У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний торговельно-економічний університет

Київський національний торговельно-економічний університет

БОГАЦЬКА НАТАЛІЯ МИКОЛАЇВНА

УДК 339.144

УПРАВЛІННЯ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ

В РОЗДРІБНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Спеціальність 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України на кафедрі економіки підприємництва

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Бланк Ігор Олександрович

Київський національний торговельно-економічний університет, професор кафедри економіки підприємництва

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Захожай Валерій Борисович

Президентський університет МАУП

проректор-генеральний директор,

завідувач кафедри фінансів і статистики

кандидат економічних наук, доцент

Луцій Олександр Павлович

ПВНЗ “Європейський університет"

завідувач кафедри маркетингу

Провідна установа: Полтавський університет споживчої кооперації України, кафедра економіки підприємства, Укоопспілка, м. Полтава

Захист відбудеться “20 жовтня 2006 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 в Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19, ауд. А-227

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19

Автореферат розісланий “18” вересня 2006 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.І.Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Формування умов стійкого економічного зростання торговельної галузі, забезпечення все більш повного задоволення потреб покупців та безперебійного здійснення торгово-операційного процесу значною мірою пов’язано із підвищенням ефективності управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі. В цих підприємствах товарні запаси є одним з найвагоміших видів активів – станом на 1 січня 2005р. вони складали 6,8 млрд.грн.

За 2001-2004 роки сума товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі зростала високими темпами, але їх рівень продовжує залишатись вкрай низьким – на 1 січня 2005 року забезпеченість товарними запасами роздрібного товарообороту становила лише 33 дні (проти 70-80 днів у докризовий період розвитку економіки України). Основним чинником такого стану є недостатній обсяг фінансових ресурсів роздрібних торговельних підприємств, що спрямовуються на формування товарних запасів, зокрема, повна відсутність на переважній більшості з них власного оборотного капіталу. Крім того, внаслідок високої вартості, до фінансування товарних запасів майже не залучається банківський капітал. В цих умовах формування товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі на сучасному етапі поставлено в повну залежність від можливостей залучення ними товарного кредиту.

Негативний вплив недостатнього рівня формування товарних запасів на кінцеві результати господарської діяльності роздрібних торговельних підприємств та стан задоволення попиту покупців поглиблюється низьким рівнем управління ними в цій ланці товароруху. В першу чергу це стосується таких напрямків управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі, як недостатня координованість окремих управлінських рішень в цій сфері різних функціональних служб управління (операційного, фінансового, логістичного менеджменту); відсутність інтегрованої політики управління товарними запасами, спрямованої на реалізацію стратегічних цілей розвитку підприємства; недостатнє обґрунтування термінів замовлення і доставки товарів на підприємство; низький рівень впровадження і використання сучасних методів внутрішньої логістики в процесі товароруху; використання неефективних форм контролю за станом і рухом товарних запасів тощо.

Окремі теоретичні та методичні аспекти проблеми управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах досліджувалися в останні роки вітчизняними науковцями – Білик М.Д., Бланком І.О., Власовою Н.О., Гринюк Н.А., Гуляєвою Н.М., Занько Б.М., Кругловою О.А., Лігоненко Л.О., Мазаракі А.А., Унковською Т.Є., Ушаковою Н.М., а також зарубіжними вченими – Балабановим І.Т., Бакановим М.І., Малевич Р.П., Дарбіняном М.М., Давидовою Г.А., Радіоновим І.А., Хорном Дж. та деякими іншими. В працях цих науковців досить широко висвітлюються питання нормування та планування товарних запасів, деякі із форм контролю за їх рухом, система основних узагальнюючих показників ефективності управління ними.

В той же час в сучасній науковій літературі відсутні ґрунтовні розробки щодо визначення товарних запасів як об’єкту інтегрованого управління різними функціональними системами управління торговельного підприємства; сутності, мети і задач комплексного управління ними в підприємствах роздрібної торгівлі; особливостей управління ними в підприємствах різних форм товарної спеціалізації; формування внутрішніх товаропотоків в підприємствах на засадах логістики; впровадження ефективних форм контролю за станом і рухом товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі.

Актуальність цих питань в умовах формування в Україні розвиненого ринкового середовища та їх роль в забезпеченні ефективного розвитку підприємств роздрібної торгівлі зумовлюють актуальність обраної теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності до плану науково-дослідних робіт кафедри економіки підприємництва та менеджменту Вінницького торговельно-економічного інститут КНТЕУ за темами:

- “Розвиток системи підприємств роздрібної торгівлі в м.Вінниці” (номер державної реєстрації 0104U006349). Особистий внесок автора полягає в розробці вибору політики фінансування товарних запасів підприємств та оцінці ефективності управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах в м.Вінниці.

- “Стратегія розвитку підприємства ТОВ НВП “Аргон” в умовах конкурентного середовища” (номер державної реєстрації 0104U006350). Особистий внесок автора полягає в розробці оптимізаційних обсягів формування товарних запасів підприємства ТОВ НВП “Аргон”.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних засад та розробка методичного інструментарію формування і функціонування системи управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах.

Відповідно до сформульованої мети перед дослідженням були поставлені наступні основні завдання:

- визначити економічну сутність товарних запасів як об’єкта управління в підприємствах роздрібної торгівлі;

- узагальнити теоретичні положення щодо сутності, мети і задач управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах;

- розглянути і поглибити методологічні принципи оцінки ефективності управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах;

- визначити основні тенденції розвитку товарних запасів в роздрібних торговельних підприємствах України на сучасному етапі та фактори, що впливають на ефективність управління ними;

- поглибити методичний апарат оптимізації формування обсягів та складу товарних запасів роздрібного торговельного підприємства;

- розробити рекомендації щодо вибору типу політики фінансування запасів роздрібного торговельного підприємства;

- обґрунтувати напрями вдосконалення організації внутрішнього руху товарних запасів в роздрібному торговельному підприємстві.

Об’єктом дослідження є процес управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах різних форм товарної спеціалізації та розмірів.

Предметом дослідження є теоретичні засади та методологічний інструментарій управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах.

Методи дослідження. Теоретичну основу дослідження складали наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з досліджуваної проблеми, законодавчі та нормативні акти органів державного управління України, що регулюють торговельну діяльність підприємств. В процесі дослідження використовувались загальноприйняті наукові методи вивчення економічних процесів: системного аналізу, балансовий, статистичний, економіко-математичного моделювання, техніко-економічних розрахунків та інші. При дослідженні тенденцій розвитку товарних запасів і оцінці ефективності управління ними в підприємствах роздрібної торгівлі України використані опубліковані та спеціально замовлені статистичні дані Держкомстату України та результати анкетного обстеження 33 роздрібних торговельних підприємств м.Вінниці за спеціально розробленою програмою.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розвитку основних теоретико-методологічних положень та методичного інструментарію системи управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах. Зокрема, автором отримані такі нові наукові результати:

Вперше:

- товарні запаси розглянуто і визначено як цілісний інтегрований об’єкт управління таких функціональних управляючих систем роздрібного торговельного підприємства, як операційний менеджмент, фінансовий менеджмент, логістичний менеджмент та бухгалтерський облік; сформульована єдина інтегрована система основних функцій управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі, що поєднує підходи до цього об’єкту управління різних функціональних управляючих систем.

Удосконалено:

- понятійно-категоріальний апарат, що становить теоретичну базу управління товарними запасами роздрібних торговельних підприємств, зокрема поняття “товарні запаси”, яке визначено як один із найважливіших видів постійно оновлюючих активів у вигляді цілеспрямовано сформованої сукупності товарів споживчого призначення, що придбані для наступного продажу кінцевим споживачам з метою отримання підприємницького доходу і знаходяться на підприємстві до моменту їх реалізації; поняття “управління товарними запасами” , яке визначено як систему концепцій, принципів та методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов’язаних із формуванням, використанням і організацією обороту товарних запасів;

- систематизацію товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі, основу якої складає класифікація основних їх видів в розрізі систем бухгалтерського обліку, операційного менеджменту, фінансового менеджменту і логістичного менеджменту;

- визначення комплексу задач, що має вирішувати управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі, зокрема: забезпечення розвитку роздрібного товарообороту у передбачених розмірах; забезпечення широти і стійкості асортименту товарів, що реалізується; забезпечення ритмічності та безперервності торгово-операційного процесу; забезпечення максимального рівня доходності реалізації товарів; забезпечення мінімізації рівня ризиків, що пов’язані із формуванням і зберіганням товарних запасів; забезпечення оптимізації витрат по формуванню, зберіганню та організації внутрішнього руху товарних запасів; забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі утримання його товарних запасів.

Дістало подальшого розвитку:

- визначення сучасних тенденцій розвитку товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі, зокрема: високі темпи нарощення їх суми і рівня; превалюючі темпи розвитку запасів непродовольчих товарів; суттєва нерівномірність розвитку цих запасів в розрізі окремих регіонів України; прискорення швидкості обертання товарних запасів при одночасному зниженні рівня їх рентабельності тощо;

- методичний інструментарій управління товарними запасами, зокрема: система критеріїв оптимізації товарних запасів, що диференційована в розрізі окремих управляючих систем роздрібного торговельного підприємства; визначення потреби в товарних запасах поточного зберігання з урахуванням коефіцієнтів нерівномірності постачання і реалізації товарів; обґрунтування потреби в товарних запасах сезонного зберігання на основі запропонованого алгоритму розрахунків; вибору типу політики фінансування товарних запасів з урахуванням конкретних факторів зовнішнього фінансового середовища, внутрішнього фінансового стану підприємства та особливостей фінансування окремих видів товарних запасів; проектування мікрологістичної схеми руху товарних запасів з урахуванням особливостей технологічного процесу роздрібних торговельних підприємств.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості практичного використання запропонованих підходів та показників для формування ефективної системи управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі. В практичній діяльності цих підприємств можуть бути використані: пропозиції щодо диференціації функцій управління товарними запасами в розрізі окремих управлінських систем; запропонована система показників оцінки ефективності управління товарними запасами; вдосконалений методичний інструментарій розрахунку нормативів товарних запасів поточного та сезонного зберігання; рекомендовані алгоритми розрахунків необхідного обсягу фінансування товарних запасів підприємства по окремих його джерелах на основі обраного типу політики цього фінансування; пропозиції щодо впровадження логістичних підходів до організації внутрішнього руху та прогресивних форм контролю в підприємствах роздрібної торгівлі.

Результати дослідження експериментально апробовані та впроваджені в практику господарської діяльності роздрібних торговельних підприємств м.Вінниці. Зокрема, підприємством ТОВ “ДК-Буд” використано алгоритм розрахунків необхідного обсягу фінансування товарних запасів підприємства по окремих його джерелах на основі обраного типу політики цього фінансування (акт впровадження №31 від 12.10.2005р.); підприємством ТОВ “Тандем-СК” використано пропозиції щодо впровадження логістичних підходів до організації внутрішнього руху товарних запасів на підприємстві (акт впровадження №45 від 10.10.2005р.); підприємством ТОВ “Украгровест” використано пропозиції щодо оптимізації обсягів формування товарних запасів підприємства (акт впровадження №9 від 03.02.2005р.).

Окремі результати дослідження впроваджені у навчальний процес в Вінницькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ на кафедрі економіки підприємництва та менеджменту при викладанні дисципліни “Економіка торговельного підприємства” підприємства (акт впровадження б/н від 17.05.2005р.).

Особистий внесок здобувача. Теоретичні розробки, обґрунтування, висновки і пропозиції, які містяться в роботі, одержані автором самостійно на підставі всебічного вивчення, аналізу і узагальнення теоретичного матеріалу і статистичних даних, а також шляхом проведеного автором обстеження торговельних підприємств м.Вінниці за спеціально розробленою програмою.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження пройшли апробацію у доповідях і виступах здобувача на 5 Всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях, зокрема: Всеукраїнська науково-практична конференція “Регіональні проблеми та перспективи розвитку сфери товарного обігу: теорія і практика”, листопад 2003 року, м. Вінниця; ХІУ Міжнародна науково-практична конференція “Формування стратегії розвитку регіону на інноваційній основі”, квітень 2004 року, м. Чернівці; Всеукраїнська науково-практична конференція “Актуальні питання розвитку підприємництва, менеджменту та маркетингу в умовах трансформації економіки України”, червень 2004 року, м. Луцьк; Міжнародна науково-практична конференція “Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний і національний аспекти”, квітень 2005 року, м.Запоріжжя; Всеукраїнська наукова конференція студентів, аспірантів та молодих вчених “Інтелектуальний потенціал молоді в науці та практиці”, травень 2006 року, м.Хмельницький.

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано у 9 наукових працях загальним обсягом 3,0 друк.арк.., в тому числі 7 праць загальним обсягом 2,4 друк.арк. у наукових фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний текст дисертації складає 188 сторінок. У дисертації містяться 30 таблиць, 11 рисунків, 35 формул та 5 додатків. Список використаних джерел нараховує 164 найменування.

ОСНОВИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦИИ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертації, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження, визначено наукову новизну, теоретичне і практичне значення одержаних результатів, їх апробація.

У першому розділі – “Методологічні засади управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах” – на підставі критичного аналізу наукових праць визначено сутність товарних запасів як об’єкту управління в підприємствах роздрібної торгівлі; сформульовано методологічні принципи побудови процесу управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах; проведена систематизація показників оцінки ефективності цього управління.

В сучасній науковій літературі поняття “товарні запаси” розглядаються по-різному в системі бухгалтерського обліку, операційного менеджменту, фінансового менеджменту, логістичного менеджменту тощо, що не дає змогу ідентифікувати їх як цілісний об‘єкт управління з позицій системності, а відповідно і приймати найбільш ефективні управлінські рішення щодо їх формування та утримання в підприємствах роздрібної торгівлі.

Розвиток методологічних засад управління товарними запасами в сучасних умовах потребує поглиблення їх поняття з позицій характеристик інтегрованого системного об‘єкта управління. Найважливіші сутнісні характеристики товарних запасів як об‘єкту такого інтегрального управління полягають в тому, що вони є: одним з найважливіших видів активів підприємства; активом у вигляді сукупності товарів споживчого призначення; сукупністю товарів, що придбані для подальшого продажу кінцевим споживачам; сукупністю товарів, що придбані і реалізуються з метою отримання підприємницького доходу; сукупність товарів, формування яких підпорядковано певним цільовим критеріям; сукупністю товарів, що знаходяться на підприємстві від моменту надходження до моменту реалізації; сукупністю товарів, що постійно оновлюється та перебуває в процесі безперервного руху.

З урахуванням визначених основних сутнісних характеристик, поняття товарних запасів роздрібного торговельного підприємства як об‘єкта інтегрованого управління сформульовано наступним чином: “Товарні запаси підприємства роздрібної торгівлі являють собою один з найважливіших видів його активів, що постійно оновлюються, у вигляді цілеспрямовано сформованої сукупності товарів споживчого призначення, які придбані для наступного продажу кінцевим споживачам з метою отримання підприємницького доходу і знаходяться на підприємстві до моменту їх реалізації”.

Систематизацію товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі пропонується проводити за такими основними класифікаційними ознаками (табл. 1). За кожною із запропонованих класифікаційних ознак визначені конкретні види товарних запасів.

Таблиця 1

Система основних класифікаційних ознак

товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі

в розрізі окремих функціональних систем управління

Класифікаційні ознаки товарних запасів

І. В системі бухгалтерсь-кого обліку | ІІ. В системі операційного менеджменту | ІІІ. В системі фінансового менеджменту | ІV. В системі логістичного менеджменту

1. Термін оцінки

2. Метод оцінки при відпуску у продаж | 1. Призначення

2. Види товарів

3. Групи товарів

4. Характер попиту

5. Ціновий рівень

6. Рівень потенційної доходності

7. Значимість в процесі контролю | 1. Період функціонуван-ня

2. Форма фінансування

3. Форма надаваного товарного кредиту

4. Рівень ліквідності | 1. Стадія операційного процесу

2. Ступінь сумісності в процесі зберігання та реалізації

3. Габарити

4. Вага

Визначення сутності поняття управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі має спиратись на сучасну управлінську парадигму та інтегровано характеризувати предмет цього управління, враховуючи особливості окремих його функціональних систем. Це поняття пропонується викласти в наступному вигляді: “Управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі являє собою систему концепцій, принципів та методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов‘язаних із формуванням, використанням і організацією обороту їх товарних запасів”.

Стратегічною метою комплексного управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі визначено забезпечення його стійкого росту у довгостроковій перспективі.

Для реалізації цієї мети в процесі управління товарними запасами визначена наступна система його основних завдань: забезпечення розвитку роздрібного товарообороту підприємства у передбачених розмірах; забезпечення широти та стійкості асортименту товарів, що реалізується; забезпечення ритмічності та безперервності торгово-операційного процесу; забезпечення максимального рівня доходності реалізації товарів; забезпечення оптимізації ризиків, пов‘язаних із функціонуванням товарних запасів; забезпечення мінімізації витрат по формуванню, зберіганню та організації внутрішнього руху товарних запасів; забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі утримання його товарних запасів.

Реалізація основної мети і задач управління товарними запасами потребує уточнення функцій цього управління, як спеціальної інтегральної управляючої системи. В процесі дослідження ці функції визначені в розрізі окремих функціональних управляючих систем наступним чином (табл. 2).

Таблиця 2

Система специфічних функцій та відповідної політики управління

товарними запасами в роздрібному торговельному підприємстві

Функціональна система управління підприємством | Перелік специфічних функцій управління товарними запасами | Вид розробленої політики управління товарними запасами

1 | 2 | 3

І.Система бухгалтерського обліку | 1.Формування своєчасної та достовірної оцінки вартості товарних запасів підприємства на всіх етапах їх руху | Облікова політика оцінки вартості товарних запасів

ІІ. Система операційного менеджменту |

2. Визначення оптимального розміру та складу товарних запасів.

3. Формування товарних запасів шляхом їх закупівлі у постачальників з урахуванням їх потенційної доходності та комерційного ризику.

4. Нормування витрат, пов‘язаних із формуванням товарних запасів. | Політика формування товарних запасів

Закінчення табл.2

1 | 2 | 3

ІІІ. Система фінансового менеджменту | 5. Визначення загального обсягу капіталу, що інвестується у товарні запаси по окремих періодах.

6. Визначення схем фінансування товарних запасів.

7. Вибір конкретних джерел фінансування товарних запасів.

8. Нейтралізація фінансових ризиків пов‘язаних із фінансуванням товарних запасів. | Політика фінансування товарних запасів

ІУ. Система логістичного менеджменту |

9. Забезпечення оптимальних умов зберігання товарних запасів.

10. Організація матеріальних потоків товарних запасів в процесі їх приймання, складування, підготовки до продажу та реалізації покупцям. | Технологічна політика зберігання та руху товарних запасів

В процесі дослідження визначені основні параметри системи комплексного управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі, які крім основної мети, задач і функцій цього управління характеризують структурно-логічну схему його здійснення, а також основні види розробленої політики в цій сфері господарської діяльності. Система таких видів політики управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі має включати: облікову політику оцінки вартості товарних запасів; політику формування товарних запасів; політику фінансування товарних запасів; технологічну політику зберігання та руху товарних запасів. Це дозволить будувати систему комплексного управління товарними запасами на конкретному торговельному підприємстві з урахуванням особливостей його операційного процесу, фінансової діяльності та складу матеріально-технічної бази.

Побудова системи комплексного управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі потребує вдосконалення методологічної бази оцінки ефективності цього управління. Вдосконалення методології оцінки ефективності управління товарними запасами на сучасному етапі має здійснюватись за такими основними напрямками:

· чіткого розмежування принципів та показників оцінки ефективності та якості управління товарними запасами торговельних підприємств;

· визначення показників цієї оцінки по всіх функціональних системах управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах;

· виділення в системі оцінки ефективності управління товарними запасами основних та допоміжних видів показників;

· побудови інтегрального показника оцінки ефективності управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі, який би поєднував результати цього управління по його основних функціональних системах.

Узагальнюючу оцінку ефективності функціонального управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі пропонується здійснювати за наступними основними показниками:

· в системі бухгалтерського обліку – за коефіцієнтом нарощення доданої вартості товарних запасів;

· в системі операційного менеджменту – за коефіцієнтом обертання товарних запасів;

· в системі фінансового менеджменту – за коефіцієнтом чистої рентабельності власного капіталу, що інвестований у товарні запаси;

· в системі логістичного менеджменту – за показником відносної економії поточних витрат, пов‘язаних із рухом матеріальних потоків товарних запасів в підприємстві.

Система показників оцінки ефективності має доповнюватись і показниками якості управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі. Визначення таких показників проведено в розрізі окремих видів функціонального управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах.

У другому розділі – “Сучасний стан управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах України” – визначаються тенденції розвитку товарних запасів в торговельних підприємствах за 2001-2004 роки, проведена оцінка ефективності управління ними та характеризуються основні фактори, що впливають на цю ефективність.

Розвиток загального обсягу товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі підпорядкований завданням розвитку їх роздрібного товарообороту. Тому ці показники розглядаються у порівнянні (табл. 3).

З наведених даних можна побачити, що сума товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі на протязі розглянутого періоду мала чітку тенденцію до зростання. Тільки за визначені роки вона збільшилась у 1,9 рази і склала на початок 2005 року 6,8 млрд. грн. Враховуючи те, що на цю ж дату за даними зведених балансів підприємств України, що займаються економічною діяльністю, сума запасів споживчих товарів становила 33,4 млрд. грн., в тому числі в підприємствах торговельної діяльності в цілому – 24,8 млрд.грн., можна визначити, що в підприємствах роздрібної торгівлі зосереджена п’ята частина всіх запасів товарів споживчого призначення та більш ніж чверть (27,4%) запасів всіх підприємств торговельної діяльності.

Таблиця 3

Розвиток загального обсягу товарних запасів і товарообороту

підприємств роздрібної торгівлі України за 2000-2004 роки *)

Показники | Роки

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004

І. Товарні запаси

1. Сума товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі на кінець року, млн. грн.

2. Індекс зміни суми товарних запасів до попереднього року, %

3. Індекс зміни суми товарних запасів до 2000р., %

ІІ. Роздрібний товарооборот

4. Сума товарообороту підприємств роздрібної торгівлі, млн. грн.

5. Індекс зміни суми товарообороту до попереднього року, %

6. Індекс зміни суми товарообороту до 2000 р., %

ІІІ. Коефіцієнт еластичності приросту запасів за 1% прирості товарообороту, %

7. За відповідний рік

8. За період в цілому |

3583

106,1

-

26663

129,7

-

-

- |

4016

112,1

112,1

31885

119,6

119,6

0,62

- |

4337

108,0

121,0

36920

115,8

138,5

0,51

- |

5285

121,9

147,5

46992

127,3

176,2

0,80

- |

6817

129,0

190,3

64032

136,3

240,2

0,80

0,64

*) Таблиця складена за даними Держкомстату України (за звітами за формою 3-торг) за відповідні роки.

Наведені дані свідчать про те, що темпи зростання товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі в періоді що аналізується, були меншими, ніж темпи зростання їх товарообороту (який за цей період збільшився у 2,4 рази). Обрахований за цей період коефіцієнт еластичності зростання товарних запасів від зростання роздрібного товарообороту на 1% становив 0,64%.

Активне нарощення суми товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі призвело до зростання забезпеченості ними населення України. Так, у періоді, що аналізується, сума цих запасів в розрахунку на одну особу зросла вдвічі і становила на початок 2005 року 111 грн. В той же час запаси товарів у цій ланці товароруху становили в 2004 році лише дев’ять днів до обсягу всіх споживчих витрат населення.

Зростання суми товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі було характерним в періоді, що аналізується як для продовольчих, так і непродовольчих товарів. Але темпи нарощення запасів продовольчих товарів в цілому в цьому періоді перевищували темпи нарощення запасів непродовольчих товарів – перші з них зросли за ці роки на 96,5%, а другі - на 88,2%.

Темпи розвитку товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі окремих регіонів України за 2001-2004 роки характеризувались значною нерівномірністю і коливались в межах від 133% до 309%. Найбільш високою динамікою характеризувався цей розвиток у Херсонській, Одеській і Дніпропетровській областях та місті Севастополі.

Ефективність управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі України за останні роки характеризувалась двома протилежними тенденціями – в той час як швидкість обертання цих запасів зростала, рівень рентабельності їх реалізації знижувався. Так, коефіцієнт обертання товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі підвищився з 8,4 разів у 2001 році до 10,6 разів у 2004 році, в той час як коефіцієнт валової рентабельності їх реалізації знизився відповідно з 0,29 до 0,16.

Ефективність управління товарними запасами конкретних підприємств роздрібної торгівлі визначається рядом організаційно-економічних факторів. Основними з цих факторів є: форма товарної спеціалізації та тип магазину; обсяг його товарообороту; питома вага товарів місцевих постачальників в загальній сумі їх закупівлі; рівень забезпеченості підприємства приміщеннями для зберігання товарів; наявність розробленої нормативної бази та логістичних схем внутрішнього руху товарних запасів; використовувані форми внутрішнього контролю за їх станом і рухом.

У третьому розділі – “Основні напрямки вдосконалення управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах” – обґрунтовано пропозиції щодо оптимізації формування обсягів та складу товарних запасів підприємства, вибору типу політики їх фінансування та організації внутрішнього їх руху в підприємстві.

Основу процесу управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі становить формування їх обсягу та складу, яке має здійснюватись на оптимізаційній основі. Загальна система методичних принципів такої оптимізації має включати: забезпечення зв’язку мети і задач оптимізації формування товарних запасів роздрібних торговельних підприємств із головною метою та задачами загального управління ними; комплексний підхід до оптимізації формування товарних запасів підприємства із забезпеченням вимог бухгалтерського обліку, операційного, фінансового та логістичного менеджменту; вибір в якості головного методичного інструментарію формування товарних запасів підприємства їх нормування по відношенню до планового обсягу реалізації товарів; варіативність підходів до визначення оптимального розміру норм і нормативів товарних запасів підприємства в діапазоні від мінімальних до максимальних значень; прогресивність використовуваних методичного апарату нормування товарних запасів; диференційований підхід до обрання конкретних методів оптимізації формованих товарних запасів з урахуванням ролі і особливостей окремих їх видів; відображення результатів оптимізації формування товарних запасів у поточних та оперативних планах розвитку підприємства.

Використовуваний в системі операційного менеджменту методичний апарат розрахунків оптимального розміру товарних запасів має певні недоліки. З метою вдосконалення окремих методів цих розрахунків нами пропонується:

В систему елементів розрахунку нормативів товарних запасів на основі “моделі економічно обґрунтованої потреби в запасах (ЕОQ)” ввести два коригуючи коефіцієнти: коефіцієнт нерівномірності постачання замовлених товарів по окремих інтервалах загального періоду часу; коефіцієнт нерівномірності реалізації товарів по окремих інтервалах загального періоду часу.

Розрахунок нормативу товарних запасів сезонного зберігання проводити з урахуванням прогнозованого загального обсягу сезонної реалізації товарів; загального періоду формування та загального періоду сезонної реалізації накопичуваних товарів, конкретних інтервалів часу, по яких ведуться розрахунки. Алгоритм цих розрахунків запропоновано в роботі.

Фінансування товарних запасів має здійснюватись за відповідною фінансовою політикою, що розробляється на підприємстві. В основу диференціації типів такої політики має бути покладене співвідношення перманентного (власного і довгострокового позикового) і короткострокового позикового капіталу, що інвестується у постійну та змінну частини товарних запасів.

До постійної частини пропонується відносити мінімальний розмір запасів періодичного поповнення та страхові запаси поточного зберігання. Відповідно до змінної частини пропонується відносити варюючу за розміром частину запасів поточного зберігання, а також запаси сезонного зберігання та дострокового завозу. Виходячи із особливостей фінансування кожної з цих частин товарних запасів диференційовано типи політики цього фінансування, що можуть обиратись підприємством, та визначена система основних факторів, що впливають на вибір конкретного типу такої політики, з розподілом на фактори зовнішнього фінансового середовища, фактори внутрішнього фінансового стану підприємства та фактори, що визначають особливості фінансування окремих груп товарних запасів.

На основі обраного типу політики має проводитись обґрунтування загальної схеми фінансування товарних запасів підприємства за основними групами його джерел. Принципи і основні алгоритми такого обґрунтування запропоновано в роботі.

Для інтеграції результатів оптимізаційних розрахунків в системі операційного та фінансового менеджменту запропонована до використання форма балансу формування та фінансування товарних запасів роздрібного торговельного підприємства.

Логістичні підходи до управління товарними запасами мають перш за все забезпечувати оптимізацію їх внутрішнього руху в підприємстві. Проектування системи організації руху товарних запасів в межах роздрібного торговельного підприємства пропонується здійснювати в наступній послідовності:

· формування приоритетної мети організації руху товарних запасів в підприємстві. Такою метою пропонується визначити забезпечення мінімізації поточних витрат на здійснення цього процесу.

· проектування мікрологістичної схеми руху товарних запасів в підприємстві. Принципова схема цього руху в розрізі окремих ланок мікрологістичного ланцюга підприємств роздрібної торгівлі рекомендована в роботі;

· визначення необхідного розміру запасоємності в окремих ланках мікрологістичного ланцюга підприємства. Алгоритм проведення таких розрахунків в розрізі окремих ланок розглядаються в роботі;

· вибір загальної системи руху товарних запасів в підприємстві. Дослідження показало, що для підприємств роздрібної торгівлі найбільш оптимальною є система “точно у термін” [just-in-time, JIT та JIT-II], що обумовлює обсяг та інтенсивність внутрішніх товарних потоків в залежності від обсягу та нерівномірності реалізації товарів;

· вибір конкретних методів забезпечення організації руху товарних запасів підприємства за обраною загальною його системою. В підприємствах роздрібної торгівлі з цією метою рекомендується до використання “метод відкритих замовлень”, “метод закупівлі товарів без попередніх замовлень” та “метод закупівлі товарів за узгодженим стандартом”;

· оцінка результативності організації руху товарних запасів в підприємстві. Таку оцінку пропонується здійснювати “методом сукупних витрат” на основі порівняння рівня цих витрат на одиницю товарних запасів до і після проведення оптимізації їх руху.

Впровадження логістичних підходів до організації внутрішнього руху та контролю товарних запасів потребує здійснення логістичного реінжинірінга роздрібного торговельного підприємства. Основними об’єктами такого логістичного реінжинірінгу визначено: внутрішньогрупова асортиментна структура реалізації товарів; торгово-технологічний процес підприємства; матеріально-технічна база підприємства; система господарських зв’язків підприємства із постачальниками товарів; інформаційна система управління підприємством; організаційна структура логістичного менеджменту.

В роботі обґрунтовані напрямки і основні вимоги до здійснення логістичного реінжинірінгу підприємств роздрібної торгівлі в розрізі кожного з визначених його об’єктів.

ВИСНОВКИ

На основі узагальнення теорії та вивчення сучасної практики управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі сформульовано наступні висновки методологічного і науково-прикладного характеру, які відображають досягнення поставленої мети і завдань дослідження:

1. В сучасній теорії поняття товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі розглядається з різних боків, в залежності від того, об’єктом якого функціонального управління вони є. Кожен з цих підходів розглядає лише сутнісні характеристики цього поняття, що не дає змогу ідентифікувати його як цілісний об’єкт управління з позицій системності, а й відповідно приймати найбільш ефективні комплексні управлінські рішення, спрямовані на забезпечення стійкого економічного підприємства та збільшення його ринкової вартості. На основі комплексного розгляду найбільш суттєвих характеристик цього поняття воно визначено як цілісний інтегрований об’єкт управління таких функціональних управляючих систем роздрібного торговельного підприємства, як операційний менеджмент, фінансовий менеджмент, логістичний менеджмент та бухгалтерській облік. Пропонується розглядати сутнісні характеристики поняття “товарні запаси” з позицій системності для забезпечення правильності прийому управлінських рішень.

2. Комплексне управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі має спиратися на сучасну управлінську парадигму і інтегровано характеризувати елементи цього управління, враховуючи особливості окремих його функціональних систем. З цих системних позицій сформульовано і запропоновано сутність поняття управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі, визначені його головна мета, задачі та функції. Для реалізації основної мети і задач управління товарними запасами запропонована система його основних функцій в розрізі окремих управляючих систем.

3. Запропоновані окремими авторами для практичного застосування показники оцінки ефективності управління товарними запасами не охоплюють основні результати цього управління і недостатньо систематизовані. Така систематизація проведена на основі наступних методологічних засад: чіткого розмежування принципів та показників оцінки ефективності і якості управління товарними запасами; визначення показників цієї оцінки по всіх функціональних системах управління товарними запасами; виділення в системі оцінки ефективності управління товарними запасами основних та допоміжних видів показників; побудови інтегрального показника оцінки ефективності управління товарними запасами. Таким чином проведене дослідження дозволяє запропонувати для оцінки ефективності і якості управління товарними запасами загальну систему показників з виділенням основних та допоміжних з них і диференційованих по окремих функціональних системах управління роздрібних торговельних підприємств.

4. Сучасний стан управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі України за період 2000-2004 років характеризується наступними основними тенденціями: постійним зростанням обсягу товарних запасів в цілому, в тому числі по продовольчих і непродовольчих товарах; зростанням забезпеченості товарними запасами населення України (в розрахунку на одну особу); суттєвими змінами питомої ваги окремих груп товарних запасів в загальній їх сумі; значною нерівномірністю розвитку обсягу товарних запасів в розрізі окремих регіонів; зростанням швидкості обертання цих запасів; зниженням рівня рентабельності їх реалізації. Визначено основні тенденції розвитку товарних запасів в підприємствах роздрібної торгівлі за 2000-2004 роки.

5. Ефективність управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі залежить від наступних організаційно-економічних факторів: форма товарної спеціалізації та тип магазину; обсяг товарообороту; питома вага товарів місцевих постачальників в загальній сумі їх закупівлі; рівень забезпеченості підприємства приміщеннями для зберігання товарів; наявність розробленої нормативної бази та логістичних схем внутрішнього руху товарних запасів; форми внутрішнього контролю за їх станом і рухом, що використовуються. Врахування розглянутих факторів в процесі управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі дозволить підвищити ефективність цього процесу.

6. Визнано за необхідне деталізувати систему елементів розрахунку нормативу товарних запасів техніко-економічним методом; в систему розрахунку нормативів товарних запасів на основі “моделі економічного обґрунтованої потреби в запасах (ЕОQ) ввести коригуючи коефіцієнти нерівномірності постачання замовлених товарів та нерівномірності їх реалізації по окремих інтервалах загального періоду часу; розрахунок нормативу товарних запасів сезонного зберігання проводити за запропонованою моделлю.

7. Вибір типу політики фінансування товарних запасів має здійснюватись на кожному підприємстві із врахуванням конкретних факторів його зовнішнього фінансового середовища, та внутрішнього фінансового стану. Система основних з таких факторів визначена в роботі. Запропонована послідовність основних етапів процесу фінансування товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі та система основних факторів, що впливає на вибір політики фінансування, якої повинно дотримуватись підприємство.

8. Впровадження логістичних підходів до організації внутрішнього руху та контролю товарних запасів потребує здійснення логістичного реінжинірінгу роздрібного торговельного підприємства. Визначено основні об’єкти такого логістичного реінжинірінгу визначено: внутрішньогрупова асортиментна структура реалізації товарів; торгово-технологічний процес підприємства; матеріально-технічна база підприємства; система господарських зв’язків підприємства із постачальниками товарів; інформаційна система управління підприємством; організаційна структура логістичного менеджменту. Підприємству необхідно використовувати запропоновані напрями здійснення логістичного реінжинірінгу підприємств роздрібної торгівлі для забезпечення організації внутрішнього руху та контролю товарних запасів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

- у наукових фахових виданнях:

1. Богацька Н.М. Система специфічних функцій управління товарними запасами роздрібного торговельного підприємства як інноваційна основа розвитку регіонів // Наук. вісник ЧТЕІ КНТЕУ. Вип. І. Економічні науки. – Чернівці: Ант Лтд, 2004. – С. 68-71.

2. Богацька Н.М. Методологічні засади систематизації товарних запасів роздрібного торговельного підприємства-інноваційний аспект в підприємництві // Зб. наук. пр. Вип. Х, ювілейний, №3-4. – Луцьк: “Надстир’я” 2004. – С. 16-22.

3. Богацька Н.М. Сутність, мета та задачі управління товарними запасами – один із сучасних аспектів діяльності підприємства роздрібної торгівлі // Зб. наук. пр. ДНУ. Вип.191. – Дн.:2004. – С.180-186.

4. Богацька Н.М. Система основних критеріїв, що забезпечує комплексний підхід до оптимізації формування товарних запасів роздрібного торговельного підприємства // Наук. вісник ЧТЕІ КНТЕУ. Вип. І. Економічні науки. – Чернівці: Ант Лтд, 2005. – С. 347-352.

5. Богацька Н.М. Зміст процесу управління товарними запасами в підприємствах роздрібної торгівлі // Мат. міжнарод. конф. ЗНУ “Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти”, 2005. – Том ІІ. – С. 10-13.

6. Богацька Н.М. Оптимізація формування обсягів та складу товарних запасів підприємства // Зб. наук. пр. ДНУ. Вип.207. – Дн.:2005. – С.216-223.

7. Богацька Н.М. Організація внутрішнього руху товарних запасів в підприємстві // Вісник КНТЕУ. – К.: 2005. - С.74-79.

- у інших виданнях:

8. Богацька Н.М. Товарні запаси як суб’єкт управління в підприємствах роздрібної торгівлі // Зб. наук. пр. по мат. всеукр. наук.-практ. конф. ВТЕІ КНТЕУ “Регіональні проблеми та перспективи розвитку сфери товарного обігу: теорія і практика”, 2003. – C. 196-201.

9. Богацька Н.М. Процес фінансування товарних запасів підприємств роздрібної торгівлі в сучасних умовах господарювання //Матер. Всеукр. наук. конф., Ч-1, Хм.: ХІЕП, 2006. - С.13-16.

АНОТАЦІЯ

Богацька Н.М. Управління товарними запасами в роздрібних торговельних підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2006.

Визначено сутність товарних запасів як об’єкту комплексного управління в підприємствах роздрібної торгівлі, удосконалено їх класифікацію. Обґрунтовано мету, завдання та функції управління товарними запасами; систематизовано показники оцінки ефективності управління ними в підприємствах роздрібної торгівлі. Визначено тенденції розвитку товарних запасів та ефективності управління ними в роздрібних торговельних підприємствах України на сучасному етапі; досліджено основні фактори, що впливають на ефективність управління ними. Розроблено пропозиції щодо оптимізації формування обсягів та складу товарних


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.
Дидактичні умови активізації мислительної діяльності учнів 8 - 9 класів на уроках креслення - Автореферат - 24 Стр.
РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Автореферат - 29 Стр.
Забезпечення кримінально-процесуального статусу особи, засудженої судами України до позбавлення волі - Автореферат - 30 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕКТРОФОРЕТИЧНИХ ЗУБНИХ ЩІТОК ТА ЗУБНОЇ ПАСТИ, ЩО МІСТИТЬ ПЕЛОЇДИ, В ІНДИВІДУАЛЬНІЙ ГІГІЄНІ ПОРОЖНИНИ РОТА ХВОРИХ ІЗ ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ПАРОДОНТУ - Автореферат - 28 Стр.
МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ЕКВІВАЛЕНТНОЇ ЕМІСІЇ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ У ПРОМИСЛОВОСТІ (НОВІ ІНДИКАТОРИ ДЛЯ ЕКОЛОГО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО АУДИТУ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ) - Автореферат - 31 Стр.
ЧОРНОБИЛЬ В НОВІТНІЙ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ: ВЛАДА І СУСПІЛЬСТВО - Автореферат - 63 Стр.