У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СПІВАКОВСЬКИЙ СЕРГІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Співаковський Сергій Володимирович

УДК 339.138:338.46(048)

Маркетингове забезпечення ПОСЛУГ міжнародного експедирування В Україні

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація

і управління підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Європейському університеті (м. Київ)

Науковий керівник– | кандидат економічних наук

Каніщенко Олена Леонідівна,

докторант кафедри міжнародної економіки Національного університету ім. Тараса Шевченка, м. Київ

Офіційні опоненти– | доктор економічних наук

Онищенко Володимир Пилипович,

завідуючий кафедрою міжнародного менеджменту та маркетингу Української академії зовнішньої торгівлі, м. Київ–

кандидат економічних наук

Пилипчук Володимир Петрович,

доцент кафедри маркетингу

Київського національного економічного університету, м. Київ

Провідна установа– | Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань Європейської інтеграції України, відділ проблем економічної стратегії, прогнозування та регулювання економіки

Захист відбудеться 25 лютого 2005 р. о _14___ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.063.01 Європейського університету за адресою: 03115, м. Київ, бульвар академіка Вернадського, 16-в.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Європейського університету.

Автореферат розіслано 21 січня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.П. Луцій

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність роботи. Тенденції розвитку світової економіки свідчать про зростання важливості сфери послуг та збільшення обсягів послуг на міжнародних ринках. З розвитком ринкових відносин та, відповідно, посиленням конкуренції на товарних ринках в Україні підприємства відчувають необхідність залучати та утримувати клієнтів за рахунок надання більш якісних послуг. Входження України в систему світових економічних зв'язків призвело до нових умов функціонування ринку, зокрема, в сфері послуг міжнародного експедирування. Міжнародне експедирування являє собою організацію перевезень вантажів і як складова частина зовнішньоекономічної діяльності України має свої характерні ознаки, обумовлені специфікою ринкових процесів, та потребує відповідного маркетингового забезпечення.

Сфера послуг міжнародного експедирування (МЕ) активно розвивається на українському ринку та потребує детального вивчення і аналізу. Відповідно до даних Міжнародної федерації експедиторських асоціацій, сьогодні у світі понад 75% усіх зовнішньоторговельних перевезень здійснюється за участю міжнародних експедиторів.

Діяльність українських підприємств на ринку транспортно-експедиторських послуг (ТЕП) в багатьох випадках характеризується недостатнім застосуванням або неефективністю їхнього маркетингового забезпечення. Конкретними управлінськими проблемами при цьому є: 1) недосконалість стратегічного та тактичного управління транспортно-експедиторською діяльністю в країні; 2) дуже низький рівень застосування інструментів маркетингу та 3) неузгоджене застосування маркетингових інструментів і логістичних принципів у процесі діяльності на ринку транспортно-експедиторських послуг.

Серед основних факторів, що впливають на розвиток маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування в Україні, можна виділити наступні.

По-перше, залишкові явища колишніх методів управління як на державному рівні, так і на рівні окремих компаній, а також недостатній досвід маркетингової діяльності.

По-друге, особливості становлення та розвитку ринку транспортно-експедиторських послуг в умовах перехідної економіки України.

По-третє, стан розвитку транспортної інфраструктури та рівень використання новітніх технологій, необхідних для забезпечення якісних послуг міжнародного експедирування, є недостатнім порівняно з розвиненими країнами. Це змушує зарубіжних вантажовласників перевозити транзитні вантажі в об’їзд України.

По-четверте, українські компанії – учасники міжнародної торгівлі – приділяють недостатньо уваги питанню організації перевезення (доставки) товару, що є важливим аспектом в комплексі обслуговування клієнта.

Зазначені фактори призводять до того, що посилення процесу інтернаціоналізації та інтеграції українського ринку до європейського та світового супроводжується втратою українськими транспортно-експедиторськими компаніями конкурентних позицій на користь зарубіжних компаній, які мають більший досвід використання інструментів маркетингу в своїй діяльності. Це підтверджує необхідність проведення глибоких маркетингових досліджень ринку транспортно-експедиторських послуг в Україні та розробки практичних рекомендацій щодо впровадження в діяльність транспортно-експедиторських підприємств ефективних ринково-орієнтованих методів роботи.

Аналіз наукових джерел з даної тематики свідчить, що питання управління маркетинговою діяльністю підприємств відображені у роботах таких зарубіжних та вітчизняних авторів: Б. Вейтса, Д. Далримпла, С. Джейна, Ф. Котлера, М. Макдональда, Дж. Парсонса, М. Портера, І. Ансоффа, Ж. Ламбена, Р. Макгарра, С. Педерсонса, Дж. Траута, О. Азарян, А. Войчака, О. Каніщенко, В. Онищенка, А. Старостіної, Т. Циганкової. Питанням транспортної логістики та міжнародного експедирування присвячені роботи П. Джонса, О. Нейла, Я. Рамберга, Г. Бабушкіна, О. Борисова, А. Воркута, А. Висоцького, В. Губенка, Л. Гурч, В. Канарчука, І. Карбановіча, О. Коцюка, Є. Крикавського, Г. Легенького, І. Морозової, О. Петрашевського, К. Плужнікова, Л. Соколова, Ю. Цвєтова та інших. Проте існує дефіцит наукових та методичних розробок, в яких проведені дослідження послуги міжнародного експедирування в умовах формування ринку, розкрито взаємозв'язок і взаємодію цієї послуги із суміжними видами господарської діяльності та її маркетингове забезпечення, що необхідно для управління конкурентноспроможними вантажними перевезеннями. Такий стан вимагає окремого вивчення питання маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування, що і зумовило вибір теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з планами наукових досліджень Європейського університету, зокрема, виконувалася відповідно до теми “Теоретичні основи і методи організації маркетингової діяльності з ефективного використання потенціалу соціально-економічних систем” (номер державної реєстрації №0101U007349).

Мета та задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи – розробити теоретико-методичні засади та практичні рекомендації щодо організації маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування в Україні.

Для досягнення мети в процесі дослідження поставлено такі задачі:

- визначити економічну природу послуги міжнародного експедирування як об’єкту купівлі – продажу та обґрунтувати сутність мультимодальних перевезень;

-

розкрити принципи управління діяльністю міжнародних експедиторів в умовах ринкової глобалізації;

-

проаналізувати теоретичні розробки і практичний досвід організації маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування;

- виявити чинники, що впливають на розвиток в Україні послуг міжнародного експедирування, розкрити їх національну специфіку та виділити проблеми і тенденції на цьому ринку;

-

визначити детермінанти маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування;

-

обґрунтувати параметри якості послуги міжнародного експедирування, що формують її споживчу цінність;

-

розробити методичні підходи до формування маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування;

-

запропонувати практичні рекомендації щодо підвищення ефективності надання послуг міжнародного експедирування за рахунок впровадження маркетингових інструментів.

Об'єктом дослідження є процеси функціонування маркетингових складових діяльності підприємств, що працюють на українському ринку послуг міжнародного експедирування.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та практичні аспекти організації маркетингового забезпечення діяльності суб’єктів ринку послуг міжнародного експедирування в Україні.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження стали фундаментальні положення менеджменту, маркетингу та міжнародної економіки, що знайшли відображення в працях провідних вітчизняних і зарубіжних фахівців з проблем функціонування ринкової економіки та розвитку маркетингу; законодавчі та нормативно-правові акти, що регулюють сферу послуг міжнародного експедирування.

При дослідженні практичного досвіду та процесу маркетингової діяльності українських підприємств використовувались наукові методи системного підходу, спостереження, аналізу та синтезу. При проведенні досліджень у процесі збору первинної інформації використано методи експертних оцінок, інтерв’ю, фокус-груп, метод Дельфі. У процесі аналізу маркетингової інформації основними були методи математичної статистики, кореляційно-регресійний аналіз. У процесі розробки методичних підходів до організації взаємодії транспортно-експедиторських підприємств з іншими суб’єктами ринку застосовано методи математичного моделювання, теорії управління та оптимізації систем, параметричних оцінок, порівняльний аналіз.

Для програмної реалізації методів, запропонованих у дисертації, використано пакети прикладних програм EXCEL 2000 та SPSS 11.5 (для аналізу результатів дослідження).

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці нових науково обґрунтованих положень щодо організації маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування в Україні. Найбільш суттєві теоретичні та практичні результати, що визначають особистий внесок дисертанта та наукову новизну дисертації, такі:

вперше:

-

визначено та систематизовано чинники, що впливають на розвиток в Україні послуг міжнародного експедирування з урахуванням національної специфіки ринку цих послуг; розкрито принципи управління діяльністю міжнародних експедиторів в умовах ринкової глобалізації, які передбачають систематизоване використання маркетингових методів та інструментів;

-

обґрунтовано параметри якості послуги міжнародного експедирування та їх значущість в залежності від приналежності замовників послуг міжнародного експедирування до окремих сегментів ринку;

удосконалено:

-

підходи до стратегічного та тактичного планування роботи транспортно-експедиторських компаній для зміцнення їхніх конкурентних позицій у ринковому середовищі, що швидко змінюється; запропоновано маркетингово-логістичну схему забезпечення послуг міжнародного експедирування, яка на відміну від існуючих поєднує застосування маркетингових підходів та логістичних принципів;

-

методичні підходи до підвищення якості послуг міжнародного експедирування при мультимодальних перевезеннях, які на відміну від існуючих враховують фактори впливу на ефективність взаємодії між суб’єктами ринку транспортно-експедиторських послуг;

дістали подальшого розвитку:

-

визначення особливостей міжнародного експедирування як комплексної послуги, за допомогою якої реалізуються економічні інтереси суб’єктів ринку; визначено особливості ринку транспортно-експедиторських послуг, які висувають додаткові вимоги до маркетингового забезпечення цих послуг, а також встановлено місце послуг міжнародного експедирування у сучасній системі ринкових відносин;

-

дослідження сучасних тенденцій на ринку транспортно-експедиторських послуг в Україні; виявлено чинники, що впливають на розвиток в Україні послуг міжнародного експедирування; визначено детермінанти маркетингового забезпечення діяльності транспортно-експедиторських компаній, які дають їм можливість удосконалити маркетингову діяльність.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці методичних та впровадженні практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності функціонування компаній, що надають послуги міжнародного експедирування, а також визначенні шляхів подолання проблем функціонування підприємств на ринку транспортно-експедиторських послуг у сучасних умовах.

Тематика дисертаційного дослідження відповідає тематиці науково-дослідних робіт Міністерства транспорту України за програмою створення та функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів в Україні. Результати досліджень, проведених автором, знайшли своє застосування при виконанні завдань п. Програми "Організація і технологія роботи транспортних систем (оптимізація транспортних процесів)"; при розробці логістичної системи перевезень у міжнародному сполученні міжнародними транспортними коридорами України (п. .3 Програми) використано положення та структуру запропонованої автором в дисертаційній роботі маркетингово-логістичної схеми організації послуг міжнародного експедирування.

Матеріали досліджень було використано при розробці методичного видання "Нормативні матеріали з транспортно-експедиторської діяльності", що складає правову основу діяльності міжнародних експедиторів в Україні. Методичні розробки дослідження застосовано при підготовці навчальної програми для курсів підвищення кваліфікації міжнародних експедиторів при Асоціації міжнародних експедиторів України.

Результати дисертаційної роботи застосовуються на вітчизняних підприємствах, що надають послуги міжнародного експедирування. Впровадження розроблених автором методичних підходів до застосування елементів маркетингового забезпечення надало можливість транспортно-експедиторській компанії "ІТС" удосконалити систему організації міжнародних мультимодальних перевезень і залучити нових клієнтів, що дозволило покращити конкурентні позиції компанії на ринку (довідка від 26.04.2004 р. №00/04265).

Впровадження методичних розробок щодо маркетингового забезпечення, запропонованих автором, дозволило транспортно-експедиторській компанії "Трансполіс" збільшити обсяг замовлень на експедирування вантажів у 2,5 рази протягом року та спростити систему фінансових взаєморозрахунків, що призвело до збільшення показників доходу у 2,9 рази протягом року (довідка від 13.10.04 р. №409). Одержані автором результати сприятимуть становленню нових принципів та підходів до управління маркетинговою діяльністю підприємств, що надають послуги міжнародного експедирування в Україні.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійною роботою. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані безпосередньо автором. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї та положення, що становлять індивідуальний внесок автора. Усі основні положення знайшли своє відображення в друкованих роботах.

Апробація результатів роботи. Основні результати досліджень було висвітлено на методичних семінарах кафедри промислового маркетингу НТУУ "КПІ", Всесвітньому конгресі Міжнародної федерації експедиторських асоціацій (Роттердам, 2000 р.), науково-практичних конференціях: "Чинники ефективності менеджменту в Україні та світі" НТУУ "КПІ" (Київ, 2000 р.), ІІ Міжнародна конференція "Стратегічний маркетинг та інноваційний менеджмент: теорія та практика, проблеми підготовки фахівців" (Київ, 2000 р.), ІІ, ІІІ, V і VІ Міжнародні науково-практичні конференції "Ринок послуг комплексних транспортних систем і прикладні проблеми логістики" (Київ, 2000 р., Київ, 2001 р., Київ,  р., Київ, 2004 р.), XXX щорічна конференція Асоціації колегіальних викладачів маркетингу (Хьюстон, 2003 р.), Конференція Асоціації менеджменту та маркетингу (Чикаго, 2003 р.), Всеукраїнська науково-практична конференція “Актуальні питання розвитку підприємництва, менеджменту та маркетингу в умовах трансформації економіки України” (Луцьк, 2004 р.).

Публікації. Основні результати дисертації знайшли своє відображення у 13 наукових працях загальним обсягом 6,8 др. арк.., в тому числі опубліковані у фахових виданнях – 7 наукових праць загальним обсягом 3,2 др. арк.

Обсяг та структура роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків та переліку використаних джерел із 151 найменування, 5 додатків, містить 19 таблиць та 13 рисунків. Основний зміст роботи викладено на 174 сторінках друкованого тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та задачі дослідження, розкрито наукову новизну і практичну значимість отриманих результатів.

У першому розділі "Теоретичні основи аналізу маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування" визначено місце послуг міжнародного експедирування в системі ринкових відносин та проведено аналіз особливостей маркетингового забезпечення цих послуг.

Відповідно до положень Міжнародної організації зі стандартизації ISO будь-яка послуга являє собою, по-перше, процес і, по-друге, результат процесу, пов'язаного з обміном цінностей, спрямованих на задоволення потреб, який не зводиться до передачі прав власності на матеріальний продукт. У зв’язку з посиленням конкуренції на товарних ринках споживачі сприймають послугу організації перевезення (доставки), як не менш важливу, ніж інші атрибути товару, такі як якість, ціна, дизайн та технічна допомога.

Для визначення рівня можливостей маркетингового забезпечення послуги МЕ в роботі виділено наступні властивості цієї послуги:*

послуга не існує до моменту її надання та характеризується невідчутністю, що робить неможливим її попереднє тестування та ускладнює її оцінку споживачем; *

надання послуги, як правило, складається з комплексу більш дрібних операцій, що формують її споживчу цінність;*

замовник послуги практично не бере участі в процесі її здійснення;*

здійснення послуги часто супроводжується зміною замовником послуги права власності на об’єкт послуги (товар, що експедирується);*

послуга має споживчу цінність лише у визначений час на конкретному напрямку перевезення, що значно обмежує можливості її заміщення на ринку;*

послуга характеризується складністю її пристосованості до змін та коливань попиту.

Перелічені властивості послуг висувають на одне з перших місць питання підвищення їхньої матеріальності. Автором пропонується вирішувати це шляхом акцентування уваги замовника послуги на її матеріальних атрибутах, які можуть бути визначені та запропоновані клієнту, зокрема: технічні засоби, технології, кваліфікація персоналу та юридичне підкріплення послуги.

В дисертації дістали подальшого розвитку підходи до розгляду послуги міжнародного експедирування. Автором запропоновано її визначення як організація міжнародних перевезень вантажів та забезпечення взаємодії суб'єктів ринку транспортно-експедиторських послуг. В системі ринкових відносин міжнародний експедитор посідає важливе місце, пов’язуючи економічні інтереси виробника і покупця товарів щодо якісної доставки. Діяльність експедиторів базується на принципах логістики, тобто забезпечення економічної і раціональної доставки товару заданої якості у необхідній кількості у гарантовані терміни в певне місце для окремої особи з найкращими витратами.

Виявлено та проаналізовано особливості ринку транспортно-експедиторських послуг, які висувають додаткові вимоги до маркетингового забезпечення цих послуг та потребують особливих підходів до проведення досліджень, моніторингу ринку, його сканування, визначення методів впливу на ринок.

По-перше, ринок, що розглядається, відноситься до промислового ринку, на якому клієнти не є кінцевими споживачами продукції. Попит на даному ринку є вторинним і залежить від стану виробничих галузей економіки та характеру зовнішньоекономічних зв’язків країни.

По-друге, міжнародне експедирування передбачає організацію перевезення вантажів територіями декількох країн. Відповідно, при цьому виникають додаткові питання, зокрема, дії правових норм, ринкових умов, що відрізняються в різних країнах, проблеми перетину кордонів, а також забезпечення спрощення фінансових взаєморозрахунків між суб'єктами ринку.

По-третє, послуга міжнародного експедирування є комплексною послугою та включає ряд операцій, зокрема: технічні і консультативні послуги, здійснення необхідних попередніх узгоджень і одержання дозволів на пересування вантажу, здійснення складських, пакувальних, вантажно-розвантажувальних робіт, оформлення, розсилання й одержання товаросупроводжувальної і транспортної документації, страхування, стягування необхідних платежів і здійснення розрахунків з учасниками транспортного процесу, а також інші дії, пов’язані з виконанням зобов’язань експедитора.

На основі аналізу природи послуги міжнародного експедирування з позиції створення її споживчої цінності було виділено точкове обслуговування вантажоперевезень та лінійне переміщення вантажу як дві основні складові послуги міжнародного експедирування, які включають певні операції. Це дозволяє на якісно новому рівні проводити оцінку можливостей застосування відповідних інструментів маркетингу при здійсненні кожної складової послуги (рис. ).

- сфера діяльності міжнародного експедитора

Рис. 1. Послуга міжнародного експедирування в системі доставки товару

З метою підвищення ефективності надання послуг міжнародного експедирування розглянуто питання оцінки якості цих послуг. Відповідно до стандартів ISO якість послуги визначається як “сукупність властивостей і характеристик послуги, що надають їй спроможність задовольняти обумовлені та передбачувані потреби”. Серед основних характеристик, що визначають якість послуги міжнародного експедирування, фахівцями виділяються: швидкість, регулярність постачань, цілість вантажів під час експедирування, ліквідацію зайвих операцій, час циклу “замовлення – доставка”, надійність товарних запасів, стабільність обслуговування, організаційні аспекти обслуговування споживачів, використання новітніх інформаційних технологій.

Для більш детального розгляду можливостей впровадження маркетингового забезпечення зроблено аналіз наукових джерел щодо базових аспектів діяльності транспортно-експедиторських компаній, таких як: пакет послуг клієнта, логістичний менеджмент, підрядна логістика, координація матеріальних та інформаційних потоків, міжнародні логістичні системи. Проаналізовано можливості використання мультимодальних вантажних перевезень, які представляють собою переміщення вантажів щонайменше двома видами транспорту (наприклад, морським та залізничним) за допомогою стандартизованих систем, за єдиним договором між замовником послуг та транспортно-експедиторською компанією.

Розглянуто та простежено взаємодію між елементами комплексу маркетингу при наданні послуг міжнародного експедирування, зокрема такими, як: продукт, збут, ціна, просування, люди, процес та простір. Для формування ефективного маркетингового забезпечення послуги міжнародного експедирування необхідна організація діяльності, яка дає можливість надання послуги, що максимально задовольняє потребам споживача, та мінімізації сумарних витрат на надання цієї послуги. В зазначених загальних цілях транспортно-експедиторськими компаніями встановлюються більш детальні завдання, основою яких є системний підхід до управлінської діяльності з чітко поставленими цілями та деталізованою сукупністю заходів, спрямованих на їх досягнення.

У другому розділі “Визначення елементів маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування в Україні” проведено аналіз факторів маркетингового середовища ринку транспортно-експедиторських послуг в Україні, визначено наявні та потенційні елементи маркетингового забезпечення на цьому ринку.

Маркетингове забезпечення послуг, що надаються на певному ринку, розглядається дисертантом як системне використання маркетингових методів та інструментів, основними з яких є аналіз маркетингових можливостей, маркетингові дослідження, сегментація, вибір цільових ринків, розробка маркетингових стратегій та маркетингових програм, організація, здійснення та контроль маркетингових заходів.

На основі аналізу особливостей ринку ТЕП автором виявлено детермінанти маркетингового забезпечення діяльності транспортно-експедиторської компанії, які дають їй можливість систематизувати та удосконалити маркетингову діяльність та включають: інформаційні потоки, матеріальні потоки, внутрішні та зовнішні можливості компанії (рис. ).

Рис. . Детермінанти маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування

В роботі проведено аналіз маркетингового середовища, в якому функціонують підприємства, що надають послуги міжнародного експедирування. Серед основних факторів макросередовища досліджено: політико-правові фактори в сфері послуг міжнародного експедирування, економічні, екологічні, технологічні, науково-технічні фактори та фізичне середовище (інфраструктуру) ринку. При аналізі мікросередовища ринку визначено суб’єкти ринку, з якими взаємодіє транспортно-експедиторська компанія. До них відносяться: замовники послуг міжнародного експедирування (імпортери й експортери), постачальники послуг міжнародного експедирування, транспортні організації, власники транспортної інфраструктури, власники транспортних засобів, партнери та субпідрядники експедиторських компаній, регулюючі та контролюючі державні органи, контактні аудиторії.

З метою визначення обмежень у реалізації маркетингового забезпечення послуг МЕ в Україні проаналізовано досвід застосування інструментів маркетингу українськими транспортно-експедиторськими підприємствами у порівнянні з підприємствами в економічно розвинутих країнах та виявлено наступні чинники: недосконале нормативно-правове забезпечення, що регулює транспортно-експредиторську діяльність, нерозвинена ринкова інфраструктура, нездорова конкуренція, неефективна організація управління міжнародними вантажними перевезеннями.

Виявлено та проаналізовано сучасні тенденції розвитку ринку транспортно-експедиторських послуг, зокрема: поширення застосування новітніх інформаційних технологій та безпаперового документообігу; зменшення ролі цінової конкуренції і підвищення ролі конкуренції за якістю послуг та сервісу, посилення значимості комплексності послуг; збільшення важливості взаємодії компанії та встановлення тривалих партнерських відносин при наданні послуг; загострення конкуренції та посилення спеціалізації транспортно-експедиторських компаній, зокрема:

- за видами транспорту, якими здійснюються перевезення. Обґрунтовано, що останнім часом мультимодальні перевезення стають все більш серйозним чинником конкурентної боротьби за ринки вантажних перевезень. Транспортно-експедиторські компанії посилюють свої конкурентні позиції при здійсненні мультимодальних перевезень за рахунок застосовування елементів маркетингового забезпечення, врахування потреб споживачів, визначення ефективних стратегій просування та збуту, методів стимулювання;

- за географією перевезень, у зв’язку з відмінностями при здійсненні послуги в різних регіонах, в яких працює транспортно-експедиторська компанія, та налагодженістю організації послуги за окремими напрямками експедирування;

- за функціями, які компанії можуть здійснювати. Дослідження показують, що одним з основних засобів конкурентної боротьби на ринку послуг міжнародного експедирування є перетворення експедитора в логістичного оператора, який поєднує в собі організатора послуг доставки “від дверей до дверей”.

За допомогою експертних інтерв’ю було розроблено гіпотези сегментації ринку ТЕП, а також виявлено параметри якості послуги МЕ, що формують її споживчу цінність. В результаті опитувань замовників послуги МЕ та статистичної обробки отриманої інформації було:

- оцінено значимість параметрів якості послуги, що є найбільш впливовими при формуванні її споживчої цінності, зокрема: комплексність послуги, умови взаєморозрахунків, об’єктивність цін та інформування замовника про витрати на здійснення послуги;

- виявлено значущі критерії сегментації споживачів, зокрема: вид діяльності, національна приналежність та наявність права власності на вантажі, що експедируються;

- виявлено значущість окремих параметрів якості послуги залежно від характеристик замовників послуги. В табл. показано середні величини значимості параметрів якості послуги для замовників послуг та відхилення цих величин в залежності від характеристик замовника послуги.

Таблиця 1

Значимість параметрів якості послуги залежно від характеристик замовників

Параметри якості послуги |

Реакція на запит | Час доставки | Комплексність послуги | Умови взаєморозрахунків | Умови доставки (Інкотермз) | Умови страхування | Інформування щодо стану операцій | Об’єктивність цін та інформування про витрати | Якість тарування та умови перевезення | Можливість вибору способу доставки

Середня величина значимості параметра | 7,03 | 5,99 | 7,93 | 9,04 | 7,24 | 8,50 | 5,60 | 9,34 | 7,78 | 5,61

Характеристики замовника послуги | Вид діяльності |

Виробнич.– | - 0,55 | + 0,40 | - 0,20 | + 0,45 | - 0,33 | + 0,24–– | - 0,62

Невиробнич.– |

+0,47 | - 0,33 | + 0,17 | - 0,37 | + 0,28 | - 0,20–– | + 0,52

Власник |

Українськ. | - 0,35 | - 0,45 | + 0,47–– | + 0,68 | + 0,15– | - 0,24 | - 0,17

Зарубіжн. |

+ 0,36 | +0,46 | - 0,48–– | - 0,69 | - 0,15– | + 0,25 | + 0,17

Географія перевезень |

СНД,Європа,

Близький Схід––––– | - 0,21– | + 0,16 | + 0,38–

За межами––––– |

+ 0,18– | - 0,13 | - 0,32–

Різноманіт-ність типів вантажів | Єдиний тип | + 0,09– | + 0,10– | + 0,04–– | + 0,08– | - 0,15

Різні типи |

- 0,40– | - 0,39– | - 0,17–– | - 0,30– | + 0,56

Розмір під-приємства |

Мале,середнє –– | + 0,11 | + 0,10– | - 0,08 | - 0,13– | - 0,10–

Велике–– |

- 0,38 | - 0,35– | + 0,27 | + 0,47– | + 0,35–

Наявність права власності на вантаж | Має– | - 0,28 | + 0,09 | + 0,20 | + 0,16– | - 0,30 | + 0,19– | - 0,28

Не має– |

+0,60 | - 0,19 | - 0,43 | - 0,34– | + 0,64 | - 0,40– | + 0,61

Тривалість співпраці |

Менше 6 міс. | + 0,29– | + 0,11 | + 0,47––– | + 0,12– | + 0,10

Понад 6 міс. |

- 0,71– | - 0,27 | - 1,17––– | - 0,29– | - 0,24

Наведені результати дозволяють виявляти важливість окремих параметрів якості послуги, які формують її споживчу цінність, як для нових, так і для вже існуючих клієнтів транспортно-експедиторської компанії. Множина значень таких оцінених параметрів створює вектор параметрів якості послуги МЕ (), який можна представити у вигляді:

= {qj} = { qjсер + kj }, (2.1)

де {qi} – множина значень параметрів якості послуги;

j – номер параметру якості;

qjсер – середнє значення важливості j-го параметру якості;

pkj – поправочний коефіцієнт для k-ої характеристики замовника для j-го параметра якості;

k – номер характеристики замовника послуги, що розглядається;

K – кількість характеристик замовника послуги, що розглядається.

З таблиці видно, що найбільш впливовими параметрами якості послуги МЕ є умови взаєморозрахунків за здійснення послуги, комплексність послуги та об’єктивність цін за послугу, а найбільш вагомими характеристиками замовників послуг, що впливають на їхні вимоги до послуг, є вид діяльності підприємства-замовника, його національна приналежність та наявність права власності на вантаж при здійсненні послуги.

Впровадження елементів маркетингового забезпечення в транспортно-експедиторську діяльність пропонується проводити через надання клієнтові вигод, що дає послуга міжнародного експедирування, за рахунок обґрунтування саме тих параметрів якості послуги, які найбільше цікавлять замовників послуг та формують її споживчу цінність.

У третьому розділі “Впровадження маркетингового забезпечення в діяльність транспортно-експедиторських компаній“ розроблено підходи до впровадження маркетингового забезпечення в транспортно-експедиторську діяльність українських підприємств, що надають послуги міжнародного експедирування.

Запропоновано маркетингово-логістичну схему забезпечення послуг МЕ, в якій деталізовано зміст кожного з етапів маркетингового забезпечення в діяльності транспортно-експедиторської компанії (рис. ).

ЕТАПИ МАРКЕТИНГОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ | ЛОГІСТИЧНІ ЗАХОДИ

Рис. . Маркетингово-логістична схема забезпечення послуг міжнародного експедирування

Запропоновано методичні підходи до організації взаємодії транспортно-експедиторських підприємств при мультимодальних перевезеннях, які включають процедури оцінки привабливості партнерів за відповідними параметрами, вибору серед суб’єктів ринку партнерів для горизонтальної та вертикальної інтеграції з метою підвищення ефективності надання послуг. Оцінка привабливості суб’єктів ринку здійснюється шляхом застосування комплексного оцінювання їх параметрів за формулою:

,

де Аі – оцінка привабливості взаємодії з і-м суб’єктом ринку, що розглядається, n – вагомість n-го параметра, що характеризує суб’єкта ринку, xin – n-ий параметр і-го суб’єкта ринку.

В основі формування взаємовідносин між суб'єктами ринку транспортно-експедиторських послуг є досягнення принципу поступок, балансу їх економічних інтересів, встановлення тривалих партнерських відносин, взаємодії різних видів транспорту. Реалізація такої концепції мультимодальних перевезень дозволяє організовувати транспортування за принципом доставки "від дверей до дверей", з урахуванням факторів маркетингового середовища виявляти вплив зміни таких параметрів, як витрати, швидкість, частота, надійність, точність тривалості доставок, стабільність обслуговування тощо при заміні одного виду транспорту на інший.

З метою зниження можливих ризиків при виконанні послуги міжнародного експедирування обґрунтовано необхідність проведення моніторингу ринку транспортно-експедиторських послуг, що полягає у виконанні таких груп завдань: моніторинг ринку транспортно-експедиторських послуг у цілому та його окремих складових, тобто регулярний контроль групи показників, які характеризують стан ринку, що розглядається; моніторинг розвитку транспортної інфраструктури та її об’єктів, а також моніторинг розвитку взаємовідносин з існуючими клієнтами та залучення нових клієнтів.

Опрацьовано розроблені методичні підходи до організації взаємодії при здійсненні послуг МЕ, зокрема, на прикладі української транспортно-експедиторської компанії „Трансполіс”. Наведено приклад організації взаємодії компанії з іншими суб’єктами ринку ТЕП, в т.ч. показано процедуру оцінки привабливості партнерів, перевізників, субпідрядників транспортно-експедиторської компанії. Наведено приклад оцінки якості вже здійсненої послуги. Подібна процедура може використовуватись транспортно-експедиторськими компаніями та замовниками послуг МЕ для оцінки своєї взаємодії з окремими бізнес-партнерами (перевізниками, субпідрядниками тощо).

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі формування маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування, що виявляється в розробці теоретичних положень, теоретико-методичних і практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності діяльності транспортно-експедиторських підприємств України.

1. Визначено особливості міжнародного експедирування як комплексної послуги на промисловому ринку у міжнародному середовищі, за допомогою якої реалізуються економічні інтереси суб’єктів ринку, та встановлено місце цієї послуги у сучасній системі ринкових відносин. Запропоновано визначення міжнародного експедирування як організації перевезення вантажів та забезпечення взаємодії суб'єктів ринку транспортно-експедиторських послуг.

2. Доведено, що мультимодальні перевезення, які представляють собою перевезення вантажів щонайменше двома видами транспорту за допомогою стандартизованих систем згідно з єдиним договором між вантажовласником та експедитором, на сьогодні стають все більш серйозним чинником конкурентної боротьби на міжнародному ринку вантажних перевезень. Використання мультимодальних перевезень надає економічні, фізичні, технічні, технологічні та організаційні переваги при транспортуванні та посилює взаємодоповнювання між різними видами транспорту. Завдяки ефективному використанню елементів маркетингового забезпечення мультимодальні перевезення дозволяють удосконалити послугу міжнародного експедирування.

3. На основі логістичних підходів, а саме: забезпечення економічної і раціональної доставки товару заданої якості у необхідній кількості у гарантовані терміни в певне місце для окремої особи з найкращими витратами, обґрунтовано принципи управління транспортно-експедиторською компанією, спрямованого на найбільш ефективне забезпечення вигоди від послуги для споживача. Основні принципи управління транспортно-експедиторською компанією включають комплексний системний підхід до організації маркетингового забезпечення транспортно-експедиторських послуг, планомірність та раціональну організацію його розвитку, а також адаптованість управління транспортно-експедиторською компанією до функціонування в міжнародному ринковому середовищі.

Управління міжнародним експедируванням в умовах трансформації національної економіки характеризується необхідністю подолання таких проблем, як дії правових норм та ринкових умов, що відрізняються в різних країнах, питання перетину кордонів, а також здійснення фінансових взаєморозрахунків між суб'єктами ринку транспортно-експедиторських послуг.

4. На основі проведених маркетингових досліджень українського ринку транспортно-експедиторських послуг в умовах інтернаціоналізації розвинено підходи до збору, обробки та аналізу первинної маркетингової інформації на цьому ринку. Виявлено низьку ефективність маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування, недосконалість стратегічного та тактичного управління транспортно-експедиторською діяльністю в країні та схем керування перевезеннями вантажів в окремих компаніях, недостатню кількість підготовлених фахівців-маркетологів у сфері міжнародного експедирування, що здатні працювати в умовах ринкової економіки. Ринок транспортно-експедиторських послуг в Україні на етапі свого формування характери-зується великою кількістю експедиторських організацій з низьким рівнем використання ними інструментів маркетингу, низькою комплексністю послуг, що надаються, а також суттєвими розбіжностями вартості однорідних послуг.

5. Виявлено негативні та позитивні чинники, що впливають на можливості впровадження маркетингового забезпечення в діяльність транспортно-експедиторських компаній, зокрема, негативними є: недосконале нормативно-правове забезпечення, що регулює транспортно-експедиторську діяльність, нерозвинена ринкова інфраструктура, нездорова конкуренція, недосконала організація управління міжнародними вантажними перевезеннями; серед позитивних: структурні перетворення на ринку транспортно-експедиторських послуг, розвиток окремих виробничих галузей впродовж останніх років в Україні, зацікавленість закордонних інвесторів вкладати ресурси в розвиток українських підприємств, що сприятиме впровадженню західних методів організації менеджменту. Проведено аналіз сучасних тенденцій на світовому ринку транспортно-експедиторських послуг, а також тенденцій на ринку транспортно-експедиторських послуг в Україні, що дозволило сформулювати практичні рекомендації транспортно  експедиторським компаніям щодо маркетингового планування та зменшення ризиків в їхній діяльності.

6. На основі аналізу особливостей ринку транспортно-експедиторських послуг виявлено детермінанти маркетингового забезпечення діяльності транспортно-експедиторської компанії, які дають їй можливість систематизувати та удосконалити маркетингову діяльність та включають: інформаційні потоки, матеріальні потоки, внутрішні та зовнішні можливості компанії. Доведено, що маркетингове забезпечення послуг має здійснюватись як системне використання маркетингових методів та інструментів, основними з яких є аналіз маркетингових можливостей, маркетингові дослідження, сегментація, вибір цільових ринків, розробка маркетингових стратегій та маркетингових програм, організація, здійснення та контроль маркетингових заходів.

7. Визначено найбільш вагомі параметри якості послуги міжнародного експедирування, що формують вигоду від послуги для замовника та створюють її споживчу цінність. Визначено основні критерії сегментації споживачів ринку транспортно-експедиторських послуг та на основі статистичних методів обробки інформації виявлено вплив приналежності замовників послуг міжнародного експедирування до окремих сегментів ринку на значущість для них визначених параметрів якості.

8. Запропоновано методичні підходи до формування маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування у вигляді маркетингово-логістичної схеми організації цих послуг на основі комплексного застосування логістичних принципів та маркетингових підходів. Деталізація змісту кожного етапу маркетингового забезпечення діяльності транспортно-експедиторських компаній дозволила розробити практичні рекомендації щодо застосування методів маркетингу для підвищення ефективності послуг міжнародного експедирування.

9. На основі результатів маркетингових досліджень та виявленої точково-лінійної структури послуги міжнародного експедирування розроблено методичні підходи до організації взаємодії суб’єктів ринку транспортно-експедиторських послуг за рахунок використання принципу взаємоузгодження партнерських економічних інтересів. Методичні підходи передбачають організацію взаємовідносин між суб’єктами ринку транспортно-експедиторських послуг шляхом узгодження їхніх економічних інтересів, включають процедури оцінки привабливості партнерів за відповідними параметрами і вибору серед суб’єктів ринку партнерів у горизонтальній і вертикальній інтеграції та враховують фактори впливу на ефективність взаємодії між суб’єктами ринку транспортно-експедиторських послуг.

10. Розроблено методичні рекомендації щодо удосконалення транспортно-експедиторської діяльності на основі принципів мультимодальних перевезень. Обґрунтовано необхідність заходів для розвитку інфраструктурних транспортних мереж і комунікацій, базовими складовими яких є міжнародні транспортні коридори. Застосування новітніх інформаційних технологій, електронної комерції, що базуються на принципах комплексного обслуговування виробництва і торгівлі, дають змогу забезпечувати послуги міжнародного експедирування за принципом "від дверей до дверей".

11. Обґрунтовано необхідність проведення моніторингу ринку транспортно-експедиторських послуг, що містить у собі виконання трьох груп завдань: моніторинг ринку транспортно-експедиторських послуг у цілому та його окремих складових, тобто регулярний контроль групи показників, які характеризують стан ринку, що розглядається; моніторинг розвитку транспортної інфраструктури та її об’єктів, а також моніторинг розвитку взаємовідносин з клієнтами.

12. Одержані результати досліджень можуть бути рекомендовані до застосування підприємствами, що працюють на ринку транспортно-експедиторських послуг. Використання рекомендацій щодо підвищення ефективності надання послуг міжнародного експедирування в Україні дозволяє компаніям удосконалювати свою діяльність, збільшувати прибуток та покращати свої ринкові позиції.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ |

- у наукових фахових виданнях

1. | Співаковський С.В. Маркетингові аспекти дослідження перспектив розвитку мережі автомобільних прикордонних контрольно-пропускних пунктів України // Проблеми інформатизації і управління: Зб. наук. пр. – К.: НТУУ “КПІ” і КМУЦА, 1998. – С. 197–199.

2. | Співаковський С.В. Дослідження ринку міжнародних транспортних перевезень через Україну // Проблеми інформатизації і управління: Зб. наук. пр. – К.: НТУУ “КПІ” і КМУЦА, 1998. – С. 200–203.

3. | Співаковський С.В. Позиції України на міжнародному ринку транспортно-експедиційних послуг: проблеми і пріоритети // Економіка України. – 2000. – №1. – С. 74–77.

4. | Співаковський С.В. Перспективи розвитку послуг міжнародного транспортного експедирування в Україні // Вісник КНТЕУ. – 2001. – №2. – С. 94–99.

5. | Співаковський С.В. Формування ринку послуг транспортного експедирування на прикладі міжнародного досвіду // Зовнішня торгівля. Проблеми та перспективи: Зб. наук. пр. – К.: Українська академія зовнішньої торгівлі, 2000. – №4/2 – С. 203–208.

6. | Співаковський С.В. Послуга доставки в системі маркетингового забезпечення компанії // Маркетинг в Україні. – 2003. – №4(20). – С. 20–23.

7. | Співаковський С.В. Визначення елементів маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування // Економіка: зб. наук. пр. – Рівне: Національний університет водного господарства та природознавства, 2004. – №4). – с.189–191.

- в інших виданнях та тези доповідей

8. | Співаковський С.В. Дослідження ринку послуг міжнародного транспортного експедирування на Україні // Збірник тез науково-практичної конференції "Чинники ефективності менеджменту в Україні та світі" – К.: НТУУ "КПІ". – 2000. – С. 23.

9. | Співаковський С.В. Проблеми та перспективи розвитку ринку послуг транспортного експедирування на Україні // Збірник доповідей 2-ої міжнародної науково-практичної конференції "Ринок послуг комплексних транспортних систем і прикладні проблеми логістики". – К.: – 2000. – С. 31–37.

10. | Співаковський С.В. Маркетингове забезпечення послуг з організації перевезень // Збірник доповідей 3-ої міжнародної науково-практичної конференції "Ринок послуг комплексних транспортних систем і прикладні проблеми логістики". – К.: – 2001. – С. 88–95.

11. | Співаковський С.В. Оптимізація маркетингової діяльності транспортно-експедиторської компанії // Збірник доповідей 5-ої міжнародної науково-практичної конференції "Ринок послуг комплексних транспортних систем і прикладні проблеми логістики". – К.: – 2003. – С. –36.

12. | Spivakovskyy S.V., Development of transportation market in transitional period (on the example of Ukraine) // Proc. 2003 Spring Conference. Marketing Management Association. – Chicago (USA). – 2003. – P. 222–225.

- методичне видання

13. | Збірник нормативних матеріалів з транспортно-експедиторської діяльності / Ю.Н. Приходько, П.В. Саввін, С.В. Співаковський, В.Б. Вельговольська. – К.: АМЕУ, 2000. – 48 с. (авт. – 1,5 ум. друк. арк.).

АНОТАЦІЯ

Співаковський С.В. Маркетингове забезпечення послуг міжнародного експедирування в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Європейський університет, Київ, 2005.

В дисертаційній роботі поглиблено та узагальнено теоретико-методичні основи розробки маркетингового забезпечення послуг міжнародного експедирування в Україні.

Виявлено фактори впливу, особливості, тенденції та проблеми, що існують на ринку транспортно-експедиторських послуг. Розроблено методичні підходи до стратегічного та тактичного планування роботи транспортно-експедиторських компаній та запропоновано маркетингово-логістичну схему організації транспортно-експедиторських послуг. Розроблено практичні рекомендації щодо впровадження маркетингового забезпечення для підвищення ефективності надання цих послуг. Методику, розроблену в дисертаційній роботі, апробовано на українських підприємствах. Основні положення роботи викладено на міжнародних науково-практичних конференціях.

Ключові слова: маркетинг, маркетингові дослідження, якість послуг, міжнародне експедирування, мультимодальні перевезення, взаємодія суб’єктів ринку.

АННОТАЦИЯ

Спиваковский С.В. Маркетинговое обеспечение услуг международного экспедирования в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Европейский университет, Киев, 2005.

В диссертационной работе углублены и обобщены теоретико-методические основы разработки маркетингового обеспечения услуг международного экспедирования в Украине. Проведены маркетинговые исследования украинского


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПЕРЕЛІКИ ДОКУМЕНТІВ У ДІЛОВОДСТВІ: ІСТОРІЯ, КЛАСИФІКАЦІЯ, КОНЦЕПТУАЛЬНІ ТА МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ - Автореферат - 33 Стр.
Комплексний аналіз поведінки користувачів комп’ютерних систем на основі нейромережевих моделей - Автореферат - 23 Стр.
СИСТЕМА ЕКОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРЕДМЕТІВ ПРИРОДНИЧО-НАУКОВОГО ЦИКЛУ - Автореферат - 60 Стр.
НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН У ВИЩИХ ПЕДАГОГІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Автореферат - 36 Стр.
ЗАКОНОДАВСТВО ПРО РЕГЛАМЕНТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ - Автореферат - 30 Стр.
СИНТЕЗ ТА МОДЕЛЮВАННЯ АЛГОРИТМІВ ВИЯВЛЕННЯ СКРИТНИХ РАДІОСИГНАЛІВ З НЕВІДОМОЮ СТРУКТУРОЮ - Автореферат - 21 Стр.
Міжурядові трансферти в умовах системної економічної трансформації - Автореферат - 51 Стр.