,6 | 9,8

Антей магарачський (к) | 154,3 | 136,3 | 88,4 | 8,6

Празднічний Магарача | 168,0 | 158,0 | 94,0 | 9,6

Ай-Петрі | 175,0 | 158,6 | 90,7 | 10,3

Кафа | 168,0 | 155,3 | 92,5 | 9,7

НІР05 | 11,7 | 4,18 | 4,96 | 0,54

визрівання пагонів становив 94,0% (істотно перевищує контрольні сорти). У сортів Кафа і Перлинка зріла частина склала 155,3 і 152,0 см, а відсоток визрівання становив 92,5 - 92,3%.

Товщина чубуків визначалася в інтервалі від 9,3 мм (сорт Перлинка) до 10,3 мм (сорт Ай-Петрі).

Всі експериментальні сорти за силою росту відносяться до сильнорослих через добре визрівання однолітнього приросту.

Стійкість нових сортів винограду до основних хвороб

Ступінь ураження хворобами досліджуваних сортів винограду в роки проведення спостережень обумовлена як рівнем їх стійкості, так і погодними умовами в літній період. Порівняно слабке ураження рослин мілдью, оїдіумом і сірою гнилизною спостерігалося в 2001 і 2003 рр при низькій вологості і високій температурі повітря. Епіфітотійним був 2002 рік - експериментальні сорти виявили максимальне ураження хворобами.

На сорті Кафа не виявлено ураження листя мілдью (табл. 5). В епіфітотійному 2002 році ураження сорту Празднічний Магарача становило 2 бали, тоді як контроль Каберне-Совіньон - 3,0. Білоягідний сорт Перлинка і контроль до нього Аліготе мали ураження 3 бали. Всі експериментальні сорти виявили стійкість до сірої гнилі. Ягоди сорту Кафа і Празднічний Магарача в цей період мали оцінку ураження 1 бал, а сорти Ай-Петрі і Перлинка - 2 бали. Контролі Каберне-Совіньон і Аліготе мали найбільший ступінь ураження - 3 бали.

Таблиця 5

Хворобостійкість досліджуваних сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту |

Ураженість:

листя мілдью, бал | ягід сірою гнилі, бал | ягід оїдіумом, бал

Аліготе (к) | 3 | 3 | 3

Первісток Магарача (к) | 2 | 2 | 2

Перлинка | 3 | 2 | 3

Каберне-Совіньон (к) | 3 | 3 | 3

Антей магарачський (к) | 2 | 2 | 2

Празднічний Магарача | 2 | 1 | 1

Ай-Петрі | 3 | 2 | 3

Кафа | 0 | 1 | 1

Ураження ягід експериментальних сортів оїдіумом було найбільшим в 2002 епіфітотійному році - у сортів Ай-Петрі і Перлинка нарівні з контролями Аліготе і Каберне-Совіньон - 3 бали. Інші експериментальні сорти мали стійкість до хвороби в 1 бал.

Таким чином, білоягідний сорт Перлинка за стійкістю до оїдіуму знаходився на рівні контрольного сорту Аліготе, а за стійкістю до сірої гнилі - на рівні Первісток Магарача. Достовірних різниць між досліджуваним сортом і контрольними за хворобостійкістю не виявлено. За стійкістю до оїдіуму, сірої гнилі і мілдью чорноягідні сорти Празднічний Магарача і Кафа

вірогідно перевищували обидва контролі. Тобто, досліджувані сорти технічного напрямку використання мали в роки проведення даної роботи вищу стійкість до хвороб, ніж контролі Каберне-Совіньон і Аліготе. Сорти Кафа і Празднічний Магарача, які найменш урожуються хворобами, навіть в епіфітотійні роки показали групову стійкість ( 1-2 бали ), що у звичайні роки гарантує повне збереження урожаю.

Оцінка якісних показників досліджуваних сортів винограду

Дані з якісних характеристик конкретного сорту в конкретній ґрунтово-кліматичній зоні дають змогу установити виробничу доцільність вирощування сорту в умовах даної зони для одержання тієї чи іншої продукції. Особливої актуальності цей аспект набуває щодо нових селекційних сортів.

На рис. 2 наведено дані з вмісту масової концентрації цукрів, органічних кислот і розрахунки глюкоацидометричних показників у досліджуваних сортів винограду. За значенням масової концентрації цукрів ягоди сорту Празднічний Магарача (21,0 г/100 см?) і Кафа (21,3 г/100см?) перевищували контролі. Найменший вміст органічних кислот мали ягоди сортів Празднічний Магарача і Перлинка - по 8,0 г/дм?. Найбільше значення глюкоацидометричного показника відзначено в сортів Празднічний Магарача, Кафа і Перлинка - 2,6.

Таким чином, в умовах західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму досліджувані сорти мають кондиційний урожай і накопи-

Рис. 2 Технологічні показники ягід досліджуваних сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

чують достатню кількість цукрів, помірну кількість органічних кислот і придатні для технологічної переробки.

Механічний склад грон і ягід експериментальних сортів винограду

Для технічних сортів винограду великий інтерес становить визначення механічного складу грон і ягід, від якого залежить подальше виробниче призначення і доцільність використання врожаю.

У досліджуваних сортів маса грона коливалася в межах від 180,0 г. (сорт Ай-Петрі) до 200,0 г (сорт Перлинка) (табл. 6). Найбільший гребінь ви-

Таблиця 6

Механічний склад досліджуваних сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач)

Сорти

Показники: | Аліготе (к) |

Первісток Магарача (к) | Перлінка |

Каберне –Совіньон (к) | Антей магарачський (к) | Празднічний Магарача | Ай-Петрі | Кафа

Маса грона, гр. | 118 | 155 | 200 | 120 | 150 | 190 | 180 | 186

Число ягід у гроні, шт. | 63 | 78 | 92 | 62 | 74 | 96 | 86 | 84

Маса 100 ягід, гр. | 180 | 190 | 210 | 185 | 195 | 190 | 200 | 210

Маса ягоди, гр. | 1,8 | 1,9 | 2,1 | 1,85 | 1,95 | 1,9 | 2,0 | 2,1

Вага гребеня, гр. | 4,1 | 5,9 | 6,4 | 4,3 | 5,3 | 6,7 | 7,2 | 8,7

В % до грона:

гребінь

ягода

шкірочка з м'якоттю

насіння

сік |

3,5

96,5

21,1

4,7

70,7 |

3,8

96,2

19,6

5,6

71,0 |

3,2

96,8

19,8

6,3

70,7 |

3,6

96,4

22,1

5,3

69,0 |

3,5

96,5

20,3

5,9

70,3 |

3,5

96,5

20,7

5,8

70,0 |

4,0

96,0

21,6

5,7

68,7 |

4,7

95,3

20,0

5,6

69,7

Показник будови | 7,8 | 25,3 | 30,2 | 26,9 | 27,3 | 27,4 | 24,0 | 20,4

значено у винограду сорту Кафа - 8,7 г (4,7% від маси грона), найменший - у сорту Празднічний Магарача - 6,7 м (відповідно, 3,5% від маси грона). Число ягід у гроні коливалося від 84 штук (сорт Кафа) до 96 штук (сорт Празднічний Магарача). Відповідно, у відсотковому відношенні до грона, ягоди склали від 95,3% (сорт Кафа) до 96,8% (сорт Перлинка). Найбільшу масу 100 ягід мали сорти Перлинка і Кафа - 210 гр, у сорту Ай-Петрі даний показник склав 200 гр, а у Празднічного Магарача - 190 гр. У гронах експериментальних сортів горошистих ягід не виявлено. Найбільший відсоток шкірочки із твердими частинами м'якоті в досліджуваних сортів відзначено у сорту Ай-Петрі (21,6%), найменший - у сорту Перлинка (19,8%). Найбільший відсоток насіння до грона визначено у сорту Перлинка - 6,3%, їх кількість у ягоді склала 3 штуки. У сортів Кафа, Ай-Петрі і Празднічний Магарача відсоток насіння до грона становить 5,6, 5,7 і 5, 8%, відповідно. У ягоді цих сортів було по 3-4 середніх насінини. Вихід соку в нових селекційних сортів винограду коливався від 68,7% у сорту Ай-Петрі, до 70,7%- у сорту Перлинка. Визначено показник будови грона - від 30,2 у сорту Перлинка, до 20,4 - у сорту Кафа.

Вміст біологічно активних речовин у зрілих ягодах

Якість вина залежить від технологічного запасу різних речовин ягоди і складу одержуваного сусла.

Показники масової концентрації фенольних речовин у чорноягідних експериментальних сортів були в межах найменшої істотної різниці і не мали достовірних відмінностей (табл.. 7). При цьому в сорту Празднічний

Таблиця 7

Біохімічний склад ягід технічних сортів винограду

(середні за 2001- 2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту | Масова концентрація, мг/100 г | Сума біологічно активних речовин, мг/100г

фенольних речовин | спирторозчинного білка | спирторозчинних полісахаридів | водорозчинних пектинів

Алиготе (к) | 205,01 | 103,95 | 889,16 | 148,24 | 1346,37

Первісток Мага-

рача (к) | 264,53 | 147,51 | 1778,33 | 130,94 | 2321,32

Перлинка | 138,88 | 144,54 | 1826,83 | 135,69 | 2245,94

НІР05 | 31,2 | 26,05 | 311,87 | 28,71 | 317,57

Каберне-Со-

віньон (к) | 421,60 | 167,31 | 1067,00 | 113,19 | 1769,10

Антей магарач-

ський (к) | 372,00 | 153,45 | 1341,83 | 131,33 | 1998,61

Празднічний

Магарача | 446,40 | 149,49 | 1940,00 | 200,28 | 2736,17

Ай-Петрі | 390,18 | 143,55 | 1875,33 | 258,14 | 2667,20

Кафа | 426,56 | 149,49 | 1907,66 | 223,40 | 2707,11

НІР 05 | 83,29 | 31,50 | 364,10 | 34,38 | 380,4

Магарача, у середньому за три роки досліджень, вміст фенольних речовин становив 446,4 мг/100г, у сорту Кафа - 426,56 мг/100г, а в сорту Ай-Петрі –

390,18 мг/100г. Білоягідний сорт Перлинка накопичував 138,88 мг/100г фенольних речовин, істотно уступаючи контролям (табл. 7).

Істотних різниць за значенням масової концентрації спирторозчинного білка серед чорноягідних сортів не виявлено. При цьому в сортів Празднічний Магарача і Кафа показники склали значення 149,49 мг/100г, а в сорту Ай-Петрі - 143,55 мг/100г. Білоягідний сорт Перлинка за вмістом білків (144,54 мг/100г) вірогідно перевищував сорт Аліготе.

Вміст масової концентрації спирторозчинних полісахаридів у сорту Празднічний Магарача становив 1940,0 мг/100г, у сорту Кафа - 1907,66 мг/100г, в Ай-Петрі - 1875,33 мг/100г, у сорту Перлинка - 1826,83 мг/100г.

За масовою концентрацією водорозчинних пектинів всі чорноягідні експериментальні сорти перевищували значення контрольних сортів.

Таким чином, у результаті проведених досліджень у західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму виділено сорти, що мають високе накопичення в ягодах біологічно активних речовин (БАР). За їх сумарним вмістом виділено сорти Празднічний Магарача (2736,17 мг/100г), Кафа (2708,11 мг/100г) і Ай-Петрі (2667,2 мг/100г), що істотно перевищували контрольні сорти за даними показниками. При цьому експериментальні сорти між собою істотно не відрізнялися. Білоягідний сорт Перлинка мав значення даного показника 2245,94 мг/100 г.

Технологічна оцінка вин з урожаю досліджуваних сортів винограду

У роки проведення даної роботи з урожаю досліджуваних сортів приготовлено столові виноматеріали (характеристики наведено в табл 8).

Таблиця 8

Дегустаційні оцінки й характеристики столових вин, приготовлених

з експериментальних сортів (середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту | Дегустаційна оцінка | Характеристика зразків вин

Аліготе (к) | 7,75 | сортове, повне, чисте

Первісток Магарача (к) | 7,73 | повне, гармонійний

Перлинка | 7,77 | сортове, вино злагоджене, плодові тони, легкий мускатний тон

Каберне-Совіньон (к) | 7,8 | чисте, сортове, повне

Антей магарачський (к) | 7,75 | у смаку вишнева кісточка, повне

Празднічний Магарача | 7,78 | аромат сортовий, вишнева кісточка в смаку, повне, гармонійне

Ай-Петрі | 7,75 | чисте, сорт виражений слабко, середньої повноти

Кафа | 7,8 | чорнослив у смаку, зразок гармонійний, повний

Найвищу оцінку одержали вина, приготовлені із сортів Кафа (7,8 бала), Празднічний Магарача (7,78 бала) і Перлинка (7,77 бала). Вино із сорту Ай-Петрі оцінено в 7,75 бала.

Економічна оцінка ефективності вирощування нових сортів

винограду в умовах західної передгірно-приморської зоні

Оцінку економічної ефективності вирощування нових сортів винограду було виконано на підставі даних Передгірного дослідного господарства ІВіВ “Магарач”, що характеризують технологічну систему прийомів вирощування виноградників. Ураховувалися показники за 2001-2003 рр. Найбільшу економічну ефективність вирощування показав сорт Празднічний Магарача (прибуток становив 4504,68 грн, а виробнича рентабельність - 103,85%, табл. 9). Близькі показники були одержані у сорту Кафа (4011,44 грн і 94,08%). Сорт Ай-Петрі істотно поступався першим двом сортам. Сорт Перлинка більш ніж в 2 рази перевищував показники за контролями Аліготе і Первісток Магарача. Чистий прибуток при вирощуванні даного сорту становив 3979,17 грн, а рентабельність – 85,26%.

Таблиця 9

Економічна ефективність вирощування нових сортів винограду

(середні за 2001-2003 рр, ПДГ “Магарач”)

Назва сорту | Плодонося-щая пло-щадь, га | Урожай-ність, ц/га | Цукрис-тость, г/100см?Вироб-ничі витрати | Виручка від реа-лізацції, грн | Чистий прибу-ток, грн | Рентабель-ність, % | Аліготе (к) | 1,0 | 51,55 | 18,6 | 3742,01 | 4276,59 | 534,58 | 14,29

Первісток Магарача (к) | 1,0 | 67,77 | 18,9 | 4086,53 | 5725,89 | 1639,36 | 40,10

Перлинка | 1,0 | 93,32 | 20,5 | 4666,93 | 8646,10 | 3979,17 | 85,26

Каберне-Совіньон (к) | 1,0 | 50,66 | 18,3 | 3733,14 | 4125,24 | 392,10 | 10,5

Антей мага-рачський (к) | 1,0 | 72,44 | 19,0 | 4132,70 | 6157,40 | 2024,70 | 49,0

Празднічний Магарача (к) | 1,0 | 92,88 | 21,0 | 4337,50 | 8842,18 | 4504,68 | 103,85

Ай-Петрі | 1,0 | 69,20 | 20,6 | 4425,34 | 6446,67 | 2021,33 | 45,68

Кафа | 1,0 | 85,55 | 21,3 | 4263,81 | 8275,25 | 4011,44 | 94,08

Згідно з одержаними даними в західній передгірно-приморської зоні виноградарства Криму доцільно вирощувати нові сорти винограду Перлинка, Празднічний Магарача і Кафа, завдяки високій продуктивності, стабільній урожайності і високій цукристості, що забезпечують високу рентабельність виробництва, перевищуючи в 2 і більше рази вирощуванні в даній зоні сорти Аліготе, Первісток Магарача, Каберне-Совіньон і Антей магарачський.

ВИСНОВКИ

1.

За потенціалом теплозабеспечення, а також за можливим періодом вегетації від настання біологічного нуля для виноградної рослини навесні і перехід до зниження температури за 10?С восени, ґрунтово-кліматичні умови західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму можна вважати сприятливими для вирощування нових сортів винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа.

2.

Вивчення нових сортів Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа порівняно з районованими і традиційно вирощуваними сортами Аліготе, Первісток Магарача, Каберне-Совіньон і Антей магарачський у західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму дало змогу встановити, що з настанням фенологічних фаз продукційного періоду всі вивчені сорти можна вирощувати у вищезгаданій зоні.

3.

Вивчення проходження окремих фаз росту і розвитку виноградних рослин зумовлене, головним чином, біологічними особливостями досліджуваних сортів. Визначено істотніший вплив температурного режиму на початок розпускання бруньок і початок цвітіння, ніж настання інших фенологічних періодів. Тривалість вегетаційного періоду за середніми даними склала: у сорту Перлинка - 148 діб, Празднічний Магарача - 155 діб, Ай-Петрі - 153 добу, Кафа - 151 доба. Всі вивчені сорти пізньостиглі.

4.

Вивчення агробіологічних показників нових сортів винограду дало змогу виділити за найбільшою масою грона, високим врожаєм з куща і гектара сорти Перлинка, Празднічний Магарача і Кафа як перспективні для вирощування в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму.

5.

Виділено високопродуктивні сорти винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Кафа.

6.

За силою росту кущів нові сорти Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі, Кафа відносяться до сильнорослих. Визрівання однолітнього приросту у всіх вищезгаданих сортів добре.

7.

Західна передгірно-приморська зона виноградарства Криму сприятлива для епіфітотійного розвитку мілдью, оїдіуму, сірої гнилі. У даних умовах сорти Празднічний Магарача і Кафа найстійкіші до вищезгаданих хвороб.

8.

Нові сорти Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі, Кафа в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму накопичують у свіжих ягодах стабільну і високу кількість біологічно активних речовин (фенольні речовини, спирторозчинний білок, спирторозчинні полісахариди і водорозчинний пектин), за сумарним вмістом яких вищезгадані сорти істотно перевищують контрольні.

9.

Результати аналізу рівня накопичення цукрів і органічних кислот у досліджуваних сортів винограду стверджують, що всі вивчені сорти можна вирощувати в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму для виробництва столових вин. Однак, в окремі роки, при наявності відповідних кондицій із сортів Празднічний Магарача і Ай-Петрі можна виготовляти міцні вина високої якості, а із сорту Кафа - десертні.

10.

Розрахунок економічної ефективності вирощування нових сортів винограду в умовах західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму дав змогу установити, що рентабельність вирощування сортів Перлинка, Празднічний Магарача і Кафа в 2 і більше рази перевищує вирощуванні у даній зоні сорти Аліготе, Первісток Магарача, Каберне-Совіньон і Антей магарачський. Чистий прибуток з 1 га у сорту Празднічний Магарача склав 4504,68 грн, у сорту Кафа – 4011,44 грн, у сорту Перлинка – 3979,17 грн.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

1.

За агробіологічними і технологічними показниками виділяються три нових сорти винограду: Перлинка - білоягідний пізньостиглий універсальний сорт із легким мускатним ароматом свіжих ягід, призначений для приготування столових вин; Празднічний Магарача - пізньостиглий технічний сорт, призначений для приготування червоних столових, а в сприятливі роки - і міцних вин; Кафа - пізньостиглий технічний сорт з інтенсивно забарвленою м'якоттю і соком свіжих ягід, з якого виготовляють чорне столове вино високої якості, а в сприятливі роки - десертне.

2.

За висновком Державного центру експертизи сортів рослин Автономної Республіки Крим сорти Перлинка, Празднічний Магарача і Кафа можна рекомендувати для неукривного вирощування в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму як високопродуктивні, високоврожайні, високоякісні сорти винограду і включення їх в план районованих (перспективних) до вирощування сортів винограду в Автономній республіці Крим.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Мелконян М.В., Чекмарев Л.А., Бойко О.А., Студенникова Н.Л., Разгонова О.В. Результат ступенчатой селекции винограда // Магарач. Виноградарство и виноделие. – 2001. - №1.- с. 7-10.

2. Авидзба А.М., Мелконян М.В., Волынкин В.А., Разгонова О.В. Достижения по выведению и испытанию сортов винограда нового поколения в ИВиВ “Магарач” // Магарач. Виноградарство и виноделие. 2004. - №4. – с. 2-5.

3. Мелконян М.В., Разгонова О.В. Сравнительное изучение новых сортов винограда селекции ИВиВ “Магарач” в западной предгорно-приморской зоне Крыма // Магарач. Виноградарство и виноделие. – 2005. - №1. – с. 10-13.

4. Мелконян М.В., Разгонова О.В. Прохождение фенологических фаз роста и развития сортами винограда новейшей селекции Праздничный Магарача, Кафа, Ай-Петри и Перлинка в условиях Предгорной зоны Крыма // Труды Крымского Государственного Агротехнологического университета. Вып. 90. – 2005. – с. 45-55.

5. Мелконян М.В., Левченко С.В., Студенникова Н.Л., Разгонова О.В. Изучение новых сортов винограда Праздничный Магарача, Ай-Петри, Кафа и Перлинка в условиях западной предгорно-приморской зоны виноградарства Крыма // Труды Крымского Государственного Агротехнологического университета. Вып. 91. – 2005. - с. 134-138.

АНОТАЦІЯ

Разгонова О.В. Агробіологічна і технологічна оцінка сортів винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за фахом 06.01.08 - Виноградарство. Інститут винограду і вина “Магарач” УААН, Ялта, 2005.

Дисертацію присвячено агробіологічному і технологічному вивченню чотирьох нових сортів винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа в західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму з метою виділення найперспективніших для вирощування в даних умовах.

Установлено, що за потенціалом теплозабезпечення, а також можливим періодом вегетації від настання біологічного нуля для виноградної рослини навесні і переходом до зниження температури нижче 10?С восени, кліматичні умови західної передгірно-приморської зони виноградарства Криму сприятливі для вирощування вищезгаданих сортів винограду.

Установлено високу продуктивність і високу врожайність нових сортів винограду Перлинка, Празднічний Магарача і Кафа у вищезгаданій


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Облік та аналіз операцій банку з цінними паперами - Автореферат - 31 Стр.
ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТІВ БІОЛОГІЧНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ ДО ВИХОВАННЯ У ПІДЛІТКІВ КУЛЬТУРИ МІЖСТАТЕВИХ СТОСУНКІВ - Автореферат - 30 Стр.
ВПЛИВ ЛАНКОВОЇ СТРУКТУРИ ГУСЕНИЧНОГО ОБВОДУ ТРАКТОРА НА НАВАНТАЖЕННЯ ТРАНСМІСІЇ І ТИСК НА ГРУНТ - Автореферат - 26 Стр.
РОЗРОБКА КОНСТРУКЦІЙ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ГВИНТОВИХ САМОЗАВАНТАЖУВАЛЬНИХ ПРИСТРОЇВ - Автореферат - 23 Стр.
Методи та моделі управління конфігурацією проекту вдосконалення системи пожежогасіння в сільському адміністративному районі (на прикладі Львівської області) - Автореферат - 24 Стр.
ГАЗЕТА “ВОЛИНЬ” ТА ОДНОЙМЕННЕ ВИДАВНИЦТВО (1941-1944 рр.): ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ І ПРОБЛЕМНО-ТЕМАТИЧНИЙ АСПЕКТИ - Автореферат - 32 Стр.
ВОЄННЕ МИСТЕЦТВО У ВІЙНІ В КОРЕЇ (1950-1953 рр.) - Автореферат - 31 Стр.