У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ національний університет

Третьяк Олена Олександрівна

УДК 331+330.46:621.31

МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ ОПЕРАТИВНО-ДИСПЕТЧЕРСЬКОЇ СЛУЖБИ

ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ

 

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Дніпропетровському національному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - доктор технічних наук, професор

Марюта Олександр Микитович,

Дніпропетровський національний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економічної

інформатики та статистики.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Ковальчук Костянтин Федорович,

Національна металургійна академія України

(м. Дніпропетровськ),

декан факультету економіки і менеджменту;

кандидат економічних наук, доцент

Кравченко Володимир Миколайович,

Гуманітарний університет

„Запорізький інститут державного та муніципального управління” (м. Запоріжжя),

доцент кафедри економічної кібернетики і статистики.

Провідна установа - Інститут економіки промисловості НАН України,

науково-дослідний центр інформаційних технологій

(м. Донецьк).

Захист відбудеться “20” вересня 2005 року о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .051.03 при Дніпропетровському національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 49050, м. Дніпропетровськ, вул. Наукова, 13, ауд.317.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Дніпропетровського національного університету за адресою: 49050, м. Дніпропетровськ, вул. Козакова, 8.

Автореферат розісланий “11” серпня 2005 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор О.Й. Шевцова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стратегічний напрямок економіки України на шляху до глобального ринку XXI ст. потребує формування нових підходів щодо вдосконалення управління підприємствами за рахунок якісних перетворень у менеджменті персоналу. В умовах морального старіння та фізичного зношування обладнання, недостатнього фінансування організаційно-технічних заходів з його оновлення необхідно забезпечити поліпшення якості праці персоналу.

Ефективність сучасних структурних змін в електроенергетичній галузі України, надійність, стабільність та безаварійність роботи її підприємств залежать від створення умов для забезпечення високої якості праці персоналу оперативно-диспетчерської служби (ОДС), оскільки його помилки спричиняють від 30 до 50% аварійних ситуацій. Аналіз шляхів вирішення проблеми втрат електроенергії в мережах підтвердив, що сьогодні в умовах дефіциту коштів на технічну модернізацію обладнання, підвищення заборгованості споживачів значна частка економічного ефекту від зниження технічних втрат електроенергії в мережах забезпечується персоналом ОДС.

Поліпшення якості праці персоналу ОДС вимагає розробки комплексу заходів, що включає: дослідження методів визначення якості праці персоналу, обґрунтування та розробки економіко-математичних моделей та методів в управлінні персоналом із урахуванням специфічних умов праці на підприємствах електроенергетичної галузі.

У зв’язку з цим актуальність дослідження визначається як вимогами практичної діяльності щодо підтримання надійності, безпеки функціонування підприємств, так і вимогами теорії, що потребують уточнення методологічного інструментарію та розробки механізму управління якістю праці персоналу ОДС.

Питанням теоретичних та методичних підходів до моделювання управління якістю праці присвятили свої роботи В.Ф. Андрієнко, Г.А. Антонов, Л.А. Богомолов, О.Г. Воронков, В.Е. Демінг, В.І. Дерев'янко, А.В. Ємельянов, К. Ісікава, О.А. Лихачова, Е.А. Лутохіна, О.М. Марюта, С.Є. Сотников, Дж.Х. Харінгтон, А.Т. Чепелєв, В.В. Шульман та ін.

Ученими проведено чимало досліджень у сфері проблем підвищення надійності, ефективності роботи персоналу ОДС, серед них – І.А. Башмаков, А.І. Башмаков, В.А. Вавилов, Е.Н. Зуєв, В.Н. Чернишов, А.П. Двінін та ін.

Сучасні умови ринкової економіки потребують вирішення питання управління якістю праці персоналу ОДС електроенергетичної галузі. Актуальність проблеми та врахування специфічності при її вирішенні були основою для вибору теми дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана на кафедрі економічної інформатики та статистики інституту економіки Дніпропетровського національного університету як складова частина науково-дослідної держбюджетної теми “Створення форм і методів господарювання з урахуванням ролі людського фактора (методи і моделі)” (№ державної реєстрації U000548).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка механізму управління якістю праці персоналу ОДС на основі економіко-математичних моделей та методів.

Досягнення поставленої мети зумовило необхідність виконання таких дослідницьких завдань:

- дослідження відомих методів визначення якості праці персоналу на підприємствах різних галузей економіки;

- проведення аналізу сучасного інструментарію (моделей та методів) управління якістю праці персоналу;

- обґрунтування впливу персоналу ОДС на забезпечення якісної роботи підприємств електроенергетичної галузі;

- розробка економіко-математичної моделі планування чисельності персоналу ОДС в умовах коливань навантаження;

- розробка алгоритму визначення швидкості обробки інформації працівником ОДС;

- класифікація факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС;

- розробка методологічного підходу до оцінки професійно важливих якостей працівника на основі методики психометричного контролю уваги;

- розробка економіко-математичної моделі мотивації якості праці персоналу підприємства енергетики;

- побудова та впровадження механізму управління якістю праці персоналу ОДС електроенергетичної галузі, що ґрунтується на розроблених економіко-математичних моделях та методах.

Об'єкт дослідження – процеси управління персоналом.

Предмет дослідження – моделі та методи управління якістю праці персоналу ОДС електроенергетичної галузі.

Методи дослідження. Методологічна основа дисертації – розробки вітчизняних і зарубіжних учених у галузі економічної науки, інженерної психології, управління персоналом, економіко-математичного моделювання. Для розв’язання задач дослідження був застосований комплекс загальнонаукових, економіко-статистичних та математичних методів: системного аналізу – при побудові механізму управління якістю праці персоналу ОДС; класифікації – при визначенні факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС; логічного аналізу – для обґрунтування впливу персоналу ОДС на забезпечення надійності роботи підприємств галузі та проведення аналізу основного інструментарію при побудові механізму управління якістю праці персоналу ОДС; цілочисельного лінійного програмування – при розробці моделі планування чисельності персоналу ОДС в умовах нерівномірності коливань навантаження протягом робочого тижня; математичної статистики – при обробці результатів, одержаних при впровадженні методів оцінки професійно важливих якостей працівників; теорії ймовірності, теорії статистики, теорії інформації, алгоритмізації – при розробці моделі інформаційного навантаження працівника ОДС протягом зміни; експертних оцінок – для ранжирування факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС; найменших квадратів, кореляційно-регресійного аналізу – при розробці моделі мотивації якості праці персоналу підприємства енергетики.

Інформаційно-правовою базою дослідження є законодавчі й нормативні акти Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства палива і енергетики України, Міністерства праці та соціальної політики, Укази Президента України в електроенергетичній галузі, у сфері оплати праці та профорієнтації, а також статистичні дані підприємств ВАТ “Дніпрообленерго” та ВАТ “Київобленерго”.

Розрахунки та моделювання проводилися із застосуванням пакетів програм MSOffice, інтерактивної програми Maple.8, статистичних пакетів Statistics, SPSS та ін.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці, удосконаленні та обґрунтуванні економіко-математичних моделей та методів в управлінні якістю праці персоналу ОДС. До найбільш вагомих результатів, одержаних у роботі, слід віднести такі:

уперше:

- запропонована економіко-математична модель планування чисельності працівників ОДС в умовах нерівномірності коливань навантаження, що сприяє зменшенню втрат робочого часу, якісному виконанню функціональних обов’язків працівниками;

- обґрунтована та розроблена економіко-математична модель мотивації якості праці персоналу підприємства енергетики, що дозволяє забезпечити умови морального та матеріального стимулювання працівників, підвищити особисту зацікавленість працівника в кінцевих результатах праці;

- розроблений механізм управління якістю праці персоналу ОДС електроенергетичної галузі, що ґрунтується на процесному підході, сприяє реалізації розробленого економіко-математичного інструментарію та дозволяє поліпшити якість праці персоналу ОДС;

удосконалено:

- класифікацію факторів, які впливають на якість праці персоналу ОДС, що сприяє виявленню особливостей їх взаємозв’язків та взаємовпливу, розкриттю трудового потенціалу, забезпеченню високого рівня організації праці, розвитку мотивації праці, створенню сприятливих умов праці;

- модель інформаційного навантаження працівника ОДС протягом зміни, що дозволяє встановити відповідність отриманих результатів визначеним нормам швидкості обробки інформації та забезпечити підстави для впровадження змін в організації праці;

дістали подальшого розвитку:

- методологічний підхід до ранжирування факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС, що сприяє здійсненню цілеспрямованих заходів щодо поліпшення якості праці та роботи підприємства в цілому;

- економіко-математичні методи оцінки професійно важливих якостей працівників, що ґрунтуються на методиці психометричного контролю уваги, дозволяють здійснювати систематичний контроль за діяльністю персоналу та забезпечують об’єктивну оцінку праці персоналу ОДС при тестуванні.

Практичне значення одержаних результатів. Застосування одержаних результатів та запропонованих практичних рекомендацій дозволяє: запровадити заходи щодо організації праці персоналу ОДС шляхом оцінки його інформаційного навантаження; зменшити втрати робочого часу завдяки розрахунку оптимальної чисельності персоналу в умовах нерівномірності коливань навантаження; забезпечити організаційні передумови стимулювання працівників відповідно до їх матеріального та морального стану; здійснювати систематичний контроль за діяльністю персоналу ОДС та відбір кадрів при прийнятті на роботу завдяки методам оцінки професійно важливих якостей працівників, що можуть також бути застосовані відділами кадрів підприємств, профорієнтаційними відділами центрів зайнятості, закладами середньої, професійної та вищої освіти.

Теоретичні та методичні розробки дисертаційної роботи впроваджені в навчальний процес для підготовки студентів економічних спеціальностей за дисциплінами “Управління персоналом”, “Економіко-математичні методи і моделі в управлінні підприємством”, “Інформаційні системи в плануванні та аналізі”акт впровадження від 23.02.2005р.)

Доцільність застосування висновків і рекомендацій, отриманих у результаті дослідження, підтверджується актами впровадження на підприємствах ВАТ „Київобленерго” (акт впровадження № від 9.01.2004р.), ВАТ „Дніпрообленерго” (акт впровадження № від 30.03.2005р.), ВАТ „Приднепровский аттестационный центр неразрушающего контроля и технической диагностики” (акт впровадження № 226/05 від 22.02.2005р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійного дослідження. Результати, висновки, рекомендації в дисертації отримані автором особисто. Внесок автора в спільні наукові праці наведений у списку опублікованих праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження доповідалися та обговорювалися на Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених „Економіко-математичні методи прийняття управлінських рішень на сучасному етапі” (м. Дніпропетровськ, р.); науково-практичній конференції “Соціально-економічні проблеми сучасного суспільства та шляхи їх подолання” (м. Запоріжжя, р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасні проблеми економіки підприємства” (м. Дніпропетровськ, 2003р.); науково-практичній конференції “Митна політика України в контексті європейського вибору: проблеми та шляхи їх вирішення” (м. Дніпропетровськ, 2003р.); молодіжній науковій конференції „Україна в світовому розвитку науки, культури, суспільства” (м. Дніпропетровськ, р.); Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Проблеми та перспективи інноваційного розвитку підприємств” (м. Харків, р.); V науково-практичній конференції “Современные социально-экономические проблемы Украины, Крыма и пути их решения” (м. Сімферополь, р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічні проблеми сталого розвитку українського суспільства” (м. Мелітополь, р.); Регіональній науково-методичній конференції “Формування стратегії конкурентоспроможності освіти в регіоні” (м. Жовті Води, 2004р.); VII Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів і молодих вчених “Конкурентноздатність територій і підприємств у взаємозалежному світі” (м. Донецьк, 2005р.).

Публікації результатів дослідження. Основні результати та положення дисертації самостійно та у співавторстві опубліковані в 15 наукових працях, загальним обсягом 5,3 авт.арк., у тому числі 6 статей у наукових фахових виданнях, обсягом 3,5 авт.арк., з яких особисто автору належить 3,0 авт.арк.

Обсяг та структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації налічує 275 сторінок, у тому числі 29 таблиць на 31 сторінці, 26 рисунків на 25 сторінках, список використаної літератури із 234 найменувань, наведений на 19 сторінках, 7 додатків на 87 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Розділ 1. Теоретичні аспекти управління якістю праці персоналу. На сучасному етапі розробки стратегії економічного та соціального розвитку України введення парадигми якості праці стає дієвим механізмом удосконалення управління на підприємствах. Автором зазначено, що розвиток комплексної автоматизації виробничих процесів, комп’ютеризації, створення гнучких автоматизованих систем потребують розробки нових підходів до поліпшення якості праці персоналу. У роботі підкреслено, що досягнення гармонійного поєднання професійних, творчих, індивідуально-психологічних якостей працівника та їх відповідність вимогам виробництва пов’язані із необхідністю забезпечення високої якості його праці. Проблемний аспект дослідження повинен насамперед визначитися із сутністю поняття “якість праці” як економічної категорії.

Під якістю праці розуміють сукупність властивостей праці як доцільної діяльності людини, що впливає на функціонування підприємства. При цьому, ґрунтуючись на наукових поглядах вітчизняних та зарубіжних вчених, вважаємо, що в сучасних соціально-економічних умовах для забезпечення надійної, ефективної роботи підприємства необхідно досягти відповідності особистісних, професійних, духовних можливостей людини визначеним вимогам для одержання високих результатів трудової діяльності. З огляду на це необхідно виявити чинники, що впливають на відтворення, розвиток усебічно розвиненої людської особистості, сприяють поступовому розкриттю трудового потенціалу в повному обсязі, стимулюють персонал до підвищення ефективності виробництва.

У процесі дослідження проаналізовані особливості відомих методів визначення якості праці як показника її результативності. У роботі підкреслено, що застосування таких методів ураховує тільки факт виконання норм плану, оцінку та стимулювання праці основних категорій персоналу та ін. Автором підкреслена обмеженість застосування цих методів для електроенергетичної галузі, де робота працівника є визначальною для досягнення безпеки діяльності її підприємств та гарантією не тільки надійності, безперебійності в енергопостачанні споживачам, але й у цілому економічної безпеки країни. Особливості діяльності електроенергетичної галузі обумовлюють підвищення вимог до якісного, професійного оперативного управління на підприємствах галузі, що здійснюється персоналом ОДС. Тому наукове дослідження цієї проблеми вимагає формування нового підходу до управління якістю праці саме персоналу ОДС.

У ході аналізу теоретичних аспектів управління якістю праці з позиції процесного підходу А.Файоля та запропонованого відповідного інструментарію в його реалізації було визначено, що досягти поліпшення якості праці необхідно із застосуванням економіко-математичних моделей та методів.

З метою розкриття функцій управління з позиції вибору такого об’єкта управління, як якість праці персоналу було проведене дослідження кожної з функцій. Зроблений висновок, що при плануванні потрібно сконцентрувати дослідження на зменшенні втрат робочого часу при раціональному розподілі персоналу; при організації – оцінити інформаційне навантаження працівника протягом зміни, розробити структурну схему чинників, що впливають на об’єкт управління; при мотивації – провести ранжирування факторів, що стимулюють персонал до якісного виконання роботи, та забезпечити умови їхньої активізації; при контролі – впровадити психометричний підхід до вдосконалення професійного контролю з метою виявлення придатності до обраної професії, об’єктивної оцінки при допуску до роботи.

Ґрунтуючись на визначеному напрямку вирішення проблеми поліпшення якості праці персоналу, необхідно на основі нових моделей та методів розробити механізм управління якістю праці персоналу ОДС.

Розділ 2. Моделі та методи процесів управління якістю праці персоналу ОДС електроенергетичної галузі. Проаналізувавши стан електроенергетичної галузі, зокрема підприємства Дніпропетровських електричних мереж ВАТ “Дніпрообленерго”, зроблений висновок, що надійне функціонування, безпека та ефективність діяльності об’єктів, стратегічно важливих для економіки країни, залежать не тільки від технічного стану електричних мереж, електроустаткування, але й від якості праці персоналу ОДС.

Дослідженнями впливу персоналу ОДС на забезпечення надійності та ефективності роботи підприємств енергетичної галузі визначено, що ключовою її особою є диспетчер. Це зумовлено зосередженням у сфері його функціональних обов’язків не тільки контролю та спостереження за нормальною схемою роботи підприємств, але й високої відповідальності за прийняття оперативних рішень, попередження та ліквідації порушень у роботі, забезпечення надійного, якісного та безперебійного енергопостачання споживачам, ведення економічного розподілу електроенергії та в цілому режиму роботи енергопідприємств. З огляду на це підтверджено суттєву потребу в розробці та вдосконаленні економіко-математичних моделей та методів в управлінні якістю праці персоналу ОДС.

У роботі зроблений висновок про те, що в умовах нерівномірності коливань навантаження протягом дня, тижня, місяця, року слід забезпечити якісне виконання функціональних обов’язків персоналом. Це вимагає розробки моделі планування чисельності працівників. Тому при врахуванні можливих випадків надання вихідних, робочих, скорочених днів та в умовах нерівномірності коливань навантаження потрібно: здійснити розрахунки чисельності працівників, раціонально побудувати графіки робочих та вихідних днів. Для вирішення поставленого завдання побудована економіко-математична модель планування чисельності персоналу протягом тижня, мета якої – підвищення ефективності використання робочого часу завдяки зменшенню його втрат, що досягається за допомогою мінімізації фонду робочого часу за тиждень.

Для нашої моделі задача мінімізації загального фонду робочого часу за тиждень для р-го варіанта роботи має вигляд:

, | (1)

при таких обмеженнях:

; | (2)

; ; ; N=0; =0,

де – чисельність персоналу за p-м варіантом i-го графіка роботи в j-й день тижня, , , ; – тижневий фонд робочого часу кожного працівника за p-м варіантом i-го графіка роботи; – тривалість робочого дня працівника за p-м варіантом роботи i -го графіка роботи в j-й день тижня; – навантаження в j-й день тижня p-го варіанта роботи; – норма тривалості робочого часу; N – невиходи працівників протягом робочого тижня; – внутрішньо-змінні втрати робочого часу.

Побудована економіко-математична модель враховує основні показники, що впливають на формування загального фонду робочого часу персоналу за тиждень. Усі розрахунки проводяться автором за допомогою методів цілочисельного лінійного програмування, виходячи з їх універсальності та можливості реалізації в пакеті Excel, та інтерактивної математичної програми Maple.8.

Відповідно до переваг інформаційної оцінки, актуальності визначення потоку інформації, важливості такої оцінки для професії диспетчера вдосконалена модель інформаційного навантаження працівника протягом робочої зміни. Виходячи з цього, основні етапи моделювання зображені розробленим алгоритмом визначення швидкості обробки інформації працівникомрис. ).

Під поняттям “операція” в аспекті обробки інформації автор має на увазі дію, спрямовану на прийом, обробку певного обсягу інформації та прийняття управлінського рішення.

так ні

Рис. 1. Алгоритм визначення швидкості обробки інформації працівником

Визначення та перевірка інформаційного навантаження працівника протягом робочого дня дає змогу порівняти отримані результати з визначеними нормами швидкості обробки інформації, встановленими для кожної професії, шляхом наукових експериментів.

У разі відсутності нормативних меж ураховуються оптимально допустимі. Визначення необхідної швидкості обробки інформації при існуючому навантаженні інформаційного потоку на працівника сприяє виявленню підстав для впровадження змін в організації праці, підвищення її ефективності та якості.

В результаті проведених досліджень автором зроблений висновок, що проблемний аспект поліпшення якості праці потребує врахування спектра факторів, що впливають на неї. Виходячи з цього в роботі визначено та обґрунтовано, що такі фактори повинні: сприяти розкриттю трудового потенціалу, забезпечувати високий рівень організації праці, розвивати мотивацію праці, створювати сприятливі умови праці. У роботі пропонується розробити схему комплексно-структурованих факторів із застосуванням діаграми Ісікава. Обґрунтування ранжирування факторів підтверджується евристичними методами вибору рішень, зокрема методом Дельфі, кінцевим етапом якого є розрахунок коефіцієнта конкордації. Перевірка істотності коефіцієнта конкордації підтверджується визначенням -критерію Пірсона. Таким чином, отримана схема впливу факторів на якість праці та обґрунтування проведеного ранжирування експертами підтверджують надійність отриманих результатів та можливість застосування побудованої діаграми Ісікава для вирішення відповідних проблем.

З огляду на потребу в об’єктивній оцінці персоналу при професійному відборі, систематичному контролі при допуску до роботи та протягом її виконання, запропоновані методи оцінки професійно важливих якостей працівників, що ґрунтуються на застосуванні методики психометричного контролю уваги.

Методикою передбачено формування таблиці фіксованих дійсних мінімальних чисел, що в пам’яті комп’ютера зберігаються у вигляді функції тесту Ф(k). Результати тестування подаються у вигляді функцій: функції рішень  R(k) і двох функцій часу – T1(k) і T2(k), запам’ятовуються, а потім обробляються. Далі проводиться експрес-аналіз із метою визначення показників, що характеризують:

- стійкість уваги: | (3)

де n1 – число правильних рішень; модуль різниці функції тесту й функції рішень на k-му кроці тестування; n – кількість випробувань (стимулів); T0 – час на прийняття рішення;

- силу нервової системи: | (4)

де t0 – табличний критерій Стьюдента; – вибіркові дисперсії узагальнених швидкостей прийняття рішень для першої і другої половини тесту;  – середні значення узагальнених швидкостей прийняття рішень для першої і другої половини тесту.

Результати впровадженої методики подаються у вигляді сформованих статистичних портретів випробуваних.

З огляду на отриману інформацію, був запропонований розрахунок коефіцієнта ефективності праці персоналу при тестуванні:

, | (5)

де – середній груповий час роботи з однією таблицею; – середній час роботи j-го випробуваного з однією таблицею; – середня групова кількість помилок; – кількість помилок, допущених j-м випробуваним.

Для інформаційного збагачення висновку за результатами тестування дослідження було доповнене розрахунками з визначення фактичної продуктивності та коефіцієнта якості праці, коефіцієнта ефективності праці для випадків з різною мірою відповідальності за прийняття рішення при тестуванні. Крім цього, була запропонована методика оцінки питомої ваги кожного з типів темпераменту в працівника.

Поліпшення організації праці персоналу шляхом впровадження методики психометричного контролю уваги підвищить ефективність, інтенсивність праці, зменшить напруженість праці персоналу, покращить працездатність і є одним із сучасних шляхів вирішення проблеми підвищення надійності людського фактора у виробництві, насамперед робіт із високим рівнем небезпеки.

На основі розроблених економіко-математичних моделей та методів була запропонована схема взаємозв’язку функцій управління якістю праці персоналу. Ґрунтуючись на проведеному дослідженні був розроблений механізм управління якістю праці персоналу ОДС (рис.2), на основі якого повинні здійснюватися відповідні рекомендації та заходи.

Розділ 3. Впровадження моделей та методів управління якістю праці персоналу ОДС. З метою виявлення факторів, яким доцільно приділяти першочергову увагу при забезпеченні якісного управління персоналом, зокрема поліпшення якості праці, у роботі пропонується провести ранжирування та оцінку значущості факторів методом Дельфі. Апробація запропонованого методу визначення факторів, що впливають на якість праці, здійснена в одному із підрозділів енергопостачальної компанії ВАТ “Дніпрообленерго” – Дніпропетровських електричних мережах.

Результати показали, що найбільш вагомими при оцінці якості праці персоналу ОДС були визнані: професійні знання й уміння, кваліфікація, психофізіологічні характеристики, професійний відбір кадрів, професійна підготовка та підвищення кваліфікації, соціально-психологічний клімат у колективі, матеріальне стимулювання, надбавки, премії, соціальна захищеність, якість засобів праці, гнучкість режиму, техніка безпеки, напруженість та важкість працірис. ).

Рис 3. Пелюсткова діаграма факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС

Для підтвердження одностайності членів експертної групи був розрахований коефіцієнт конкордації (W). При дослідженні встановлено, що коефіцієнт конкордації для факторів, що впливають на: 1) трудовий потенціал, дорівнює 0,85; 2) рівень організації праці – 0,92; 3) мотивацію праці – 0,97; 4) умови праці – 0,91. Порівняння коефіцієнта конкордації з - критерієм підтвердило узгодженість думок експертів.

На основі методологічно-практичного дослідження робочого дня диспетчера електричних мереж ВАТ “Дніпрообленерго” була побудована схема його інформаційних зв’язків, розроблений перелік операцій, що виконуються протягом робочої зміни, та встановлений середній обсяг оброблюваної інформації для кожної із них. Розрахунок повного об’єму інформації дав змогу оцінити реальну швидкість її обробки. Результат виявився набагато більшим за допустиму норму – приблизно в 4 рази, що свідчить про необхідність проведення змін в організації режиму праці та відпочинку, графіку роботи диспетчера.

З метою впливу на організацію праці персоналу була впроваджена на тому ж підприємстві модель планування чисельності працівників в умовах нерівномірності навантаження, за допомогою якої оцінюється фонд робочого часу протягом певного періоду. Застосування запропонованої моделі дає змогу отримати раціональний графік роботи персоналу.

Професія диспетчера і фактори, що спричиняють стрес, урахування психофізіологічних особливостей – нерозривні складові безпеки функціонування енергетичної системи. Апробація запропонованої методики психометричного контролю уваги була здійснена для диспетчерів ВАТ “Дніпрообленерго” та ВАТ “Київобленерго”. Проведені дослідження засвідчили, що запропоновані тести для диспетчерів, які протягом робочої зміни працюють у режимі постійної концентрації уваги та інформаційного навантаження, є ефективні в застосуванні для контролю на початку та під час робочої зміни, при їх професійному відборі та професійній орієнтації. Як допоміжний засіб в отриманні інформації про працівника при порівняльному аналізі була запропонована комп’ютерна методика визначення типу темпераменту диспетчерів. На основі результатів впровадження тестування із застосуванням стимульної функції з обмеженням часу отримали коефіцієнти ефективності, фактичної продуктивності та якості праці диспетчерів при тестуванні.

Доведено важливість в ринкових умовах матеріального стимулювання у вигляді премій. Підкреслено, що крім діючої системи нарахування премій, розрахунків основних показників діяльності підприємства потрібно враховувати особливості умов виробництва, специфіку організації праці та сукупність факторів, що впливають на якість праці персоналу конкретного підприємства. Тому в процесі аналізу динаміки виконання основних виробничо-господарських показників роботи підприємства була розроблена модель мотивації якості праці персоналу підприємства Дніпропетровських електричних мереж ВАТ “Дніпрообленерго”. Дієздатність моделі доведена відповідністю статистичним вимогам за двома критеріями (на основі t-статистики та F-критерію). Кореляційно-регресійний аналіз, проведений автором, дав такі результати:

Статистична значущість параметрів регресійної моделі підтверджується значеннями t-статистики. За допомогою статистики Фішера було знайдене розрахункове значення F-критерію 49,094, яке з імовірністю 0,0001 більше за табличне значення. Таким чином, відповідність статистичним вимогам за двома критеріями підтверджує адекватність і значущість даної моделі. Проведений аналіз статистичних даних за побудованою моделлю за наявності автокореляції. Доведено, що автокореляція неістотна, і тому можна стверджувати про адекватність аналізованої моделі. Перевірка наявності автокореляції підтвердилася і методом Дарбіна-Уотсона. DW=1,840 означає, що автокореляція відсутня і модель адекватна. Описова статистика проводилася за допомогою пакетів Statistica та SPSS. Розроблена модель мотивації якості праці персоналу відповідає принципам комплексності, об’єктивності, зворотного зв’язку та ін.; її результати забезпечують моральне та матеріальне стимулювання та підвищують особисту зацікавленість працівника в кінцевих результатах праці. У роботі доведено, що вплив управління якістю праці на її поліпшення та вдосконалення виробництва тим істотніший, чим ширший діапазон виробничо-господарських показників, що враховують якість трудового процесу, чим тісніше пов’язані система оплати праці і стимулювання її якості з показниками роботи підприємства.

Результати проведених досліджень підтверджують доцільність та практичну значущість розроблених економіко-математичних моделей, методів та підходів до управління якістю праці персоналу підприємств електроенергетичної галузі України в сучасних умовах соціально орієнтованої економіки.

ВИСНОВКИ

У дисертації подані дослідження, завдяки яким були отримані результати, що вирішують важливе науково-практичне завдання – поліпшення управління якістю праці персоналу ОДС. Завдяки розробці, вдосконаленню та обґрунтуванню економіко-математичних моделей та методів, побудові на їх основі механізму управління якістю праці персоналу ОДС було виконане поставлене завдання.

Результати проведеного дослідження відповідно до поставлених мети та завдань при її досягненні дозволили зробити такі висновки:

1.

Вирішення проблеми поліпшення якості праці персоналу та забезпечення надійного та економічного функціонування електроенергетичної галузі потребує розробки та вдосконалення нових моделей та методів в управлінні якістю праці персоналу ОДС.

2.

Запропоновано економіко-математичну модель планування чисельності працівників в умовах нерівномірності коливань навантаження, що сприяє зменшенню втрат робочого часу. У процесі впровадження цієї моделі знайдені варіанти організації робочого тижня з мінімальною величиною втрат робочого часу.

3.

Удосконалено модель інформаційного навантаження працівника протягом робочої зміни. Виходячи з цього, основні етапи моделювання представлені розробленим алгоритмом виконання розрахунку швидкості обробки інформації. Застосування цієї моделі сприяє впровадженню змін в організації праці, підвищенню ефективності та якості праці. Використання розробок було здійснено на підприємстві Дніпропетровських електричних мереж ВАТ “Дніпрообленерго”. Це дозволило оцінити, що розрахована швидкість обробки інформації диспетчером перевищує норму в 4 рази. Тому були надані необхідні рекомендації щодо організації його праці.

4.

Удосконалено класифікацію факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС, із застосуванням діаграми Ісікава. Дістав подальшого розвитку методологічний підхід до ранжирування цих факторів за допомогою евристичних методів, зокрема методу Дельфі. Його практичне застосування на підприємстві Дніпропетровських електричних мереж ВАТ “Дніпрообленерго” в дослідженні показало можливість визначення цілеспрямованих заходів щодо поліпшення якості праці та роботи підприємства в цілому.

5.

З метою забезпечення об’єктивної оцінки персоналу ОДС при професійному відборі, систематичному контролі на початку та під час робочої зміни, дістали подальшого розвитку економіко-математичні методи оцінки професійно важливих якостей працівників, що ґрунтуються на застосуванні методики психометричного контролю уваги. Отримані результати дозволяють визначити показники уваги, сили нервової системи, ефективності, якості та фактичної продуктивності праці персоналу при тестуванні, а також отримати інформацію про питому вагу кожного з типів темпераменту в працівника. Запропоновані методи були застосовані для диспетчерів підприємств ВАТ “Дніпрообленерго” та ВАТ “Київобленерго”, що дало змогу виявити їх якісні особливості та підтвердити доцільність застосування таких методів для персоналу, який перебуває в режимі постійної концентрації уваги та інформаційного навантаження.

6.

Обґрунтовано і розроблено економіко-математичну модель мотивації якості праці персоналу підприємства енергетичної галузі, що дозволяє забезпечити умови стимулювання працівників. За результатами обробки даної моделі, впровадженої в умовах підприємства Дніпропетровських електричних мереж ВАТ “Дніпрообленерго”, встановлено, що вплив управління якістю праці тим істотніший, чим ширший діапазон виробничо-господарських показників, що враховуються. Дієздатність моделі доведена відповідністю статистичним вимогам за двома критеріями (на основі t-статистики та F-критерію), що підтверджують її адекватність і значущість, та перевіркою наявності автокореляції методом Дарбіна-Уотсона.

7.

Розроблено механізм управління якістю праці персоналу ОДС, що ґрунтується на запропонованих економіко-математичних моделях та методах, функціях управління якістю праці персоналу, нормативно-правовій базі управління персоналом. Його застосування дозволяє поліпшити управління якістю праці персоналу ОДС електроенергетичної галузі України в сучасних умовах.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

а) у наукових фахових виданнях:

1.

Третьяк О.О. Методика врахування психометричного контролю уваги диспетчерів з метою вдосконалення економічних систем управління підприємств енергетичної галузіВестн. Междунар. Cлавян. ун-та. Сер. экономика. – Х.: МСУ, . – Т.5. – №5. – С.51–54.

2.

Третьяк О.О. Раціональна модель розподілу навантаження диспетчерів електричних мереж (на прикладі Дніпропетровських електричних мереж) Держава та регіони. ГУ ЗІДМУ: наук.-вироб. журн. Сер. економіка і підприємництво. – Запоріжжя: ГУ ЗІДМУ, 2003. – №1. – С.385–389.

3.

Єлісєєва О.К., Третьяк О.О. Організація якісного управління персоналом підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр.: Вип. 177: В 2т.  Д.: Наука і освіта, 2003. – Т.1. – С.39–48. Особистий внесок автора: запропонований метод розрахунку узагальненого критерію, що дає змогу поліпшити організацію якісного управління персоналом підприємства.

4.

Єлісєєва О.К., Третьяк О.О. Методологічні підходи до ранжирування факторів оцінки якості праці шляхом експертного аналізуСоц.-екон. дослідження в перехід. період. Інновац. розвиток економіки: Зб. наук. пр.: В 4-х ч./ НАН України. Інститут регіон. дослідж. Ред.кол.: відп. ред. академік НАН України М.І. Долішній. Вип.6 (XLIV).– Л.: Інститут регіон. дослідж. НАН України, 2003.– Ч.4. – С.90-97. Особистий внесок автора: удосконалена та обґрунтована класифікація факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС, та методологічний підхід до ранжирування цих факторів.

5.

Марюта О.М., Єлісєєва О.К., Третьяк О.О. Інформаційно-статистична оцінка якості праці диспетчера електричних мережСтатистика України: наук.-інформ. журн. – К.: НТК статист. дослідж., 2004. – № 1. – С.61–67. Особистий внесок автора: удосконалена модель інформаційного навантаження працівника ОДС протягом зміни, апробована в умовах підприємства ВАТ “Дніпрообленерго”.

6.

Єлісєєва О.К., Третьяк О.О. Модель мотивації якісної роботи персоналу в сучасних умовахВісник Академії митної служби України. – Д.: АМСУ, 2004. – №1(21). – С.45 – . Особистий внесок автора: обґрунтована та розроблена модель мотивації якості праці персоналу підприємства електроенергетики, апробована в умовах підприємства ВАТ “Дніпрообленерго”.

б) в інших виданнях:

7.

Третьяк Е.А. Обработка измерений при решении задач профориентации методом компьютерного тестированияАктуальні проблеми автоматизації та інформац. технологій: Зб. наук. пр./ Наук.ред.: проф.В.І.Мосаковський. –Д.: Вид-во Дніпропетр. ун-ту, 2001. –Т.5. – С.92–97.

8.

Третьяк О.О. Оцінка ефективності роботи диспетчерів електричних мереж // Екон.-мат. методи прийняття управлінських рішень на суч. етапі: Матеріали всеукр. наук.-практ. конф. молодих вчених – Д.: Наука і освіта, 2003. – С.163–164.

9.

Марюта О.М., Третьяк О.О. Інформаційно-статистичний аналіз робочої зміни диспетчерів електричних мережСоц.-екон. пробл. суч. суспільства та шляхи їх подолання: Зб. тез доп. наук.-практ. конф.: У 3 т.– Запоріжжя: ГУ ЗІДМУ, 2003. – Т.2. – ч.5. – С.61–62. Особистий внесок автора: розроблений підхід до розрахунку інформаційного навантаження диспетчера електричних мереж.

10.

Третьяк О.О. Економіко-організаційні особливості диспетчерів електроенергетичної галузі Суч. проблеми економіки підприємства: Матеріали всеукр. наук.-практ. конф. – Д.: Наука і освіта, 2003. –Т.1. – С.154.

11.

Третьяк О.О. Людський фактор як об’єкт оцінки якості праці у сучасних умовах економіки Митна політика України в контексті європ. вибору: пробл. та шляхи їх вирішення: Матеріали наук.-практ. конф. – Д.: АМСУ, 2003. – С.245–247.

12.

Третьяк О.О. Вдосконалення організації роботи диспетчера в автоматизованих інформаційних системах управлінняУкраїна в світовому розвитку науки, культури, суспільства: Матеріали молод. наук. конф. – Д.: ДФ ВМУРоЛ “Україна”, 2004. – С.49–50.

13.

Третьяк О.О. Теоретичні аспекти вдосконалення управління якістю праці у системі менеджменту персоналуСовременные соц.- экон. проблемы Украины, Крыма и пути их решения: Материалы V научн.-практ. конф. – Симферополь: КИБ, 2004. – С.69.

14.

Третьяк О.О. Професійна орієнтація як передумова якісної підготовки персоналу // Матеріали міжн. наук. - практ. конф.“Соціально-економічні проблеми сталого розвитку українського суспільства”– Мелітополь: НКП ГУ “ЗІДМУ”, 2004. – С.133-134.

15.

Третьяк О.О. Механізм управління якістю праці персоналу ОДС електроенергетичної галузіКонкурентноздатність територій і підприємств у взаємозалежному світі: Тези доп. і виступів VII Всеукр. наук.- практ. конф. студентів і молодих вчених. –Донецьк: ТОВ „ДЕГІ”. –Ч.1., 2005. – С.235-237.

АНОТАЦІЯ

Третьяк О.О. Моделювання управління якістю праці персоналу оперативно-диспетчерської служби електроенергетичної галузі. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. –Дніпропетровський національний університет, Дніпропетровськ, 2005.

У дисертаційній роботі запропоноване нове виконання наукового завдання, що полягає в поліпшенні управління якістю праці персоналу ОДС шляхом розробки механізму управління якістю праці персоналу ОДС на основі економіко-математичних моделей та методів.

У рамках проведеного дослідження запропонована економіко-математична модель планування чисельності працівників ОДС в умовах нерівномірності коливань навантаження; обґрунтована та розроблена економіко-математична модель мотивації якості праці персоналу підприємства енергетики; удосконалені: класифікація факторів, що впливають на якість праці персоналу ОДС, що сприяє виявленню особливостей їх взаємозв’язків та взаємовпливу; модель інформаційного навантаження працівника ОДС протягом зміни; дістали подальшого розвитку економіко-математичні методи оцінки професійно важливих якостей працівників, що ґрунтуються на методиці психометричного контролю уваги; методологічний підхід до ранжирування факторів, що впливають на якість праці персоналу.

Ключові слова: якість праці, оперативно-диспетчерська служба, евристичні методи, управління, інформаційне навантаження, моделювання, електроенергетична галузь.

Аннотация

Третьяк Е.А. Моделирование управления качеством труда персонала оперативно-диспетчерской службы электроэнергетической отрасли. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. – Днепропетровский национальный университет, Днепропетровск, 2005.

В диссертационной работе представлены результаты решения важной научно-практической задачи, которая состоит в улучшении управления качеством труда персонала оперативно-диспетчерской службы (ОДС) путем разработки механизма управления качеством труда персонала ОДС на основе экономико-математических моделей и методов.

В ходе научно-практического исследования доказана необходимость теоретических и практических разработок в области управления качеством труда персонала ОДС.

Предложена экономико-математическая модель планирования численности персонала в условиях неравномерности колебаний нагрузки на протяжении рабочей недели, которая способствует уменьшению потерь рабочего времени. В процессе внедрения этой модели найдены варианты организации рабочей недели с минимальными потерями рабочего времени.

Усовершенствована модель информационной нагрузки работников ОДС на протяжении смены. Внедрение этой модели позволяет на основании результатов, полученных при осуществлении разработанного алгоритма выполнения расчета скорости обработки информации, способствовать осуществлению изменений в организации труда, повышению эффективности и качества труда.

Усовершенствована классификация факторов, влияющих на качество труда персонала ОДС, с использованием диаграммы Исикава. Получил дальнейшее развитие методологический подход к ранжированию этих факторов, которое осуществлено методом Дельфи.

С целью обеспечения объективной оценки персонала при профессиональном отборе, систематическом контроле в начале и во время смены предложены экономико-математические методы оценки профессионально важных качеств работника, которые основываются на применении методики психометрического контроля внимания. Полученные результаты позволяют определить показатели внимания, силы нервной системы, эффективности, качества и фактической производительности труда при тестировании, а также получить информацию об удельном весе каждого из типов темперамента, присущего работнику.

Обоснована и разработана экономико-математическая модель мотивации качества труда персонала предприятия энергетической отрасли, которая позволяет обеспечить условия стимулирования работников.

Разработан механизм управления качеством труда персонала ОДС, который основывается на экономико-математических моделях и методах, функциях управления качеством труда персонала, законодательной базе в управлении персоналом. Его применение позволяет улучшить управление качеством труда персонала ОДС предприятий электроэнергетической отрасли Украины в современных условиях социально ориентированной экономики.

Ключевые слова: качество труда, оперативно-диспетчерская служба, эвристические методы, управление, информационная нагрузка, моделирование, электроэнергетическая отрасль.

Annotation

Tretyak O.O. – Modelling of management of the performance quality of operative dispatcher service staff in energetic field. – Manuscript.

Thesis for a Candidate degree in Economic Sciences on the specialty 08.03.02 – Economic and mathematical modeling – Dniepropetrovsk National University, Dniepropetrovsk, 2005.

The thesis is devoted to a new solution scientific task, i.e. improving of management of the performance quality of operative dispatcher service (ODS) staff by way of working out the management mechanism of performance quality of ODS staff on the basis of economic and mathematic models and methods.

As the part of research paper the economic and mathematic model of the planning the number of ODS staff in the condition of unequal load variations was suggested; the economic and mathematic motivation model of performance quality of the staff at the energetic enterprise was worked out and proved.

Classification factors that influence on the performance quality of ODS staff and determine its peculiarities of interrelations and mutual influence were improved.

The model of information load of ODS staff during its shift; methods of evaluation of the workersґ important professional skills, which are based on the economic and mathematic methods of psychometric control over their attention; methodological approach to the ranging of the factors, which influence on the performance quality of the staff were developed.

Key words: performance quality, operative dispatcher service, estimation methods, management, information load, modelling, energetic field.

Підписано до друку 12.07.2005р. Формат 60х90 1/16

Папір офсетний. Друк плоский.

Ум.друк.арк.1. Тираж 100 прим. Замовлення №1428

Друкарня ДНУ, вул. Наукова, 5, м. Дніпропетровськ, 49050