У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Херсонський національний технічний університет

Херсонський національний технічний університет

Захарченко Раїса Миколаївна

УДК 681.32

МЕТОДИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ ОБМЕЖЕНОГО ЧАСУ

05.13.06 – автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Херсон - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Херсонському державному аграрному університеті на кафедрі економічної кібернетики Міністерства АПК України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор Марасанов Володимир Васильович, завідувач кафедри економічної кібернетики Херсонського державного аграрного університету

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Шарко Олександр Володимирович, професор кафедри загальної та прикладної фізики Херсонського національного технічного університету;

доктор технічних наук, професор Рябченко Ігор Миколайович, завідувач кафедри інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства.

Провідна установа:

Харківський національний університет радіоелектроніки, кафедра системотехніки, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться ”22”__квітня___2005 р. о _900_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 67.052.01 Херсонського національного технічного університету за адресою: 73008, м. Херсон, Бериславське шосе 24, корп.1, ауд, 223.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Херсонського національного технічного університету за адресою 73008, м. Херсон, Бериславське шосе 24, корп. 1.

Автореферат розісланий ”_15”_березня_2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Костін В.О.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

В умовах створення ринкових відносин одним із важливих завдань є підвищення ефективності функціонування промислових підприємств, у тому числі і за рахунок більш раціональної побудови автоматизованих систем переробки інформації і управління. Важливою передумовою ритмічності виробничого процесу на підприємстві є своєчасне і повне забезпечення його необхідними технологічними, трудовими, матеріальними і фінансовими ресурсами. Вирішення даної проблеми не можливе без використання сучасних інформаційних технологій. Такі технології повинні забезпечувати розв’язання відповідних задач, коректність і точність розрахунку, підвищення продуктивності праці, можливість зменшити витрати, які вкладаються в запаси. Науковою базою для дисертаційних досліджень стали роботи Таха Х., Ричарда Б. Чайза., Дж. Моудера, Тунєєва М.М., Гарнаєва А.Ю., Марасанова В.В., Вагнера Г., Бутинець Ф.Ф., Вентцель О.С., Чистова Д.В., Кротова Ф.В. та ін.

Актуальність теми. Необхідність підвищення ефективності та наукового обґрунтування управлінських рішень при управлінні виробничо-фінансовою діяльністю підприємств випливає із об’єктивних умов розвитку економіки України на сучасному етапі. Мета розвитку підприємств в умовах ринкових відносин – підвищення ефективності його функціонування.

Тематика досліджень є актуальною, тому що одержання та аналіз інформації, підготовки рішень управління, що здатні враховувати особливості підприємств, для вірного проведення скорочення запасів, які дозволяють скоротити витрати, підвищити якість і ефективність виробництва, збільшити його прибуток, не можливо без використання інформатизації процесів управління, широкого використання математичних моделей, нових інформаційних технологій.

Сучасні автоматизовані системи переробки інформації і інструментальні засоби складні в використанні, мають значну вартість, часто недоступні широкому колу спеціалістів, до того ж багато із них стали інтелектуальною власністю. Актуальною є необхідність розробки нових моделей, алгоритмів і програмних продуктів, які б використовувалися при вирішенні оптимізаційних задач в АПК про створення запасів продукції з обмеженим часом зберігання.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Зміст роботи, її основні задачі відповідають державним науково-технічним програмам, які сформульовані в Законах України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, “Про національну програму інформатизації”, а також планам найважливіших науково-технічних робіт Міністерства освіти і науки України:

6 – Інформатика, автоматизація та приладобудування;

6.2.2. – Перспективні інформаційні технології та системи.

Робота виконувалася на кафедрі економічної кібернетики Херсонського державного аграрного університету. Розроблені моделі та алгоритми були використані при виконанні ініціативної науково-пошукової теми: „Системний аналіз підприємств АПК і прийняття оптимальних рішень” Етап 6 „Експертні системи в АПК”. Автор брала участь у даній роботі як виконавець. У виконанні роботи роль автора полягала у розробці моделей і алгоритмів для визначення оптимальних об’ємів замовлень для сировини з обмеженим часом зберігання.

Метою дослідження є використання різних методів для прийняття оптимальних рішень управління запасами на підприємстві, для мінімізації витрат на запаси . Елементи теорії і інструментарій орієнтовані на вирішення нових задач, пов’язаних з побудовою моделі управління багатопродуктовими запасами з обмеженим часом зберігання, з побудовою матриці оптимальних шляхів для перевезення сировини від постачальника, автоматизації обліку запасів, що дозволяє досягти підвищення ефективності функціонування підприємства.

Поставлена мета визначила наступні задачі:

1. Розробка моделі управління запасами для визначення оптимальних об’ємів запасів для підтримки запасів підприємств, які переробляють багатопродуктову продукцію з обмеженим часом зберігання.

2. Розробка алгоритму для машинної реалізації автоматичного знаходження оптимальних об’ємів запасів продукції з обмеженим часом зберігання.

3. Для мінімізації часу постачання, транспортних витрат, розробка алгоритму для машинної реалізації автоматичної побудови матриці найкоротших шляхів, побудови матриці оптимальних маршрутів до постачальників.

4. Визначення буферних об’ємів запасів з урахуванням ризику через ненадійність постачальників, через втрати при постачанні.

5. Розробка алгоритму автоматичного визначення вагових коефіцієнтів за заданими критеріями для кожного постачальника.

6. Розробка інформаційної моделі системи підтримки прийняття рішень в системі управління запасами з обмеженим часом зберігання.

7. Розробка програмного комплексу реалізації розроблених алгоритмів.

8. Практична реалізація розроблених підходів, моделей для вирішення задачі управління запасами на підприємствах, які переробляють продукцію з обмеженим часом зберігання.

Об’єктом дослідження є процес управління запасами підприємства.

Предметом дослідження є моделі та методи вирішення задач управління запасами на підприємстві, що забезпечують безперервний та ритмічний процес виробництва.

Методи дослідження. Для розв’язання сформульованих задач використовувалися методи математичного моделювання, аналіз реального виробництва, теорії розв’язання задач по знаходженню оптимального рішення.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному: –

використані і адаптовані методи управління запасами для випадків багатопродуктової продукції, яка має обмежений час зберігання;–

розроблена модель визначення оптимального розміру замовлення для підтримки запасів з обмеженим часом зберігання, особливістю якої є те, що вона на відміну від класичних моделей, дозволяє планувати (прогнозувати) необхідні запаси багатопродуктових ресурсів, які відрізняються кожний окремо періодичністю потреби і часом можливого використання.

Практичне значення одержаних результатів полягає в підвищенні ефективності роботи підприємства за рахунок удосконалення методів і засобів моделювання для більш раціонального використання ресурсів підприємства. Є можливість її реалізації для постачання продукції з обмеженим часом зберігання з як найменшими витратами. Окремі положення роботи затверджені актами про впровадження.

Результати роботи були використанні в навчальному процесі на кафедрі економічної кібернетики Херсонського державного аграрного університету, в автоматизованих системах промислових підприємств ТОВ „Південний консервний завод дитячого харчування”, ТОВ„Уголь Юг”.

Особистий внесок здобувача полягає у постановці й обґрунтуванні задач та мети дослідження. Автором проведено практичний аналіз науково-технічної літератури, на основі якого запропоновано створити адаптовану до задач дисертаційних досліджень інформаційну технологію, при цьому сформульовані алгоритми досліджень і визначені вимоги до кінцевих результатів досліджень; розроблена математична модель для визначення оптимальних об’ємів запасів для сировини з обмеженим терміном зберігання, розроблено алгоритми та створено програмні продукти. Наукові положення, висновки, рекомендації, практичні результати належать авторові й не містять результатів, що належать співавторам, разом з якими опубліковані наукові роботи.

Апробація роботи. Результати досліджень, що включені в дисертацію, доповідалися й були обговорені на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики ХДАУ, кафедри інформаційних технологій ХДТУ, на 1 Всеукраїнській конференції студентів і аспірантів “Современные технологии ведения бизнеса в Украине” (Киев 2002), на науковій конференції “Проблемы эффективности функционирования АПК в условиях новых форм собственности и хозяйствования” (Киев 2001).

Публікації. Опубліковано 12 наукових праць із них 5 у наукових фахових виданнях.

Структура та обсяг роботи. Зміст дисертаційної роботи викладено на 154 сторінках машинописного тексту, який складається зі вступу, 4 розділів, висновків і рекомендацій виробництву. У роботі подано 6 таблиць, 28 рисунків, 4 додатки. Список літератури включає 136 робіт, в тому числі 10 іноземних авторів.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтована актуальність роботи, сформульовані мета та завдання досліджень, наведено перелік отриманих результатів, характеризується наукова новизна і практична цінність. Аналіз підприємства, як об’єкта управління виробничою та фінансовою діяльністю показали, що основна проблема при вирішенні задач управління запасами полягає в створені ефективної й надійної системи управління. Показана необхідність розробки елементів теорії й інструментарію моделювання та оптимізації виробничих і фінансових потоків на підприємстві з метою стратегічного та оперативного планування й управління. Наводиться зв’язок роботи з науковими програмами.

У першому розділі розглянута структура системи управління запасами, приведена класифікація систем управління запасами. Приведена порівняльна характеристика систем управління запасами з фіксованим об’ємом замовлення і з фіксованим періодом поставки. На вибір системи впливає метод інвентаризації. Для обліку продукції з обмеженим терміном зберігання необхідний постійний контроль залишків запасів, тому необхідно вибрати систему управління запасами з фіксованим об’ємом. Загальна система управління запасами представляє собою три системи різного рівня. Система першого рівня передбачає обробку, ведення обліку і зберігання інформації про запаси. Система другого рівня передбачає розробку правил прийняття рішення, на основі яких встановлюється термін і розмір замовлення, необхідного для поповнення замовлень. Система третього рівня дозволяє на основі розроблених правил прийняття рішень побудувати модель системи управління і в відповідності з нею визначити стратегію фінансування на майбутній рік.

У другому розділі розглянуті моделі, які використовуються при розв’язані різних задач по управлінню запасами. Розглянута узагальнена модель, а також залежність типу моделі від попиту. Попит може бути детермінованим, або імовірнісним. Детермінований попит може бути статичним, в тому розумінні що інтенсивність використання залишається незмінною в часі, або динамічним, коли попит відомий достовірно, але змінюється в залежності від часу. імовірнісний попит може бути стаціонарним, коли функція щільності ймовірності попиту не змінюється в часі, і нестаціонарним, коли функція щільності ймовірності попиту змінюється в часі.

Характер попиту – основний фактор, який впливає на вибір моделі. Проте є й інші фактори:

- запізнювання постачання, або термін виконання замовлень;

- поповнення запасу;

- період часу;

- число пунктів накопичення запасу;

- число видів продукції.

Загальне рішення задачі управління запасами не можливо отримати на основі однієї моделі. Тому розглянуті різноманітні моделі, які описують різні випадки. В найбільш простих моделях характер попиту є статичним детермінованим. При імовірнісному характері попиту моделі значно ускладнюються.

В більшості моделей управління запасами здійснюється оптимізація функції витрат, яка включає витрати на оформлення замовлень, закупку і зберігання продукції, а також втрати від дефіциту. Втрати від дефіциту зазвичай складніше оцінити, оскільки вони можуть бути зумовлені такими нематеріальними факторами, як, наприклад, погіршення репутації.

З іншої сторони, якщо оцінку витрат на оформлення замовлення одержати не важко, то включення в модель цієї статті витрат ускладнює математичний опис задачі.

Моделі управління запасами рідко точно описують реальну систему. Рішення одержані на основі моделей, слід розглядати як принципові підсумки, а не конкретні рекомендації.

У складних випадках користуються моделями імітаційного моделювання.

У третьому розділі – розглянуті правила прийняття рішення по керуванню запасами. Кожне правило прийняття рішення вміщує не менше однієї керуючої змінної, значення якої задається органами управління. Основна ціль прийняття рішення – вплив на перерозподіл капіталу між витратами, зв’язаними із запасами та експлуатаційними витратами. Для більшості систем необхідно розробити правило прийняття рішення по розподілу обмеженого ресурсу. Для підвищення ефективності практики прийняття рішення, останні за допомогою різних методів можуть бути вбудовані в систему управління.

У четвертому розділі представлена характеристика підприємства ТОВ “Південний консервний завод дитячого харчування”. Розглянута постановка і особливості задачі управління запасами на заводі. Показана необхідність використання спеціалізованих бухгалтерських програм, які вирішують практично повністю проблему одержання оперативної, точної облікової інформації, враховуючи особливість сировини з обмеженим часом зберігання.

Для встановлення відповідного ступеня контролю над кожним ТМЦ (товарно-матеріальні цінності) проведена класифікація, АВС-аналіз на заводі ТОВ “Південний консервний завод дитячого харчування”.

Із аналізу даних приведених в табл. 1 слідує, що, з вартісної точки зору, весь перелік товарів можна розділити на групи таким чином, що А буде включати 17% (4 з 23), В – 30%, а С – 53%. Ці величини визначають границі груп А, В, С. Результат групування представлений в табл. 2, а його графічна інтерпретація – на рис. 1.

Таблиця 1

Значимість річних затрат

Код матеріалу | Найменування матеріалу | Річна потреба в грошовому вираженні (грн.) | Процент від загальної

вартості

1 | 2 | 3 | 4

1 | Яблука свіжі | 197450 | 9,52

2 | Морква свіжа | 62795 | 3,03

3 | Пюре яблучне | 184728 | 8,91

4 | Пюре сливове | 40789 | 1,97

5 | Пюре персикове | 42105 | 2,03

6 | Пюре абрикосове | 5773 | 0,28

7 | Пюре вишневе | 4328 | 0,21

8 | Пюре айви | 9894 | 0,47

9 | Пюре чорної смородини | 12341 | 0,59

10 | Сік червоної смородини | 8589 | 0,41

11 | Пюре гарбуза | 71026 | 3,43

12 | Сік яблучний натуральний | 60612 | 2,92

13 | Пюре чорноплодової горобини | 5050 | 0,24

14 | Цукор | 87568 | 4,22

15 | Вершки | 28949 | 1,39

16 | Сир | 29928 | 1,44

17 | Аскорбінова кислота | 3600 | 0,17

Продовження таблиці 1

1 | 2 | 3 | 4

18 | Лимонна кислота | 992 | 0,05

19 | Крохмаль | 1000 | 0,05

20 | Склобанка о.2 | 470580 | 22,69

21 | Кришка 0.2 | 466440 | 22,49

22 | Кришка 0.18 | 133200 | 6,42

23 | Склобанка 0.18 | 146200 | 7,05

Разом: | 2073600 | 100%

В табл. 2 представлено групування матеріалів при АВС–аналізі номенклатури запасів на підприємстві для встановлення відповідного контролю над кожним матеріалом.

Таблиця 2

Групування матеріалів при АВС- аналізі

Група | Коди матеріалів | Річна потреба в грошовому вираженні (грн.) | Процент від загальної

вартості

А | 1,3,20,21 | 1319198 | 63,6

В | 2,5,11,12,14,22,23 | 603506 | 29,1

С | 4,6,7,8,9,10,13,15,16,17,18,19 | 151233 | 7,3

На рис. 1 представлене графічне зображення залежності внеску кожної групи в загальну вартість запасу матеріалів від долі відповідної групи в загальній номенклатурі.

 

Рис. 1 Залежність внеску кожної групи в загальну вартість запасу матеріалів від долі відповідної групи в загальній номенклатурі (по результатам АВС-аналізу)

Побудована модель керування запасами для даного підприємства. Для даної моделі розроблений алгоритм для автоматичного визначення оптимальних об’ємів запасів продукції з обмеженим часом зберігання і при обмежених нормативних фондах підприємства. Для даної моделі по розробленому алгоритму виконана машинна реалізація.

За допомогою даної моделі та ЄОМ на підприємстві є можливість прогнозувати різні варіанти рішень даної задачі, враховуючи різні зміни.

Для мінімізації витрат на постачання матеріалів з обмеженим часом зберігання розроблений алгоритм для машинної реалізації та виконана машинна реалізація для автоматичної побудови матриці найменших тарифів та матриці оптимальних шляхів до постачальників. При розв’язані використано алгоритми Данцига, Дейкстри (пошуку всіх найкоротших шляхів).

На основі даних про маршрути до постачальників по ТОВ  “Південний консервний завод дитячого харчування” побудована початкова матриця .

В результаті одержана кінцева матриця найменших тарифів D10, а також одержана матриця найкоротших маршрутів до постачальників.

Порівняльна характеристика даних матриці D0 і матриці D10, дає можливість зробити висновки про економічну ефективність використання розробленого алгоритму для автоматичного визначення найменших тарифів та оптимальних маршрутів до постачальників продукції.

Розроблена інформаційна модель системи підтримки прийняття рішень. На рівні інформаційної підтримки прийняття рішень повинні бути реалізовані такі проблемно-орієнтовані підсистеми:

- підсистема прийняття рішення відносно оптимального маршруту до постачальників;

- підсистема прийняття рішення відносно оптимального об’єму замовлення з урахуванням терміну зберігання продукції;

- підсистема прийняття рішення про оптимальні об’єми замовлень з урахуванням ризику через ненадійність постачальників.

Проблема ризику і прибутку – одна із ключових в економічній діяльності, в тому числі в управлінні підприємством і фінансами.

В умовах нестабільної ситуації в сільському господарстві, яка швидко змінюється, необхідно враховувати всі можливі наслідки від дій конкурентів, а також зміни кон'юнктури ринку. Тому основне призначення аналізу ризику полягає в тому, щоб забезпечити партнерів інформацією, необхідною для прийняття рішень і передбачення заходу для захисту від можливих фінансових втрат.

Найбільш поширена точка зору, відповідно до якої мірою ризику деякого комерційного (фінансового) рішення, або операції варто вважати середнє квадратичне відхилення (позитивний квадратний корінь з дисперсії) значення показника ефективності цього рішення або операції.

Оскільки ризик обумовлений недетермінованістю результату рішення (операції) то, чим менше розкид (дисперсія) результату рішення, тим більше він передбачуваний, тобто менше ризик.

Дослідження проведені на підприємстві ТОВ “Південний консервний завод дитячого харчування” показали, що заявки на сировину не завжди виконуються. Як правило, це недопоставка сировини через втрати при постачанні, через ненадійність постачальників.

Для даного підприємства необхідно, використовуючи зафіксовані дані про відхилення отриманих обсягів замовлень від замовлених оптимальних, тобто найбільший розкид відхилень, побудувати коваріаційну матрицю, знайти ризик.

Для багатопродуктової моделі використано наступні компоненти:

- компоненти, які необхідно придбати;

- оптимальний об’єм, згідно формули Уілсона;

- реальний об’єм поставки i-го компонента в j-му замовлені;

- доля вартості i-го компонента в готовій продукції;

- середньорічні відхилення поставок від оптимально замовлених в вартісному вираженні;

- втрати пов’язані з поставками;

- втрати пов’язані із зберіганням;

- втрати пов’язані з ризиком;

- загальні втрати;

- кількість компонент необхідних для виробництва конкретного виду продукції;

- час зберігання i-го виду продукції;

- середньорічні відхилення i-го продукту.

Цільова функція min

Коваріаційна матриця, яка характеризує ризик:

де i=1…m.

Введення функції Лагранжа дозволяє звести задачу квадратичного програмування до задачі лінійного програмування і знайти необхідні об’єми замовлень компонент з врахуванням вартості оформлення замовлення, зберігання і ризику.

В роботі пропонується використання методу аналітичної ієрархічної процедури для вибору постачальника. Для даного методу розроблений алгоритм для машинної реалізації автоматичного визначення вагового коефіцієнту, та виконана машинна реалізація. Оскільки підприємство переробляє в основному продукцію з обмеженими термінами зберігання, для нього необхідно організувати роботу лише з надійними постачальниками.

 

ВИСНОВКИ

Дисертаційна робота присвячена дослідженню й розробці математичних моделей, методів, алгоритмів, інформаційних технологій вирішення задач аналізу виробничо-фінансової діяльності підприємства.

Отримані наступні результати:

1. Проведено аналіз процесів збору, обробки та зберігання інформації про сировину з обмеженим терміном зберігання.

2. Розроблено економіко-математичну модель управління запасами матеріальних ресурсів з обмеженим терміном зберігання. Для даної моделі розроблено алгоритм для машинної реалізації та машинна реалізація автоматичного планування (прогнозування) необхідних запасів, які відрізняються кожний окремо періодичністю потреби і часом можливого використання.

3. Розроблено алгоритм для машинної реалізації та виконана машинна реалізація алгоритму для автоматичної побудови матриці найменших тарифів та матриці оптимальних шляхів до постачальників для мінімізації часу постачання сировини.

4. Виконана класифікація запасів, АВС-аналіз для встановлення відповідного ступеню контролю для кожного матеріалу.

5. Запропоновано використати метод аналітичної ієрархічної процедури для вибору постачальника. Для даного методу розроблено алгоритм для машинної реалізації та виконана машинна реалізація для автоматичного визначення вагових коефіцієнтів для кожного постачальника за заданими критеріями.

6. Розроблено методику визначення об’ємів замовлень сировини з обмеженим часом зберігання з урахуванням ризику через ненадійність постачальників та втрати при постачанні.

7. Розроблено інформаційну модель системи підтримки прийняття рішень при управлінні запасами продукції з обмеженим терміном зберігання.

Обґрунтованість висновків та рекомендацій, приведених в роботі, підтверджується практичним використанням результатів дисертаційних досліджень. Результати досліджень впроваджені на виробництві, зокрема, ТОВ “Південний консервний завод дитячого харчування”, підприємство ТОВ “Уголь Юг”, у навчальному процесі на економічному факультеті ХДАУ.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Марасанов В.В., Кирюшатова Т.Г., Захарченко Р.Н. Линейные методы оптимизации при противоречивых и изменяющихся ограничениях //Вестник Херсонского государственного технического университета. – 1997. – №1. – С. 109–113.

Здобувачем запропоновано розв’язок задачі методом найменших квадратів, який виключає дослідження сумісності заданої системи.

2. Марасанов В.В., Кирюшатова Т.Г., Захарченко Р.Н. Применение алгоритма таксономии для решения задач, связанных с распознаванием образов //Вестник Херсонского государственного технического университета. – 1998. – №1(3). – С. 115-116.

Здобувачем запропоновано використання алгоритму для обробки початкової матриці по стовпцях, що дозволяє обробляти великі масиви даних.

3. Марасанов В.В., Кирюшатова Т.Г., Захарченко Р.Н., А.В.Байматова И.В., Данилян Т.Н. Экономико-математические аспекты конфликта //Автоматика. Автоматизация. Электротехнические комплексы и системы. – 1998. – №1. – С. 35–39.

Співавторами були зроблені наступні внески в роботу:

Марасанов В.В. – запропонована класична утилітарна програма, яка виконує функцію максимінізації суми індивідуальних корисностей;

Захарченко Р.М. – розглянута проблема захисту механізмів прийняття колективних рішень;

Кирюшатова Т.Г., Данилян Т.Н. – розглянуто використання функції колективної корисності;

Байматова І.В. – розглянута функція колективного вибору.

4. Марасанов В.В., Кирюшатова Т.Г., Захарченко Р.Н., Рудакова А.В. Идентификация динамических объектов при различной априорной информации //Информационные ресурсы: технологии, коммуникации. – Херсон. – 1997. – С. 153–162.

Співавторами були зроблені наступні внески в роботу:

Марасанов В.В. – описаний динамічний об’єкт в просторі станів;

Кирюшатова Т.Г., Рудакова А.В. – розглянутий випадок зведення до оцінки вектора невідомих параметрів об’єкту задачі ідентифікації;

Захарченко Р.М. – за даними випробувань підібрана математична модель об’єкту.

5. Захарченко Р.Н. Учет запасов многономенклатурной скоропортящейся сельскохозяйственной продукции //Вестник Херсонского государственного технического университета. – 2004. – №1(19). – С. 389-391.

6. Марасанов В.В., Захарченко Р.М., Кирюшатова Т.Г. Оптимізація перевезень сільськогосподарської продукції //Таврійський науковий вісник. – Херсон:Айлант. – 1998. – №3 – С. 117–121.

Здобувачем розроблено алгоритм автоматичної побудови матриці найкоротших шляхів.

7.  Захарченко Р.М. Організація перевезень при обмеженій пропускній можливості мережі доріг //Таврійський науковий вісник. – Херсон:Айлант. – 1998. – №8 –С. 145-150.

8. Захарченко Р.М. Оптимізація маршрутів перевезень за допомогою методу гілок і меж //Таврійський науковий вісник. - Херсон:Айлант. – 1999. –№10 – С. 155–159.

9. Захарченко Р.М. Система управління запасами в сільськогосподарському виробництві // Таврійський науковий вісник. – Херсон:Айлант. – 1999. – №10 – С. .

10. Захарченко Р.М. Побудова матриць тарифів // Матеріали 1 Всеукраїнської конференції студентів і аспірантів “Сучасні технології ведення бізнесу в Україні. ” – К.:Економіка і право. – 2002. С. 248.

11. Захарченко Р.М. Учет запасов многономенклатурной сельскохозяйственной продукции в системе управления запасами //Ринкова трансформація економіки АПК. – Ч.3.Фінансово-кредитна система. – К.:IАЕ. – 2002. – С. 329–321.

12. Захарченко Р.Н. Системы управления запасами для предприятий перерабатывающих сельскохозяйственную продукцию // Материалы конференции “Проблеми ефективності функціонування АПК в умовах нових форм власності та господарювання. ” – Том 2. – К.: IАЕ. – 2001. – С. 679.

 

АНОТАЦІЯ

Захарченко Р.М. Методи прийняття рішень в системах управління запасами на підприємствах в умовах обмеженого часу. Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології – Херсонський національний технічний університет, Херсон, 2005.

Дисертаційна робота присвячена розробці методів і моделей вирішення оптимізаційних задач в системах управління запасами, що забезпечують безперебійну, ритмічну роботу, підвищення ефективності функціонування підприємства.

Використано і адаптовано методи управління запасами для багатопродуктової моделі, з обмеженим часом зберігання продукції.

Розроблено програмний комплекс для автоматичної побудови матриці оптимальних маршрутів до постачальників, який мінімізує витрати при постачанні сировини.

Розроблена модель управління запасами продукції з обмеженим терміном зберігання при обмежених нормативних фондах підприємства, одержано математичне, алгоритмічне і програмне забезпечення.

Розроблено алгоритм автоматичного визначення вагових коефіцієнтів, які показують відносну вагу кожного постачальника за заданими критеріями, для машинної реалізації по методу аналітичної ієрархічної процедури, виконана машинна реалізація.

Ключові слова: модель, моделювання, аналіз, промислово-фінансова діяльність, облік запасів, багатопродуктова, продукція з обмеженим часом зберігання.

АННОТАЦИЯ

Захарченко Р.Н. Методы принятия решений в системах управления запасами на предприятиях в условиях ограниченного времени. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.06 – автоматизированные системы управления и прогрессивные информационные технологии. Херсонский национальный технический университет, Херсон, 2005.

Диссертационное исследование посвящено вопросам разработки методов и моделей решения оптимизационных задач в системах управления запасами, обеспечивающих бесперебойную, ритмичную работу, повышения эффективности функционирования предприятий.

Выполнена классификация запасов, АВС-анализ для определения соответствующего контроля для каждого материала.

Разработан алгоритм и программный комплекс для автоматического построения матрицы наименьших тарифов и матрицы оптимальных маршрутов до поставщиков, который минимизирует время и затраты на доставку сырья.

Использованы и адаптированы методы управления запасов для случаев многопродуктовой продукции, с ограниченными сроками хранения.

Проведено моделирование информационных процессов при управлении запасами продукции с ограниченными сроками хранения, при ограниченных нормативных фондах предприятия, получено математическое, алгоритмическое и программное обеспечение.

Особенностью разработанной модели в отличии от классических моделей является то, что есть возможность планировать необходимые запасы многопродуктовых ресурсов, которые отличаются периодичностью потребности и временем возможного использования.

Разработана методика определения объемов запасов для продукции с ограниченными сроками хранения с учетом риска из-за ненадежности поставщиков и потерь при доставке.

Разработан алгоритм автоматического определения весовых коэффициентов, показывающих относительную значимость каждого поставщика по заданным критериям, для машинной реализации по методу аналитической иерархической процедуры, выполнена машинная реализация.

Рассмотрена методология поддержки принятия решений при решении оптимизационных задач по управлению запасами многопродуктовой продукции с ограниченными сроками хранения. Разработана структурная схема СППР и реализованы элементы ее алгоритмического и программного обеспечения в виде диалоговых подсистем, что дало возможность автоматизировать процесс усовершенствования определения оптимальных объемов заказов для многопродуктовой продукции, отличающейся периодичностью потребности и временем возможного использования, а именно: определить весовые коэффициенты для каждого поставщика по заданным критериям, определить кратчайшее расстояние и кратчайший маршрут, для сокращения времени доставки сырья до минимума, определить оптимальные объемы заказов.

Программное обеспечение имеет широкие функциональные возможности, простой и доступный непрофессиональному пользователю интерфейс и дает возможность эффективно решать практические задачи по определению оптимальных объемов заказов сырья с ограниченными сроками хранения, по определению кратчайших расстояний и оптимальных маршрутов до поставщиков, по определению весовых коэффициентов для каждого поставщика по заданным критериям.

Разработанные прикладные программы отвечают современным требованиям к программным продуктам.

Ключевые слова: модель, моделирование, анализ, производственно-финансовая деятельность, учет запасов, многопродуктовая, скоропортящаяся продукция.

 

SUMMARY

Zakharchenko R.N. Decision making methods in the systems of stocks control at enterprises under the conditions of limited time – Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree (Engineering) in the major 05.13.06 – automated control systems and progressive information technologies. - Kherson national technical university, Kherson, 2005.

The thesis is devoted to the issues of developing methods and models of solving optimization tasks in the systems of stocks control providing uninterrupted rhythmical and efficient performance of enterprises. Stocks control methods for diverse and perishable produce are applied and adapted.

A program for automated building a matrix of the lowest rates and a matrix of the shortest distance to suppliers is developed. The solution to this problem minimizes raw materials delivery expenses.

A model of the management of agricultural produce stocks with limited storage time at enterprises with limited standard funds is worked out; mathematical, algorithmic and software backing is provided.

An algorithm of automated determination of weight indices reflecting relative significance of every supplier within the given criteria has been elaborated for computer realization according to the method of the analytical hierarchy procedure; computer – based realization was accomplished.

Key words: model, modeling, analysis, production and financial activity, stocks control, diverse products with limited storage time.

Відповідальний за випуск – Костін В.О.

Підписано до друку 08.02.2005 р. Формат 60х90/16.

Папір офсетний. Друк ризографія.

Ум.др.арк. 0,9. Обл.-вид.арк.0,9.

Наклад 100 прим.

Віддруковано ТОВ „Айлант”,

73000, м.Херсон, пров.Пугачова, 5/20.

Тел.: 26-67-22.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ СТАТИСТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ СУСПІЛЬСТВА - Автореферат - 28 Стр.
ВИХОВАННЯ МОРАЛЬНИХ РИС МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ГАЛИЧИНИ ЗАСОБАМИ УКРАЇНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ (1900–1939 рр.) - Автореферат - 28 Стр.
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИ РОБОТІ ПІДКАЧУВАЛЬНИХ ЗРОШУВАЛЬНИХ НАСОСНИХ СТАНЦІЙ ( на прикладі водогосподарчого комплексу Автономної Республіки Крим) - Автореферат - 24 Стр.
ВІДТВОРЮВАЛЬНА ЗДАТНІСТЬ І ПРОДУКТИВНІСТЬ СІРИХ СОКІЛЬСЬКИХ ОВЕЦЬ З РІЗНИМИ ВІДТІНКАМИ СМУШКУ - Автореферат - 22 Стр.
МОВА ПРАВА ЯК ПРЕДМЕТ ФІЛОСОФСЬКО - ЛОГІЧНОГО АНАЛІЗУ (історичний аспект) - Автореферат - 26 Стр.
РОЗПОВСЮДЖЕНИЙ РАК ПРЯМОЇ КИШКИ. ШЛЯХИ ПIДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТI ЛIКУВАННЯ - Автореферат - 47 Стр.
ВПЛИВ МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ ФЕРМЕНТАЦІЇ КОРМІВ НА СПІВВІДНОШЕННЯ ВІЛЬНИХ АМІНОКИСЛОТ КРОВІ ПОРОСЯТ ТА ЇХ ФІЗІОЛОГІЧНИЙ СТАН - Автореферат - 25 Стр.