У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

БОБРОВ ЄВГЕНІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ

УДК .012.64

КРЕДИТУВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО

ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

08.04.01 – фінанси, грошовий обіг та кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертація на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів, грошового обігу

та кредиту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Грушко Віктор Іванович,

Київський національний університет імені Тараса Шевченка,

професор кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту;

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

академік УААН, Заслужений діяч науки і техніки України,

Дем'яненко Микола Якович,

Інститут аграрної економіки УААН, завідувач відділенням

фінансово-кредитної та податкової політики;

кандидат економічних наук, доцент

Любунь Олександр Степанович,

Університет економіки та права "Крок",

завідувач кафедри банківського бізнесу;

Провідна установа: Науково-дослідний фінансовий інститут

при Міністерстві фінансів України, відділення теоретичних

проблем фінансово-економічного регулювання, м. Київ.

Захист відбудеться “18” травня 2006 р. о 14 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д .001.12 Київського національного

університету імені Тараса Шевченка за адресою:

03022, м. Київ, вул. Васильківська, 90а, ауд. .

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського

національного університету імені Тараса Шевченка за адресою:

01033, м. Київ, вул. Володимирська, 58, кім. .

Автореферат розісланий “14” квітня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доцент

О.І. Жилінська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Формування економіки ринкового типу об'єктивно вимагає становлення малого підприємництва як повноцінного суб'єкта ринку, зміцнення його позицій в умовах конкурентного середовища. З розвитком даного сектора економіки пов'язується можливість розв’язання низки важливих проблем загальнодержавного та регіонального значення: забезпечення зайнятості населення, подолання бідності, підвищення рівня ділової активності населення, зміцнення економічного потенціалу регіонів, сприяння розвитку конкуренції у підприємницькому середовищі. Потреба у створенні ефективної системи фінансової підтримки малого підприємництва та вдосконалення існуючої законодавчої бази, що регулює підприємницьку діяльність, зумовлена роллю цього сектора економіки в забезпеченні соціально-економічного розвитку країни.

Посилення деструктивного та гальмівного впливу чинної системи організаційно-правового та фінансово-кредитного забезпечення малого підприємництва в Україні на позитивну динаміку його розвитку зумовило необхідність проведення комплексного дослідження, спрямованого на обґрунтування шляхів підвищення ефективності кредитування розвитку малого підприємництва, визначення та впровадження нових схем управління фінансовим забезпеченням, що сприятиме формуванню повноцінного конкурентного середовища, розв’язанню проблем зайнятості та бідності.

Значення кредитування підприємницької діяльності в економіці зумовило постійну увагу дослідників до вивчення різних аспектів цієї проблеми. Перші спроби її теоретичного осмислення були здійснені у XVII ст. Вагомий внесок у дослідження підприємництва протягом ХVIII-ХІХ ст. ст. зробили відомі вчені Р. Кантільйон, А. Сміт, Д. Рікардо, Ж.-Б. Сей, А. Маршалл, а в XX ст. – М. Вебер, В. Зомбарт, Й. Шумпетер, Ф. Хайєк та інші.

Окремі питання, пов’язані зі створенням умов для розвитку підприємницької діяльності, розглядаються у наукових працях таких зарубіжних вчених, як К. Брюмер, Р. Дамарі, Е. Дж. Доллан, П. Друкер, В. Лексіс, Х. Піхлер, Е. Стонер, А. Хоскінг. Дослідження проблем кредитування підприємств відповідають реаліям розвиненого економічного середовища, що передбачає застосування сучасних банківських технологій, міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, ефективний правовий захист учасників кредитних відносин.

У колишньому СРСР проблеми малого підприємництва, як і підприємництва загалом, практично не досліджувалися. Лише з початком ринкових трансформацій у країнах СНД почали проводитися відповідні дослідження. Російські вчені, передусім М. Бор, В. Високова, О. Віленський, Б. Злобін, І. Зяблюк, Т. Долгопятова, В. Колесников, О. Орлов, В. Рубе, О. Чепуренко, здійснили науково-теоретичне обґрунтування сутності й об'єктивної необхідності фінансово-кредитного забезпечення розвитку малого підприємництва.

Проблеми малого підприємництва, і зокрема питання його кредитування, досліджують сучасні вітчизняні науковці, зокрема В. Бодров, 3. Варналій, Л. Воротіна, В. Грушко, М. Дем’яненко, А. Кисельов, Т. Ковальчук, М. Крупка, О. Кужель, І. Кузнецова, І. Михасюк, А. Пересада, А. Поддєрьогін, М. Савлук, А. Чухно.

У наукових дослідженнях вітчизняних економістів відображено окремі аспекти сутності та ролі кредиту, необхідності використання кредитних ресурсів суб'єктами господарювання, методики оцінки кредитоспроможності позичальника, форми забезпечення повернення кредитів, проте діалектика формування й розвитку нової моделі національної економіки висуває нові питання, відповіді на які мають бути адекватними економічним умовам, що склались у країні. Це повною мірою стосується як подальшого дослідження проблеми кредитування суб'єктів малого підприємництва, форм забезпечення повернення кредитів, так і методики оцінки кредитоспроможності позичальників.

Недостатньо вивченими є питання методичного забезпечення оптимізації фінансових ресурсів суб'єктів малого підприємництва, інтегрованої оцінки поточних і перспективних напрямів фінансового забезпечення його розвитку, визначення пріоритетних напрямів удосконалення системи нормативно-правового забезпечення, визначення перспективних напрямів її реалізації. Все це зумовило вибір теми дослідження, обґрунтування його мети та визначення завдань.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження є складовою науково-дослідної роботи кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту Київського національного університету імені Тараса Шевченка за комплексною темою “Теорія та практика соціально-економічного розвитку України в умовах ринкових перетворень” (номер державної реєстрації 0101U006977), підрозділ “Розвиток фінансової системи України як фактор економічного зростання” (шифр 01 БФ 040-01). Роль автора у виконанні цієї теми полягала у розробленні проблем, пов'язаних із застосуванням імітаційного моделювання для кредитування малого підприємництва, вдосконаленням методики оцінки кредитоспроможності позичальника в комерційному банку.

Мета й завдання дослідження. Мета дослідження полягає у поглиблені теоретичних підходів до визначення сутності кредиту та особливостей кредитування малого підприємництва, розробці пропозицій щодо вдосконалення видів та форм кредитування розвитку малого підприємництва в Україні, формуванні методичних підходів до оцінки їх ефективності.

Відповідно до поставленої мети визначено основні завдання дослідження, спрямовані на її досягнення:

дослідити економіко-організаційні засади кредитування розвитку малого підприємництва та виявити його особливості;

узагальнити зарубіжний досвід кредитування розвитку малого підприємництва та виявити шляхи його адаптації до вітчизняних умов кредитування відповідними фінансово-кредитними інститутами;

розглянути систему державної підтримки малого підприємництва в Україні та визначити напрями її вдосконалення відповідно до пріоритетів регуляторної політики;

розробити напрями адаптації імітаційного моделювання для оцінки кредитування малого підприємництва;

вдосконалити діючу методику оцінки кредитоспроможності позичальника під час отримання кредиту;

оцінити перспективи застосування механізмів фінансової підтримки розвитку малого підприємництва та сформувати пропозиції щодо можливих напрямів удосконалення організації фінансової підтримки малого підприємництва.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження є кредитні відносини між кредиторами та позичальниками – суб’єктами малого підприємництва. Предметом дослідження є теоретичні засади та методологічне забезпечення кредитування розвитку малого підприємництва в Україні.

Методи дослідження. У процесі вирішення поставлених завдань використовувалися загальнотеоретичні та економіко-статистичні методи. Методологічною основою роботи є діалектичний метод пізнання, за допомогою якого досліджено економічну природу кредиту. Економіко-статистичними методами проведено аналіз стану розвитку сектора малого підприємництва в Україні, формування системи фінансово-кредитної підтримки його розвитку. За допомогою системного та структурного підходів досліджувалися діючі механізми державного регулювання та фінансової підтримки малого підприємництва, проблеми формування організаційно-правових та інституційних умов трансформування його державного регулювання. Завдяки діалектичним методам пізнання, структурного та системного підходів розроблено комплекс заходів щодо державного регулювання та фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва в Україні.

Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти з питань розвитку малого підприємництва в Україні та зарубіжних країнах, матеріали Державного комітету статистики України, Міністерства фінансів України, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, довідково-інформаційні видання, дослідження зарубіжних та вітчизняних авторів, матеріали науково-практичних конференцій та інформаційно-аналітичні матеріали дослідних установ, зведені матеріали Національного банку України та окремих комерційних банків України, міністерств і відомств, підприємств, організацій, різноманітних соціологічних центрів, а також монографії та наукові праці, видані друком в Україні та за кордоном.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі проведено комплексне дослідження сутності та механізму кредитування розвитку малого підприємництва, що дало змогу одержати теоретичні і практичні результати, які характеризують новизну дослідження і особистий внесок автора, зокрема:

вперше:

запропоновано нові механізми фінансової підтримки розвитку малого підприємництва в Україні: державні замовлення, централізований бухгалтерський облік, консалтинг, використання яких дозволить формувати фінансові ресурси малих підприємств з урахуванням перспектив функціонування в конкурентному середовищі;

розкрито теоретичні засади кредитування малого підприємництва з позиції поточних та перспективних потреб фінансового забезпечення його розвитку, що передбачає створення спеціальних державних та недержавних інститутів фінансової підтримки;

удосконалено:

методику оцінки кредитоспроможності позичальника на основі застосування рейтингового підходу до вибору фінансових показників, що дозволяє підвищити об’єктивність такої оцінки та ефективність рішень щодо кредитування;

дістали подальшого розвитку:

класифікація видів фінансово-кредитного забезпечення розвитку малого підприємництва, основними з них є банківське кредитування, міжнародні кредитні лінії та міжнародні інвестиційні фонди, небанківське кредитування, лізинг, напівлегальне кредитування;

підходи до формування кредитної політики розвитку малого підприємництва, що передбачає не надання пільг, а реалізацію рівних прав за умов ринкової конкуренції; основою реалізації такої політики повинна стати інфраструктура державних і суспільних інститутів, покликаних здійснювати як керування і контроль, так і фінансування малого підприємництва;

імітаційне моделювання для оцінки ефективності кредитування малого підприємництва у комерційному банку, що дозволило вдосконалити механізм кредитування на основі здійснення експериментальної перевірки теоретичних результатів і практичних пропозицій.

обґрунтовання використання механізмів фінансової підтримки розвитку малого підприємництва в умовах ринкової трансформації, таких як надання гарантій з боку фондів, венчурне фінансування, лізинг, кредитні спілки;

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони дають можливість: на рівні суб'єктів малого підприємництва – розробляти власну стратегію формування фінансових ресурсів відповідно до перспективних цілей свого розвитку; на рівні суб'єктів, які забезпечують фінансову підтримку розвитку малого підприємництва, – оптимізувати інструменти фінансово-кредитної підтримки з урахуванням перспективних потреб суб'єктів у фінансовому забезпеченні та відповідно до можливостей, визначених чинним законодавством, підвищити ефективність діяльності, зменшити ризик неповернення кредитів; на рівні органів державної влади та місцевого самоврядування – визначати перспективні напрями фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва з урахуванням пріоритетів регуляторної політики, невідкладності вирішення соціально-економічних проблем окремих територій; формувати необхідні фінансові ресурси та розробляти відповідну нормативно-правову базу.

Основні наукові положення, висновки та рекомендації дисертації знайшли практичне застосування у діяльності Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (довідка № від 21.08.2004 р.).

Окремі положення дослідження були впроваджені у навчальний процес і використовувалися при розробці та проведені лекційних і семінарських занять для студентів економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (довідка № /704 від 14.09.2005 р.), у Київському національному університеті будівництва і архітектури у процесі викладання окремих тем та проведенні практичних занять (довідка № від 25.01.2005 р.).

Удосконалена методика оцінки кредитоспроможності позичальників впроваджена в процес роботи ЗАТ “Лізингова компанія “Укрінкомліз” (довідка № від 01.07.2005 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що обґрунтовано перспективні напрями фінансового забезпечення розвитку малого підприємництва, а також сформульовано пропозиції щодо вдосконалення системи фінансово-кредитної підтримки. Наукові положення, результати досліджень, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. Опубліковані здобувачем праці виконані без співавторства, в них обґрунтовано окремі теоретичні засади та практичні способи вдосконалення кредитних відносин у сучасних умовах.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й результати наукового дослідження доповідлися на науково-практичних конференціях “Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми і перспективи розвитку” (Київ, 2003 р.); “Розроблення та виробництво продуктів функціонального харчування, інноваційні технології та конструювання обладнання для перероблення сільгоспсировини, культура харчування населення України” (Київ, 2003 р.); “Актуальні проблеми теорії та практики фінансів, грошового обігу і кредиту” (Київ, 2004 р.); “Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання” (Луцьк, 2004 р.); “Фінансово-кредитне стимулювання економічного зростання” (Луцьк, 2005 р.).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковано автором у дев’яти наукових працях (3,33 д.а.), серед них 5 статей у фахових виданнях (2,36 д.а.).

Обсяг та структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, поділених на підрозділи, висновків, списку використаних джерел (222 найменування) та восьми додатків. Основний зміст дисертації викладено на 180 сторінках тексту. Робота містить 28 таблиць та 9 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено об'єкт та предмет дослідження, показано стан розробки наукової проблеми, сформульовано мету і завдання дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретико-методологічні основи кредитування малого підприємництва” на основі аналізу і узагальнення даних визначено сутність і зміст кредиту, досліджено економіко-правові засади кредитування малого підприємництва, розкрито засади формування фінансової підтримки малих підприємств в розвинутих країнах.

У дисертації розглянуто та узагальнено різні підходи до визначення сутності кредиту, внаслідок чого було уточнено визначення цієї економічної категорії, оскільки виникнення і функціонування кредиту пов'язане з необхідністю забезпечення безперервного процесу відтворення, із тимчасовим вивільненням коштів у одних підприємств і появою потреби в них у інших. Виникнення кредитних відносин зумовлюється потребою узгодження між їх суб'єктами умов щодо відстрочки платежу шляхом укладення кредитної угоди. З огляду на це, у роботі кредит розглядається як акт довіри між суб’єктами кредитних відносин, що являє собою обмін двома платежами, віддаленими у часі. Оборот товарів є не єдиною причиною появи кредитних взаємовідносин. Вони виникають за будь-якої економічної чи фінансової операції, що пов'язана із заборгованістю одного з її учасників.

В умовах розвитку демократичної держави з ринковою економікою основним призначенням кредиту є забезпечення зростання суспільного добробуту. Для досягнення поставленої мети в Україні здійснюється правове регулювання кредитних відносин в економічних та соціальних процесах, оскільки вони мають свою складну структуру, де виявляються інтереси кожного із суб’єктів. Проте окремих законодавчих актів, які регулюють кредитування малого підприємництва, не прийнято. Гармонізація інтересів на користь суб’єктів малого підприємництва – одне із завдань законотворчої діяльності держави. Усі дії в сфері кредитування ґрунтуються на правових актах, які виконують такі головні функції: визначають коло юридичних і фізичних осіб, на які свого часу поширюється дія правової норми; регламентують права та обов’язки юридичних і фізичних осіб; є підґрунтям для вживання відповідних заходів щодо виконання правових норм.

Оскільки суб’єктами кредитних відносин є держава, громадяни та підприємницькі структури, кредитні і правові відносини, що стосуються суб’єктів малого підприємництва, виникають і припиняються на законодавчій основі. Правові норми, що регулюють кредитні відносини, є системою фінансового права, яка ґрунтується на Конституції України.

На основі дослідження процесів фінансового забезпечення розвитку малого підприємництва в розвинених країнах в роботі обґрунтовано, що налагодження результативного механізму формування та реалізації кредитування малого бізнесу в Україні, безсумнівно, потребує запозичення і використання світових досягнень у цій сфері.

Узагальнення досвіду малого підприємництва дає змогу зрозуміти, що сприяти його розвитку можна лише шляхом поєднання, узгодження та комбінування різних форм, методів та засобів регулювання і підтримки, головними серед яких є законодавчо-правова та фінансово-кредитна підтримка, яка передбачає прямі гарантовані позики, цільове субсидіювання, гарантії перед кредитними товариствами, цільове бюджетне фінансування, створення різних фінансово-кредитних та інвестиційних організацій; сприятлива податкова політика, яка забезпечує формування системи пільгового оподаткування, надання права прискореної амортизації і вилучення амортизаційних відрахувань з об'єктів оподаткування.

За результатами проведеного дослідження встановлено, що порівняно із світовою практикою у системі підтримки малого підприємництва вітчизняна потребує істотного вдосконалювання як на державному, так і на приватному рівні.

У другому розділі “Кредитування малого підприємництва в умовах трансформації економіки України” проаналізовано систему державної підтримки малого підприємництва, банківське та небанківське кредитування суб’єктів малого підприємництва, роль іноземних фінансових інститутів.

В дослідженні відзначено, що в Україні мале підприємництво розглядається лише як один із можливих додаткових чинників, які впливають на скорочення безробіття, активізацію інноваційних процесів, насичення певних сегментів ринку товарами і послугами, тобто як інструмент вирішення тих чи інших соціально-економічних задач, використання яких залежить від багатьох об'єктивних чинників і не є обов'язковим. За 1991-2004 рр. розвиток малого підприємництва в Україні характеризується стійкою тенденцією до зростання кількості його суб'єктів. Вважаємо, з огляду на об'єктивні причини і чинники на сучасному етапі соціально-економічних перетворень в Україні питання підтримки і розвитку малого підприємництва неминуче повинні висуватися в центр державної політики. Аналіз ситуації в країні свідчить про те, що мале підприємництво починає відігравати дедалі більшу роль у розвитку національної економіки, стає важливим чинником соціальної і політичної стабільності в суспільстві. Фактично за всі роки реформ мале підприємництво було сектором економіки, який зростає, що забезпечує віддачу вкладених коштів і ефективне використання ресурсів, вбирає у себе основну частину працездатного населення, яка вивільняється з інших секторів, знімаючи тим самим гострі соціальні проблеми.

Разом з тим, темпи розвитку малого підприємництва не дають змоги досягти в найближчому майбутньому рівня розвитку розвинених країн. За умов загального збільшення кількості малих підприємств протягом чотирьох останніх років спостерігається тенденція до зменшення кількості тих, що випускають продукцію та надають послуги, з 75,2у 2000 році до 74у 2004 році. Малий бізнес, як і в минулі роки, зорієнтований переважно на діяльність у сфері торгівлі та громадського харчування. Як свідчить аналіз даних Державного комітету статистики України, розподіл малих підприємств за видами економічної діяльності станом на кінець 2004 року був таким: торгівля – 39,4промисловість – 20,6нерухомість – 18,9будівництво – 9,3транспорт і зв’язок – 5послуги – 3,8інші види діяльності – 3Питома вага малих підприємств у виробничих галузях економіки залишається практично незмінною впродовж останніх років, тобто привабливість цих галузей економіки для малого підприємництва не підвищується.

На основі аналізу передового світового досвіду зроблено узагальнення щодо оптимальної структури інституціональної підтримки малого підприємництва з боку центральних органів державної влади (табл. ).

Таблиця 

Інституціональна структура підтримки малого підприємництва в Україні

Елемент системи | Основні функції

Президент України | Гарантування конституційних засад і дотримання вимог законодавства з питань малого підприємництва. Науково-ідеологічне забезпечення державної діяльності з регулювання малого підприємництва.

Верховна Рада України та постійний комітет з питань малого підприємництва | Законодавче забезпечення функціонування та розвитку сфери малого підприємництва. Контроль за діяльністю органів виконавчої влади в галузі регулювання малого підприємництва.

Кабінет Міністрів України | Спрямовування, координація та контролювання діяльності органів виконавчої влади, які забезпечують проведення державної політики щодо підтримки малого бізнесу. Здійснення законодавчих ініціатив з регулювання малого підприємництва у Верховній Раді України.

Міністерство (Державний комітет) України з питань малого підприємництва | Формування державної політики розвитку малого підприємництва. Забезпечення реалізації відповідної політики.

Інші центральні органи виконавчої влади | Реалізація цільових програм підтримки певних груп суб'єктів малого підприємництва.

У дисертації відзначено, що наявність і значимість такого потенційно потужного і динамічного соціально-економічного феномена, як мале підприємництво, припускає формування і реалізацію державної політики, яка повинна забезпечувати сприятливі умови для його розвитку і включає правове регулювання, податкове і фінансово-кредитне стимулювання, спеціальні державні інститути, що забезпечують втілення в життя такої політики. В даний час така державна політика продовжує формуватися, визначаються її цілі, напрямки, механізми реалізації.

Проведене дослідження кредитування розвитку малого підприємництва дає змогу сказати, що зараз існує нагальна потреба у розвитку фінансових ринків та інструментів, що є можливим із зростанням національної економіки загалом.

Незважаючи на те, що НБУ протягом останніх років зменшив свою дисконтну ставку та вимоги резервування, кредитні ставки комерційних банків не змінились відповідним чином. Це пояснюється високою вартістю формування капіталу і сприяє встановленню банками високих відсоткових ставок та запровадженню вимог високої застави, обмежуючи, в такий спосіб шанси малих підприємств одержувати кредити на поточну та інвестиційну діяльність.

Дослідження тенденцій розвитку засвідчили, що одним з перспективних різновидів сучасного кредитування малого підприємництва є мікро- та експрес-кредитування. Незважаючи на те, що програма експрес-кредитування була вперше задіяна в Україні на початку 2004 року, нова послуга займає одну з пріоритетних позицій у кредитній політиці банків. В табл. проаналізовано основні вимоги, що ставляться до позичальників при мікро- та експрес-кредитуванні.

Таблиця 

Порівняльна характеристика мікро- та експрес-кредитування в Україні

Експрес-кредит | Мікрокредит

Максимально можлива сума кредиту, дол. США | 3 тис. | 125 тис.

Терміни кредитування | До 1 року | До 3-х років

Вартість кредиту, % | 16-35 | 11-30

Вимоги до бізнесу | Стабільна робота не менше 3 місяців | Стабільна робота не менше 6 місяців

Необхідні документи | Паспорт, ідентифікаційний код, реєстраційне посвідчення СПД, довідка про сплату податків, договори оренди | Те ж саме, що і при експрес-кредитуванні, додатково: документи про реєстрацію застави, оцінку його вартості і страхування, бізнес-план

Швидкість оформлення | 1 робочий день | До 5 робочих днів

Застава | ні | так

Графік погашення | Щомісячні виплати | Встановлюються індивідуально

Альтернативою банківському кредитуванню є кредитна спілка, де підприємці, які прагнуть оперативно отримати кошти можуть отримати короткостроковий кредит. Кредитні спілки здійснюють два основних види кредитування: споживче та підприємницьке. За останні роки частка комерційних кредитів поступово збільшувалася. Здебільшого кредитні спілки займаються кредитуванням сільськогосподарських виробників, оскільки їх доступ до кредитних ресурсів є досить обмеженим, а також сфери послуг та торгівлі, оборот капіталу в яких є досить високим, що, в свою чергу, є привабливим для будь-якого кредитора. Підприємницькі кредити надають переважно на поповнення обігових коштів, або на придбання, будівництво чи ремонт основних засобів.

Аналіз структури кредитного портфеля кредитних спілок свідчить про його розподіл за такими напрямками кредитування: 48– споживчі кредити, 14– комерційні, 28– на інші потреби, 7– на будівництво, придбання та ремонт житла, 3– кредити, надані для ведення фермерських та селянських господарств.

Перспективним, але поки що малоосвоєним інструментом фінансування малого підприємництва, є лізинг. Розвиток лізингу є особливо актуальним для України з огляду на те, що національна економіка характеризується високим ступенем зносу основних засобів та ускладненим доступом до джерел фінансування малих та середніх підприємств. Проведене дослідження дає змогу дійти висновків про те, що активне впровадження лізингових операцій сприятиме оновленню основних засобів завдяки збільшенню доступу підприємств до зовнішніх джерел фінансування. Крім того, розвиток лізингу стимулюватиме підвищення ефективності кредитної політики банків внаслідок створення конкурентного середовища між джерелами фінансування та розвиток організованого вторинного ринку багатьох видів техніки.

Як засвідчив проведений аналіз, домінуючу роль у кредитуванні малого і середнього бізнесу в Україні відіграють Європейський банк реконструкції і розвитку, Світовий банк, Німецький банк реконструкції (KfW). Ці організації співпрацюють з вітчизняними банками в рамках програм по кредитуванню малого і середнього підприємництва.

У рамках цих програм українські банки застосовують проектне фінансування, яке передбачає участь банку у фінансуванні проектів, що мають інвестиційний характер. Таке фінансування передбачає окупність і відповідно повернення кредитних коштів, в основному, за рахунок доходів від здійснення такого проекту.

Проведене дослідження розвитку кредитування малого підприємництва в Україні засвідчило, що зважаючи на недостатність інфраструктури підтримки малого бізнесу, відсутність ліквідної застави, інформації про наявні кредитні лінії та умови кредитування, складність процедури отримання банківського кредиту, високі відсоткові ставки за кредитами, для малого бізнесу найдоступнішими варіантами залучення фінансових ресурсів є: власні кошти, банківське кредитування, яке останнім часом поширюється завдяки популяризації експрес- та мікрокредитування, кредитні спілки, які самостійно поки що не можуть забезпечити масовий доступ до кредитів.

У третьому розділі “Основні напрями вдосконалення кредитування розвитку малого підприємництва” застосовано імітаційну модель, яка сприятиме вдосконаленню механізму розподілу кредитних ресурсів отриманих банком на основі міжнародних кредитних ліній підтримки розвитку малого підприємництва. Застосування імітаційної моделі дає змогу здійснювати експериментальну перевірку практичних пропозицій із створення нових економічних механізмів і для вдосконалення існуючих.

У досліджені розглянуто ситуацію застосування моделі розподілу фінансових ресурсів у банку серед потенційних позичальників, які подали свої заявки на отримання кредиту. На основі аналізу заявок на фінансування та оцінки ефективності було визначено оптимальний розмір фінансування позичальників.

Моделювання запропоновано проводити в чотири етапи. На першому етапі учасники повідомляють свої заявки на фінансування і очікуваний ефект від виконання робіт. Другий етап – визначення учасників-переможців. На цьому етапі на основі заявок визначаються учасники-переможці із найбільшими оцінками ефективності. Вводяться наступні позначення: m – кількість напрямків-переможців конкурсу; R – обсяг виділених коштів; – обсяг фінансування рекомендований іk – м гравцем; – обсяг фінансування; с – мінімальний розмір фінансових ресурсів, виділених виконавцям, які не ввійшли до числа переможців. На етапі розподілу на основі отриманих оцінок розраховується обсяг фінансування для учасників за формулою:

=

де, | – множина учасників-переможців конкурсу.

На четвертому етапі учасники, отримавши свій об’єм фінансування, підраховують ефект. Проаналізувавши заявки на фінансування та оцінивши ефективність, визначено оптимальний розмір фінансування позичальників. Змінюючи заявлені обсяги фінансування і повторюючи моделювання, можна виявити стратегії поведінки учасників.

У дисертаційній роботі розроблено і запропоновано до застосування методику оцінки кредитоспроможності позичальників у комерційному банку. За основу було взято підхід, який базується на відборі з існуючих фінансових коефіцієнтів незначної кількості тих, які найповніше і всебічно характеризують фінансовий стан підприємства. Його було здійснено статистичним методом, на основі якого було встановлено кореляційний взаємозв’язок між коефіцієнтами, групуванням коефіцієнтів з використанням шкали Чеддока, добір коефіцієнтів із слабким кореляційним зв’язком. У процесі розробки методики було використано досвід існуючих методик.

Методику розроблено на основі рейтингового методу оцінки позичальників з урахуванням основних недоліків, що були виявлені в процесі аналізу даного методу:

довільність вибору системи базових фінансових показників;

невідповідність фінансових коефіцієнтів рекомендованим значенням, що може стати основою для визнання клієнта банкрутом незалежно від значення інших коефіцієнтів;

відсутність обліку галузевої специфіки діяльності корпоративних клієнтів;

громіздкість системи фінансових показників.

Вибір рейтингового методу як бази побудови методики зумовлено його широкою відомістю, простотою та зручністю застосування на практиці, а також легкою формалізацією.

У досліджені обґрунтовано роль механізмів фінансової підтримки у вдосконаленні фінансового забезпечення малого підприємництва. Аналіз їх можливого застосування показав, що особливу увагу варто приділити таким схемам фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва, як лізинг, гарантійні фонди, кредитні спілки, консалтинг, франчайзинг, створення структур з підтримки інноваційної діяльності, участь у державних замовленнях. Для забезпечення функціонування цих механізмів потрібно забезпечити бюджетні асигнування в розмірі фіксованої частки витрат державного і місцевих бюджетів. Попередні розрахунки й аналіз закордонного досвіду показують, що, враховуючи масштабність завдань розвитку малого підприємництва України і його ролі в економічній політиці, на ці цілі варто спрямовувати не менше 1-2загального обсягу видаткової частини державного і місцевих бюджетів.

Проведений аналіз світового досвіду переконує в тому, що реалізація системи програм у галузі підтримки малого підприємництва повинна спиратися на відповідну інфраструктуру. Основні елементи інфраструктури підтримки малого підприємництва наведено на рис. . |

Спеціалізовані інститути та інфраструктура МП

ПРОГРАМИ

Фонди підтримки малого підприємництва та інші фінансові інститути | Пільгові кредити, гарантування, компенсації відсоткових ставок та інші форми фінансування | Малі підприємства

Лізингові компанії | Лізинг обладнання

Бізнес-інкубатори, технопарки

промислові полігони | Надання приміщень та земельних ділянок, обладнання, послуг

Агенції та центри розвитку малого підприємництва | Інформація, консультування, навчання, виставки

Спеціалізовані засоби масової інформації | Пропаганда та створення громадської думки, реклама

Рис. . Елементи інфраструктури підтримки малого підприємництва

Як засвідчило проведене дослідження, держава може брати участь у створенні і діяльності об'єктів інфраструктури не тільки фінансовими, а й іншими ресурсами. Необхідними умовами успішного функціонування об'єктів інфраструктури є організація їх у цілісну комплексну систему з іншими елементами підтримки малого підприємництва, оптимальний розподіл і координація функцій між ними. Це сприяє співробітництву, налагодженню взаємин та інформаційному обміну як між самими елементами інфраструктури, так і між їхніми клієнтами. Така практика за наявності достовірної інформації про набір послуг, які надаються різноманітними об'єктами інфраструктури, дає підприємцю можливість вибору при звертанні за конкретним видом сприяння.

Таким чином, програмний підхід до розробки механізмів фінансової підтримки розвитку малого підприємництва створить реальну основу для оптимізації джерел формування фінансових ресурсів суб'єктів малого підприємництва.

ВИСНОВКИ

У проведеному дослідженні було поставлено та вирішено наукове завдання узагальнення теоретичних основ кредитування розвитку малого підприємництва в Україні та вдосконалення його методичного забезпечення, що має важливе теоретичне та практичне значення. Це дало змогу обґрунтувати такі висновки і пропозиції:

Формування економіки ринкового типу об'єктивно вимагає становлення малого підприємництва як повноцінного суб'єкта ринку, зміцнення його позицій в умовах конкурентного середовища. Розвиток даного сектора економіки уможливлює розв’язання низки важливих соціально-економічних проблем загальнодержавного та регіонального значення: забезпечення зайнятості населення, подолання бідності, підвищення рівня ділової активності населення, зміцнення економічного потенціалу регіонів, сприяння розвитку конкуренції у підприємницькому середовищі.

Розвиток малого підприємництва потребує відповідного кредитного забезпечення через потребу розширення фінансових ресурсів, що є обмеженими. Кредит є невід’ємним елементом ринкової економіки, який безпосередньо впливає на процеси розширеного відтворення. Він прискорює процес відтворення на всіх його стадіях: виробництва, розподілу, обміну, споживання. Крім того, кредит є економічною категорією, яка виражає економічні відносини, пов’язані з акумуляцією власних коштів банку, накопичень від пасивних банківських операцій, тимчасово вільних коштів бюджету, господарюючих суб’єктів і населення, які потім перерозподіляються і надаються позичальникам для використання на принципах поворотності, строковості, платності, цільового використання та реального забезпечення. За своєю сутністю кредит розглядається як акт довіри між суб’єктами кредитних відносин і являє собою обмін двома платежами, віддаленими у часі.

Вітчизняна законодавча база спрямована на формування організаційно-правової системи підтримки та розвиток малого підприємництва, зокрема фінансової підтримки. Проте система регулювання кредитних відносин перебуває в постійному русі залежно від зміни потреб суб’єктів малого підприємництва і, відповідно, потребує постійного вдосконалення.

Процес практичної реалізації кредитування малого підприємництва засвідчив, що сприяти його розвитку можна лише шляхом комбінування різних форм і методів регулювання та підтримки, головними серед яких є законодавча, інституційна, фінансово-кредитна підтримка, сприятлива податкова політика.

Через об'єктивні причини і чинники на сучасному етапі соціально-економічних перетворень в Україні питання державної підтримки і розвитку підприємництва, і передусім малого бізнесу, неминуче висувається в центр економічної політики. Нині державна політика стосовно малого підприємництва в Україні продовжує формуватися, визначаються її цілі, напрямки, механізми реалізації. Зроблено кроки на шляху формування цілісної політики підтримки і розвитку малого підприємництва, створення механізмів їх реалізації. Водночас багатьом заходам державного регулювання діяльності малого підприємництва притаманний суперечливий характер.

Встановлено, що подальша розбудова системи фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва потребує розв’язання проблем із ліквідною заставою для забезпечення гарантій повернення кредиту, процедур отримання кредитів у більшості банків, розвитком систем мікрокредитування та експрес-кредитів. Розв’язати перелічені вище проблеми слід через розвиток фінансово-кредитної системи за такими пріоритетними напрямками, як створення і розвиток схем надання гарантій комерційним банкам на частку кредиту, що його отримують малі підприємства, створення схеми мікрокредитування для суб’єктів малого підприємництва.

В умовах відносного порівняно із світовими аналогами подорожчання банківських кредитів, обмежених можливостей бюджетної підтримки актуальною є проблема диверсифікації джерел формування фінансових ресурсів малих підприємств, чільне місце серед яких у трансформаційних економіках належить ресурсам міжнародних фінансових інституцій, які вони надають у вигляді фінансової та технічної допомоги. Надзвичайно важливою є роль такої допомоги на стартовому етапі створення та закріплення малого підприємства на ринку.

Одним з напрямів вдосконалення кредитування розвитку малого підприємництва є застосування імітаційного моделювання. Важливість подальшої розробки методів імітаційного моделювання зумовлена тим, що практично жодна робота, пов'язана з впровадженням теоретичних результатів, не обходиться без експериментальної перевірки. Вибір методу імітаційного моделювання в даному випадку зумовлений тим, що наявні аналітичні методи досить складні і трудомісткі, поставити експеримент у реальних умовах неможливо.

З метою вирішення проблеми вдосконалення кредитування малого підприємництва запропоновано методику оцінки кредитоспроможності позичальника на основі застосування рейтингового підходу до вибору фінансових показників, що дозволяє підвищити об’єктивність такої оцінки та ефективність рішень щодо кредитування. Вибір рейтингового методу як бази побудови методики обґрунтований його широкою відомістю та популярністю серед кредитних фахівців комерційних банків та фінансових аналітиків через простоту та зручність застосування, а також легку формалізацію.

Подальше забезпечення розвитку малого підприємництва пов’язане з розвитком механізмів фінансової підтримки, передусім активізацію діяльності щодо реалізації таких схем фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва, як лізинг, створення структур з підтримки інноваційної діяльності, кредитних спілок тощо. Проаналізувавши їх привабливість під час використання державними і комерційними структурами, зроблено висновок, що поряд з потенційними вигодами, які є очевидними, необхідно звернути увагу на необмежені можливості використання потенціалу легальної роботи малих підприємств, які самостійно забезпечують зайнятість, надходження податків, генерацію нововведень.

Таким чином, запропоновані шляхи розв’язання зазначених проблем не можуть розв’язати усі питання, пов’язані із залученням фінансування суб’єктами малого підприємництва. Проте вони спроможні сприяти поліпшенню ситуації в сфері кредитування розвитку малого підприємництва, яке становить найчисленніший прошарок власників, що завдяки своїй масовості значною мірою визначають соціально-економічний рівень розвитку країни.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

Статті у наукових фахових виданнях:

Бобров Є.А. Сучасний стан та перспективи розвитку кредитування малого бізнесу // Фінанси України. – 2004. – №1. – С.103-108. – 0,46 д.а.

Бобров Є.А. Проектне фінансування як один з напрямів розвитку кредитування малого бізнесу // Наукові праці НДФІ – 2004. – №1-2(24-25). – С.114-122. – 0,62 д.а.

Бобров Є.А. Гарантування кредитів для малого бізнесу // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Економіка. – 2004. – № 71. – С.31-32. – 0,23 д.а.

Бобров Є.А. Державна підтримка малого та середнього бізнесу в розвинутих країнах // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2004. – № 15. – С.132-135. – 0,53 д.а.

Бобров Є.А. Застосування імітаційного моделювання для оцінки ефективності економічних механізмів розподілу фінансових ресурсів // Наукові праці НДФІ. – 2005. – № 1 (30) – С.114-122. – 0,52 д.а.

В інших виданнях:

Бобров Є.А. Державна підтримка малого та середнього бізнесу в розвинених країнах // Додаток до журналу “Наукові праці Національного університету харчових технологій”. Матеріали міжнародної науково-технічної конференції “Розроблення та виробництво продуктів функціонального харчування, інноваційні технології та конструювання обладнання для перероблення сільгоспсировини, культура харчування населення України”. – К.: НУХТ, 2004. – № . – С.38-39. – 0,16 д.а.

Бобров Є.А. Розвиток малого підприємництва та форм його фінансової підтримки. Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Тези доп. (4-5 черв. 2004 р.) / Відп. ред. Р.А. Слав’юк. – Луцьк: РВВ “Вежа” Волин. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2004. – 247 с. – С.132-134. – 0,18 д.а.

Бобров Є.А. Доступ до фінансових ресурсів для суб’єктів малого і середнього бізнесу. Фінансово-кредитне стимулювання економічного зростання: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Тези доп. (3-5 черв. 2005 р.) / Відп. ред. Р.А. Слав’юк. – Луцьк: РВВ “Вежа” Волин. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2005. – 794 с. – С.543-545. – 0,17 д.а.

Бобров Є.А. Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні // Вчені записки, вид. ін-ту “Крок”. – 2004. – № 11. – С.5-9. – 0,46 д.а.

АНОТАЦІЯ

Бобров Є.А. Кредитування розвитку малого підприємництва в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2005.

Дисертація присвячена дослідженню проблем кредитування розвитку малого підприємництва в Україні. В роботі виявлено особливості та систематизовано загальні підходи до розуміння кредиту та системи фінансово-кредитного забезпечення розвитку малого підприємництва.

Розглянуто теоретичні та методологічні засади кредитування малого підприємництва, економічну природу кредитування підприємницької діяльності, економіко-правові засади та зарубіжний досвід кредитування розвитку малого підприємництва. Здійснено аналіз стану кредитування малого підприємництва України в умовах трансформації економіки. Аналіз здійснювався за такими напрямами, як система державної підтримки малого підприємництва, роль банківських та небанківських установ у кредитуванні суб’єктів малого підприємництва, кредитування малого підприємництва іноземними фінансовими інститутами. Запропоновано та обґрунтовано основні напрями вдосконалення кредитування розвитку малого підприємництва на основі імітаційного моделювання, розроблено методику оцінки кредитоспроможності позичальників в комерційному банку, обґрунтована роль механізмів фінансової підтримки у вдосконаленні кредитування малого підприємництва.

Ключові слова: кредитування, мале підприємництво, фінансово-кредитний механізм, державна фінансова підтримка, імітаційне моделювання.

АННОТАЦИЯ

Бобров Е.А. Кредитование развития малого предпринимательства в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. – Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко, Киев, 2005.

Формирование модели экономики рыночного типа объективно предусматривает становление малого предпринимательства как полноценного субъекта рынка, утверждение его рыночных позиций в условиях конкурентной среды. С развитием данного сектора экономики связано решение ряда важнейших социально-экономических задач общегосударственного и регионального значения.

В диссертационной работе рассмотрен круг вопросов как общетеоретического характера, формирующего концептуальный стержень работы, так и прикладного, позволяющего использовать разработки в практической деятельности. Работа посвящена исследованию проблем кредитования развития малого предпринимательства в Украине и форм его поддержки. Рассмотрены теоретико-методологические основы кредитования малого предпринимательства, экономическая природа кредитования предпринимательской деятельности, экономико-правовые основы и зарубежный опыт кредитования развития малого предпринимательства. Проанализировано современное состояние законодательной базы Украины в сфере развития малого предпринимательства.

Проведен анализ формирования системы финансово-кредитной поддержки развития данного сектора экономики, в связи, с чем систематизированы проблемы, связанные с финансовым обеспечением малого предпринимательства. Проанализирована эффективность механизмов государственного регулирования и поддержки малого предпринимательства в Украине. Выявлено, что особенностью государственной поддержки малого предпринимательства является дисбаланс между существующим спросом на


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЛІЦЕНЗУВАННЯ ПЕВНИХ ВИДІВ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 28 Стр.
ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА І ВЕРИФІКАЦІЯ РАКУ ГРУДНОЇ ЗАЛОЗИ З ВИКОРИСТАННЯМ МАЛОІНВАЗИВНИХ ПРОМЕНЕВИХ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ - Автореферат - 18 Стр.
РОЛЬ МАТРИКСНИХ МЕТАЛОПРОТЕЇНАЗ У РОЗВИТКУ ПРОЦЕСІВ РЕМОДЕЛЮВАННЯ МІОКАРДУ ТА ПОРУШЕННЯХ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБМІНУ ПРИ МЕТАБОЛІЧНОМУ СИНДРОМІ - Автореферат - 27 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ ПОГЛЯДИ КЛИМЕНТА СМОЛЯТИЧА В КОНТЕКСТІ ДІАЛОГУ КУЛЬТУР - Автореферат - 28 Стр.
ФІЗИКО-ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ПОБУДОВИ ОПТИЧНИХ ЗАПАМ’ЯТОВУЮЧИХ ПРИСТРОЇВ НА ФОТОЛЮМІНЕСЦЕНТНИХ НОСІЯХ - Автореферат - 26 Стр.
МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ЯЄЧНИКІВ ССАВЦІВ ПРИ ПАРЕНТЕРАЛЬНОМУ ВВЕДЕННІ КСЕНОГЕННОЇ СПИННОМОЗКОВОЇ РІДИНИ - Автореферат - 28 Стр.
КОМБІНОВАНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА РАК ОПЕРОВАНОГО ШЛУНКА - Автореферат - 27 Стр.