У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Яновицька Галина Богданівна

УДК 347.121.2:343.432] (477)

ВІДНОВЛЕННЯ МАЙНОВИХ ПРАВ НЕЗАКОННО ЗАСУДЖЕНИХ ТА РЕАБІЛІТОВАНИХ ГРОМАДЯН

Спеціальність 12.00.03 - цивільне право

і цивільний процес; сімейне право;

міжнародне приватне право

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Львівському національному університеті імені Івана Франка, Міністерство освіти та науки України.

Науковий керівник : доктор юридичних наук, професор, Коссак Володимир Михайлович,

Львівський національний університет ім. Івана Франка, завідувач
кафедри цивільного права та процесу

Офіційні опоненти : доктор юридичних наук, Кучеренко Ірина Миколаївна, Інститут держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України, старший науковий співробітник

 

кандидат юридичних наук, професор, Шишка Роман Богданович,

Національний університет внутрішніх справ, професор кафедри цивільно-правових дисциплін

Провідна установа : Одеська національна юридична академія, кафедра цивільного права, Міністерство освіти і науки України, м. Одеса.

Захист відбудеться “25” червня 2005 р. о “900” годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.700.02 Національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м.Харків, пр-т 50-річчя СРСР, 27.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр-т 50-річчя СРСР, 27.

Автореферат розісланий “23” травня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Чалий Ю.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. З проголошенням незалежності Україна задекларувала намір будувати правову державу, державу, в якій панують закон і верховенство права, забезпечуються права і свободи кожного індивіда.

У ст. 56 і 62 Конституції України закріплене право громадянина на відновлення майнової сфери і відшкодування матеріальної і моральної шкоди, заподіяної протиправним засудженням, незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю органів державної влади, їх посадових і службових осіб. Тому основне завдання інституту відновлення майнових прав незаконно засуджених полягає у відновленні попереднього майнового стану реабілітованого.

Як наукова проблема цей інститут не отримав належного висвітлення у юридичній науці та вирішення у законодавчому регулюванні. В умовах існування адміністративно-командної системи держава не виконувала своїх обов’язків перед громадянином, який постраждав як від політичних репресій, так і від незаконних дій правоохоронних і судових органів. Зневажливе ставлення до прав особи негативно вплинуло на характер і стан дослідження проблем відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих. Реабілітація цих осіб розглядалась лише як визнання їх невинуватості. Із неї вилучалися компенсаційні правопоновлюючі заходи, що гарантували відновлення громадянина в майновому стані і соціальному статусі. Протягом шестидесяти років радянське законодавство лише формально проголошувало можливість відновлення майнових прав і відшкодування шкоди реабілітованому, але не передбачало правових механізмів їх реалізації. Вперше 18 травня 1981 року Указом Президії Верховної Ради СРСР було затверджене Положення “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянину незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду”. Водночас у ч. 2 ст. 89 Основ цивільного законодавства Союзу РСР і союзних республік, а також у Цивільні кодекси союзних республік були внесені зміни, які передбачали можливість відшкодування державою шкоди, завданої правоохоронними органами. Дублювання порядку відновлення майнових прав і відшкодування шкоди в цих законодавчих актах підтверджувало недосконалість теоретичних розробок про юридичну природу і галузеву належність цього інституту, що негативно впливало на його практичну реалізацію. Такі недоліки характерні і для Закону України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні”, а також для спеціальних Положень, що регулюють порядок виплати грошової компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості реабілітованим громадянам.

Актуальність теми дослідження зумовлюється також потребами судової практики, оскільки у процесі розгляду цієї категорії справ виникають певні труднощі щодо застосування цивільного законодавства та спеціальних нормативно-правових актів про реабілітацію.

У цивілістичній науці дослідження проблем відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих не мало системного і постійного характеру. У дисертаційних і монографічних працях вчених-правознавців: Агаркова М.М., Безлєпкіна Б.Т., Бойцової Л.В., Братуся С.Н., Грибанова В.П., Дьоміна Ю.М, Іоффе О.С., Капліної О.В., Коссака В.М., Кучеренко І.М., Малєіна М.С., Маляренка В.Т., Матвеева Г.К., Нора В.Т., Пастухова М.І., Ромовської З.В., Рясенцева В.А., Савицької А.М., Савицького В.М., Таджиєва Т.Т., Шевченко Я.М., Шумила М.Є., Харитонова Є.О., Флейшиц Е.А. досліджувались лише окремі питання цієї проблематики, а наукові праці щодо комплексного аналізу правових характеристик інституту відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян на сьогодні відсутні. Безперечно, цей фактор негативно впливає на формування судової практики щодо розгляду та вирішення категорії спорів, пов’язаних із відновленням майнової сфери і відшкодування шкоди, заподіяної громадянинові незаконними діями правоохоронних і судових органів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до теми науково-дослідницької роботи кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка “Проблеми удосконалення цивільного законодавства в умовах інтеграції України в європейське співтовариство”, затвердженої наказом ректора Львівського національного університету імені Івана Франка № 11/74 від 01.07. 2002 року.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження визначено виявлення прогалин, колізій та інших недоліків чинного законодавства України при врегулюванні відносин, що виникають унаслідок відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян, формулювання відповідних пропозицій щодо їх усунення шляхом внесення змін та доповнень до законодавства, розробки нових концептуальних теоретичних підходів, а також практичних рекомендацій щодо способів, порядку та особливостей відновлення цих прав.

Для досягнення поставленої мети окреслені основні завдання дослідження:

- з’ясувати правову сутність інституту відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян;

- визначити зміст правовідношення з відновлення майнових прав реабілітованих;

- з’ясувати види майнових прав, які підлягають відновленню;

- встановити конкретний перелік фізичних осіб, які є суб’єктами права на відновлення майнових прав і відшкодування шкоди, заподіяної правоохоронними і судовими органами і внаслідок політичних репресій;

- визначити особливості відновлення окремих майнових прав реабілітованих громадян;

- проаналізувати дискусійні питання, пов’язані із порядком відновлення майнових прав реабілітованих;

- сформулювати пропозиції та рекомендації з вдосконалення чинного законодавства щодо відновлення майнових прав реабілітованих.

Об’єктом дослідження є цивільні відносини з відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих.

Предметом дослідження є теоретичні проблеми застосування норм цивільного, цивільно-процесуального, житлового законодавства при відновленні майнової сфери і відшкодуванні шкоди потерпілому від політичних репресій та незаконних дій правоохоронних і судових органів.

Методи дослідження. Основою дослідження є загальнонауковий діалектичний метод, а також спеціальні наукові методи логічного, системно-структурного, догматичного, порівняльного, емпіричного та історичного аналізу, які у сукупності були застосовані для з’ясування сутності правовідношення, в межах якого здійснюється відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих.

Діалектичний метод пізнання соціальних процесів дозволив виявити особливості правовідносин з відновлення майнових прав реабілітованих.

Дослідження питань, зазначених у дисертації, провадились з урахуванням їх історичного розвитку, що свідчить про використання дисертантом історичного методу дослідження.

Метод логічного аналізу застосовувався при дослідженні змісту норм, що регулюють правовідносини з відновлення майнових прав незаконно засуджених та реабілітованих.

Метод системно-структурного аналізу слугував для з’ясування змісту досліджуваного виду правовідносин, їх місця серед інших видів зобов’язань.

Догматичний аналіз норм чинного законодавства сприяв виявленню у ньому прогалин і дозволив сформулювати пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання у сфері відновлення майнових прав реабілітованих.

Використання методу порівняльного аналізу дало змогу провести порівняння положень нормативних актів, що регулюють правовідносини, з подібними правовими інститутами та законодавством інших країн, що тією чи іншою мірою пов’язані з проблематикою дисертаційного дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є першим в Україні дослідженням теоретичних та практичних проблем правової характеристики відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян.

Проведене дисертантом дослідження дало можливість обґрунтувати і винести на захист такі основні положення:

- вперше запропоновано поняття реабілітації в цивільному праві;

- запропоновано законодавчо закріпити статус незаконно засуджених і реабілітованих громадян як “реабілітовані громадяни”;

- обґрунтовано позицію, згідно з якою суб’єктивне право на відновлення позбавлених благ у реабілітованого виникає з моменту подання заяви про реабілітацію у Комісію з питань поновлення прав реабілітованих;

- дістало подальшого розвитку питання визначення кола фізичних осіб, які є суб’єктами права на відновлення майнових прав і компенсацію заподіяної шкоди;

- уточнено перелік майнових прав, які підлягають відновленню;

- встановлено способи відновлення майнових прав реабілітованих;

- запропоновано зняти обмеження виплати грошової компенсації спадкоємцям першої черги реабілітованих громадян;

- враховуючи особливості відновлення права власності на будівлі та інше житло, запропоновано внести зміни у ч.2 ст.5 Закону України від 17 квітня 1991 року "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні"; ч.4 ст.46 Житлового кодексу; п.2. ст.2 Закону України від 19 червня 1992 року “Про приватизацію державного житлового фонду”;

- обґрунтовано позицію, що реабілітований має право тільки на компенсацію конфіскованої частки у статутному фонді господарського товариства, а також може вимагати лише компенсації вартості цінних паперів (незалежно від їх виду) та відсотків за ними;

- обґрунтовано пропозицію щодо запровадження судового порядку реабілітації.

Практичне значення дисертаційної роботи визначається новизною одержаних результатів, які можуть бути використані для подальших наукових досліджень, вдосконалення чинного законодавства в сфері регулювання відносин, які виникають унаслідок відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих, при розробці нових нормативних актів у цій сфері; в процесі розгляду судами відповідних справ, а також для підготовки відповідних розділів підручників та навчальних посібників у галузі юриспруденції.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення, висновки та пропозиції з вдосконалення законодавства України, що містяться у дисертації, були обговорені на засіданнях кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, а також отримали апробацію у виступах автора на семи конференціях: Міжнародна науково-методична конференція “Римське право і сучасність” (м. Одеса, 21 грудня 2001 р.); регіональна наукова конференція “Нові Цивільний і Кримінальний кодекси - важливий етап кодифікації законодавства України” (м. Івано-Франківськ, 3 - 4жовтня 2002 р.); регіональна наукова конференція “Становлення та розвиток корпоративного права в Україні” (м. Івано-Франківськ, 26 вересня 2003 р.); ІХ регіональна науково-практична конференція “Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні” (м. Львів, 13 - 14 лютого 2003 р.); Х регіональна науково-практична конференція “Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні” (м. Львів, 5 - 6 лютого 2004 р.); Міжнародна науково-методична конференція “Римське право і сучасність” (м. Одеса, червень 2004 р.); ІІ Міжнародна науково-практична конференція “Право і лінгвістика” (м. Сімферополь, 21 - 26 вересня 2004 р.).

Публікації. За результатами роботи опубліковано дев’ять статей, п’ять з них - у фахових виданнях, що входять до затверджених ВАК України переліків наукових видань.

Структура дисертаційної роботи зумовлена метою та завданнями дослідження і складається із вступу, трьох розділів, які містять дев’ять підрозділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг рукопису становить 178 сторінок. Список використаних джерел налічує 185 наукових праць і нормативних актів України та зарубіжжя.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовуються актуальність теми дослідження, її зв’язок з науковими програмами, планами і темами, визначаються об’єкт і предмет, мета та завдання дисертаційного дослідження, його методологічна основа, теоретична та емпірична база, наукова новизна, теоретичне і практичне значення одержаних результатів, апробація результатів дослідження та особистий внесок автора у наукову розробку цієї теми.

Розділ І “Загальнотеоретичні проблеми відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян” складається із трьох підрозділів. У цьому розділі прослідковуються еволюція розвитку інституту відновлення майнових прав реабілітованих громадян, характеризується реабілітація як підстава виникнення правовідношення з відновлення цих прав, а також окреслюється коло учасників даного правовідношення.

Підрозділ 1.1. “Становлення інституту відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих”. Ознайомлення з історико-правовими науковими джерелами про розвиток інституту відновлення прав незаконно засуджених громадян показує складний шлях його становлення. Уперше в ХVІІ ст. в законодавстві Франції, країни, яка була колискою ідеї державної компенсації невинно засудженим, передбачено норми, що зобов’язують державу відшкодувати матеріальні збитки особі, яка постраждала від судових помилок. Такі новації властиві й іншим європейським країнам: Швейцарії, Австрії, Німеччині, Угорщині, Данії. Ці положення поступово виборювали право на існування і в російському законодавстві дореформеного періоду.

Уже в період дії Цивільного кодексу УРСР 1922 року з’явилися норми, що передбачали відновлення майнового становища громадянина, який був незаконно притягнений до кримінальної відповідальності або засуджений.

Певні положення були і в окремих нормативних актах Союзу РСР.

Закон України “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду”, прийнятий 1 грудня 1994 року, став нормативною базою відшкодування шкоди, завданої неправомірними діями перелічених органів.

Спеціальним актом, що регулює питання реабілітації, є також Закон України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні”. Він охоплює реабілітацію жертв політичних репресій на весь період після 1917 року до набрання чинності цим Законом і поширюється на осіб, необґрунтовано засуджених за цей час судами України або репресованих на території республіки іншими державними органами в будь-якій формі, включаючи позбавлення життя або волі, переселення у примусовому порядку, вислання і заслання за межі республіки, позбавлення громадянства, примусове улаштування до лікувальних закладів, позбавлення чи обмеження інших громадянських прав або свобод з мотивів політичного, соціального, класового, національного і релігійного характеру.

Необхідно відзначити, що базою національного законодавства про реабілітацію є такі міжнародні стандарти, як Загальна декларація прав людини (1948 р.), Конвенція про захист прав людини і основних свобод (1950 р.), Пакт про громадянські і політичні права (1966 р.), Звід принципів захисту всіх осіб, затриманих або взятих під варту у будь-якій формі (1988 р.).

Підрозділ 1.2. Реабілітація як підстава виникнення правовідношення з відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих. Стаття 11 ЦК України серед підстав виникнення цивільних прав та обов’язків містить і ті, які породжують правовідносини з відновлення майнових прав реабілітованих громадян.

На думку автора, винесення судом виправдувального вироку, скасування незаконного вироку суду, закриття кримінальної справи органом попереднього (досудового) слідства, а також винесення відповідного акта про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення, а також Закон України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” є підставами виникнення правовідносин з приводу відновлення майнової сфери потерпілого з компенсацією майнової та моральної шкоди. У спеціальній літературі та в законодавстві аналізовані правовідносини охоплюються терміном “реабілітація”.

Дисертант вважає, що реабілітація є комплексним інститутом і регулює відносини, які є предметом різних галузей права. Сама процедура реабілітації в контексті приватного права повинна бути системою передбачених законом цивільно-правових засобів, спрямованих на повне відновлення у попередніх правах тих осіб, яким була заподіяна шкода правоохоронними чи судовими органами, а також репресованих із політичних мотивів громадян.

Дисертант робить висновок, що реабілітація у цивільному праві - це юридичний факт, з яким пов’язано виникнення цивільного правовідношення, змістом якого є право громадянина на відновлення порушених прав і обов’язок держави виконати вимоги потерпілого.

На законодавчому рівні термін “реабілітований” неодноразово вживається у Законі України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні”. Однак він не застосовується до незаконно засуджених громадян. Тому дисертант звертає увагу на доцільність застосування терміна “реабілітований” до громадян, яким була заподіяна шкода незаконними діями правоохоронних і судових органів, оскільки процес відновлення прав незаконно засуджених і репресованих охоплюється одним терміном - “реабілітація”.

Підрозділ 1.3. Учасники правовідношення з відновлення майнових прав реабілітованих громадян. На переконання дисертанта, проблемним є сам момент виникнення суб’єктивного майнового права реабілітованого громадянина. Особа вважається реабілітованою з моменту винесення відповідними органами рішення про її реабілітацію (ст.7 Закону України від 17 квітня 1991 року). Однак наявність заяви громадянина про реабілітацію свідчить про його бажання відновити порушені правоохоронними чи судовими органами його суб’єктивні права. А рішення відповідного органу є лише правопідтверджуючим фактом. У зв’язку з тим автор вважає, що з моменту волевиявлення громадянина (подання заяви про реабілітацію) у нього виникає суб’єктивне право на відновлення незаконно позбавлених матеріальних благ.

Відповідно до ст. 1, 3 Закону України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” право на відновлення суб’єктивних майнових прав мають три групи осіб:

· особи, репресовані у позасудовому порядку (ст.1);

· особи, засуджені за злочини, віднесені законодавством того періоду до контрреволюційних, чи за окремими статтями КК УРСР, а також особи, щодо яких за політичними мотивами було застосовано примусові заходи медичного характеру (ст.1);

· особи, заслані чи вислані з постійного місця проживання і позбавлені майна за рішенням органів державної влади й управління з політичних, соціальних, національних, релігійних та інших мотивів (ст.3).

Ці положення поширюються на громадян України, громадян інших держав, а також осіб без громадянства, які зазнали політичних репресій на території України, та їх спадкоємців за законом.

Запропоновано визначити в Законі України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” конкретний перелік фізичних осіб, які є суб’єктами права на відновлення майнових прав і відшкодування шкоди. Зокрема, статтю 3 доповнити частиною другою і викласти в такій редакції :

“Дія цієї статті поширюється на:

- дітей, які перебували разом із батьками в місцях позбавлення волі, на засланні, висланні, спецпоселенні;

- дітей, позбавлених батьківського піклування унаслідок незаконних репресій;

- дітей, чоловіка (дружину) особи, розстріляної або померлої у місцях позбавлення волі i реабілітованої посмертно.

Поширити на вказаних громадян порядок і умови відновлення прав, надати пільги, передбачені для жертв політичних репресій. Грошові компенсації виплачувати тільки дітям, які перебували разом із батьками в місцях позбавлення волі".

Автор проводить розмежування правового статусу особи заподіювача і суб’єкта відповідальності. Обґрунтовується висновок, що особливістю цих правовідносин є і те, що держава є відповідальним суб’єктом з ліквідації майнових наслідків неправомірних дій судових і правоохоронних органів. Саме тому вона зобов’язана виконати свій суб’єктивний обов’язок з відновлення порушеної майнової сфери потерпілого.

Розділ ІІ “Цивільно-правові наслідки реабілітації”, який складається із трьох підрозділів, присвячений дослідженню видів майнових прав, що підлягають відновленню та способам їх відновлення.

Підрозділ 2.1. Види майнових прав, які підлягають відновленню. Дисертант звертає увагу, що неодноразово у даній категорії справ вживається термін “майнові права”. Однак у чинному цивільному законодавстві не розкривається їх зміст і не дається класифікація. Автор підтримує думку тих вчених, які вважають, що під майновими правами слід розуміти право власності та інші речові та зобов’язальні права.

У дисертаційній роботі проаналізовані особливості відновлення речових прав. Автор вважає, що при відновленні права власності на майно, яке обтяжене будь-яким з речових прав, реабілітований зобов’язаний дотримуватись усіх обтяжень.

Притягнення особи до кримінальної відповідальності не є підставою припинення її зобов’язальних прав, які мають приватний характер і регулюються ЦК України. При позбавленні волі громадянина припиняються зобов’язання, які він може виконати тільки особисто. При аналізі коментованого питання використано відповідні положення законодавства держав Прибалтики, Білорусі, Російської Федерації.

Підрозділ 2.2. Відновлення становища, яке існувало до порушення права, як спосіб захисту майнових прав реабілітованого. Відповідно до ч.2 ст.3 і ч.2. ст.4 Закону України від 1 грудня 1994 року "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду"; статей 4 і 5 Закону України від 17 квітня 1991 року "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", а також відповідно до норм Положення про порядок виплати грошової компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості реабілітованим громадянам або їхнім спадкоємцям, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1993 р., вилучене майно, інші цінності, що конфісковані або обернені в дохід держави судом, підлягають поверненню у натуральній формі, а коли це не можливо, то їхня вартість відшкодовується за рахунок тих підприємств, установ, організацій, яким вони передані безкоштовно.

Із цього випливає, що законодавець передбачає два способи відновлення майнових прав: по-перше, це відновлення становища, яке існувало до порушення права, по-друге, компенсація.

На думку автора, перший спосіб є одним із ефективних і оперативних прийомів ліквідації негативних майнових наслідків, заподіяних незаконним кримінальним переслідуванням. Традиційно цей спосіб захисту майнових прав застосовується у цивільному праві й означає повернення сторін у початковий стан, який існував до порушення їх законних прав.

Підрозділ 2.3. Захист прав реабілітованого шляхом компенсації вартості конфіскованого та незаконно вилученого майна. У результаті незаконної кримінально-процесуальної діяльності громадянам заподіюється майнова шкода. Конфісковані речі можуть бути знищені, пошкоджені, обернені в дохід держави або передані у власність іншим громадянам чи юридичним особам. Тому повернути вилучену річ власникам не завжди можливо. Крім цього, громадянину за даних обставин заподіюються також інші майнові збитки, пов’язані з незаконними діями судових та позасудових органів. Втрачені матеріальні блага піддаються виміру в грошах і відшкодуванню шляхом компенсації.

Порядок виплати грошової компенсації, відшкодування вартості майна репресованим регулюються спеціальними нормами Закону України від 17 квітня 1991 року "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" (ст.5), а також Положенням про порядок виплати грошової компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості реабілітованим громадянам або їх спадкоємцям.

Автор не погоджується з позицією тих вчених, які ототожнюють компенсацію з поняттям відшкодування порушеного майнового чи немайнового права.

Вказуючи на недоліки ст.1 Закону України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні”, дисертант пропонує зняти обмеження виплати грошової компенсації тільки спадкоємцям першої черги за законом, оскільки ця норма суперечить цивільному законодавству України.

На думку автора, право на грошову компенсацію, якщо вона була нарахована, але не отримана реабілітованим, мають спадкоємці тієї черги, яка закликається до спадкування у разі відсутності заповіту.

Розділ ІІІ “Проблеми відновлення окремих майнових прав реабілітованих” складається з трьох підрозділів і присвячений дослідженню відновлення права власності на будівлі та інше житло, а також особливостей відновлення корпоративних прав. Певна увага приділена порядку відновлення майнових прав.

Підрозділ 3.1. Визнання та відновлення права власності на будівлі та інше житло. У цьому підрозділі на підставі матеріалів судової практики аналізуються особливості відновлення права власності на житло.

З часу прийняття Закону України від 17 квітня 1991 року "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" комісіями у справах реабілітованих у Львівській області на підставі документів про вилучення і реалізацію майна, одержуваних з архівів та інших установ, повернуто реабілітованим 692 будівлі.

Автор вказує на недоліки п.5 цього Закону України. У даній нормі питання про можливість повернення реабілітованому будинку, його частини вирішується тільки у тому випадку, “якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося”.

Дисертант вважає, що з юридичної точки зору таке майно не може бути “не зайнятим”. Річ, яка не має власника або власник якої невідомий, відповідно до ст. 335 ЦК України визнається безхазяйною. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Порядок набуття права власності на даний об’єкт регулюється також спеціальним законодавством про порядок виявлення та обліку безхазяйного майна.

На думку автора, не слід протиставляти право на повернення будинку - праву наймача на проживання в ньому. Тобто зміна власника будинку не змінює правового становища наймача, а видача реабілітованому свідоцтва про право власності на вилучений будинок не є підставою для виселення наймачів. Потрібно звернути увагу на те, що у більшості випадків реабілітовані, захищаючи порушене право власності на житло, не ставлять вимог про виселення наймачів. У дисертації пропонується ч.2 ст.5 Закону України від 17 квітня 1991 року "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" викласти у такій редакції: "Вилучені будівлі та інше майно за наявності відповідних документів повертаються реабілітованому або його спадкоємцям лише у випадку перебування їх у державній чи комунальній власності зі збереженням за наймачем права користування житлом, до надання іншого в порядку, передбаченому законодавством".

Отже, у разі повернення житлового приміщення реабілітованому особам, які в ньому проживають, потрібно надати право на позачергове забезпечення житлом. Тобто необхідно ч.4 ст.46 Житлового кодексу Української РСР “Позачергове надання житлових приміщень” доповнити такими словами: "Поза чергою жиле приміщення надається громадянам, якщо приміщення, яке вони займали, повернено реабілітованому чи його спадкоємцям".

Доцільно у ст.2 Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду” закріпити положення про заборону приватизації житла, вилученого внаслідок політичних репресій, щодо повернення якого є заява реабілітованого. Зокрема, п.2 таким положенням: “До об’єктів, які не підлягають приватизації, належать також житлові будинки або квартири у будинках, що належали на праві власності реабілітованим громадянам, якщо заява про повернення даного житла перебуває на розгляді у Комісіях з питань поновлення прав реабілітованих".

Підрозділ 3.2. Особливості відновлення корпоративних прав реабілітованих громадян. Закон України від 1 грудня 1994 року “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду” у ч.2 ст.3 передбачає відновлення корпоративних прав незаконно засуджених громадян. Зокрема, у цій нормі йдеться про “повернення (відшкодування) … цінних паперів та відсотків по них… інших цінностей … конфіскованих або звернених в доход держави судом, вилучених органами дізнання чи попереднього слідства, органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність”.

Положення про порядок виплати грошової компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості реабілітованим громадянам або їхнім спадкоємцям у ч.2 п.19 надає право репресованому лише на компенсацію цінних паперів, обмежуючи їх облігаціями державних позик. Така неузгодженість позицій свідчить про певні недоліки роботи законодавця у цій сфері правовідносин.

Порядок звернення стягнення на цінні папери, і їх реалізація через процедуру виконавчого провадження не містять певних відмінностей від звернення стягнення на інші майнові корпоративні права. Тому новий власник цінних паперів є законним добросовісним володільцем. Дисертант вважає, що вимога про повернення цих корпоративних прав є незаконною. Реабілітований громадянин має лише право на компенсацію цінних паперів та відсотків за ними.

Якщо конфіскована частка у статутному фонді господарського товариства була виділена у грошовій формі, то внаслідок реабілітації особа має повне право тільки на її компенсацію державою. Це правило поширюється і на випадок виділення частки у натуральній формі.

Підрозділ 3.3. Порядок відновлення майнових прав. На думку дисертанта, вдосконалення потребують і окремі норми законодавства про порядок відновлення порушених прав реабілітованого. Зокрема, ст. 11 Закону України від 1 грудня 1994 року “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду” зазначає, що у разі прийняття реабілітаційного рішення орган дізнання, слідчий, прокурор або суд зобов’язані роз’яснити громадянинові порядок відновлення його порушених прав. Автор зауважує, що у законодавстві не передбачено норми щодо реалізації цього положення. Не надсилається на адресу реабілітованих осіб і письмове повідомлення про право громадянина на відшкодування майнової і моральної шкод, як це передбачено Положенням про застосування Закону України “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду”.

Дисертантом обґрунтована позиція, що додатковою гарантією громадянина при відновленні його майнового стану і соціального статусу може бути запровадження судового порядку реабілітації. Відповідно до цього визначення розміру відшкодування, застосування ряду інших реабілітуючих заходів повинно бути виключно функцією суду. При оголошенні виправдовувального вироку суд в обов’язковому порядку повинен роз’яснити громадянину його право на відшкодування шкоди і порядок відновлення у втрачених правах, про що вручається письмовий документ.

ВИСНОВКИ

За підсумками дослідження сформульовані та викладені найбільш важливі наукові результати:

1. Механізм відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян є комплексним інститутом і регулює відносини, що є предметом різних галузей права. Реабілітація в цивільному праві - це юридичний факт, з яким пов’язано виникнення цивільного правовідношення, змістом якого є право громадянина на відновлення порушених прав і обов’язок держави виконати вимоги потерпілого.

2. З метою впорядкування застосування термінологічного апарату законодавства про відновлення прав незаконно засуджених та репресованих громадян доцільно законодавчо визначити їх статус як “реабілітовані громадяни”. Ця необхідність зумовлена тим, що на законодавчому рівні термін “реабілітований” не застосовується до незаконно засуджених, хоча процес відновлення їх прав розглядається як реабілітація.

3. Подання громадянином заяви про реабілітацію свідчить про його бажання відновити порушені правоохоронними чи судовими органами суб’єктивні права. Позитивне рішення відповідного органу є лише правопідтверджуючим фактом. Тому пропонується вважати, що з моменту волевиявлення громадянина (подання заяви про реабілітацію) у нього виникає суб’єктивне право на відновлення майнових благ.

4. Поширити норми Закону України від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” на громадян, які за рішенням органів державної влади і управління були розселені на відведені земельні ділянки в межах того ж адміністративного району або ж нікуди не виселені, але, як і в першому випадку, їх майно було конфісковано.

5. У Законі Україні від 17 квітня 1991 року “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” визначити конкретний перелік фізичних осіб, які є суб’єктами права на відновлення майнових прав та відшкодування шкоди. Зокрема, статтю 3 доповнити частиною другою і викласти в такій редакції :

“Дія цієї статті поширюється на :

- дітей, які перебували разом із батьками в місцях позбавлення волі, на засланні, висланні, спецпоселенні;

- дітей, позбавлених батьківського піклування унаслідок незаконних репресій;

- дітей, чоловіка (дружину) особи, розстріляної або померлої у місцях позбавлення волi i реабiлiтованої посмертно”.

6. При відновленні права власності на майно, яке обтяжене будь-яким із речових прав, реабілітований зобов’язаний дотримуватись усіх обтяжень.

7. Існує два способи відновлення майнових прав реабілітованих громадян: по-перше, це відновлення становища, яке існувало до порушення права, по-друге, компенсація. Перший спосіб є одним із ефективних і оперативних прийомів ліквідації негативних майнових наслідків, спричинених незаконним кримінальним переслідуванням. Традиційно цей спосіб захисту майнових прав застосовується у цивільному праві й означає повернення сторін у початковий стан, який існував до порушення їх законних прав.

8. Право на грошову компенсацію, якщо вона була нарахована, але не отримана реабілітованим, мають спадкоємці тієї черги, яка закликається до спадкування.

9. Ч.2 ст.5 Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" викласти в такій редакції: "Вилучені будівлі та інше майно за наявності відповідних документів повертаються реабілітованому або його спадкоємцям лише у випадку перебування їх у державній чи комунальній власності зі збереженням за наймачем умов договору майнового найму".

10.У разі повернення житлового приміщення реабілітованому особам, які в ньому проживають, потрібно надати право на позачергове житлове забезпечення. Тому пропонується ч.4 ст. 46 Житлового кодексу “Позачергове надання житлових приміщень” доповнити такими словами: "Поза чергою жиле приміщення надається громадянам, якщо приміщення, яке вони займали, повернено реабілітованому чи його спадкоємцям".

11. П.2. ст.2 Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду” доповнити таким положенням: “До об’єктів, які не підлягають приватизації, належать також житлові будинки або квартири у будинках, що належали на праві власності реабілітованим громадянам, якщо заява про повернення даного житла перебуває на розгляді у Комісіях з питань поновлення прав реабілітованих".

12. Реабілітований має право тільки на компенсацію конфіскованої частки у статутному фонді господарського товариства. Це правило поширюється і на випадок виділення частки у натуральній формі.

13. Відповідно до процедури реалізації конфіскованих цінних паперів новий власник є законним добросовісним володільцем. Тому реабілітований може вимагати лише компенсації державою вартості цінних паперів (незалежно від їх виду) та відсотків за ними.

14. Додатковою гарантією громадянина при відновленні його майнового стану і соціального статусу може бути запровадження судового порядку реабілітації. Відповідно до цього визначення розміру відшкодування, застосування ряду інших реабілітуючих заходів повинно бути виключно функцією суду.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Яновицька Г.Б. Становлення інституту реабілітації в Україні // Вісник Львівського університету. Сер. юридична. Львів, 2000.- Вип. 35. - С. 291 - 293.

2. Яновицька Г.Б. Порядок і умови поновлення майнових прав реабілітованих громадян //Вісник Львівського університету. Сер. юридична. – Львів, 2001. - Вип. 36. - С. 331 - 334.

3. Яновицька Г.Б. Правові проблеми поновлення окремих майнових прав репресованих громадян України // Вісник інституту внутрішніх справ. – Львів, 2001. - №2. - С. 264 - 266.

4. Яновицька Г.Б. Рецепція поняття майнових прав в цивільному законодавстві України // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. пр. – Одеса: Юридична література, 2002.- Вип.. 13. - С. 21 - 24.

5. Яновицька Г.Б. Характеристика та значення реабілітації в цивільному праві // Вісник Прикарпатського університету ім. В.Стефаника. Івано-Франківськ. 2002. - С.152 - 155.

6. Яновицька Г.Б. Спеціальні умови відшкодування майнової шкоди, заподіяної реабілітованим громадянам // Проблеми державотворення і захисту прав людини: Матеріали ІХ регіонал. наук.- практ. конф. (13-14 лют. 2003 р.). – Львів, 2003. - С. 325 - 327.

7. Яновицька Г.Б. Поновлення окремих майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян (на матеріалах судової практики) // Проблеми державотворення і захисту прав людини: Матеріали Х регіонал. наук.- практ. конф. (5-6 лют. 2004 р.). - Львів. 2004. - С. 283 - 285.

8. Яновицька Г.Б. Проблеми термінології в зобов’язаннях щодо відшкодування шкоди, завданої правоохоронними і судовими органами // Право і лінгвістика: Матеріали ІІ між народ. наук.- практ. конф. 23-26 верес. 2004 р. І : У 2-х ч. - Сімферополь: ДОЛЯ, 2004. - Ч.1. - С.94 - 97.

9. Науково - практичний коментар Цивільного кодексу України / За ред. В.М. Коссака. - К.: Істина, 2004. - С. 869 - 889.

АНОТАЦІЯ

Яновицька Г.Б. Відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 - цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Національний університет внутрішніх справ, Харків, 2005.

Дисертація є цивільно-правовим дослідженням відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих громадян. У ній розглянуто становлення інституту відновлення майнових прав незаконно засуджених і реабілітованих. Визначено коло учасників правовідношення, підкреслено доцільність застосування єдиного терміна “реабілітований” до громадян, які постраждали від незаконних дій правоохоронних і судових органів, та репресованих.

Проаналізовано види майнових прав, що підлягають відновленню, обґрунтовано застосування таких способів захисту майнових прав реабілітованих, як: відновлення попереднього становища та компенсація. Пропонується зняти обмеження виплати грошової компенсації тільки спадкоємцям першої черги за законом як суперечне цивільному законодавству України.

Досліджено особливості відновлення окремих майнових прав реабілітованих: права власності на житло, корпоративних прав. Сформульовано пропозиції до чинного законодавства, розроблено практичні рекомендації до його застосування.

Ключові слова: відновлення майнових прав реабілітованих, реабілітація, компенсація, відшкодування шкоди реабілітованим, відновлення корпоративних прав.

АННОТАЦИЯ

Яновицка Г.Б. Возобновление имущественных прав незаконно осужденных и реабилитированных граждан. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.03 – гражданское право и гражданский процесс; семейное право; международное частное право. – Национальный университет внутренних дел, Харьков, 2005.

Диссертация содержит комплексное исследование института возобновления имущественных прав незаконно осужденных и реабилитированных граждан.

В результате проведенного исследования диссертант получил такие научные результаты:

- определено, что механизм возобновления имущественных прав незаконно осужденных и реабилитированных граждан является комплексным институтом и регулирует отношения, что являются предметом различных отраслей права. Реабилитация в гражданском праве - это юридический факт, с которым связано возникновение гражданского правоотношения, содержанием которого является право гражданина на возобновление нарушенных прав и обязанность государства выполнить требования потерпевшего;

- предложено законодательно определить статус незаконно осужденных и реабилитированных граждан как “реабилитированные граждане”. Данная необходимость вызвана тем, что на законодательном уровне понятие “реабилитированный” не применяется к незаконно осужденным, хотя процесс возобновления их прав рассматривается как реабилитация;

- предложено распространить нормы Закона Украины от 17 апреля 1991 года “О реабилитации жертв политических репрессий на Украине” на граждан, которые по решению органов государственной власти и управления были расселены на отведенные земельные участки в пределах того же административного района или же никуда


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА АКТИВНІ ФОРМИ СИФІЛІСУ З УРАХУВАННЯМ МЕТАБОЛІЧНИХ ЗМІН В КЛІТИНАХ ІМУННОЇ СИСТЕМИ - Автореферат - 29 Стр.
Українська політична еміграція і Гетьманщина в 1710-1742 рр.: політико-дипломатичний аспект”. - Автореферат - 22 Стр.
СЕЧОКАМ’ЯНА ХВОРОБА ДОМАШНІХ КІШОК (ПАТОГЕНЕЗ, ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ) - Автореферат - 28 Стр.
ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК СТРУКТУРНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ВУГЛЕЦЕВИХ МАТЕРІАЛІВ З ЇХ ОПТИЧНИМИ ТА МЕХАНІЧНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ - Автореферат - 20 Стр.
ТЕПЛОФІЗИЧНІ ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОЇ ТЕПЛОВОЇ ОБРОБКИ ПОРОЖНИСТИХ МЕТАЛОВИРОБІВ - Автореферат - 45 Стр.
МУЗИЧНО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ А.КУШНІРЕНКА В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНО-ХОРОВОГО ВИКОНАВСТВА НА БУКОВИНІ - Автореферат - 29 Стр.
ЗАСОБИ КОМПЛЕКСНОЇ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ СИСТЕМ ДИСПЕТЧЕРСЬКОГО УПРАВЛІННЯ ТА ОБЛІКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ - Автореферат - 26 Стр.