У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПРИ ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ

ШАПТАЛА Олександр Сергійович

УДК 35.072.2

ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ СФЕРОЮ РЕКРЕАЦІЙНОГО

ОБСЛУГОВУВАННЯ В АВТОНОМНІЙ РЕСПУБЛІЦІ

КРИМ В УМОВАХ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

25.00.02 - механізми державного управління

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора наук з державного управління

КИЇВ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Науковий консультант – | доктор наук з державного управління, професор

Надолішній Петро Іванович,

Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України,

завідувач кафедри державного управління

i місцевого самоврядування.

Офіційні опоненти: | доктор наук з державного управління, доцент

РАДИШ Ярослав Федорович,

Національна академія державного управління

при Президентові України,

професор кафедри управління охороною здоров’я;

доктор медичних наук, професор

Єжов Володимир Володимирович,

Кримський державний медичний університет

ім. С.І.Гергієвського Міністерства охорони

здоров’я України, професор кафедри фізіотерапії факультету післядипломної освіти;

доктор медичних наук, доцент

Голик Лев Антонович,

Головний військовий клінічний госпіталь

Міністерства оборони України, заступник

начальника з клінічної роботи.

Провідна установа – | Національний інститут стратегічних досліджень

при Президентові України,

відділ гуманітарної політики, м. Київ.

Захист відбудеться 3 березня 2005 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.810.01. в Національній академії державного управління при Президентові України за адресою: 03057, м. Київ-57, вул. Ежена Потьє, 20, к. 201.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії державного управління при Президентові України (03057, м. Київ-57, вул. Ежена Потьє, 20).

Автореферат розісланий 2 лютого 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.К. Майборода

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Після проголошення незалежності в Україні розпочалося оновлення усіх сфер суспільного життя. Незважаючи на складні еконо-мічні й соціальні умови, в яких Україна перебувала тривалий час, продовжується формування організаційних і правових засад ринкової економіки одночасно з реформуванням відносин у сфері державного управління.

Зміна соціально-політичної ситуації та економічних умов в Україні в 1991 р. визначили необхідність створення нової організаційної структури управління сферою рекреаційного обслуговування з боку держави. Склад-ність ситуації в цій сфері в Автономній Республіці Крим (АРК) була зумовлена тим, що, по-перше, поглиблювалася кризова ситуація в економіці республіки, по-друге, управління майном курортних підприємств перейшло до окремих лінійних структур із чіткою вертикальною ієрархією, по-третє, в умовах переходу до ринку активно розвивалися недержавні форми власності в складових сфери рекреаційного обслуговування без урахування комплексності створення такого товару, як рекреаційно-туристичні послуги, і, по-четверте, життєдіяльність регіону почала набувати яскраво вираженого сезонного характеру й розвивалися деградаційні процеси в складових сфери.

Як наслідок, усе це негативно позначилося на сфері рекреаційного обслуговування в АРК і призвело до ситуації, для якої характерними стали: відсутність системності в управлінні й комплексності в розвитку складових згаданої сфери; нераціональне використання рекреаційних ресурсів; надмірне забруднення навколишнього середовища; невідповідність розвитку рекреацій-них підприємств як основного елемента сфери рекреаційного обслуговування та інфраструктури рекреації; централізоване планування обсягів рекреаційно-туристичних послуг без урахування реальних потреб як їх виробників, так і споживачів; відсутність економічних стимулів для подальшого розширення обсягів послуг, що надаються, їх видів та якості; жорстке адміністрування і втручання у внутрішньогосподарську діяльність рекреаційних підприємств; соціальна незахищеність широких верств населення при формуванні цін на рекреаційно-туристичні послуги.

Такі обставини зумовили виникнення загальної проблеми державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК в умовах переходу від командно-адміністративної системи до ринкових відносин як наслідок існування низки протиріч. Ця проблема є комплексною і включає такі складові: наукове обґрунтування, фінансове, матеріально-технічне й нормативно-правового забезпечення. Розв’язання актуальної проблеми наукового обґрунтування здійснення державного управління функціонуван-ням та розвитком сфери рекреаційного обслуговування в Автономній Республіці Крим у ринкових умовах дасть змогу реалізувати системний принцип управління цією сферою і формувати своєчасні різнопланові рішення в інтересах розвитку цілісної інфраструктури сфери рекреаційного обслуговування в АРК для створення конкурентоспроможних на світовому ринку рекреаційно-туристичних послуг.

Зазначимо, що ця проблема існувала в прихованому вигляді ще в часи СРСР. Вона була зумовлена тим, що державна політика у сфері рекреаційного обслуговування здійснювалася централізовано, орієнтувалась на тривалу перспективу і забезпечувалася необхідними фінансовими й матеріально-технічними ресурсами, що пояснювалося існуванням державної власності на єдиній нормативно-правовій основі.

Питання фінансового, матеріально-технічного та нормативно-правового забезпечення функціонування та розвитку системи управління сферою рекреаційного обслуговування, що виникли в період становлення Української держави, потребують подальшого теоретико-методологічного осмислення й наукового обґрунтування. Крім того, відсутність системного принципу управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК і механізмами формування своєчасних рішень в інтересах розвитку цілісної інфраструктури сфери призвело до того, що рекреаційно-туристичний продукт, який створювався, не відповідав світовим вимогам, а отже, не був конкурентоспроможним.

На важливості дослідження проблеми державного управління, зокрема сферою рекреаційного обслуговування в умовах переходу від командно-адміністративної системи до ринкових відносин, наголошують такі вчені, як А.І.Амоша, Л.А.Голик, П.В.Гудзь, В.В.Єжов, О.О.Любіцева, В.К.Мамутов, М.І.Мацола, П.І.Надолішній, Н.Р.Нижник, Я.Ф.Радиш, С.К.Харічков, В.В.Шмагін та ін.

Існування проблеми наукового обгрунтування здійснення державного управління функціонуванням та розвитком сфери рекреаційного обслугову-вання в АРК у ринкових умовах робить актуальною розробку теоретико-методологічних засад державного управління цією сферою на системному принципі, застосування яких забезпечить комплексне створення конкуренто-спроможного та доступного для широких верств населення України рекреаційно-туристичного продукту. Тема дослідження відповідає курсу на європейську інтеграцію України, узгоджується з основними напрямами Комплексної програми підготовки державних службовців.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисерта-ційне дослідження виконано в межах комплексного наукового плану Націо-нальної академії державного управління при Президентові України за темою “Державне управління та місцеве самоврядування” (номер державної реєстрації 0200 U004103); Одеського регіонального інституту державного управ-ління Національної академії державного управління при Президентові України “Пріоритетні напрями ефективного використання ресурсного потен-ціа-лу регіону: управлінський аспект” (номер державної реєстрації 0101 U006947), що орієнтовані на наукове забезпечення адміністративної реформи, а також на розробку й підготовку постанови Кабінету Міністрів України “Програма розвитку Криму як цілорічного загальнодержавного та міжнародного курортно-рекреаційного і туристичного центру” від 29.01.2003 р. № 133 і проекту постанови Верховної Ради АРК “Про основні напрями розвитку санаторно-курортного і туристичного (рекреаційного) комплексу Автономної Республіки Крим до 2010 року”, в яких автор брав безпосередню участь.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертацiйного дослідження є науково-теоретичне обґрунтування системи державного управління функціо-ну-ванням і розвитком сфери рекреаційного обслуговування в Автономній Респуб-ліці Крим в умовах ринкових відносин.

Для досягнення мети дослiдження поставленi такi завдання:

здійснити аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури з теми дослідження;

визначити програмно-цільову структуру, механізми дослідження, а також структуру системи державного управління сферою рекреаційного обслу-го-вування;

конкретизувати дефініції понять “сфера рекреаційного обслу-го-ву-вання”, “державне управління сферою рекреаційного обслуговування”;

удосконалити основні принципи державного управління сферою рекреа-ційного обслуговування в АРК;

дослідити структуру системи та організаційно-правові форми державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК;

розкрити способи формування нормативно-правової бази державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК;

розробити процесуальні аспекти державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК;

запропонувати шляхи вдосконалення державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК.

Об’єкт дослідження – система державного управління сферою рекреа-ційного обслуговування.

Предмет дослідження – державне управління функціонуванням і розвит-ком сфери рекреаційного обслуговування в Автономній Республіці Крим в умовах ринкових відносин.

Гіпотеза дослідження. Головна ідея і основні положення концепції дослідження відображені в загальній гіпотезі, що ґрунтується на припущенні, згідно з яким науково обґрунтована і впорядкована система державного управління сферою рекреаційного обслуговування на етапі реформування галузі здатна зробити вагомий внесок в оздоровлення нації, а розробка науково обгрунтованих управлінських моделей і технологій стратегічного планування, основних принципів, нової структури системи та організаційно-правової форми державного управління сферою рекреаційного обслугову-вання є засобом реального впливу на реалізацію сучасної політики щодо створення рекреаційно-туристичних послуг, конкурентоспроможних на світовому ринку.

Методи дослідження. У роботі використовувалася сукупність теоретичних та емпіричних методів дослідження:

спостереження, порівняння системного аналізу, історичного і логічного аналізу, причинно-наслідкового аналізу при дослідженні функціонування сфери рекреаційного обслуговування, державного управ-ління її станом і розвитком в АРК;

причинно-наслідкового аналізу, функціонального аналізу, що дало змогу проаналізувати стан питання, що вивчається, визначити досліджувану наукову проблему, виявити існуючу сукупність протиріч і встановити основні причини їх виникнення;

порівняння, багатопредметного аналізу, логічного аналізу, завдяки чому досліджено понятійний апарат і виявлено неоднозначність трактування низки категорій у сфері рекреаційного управління та державного управління нею;

історичного й логічного аналізу, причинно-наслідкового аналізу, функціонального та статистичного аналізу у процесі дослідження стану здоров’я виробничих сил і умов його відновлення в Україні;

прогнозно-оптимізаційного аналізу для визначення сукупності прин-ци-пів державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, обгрун-ту--ван-ня структури системи державного управління та організаційно-право-вих форм державного управління сферою рекреаційного обслугову-вання в АРК;

теорії прийняття рішень, що дало змогу дослідити процесуальні аспек-ти управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, обгрунту-вати структуру та механізм процесу формування управлінських рішень;

теорії синтезу, зокрема методів індукції та дедукції при розробці рекомендацій щодо вдосконалення правового регулювання розвитку сфери рекреаційного обслуговування в АРК, при виробленні та обґрунтуванні механізму формування сукупностей якостей, специфічних для управлінської діяльності керівників органів державного управління сферою рекреаційного обслуговування, обгрунтуванні питань організації контролю функціонування та розвитку сфери рекреаційного обслуговування в АРК.

Методологічною основою дисертаційної роботи є системний підхід, який використовувався для вирішення завдань дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці наукових положень та отриманні нових висновків у галузі державного управління, що в сукупності розв’язують важливу проблему – наукове обгрунтування поліп-шен-ня державного управління функціонуванням і розвитком сфери рекреа-ційного обслуговування в Автономній Республіці Крим в умовах ринкових відносин.

У результаті проведених наукових досліджень у дисертації

уперше:

конкретизовано дефініції категорійно-понятійного апарату сфери рекреаційного обслуговування та державного управління нею і введено в науковий обіг удосконалені поняття “сфера рекреаційного обслуговування”, державне управління сферою рекреаційного обслуговування”;

запропоновано та розкрито сім етапів у структурі процесу форму-вання управлінських рішень у сфері рекреаційного обслуговування;

обгрунтовано концептуальні основи оптимізації структури системи державного управління сферою рекреаційного обслуговування в Автономній Республіці Крим в умовах ринкових відносин, яка являє собою багаторівневу ієрархію, наблизивши суб’єкт управління до об’єкта управління;

удосконалено:

тлумачення поняття “державне управління”, яке, на відміну від існую-чих, конкретизує зміст діяльності органів усіх гілок державної влади через управлінське рішення відносно впливу на суспільство як об’єкт управ-ління;

сукупність принципів державного управління та принципів форму-вання управлінських рішень у сфері рекреаційного обслуговування в АРК, яка враховує умови ринкових відносин (пріоритет державних засад в органі-зації та розвитку сфери рекреаційного обслуговування, співвідношення держав-ної і приватної власності, конфіденційності та відкритості, опори на громадську участь та інформованості, запобігання факторам ризику та профілактики тощо);

механізм формування управлінських рішень у сфері рекреа-цій-ного обслуговування в АРК: у його структурі визначено й конкретизовано кількість і зміст етапів, а також їх зв’язки; механізм відрізняється від існуючих тим, що враховує вплив “моделі поведінки” та особистості керівника, який приймає управлінське рішення;

структуру якостей, специфічних для управлінської діяльності керів-ни-ків органів державного управління сферою рекреаційного обслуговування, яка, на відміну від існуючих, об’єктивізована на підставі складових механізму формування управлінських рішень у системі управління сферою рекреацій-ного обслуговування;

систему контролю процесів функціонування та розвитку сфери рекреаційного обслуговування в АРК, яка відрізняється від існуючих тим, що передбачає дві підсистеми контролю і встановлення організаційним способом зворотного зв’язку, завдяки якому здійснюватиметься функція контролю;

подальшого розвитку набули методичні підходи щодо організаційно-правових форм державного управління, забезпечення гарантій громадян як суб’єктів та об’єктів управління та шляхи вдосконалення державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК.

Практичне значення одержаних результатів для теорії полягає в тому, що наукові узагальнення доведені до рівня конкретних висновків і рекомендацій. Це робить їх придатними для застосування в практиці держав-ного будівництва сучасної України з метою прискорення процесів адміністра-тивного реформування. Основні результати дисертаційного дослідження застосовувалися при підготовці проекту постанови Верховної Ради Авто-ном-ної Республіки Крим “Про основні напрями розвитку санаторно-курортного і туристичного (рекреаційного) комплексу Автономної Респуб-ліки Крим до 2010 року” (акт про реалізацію від 3.11.2003 р. № 08-16/279), при підготовці постанови Кабінету Міністрів України “Програма розвитку Криму як цілорічного загальнодержавного та міжнародного курортно-рекреаційного і туристичного центру” від 29.01.2003 р. № 133 (акти про реалізацію від 4.11.2003 р. та від 20.11.2003 р.), у навчальному процесі Одесь-кого регіональ-ного інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України за фахом “Державне управління” (акт про реалізацію від 1.12.2003 р.), при розробленні та підготовці “Плану перспек-тивного розвитку ЗАТ “Кримтур” на 2003-2005 рр. (акт про реалі-зацію від 4.11.2003 р. № 888/01-р).

Запропоновані в дисертаційній роботі теоретичні положення, висновки й рекомендації також можуть бути використані в навчальному процесі Національної академії державного управління при Президентові України та інших вищих навчальних закладів за програмами підготовки магістрів державного управління, зокрема при розробці або вдосконаленні навчальних курсів з теорії і методології аналізу державної політики, регіональної полі-тики в галузі охорони здоров’я, теорії та історії державного управління.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною науковою роботою автора. Результати одержані безпосередньо дисертантом і відобра-жені в опублікованих ним працях. У дисертації не використовувалися ідеї та розробки, що належать співавторам.

Апробація результатів дисертації була проведена на Першому республіканському конгресі фізіотерапевтів і курортологів “Курорты Крыма в современных социально-экономических условиях” (Євпаторія, 2001); все-україн--ській науковій конференції “Проблеми формування регіональної полі-тики в галузі охорони здоров’я (Одеса, 2001), всеукраїнській науково-прак-тич-ній конференції “Актуальні проблеми державної регіональної політики в умовах проведення адміністративної реформи” (Хмельницький, 2003); міжнародній науково-практичній конференції “Регіональна політика в галузі охорони здоров’я: шляхи формування та реалізація” (Одеса, 2003), семінарах кафедри державного управління і місцевого самоврядування Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії держав-ного управління при Президентові України (2000-2003 рр.).

Результати апробації були схвалені, а тексти наукових доповідей, оприлюднених на конференціях, рекомендовані до опублікування.

Публікації. За темою дисертації автором опубліковано монографію, 24 наукові статті у фахових наукових журналах і збірниках наукових праць, визначених ВАК України.

Структура дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, п’яти розділів, двох додатків. Повний обсяг дисертації – 380 сторінок, з них 336 сторінок основного тексту, 2 таблиці, 21 рисунок, список використаних джерел складається 315 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі сформульовано наукову проблему, обгрунтовано її актуаль-ність; визначено мету й завдання дослідження, об’єкт, предмет і методи дослідження; вказано на зв’язок роботи з науковими напрямами досліджень; розкрито новизну, теоретичну й практичну значущість одержаних результатів та особистий внесок здобувача; ступінь апробації і перелік публікацій за темою дисертаційного дослідження.

У першому розділі – “Аналіз державного управління станом і розвит-ком сфери рекреаційного обслуговування в Автономній Республіці Крим” – на системній основі з використанням методів причинно-наслідкового аналізу проведене дослідження державного управління станом і розвитком сфери рекреаційного обслуговування в Автономній Республіці Крим, яке полягало в дослідженні змісту рекреаційної діяльності, умов розвитку сфери рекреа-ційного обслуговування в АРК, оцінці стану складових сфери рекреа-ційного обслуговування, дослідженні питань організації державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК (перший етап дослі-дження).

У результаті аналізу умов функціонування й розвитку сфери рекреа-ційного обслуговування, які склалися в Україні в період переходу до ринку, і умов, які існували в часи СРСР при командно-адміністративній системі, встановлено: 1) в останні десятиріччя існування СРСР сфера рекреаційного обслуговування фактично набула типових рис галузі народного господарства, але в той період у сфері рекреаційного обслуговування ще не сформувалася структура управління, адекватна складності об’єкта; 2) несвоєчасність створення на початку переходу до ринку державних органів управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК і в Україні в цілому призвела до руйну-вання важливих складових інфраструктури цієї сфери, розпаду соціально орієнтованого внутрішнього туризму, відпливу значних валютних коштів за кордон, а також до послаблення матеріально-технічної бази. Зміни структури органів державного управління сферою рекреаційного обслуго-вування не завжди були обгрунтовані та зумовлені об’єктивними причинами.

На підставі системного підходу з використанням методів спостере-ження, порівняння, історичного і логічного аналізу, причинно-наслідкового та кількісного аналізу проведена оцінка стану сфери рекреаційного обслуго-вування в АРК за такими напрямами: фізико-географічні та кліматичні особливості АРК як рекреаційного регіону України; нормативно-правова база, матеріально-економічна база і наукове та інформаційне забезпечення функціонування та розвитку сфери рекреаційного обслуговування в АРК.

Встановлено, що при переході від командно-адміністративної системи до ринкових відносин в умовах тривалої економічної кризи з’явилася реальна загроза існуванню лікувально-оздоровчого потенціалу АРК внаслідок таких факторів, як негативні природні і природно-антропогенні процеси, що впливають на літогенну основу ландшафту; зсувні та абразійні процеси, що вимагають інженерного захисту; незадовільний стан берегозахисних споруд, який не забезпечує необхідний захист узбережжя.

Через антропогенне забруднення курортно-рекреаційних ресурсів виникають проблеми, для розв’язання яких потрібні великі матеріальні і фінансові ресурси в умовах обмеженого бюджету АРК.

Аналіз комплексної нормативно-правової бази функціонування та розвитку сфери рекреаційного обслуговування в АРК підтвердив, що вона перебуває на стадії тривалого формування. Більше того, законотворчі акти, що приймалися стосовно сфери рекреаційного обслуговування, ще не набули системного характеру і з’являлися, в основному, внаслідок поглиблення кризи у різних складових сфери рекреаційного обслуговування в АРК.

Результати досліджень питань державного управління сферою рекреа-ційного обслуговування в АРК свідчать насамперед про складність умов, у яких створювалися державні органи управління. Це тривала економічна криза в Україні; наявність у складі рекреаційно-туристичного комплексу в АРК майна як різних міністерств і відомств України, так і майна, що де-факто належить іншим державам, але законодавчо це не визначено; поступове руйнування недобудованих об’єктів рекреаційно-туристичного призначення через відсутність фінансування та законодавчу невизначеність щодо їх власника; слабка конкурентоспроможність рекреаційно-туристичного про-дукту на світовому ринку туристичних послуг; лібералізація цін на рекреа-ційно-туристичний продукт; активізація повернення раніше депортованого за часи СРСР населення з числа кримських татар і вірмен; відсутність потрібного наукового та інформаційного забезпечення здійснення державного управління.

Зміни соціально-політичної ситуації та економічних умов в Україні у 1991 р. зумовили необхідність створення нової організаційної структури управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК з урахуванням різних форм власності і розподілу загальносоюзної матеріально-технічної бази рекреації на власність різних відомств і громадських організацій України і власність країн СНД.

При цьому, як показали результати проведеного аналізу, перехід від централізованого планування з використанням відомчого принципу форму-вання рекреаційно-туристичного комплексу Криму до функціонування цього комплексу в умовах ринку і появи різних форм власності відбувся без будь-якого обгрунтування (як науково-теоретичного, так і практичного), а також урахування того, що сфера рекреаційного обслуговування є комплексною щодо створення такого продукту, як рекреаційно-туристичні послуги, до яких належать не тільки організація відпочинку або лікування, а й додаткові послуги, які надаються підприємствами структурних складових цієї сфери: транспортні послуги, послуги зв’язку, торгівлі, громадського харчування, культурно-видовищні заходи тощо.

Така ситуація призвела до ще більшої роз’єднаності дій виробників комплексних рекреаційно-туристичних послуг за відсутності загального координуючого органу управління з боку держави (хоча для цього у 1993 р. в АРК було створено Міністерство курортів і туризму), який був би спроможний здійснювати ефективну державну політику з координації дій та розвитку складових сфери рекреаційного обслуговування в АРК. Цьому перешкоджало, по-перше, те, що до сфери рекреаційного обслуговування відносили лише об’єкти санаторно-курортного і туристичного призначення – санаторії, пансіонати, будинки відпочинку, піонерські табори, туристичні бази, санаторії та профілакторії, діяльність яких розглядалася, в основному, в галузі охорони здоров’я, і тому діяла організаційна структура управління тільки санаторно-курортними і туристичними установами.

По-друге, що в процесі дослідження було виявлено, що на законо-давчому рівні відсутній механізм координації з боку держави діяльності складових сфери рекреаційного обслуговування в АРК в умовах існування різних форм власності санаторно-курортних і туристичних закладів і підприємств на території одного суб’єкта, а також підприємств, що забезпе-чують реалізацію різних аспектів процесу рекреаційного обслуговування.

Аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури, низки нормативно-правових актів з питань державного управління сферою рекреаційного обслуговування дав змогу визначити ситуацію, що склалася в АРК стосовно створення комплексного рекреаційно-туристичного продукту, і перейти до виявлення сукупності протиріч, які перешкоджають здійснювати ефективне державне управління цією сферою в АРК, і визначення наукової проблеми.

Виходячи з розробленості проблеми пріоритетними напрямами дослі-джень державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК в умовах ринкових відносин у вітчизняному науковому середовищі пропо-нується вважати такі: створення й функціонування державного апарату управління сферою рекреаційного обслуговування на цій території в різні історичні періоди: Російської імперії, СРСР та незалежної України; генезис, сучасний стан та перспективи оптимізації державного управління санато-ріями Міністерства оборони України, розміщеними та території АРК; стра-те-гічні напрями розвитку державної політики в галузі санаторно-курортного забезпечення населення України; структура, функції, тенденції розвитку та механізми державного регулювання системи підготовки і підвищення кваліфікації керівників системи санаторно-курортного забезпечення; механіз-ми взаємодії органів управління та санаторно-курортних закладів державної охорони здоров’я України з приватними медичними підприємствами, об’єднаннями та кооперативами; вплив на державне управління сферою рекреаційного обслуговування громадських організацій та об’єднань; наукове обґрунтування співвідношення між чисельністю середнього медичного персоналу та лікарів санаторно-курортних підрозділів як складова державного управління кадровими ресурсами охорони здоров’я України.

У другому розділі – “Теоретико-методологічні засади досліджень державного управління сферою рекреаційного обслуговування в Автономній Республіці Крим” – на основі аналізу вітчизняних і зарубіжних літературних джерел з питань державного управління сферою рекреаційного обслугову-вання висвітлений ступінь наукової розробки теми дисертаційного дослі-дження, здійснена постановка загальної проблеми державного управління і наукової проблеми, окреслені межі дослідження за темою дисертаційної роботи, визначено концепцію та загальну методологію проведення дослідження, досліджений категорійно-понятійний апарат (другий етап дослідження).

Аналіз вітчизняних і зарубіжних літературних джерел стосовно держав-ного управління сферою рекреаційного обслуговування свідчить, що поняття “сфера рекреаційного обслуговування” ще не набуло системного змісту. Окремі з джерел лише частково розкривають його зміст.

Вивчення окремих праць з питань державного управління функціону-ванням сфери рекреаційного обслуговування показало, що питання держав-ного управління сферою рекреаційного обслуговування з наукового погляду в умовах переходу від адміністративно-командної системи з державною формою власності до ринкових відносин з різними формами власності ще не розглядалися.

На підставі результатів системного аналізу функціонування сфери рекреаційного обслуговування та державного управління нею в АРК визна-чено, що в державному управлінні основними є протиріччя: між обсягом фінансування з державного бюджету і бюджету АРК функціонування і розвитку сфери рекреаційного обслуговування і потрібним обсягом інвести-цій для її розвитку відповідно до світових стандартів; між необхідністю забезпечення правових основ формування системи державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК для координування дій власників її складових і відсутністю нормативної бази для інтегрування остан-ніх в єдине ціле стосовно створення рекреаційно-туристичних послуг в АРК; між ціноутворенням на рекреаційно-туристичні послуги і неспро-можністю широких верств працюючого населення України споживати ці послуги внаслідок низького рівня оплати їх праці; між назрілою потребою створення в АРК високоякісного рекреаційно-туристичного продукту для забезпечення конкуренції на світовому ринку рекреаційно-туристичних послуг та інерційністю, пов’язаного з пропонуванням за високу ціну радянських форм відпочинку; між прагненням до централізації управління з боку одного органу державного управління Державної ту-ристич-ної адміністрації – і необхідністю реалізації територіального принципу управ-ління з боку іншого органу державного управління Міністерства курортів і туризму АРК.

Сучасний стан державного управління сферою рекреаційного обслуго-вування в АРК, що характеризується низкою виявлених протиріч, і ступінь висвітлення питань державного управління цією сферою в умовах переходу від адміністративно-командної системи до ринкових відносин у літературних джерелах дав змогу на підставі результатів причинно-наслідкового аналізу виявити комплексну проблему державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК у згаданих умовах і сформулювати проблему наукового обгрунтування здійснення державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК умовах ринкових відносин.

Розв’язання цієї наукової проблеми – багатогранне й складне завдання. Це зумовлене, з одного боку, відсутністю теоретичних розробок переходу від розвинутого соціалізму до ринкових відносин, а з другого – необхідністю підтримки і розвитку сфери рекреаційного обслуговування в АРК і використання рекреаційного потенціалу АРК для відновлення стану здоров’я виробничих сил і створення конкурентоспроможного рекреаційно-туристичного продукту.

Науково-теоретичне обгрунтування розв’язання сформульованої науко-вої проблеми, пов’язане з реалізацією системного принципу управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК в умовах подальшого розвитку ринкових відносин, потребувало розробки спеціальної програми дослідження. Це сприяло послідовному вирішенню цілої низки специфічних завдань щодо дослідження, визначення предмета, об’єкта, меж і методів дослідження, цільової установки, а також етапності дослідження (рис. 1).

Вибрана послідовність дослідження включає два етапи дослі-дження – третій і четвертий (див. рис. 1). Така структуризація забезпе-чувала реалізацію принципу системності, оскільки результати, отримані на кожному з попередніх етапів, ставали логічною основою не лише для наступних етапів, а й для узагальнення одержаних результатів і наукового обгрунтування шляхів досягнення мети дослідження.

Третій етап – обгрунтування на підставі системного підходу організа-ційно-правових форм і процесуальних аспектів державного управління станом і розвитком сфери рекреаційного обслуговування в АРК.

За допомогою комплексного підходу обгрунтована принципова основа здійснення державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, системного підходу і методів теорії організації – структура системи державного управління згаданою сферою в умовах ринкових відносин.

Визначена сукупність гарантій громадян як суб’єктів і об’єктів управління сферою рекреаційного обслуговування на підставі сформованої в Україні нормативно-правової бази.

Здійснено науково-теоретичне обгрунтування процесуальних аспектів управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, пов’язаних з формуванням методичної бази функціонування системи державного управ-лін-ня нею і здійсненням державного управління в умовах ринкових відносин. Результати третього етапу дослідження використані на четвертому (відображені у третьому і четвертому розділах дисертації).

Згідно з програмою дослідження на четвертому етапі обґрунтовані шляхи вдосконалення державного управління сферою рекреаційного обслуго-вування в АРК на інтеграційній і оптимізаційній основі, а також на підставі встановлення зворотного зв’язку з використанням функції контролю за процесами функціонування та розвитку сфери рекреаційного обслуговування в АРК, узагальнено отримані результати.

Результати останнього етапу відображені в п’ятому розділі дисертації.

Аналіз літературних джерел свідчить про неоднозначне трактування в практиці державного управління сферою рекреаційного обслуговування таких термінів категорійно-понятійного апарату, як “рекреаційна діяльність”, “рекреаційні потреби”, “сфера рекреаційного обслуговування”, “державне управління”, “державне управління сферою рекреаційного обслуговування” та ін. Неоднозначне тлумачення низки термінів або його відсутність характерне і для законодавчої бази України.

Рис. 1. Структурно-логічна схема етапності дисертаційного дослідження

 

Урахування даних аналізу визначень наведених вище понять, а також методологічних підходів до їх трактування багатьох дослідників (М.С.Мир-ненко, І.Т.Твердохлібов, В.І.Кривошеєв, І.І.Зорін, 1981; Ю.М.Лобанов, 1982; В.К.Маму-тов, А.І.Амоша, 1992; Г.Райт, 1994; В.І.Мацола, О.О.Бейдик, 1997; В.В.Цвєтков, В.Б.Авер’янов, 1998; В.В.Шмагін, С.К.Харічков, Г.Харріс, К.М.Кац, Н.Р.Нижник, 2000; П.В.Гудзь, Д.В.Ніколаєнко, 2001; О.О.Любі-є-ва, А.Ю.Александрова, Ф.І.Шамхалов, 2002; В.Г.Гуляєв, 2003; М.Б.Біржа-ков, 2003 та ін.) стало підставою для якісного вдосконалення їх теоретичного трактування та розкриття сутності.

Такий підхід дав змогу авторові запропонувати власне тлумачення рекреації як процесу відтворення фізичних, духовних і нервово-психічних сил людини, а рекреаційну діяльність – як діяльність людини у вільний час, що здійснюється з метою задоволення її рекреаційних потреб, спрямовану на відновлення фізичних сил, а також на її багатосторонній розвиток, і харак-теризується порівняно з іншими видами діяльності відносним різноманіттям поведінки людини і її самооцінкою.

З метою визначення співвідношення “рекреація-туризм”, що зумовлено необхідністю коригування соціальної політики держави в умовах ринкових відносин стосовно відтворення трудового потенціалу шляхом формування менш еластичного рекреаційного попиту для широких верств населення з низькими доходами, пропонується визначати туризм як вид рекреації, що здій-снюється шляхом переміщення людей з місця свого постійного про-живання в іншу місцевість або країну у вільний час на період понад 24 го-дини, але не більше від одного року, з метою відпочинку, оздоровлення і лікування, здійснення гостьових, пізнавальних, релігійних або ділових поїздок, а також отримання задоволення, але без заняття оплачуваною роботою, а туристичну діяльність – як підприємницьку діяльність з надання різноманітних туристичних послуг.

Дослідження термінології, пов’язаної з державним управлінням сферою рекреаційного обслуговування, зумовлені необхідністю вироблення рішень з боку державних органів влади стосовно існування і розвитку рекреаційних територій та інфраструктури відпочинку в умовах ринкових відносин. Розуміння державного управління сферою рекреа-ційного обслуговування передбачає наявність тлумачення понять “сфера рек-реа--ційного обслугову-вання” і “державне управління”. Запропоновано визна-чення сфери рекреа-ційного обслуговування як сфери обслуговування, призначеної для надання насамперед рекреаційних, а також інших допоміж-них видів послуг населенню (зв’язок, транспорт, громадське харчування, розваги та ін.). Складовими сфери рекреаційного обслуговування є рек-реаційні ресурси і матеріально-технічна база.

Розкриття сутності поняття “державне управління” з позиції управ-лін-ського рішення як основи управління дало змогу трактувати державне управління як діяльність органів усіх гілок державної влади (законодавчої, виконавчої і судової) з вироблення й реалізації управлінських рішень для здійснення регулюючих, організуючих і координуючих впливів на всі сфери суспільства з метою задоволення потреб його членів.

Виходячи з вищенаведених понять “сфера рекреаційного обслуго-ву-вання” і “державне управління” запропоновано нове базисне поняття “дер-жавне управління сферою рекреаційного обслуговування”, яке виз-начається як діяльність органів усіх гілок державної влади (законодавчої, виконавчої і судової) з вироблення й реалізації управлінських рішень для здійснення регулюючих, організуючих і координуючих впливів на сферу рекреаційного обслуговування з метою реалізації функцій рекреації і задоволення рекреаційних потреб населення.

Отже, аналіз літературних джерел та семантичне дослідження основних дефініцій категорійно-понятійного апарату щодо сфери рекреаційного обслуговування і державного управління нею дали змогу сформулювати і ввести в науковий обіг їх узгоджені тлумачення.

У розділі наголошується на тому, що проблема здоров’я і збереження трудової активності сьогодні посідає одне з перших місць у системі людських цінностей. Зазначене зумовлюється тим, що категорія “здоров’я” більш змістовна, ніж будь-яка інша, і відображає нерозривну єдність природного і соціального в людині, гармонію різноманітних факторів, що становлять її трудовий потенціал. Здоров’я – одна з найважливіших якісних характеристик робочої сили, оскільки воно безпосередньо пов’язане із здатністю людини до трудової діяльності.

Розуміючи важливість рекреаційної діяльності для нашої держави, в якій поступово збільшується чисельність людей пенсійного віку (Україна посідає 11-те місце у світі за часткою населення віком 60 років і більше) і хворих, досліджені з використанням багатопредметного аналізу стан здоров’я виробничих сил в Україні як головний показник працездатності людини і забезпечення країни трудовими ресурсам, його зміни в процесі виробничої діяльності людини, умови підтримки та відновлення в Україні. Підвищення трудового потенціалу безпосередньо пов’язане із зниженням рівня захво-рюваності, інвалідності та смертності населення. Саме у зв’язку з цим стано-вить значний інтерес розгляд впливу економічного аспекту на санаторно-курортне лікування та працездатність населення.

Зазначається, що санаторно-курортне лікування і відпочинок слід розглядати як важливу складову соціальної політики України, спрямовану на зміцнення здоров’я населення.

Виявлено, що наявність потужного рекреаційного потенціалу в Україні не забезпечує автоматичного вирішення питань щодо лікування й оздоров-лення працездатного населення в санаторно-курортних закладах у межах існуючої нормативно-правової бази. Це зумовлено як недостатньою увагою з боку держави до питань лікування та оздоровлення працюючих, так і існуючою економічною ситуацією, яка не забезпечує необхідну плато-спроможність більшої частини працюючого населення України.

Доведено, що на сучасному етапі рекреаційний попит працюючих вкрай еластичний: низькі доходи більш ніж 60% цієї категорії населення не дають йому змоги користуватися рекреаційними послугами через досить високі їх ціни. У зв’язку з цим рекреаційний попит став дуже чутливим до змін цін на такі послуги.

Обґрунтовується, що тривале існування такої ситуації на фоні створення досить дорогого комерційного рекреаційно-туристичного продукту може негативно позначитися на ефективності рекреації в Україні.

У третьому розділі – “Система та організаційно-правові форми дер-жавного управління розвитком сфери рекреаційного обслуговування в Авто-ном-ній Республіці Крим” – обгрунтовуються принципи державного управ-ління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, концептуальні основи оптимізації структури системи державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, організаційно-правові форми державного управління досліджуваною сферою і визначені гарантії громадян як суб’єктів та об’єктів управління сферою рекреаційного обслуговування.

Виходячи з того, що рівень теоретичного осмислення категорії “прин-ципи державного управління” не досяг ступеня деталізації, при якому теоретичні засади є провідними у вирішенні прикладних завдань сфери рекреаційного обслу-говування в АРК, дослі-дже-но і уточнено зміст цього поняття з ураху-ванням результатів попе-ред-ніх досліджень (Г.Кунц, С.О’Доннел, 1981; Г.В.Ата-ман-чук, Н.Р.Нижник, 1997; О.О.Беляєв, Е.М.Коротков, 2000; Б.З.Мильнер, М.І.Кабушкін, 2002 та ін.).

У результаті комплексного дослідження в розділі обґрунтовані прин-ципи державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, до яких з урахуванням уже відомих у державному управлінні віднесені: пріо-ритетність охорони життя і здоров’я людини, державних засад в організації та роз-витку сфери рекреаційного обслуговування та гарантій прав громадян на отри-мання послуг у цій сфері; забезпечення сприятливих умов для відпо-чин-ку та оздоровлення громадян; оптимальність співвідношення державної і при-ват-ної власності у сфері рекреаційного обслуговування; опори на громадську участь; територіальності; інформованості; відкритості; конфіденційності; корис-ності; запобігання факторам ризику та профілактики; сприяння само-допомозі.

Доведено, що при оптимізації структури системи державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК слід виходити з того, що вона неоднорідна, оскільки визначає спільне функціонування різнорідних взаємопов’язаних взаємодіючих елементів (органи управління різних гілок влади, установ різних форм власності), що створює якісно нові властивості цілого, що не належить до суми властивостей елементів. Тому в дисертації запропонована така структура системи державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, яка б забезпечила її розвиток з урахуванням інтересів усіх учасників виробництва рекреаційно-туристичних послуг та об’єктивних економічних законів.

Структура системи державного управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК являє собою багаторівневу ієрархію: 1-й рівень – Президент, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, міністерства і відомства державного рівня; 2-й рівень – Верховна Рада АРК, Рада міністрів АРК та Представник Президента в АРК; 3-й рівень – міністерства АРК; 4-й рівень – органи управління міст та районів АРК; 5-й рівень – санаторно-курортні, туристичні та інші заклади і підприємства різних форм власності, що беруть безпосередню участь у створенні рекреаційно-туристичного продукту. Вихо-дячи з визначених принципів державного управління досліджуваною сферою запропоновано скоротити кількість рівнів, наблизивши суб’єкт управління до об’єкта управління. Це пояснюється тим, що систему рекреаційно-туристичного комплексу в умовах ринкових відносин доцільно розглядати як єдину інтегровану систему через взаємодоповнюючі частини рекреації і туризму.

Введення нового поняття “сфера рекреаційного обслуговування” зумовило дослідження в дисертації не тільки структури системи управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК, а й організаційно-правових форм державного управління останньою. Результати дослідження дали змогу обгрунтувати доцільність виділення в правовому статусі органів державної влади, що здійснюють державне управління сферою рекреаційного обслу-го-ву-вання в АРК, три головні блоки: цільовий – юридично закріплені цілі, зав-дан-ня та функції; структурно-організаційний – компонент правового статусу; компетенційний – сукупність владних повноважень відносно певних пред-метів управління. Наявність цих блоків забезпечує формування ефективної системи державного управління сферою рекреаційного обслуговування.

Наведені результати дослідження статусу місцевих державних адміні-страцій та органів місцевого самоврядування, державних, комунальних, приват-них підприємств, акціонерних товариств та інших організаційних форм. З метою усунення паралелізму, дублювання, неузгодженості в їх повно-важеннях щодо сфери рекреаційного обслуговування в АРК запро-поновано визначити та закріпити правовий статус органів державної влади стосовно управління сферою, розробити та запровадити механізми взаємо-відносин органів влади з лікувально-профілактичними закладами різних форм господарювання в АРК.

Наголошується на тому, що для забезпечення якісного середовища перебування на курортах Криму і санітарно-гігієнічних умов на рівні міжнародних стандартів необхідно дбати про збереження ресурсів при-родного заповідного фонду Криму, заклавши в Гірському Криму природний націо-нальний парк, відтворити природне середовище на 60% території Кри-му, організувати загальнокримську систему контролю якості повітря і вияв-лен-ня забруднень, розробити економічно обґрунтовану концепцію стійкого розвитку енергетики тощо.

Відомо, що створення рекреаційно-туристичного продукту пов’язано з його безпосереднім споживанням громадянами, насамперед нашої країни. Тому до функцій державного управління сферою рекреаційного обслугову-ван-ня в АРК належать не тільки питання координації і регулювання ство-рен-ня комплексного рекреаційно-туристичного продукту в умовах ринкових відно-син, а й забезпечення гарантій громадян як суб’єктів і об’єктів управління сферою рекреаційного обслуговування в АРК.

Дослідженням установлено, що гарантійні механізми щодо виконання зобов’язань санаторно-курортними підрозділами перед відпочиваючими мають включати: норму про право громадянина на отримання медичних послуг, що за обсягом і якістю відповідатимуть умовам договірних зобов’язань між медичною установою та громадянином; правовідношення, яке виникає на основі цієї норми; право громадянина вимагати від медичної установи – іншої сторони договору – обов’язкового медичного забезпечення, тобто належного виконання


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗОБРАЖЕННЯ АВТОМАТІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ВИЗНАЧАЛЬНИХ СПІВВІДНОШЕНЬ ЇХ ПОВЕДІНКИ - Автореферат - 17 Стр.
європейські механізми боротьби із торгівлею людьми - Автореферат - 28 Стр.
ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕРЕКЛАДАЧІВ - Автореферат - 27 Стр.
КЛІНІКО-МЕТАБОЛІЧНІ МАРКЕРИ ПРОГНОЗУВАННЯ ПЕРЕБІГУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОТИЗАПАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ НЕГОСПІТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Автореферат - 28 Стр.
МОЖЛИВОСТІ ХОЛТЕРIВСЬКОГО МОНIТОРУВАННЯ ЕЛЕКТРОКАРДIОГРАМИ ТА АНАЛIЗ ВАРIАБЕЛЬНОСТI РИТМУ СЕРЦЯ У ДІТЕЙ З ВЕГЕТАТИВНИМИ ДИСФУНКЦІЯМИ - Автореферат - 39 Стр.
РЕГУЛЯТИВНА РОЛЬ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.
Формування і регулювання ринку праці сфери фінансових послуг в Україні - Автореферат - 29 Стр.