У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Міністерство освіти і науки України

Національний університет

“Львівська політехніка“

Юринець Оксана Василівна

УДК 339+658.012 (477)

ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ

ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність: 08.06.01 -

Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі менеджменту організацій Національного університету “Львівська політехніка” Міністерства освіти і науки України

Науковий

керівник – | доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України

Петрович Йосиф Михайлович,

Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра менеджменту організацій

Офіційні

опоненти – | доктор економічних наук, професор,

ФЕДУЛОВА ЛЮБОВ ІВАНІВНА,

Державна установа “Інститут економіки та прогнозування” НАН України, завідувач відділу технологічного прогнозування та інноваційної політики

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник,

ІЩУК СВІТЛАНА ОЛЕКСІЇВНА,

Інститут регіональних досліджень НАН України, докторант

Провідна установа – | Хмельницький національний університет, кафедра економіки підприємства та підприємництва, МОН України, м. Хмельницький

Захист відбудеться “ 02 ” лютого 2006 року о “16.00” годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.052.03 у Національному університеті “Львівська політехніка” за адресою: 79013, м. Львів, вул. С. Бандери, 12, IV корпус, ауд. 209-а

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного університету “Львівська політехніка” за адресою: 79013, м. Львів, вул. Професорська, 1.

Автореферат розісланий “ 30 ” грудня 2005 року.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради | І.В. Алєксєєв

Загальна характеристика роботи

Актуальність дослідження. В умовах динамічних змін зовнішнього середовища, глобалізації, загострення конкуренції, різкого підвищення значення маркетингової діяльності та ефективного використання ресурсів стратегія стає інструментом створення і підтримки домінування підприємства, яке базується на спеціалізації і здатності створювати цінність у певній галузі на вищому рівні, ніж це роблять конкуренти.

Це положення особливо принципове для підприємств, які виготовляють харчові продукти. Впровадження на цих підприємствах стратегічного ринкового управління, яке дасть змогу успішно діяти в умовах збільшення кількості та різноманітності сегментів ринку харчових продуктів можна вважати необхідною умовою для забезпечення високого рівня їхньої конкурентоспроможності.

Харчова промисловість є важливою складовою матеріального виробництва України. Її технічний стан, забезпечення сировинними, енергетичними та іншими ресурсами, а отже, стабільна робота її підприємств визначають продовольчу безпеку держави. Харчова промисловість за наявними виробничими потужностями, їхнім фізичним, технічним і технологічним станом, за рівнем розвитку інфраструктури істотно відстає від аналогічних галузей економічно розвинутих країн. Проблеми відтворення і раціонального використання потенціалу харчової промисловості в умовах розвитку ринкових відносин в Україні набувають надзвичайної актуальності.

Вагомий внесок у розроблення теоретичних та прикладних проблем стратегічного управління підприємством в умовах конкурентного ринку зробили вітчизняні та іноземні вчені, зокрема: Г.П.Азов, П.Борщевський, А.С.Бондаренко, В.Г.Герасимчук, О.П.Градов, Л.Дейнеко, С.О.Іщук, Г.І.Кіндрацька, О.Є.Кузь-мін, Є.В.Крикавський, А.П.Наливайко, О.О.Орлов, Й.М.Петрович, Я.Д.Плоткін, Л.І. Федулова В.Г.Шинкаренко, І.Ансофф, П.Ф.Друкер, М.Е.Портер, А.Стрік-ленд, А.А.Томпсон, Ж.-Ж.Ламбен та інші. В роботах цих вчених-економістів висвітлено підходи до побудови та обґрунтування стратегії підприємства, запропоновано різні погляди щодо сутності та оцінювання конкурентоспроможності підприємства, визначено проблеми та позитивні результати практики формування конкурентної стратегії вітчизняних підприємств, створено науково-теоретичну основу для поглиблення досліджень з проблем конкурентної стратегії підприємства взагалі і підприємства харчової промисловості зокрема.

Незважаючи на значні досягнення в теорії стратегічного управління підприємством, є низка проблем, які залишаються предметом дискусій і обговорень вчених-економістів і потребують ґрунтовного дослідження. Так, необхідно уточнити тлумачення поняття конкурентоспроможності підприємства та вдосконалити методику оцінювання її рівня. Недостатньо дослідженими залишаються окремі підходи до обґрунтування та вибору цілей, критеріїв та способів їхнього досягнення відповідно до результатів моніторингу діяльності підприємства. У більшості наукових робіт вітчизняних та зарубіжних вчених використовується універсальний підхід до розроблення та реалізації конкурентної стратегії підприємства без урахування його галузевої специфіки. Необхідність теоретично обґрунтувати та методично забезпечити формування ефективної стратегії конкуренції промислових підприємств України з урахуванням галузевої специфіки їхнього розвитку зумовили актуальність вибору теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами. Тема роботи збігається з планами наукових досліджень кафедри менеджменту організацій Національного університету "Львівська політехніка".

Дослідження проводилось у межах наукового напряму „Проблеми узгодження функціонування економічних, організаційних та мотиваційних механізмів господарювання та регулювання їх впливів на використання виробничого, корпоративного та особистісного потенціалів” та науково-дослідної теми „Удосконалення управління інноваційним та інвестиційним процесами на підприємствах України ” ДБ – 54 „ВЕНЧУР”, § 2.5, 2003 – 2004 рр. (ДР 0103U001337)

(довідка від 31.05.2005 р)

Мета та задачі дослідження. Метою дослідження є розроблення теоретичних положень та методичних рекомендацій щодо вироблення та реалізації конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості на підставі діагностики та оцінювання рівня його конкурентоспроможності.

Згідно з визначеною метою в роботі були поставлені такі завдання:

· встановити та структурувати специфічні чинники, які впливають на розроблення конкурентної стратегії підприємств харчової промисловості та проаналізувати стан і тенденції розвитку харчової промисловості в Україні;

· уточнити поняття конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості та визначити чинники її формування;

· проаналізувати та систематизувати сучасні методи оцінювання конкурентоспроможності підприємства, обґрунтувати теоретичні засади та визначити прикладні аспекти оцінювання конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості;

· розробити методику визначення показників та оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості;

· побудувати модель забезпечення конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості за допомогою оптимізації розподілу фінансових ресурсів підприємства між стратегічними напрямами його діяльності та через маркетингове обґрунтування сукупності напрямів діяльності;

· розробити методичні рекомендації щодо забезпечення конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості через добровільну сертифікацію систем якості.

Об’єктом дослідження є виробничо-господарська діяльність підприємства харчової промисловості.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні засади формування конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості.

Методологічною основою виконаного дослідження стали класичні положення сучасної економічної теорії, теорії стратегічного управління та маркетингу, фінансового менеджменту, теорії конкурентної переваги. Дослідження особливостей розвитку харчової промисловості України та узагальнення теоретичних і методологічних аспектів конкурентної стратегії підприємства здійснювалось із застосування методів групування та економічного аналізу (для виявлення тенденцій та дослідження показників розвитку ринку харчових продуктів України – підр. 1.1); порівняльного та графічного аналізу, систематизації та узагальнення (для уточнення теоретичних і прикладних засад формування конкурентної стратегії підприємств харчової промисловості – розділ 1; класифікація методів оцінювання конкурентоспроможності підприємства – підр. 1.2); експертних оцінок (при дослідженні практики формування конкурентної стратегії вітчизняних підприємств харчової промисловості – підр.1.3, для оцінювання показників якості харчових продуктів – підр. 2.2); аналізу і синтезу (для обґрунтування послідовності та етапів розроблення конкурентної стратегії підприємства – підр. –3.1); формалізації та економіко-математичного моделювання (для розроблення рекомендацій щодо визначення кількісного рівня конкурентоспроможності підприємства – підр. 2.2, формування моделі фінансового забезпечення конкурентної стратегії підприємства – підр. 3.2, розроблення моделі оптимізації програми аудиту якості – підр.3.3).

Інформаційною базою дослідження є закони України, нормативно-правові акти Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, матеріали статистичної, бухгалтерської та оперативної звітності підприємств харчової промисловості, інформаційні матеріали, опубліковані у періодичних виданнях, монографії та науково-аналітичні статті вітчизняних і зарубіжних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів. Основними науковими результатами дисертаційної роботи є теоретико-прикладні положення формування конкурентної стратегії підприємства. При цьому автором виносяться на захист такі наукові результати дослідження:

вперше:

· запропоновано методичні положення щодо оптимізації програми внутрішньої перевірки ступеня виконання встановлених нормативних вимог системи управління безпечністю харчових продуктів на основі побудови моделі мінімізації витрат підприємства;

удосконалено:

· поняття „конкурентоспроможності підприємства”, яке, на відміну від відомих підходів, визначає його з позицій стратегічних напрямів діяльності підприємства, та уточнено зміст цього поняття для підприємств харчової промисловості на підставі диференційного підходу з урахуванням галузевих особливостей;

· методичні підходи до вдосконалення фінансового забезпечення формування та реалізації конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості на основі використання показника сукупного маржинального прибутку та моделі збалансованого зростання підприємства;

· методичні рекомендації щодо визначення показника рівня конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості, відмінність якого полягає у врахуванні якісних та кількісних показників, стратегічних напрямів діяльності підприємства, що дає змогу підвищити достовірність та об’єктивність результатів такого оцінювання;

дістали подальшого розвитку:

· прикладні засади розроблення та реалізації конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості на основі встановлення й аналізу особливостей розвитку вітчизняного ринку харчових продуктів;

· класифікація методів оцінювання конкурентоспроможності підприємства за допомогою розширення класифікаційних ознак (за характеристикою оцінювання конкурентоспроможності підприємства, принципом побудови показника та визначенням вагомості показників оцінювання конкурентоспроможності підприємства, способом оцінювання, видами показників оцінювання, критерієм зміни в часі показників конкурентоспроможності підприємства), що створює передумови обґрунтованого вибору суб’єктом господарювання методу оцінювання конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості.

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення результатів дослідження полягає в розробленні методичних рекомендацій, які стосуються вдосконалення процесу розроблення та реалізації стратегії конкуренції підприємства харчової промисловості. Адекватне оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства сприятиме підвищенню ефективності формування стратегії, а обґрунтоване фінансове та маркетингове забезпечення допоможе досягти стратегічних цілей його діяльності.

Результати дослідження впроваджено на ЗАТ „Львівський виноробний завод”(довідка № 117 від 22.06.05р.), ЗАТ „Чумак”(довідка № 173 від 15.07.05р.), Головному управлінні промисловості та розвитку інфраструктури Львівської ОДА (довідка № 1-1/1064/1-2 від 05.10.05р.). Практичні результати дослідження можуть застосовуватися на вітчизняних промислових підприємствах усіх видів власності та організаційно-правових форм.

Окремі результати дисертаційної роботи використовують у навчальному процесі Національного університету “Львівська політехніка” при викладанні дисциплін “Інноваційний менеджмент”, “Управління якістю та конкурентоспроможністю продукції підприємств обробної промисловості“, „Маркетинговий менеджмент” (довідка № 68–03–60 від 28.10.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використано лише положення, що є результатами особистих досліджень здобувача і становлять індивідуальний внесок.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати досліджень доповідались автором та отримали позитивну оцінку на міжнародній науково-практичній конференції „Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (м. Львів, 2002 р. та 2004 р.)”, „Управління у державі ІІІ тисячоліття” (м. Львів, 2003 р.), на міжнародній конференції студентів, аспірантів і молодих вчених „Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління” (м. Київ, 2003р.), на міжвузівській науково-практичній конференції „Актуальні проблеми теорії і практики менеджменту в умовах трансформації економіки” (м. Рівне, 2003 р.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані у 13 наукових працях, з них 6 у фахових виданнях, затверджених ВАК України. Загальний обсяг публікацій становить 3,8 др.арк., з яких – 2,6 особистий внесок здобувача.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, загальний обсяг роботи становить 212 сторінок, її основний зміст викладено на 188 сторінках. Робота містить 25 таблиць, 21 рисунків (загальним обсягом 24 сторінок), список використаних літературних джерел налічує 217 назв, 10 додатків.

Основний зміст дисертаційної роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету і основні завдання роботи, предмет та об’єкт дослідження, наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні та прикладні засади формування конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості” розкрито сутність поняття конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості та обґрунтовано основні її чинники, оцінено і проаналізовано показники, а також визначено проблеми розвитку ринку харчової промисловості України, сформульовано особливості конкурентної боротьби між виробниками харчових продуктів, досліджено загальні методичні підходи до оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства, доповнено класифікації сучасних методів оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства, визначено пріоритети розроблення і реалізації конкурентної стратегії вітчизняних підприємств харчової промисловості.

Відтворення і пришвидшений розвиток підприємств харчової промисловості є важливими передумовами подолання кризових явищ в економіці країни. Дослідження структури грошових доходів і витрат домогосподарств України свідчить, що частка їхніх витрат на придбання харчових продуктів є значною (табл.1).

Харчову промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів вважають інвестиційно найпривабливішими галузями для іноземного інвестора в Україні, причому значна частка інвестицій скеровується в основний капітал.

Таблиця 1

Показники грошових витрат та споживання домогосподарствами

продуктів харчування

Показники | В середньому на домогосподарство | 2003 р. | 2004 р. | Грошові витрати домогосподарств на продукти харчування, грн.

зокрема:

м'ясо та м’ясопродукти

молоко та молочні продукти

риба та рибні продукти | 431,27

82,49

52,30

22,78 | 519,72

107,17

61,86

31,22 | Грошові витрати на харчування поза домом, грн. | 9,67 | 13,02 | Сукупні грошові витрати на харчування, грн. | 440,94 | 532,74 | Рівень споживання продуктів харчування відносно фізіологічних норм, %

зокрема:

м'ясо та м’ясопродукти

молоко та молочні продукти

риба та рибні продукти |

77,09

64

85,1 |

85,9

64

87,2 | Енергетична цінність і вміст поживних речовин у спожитих в домогосподарствах продуктах харчування, ккал | 3405 | 3492 | Кількість домогосподарств (тисяч)

Середній розмір домогосподарства (осіб)

Кількість обстежених домогосподарств | 17613,0

2,62

9716 | 17633,8

2,62

10059 | На основі проведеного аналізу, для інвесторів найпривабливішими є виробництво безалкогольних напоїв, пиво-варна, тютюнова, масложирова та кондитерська підгалузі. Саме вони мають порівняно високий технічний та технологічний рівень і є найприбутковішими у вітчизняній харчовій промисловості.

Проаналізувавши статистичні матеріали діяльності харчових підприємств України та результати здійсненого здобувачем опитування фахівців, можна виокремити такі особливості ринку харчових продуктів: широкий асортимент пропонованих товарів та значна диверсифікація видів діяльності підприємств; спрямованість діяльності підприємств харчової промисловості на внутрішній ринок; висока інвестиційна привабливість підприємств харчової промисловості для іноземних партнерів; швидкі темпи розвитку ринку харчових продуктів; високий рівень ділової активності суб’єктів на ринку; взаємозалежність показників розвитку ринку харчових продуктів і агроринку; необхідність суворого дотримання вимог сертифікації; порівняно коротка тривалість операційного циклу виробництва харчових продуктів.

У дисертації доведено, що аналітичною основою розроблення та реалізації конкурентної стратегії підприємства мають бути результати оцінювання конкурентоспроможності підприємства. Поняття "конкурентоспроможності підприємства" відображає особливості його функціонування в динамічних умовах ринкового середовища, воно дає змогу оцінити ступінь досягнення, збереження і збільшення конкурентних його переваг. Дослідження показало, що "конкурентоспроможність підприємства" визначається не лише як результат, але й як процес, що можна описати відповідними кількісними параметрами і подати як об’єкт розроблення і реалізації конкурентної стратегії. Рівень конкурентоспроможності підприємства (КСП) визначає його здатність формувати і забезпечувати необхідний рівень конкурентних переваг на зовнішньому ринку. КСП – це відносна характеристика підприємства, що ґрунтується на порівнянні значень показників конкурентоспроможності оцінюваного підприємства з базовими значеннями. Тому в управлінні КСП оперують поняттям “рівень КСП”.

Конкурентоспроможність підприємства харчової промисловості – це його спроможність досягати визначених цілей діяльності на всіх актуальних стратегічних напрямах, що формуються за ознаками однотипності груп наявних та потенційних потреб споживачів, які підприємство задовольняє результатами своєї діяльності, а також технологій, що забезпечують необхідний рівень конкурентних переваг на ринках продуктів та ресурсів. Стратегічне визначення напрямів діяльності підприємства ґрунтується на прогнозованих показниках динаміки розвитку ринків і потоків ресурсів та продуктів, які повинні забезпечити в середньому та довгостроковому періодах розвиток і зростання підприємства.

На підставі зроблених в дисертації узагальнень було обґрунтовано та побудовано загальну схему формування факторів КСП (рис.1).

Рис.1. Схема формування факторів конкурентоспроможності підприємства

Вивчення способів, принципів та характеристик оцінювання конкурентоспроможності підприємства, а також узагальнення літературних джерел дало змогу під час дослідження розробити і як результат запропонувати для наукового та прикладного використання класифікацію методів оцінювання конкурентоспроможності підприємства за певними ознаками (рис.2).

Рис.2 Класифікація методів оцінювання конкурентоспроможності підприємств

Відзначимо, що вибір конкретного методу оцінювання КСП повинен залежати від можливостей одержати достовірну вихідну інформацію та здійснюватися суб’єктом оцінювання.

На основі опитувань керівників вітчизняних харчових підприємств та дослідження проблем ринку харчових продуктів в роботі зроблено висновок про те, що до основних проблем розроблення конкурентної стратегії, окрім якості та достовірності інформаційного наповнення, належать також недостатність фінансового та маркетингового забезпечення стратегії.

Отже, теоретичне узагальнення результатів досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених, а також аналіз практики господарювання підприємств харчової промисловості дали змогу обґрунтувати в дисертації положення про те, що аналітичною основою розроблення конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості є результати оцінювання рівня КСП.

У другому розділі „Аналітичне забезпечення стратегії підприємства харчової промисловості ” запропоновано алгоритм вироблення та реалізації конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості, розроблено методичний підхід до оцінювання рівня КСП, зокрема формалізовано метод визначення індексу рівня КСП та комплексного показника рівня конкурентоспроможності харчового продукту, сформульовані пропозиції щодо формування критеріїв вибору варіантів реалізації конкурентної стратегії підприємства.

Виконаний в дисертації ґрунтовний аналіз досвіду вітчизняних підприємств та узагальнення теоретичних засад стратегії підприємства дав змогу сформувати загальну схему етапів розроблення та реалізації конкурентної стратегії підприємства. В дисертації розроблено методичні рекомендації для визначення індексу рівня КСП, який розраховують за формулою:

(1) | де – індекс конкурентоспроможності відповідно оцінюваного та базового підприємств, безр.вел.

Індекс рівня КСП може набувати значення в інтервалах (0; 1). Якщо , підприємство вважають конкурентоспроможним, якщо - підприємство неконкурентоспроможне відносно вибраного аналога.

Встановлена номенклатура показників конкурентоспроможності бази порівняння повинна в цілому відповідати номенклатурі показників конкурентоспроможності оцінюваного підприємства; методи визначення значень цих показників КСП та одиниці їх виміру для базового та оцінюваного підприємства повинні бути однаковими. У роботі запропоновано індекс конкурентоспроможності оцінюваного та базового підприємств визначати за формулою :

(2) | де М – кількість стратегічних напрямів діяльності підприємства; – комплексний показник конкурентоспроможності харчового продукту – результату m-го напряму діяльності підприємства, бали/грн.; - відносний обсяг збуту підприємством харчового продукту – результату m-го напряму діяльності підприємства (коефіцієнт вагомості), безр.вел; – коефіцієнт торгової марки стратегічного напряму діяльності підприємства, безр.вел.; - коефіцієнт добровільної сертифікації, безр.вел.

Відносний обсяг збуту підприємством харчового продукту – результату m-го напряму діяльності підприємства в роботі запропоновано розраховувати за формулами:

, (3) за умови , , | (4) | , | (5) | де Сm – обсяг збуту харчового продукту–результату m-го напряму діяльності підприємства, грн.; – середній коефіцієнт зростання рівня показника обсягу збуту m-го напряму діяльності підприємства, безр.вел.; Т – часовий проміжок між досліджуваними конкретними значеннями динамічного ряду, роки; t – конкретний період оцінювання, рік.

У дисертації доведено, що високий рівень КСП може бути забезпечений за умови досягнення високого рівня конкурентоспроможності харчового продукту, який розглядають як результат стратегічного напряму діяльності підприємства. Комплексний показник конкурентоспроможності харчового продукту-результату m-го напряму діяльності підприємства () можна розрахувати за формулою:

, | (6) | де – комплексний показник якості харчового продукту - результату m-го напряму діяльності підприємства, бали; – комплексний показник ціни харчового продукту, грн.

Відомість та популярність торгових марок стратегічних напрямів діяльності підприємства зараховують до його стратегічних активів, що визначають рівень конкурентних переваг підприємства загалом. Результати оцінювання популярності торгових марок виробників консервованих огірків, здійсненого експертами ринку харчових продуктів України, представлено на рис.3.

Показник торгової марки m-го напряму діяльності підприємства () в роботі запропоновано визначати нормуючи рейтинги торгових марок, що відібрані для оцінювання і порівняння, за розмахом їхньої варіації за такою формулою:

, | (7) | де rm – рейтинг торгової марки стратегічного напряму діяльності оцінюваного підприємства, безр.вел.; Rtmmax, Rtmmin– відповідно максимальний і мінімальний рейтинги торгової марки підприємств, безр.вел.; Rtmmin має підприємство з найвищим рейтингом серед оцінюваних підприємств.

. | (8) | Якщо рейтинги торгової марки напряму діяльності подають у виді їхніх місць від 1 (найкращий) до Rtmmax= Rtmзаг, де Rtmзаг – загальна кількість торгових марок, що оцінювалися, то формула може бути подана у такому вигляді:

. | (9) | Дотримання вимог вітчизняних та міжнародних стандартів до забезпечення якості та безпечності харчових продуктів для здоров’я споживачів є обов’язковою нормативною умовою. Отже, впровадження та сертифікування систем управління якістю дають змогу підприємству забезпечити конкурентні переваги.

За формулою (10) визначається показники добровільної сертифікації в Україні і добровільної сертифікації в країнах прогнозованого експорту:

(10)

де – коефіцієнт вагомості і-ої групи елементів сертифікації, без. вел; - кі-

Рис.3 Результати експертного оцінювання популярності торгових марок виробників консервованих огірків (%)

лькість складових частин в і-й групі елементів сертифікації, які дотримуються вимог міжнародних та національних стандартів в Україні або в країнах прогнозованого експорту, од.; – загальна кількість міжнародних та національних стандартів в і-й групі.

Особливої важливості для підприємств харчової промисловості набуває проблема забезпечення якості та безпечності харчових продуктів. В зв’язку з цим для оцінки показника якості харчового продукту (Пяк) в дисертації запропоновано використовувати середньозважений геометричний індекс і розраховувати його за формулою:

, де (11) | де хj – відносний одиничний j-ий показник якості продукту, бали; вj – коефіцієнт вагомості j-го показника якості продукту, безр. вел.; m – кількість асортиментних груп харчового продукту.

Для визначення коефіцієнтів вагомості показників якості харчового продукту в роботі використано метод експертних оцінок. Щоб уникнути або послабити вплив суб’єктивних факторів, доцільно застосувати модифікований підхід, що ґрунтується на застосуванні інформації про взаємозв’язок оцінюваних показників. Цей підхід до виконання експертизи передбачає, що найважливішим є той показник, який має найбільше зв’язків з іншими показниками.

У роботі доведено, що конкурентна стратегія та параметри її формування повинні узгоджуватися з етапами розвитку підприємства безпосередньо та ринками його ресурсів зокрема. Функціонування підприємства може бути оцінено згідно з вимогами міжнародних стандартів ISO за такими групами показників: показники результативності, які оцінюють ступінь відповідності результатів діяльності потребам і очікуванням споживачів; показники ефективності, що дають змогу оцінити використання ресурсів та недопущення втрат за умови досягнення необхідного результату; показники гнучкості, які характеризують спроможність підприємства пристосовуватися до змін, а також діагностувати зміни у зовнішньому середовищі та швидко реагувати на зміни, щоб забезпечити активне адаптування без зниження результативності та ефективності діяльності.

У дисертації обґрунтовано та описано диференційований підхід для визначення цілей конкурентної стратегії підприємства. Кожен рівень розвитку стратегії підприємства визначено в термінах реальної практики управління. З розвитком підприємства підвищується рівень результативності і якості діяльності підприємства, ефективності використання ресурсів, гнучкості роботи. Кожний рівень управління повинен передбачати новий набір методів та інструментів, щоб забезпечити відповідні характеристики функціонування підприємства

У третьому розділі „Моделювання конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості” сформульовано концептуальні підходи до реалізації конкурентної стратегії підприємства, розроблено методичні рекомендації щодо здійснення фінансового забезпечення конкурентної стратегії підприємства, обґрунтовано пропозиції стосовно маркетингового забезпечення реалізації стратегії, запропоновано модель формування програми оптимального внутрішнього аудиту якості системи управління безпечністю харчових продуктів (СУБХП).

У дисертації обґрунтовано положення про те, що ефективність конкурентної стратегії підприємства значною мірою зумовлена її фінансовим забезпеченням. З цією метою автором розроблено методичні рекомендації щодо управління фінансовими ресурсами підприємства, в яких виділяють такі основні етапи: побудова моделі максимізації сукупного маржинального прибутку підприємства, яка дає змогу обґрунтувати обсяг продажу харчових продуктів за кожним стратегічним напрямом діяльності; розроблення та вибір варіанта збалансованого зростання підприємства за умови стабільності коефіцієнта фінансової стійкості.

Крім цього, доведено взаємозалежність та взаємозумовленість етапів фінансового та маркетингового забезпечення конкурентної стратегії. Обґрунтування портфелю стратегічних напрямів діяльності підприємства повинно передувати і узгоджуватись із результатами визначення коефіцієнтів маржинального прибутку на вид харчового продукту, канали його збуту та прогнозовані ринки збуту.

Концепція критичної контрольної точки у аналізі небезпечного фактора озброює спеціалістів харчової промисловості та органи державного нагляду сучасною методологією, і дає змогу найефективніше забезпечити якість харчових продуктів. Положення цієї концепції стосуються удосконалення якості продукції, яку виготовляють і використовують для розроблення нової продукції та інноваційних технологій.

У вирішенні проблеми успішної реалізації конкурентної стратегії харчового підприємства, як доведено в дисертації, одним з найважливіших завдань є здійснення ефективного внутрішнього аудиту з боку підприємства щодо відповідності показників безпечності харчових продуктів вимогам одержаного сертифіката. Ефективність аудиту в роботі запропоновано забезпечувати через формування оптимального плану програми аудиту. Цільовою функцією планування є мінімізація втрат на підприємстві від недотримання вимог безпечності до харчових продуктів, які виготовляють за всіма стратегічними напрямами діяльності підприємства, а критерієм – ймовірний розмір збитків на підприємстві від недотримання вимог j стандартів під час виготовлення r харчових продуктів, що можна записати у вигляді функції .

В дисертації розроблена модель оптимального плану внутрішнього аудиту якості СУБХП, яку можна узагальнити як вибір такого варіанта, за якою перевірці підлягають пари стандарт – харчовий продукт (jr), для яких значення ймовірних втрат від недотримання стандартів максимальне:

=,(12)де P(jr) – ймовірність недотримання j-го стандарту під час виготовлення r-го харчового продукту, безр. вел., Е(jr) – розрахункове значення показника ефективності на підприємстві від впровадження вимог j-го стандарту на r-й харчовий продукт, грн.

Тоді оптимальний варіант плану програми перевірки ступеня виконання вимог нормативних документів України та принципів концепції НАССР на підприємстві загалом можна сформулювати як:

, | (13) | де P(jr) - ймовірність недотримання j-го стандарту за r-м видом харчового продукту, безр. вел.; E(jr) - розрахункове значення економічної ефективності впровадження вимог j-го стандарту на r-й харчовий продукт, грн.

Для обґрунтування цієї моделі в роботі визначено обмеження за трудовими ресурсами (контролерами або аудиторами) та обмеження за структурними підрозділами (етапами виробництва), що підлягають перевірці.

Щоб підвищити точність розрахунків. в дисертації розглядають можливості врахування характеру та факторів порушень і коригування параметрів моделі за умови зміни ринкових вимог.

Побудова та функціонування систем управління безпечністю харчових продуктів дасть змогу українським виробникам гарантувати абсолютну безпеку харчових продуктів, забезпечить можливість контролю упродовж всього циклу виробництва та переходу від коригувальних до запобіжних дій, створить відповідні умови для їхньої участі в європейській та світовій торгівлі.

ВИСНОВКИ

У дисертації виконано теоретичне узагальнення і здійснено нове розв’язання наукової задачі, що полягає у розробленні методологічних та прикладних засад формування стратегії конкуренції підприємства харчової промисловості, що сприятиме підвищенню рівня ефективності та результативності діяльності вітчизняних підприємств в умовах розвитку ринкових механізмів господарювання. Результати дослідження дають змогу зробити такі висновки:

1. Дослідження процесів розвитку ринку харчових продуктів дозволило розкрити суть конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості, обґрунтувати основні фактори її формування та удосконалити розроблення і реалізацію конкурентної стратегії підприємства, що лягло в основу запропонованих в роботі методичних підходів. Економістам та менеджерам підприємств харчової промисловості доцільно більше уваги звертати на формування стратегії підприємства на основі диференційованого підходу з урахуванням специфіки конкурентної боротьби на ринку харчових продуктів.

2. У результаті дослідження виявлено, що факторами конкурентоспроможності харчового підприємства є портфель стратегічних напрямів діяльності, рівень конкурентоспроможності харчових продуктів на стратегічних напрямах діяльності та обсяги їхнього збуту. Якісний аналіз факторів конкурентоспроможності харчового підприємства повинен бути складовою розроблення конкурентної стратегії підприємства. Суб’єктам господарювання необхідно враховувати взаємозалежність цих факторів із рівнем конкурентоспроможності підприємства загалом та обґрунтовувати підходи до визначення цілей формування стратегії.

3. Аналіз наявних наукових та методичних розробок показав, що немає єдиного підходу до оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства. Для подальшого вдосконалення процедури оцінювання КСП розроблено методичний підхід кількісного оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства, який ґрунтується на врахуванні пріоритетних показників підприємства з відповідним зображенням різних аспектів його діяльності, дає характеристику підприємства з урахуванням порівняння з показниками репрезентативної групи інших підприємств харчової промисловості, містить деталізований алгоритм розрахунків, які можна здійснити на кожному конкретному підприємстві. Запропонований метод може бути використаний керівниками, економістами для обґрунтування та вибору цілей і пріоритетів розроблення конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості.

4. Для формування та ефективної реалізації конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості у роботі запропонована схема етапів її формування на засадах обґрунтування та вибору стратегічних напрямів діяльності. Ця схема може служити інструментом менеджерам вищої ланки управління промислових підприємств для обґрунтування та вибору параметрів і показників стратегії як на рівні загальної стратегії підприємства, так і на окремих стратегічних напрямах його діяльності, а також може бути застосована як важіль стратегічного управління.

5. Удосконалення фінансового та маркетингового забезпечення реалізації стратегії на засадах системності та комплексності і визначення їхньої взаємозалежності під час розроблення стратегії дає змогу економістам, фінансистам, маркетологам вітчизняних підприємств гарантувати необхідний рівень використання ресурсів для досягнення фінансової стабільності та активізації розвитку підприємства харчової промисловості.

6. Для забезпечення конкурентоспроможності харчових продуктів та підприємства загалом в дисертації доведена необхідність впровадження та сертифікації системи СУБХП. Для цього розроблено рекомендації щодо удосконалення планування програми аудиту якості. Зазначені рекомендації сприятимуть підвищенню обґрунтованості рішень стосовно стратегічних та поточних планів добровільної сертифікації підприємства.

7. На підставі результатів дисертаційної роботи можна запропонувати:

Членам Ради з питань якості при голові Львівської облдержадміністрації використовувати у формуванні методичного забезпечення “Регіональної програми впровадження систем управління якістю на підприємствах (організаціях) Львівської області” пропозиції щодо сертифікації системи СУБХП; Міністерству економіки України сприяти використанню розроблених в дисертації методів оцінювання рівня КСП та забезпечення конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості як пріоритетних важелів галузевого управління їхньою діяльністю, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції; Державному комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики сприяти оперативній сертифікації підприємствами харчової промисловості системи управління безпечністю харчових продуктів як обов’язкової умови забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних харчових продуктів на внутрішньому та зовнішньому ринках; членам Ради конкурентоспроможності України використовувати результати дослідження при розробці довгострокової стратегії національної конкурентоспроможності (етапи розроблення стратегії, модель оптимізації програми внутрішньої перевірки ступеня виконання встановлених нормативних вимог системи управління якістю, методичні положення щодо оцінювання конкурентоспроможності підприємства на засадах обґрунтування показників портфелю стратегічних напрямів діяльності).

Список опублікованих праць за темою дисертації

Публікації у фахових виданнях:

1. Дубодєлова А.В., Юринець О.В. Методика визначення та аналіз інтегрального показника конкурентоспроможності кондитерських виробів // Вісник НУ „Львівська політехніка” „Проблеми економіки та управління”. – Львів: Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2002.–№448.–С.283-289. [Особистий внесок: розроблено алгоритм оцінювання конкурентоспроможності кондитерських виробів.]

2. Дубодєлова А.В., Юринець О.В., Застосування параметричного методу ціноутворення для аналізу ринкової ціни кондитерських виробів. // Вісник НУ „Львівська політехніка” „Проблеми економіки та управління” Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка”, 2003. – № 484.–С.259-264. [Особистий внесок: розроблено методику встановлення та аналізу ринкової ціни виробу за параметричним методом.]

3. Юринець О.В. Особливості функціонування ринку харчових продуктів // Вісник НУ ”Львівська політехніка” „Логістика”– Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка”, 2004. –№ 499. – С.354-357.

4. Дубодєлова А.В., Марченко К.В., Юринець О.В. Впливові чинники процесу розроблення та впровадження системи управління якістю на вітчизняних підприємствах за міжнародними стандартами ISO серії 9000. // Вісник НУ „Львівська політехніка” „Проблеми економіки та управління” Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка ” 2004.–№ 507. – С.24–28. [Особистий внесок: обґрунтовано необхідність впровадження системи управління якістю.]

5. Юринець О.В., Сучасні підходи до оцінювання конкурентоспроможності підприємства // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення та проблеми розвитку: Вісник НУ “Львівська політехніка”.– Львів: Вид-во Національного університету „Львівська політехніка, 2004 – №517 – С. 178-184.

6. Дубодєлова А.В., Юринець О.В.Cучасні підходи до оцінювання конкурентоспроможності товарів промислового підприємства // Вісник НУ „Львівська політехніка” „Проблеми економіки та управління” – Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка”, 2005 –№ 533.–С.149-154. [Особистий внесок: сформовано характеристику методів оцінювання конкурентоспроможності товарів промислових підприємств.]

Інші публікації, що додатково відображають результати дисертації:

7. Петрович Й.М., Юринець О.В. Особливості управління підприємством в умовах конкуренції. // Матеріали IV-ї Міжнародної науково-практичної конференції „Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (7-9 листопада 2002). –Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка”, С.297–298. [Особистий внесок: обґрунтування та визначення найважливіших напрямів перебудови організаційної структури управління вітчизняних підприємств.]

8. Новаківський І.І., Панас Я.В., Юринець О.В. // ІІ Міжнародна науково-практична конференція „Управління у державі ІІІ тисячоліття” (24-26 березня 2003 р.). – Львів: Видавничо-поліграфічний відділ ЛвЦНТЕІ С.213–217. [Особистий внесок: розроблення на основі прогнозів тих рис діяльності державних органів влади, дотримання яких визначатиме конкурентоспроможність України у майбутньому.]

9. Амелін Б.В., Юринець О.В. Електронна комерція в мережі Інтернет // Матеріали ІІ Міжнародної конференції студентів, аспірантів і молодих вчених „Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління. (9-12 квітня 2003р.). –Київ: Пошуково-видавниче агентство “Книга Пам'яті України” С. 348-350. [Особистий внесок: обґрунтування необхідності Інтернету як засобу електронної комерції.]

10. Юринець О.В., Необхідність стратегічного ринкового управління на вітчизняних підприємствах // Міжвузівська науково-практична конференція „Актуальні проблеми теорії і практики менеджменту в умовах трансформації економіки” (17–18 квітня 2003р.). –Рівне: Вид-во редакційно видавничий центр УДУВГП, 2003. –С.29-30.

11. Юринець О.В., Управління якістю харчових продуктів на основі принципів НАССР. // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції „Маркетинг та логістика в системі менеджменту”, (7–9 жовтня 2004 р.). – Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка” С.371–372.

12. Коношенкова Т.Б., Юринець О.В., Сергатюк А.А. Підприємництво: Конспект лекцій з дисципліни „Підприємництво та менеджмент” (частина 1 – „Підприємництво”) для студентів базових напрямів 6.0913 „Метрологія та вимірювальна техніка”. – Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка”, 2004. – 72 с. [Особистий внесок: Тема 3. Державна реєстрація суб’єктів підприємництва, Тема 6. Фінансова інформація про підприємство.]

13. Коношенкова Т.Б., Юринець О.В., Гарасим Л.В. Економіка і управління: методичні вказівки і завдання до виконання курсової (розрахункової) роботи для студентів спеціальностей 7.091401 – системи управління і автоматики, 7.091302 – метрологія та вимірювальна техніка, 7000001 – якість, стандартизація та сертифікація – Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка”, 2004. – 24с. [Особистий внесок: Розрахунок повної собівартості та вільної відпускної ціни приладу (вузла).]

АНОТАЦІЯ

Рукопис. Юринець О.В. Формування конкурентної стратегії підприємства - Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний університет “Львівська політехніка”, Львів, 2005.

У дисертації розглянуто проблеми розроблення та реалізації конкурентної стратегії підприємств харчової промисловості. У роботі визначено особливості та характерні ознаки розвитку вітчизняного ринку харчової промисловості, поглиблено зміст поняття конкурентоспроможності харчового підприємства на засадах диференційного підходу до управління та забезпечення конкурентоспроможності. Розвинена класифікація методів оцінювання конкурентоспроможності підприємства, вдосконалено методичний підхід до обґрунтування фінансового забезпечення реалізації конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості.

Розроблено теоретико-методичні положення оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості; зокрема формування індексу конкурентоспроможності його стратегічних напрямів діяльності. Обґрунтовано доцільність впровадження та сертифікування на підприємствах системи управління безпечністю харчових продуктів та розроблено модель оптимізації плану внутрішнього аудиту системи якості.

Ключові слова: конкурентоспроможність підприємства, конкурентна стратегія, стратегічні напрями діяльності, добровільна сертифікація, фінансове забезпечення стратегії, маркетингове забезпечення стратегії, система управління безпечністю харчових продуктів.

ANNOTATION

Dissertation on reception of a scientific degree of the candidate of economic sciences behind a speciality 08.06.01 – Еconomy, organization and management of the enterprises. Lviv politechnic. National university Lviv, 2005. Manuscript.

The dissertation is devoted to problems of competitive strategy development and implementation in food- production enterprises. In this dissertation features and characteristics of the domestic food- industry market development are determined. The content of competitiveness of the food – industry enterprises is profound on the basis of varied approach to the management and ensuring competitiveness. The classification of enterprise competitiveness estimation methods has been developed. Financial maintenance of competitive strategy realization in food industry enterprises methodical approach has been advanced.

In this dissertation theoretic– methodical rules for competitiveness level evaluation has been developed; in particular forming of strategic activities competitiveness index. Expediency of implementation and certification of foodstuff safety has been proved, model of quality system internal audit plan has been developed too.

Key words: enterprise competitiveness, competitive strategy, strategic activities, voluntary certification, financial maintenance of strategy, marketing maintenance of strategy, foodstuff safety control system.

АННОТАЦИЯ

Юрынэць О.В. Формирование конкурентной стратегии предприятия – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Национальный университет “Львовская политехника”, Львов, 2005.

В диссертации рассматриваются проблемы разработки и реализации конкурентной стратегии предприятия пищевой промышленности. Цель диссертационной работы заключается в разработке теоретических и прикладных положений формирования конкурентной стратегии предприятий и эффективной их адаптации к изменениям в макро и микро среде. Для достижения этой цели были поставлены и решены такие задания: проанализировать состояние и тенденции развития пищевой промышленности в Украине, определить и структурировать факторы, которые влияют на формирование конкурентной стратегии предприятия пищевой промышленности; уточнить понятие конкурентоспособности предприятия пищевой промышленности и определить факторы ее формирования; обосновать теоретические основы и определить прикладные аспекты оценки конкурентоспособности предприятия пищевой промышленности, внедрить анализ и систематизацию современных методов оценки конкурентоспособности предприятия, разработать методику определения и оценки показателя уровня конкурентоспособности предприятия пищевой промышленности; построить модель обеспечения конкурентоспособности предприятия пищевой промышленности через оптимизацию распределения финансов предприятия между стратегическими направлениями его деятельности и через маркетинговое обоснование их совокупности; разработать методические рекомендации обеспечения конкурентной стратегии предприятия пищевой промышленности методами добровольной сертификации систем качества.

Объектом исследования является конкурентная стратегия предприятия пищевой промышленности. Предмет научного исследования – теоретические и методические проблемы формирования и обеспечения конкурентной стратегии предприятия пищевой промышленности.

В первом разделе диссертационной работы “Теоретические и


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ АКЦІЙ ВІДКРИТИХ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ (на матеріалах Полтавської області) - Автореферат - 24 Стр.
ОПЕРАТОРНИЙ ПІДХІД ДО ПРОБЛЕМИ МАЛИХ РУХІВ В’ЯЗКОПРУЖНИХ СЕРЕДОВИЩ - Автореферат - 21 Стр.
комплексна коригуюча терапія хворих на псоріаз з урахуванням змін у стані про - та антиоксидантних систем - Автореферат - 28 Стр.
ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО ЗЛОЧИНИ, ЩО ВЧИНЕНІ ОРГАНІЗОВАНИМИ ГРУПАМИ, НА ДОСУДОВИХ СТАДІЯХ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Автореферат - 26 Стр.
роль екологічного маркетингу в розвитку сучасного олімпійського спорту - Автореферат - 27 Стр.
ФІЛОСОФСЬКА ЛІРИКА К.К.СЛУЧЕВСЬКОГО: ВІД РОМАНТИЗМУ ДО СИМВОЛІЗМУ - Автореферат - 32 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ТОНКИХ ГАРЯЧЕКАТАНИХ ШТАБ І РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ РЕЖИМІВ, ЩО ЗАПОБІГАЮТЬ УТВОРЕННЮ РІЗНОЗЕРНИСТОСТІ - Автореферат - 25 Стр.