У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

“ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ”

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

ЯХІЄВ Адам Михайлович

УДК 334.012.56-06.047.42

ОРГАНІЗАЦІЯ ПЛАНУВАННЯ

В ПЛОДООВОЧЕВОКОНСЕРВНИХ

ПІДПРИЄМСТВАХ

08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Подільському державному аграрно-технічному універ-ситеті Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Бабанін Валерій Веніамінович,

Подільський державний аграрно-технічний

університет Міністерства аграрної політики

України, завідувач кафедри економіки підприємств

 

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Заїнчковський Анатолій Олександрович,

Національний університет харчових технологій

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки і права

кандидат економічних наук

Шпикуляк Олександр Григорович,

Національний науковий центр “

Інститут аграрної економіки” УААН,

старший науковий співробітник

відділу підприємництва

 

Провідна установа: Тернопільський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, м. Тернопіль

Захист відбудеться 24 січня 2006 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.350.01 в Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” УААН за адресою: 03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, 3-й поверх, конференц-зал.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” УААН за адресою: 03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, 2-й поверх, к. 212.

Автореферат розісланий 23 грудня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук Пулім В.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Планування є однією з важливих традиційних функцій управління економічною діяльністю підприємств. Слід зауважити, що застосування системи планування в агропромисловому виробництві набуло розвитку в основному в період адміністративно-централізованої економіки, коли планування виробництва на підприємствах відображало директивну систему планової діяльності на державному і галузевому рівнях. У результаті ліквідації командно-адміністративного механізму управління економікою планування господарської діяльності змістилося з державно-галузевого рівня на рівень виробничо-правових структур.

Нині на підприємствах процес планування реалізується в системі індикативних планів, на основі яких здійснюється організація технологічних операцій, мотивація персоналу, контроль результатів, їх оцінка з точки зору планових показників тощо. Основними ланками недирективної системи є планування виробництва та реалізації продукції. Вектор індикативних планів має спрямовуватись на раціональне використання ресурсного потенціалу підприємства на збільшення обсягів і поліпшення якості виробництва продукції, на ефективну її реалізацію.

У сучасних умовах на підприємствах плодоовочевоконсервної промисловості планування виробничої діяльності повинно відповідати таким вимогам: швидко реагувати на зміни в умовах господарської діяльності з дотриманням мінімального рівня витрат; збереження можливостей коригування плану при змінах цін на сировину, матеріали, інші види ресурсів, що споживаються при змінах реалізаційних цін на продукцію, змінах в технологічних процесах. Плани виробництва і реалізації продукції мають бути пов’язані із забезпеченням матеріально-технічними засобами та кадровим потенціалом. При цьому необхідно враховувати особливості плодоовочевоконсервного виробництва, оскільки на його ефективність впливає ряд організаційних, економічних, технологічних та інших факторів. Крім того, це виробництво за організаційно-технологічним характером пов’язане з певними господарськими структурами по виробництву плодоовочевої сировини, її заготівлі, транспортуванні, зберіганню, що потребує постійної координації їхньої діяльності.

Планування фінансово-господарської діяльності підприємств цієї галузі досліджували зарубіжні економісти – М. Альберт, Ш. Бланкарт, Є. Брігхем, Е. Джонс, Т. Карлін, М. Мескон, Б. Нідлз, Дж. Сігел та ін. – засновники такої галузі знань як фінансовий менеджмент. Останнім часом цій проблемі присвячено ряд наукових публікацій відомих російських вчених-економістів – І.Т. Балабанова, Н.Г. Данілочкіної, В.В. Ковальова, В.Н. Самочкіна, В.М. Семьонова, О.С. Стоянової, А.Д. Шеремета та ін. Значні наробки мають і українські вчені, зокрема, І.О. Бланк, О.Д. Василик, М.В. Грідчіна, М.Я. Дем'яненко, А.О. Заїнчковський, Г.Г. Кірейцев, М.Й. Малік, П.А. Лайко, В.Н. Парсяк, А.М. Поддєрьогін, Р.А. Слав'юк, П.Т. Саблук, О.С. Філімоненков, О.Г. Шпикуляк та інші. Проте впровадження нових методів планування виробничої діяльності плодоовочевоконсервних підприємств стримують відсутність єдності у теоретично-методологічних підходах до розвитку індикативного планування, обліку та аналізу економічних показників; існування різних методичних підходів щодо внутрішньогосподарського бюджетування як методу управління в корпоративних структурах. Слід відмітити, що сутність цього методу нині у вітчизняних і зарубіжних публікаціях тлумачиться дещо по-різному.

Отже, наявність низки невирішених організаційно-економічних проблем, що постають перед плодоовочевоконсервним підприємством при плануванні його діяльності та необхідність удосконалення економічної роботи, визначили актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Подільського державного аграрно-технічного університету за темою: “Розробка заходів щодо підвищення економічної ефективності інтенсифікації виробництва на основі втілення досягнень науково-технічного прогресу, раціонального використання виробничого потенціалу і капітальних вкладень в період переходу до ринку на 2001-2005 роки” (номер державної реєстрації 0104U009412).

Мета і завдання дослідження. Метою досліджень є обґрунтування методичних і прикладних аспектів розвитку методів планування виробництва, реалізації продукції та контролю за результатами фінансово-господарської діяльності плодоовочевоконсервного підприємства. Здійснення поставленої мети дисертаційного дослідження зумовило вирішення таких основних завдань:

· узагальнити теоретико-методологічні підходи щодо застосування методів індикативного планування виробничо-господарської діяльності на плодоовочевоконсервних підприємствах;

· розробити схему організаційно-економічної моделі планування виробництва та реалізації продукції на переробних підприємствах у ринкових умовах;

· обґрунтувати місце і роль бюджетування в системі управління великомасштабним багатопрофільним корпоративним підприємством агропромислового комплексу;

· дослідити соціально-економічну сутність і зміст економічних відносин між структурними підрозділами багатопрофільного підприємства та розробити систему внутрішньофірмового бюджетування з урахуванням особливостей функціонування агропромислового формування;

· визначити особливості використання бюджетної системи планування для управління фінансовим станом підприємства.

Об’єкт дослідження – процес планування економічної діяльності плодоовочевоконсервних підприємств.

Предмет дослідження – теоретичні, методологічні та прикладні аспекти організації планування виробничої діяльності в умовах ринкових трансформацій.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою роботи є діалектичний метод пізнання і системний підхід до вивчення соціально-економічних явищ у суспільному виробництві.

У процесі підготовки дисертаційної роботи використовувалися такі методи економічних досліджень: абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення засад поточного планування і формування висновків; монографічний – при дослідженні ретроспективи розвитку внутрішньофірмового планування, спеціалізації підприємства, досягнень науки; статистико-економічний – при вивченні й аналізі економічного стану підприємства; організаційно-економічного моделювання – при побудові схеми організаційної моделі оптимізації виробництва і реалізації продукції при зміні ринкових факторів; порівняльного аналізу – при порівнянні виробничих показників функціонування підприємства по роках; розрахунково-конструктивний і графічний – при складанні графіків поточних планів.

Наукова новизна дисертаційного дослідження. Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні методичних і прикладних аспектів системи індикативного планування виробництва та реалізації продукції плодоовочевоконсервних підприємств, застосуванні бюджетування в управлінні господарською діяльністю. До найбільш суттєвих результатів дисертації належать такі:

вперше:

· науково обгрунтовано сутність і зміст широкого застосування індикативного планування виробництва та реалізації продукції на плодоовочевоконсервних підприємствах, спрямованого на забезпечення внутрішньозбалансованих обсягів випуску продукції, витрат матеріально-технічних ресурсів і підвищення прибутковості галузі;

· опрацьовано методичні положення формування і функціонування економічного механізму застосування бюджетування як методу комплексного інструменту оперативного управління корпоративних структур у виробничій діяльності плодоовочевоконсервного підприємства, що дає можливість забезпечувати оптимізацію потоків фінансових і матеріальних ресурсів, визначення прогнозованих параметрів його економічного стану, своєчасне прийняття управлінських рішень при зміні об'єктивних умов, виявляти причини недоліків, правильно оцінювати збитки, а також підвищує відповідальність фахівців за якість управлінської діяльності;

удосконалено:

· організаційну схему моделі оптимізації виробництва і реалізації продукції при бюджетуванні внутрішньогосподарських структур переробних підприємств, яка ґрунтується на формуванні прогнозних показників, що відображають фінансово-господарську діяльність підприємства і слугують засобом ефективного управління підприємством, а також визначення стратегічного курсу його розвитку;

набули подальшого розвитку:

· методичні підходи оцінки фінансового стану підприємства із застосуванням графічного методу, що дозволяє своєчасно використовувати одержані показники її результатів в процесі прийняття управлінських рішень для виявлення впливу окремих складових економічного механізму функціонування внутрішньогосподарських структур;

· організаційно-методичні прийоми складання бюджетів майна підприємства (фінансових вкладень, основних засобів, нематеріальних активів) і бюджетів джерел його формування (власного капіталу, довгострокових зобов’язань, короткострокових кредитів і позик, кредиторської заборгованості, чистого прибутку), що сприяє розширенню можливостей узгодження дискреційних витрат кожної виробничої структурної складової та визначення напрямів розвитку відносних пріоритетів у витрачанні коштів;

· методичні підходи до бюджетування у плануванні й управлінні витратами підприємства, що дозволяє розрахувати його змінні показники витрат і доходів, податкових платежів, прибутків, позик, запасів оборотних засобів, зобов’язань перед постачальниками і персоналом.

Практичне значення результатів дослідження. Одержані результати дослідження мають практичне значення і широко використовуються у діяльності одного з найбільших плодоовочевоконсервних підприємств Європи – ВАТ “Адамс” – Кам’янець-Подільський консервний завод з 2000 року, а також при плануванні роботи інших переробних підприємств Хмельницької області (довідка №7/998 від 7 червня 2005 року). Основні положення дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Подільського державного аграрно-технічного університету при викладанні дисциплін “Економіка підприємств”, “Фінанси підприємств” та “Зовнішньоекономічна діяльність” (довідка №372-к від 12 травня 2005 року).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. З опублікованих наукових праць у дисертації використані ті положення, що є результатом особистих досліджень здобувача, які виносяться на захист.

Апробація результатів дисертації. Основні результати роботи доповідалися на щорічних науково-практичних конференціях Подільського державного аграрно-технічного університету (м. Кам’янець-Подільський, 1998-2004 рр.), Другій Міжнародній науковій конференції: “Проблеми економічної інтеграції України у Європейський Союз: макроекономічний аспект” (м. Тернопіль, Тернопільська академія народного господарства, 1997 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції: “Розвиток ринкової економіки на Поділлі: здобутки, проблеми, перспективи” (м. Хмельницький, Подільська державна аграрно-технічна академія, Інститут економіки і підприємництва, 23 жовтня 2003 р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 8 статей загальним обсягом 2,46 друк. арк., з них 6 – одноосібно у наукових фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація викладена на 156 стор. комп’ютерного тексту, складається із вступу, трьох розділів, висновків, містить 28 таблиць і 17 рисунків. Список використаної літератури налічує 198 джерел.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретичні основи планування діяльності підприємства” досліджується економічна сутність та зміст планування як важливої складової системи управлінської діяльності в суспільному виробництві. Сутність планування, як відомо, полягає в розробці на майбутнє визначальних напрямів, функцій та показників діяльності підприємств, об’єднань, інших форм корпоративних структур, певних галузей і навіть цілих виробничо-господарських систем на макрорівні функціонування держави. При цьому важливою умовою для досягнення планових параметрів виробництва займає обгрунтування потреби в необхідних засобах та джерела їх надходження. Крім того, виділяється планування окремих видів ресурсів та видів діяльності. Залежно від сутності, змісту та цільового призначення планів в системі управління застосовують директивне та індикативне планування. Директивне планування притаманне адміністративно-командній системі управління суспільним виробництвом, в основу якого покладається передусім абсолютизація державної форми власності. Цей спосіб планування відображається на всіх сходинках ієрархічної системи управління. В умовах переходу до ринкових економічних відносин особливого значення набуває розроблення планів індикативного, орієнтовного характеру на рівні корпоративних структур компаній, фірм ринкового спрямування. Індикативне планування за своєю структурною побудовою здійснюється у відповідності до завдань та видів господарської діяльності виробничих формувань. Це підкреслює широкі творчі можливості до застосування різних методів регулювання внутрішньогосподарських відносин структурних підрозділів у виробничих об’єднаннях. Одним з основних завдань розроблення індикативних планів є досягнення збалансованого стану обсягів виробництва та витрат на їх одержання. На основі складання системи балансів забезпечується раціональне використання матеріально-ресурсного і кадрового потенціалу в корпоративних формуваннях.

Практика зарубіжних фірм і об’єднань свідчить про широке застосування в умовах ринку бюджетування як методу управління виробничою діяльністю господарських структур. Слід відмітити, що бюджетування у вітчизняних енциклопедичних словникових виданнях тлумачиться як процес розроблення бюджету, або процес розробки конкретних бюджетів відповідно до цілей оперативного планування. У публікаціях іноземних авторів сутність бюджетування визначається як управління за рамками бюджетів. Це саме той спосіб, за допомогою якого здійснюють управління практично всі великі корпорації в нинішнім світі. Вивчення теоретико-методологічних засад розвитку управління в корпоративних формуваннях та вітчизняного і зарубіжного досвіду сприяли застосуванню у плодоовочеконсервному підкомплексі системи планування його діяльності в умовах переходу до ринкових відносин.

Нині тут запроваджується планування як система узгодженого управління окремими його підрозділами на основі систематичної обробки економічної інформації, що динамічно змінюються. При цьому основне завдання полягає в підвищенні оперативності роботи підприємства на основі цільової орієнтації і координації всіх дій, які охоплюють зміну господарських засобів підприємства та їх джерел, виявлення ризиків і зниження їх рівня, а також підвищення гнучкості у його функціонуванні. До загальноприйнятих принципів планування насамперед належить узгодження цілей та встановлення пріоритетів. В процесі дисертаційного дослідження додатково обгрунтовано запровадження таких принципів: послідовність, відповідність фінансовому (бухгалтерському) обліку та взаємозв’язок усіх техніко-економічних показників.

При наявності відповідних особливостей, зумовлених специфікою і масштабами діяльності кожного конкретного економічного суб’єкта, не може бути застосована єдина стандартна методика планування, придатна для всіх підприємств незалежно від видів їх діяльності, та кількісного складу структурних підрозділів. До основних недоліків нинішньої системи оперативного планування належать трудомісткість і тривалість процесу планування, що призводить до використання багато різнохарактерних показників, планування починається від виробництва, а не від збуту продукції, ціни формуються виходячи з повної собівартості продукції і нормативу рентабельності, без врахування кон’юнктури ринку. Істотним недоліком планування були пріоритети виробництва, а не реалізації продукції, не використання таких важливих понять маржинального аналізу як запас фінансової міцності, точка беззбитковості тощо. До того ж, процес економічного планування не доводиться до планування фінансових показників, що не дає можливості визначати планові обсяги за рахунок яких джерел здійснюється фінансування діяльності підприємства.

Конкурентна боротьба потребує широкого використання бюджетування господарської діяльності або короткострокового фінансового планування.

Для впровадження системи ефективно функціонуючого бюджетного планування фінансово-господарської діяльності економічного суб’єкта необхідна комплексна, цілеспрямована діяльність його управлінського персоналу за напрямами:

· інформаційна структуризація всіх видів матеріальних і фінансових потоків, що дозволяє планувати фінансово-господарську діяльність підприємства за бюджетними статтями з аналізом відхилень доходної і витратної частини, а також факторів, що їх зумовлюють;

· розподіл функцій бюджетного планування по центрах відповідальності за організацію фінансового і управлінського обліку, що дасть можливість організувати оперативний збір, аналіз і консолідацію планових і фактичних показників, які відображають результати виробничо-господарської діяльності підприємства;

· стимулювання виконання бюджетів через створення центрів фінансової відповідальності за консолідований прогноз та реальний фінансовий план відповідальних виконавців.

Нині розробка бюджетів промислових і переробних підприємств України зводиться, в основному, до створення фінансового плану без детальної структуризації всіх ресурсних потоків і поза логічної ув’язки з бухгалтерським обліком. При цьому стимулююча функція бюджету, як правило, відсутня.

Другий розділ “Стан планування виробничої діяльності плодоовочевоконсервного підприємства” присвячений дослідженню сутності і можливостей впровадження методу “витрати-випуск”, проаналізовано короткострокове фінансове планування і особливості його застосування на плодоовочевоконсервному підприємстві, проведено моделювання економічних ситуацій при розробці бюджетів підприємства. Цей метод (у В. Леонтьєва – “input-output analysis”) дозволяє здійснювати повністю узгоджене і внутрішньо збалансоване планування виробництва продукції, досліджувати існуючі взаємозв’язки між галузями. Розроблена модель дозволяє прискорити складання планів по виробництву і реалізації продукції, а також знаходити відповідні їм показники прибутку, рентабельності, виручки від реалізації, а також своєчасно вносити корективи в планові завдання (рис. 1).

Оскільки фінансовий стан підприємства характеризується трьома основними звітами (бухгалтерський баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів), найбільш ефективний фінансовий менеджмент можливий лише на основі бюджетування господарської діяльності підприємства, яке дозволяє поєднати всі вказані форми звітності. Ринкова економіка зумовила зростання ролі внутрішнього фінансового планування, зміщення центру ваги від загального планування на підприємстві у бік фінансового з виділенням окремих бюджетів відповідно структурним підрозділам і напрямкам діяльності.

Рис. 1. Схема структури оптимальної економіко-математичної моделі оптимізації виробництва і реалізації продукції

Бюджети плодоовочевоконсервного підприємства відрізняються за формою і змістом. Ті, що характеризують проміжні операції (витрати на плодоовочеву сировину, матеріали, виробництво) містять інформацію лише про витрати; інші, зокрема бюджет продажу – про виручку від реалізації і т. п. Бюджет же грошових коштів включає і витрати і доходи підприємства.

При планових розрахунках, бюджетування починається з планування доходів і витрат підприємства. При цьому істотне значення має спосіб групування витрат – по функціональному, або по ресурсному принципу, тобто по процесах, або по факторах виробництва. Кожен із бюджетів планується для всіх структурних підрозділів підприємства (основні, допоміжні цехи; функціональні служби; непромислова група та об’єкти соціальної сфери). У підсумку цієї роботи створюється зведений бюджет по підприємству в цілому, а також підсумовуються ресурсні бюджети по підрозділах. В подальшому у бюджеті доходів і витрат здійснюється зменшення вартості витрачених ресурсів пропорційно обсягу реалізованої за даний період продукції. З нашої точки зору, для ефективного управління підприємством доцільне одночасне групування витрат як по функціональному, так і по ресурсному принципу, оскільки в цьому випадку економічна інформація збирається і в розрізі реалізованих функцій (бізнес-процесів) по центрах витрат і доходів, а також по видах ресурсів. При такій подвійній структуризації доходів і витрат можна визначити за рахунок яких чинників відбуваються відхилення і хто за них відповідає. Крім того, з’являється можливість прогнозувати зміни цін як на продукцію підприємства, так і на ресурси, що споживаються.

При формуванні системи бюджетів особливу увагу слід приділити плануванню бюджету по бухгалтерському балансу, наявність якого дає можливість розраховувати прогнозні фінансові коефіцієнти, що відображають перспективну рентабельність і платоспроможність підприємства. В таблицях бюджету бажано передбачити місце і для типових бухгалтерських проводок, що спрощує роботу з формування бюджету по бухгалтерському балансу і аналогічну роботу в частині порівняння планових даних з фактичними звітами.

Запропонована система бюджетів повністю орієнтована на бухгал-терський облік та звітність і може бути представлена двома групами таблиць.

Перша група – бюджети, які охоплюють фінансово-господарську діяльність за видами бізнес-процесів, або за видами спожитих ресурсів для всіх структурних підрозділів підприємства.

До другої групи входять запропоновані в дисертаційній роботі бюджети майна підприємства і бюджети джерел їх формування.

Для уніфікації процедури складання бюджетів нами пропонуються відповідні форми таблиць для різних типів бюджетів за таким зразком (табл.1).

Таблиця 1

Типовий макет бюджетів підприємства

Найменування бюджету (або групи бюджетів) підприємства | Залишки на початок періоду | 1 розділ | 2 розділ | 3 розділ | Сальдо на кінець періоду

Бюджет продажу | залишки | відвантаження | оплата | х | залишки

Бюджет виробництва | залишки | здано у виробництво | собі-вартість | х | залишки

Бюджет майна підприємства (по видах) | залишки | надходження | витрачання | оплата | залишки

Бюджет джерел фінансування майна підприємства (по видах) | залишки | надходження | витра-чання | оплата | залишки

Послідовність формування основного бюджету підприємства схематично представлено на рис. 2.

О с н о в н і б ю д ж е т н і д о к у м е н т и

Рис. 2. Послідовність формування основного бюджету підприємства

Метою короткострокового фінансового планування (бюджетування) виробничо-господарської діяльності підприємства є забезпечення і підтримка на відповідному рівні його фінансової стійкості, тобто у широкому розумінні, здатності економічного суб’єкту функціонувати, одержуючи достатній для власного відтворення прибуток і своєчасно виконувати при цьому всі зобов’язання по платежах. Аналіз основних показників фінансового стану підприємства свідчить про досить помітне поліпшення показників його фінансової стійкості, ліквідності балансу, ділової активності та ефективності діяльності (табл. 2).

Таблиця 2

Показники фінансового стану ВАТ “Адамс” протягом 2001-2004 років

Показники фінансового стану, які характеризують... | 2001 р. | 2002 р. | 2003 р. | 2004 р.

Фінансову стійкість | Коефіцієнт концентрації вкладеного капіталу | 56,3 | 73,4 | 77,7 | 53,0

Коефіцієнт фінансової залежності | 1,78 | 1,36 | 1,29 | 1,61

Нестача (-), надлишок (+) власних оборотних засобів у покритті запасів, тис. грн. | -4065,9 | 6677,6 | 17490,9 | 41420,5

Ліквідність та платоспроможність | Коефіцієнт поточної ліквідності | 1,82 | 7,32 | 8,82 | 1,86

Коефіцієнт миттєвої ліквідності | 0,38 | 4,16 | 7,46 | 1,56

Коефіцієнт абсолютної ліквідності | 0,17 | 2,30 | 5,11 | 0,79

Ділову активність | Коефіцієнт оборотності | 1,07 | 1,30 | 1,73 | 1,22

Оборотність запасів, днів | 274 | 165,9 | 55,2 | 69,6

Оборотність дебіторської заборгованості, днів | 30,7 | 46,4 | 55,1 | 179,7

Оборотність грошових коштів, днів | 18,4 | 39,6 | 85,9 | 69,3

Тривалість фінансового циклу, днів | 240 | 158 | 170 | 57,3

Ефективність діяльності | Рентабельність активів, % | 3,2 | 15,4 | 23,4 | 11,8

Рентабельність власного капіталу, % | 4,9 | 23,9 | 30,5 | 12,5

Рентабельність оборотних засобів, % | 15,9 | 40,1 | 55,7 | 21,3

Рентабельність продажів, % | 14,9 | 30,9 | 32,2 | 29,4

Проте, деякі показники засвідчують про недостатній рівень фінансової діяльності. Так, оборотність дебіторської заборгованості зросла протягом чотирьох останніх років з 30,7 до 179,0 днів, а середні залишки кредиторської заборгованості знизилися із 83,3 до 25,8 днів. Хоча, як відомо, “весь світ” робить навпаки: залишки кредиторської заборгованості завжди перевищують дебіторську заборгованість. Якщо коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,25 вважається нормальним, то у даному періоді він досягав 5,11, тобто такого значення, що вказує на виникнення досить негативного явища – омертвіння грошового капіталу на рахунках підприємствах. Про це ж свідчить і порівняння показників наявності власних оборотних засобів і запасів. Стан, коли розмір власних оборотних засобів перевищує розмір запасів – це абсолютна фінансова стійкість, але коли вони перевищують запаси у 5,8 разів, це свідчить про заниження прибутку підприємства, невикористання можливостей здійснювати капіталовкладення, відбувається “заморожування” коштів.

Аналіз інших показників фінансової стійкості: коефіцієнта концентрації власного капіталу, коефіцієнта автономії, коефіцієнта фінансової залежності та інших дає підставу вважати за необхідне проведення найближчим часом додаткового акціонування або випуску облігацій.

У третьому розділі дисертації “Удосконалення планування виробництва та реалізації продукції на плодоовочевоконсервному підприємстві” розглядаються питання практичного втілення методу “витрати-випуск” і бюджетного моделювання в планування і управління витратами підприємства. Пропонується систематизацію планових рішень в складанні виробничої програми плодоовочевоконсервного підприємства здійснювати шляхом розподілу поточної інформації на чотири блоки. До першого блоку включають дані, що характеризують помологічні, сортові та технологічні характеристики плодової та овочевої продукції (сировини), які мають найбільший вплив на вихід продукції, її якість і витрати роботи підприємства. Другу групу складають дані, що характеризують умови заготівлі сировини: середню відстань доставки, час пробігу автомобілів в обох напрямках (при вивезенні сировини власним транспортом), норматив навантаження на рейс, норма витрачання пального і тип дорожнього покриття. Третій блок даних характеризує ціну ресурсів, що використовує підприємство у процесі виробництва і реалізації продукції. Після того, як умови вивезення сировини і ціни на ресурси задані, розраховуються витрати на окремі види продукції. Порядок розрахунку тут однаковий: спочатку визначаються змінні витрати по фазах робіт на умовну банку, або іншу одиницю продукції, а потім на весь обсяг продукції, до яких додається сума постійних витрат. До четвертого блоку даних входять ринкові ціни на продукцію (насамперед, ціни укладених контрактів).

Після того, як задані усі необхідні вхідні дані і встановлені потрібні обмеження на цільову функцію, здійснюється розробка планів з випуску і реалізації продукції та основних економічних показників діяльності підприємства. Таким чином проводиться оптимізація плану виробництва продукції, якому відповідає одержання максимум прибутку. Застосування даного методу у плануванні виробництва і реалізації продукції дозволяє підприємству реально планувати витрати і виручку, величину прибутку і чистого прибутку, рентабельність виробництва (табл. 3).

Таблиця 3

Порівняння планових і фактичних показників ефективності

роботи підприємства 2004 року

Показники | Результати моделювання планових показників | Фактичні результати роботи підприємства | Різниця, тис. грн. | Різниця, %

Виручка від реалізації,

тис. грн.

Собівартість, тис. грн.

Прибуток від реалізації,

тис. грн.

Чистий прибуток, тис. грн.

Рентабельність продажу, % |

23000

12920

10080

3700

28,6 |

24107

12922

11185

3797

29,4 |

1107

2

1105

97

0,8 |

4,8

0,02

11,0

2,6

-

Враховуючи, що виручка від продажу товарів, продукції, робіт, послуг є основною доходною частиною бюджету, то бюджет продажу являє собою основу для наступного процесу бюджетування. При цьому виручка від реалізації продукції є адаптивно-мультиплікаційною моделлю, заснованою на двох факторах – кількості та ціні реалізації.

Оскільки на великому переробному підприємстві з досить широкою номенклатурою виробництва, яка характерна для плодоовочевоконсервної промисловості, не рідкість, що одна й та сама група близьких видів продукції виробляється у різних цехах, а різниця спостерігається лише у типорозмірах і додатковій обробці або упаковці продукції, то при складанні бюджету необхідно розраховувати також матриці розподілу виробництва важливих видів продукції за основними цехами. Аналізуючи собівартість продукції основного виробництва, можна виділити постійні і змінні витрати, останні з яких на переробному підприємстві найчастіше нормуються. У цьому зв’язку для бюджетування доцільно виділяти прямі матеріальні і трудові затрати для виробництва готової продукції і напівфабрикатів, а решта затрат цеху списувати на виробництво готової продукції і напівфабрикатів згідно обраної бази розподілу.

Таке планування дозволяє ефективно і з меншими затратами часу проводити поглиблений аналіз витрат підприємства, охопити всі сторони його фінансово-господарської діяльності. Необхідна інформація надходить щодня, а в кінці місяця підводяться підсумки з виконання бюджету виробництва з аналізом всіх витрат і надходжень. Основою для оцінки роботи підприємства за місяць і в цілому за рік є графіки витрат і надходжень по основних напрямках діяльності підприємства, які складаються у вигляді таблиць, де є дані по витрачанню або надходженню за попередній рік і в поточному році по місяцях. Дані за поточний рік, окрім того, використовуються з наростаючим результатом. За такою ж схемою складаються й графіки надходжень грошових коштів від продажу (реалізації продукції, надання послуг та інших видів діяльності).

Комплексне планування, яке засноване на системі впровадження методу “витрати-випуск” і бюджетуванні фінансово-господарської діяльності підприємства, дозволяє забезпечити більш високий рівень віддачі на вкладений капітал. Завдяки запропонованій системі комплексного планування ВАТ “Адамс” протягом останніх років значно поліпшило свою діяльність, що позитивно відбилося на фінансових результатах його роботи (табл. 4).

Таблиця 4

Фінансові результати діяльності ВАТ “Адамс”

протягом 1999-2004 років, тис. грн.

Найменування показників | 1999 р. | 2000 р. | 2001 р. | 2002 р. | 2003 р. | 2004 р.

Виручка від реалізації | 16088,1 | 20556,0 | 18912,8 | 22409,3 | 35184,1 | 25366,7

Чистий дохід від реалізації | 15281,2 | 19473,6 | 17743,7 | 21488,0 | 33900,3 | 24107,4

Собівартість реалізованої продукції | 10892,5 | 17301,5 | 12712,0 | 11880,6 | 19758,3 | 12922,0

Валовий прибуток | 4388,7 | 2172,1 | 5031,7 | 9607,4 | 14141,5 | 11185,4

Прибуток від операційної діяльності | 3189,5 | 1439,0 | 2648,4 | 6648,9 | 10903,0 | 7016,7

Чистий прибуток (збиток) | -390,4 | 1067,3 | 849,8 | 4654,2 | 7557,2 | 3796,7

Рівень рентабельності, % | -3,6 | 6,2 | 6,7 | 39,2 | 38,2 | 29,4

Організація планової роботи на великому багато профільному переробному підприємстві із застосуванням методу “витрати-випуск” і короткострокового фінансового планування – бюджетування значно підвищує обґрунтованість управлінських рішень, знижує рівень підприємницького ризику, сприяє підвищенню економічної ефективності виробництва і реалізації продукції.

ВИСНОВКИ

1. Одним із наслідків поступового переходу економіки країни до ринку є зростання ризикованості господарських структур. Серед найбільш ефективних засобів протистояння їм – це використання власниками та менеджерами підприємств сучасних методів управління про що свідчить досвід зарубіжних фірм, а також вітчизняних підприємців в період трансформаційних перетворень. В умовах переходу аграрного сектору економіки до ринкових відносин організація планування виробництва набуває важливого значення в управлінні підприємствами та забезпечення їх конкурентоспроможності.

2. На підприємствах процес планування реалізується в систему планів, на основі якої здійснюється організація виконання робіт, мотивація персоналу, контроль результатів, їх оцінка з точки зору планових показників тощо. Центральною ланкою цієї системи є плани виробництва і реалізації продукції. Вони допомагають відповісти на питання – як найбільш ефективно використати матеріально-технічні і людські ресурси підприємства. Планування на підприємствах плодоовочевоконсервної промисловості має відповідати таким вимогам:

· планування повинно здійснюватися максимально швидко та з мінімальними витратами;

· необхідно передбачити можливість коректування планів при зміні цін на ресурси, що споживає підприємство, цін на готову продукцію, зміни ринкових чинників – попиту, пропозиції і конкуренції;

· плани виробництва і реалізації продукції мають бути взаємопов’язані з витратами, які необхідні для виробництва і реалізації запланованих обсягів продукції;

· слід враховувати особливості плодоовочевоконсервного вироб-ництва.

Окрім впливу загальних чинників плодоовочево-консервне підприємство характерне також явищем сумісної пропозиції, тобто одночасного виробництва кількох видів основної і супутньої продукції, що значно ускладнює планування фінансових результатів.

3. Зміна філософії господарських відносин призвела до усвідомлення планування не тільки як формально процедурного, а й творчого процесу, досконалість, глибина та складність методів якого залежить від рівня і обсягів виробничої діяльності. При використанні методів планування слід врахувати різноманітність функцій планування, що супроводжують передбачення перспектив близьких, далеких та планових рішень.

4. Одержали подальший розвиток теоретико-методологічні аспекти і особливості використання при плануванні виробництва і реалізації продукції на плодоовочевоконсервних підприємствах методу “витрати – випуск”. Протягом тривалого періоду на переробних підприємствах застосування цього методу обмежувалося розробкою так званих “матричних техпромфінпланів”, які являють собою зведення витрат на виробництво продукції. Це ускладнювало внесення корективів у планові завдання. До того ж, математичний інструментарій цих моделей не адаптувався стосовно конкретних підприємств. Дослідження, виконані з використанням адаптивної матриці SWОТ – аналізу, підтвердили гіпотезу, що шанси та можливості, які відкриваються завдяки плановим передбаченням, перевищують загрози та слабкості, які їм притаманні.

Формування бюджету підприємства є основним інструментом короткострокового фінансового планування, який визначає джерела і напрямки використання його фінансових ресурсів. При цьому бюджет (фінансовий план дій), будучи методом регулювання економіки підприємства, дозволяє не тільки управляти фінансами, але й гармонізувати відносини як всередині господарюючого суб’єкту, так і з зовнішнім середовищем. Узагальнення досвіду зарубіжних і українських економістів, а також практика розробки бюджету на одному з найбільших у Європі плодоовоче-воконсервному підприємстві ? Кам'янець-Подільському консервному заводі – ВАТ “Адамс”, дозволили доповнити відомі принципи бюджетування, запропонувати єдину комплексну методику формування бюджетів економічного суб’єкту незалежно від специфіки і масштабів його діяльності у безпосередньому зв'язку з бухгалтерським обліком і звітністю.

6. Розробка бюджетів показала, що їх дійовість підвищується при застосуванні методів математичного моделювання господарських ситуацій, які дозволяють виробляти економічно ефективні стратегії і приймати тактично вірні управлінські рішення. При цьому критерієм ефективності функціонуючої системи бюджетування повинен стати стійкий фінансовий стан підприємства, який доцільніше оцінювати не окремими показниками, а комплексно.

Найбільш зручним для комплексної оцінки фінансового стану підприємства є запропонований у дисертаційній роботі графічний метод, який усуває ряд недоліків інших методик і дозволяє оперативно та наочно інтерпретувати результати динаміки системи оцінюючих показників, що відбивають фінансовий стан підприємства при різних варіантах розробки бюджету.

7. У дисертаційній роботі пропонується використовувати як цільову функцію управління обраний рівень фінансового стану. На основі моделі бюджету встановлювати граничні значення найважливіших статей прогнозного бухгалтерського балансу, визначаючи тим самим напрямки розвитку підприємства. До того ж, завдяки системі бюджетування можливе оперативне моделювання прогнозного фінансового стану як при різних рівнях ділової активності, так і при різноманітних змінах зовнішніх і внутрішніх факторів. Запропонована процедура формування політики розвитку передбачає дослідження шансів, небезпек, ризиків, можливості проблем та встановлення балансу між ними, здійснення політики зростання.

8. Економічна ефективність впровадження системи бюджетування виявляється у виборі оптимальної фінансової стратегії підприємства при найбільш ефективному використанні обмежених ресурсів, зниженні підприємницького ризику внаслідок синхронізації доходів і витрат підприємства, а також покращенні багатьох показників, що характеризують його фінансовий стан.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

Статті у фахових наукових виданнях

1. Яхієв А.М. Бюджетне моделювання у плануванні та управлінні витратами підприємства //Збірник наукових праць ПДАТУ. – Вип. 11. – Кам.-Под. – 2002. – 359 с. С.219-222.

2. Яхієв А.М. Короткострокове фінансове планування – бюджетування і особливості його застосування на підприємстві //Збірник наукових праць ПДАТУ. – Вип. 12. – Кам.-Под. – 2004. – 385 с. С.263-267.

3. Яхієв А.М. Проблеми формування і функціонування ринку консервованої продукції //Збірник наукових праць ПДАТА.. – Вип. 8. – Кам.-Под. – 2000 – 436 с. С. 343-345.

4. Яхієв А.М. Розвиток інтегрованих агропромислових формувань на інноваційній основі / Економіка АПК – №9, 2005. – С. – 15-19.

5. Бабанін В.В., Яхієв А.М. Економічна діяльність ВАТ “Адамс” (Кам’янець-Подільський консервний завод) в сучасних умовах // Подільська державна аграрно-технічна академія. “Аграрна наука селу”. – Науковий збірник, Випуск 6. – 1998. – 235 с. С. 127-129 (автором запропонована схема оцінки підприємницької діяльності підприємства).

6. Бабанін В.В., Краснолуцька Л.М., Яхієв А.М. Питання оцінки фінансового стану підприємства при бюджетуванні його діяльності // Подільський державний аграрно-технічний університет. / Збірник наукових праць, Випуск 12., Кам.-Под. – 2004. – 385 с. С. 218-222 (особисто автором розроблена економічна оцінка фінансового стану підприємства при бюджетуванні).

Матеріали науково-практичних конференцій

7. Яхієв А.М. Розвиток економічних відносин ВАТ “Адамс” із західноєвропейськими фірмами: динаміка і проблеми // Тернопільська академія народного господарства. Університет ім. Й.В. Гете Франкфурту-на-Майні / Матеріали другої міжнародної конференції “Проблеми економічної інтеграції України у Європейський Союз: мікроекономічний аспект” / Вісник народного господарства. – Випуск 1, Тернопіль – 1997. – 320 с. С. 105-107.

8. Яхієв А.М. Бюджетування діяльності як основа економічної стійкості підприємства //Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої 10-річчю Хмельницького інституту економіки і підприємництва. Хмельницький. – 2003. – 389 с. С. 368-372.

АНОТАЦІЯ

Яхієв А.М. Організація планування в плодоовочевоконсервних підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” Української академії аграрних наук, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено дослідженню теоретичних і методичних проблем планування виробництва і реалізації продукції та контролю результатів фінансово-господарської діяльності плодоовочевоконсервного підприємства в умовах ринкових відносин. Проведено узагальнення сучасних підходів до планування діяльності переробного підприємства. Обґрунтовано можливість застосування методу “витрати-випуск” у плануванні роботи великого багатопрофільного агропромислового підприємства та розроблено економіко-математичну модель планування і виробництва продукції.

Досліджено особливості застосування на плодоовочевоконсервному підприємстві короткострокового фінансового планування – бюджетування і пропонується методика цього виду планової роботи. Проведено моделювання економічних ситуацій при розробці бюджетів підприємств. Обґрунтовано необхідність систематизації планових рішень в складанні виробничої програми плодоовочевоконсервного підприємства і пропонується розподіл поточної інформації. Комплексне планування, засноване на системі впровадження методу “витрати-випуск” і бюджетуванні фінансово-господарської діяльності дозволяє забезпечити більш високий рівень віддачі на вкладений капітал.

Ключові слова: плодоовочевоконсервне підприємство, організація планування, бюджетування, витрати, економічна ефективність.

АННОТАЦИЯ

Яхиев А.М. Организация планирования в плодоовощеконсервных предприятиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – экономика сельского хозяйства и АПК. – Национальный научный центр "Институт аграрной экономики" Украинской академии аграрных на-ук, Киев, 2005.

Диссертация посвящена исследованию теоретических и методических проблем планирования производства и реализации продукции, а также контроля результатов финансово-хозяйственной деятельности плодоовоще-консервного предприятия в условиях рыночных отношений.

Изложены основные результаты обобщения теоретических, методоло-гических основ и прикладных аспектов планирования производства и реализации продукции на перерабатывающем предприятии. Сформулированы современные требования к планированию и проблемы, с которыми оно сталкивается.

Теоретически обоснован концептуальный подход к использованию при планировании производственной деятельности метода В. Леонтьева “затраты-выпуск” с учетом особенностей плодоовощеконсервного производства, что обеспечивает осуществление полностью согласованного и внутренне сбалансированного планирования производства и реализации продукции.

При планировании производства финансовой деятельности плодоовощеконсервного и крупного многопрофильного предприятия как комплексного инструмента оперативного управления вполне оправдано применение краткосрочного финансового планирования – бюджетирования, что обеспечивает оптимизацию потоков финансовых и материальных ресурсов, прогнозирование экономического состояния предприятия, своевременное реагирование на изменение объективных условий, определение оптимальных путей разрешения возникающих проблем, нахождение причин возникновения недостатков, оценку убытков, повышает ответственность за качество планирования и управления. Бюджетирование рассматривается как способ с помощью которого управляют всеми крупными предприятиями с учетом сегодняшних реалий бизнеса, сбалансированная система показателей обеспечивает стратегическую основу для развития внутрихозяйственных отношений.

Для достижения более эффективного управления предприятием предлагается моделирование экономических ситуаций при разработке бюджетов перерабатывающих предприятий, которые должны отражать все финансово-хозяйственные операции. Бюджет – финансовый план деятельности, будучи методом регулирования экономики предприятия, позволяет управлять не только финансовыми, но и гармонизировать отношения


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ГЕОМЕХАНІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ СПОСОБУ УПРАВЛІННЯ СТАНОМ ГІРНИЧОГО МАСИВУ ПРИ ЩИТОВІЙ ВІДРОБЦІ КРУТИХ ВУГІЛЬНИХ ПЛАСТІВ - Автореферат - 19 Стр.
ГОЛОДОМОР В УКРАЇНІ 19321933 РОКІВ ЯК ПРОБЛЕМА СВІТОВОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ - Автореферат - 26 Стр.
РОЛЬ ЕНДОТОКСИНУ КИШКОВОЇ ПАЛИЧКИ ТА СИСТЕМИ АНТИЕНДОТОКСИНОВИХ АНТИТІЛ ПРИ БРОНХІАЛЬНІЙ АСТМІ У ДІТЕЙ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗРОБКА МЕТОДУ ТА СИСТЕМИ ДЛЯ БЕЗКОНТАКТНОГО КОНТРОЛЮ СТАНУ ІЗОЛЯЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ НАФТОГАЗОПРОВОДІВ - Автореферат - 25 Стр.
МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ РАДІОЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ТЕРИТОРІАЛЬНО-РОЗПОДІЛЕНИХ ОБ’ЄКТІВ НА ПРИКЛАДІ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Автореферат - 19 Стр.
ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ПЕРЕКЛАДАЧІВ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Автореферат - 27 Стр.
ПОШКОДЖУВАНІСТЬ ТА РУЙНУВАННЯ КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ ПРИ СКЛАДНОМУ МАЛОЦИКЛОВОМУ НАВАНТАЖЕННІ - Автореферат - 20 Стр.