У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОСНОВНЫЕ ПОЛОЖЕНИЯ ДИССЕРТАЦИОННОЙ РАБОТЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ШАМ Наталя Петрівна

УДК 338.45:621

МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ МАШИНОБУДІВЕЛЬНОГО КОНЦЕРНУ

Спеціальність 08.06.01 – |

Економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Маріуполь - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті економіко-правових досліджень НАН України (м. Донецьк)

Науковий керівник – | доктор економічних наук, професор

Василенко Валерій Миколайович,

Інститут економіко-правових досліджень Національної академії наук України (м. Донецьк), заступник директора

Офіційні опоненти: |

доктор економічних наук, професор

Хобта Валентина Михайлівна,

Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки підприємства;

кандидат економічних наук, доцент

Омельченко Людмила Сергіївна,

Приазовський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Маріуполь), завідувач кафедри фінансів та банківської справи.

Провідна установа - | Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ), кафедра економіки підприємства

Захист відбудеться 28 квітня 2005 року об 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 12.052.02 у Приазовському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 87500, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Університетська, 7.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Приазовського державного технічного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 87500, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Університетська, 7.

Автореферат розісланий 25 березня 2005 року

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Меліхов А.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. В сучасних умовах конкурентне становище підприємств не в останню чергу визначається раціональною організацією фінансів і мірою відповідності управлінських рішень фінансового характеру меті та завданням підприємств. Фінансова самостійність підприємств обумовила певні ресурсні обмеження, що підвищує значення економічного механізму обґрунтування доречності і першочерговості реалізації управлінських рішень та оцінки їх економічної ефективності. Оскільки науковою базою прийняття управлінських рішень у бізнесі є комплексний аналіз діяльності підприємства, то удосконалення інструментарію такого аналізу стосовно кількісної оцінки фінансового стану підприємств та планування раціонального використання обмежених фінансових ресурсів є важелем підвищення ефективності управління фінансами. Адекватність управлінських рішень умовам функціонування певного підприємства забезпечується за рахунок ведення і удосконалення форм та засобів управлінського обліку.

На сучасному етапі розвитку національної економіки різноманітність форм власності призвела до цілковитої зміни економічного механізму. Широкого загалу набули корпоративні структури. Управління з єдиного центру множиною виробничих структур, що мають статус юридичної особи, та відповідальність його за наслідки та ефективність діяльності окремих підрозділів і всієї корпорації в цілому призвели до необхідності розробки концепції фінансово – економічного аналізу діяльності корпоративних структур, яка б враховувала їх специфіку й могла бути покладена в основу методичного забезпечення. Особливу важливість при цьому має розробка моделей фінансового аналізу та планування, адаптованих до роботи з великою кількістю підприємств. Дослідження методів управління фінансами підприємств та специфіки корпоративного управління дозволяють розв’язати завдання щодо підвищення ефективності діяльності корпоративних структур машинобудівельних комплексів.

Дослідженню концептуальних питань фінансового менеджменту присвячено наукові праці Баканова М.І., Балабанова І.Т., Бланка І.А., Друрі К., Ковальова А.І., Омельченко Л.С., Савицької Г.В., Сайфуліна Р.С., Стоянової О.С., Хобти В.М., Хотомлянського А.Л., Шеремета А.Д. Проблема корпоративного управління, у тому числі управління фінансами корпорацій, та підвищення його ефективності дістала наукове обґрунтування в роботах Брейлі Р., Майєрса С., Максимова В.В., Резанової Н.С., Чєнг Ф. Лі. Економічні питання охорони праці розглянуто в публікаціях Бабокіна І.А., Давидова В.Г., Зиньковського М.М., Іванова Б.С., Топалкароєва А.Т. та ін.

Однак теоретичні основи й практичні аспекти застосування відомих методик комплексного аналізу фінансового стану підприємств і планування заходів фінансового характеру мають певні недоліки, що зумовило необхідність проведення даного наукового дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт Інституту економіко-правових досліджень НАН України за 1997-2000 рр. за темами 3.1.10.9 “Економіко-правове забезпечення управління розвитком великого регіону” (номер державної реєстрації ДР№0197U014780) і 3.1.10.15 “Економіко-правове забезпечення розвитку виробничо-територіальних систем” (номер державної реєстрації ДР№0100U004746), де дисертант брала участь як співвиконавець. Внеском автора у виконання цих тем є розробка науково-методичних питань та заходів щодо вдосконалення концепції комплексного порівняльного аналізу фінансового стану корпоративних структур, а також методів фінансового менеджменту з планування й фінансування роботи з охорони праці у виробничих структурах.

Мета і задачі дослідження. Метою наукового дослідження є розробка й удосконалення методів управління фінансами корпоративних структур машинобудівельного комплексу в умовах ринкових відносин шляхом узагальнення теоретичних та використання прикладних досліджень в даній галузі.

Для реалізації вищезазначеної мети дисертаційної роботи вирішені такі завдання:

узагальнено сучасні концепції управління фінансами підприємств, його завдання і принципи, виявлено логіку функціонування системи фінансового управління; виділено критерії ефективності фінансового менеджменту, головним з яких є забезпечення функціонування та розвитку підприємства як цілісної системи у взаємозв’язку з діяльністю суб’єктів ринкових відносин;

визначено специфіку діяльності корпоративних структур та основні проблеми управління їх фінансами; обґрунтовано методологічні основи вирішення встановлених завдань та необхідність розробки специфічного методичного забезпечення аналізу діяльності корпоративних структур;

досліджено теоретичні положення й практичні передумови та методи проведення міжфірмового порівняльного аналізу;

досліджено практику аналізу фінансового стану машинобудівельного концерну, визначено оцінку якості його результатів; підтверджено необхідність використання комплексної кількісної оцінки фінансового стану підприємств;

обґрунтовано необхідність використання економічних важелів та фінансового управління за напрямком охорони праці на промислових підприємствах, який є ресурсномістким та значним за фінансовими витратами;

узагальнено теорію та проаналізовано практику планування та фінансування заходів з охорони праці на промислових підприємствах;

обґрунтовано та розроблено методичні рішення з удосконалення комплексного міжфірмового порівняльного аналізу фінансового стану підприємств, управлінського обліку, використання економічних важелів та фінансового управління з питань охорони праці у виробничих структурах машинобудівельного комплексу.

Вирішення зазначених завдань визначило структуру, зміст та послідовність викладення одержаних результатів у дисертаційній роботі.

Об’єктом дослідження є процеси фінансового управління в корпоративних структурах.

Предметом дослідження є методи аналізу і планування фінансової діяльності машинобудівельного концерну.

Методи дослідження. У процесі дослідження використовувались: структурно-системний підхід, за допомогою якого були структуровані чинники фінансового стану підприємства; економіко-статистичні методи (порівняння, групування, балансовий і графічний методи, використання відносних величин, методів аналізу зв’язків і диференціального методу), які надали можливість об’єктивно відобразити фінансовий стан підприємства і його динаміку та виконати прогнозні розрахунки; математичні методи (матричний метод) використані під час проведення міжфірмових порівнянь; методи логічного узагальнення, за допомогою яких було забезпечено проведення наукового дослідження.

Методологія наукового дослідження базувалась на основних принципах економічного аналізу, які передбачають під час вивчення економічних явищ єдність аналізу та синтезу, індукції та дедукції.

Емпіричною базою дисертаційної роботи стали наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених, а також дані, одержані автором в процесі проведення наукових досліджень. Положення й висновки виконаного дослідження ґрунтуються на аналітичних опрацюваннях економічних процесів та взаємозв’язків, що визначають фінансовий стан підприємств машинобудівельного концерну. Інформаційними джерелами дослідження стали матеріали бухгалтерського обліку діяльності підприємств машинобудівельного концерну, статистичні дані, одержання яких регламентується інструкціями та положеннями підприємства, а також нормативна документація підприємств та положення чинного законодавства України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в комплексному підході до вирішення завдань щодо підвищення ефективності фінансового менеджменту в корпоративних структурах машинобудівельного комплексу.

Так, вперше:

запропоновано універсальний інструментарій внутрішньогосподарського аналізу фінансової діяльності корпоративних структур, складовими частинами якого є фінансовий баланс, який треба розуміти як модель управлінського обліку руху фінансових ресурсів підприємств, та сукупність вимог щодо його складання. Використання фінансового балансу має на меті забезпечити поточну ліквідність і платоспроможність корпорації, а також оцінити ефективність діяльності кожного структурного підрозділу, що входить до її складу;

розроблено модель міжфірмового порівняльного аналізу виробничих структур корпорації, що базується на комплексному оцінювальному показнику та надає можливість провести порівняння підприємств за часом (зіставний аналіз тенденцій зміни фінансового стану підприємств) та у просторі (узагальнений аналіз фінансового стану підприємства за зрізом даних);

розроблено класифікацію витрат на охорону праці, що базується на розподілі їх на прямі, спрямовані на попередження завдання шкоди здоров’ю, та непрямі, пов’язані з виплатами за збитки, спричинені здоров’ю, й за роботу в умовах, що не відповідають вимогам норм з охорони праці. Введено поняття „витрати-збитки” та доведено, що саме ці витрати необхідно використовувати при аналізі фінансового стану підприємств машинобудівного комплексу та при плануванні фінансування заходів з охорони праці у виробничих структурах;

запропоновано показник стану охорони праці та на його основі розроблено метод планування та фінансування заходів з охорони праці як інструмент економічного обґрунтування доцільності й першочерговості фінансування заходів з охорони праці у виробничих структурах машинобудівного комплексу;

удосконалено:

методи отримання комплексної оцінки фінансового стану підприємств за процедурою оцінки одиничних показників фінансового стану підприємств за рахунок зміни бази для стандартизації, що дозволяє виключити обмеження відносно включення до розрахунку порівняльної комплексно-рейтингової оцінки збиткових підприємств та підвищити достовірність результатів;

дістали подальший розвиток:

концепція економічного управління роботою з охорони праці на підприємствах відносно обґрунтування необхідності застосування економічних методів управління з метою визначення основних завдань фінансового менеджменту за напрямком охорони праці на підприємствах для забезпечення покращення їх фінансового стану;

концепція управління фінансовою діяльністю корпоративних структур в частині адаптації методів аналізу та прогнозу, що використовуються, до умов роботи з великою кількістю підприємств. Доведено, що це сприяє підвищенню ефективності менеджменту в корпоративних структурах машинобудівельного комплексу.

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що теоретичні положення доведено до рівня конкретних пропозицій та рекомендацій. Вони створюють певну основу для подальшого розвитку запропонованих визначень, заходів у теоретичних та прикладних дослідженнях проблеми ефективного використання фінансових ресурсів корпоративних структур та управління фінансовою роботою, які є підставою для розв’язання задач підвищення ефективності фінансового менеджменту в виробничих структурах машинобудівельного комплексу.

Результати дослідження можуть бути використані як інструмент оперативного та стратегічного менеджменту й для внутрішнього та зовнішнього аналізу на підприємствах. Запропоновані методи фінансового менеджменту також можуть використовуватися на галузевому рівні для розробки стратегії фінансово-господарської діяльності та визначення пріоритетів при формуванні програм розвитку галузі.

Результати дослідження впроваджено в практику роботи машинобудівельних підприємств Донецького регіону та використано при розробці навчально-методичних матеріалів для студентів вищих навчальних закладів, що підтверджується відповідними довідками від ВАТ “Азов” концерну “Азовмаш” (№ 904/1-312 від 02.04.2003 р.) та Приазовського державного технічного університету (№ 67-49-507 від 27.03.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням, в якому викладено авторське розуміння сутності управління фінансами корпоративних структур, теоретичні та методичні положення щодо підвищення його ефективності в машинобудівельному концерні, який розуміється як форма об'єднання виробничих структур в умовах ринкової економіки. Особистим внеском автора є обґрунтовані та сформульовані наукові положення, методичні підходи, висновки та рекомендації щодо вирішення завдання з підвищення ефективності управління фінансами машинобудівельного концерну.

З наукових праць, що опубліковані в співавторстві, використано лише ті положення та розробки, які є результатом особистої роботи автора. Внесок здобувача в наукових роботах, які опубліковані в співавторстві, конкретизований у списку опублікованих праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації та результати дослідження були повідомлені автором й одержали схвалення на: V регіональній науково-практичній конференції (м. Маріуполь, 1998 р.), VI регіональній науково-практичній конференції (м. Маріуполь, 1999 р.), VII регіональній науково-практичній конференції (м. Маріуполь, 2000 р.), XI регіональній науково-технічній конференції професорсько-викладацького складу ПДТУ (м. Маріуполь, 2004 р.), I науково-технічній конференції молодих фахівців „Азовмаш-2004” (м. Маріуполь, 2004 р.).

Матеріали дисертації обговорювались на засіданнях вченої ради Інституту економіко-правових досліджень НАН України (м. Донецьк).

Публікації. За результатами виконаного дослідження опубліковано 9 наукових праць загальним обсягом 1,85 д.а., із них особисто авторові належать – 1,6 д.а., у тому числі 4 праці обсягом 1,35 д.а. - у фахових виданнях.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 173 сторінках комп’ютерного тексту. Робота містить 22 таблиці на 12 сторінках та 18 рисунків на 9 сторінках, список використаних джерел із 131 назви на 11 сторінках, 3 додатки загальним обсягом 20 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

В дисертаційній роботі захищаються нові теоретичні та методичні положення щодо вирішення завдання підвищення ефективності управління фінансами корпоративних структур машинобудівельного комплексу в умовах ринкової конкуренції та ресурсних обмежень.

Розділ 1. Об’єктивна необхідність удосконалення управління фінансами підприємств у ринковій економіці. В сучасних умовах управління фінансами підприємства повинно забезпечувати досягнення його стратегічних та тактичних завдань шляхом розробки та застосування методів, які сприяють підвищенню ефективності діяльності та конкурентоспроможності підприємства. Дослідження теоретичних положень менеджменту дозволило виділити головний критерій ефективності управління – забезпечення функціонування та розвитку підприємства як цілісної системи у взаємозв’язку з діяльністю інших суб’єктів ринкових відносин. При цьому слід оцінювати ефективність внутрішньогосподарських відносин разом з оцінкою ефективності взаємовідносин з зовнішнім середовищем, яке суттєво впливає на розвиток підприємств. Досягнення зазначених цілей можливе за умов інтегрованості фінансового менеджменту з системою управління підприємством, комплексного характеру управлінських рішень, що приймаються, та багатоваріантності підходів до їх розробки. Ця ідея визначила концепцію управління фінансами машинобудівельного концерну, на якій базується виконане наукове дослідження.

В сучасному корпоративному управлінні фінансовий менеджмент займає особливе місце. Ефективний фінансовий менеджмент внутрішньокорпоративних відносин полягає не тільки в управлінні підрозділами за допомогою планування та контролю фінансових показників, але й у фінансовому регулюванні обороту внутрішнього капіталу – фінансових ресурсів корпорації. При цьому однією з визначальних є розробка процедури їх розподілу між структурними підрозділами та напрямками діяльності, яка надає можливість приймати оптимальні рішення, що дієво реалізуються, сприяючи ефективному функціонуванню як окремих підрозділів, так і всієї корпорації в цілому.

Ефективне управління діяльністю корпорації вимагає, по-перше, мати інформацію, що відбиває повну і достовірну ситуацію на кожному підприємстві, яке входить до її складу, а, по-друге, оперувати методами, що надають можливість досліджувати кількісні зміни всередині групи підприємств, оцінювати суттєвість їхніх наслідків, виявляти перехід кількісних змін в якісні та їх вплив на ефективність. Таким чином, корпоративне управління постає як складна система, яка має на меті максимізувати економічний ефект за допомогою певного набору методів.

На сьогодні в Україні поки ще немає науково обґрунтованої концепції фінансово-економічного аналізу діяльності корпоративних структур, яка б враховувала їх специфіку й могла стати основою при розробці методичного забезпечення фінансового аналізу, не визначені склад й структура показників, відсутня модель макроекономічного аналізу й прогнозу, яка б була адаптована до роботи з великою кількістю підприємств.

Існуючі методи комплексної оцінки фінансового стану підприємства мають ряд недоліків, що полягають у наявності суттєвих обмежень щодо включення показників до розрахунку, надмірності або відсутності математичного апарату, економічно необґрунтованих припущеннях. Крім цього, у більшості методик не передбачається механізм міжфірмових порівнянь. Вимоги до якості інформації, що використовується при аналізі, зумовили необхідність удосконалення форм та засобів управлінського обліку, зокрема, їх адаптації до умов корпоративного управління.

Виходячи з передумови, що фінансовий менеджмент є одним з головних напрямків затвердженої в Україні Концепції управління охороною праці на підприємстві, розглянуто теоретичні положення, методична база та практика організації цієї роботи. Встановлено, що реалізація заходів з охорони праці на підприємствах сполучена з розміщенням та використанням значних обсягів фінансових ресурсів, що в умовах їх обмеженості потребує розробки методів економічного обґрунтування доцільності впровадження цих заходів. Доведено, що заходи з охорони праці, що проводяться на підприємствах, мають різну економічну ефективність, яка залежить від обґрунтованості їх вибору до реалізації. Такий вибір здійснюється в ході аналітичної передпланової роботи.

На сьогодні система віднесення та обліку витрат на заходи з охорони праці на підприємствах недосконала: відсутні методи, які б надавали можливість виокремлювати та обліковувати витрати на охорону праці у сукупних витратах на виробництво. Існуючі методи планування заходів з охорони праці на підприємствах не можуть створювати максимального економічного ефекту на одиницю фінансових витрат, так як передбачають визначення економічної і соціальної ефективності тільки реалізованих заходів або забезпечують оцінку очікуваного підвищення рівня безпеки й оздоровчої ефективності запланованих заходів. Відсутність досконалих та зручних для практичного використання методів планування заходів з охорони праці на підприємствах не дає можливості виділити виробничі структури, в яких заплановані заходи забезпечать найбільший економічний ефект при їх реалізації.

Виходячи з вищенаведеного, розв’язання завдань підвищення ефективності управління фінансами корпоративних структур повинно передбачати такі напрямки: удосконалення внутрішньогосподарського аналізу їх діяльності; розробку моделей міжфірмового аналізу фінансового стану корпорацій; розробку методів планування і фінансування роботи з охорони праці в виробничих структурах, в яких реалізація заходів забезпечить найбільший економічний ефект для підприємства.

Розділ 2. Аналіз методів і практика управління фінансовим станом машинобудівельного концерну. Результати дослідження практичних аспектів комплексного аналізу фінансового стану підприємства на прикладі ВАТ “Азов” машинобудівельного концерну “Азовмаш” дозволили виявити, що кількість відомих в теорії фінансового аналізу фінансових категорій, які використовуються у діючій методиці, обмежує глибину аналітики до рівня оцінки складу, структури і динаміки основних фінансових показників без проведення їх факторного аналізу; відсутність застосування даних, форм і методів управлінського обліку знижує цінність отриманих при аналізі результатів та якість поточних та перспективних рішень в області управління основними засобами, компонентами обігового капіталу та прибутку; визначення окремих значень відносних фінансових показників та їх порівняння з нормативними або досягнутими раніше не дає можливості отримувати однозначну оцінку фінансового стану підприємства на дату аналізу.

Емпіричним шляхом підтверджена необхідність отримання кількісної комплексної оцінки фінансового стану підприємства, яка б узагальнювала дані про фінансовий стан підприємства, отримані під час аналізу.

Для порівняння фінансового стану виробничих структур, що входять до складу ВАТ “Азов”, яке проводиться з метою виявлення виробництв - “вузьких місць” та лідерів, а також прийняття на основі отриманої інформації відповідних рішень, використано методику визначення рейтингової оцінки, що заснована на матричному методі. Практика застосування зазначеної методики дозволила виявити неможливість прогнозування рейтингів на перспективу, а також підтвердила наявність обмеження застосування відносно умови включення до розрахунку тільки беззбиткових підприємств. Доведено надмірність математичного апарату для випадків, коли у виборці присутні тільки беззбиткові підприємства. Вирішення завдання усунення вказаних недоліків методики міжфірмового аналізу виробничих об'єднань становить один із напрямків вдосконалення фінансового менеджменту корпорацій.

З метою визначення шляхів удосконалення роботи з охорони праці у контексті нової – економічної – концепції її організації розглянута існуюча у ВАТ “Азов” практика роботи, планування і фінансування заходів з охорони праці.

В ході здійснення передпланової роботи з охорони праці у ВАТ “Азов” реалізується комплекс робіт, до якого входять перевірка стану охорони праці різних рівнів, виміри параметрів несприятливих факторів на робочих місцях, атестація робочих місць, визначення причин, що викликали нещасні випадки, загальні та професійні захворювання. Результатом кожного виду робіт є відомості, які використовуються у підготовці заходів з охорони праці. Для характеристики поточного стану охорони праці на підприємстві та оцінки ефективності заходів використовуються данні обліку збитків та втрат, пов’язаних з травматизмом, загальними та професійними захворюваннями. Таким чином, оцінка фактичного стану умов праці ґрунтується на результатах емпіричних спостережень.

Результати роботи з охорони праці у ВАТ “Азов” машинобудівельного концерну “Азовмаш” надано у табл. 1.

Таблиця 1

Результати роботи з охорони праці у ВАТ “Азов” концерну “Азовмаш”

Показник | 1998 р. | 1999 р. | 2000 р.

1. Виручка від реалізації товарів (робіт, послуг), тис. грн. | 137 ,0 | 96 ,0 | 183 ,0

2. Фінансування на заходи з охорони праці, спрямовані на запобігання нанесення шкоди здоров’ю,

- тис. грн. |

1 ,2 |

734,1 |

921,5

- % від виручки від реалізації | 1,33 | 0,76 | 0,50

3. Економічні втрати підприємства від загального травматизму та загальних захворювань,

- тис. грн. |

1 ,7 |

1 ,6 |

2 ,9

виплати за лікарняними з нещасних випадків | 13,8 | 22,3 | 35,0

штрафи за наявність нещасних випадків і профзахворювань | 17,2 | 6,9 | 25,3

одноразова допомога потерпілим від нещасного випадку | 135,2 | 69,9 | 80,3

компенсація потерпілим втраченого заробітку або певної його частки | 476,3 | 383,5 | 568,6

виплати пенсії за регресними позовами | 172,9 | 58,0 | 331,9

виплати за лікарняними внаслідок загальних захворювань | 812,3 | 739,3 | 1 ,8

- % від виручки від реалізації | 1,18 | 1,32 | 1,22

- % до суми фінансування заходів з охорони праці, спрямованих на підвищення технічного рівня виробництва | 88,65 | 174,31 | 242,09

Вищенаведене зумовлює необхідність розробки рекомендацій щодо поліпшення умов праці на основі економічного обґрунтування та оцінки запланованих заходів.

Розділ 3. Розробка методів управління фінансами машинобудівного концерну. Для вирішення завдання забезпечення ліквідності й платоспроможності виробництва в дисертаційній роботі запропоновано методи складання та модель фінансового балансу. Для одержання бази даних, необхідних для всебічного аналізу конкретної проблеми та її розв’язання, використано інформацію, яка має такі якісні характеристики, як релевантність, доречність, достовірність, зрозумілість, зіставність. Для відображення інформації про рух коштів підприємства застосовано прямий і касовий методи. Реалізація алгоритму складання фінансового балансу, що розроблений, потребує заповнення форм облікових регістрів: відомості надходження коштів до поточних рахунків підприємства, відомості витрат грошових коштів.

Використання фінансового балансу дозволяє: відстежувати рух і структуру коштів підприємства протягом заданого періоду (будь-якого в порівнянні з частотою складання фінансової звітності); визначати характер виконаних господарських операцій; визначати шляхом накладення його на бізнес-план підприємства причини відхилення від визначеної програми і виробляти відповідні рішення фінансового характеру. Фінансовий баланс, результуючий фінансові потоки підприємства в оперативному режимі, є індикатором його поточної ліквідності й платоспроможності.

Для машинобудівельного концерну така модель дає можливість диференціювати облік грошових надходжень за виробничими структурами, які входять до його складу. Крім інформації про сукупний обсяг коштів, що є у розпорядженні концерну на визначену дату, такий облік надає можливість оцінити ефективність діяльності кожного підприємства шляхом порівняння фактичних надходжень коштів за кожним із них зі встановленим плановим завданням та виконати структурний аналіз коштів, що надійшли у звітному періоді, який є необхідним для визначення питомої ваги надходжень по кожному з підприємств в загальному обсязі коштів. У динамічному аспекті такий аналіз може слугувати основою для прийняття рішення про доцільність діяльності окремого структурного підрозділу чи про його реорганізацію.

Запропоновану модель міжфірмового порівняльного аналізу фінансового стану машинобудівельного концерну представлено на рис. 1.

 

 

 

 

Рис. 1. Модель міжфірмового порівняльного аналізу фінансового стану підприємства (ФСП):

П1, П2, П3, …, Пn – підприємства, що аналізуються

Розроблені методи базуються на комплексному підході до оцінки фінансового стану підприємства та загальних методологічних підходах порівняльного аналізу.

Складовими запропонованої моделі є:

збирання й аналітична обробка вихідної інформації за певний період;

обґрунтування системи показників, що використовуються для оцінки фінансового стану, та їх класифікація;

розрахунок підсумкового комплексного показника фінансового стану підприємства – рейтингу підприємства (виробничої структури корпорації);

міжфірмовий порівняльний аналіз фінансового стану підприємств (виробничих структур корпорації);

класифікація (ранжирування) підприємств за рейтингом.

Для розрахунку комплексного показника фінансового стану підприємства використовується поетапне синтезування показників фінансового стану підприємства: послідовне одержання одиничних оцінок фінансових показників Kij (кожного i-го в j-ой групі), узагальнюючих оцінок фінансового стану підприємства за кожною j-ой групою показників, комплексної оцінки фінансового стану підприємства з використанням інституціонального підходу.

Оцінка Kij визначається, як співвідношення фактичного значення фінансового коефіцієнту, що розрахований за даними бухгалтерської звітності, та нормативним значенням (або максимальним значенням аналогічного показника за результатами роботи в періоді, що розглядається, еталонного підприємства – найкращого з вибірки підприємств, що задовольняють вимогам міжфірмових порівнянь). Заміна бази для стандартизації одиничних показників дає можливість удосконалити методику визначення комплексної оцінки у частині усунення обмежень щодо її використання при розрахунку узагальнюючих кількісних оцінок фінансового стану збиткових підприємств.

Міжфірмовий порівняльний аналіз фінансового стану підприємств реалізується у двох напрямках: у просторі та за часом.

Узагальнений аналіз фінансового стану підприємства (у просторі) полягає в порівнянні розподілення рівнів комплексних оцінок підприємств, які аналізуються, за періодом часу. Практична реалізація цього методу припускає статистичну перевірку гіпотези про відмінність середніх значень розподілу комплексних оцінок фінансового стану підприємств, що аналізуються, за часовими зрізами з використанням критерію Ст’юдента. Цей метод дозволяє виявити значущість впливу зміни фінансового стану виробничих структур, що належать до складу корпорації, на характер зміни фінансового стану об'єднання за двома часовими зрізами.

В процесі зіставного аналізу динаміки показників фінансового стану підприємств (за часом) оцінюється характер змін показника, що аналізується, за різними виробничими структурами, зіставляються темпи таких змін, а також на основі вивчення виду апроксимуючих залежностей, що описують тенденції змін показника, прогнозується рівень комплексних оцінок фінансового стану для визначення рейтингу підприємств на перспективу.

Для використання у виробничих структурах машинобудівельного комплексу економічно обґрунтованого й ефективного фінансового управління роботою з охорони праці запропоновано метод планування й фінансування заходів з охорони праці, при використанні якого в першу чергу класифікуються витрати на охорону праці. Класифікацію витрат на охорону праці запропоновано, виходячи з результатів дослідження практики та діючих законів й нормативно-правових актів, що визначають категорію охорони праці і віднесені до неї заходи. Установлено, що частину заходів і витрат на охорону праці направлено на попередження випадків нанесення шкоди здоров’ю, а інша частина витрат пов’язана з виплатами за збитки, спричинені здоров’ю, і за роботу в умовах, що не відповідають вимогам норм з охорони праці. Друга частина витрат – це витрати-збитки, що несуть виробничі структури за невиконання ними вимог норм охорони праці. Показано, що саме ці витрати необхідно використовувати при аналізі фінансового стану машинобудівельного концерну та при плануванні фінансування заходів з охорони праці у його виробничих структурах.

Запропонований метод фінансового менеджменту для планування й фінансування заходів з охорони праці у виробничих структурах базується на двох визначальних факторах:

по-перше, різниці значень показника безпеки (b), що визначається за формулою (1):

b = bn – bu , (1)

де bn – максимально досягнута величина показника безпеки на передовому підприємстві, що виробляє аналогічну продукцію;

bu – фактична величина показника безпеки на підприємстві, що аналізується.

Показник безпеки характеризує технічний рівень виробництва відносно вимог охорони праці та відображає питому вагу технологічних операцій, яки виконані у виробничий структурі в умовах, що не відповідають вимогам діючих актів з охорони праці, у загальному обсязі технологічних операцій.

по-друге, величині відносних витрат-збитків (ЗУо), що виражає розмір збитків на одну гривню виробленої продукції, які отримані виробничою структурою через невиконання вимог охорони праці, та розраховується за формулою (2):

ЗУо = , (2)

де ЗУ – абсолютні витрати-збитки за відповідний період часу на даному підприємстві, грн.;

З – витрати на виробництво продукції в тому ж періоді, грн.

Абсолютні витрати - збитки (ЗУ) визначаються сумою окремих витрат на охорону праці, класифікованих запропонованим методом, як витрати-збитки.

Розроблений метод передбачає, що в машинобудівельному концерні доцільність й обґрунтованість першочергового цільового (на охорону праці) фінансування виробничих структур повинна встановлюватися за мінімальним значенням показника охорони праці (П) у виробничих структурах, який розраховується за формулою (3):

П = 1 - b . ЗУо , (3)

Абсолютна величина такого показника є критерієм, за яким визначається необхідність підвищення технічного рівня виробництва на підприємстві з метою отримання найбільшої економічної ефективності від фінансових вкладень за рахунок першочергового фінансування структур, які забезпечують максимальне зниження відносних витрат-збитків. Зниження витрат-збитків на одну гривню фінансових вкладень на заходи з охорони праці, таким чином, рівнозначно економічному ефекту на одну гривню виробленої продукції.

Результати впровадження вищезазначених розробок мають за мету підвищення ефективності фінансового менеджменту у машинобудівельному концерні в умовах конкуренції та ресурсних обмежень.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі викладено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі щодо удосконалення методів управління фінансами машинобудівельного концерну. Основними науковими й практичними результатами стали: розробка методів управління фінансами корпорації на базі комплексного підходу до процесу корпоративного фінансового управління і вирішення задачі підвищення ефективності фінансового менеджменту в виробничих структурах машинобудівельного концерну.

Виконане наукове дослідження дає можливість сформулювати ряд висновків і пропозицій теоретичного, методичного і прикладного характеру, а саме:

1. Постановка мети підвищення ефективності фінансового управління у виробничих структурах машинобудівного концерну зумовила необхідність дослідження сутності фінансів підприємств, механізму корпоративного управління, узагальнення сучасних концепцій фінансового менеджменту та засобів досягнення необхідних результатів.

Встановлено, що в Україні поки що немає науково обґрунтованої концепції фінансово-економічного аналізу діяльності корпоративних структур, яка б враховувала їх специфіку й могла бути взята за основу при розробці методичного забезпечення фінансового аналізу, що зумовлює необхідність розробки моделі економічного аналізу і прогнозу, яка була б адаптована до роботи з великою кількістю підприємств. Визначено задачу розробки процедури розподілу фінансових ресурсів корпоративних структур як інструменту підвищення ефективності корпоративного менеджменту.

2. Необхідність реформування менеджменту на підприємстві пов’язана з переходом до управління фінансами на підставі аналізу фінансово-економічного стану з урахуванням стратегічних цілей конкретного підприємства. В зв’язку з цим у роботі проаналізовано зміст систем, методів і показників, що використовуються для аналізу фінансового стану підприємства. Виходячи з того, що для прийняття відповідного управлінського рішення важливо отримання узагальнених відомостей про фінансовий стан і оцінку конкурентної позиції підприємства, зроблено висновок про необхідність використання у аналізі методів комплексної кількісної оцінки фінансового стану підприємств та проведення на їх підставі міжфірмового порівняльного аналізу.

3. Аналіз існуючих методів визначення комплексної оцінки фінансового стану підприємства і практики їх застосування у машинобудівельному концерні надав можливість виявити недоліки та визначити напрямки удосконалення методів аналізу фінансового стану корпоративних структур, головним з яких вважається розробка моделі аналізу фінансового стану підприємства, що передбачає механізм міжфірмових порівнянь та прогнозування, з метою її використання у багатомірному порівняльному аналізі. При цьому вирішено завдання щодо удосконалення методу визначення комплексної оцінки у частині усунення обмежень щодо його використання при розрахунку узагальнюючих кількісних оцінок фінансового стану збиткових підприємств. З цією метою у роботі розроблено пропозиції відповідно зміни бази для стандартизації одиничних фінансових показників.

4. Запропонована та апробована у роботі модель міжфірмового порівняльного аналізу фінансового стану підприємств дозволяють проводити узагальнений аналіз фінансового стану підприємства за зрізом даних (у просторі) і зіставний аналіз динаміки показників фінансового стану підприємств (за часом). Узагальнений аналіз необхідний для виявлення впливу зміни фінансового стану структурних підрозділів корпорації на характер зміни фінансового стану підприємства в цілому. Зіставний аналіз дозволяє отримати порівняльну комплексно-рейтингову оцінку структурних підрозділів, що аналізуються, і проранжирувати виробничі структури за рівнем фінансового стану на дату аналізу й перспективу.

5. У роботі обґрунтовано, що умовою ефективного менеджменту на підприємстві є ведення та удосконалення форм і засобів управлінського обліку. Практично встановлено, що відсутність застосування даних, форм та методів управлінського обліку знижує цінність отриманих під час аналізу фінансового стану підприємств результатів і якість поточних та перспективних рішень в області управління основними засобами, компонентами оборотного капіталу та прибутком.

Як один із засобів управління поточною ліквідністю і платоспроможністю запропоновано порядок складання та модель фінансового балансу, який дозволяє забезпечити збалансованість і синхронність притоку-відтоку фінансових ресурсів й оцінити раціональність їх використання. Розробка містить сукупність вимог до даних, форми облікових регістрів і методику їх заповнення, а також практичні рекомендації щодо використання фінансового балансу у менеджменті.

6. Сучасна концепція системи управління охороною праці розглядає використання економічних важелів і фінансове управління охороною праці як основний напрямок відповідної роботи на підприємствах.

Аналіз теоретичних положень і практики підприємств в цієї галузі показує, що основним недоліком організації роботи з охорони праці є відсутність економічного механізму обґрунтування доцільності й першочерговості фінансування заходів з охорони праці, а також відсутність оцінки економічної ефективності їх фінансування в ході передпланової роботи. Усунення зазначених недоліків в умовах обмежених фінансових коштів на підприємстві має особливу значущість.

З цією метою в роботі розроблено метод фінансового менеджменту, що пропонує показники й критерії, при використанні яких встановлюється пріоритетність фінансування заходів з охорони праці, виходячи з умов забезпечення найбільшого економічного ефекту на одну гривню вкладень.

7. У зв’язку з тим, що діючими законами і нормативно-правовими актами України заходи з охорони праці визначено як обов’язкові до виконання підприємствами, а їх реалізація, як свідчить практика, сполучена зі значними витратами фінансових ресурсів, у роботі запропоновано методику віднесення таких витрат до категорії витрат на охорону праці, а також виявлення тієї частини з них, яка становить собою прямі збитки. Класифіковано групу “витрати-збитки”, а також визначено їх місце у системі фінансових показників, що характеризують ефективність фінансового менеджменту на підприємствах. Відносні витрати-збитки запропоновано використовувати для розрахунку узагальнюючого показника стану охорони праці у виробничих структурах, який визначено як критерій для встановлення необхідності підвищення технічного рівня виробництва у виробничих структурах з метою одержання найбільшої економічної ефективності від фінансових вкладень.

 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1.

Шам Н.П. Методика межфирменного анализа финансового состояния предприятия // Бизнес Информ.- 1998. - №23-24. – С.82-84.

2.

Шам Н.П. Финансовое состояние машиностроительного концерна (Межфирменный анализ) // Бизнес Информ. – 1999. - №9-10. – С.100-102.

3.

Шам Н.П., Шпак С.А. Практическая модель финансового баланса (на примере ОАО “Азов”) // Бухгалтерский учет и аудит. – 2001. - №5. – С.41-45. (Особистий внесок здобувача: розроблено модель управлінського обліку руху фінансових ресурсів корпоративних структур – 0,15 д.а.).

4.

Шам Н.П. Финансовый менеджмент при реализации мероприятий охраны труда в машиностроительном комплексе // Економіка промисловості. – 2001. - №3 (13). – С. 121-129.

Опубліковано за матеріалами конференції

5. Хотомлянский А.Л., Шам Н.П. Методика анализа финансового состояния корпоративных структур // Материалы VI региональной научно-технической конф. – Том I. – Мариуполь: ПГТУ. – 1999. – С.25. (Особистий внесок здобувача: розроблено модель міжфірмового фінансового аналізу – 0,05 д.а.).

6. Шам Н.П. Оптимизация оперативного финансового учета на предприятии // Материалы VI региональной научно-технической конф. – Том I. – Мариуполь: ПГТУ. – 1999. – С.28.

7. Шам Н.П. Проблемы подготовки финансового менеджера // Материалы VII региональной научно – технической конф. – Том I. – Мариуполь: ПГТУ. – 2000. – С.31.

8. Шам Н.П. Менеджмент кредиторской задолженности // Материалы VII региональной научно – технической конф. – Том I. – Мариуполь: ПГТУ. – 2000. – С.58.

9. Шам Н.П. Маркетинг и финансы: пути повышения эффективности взаимосвязей // Материалы XI региональной научно – технической конф. – Том II. – Мариуполь: ПГТУ. – 2004. – С.165.

10. Шам Н.П. Шпак С.А. Маркетинг и финансы: взаимосвязь и взаимозависимость // Материалы I научно – технической конф. молодых специалистов “Азовмаш-2004” – Мариуполь: Азовмаш. – 2004. – С.43-44. (Особистий внесок здобувача: надано пропозиції щодо взаємодії маркетингу і фінансового менеджменту при плануванні діяльності підприємств – 0,05 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Шам Н.П. Методи управління фінансами машинобудівельного концерну.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Приазовський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, Маріуполь, 2005.

В дисертації обґрунтована необхідність розробки специфічного методичного забезпечення аналізу діяльності і визначені основні напрямки удосконалення управління фінансами корпоративних структур. Розроблено модель міжфірмового порівняльного аналізу, що базується на комплексній кількісній оцінці фінансового стану підприємств, застосування якої дозволяє отримувати зіставні та узагальнені оцінки фінансового стану корпоративних структур. Розроблена модель фінансового балансу, яка є інструментом забезпечення поточної ліквідності та платоспроможності підприємства і оцінки ефективності кожного структурного підрозділу, що входить до його складу. Дістала подальший розвиток концепція економічного управління роботою з охорони праці. Визначені основні завдання фінансового управління охороною праці, розроблені методи, показники та критерії класифікації, при використанні яких встановлюється пріоритетність фінансування заходів з охорони праці, виходячи з умов забезпечення найбільшого економічного ефекту.

Ключові слова: корпоративна структура, фінансовий баланс, фінансовий стан, порівняльний аналіз, управління фінансами, охорона праці, ефективність.

АННОТАЦИЯ

Шам Н.П. Методы управления финансами машиностроительного концерна.- Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01. – Экономика, организация и управление предприятиями. – Приазовский государственный технический университет Министерства образования и науки Украины, Мариуполь, 2005.

Диссертация посвящена теоретическому обобщению и решению задачи, связанной с управлением финансами корпоративных структур машиностроительного


Сторінки: 1 2