У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний економічний університет

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА

Токарева Тетяна Олександрівна

УДК 657:334.012.64

МЕТОДИКА І ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ НА МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Спеціальність 08.06.04. - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі бухгалтерського обліку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Бабіч Віталій Васильович,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана

професор кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Валуєв Борис Іванович,

Одеський державний економічний університет,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Даньків Йосип Якимович,

Ужгородський національний університет,

завідувач кафедри обліку та аудиту.

Провідна установа: Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України, кафедра бухгалтерського обліку, м. Київ.

Захист дисертації відбудеться “23” січня 2006 р. о 16єє годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.07 у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 201.

Автореферат розісланий “_20_” грудня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, професор В.Я. Савченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах ринкових відносин в економіці України змінилися завдання бухгалтерського обліку. Насамперед він має забезпечити інформаційні потреби власника та інвесторів. Питання бухгалтерського обліку, його організації, формування показників звітності залишаються надзвичайно актуальними для підприємств різних форм власності, розмірів і видів діяльності. Серед них на особливу увагу заслуговують малі підприємства України, розвиток яких є складовою соціально-економічної політики держави.

В останні роки проводилась активна законодавчо-нормативна робота зі спрощення системи оподаткування, обліку та звітності малих підприємств. Проте, нормативні документи з обліку та фінансової звітності мають певні недоліки та вимагають доопрацювання. Так, облік на малих підприємствах України визначається Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (П(С)БО), які в однаковому обсязі застосовуються середніми та великими підприємствами. Підставою П(С)БО є Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та фінансової звітності, призначені передусім для транснаціональних корпорацій, але не враховують особливості обліку на малих підприємствах.

Головна мета кожного підприємства – отримання високих фінансових результатів, у яких відображаються всі сторони діяльності: ефективність системи управління та контролю, рівень технології й організації виробництва. В умовах ринкової економіки зростає роль визначення фінансових результатів, їх значення для розвитку підприємств, оскільки змінюється порядок та обґрунтованість їх визначення.

Значний внесок у розвиток і вдосконалення обліку й аналізу фінансових результатів в Україні зробили провідні вчені Білуха М.Т., Бутинець Ф.Ф., Валуєв Б.І., Голов С.Ф., Герасимович А.М., Гуцайлюк З.В., Давидов Г.М., Єфіменко В.І., Завгородній В.П., Зубілевич С.Я., Кужельний М.В., Кузьмінський А.М., Коцупатрий М.М., Линник В.Г., Мних Є.В., Пархоменко В.М., Рудницький В.С., Сопко В.В., Чумаченко М.Г. Питання методики й організації обліку на малих підприємствах розглядалися у працях Бабіча В.В., Ластовецького В.О., Свідерського Є.І., Трофімової Т.В.

Однак, дослідження вітчизняних і зарубіжних економістів не повністю враховують особливості сучасного стану реформування бухгалтерського обліку на основі національних Положень (стандартів), оскільки паралельно функціонують дві методики визначення результатів діяльності підприємства (окремо для складання фінансової звітності й з метою оподаткування).

Особливої актуальності набуває дослідження закономірностей формування й обліку фінансових результатів на малих підприємствах за принципами, які не суперечать міжнародним і базуються на національних стандартах бухгалтерського обліку, а також відповідають вимогам їх аналізу.

У бухгалтерському обліку й аналізі фінансових результатів діяльності малих підприємств виникають ключові проблемні питання, а саме:

-

складність застосування окремих П(С)БО та формування облікової політики малого підприємства;

-

надмірна складність методик обліку витрат для підприємств малого бізнесу;

- недосконалість спрощеного Плану рахунків, регістрів бухгалтерського обліку для малих підприємств;

- неадекватність форм фінансової звітності різних за розміром, обсягом і видами діяльності підприємств сфери малого бізнесу;

- відсутність єдиної комплексної методики проведення аналізу фінансових результатів діяльності малих підприємств.

Актуальність зазначених проблемних питань, їх недостатня теоретична розробка та практичне значення зумовили вибір теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проведено відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за темою “Удосконалення обліку і контролю в галузях економіки”, номер державної реєстрації 0103U004766. Особисто автором в рамках теми були розроблені пропозиції з удосконалення бухгалтерського обліку й аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах України.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування порядку формування фінансових результатів, методики їх визначення, обліку й аналізу результатів діяльності з урахуванням вимог міжнародних стандартів, напрямів узагальнення передового досвіду та розробка рекомендацій щодо поліпшення облікового процесу на малих підприємствах України згідно із сучасними вимогами до них.

Відповідно до мети дослідження в роботі поставлені такі завдання:

· визначити критерії економіко-правової сутності малих підприємств, розробивши пропозиції щодо їх удосконалення;

· уточнити визначення сутності фінансових результатів діяльності як економічної категорії;

· дослідити методику формування фінансових результатів малих підприємств у бухгалтерському обліку, залежно від видів їх господарської діяльності;

· здійснити аналіз можливості та доцільності застосування методик обліку витрат і формування фінансових результатів діяльності, передбачених для малих підприємств;

· критично проаналізувати вітчизняні форми обліку на малих підприємствах і внести пропозиції щодо їх удосконалення з використанням закордонного досвіду;

· розробити рекомендації про склад та зміст форм фінансової звітності підприємств малого бізнесу;

· розробити пропозиції щодо вдосконалення методики аналізу результатів діяльності підприємства;

· визначити особливості аналізу на малих підприємствах в умовах комп’ютеризованої обробки даних та їх вплив на методику й організацію аналізу.

Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність малих підприємств України.

Предметом дослідження є методика й організація бухгалтерського обліку й аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах України.

Методи дослідження. Методичною основою дослідження є загальнонауковий діалектичний метод, методи індукції, дедукції. У вивченні теорії та діючої практики обліку на малих підприємствах використані прийоми оцінки, зіставлення, порівняння, групування, класифікації. Також застосовувалися прийоми опитування, анкетування, статистичні методи.

Як інформаційна база були використані праці вітчизняних і закордонних авторів, законодавчі та нормативно-правові акти з питань економіки, підприємницької діяльності, оподаткування, бухгалтерського обліку й аналізу, матеріали наукових видань, статистичні довідники, регістри обліку та фінансова звітність малих підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розроблених дисертантом рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення бухгалтерського обліку й аналізу фінансових результатів на малих підприємствах. Головними з них є:

вперше:

- розроблена класифікація малих підприємств за десятьма ознаками, з урахуванням економіко-правової сутності підприємств малого бізнесу. Вона може бути основою для подальших теоретичних і практичних досліджень та сприятиме чіткому визначенню фінансових результатів, з огляду на різні види діяльності малих підприємств;

- запропоновано форму Звіту про фінансові результати, опрацьовану відповідно до вимог МСБО та ФЗ, а також методичні рекомендації щодо заповнення її показників. У запропонованій формі звіту враховано авторські розробки з методики визначення фінансових результатів, складу форм фінансової звітності, що сприятиме спрощенню роботи облікового персоналу під час проведення аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах за основними показниками;

удосконалено:

- методику обліку витрат і фінансових результатів діяльності малих підприємств; доведено доцільність одночасного використання ними рахунків 8 класу „Витрати за елементами” та 9 класу „Витрати діяльності”;

- порядок визначення фінансових результатів малих підприємств із урахуванням видів і характеру економічної діяльності та методику обліку використання прибутку з формуванням необхідної інформаційної бази для задоволення потреб різних користувачів із різним ступенем деталізації;

- методику й організацію проведення економічного аналізу фінансових результатів діяльності малих підприємств в умовах комп’ютеризованої обробки облікових даних шляхом визначення складу фінансової звітності, її форм, основних показників та схематично оформлених блоків проведення такого аналізу;

набули подальшого розвитку:

- поглиблення розуміння сутності фінансових результатів господарської діяльності підприємств як економічної категорії та як методики розрахункового підсумку конкретного суб’єкта підприємницької діяльності;

- обґрунтування економіко-правового визначення підприємств малого бізнесу на основі доповнення кількісних показників окремими якісними ознаками цих підприємств, що дозволяє використовувати терміни “мале підприємство” для юридичних осіб і “приватний підприємець” для фізичних осіб, які є доречними для застосування в нормативних документах;

- методичні підходи щодо проведення аналізу фінансових результатів діяльності малих підприємств, визначення та аналізу прибутку за його видами (трендовий та структурний) на основі запропонованої форми звіту про фінансові результати.

Практичне значення одержаних результатів. Упровадження в практичну діяльність малих підприємств України рекомендацій щодо ведення бухгалтерського обліку та складання звітності поліпшить обліковий процес на малих підприємствах, підвищить ефективність облікової інформації. Наведені наукові положення з бухгалтерського обліку, фінансової звітності малих підприємств можуть використовуватися для розробки та вдосконалення нормативних документів.

Методичні розробки автора з методики й організації обліку та аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах використовуються в роботі приватного підприємства “Екоінтер” (м. Київ, довідка № 11 від 16.05.2005 р.), товаристві з обмеженою відповідальністю “Юніон Трейд” (м. Київ, довідка № 4 від 10.05.2005 р.), ТОВ “Техносервіс” (м. Київ, довідка №8 від 17.05.2005 р.), навчальній роботі кафедри бухгалтерського обліку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана (довідка від 24.05.05).

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення дисертаційної роботи пройшли апробацію на семінарах і наукових конференціях: третя міжнародна науково-практична конференція “Динаміка наукових досліджень 2004 (Дніпропетровськ, 21-30 червня 2004 р.), перша міжнародна науково-практична конференція “Науковий потенціал світу 2004” (Дніпропетровськ, 1-15 листопада 2004 р.), третя всеукраїнська наукова конференція, присвячена видатним ученим у галузі бухгалтерського обліку “Зимові читання, присвячені ідеям П.П. Німчинова та І.В. Малишева” (Житомир, 24-25 лютого 2005 р.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи автором опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 1,7 друкарських аркушів. У наукових фахових виданнях опубліковано 4 статті обсягом 1,2 д.а., 3 – в інших виданнях обсягом 0,5 д.а.

Структура й обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації – 191 сторінка друкованого тексту. Робота містить 32 таблиці на 20 сторінках, 29 рисунків на 12 сторінках, 10 додатків на 16 сторінках. Список використаних джерел налічує 188 найменувань, поданих на 15 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертації, визначено мету, головні завдання, предмет, об’єкт і методи дослідження, викладено наукову новизну, практичне значення отриманих результатів і їх апробацію.

У розділі 1 “Економіко-правові особливості малого бізнесу” автором досліджені питання економіко-правового визначення малих підприємств з точки зору регламентації в нормативних документах із бухгалтерського обліку й аналізу, розроблено їх класифікацію, визначені особливості організаційного й управлінського характеру цих підприємств. Також розглянуті результати діяльності як економічна та обліково-аналітична категорія.

Вивчення статистичних даних діяльності малих підприємств показує, що їх кількість в Україні, порівняно з іншими розвиненими країнами, досі незначна, проте, тенденції їх розвитку свідчать про можливості розширення сфери малого бізнесу. Сектор малого бізнесу України характеризується різноманітністю підприємств за формами власності та характером підприємницької діяльності. Унаслідок опрацювання статистичних даних по Україні за період з 1991 по 2004 рр. і проведених досліджень розвитку малих підприємств м. Києва було з’ясовано, що основна їх частина працює в галузі торгівлі (оптова, роздрібна) та громадського харчування. Серед правових форм їх організації переважають приватна та колективна (товариства з обмеженою відповідальністю).

Для порівняння окремих аспектів діяльності основних правових форм малих підприємств (приватного, товариства з обмеженою відповідальністю) були виявлені особливості організаційного й управлінського характеру. Для цих підприємств характерні: проста організаційна структура, зосередження функцій управління та контролю переважно в руках однієї або декількох осіб, незначна кількість працівників. Указані особливості були враховані під час обґрунтування пропозицій з удосконалення методики обліку й аналізу витрат, доходів і фінансових результатів, їх відображення у фінансовій звітності.

У дисертаційній роботі проаналізовано існуючі критерії визначення малих підприємств. Розглянуто переваги та недоліки різних способів визначення кількісного, якісного та комбінованого критеріїв. На основі вивчення вітчизняної та закордонної літератури з цього питання в роботі розроблено пропозиції щодо існуючих визначень малих підприємств. Критерії визначення малого підприємства наведено в Господарському кодексі, а в інших нормативних документах доцільно робити посилання на нього. У законодавстві має бути однозначність у визначеннях термінів підприємств сфери малого бізнесу. Так, під “суб’єктами малого підприємництва” розуміють фізичних і юридичних осіб. До юридичних осіб доцільно застосовувати термін “мале підприємство”, а до фізичних – “приватні підприємці”, розмежувавши таким чином фізичних і юридичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю в сфері малого бізнесу.

У роботі розглянуто особливості становлення й етапи розвитку малих підприємств в Україні з 1991 р. До нині, вказано перешкоди, які стримують розвиток малого бізнесу та надано пропозиції щодо їх усунення. Зроблено акцент на необхідності державної підтримки малих підприємств, їх законодавчої захищеності. Необхідно в найкоротший строк увести в дію Закон України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності”.

Вітчизняними науковцями проводяться дослідження з різних аспектів діяльності малого бізнесу в Україні та світі, під час яких здійснюється класифікація малих підприємств. На основі вивчення нормативної та спеціалізованої літератури, статистичних даних розроблена класифікація малих підприємств за десятьма ознаками, які поділені на дві групи: ознаки за сутністю господарської діяльності та правовим аспектом (рис.1).

Розроблена система класифікаційних ознак дозволила виявити правові, господарські, організаційні особливості цієї категорії підприємств і врахувати їх у дослідженні питань методики й організації бухгалтерського обліку й аналізу фінансових результатів діяльності.

У дисертації висвітлено питання фінансових результатів діяльності як економічної та обліково-аналітичної категорії. Розкрито сутність прибутку, наведено основні його ознаки та їх характеристика. Розглянуто різні погляди, які існують в економічній літературі на значення прибутку, його склад та обґрунтування.

Автор приходить до висновку, що фінансові результати діяльності доцільно розглядати з двох сторін: як економічну категорію і як методику визначення результату діяльності конкретного суб’єкту підприємницької діяльності:

- як економічна категорія фінансовим результатом діяльності є додана вартість, створена працею робітників унаслідок господарської діяльності (теорія А. Сміта, Д. Рікардо, К. Маркса);

- для окремих суб’єктів господарської діяльності (малих підприємств) фінансовими результатами можуть бути: прибуток – перевищення доходів над витратами, або збиток – перевищення витрат над доходами.

У розділі 2 “Методика і організація обліку фінансових результатів діяльності на малих підприємствах” визначено засади організації бухгалтерського обліку на малих підприємствах, досліджено та критично проаналізовано вітчизняні та закордонні форми обліку для них, наведено пропозиції з удосконалення форм обліку та фінансової звітності, проаналізовано методику обліку доходів, витрат і фінансових результатів та подано рекомендації з формування облікової політики.

У зв’язку з тим, що бухгалтерський облік відіграє важливу роль у прийнятті управлінських рішень, слід урахувати вимоги, які ставлять до нього різні користувачі облікової інформації. Для обґрунтування засад організації бухгалтерського обліку на малих підприємствах, передусім, було проведено аналіз зовнішніх і внутрішніх користувачів облікової інформації, внаслідок якого виявлено відмінності в їх потребах. На малих підприємствах акцент робиться на внутрішньому використанні облікової інформації. Тому, саме на них повинна орієнтуватися система бухгалтерського обліку цих підприємств.

У роботі визначені та класифіковані фактори зовнішнього та внутрішнього впливу на побудову бухгалтерського обліку на малих підприємствах. До зовнішніх факторів належать: законодавство з бухгалтерського обліку, система показників фінансової та податкової звітності, податкове законодавство. Внутрішні фактори – вид, обсяг, характер підприємницької діяльності малого підприємства та його організаційна структура.

У дисертації розглянуто особливості формування доходів, витрат і фінансових результатів, їх визнання, відображення в системі бухгалтерського обліку, а також відповідність доходів і витрат. Досліджено особливості методик обліку витрат, склад виробничої собівартості продукції (робіт, послуг). Наведено схеми обліку витрат за трьома методиками окремо для виробничих підприємств, підприємств, які надають послуги та торгівельних підприємств. Розглянуті методики обліку витрат дозволяють зробити висновок, що для малих підприємств найбільш доцільним варіантом є методика обліку з одночасним використанням рахунків 8 і 9 класів загального Плану рахунків.

Критично розглянуто спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва, проблемні питання, пов’язані із застосуванням спрощеного Плану рахунків. Розглянуто системи оподаткування єдиним податком та обмеження з його застосування, проведено зіставлення переваг і недоліків єдиного податку. План рахунків суб’єктів малого підприємництва по суті не дав бажаного спрощення облікового процесу, оскільки все одно необхідно відкривати додаткові субрахунки до запропонованих синтетичних рахунків.

Під час наукового дослідження обґрунтовано потребу багатоваріантності форм обліку на малих підприємствах і їх залежність від економіко-правових, технологічних та організаційних особливостей діяльності. Облікова система малого підприємства має дозволяти опрацьовувати фінансову інформацію, формувати фінансову звітність з мінімальними витратами.

Малі підприємства України обирають форму обліку відповідно до “Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами” від 25.06.2003 р. № 422. Нині вони є основним нормативним документом для малих підприємств. Під час дослідження методики обліку було критично проаналізовано діючі форми обліку на малих підприємствах: проста та спрощена. Усі вони ґрунтуються на принципі подвійного запису – єдиній методологічній основі в Україні. Дослідження дозволило виявити ознаки облікового процесу, характерні для кожної форми обліку, встановити переваги та недоліки. У дисертаційній роботі розглянуто форми ведення бухгалтерського обліку на малих підприємствах Великобританії та США (у тому числі без використання принципу подвійного запису), проведено порівняння з вітчизняною практикою, зроблено пропозиції щодо застосування позитивного досвіду в Україні.

Методика обліку та формування фінансових результатів на малих підприємствах розглядалася з точки зору її відмінностей від великих підприємств. Наведено міжнародний досвід із цього питання за спрощеним варіантом, описано методики визначення фінансових результатів, які застосовуються в країнах із розвинутою ринковою економікою (досвід Франції та США): за даними балансу (фінансовий результат визначається як різниця сум залишків активних і пасивних рахунків на кінець звітного періоду; фінансовий результат обчислюється як різниця вартості чистих активів на початок і кінець звітного періоду); за даними рахунків “витрати-випуск” (фінансовий результат обчислюється як різниця між доходами та витратами за звітний період).

Особлива увага в дисертаційній роботі приділена фінансовій звітності. Тривалий час звітність малих та інших підприємств за формою та змістом була однакова. Уперше нові форми квартальної звітності для малих підприємств були запроваджені в 1998 р. під назвою “Бухгалтерський звіт малого підприємства”. Основним відправним пунктом для цілей розробки рекомендацій щодо складу та змісту звітності малих підприємств стали визначені та враховані інтереси користувачів цієї звітності. До основних відмінностей у складі зовнішніх користувачів звітності малих підприємств на противагу іншим належать:

- обмежена кількість юридичних і фізичних осіб, залучених до процесу інвестування малих підприємств;

- обмежений ступінь участі цих підприємств у міжнародному бізнесі;

- нерозвиненість ринку цінних паперів в Україні загалом і щодо малих підприємств зокрема.

Запропонований у роботі підхід до складу та змісту фінансової звітності орієнтований, насамперед, на потреби управління малим підприємством.

Фінансові звіти повинні мати певні якісні характеристики, які визначають ступінь корисної інформації, наведеної в них, тому в дисертаційній роботі вони розглянуті стосовно звітності малих підприємств. Нові форми фінансової звітності для малих та інших підприємств є уніфікованими та носять обов’язковий характер, хоча П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” враховує професійне судження керівництва підприємства щодо відображення статей у фінансових звітах. Але, на відміну від МСФЗ, національні положення (стандарти) обмежують застосування судження керівництва щодо суттєвості інформації, яка надається у звітах. Таке обмеження викликано встановленням обов’язкових уніфікованих форм фінансових звітів. Тому в роботі обґрунтовано значення застосування концепції суттєвості щодо звітності малих підприємств.

У дисертації також розглянуто практику інших країн у формуванні звітності малих підприємств, зокрема Великобританії, проведено порівняльний аналіз її з П(С)БО 25 “Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва” та МСФЗ, що дозволило передбачити застосування судження керівництва щодо суттєвості інформації при складанні фінансової звітності малими підприємствами. На нашу думку, для фінансової звітності малих підприємств не варто встановлювати форми з чітко визначеним переліком статей, як це відбувається нині в П(С)БО 25. Це недоцільно з основної причини: типова форма звітності неадекватна щодо фінансово-господарської діяльності всіх малих підприємств, а, отже, не завжди є доречною. Доцільно визначити перелік показників, які можуть відображатись у формах звітності. Згідно з МСФЗ, підприємству слід подавати в звіті про фінансові результати аналіз витрат із застосуванням класифікації, яка базується на характері витрат або на їхній функції на підприємстві. Статті витрат підлягають подальшому розподілу на підкласи з метою виділення низки компонентів фінансових результатів діяльності, які можуть відрізнятися з погляду стабільності, потенціалу прибутку або збитку та передбачуваності. Цю інформацію подають одним із двох способів.

Перший аналіз називають методом характеру витрат. Витрати об’єднують у звіті згідно з їхнім характером (наприклад, амортизація, придбання матеріалів, транспортні витрати, заробітна плата, витрати на рекламу) та не перерозподіляють згідно з їхніми різноманітними функціями на підприємстві. Цей метод простий у застосуванні на багатьох малих підприємствах, оскільки немає потреби розподіляти операційні витрати відповідно до класифікації функцій.

Другий аналіз називають методом функції витрат або “собівартості реалізованої продукції”. Згідно з ним витрати класифікують відповідно до їхніх функцій як частину собівартості реалізації, збуту або адміністративної діяльності. Таке подання часто дає докладнішу інформацію користувачам, ніж класифікація витрат відповідно до їхнього характеру, але розподіл витрат за функціями може бути довільним, і вимагає виваженого судження. Підприємства, які класифікують витрати за функціями, мають розкривати додаткову інформацію про характер витрат, включаючи витрати на амортизацію та витрати на персонал. Вибір способу аналізу з двох указаних вище залежить від історичних і галузевих чинників, а також від характеру організації.

Автором запропоновано нову форму Звіту про фінансові результати малих підприємств, розроблену з урахуванням вимог МСФЗ за методом “нетто”. Зазначена форма звіту сприятиме вдосконаленню методики обліку фінансових результатів малих підприємств і спростить процедуру проведення їх аналізу. Також автором розроблено методичні рекомендації щодо заповнення цієї форми звітності. Крім того, у дисертаційній роботі висвітлено ідею необхідності приміток до звітності суб’єктів малого підприємництва, які П(С)БО 25 не передбачені, їх відсутність порушує принцип повного висвітлення облікової інформації. За умов використання малими підприємствами спрощеної звітності, значення приміток зростає, вони мають стати невід’ємною її частиною.

Приклад Звіту про фінансові результати малих підприємств (згідно із МСФЗ) подано у табл. 1.

Таблиця 1.

Звіт про фінансові результати (згідно з МСФЗ) за методом “нетто”

Стаття | Код рядка | За звітний період | За попередній період

1 | 2 | 3 | 4

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) | 010 | 663,0 | 1010,4

Інший операційний дохід | 020 | - | -

Зміни запасів готової продукції та незавершеного виробництва (+/-) | 030 | - | -

Матеріальні затрати | 040 | - | -

Витрати на оплату праці | 050 | (32,3) | (43,1)

Відрахування на соціальні заходи | 060 | (12,3) | (16,4)

Амортизація | 070 | (1,2) | (1,7)

Інші операційні витрати | 080 | (15,4) | (21,8)

у тому числі: | 090 | - | -

091 | (587,2) | (902,7)

Прибуток (збиток) від операційної діяльності | 100 | 14,6 | 24,7

Інші звичайні доходи | 110 | - | -

Інші звичайні витрати | 120 | - | -

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування | 130 | 14,6 | 24,7

Податок на прибуток від звичайної діяльності | 140 | (3,7) | (6,2)

Чистий прибуток (збиток) від звичайної діяльності | 150 | 10,9 | 18,5

Надзвичайні доходи | 160 | - | -

Надзвичайні витрати | 170 | - | -

Податок з надзвичайного прибутку | 180 | - | -

Чистий прибуток (збиток) за звітний період | 190 | 10,9 | 18,5

У розділі 3 “Методика та організація аналізу фінансових результатів на малих підприємствах” розглянуто головні завдання аналізу фінансових результатів, формування чистого прибутку (збитку) за діючою методикою та новими запропонованими показниками (рис. 2), загальну модель аналізу фінансових результатів діяльності, аналіз прибутку малих підприємств за його видами: горизонтальний (трендовий), вертикальний (структурний), порівняльний, коефіцієнтів.

До абсолютних показників належать суми прибутку (або збитку) за структурою його утворення, розподілу та використання. Під час аналізу абсолютних показників фінансових результатів виділяють горизонтальний (зміна показників за аналізований період) і вертикальний (зміна структури показників) аналіз. Аналіз проводився з використанням даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємств малого бізнесу: ТОВ “Техносервіс” і ПП “Екоінтер”. Ці підприємства займаються оптовою торгівлею товарів невиробничої сфери. ТОВ “Техносервіс” знаходиться на звичайній системі оподаткування обліку та звітності й сплачує державі податки в повному обсязі. ПП “Екоінтер” застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, і є платником єдиного податку за ставкою 10%.

Рис. 2 Формування чистого прибутку (збитку) малого підприємства на основі показників запропонованої форми Звіту про фінансові результати

До відносних показників фінансових результатів належать значення рентабельності, які характеризують відносний (у відсотках) ступінь прибутковості вкладеного капіталу, понесених витрат та отриманого доходу.

Метою аналізу фінансових результатів є: визначення повноти та якості їх отримання, оцінка динаміки абсолютних і відносних показників, визначення впливу окремих факторів на зміну прибутку та рентабельності, а також установлення можливих резервів їх зростання.

Згідно мети в роботі розглянуто головні завдання аналізу фінансових результатів:

· визначення впливу як об’єктивних, так і суб’єктивних факторів на фінансові результати;

· аналіз і оцінка динаміки показників прибутку і рентабельності;

· визначення та вимірювання впливу факторів на відхилення прибутку та рентабельності;

· виявлення резервів підвищення фінансових результатів діяльності малих підприємств;

· аналіз розподілу та використання прибутку.

Джерелами інформації для аналізу фінансових результатів є дані фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва, до якого належать: “Баланс” Форма №1-м; “Звіт про фінансові результати” Форма №2-м; дані бухгалтерського обліку: “Відомість 5-м” (розділ І. “Облік витрат”, розділ ІІ. “Облік витрат на виробництво”, розділ ІІІ. “Облік доходів і фінансових результатів”), декларація про прибуток підприємства (для малих підприємств, які знаходяться на звичайній системі оподаткування, обліку та звітності), розрахунок сплати єдиного податку (для підприємств, які знаходяться на спрощеній системі).

У роботі проведено аналіз використання прибутку, отриманого від реалізації продукції та визначено вплив на нього окремих факторів. Розглянуто структуру витрат і відрахувань, проведено аналіз прибутковості, рентабельності, платоспроможності за відповідними показниками.

Під час вертикального та горизонтального аналізу фінансових результатів діяльності ТОВ “Техносервіс” та ПП ”Екоінтер” було встановлено різний рівень частки прибутку від загального обсягу реалізованих товарів (робіт, послуг) залежно від обраної системи оподаткування. Так, за спрощеною системою оподаткування (ПП “Екоінтер”) частка прибутку становить 26,8%, а за звичайною системою оподаткування (ТОВ “Техносервіс”) – 1,4%. Якби чинне законодавство дозволяло використовувати всім бажаючим малим підприємствам єдиний податок, який можна диференціювати залежно від виду діяльності та обсягу реалізації, тоді частка прибутку збільшилася б на 20%, не враховуючи відрахування на соціальні заходи та інші цілі. Проведений аналіз свідчить, що загальна система оподаткування, на якій знаходяться більшість малих підприємств, не сприяє їх подальшому розвитку (збільшує обсяг витрат і зменшує частку чистого прибутку підприємства), тому така система оподаткування є малоефективною.

Проведене дослідження показало, що процес аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах майже відсутній, оскільки він є громіздким і займає багато часу. Особливо це стосується підприємств, де бухгалтерський облік ведеться вручну. У роботі набули подальшого розвитку методичні підходи щодо проведення аналізу фінансових результатів діяльності малих підприємств, визначення й аналізу прибутку за його видами (трендовий і структурний) на основі запропонованої форми звіту про фінансові результати. Автором запропоновано блок-схеми до автоматизації видів аналізу фінансових результатів на малих підприємствах із використанням комп’ютерної програми 1С”Бухгалтерія”. До них увійшли такі види аналізу фінансових результатів: горизонтальний (трендовий); вертикальний (структурний); факторний; рентабельності та використання прибутку. Розроблені блок-схеми дають можливість сформувати на їх основі окремий модуль з автоматизації аналізу фінансових результатів діяльності малого підприємства в межах комп’ютерної програми 1С”Бухгалтерія”. Для проведення такого аналізу може застосовуватись як діюча методика формування чистого прибутку (збитку) малого підприємства, так і запропонована з новими показниками.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання щодо методики й організації обліку й аналізу фінансових результатів діяльності підприємств малого бізнесу. Сформульовано низку висновків концептуально-теоретичного, методичного та науково-практичного характеру, які дозволяють вирішити головні завдання згідно поставленої мети.

1. Обґрунтовано економіко-правове визначення підприємств малого бізнесу на основі доповнення кількісних показників окремими якісними ознаками цих підприємств, що дозволяє використовувати термін “мале підприємство” для юридичних осіб, а “приватний підприємець” – для фізичних, і є доречними для застосування в нормативних документах.

2. Проводячи дослідження підприємств малого бізнесу, було б доцільним використання запропонованої класифікації малих підприємств за десятьма ознаками, що враховує різноманітність їх господарської діяльності й організаційно-правовий аспект. Така класифікація є теоретичною першоосновою для подальших розробок.

3. Розгляд сутності фінансових результатів господарської діяльності підприємств із двох сторін: як економічної категорії і як методики визначення результату діяльності конкретного суб’єкту підприємницької діяльності, який запропонував автор, поглиблює її розуміння.

4. Запропоновані рекомендації з вирішення проблемних питань існуючих методик обліку витрат за трьома варіантами (звичайний, спрощений Плани рахунків, П(С)БО 25) удосконалюють методику обліку доходів, витрат і фінансових результатів діяльності малих підприємств щодо одночасного використання ними рахунків 8 класу „Витрати за елементами” та 9 класу „Витрати діяльності”, узгоджує зазначені методики та їх адекватність для цієї категорії підприємств.

5. Удосконалений порядок визначення фінансових результатів та порядок обліку й використання прибутку дозволяє забезпечити інформацією різних користувачів. Ця вдосконалена методика сприяє задоволенню різних потреб користувачів із різним ступенем деталізації.

6. Використання запропонованої форми Звіту про фінансові результати враховує авторські розробки з методики визначення фінансових результатів, складу фінансової звітності та значно спростить роботу облікового персоналу з проведення аналізу фінансових результатів діяльності за основними показниками на малих підприємствах.

7. Запропонована форма Звіту сприяє подальшому розвитку методичних підходів до проведення аналізу фінансових результатів діяльності малих підприємств, визначення й аналізу прибутку за його видами (трендовий і структурний).

8. Проведений аналіз використання прибутку, отриманого від реалізації, структури витрат за елементами, прибутковості, рентабельності, платоспроможності за відповідними показниками на базі даних малих підприємств із різними системами оподаткування (загальна та спрощена) свідчить, що загальна система оподаткування, на якій знаходяться більшість малих підприємств не сприяє їх подальшому розвитку (збільшує обсяг витрат і зменшує долю чистого прибутку підприємства), тому така система оподаткування є малоефективною.

9. Запропонований склад фінансової звітності, форми, основні показники та схематично оформлені блоки проведення аналізу фінансових результатів діяльності малих підприємств удосконалюють методику й організацію такого аналізу за умов комп’ютеризованого опрацювання даних.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях:

1. Коваленко Т.О. (Токарева Т.О.) Облік фінансової допомоги у суб’єктів малого підприємництва// Фінанси, облік і аудит: Наук. зб. – Вип. 1 / Відп. А.М.Мороз. – К.:КНЕУ, 2003. – С. 190–196, 0,3 д.а.

2. Коваленко Т.О. (Токарева Т.О.) Методика формування фінансових результатів на малих підприємствах // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 197: В 5 т. Том ІІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 615–620, 0,3 д.а.

3. Коваленко Т.О. (Токарева Т.О.) Особливості обліку витрат на малих підприємствах // Фінанси, облік і аудит: Збірник наукових праць. – Вип..3 / Від. ред. А.М.Мороз. – К.: КНЕУ, 2004. – С. 169–175, 0,3 д.а.

4 Токарева Т.О. Облік доходів у суб’єктів малого підприємництва // Вісник Житомирського державного технологічного університету / Економічні науки. Ч.І. – Житомир: ЖДТУ, 2005. – №1 (31). – С. 227–229, 0,3 д.а.

В інших виданнях:

5. Коваленко Т.О. (Токарева Т.О.) Особливості становлення та розвитку малого бізнесу в Україні // Матеріали Першої Міжнародної науково-практичної конференції “Науковий потенціал світу 2004”. Том 16. Облік і аудит. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 28–31, 0,2 д.а.

6. Коваленко Т.О. (Токарева Т.О.) Особливості обліку діяльності на малих підприємствах за простою формою // Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень 2004”. Том 35. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 25–26, 0,1 д.а.

7.Токарева Т.О. Методика аналізу фінансових результатів діяльності суб’єктів малого підприємництва // Зимові читання, присвячені ідеям П.П. Німчинова та І.В. Малишева. Збірник тез та текстів виступів на Третій всеукраїнській науковій конференції, присвяченій видатним вченим в галузі бухгалтерського обліку – д.е.н., проф. І.В.Малишеву, д.е.н., проф. П.П. Німчинову. – Житомир:ЖДТУ,2005. – С.84–86, 0,2 д.а.

АНОТАЦІЯ

Токарева Т.О. Методика і організація обліку та аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04. – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. Київ, 2005.

Дисертація присвячена комплексному дослідженню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо вдосконалення методики й організації обліку та аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах. Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність малих підприємств; предметом дослідження – питання методики та організації бухгалтерського обліку та аналізу фінансових результатів діяльності підприємств малого бізнесу.

Обґрунтовано та запропоновано вдосконалення організації обліку й аналізу фінансових результатів діяльності на малих підприємствах, які полягають у розробці нової форми Звіту про фінансові результати згідно з вимогами МСФЗ і методичних рекомендацій щодо її заповнення; в удосконаленні порядку визначення фінансових результатів і порядку обліку та використання прибутку, в складі форм фінансової звітності, основних її показників і схематично оформлених блоків проведення аналізу фінансових результатів діяльності малих підприємств за умов комп’ютеризованого опрацювання даних.

Ключові слова: облік, аналіз, методика, організація, фінансові результати, малі підприємства.

АННОТАЦИЯ

Токарева Т.А. Методика и организация финансовых результатов деятельности на малых предприятиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана. Киев, 2005.

Диссертация посвящена комплексному исследованию теоретических положений и разработке практических рекомендаций относительно усовершенствования учета и анализа финансовых результатов деятельности предприятий малого бизнеса. Объектом исследования является финансово-хозяйственная деятельность малых предприятий; предметом – методика и организация бухгалтерского учета и анализа финансовых результатов их деятельности.

В работе исследованы вопросы экономико-правового определения малых предприятий с точки зрения регламентации в нормативных документах по бухгалтерскому учету и анализу, разработана их классификация по десяти признакам, определены особенности организационного и управленческого характера этих предприятий. Также рассмотрены результаты деятельности как экономическая и учетно-аналитическая категория.

В диссертации проанализированы существующие критерии определения малых предприятий. Рассмотрены преимущества и недостатки разных способов определения таких критериев: количественного, качественного, комбинированного. Субъекты малого предпринимательства включают физических и юридических лиц. К юридическим лицам целесообразно использовать термин “малое предприятие”, а относительно физических лиц частные предприниматели”, разграничив физических и юридических лиц, которые занимаются предпринимательской деятельностью в сфере малого бизнеса.

Разработанная система классификационных признаков позволила выявить правовые, хозяйственные, организационные особенности этой категории предприятий и учесть их при исследовании вопросов методики и организации бухгалтерского учета и анализа финансовых результатов деятельности.

В работе рассмотрены особенности становления и этапы развития малых предприятий в Украине с 1991 года по настоящее время, указаны препятствия, которые сдерживают развитие малого бизнеса и наведены предложения относительно их устранения.

В диссертации определены основы организации бухгалтерского учета на малых предприятиях, исследованы и критически проанализированы отечественные и зарубежные формы учета для этих предприятий, наведены предложения по усовершенствованию форм учета и финансовой отчетности проанализирована методика учета доходов, затрат и финансовых результатов.

Рассмотренные методики учета затрат дают возможность сделать вывод, что для малых предприятий наиболее целесообразным вариантом является методика учета с одновременным использованием счетов 8 и 9 классов общего Плана счетов.

Критически рассмотрена упрощенная система налогообложения, учета и отчетности субъектов малого предпринимательства, проблемные вопросы, связанные с применением упрощенного Плана счетов, необходимостью открытия дополнительных субсчетов по отношению к предложенным синтетическим. Рассмотрены системы налогообложения единым


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕХАНІЗМ СИНТЕЗУ ЛІТІЙВМІСНИХ ФЕРИТІВ, РЕАКЦІЙНА ЗДАТНІСТЬ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Автореферат - 26 Стр.
ПРЕДМЕТНА МОДАЛЬНІСТЬ І МОДАЛЬНІСТЬ ВІРОГІДНОСТІ У МОВІ ТА МОВЛЕННІ (на матеріалі української, російської, французької та англійської мов ) - Автореферат - 29 Стр.
МЕТОДИКА АРХІТЕКТУРНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА ДОНБАСУ, ЩО МІСТИТЬ ПОРУШЕНІ ТЕРИТОРІЇ - Автореферат - 31 Стр.
ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНІ СІАЛОАДЕНІТИ З УРАХУВАННЯМ ПСИХОНЕЙРОРЕГУЛЯТОРНИХ ПОРУШЕНЬ - Автореферат - 23 Стр.
СОЮЗ ЧОРНИХ КЛОБУКІВ (тюркське об’єднання на Русі в ХІ-ХІІІ ст.) - Автореферат - 21 Стр.
Організаційні структури корпоративних холдингових груп у житловому будівництві в сучасних умовах - Автореферат - 18 Стр.
Фізіолого-морфологічна оцінка дії натрієвмісних препаратів - Автореферат - 31 Стр.