У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КРИМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ

КРИМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

СОЧЕНКО ВІКТОР МИКОЛАЙОВИЧ

УДК 330.366:634(477.75)

ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ САДІВНИЦТВА КРИМУ

Спеціальність 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

.

Сімферополь – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Кримському державному агротехнологічному університеті Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент

Воронін Олександр Єгорович

Кримський державний агротехнологічний університет

доцент кафедри організації, менеджменту і ЗЕД

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Єрмаков Олександр Юхимович,

Національний аграрний університет, директор Навчально-наукового центру економіки і соціального розвитку села;

кандидат економічних наук

Маркіна Тетяна Анатоліївна

Інститут зрошуваного садівництва

ім. М.Ф. Сидоренка

вчений секретар, завідувач відділу

економіки та науково-технічної інформації

Провідна установа - Миколаївський державний аграрний університет,

Міністерства аграрної політики України

кафедра організації і агробізнесу, м. Миколаїв

Захист відбудеться 10 березня 2005 р. о 1000 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 52.805.01 у Кримському державному агротехнологічному університеті за адресою: 95492, м. Сімферополь, смт. Аграрне, ауд. 501.

З дисертацією можна ознайомитися в науковій бібліотеці Кримського державного агротехнологічного університету за адресою: 95492, м. Сімферополь, смт. Аграрне.

Автореферат розісланий 10 лютого 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук,

доцент Дементьєва С.Я.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Крим має досить сприятливі природні й економічні умови для успішного розвитку промислового садівництва, накопичені багаторічні традиції вирощування плодових культур, значний науково-технічний потенціал галузі.

До основних факторів розвитку садівництва в Україні і Криму зокрема належить значний внутрішній ринок плодів і ягід, обумовлений питомою вагою міського населення, наявністю рекреаційно-лікувальних зон і значної мережі плодопереробних підприємств.

Однак, на сучасному етапі наявний природний і економічний потенціал для розвитку промислового садівництва використовується вкрай незадовільно, оскільки протягом багатьох років скорочуються площі плодових і ягідних насаджень, до критичного рівня знизилися темпи їхнього відтворення, зменшуються валові збори плодів і ягід, виробництво їх усе більше зосереджується в дрібних особистих селянських господарствах, а питома вага сільськогосподарських підприємств у загальному валовому зборі садівницької продукції знизилась з 45-50% у 70-80-х рр. минулого століття до 18,2% у 2002 р, у багатьох сільськогосподарських підприємствах садівництво перетворилося на збиткову галузь

Через збитковість садівництва різко знизилися інвестиції в галузь у більшості підприємств. Тому винятково актуальною в умовах формування ринкових відносин в Україні і Криму стала проблема підвищення економічної стійкості галузі садівництва, дослідженню якої присвячені роботи вчених-економістів: Єрмакова О.Ю., Шестопаля О.М., Павлова В.М., Маркіної Т.А., Полюхович О.А. та інших.

Разом з тим, у публікаціях останніх років не знайшли відображення методичні підходи щодо формування механізмів економічної стійкості, а також обґрунтування напрямів підвищення економічної ефективності садівницьких підприємств і всієї галузі в цілому.

Недостатня вивченість відзначеної проблеми в нових умовах господарювання й обумовила актуальність і вибір теми дисертаційної роботи, її мету та задачі досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках програми наукових досліджень КДАТУ з теми “Наукове обґрунтування галузей АПК Криму” (номер державної реєстрації 01025U00128).

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є обґрунтування шляхів підвищення економічної стійкості садівництва, уточнення й удосконалення методичних прийомів і способів економічної оцінки та прогнозування розвитку галузі в умовах ринкових відносин.

Для реалізації поставленої мети були визначені такі задачі:

- вивчити й узагальнити теоретичні основи економічної стійкості садівництва в умовах ринкових трансформацій;

- виявити тенденції в розвитку галузі та дослідити ефективність виробництва і реалізації садівницької продукції по районах Криму;

- здійснити оцінку економічної стійкості галузі садівництва;

- обґрунтувати перспективи розвитку і шляхи формування економічної стійкості садівництва Криму на 2005-2007 рр., що включає: розробки по впровадженню інноваційних технологій, інтенсифікації ефективних засобів збереження і переробки плодів і ягід у Криму; рекомендації з розвитку маркетингової тактики садівницьких підприємств, подальшому розвитку в Криму інфраструктури ринку плодоягідної продукції; організаційно-економічні підходи в обґрунтуванні обсягів виробництва і реалізації продукції садівництва у фермерських господарствах Криму в умовах ринкових перетворень.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних, методичних і практичних аспектів аналізу, оцінки і формування економічної стійкості галузі садівництва в умовах ринкових трансформацій.

Об’єктом дослідження є організаційно-економічні процеси адаптації галузі садівництва до ринкових відносин господарювання в реформованих підприємствах регіону.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою досліджень є діалектичний метод пізнання сутності явищ, праці з досліджуваної проблеми вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, Закони України, нормативні акти з аграрних питань.

При проведенні досліджень нами використані такі методи: монографічний (при вивченні сутності економічної стійкості, її факторів в сучасних умовах), абстрактно-логічний (теоретичне узагальнення та формування висновків), кореляційно-регресійний (для визначення впливу факторів на ефективність виробництва плодоягідної продукції), порівняння (для порівняння досягнутого рівня показників з базовим рівнем), графічний метод (для побудови схеми класифікації чинників, діаграми економічної стійкості), індексний метод (для розрахунку темпів росту основних економічних показників плодоягідного виробництва), експертних оцінок і екстраполяції (для визначення коефіцієнтів і показників розвитку галузі) та інші.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в наступному:

- уточнено: теоретичні аспекти економічної стійкості галузі садівництва;

- вдосконалено методику оцінки економічної стійкості в умовах ринкової трансформації та визначено фактори економічної стійкості садівництва, головними з яких є: прибутковість, якість продукції і її конкурентноздатність, фінансова стабільність;

- вперше розроблено класифікація видів економічної стійкості та граничних коефіцієнтів, що забезпечує системний науково-обґрунтований підхід у дослідженнях проблем економіки галузі садівництва;

- обґрунтовано пріоритетні напрями розвитку галузі садівництва та формування її економічної стійкості в умовах ринкових перетворень;

- одержали подальший розвиток рекомендації для садівницьких підприємств по впровадженню інноваційно-інвестиційних технологій, маркетингової тактики і подальшого розвитку інтеграції і кооперації;

- поглиблено методичні підходи щодо бізнес планування виробництва плодів у фермерських господарствах Криму на основі застосування інноваційно-інвестиційних технологій виробництва садівницької продукції, економічних обґрунтувань структури, розмірів і рівня їхньої стійкості, оцінки конкурентів і ризиків, забезпечення прибутковості галузі садівництва за умови тривалого зберігання і переробки плодів, реалізації їх за економічно вигідними цінами.

Практичне значення отриманих результатів. Результати досліджень використані для розробки галузевої програми “Садівництво” як складової “Комплексної програми розвитку сільського господарства АР Крим в 2003 – 2005 рр. і на період до 2010 року” (довідка №51 від 01.10.2004 р.).

Пропозиції і рекомендації з удосконалення механізмів розвитку галузі садівництва розглянуті Міністерством АПК Криму та агропромисловим комбінатом “Кримвинпром” і рекомендовані до впровадження. Методика аналізу і прогнозування виробництва використовується економічними службами й аудиторськими фірмами (довідка № 236 від 01.07.2004р.). Асоціацією фермерів Криму використовуються рекомендації для фермерських садівницьких господарств при розробці бізнес-планів виробництва і реалізації плодоягідної продукції (довідка №76 від 20.03.2004р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. Обґрунтовано пріоритетні напрямки і перспективи розвитку садівництва, дані практичні рекомендації з впровадження отриманих результатів і виробництво плодів і ягід у регіоні.

Апробація результатів дослідження. Основні результати досліджень, наведені в дисертаційній роботі, доповідалися на наукових конференціях Кримського державного агротехнологічного університету, (м.Сімферополь, 2001 – 2002рр); науково – практичній конференції “Регіональні аспекти міжнародної економічної діяльності” у Кримському економічному інституті Київського національного економічного університету (м.Сімферополь,2004р.); конференції фермерів АР Крим (м.Сімферополь, 2003 р.); розширеному засіданні колегії Міністерства агропромислового комплексу АР Крим (м.Сімферополь, 2004 р.).

Публікації результатів досліджень. Основні результати досліджень по темі дисертації знайшли відображення в шести одноосібних працях (1,88 ум. друк. арк.) у тому числі трьох публікаціях у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

Структура та обсяг дисертації. Обсяг роботи 186 сторінок комп’ютерного тексту. У ній приведено 37 таблиць, 19 рисунків, 4 додатки. Список використаних літературних джерел включає 192 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі: “Теоретичні основи економічної стійкості галузі садівництва в умовах ринкової трансформації” викладено зміст категорії економічної стійкості, її сутність і особливості аналізу й оцінки в ринкових умовах господарювання; методичні підходи автора до виконання теми дослідження. Розглядаючи економічну стійкість як узагальнюючу категорію, автор приходить до висновку що її розвитком є система організаційно-економічних умов, яка забезпечує достатні доходи, відповідність доходів і витрат та ефективну господарську діяльність садівницьких підприємств і всієї галузі в цілому.

Узагальнення концепції і різних поглядів вчених на економічну стійкість садівництва приводить до висновку про необхідність використання таких критеріїв стійкості садівничих підприємств, якими оцінюються вплив усіх можливих факторів в умовах ринку. Такими факторами є, насамперед, спеціалізація і концентрація галузі садівництва в реформованих підприємствах, підвищення рівня інтенсивності галузі, агропромислова інтеграція і кооперація, розміщення й організація виробництва плодів до ємкості і географії внутрішніх і зовнішніх ринків садівницької продукції. Для системного вивчення дії факторів, що впливають на кількість та якість їх взаємозв’язкiв, у дисертації визначено і обґрунтовано класифікація на основі якої розроблено модель умов і критеріїв економічної стійкості галузі садівництва по напрямах:

- підвищення економічної ефективності і рентабельності галузі садівництва;

- підтримка фінансової стабільності і ринкової орієнтації в реформованих садівницьких підприємствах і забезпечення стійкості економічного росту галузі;

- формування пріоритетних напрямів розвитку садівництва Криму в рамках аграрної політики України;

- підвищення економічної ефективності і рентабельності галузі садівництва;

- підтримка фінансової стабільності і ринкової орієнтації в реформованих садівницьких підприємствах;

- забезпечення економічної стійкості і росту галузі.

Ключову роль в сучасних умовах відіграє ринкова тактика підприємства, мета якої оцінити свої можливості і правильно ними скористатися. Тому в дисертаційній роботі пропонується для оцінки галузі садівництва в просторі і часі використовувати показник рівня економічної стійкості підприємства. Його економічний зміст відображає долю виручки від максимального обсягу реалізації, що окуповує усі витрати на виробництво й реалізацію (критичний обсяг реалізації) продукції. Алгоритм розрахунку показника економічної стійкості у вартісному і натуральному виразі подається наступними формулами:

; ; ; ;

де: Ky- коефіцієнт економічної стійкості;

Vкр, Vmax - відповідно критичний і максимальний обсяг реалізації у вартісному виразі;

Qкр, Qmax - відповідно критичний і максимальний обсяг реалізації в натуральному виразі;

Зпост – постійні витрати (які не залежать від обсягу виробництва);

Зmaxперем - змінні витрати на виробництво максимально можливого для реалізації обсягу продукції;

Пmax – прибуток, отриманий від реалізації максимального обсягу продукції.

Чим нижче значення даного показника, тим стійкіша є галузь чи окремі підприємства до змін ринкової кон’юнктури і вище запас економічної міцності. Отже, для оцінки стійкості садівницьких підприємств і в цілому галузі рекомендується використовувати показники критичного обсягу реалізації і коефіцієнта економічної стійкості, чим доповнюється методика експрес-аналізу виробництва й реалізації продукції садівництва в конкретній ринковій ситуації щодо підприємства, району, галузі.

Вважаємо, що перспективи розвитку садівництва, його ефективність і стійкість значною мірою будуть визначитися не лише наявністю сформованих природно-економічних умов, а й опрацюванням ринково-орієнтованих комплексно-цільових програм.

У другому розділі: “Економічна оцінка сучасного рівня стійкості галузі садівництва” досліджено тенденції розвитку галузі садівництва в умовах формування ринку плодоягідної продукції; розглянуто ефективність виробництва і реалізації садівницької продукції в регіоні; здійснена оцінка економічної стійкості галузі садівництва.

За даними перепису багаторічних насаджень станом на 1 листопада 2004 року в регіоні має місце істотне скорочення площі садів (до 25,8 тис. га, в тому числі молоді плодоносні насадження склали 2,7 тис. га, або 10,5%). Таким чином, протягом 5 – 10 років вони будуть активно виводитися з господарського обороту без здійснення потрібної і повноцінної заміни.

Приведені дані переконливо свідчать про значне звуження відтворення в садівництві, а негативні зміни у віковій структурі кримських садів є одною з основних причин, які привели до збитковості галузі в Криму, що традиційно відзначився його високоефективним веденням садівництва. При цьому відбувається ріст собівартості виробленої продукції, збільшуються виробничі витрати як в цілому, так і за окремими їх статтями.

На підставі проведених досліджень виявлено, що в даний момент недостатньо власних зусиль садівницьких підприємств щодо забезпечення стабілізації і підвищення ефективності галузі, тобто виникає необхідність всебічного наукового аналізу і розробки організаційно-економічних заходів як в цілому, так і по окремих регіонах Криму, що дозволять зупинити або послабити спад виробництва і створити умови для підвищення економічної стійкості галузі садівництва в реформованих садівницьких підприємствах.

Вважаємо, що основними організаційними факторами, що сприяють підвищенню ефективності виробництва плодоягідної продукції й надалі мають залишатися спеціалізація і концентрація галузі. Дослідженнями встановлено, що поглиблення спеціалізації забезпечує підвищення економічних показників садівництва. Найкращі показники досягаються в садівницьких підприємствах зі стійкою спеціалізацією галузі (понад 50 %), особливо в ВАТ “Побєда” Нижньогірського району (табл.1).

У ринкових умовах значно змінюються підходи до господарської і технологічної оцінки ефективності садівницької продукції, оскільки в основі цього є показники конкурентоспроможності плодів і ягід як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, що досягається головним чином за рахунок високої якості і низької собівартості продукції.

Таблиця 1

Ефективність виробництва плодів зерняткових культур у ряді спеціалізованих садівницьких підприємствах Криму, пересічно за 1996-2003 рр.

Показники | Нижньогірський район | Сімферопольський район

ВАТ “Побєда” | ВАТ “Весна” | ВАТ “Родіна” | ТОВ “Гвар-дійський

Середній рівень спеціалізації садівництва, % | 73 | 65 | 51 | 55

Площа насаджень – всього, га | 960 | 725 | 377 | 292

в т.ч. плодоносних, га | 733 | 607 | 340 | 230

Урожайність, ц/га | 117,5 | 90,4 | 67,3 | 74,5

Витрати праці на виробництво 1 ц продукції, люд.-год. | 4,3 | 5,7 | 7,4 | 5,1

Повна собівартість 1 ц продукції, грн. | 17,00 | 18,02 | 17,41 | 17,12

Ціна реалізації 1 ц, грн. | 36,73 | 32,85 | 27,84 | 29,44

Прибуток в розрахунку на 1 га, грн. | 2318 | 1341 | 702 | 895

Рівень рентабельності, % | 116 | 82 | 60 | 72

Доведено, що для виробництва конкурентноспроможної продукції в сучасних умовах мінімальний врожай плодів яблуні має бути не нижче 150 ц/га при 85-90% виходу продукції вищого і першого товарних сортів.

На основі аналізу ефективності виробництва і реалізації продукції садівництва в Криму у дисертації систематизовано підходи щодо оцінки стій-кості галузі і диференційовано її по видах і граничних коефіцієнтах (рис. 1).

Ку=1,5 Ку=1,0 Ку=0,75 Ку=0,5 Ку=0,25

а | б | в | г

Зона

нестійкості | Критична

стійкість | Помірна

стійкість | Підвищена

стійкість

Рис. 1 - Види стійкості (класифікація рівнів стійкості) галузі садівництва

При Ку= від 1 до 0,75 - компенсуються витрати на виробництво і реалізацію продукції;

при Ку= від 0,75 до 0,50 – підприємство спроможне формувати джерела фінансових зобов’язань;

при Ку= від 0,50 до 0,25 – забезпечується чистий прибуток і умови для розширеного відтворення галузі.

Розрахунки свідчать, що у 1996-2003 рр. відзначається вкрай недостатній рівень економічної стійкості галузі садівництва в цілому по Криму, тоді як виявлено позитивні тенденції до її підвищення в Бахчисарайському, Нижньогірському, Сімферопольському, Советському районах і зони м. Севастополя. У сприятливі за погодними умовами одержанні значення коефіцієнтів стійкості свідчать про достатню ефективність виробництва і реалізації продукції садівництва (рис. 2).

 

Рис. 2 - Діаграма економічної стійкості галузі садівництва по районах Автономної Республіки Крим пересічно за 1996-2003 рр.

У третьому розділі “Приоритетні напрями підвищення економічної стійкості галузі садівництва” наведено прогноз виробництва і реалізації плодоягідної продукції в Криму з урахуванням реального попиту; уточнені механізми подальшого розвитку і підвищення стійкості галузі садівництва; опрацьовані методичні рекомендації зі складання бізнес-планів для фермерських садівницьких господарств.

Організаційно-економічні заходи по стабілізації і стійкого розвитку галузі садівництва на період 2005-2007 рр. передбачають збільшення виробництва плодів і ягід на 45,7 тис.т., а в таких районах, як Бахчисарайський – на 14,9; Нижньогірський – на 11,7; Сімферопольський – на 4,3; Советський – на 5,0; м. Севастополь – на 5,7 тис т. (табл.2).

Таблиця 2

Прогноз виробництва плодоягідної продукції по основних районах промислового садівництва Криму на 2005-2007 рр., тис. т.

Райони | Обсяг виробництва по роках

2003

факт | 2005 | 2006 | 2007 | 2007 до 2003 рр.

Автономна Республіка Крим | 93,3 | 112,0 | 125,0 | 139,0 | +45,7

в т.ч.

Бахчисарайський | 22,7 | 30,4 | 33,9 | 37,7 | +14,9

Нижньогірський | 22,2 | 27,3 | 30,5 | 33,9 | +11,7

Сімферопольський | 6,4 | 8,6 | 9,6 | 10,7 | +4,3

Советський | 5,7 | 8,6 | 9,6 | 10,7 | +5,0

м. Севастополь | 6,8 | 10,1 | 11,3 | 12,5 | +5,7

При обґрунтуванні обсягу і структури виробництва і реалізації плодоягідної продукції в умовах ринку, як відомо, домінує критерій реального попиту. Відповідно до цього нами розрахована і графічно побудована функція залежності попиту на плодову продукцію від рівня середньодушового доходу (рис.3).

Рис.3 - Зміни попиту на плодову продукцію залежно від рівня середньодушового доходу в АР Крим

На основі прогнозування рівня попиту із врахуванням рекреантів, внутрішнього споживання, експорту-імпорту плодоягідної продукції було обґрунтовано параметри розвитку галузі садівництва як у цілому по Криму, так і по основних його районах, а також уточнено шляхи розвитку і підвищення економічної стійкості садівницьких підприємств.

Сучасний період відзначається досить низькою ефективністю господарської діяльності садівницьких підприємств, що є особливістю ринкових перетворень в аграрній економіці України і Криму зокрема.

Здійснений прогноз трансформації садівницьких підприємств (табл.3) на основі анкетування і експертних оцінок передбачає стабілізацію, пожвавлення і підйом економіки плодоягідного виробництва шляхом активізації інноваційно-iнвестиційної діяльності і розвитку маркетингу. Як видно з таблиці 3, розвиток у галузі одержать різні типи підприємств. Але прогнозуються деякі скорочення господарських товариств, сільськогосподарських виробничих кооперативів і зростання чисельності приватних та фермерських господарств.

Таблиця 3

Прогноз трансформації садівницьких підприємств у Криму на 2010 р.

Типи підприємств | 2003 р., факт. | 2010 р.

Кіль-кість | площа, га | % | Кіль-кість | площа,

га | %

Приватні | 23 | 1597 | 6,18 | 37 | 4403 | 17,05

Господарські товариства | 97 | 13975 | 54,12 | 77 | 10462 | 40,52

Сільськогосподарські виробничі кооперативи | 67 | 3974 | 15,39 | 54 | 7439 | 28,81

Фермерські господарства | 7 | 257 | 1,00 | 26 | 780 | 3,02

Інші підприємства (державні, комунальні) | 23 | 6018 | 23,31 | 18 | 2737 | 10,61

Разом | 217 | 25821 | 100,0 | 217 | 25821 | 100,0

Таким чином, можна обґрунтувати три напрямки розвитку садівницьких підприємств, а саме: зосередження галузі в небагатьох, але великотоварних садівницьких підприємствах (акціонерні товариства); інтеграція середніх підприємств в агропромислові об’єднання; створення фермерських садівницьких підприємств. В цілому функціонування садівницьких підприємств повинне супроводжуватися формуванням ринкової інфраструктури в Криму: бірж, агроторгових домів, заготівельних пунктів, плодоовочевих ринків, кредитних спілок, фірмових магазинів, а також мережі виставок, ярмарків, аукціонів.

На основі розроблених перспектив розвитку галузі садівництва у дисертації здійснено прогнозні розрахунки ії економічної ефективності і стійкості на 2005-2007 рр. (табл. 4).

При належному державному регулюванні економічних умов, удосконаленні системи страхування, застосуванні ефективних організаційно-економічних заходів рівень економічної стійкості галузі садівництва зростає, але він є недостатнім, якщо виходити з науково-технічного і природного потенціалу регіону. З метою підвищення конкурентоспроможності садівницької продукції у дисертації розроблено схему впровадження інноваційно-інвестиційних технологій в умовах Криму.

Таблиця 4

Прогноз ефективності і економічної стійкості галузі садівництва у Криму на 2005-2007 рр., до середнього фактичного

Показники | У середньому за 2000-2003рр. | 2005р | 2006р | 2007р | 2007 р. в %

до 2000 –2003рр.

Витрати на 1 ц, грн. | 76,11 | 71,43 | 69,09 | 66,75 | 87,7

Ціна реалізації 1ц плодів і ягід, грн. | 69,05 | 73,73 | 76,07 | 78,41 | 113,5

Прибуток на 1 ц, грн. | - 7,06 | 2,30 | 6,98 | 11,66 | 160

Рівень рентабельності (збитковості), % | - 9,2 | 3,02 | 10,1 | 17,4 | 153

Рівень економічної стійкості, коеф. | 1,1 | 0,96 | 0,90 | 0,85 | 77,2

Досліджено, що формування галузі у фермерських господарствах поки що здійснюється інтуїтивно, без достатнього організаційно–економічного обґрунтування, оскільки існуючі розробки для великих садівницьких підприємств непридатні для фермерів. На прикладі ФГ “Сонячна долина” обґрунтовано проект стійкого розвитку галузі для даної форми господарювання (рис.4).

Рис. 4 - Обґрунтування економічної стійкості виробництва і реалізації плодів яблунь у фермерському господарстві “Сонячна долина” Сакського району

Визначені коефіцієнти стійкості (яблуня – 0,41, персик – 0,29) і критичні обсяги реалізації (відповідно 29,92 і 8,15) і запланований валовий збір плодів (71,8т. і 27,7т.) при оптимальному співвідношенні постійних і перемінних витрат свідчать про економічну надійності розробленого бізнес-проекту.

ВИСНОВКИ

1. На сучасному етапі свого розвитку галузь садівництва Криму знаходиться в умовах адаптації до ринкових відносин, реформування власності, реструктизації багаторічних насаджень тощо. Цей процес супроводжується значним спадом виробництва плодів, звуженням галузі в кількості площі насаджень, низьким рівнем ефективності або ж збитковістю значної частини садівницьких підприємств. Так, валовий збір плодів і ягід в регіоні знизився в період з 1990 по 2003 роки на 283 тис. т., врожайність на 51,9 ц/га, площі садів скоротилися з 79,6 до 32,9 тис. га. Вважаємо, що в сучасних умовах недостатньо власних зусиль садівницьких підприємств Криму щодо забезпечення стабілізації і підвищення ефективності галузі. Це потребує ефективних організаційно – економічних заходів як у цілому , так і по окремих районах і дозволить, таким чином, усунути негативні тенденції в галузі.

2. В умовах ринкової трансформації першорядною проблемою є підвищення економічної стійкості садівницьких підприємств. У зв’язку з цим уточнено методичні підходи щодо оцінки економічної стійкості галузі садівництва і теоретично обґрунтовано використання показників критичного обсягу реалізації і рівня економічної стійкості підприємства, що доповнює методику експрес – аналізу виробництва і реалізації плодоягідної продукції в конкретній ринковій ситуації садівницького підприємства, району, галузі.

3. Автором визначено і обґрунтовано класифікацію факторів економічної стійкості, які істотно впливають на рівень виробництва і реалізації в сучасних умовах господарювання, а саме: спеціалізація і концентрація галузі, зростання рівня інтенсифікації садівництва, зниження собівартості, підвищення якості плодів і ягід.

4. Вважаємо, що подальший розвиток спеціалізації і концентрації галузі садівництва доцільно здійснювати відповідно до оптимального розміщення породно-сортового складу в районах Криму і категоріях підприємств: зерняткові – 45-60%, кісточкові – 25-40%, горіхоплідні – 2-9%, ягідні – 7-9%. Найбільшою ефективністю відзначаються такі породи, як груша і персик, які перевершують за рівнем прибутку на 1 га яблуню в 2, а сливу – 3 рази. Для наступної цілеспрямованої роботи з оптимізації структури й обсягу галузі садівництва, розробці і впровадженню інноваційно-інвестиційних технологій необхідно провести суцільну інвентаризацію (обстеження) і переоцінку багаторічних насаджень.

5. Встановлено, що для виробництва конкурентоспроможної плодоягідної продукції в сучасних умовах мінімальний врожай плодів яблуні повинен складати не менш 150 ц/га при 85 – 90% вищого і першого товарних сортів продукції. Це є можливим завдяки проведенню чіткої організаційної і технологічної політики в галузі (санації).

6. Дослідження ефективності виробництва й реалізації продукції садівництва в Криму дозволило визначити критерії оцінки стійкості галузі і систематизувати їх по видах і граничних коефіцієнтах. Відповідно до цього усі садівницькі підприємства розподілено на три групи – сильні, середні і слабкі, а оцінка фінансової стійкості підтвердила необхідність їх трансформації. Тому прогнозовано зміни у складі садівницьких підприємств і особливо зростання чисельності приватних та фермерських господарств.

7. Доведено, що найбільш ефективними формами агропромислової інтеграції й кооперації садівництва в Криму є:

- об’єднання в асоціації товаровиробників садівницької продукції з підприємствами її промислової переробки і реалізації;

- агропромислові садівницькі підприємства, в яких у єдиному технологічному циклі функціонують сфери виробництва, промислової переробки та зберігання плодів і ягід;

- оренда плодопереробними підприємствами багаторічних насаджень або землі для їхнього створення (відтворення);

- переробка плодово-ягідної продукції плодопереробними підприємствами на давальницьких умовах.

8. Підвищення економічної стійкості галузі садівництва в перспективі потребує достатніх інвестицій для створення (відтворення) багаторічних насаджень та формування належної виробничої і ринкової інфраструктури. На сучасному етапі активізувати інвестиційні процеси в промисловому садівництві без державної підтримки майже неможливо, тому в дисертації обґрунтовується необхідність розробки спеціальних державних програм розвитку галузі.

9. На основі маркетингових досліджень попиту на продукцію розроблено рекомендації з впровадження інновацій у галузь, підвищення гнучкості підприємства на ринку, конкурентоспроможності плодоягідної продукції. Оскільки поки що залишається малорозвиненою оптова і роздрібна торгівля фруктами і ягодами, то рекомендується проект організації і розвитку оптової торгівлі в плодоягідному комплексі, стабілізації цінової ситуації на ринку плодів і ягід.

10. Дослідження свідчать, що при моделюванні діяльності фермерських господарств важливим напрямком їхнього становлення і розвитку є бізнес – планування. Обґрунтування обсягу виробництва і реалізації яблук і персика в садівницькому фермерському господарстві “Сонячна долина” виконано на застосуванні модуля стійкості з оптимальною концентрацією багаторічних насаджень, розмірів інвестицій і рекомендовано для впровадження.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Соченко В.М. Про необхідність аудиту в реформованих сільськогосподарських підприємствах // Праці КДАТУ; Економічні науки. - №76. – Сімферополь: КДАТУ. – 2002. – С. 49-52

2. Соченко В.М. Теорія і практика аудиторського ризику // Праці ДНУ; Економіка: проблеми теорії і практики. - №173. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2003. – С. 23-31

3. Соченко В.М. Аналіз і оцінка факторів ринку плодів і ягід у прогнозуванні економічної стійкості галузі садівництва в Криму // Праці КДАТУ; Економічні науки. - №82. – Сімферополь: КДАТУ. – 2004. – С. 120-123

4. Соченко В.М. Підвищення економічної стійкості галузі садівництва в Криму // Вісник ХНТУСГ, м. Харків. – 2004. – С. 51-53

5. Соченко В.М. Удосконалювання способів оцінки економічної стійкості садівницької галузі // Матеріали науково – практичної конференції: м.Київ. – К: Кримський економічний інститут КНЕУ, 2004. – С. 79-80

6. Соченко В.М. Формування економічної стійкості садівництва в Криму // Праці КДАТУ, Економічні науки. - №87 Сімферополь, КДАТУ – 2005., с 110-116

АНОТАЦІЯ

Соченко В.М. Економічна стійкість садівництва Криму. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК. Кримський державний агротехнологічний університет. – Сімферополь, 2004.

У дисертаційній роботі досліджуються теоретичні основи економічної стійкості, методологічні підходи до її оцінки, негативні тенденції розвитку галузі садівництва і закономірності прояву спеціалізації, концентрації й інтенсифікації в умовах агропромислової інтеграції й кооперації.

На прикладі садівницьких підприємств Криму виявлено й обґрунтовано що економічно доцільний рівень спеціалізації галузі 50-73%, концентрації насаджень 500 га і більше, а в інтенсифікації галузі найбільш ефективними є загущені сади.

Обґрунтовані принципи удосконалення методики оцінки економічної стійкості: чим більший обсяг реалізованої продукції, тим вища стійкість; чим вище критичний обсяг реалізації, тим нижче економічна стійкість галузі садівництва.

Сформульовано пріоритетні напрямки підвищення ефективності і стійкості галузі садівництва, рекомендовано обсяги і структура породно-сортового складу по районах Криму, схему і склад інноваційно-інвестиційної технології, етапи і програми маркетингової орієнтації садівницьких підприємств, необхідність суцільної інвентаризації (обстеження) і переоцінку багаторічних насаджень.

Розроблено багатофакторні моделі, що дозволяють розкрити резерви росту економічної ефективності і підвищення стійкості на основі кількісно-якісного впливу.

Ключові слова: критичний обсяг реалізації, спеціалізація і концентрація, оптимізація породно-сортового складу, бізнес-план, інновації, маркетинг, економічна стійкість.

АННОТАЦИЯ

Соченко В.Н. Экономическая устойчивость садоводства Крыма. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – Экономика сельского хозяйства и АПК.

Крымский государственный агротехнологический университет, Симферополь, 2004г.

В диссертационной работе исследуются теоретические основы экономической устойчивости, методические подходы в ее оценке, отрицательные тенденции отрасли садоводства в условиях рыночной трансформации, пути повышения ее эффективности и устойчивого развития на современном этапе.

Раскрыты значение и особенности отрасли садоводства в агропромышленном комплексе Крыма, факторы и их влияние в условиях рыночной ситуации, устойчивость садоводства и закономерности специализации, концентрации и интенсификации в условиях агропромышленной интеграции и кооперации.

На примере садоводческих предприятий выявлено и обосновано, что наиболее приемлемый уровень специализации в Крыму 50-73%, концентрация 500 га и выше, а в интенсификации отрасли наиболее эффективны загущенные сады.

Обоснованы методические дополнения по оценке экономической устойчивости чем больше объем реализованной продукции, тем выше устойчивость, чем выше критический объем реализации, тем ниже экономическая устойчивость отрасли садоводства.

Сформулированы приоритетные направления повышения эффективности и устойчивости отрасли садоводства, рекомендованы объемы и структура породно-сортового состава по районам Крыма, схема и состав инновационно-инвестиционной технологии, этапы и программа маркетинговой ориентации садоводческих предприятий, что вызывает необходимость глобального обследования (переучета) многолетних насаждений и их переоценки.

Повышение экономической устойчивости в перспективе потребует достаточных инвестиций для воспроизводства многолетних насаждений и формирования соответствующей производственной и рыночной инфраструктуры. На современном этапе активизировать инвестиционные процессы в промышленном садоводстве без государственной поддержки практически невозможно, поэтому в диссертации обосновывается необходимость разработки специальных государственных программ развития отрасли.

На основе маркетинговых исследований спроса на плодовоягодную продукцию разработаны рекомендации по внедрению инноваций в отрасль, повышению гибкости предприятия на рынке, конкурентоспособности продукции садоводства. В связи с тем, что пока остается малоразвитой оптовая и розничная торговля фруктами и ягодами, то рекомендуется проект организации и развития торговли в плодовоягодном подкомплексе.

Разработаны многофакторные модели, позволяющие раскрыть резервы роста экономической эффективности и повышения устойчивости на основе количественно-качественного воздействия.

Ключевые слова: критический объем реализации, специализация и концентрация, оптимизация породно-сортового состава, бизнес-план, инновации, маркетинг, экономическая устойчивость.

SUMMARY

Sochenko V.N. economic stability of horticulture of the Crimea. - the Manuscript.

Thesis on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.07.02 - Agricultural Economics and agroindustrial complex.

The Crimean state agrotechnological university, Simferopol, 2004.

In thesis the theoretical bases of economic stability, methodical approaches in its rating, negative tendencies of branch of horticulture in conditions of market transformation, the way of increase of its efficiency and steady development at the present stage are investigated.

Significance and peculirities of horticulture of the Crimea , factors and their influence in the conditions of market situation, stability of horticulture and regularities of specialization, concentration and intensification in conditions of agroindustrial integration and cooperation are opened.

On the example of the horticulture enterprises it is revealed and proved, that the most acceptable level of specialization in the Crimea of 50-73 %, concentration 500 ga and higher, and in intensification of a branch the dense orchards are most effective. Methodical additions are proved according to economic stability, the more volume of realized production, the more stability, the more critical volume of realization, the below economic stability of branch of horticulture.

The priority directions of increase of the efficiency and stability of branch of horticulture are formulated, the volumes and the structure of high-quality sort composition on the areas of the Crimea, the diagram and structure of innovative - investment technology, stages and the program of marketing orientation of the horticulture enterprises are recommended, that causes of global inspection (inventory) of long-term plantings and their reassessment are recommended.

The multifactorial models are developed, allowing to open reserves of growth of economic efficiency and increase of stability on the basis of quantitative - qualitative influence.

Keywords: critical volume of realization, specialization and concentration, optimization of high-quality structure, the Business - plan, innovations, marketing, economic stability.

Підписано до друку 01.02.2005 р. Формат 60х901/16.Папір друк.

Умов. друк. аркушів 1,0. Тираж 100 прим. Зам. № 28.

Типографія ПП “Фактор”

95011, м. Сімферополь, вул. Самокіша, 20

тел./факс (0652) 54-62-13






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ПРОВОДКИ СУДНА В СТИСЛИХ УМОВАХ ПЛАВАННЯ - Автореферат - 23 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЇ ПРОФЕСІЙНОГО ВДОСКОНАЛЕННЯ СПЕЦІАЛІСТІВ ВІДДІЛІВ ОСВІТИ - Автореферат - 31 Стр.
ІНТЕНСИФІКАЦІЯ СЕЛЕКЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ КАРТОПЛІ З ВИКОРИСТАННЯМ СПЕЦИФІЧНИХ УМОВ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Автореферат - 28 Стр.
АКТИВНІСТЬ АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ХЛОРОПЛАСТІВ ПШЕНИЦІ ПРИ ВОДНОМУ ДЕФІЦИТІ ТА ЗАСОЛЕННІ ҐРУНТУ - Автореферат - 20 Стр.
ДЕРЖАВНІ МЕХАНІЗМИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВОЄННОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ НА ШЛЯХУ ЄВРОАТЛАНТИЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
протимікробна та фармакологічна дія антисептиків – похідних фенолу і четвертинного амонію - Автореферат - 21 Стр.
Методи управління нововведеннями на промислових підприємствах - Автореферат - 25 Стр.