У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ІМЕНІ Б ОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

БУДНИК СЕРГІЙ МИХАЙЛОВИЧ

УДК 355.23 (477)

ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ ДО ТВОРЧОГО ВИРІШЕННЯ ЗАВДАНЬ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Спеціальність 19.00.07 – “Педагогічна та вікова психологія”

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата

психологічних наук

Хмельницький – 2006

Дисертацією є рукопис.

 

Робота виконана у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Науковий керівник – доктор психологічних наук, професор

Томчук Михайло Іванович,

Вінницький соціально-економічний інститут

Університету “Україна”, завідувач кафедри психології.

Офіційні опоненти:

доктор психологічних наук, професор Савчин Мирослав Васильович, Дрогобицький державний педагогічний університет ім. І. Я. Франка, завідувач кафедри психології;

кандидат психологічних наук, доцент Назаров Олег Олександрович, Академія цивільного захисту України, Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, перший проректор з навчальної та методичної роботи.

Провідна установа: Інститут психології ім. Г. С. Костюка Академії педагогічних наук України, лабораторія організаційної психології, Міністерство освіти і науки України, м. Київ.

Захист відбудеться “ 26 ” червня 2006 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.705.02 Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького за адресою: вул. Шевченка, 46, м. Хмельницький-3, 29003.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (вул. Шевченка, 46, м. Хмельницький-3, 29003).

Автореферат розіслано “ 23 ” травня 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат психологічних наук В. В. Журавльов

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Курс України на вступ у Європейський Союз змушує по-новому розглядати питання охорони державного кордону. Сьогодні кордони України є важливим рубежем захисту від незаконної міграції, транснаціональної контрабанди і злочинності та стали значно напруженішими щодо оперативної обстановки. Успішне виконання оперативно-службових завдань з охорони державного кордону вимагає від офіцера-прикордонника гнучкості і динамічності мислення, здатності не лише досягати неухильного виконання прийнятих рішень, але також вчасно відмовитися від неправильного або стереотипного рішення. Управлінські функції офіцера постійно розширюються та ускладнюються, зростають вимоги до його професійної діяльності, що потребує формування у особистості творчого підходу до вирішення управлінських завдань, широкої управлінської ерудиції, сформованості відповідних якостей і властивостей, навичок і вмінь. Підвищення фахового рівня охоронців державного кордону можливе за рахунок формування у них професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності на основі пошуку та запровадження нових, більш ефективних психологічно обґрунтованих форм і методів навчання слухачів у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (НАДПСУ).

Аналіз наукових досліджень з проблеми формування професійної готовності особистості свідчить про те, що окремі аспекти цієї проблеми тією чи іншою мірою розглядали вчені Л. Виготський, Л. Кандибович, В. Кан-Калик, Г. Костюк, С. Максименко, В. Моляко, М. Нікан-дров, Я. Пономарьов,

П. Решетников, В. Роменець, В. Сластьонін та ін. Низку аспектів професійно-управлінської підготовки офіцерів-прикордонників досліджено у дисертаціях: О. Сафіна, Є. Потапчука, Д. Карпілянського, О. Волобуєвої, Н. Черноусенко. Однак, незважаючи на значний інтерес дослідників до різних аспектів управлінської діяльності та її актуальності, у прямій постановці проблема формування професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності ще не була предметом власне психологічного дослідження.

Таким чином, актуальність проблеми, відсутність систематизованих теоретико-експериментальних результатів її вивчення, потреби практики обумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проводилось відповідно до плану наукової і науково-організаційної діяльності НАДПСУ, зокрема, в рамках науково-дослідної роботи “Аналіз організаційно-психологічних засад організації державного управління у сфері охорони державного кордону” (шифр 204-0003 К “Управління”). Тема дисертації затверджена вченою радою НАДПСУ (протокол № 4 від 25 грудня 2003 року) і узгоджена у Раді з координації наукових досліджень в галузі педагогіки та психології в Україні АПН України (протокол №10 від 29 листопада 2005 року).

Об’єктом дослідження є управлінська діяльність офіцерів-прикор-донників.

Предмет дослідження – професійна готовність офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності та психолого-педагогічні засоби її формування у слухачів вищого військового навчального закладу (ВВНЗ).

Мета дисертаційного дослідження ? на основі теоретико-експериментального вивчення проблеми творчого вирішення завдань управлінської діяльності розробити та апробувати психолого-педагогічну програму формування у слухачів НАДПСУ в процесі навчання професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності.

Гіпотеза дослідження. В основу дослідження покладено припущення, згідно якого професійна готовність офіцера-прикордонника до творчої управлінської діяльності детермінується рівнем розвитку його мотивації до використання творчих прийомів та нестандартних дій, сформованістю когнітивного та операційно-діяльнісного компонентів, які характеризують здатність особистості до творчої управлінської діяльності.

Формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів НАДПСУ можливе за умов:

? посилення професійної спрямованості навчально-виховного процесу НАДПСУ, розвитку у слухачів мотивації творчого вирішення завдань управлінської діяльності з охорони державного кордону;

? засвоєння знань та оволодіння вміннями і навичками творчого вирішення завдань управлінської діяльності на собистісному рівні шляхом проведення зі слухачами семінарів, дискусій, ігор, аналізу на практичних заняттях проблем управлінської діяльності;

? активізації мотивації творчої складової професійного самовдосконалення слухачів академії.

Відповідно до предмету, мети, гіпотези були сформульовані такі завдання дослідження:

1. Визначити теоретичні підходи до проблеми формування професійної готовності офіцерів-прикордонників щодо творчого вирішення завдань управлінської діяльності, уточнити сутність основних понять, з’ясувати зміст психологічної моделі професійної готовності особистості до творчого вирішення завдань управлінської діяльності та дослідити рівні її розвитку у слухачів НАДПСУ.

2. Розкрити зміст, структуру та основні показники професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності.

3. Розробити та апробувати на ефективність комплексну психолого-педагогічну програму формування професійної готовності слухачів НАДПСУ до творчого вирішення завдань управлінської діяльності.

Теоретико-методологічну основу дослідження склали психологічні принципи та положення: про системний підхід до розуміння особистості (Б. Ананьєв, Г. Костюк, К. Платонов, Б. Ломов та ін.); про діяльнісний підхід до розвитку особистості (П. Гальперін, О. Леонтьєв, В. Давидов, Л. Карамушка, С. Максименко, М. Савчин та ін.); про готовність особистості до військової діяльності (В. Барко, О. Сафін, М. Томчук, В. Стасюк та ін.); щодо тлумачення творчості особистості (В. Моляко, К. Платонов, Я. Пономарьов та ін.); про інтегративно-модульний підхід до формування готовності до творчої діяльності (А. Деркач, В. Роменець, Н. Яковлєва та ін.).

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань і перевірки гіпотези було застосовано комплекс взаємодоповнюючих методів дослідження:

1. Теоретичні методи – моделювання, аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, систематизація наукової літератури та навчально-методичної документації з проблем, пов’язаних із формуванням професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності.

2. Емпіричні методи – експеримент (констатувальний і формувальний), спостереження та бесіда, тестування, анкетування, метод експертних оцінок, які використовувались з метою вивчення особливостей формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів НАДПСУ та ін.

3. Методи математичної обробки результатів дослідження – дисперсійний, кореляційний аналізи, методи встановлення достовірності відмінностей між показниками, що досліджувалися (“шкала бажаності Харрінгтона”, t-критерій Ст’юдента, ?2-критерій Пірсона та ін.).

Організація та етапи дослідження. Дослідження проводилося в три етапи з 2002 по 2006 рік на базі НАДПСУ та в частинах і підрозділах Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України (далі – ДПСУ).

Надійність і вірогідність результатів та основних висновків дисертаційної роботи забезпечена методологічним обґрунтуванням її вихідних положень, використанням комплексу взаємодоповнюючих методів, адекватних меті та завданням дослідження, репрезентативністю вибірки, поєднанням кількісного та якісного аналізу отриманих емпіричних даних.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в тому, що:

? уперше: визначено основні показники та критерії професійної готовності офіцера-прикордонника до творчого вирішення завдань управлінської діяльності і розроблено методику визначення рівнів її розвитку; обґрунтовано й експериментально перевірено психолого-педагогічну програму формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів НАДПСУ у процесі навчання;

? уточнено: психологічну модель професійної готовності особистості до творчого вирішення завдань управлінської діяльності; психологічну сутність, зміст і структуру професійної готовності офіцера-прикордонника до творчого вирішення завдань управлінської діяльності;

? дістало подальшого розвитку узагальнення основних поглядів з проблеми формування професійної готовності офіцерів-керівників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці основних умов і шляхів підвищення ефективності процесу формування професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності та якостей, необхідних офіцерам-прикордонникам. Результати дослідження впроваджено в практику військово-наукової роботи зі слухачами оперативно-тактичного факультету НАДПСУ (акт реалізації від 25 січня 2006 року № 226), в оперативно-службовій діяльності та роботі з особовим складом частин Західного регіонального управління ДПСУ (акт реалізації від 1 лютого 2006 р. № 32/621), використано при опрацюванні науково-дослідної роботи “Аналіз організаційно-психологічних засад організації державного управління у сфері охорони державного кордону”, замовником якої виступила Адміністрація ДПСУ (акт реалізації від 25 листопада 2005 року № 19).

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні положення дисертації обговорювалися та отримали схвалення на Міжнародній науково-практичній конференції “Творчість як засіб особистісного росту та гармонізації людських стосунків” (Житомир, 2005 р.), на Міжнародному науковому семінарі Академії акмеологічних наук “Акмеология 2005. Методологические и методические проблемы” (Санкт-Петербург, 2005 г.), на Міжнародній науково-практичній конференції “Акмеологія – наука ХХІ століття” (Київ, 2005 р.), на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників до виховної роботи з особовим складом” (Хмельницький, 2004 р.).

Публікації за темою дисертації. Основні теоретичні положення дисертації, результати дослідження, висновки відображені у 8 публікаціях, з яких 5 наукових статей у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який налічує 179 найменувань (7 іноземною мовою) та 20 додатків. Основний зміст дисертації викладений на 163 сторінках і містить 12 таблиць, 3 рисунки. Загальний обсяг дисертації - 219 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, гіпотезу і завдання дослідження, сформульовано гіпотезу, викладено його теоретико-методологічні засади, розкрито методи, визначено наукову новизну, теоретичне та практичне значення дослідження, наведено відомості щодо апробації та впровадження отриманих результатів, означено структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі “Теоретичний аналіз проблеми формування професійної готовності офіцерів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності” аналізуються науково-теоретичні підходи вітчизняної і зарубіжної психології до вивчення проблем формування професійної готовності особистості до творчої управлінської діяльності, виявлені її особливості та стан дослідженості у офіцерів-прикордонників. Творчість визначається як форма діяльності людини, що спрямована на створення якісно нових для неї цінностей, що мають суспільне значення.

У дослідженні надається перевага особистісному підходу до розуміння психологічної сутності професійної готовності офіцерів до управлінської діяльності, вона розглядається як соціально-детермінований і психічно зумовлений процес, як сконцентрований показник професіоналізму, як результат підготовки до діяльності, як стійке, багатоаспектне утворення особистості, що включає низку компонентів, адекватних її змісту та умовам (М. Дьяченко, Л. Кандибович, Л. Карамушка, В. Моляко та ін.). Виходячи з цього управлінська творчість у діяльності офіцера-керівника означена як усвідомлена активність, що спрямована на високоефективне вирішення управлінських завдань.

Таким чином, управлінську діяльність офіцерів-прикордонників можна визначити як ціле-спрямований і систематичний вплив на підлеглий особовий склад з метою успішного виконання оперативно-службових завдань з охорони державного кордону. Ускладнення військового управ-ління в сучасних умовах висуває підвищені вимоги до управлінської компетентності особистості офіцера-прикордонника. Рівень управлінської компетентності офіцерів-прикордонників обумовлений творчістю в управлінській діяльності командира і значною мірою залежить безпосередньо від усвідомлення проблеми та творчого підходу керівника до її вирішення.

На основі аналізу літературних джерел і проведення дослідницької роботи в органах охорони кордону були виявлені особливості управлінської діяльності офіцера-прикордонника, специфіка якої полягає в тому, що вона: є оперативною галуззю управління і пов’язана з вирішенням поточних завдань, що виникають під час охорони державного кордону; спрямована, передусім, на забезпечення високої бойової готовності особового складу, техніки та озброєння підрозділів і частин в мирний і воєнний час; характеризується: а) суворим єдиноначаллям і регламентацією всіх сфер управлінської діяльності; б) необхідністю жорсткої економії часу; в) конкретністю планування діяльності підлеглих; г) суворим дозуванням необхідного обсягу інформації про обстановку, завдання і шляхи їх реалізації; відзначається високою відповідальністю, яка покладається на офіцера-прикордонника під час організації та керівництва охороною державного кордону; поєднує в собі вимоги беззаперечного виконання наказів і розпоряджень командира з ініціативою і творчістю, що межує з готовністю йти на певний ризик.

Аналіз досліджень психологів встановив, що готовність розглядається як психічний стан особистості (О.Тімченко, Л. Боровик, Н. Левітов, Б. Ломов та ін.); як стійка характеристика особистості, що є результатом підготовки (П. Гальперін, Є. Клімов, В. Пліско, М. Томчук й ін.); як перше, так і друге (І. Платонов, О. Сафін, Н. Чорноусенко, О. Волобуєва та ін.). У роботі професійна готовність до творчого вирішення завдань управлінської діяльності подається як цілісне утворення особистості, єдність мотиваційно-ціннісної, когнітивної і операційно-діяльнісної її складових (рис. 1.).

Мотиваційно-ціннісний компонент готовності до професійної діяльності визначає вибіркову спрямованість на професійну діяльність, на діяльність управлінця. Цей компонент несе у собі: потребу слухачів у творчості; прагнення самостійно ставити і досягати мету професійно-творчої діяльності; комплекс уявлень про себе як про професіонала.

Когнітивний компонент у структурі професійної готовності офіцерів є важливим тому, що поведінка людини детермінована її знаннями. Однак, він є теоретичної площиною, яку необхідно перевести в практичну. Звідси цілком логічно, що для успішної управлінської діяльності офіцера має бути сформований операційно-діяльнісний компонент готовності, а саме ? уміння практично вирішувати управлінські завдання.

Професійну готовність до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів як своєрідний синтез особистісних, соціальних і діяльнісних компонентів можна ефективно формувати під час цілеспрямовано організованого навчально-виховного процесу при відповідній зміні його змісту.

У другому розділі дисертації – “Професійна готовність офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності” – розкрито сутність теоретико-експериментальних підходів, процедур, методів та особливостей організації експериментального вивчення чинників, показників, рівнів сформованості професійної готовності слухачів НАДПСУ до управлінської діяльності.

У другому розділі дисертації – “Професійна готовність офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності” – розкрито сутність теоретико-експериментальних підходів, процедур, методів та особливостей організації експериментального вивчення чинників, показників, рівнів сформованості професійної готовності слухачів НАДПСУ до управлінської діяльності.

Рис. 1. Психологічна модель професійної готовності особистості

до творчого вирішення завдань управлінської діяльності

Проведений аналіз системи підготовки офіцерів до управлінської діяльності виявив, що функціонуюча у НАДПСУ модель навчання має низку недоліків, що не сприяють високому рівню формування професійної готовності офіцерів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, а переважно спрямована на формування готовності до репродуктивного методу вирішення завдань, до “уникання невдачі” і пасивної ролі особистості, а тому потребує науково-обґрунтованих корективів.

Виявлені чинники, що впливають у навчальному процесі на формування готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності. Ними є: усвідомлення слухачами значення, особистісного смислу понять “готовність до творчого вирішення завдань управлінської діяльності” для успішного виконання професійних обов’язків у майбутньому та їх ставлення до формування зазначеної готовності; система навчання (форми, зміст тощо) творчому вирішенню завдань управлінської діяльності в слухачів, що склалася в НАДПСУ; рівень саморозвитку у слухачів НАДПСУ готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності; міра вивчення слухачами передового досвіду управлінської діяльності офіцерів-прикордонників; ступінь керівництва процесом формування готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів з боку командування і викладачів кафедр І-го факультету; особливості впливу у ВВНЗ випадкових факторів на формування окремих складових зазначеної готовності до управлінської діяльності.

На основі проведеного констатувального дослідження та оцінок експертів виявлено стан розвитку та описано рівні сформованості готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності:

високий рівень сформованості професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності характеризується тим, що в діяль-ності офіцера-керівника розвинені всі компоненти у повному обсязі, а саме: яскраво виражена власне військово-управлінська спрямованість професійної діяльності; він має широку професійну і управлінську ерудицію; швидко орієнтується в обстановці, гнучко реагує на її зміни, управлінські завдання вирішує нешаблонно, а у відповідності з обстановкою, його рішення відзначаються простотою та ясністю; вміє визначити для кожного суб’єкта військової діяльності оптимальний варіант участі в ній; в екстремальній обстановці зберігає самовладання і витримку, діє виважено і впевнено; у своїй управлінській діяльності не допускає конфліктів, а в разі їх виникнення – психологічно грамотно їх розв’язує; має почуття відповідальності за прийняте управлінське рішення, ніколи не перекладає її на інших; прогнозує можливі зміни в колективі, може створити оптимальну морально-психологічну атмосферу в процесі вирішення завдань оперативно-службової та повсякденної діяльності; завжди використовує відповідно до мети управлінські методи; організовує дієвий контроль за діяльністю підлеглих, вносить корективи в їхню діяльність, ретельно слідкує за результатами виконання завдань; його діяльність в основному характеризується демократичним стилем управління зі застосуванням, залежно від обставин, авторитарного стилю; має високий коефіцієнт розвитку управлінських якостей і здібностей та низьку конфліктність з орієнтацією на співпрацю;

середній рівень сформованості професійної готовності офіцера-керівника до творчого вирішення завдань управлінської діяльності характеризується наявністю позитивної мотивації щодо необхідності творчого вирішення завдань управлінської діяльності, але управлінська спрямованість нестійка, самооцінка досягнутого рівня не завжди об’єктивна, а є, як правило, дещо завищеною; у професійному вдосконаленні пасивний, має досить великий обсяг професійних та управлінських знань, які достатньою мірою не систематизовані, і, внаслідок цього, він не завжди застосовує їх на практиці; не завжди швидко і правильно орієнтується в обстановці та гнучко реагує на її зміни; в екстремальних умовах, як правило, зберігає самовладання, але недостатньо стабільний; в управлінській діяльності допускає конфлікти, які не завжди правильно розв’язує; не завжди достатньо ініціативний, в досягненні управлінських цілей намагається не ризикувати; морально-психологічний клімат його підрозділу нестійкий; контроль здійснює безсистемно, часто використовує дисциплінарні стягнення; його діяльність характеризується переважно демократичним стилем керування; він має середній коефіцієнт розвитку управлінських здібностей і якостей; в конфліктній ситуації дотримується тактик компромісу та пристосування;

низький рівень характеризується тим, що управлінська спрямованість офіцера-керівника не сформована, він не визнає її значущість в професійній діяльності, самооцінка завжди завищена; станом справ задоволений, бажання щось змінювати не виявляє; має низький рівень професійних й управлінських знань; в обстановці орієнтується повільно, на її зміни реагує не гнучко, ясності мислення не має, управлінські завдання розв’язує шаблонно; емоційно нестійкий, в екстремальній обстановці може втратити самоконтроль; відповідальність за виконання доручених завдань прагне перекласти на інших, зводячи свою роль до передачі наказів зверху донизу; не здатний до спонукального впливу на людей, не вдаючись до службової влади, морально-психологічний рівень його підрозділу характеризується крайньою нестійкістю; добір виконавців має випадковий характер, контроль за діяльністю підлеглих не організовує, його вимогливість часто виражається через нестатутні відносини; його діяльність характеризується ліберальним стилем управління; такий офіцер має низький коефіцієнт управлінських здібностей та якостей; у конфліктній ситуації виявляє непродуктивні форми поведінки, зокрема уникнення чи суперництво.

Розроблені характеристики різних рівнів розвитку готовності до творчої управлінської діяльності у офіцерів-прикордонників дали можливість здійснити їх якісну оцінку. Однак велика кількість індивідуальних відмінностей зумовила застосування кількісних методів вимірювання. Оцінку здійснювали експерти (командування і викладачі кафедр І-го факультету). Отриману кількісну оцінку було порівняно з якісною і на підставі середньої оцінки було визначено рівень сформованості професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності кожного слухача НАДПСУ (за шкалою бажаності Харрінгтона). З урахуванням порівняльного аналізу самооцінок та експертних оцінок рівня сформованості професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності слухачів академії було здійснено спробу виявити тенденції у формуванні професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності. Так, було встановлено, що зі зростанням рівня готовності слухачів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, їх самооцінка стає більш адекватною.

У третьому розділі – “Розвиток у офіцерів професійної готовності до творчого вирішення управлінських завдань” – представлено основні умови, шляхи вдосконалення у слухачів НАДПСУ професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, зміст та основні етапи формувального експерименту. В основу формувального експерименту була покладена комплексна психолого-педагогічна програма, метою якої було вивчення ефективності впливу спеціальних заходів навчально-виховного процесу на підвищення рівня професійної готовності слухачів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності. Програма включала в себе: настановчі заходи, що передбачали формування професійно-управлінської спрямованості у слухачів; низку теоретичних занять з поглиблення знань з теорії управління, психолого-педагогічних основ керівництва персоналом; практичні заняття з метою покращення у слухачів управлінських навичок. Застосовувалися рольові управлінські ігри з широким діапазоном завдань та ролей. Заняття проходили у формі групових дискусій, “мозкового штурму”, розв’язування конкретних службових ситуацій з їх подальшим обговоренням тощо. Проводились заходи з активізації самостійної роботи слухачів щодо формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, виховна робота щодо вироблення у слухачів особистісних якостей, що необхідні для ефективної управлінської діяльності.

Центральне місце в експериментальній програмі з формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності було надано спецсемінару, що складався з дискусій, лекційних, практичних і самостійних занять. Спецсемінар передбачав формування у взаємозв’язку у слухачів усіх трьох компонентів професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності офіцера-прикордонника: знань теорії і психологічних основ управління, управлінських навичок та умінь, особистісних якостей.

З метою формування, закріплення та вдосконалення у слухачів практичних навичок і вмінь творчого вирішення завдань управлінської діяльності розроблені практичні заняття, які проходили у формі групових дискусій, ділової гри щодо вирішення конкретних службових ситуацій із подальшим обговоренням результатів.

Крім того, було організовано індивідуально-виховну роботу зі слухачами. Заняття проводилися в навчальних групах, переважно в години планової військово-наукової та виховної роботи. Широке використання групових форм навчання у спроектованій експериментальній системі можна пояснити тим, що, її легше включити до системи навчально-виховного процесу НАДПСУ.

Із слухачами експериментальної групи проводилася спеціально організована робота з розвитку в них особистісних якостей, необхідних для ефективної управлінської діяльності. Головними заходами при цьому були: заходи індивідуального впливу; особистий приклад командування факультету, викладачів, що мають відносно високий рівень сформованості професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності; створення у навчальних групах необхідних для формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності психолого-педагогічних умов, основними з яких є: надання слухачам експериментальної групи більшої самостійності під час вирішення поставлених перед ними управлінських завдань, за умови дієвого контролю за їхніми результатами, заохочення тих, хто виявляє при цьому ініціативу і творчість та ін.

Крім цього, було передбачено заходи щодо активізації самостійної роботи слухачів із формування у себе професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, зокрема: розробку індивідуальних планів управлінського саморозвитку, тобто самостійне вивчення теоретичних положень, самостійне практичне вдосконалення елементів управлінської діяльності при виконанні оперативно-службових завдань, у повсякденній діяльності під час проходження слухачами військового стажування в органах охорони кордону.

Аналіз результатів формувального експерименту виявив позитивну динаміку формування готовності слухачів експериментальних груп до творчого вирішення управлінських завдань, порівняно з контрольними (табл. 1).

З таблиці 1 видно, що за всіма показниками професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності слухачі експериментальної групи значно випереджають у розвитку слухачів контрольної групи. Це підтвердили й результати застосування t-критерію Ст’юдента.

На початковому етапі формувального експерименту між компонентами професійної готовності слухачів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у КГ і ЕГ статистично значущих відмінностей не виявлено. На заключному етапі між усіма компонентами професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності слухачів КГ і ЕГ виявлено статистично достовірні відмінності (на рівні значущості р = 0,001), що свідчить про ефективність використання психолого-педагогічної програми. Значущим виявився вплив на такі основні показники професійної готовності слухачів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, як: базові знання з психології управління персоналом; володіння методикою вивчення стану управлінської діяльності; знання сутності колективної діяльності; знання методів управління та ін.

Таблиця 1

Динаміка формування основних показників професійної готовності (ПГ)

до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів

контрольних (КГ) та експериментальних (ЕГ) груп

Показники ПГ до творчого вирішення завдань управлінської діяльності | Динаміка змін показників ПГ до твор-чого вирішення завдань управ-лінської діяль-ності

Назва | Оцінка (бали)

До експерименту |

Після експерименту

КГ | ЕГ | КГ | ЕГ | КГ | ЕГ

знання методів управління | 3.235 | 3.118 | 3.353 | 3.971 | +0.118 | +0.853

знання сутності колективної діяльності | 3.573 | 3.500 | 3.838 | 4.412 | +0.265 | +0.912

базові знання психології управління персоналом | 3.162 | 3.176 | 3.397 | 4.206 | +0.235 | +1.030

володіння методикою вивчення стану управлінської діяльності | 3.323 | 3.265 | 3.485 | 4.235 | +0.162 | +0.970

сформованість навичок і вмінь управлінської діяльності | 3.868 | 3.824 | 4.088 | 4.485 | +0.220 | +0.661

швидкість, ясність та гнучкість мислення | 3.618 | 3.632 | 3.721 | 4.015 | +0.103 | +0.383

Нами було також проведено порівняльний аналіз рівнів розвитку професійної готовності до творчого вирішення завдань у слухачів КГ і ЕГ до і після формувального експерименту. Зіставлення отриманих даних на початку і в кінці експерименту (табл. 2) показує значне зростання кількості слухачів в ЕГ, які мають високий рівень професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, порівняно зі слухачами в КГ (ЕГ ? з 9,4 % до 22,6 %; КГ ? з 9,2 % до 13,8 %) і суттєве зменшення в ЕГ, порівняно з КГ, кількості слухачів з низьким рівнем професійної готовності до зазначеної діяльності (ЕГ ? з 53,0 % до 18,9 %; КГ ? з 58,5 % до 46,2 %).

Отримані дані дають можливість зробити висновок про те, що застосована нами комплексна психолого-педагогічна програма формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів НАДПСУ суттєво вплинула на підвищення рівня її розвитку у слухачів ЕГ. Після проходження військового стажування відбувся перерозподіл: збільшилась кількість слухачів із високим і середнім рівнем професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності (відповідно, з 9,2 % до 13,8 % і з 32,3 % до 40,0 %). Це свідчить і про позитивний вплив стажування на формування зазначеної готовності, проте в експериментальній групі такі зміни є більш значущими, ніж в контрольній. Для перевірки достовірності результатів формувального експерименту щодо підвищення рівнів сформованості професійної готовності слухачів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності був застосований - критерій Пірсона. Він підтвердив ефективність проведеного формувального експерименту.

Таблиця 2

Рівні сформованості у слухачів НАДПСУ професійної готовності

до творчого вирішення завдань управлінської діяльності

до і після формувального експерименту

Рівні сформованості у слухачів ПГ до творчого вирішення завдань управлінської діяльності | Кількість слухачів на початку експерименту | Кількість слухачів в кінці експерименту

Абсол. знач. | Відн. знач. (%) | Абсол. знач. | Відн. знач. (%)

ЕГ | КГ | ЕГ | КГ | ЕГ | КГ | ЕГ | КГ

Високий | 5 | 6 | 9,4 | 9,2 | 12 | 9 | 22,6 | 13,8

Середній | 20 | 21 | 37,6 | 32,3 | 31 | 26 | 58,5 | 40,0

Низький | 28 | 38 | 53,0 | 58,5 | 10 | 30 | 18,9 | 46,2

Відбір змісту професійно-управлінської підготовки слухачів НАДПСУ здійснювався на основі зіставлення того, чого навчають, з тим, що від них потрібно в майбутньому, для забезпечення відповідності рівня професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності офіцерів вимогам ефективності управління, які відповідали б сучасним досягненням науки управління. Враховуючи це, основними шляхами вдосконалення професійно-управлінської підготовки слухачів НАДПСУ було визначено: здобуття слухачами фундаментальних і прикладних знань із управлінської діяльності з метою підвищення їхньої управлінської ерудиції; формування у слухачів під час занять і у повсякденній діяльності управлінських навичок і вмінь; раціональне використання чинників оперативно-службової діяльності для формування необхідних офіцеру-керівнику особистісних якостей, що відповідали б готовності офіцера до творчого вирішення завдань управлінської діяльності. Комплексність у реалізації шляхів підвищення у слухачів мотивації формування готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності була досягнута за рахунок використання в роботі основних чинників, що впливають на процес: гармонійного поєднання різних форм і методів впливу; єдності групового та індивідуального підходів; узгодження зусиль командного і науково-педагогічного колективу НАДПСУ.

Основними психолого-педагогічними умовами підвищення ефективності формування професійної готовності слухачів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності є: спрямованість навчально-виховного процесу академії на формування у слухачів умінь та навичок управлінської діяльності; посилення їх мотивації щодо формування вмінь та навичок управлінської діяльності на особистісному рівні; активізація професійного самовдосконалення майбутніх офіцерів-керівників.

Таким чином, запропонована комплексна психолого-педагогічна програма формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів НАДПСУ дала позитивні результати.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення й експериментальне дослідження проблеми формування професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, що виявляється в обґрунтуванні змісту та визначенні структури зазначеної готовності, виявленні критеріїв, показників та рівнів розвитку даної готовності у слухачів НАДПСУ. Обґрунтовано, розроблено та апробовано комплексну психолого-педагогічну програму формування у слухачів професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності.

1. Проблема професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності є маловивченою і актуальною. Аналіз психолого-педагогічної літератури засвідчив, що під психологічною сутністю професійної готовності особистості до творчого вирішення завдань управлінської діяльності розуміється складне комплексне психічне утво-рення, єдність функціональних й особистісних компонентів, що має динамічну структуру, між компонентами якого існують функціональні залежності.

2. За результатами теоретизації предмету дослідження уточнено психологічну модель готовності особистості до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, яка подається як єдність та взаємозв’язок таких складових, як мотиваційно-ціннісний, когнітивний та операційно-діяльнісний компоненти готовності. Мотиваційно-ціннісна складова характеризується спрямованістю офіцерів на творче виконання управлінської діяльності, когнітивна – характеризується системою управлінських знань та уявлень про особливості діяльності частин і підрозділів Державної прикордонної служби України, операційно-діяльнісна – рівнем сформованості вмінь щодо спілкування та управління підлеглими, навичками розв’язання конфліктних ситуацій, тощо.

3. Розкрито структуру, зміст, основні показники професійної готовності офіцера-прикордонника до творчого вирішення завдань управлінської діяльності як найважливішої якості військового фахівця: знання методів та психології управління, сформованість навичок управлінської діяльності, мотивація до самовдосконалення, швидкість, гнучкість мислення та ін. Відповідно до завдань дослідження було виявлено і проаналізовано особливості управлінської діяльності офіцера-прикордонника; розроблено методику визначення рівнів сформованості професійної готовності офіцера-прикордонника до творчого вирішення завдань управлінської діяльності.

Виявлено, що стан розвитку та рівні сформованості у слухачів НАДПСУ професійної готовності до вирішення завдань управлінської діяльності не відповідають вимогам Державної прикордонної служби України.

4. Обґрунтовано комплексну психолого-педагогічну програму формування професійної готовності слухачів НАДПСУ до творчого вирішення завдань управлінської діяльності та підготовки висококваліфікованих військових фахівців із вищою освітою. Вона передбачала включення слухачів у виховні заходи, активні форми навчальної групової роботи: ігри, аналіз оперативно-службових ситуацій, дискусії, лекції, тренінги, тощо.

У роботі здійснено експериментальну перевірку ефективності розробленої програми. Встановлено, що професійна готовність офіцера-керівника до творчого вирішення завдань управлінської діяльності успішно формується через створення умов для здобуття слухачами психолого-педагогічних знань щодо управління військовими колективами, розвитку необхідних навичок і вмінь, адекватної самооцінки значущих особистісних якостей. Ефективно впливає на формування творчого мислення впровадження і збільшення кількості активних і самостійних форм навчання слухачів академії. Основними психолого-педагогічними умовами підвищення ефективності формування професійної готовності слухачів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності є: спрямованість навчально-виховного процесу на формування у слухачів умінь та навичок управлінської діяльності; посилення їх мотивації щодо формування вмінь та навичок управлінської діяльності на особистісному рівні; активізація професійного самовдосконалення майбутніх офіцерів-керівників.

5. Для створення зазначених психолого-педагогічних умов у дослідженні уточнено та обґрунтовано найбільш прийнятні психолого-педагогічні шляхи: забезпечення оволодіння слухачами сучасними знаннями теорії та практики психології управління колективами; створення необхідних умов для набуття всіма слухачами практичного досвіду ефективного керівництва військовими колективами; використання активних, самостійних форм і методів проведення навчальних занять; забезпечення розвитку мотивації, інтересу та активності слухачів щодо набуття знань, навичок і умінь, які необхідні військовому керівнику для творчого вирішення завдань управлінської діяльності; організація дієвого керівництва процесом саморозвитку професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів НАДПСУ з боку науково-викладацького складу і командування факультету І-го факультету; формування у слухачів академії ідеального психологічного портрету офіцера-керівника.

6. Розроблена і впроваджена в ході дослідження психолого-педагогічна програма підвищує ефективність наявної на сьогодні традиційної інформаційної системи формування професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності у слухачів НАДПСУ, що підтверджується результатами формувального експерименту, де помітними є: зростання кількості слухачів експериментальних груп, що мають високий рівень професійної готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності, порівняно зі слухачами контрольних груп; зміни в усіх компонентах управлінської діяльності; більша адекватність самооцінки слухачами рівнів розвитку всіх компонентів власної готовності тощо.

З підвищенням у слухачів рівня готовності до творчого вирішення завдань управлінської діяльності змінилися їхні особистісні характеристики, що сприяло їх успішній взаємодії з підлеглими і колегами у реальній професійній діяльності, збільшилась кількість слухачів з “демократичним” стилем керівництва; підвищився рівень їхніх управлінських якостей і здібностей, відбулася орієнтація на більш продуктивну тактику поведінки в конфлікті; сформувалася більш адекватна самооцінка професійно-важливих умінь та особистісних якостей. Зазначене дало можливість офіцерам не лише успішно реалізувати організаційно-управлінську функцію, але й швидше соціально адаптуватися у військових колективах.

Таким чином, результати дослідження підтвердили гіпотезу дослідження про те, що професійна готовність офіцера-прикордонника до творчої управлінської діяльності детермінується рівнем розвитку його мотивації до використання творчих прийомів та нестандартних дій, сформованістю когнітивного та операційно-діяльнісного компонентів.

Предметом подальших досліджень може стати вивчення впливу індивідуально-типологічних особливостей слухачів, стажу служби в органах охорони кордону, вікових особливостей офіцерів на формування професійної готовності до творчого управлінської діяльності.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

1. Будник С. М. Творчі аспекти в управлінській діяльності офіцера // Збірник наукових праць № 31. Ч. ІІ. – Хмельницький: Видавництво Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, 2004. – С. 55 – 57.

2. Будник С. М. Деякі аспекти розвитку професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінській діяльності // Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова. Серія № 12. Психологія: Зб. наукових праць. – К.: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2005. - № 6 (30). – Ч. ІІ. – С. 9 – 15.

3. Будник С. Визначення рівнів сформованості професійної готовності офіцерських кадрів до творчого вирішення завдань управлінської діяльності // Психологія і суспільство. – 2005. - № 3. – С. 124 – 129.

4. Будник С. М. Комплексна програма підвищення ефективності формування і розвитку професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності // Збірник наукових праць № 32. Ч. ІІ. – Хмельницький: Видавництво Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, 2004. – С. 45 – 48.

5. Будник С. М. Проблеми розвитку творчої індивідуальності слухачів у навчально-виховному процесі вищого військового навчального закладу // Збірник наукових праць № 30. Ч. ІІ (Спеціальний випуск). – Хмельницький: Видавництво Національної академії ДПСУ, 2004. – С. 37 – 39.

6. Будник С. М. Анализ состояния сформированности готовности офицеров-пограничников к творческому решению задач управленческой деятельности // Акмеология 2005. Методологические и методические проблемы / Под ред. Н. В. Кузьминой, Л. И. Дубровиной. – СПб.: Изд-во ЦСИ, 2005. – С. – 58.

7. Томчук М. І., Будник С. М. Психологічні особливості розвитку творчої індивідуальності офіцера-прикордонника // Збірник наукових праць № 34. Ч. ІІ. – Хмельницький: Видавництво Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, 2005. – С. 129 – 132.

Анотації

Будник С. М. Формування професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.07 – “Педагогічна та вікова психологія”. - Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Хмельницький, 2006.

Дисертація присвячена вирішенню проблеми формування професійної готовності офіцерів-прикордонників до творчого вирішення завдань управлінської діяльності. У роботі запропоновано структуру, розкрито сутність, зміст, детермінанти, показники


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СПЕКТРАЛЬНІ ТА ЕЛЕКТРОХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НАНОКОМПОЗИТІВ ТИПУ ГІСТЬ-ХАЗЯЇН НА ОСНОВІ ЕЛЕКТРОПРОВІДНИХ ПОЛІМЕРІВ І ОКСИДІВ ВАНАДІЮ ТА МОЛІБДЕНУ - Автореферат - 24 Стр.
СЛОВОТВІР ДІЄСЛІВ ІЗ РЕФЛЕКСИВНИМ КОМПЛЕКСОМ В ІНДОЄВРОПЕЙСЬКИХ МОВАХ - Автореферат - 47 Стр.
Взаємодія східної і західної традиції в українській літературі: гендерний аспект образності - Автореферат - 27 Стр.
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗКРОВНИХ ОПЕРАТИВНИХ ВТРУЧАНЬ В АБДОМІНАЛЬНІЙ ХІРУРГІЇ У ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ - Автореферат - 24 Стр.
Геометричне моделювання багатократних відбиттів світлових і теплових променів в еліптичних областях - Автореферат - 19 Стр.
ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНІ ЗДОБУТКИ “ПРАЗЬКОЇ ШКОЛИ” В КОНТЕКСТІ ТВОРЧИХ ПОШУКІВ УКРАЇНСЬКИХ КОМПОЗИТОРІВ ГАЛИЧИНИ кінця ХІХ — першої половини ХХ століття - Автореферат - 28 Стр.
Народний Рух України та його роль у національно-політичному житті наприкінці 80-х – на початку 90-х років ХХ століття - Автореферат - 27 Стр.