У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЗАКРЕВСЬКА ЛЮДМИЛА МИКОЛАЇВНА

УДК 338.242.009.12:664.68

ОЦІНКА ТА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному університеті харчових технологій Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Пєтухова Ольга Михайлівна,

Національний університет харчових технологій,

доцент кафедри фінансів

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Гудзинський Олексій Дмитрович,

Національний аграрний університет,

професор кафедри менеджменту

кандидат економічних наук, доцент

Бутенко Наталія Василівна,

Київський національний університет ім. Т.Шевченка,

доцент кафедри менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності

Провідна установа: | Об’єднаний інститут економіки

Національної академії наук України,

відділ соціально-економічних аспектів розвитку АПК

Захист відбудеться “ 10 ” березня 2005 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.058.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук у Національному університеті харчових технологій за адресою: 01033, м. Київ, вул. Володимирська, 68, учбовий корпус В, аудиторія 502

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету харчових технологій за адресою: 01033, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Автореферат розіслано “ 02 ” лютого 2005 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук Марченко В.М.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Поглиблення ринкових реформ і посилення конкуренції на продовольчому ринку висувають підвищенні вимоги до економічної поведінки підприємств. Це рівною мірою стосується й підприємств кондитерської промисловості. Відтак проблема методів оцінки рівня їх конкурентоспроможності та обґрунтування напрямів її підвищення набуває особливої актуальності.

Ситуація в кондитерській галузі загострюється тим, що, з одного боку, відбувається витіснення малих підприємств з ринку внаслідок нарощування виробничих потужностей лідерів, а з іншого - створюється нова високоякісна продукція, що сприяє посиленню конкурентної боротьби між її виробниками. Унаслідок цього посилюється необхідність пошуку шляхів вирішення широкого спектра питань, що виникають при формуванні економічно виваженої поведінки господарюючих суб’єктів на ринку кондитерських виробів, зокрема, визначення конкурентних переваг підприємств, оцінки поточного і перспективного рівнів їх конкурентоспроможності та ін.

Важливу роль у розробці теоретичних аспектів оцінки конкурентоспроможності підприємств відіграють праці відомих зарубіжних вчених: Асселя Г., Дойля П., Котлера Ф., Ламбена Ж.-Ж., Маршалла А., Портера М., Робінсона Дж., Сааті Т., Сміта А., Хайєка Ф., Чемберліна Е., Шумпетера Й. та інших. Дослідження цих проблем дістало своє відображення у працях вчених країн СНД – Азоєва Г, Градова О., Демченка А., Зав’ялова П, Іспіряна Г., Литвиненко А., Тат’янченко М., Фатхутдінова Р., Юданова А. та інших.

У працях вітчизняних учених – Діканя В.Л., Діленка В.А., Дударя А.П., Іванова Ю.Б., Коржа М.В., Лисенка Н.М., Мочерного С.В., Осипова В.Н., Пастернак-Таранушенка Г., Рожка В., Стрільця А.А., Федишина А.Я. – приділяється значна увага формуванню конкурентних переваг вітчизняних підприємств та аспектам оцінки конкурентних стратегій.

Проте, недостатня обґрунтованість методичних рекомендацій до здійснення оцінки конкурентоспроможності підприємств, відсутність чітких критеріїв визначення її рівня з метою порівняння конкурентних позицій суб’єктів господарювання, і зумовили необхідність розробки відповідного методичного апарату та наукових підходів до вирішення цієї проблеми. В результаті будуть об’єктивно оцінюватись конкурентні позиції підприємств на ринку кондитерських виробів та розроблятись обґрунтовані пропозиції по підвищенню рівня їх конкурентоспроможності.

Науково-теоретична та практична значимість перелічених проблем свідчать про актуальність обраної теми дисертаційної роботи та визначають її основні завдання, предмет і об’єкт дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами та темами. Дисертаційна робота виконана згідно з тематикою науково-дослідних робіт Національного університету харчових технологій “Удосконалення організаційно-економічного механізму інноваційних процесів у харчовій промисловості” (на прикладі кондитерської і пивобезалкогольної галузей) (номер державної реєстрації 0199V003934) та “Формування фінансово-кредитного механізму в умовах переходу харчової промисловості до ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0198V00126).

Мета та задачі дослідження. Головною метою дисертаційної роботи є оцінка конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості та обґрунтування напрямів її підвищення в умовах посилення конкуренції.

Реалізація поставленої мети передбачає вирішення таких завдань:

-

розробити методичні підходи та оцінити рівень безпеки підприємств на ринку;

-

визначити вплив розміру підприємства кондитерської промисловості на його конкурентоспроможність;

-

удосконалити модель оцінки конкурентоспроможності підприємства на основі визначення факторів, що підлягають оцінюванню, та оцінити конкурентоспроможність провідних підприємств кондитерської промисловості, яка формується під впливом цінових, виробничих та інших чинників;

-

здійснити рейтингову оцінку конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості та спрогнозувати тенденцію розвитку вітчизняного ринку кондитерських виробів;

-

проаналізувати та систематизувати методи оцінки конкурентоспроможності підприємств;

-

розробити шляхи та напрями підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості;

-

розробити рекомендації використання методу „аналізу ієрархій” для визначення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості.

Об’єктом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та прикладних питань оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості в сучасних умовах господарювання.

Предметом дослідження є оцінка конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості та розробка шляхів її підвищення.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою досліджень слугували наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених, законодавчі та нормативні акти, постанови уряду з питань формування і розвитку конкурентного середовища на ринку продовольчих товарів. В процесі підготовки дисертації використовувались загальнонаукові та емпіричні методи досліджень, зокрема, економічного аналізу, аналізу ієрархій, матричної алгебри, прийоми ранжування, синтезу, аналогій, тощо. Інформаційною базою досліджень стали офіційні матеріали Державного комітету статистики України, звітні дані ЗАТ “Укркондитер”, звіти підприємств, результати опитування споживачів і дистриб’юторів, матеріали періодичних видань тощо.

Економічні розрахунки виконані із застосуванням сучасних методик і комп’ютерних технологій оброблення статистичних матеріалів.

Наукова новизна одержаних результатів. Сутність наукової новизни основних результатів дослідження полягає в наступному:

Вперше:

-

розроблено методичні рекомендації визначення рівня безпеки підприємств на ринку шляхом впровадження індексу ступеня безпечності, який максимально враховує об’єктивні характеристики досліджуваних підприємств, за допомогою яких можна спрогнозувати вплив різноспрямованих чинників на підвищення рівня їх конкурентоспроможності;

-

запропоновано використання методики аналітичного групування з рівновеликими інтервалами підприємств кондитерської промисловості для визначення впливу розміру підприємства на рівень його конкурентоспроможності.

Удосконалено:

-

модель оцінки конкурентоспроможності підприємства на основі уточнення структури факторів, що підлягають оцінюванню, а саме: конкурентоспроможності продукції, фінансової і збутової діяльності, ефективності управління виробництвом і ділової співпраці із постачальниками сировини з використанням комплексного показника;

-

методичні підходи рейтингової оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості шляхом обґрунтування доцільності застосування індексу Харфіндела-Хіршмана, який обчислюється на основі використання показника частки реалізованої продукції, що дає можливість реально оцінити ступінь домінування підприємств на ринку.

Набуло подальшого розвитку:

-

методи оцінки конкурентоспроможності підприємств, в результаті чого запропоновано методику групування за ознаками, що: базуються на теорії рівноваги підприємства та галузі і теорії факторів виробництва; засновані на теорії ефективної конкуренції; ґрунтуються на взаємозв'язку рівня конкурентоспроможності підприємства із показниками якості продукції, що випускається; базуються на визначенні рівня монополізації галузі (структурні); засновані на особливостях функціонування підприємств (функціональні); визначають оцінку конкурентоспроможності підприємства за характеристиками якості продукції (“метод профілів”); побудовані на матричних методах оцінки конкурентоспроможності підприємств;

-

визначення шляхів та напрямів підвищення рівня конкурентоспроможності кондитерських підприємств через удосконалення системи комунікацій маркетингової діяльності;

-

теорія конкурентоспроможності при використанні методу “аналізу ієрархій” для підприємств кондитерської промисловості, який ґрунтується на визначенні ступеня впливу цінових, маркетингових та інших чинників на конкурентні позиції суб’єктів господарювання із використанням обробки експертних суджень за допомогою методів матричної алгебри для визначення інтегральної оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Окремі положення дисертації знайшли практичне застосування. Зокрема, теоретичні положення дисертаційної роботи схвалені та рекомендовані до використання при розробці ефективної політики підвищення конкурентоспроможності підприємств, що входять до складу ЗАТ “Укркондитер” (довідка № 19/2-41 від 25.10.04 р.). Окремі практичні положення дисертаційної роботи щодо підвищення конкурентоспроможності кондитерських підприємств використані на ЗАТ “Київська кондитерська фабрика ім. К. Маркса” (довідка № 219/2 від 5.10.04). Результати дисертаційного дослідження застосовуються в навчальному процесі на факультетах економіки і менеджменту та обліку, фінансів та підприємницької діяльності Національного університету харчових технологій при викладанні дисциплін “Економіка підприємства”, “Економіка й організація діяльності об’єднань підприємств”, “Основи бізнесу” (довідка від 15.09.04)

Використання запропонованих у роботі методичних підходів, висновків і рекомендацій сприятиме підвищенню рівня конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно виконаною науковою працею, у якій викладено авторський підхід до розв’язання важливого наукового завдання – оцінки та підвищення рівня конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України в сучасних умовах господарювання.

Одержані наукові результати з питань теоретичних і практичних аспектів та напрямків оцінки конкурентоспроможності кондитерських підприємств є результатом особистої роботи і становлять індивідуальний внесок автора.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати досліджень оприлюдненні на Сьомій міжнародній науково-технічній конференції “Пріоритетні напрями впровадження в харчову промисловість сучасних технологій, обладнання і нових видів продуктів оздоровчого та спеціального призначення” (Київ, УДУХТ, 23-25 жовтня 2001 р.); Першій міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми управління” (Київ, КПІ, 2001 р.); Першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (Черкаси, ЧДТУ, 20-22 листопада 2002 р.); Міжнародній науково-технічній конференції “Розроблення та виробництво продуктів функціонального харчування, інноваційні технології та конструювання обладнання для перероблення сільгоспсировини, культура харчування населення” (Київ, НУХТ, 21-23 жовтня 2003 р.); Другій всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна у світовій економічній спільноті” (Дніпропетровськ, ДНУ, 26 березня 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень” (Дніпропетровськ, ДНУ, 21-30 червня 2004 р.).

Публікації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження викладено у 11 наукових працях загальним обсягом 2,06 друк. арк., з яких 6 статей опубліковано у фахових виданнях обсягом 1,52 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Обсяг основного тексту дисертації становить 180 сторінок, у тому числі 22 рисунки і 63 таблиці. Список використаних джерел містить 153 найменування. Дисертація має 3 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Теоретико-методичні основи оцінки конкурентоспроможності підприємств” розглянуто економічну сутність понять “конкуренція” та “конкурентоспроможність підприємства” та проаналізовано погляди вчених-економістів щодо значимості удосконалення різних підходів до оцінки рівня конкурентоспроможності.

В роботі доведено, що для перемоги у конкурентній боротьбі підприємства повинні мати значні конкурентні переваги. Тому проблема оцінки та підвищення конкурентоспроможності є вирішальною для забезпечення виживання та прибутковості підприємства.

Практика свідчить, що існують різні методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності підприємства, які потребують комплексного дослідження та логічного групування. В зв’язку з цим у роботі запропоновано структурний поділ досліджуваних методів оцінки на наступні групи: ті, що базуються на теорії рівноваги підприємства та галузі А.Маршалла і теорії факторів виробництва; засновані на теорії ефективної конкуренції, висунутої Дж.М.Кларком; ґрунтуються на взаємозв'язку рівня конкурентоспроможності підприємства із показниками якості продукції, що випускається; структурні - рішення щодо дотримання тієї чи іншої позиції на ринку підприємство приймає, виходячи із рівня монополізації галузі; функціональні, сутність яких полягає у визначенні співвідношення витрат, цін, завантаження виробничих потужностей, обсягів випуску продукції, норм прибутку тощо; оцінка конкурентоспроможності підприємства за характеристиками якості продукції (“метод профілів”); матричні методи оцінки конкурентоспроможності підприємств.

На основі проведених досліджень у роботі запропоновано для рейтингової оцінки конкурентоспроможності підприємств використовувати індекс Харфіндела-Хіршмана, який полягає у визначенні суми квадратів ринкових часток підприємств-конкурентів:

(1),

де - частка підприємства на ринку, виражена у %.

При цьому

Становище підприємств на ринку вважається нормальним для конкуренції, якщо ІХХ < 1000. У цих межах значення індексу дозволяється злиття фірм. Становище підприємств вважається безпечним для конкуренції, якщо ситуація на ринку досліджуваного товару наступна: на ринку існує 10 і більше конкуруючих підприємств; одне підприємство не займає більше 31% ринку; два підприємства не займають більше 44% ринку; три підприємства не займають більше 54% ринку; чотири підприємства не займають більше 63% ринку.

В Україні практично на всіх споживчих ринках спостерігається значний розрив між фактичною місткістю (реальне споживання протягом якогось періоду часу, як правило, одного року) і потенційною місткістю (можливістю споживання за сприятливих соціально-економічних умов). Таким чином, виникає потреба у кількісному визначенні ступеня домінування потенційної місткості ринку над фактичною, що дасть змогу визначити ступінь безпечності підприємств на ринку, у т.ч. рівень їх конкурентоспроможності. З цією метою у роботі було розроблено індекс ступеня безпечності, який запропоновано розраховувати у такий спосіб (2):

К = (((Qp- Qf)/ Qp)*100)2 - (Aj)2 (2),

де К – індекс ступеня безпечності підприємств на ринку;

Qp - потенційна місткість ринку;

Qf – фактична місткість ринку;

Aj – частка підприємства на ринку, виражена у %.

Оскільки конкурентоспроможність підприємства — поняття комплексне, що припускає кілька рівнів конкурентної переваги, то для того, щоб підприємство стало лідером на ринку, йому необхідно випереджати конкурентів у всіх нововведеннях в системі розподілу і збуту, у встановленні нових цін, у зниженні витрат. Так досягається відразу кілька параметрів конкурентоспроможності. З цією метою в роботі було удосконалено модель оцінки конкурентоспроможності підприємства на основі уточнення структури факторів, що підлягають оцінюванню, а саме: конкурентоспроможності продукції, фінансової і збутової діяльності, ефективності управління виробництвом і ділової співпраці із постачальниками сировини (рис. 1).

Рис. 1. Модель оцінки конкурентоспроможності підприємства

Таким чином, запропонована модель дасть змогу систематизувати етапи оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства.

У другому розділі “Аналіз конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України” проаналізовано сучасний стан підприємств на ринку кондитерських виробів та оцінено досягнутий рівень їх конкурентоспроможності.

Кондитерська промисловість України, що завжди характеризувалась стрімкими темпами розвитку, є складовою частиною найбільш важливого для економіки України ринку – ринку продовольчих товарів. Рівень наповнення ринку продовольством є одним з критеріїв, за якими оцінюють економічне становище держави.

На жаль, останнім часом ринок продовольства не можна назвати стабільним через значне коливання цін на основні продукти харчування. Дана тенденція пояснюється тим, що реальних доходів населення недостатньо для придбання усього набору необхідних товарів народного споживання. Тому покупець віддає перевагу деяким з них, зменшуючи попит на інші.

Однією з небагатьох галузей харчової промисловості, обсяги виробництва якої з кожним роком зростають, є кондитерська промисловість (рис. 2).

Рис. 2. Динаміка виробництва кондитерських виробів в Україні у 1990-2003 р.р., тис. т

Розраховано за даними Міністерства статистики України

В сучасних умовах господарювання все більшого розповсюдження набуває тенденція підприємств кондитерської промисловості до зміцнення своїх позицій на ринку. Це пов’язано із можливістю входження України до Світової організації торгівлі (СОТ). Дослідивши зміни на внутрішньому вітчизняному ринку, ми прийшли до висновку, що входження України до цієї організації негативно позначиться на конкурентних позиціях українських товаровиробників. Якщо ще декілька років тому більшість власників кондитерських фабрик виявляли рішуче небажання втрачати контроль над підприємствами, направляючи кошти від реалізації продукції на удосконалення виробничої бази, поліпшення якості продукції, оновлення асортименту, то вже із весни 2004 року відбувається стрімке поглинання великими підприємствами потужних перспективних кондитерських фабрик. Так, з метою зміцнення своїх позицій на ринку, у квітні 2004 року акціонери АТ “Дніпропетровська кондитерська фабрика”, яка у рейтингу виробників займає шосте місце, продали контрольний пакет акцій ЗАТ “Кондитерська компанія “А.В.К.”, що входить у трійку лідерів на вітчизняному кондитерському ринку.

Більшість підприємств кондитерської промисловості відчувають необхідність протистояння іноземній експансії після вступу України в СОТ, що сприятиме відчутній ліберизації умов виходу іноземних виробників на український ринок. Так, у Польщі невдовзі після вступу у СОТ не залишилось жодної кондитерської фабрики, що належала б вітчизняному виробнику.

Використовуючи метод аналітичного групування з рівновеликими інтервалами, в роботі прослідковано залежність розміру підприємства від коефіцієнта товарності, який, на нашу думку, найбільш точно відображає рівень конкурентоспроможності кондитерських підприємств на ринку. Факторною ознакою поділу підприємств на групи виступає обсяг виробництва продукції (табл. 1).

Таблиця 1

Залежність розміру підприємств кондитерської промисловості України від їх коефіцієнтів товарності (результативна таблиця), 2003 рік

Групи підприємств за рівнем обсягів виробництва, тис. т | Кількість підприємств | Середній обсяг виробництва, тис. т | Середній обсяг реалізації, тис. т | Середній коефіцієнт товарності

0,83-21,15 | 11 | 6,888 | 5,054 | 0,734

21,16-41,48 | 9 | 29,997 | 24,683 | 0,823

41,49-61,79 | 5 | 54,746 | 47,819 | 0,873

По сукупності | 25 | 24,779 | 20,673 | 0,834

Таким чином, найбільш конкурентоспроможними визнані великі підприємства кондитерської промисловості України.

Розраховані на основі табл. 1 значення критерію t – Стьюдента (t = 1,7341 (2,1000) для К = 9 і Р = 0,90 (0,95)) дають можливість стверджувати про отримання достовірних статистичних результатів.

З метою визначення рівня конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості та визначення впливу на неї різноманітних факторів ми пропонуємо скористатися методом “аналізу ієрархій”, сутність якого полягає в оцінюванні за спеціальною шкалою у вигляді суджень експертів ряду елементів. Після обробки експертних думок методами матричної алгебри розраховано кінцеві оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства. При цьому визначено відносний ступінь взаємного впливу ієрархій.

Оскільки найбільш жорстка конкурентна боротьба точиться між великими підприємствами галузі, то в роботі проаналізовано конкурентоспроможність тих підприємств, які займають лідируючі положення на ринку України, а саме: кондитерської корпорації “Roshen”, ЗАТ “Кондитерська компанія “А.В.К.”, ПО “Київ-Конті”, ЗАТ “Крафт Фудз Україна” та ЗАТ “Світоч”.

Проаналізувавши діяльність підприємств на ринку кондитерської промисловості, ми прийшли до висновку, що найбільш вагомими для оцінки їх конкурентоспроможності є наступні фактори: конкурентоспроможність продукції, збутова діяльність та ефективність управління виробництвом (табл. 2).

Таблиця 2

Зведена таблиця конкурентоспроможності провідних підприємств кондитерської промисловості , 2003 рік |

Конкурентоспроможність продукції | Збутова діяльність | Управління виробництвом | Всього | Ранг

Вектор пріоритетів | 0,548 | 0,262 | 0,190 | 1 | -

"Roshen" | 0,3041 | 0,3662 | 0,325 | 0,3243 | 1

"А.В.К." | 0,1697 | 0,14 | 0,205 | 0,1686 | 3

"Київ-Конті" | 0,1814 | 0,0462 | 0,205 | 0,1505 | 5

"Крафт Фудз Україна" | 0,1563 | 0,1934 | 0,125 | 0,1601 | 4

"Світоч" | 0,1885 | 0,258 | 0,14 | 0,1975 | 2

Отже, серед провідних підприємств кондитерської промисловості найбільш конкурентоспроможною є кондитерська корпорація “Roshen”. Завдяки своїй гнучкій ціновій політиці, ефективній рекламній кампанії та спонсорській діяльності ЗАТ “Львівська кондитерська фабрика “Світоч” займає другу позицію серед провідних підприємств галузі.

Ще одним ефективним підходом, який наочно демонструє рівень конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості, є графічний метод. Його сутність полягає у побудові багатокутника конкурентоспроможності. Підприємству, яке має найбільшу конкурентоспроможність, буде відповідати багатокутник з максимальною площею. Осі координат, на яких відображаються значення кожного із досліджуваних факторів (векторів пріоритетів), необхідно проводити під рівним між собою кутами (рис. 3).

Рис. 3. Багатокутник конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості

За графічним методом оцінки конкурентоспроможності провідних підприємств кондитерської промисловості найбільш конкурентоспроможною є корпорація “Roshen”. Найбільший вплив на конкурентоспроможність кондитерських підприємств чинить конкурентоспроможність продукції (вектор пріоритету становить 0,548). Отже, підприємствам галузі з метою утримання своїх позицій на внутрішньому ринку України можна запропонувати більше уваги приділяти складовим конкурентоспроможності продукції, а саме: якості виготовленої продукції, питомій вазі реалізації та середнім цінам на продукцію підприємства.

У розділі третьому розділі “Удосконалення оцінки та підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України” розроблено науково-практичні рекомендації щодо удосконалення методики оцінки конкурентоспроможності кондитерських підприємств та підвищення її рівня.

На основі зроблених у першому розділі пропозицій для рейтингової оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості в роботі запропоновано застосовувати індекс Харфіндела-Хіршмана, розрахований за обсягами реалізації, а не виробництва продукції, що, на нашу думку, більш точно відображає ступінь домінування одних підприємств на ринку у порівнянні з іншими. Доведено, що оцінка конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості має бути рейтинговою, тобто спрямованою на створення та підтримку конкурентних переваг шляхом впливу на чинники, умови, джерела та методи їх формування з використанням рейтингових оцінок.

Результати розрахунків рейтингової оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості за товарними групами зведено у табл. 3.

Таблиця 3

Рейтингова оцінка конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості за товарними групами

№ п/п | Товарна група | Індекс Харфіндела-Хіршмана | Рейтинг

2002 р. | 2003 р. | 2002 р. | 2003 р.

1 | Шоколад | 3217,18 | 3376,12 | 10 | 10

2 | Борошняні кондитерські вироби | 1377,27 | 1349,407 | 2 | 2

3 | Печиво | 1291,09 | 1255,54 | 1 | 1

4 | Торти та тістечка | 3569,61 | 5145,94 | 11 | 11

5 | Кондитерські вироби у розфасовці | 1872,98 | 1818,23 | 7 | 5

6 | Кондитерські вироби у художніх коробках | 2370,00 | 2829,80 | 8 | 8

7 | Карамель | 2602,46 | 3128,70 | 9 | 9

8 | Цукерки неглазуровані | 1464,39 | 1383,00 | 3 | 3

9 | Цукерки глазуровані | 1800,43 | 1889,02 | 6 | 6

10 | Пастило-мармеладні вироби | 1799,33 | 2000,64 | 5 | 7

11 | Ірис | 1504,63 | 1502,46 | 4 | 4

Таким чином, конкурентоспроможними протягом досліджуваного періоду залишалися підприємства, які виготовляють продукцію, що включається до наступних товарних груп: борошняні кондитерські вироби, печиво, цукерки неглазуровані та ірис. Особливо складне становище підприємств на ринку тортів та тістечок, оскільки індекс Харфіндела-Хіршмана значно перевищує допустимий рівень - 1800, що означає втрату більшістю кондитерських підприємств своїх позицій на внутрішньому ринку.

З метою кількісного визначення ступеня домінування потенційної місткості ринку над фактичною, що дасть змогу визначити ступінь безпечності підприємств на ринку, у т.ч. рівень їх конкурентоспроможності, у першому розділі дисертації було запропоновано індекс безпечності, який запропоновано розраховувати за наступною формулою: К = (((Qp- Qf)/ Qp)*100)2 - (Aj)2.

При цьому можлива наступна інтерпретація значень індексу в рамках конкурентних відносин підприємств на споживчих ринках (рис. 4):

1000

500

0

- 500

- 1000

Рис. 4. Зміна конкурентоспроможності та безпечності підприємств в залежності від значення індексу ступеня безпечності

Даний крок шкали значень обумовлений тим, що при значенні індексу більш, ніж +1000 становище підприємств на ринку можна вважати безпечним для конкуренції, а при значенні –1000 – підприємства повністю насичують ринок продукцією, що загрожує рівню безпеки підприємств на ринку.

Негативне значення індексу характеризує зростання щільності конкуренції. З метою підвищення рівня конкурентоспроможності підприємствам необхідно здійснювати кількісне насичення ринку шляхом розробки та просування нових видів товарів.

Якщо значення індексу знаходиться в межах 0…-500, то підприємства втрачають свої конкурентні позиції на певних сегментах ринку.

При подальшому зниженні рівня значення індексу (від –500 і нижче) підприємства на ринку змінюють стратегію утримання конкурентних позицій, велику увагу приділяючи якісному насиченню певних ринкових ніш. При цьому відзначається зростання рівня конкурентоспроможності тих підприємств, які вдало використовують різноманітні методи конкурентної боротьби торгових марок.

Для підприємств це означає, що утримання певного сегменту ринку вимагає значних вкладень у інноваційний розвиток, пошуку малооб’ємних товарних ніш, які через свою незначну потенційну місткість не можуть зацікавити конкурентів.

При значенні індексу в межах –500…-1000 становище підприємств на ринку вважається небезпечним з точки зору щільності конкуренції, і утримання своїх конкурентних позицій можливе за рахунок зосередження своєї діяльності на невеликих сегментах споживачів. Якщо значення індексу перевищує –1000, то становище підприємств на ринку є небезпечним не тільки для новостворених підприємств, але й для вже існуючих на ньому. У межах цих значень індексу безпечності характерне скорочення кількості підприємств, втрата більшості з них своїх конкурентних позицій на ринку.

Розрахувавши індекси безпечності підприємств на ринку шоколаду та карамелі, було підтверджено інтерпретацію шкали значень. Зокрема, становище досліджуваних підприємств на ринку шоколаду можна охарактеризувати як небезпечне для конкуренції. Значний вплив на формування ситуації на даному ринковому сегменті фактично чинять три підприємства – ВАТ "Крафт Якобз Сушард Шоколадна фабрика "Україна", ЗАТ "Львівська кондитерська фабрика "Світоч" та корпорація "Roshen". Становище підприємств на ринку карамелі характеризується як особливо небезпечне для конкуренції. Велика кількість існуючих підприємств наситила ринок продукцією настільки, що вона вже перевищує його потенційну місткість. Це призвело до того, що підприємства почали втрачати свої позиції на даному ринковому сегменті, їх кількість у найближчій перспективі зменшиться, а рівень конкурентоспроможності тих підприємств, що залишаться на ринку, підвищиться.

Оцінивши стан та перспективи розвитку вітчизняних підприємств кондитерської промисловості було запропоновано наступні шляхи підвищення їх конкурентоспроможності: оцінка споживчих переваг кондитерських виробів; постійне оновлення основних засобів; розвиток інноваційної діяльності на підприємствах кондитерської промисловості; вибір ефективних каналів збуту кондитерських виробів; формування стратегії просування продукції на ринку кондитерської промисловості України тощо.

ВИСНОВКИ

1.

Проведено комплексне дослідження методів оцінки конкурентоспроможності підприємств, на основі якого запропоновано здійснити їх групування за наступними ознаками: ті, що базуються на теорії рівноваги підприємства та галузі А.Маршалла і теорії факторів виробництва; засновані на теорії ефективної конкуренції, висунутої Дж.М.Кларком; ґрунтуються на взаємозв'язку рівня конкурентоспроможності підприємства із показниками якості продукції, що випускається; структурні - рішення щодо дотримання тієї чи іншої позиції на ринку підприємство приймає, виходячи із рівня монополізації галузі; функціональні, суть яких полягає у визначенні співвідношення витрат, цін, завантаження виробничих потужностей, обсягів випуску продукції, норм прибутку тощо; оцінка конкурентоспроможності підприємства за характеристиками якості продукції (“метод профілів”); матричні методи оцінки конкурентоспроможності підприємств.

2.

Удосконалено модель оцінки конкурентоспроможності підприємства, яка базується на оцінці конкурентоспроможності продукції, фінансової діяльності підприємства, збутової діяльності, ефективності управління виробництвом та ділової співпраці із постачальниками сировини.

3.

Розроблено індекс ступеня безпечності підприємств на ринку, який дозволяє максимально врахувати кількісні характеристики досліджуваних підприємств та спрогнозувати тенденції підвищення рівня їх конкурентоспроможності.

4.

Досліджено динаміку розвитку підприємств кондитерської промисловості України та виявлено причини спаду виробництва кондитерських виробів у 1991-1996 р.р.: падіння купівельної спроможності населення; недосконала інвестиційна, цінова і кредитна політика; масовий імпорт солодощів сумнівної якості; різке скорочення імпортних поставок сировини і матеріалів; руйнування системи оптової торгівлі та перехід підприємств на безпосередні зв'язки з великою кількістю об'єктів роздрібної торгівлі; зменшення виробництва сільськогосподарської сировини та підвищення цін на неї.

5.

Для визначення впливу розміру підприємства на його конкурентоспроможність використано метод аналітичного групування за показниками обсягів виробництва продукції з рівновеликими інтервалами, на основі якого доведено, що найбільшу конкурентоспроможність мають великі підприємства, оскільки їх коефіцієнт товарності найбільший.

6.

Для визначення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості запропоновано використовувати метод “аналізу ієрархій”, сутність якого полягає у визначенні ступеня впливу цінових, маркетингових та інших факторів на конкурентоспроможність підприємств. Експертні думки оброблено методами матричної алгебри, після чого розраховано кінцеві оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства.

7.

В результаті проведеного матричного аналізу конкурентоспроможності підприємствам кондитерської промисловості запропоновано значну увагу приділяти складовим конкурентоспроможності продукції, а саме: якості виготовленої продукції, питомій вазі реалізації та середнім цінам на продукцію підприємства.

8.

Для визначення рейтингової оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості запропоновано використовувати індекс Харфіндела-Хіршмана, визначений на основі даних, що відображають питому вагу обсягів реалізації продукції.

9.

Спрогнозовано тенденцію розвитку підприємств кондитерської промисловості України. Автором доведено, що хоча й ринок кондитерської промисловості схильний до монополізації, ще довгий час лідерами на ньому будуть декілька провідних підприємств галузі. Тому основними завданнями, які повинні стояти перед ними, є удосконалення виробничої та збутової діяльності, підвищення рівня якості товарів, встановлення оптимального рівня цін на продукцію, тобто підвищення власної конкурентоспроможності на ринку продукції кондитерської промисловості.

10.

На основі запропонованого індексу ступеня безпечності підприємств на ринку оцінено становище виробників продукції кондитерської промисловості. Зокрема, найбільш небезпечним для конкуренції визнано становище підприємств на ринку карамелі, оскільки його фактична місткість значно перевищує потенційну.

11.

Запропоновано шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості, що полягають у оцінці споживчих переваг кондитерських виробів, постійному оновленні основних засобів, розвитку інноваційної діяльності на підприємствах кондитерської промисловості, виборі ефективних каналів збуту кондитерських виробів та формуванні стратегії просування продукції на ринку кондитерської промисловості України тощо.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях

1.

Герасименко (Закревська) Л.М. Конкурентна боротьба на ринку продукції кондитерської промисловості України // Наукові праці Українського державного університету харчових технологій. – 2001. - №10. – С. 131 - 0,1 д.а.

2.

Герасименко (Закревська) Л.М. Підвищення конкурентоспроможності кондитерських виробів в Україні // Наукові праці НУХТ. - 2002 . – № 11. – С. 101-102 – 0,14 д.а.

3.

Закревська Л.М. Сучасний стан та перспективи розвитку експортної політики підприємств кондитерської промисловості України // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 192: В 4 т. Том ІІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. - С. 752-757 – 0,29 д.а.

4.

Закревська Л.М. Оцінка конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 195: В 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 503-514 – 0,49 д.а.

5.

Закревська Л., Ткаченко О. Рейтингова оцінка конкурентоспроможності підприємств на ринку кондитерської промисловості України // Економіст. – 2004. - № 10. – С. 34-36 – 0,41 д.а. (особисто автору належить 0,3 д.а., рейтингова оцінка конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості за товарними групами та удосконалення методики оцінки конкурентоспроможності кондитерських підприємств)

6.

Пєтухова О.М., Закревська Л.М. Стан та перспективи розвитку монополізації ринку кондитерських виробів // АгроІнКом. – 2004. - № 11-12. – С. 67-71 – 0,37 д.а. (особисто автору належить 0,2 д.а., прогнозування шляхів подальшого розвитку ринку кондитерських виробів)

В інших виданнях:

7.

Пєтухова О.М., Герасименко (Закревська) Л.М. Інноваційний розвиток підприємств харчової промисловості як запорука зростання їх конкурентоспроможності // Збірник матеріалів Першої міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні проблеми управління” / Уклад.: Б.В. Новіков, В.А. Гайченко та ін. – К.: ІВЦ “Політехніка”, 2001. – С. 438-439 – 0,09 д.а. (особисто автору належить 0,05 д.а., перспективи інноваційного розвитку вітчизняних кондитерських підприємств)

8.

Герасименко (Закревська) Л.М. Науково-технічний розвиток підприємств кондитерської промисловості // Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю. Матеріали І-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції: 20-22 листопада 2002 р. – Черкаси: ЧДТУ, 2002. – С.139-140 – 0,09 д.а.

9.

Закревська Л.М. Концепція сучасного управління конкурентоспроможністю продукції підприємства // Міжнародна науково-технічна конференція “Розроблення та виробництво продуктів функціонального харчування, інноваційні технології та конструювання обладнання для перероблення сільгоспсировини, культура харчування населення України”, 21-23 жовтня 2003 р. – К.: НУХТ, 2004. – С. 125-126 – 0,11 д.а.

10.

Закревська Л.М. Сучасний стан та перспективи розвитку експортної політики підприємств кондитерської промисловості України // Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна у світовій економічній спільноті”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 128-129 – 0,1 д.а.

11.

Закревська Л.М. Умови економічної конкуренції в Україні // Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень ‘2004”. Том 54. Державне регулювання економіки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 26-28 – 0,14 д.а.

АНОТАЦІЯ

Закревська Л.М. “Оцінка та підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України”. Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено розв’язанню теоретичних та прикладних проблем оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України та визначенню шляхів її підвищення.

В роботі узагальнено теоретичні та методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності підприємств; проаналізовано діяльність підприємств на ринку кондитерської промисловості; досліджено вплив розміру підприємства на його конкурентоспроможність; оцінено конкурентоспроможність кондитерських підприємств за допомогою використання матричного аналізу.

Обґрунтовано пропозиції щодо удосконалення методичних підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України. Визначено найбільш ефективні шляхи та напрями підвищення конкурентоспроможності кондитерських підприємств.

Основні положення і результати дисертаційної роботи схвалені і рекомендовані до використання у практичній діяльності на підприємствах кондитерської промисловості України.

Ключові слова: конкурентоспроможність підприємства, кондитерська промисловість, фактори конкурентоспроможності, оцінка конкурентоспроможності, підвищення конкурентоспроможності.

АННОТАЦИЯ

Закревская Л.М. “Оценка и повышение конкурентоспособности предприятий кондитерской промышленности Украины”. Рукопись. Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Национальный университет пищевых технологий, Киев, 2005.

Диссертация посвящена решению теоретических и практических проблем оценки конкурентоспособности предприятий кондитерской промышленности Украины, определению путей ее повышения.

В диссертационной работе обобщены методические подходы к оценке конкурентоспособности предприятий, исследована их конкурентная среда, проанализированы факторы, которые влияют на конкурентоспособность товаропроизводителей. Усовершенствована модель оценки конкурентоспособности предприятия на основе уточнения структуры ряда факторов: конкурентоспособность продукции, финансовая деятельность, эффективность управления производством и деловое сотрудничество с поставщиками сырья. Доведено, что для победы в конкурентной борьбе предприятия должны иметь значительные конкурентные преимущества. Поэтому проблема оценки та увеличения конкурентоспособности является решающей для обеспечения выживания и прибыльности предприятия.

Проанализирована деятельность предприятий на рынке кондитерской промышленности. Исследовано влияние размера предприятия на его конкурентоспособность путем отслеживания взаимосвязи между объемами производства и коэффициентом товарности, который наиболее объективно отражает уровень конкурентоспособности предприятия.

Разработаны предложения по усовершенствованию подходов к оценке конкурентоспособности предприятий кондитерской промышленности Украины. Для практического определения уровня конкурентоспособности кондитерских предприятий предложено использовать индекс Харфиндела-Хиршмана, рассчитанный на основе удельного веса объема реализации продукции, поскольку это дает возможность определить реальное превосходство одних предприятий над другими.

С целью определения степени доминирования предприятий на рынке, в т.ч. уровня их конкурентоспособности, в работе предложен к использованию и практически рассчитан индекс степени безопасности. Особенно опасная ситуация сложилась на рынке карамели – объемы производства существующих предприятий значительно превышают потенциальную емкость, в связи с чем количество предприятий в перспективе уменьшится, а уровень конкурентоспособности тех, что останутся, - увеличится.

Определены наиболее эффективные пути повышения конкурентоспособности кондитерских предприятий.

Основные положения и результаты диссертационной работы одобрены и рекомендованы к использованию в практической деятельности на предприятиях кондитерской промышленности Украины.

Ключевые слова: конкурентоспособность предприятия, кондитерская промышленность, факторы конкурентоспособности, оценка конкурентоспособности, повышение конкурентоспособности.

THE SUMMARY

Zakrevskaja L.M. "The estimation and increase of competitiveness of the enterprises of the confectionery industry of Ukraine". The manuscript. The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.01 - economy, the organization and management of the enterprises. - National university of food technologies, Kiev, 2005.

The dissertation is devoted to the decision of theoretical and practical problems of an estimation of competitiveness of the enterprises of the confectionery industry of Ukraine, definition of ways of its increase.

In dissertational work methodical approaches to an estimation of competitiveness of the enterprises are generalized; activity of the enterprises on ринке the confectionery industry is analysed; influence of the size of the enterprise on his competitiveness is investigated; competitiveness of the confectionery enterprises with the help of use of the matrix analysis is appreciated.

Offers on improvement of approaches to an estimation of competitiveness of the enterprises of the confectionery industry of Ukraine are developed. The most effective ways of increase of competitiveness of the confectionery enterprises are determined.

Substantive provisions and results of dissertational work are approved and recommended to use in practical activities at the enterprises of the confectionery industry of Ukraine.

Key words: competitiveness of the enterprise, the confectionery industry, factors of competitiveness, an estimation of competitiveness, increase of competitiveness.