У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Національний транспортний університет

ЗІМІН ОЛЕГ ПЕТРОВИЧ

УДК 339.133:629.331

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ

08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Київ 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | доктор технічних наук, професор

Бідняк Михайло Несторович,

Національний транспортний університет, завідувач

кафедри менеджменту та підприємництва

Офіційні опоненти: |

доктор економічних наук, професор

Мова Віктор Васильович,

Київський національний торговельно-економічний університет, професор кафедри маркетингу та комерційної діяльності

кандидат економічних наук, професор

Козак Людмила Степанівна,

Національний транспортний університет, професор

кафедри економіки та інформатики

Провідна установа: |

Криворізький технічний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економіки, організації та управління підприємствами, м. Кривій Ріг

Захист відбудеться "27" квітня 2005 р., о 1400 годині, на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 в Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1, ауд. 333.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул.. Кіквідзе, 42

Автореферат розісланий „21”березня 2005р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Левківський О.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В теперішніх умовах розвитку економіки України, а також підвищення ефективності функціонування виробництва важливу роль відіграють сучасні технології управління і в першу чергу такі її складові як маркетинг. Якщо враховувати, що в недалекому минулому практично існував ринок продавця, то з переходом до ринкових відносин досить інтенсивно формується ринок споживача. В цих умовах звичайно набуває особливого змісту форми і методи маркетингу, як однієї з найважливіших функцій маркетингу. До формування змісту маркетингу, розробці методів маркетингових досліджень, визначення ролі і значення маркетингових досліджень в різних галузях промислового виробництва звернута увага багатьох наукових колективів, а також окремих вчених сьогодення. В зв’язку з цим з кожним роком все більше і більше уваги приділяється розробці проблем менеджменту маркетингової діяльності підприємств матеріального виробництва та сервісу на основі бізнес-процесів та сучасних інформаційних систем і технологій.

Вирішення цих проблем найбільш суттєво впливає на ефективність бізнес-процесів, а також конкурентна спроможність підприємств в різних галузях господарювання.

Ознайомлення з практичною діяльністю окремих підприємств, а також аналіз досить широких літературних джерел свідчать про те, що найменш розроблені і практично мало використовуються методи та форми визначення потреб і попиту споживачів які суттєво впливають на стратегію розвитку виробництва як товарів, так і послуг. Як відомо потреба є однією із форм зв’язку: підприємство – ринок - споживач. Формування, аналіз та прогнозування потреби є досить складною проблемою і практично мало розробленою. Одним із напрямків вирішення цієї проблеми є розробка комплексу заходів пов’язаних із визначенням методів аналізу потреб споживачів, прогнозування, а також визначення форм розвитку підприємств, їх науково-технічних розробок, інформаційного забезпечення маркетингової діяльності. Системний підхід вирішення цієї проблеми, розроблений в дисертаційній роботі дозволяє визначити методичне та інформаційне забезпечення маркетингового дослідження з урахуванням всіх складових діяльності підприємств. Визначення недостатнього рівня розробки проблем маркетингової діяльності на сучасному етапі розвитку економіки обумовили обґрунтування теми дисертаційної роботи, її актуальність, мету та задачі дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, темами. Визначений напрямок дисертаційного дослідження формується Державною програмою стратегічного розвитку “Україна – 2010”, Державною програмою “ Транспортна галузь у системі пріоритетів розвитку економіки України до 2010 року”, та планами науково-дослідних робіт кафедри менеджменту та підприємництва Національного транспортного університету зокрема “Розробка методики формування попиту та реалізацію запчастини в системі “Укрзапчастина” (договір № 81 від 01 липня 2004 р., номер держреєстрації 0105V002032).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є підвищення конкурентоспроможності підприємств, а також визначення стратегій їх розвитку.

Для досягнення поставленої мети сформульовані і вирішені такі логічно пов’язані задачі.

1. Визначити сутність функції маркетингу на підприємстві, а також узагальнення досвіду в галузі маркетингових досліджень.

2. Дослідити стан та шляхи процесу розвитку та застосування маркетингової діяльності на підприємствах України.

3. Розробити методичні підходи до проведення системних маркетингових досліджень.

4. Розробити моделі аналізу та прогнозування стратегії розвитку виробництва товару.

5. Розробити інформаційну модель для проведення маркетингового дослідження.

6. Розробити та обґрунтувати стратегії розвитку підприємств на основі маркетингових досліджень.

7. Розробити рекомендації по удосконаленню маркетингової діяльності і визначити її вплив на ефективність функціонування підприємства.

Предметом дослідження є процес реалізації маркетингової діяльності на підприємстві.

Об’єктом дослідження є функціонування маркетингової служби на підприємстві та її вплив на фінансову та соціально-економічну діяльність.

Методологія і методика дослідження. Методи дослідження маркетингової діяльності базуються на загальних положеннях економічної теорії щодо сутності і принципів маркетингової діяльності та її ролі в управлінні.

Теоретичною та методологічною основою аналізу та дисертаційного дослідження є метод узагальнення як зарубіжного так і вітчизняного досвіду розвитку і становлення маркетингу та його конкретизація безпосередньо для промислових підприємств. В процесі дослідження поєднувались як теоретичні так і експериментальні методи, на основі системного підходу і системного аналізу. Для вирішення конкретних задач використовувались економічні і математичні методи, такі як теорія ігор, математична статистика, кореляційний аналіз та інші.

Наукова новизна одержаних результатів. В дисертаційній роботі виконано комплексне теоретично-методичне дослідження маркетингу на рівні корпорації в умовах становлення та розвитку промислового виробництва, що дозволяє отримати вперше наукові результати і вони є новими, а інші в процесі досліджень набули подальшого розвитку. У дисертаційній роботі вперше отримані такі результати вперше:

- розроблена методика, розвитку маркетингового дослідження в галузі промислового виробництва товару довгострокового користування, на основі системного підходу до маркетингової діяльності та моделі маркетинг-процесу як прикладної діяльності;

- розроблені стратегії маркетингового дослідження на прикладі повного циклу існування товару, "виробництво – експлуатація – утилізація", що дає змогу визначити найбільш ефективні шляхи подальшого розвитку виробництва товарів;

- розроблені моделі стратегічного розвитку на основі маркетингових досліджень з урахуванням зміни потреб та їх формування.

Подальший розвиток в процесі виконаної дисертаційної роботи набули:

- маркетингова діяльність розглянута як найважливіша функція менеджменту розвитку підприємства, що дає можливість ефективно задовольняти потреби ринку;

- методичні основи маркетингових досліджень з урахуванням замкнутого циклу “виробництво-експлуатація-утилізація”;

- теоретичні положення управління маркетинговими дослідженнями на основі сучасних інформаційних технологій;

- методи прогнозування стратегій розвитку виробництва товарів.

- організаційна структура управління маркетинговою діяльністю на рівні корпорації з урахуванням всього спектру маркетингової діяльності.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані результати дозволяють:

для промислових підприємств

- кількісно обґрунтувати можливі стратегії розвитку виходячи із своїх показників фінансово-економічної діяльності;

- значно поліпшити діяльність маркетингового менеджменту;

- створити систему управління маркетинговими дослідженнями на основі замкнутого циклу існування товару "виробництво-експлуатація – утилізація";

- розробити систему та посилити зв’язок підприємства з покупцем “виробник-споживач” виходячи з інтересів як споживачів товару так і виробника.

Розроблена організаційна структура управління маркетингом була впроваджена в НАК України (Національна акумуляторна корпорація) м. Дніпропетровськ.

Матеріали дослідження отримали свою реалізацію в учбовому процесі кафедри “Менеджменту та підприємництва” Національного транспортного університету в курсах лекцій по “Основам менеджменту” та “Основам маркетингу”.

Особистий внесок здобувача. Одержані наукові результати викладені в дисертаційній роботі виконані автором самостійно і знайшли відображення в 5 публікаціях. Наукові праці, що опубліковані в співавторстві, в роботі використані тільки положення та ідеї, що є результатом особистої роботи здобувача і вони зазначені в авторефераті за темою дисертації.

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційної роботи обговорювалися на засіданнях наукового семінару кафедри менеджменту та підприємництва Національного транспортного університету та на конференціях з цієї тематики. Основні положення дисертація доповідалась на щорічних наукових конференціях професорсько-викладацького складу НТУ на протязі 2000-2004 рр..

Публікації. Результати визначених досліджень автора, основні положення теоретичні та методичні розробки викладені в 5 публікаціях в фахових виданнях ВАК України, одна з них монографія.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота, складається із вступу, трьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел із 105 найменувань, додатків. Робота викладена на 191 сторінках друкованого тексту, містить 16 таблиць,42 рисунків, 1 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі подано обґрунтування актуальності теми дисертаційної роботи, її зв'язок з державними та науковими програмами, сформульовані мета та задачі дослідження, визначені предмет і об'єкт дослідження, наукова новизна та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – “Сучасний стан розвитку науки і практики маркетингу” розглянуті питання еволюції розвитку маркетингу як складової економічної науки в державах з розвинутою ринковою економікою. Визначено, що маркетинг є однією з найважливіших функцій сучасного маркетингу, який неминуче реалізує маркетинговий підхід, як ринково орієнтована система управління. В розділі розглянуті загальні питання маркетингу які вимагають дослідження ринку, конкурентів, споживачів і ціни, а також внутрішній потенціал підприємства. Характерною особливістю досліджень ринку, як свідчить досвід є одержання інформації про тенденції і процеси розвитку ринку, зміни економічних, науково-технічних, та законодавчих чинників. Досліджується також питання структури та географії ринку, його ємність, динаміка продаж, стан конкуренції, кон'юнктури, можливості та ризики. Результати дослідження ринку є визначення прогнозних характеристик його розвитку, виявлення ключових чинників успіху. Визначаються найбільш ефективні засоби ведення конкурентної політики і можливість виходу на нові ринки, здійснюється сегментація ринків, вибір цільових ринків і ринкових ніш.

Визначено, що підсистема споживач дозволяє визначити весь комплекс чинників якими керуються споживачі при виборі товару. Предметом цих досліджень є мотивація споживчого поводження на ринку.

Крім того, дослідження підсистеми конкурентів є одержання необхідної інформації для забезпечення конкурентної переваги на ринку. З цією метою аналізуються сильні та слабкі сторони конкурентів і свої власні, визначається яка частка ринку займається конкурентами, реакція споживачів на маркетингові засоби конкурентів. Результатом таких досліджень стає вибір шляхів і можливостей досягнення найбільш вигідного положення на ринку відповідно до конкурентів.

Дослідження підсистеми товару проводиться з метою виявлення споживчих властивостей товарів-аналогів і товару конкурента, реалізація споживачів на нові товари, товарні асортименти і можливі перспективні вимоги споживачів до товару. Результати таких досліджень дають можливість розробити власний асортимент продукції відповідно до вимоги споживачів.

Дослідження підсистеми ціни дає можливість одержання найбільшого прибутку при мінімізації витрат. У якості об'єкту дослідження ціни виступають власні витрати на розробку виробництво та збут товару (калькуляція витрат). Це направлення дає можливість провести порівняння техніко-економічних і споживчих параметрів, еластичність попиту і таке інше.

Підсистема комунікації це зв'язки з громадкістю, стимулювання продажу, реклама. Кожна з підсистем маркетингу по різному діє на споживача, але тільки разом в комплексі ці підсистеми становлять систему маркетингу. Для дослідження кожної окремої підсистеми використовується досить широкий спектр методів який все більше і більше розширюється.

В дисертаційній роботі виконаний огляд бібліографічних джерел які стосуються маркетингових досліджень. Відмічено, що роботи які були присвячені маркетингу в нашій країні з'явились лише в останньому десятиріччі. До цієї проблематики звертались такі фахівці як О.И.Бурдяк, В.В.Мова, В.А.Марущенко, Нгуен Хоак Кун, М.І.Пасько, Я.Т.Рибак, Г.Й. Ібрагімов, Л.М.Гург, Л.Ф.Романенко, М.Н.Новікова, У.Г.Семенова і інші. Із зарубіжних авторів найбільш відомі Ф.Котлер, П.Друкер, Л.Роджер і інші. Аналіз літературних джерел дозволив встановити, що основним принципом маркетингу є орієнтація виробника на реальні вимоги і бажання споживачів. Другий принцип полягає в безперервному прогнозуванні та формуванні попиту на продукцію чи послуги, постійна робота по розвитку виробництва. Ці принципи були взяті за основу в подальшому дисертаційному дослідженні.

У другому розділі “Методичні основи комплексного маркетингового дослідження розглядається питання методичного підґрунтя визначення впливу факторів на конкурентноздатність підприємства.

В сучасних умовах дещо змінились погляди на конкуренцію як таку. З застарілих поглядів вважається, що конкуренція це суперництво між суб'єктами ринку і вона є невід'ємною частиною ринкових відносин і зводиться переважно до цінової конкуренції. З погляду сьогодення конкуренція в маркетингу має три основні форми: функціональну, видову та міжфірмову.

До функціональної конкуренції слід віднести появу принципово нового товару, що відволікають на себе платоспроможний попит.

Видова конкуренція викликає при появі на ринку декількох різновидів одного товару чи послуги які можуть бути запропоновані конкуруючими фірмами. Міжфірмова конкуренція виникає тоді коли багато фірм пропонують однотипні товари чи послуги. Тоді на перший план виходить якість продукції, імідж фірми, її авторитет у покупців.

Важливе значення в розробці маркетингової стратегії підприємства відіграють фактори як макро- так і мікросередовища. До перших відносяться економічні, соціальні, природно-географічні, технологічні, політико-правові. До факторів які формують мікросередовище відносяться постачальники клієнти, посередники, контактні аудиторії які мало контрольовані фірмою. До більш контрольованих слід віднести це сфера діяльності фірми, визначення цілей, роль маркетингу в організації, загальний рівень професіоналізму, вибір цільових ринків і таке інше. В дисертаційній роботі детально розглянуті всі фактори, що формують як макро- так і мікросередовище. Крім, того розглянуті можливі конкурентні стратегії, до яких відносяться: лідерство диференціації, концентрації.

Особливе значення в підвищенні ефективності діяльності маркетингових підрозділів на підприємстві відіграє процес стратегічного планування маркетингової діяльності. В роботі розроблений алгоритм процесу стратегічного планування в маркетингу (рис.1).

Рис. 1. Процес стратегічного планування в маркетингу.

Характеристика складових приведеного алгоритму детально висвітлюється в роботі. Розглядаються також питання можливих організаційних структур маркетингових служб.

Одним з ключових понять з маркетингу є товар. Любий продукт який вироблений підприємством ще не є товар. Він ним стає коли попадає на ринок. Кожний товар має дві якості перша з них це вартість друга-споживча вартість як здатність виробленого продукту задовольнити будь яку потребу суспільства. Тому з урахуванням різних визначень в роботі було прийнято, що товар-це продукт, послуга, чи ідея яка виставлена на продаж на ринок, а також визначена також класифікація товару. З точки зору поставлених задач в дисертаційній роботі найбільш цікавим розглядається товар довгострокового користування. В залежності від цього визначається життєвий цикл товару який включає: проектування, виробництво, ринок, експлуатація, утилізація.

Відомо що, післяпродажні витрати на експлуатацію в багатьох випадках перевищують собівартість товару в 5-7 разів вартості його виготовлення.

Найбільш поширеними маркетинговими дослідження є визначення заходів, що пов'язані з збутом товару, а далі ланцюжок життєвого циклу для виробника обривається. В свою чергу існує життєвий цикл потреби товару (рис.2).

Рис.2 Схема формування етапів життєвого циклу потреби і її задоволення

Потреба від її первинного виникнення до другого виникнення проходить досить складний шлях.

В зв'язку з цим в роботі розроблена схема взаємозв'язку життєвих циклів товару та потреби (рис.3)

Рис. 3. Схема взаємозв'язку життєвих циклів товару та потреби.

Особливої уваги заслуговує ринок як елемент на якому проходить поєднання всіх видів потреб і пропозицій. Найважливіші функції ринку полягають в інформаційній, посередницькій, регулюючій, ціноутворюючій і саніруючій. Кожна з цих функцій відіграє важливу роль в маркетингових дослідженнях.

Відомо, що життєвий цикл товару характеризується об'ємом продаж та прибутком від його реалізації. Необхідність знання життєвого циклу товару пов'язана з обґрунтуванням можливих стратегій маркетингу. Вони залежать в першу чергу від того, на якому етапі життєвого циклу знаходиться товар. В дисертаційній роботі розроблена блок-схема алгоритму моделювання стратегій маркетингу на кожній стадії життєвого циклу товару (рис.4).

ні

так

ні

так

Рис. 4. Укрупнена блок-схема алгоритму моделювання стратегії маркетингу

Критерієм оптимальності прийнято min сумарних витрат на параметричне покращення товару:

min, | (1)

де С – вартість покращення параметру;

Х – параметр товару;

і - відповідно стадія життєвого циклу;

J – стратегії маркетингу.

Для визначення стратегій післяпродажного маркетингу відзначено, що покупця цікавить ціна, якість та післяпродажний сервіс. Тому ці фактори покладені в основу формування стратегій післяпродажного обслуговування. При цьому загальна стратегія полягає в різних комбінаціях цих факторів. Наприклад, покупця цікавить післяпродажне обслуговування з утилізацією товару і його якість. Визначення маркетингових стратегій післяпродажних відносин передбачає розробку або вдосконалення товару; планування післяпродажного обслуговування; система управління пропонуванням послуг на весь період життєвого циклу товару. В роботі визначені можливі стратегії післяпродажного обслуговування.

У третьому розділі “Пропозиції по проведенню комплексних маркетингових досліджень по виробництву та реалізації продукції довгострокового користування” розроблена методика визначення стратегій розвитку підприємства на базі маркетингових досліджень з використанням математичного апарату теорії ігор та математичної статистики. Виконані аналітичні розрахунки ринку в задоволенні потреб в акумуляторних батареях.

Аналіз сучасного ринку в задоволені потреб в акумуляторних батареях був виконаний як на європейському так і на внутрішньому ринку. В якості об'єкту дослідження була обрана Національна акумуляторна корпорація, яка виробляє акумулятори різного призначення. Це взагалі нова галузь для економіки України. Найбільш цікавим видом товару НАК є автомобільні акумуляторні батареї різних типів.

Розглядались як первинний ринок, що задовольняє потреби автомобільних заводів, які виробляють автотранспортні засоби, так і вторинний ринок, який задовольняє експлуатаційні потреби транспортних засобів.

Розроблена система управління виробництвом та дворівнева схема реалізації акумуляторних батарей ЗАТ ISTA”, а також система управління офіційного представника Національної акумуляторної корпорації “Укрзапчастина”

Розроблена концепція маркетингу для НАК ISTA” , яка визначила політику маркетингу та стратегії розвитку корпорації. Отже, корпорації НАК “ISTA” маркетинг було визначено як головну галузь господарського управління до функції якої входить організація і керівництво усією сукупністю видів діяльності, пов'язаних з перетворенням спроможності покупців в ефективний попит на спеціальний товар (АКБ), а також доведення цього товару до кінцевого покупця щоб забезпечити встановлену норму прибутку. В роботі були визначені функції маркетингової служби, що вимагало зміни організаційної структури управління. Тому була розроблена нова структура управління корпорацією, яка і була реалізована.

ВИСНОВКИ

Дослідження з теми дисертації дозволили прийти до наступних основних результатів і висновків:

1. На основі виконаного дослідження, а також всебічного аналізу вітчизняного і зарубіжного досвіду було встановлено, що маркетинг пройшов тривалий еволюційний шлях розвитку. В результаті якого він сформувався як науковий напрямок, який має свої принципи і функції у своєму мікросередовищі.

2. Дослідження маркетингу як процесу дозволило виділити його специфіку і розробити методичні засади системного підходу з визначенням підсистем таких як виробник, ринок, конкурент, споживач підсистема комунікації.

3. Розроблена методика стратегічного маркетингового планування, яка є основою функціонування і розвитку підприємства, що дозволяє значно підвищити його конкурентоспроможність.

4. Визначені стратегії розвитку організацій з урахуванням життєвого циклу товару, а також розроблена модель визначення оптимальної стратегії в залежності від стадії життєвого циклу товару.

5. Розроблені стратегії маркетингового дослідження в післяпродажний період, що дозволяє значно розширити границі маркетингових досліджень, а також отримати значний спектр маркетинг–процесу.

6. Розроблена система прогнозування з оцінкою перспективної потреби, методу науково–технічного і економічного прогнозування, що робить маркетингове дослідження комплексним з урахуванням впливу значної кількості чинників.

7. Стратегічний прогноз розвитку організацій можливий лише на основі розробки економічно–математичних моделей, що і було запропоновано в даній роботі.

8. На прикладі НАК ISTA” було розроблено концепцію розвитку з суттєвим розширенням ролі і значення маркетингового менеджменту, що вимагало розробки нової організаційної структури з визначенням функцій і задач підрозділів маркетингу.

9. Розроблені практичні рекомендації по вдосконаленню роботи маркетингової служби були прийняті керівництвом НАК і реалізовані, про що свідчить акт впровадження.

10. Подальші наукові дослідження в галузі маркетингу пропонується направити в розробку інформаційних технологій зв'язку покупців з виробником.

ПУБЛІКАЦІЇ

1.

Бідняк М.Н., Зімін О.П., Савицький С.М. Дослідження ринку транспортних послуг. Вісник/Зб. наук. пр. НТУ, ТАУ. –К., РВВ НТУ, -2000. Вип. 4 –359 с.

2.

Бідняк М.Н., Зімін О.П. Стратегія розвитку підприємства в сучасних умовах//Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів. –К.: НТУ, ТАУ. 2002. –Вип. 14. -138 с.

3.

Бідняк М.Н., Зімін О.П. Управління інноваційними процесами на автомобільному транспорті.//Залізн. Транспорт України. –2003. №5. С. 23-24.

4.

Зімін О.П. Еволюція маркетингових досліджень. Монографія. Київ-2004р.

5.

Зімін О.П. Маркетингове дослідження як інструмент управління. Вісник НТУ. №9. 2004р.

АНОТАЦІЯ

Зімін О.П. Організаційно-економічні основи маркетингових досліджень на підприємстві. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – “Економіка, організація та управління підприємствами. Національний транспортний університет, Київ 2003 р.

У дисертаційній роботі досліджуються теоретичні та методичні проблеми маркетингової діяльності на підприємствах України в контексті з міжнародним досвідом. Розкрити особливості маркетингових досліджень на сучасному етапі економічного розвитку. Розроблено методичні підходи до маркетингових досліджень з використанням кількісних методів оцінки маркетингової діяльності, а також розроблені стратегії розвитку підприємства на основі повного життєвого циклу товару.

Запропоновані стратегії післяпродажного маркетингового менеджменту. Розроблені методичні підходи дозволили визначити функції маркетингових служб, а також запропонувати організаційну структуру управління для підприємства НАК “ISTA” у м. Дніпропетровську. Основні положення дисертаційної роботи доповідались на щорічних наукових конференціях професорсько-викладацького складу НТУ та застосовано у навчальному процесі.

Ключові слова: маркетинг, менеджмент життєвий цикл, товар, стратегії, післяпродажний маркетинг.

АННОТАЦИЯ

Зимин О.П. Организационно-экономические основы маркетинговых исследований на предприятии. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями – Национальный транспортный университет, Киев 2005.

В диссертационной работе исследуются теоретические и методические проблемы маркетинга на предприятиях. Автором определена актуальность проблемы исследования, которая характеризуется современным уровнем и тенденциями развития экономики в стране.

Практическая деятельность отдельных предприятий, а также анализ широкого круга литературных источников свидетельствует, что наименее разработанные в настоящее время формы и методы потребностей и спроса покупателей которые существенно влияют на стратегию развития производства. В работе рассмотрены вопросы методического обеспечения комплексного маркетингового исследования, что обеспечивает основу для определения факторов конкурентноспособностей предприятий. Особое место в повышении эффективности деятельности предприятий играет планирование маркетинга как инструмента менеджмента. Рассмотрены вопросы жизненного цикла потребности в тесной и логичной увязке с жизненным циклом товара.

В диссертационной работе разработаны предложения по реализации комплексных маркетинговых исследований на примере НАК “ISTA”. На основе исследований определены функции структурных подразделений маркетинговой службы, а также разработаны организационные структуры на конкретном объекте. Методические подходы, а также разработанные рекомендации могут быть использованы на предприятиях различных форм собственности и отраслевой принадлежности относительно товара долгосрочного использования.

Ключевые слова: маркетинг, менеджмент жизненный цикл, товар, стратегии, послепродажный маркетинг, потребность.

ABSTRACT

Zimin O.P. Organizational - economical bases of marketing researches at the enterprise. Manuscript.

The dissertation on acquiring a scientific degree of economic science candidate on a specialty 08.06.01 - economics, organization and management of enterprises - National transport university, Kiev 2005.

In dissertational work are investigated theoretical and methodical problems of marketing at enterprises. The author determines urgency of researched problem which is characterized modern level and tendencies of economic development in our country.

Practical activities of some enterprises, and also analysis broad audience of literary sources testifies that the least developed now forms and methods of buyers needs and demand which essentially influence on a strategy of manufacture development. In work are considered questions of methodical maintenance of complex marketing research that provides a basis for definition factors of enterprises competitiveness. Special place in increase of efficiency enterprises activity are played planning marketing as tool of management. Questions of life cycle of need are considered for close and logical coordination with life cycle of the goods.

In dissertational work are developed offers on realization of complex marketing researches on example NАC "ISTA". On the basis of researches are determined functions of structural divisions of marketing service, and also organizational structures on concrete object. Methodical approaches, and also developed recommendations can be used at enterprises of various ownership patterns and a branch accessory concerning the goods of long-term use.

Key words: marketing, management, life cycle, goods, strategy, after-sale marketing, need.