У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія Державної прикордонної служби України

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ

ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

СЦІБОРОВСЬКИЙ Олександр Антонович

УДК 159.95:355.23 (477)

ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ

ПРИЙНЯТТЯ ЕФЕКТИВНИХ РІШЕНЬ ОФІЦЕРАМИ ДПС УКРАЇНИ

В НЕСТАНДАРТНИХ СИТУАЦІЯХ

Спеціальність: 19.00.09 – психологія діяльності в особливих умовах

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата психологічних наук

Хмельницький – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Державна прикордонна служба України.

Науковий керівник – кандидат психологічних наук

Карпілянський Дмитро Анатолійович,

Адміністрація Державної прикордонної служби України,

Управління виховної роботи, заступник

начальника управління.

Офіційні опоненти:

доктор психологічних наук, професор Тімченко Олександр Володимирович, Національний університет внутрішніх справ України, кафедра прикладної психології, професор кафедри, м. Харків;

кандидат психологічних наук Гундерук Людмила Миколаївна, Хмельницький економічний університет, кафедра українознавства і культури, доцент кафедри, м. Хмельницький.

Провідна установа: Інститут психології ім. Г.С. Костюка АПН України, лабораторія вікової фізіології, Міністерство освіти і науки України, м. Київ.

Захист відбудеться “ 8 ” червня 2005 року о 10 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К70.705.02 Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького за адресою: 29003, Хмельницький-3, вул. Шевченка, 46.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (29003, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розіслано “ 4 ” травня 2005 року

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат психологічних наук В.В. Журавльов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Складність завдань, виконуваних Державною прикордонною служби України (ДПСУ), що створюють умови підвищеного ризику для особового складу, висувають як найважливіше завдання прийняття ефективних управлінських рішень командирами різних ступенів. Нині, згідно з даними соціально-психологічних досліджень, отриманими Науково-аналітичним центром ДПСУ, близько 30рішень, прийнятих офіцерами частин і підрозділів у стандартних і до 87у нестандартних ситуаціях є недостатньо ефективними, тоді як в умовах реального виконання оперативно-службових завдань частка нестандартних ситуацій складає 80-85від їхньої загальної кількості.

Підвищена складність і невизначеність умов здійснення управлінської діяльності офіцерами частин і підрозділів ДПСУ, особлива роль прийняття рішення у процесі управлінської діяльності, збільшення кількості нестандартних ситуацій у діяльності офіцерів-керівників різного рівня ускладнює традиційні, типові процеси опису, нормування і реалізації рішень. У багатьох випадках офіцери змушені діяти не стільки відповідно до готових норм, правил і рекомендацій, скільки на основі власного компетентного, творчого і вільного вибору. Саме тому існує нагальна потреба військової науки і практики у з'ясуванні психологічної сутності управлінського рішення. Якісні зміни у психології діяльності в особливих умовах, де на даний час йде процес уточнення методологічних позицій, пошук перспективних напрямків, залучення досвіду світових психологічних шкіл потребують особливої достовірності у методологічній базі, на якій ґрунтується військова психологія, а також опори військово-психологічних досліджень на достовірний емпіричний матеріал. У зв'язку з цим вивчення психологічних особливостей управлінської діяльності офіцерів і, зокрема, процесу прийняття рішення вимагає серйозного поглибленого аналізу, у тому числі і на рівні дисертаційного дослідження.

Військово-психологічні знання потребують насичення надійними методичними, інструментальними засобами для удосконалення процесів здійснення офіцерами управлінської діяльності. Об'єктивація наукових даних про психічні процеси, що відбуваються при прийнятті рішень, є важливою умовою вивіреності і дієвості наукових рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності управлінської діяльності у військах. Саме тому наукове обґрунтування і реальне конструювання цілком релевантних засобів емпіричного аналізу психологічних механізмів прийняття рішень у різних ситуаціях потребує глибокого сутнісного розуміння. Практиці управлінської діяльності офіцерів ДПСУ необхідні науково обґрунтовані рекомендації вчених, доведені до рівня технологій, що можуть бути побудовані лише на базі досить розробленої теорії й осмислення наявного експериментального матеріалу. Особливо цінними можуть бути психологічні технології, засновані, з одного боку, на організації ефективної розумової діяльності, а з іншого боку, на забезпеченні високої психічної стійкості при прийнятті рішень у нестандартних ситуаціях.

Психологічні проблеми управління, управлінської діяльності у методологічному аспекті досить глибоко вивчалися в роботах П.К. Анохіна, В.Г. Афанасьєва, Л.М. Карамушки, А.В. Карпова, Б.Ф. Ломова, Л.Е. Орбан-Лембрик та інших дослідників. Низка вчених і практиків, серед яких О.С. Анісімов, В.І. Барко, В.Ф. Дружинін, В.Р. Кинтнер, Я.В. Подоляк, Д. Рейнхард, О.Д. Сафін, А.М. Тарасов, О.В. Тімченко, докладно розглядали у своїх роботах власне технологію управлінської діяльності.

Разом з тим, як свідчать результати спеціального вивчення, проблематику психологічних особливостей прийняття ефективних рішень у конкретних умовах оперативно-службової діяльності ДПСУ розроблено недостатньо. Аналіз наукових публікацій показує, що специфіка прийняття командирами прикордонних частин і підрозділів ефективних рішень у нестандартних ситуаціях на рівні дисертаційного дослідження не розглядалася.

Таким чином, актуальність проблеми та її недостатня наукова розробленість визначили вибір теми дослідження: “Психологічні особливості прийняття ефективних рішень офіцерами ДПС України в нестандартних ситуаціях”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проводилося в межах перспективного і поточного планів наукових досліджень Національної академії Державної прикордонної служби України (НА ДПСУ) імені Богдана Хмельницького. Робота тісно пов'язана з Державною концепцією реформування ДПСУ. Матеріали дослідження використано при опрацюванні НДР №203-0001І “Формування соціально-психологічної компетенції молодих військових керівників”. Тему дисертації затверджено на засіданні вченої ради НА ДПСУ (протокол № від 1 квітня 2003 року) та скоординовано в Раді з координації наукових досліджень в галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № від 25 січня 2005 року).

Об'єкт дослідження: процес прийняття офіцерами частин і підрозділів ДПСУ рішень у процесі професійної діяльності.

Предмет дослідження: психологічні особливості прийняття ефективних рішень офіцерами ДПС України у нестандартних ситуаціях.

Мета дослідження: на основі теоретичного й емпіричного аналізу управлінської діяльності офіцерів ДПСУ виявити психологічні особливості прийняття ними ефективних рішень у нестандартних ситуаціях різних типів, а також визначити основні шляхи і напрямки їхньої психологічної підготовки до дій у таких ситуаціях.

Гіпотеза дослідження: психологічні особливості прийняття рішення в нестандартній ситуації полягають в актуалізації і домінуванні, з одного боку, психічних процесів рефлексивного-творчого мислення, а з іншого боку – емоційно-психологічної стійкості, оптимальне функціонування яких забезпечує ефективність цього рішення.

Якщо в процесі психологічної підготовки офіцерів до вирішення завдань професійної діяльності вдасться:

а) підвищити здатність командирів частин ДПС України до рефлексивного типу управління;

б) виробити у них високу психологічну стійкість до несприятливих умов прийняття рішень;

в) сформувати сильні і стійкі мотиви професійної діяльності,

то вони більш успішно будуть дотримуватися необхідної норми діяльності і за необхідності стануть здатними до одночасного творчого розвитку її змісту. У результаті це забезпечить ефективність прийняття рішень у нестандартних ситуаціях.

Основні завдання дослідження:

1. Розкрити сутність і специфіку змісту психологічних особливостей прийняття офіцерами ДПСУ ефективних рішень, уточнити психологічну структуру і типологізацію нестандартних ситуацій прийняття рішень.

2. Виявити й описати психолого-ситуаційні особливості прийняття ефективних рішень офіцерами ДПСУ в нестандартних ситуаціях різного типу під час виконання завдань професійної діяльності в сучасних умовах.

3. Розробити і експериментально перевірити ефективність методики рефлексивно-емоційного тренінгу, як психологічного засобу підготовки офіцерів ДПСУ до прийняття ефективних рішень у нестандартній ситуації.

4. Розробити рекомендації щодо підвищення ефективності психологічної підготовки офіцерів-прикордонників.

Методи дослідження. У процесі дослідження використаний комплекс взаємодоповнюючих методів, а саме:

загальнонаукові методи теоретичного рівня – вивчення та аналіз філософської, соціологічної та психолого-педагогічної літератури з проблеми дослідження;

методи емпіричного дослідження – спостереження, бесіда, опитування, тестування, анкетування, експеримент (констатуючий та формуючий), аналіз результатів управлінської діяльності офіцерів-прикордонників;

методи математичної статистики – з метою обробки результатів дослідження та перевірки їх достовірності.

Емпіричною базою дослідження став формуючий психолого-педагогічний експеримент “Ефективність”, проведений у ДПС України, в якому взяли участь 252 офіцери. Під час експерименту було використано методики формування оптимальних психологічних умов для підготовки і безпосередньої організації прийняття ефективних рішень офіцерами ДПС України в нестандартних ситуаціях. У низці положень дисертації ми також спиралися на результати психологічного дослідження “Рішення”, присвяченого багатоаспектному аналізу ситуацій (N=340) прийняття офіцерами ДПС України управлінських рішень.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження.

Уперше: здійснено типологізацію і психологічний опис нестандартних ситуацій щодо прийняття рішень офіцерами ДПСУ як суб'єктами специфічної професійної діяльності;

розроблено експериментальну методику вивчення психолого-ситуаційних і психолого-продуктивних особливостей прийняття рішень офіцерами ДПС України у нестандартних ситуаціях.

Уточнено сутність і зміст психологічних особливостей прийняття ефективних рішень офіцерами-прикордонниками у нестандартних ситуаціях.

Подальшого розвитку набули: вивчення психолого-ситуаційних особливостей, що детермінують прийняття офіцерами-прикордонниками ефективних рішень при здійсненні професійної діяльності у нестандартних ситуаціях різного типу;

основні шляхи удосконалення психологічної підготовки офіцерів-прикордонників до прийняття ефективних рішень у процесі їхньої професійної діяльності.

Практична значущість одержаних результатів дослідження полягає у тому, що:

- розроблено методику рефлексивно-емоційного тренінгу як релевантного психологічного засобу з підготовки офіцерів ДПСУ до прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях професійної діяльності;

- матеріал, що міститься в дисертації, може бути використаний для оптимізації системи управління на основі підвищення ефективності прийняття рішень офіцерами частин і підрозділів ДПС України в нестандартних ситуаціях;

- дисертація розкриває істотні аспекти поліпшення підготовки офіцерських кадрів до успішної управлінської діяльності в сучасних умовах, що може бути використано в системі військової освіти.

Розроблені в дисертації рекомендації та інші практичні результати активно застосовуються у ДПС України, зокрема у Мукачівському прикордонному загоні (акт реалізації від 11.01.2005 р. Вх. № 86); Сімферопольському прикордонному загоні (акт реалізації від 14.01.2005 р. Вх. № ). Окремі положення використовуються у НАДПСУ імені Богдана Хмельницького під час проведення занять з професійної підготовки, військової психології, військової педагогіки та методики виховної роботи (акт реалізації від 17.01.2005 р.).

Матеріали дослідження можуть бути використані для організації і проведення практичних заходів щодо зміцнення військової дисципліни у підрозділах, що укомплектовані на професійній основі, у навчально-виховному процесі ВВНЗ, в системі підвищення військово-професійної майстерності і перепідготовки офіцерських кадрів, а також – у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України, інших військових формувань та правоохоронних органах держави.

Апробація дослідження. Основні положення та результати дослідження обговорено на міжвузівській науково-теоретичній конференції “Проблеми сучасної інженерної технології (Хмельницький, 2004 р.); на міжвузівській науково-методичній конференції “Удосконалення педагогічної майстерності науково-педагогічного складу як основа підвищення якості підготовки фахівців” (Хмельницький, 2005 р.); на спільному засіданні кафедри військової підготовки і кафедри педагогіки та психології Національної Академії Прикордонних військ України імені Богдана Хмельницького (Хмельницький, 2005 р.).

Практичні рекомендації впроваджено у навчальний процес підготовки офіцерів у НА ДПС України імені Богдана Хмельницького, низці ВВНЗ Міністерства оборони України.

Публікації. За результатами дослідження автором опубліковано п’ять одноосібних наукових статей, з яких чотири – у фахових виданнях, рекомендованих ВАК України.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел і додатків. Основний зміст дисертації викладено на 152 сторінках. Робота містить 22 рисунки та 6 таблиць, які займають 9 сторінок тексту. Список використаних джерел складається з 207 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, визначено об'єкт, предмет та мету, сформульовано гіпотезу дослідження і завдання, висвітлено наукову новизну, практичне значення отриманих результатів дослідження, наведено відомості про апробацію дисертації і практичне впровадження результатів.

У першому розділі “Теоретико-методологічні основи дослідження психологічних особливостей прийняття ефективних рішень офіцерами в нестандартних ситуаціях” міститься методологічний аналіз психологічних особливостей прийняття рішень, дається авторське розуміння їх специфіки для офіцерів ДПСУ, обґрунтовано методику отримання емпіричних даних. Відзначається, що процес прийняття рішення офіцером ДПСУ – це система когнітивних дій, що спираються на мотиваційні, емоційно-вольові компоненти психологічної структури пізнавальної діяльності, що забезпечує побудову тактико-стратегічної моделі виконання управлінських і виконавських завдань у різних за рівнем складності й екстремальності ситуаціях оперативно-службової діяльності. Прийняття рішення здійснюється і регулюється на раціонально-усвідомлюваному та ірраціонально-інтуїтивному рівнях психіки офіцера-керівника.

Будучи за змістом системою психічних дій, рішення характеризується їхніми якісно-кількісними параметрами, що визначають індивідуально-типологічні особливості його спрямованості, динаміки, активності й ефективності. Якісно-кількісні параметри психічних процесів, що складають структуру системи дій щодо прийняття рішення, можуть бути визначені як психологічні особливості. Завдяки ієрархічній побудові системи психічних дій з прийняття рішень, наявності субординаційних і координаційних відносин між різними компонентами, психологічні особливості можна розглядати на різних рівнях цієї ієрархії. При цьому базовою основою для групування психологічних особливостей прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях пропонуються: “психологічне/непсихологічне” – на методологічному рівні психологічного аналізу; “психологічне у ситуаціях – нестандартних/стандартних“ – на ситуаційному рівні аналізу; “психологічне у нестандартних ситуаціях, у яких прийнято рішення – ефективне/неефективне” – на продуктивному рівні аналізу.

Ґрунтуючись на традиційному для військової психології трьохкомпонентному розумінні структури ситуації як системної одиниці діяльності в дисертації виділено такі типи нестандартних ситуацій:

- нестандартні ситуації переважно стресогенного характеру, що припускають прийняття рішення у незвичайних, складних умовах (з ними пов'язано домінування механізмів психічної регуляції);

- нестандартні ситуації переважно творчого характеру, що припускають рішення нової для конкретного офіцера незвичайного, складного, творчого завдання (з ними пов'язано домінування механізмів рефлексивно-творчого мислення);

- нестандартні ситуації комплексного характеру, що припускають вирішення складних завдань у складних умовах діяльності (з ними пов'язані прояв і активна взаємодія психологічних механізмів творчого мислення і психічної регуляції).

При виділенні психічних механізмів у нестандартних ситуаціях будь-якого типу виникає необхідність визнання як базового, інтегруючого психологічного компоненту особистісної ідентифікації суб'єкта діяльності на підставі рефлексивного усвідомлення значущості прийняття ефективного рішення, що стає психологічним засобом управління операціонально-предметними рівнями його психіки.

У другому розділі “Експериментальне дослідження психологічних особливостей прийняття рішення командирами частин і підрозділів державної прикордонної служби України в нестандартних ситуаціях” на підставі емпіричних даних розглядаються психологічні особливості прийняття рішень офіцерами ДПСУ на ситуаційному рівні, аналізується система психологічних умов, які детермінують їх ефективність у нестандартних ситуаціях різного типу. Йдеться про те, що у процесі прийняття рішення функціонують особистісний, рефлексивний, предметний і операціональний рівні, що у залежності від типу нестандартної ситуації забезпечують вирішення управлінських завдань репродуктивного, продуктивного і творчого характеру. З огляду на принципову складність експериментального дослідження психологічних механізмів мислення офіцерів у процесі прийняття рішення в дисертаційному дослідженні розроблено і експериментально перевірено методику виявлення домінуючих психологічних механізмів прийняття рішень та їхнього аналізу. Вона містить достатньо коректну процедуру екстраполяції опосередкованих реакцій офіцера на власні внутрішні психічні процеси.

Аналіз психологічних особливостей прийняття рішень офіцерами на методологічному рівні полягає в об'єктно-предметному описі процесу рішення з точки зору психологічних характеристик суб'єкта діяльності. У дисертаційному дослідженні психологічні характеристики фіксуються, насамперед, у вигляді аналізу сутності та розходжень розуміння психологічного у процесі прийняття рішень у різних наукових школах і напрямках, у тому числі вітчизняної психології. При цьому найбільш важливими характеристиками психологічного є: розгляд психологічного у межах конкретної діяльності, як діяльності конкретної особистості, як процесу взаємодії різних ієрархізованих рівнів психічного у суб'єкта управлінської діяльності (рис. 1).

У процесі дослідження прийнятих рішень необхідно враховувати їхні змістовні критерії:

·

інформаційну обґрунтованість;

·

організаційну насиченість;

·

оперативність (своєчасність);

·

функціональність (представленість в уявній програмі цільових, операціонально-алгоритмічних, інструментально-засобових критеріїв діяльності підлеглих);

·

значущість (важливість);

·

ефективність (адекватність, надійність, точність, результативність, ресурсозабезпеченість). |

Стандартні

завдання |

Нестандартні завдання

Стандартні Нестандартні

умови умови

Особливості

суб’єкта

діяльності

Площина психологічного аналізу

Стандартна ситуація прийняття рішення | Нестандартна ситуація

І-го типу | Нестандартна

ситуація

ІІ-го типу | Нестандартна ситуація

ІІІ-го типу

Переважно творчого

характеру | Переважно стресового характеру | Творчо-стресового характеру

Рис. . Типологізація кластерів нестандартних ситуацій при психологічному аналізі

Прийняте офіцером управлінське рішення забезпечує вибір ним з наявної безлічі альтернатив сукупності цільових, тимчасових, змістовних, засобово-ресурсних, продуктивних і операціонально-інструментальних характеристик (параметрів) власної діяльності, діяльності окремих військовослужбовців і всього підпорядкованого підрозділу.

За умови дотримання офіцером-прикордонником норм управлінської діяльності виробляється вибір стратегічного напрямку і побудова тактичної програми службових дій, уточнюються необхідні засоби і ресурси, забезпечується прогноз очікуваних результатів, а також здійснюється поточне коригування окремих компонентів програми.

Встановлено, що якісно-кількісні характеристики дій щодо прийняття рішення детермінуються сукупністю чинників, що належать як до стійких, так і до ситуаційних параметрів вирішуваного оперативно-службового завдання, військово-професійних і соціально-психологічних характеристик особового складу, а також індивідуально-особистісних особливостей офіцера-прикордонника, який приймає рішення.

Теоретико-діяльнісний аналіз дозволив виявити істотні психологічні особливості прийнятих офіцерами ДПСУ управлінських рішень. До них належать: орієнтація на визначену сферу (зміст) оперативно-службової діяльності; тенденція залучення інших суб'єктів до прийняття рішення (одно осібність, колегіальність, залежність); когнітивна продуктивність (кількість генерованих і аналізованих альтернатив управлінських і оперативно-службових дій підлеглих); характеристики тривалості дій щодо прийняття тактико-стратегічного рішення (швидкість, повільність, відмова); орієнтація на критерії нормативності (нормативність, девіантність, креативність); рівень і адекватність управлінської особистісної самооцінки у процесі прийняття рішення (критичність, самовпевненість, “закомплексованість”); рівень і динаміка емоційно-вольової напруженості у процесі прийняття рішення (фрустрованість, регульованість, стійкість); домінуюча мотивація (на себе, на завдання, на взаємодію, на досягнення успіху чи уникнення невдач); управлінська рефлексивність (глибина і повнота оцінки засобів і способів власної управлінської діяльності).

Під час дослідження встановлено, що суттєво пов'язаними між собою є: ефективність прийнятих рішень, особливості ситуаційної управлінської мотивації та об'єктивність (адекватність) оцінки офіцером параметрів оперативно-службової ситуації. На ситуаційному рівні психологічні особливості детерміновані типами нестандартних ситуацій і змістовно виявляються у більш вираженому, у порівнянні зі стандартними ситуаціями,

психологічними механізмами рефлексивно-творчого мислення (ситуації І-го, ІІІ-го типів), психічної регуляції (ІІ-го, ІІІ-го типів) і більш сильним проявом мотивів діяльності (усіх трьох типів).

На продуктивному рівні психологічні особливості нестандартних ситуацій, при яких приймаються ефективні рішення, полягають у більш оптимальному перебігу процесів дотримання норми діяльності на основі психологічної стійкості, переведенні ситуації до проблемно-особистісної сфери, знаходженні вірного принципу рішення і його реалізації, у порівнянні з хаотичною, вибуховою дією психологічних механізмів та їх конфліктом між собою, а також у наявності в офіцерів більш сильних мотивів професійної діяльності, що визначають високу ефективність загальної сукупності прийнятих рішень.

Результати експериментального дослідження показали, що серед різних типів мотивації прийняття рішень офіцерами ДПСУ у нестандартних ситуаціях виділяється результативний тип мотивації (рис. 2), який характеризує домінування орієнтації офіцерів, в основному, на досягнення кінцевого результату, а також результатів, пов'язаних зі службовими і моральними мотивами офіцера (майже 72

Кількість

офіцерів, %

80

70

60

50

40

30

20

10

0

Рис. . Мотивація управлінської діяльності офіцерів ДПС України

у ситуаціях ІІІ-го типу

Другим за поширеністю є негативний тип мотивації офіцерів у ситуації прийняття рішення (мотивація на “уникнення неприємності”). Більше, ніж 14офіцерів у ситуації прийняття рішення спираються на мотивацію уникнення. Такий тип мотивації виявляється, як правило, на підсвідомому рівні. Усвідомлено ця мотивація реалізовується ними у соціально-схвальній формі та виражається через намагання не підвести начальника (8,7респондентів), у прагненні не підвести колектив (5,5Серед інших мотивів прийняття рішення (14виділяються мотиви винагороди.

Дослідження значущих зв'язків психологічних особливостей, що детермінують ефективні рішення, дозволило зробити висновок про те, що суб'єктивне сприйняття складності (нестандартності ситуації) інтегрується з реальною (об'єктивною) її складністю і є найважливішою психологічною характеристикою поведінки особистості у період прийняття рішення. Латентний аналіз дозволяє виділити три кластери, що характеризують психологічні особливості прийняття рішень у нестандартних ситуаціях.

Перший кластер показує латентний зв'язок ефективності рішення і мотивів управлінської діяльності. Він також містить здатність офіцера об'єктивно оцінювати ситуацію. Другий кластер характеризує дуже відчутна наявність в управлінській діяльності психофізіологічних механізмів. Здатність офіцера зберігати холоднокровність, а потім досить швидко релаксувати – об'єктивно необхідна здатність для його успішної діяльності. Третій кластер можна назвати психолого-організаційним. Він поєднує тип ситуації, характер прийняття рішення і тривалість вирішення управлінського завдання.

Дані дослідження підтверджують принцип системної нерозривності особистості із соціально-психологічними особливостями діяльності. Ефективність рішення є продуктом розумової діяльності цілісної особистості.

Психологічною особливістю ефективних рішень є також використання (за необхідності) процесів повернення мислення. Переривання процесу рішення у зв'язку з впливом на нього яких-небудь обставин – зовнішніх (наприклад, вплив агресивного середовища), чи внутрішніх (наприклад, стомленість) не є остаточним. Офіцер здатний повернутися через якийсь час до етапу, на якому процес вирішення був перерваний. Психологічно ефективні дії під час прийняття рішень характеризуються уникненням повторень. Уникати повторень дозволяє організована пам'ять.

Для дослідження психічних процесів прийняття рішень було розроблено методику формуючого експерименту, що містила групи методик, що покривають можливі канали надходження інформації і дозволяла отримати емпіричний матеріал з достатньо великим пояснювальним потенціалом (табл. ).

Розроблений рефлексивно-емоційний тренінг для підготовки офіцерів-прикордонників щодо прийняття ними ефективних рішень у нестандартних ситуаціях різного типу показав свою релевантність до цього завдання (рис. 3).

Таблиця 1

Операціональна інтерпретація прояву психологічних механізмів

ефективного вирішення завдань офіцерами ДПСУ

Групи

психологічних

особливостей |

Ознаки |

Методи фіксації | Репрезентовані

психологічні

механізми

Психо-

фізіологічні | Вегетативні реакції | Спостереження

Самозвіти

Психофізіологічні тести

Експертна оцінка | Психофізіологічна регуляція

Нервово-психічна стійкість

Психолого-організаційні | Технологія організації комунікації

Використання засобів розумової діяльності | Спостереження

Самозвіти

Тести креативності

Методика САН

Експертна оцінка | Психічні процеси дотримання

і розвитку норм діяльності

Процеси рефлексивного мислення

Механізми спілкування

і комунікації

Психолого-мотиваційні | Структура і виразність мотивів | Самозвіти

Тести мотивації діяльності | Мотиваційно-ціннісна структура особистості

Статистичну значущість приросту внутрішнього психічного
потенціалу офіцерів /К(е)/ для прийняття ефективних рішень підтверджено експериментальними даними. Розроблений рефлексивно-емоційний тренінг містить такі елементи:

·

вибір і конструювання психологічних засобів звертання до власного досвіду (прикладами таких засобів можуть бути засоби розумової діяльності й організації спільної роботи, що використовуються офіцерами під час прийняття рішень);

·

здібності офіцера щодо актуалізації і фіксування внутрішнього стану;

·

уміння співвіднести актуальні внутрішні стани з різноманіттям власного досвіду;

·

уміння щодо упорядкування, оформлення і систематизації внутрішнього світу;

·

вироблення внутрішньої особистісної технології утилізації афективного переживання, породженого звертанням до свого внутрішнього світу;

·

з’ясування мотивів діяльності і створення додаткових мотивів при особистісній проблематиці процесу переосмислення ситуації прийняття рішення; вироблення оцінного ставлення до змін свого внутрішнього стану;

·

вироблення психологічних засобів реалізації обраного принципу вирішення завдань у нестандартних ситуаціях.

0,7

0,6

0,5

0,4

0,3

0,2

0,1

0

НС-І НС-ІІ НС-ІІІ СС (С-IV)

– вхідні показники – вихідні показники

Рис. 3. Порівняльний аналіз показників ефективності вирішення завдань

У третьому розділі “Удосконалення психологічної підготовки офіцерів ДПС України до прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях” міститься опис психологічних особливостей прийняття ефективних рішень на продуктивному рівні аналізу та обґрунтовуються практичні заходи щодо здійснення психологічної підготовки офіцерських кадрів до управлінської діяльності у ДПСУ. Зокрема зазначається, що найбільш істотними елементами психологічної підготовки офіцерів ДПСУ до ефективної управлінської діяльності у нестандартних ситуаціях є її:

а) рефлексивно-творча складова, яка полягає:

? у формуванні розумового процесу, що моделює реальну взаємодію його рівнів;

? у проведенні структурно-функціонального аналізу труднощів у діяльності і коригуванні процесу їхнього вирішення;

? у нарощуванні системи показників, що діагностують розвиток рефлексивно-творчих якостей;

б) емоційно-вольова складова, яка включає:

? накопичення офіцером уявлень про нестандартні ситуації і досвід прийняття у них рішень;

? накопичення досвіду емоційної стійкості і вольової саморегуляції у нестандартних ситуаціях;

? формування у офіцерів-прикордонників необхідного психологічного настрою, впевненості у собі, військовій та спеціальній техніці, керівниках і підлеглих;

? озброєння навичками і спеціальними психологічними методиками збереження і підтримки оптимального психофізіологічного стану для прийняття ефективних управлінських рішень;

в) мотиваційно-особистісна складова, яка повинна забезпечувати:

? включеність офіцера до ситуації пошуку ефективних рішень, а не відмову від виконання завдання;

? виникнення зовнішньої мотивації, спрямованої на виконання завдання та її переростання у внутрішню мотивацію, пов'язану з прагненням продуктивно просунутися у предметному змісті завдання і дозволити вирішити протиріччя, що міститься в її основі чи виконати його, “незважаючи ні на що”;

? оцінювання у процесі пошуку завдання власних зусиль і самопочуття, а також своєї індивідуальності та задоволеності власною діяльністю;

? стимуляцію й активізацію емоційного тонусу, вольової рішучості, самоконтролю і самодисципліни при доланні труднощів, що виникають.

У зв'язку з цим поняття морально-психологічного забезпечення потребує доповнення й уточнення, якщо воно належить до підготовки офіцерів до управлінської, творчої діяльності у нестандартних ситуаціях. До змісту психологічної підготовки офіцерів керівної ланки потрібно включити не тільки формування у них морально-психологічної стійкості, але і рефлексивно-продуктивної здатності до вирішення творчих завдань.

ВИСНОВКИ

1. Вивчення теорії і практики прийняття ефективних рішень дозволило виділити три рівні психологічних особливостей:

загальнопсихологічний, що містить групу психологічних особливостей за ознакою “психологічне-непсихологічне” у процесі прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях;

психолого-ситуаційний, до складу якого входить група психологічних особливостей, пов'язаних із зовнішніми умовами, в яких розгортається психологічний процес прийняття рішення;

психолого-продуктивний, що включає групу особливостей перебігу психологічного під час прийняття безпосередньо ефективних рішень у нестандартних ситуаціях.

2. На основі системно-ситуативного аналізу розроблено типологізацію нестандартних ситуацій прийняття рішення в залежності від таких елементів ситуації, як умови прийняття рішення і поставлених завдань.

I-й тип нестандартної ситуації характеризується наявністю нестандартного завдання в стандартних умовах. Особливістю прийняття рішення в такій обстановці є його творчий, продуктивний характер, заснований на механізмах рефлексивного мислення.

Ситуація, задана звичайним, часто вирішуваним завданням в незвичайних умовах, являє собою II-й тип нестандартної ситуації. Прийняття рішення в такій ситуації має переважно стресовий характер і зумовлене впливом складної оперативно-службової діяльності. Найважливішою умовою для прийняття ефективних рішень у такій ситуації є висока психологічна стійкість офіцера-керівника.

Для III-го типу нестандартної ситуації характерним є нестандартне завдання і стресові умови його виконання. Особливістю прийняття рішень в умовах ситуації такого типу є те, що офіцер як керівник повною мірою задіює механізми творчого мислення і підтримки психологічної стійкості.

3. Найважливіші психологічні особливості вирішення нестандартних завдань пов'язані з нестандартним мисленням, заснованим на створенні суб'єктивно нового продукту і новоутвореннями в самій пізнавальній діяльності щодо його створення. Фіксуючи психологічні особливості вирішення творчих завдань, що детермінують нестандартні ситуації, можна говорити про специфічний психічний механізм творчого мислення – рефлексію як осмислення суб'єктом власного пошукового руху. При цьому задіюється план мислення, що називають значеннєвим і який містить особистісний і смисловий рівні мислення. Він дозволяє зафіксувати розриви в процесі діяльності з пошуку принципу вирішення через виникаючі ускладнення (рефлексивний рівень), провести оцінку їхньої значущості для особистості (особистісний рівень), здійснити коригування в пошуковій діяльності і подальше її контролювання.

4. Результати дослідно-експериментального дослідження дали змогу обґрунтувати необхідність поєднання рефлексії і саморегуляції психічного стану офіцерів ДПС України в ситуації прийняття нестандартних рішень у нестандартних умовах. Тільки при цьому забезпечується інваріантість розумової діяльності, що являє собою стійкість зазначеного процесу до впливу чинників, що спричинюють ситуації прийняття рішення. Інваріантість розумової діяльності заснована на наявності резерву функціональних, інтелектуальних і професійних можливостей, пов'язаних не тільки з резервами організму, але і з наявністю певних знань, навичок, умінь та властивостей, котрі дозволяють компенсувати вплив екстремальної ситуації.

5. Основним шляхом, що призводить до прийняття командирами частин і підрозділів ДПС України ефективних рішень у нестандартній обстановці є використання внутрішньо особистісних ресурсів управлінської діяльності. З метою використання зазначених ресурсів для прийняття рішення в нестандартній ситуації можуть бути використані такі способи, як звертання до свого внутрішнього досвіду, утилізація (використання) афективного переживання, породженого звертанням до свого внутрішнього досвіду, довільна психічна саморегуляція і використання самоконтролю за своїм психічним станом.

6. Найбільш релевантним засобом розвитку здатності до прийняття офіцерами ДПС України ефективних рішень у нестандартних ситуаціях є рефлексивно-емоційний тренінг, заснований на комплексному використанні методів рефлексивної психології (рефлексопрактики) і тренінгу довільної психічної саморегуляції.

Участь офіцерів ДПС України в рефлексивно-емоційному тренінгу дозволяє суттєво підвищити їхню емоційно-вольову стійкість під час прийняття рішень у нестандартних ситуаціях, структуровану за такими параметрами: розвиток самовладання, розвиток рішучості, розвиток відповідальності.

Крім того, рефлексивно-емоційний тренінг сприяє розвитку нестандартного (творчого) підходу до вирішення поставлених завдань.

7. Результати дисертаційного дослідження підтвердили висунуту нами гіпотезу і дали змогу розробити рекомендації щодо підвищення ефективності психологічної підготовки офіцерів-прикордонників.

Для якісної підготовки офіцерів ДПС України до прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях доцільно:

уточнити зміст психологічної підготовки офіцерів в аспекті забезпечення прийняття ними ефективних управлінських рішень в умовах сучасної оперативно-службової діяльності, доповнивши її заходами щодо розвитку їхнього рефлексивно-творчого потенціалу в поєднанні з підвищенням емоційно-вольової стійкості;

використовувати запропоновану в дисертації типологію нестандартних ситуацій, звертаючи увагу на поєднання тих чи інших ситуаційних чинників, переважання серед них нестандартних умов чи нестандартних завдань (необхідно також широко використовувати для цього авторську комплексну методику вивчення психологічних особливостей процесу прийняття ефективних рішень офіцерами в нестандартній ситуації, що містить анкетування, індивідуальні і групові бесіди, спостереження, аналіз документів і результатів практичної діяльності);

рекомендувати керівництву кадрових органів ДПС України ввести в постійно діючу систему атестації офіцерського складу при доборі та висуванні кандидатів на вищу посаду конкурсні іспити, що припускають оцінку ефективності прийнятих офіцером рішень як у штатних, так і в нестандартних ситуаціях;

для організації якісної системи підготовки офіцерського складу ДПС України до прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях пропонується:

- ввести до курсу гуманітарної підготовки офіцерів ДПС України тему: “Творче мислення офіцера: сутність, зміст, шляхи формування”;

- провести підготовку командирів частин і підрозділів ДПС України на базі НА ДПС України імені Богдана Хмельницького щодо опанування запропонованої концепції навчання, формування навичок і умінь прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях;

- підготувати і видати навчально-методичний посібник “Психологічні основи прийняття офіцерами ефективних рішень у нестандартних ситуаціях”; передбачити випуск масовим накладом посібників, методичних розробок, рекомендацій з питань опанування технікою рефлексивного мислення і довільної психічної саморегуляції;

- у практиці підготовки офіцерів ДПС України широко використовувати запропоновану в дисертації методику рефлексивно-емоційного тренінгу (для організаційно-методичного забезпечення проведення тренінгів у відповідних Департаментах ДПС України передбачити в плані професійної підготовки час для проведення активних форм розвитку творчого мислення і опанування цими офіцерами навичками психічної саморегуляції).

8. Подальше дослідження проблеми прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях доцільно здійснювати за такими напрямками:

- особливості прийняття рішень в умовах бойових дій;

- прийняття рішень у нестандартних ситуаціях офіцерами інших правоохоронних органів України, а також виділення загальних і специфічних характеристик розумової діяльності офіцерів у різних умовах професійної діяльності;

- проблема ефективності колективного рішення, у тому числі соціально-психологічних аспектів роботи офіцерів у складі органів військового управління.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Сціборовський О.А. Активність особистості як форма вияву її індивідуальності, творчості та професіоналізму // Збірник наукових праць № . Част. ІІ. – Хмельницький: Вид-во НАПВУ, 2003. – С. .

2. Сціборовський О.А. Психологічні особливості прийняття ефективних рішень і їх врахування при підготовці офіцерів ДПС України до управлінської діяльності // Збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України / За ред. С.Д. Максименка. – К.: Міленіум, 2005. – Т.7, вип. 5. – С. .

3. Сціборовський О.А. Психологічні особливості прийняття ефективних рішень в нестандартних ситуаціях як проблема психології діяльності в особливих умовах // НАУКОВИЙ ЧАСОПИС НПУ ім. М.П. Драгоманова. Серія № . Психологія: Зб. наукових праць. – К: НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2005. – № . – С. .

4. Сціборовський О.А. Розвиток креативного потенціалу офіцера як суб’єкта прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях // Збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України / За ред. Максименка С.Д. – К.: Міленіум, 2005. – Т.7, вип. 4. – С. .

5. Сціборовський О.А. Мотиваційна сфера особистості керівника // Матеріали міжвузівської науково-теоретичної конференції “Проблеми сучасної інженерної технології” // Збірник наукових праць № . Част. ІІ. – Хмельницький: Вид-во Національної академії ДПСУ, 2004. – С. .

АНОТАЦІЇ

Сціборовський О. А. Психологічні особливості прийняття ефективних рішень офіцерами ДПС України в нестандартних ситуаціях. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.09 – психологія діяльності в особливих умовах. Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, м. Хмельницький, 2005.

У дисертації уточнено і конкретизовано визначення поняття “психологічні особливості прийняття рішень”, які являють собою сукупність якісно-кількісних параметрів психічних процесів, що складають структуру системи дій з прийняття рішення. Здійснено типологізацію і психологічний опис різних нестандартних ситуацій прийняття рішень і пов'язаних з ними домінуючих психічних процесів суб'єкта управлінської діяльності. Теоретично обґрунтовано і експериментально перевірено комплекс психологічних методів і технологій їхнього застосування у процесі експериментального дослідження з метою виявлення й опису усієї сукупності психологічних особливостей прийняття ефективних рішень різного рівня офіцерами-прикордонниками у нестандартних ситуаціях різного типу. Розроблено методику рефлексивно-емоційного тренінгу, в основу якого покладено включення особистісних компонентів до процесу дискурсивного мислення, розвитку творчого мислення і психічної саморегуляції, що містить індивідуальну діагностику психологічних характеристик офіцерів-прикордонників як суб'єктів управління, вибір особистісно-орієнтованих стратегій підвищення креативного, рефлексивно-творчого, стресостійкого потенціалу, психокорекцію інтелектуальної, емоційно-вольової та мотиваційної сфер особистості і яка є важливим психологічним засобом підготовки офіцерів до прийняття ефективних рішень у нестандартних ситуаціях, адже дає змогу значно підвищити емоційно-вольову стійкість офіцерів під час прийняття рішень у нестандартних ситуаціях та сприяє розвитку творчого підходу до вирішення поставлених завдань.

Ключові слова: прийняття рішення, нестандартні ситуації, рефлексивно-емоційний тренінг.

Сциборовский А. А. Психологические особенности принятия эффективных решений офицерами ГПС Украины в нестандартных ситуациях. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата психологических наук по специальности 19.00.09 – психология деятельности в особых условиях. Национальная академия Государственной пограничной службы Украины имени Богдана Хмельницкого, г. Хмельницкий, 2005.

В диссертации уточнено и конкретизировано определение понятия “психологические особенности принятия решений”, которые представляют собой совокупность качественно-количественных параметров психических процессов, входящих в структуру системы действий по принятию решения. При этом процесс принятия решения офицерами Государственной пограничной службы Украины (ГПСУ), будучи по содержанию системой психических действий, характеризуется их качественно-количественными параметрами, которые определяют индивидуально-типологические особенности направленности, динамики и эффективности принимаемого решения.

Осуществлена типологизация и психологическое описание различных нестандартных ситуаций принятия решений и связанных с ними доминирующих психических процессов субъекта управленческой деятельности. В диссертации выделяются нестандартные ситуации преимущественно творческого характера (решение творческих задач) и связанное с ними доминирование механизмов рефлексивно-творческого мышления; нестандартные ситуации преимущественно стрессогенного характера (решение задач в нестандартных условиях), и связанное с ними доминирование механизмов психологической регуляции; нестандартные ситуации комплексного характера (выполнение сложных заданий в сложных условиях деятельности) и связанные с ними актуализация и активное взаимодействие психологических механизмов творческого мышления и психической регуляции.

Теоретически обоснован и экспериментально проверен комплекс психологических методов и технологии их применения в процессе экспериментального исследования с целью выявления и описания всей совокупности психологических особенностей принятия эффективных решений офицерами-пограничниками в нестандартных ситуациях различного типа. Предлагаемая методика “Психология эффективного решения” является релевантным средством для фиксации доминирующих психических механизмов у субъекта деятельности, основных характеристик их динамики и взаимодействия посредством исследования объективных реакций и субъективных представлений в процессе принятия решений.

Описана совокупность психологических особенностей принятия эффективных решений офицерами ГПСУ, изученных по различным основаниям. Экспериментальные данные и теоретико-методологический анализ позволяют дать качественно-количественные характеристики актуализации, доминирования и оптимального взаимодействия процессов рефлексивно-творческого мышления и психической регуляции для обеспечения эффективности принимаемого решения в нестандартных ситуациях различного типа.

Разработана методика рефлексивно-эмоционального тренинга (РЭТ), основанного на принципах рефлексопрактики, включения личностных компонентов в процесс дискурсивного мышления, развития творческого мышления и психической саморегуляции. Данный вид тренинга включает индивидуальную диагностику психологических характеристик офицеров-пограничников как субъектов управления, выбор личностно-ориентированных стратегий повышения креативного, рефлексивно-творческого, стрессоустойчивого потенциала, психокоррекцию интеллектуальной, эмоционально-волевой и мотивационной сфер личности и является важным психологическим средством подготовки офицеров к принятию эффективных решений в нестандартных ситуациях. Методика РЭТ предлагается в качестве базового компонента психологической подготовки офицеров ГПСУ к эффективной управленческой деятельности.

Ключевые слова: принятие решения, нестандартные ситуации, рефлексивно-эмоциональный тренинг.

Stsiborovsky O. A. Psychological peculiarities of effective decision making by the officers of the State Border Guard Service of Ukraine in non-standard situations. – Manuscript.

Dissertation is for obtaining the scientific degree of the Candidate of Psychological Sciences in Speciality 19.00.09. – Psychology of Activity under Specific Conditions. The National Academy of the Border Guard Service of Ukraine named after Bohdan Khmel’nitsky, Khmelnitsky City, 2005.

Dissertation is devoted to the problem of psychological peculiarities of effective decision making by the officers of the State Border Guard Service of Ukraine.

The definition of the concept of “decision making psychological peculiarities”, which are total combination of quantity and quality parameters of psychical processes, which are the structure of actions system on decision making has been clarified and concretized.

Typologisation and psychological description of different non-standard situations of decision making and their dominant psychological processes of managerial activity subject have been carried out.

Complex of psychological methods and technology of their usage in the process of the psychological experimental research with the purpose of revealing and description of the total combination of effective decision making psychological peculiarities by borderguard officers in non-standard situations of various types has been substantiated theoretically and verified experimentally. Psychological peculiarities of effective decision making by the officers of the Border Guard Service of Ukraine, learned according to various levels have been presented. The method of reflective-emotive training based on reflective practice principles and personal characteristics involvement into the discourse thinking process, creative thinking development and psychical self-regulation on the basis of individual diagnosis of psychological characteristics of borderguards as the subjects of administration; the choice of personally oriented strategies of increasing of intellectual, reflective-creative and


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

американський білий метелик (HYPHANTRIA CUNEA DRURY) та фактори обмеження його чисельності в ЗАКАРПАТТі - Автореферат - 29 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 29 Стр.
ПРУЖНІ ДЕФОРМАЦІЇ ПРИ РЕЛАКСАЦІЇ ФОТОТЕРМІЧНОГО ЗБУДЖЕННЯ В КРИСТАЛАХ З РІЗНИМ СТУПЕНЕМ П’ЄЗОЕЛЕКТРИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Автореферат - 21 Стр.
ПРИРОДНА РЕЗИСТЕНТНІСТЬ СВИНЕЙ – ДЕТЕРМІНАЦІЯ, ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ В РІЗНИХ УМОВАХ МІКРОКЛІМАТУ - Автореферат - 29 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРИРОДНОЇ РЕЗИСТЕНТНОСТІ ОРГАНІЗМУ ТЕЛЯТ ЗАЛЕЖНО ВІД СЕРЕДОВИЩНИХ ТА ГЕНЕТИЧНИХ ФАКТОРІВ - Автореферат - 28 Стр.
МЕТОДИКА ОЦІНКИ ВПЛИВУ КОЛИВАНЬ РІДКОГО ПАЛИВА НА ДИНАМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ АВІАЦІЙНО–КОСМІЧНОЇ СИСТЕМИ З УРАХУВАННЯМ ХАРАКТЕРИСТИК ДЕМПФЕРІВ КОЛИВАНЬ - Автореферат - 18 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ БРОНХІВ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНІ НЕСПЕЦИФІЧнІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ ІЗ СИНДРОМОМ НИЗЬКОГО ТРИЙОДТИРОНІНу та ЇХ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.