У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОСЛІДЖЕННЯ

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

СВЕЩИНСЬКА Наталія Василівна

УДК 371.032: 78

ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ЗАСОБАМИ СУЧАСНОЇ ФОРТЕПІАННОЇ МУЗИКИ

13.00.04 – теорія і методика професійної освіти

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Кіровоград – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор

Дряпіка Володимир Іванович

 

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Ростовський Олександр Якович,

Ніжинський державний

університет імені Миколи Гоголя,

декан факультету культури і мистецтв, професор

кафедри музичної педагогіки і хореографії;

 

кандидат педагогічних наук

Рагозіна Вікторія Валентинівна,

Інститут проблем виховання АПН України,

науковий співробітник лабораторії

естетичного виховання.

Провідна установа: Полтавський державний педагогічний університет

ім. В.Г. Короленка, Міністерство освіти і науки України,

кафедра педагогічної майстерності, м. Полтава.

Захист відбудеться 30 листопада 2005 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 23.053.02 у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Шевченка, 1, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (25006, м. Кіровоград, вуд. Шевченка, 1).

Автореферат розісланий 28 жовтня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Т.Я. Довга

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОСЛІДЖЕННЯ

Актуальність теми дослідження зумовлена суспільними перетвореннями, що відбуваються в Україні під впливом соціально-економічних і культурних перемін, які призвели до зміни багатьох педагогічних орієнтирів. У сучасному соціокультурному просторі особливої значущості набуває виховання відповідальної, ініціативної, творчої особистості вчителя. На розв’язання цих завдань спрямовані важливі державні документи: Закони України “Про освіту” та “Про вищу освіту”, Національна доктрина розвитку освіти України, Концепція громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності, в яких наголошується, що успішна самореалізація молодої людини можлива тільки за наявності її особистої системи цінностей, яка має бути адекватною мінливим умовам сьогодення.

У сучасній педагогічній літературі зазначається, що сутнісні сили людини формуються та розвиваються шляхом об’єктивної детермінації з боку суспільства. І якщо природний історичний процес зумовлюється об’єктивними законами суспільного розвитку, то діяльність суб’єкта, реалізація ним своїх сутнісних ознак детермінується життєвими сенсами, цінностями, котрі орієнтують молоду людину на її певне ставлення до світу, культури, мистецтва.

Особливе місце у світі мистецтв займає музика, яка прямо й безпосередньо звернена до “глибинних процесів життя людського духу” (М. Каган). Безліч дефініцій, що визначають сутність музики як феномена у сфері мистецтва, відображають ту нескінченність, багатозначність і поліфонічність, що притаманні цьому виду художньої творчості. У дослідженнях Б. Асаф’єва й О. Лосєва, в музикознавчих працях сучасних дослідників М. Лобанової, В. Медушевського, Є. Назайкінського, А. Соколова, В. Холопової, Ю. Холопова, Т. Чередниченко та інших розглядаються різні аспекти осмислення музики як феномена мистецтва: психологічні особливості її сприйняття; ряд естетичних та аксіологічних питань, пов’язаних із особистісно-ціннісним ставленням до неї.

Проблема формування ціннісних орієнтацій набуває особливого значення у підготовці музикантів-фахівців, зокрема вчителів музики, чия особиста система художніх цінностей та вміння формувати її у майбутніх вихованців багато в чому зумовлює рівень розвитку підростаючого покоління. Ці питання знайшли широке відображення у сучасній педагогічній літературі, в працях Б. Асаф’єва, О. Апраксіної, Т. Беркман, В. Дряпіки, Л. Коваль, Г. Падалки, О. Рудницької, Г. Шевченко, Т. Цвелих, В. Шацької та інших, численних публікаціях, в яких підкреслюється, що визначальним принципом навчання на музично-педагогічних та мистецьких факультетах є підготовка всебічно освічених, кваліфікованих музикантів-просвітителів з розвинутими художніми орієнтаціями, готовими до виконання почесної ролі носіїв і пропагандистів музичного мистецтва. У зв’язку з цим одним із найважливіших критеріїв фахових якостей майбутнього вчителя і наставника молоді має бути вміння правильно орієнтуватись і чітко визначати цінність музичної інформації, аргументовано пояснювати своє ставлення до неї. Актуальність дослідження процесу формування ціннісних орієнтацій у майбутніх учителів (на матеріалі засвоєння сучасної фортепіанної музики) пов’язана з необхідністю розв’язати виявлені протиріччя через здійснення ціннісного підходу до проблем музичної освіти й виховання молоді. Як свідчить практика, студенти вищих навчальних закладів освіти мають невеликий досвід спілкування із сучасними музичними творами. Інтерес майбутніх учителів до музичного мистецтва сучасності наштовхується на складнощі сприйняття й розуміння та усвідомлення цієї музики внаслідок інноваційних процесів, які стосуються і змісту, і засобів художньої виразності нової для слухача музичної інформації. Така необізнаність у процесах сучасного музичного мистецтва негативно позначається на ставленні майбутніх учителів і до фортепіанної музики сучасності, обмежує їхню загальну культуру та позбавляє особистісно-ціннісної зорієнтованості на сприйняття, усвідомлення й перетворення музичних цінностей.

Актуальність ціннісного підходу зумовлена також “переломно-перехідним” (М. Лобанова) характером XX – початку ХХІ століть, що створило нові уявлення про простір, час і рух та визначається переходом від нормативної до ціннісної свідомості. Надзвичайна складність пошуку шляхів цілісного сприйняття багатомірного музичного світу, сучасного музичного буття висуває проблему формування ціннісних орієнтацій у музично-педагогічному процесі особливо гостро. Актуальність зазначеної проблеми зумовила вибір теми дисертаційного дослідження: “Формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано відповідно до тематики, передбаченої планом науково-дослідної роботи кафедри педагогіки Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, напрям наукового пошуку – “Організаційно-педагогічні умови соціально-професійної підготовки вчительських кадрів” (№ держреєстрації 0104U003704). Тему дисертації затверджено вченою радою Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (протокол № 12 від 25.06.2001 р.) та погоджено в Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології в Україні (протокол № 7 від 17.09.2002 р.).

Об’єкт дослідження – процес професійної підготовки майбутніх учителів у вищих педагогічних навчальних закладах.

Предмет дослідження – педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій студентів засобами сучасної фортепіанної музики.

Мета дослідження полягала в теоретичному обґрунтуванні, розробці та експериментальній перевірці педагогічних умов формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики.

Гіпотеза дослідження полягає в припущенні, що процес формування ціннісних орієнтацій майбутнього учителя засобами сучасної фортепіанної музики стане ефективнішим за умов:

особистісно-ціннісної зорієнтованості майбутніх учителів музики на сприйняття, усвідомлення й перетворення цінностей сучасного фортепіанного мистецтва;

збагачення змісту навчально-виховного процесу, форм і методів навчальної, практичної та самостійної діяльності студентів музично-педагогічних факультетів, що ґрунтується на використанні міжпредметних зв’язків;

стимулювання навчально-пізнавальної та творчо-пошукової активності на засадах особистісно-ціннісного орієнтування;

систематичного використання у навчально-виховному процесі вищих навчальних закладів широкого кола кращих зразків сучасної фортепіанної музики.

Мета й гіпотеза зумовили вирішення таких завдань:

1.

Розкрити сутність формування ціннісних орієнтацій майбутнього вчителя засобами сучасної фортепіанної музики.

2.

Вивчити можливості використання творів сучасної фортепіанної музики в процесі формування ціннісних орієнтацій.

3.

Обґрунтувати критерії та визначити рівні сформованості ціннісних орієнтацій майбутнього учителя музики у сфері сучасного музичного мистецтва.

4.

Дослідити педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій.

5.

Розробити та експериментально перевірити педагогічну модель формування ціннісних орієнтацій на матеріалі засвоєння сучасної фортепіанної музики, встановити міру її ефективності.

Методологічним і теоретичним підґрунтям дисертаційного дослідження слугують філософські праці з розвитку культури (М. Бахтін, Г. Сковорода, П. Сорокін, Ф. Шлегель та ін.); уявлення про культуру як систему, що саморозвивається (М. Каган, О. Семашко, Е. Соколов та ін.); філософські вчення про цінність (М. Каган, Г. Лотце, Р. Шульга та ін.); праці, які розкривають сутність музики як виду мистецтва (Б. Асаф’єв, О. Лосєв, Ю. Холопов та ін.); праці, присвячені проблемам сприйняття музики (М. Арановський, Г. Дідич, В. Медушевський, Є. Назайкинський, О. Ростовський, О. Рудницька та ін.), психології мистецтва й проблемам музичної психології (К. Абульханова-Славська, Л. Виготський, В. Петрушин та ін.); дослідження, присвячені концептуальним питанням музичної педагогіки (Л. Коваль, О. Олексюк, Л. Рапацька та ін.), праці, що висвітлюють педагогічні аспекти аксіологічного виховання особистості (В. Аршавський, В. Дряпіка, А. Кир’якова та ін.); дослідження сучасного фортепіанного мистецтва XX – початку ХХІ століть (Б. Асаф’єв, Л. Гаккель, В. Кандинський, О. Мессіан та ін.); праці педагогів-піаністів, у яких розв’язуються численні проблеми фортепіанної педагогіки (Г. Нейгауз, Г. Ципін, Б. Яворський та ін.).

У дослідженні використовуються методи різних рівнів пізнання: теоретичні – аналіз теоретичних джерел з питань формування ціннісних орієнтацій вихованців, а також узагальнення кваліфікаційних характеристик та програм музично-естетичного виховання майбутніх учителів засобами сучасного фортепіанного мистецтва, методичних рекомендацій і навчальних посібників з використання різних видів і жанрів фортепіанної музики в аксіологічному розвитку студентів; емпіричні – анкетування, спостереження, бесіди, інтерв’ю, творчі завдання, обговорення, шкалування, експертні оцінки й самооцінки для активізації та вивчення результатів музично-естетичної діяльності майбутніх учителів; експериментальні – констатувальний та формувальний педагогічні експерименти, де використовуються новітні методики формування й розвитку ціннісних орієнтацій молоді; статистичні методи обробки експериментальних даних для визначення ефективності розробленої педагогічної моделі формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів.

Дослідження проводилося поетапно.

Перший етап (1998 – 2000 рр.) – орієнтовно-діагностувальний: визначення мети й завдань дослідження; уточнення методологічної бази та методів дослідження; формулювання гіпотези, розроблення програми констатувального експерименту.

Другий етап (2001 – 2002 рр.) – констатувальний: визначення стану сформованості ціннісних орієнтацій студентів; виявлення педагогічних умов і розроблення експериментальної методики.

Третій етап (2002 – 2004 рр.) – формувальний: реалізація та впровадження у навчально-виховний процес вищих навчальних закладів педагогічної освіти експериментальної технології формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів з метою пошуку ефективних форм і методів формування складових компонентів ціннісних орієнтацій студентів; порівняльний аналіз результатів констатувального й формувального експериментів, узагальнення експериментальних даних і теоретичне обґрунтування висновків.

Базою дослідження були: Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Інститут культури і мистецтв Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка, Кримський державний гуманітарний інститут, Київський національний університет культури і мистецтв. Дослідно-експериментальною роботою було охоплено понад 700 студентів.

Наукова новизна дослідження полягає у тому, що:

здійснено вивчення стану та особливостей формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів музики;

виявлено структурні компоненти, критерії та рівні сформованості ціннісних орієнтацій майбутніх учителів музики у сфері музичного мистецтва;

теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено педагогічні умови, що сприяють ефективному формуванню ціннісних орієнтацій у майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики;

вперше розроблено, обґрунтовано, експериментально перевірено й упроваджено в педагогічну практику ВНЗ педагогічну модель формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики.

Теоретичне значення дослідження полягає у психолого-педагогічному обґрунтуванні понять і категорій, що поглиблюють сучасне розуміння теорії та методики професійної освіти; теоретичному розробленні педагогічної моделі процесу формування ціннісних орієнтацій у професійній підготовці студентів музично-педагогічної спеціальності; виявленні педагогічних умов формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів музики засобами сучасного фортепіанного мистецтва.

Практична значущість дисертаційного дослідження визначається розробкою і впровадженням педагогічних умов, за яких процес формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів може бути ефективнішим. Викладені в дисертації теоретичні висновки та практичні рекомендації дадуть змогу на основі сформованих ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів-музикантів уникнути фрагментарності й досягти цілісного сприймання вихованцями сучасних фортепіанних творів як частини процесу музичного розвитку, що сприятиме внесенню змін і коректив в організацію навчально-виховної роботи з майбутніми вчителями музики. Матеріали дослідження використано в курсах “Музична педагогіка”, “Теорія і методика музичного виховання”, “Історія музичного виконавства”.

Висновки та рекомендації, викладені в дисертаційному дослідженні, впроваджено в навчальний процес Кримського державного гуманітарного інституту (довідка №123 від 26 лютого 2004 р.), Інституту культури і мистецтв Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка (довідка №1/787 від 12 травня 2004 р.), Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (довідка №326 від 6 травня 2004 р.).

Вірогідність результатів дослідження і висновків забезпечується методологічною й теоретичною обґрунтованістю вихідних засад, тривалим характером дослідження, адекватністю використаних методів поставленим завданням, доцільно спланованим і проведеним педагогічним експериментом, репрезентативністю і статистичною значущістю експериментальних даних, результатами статистичного опрацювання експериментальних даних.

На захист виносяться педагогічні умови процесу формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики.

Апробація та впровадження результатів дослідження здійснювалися через виступи на науково-практичних конференціях: “Новітні технології виховання та освіти” (Кіровоград, 2002); “Проблеми сучасної освіти та культури” (Кам’янець-Подільський, 2002); “Професійна підготовка майбутнього вчителя” (Ніжин, 2003); “Актуальні проблеми підготовки педагогічних працівників” (Кіровоград, 2003); “Проблеми сучасного музичного виховання” (Луганськ, 2004); “Музична освіта і виховання молоді” (Луганськ, 2004). Матеріали дослідження обговорювалися на засіданні кафедри педагогіки й кафедри історії, теорії музики та основного інструменту Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Публікації. Основні положення та результати дисертації викладено в 7 публікаціях автора: навчальному посібнику “Новий образ фортепіано в сучасній музичній культурі” та 6 статтях у фахових виданнях.

Структура дисертації. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків і списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації 216 сторінок, основний текст дисертації викладено на 186 сторінках. Робота містить 15 таблиць (загальним обсягом 8 сторінок). Список використаної літератури налічує 263 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету, гіпотезу й завдання дослідження, розкрито його наукову новизну, теоретичне й практичне значення, методологічну основу та методи дослідно-експериментальної роботи, наведено відомості про апробацію і впровадження результатів дослідження.

У першому розділі “Теоретичні основи формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики” аналізуються наукові підходи до сутності понять “цінності”, “ціннісні орієнтації”, здійснено історико-теоретичний аналіз проблеми формування ціннісних орієнтацій в контексті філософських, культурологічних та психолого-педагогічних знань, розкрито сутність ціннісних орієнтацій індивіда, визначено їхній зміст та структуру, охарактеризовано особливості формування ціннісних орієнтацій молодої особи. Особливу увагу приділено проблемам сучасного музичного мистецтва, музично-творчій діяльності майбутніх учителів як чинника формування їхніх ціннісних орієнтацій.

Виявлено різні підходи до пояснення природи цінностей. Цінності визначаються як значущість явищ, предметів реальної дійсності й культури з погляду відповідності або невідповідності потребам суспільства, соціальних спільнот, груп та окремої особи (В. Тугарінов, Б. Чагин, І. Попов, В. Квачахія та ін.). Цінності відіграють важливу роль у формуванні особистості й виконують при цьому дві, на наш погляд, основні функції. Перша з них полягає в тому, що цінності виступають основою формування й розвитку ціннісних орієнтацій людини. Інша ж зводиться до того, що цінності мотивують діяльність і поведінку, оскільки орієнтація людини в світі й прагнення до мети теж обов’язково співвідносяться з цінностями, які належать до внутрішньої структури особи.

Ціннісні орієнтації є важливим елементом духовної визначеності особи. Обираючи ту чи іншу цінність, людина формує свого роду довгостроковий план поведінки й діяльності. Якщо мотивація дає відповідь на питання чому людина діє певним чином, то ціннісні орієнтації висвітлюють те, заради чого вона діє, чому присвячує свою діяльність.

У філософській, психолого-педагогічній науковій літературі (праці В. Водзинської, А. Здравомислова, В. Ольшанського, Є. Соколова, Л. Фоміної, В. Цуккермана, В. Ядова та ін.) ціннісні орієнтації розглядаються як відносно стійка система цінностей, що виражається у здатності суб’єкта до цілісного переживання, усвідомлення явища або предмета й здійснення вибіркової оцінної діяльності. Процес формування ціннісних орієнтацій передбачає виховання здібностей до ціннісного сприйняття явищ дійсності й мистецтва, формування навичок оцінних суджень і вибору у сфері художньо-творчої діяльності майбутніх учителів.

У процесі дослідження виявлено структуру особистісних орієнтацій, яку подаємо у вигляді взаємодії почуттів та інтересів як основних складових ціннісної свідомості особистості та здібностей і здатності людини до образного мислення, що виявляється в актах сприйняття й оцінки художніх явищ. Ціннісні орієнтації особистості в музичній освіті – це призма, яка визначає ракурс осягнення музики й внутрішнього світу особи, пов’язаний з індивідуально-ціннісним усвідомленням світу музики. З огляду на це, процес формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів пов’язаний з формуванням їхньої почуттєвої сфери, художніх інтересів і потреб у сфері музичного мистецтва через сприймальну, оцінно-вибіркову й художньо-творчу діяльність.

Викладений у розділі матеріал дає змогу стверджувати, що музичне мистецтво становить одне з основних джерел духовного збагачення молодих людей. Формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики ми розуміємо як цілеспрямоване залучення їх до цінностей сучасної музики.

Для формування ціннісних орієнтацій майбутньому вчителю-музиканту треба мати широкий діапазон сприйняття й засвоєння музичного мистецтва. Переживання й усвідомлення музичного мистецтва формує почуттєву сферу, художньо-образне мислення, оцінно-вибіркове ставлення до явищ художньої культури, створює умови для набуття молоддю правильних світоглядних пріоритетів та орієнтацій. Вивчення сучасного фортепіанного мистецтва як засобу формування ціннісних орієнтацій стає нагальною проблемою, бо вимагає усвідомлення нової ієрархії цінностей, нових засобів музичного буття, нових уявлень про співвідношення мистецтва і життя. Сучасна фортепіанна музика дає змогу на конкретному музичному матеріалі розв’язати завдання адекватного сприйняття й засвоєння музичного мистецтва сьогодення.

Формування ціннісних орієнтацій в музично-педагогічному процесі вимагає застосування ціннісної взаємодії між педагогом і студентом, де педагог-музикант відіграє роль медіума. Основою ціннісної взаємодії є суб’єктивна позиція особи та обмін цінностями в процесі освоєння музичного твору.

Розуміння того, що орієнтація на цінності – це процес особистісного розвитку, де формування, зміна й інтеграція компонентів поетапно ведуть до більш високого ступеня, дозволило виділити основні параметри обміну цінностями в музично-педагогічному процесі:

у музичній освіті ціннісний обмін є особистісно-зорієнтованим процесом;

необхідною умовою для ціннісної взаємодії є свобода спілкування й діяльності;

концептуальною особливістю ціннісної взаємодії є принцип діалогу;

обмін цінностями розглядається як залучення студента до аксіологічної ієрархії педагога й педагога до ціннісних орієнтацій студента, надалі формується спільна діяльність в осяганні цінностей усього музичного світу;

ціннісна взаємодія – це саморозвиток, самовдосконалення, піднесення потреб і примноження здібностей особи.

Визначено критерії сформованості ціннісних орієнтацій: емоційно-інтелектуальний, інтелектуально-діяльний та діяльно-творчий. Визначеність ціннісних орієнтацій залежить від наявності певного рівня фахових знань, сформованості почуттєвої сфери й рівня образного мислення, інтелектуальних здібностей, навичок сприйняття, оцінки, вибору й творчого підходу до музично-практичної діяльності.

Теоретичний аналіз уможливив визначити, що механізми формування ціннісних орієнтацій діють комплексно, відкриваючи в музично-педагогічному процесі шлях до активного обміну справжніми мистецькими вартостями. Процес формування ціннісних орієнтацій у студентської молоді може бути ефективнішим за дотримання наступних педагогічних умов:

1)

особистісно-ціннісної зорієнтованості майбутніх учителів на сприйняття, усвідомлення й перетворення цінностей музичного мистецтва, вдосконалення своєї підготовки й професійного самовизначення;

2)

збагачення змісту навчально-виховного процесу, форм і методів навчальної, практичної та самостійної діяльності студентів, що ґрунтується на використанні міжпредметних зв’язків;

3)

стимулювання навчально-пізнавальної і творчо-пошукової активності на засадах особистісно-ціннісного орієнтування;

4)

систематичного використання у навчально-виховному процесі вищих навчальних закладів широкого кола зразків сучасного фортепіанного мистецтва.

У другому розділі “Експериментальне дослідження процесу формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики” визначено змістові та процесуальні аспекти формування ціннісних орієнтацій, розкрито педагогічні умови, зміст, форми і методи формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики, розкрито хід та характеристика експериментальної роботи, яка дала можливість перевірити ефективність запропонованих педагогічних умов формування ціннісних орієнтацій студентів, визначено динаміку стану сформованості основних показників їхніх ціннісних орієнтацій.

Констатувальним дослідженням було охоплено 300 студентів ІІІ – V курсів музично-педагогічного й мистецького факультетів Кіровоградського, Луганського педуніверситетів та Кримського гуманітарного інституту.

Рівень сформованості ціннісних орієнтацій розглядався як характеристика емоційної та інтелектуальної сфер особистості, що виявляються у її власних аксіологічних уподобаннях у сфері музичного мистецтва, в потребі спілкування з різножанровими музичними творами для фортепіано, у здатності цілісно сприймати музичні твори на основі розуміння їх образного змісту, а також враховує пізнавальні й творчо-виконавські здібності майбутніх учителів у музично-практичній діяльності. Стан сформованості ціннісних орієнтацій студентів визначався за:

а) вибірковим ставленням до того чи іншого виду діяльності у сфері музичного мистецтва;

б) наявністю ціннісних переваг до різних жанрів сучасного фортепіанного мистецтва;

в) частотою залучення до різноманітних видів музично-практичної діяльності;

г) здатністю до створення художньо-образних аналогій;

д) умінням розкрити емоційно-образний зміст твору й висловити своє судження про нього;

е) безпосереднім вибором музичних творів;

є) обсягом знань у сфері сучасної фортепіанної музики.

Результати аналізу констатувального дослідження дали змогу виявити три рівні сформованості ціннісних орієнтацій студентів: низький, середній, високий. За методикою “латентно-структурного аналізу” кожен респондент був умовно віднесений до однієї з трьох визначених груп, що відповідають трьом рівням сформованості ціннісних орієнтацій. Відсотковий розподіл виявився таким: 63,8респондентів віднесено до низького рівня сформованості ціннісних орієнтацій, 30,1 % – до середнього і лише 6,3 % – до високого. Це є свідченням певних прорахунків у музично-педагогічній освіті й вихованні студентів. Значне переважання відсотків показників низького й середнього рівнів зумовлено тим, що ціннісні орієнтації формуються переважно на інертному сприйнятті тих чи інших музичних творів, спираючись на вказівки педагогів. Вибір студентів найчастіше зумовлений доступністю музичного матеріалу традиційного музичного мистецтва, а не оригінальністю сучасних музичних творів для фортепіано як за формою, так і за змістом.

Процес формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів передбачає дотримання низки педагогічних умов, що дає можливість цілеспрямовано впливати на регулювання складного процесу формування ціннісних орієнтацій особистості.

У перебігу формувального експерименту особливого значення набула реалізація принципу наступності й послідовності, що знайшло відображення у розробленій педагогічній моделі формування ціннісних орієнтацій у процесі засвоєння сучасного фортепіанного мистецтва, яка містить три етапи: мотиваційно-ціннісний (націлений на розвиток аксіологічного ставлення до сучасної фортепіанної музики та її цілісне сприйняття через визначення зовнішньої конструкції твору, всебічного аналізу музичного тексту); емоційно-інтелектуальний (передбачає художньо-ціннісне осмислення й вироблення оцінного судження через вивчення “драматургії” музичного твору, визначення художньої концепції автора та кола музично-виразних засобів) і творчо-інтерпретаційний (опрацювання набутих знань і вмінь у власній музично-практичній діяльності через створення власної інтерпретації виконання музичного твору та аналізу результатів втілення виконавської моделі). Реалізація мети, основних завдань розробленої моделі здійснювалася у лекційній, концертно-просвітницькій, індивідуальній роботі зі студентами та під час проходження ними педагогічної практики у закладах освіти. Розширення особистісних обріїв втілюється в музично-педагогічній освіті через формування ціннісних орієнтацій, яке здійснюється у три основні етапи:

набуття особистістю музичних цінностей через цілісне сприйняття музичного твору, на якому відбувається освоєння конструктивної і знакової межі зовнішньої форми; осягнення внутрішньої форми і світу художніх образів – шлях, що пролягає через психологічний рівень музично-художньої діяльності, вершиною якого є ефект співпереживання;

ціннісне осмислення й оцінка, формування ціннісної уяви музичного світу, музичних переконань і суджень;

“перетворення” особистості на основі набутих цінностей через самопізнання, самооцінку й формування образу “Я” у світі музичних цінностей, вдосконалення власної музично-практичної діяльності.

Осмислення сучасної фортепіанної музики передбачає використання еволюційно-синергетичного методу й інших методичних прийомів, що спрямовані на розширення асоціативного фонду вихованців, актуалізацію особистісного орієнтування, активізацію оцінної діяльності особи, вибір і творчу інтерпретацію музичних творів, застосування порівняльного й аксіологічного аналізів різностильових творів, а також самоаналіз й самооцінки власних досягнень студентів. Специфіка запропонованих педагогічних умов полягає в тому, що залучення особи до музичних цінностей відбувається не тільки в споглядально-оцінній діяльності сприйняття сучасної фортепіанної музики, а й в активній музично-практичній, виконавсько-інтерпретаційній, музично-педагогічній діяльності. Це зумовлює результативність процесу формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів. Разом з тим нові технології потребують заміни суб’єкт-об’єктних стосунків у процесі ціннісної взаємодії між наставником і вихованцями на суб’єкт-суб’єктні взаємини, які передбачають діалогічність педагогічного спілкування й залучення студентів до художньо-творчої діяльності, самовдосконалення й саморозвитку.

Розроблена й апробована в ході формувального етапу дослідження педагогічна модель, дала змогу здійснити цілеспрямоване керівництво музично-практичною діяльністю майбутніх учителів, що сприяло формуванню ціннісних орієнтацій студентів засобами сучасної фортепіанної музики. Запропонована педагогічна модель уможливлює здійснювати цілісний процес формування ціннісних орієнтацій через залучення студентів до різноманітних форм музично-практичної діяльності. Етапи процесу взаємозалежні й взаємопов’язані, кожен слугує передумовою наступного: мотиваційно-оцінна музична діяльність, художньо-оцінне вивчення, творчо-практична інтерпретація музичних творів, самореалізація і творче застосування здобутих знань, умінь та навичок у подальшій педагогічній діяльності.

У перебігу формувального експерименту встановлено, що формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики залежить від якості цілісного сприйняття, яке пов’язане із сформованими інтересами, почуттями і, як наслідок, музичною освітою та музичним досвідом студентів.

Ціннісне осягнення сучасної фортепіанної музики майбутніми вчителями побудовано як поетапна система засвоєння музичних творів, котра реалізує принцип послідовності й поступового ускладнення матеріалу. Процес засвоєння пропонованого музичного матеріалу здійснювався за допомогою:

порівняння творів сучасної фортепіанної музики з музичними творами попередніх епох;

цілісного аксіологічного аналізу сучасної фортепіанної музики;

зіставлення засобів музичної виразності класичних і сучасних творів для фортепіано;

застосування інтонаційно-стильових, жанрово-стильових і асоціативно-аркових аналогій.

Показниками якісних змін ціннісних орієнтацій майбутніх учителів слугувала сформованість основних компонентів ціннісних орієнтацій. У свою чергу, від якості сформованості цих основних компонентів ціннісної свідомості особистості майбутнього вчителя залежать рівні сформованості ціннісних орієнтацій, які є узагальненими величинами. Як засвідчило проведене дослідження, впровадження запропонованих педагогічних умов та педагогічної моделі сприяло формуванню цілісного сприйняття, художньо-ціннісного осмислення, навичок оцінки, вибору, виховання художніх інтересів, потреб, розширення музично-художніх уподобань майбутніх учителів. Сформованість структурних компонентів визначалася за порівнянням наступних показників:

а) частота залучення до різних видів музичної діяльності;

б) спрямованість переваг у сфері музичного мистецтва;

в) здатність до цілісного сприйняття музичного твору;

г) уміння визначити загальний емоційно-образний зміст твору;

д) обсяг знань у сфері сучасного музичного мистецтва;

е) здатність до самостійної творчої інтерпретації музичного твору.

На підставі узагальнень і порівнянь результатів констатувального та формувального експериментів визначено співвідношення рівнів сформованості ціннісних орієнтацій студентів контрольних (КГ) та експериментальних (ЕГ) груп (у % до кількості респондентів), що зображено на рис.1.

Результати зазначених етапів експериментальної роботи засвідчили динаміку зростання рівнів сформованості ціннісних орієнтацій у студентів експериментальних груп. Так, кількість респондентів з низьким рівнем сформованості ціннісних орієнтацій у ЕГ зменшилася на 21 % порівняно з даними констатувального етапу дослідження. За рахунок цього кількість респондентів із середнім рівнем зросла на 15 % (від 30 % на констатувальному етапі до 45 % у контрольному експерименті). Суттєві позитивні зміни спостерігаємо і в респондентів ЕГ з високим рівнем (їхня кількість збільшилася з 6,3 % до 12,2 %).

Порівняльний аналіз рівнів сформованості ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засвідчив, що проведений формувальний експеримент за розробленою моделлю дав змогу здійснити цілеспрямоване керівництво музично-педагогічним процесом, що сприяло підвищенню ефективності формування ціннісних орієнтацій студентів засобами сучасної фортепіанної музики.

У результаті проведеного експериментального дослідження було встановлено, що в процесі засвоєння сучасної фортепіанної музики у студентів експериментальної групи були сформовані: зрослі потреби й можливості їхнього задоволення у процесі засвоєння широкого кола музичних цінностей; високий ступінь сформованості ціннісного музичного світу; висока пошукова активність у здійсненні самостійного вибору; вміння формулювати мету й завдання, шукати засоби для їхнього розв’язання; готовність до співпереживання, прагнення до пізнання авторського світу, потреба в засвоєнні як тексту, так і контексту музичних композицій; прагнення глибоко проникати в складну музичну сферу сьогодення; готовність до постійної самоперевірки адекватності власних аксіологічних уявлень тим питанням, що порушуються сучасною музичною реальністю; уміння знаходити способи самореалізації.

Таким чином, визначення й апробація педагогічних умов дали змогу підвищити результати музично-педагогічного процесу, відкриваючи можливості для ціннісного й цілісного осягнення музичного простору сьогодення.

Результати дослідження уможливили зробити такі висновки:

1. На сучасному етапі розбудови української школи пріоритетного значення набуває проблема формування духовності, моральної та естетичної культури студентів, утвердження людини як найвищої соціальної цінності. Важливість засвоєння загальнолюдських, етичних, художніх і естетичних цінностей життя й культури вимагає посилення культурологічної та гуманістичної спрямованості освіти, оновлення змісту та якості підготовки майбутніх учителів на засадах гуманізації, особистісної зорієнтованості, творчості. Навчання й виховання засобами цінностей – це аксіологія навчання й виховання, що ґрунтується на впливові справжніх вартостей життя і культури на особу вихованця, її становлення та розвиток. Ціннісні орієнтації є основою життєвих орієнтацій особи, оскільки критерії, які ґрунтуються на виявленні прекрасного й піднесеного в людині, найчастіше діють не окремо, а в поєднанні з моральними та соціальними принципами й нормами.

2. З’ясовано, що важливим елементом духовної визначеності особи є її ціннісні орієнтації. Обираючи ту чи іншу цінність, людина формує свого роду довгостроковий план поведінки й визначає тривалу смислову перспективу діяльності. Цінності визначають значущість явищ, предметів реальної дійсності й культури з погляду відповідності або невідповідності їх потребам суспільства, соціальних спільнот, груп й окремої особи. Ціннісні орієнтації – це відносно стійка система певних цінностей особи, що виражається у здатності суб’єкта до цілісного переживання, усвідомлення явища або предмета й здійснення вибіркової оцінної діяльності. Отже, ціннісні орієнтації – це внутрішній компонент свідомості й самосвідомості особистості.

3. Представлено структуру особистісних орієнтацій у вигляді взаємодії наступних компонентів: почуття та інтереси як основні складові ціннісної свідомості особистості, здібності й здатність людини до образного мислення, що виявляється в актах сприйняття й оцінки явищ. Ціннісні орієнтації особистості в музичній освіті – це призма, яка визначає ракурс осягнення музики й власного внутрішнього світу, пов’язаний з індивідуально-ціннісним усвідомленням світу музики. Формування ціннісних орієнтацій у межах даного дослідження розглядається як процес зростання пізнавальних потреб та інтересів через пошук, ціннісне осмислення й оцінку сучасного фортепіанного мистецтва та перевтілення комплексу художніх образів на нову якість у художньо-перетворювальній діяльності.

4. Встановлено, що в актах освоєння сучасної фортепіанної музики спостерігається формування системи цінностей особистості. Формування ціннісних орієнтацій студентів ґрунтується на усвідомленні процесів, які відбуваються в сучасному музичному мистецтві. Дослідження засвідчило, що вивчення сучасної фортепіанної музики дало змогу майбутньому вчителю на конкретному матеріалі: а) простежити перехід музичного світу від ситуації полістилістики до нового поліфонічного мислення, яке відкриває шлях до переосмислення наявних взаємозв’язків, вимагаючи взаємного проникнення стильових і жанрових модуляцій, діалогічного переосмислення музичної сфери; б) осмислити єднання історії й сучасності, традиції й новаторства в мистецтві; в) увійти до нового “звукового образу” фортепіано, який містить множинність авторських світів (як природний вияв вільного творчого процесу композиторів); г) розв’язати проблеми музичної герменевтики, стає можливим усвідомлення майбутніми вчителями нових “музичних мов”, відбувається опрацьовування навичок жанрово-стильового й інтонаційно-стильового аналізу та запуску асоціативних зв’язків.

5. Визначено рівні сформованості ціннісних орієнтацій за критеріями та показниками: емоційно-інтелектуальний (інтерес до музичного мистецтва; наявність певних уявлень і знань, оцінки ідейно-образного змісту музичного твору; власні аксіологічні уподобання у сфері музичного мистецтва); інтелектуально-діяльний (ставлення й частота залучення до музичного мистецтва; вміння оцінити специфіку, художньо-образну структуру, зміст і цінність музичної композиції; здатність цілісного сприйняття музичних творів різних стильових напрямків); діяльно-творчий (наявність творчого підходу до вибору музичних цінностей; можливість оперувати знаннями, вміннями й навичками у власній музично-практичній діяльності; наявність пізнавальної потреби).

6. Відпрацьовано механізми формування ціннісних орієнтацій студентів у процесі освоєння сучасної фортепіанної музики. Вони містили пошукову активність, що несе в собі естетику творчого пошуку, спрямованого на усвідомлення як музичного тексту, так і контексту твору. Творчому пошуку сприяв і вільний вибір, що став одним із важелів самореалізації студентської молоді і визначив нове розуміння свободи як можливості максимальної реалізації творчого потенціалу особистості.

7. Доведено, що ефективність процесу формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики забезпечується такими педагогічними умовами: особистісно-ціннісною зорієнтованістю майбутніх учителів на сприйняття, усвідомленням й перетворенням цінностей сучасної музики, вдосконаленням своєї підготовки й професійного самовизначення; збагаченням змісту, форм і методів навчальної, практичної та самостійної діяльності студентів, що ґрунтуються на використанні міжпредметних зв’язків; стимулюванням навчально-пізнавальної і творчо-пошукової активності на засадах особистісно-ціннісного орієнтування; систематичним використанням у навчально-виховному процесі вищих навчальних закладів широкого кола кращих зразків сучасного музичного мистецтва.

8. Виявлені й апробовані в різних видах музично-практичної діяльності педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій, що спрямовані на цілісне усвідомлення музичного простору й максимальну оптимізацію музично-педагогічного процесу. Під час проведення констатувального й формувального етапів дослідження виявлено основні проблеми й протиріччя, пов’язані з домінуванням нормативної ціннісної свідомості, вивчені механізми формування ціннісних орієнтацій, розроблено діагностику рівнів сформованості ціннісних орієнтацій, побудовано педагогічну модель поетапного проведення процесу формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів музики засобами сучасного фортепіанного мистецтва.

9. Досліджено сутність і динаміку процесу формування ціннісних орієнтацій, виявлено нові аспекти “ціннісної взаємодії” як між носієм цінності (музичним твором) і суб’єктом (котрий сприймає), так і між педагогом і студентом як колективними суб’єктами пізнання. Ціннісна взаємодія дозволила позбутися традиційної дихотомії “учитель – учень” в ім’я створення ланцюга плідного обміну цінностями: “композитор – музичний твір – педагог-музикант – студент-музикант (виконавець або слухач) – співпереживання – співтворчість”. Взаємозбагачувальний процес ціннісної взаємодії дав змогу досягти цілісного осягнення музичного простору, постійного розвитку й удосконалювання самої особи в світі життєвих і музичних цінностей.

10. Визначено роль педагога-музиканта як медіума в бінарності: музичний твір – виконавець або музичний твір – слухач, де педагог знаходить оптимальні засоби для здійснення студентами постійного творчого пошуку. Атмосфера творчого пошуку дає можливість за допомогою асоціативних зв’язків, жанрово-стильового, інтонаційно-стильового, виконавського й педагогічного аналізів виявити постійне зростання музичних потреб особи майбутнього вчителя і його можливостей до індивідуально-ціннісного освоєння сучасного музичного простору.

11. Водночас слід зазначити, що проблему формування ціннісних орієнтацій молоді засобами сучасного музичного мистецтва не вичерпано, вона лише починає набувати належного осмислення в педагогічній науці й практиці. Актуальними сьогодні є такі ракурси розробленого нами концептуального підходу: введення теоретичних і практичних аспектів дослідження в різні сфери мистецької та педагогічної освіти; розроблення нових пріоритетних завдань і засобів їхньої педагогічної реалізації в плані ціннісного й духовного становлення майбутніх фахівців.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЇ ВИКЛАДЕНО В ТАКИХ ПУБЛІКАЦІЯХ:

1. Новий образ фортепіано в сучасній музичній культурі: Навчальний посібник для студентів музично-педагогічних факультетів вищих навчальних закладів // Укл. Н.В. Свещинська. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – 55 с.

2. Свещинська Н.В. Формування ціннісних орієнтацій студентської молоді засобами сучасної фортепіаної музики // Наукові записки. – Випуск 39. – Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2001. – С.182 – 186.

3. Свещинська Н.В. Проблема формування ціннісних орієнтацій особи у музичній педагогіці // Наукові записки. – Випуск 49, ч.1. – Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В.Винниченка, 2003. – С. 94 – 98.

4. Свещинська Н.В. Проблема вільного вибору музичних цінностей // Збірник наукових праць. – Випуск 5. – Серія: Педагогічна. – Кам’янець-Подільський: “Медобори”, 2003. – С.194 – 195.

5. Свещинська Н.В. Новий “образ” фортепіано у сучасній музичній педагогіці // Наукові записки. – Випуск 2. – Серія: Психолого-педагогічні науки. – Різографія НДПУ ім. М.Гоголя, 2003. – С.38 – 40.

6. Свещинська Н.В. Актуальні проблеми підготовки педагогічних працівників художнього профілю засобами сучасної музики // Наукові записки. – Випуск 52, ч.2. – Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В.Винниченка, 2003. – С.182 – 184.

7. Свещинська Н.В. Соціокультурний підхід у ціннісній характеристиці ставлення студентів до сучасного музичного мистецтва // Збірник наукових праць. – Випуск 2. – Серія: Соціальна педагогіка: теорія та практика. – ЛНПУ імені Тараса Шевченка “Альма-матер”, 2004. – С.30 – 35.

АНОТАЦІЇ

Свещинська Н.В. Формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Кіровоград, 2005.

Дисертація присвячена дослідженню процесу формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів засобами сучасної фортепіанної музики. У роботі проаналізовано процес сходження особи до цінностей сучасної фортепіанної музики та виявлено основні проблеми формування ціннісних орієнтацій, експериментально перевірено педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій студентів у процесі музичного навчання й виховання. Теоретично обґрунтовано сутність та механізми формування ціннісних орієнтацій у процесі фахової підготовки вчителя музики. Визначено основні проблеми формування ціннісних орієнтацій студентів у процесі музичного навчання й виховання, виокремлено основні аспекти формування ціннісних орієнтацій у музично-педагогічному процесі вищих навчальних закладів, розроблено педагогічну модель формування ціннісних орієнтацій майбутніх учителів у процесі засвоєння сучасного фортепіанного мистецтва.

Ключові слова: ціннісні орієнтації, ціннісний аналіз, цілісний аналіз, аксіосфера музики, музично-практична діяльність, сучасна фортепіанна музика.

Свещинская Н.В. Формирование ценностных ориентаций будущих учителей средствами современной фортепианной музыки. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. – Кировоградский государственный педагогический университет имени Владимира Винниченко, Кировоград, 2005.

Диссертация посвящена проблеме формирования ценностных ориентаций будущих учителей средствами современной фортепианной музыки. В диссертации теоретически обосновывается сущность и структура ценностных ориентаций студентов. Ценностные ориентации рассматриваются как относительно устойчивая система фиксированных установок, которые обусловлены определенными ценностями и выражаются в способности личности понимать и адекватно переживать явления действительности и искусства, а также подготовленности к выборочной оценочной деятельности и в мотивировании определенного отношения к этим явлениям. Дан анализ основных подходов к осмыслению необходимости формирования ценностных ориентаций.

В диссертации выделены


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОНТРОЛЬ ГРОМАДЯН НАД ЛІДЕРАМИ В ТЕОРІЇ ДЕМОКРАТІЇ Р.ДАЛЯ - Автореферат - 24 Стр.
КОРИГУВАННЯ МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В ІГРОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 27 Стр.
ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНОГО ПІДКОМПЛЕКСУ РЕГІОНУ - Автореферат - 30 Стр.
ЛІКУВАННЯ НЕВИНОШУВАННЯ ВАГІТНОСТІ, АСОЦІЙОВАНОГО З УРОГЕНІТАЛЬНИМИ ІНФЕКЦІЯМИ ТА АНТИФОСФОЛІПІДНИМ СИНДРОМОМ - Автореферат - 25 Стр.
ОДОНТОГЛІФІКА МАЛИХ КУТНІХ ЗУБІВ ВЕРХНЬОЇ, НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕП ЛЮДИНИ В НОРМІ ТА ПРИ КАРІЄСІ. - Автореферат - 23 Стр.
ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО МОВЛЕННЯ В ХУДОЖНЬОМУ ТЕКСТІ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗРОБКА МЕТОДИКИ РОЗРАХУНКУ І ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК РАДІАЛЬНИХ ПІДШИПНИКІВ КОВЗАННЯ З МАТЕРІАЛІВ ТИПУ ГУМИ - Автореферат - 22 Стр.