У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОСНОВНОЕ СОДЕРЖАНИЕ РАБОТЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Одеський національний морський університет

Соколова Ольга Сергіївна

УДК 331:656.61

Економічні засади формування людського капіталу

на морському транспорті

Спеціальність 08.07.04 – економіка транспорту і зв’язку

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі “Економіка підприємства і підприємництво” Одеського національного морського університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Чекаловець Віктор Ігнатович, Одеський національний морський університет, завідувач кафедри “Економіка підприємства і підприємництво”.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Сич Євген Миколайович, Київський державний університет економіки і технологій транспорту Міністерства транспорту і зв’язку України, завідувач кафедри “Економіка підприємств транспорту”;

доктор економічних наук, професор Куліков Юрій Миколайович, Одеський національний морський університет, професор кафедри “Менеджмент і маркетинг”.

Провідна установа: Національний авіаційний університет (м. Київ) Міністерства освіти і науки України, кафедра “Економіка цивільної авіації”.

Захист дисертації відбудеться “ 21 ” червня 2005 р. о 1500 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.060.02 в Одеському національному морському університеті за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Мечникова, 34.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці ОНМУ за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Мечникова, 34.

Автореферат розісланий “ 17 ” травня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Д 41.060.02,

кандидат економічних наук, доцент А.М. Холоденко

загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Сучасний розвиток економіки визначається зміною економічної парадигми. Різниця між сучасною і минулою економічною практикою і типом мислення полягає в тому, що при минулому, технократичному підході визначальним елементом економічного розвитку виступала матеріально-технічна база. На цьому базувалася вся система аналізу відтворювальних процесів, у тому числі і підхід до визначення економічної ефективності.

У новій економічній парадигмі в центрі аналізу соціально-економічного розвитку постає здатність економіки до ефективних якісних і структурних зрушень, що прямо і безпосередньо закладені у людському капіталі. Теорія і практика свідчить, що в будь-яких політичних і економічних системах людські можливості є визначальними в досягненні поставлених цілей.

Питання формування й розвитку людського капіталу широко розкриваються в наукових працях іноземних і вітчизняних вчених-економістів. Серед них слід відначити роботи В. Петті, А. Сміта, Дж. Мілля, Дж. Маккуллоха, Л. Вальраса, І. Фішера, Е. Денісона, Л. Туроу, Т. Шульца, Г. Беккера, М.М. Критського, І.А. Бланка, С.А. Дятлова, А.В. Шегди, А.І. Добриніна, А.І. Бутенко, Ю.М. Кулікова, А.В. Сидорової, В.І. Чекаловця, В.В. Адріанової, Є.М. Сича, О.А. Грішнової та інших.

Більшість цих наукових праць присвячено загальнотеоретичним питанням формування і розвитку людського капіталу й інвестицій у людський капітал без врахування специфіки діяльності окремих галузей. На морському транспорті відповідних досліджень не було.

У сучасних умовах розвитку морського транспорту в цілому та його підприємств можливості їх модернізації визначаються накопиченим і впровадженим людським капіталом. Саме люди з їх соціокультурним рівнем розвитку й освіти, кваліфікацією і професійним досвідом визначають межі необхідних змін. За допомогою дослідження людського капіталу з'являється можливість оцінити вплив соціального чинника на діяльність морського транспорту. Перелічене свідчить про високий рівень актуальності теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась в рамках досліджень за темами “Розробити теоретичні основи функціонування морського транспорту України в ринкових умовах (економічний аспект)” (номер держреєстрації 0101U001486), “Розробка методологічних основ формування цін на продукцію морських торговельних портів і судноплавних компаній в умовах жорсткої конкуренції на світовому ринку транспортних послуг” (номер держреєстрації 0103U003591), що проводяться на кафедрі “Економіка підприємства і підприємництво” ОНМУ відповідно до планів науково-дослідних робіт Міністерства освіти і науки, Одеського національного морського університету і Державного департаменту морського і річкового транспорту Мінтрансзв’язку України.

Названі теми мають прямий зв'язок з Державною програмою “Стабілізація і розвиток морського і річкового транспорту до 2005 року”, Цільовою комплексною програмою розвитку й удосконалювання транспорту до 2005 року – “Транспорт”, проектом “Концепції розвитку галузі морського і річкового транспорту України на період до 2010 року”, Концепцією розвитку дорожньо-транспортного комплексу України до 2020 року.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних економічних основ і практичних рекомендацій з формування людського капіталу й інвестицій у нього на морському транспорті.

Для досягнення поставленої мети в роботі сформульовані і вирішені наступні задачі:

- дати визначення поняття “людського капіталу” з урахуванням специфіки підприємств морського транспорту;

- виявити особливості людського капіталу й інвестицій у нього на морському транспорті;

- розробити систему вимог і стратегію підвищення якості людського капіталу морського транспорту;

- розробити механізм формування конкурентоздатності підприємства морського транспорту під впливом якості людського капіталу;

- визначити роль освіти і професійної підготовки у формуванні людського капіталу підприємств морського транспорту;

- розробити механізм впливу людського капіталу на економічне зростання морської галузі;

- сформувати схему інвестування в людський капітал на підприємствах морського транспорту;

- розробити методичні основи оцінки та оптимізації людського капіталу на підприємствах морському транспорті.

Об'єктом дослідження є процес формування та розвитку людського капіталу на морському транспорті.

Предметом дослідження є економічні основи формування та розвитку людського капіталу на морському транспорті.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною базою дослідження є об’єктивні закони розвитку ринкової економіки, праці вітчизняних і іноземних вчених-економістів. В дисертації застосовані теоретичні та емпіричні методи дослідження, такі як порівняння (дослідження поняття людського капіталу та інвестицій в людський капітал), абстрагування (введення нового поняття “амортизаційний фонд людського капіталу”), аналіз і синтез (дослідження особливостей інвестування в людський капітал на підприємствах морського транспорту України), аналогія (розробка методики оцінки людського капіталу в морській галузі), системний аналіз і експертні оцінки (підтвердження гіпотез опитуванням респондентів відносно питань формування амортизаційного фонду людського капіталу та професійної орієнтації студентів), економіко-математичне моделювання (модель оптимізації розвитку підприємства морського транспорту з урахуванням людського капіталу) та ін.

Наукова новизна результатів дисертаційного дослідження. Головним результатом дисертаційного дослідження є наукове узагальнення матеріалів, що складають теоретичну і методологічну основу формування і розвитку людського капіталу на морському транспорті, методів оцінки ефективності інвестицій у нього. До основних елементів наукового внеску здобувача в досліджену проблематику, які отримані ним особисто і мають різний рівень новизни, можна віднести:

1. Вперше:

- виявлені особливості формування людського капіталу й інвестицій у нього на морському транспорті;

- обґрунтована необхідність формування фонду амортизації людського капіталу на морському транспорті;

- розроблена стратегія підвищення якості людського капіталу підприємств морського транспорту.

2. Отримали подальший розвиток:

- визначення поняття “людський капітал” на морському транспорті;

- система інвестування в людський капітал на підприємствах морського транспорту;

- методичні основи оцінки рівня освіти працівників підприємств морського транспорту;

- методичні основи оцінки та оптимізації людського капіталу на підприємствах морському транспорті.

Практичне значення отриманих результатів. Основний практичний результат дисертаційної роботи полягає в тому, що було виконано комплексне дослідження процесу формування людського капіталу і оцінки його на морському транспорті.

Практичне значення результатів дослідження полягає в можливості використання розроблених методичних основ формування та методики оцінки людського капіталу на морському транспорті керівним складом підприємств галузі. Отримані результати дослідження сприяють формуванню на морському транспорті України людського капіталу, який є важливим складовим елементом ринкової системи господарювання.

Ряд отриманих результатів знайшли своє застосування в практичній діяльності підприємств морського транспорту, про що є відповідні акти впровадження.

Крім того, результати дослідження використовуються у навчальному процесі Одеського національного морського університету при викладанні дисциплін “Управління потенціалом підприємства”, “Економіка морського транспорту”, “Економіка портової діяльності”, “Економіка судноплавних компаній”, “Економіка праці”, “Управління персоналом” та інших.

Особистий внесок здобувача. Основні результати дисертаційної роботи отримані автором самостійно. В наукових працях, які надруковані у співавторстві, здобувачу належить: відображення перспектив реформування освітнього процесу в Україні [6]; виявлення особливостей формування та розвитку людського капіталу на транспорті [12].

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дослідження обговорювалися і отримали схвалення на таких наукових конференціях:

- професорсько-викладацького складу Одеського національного морського університету (2001-2004 р.);

- міжнародній науково-практичній конференції “Наука й освіта “2004” (Дніпропетровськ, 2004 р.);

- міжнародній науково-технічній конференції “АВІА – 2004” (Київ, 2004 р.);

- міжнародній науково-практичній конференції “Морські технології: проблеми і рішення” (Керч, 2004 р.);

- міжнародній науково-практичній конференції “Економічні проблеми розвитку промислового виробництва” (Одеса, 2004 р.);

- міжнародній науково-практичній конференції “Перспективні розробки науки і техніки” (Білгород – Дніпропетровськ, 2004 р.);

- всеукраїнській науково-практичній конференції “Інвестиційні стратегії сталого розвитку” (Дніпропетровськ, 2004 р.);

- науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка й управління” (Київ, 2004 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження автором опубліковано 12 наукових праць, з них 6 статей у фахових виданнях, що входять до переліків ВАК України.

Обсяг і структура дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 163 найменувань, 14 додатків. У роботі, загальний обсяг якої складає 283 сторінки, наведено 10 таблиць і 40 рисунків, у тому числі 12 на окремих сторінках, додатки займають 116 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розглянута доцільність і актуальність розробки наукової проблеми, сформульовані мета і задачі дослідження, наведені основні наукові результати роботи та рівень їх наукової новизни, визначено теоретичне і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі - "Еволюція концепції людського капіталу" - досліджуються методологічні основи концепції людського капіталу, розглядається теорія інвестицій в людський капітал, визначаються особливості інвестицій в людський капітал на підприємствах морського транспорту.

В умовах формування сучасного економічного середовища, коли ринкові відносини й інститути ще не одержали достатнього розвитку, не розроблена відповідна законодавча база, найбільш слабким місцем стає соціальна сфера. Переорієнтація економічної думки в напрямку сприяння ідеям теорії людського капіталу стає відправною точкою у формуванні соціально-економічної спрямованості реформ в Україні в цілому і на морському транспорті зокрема.

Для того, щоб використовувати на морському транспорті теорію людського капіталу, необхідно було визначитися з категоріальним апаратом даної теорії стосовно морського транспорту.

У рамках дисертаційного дослідження був проведений аналіз різних точок зору на поняття сутності людського капіталу й інвестицій у людський капітал. Аналіз показав, що серед іноземних і вітчизняних учених-економістів немає єдиного підходу до визначення змісту людського капіталу, і, отже, єдиного погляду на шляхи його формування. Тому в результаті дослідження виникла необхідність дати визначення даному поняттю, для того, щоб надалі застосовувати його в морській практиці.

Людський капітал підприємств морського транспорту являє собою сукупну кваліфікацію (освіту, знання, досвід, навички), фізичні (здоров'я) і професійні здібності всіх працівників (з урахуванням їх міграції) підприємств морського транспорту, а також рівень організації та мотивації праці. Відповідними діями підприємств морського транспорту (зокрема, інвестуванням) можна сприяти збільшенню людського капіталу, покращенню його структури. Усе перераховане використовується підприємствами і працівниками морського транспорту для одержання прибутку і підвищення продуктивності праці як усередині підприємства, так і на морському транспорті в цілому. Особливості людського капіталу на морському транспорті представлені на рис. 1.

Особливість інвестування в людський капітал підприємств морської галузі полягає в тому, що ці інвестиції виступають у вигляді:

- інвестицій в освіту в галузевих навчальних закладах, таких як Одеський національний морський університет, Одеська національна морська академія й інших;

- інвестиції в специфічну кваліфікацію, що пов'язана з умовами праці (технікою і технологією виробництва транспортної продукції);

- інвестиції в здоров'я працівників морського транспорту, що призводять до зниження професійних захворювань, продовження працездатності, морально-психологічної стабілізації, тому що умови праці на морському транспорті є одними з найважчих;

- інвестиції в міграційні процеси працівників морського транспорту (міжнародна міграція плавскладу, внутрішньопортова міграція працівників порту);

- інвестиції в трудову мотивацію працівників.

Рис. 1. Особливості людського капіталу на морському транспорті

У рамках дисертаційного дослідження була розроблена схема інвестування в людський капітал на підприємствах морського транспорту (рис. 2).

Рис. 2. Схема інвестування в людський капітал на підприємствах морського транспорту

У другому розділі - "Місце та роль людського капіталу у розвитку морського транспорту" - розглядаються засади формування та розвитку людського капіталу на морському транспорті, досліджується вплив якості людського капіталу на конкурентоспроможність підприємств морського транспорту, визначається роль освіти та професійної підготовки у формуванні людського капіталу підприємств морського транспорту, розглядається вплив людського капіталу на економічне зростання морського транспорту.

Новий етап науково-технічної революції, повсюдне впровадження автоматизації, комп'ютерної техніки і нових систем зв'язку на фоні поширення ринкових відносин у нашій країні впливає на сферу праці, на роль і значення людини в суспільному виробництві. З одного боку, істотно змінюються вимоги до працівника, до якості людського капіталу. З іншого боку, зростає роль і значення працівників у забезпеченні ефективності виробництва.

Підвищення якості людського капіталу обумовлює зростання конкурентоспроможності відповідних підприємств. Для цього необхідно досягти 35-40% значення показника рівня вищої освіти в співвідношенні до всього працездатного населення. Конкурентоспроможність підприємств морського транспорту – це здатність підприємства морського транспорту до виживання в різних економічних умовах. Більшість складових якостей людського капіталу і конкурентоспроможності формуються і/чи розвиваються в процесі освіти і професійної підготовки (у середовищі галузевого і специфічного людського капіталу).

Проведене дослідження освітнього рівня працівників Одеського, Іллічівського портів та порту Южний підтвердило, що в даний час рівень освіти працівників морського транспорту України часто не відповідає займаним посадам. Дослідження показує, що 20,3% керівників вищої ланки, 40% керівників середньої ланки, 28,9% фахівців різних профілів трьох портів не мають відповідної освіти.

Якісна освіта як головна складова людського капіталу стала основним елементом конкурентоспроможності і стійкого розвитку морської галузі.

Для підвищення якості освіти в Європі розроблена і прийнята в 1999 р. у Болоньї так звана Болонська декларація “Європейський простір вищої освіти”. Процес реформування морської освіти має на меті підвищення якості освіти.

Проведене анкетне опитування щодо професійної орієнтації студентів підтвердило, що вони інвестують у загальний і галузевий людський капітал свідомо. Багато студентів професійно орієнтовані. Анкетне опитування підтверджує ідею теорії людського капіталу про те, що студенти інвестують у свою освіту, щоб придбати знання, професію і стати висококонкурентними фахівцями на морському ринку праці.

Освіта і професійна підготовка як головні елементи людського капіталу виступають на підприємствах морського транспорту засобом удосконалення його якості. Без цих факторів неможливий подальший розвиток морських підприємств зокрема і економічне зростання морської галузі взагалі.

Підвищення якості людського капіталу призводить до зростання продуктивності праці окремих працівників, а також підприємств морського транспорту і галузі в цілому. Стратегія підвищення якості людського капіталу підприємств морського транспорту представлена на рис. 3.

В дисертаційній роботі виконаний розрахунок впливу екстенсивного розвитку виробничих фондів (кількісне збільшення основних виробничих фондів), екстенсивного розвитку людського капіталу (збільшення чисельності працівників без навчання і підвищення кваліфікації), інтенсивного розвитку виробничих фондів (підвищення продуктивності основних виробничих фондів), інтенсивного розвитку людського капіталу і підвищення продуктивності праці працівників підприємств морського транспорту (інвестиції в галузеву освіту, підвищення специфічної кваліфікації і т.п.) на приріст транспортної продукції, результати якого підтверджують, що найбільший вплив на ефективну організацію виробництва підприємств морського транспорту здійснює підвищення продуктивності праці за допомогою інвестицій в людський капітал.

У третьому розділі - "Економічний механізм оцінки людського капіталу на морському транспорті" - розглядаються теоретико-методологічні та методичні основи економічної оцінки людського капіталу на морському транспорті в цілому та його підприємствах, досліджується ефективність інвестицій в людський капітал на морському транспорті та побудована економіко-математична модель оптимізації розвитку підприємства морського транспорту з урахуванням людського капіталу.

Оцінка людського капіталу на підприємствах морського транспорту розглядається як необхідний засіб вивчення якісного складу кадрового потенціалу підприємства, його сильних і слабких сторін, а також як основа для удосконалення індивідуальних трудових здібностей працівника підприємств морського транспорту і підвищення його кваліфікації. Ціль оцінки людського капіталу на підприємствах морського транспорту полягає в поліпшенні управління діяльністю підприємств морської галузі.

Сучасний економічний інструментарій оцінки людського капіталу на підприємствах морського транспорту представлено у вигляді методичних основ оцінки та оптимізації людського капіталу на підприємствах морського транспорту (рис. 4).

У складі методичних основ присутні удосконалені методики економічної оцінки людського капіталу на підприємствах морського транспорту й оцінки ефективності інвестицій у людський капітал.

В дисертаційній роботі побудована економіко-математична модель оптимізації розвитку підприємства морського транспорту з урахуванням людського капіталу.

Нехай - виробнича потужність підприємства морського транспорту у період - визначається за формулою типу Кобба-Дугласа:

, (1)

де - основні виробничі фонди підприємства морського транспорту в період t;

- чисельність працівників підприємства морського транспорту в період t;

- поточні матеріальні витрати в період t;

- масштабуючий множник;

- показник ефективності використання основних виробничих фондів;

- показник ефективності використання людського капіталу у період t;

- показник ефективності використання матеріальних ресурсів.

З цих коефіцієнтів функції Кобба-Дугласа від часу t у моделі залежить лише , оскільки основна увага у роботі присвячена динаміці саме людського капіталу.

Розмір попиту на продукцію підприємства морського транспорту в період t визначається за формулою:

, (2)

де - тариф на роботи та послуги підприємства морського транспорту в період t;

, , - відповідні параметри.

Обсяг виробництва продукції в період t визначається як мінімум з виробничої потужності та попиту на продукцію підприємства морського транспорту:

, (3)

Механізм розвитку підприємства морського транспорту з урахуванням людського капіталу представлено на рис. 5.

Валовий дохід в період t визначається як:

, (4)

Балансовий прибуток в період t визначається як:

, (5)

де - амортизація основних виробничих фондів в період t;

- амортизація людського капіталу в період t;

- фонд оплати праці працівників підприємства морського транспорту в період t;

- ставка нарахувань на заробітну платню в період t.

Чистий прибуток в період t визначається за формулою:

, (6)

де - ставка податку на прибуток в період t.

Фонд споживання та фонд нагромадження в період t визначаються як:

, (7)

, (8)

, (9)

де - загальна норма нагромадження в період t.

В роботі було запропоновано амортизувати не тільки основні виробничі фонди, а й людський капітал. В зв’язку з цим необхідно розділити фонди споживання та нагромадження.

Фонд споживання в період t:

, (10)

, (11)

, (12)

де - фонд споживання у чистому вигляді в період t (премії, дотації та інше);

- непрямі джерела інвестицій в людський капітал в період t;

- норма споживання в період t.

Фонд нагромадження в період t:

, (13)

, (14)

, (15)

де - джерела інвестицій в основні виробничі фонди в період t;

- прямі джерела інвестицій і людський капітал в період t;

- норма нагромадження в період t.

Сформуємо фонд відновлення та розвитку основних виробничих фондів в період t:

, (16)

де - величина фонду відновлення та розвитку у попередньому періоді;

- інвестиції в основні виробничі фонди в період t.

Амортизація основних виробничих фондів в період t:

, (17)

де - норма амортизації основних виробничих фондів.

Також сформуємо величину людського капіталу у період t:

, (18)

де - величина людського капіталу у попередньому періоді;

- непрямі інвестиції в людський капітал в період t (тобто соціального напрямку: будинки відпочинку, дитячі установи та інше);

- прямі інвестиції в людський капітал в період t (в освіту, професійну підготовку, підвищення кваліфікації, оздоровлення та інше).

Амортизація людського капіталу в період t:

, (19)

де - норма амортизації людського капіталу в період t.

Рівняння динаміки основних виробничих фондів має вигляд:

(20)

де - лаг капітальних вкладень;

- вибуття основних виробничих фондів в період t:

, (21)

- норма вибуття основних виробничих фондів в період t.

Чисельність та її динаміка в наступному році визначається залежністю:

, (22)

Динаміка показника ефективності використання людського капіталу в наступному році описується наступною залежністю:

. (23)

При виборі критерію оптимальності розвитку підприємств морського транспорту необхідно виходити, в першу чергу, з форм власності (державна, колективна, приватна). Так критерій оптимальності для державних (з позиції самого підприємства) та колективних підприємств морського транспорту має вигляд:

(24)

, (25)

де - понижуючі коефіцієнти, які віддзеркалюють меншу корисність непрямих та прямих інвестицій у людський капітал у порівнянні з зарплатою та чистим фондом споживання.

(24) виражає дисконтовану суму заробітної плати, фонду споживання у чистому вигляді, непрямих та прямих інвестиції в людських капітал на одного працівника підприємства морського транспорту за період Т, що розглядається.

Особливість даного критерію полягає в тому, що у ньому беруть участь складові та , які виступають не лише як ціль, але і як засіб її досягнення, формуючи як критерій, так і людський капітал, що сприяє максимізації величини критеріального показника. До деякої міри і фонд оплати праці й чистий фонд споживання , з одного боку, формують критеріальний показник, а з іншого – сприяють залученню додаткових працівників (тобто формуванню людського капіталу) згідно міграційній залежності (22).

Для державних підприємств морського транспорту (з позиції держави) критерій оптимальності має вигляд:

(26)

(26) виражає дисконтовану суму виплат податку на прибуток та нарахувань на заробітну плату, що надходять до державного бюджету та пенсійного фонду, за період Т.

Для приватних підприємств морського транспорту критерій оптимальності має вигляд:

(27)

(27) виражає дисконтовану суму особистого фонду споживання власника підприємства, за період Т.

Параметрами управління моделі (1) – (27) виступають: , , , , , , , , , ,

Зовнішніми параметри моделі (1) – (27) є: , , , , , а також:

- вихідне значення показника ефективності використання людського капіталу;

- вихідна величина фонду відновлення та розвитку;

- вихідна величина людського капіталу.

В дисертаційній роботі за економіко-математичною моделлю (1) – (27) виконаний розрахунок, результати якого підтверджують доцільність формування людського капіталу на підприємствах морського транспорту та окреслюють оптимальну стратегію його розвитку.

ВИСНОВКИ

Проведене у дисертації теоретичне узагальнення та методичне обґрунтування економічних засад формування людського капіталу на морському транспорті дозволяє зробити наступні висновки:

1. За допомогою людського капіталу з'являється можливість провести економічний аналіз впливу соціального фактора на діяльність морського транспорту й економіки в цілому.

2. Витрати, що зроблені з метою збільшення продуктивності праці і сприяння зросту в майбутньому доходів індивідуума, формують “інвестиції в людський капітал”. З усіх видів інвестицій у людський капітал найбільш важливими є вкладення в кваліфікацію (освіту), здоров'я і міграцію. Усі ці три види вкладень у людський капітал дуже тісно пов'язані з діяльністю морського транспорту.

3. Людський капітал підприємств морського транспорту являє собою сукупну кваліфікацію (освіту, знання, досвід, навички), фізичні (здоров'я) і професійні здібності всіх працівників (з урахуванням їх міграції) підприємств морського транспорту, а також рівень організації та мотивації праці. Відповідними діями підприємств морського транспорту (зокрема, інвестуванням) можна сприяти збільшенню людського капіталу, покращенню його структури. Усе перераховане використовується підприємствами і працівниками морського транспорту для одержання прибутку і підвищення продуктивності праці як усередині підприємства, так і на морському транспорті в цілому.

4. Виробництво і приріст людського капіталу на підприємствах морського транспорту відбувається, головним чином, у формі галузевої освіти, підвищення специфічної кваліфікації працівників, у формі інвестицій в оздоровлення працівників, трудову мотивацію і міграцію працівників.

5. Існує необхідність формування на підприємствах морського транспорту спеціального амортизаційного фонду людського капіталу. Під амортизацією людського капіталу розуміється поступове перенесення вартості капітальних вкладень, які пов'язані з освітою у галузевих навчальних закладах, підвищенням специфічної кваліфікації і професійною підготовкою, оздоровленням (профілактикою захворювань, медико-санітарними заходами), міграційними процесами, трудовою мотивацією працівників морського транспорту, на формування людського капіталу. Перенесені капітальні вкладення, які пов'язані з людським капіталом, включаються до спеціального амортизаційного фонду людського капіталу. Цей фонд створюється для відшкодування фізичного і морального зносу людського капіталу у формі капітальних вкладень на його формування.

6. Підвищення якості людського капіталу обумовлює зростання конкурентоспроможності підприємства. Якісна освіта як головна складова людського капіталу стала основним елементом конкурентоспроможності і стійкого розвитку морської галузі. Процес реформування морської освіти має призвести до підвищення її якості.

7. Людський капітал є самостійним чинником виробництва на підприємствах морського транспорту (портах, судноплавних компаніях) і головним у всій системі факторів економічного зростання.

8. Оцінка людського капіталу на підприємствах морського транспорту розглядається як необхідний засіб вивчення якісного складу кадрового потенціалу підприємства, його сильних і слабких сторін, а також як основа для удосконалення індивідуальних трудових здібностей працівника підприємств морського транспорту і підвищення його кваліфікації. Для цього в роботі розроблений сучасний економічний інструментарій у вигляді методичних основ оцінки людського капіталу на підприємствах морського транспорту.

9. Економіко-математична модель оптимізації розвитку підприємств морського транспорту з урахуванням людського капіталу дозволяє покращити результати роботи підприємств морського транспорту з різними формами власності. Виконані розрахунки підтверджують адекватність моделі, що пропонується.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях

1. Соколова О.С. Экономико-социальное содержание понятия “человеческий капитал” // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. – Вип. 14. – Одеса: ОНМУ, 2002. – С. 71 - 81.

2. Соколова О.С. Джерела інвестицій у людський капітал // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. - Вип. 174: В 2 т. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Том I. – С. 269 - 274.

3. Соколова О.С. Методичні основи оцінки людського капіталу на морському транспорті // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. – Вип. 16. – Одеса: ОНМУ, 2003. – С. 84 - 92.

4. Соколова О.С. Методичні основи оцінки людського капіталу на підприємствах морського транспорту // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. Вип. 189: В 5 т. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – Том V. – С. 13-17.

5. Соколова О.С. Якість людського капіталу як основа конкуренто-спроможності працівників морського транспорту // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. – Вип. 20. – Одеса: ОНМУ, 2004. – С. 78 - 86.

6. Чекаловец В.И., Соколова О.С. Реформа экономического образования в Украине в контексте Болонского процесса // Труды Одесского политехнического университета. – Одесса, 2004. – Спецвыпуск в 3-х т. – Т. 2. – С. 99 - 102.

Інші наукові праці

7. Соколова О.С. Вплив рівня освіти на зайнятість // Економіка та управління: Матеріали VI міжнародної науково-технічної конференції “АВІА-2004”. – Т.5. – К.: НАУ, 2004. – С. 15 - 19.

8. Соколова О.С. Качество человеческого капитала и конкурентоспособность работников // Материалы научно-практической конференции “Перспективные разработки науки и техники”. Том 5. Экономические науки. – Белгород: Руснаучкнига; Днепропетровск: Наука и образование, 2004. - С. 33 - 38.

9. Соколова О.С. Людський капітал та освіта як фактори економічного зростання // Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта “2004”. Том 67. Економіка підприємства. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 33 - 35.

10. Соколова О.С. Методические основы оценки человеческого потенциала на предприятиях транспорта // Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління: Тези доп. Другої наук.-практ. конф. – К.: КУЕТТ, 2004. – С. 105 - 108.

11. Соколова О.С. Методичні основи оцінки людського капіталу на підприємствах морського транспорту // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Інвестиційні стратегії сталого розвитку”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – Том ІІ. – С. 100 - 101.

12. Чекаловец В.И., Соколова О.С. Человеческий капитал на транспорте: нужно менять взгляды и подходы // Транспорт. – 2005. - №7. – С. 59 - 63.

АнотацІя

Соколова О.С. Економічні основи формування людського капіталу на морському транспорті. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – економіка транспорту і зв’язку. – Одеський національний морський університет. – Одеса, 2005.

Розглядається формування людського капіталу на морському транспорті. Визначено особливості людського капіталу й інвестицій у людський капітал на морському транспорті. Обґрунтовано необхідність формування фонду амортизації людського капіталу. Розроблена схема інвестування і стратегія підвищення якості людського капіталу на підприємствах морського транспорту.

Розроблені й обґрунтовані методичні основи оцінки людського капіталу на підприємствах морського транспорту, запропоновані методики економічної оцінки людського капіталу і оцінки ефективності інвестицій у людський капітал на морському транспорті. Розроблена економіко-математична модель оптимізації розвитку підприємств морського транспорту з урахуванням людського капіталу.

Ключові слова: людський капітал, морський транспорт, оцінка рівня освіти, ефективність інвестицій в людський капітал, методичні основи оцінки людського капіталу.

АННОТАЦИЯ

Соколова О.С. Экономические основы формирования человеческого капитала на морском транспорте. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – экономика транспорта и связи. – Одесский национальный морской университет. – Одесса, 2005.

В настоящее время эффективное развитие экономики любой страны зависит в большей степени от человеческого капитала, чем от технико-технологических факторов, поэтому совершенствование квалификации и деловых качеств работников становится залогом и содержанием всего общественного прогресса.

Вопросы места, роли и значение человеческого капитала в системе производственных отношений широко освещаются в научных работах иностранных и отечественных ученых-экономистов. Большинство научных работ посвящено общетеоретическим вопросом формирования и развития человеческого капитала и инвестиций в него без учета специфики морского транспорта.

В современных условиях развития предприятий морского транспорта и отрасли в целом возможности их эффективной деятельности определяются наличием высококачественного человеческого капитала и направлениями его дальнейшего усовершенствования. Именно работники определяют возможности и границы необходимых изменений. С помощью исследования человеческого капитала производится оценка влияние социального фактора на эффективность деятельности морского транспорта

В диссертационной работе рассматривается формирование человеческого капитала на морском транспорте. Определены особенности человеческого капитала и инвестиций в человеческий капитала на морском транспорте. Обоснована необходимость формирования фонда амортизации человеческого капитала. Разработаны схема инвестирования и стратегия повышения качества человеческого капитала на предприятиях морского транспорта.

Разработаны и обоснованы методические основы оценки человеческого капитала на предприятиях морского транспорта, предложены методики экономической оценки человеческого капитала и оценки эффективности инвестиций в человеческий капитал на морском транспорте. Разработана экономико-математическая модель оптимизации развития предприятий морского транспорта с учетом человеческого капитала, которая позволяет улучшить результаты работы предприятий морского транспорта с разными формами собственности.

Ключевые слова: человеческий капитал, морской транспорт, оценка уровня образования, эффективность инвестиций в человеческий капитал, методические основы оценки человеческого капитала.

SUMMARY

Sokolova O.S. Economical bases of formation of the human capital on marine transport. - The manuscript.

The dissertation for a candidate's degree of economic sciences by specialty 08.07.04 - economics of a transport and communication branch. - The Odessa National Maritime University. - Odessa, 2005.

The dissertation is considered formation of human capital on marine transport. Features of human capital and investments in human capital on marine transport are determined in the dissertation. It’s proved necessity to set up the amortization fund of human capital. It’s developed scheme of investment and strategy of increasing quality of human capital in enterprises on marine transport.

The methodical bases estimation of human capital in enterprises on marine transport are developed and proved in the dissertation. There is offered principles of economic estimation and efficiency of investments in human capital on marine transport. Economical mathematical model of marine transport enterprises development optimization with human capital is worked out.

Key words: the human capital, marine transport, estimation of educational level, efficiency of investments in human capital, methodical bases of estimation of human capital.