У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Одеська національна академія зв”язку ім О Одеська національна академія зв’язку ім. О.С.Попова

 

БУРЯК ВАЛЕРІЙ ГРИГОРОВИЧ

УДК 656.811:331.101.26

МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ

ТА ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ ПОШТОВОГО ЗВ’ЯЗКУ

08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2006

Дисертація є рукопис.

Робота виконана в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С.Попова

Міністерства транспорту та зв’язку України

Науковий керівник кандидат економічних наук, професор

Стрельчук Євген Миколайович

Одеська національна академія зв’язку ім. О.С. Попова,

Міністерства транспорту та зв’язку України,

завідувач кафедри менеджменту та маркетингу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Бельтюков Євген Афанасійович

Одеський національний політехнічний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки підприємств

кандидат економічних наук, доцент

Хрущ Ніла Анатоліївна

Хмельницький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри обліку і аудиту

Провідна установа Інститут економіки промисловості Національної

Академії наук України,

відділ проблем управління виробництвом

(м.Донецьк)

Захист відбудеться 07.04.2006 р. о 14.00 на засіданні спеціалізованої вченої ради К 41.816.03 в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029 м.Одеса, вул. Кузнечна,1, ауд. 222.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м.Одеса, вул. Кузнечна,1.

 

Автореферат розісланий 27 лютого 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.А.Отливанська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Період входження економіки України в новий етап свого розвитку характеризується розширенням спектра ринкових перетворень, пошуком нових ефективних шляхів досягнення конкурентоспроможності національної економіки, підвищенням ролі держави в глобальних процесах сучасності. За цих умов важливого значення набуває проблема підвищення ефективності праці на підприємствах, особливо в тих галузях (у т.ч. і в поштовому зв’язку), які мають трудомісткий характер виробництва.

Поштовий зв’язок є невід’ємною і важливою соціально-орієнтованою частиною ринку послуг. Позитивними аспектами розвитку ринку послуг поштового зв’язку в умовах трансформаційних процесів в економіці України є поява і розвиток нових послуг, які базуються на засобах електрозв’язку і, особливо, електронного зв’язку із застосуванням комп’ютерної техніки. Динамічні процеси впровадження нової техніки, нових послуг у поштовому зв’язку України обумовлюють об’єктивну необхідність подальшого поглиблення теоретичних і практичних підходів до комплексної оцінки використання трудових витрат.

Діючі до цього часу механізми оцінки праці персоналу поштового зв’язку не зовсім придатні, їх використання стає малоефективним, а інколи неможливим. Постають задачі розробки нових механізмів визначення необхідного рівня організації, нормування, оплати праці, впливу складових частин трудового процесу на кінцевий результат, визначення комплексної оцінки організації праці при наданні кожної послуги поштового зв’язку. Такі дослідження у поштовому зв’язку проводяться та базуються на різних критеріях оцінки.

У науковій літературі вже накопичено досвід дослідження проблем економічного характеру, у т.ч. ефективного використання персоналу, які розглядаються у наукових працях вітчизняних та зарубіжних вчених: Н.В. Акімової, В.В. Адамчука, Д.П. Богині, І.К. Бондар, П.Ю. Буряка, Л.Я. Добичиної, О.В. Дячун, Т.П. Завгородньої, Г.Т. Завіновської, Н.О. Князевої, Л.В. Кузнецової, Т.А. Кузовкової, Е.М. Лібанової, М.Б. Махсми, В.М. Орлова, О.І. Очакової, С.М. Скляренка, О.С. Срапіонова, Є.М. Стрельчука. Ці науковці привнесли багато провідних ідей, частина яких була застосована також і Українським державним підприємством поштового зв’язку “Укрпошта“ (УДППЗ “Укрпошта“), як національного оператора поштового зв’язку. Але виконані дослідження ще не дають відповіді на цілу низку теоретичних і практичних питань, які назріли. Стосовно тарифікування робочих місць ці питання залишаються недостатньо дослідженими. Отже необхідна розробка методичних основ комплексної оцінки ефективності та продуктивності праці персоналу поштового зв’язку, рівня організації праці при наданні нових послуг поштового зв’язку. Таким чином актуальність теми дослідження обумовлюється невирішеністю багатьох проблем в організації діяльності виробничих підрозділів УДППЗ „Укрпошта” в сучасних умовах, зокрема, недосконалістю механізму тарифікування робочих місць, високою витратністю виробництва, неадаптованістю підприємства до діяльності в умовах конкуренції. Все це й обумовлює вибір теми дисертаційної роботи та її науково-практичне значення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота відповідає тематичному плану науково-дослідних робіт Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова, зокрема, темі: № від 15.05.2002 р. „Розробка стандартів технологічних карт на послуги поштового зв’язку” (державна реєстрація №0102U004063). Особисто автором удосконалено механізм тарифікування робочих місць поштового зв’язку. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до Програми реструктуризації УДППЗ „Укрпошта”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.01.1998 р. №1, наказу Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства економіки України „Про заходи поліпшення нормування праці” від 28.12.2000 р. №361/7, основних положень, викладених у Законі України „Про поштовий зв’язок”.

Мета і задачі дисертаційної роботи. Метою дисертаційної роботи є на основі узагальнення теоретичних положень обґрунтування методичних основ оцінки ефективності та продуктивності праці персоналу поштового зв’язку з урахуванням розробки та впровадження нових елементів організації праці в механізмі тарифікування робочих місць підприємства поштового зв’язку.

Реалізація поставленої мети визначила необхідність вирішення наступних задач:

- дослідити особливості формування ринку праці в сучасних умовах, основні проблеми управління працею в Україні;

- визначити тенденції розвитку послуг поштового зв’язку та їх вплив на ефективність праці та склад персоналу поштового зв’язку;

- удосконалити основні методи нормування праці працівників поштового зв’язку, як інструмент для визначення продуктивності праці;

- уточнити і доповнити основні принципи визначення складності виконуваних робіт на робочих місцях підприємства поштового зв’язку;

- розробити і впровадити нові елементи організації праці працівників підприємства поштового зв’язку в механізмі тарифікування робочих місць, алгоритм тарифікування робочих місць;

- розробити й обґрунтувати порядок проведення тарифікування робочих місць поштового зв’язку, визначити ефективність його впровадження;

- розробити структурно-логічну схему формування моделі організації праці на робочому місці підприємтва поштового зв’язку з урахуванням впровадження нових послуг.

Об’єктом дослідження є процес організації праці на підприємстві поштового зв’язку з урахуванням впровадження нових послуг.

Предметом дослідження є методичні основи оцінки ефективності та продуктивності праці персоналу підприємства поштового зв’язку, методичні засади тарифікування робочих місць поштового зв’язку.

Методи дослідження. В дисертаційній роботі використані методи та прийоми наукового дослідження, а також сучасні теорії ринкової економіки. Системний підхід використано у ході аналізу трудових витрат при наданні послуг поштового зв’язку. Метод узагальнення застосовано для систематизації техніко-економічних особливостей поштового зв’язку. Статистичне групування використано для класифікації вихідних даних дослідження. Результати дослідження надані за допомогою методів порівняння економічних показників та графічного зображення.

Інформаційною базою дослідження стали матеріали статистичної звітності з праці, аналітичні матеріали УДППЗ „Укрпошта” та Київської міської дирекції УДППЗ „Укрпошта”, наукові та періодичні видання з даної тематики.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна сформульованих і обґрунтованих у дисертації основних положень, висновків і рекомендацій полягає в удосконаленні методичних основ механізму тарифікування робочих місць та структурно-логічної схеми формування моделі організації праці на робочому місці підприємства поштового зв’язку. Найбільш значні наукові результати дисертаційного дослідження, які виносяться на захист, такі:

вперше:

- розроблено та обґрунтовано в механізмі тарифікування робочих місць поштового зв’язку нові елементи організації праці працівників поштового зв’язку;

удосконалено:

- основні методи нормування праці працівників поштового зв’язку в умовах впровадження нових послуг;

- методичні підходи щодо визначення особливостей трудових витрат поштового зв’язку в сучасних умовах господарювання, спрямованих на підвищення продуктивності праці персоналу;

набули подальшого розвитку:

- структурно-логічна схема формування моделі комплексної оцінки організації праці на робочому місці підприємства поштового зв’язку;

- принципи визначення кваліфікаційних характеристик професії листоноші підприємства поштового зв’язку.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані в дисертації результати підвищують ефективність та продуктивність праці персоналу підприємства поштового зв’язку.

Впровадження удосконаленого автором механізму тарифікування робочих місць надало можливість провести у Київській міській дирекції УДППЗ „Укрпошта” оцінку потреби трудових ресурсів поштового зв’язку за їх кваліфікаційним складом, значно підвищили ефективність та продуктивність праці персоналу дирекції (акт впровадження від 15.06.2004 р.).

Теоретичні висновки і науково-практичні розробки автора використані для розробки Порядку проведення тарифікування робочих місць й установлення розрядів (класів) працівникам, затвердженого наказом УДППЗ “Укрпошта” від 11.11.2004 р. за №515 (акт впровадження від 29.12.2004 р.), а також у навчальних курсах „Економіка підприємств в галузі зв’язку”, „Менеджмент організацій”, в системі підготовки бакалаврів та спеціалістів на напрямом „Економіка підприємств”, „Менеджмент організацій” Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова (акт впровадження від 24.05.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною роботою, в якій викладено персональний авторський підхід і особисто отримані ним теоретичні і практичні результати щодо тарифікування робочих місць. Усі наукові результати, викладені в дисертації, виконані автором самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані тільки ті ідеї і положення, що є результатом власної роботи здобувача: у [1] „Опыт комплексного управления качеством продукции и передовые методы труда на предприятиях связи” – питання інформаційного забезпечення системи управління якістю, методи матеріального та морального стимулювання виробництва, методи організації праці та їх роль у забезпеченні якості продукції, контроль якості; у [2] „Справочник экономиста предприятия связи” – розділ шостий „Заработная плата и система премирования на предприятиях связи”; у роботі [4] „Управління конкурентоздатністю галузі в умовах трансформації економіки” – напрями оптимізації організаційної структури управління поштового зв’язку України та першочергові задачі поштового зв’язку на найближчий час; у роботі [6] „Состояние и тенденции мотивации эффективности персонала на предприятиях разных форм собственности” – основні причини відчуження праці та мотивуючі фактори оплати праці в ринкових умовах; у роботі [9] „Социальные функции современного менеджмента” – основні функції поштового зв’язку у сучасних умовах; у роботі [10] „Роль оператора почтовой связи в сфере предоставления услуг” – способи досягнення успіху в ринкових умовах.

Обсяг друкованих аркушів у цих роботах зазначений в авторефераті в переліку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційної роботи висвітлювались в доповідях на наукових конференціях, зокрема, на: першій Всеукраїнський конференції „Проблеми економічного розвитку та реформи структури об’єднань електро- та поштового зв’язку” „Економіка-97” (Одеса, 1997); науково-практичному семінарі „Економіка-2001”. Напрями економічного розвитку зв’язку України” (Одеса, 2001); VI Міжнародній науково-практичній конференції „Системы и средства передачи и обработки информации” (Одеса, 2002); Всеукраїнському науково-практичному семінарі „Проблеми економічного розвитку управління в галузі зв’язку” (Одеса, 2003); VIII Міжнародній науково-практичній конференції „Системы и средства передачи и обработки информации” (Одеса, 2004).

Наукові результати дослідження обговорювалися на науково-практичних семінарах кафедри менеджменту та маркетингу Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова у 2002-2005 рр.

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 10 робіт, в тому числі: брошура (у співавторстві), довідкове видання (у співавторстві); 5 статей у фахових виданнях ВАК України; 3 тези доповідей на науково-практичних конференціях. Загальний обсяг друкованих праць складає 30,6 д. а., з яких особисто автору належить 7,8 д. а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та 6 додатків. Загальний обсяг дисертації 191 сторінка комп’ютерного тексту. Таблиці і рисунки, що повністю займають сторінку, розміщені на 11 сторінках, а додатки – на 17 сторінках. Список використаних джерел, що налічує 136 найменувань, викладено на 11 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність розробки наукового завдання, визначені мета, задачі, об’єкт та предмет дослідження, наведені основні результати дисертаційної роботи та рівень їх наукової новизни, визначене теоретичне і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – „Теоретичні основи формування ринку праці", – який має характер наукового аналізу й узагальнення відомих аспектів ринку праці, висвітлені питання сутності і структури ринку праці, його сегментація, особливості формування ринку праці в сучасних умовах, у тому числі в поштовому зв’язку. Автор наводить специфічні фактори, які впливають на функціонування ринку праці в Україні (рис. ).

Рис. 1. Специфічні фактори, які впливають на функціонування ринку праці в Україні

Одна з найважливіших проблем щодо функціонування ринку праці є системне дослідження взаємозв'язків і закономірностей з купівлі-продажу робочої сили між економічно самостійними продавцями і покупцями. Систему відносин на ринку праці автор наводить на рис. 2.

 

Рис. 2. Система відносин на ринку праці

Автором зазначається, що в сучасних умовах господарювання економічна система неспроможна вирішити низку економічних і соціальних проблем, тому існує механізм функціонування ринку праці з елементами державного та профспілкового втручання. Органи державної влади використовують засоби адміністративного та економічного впливу на роботодавців та працівників через трудове і господарське законодавство, систему оподаткування, штрафи і санкції.

Визначено техніко-економічні особливості поштового зв’язку України й їхній вплив на функціонування галузі зв’язку. Сучасний етап розвитку поштового зв’язку України характеризується інтенсивним впровадженням у технологічних процесах комп’ютерної техніки, нових технологій із застосуванням мікропроцесорної техніки та інформаційних систем передачі даних тощо. Однією із особливостей поштового зв’язку є те, що процеси виготовлення і споживання продукції здійснюються одночасно, або майже одночасно, тому брак допущений при виготовленні продукції доходить до споживача, що викликає справедливі скарги та нарікання відправників і споживачів послуг. Ця особливість вимагає від працівників поштового зв’язку підвищеної уваги до якості надання послуг, урахування всіх вимог споживачів.

Дослідження показують, що на ефективність та продуктивність праці персоналу поштового зв’язку суттєво впливають такі особливості:

1. Висока трудомісткість поштового зв’язку і низький рівень автоматизації виробничих процесів.

2. Нерівномірність попиту протягом доби, днів тижня, місяця, року, і, як наслідок, нерівномірність навантаження на робочих місцях.

3. Залежність обсягу послуг від кількості споживачів та інтенсивності попиту на окремі послуги поштового зв’язку.

Проведені автором дослідження ринку праці та ринку послуг поштового зв’язку обумовлюють необхідність проведення аналізу використання трудових ресурсів поштового зв’язку, нових підходів до організації, нормування та оплати праці, управління та контролю за її діяльністю, нових методичних підходів до оцінки ефективності та продуктивності праці персоналу поштового зв’язку.

У другому розділі дисертації – „Методичні основи оцінки ефективності праці персоналу поштового зв’язку” – удосконалено основні методи нормування праці працівників поштового зв’язку в умовах впровадження нових послуг, механізм розрахунку чисельності персоналу поштового зв’язку, стан і склад персоналу поштового зв’язку. Приділено особливу увагу питанню ефективності праці, аналізу витрат на оплату праці працівників поштового зв’язку.

Ефективність праці – це її результативність. Під ефективністю праці персоналу поштового зв’язку автор розуміє найбільш раціональне використання праці персоналу, яке характеризується мінімально необхідними затратами робочого часу, оптимально кваліфікаційним складом персоналу та витратами на оплату праці при наданні послуг на робочому місці підприємства поштового зв’язку. Провідним показником ефективності використання робочої сили є продуктивність праці. Проте продуктивність праці не в повній мірі відображає її ефективність, тому автор пропонує визначати співвідношення прибутку від даного виду трудової діяльності й відповідних витрат праці. Підґрунтям для визначення ефективності праці на думку автора є тарифікування робочих місць.

Установлено, що процес надання послуг поштового зв’язку з доставки поштових відправлень, періодичних друкованих видань, державних пенсій та грошових допомог, прийманню та пересиланню грошових переказів, посилок, бандеролей тощо потребує наявності значної чисельності листонош, операторів поштового зв’язку, сортувальників поштових відправлень, тобто витрат на заробітну плату. Автором проведено аналіз економічної діяльності УДППЗ „Укрпошта” за 2000-2004 рр. (табл. 1).

Таблиця 1

Аналіз економічної діяльності УДППЗ „Укрпошта”

Показники | Р о к и

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | %

2004/2000

Чистий доход, млн. грн. | 741,6 | 849,0 | 1251,5 | 1347,3 | 1482,0 | 199,8

Виробничі витрати,

млн. грн. | 691,4 | 838,7 | 1227,2 | 1323,1 | 1521,6 | 220,1

Фонд оплати праці,

млн. грн. | 222,8 | 286,1 | 343,4 | 366,6 | 391,4 | 175,7

Середня заробітна плата, грн. | 418,3 | 522,2 | 623,0 | 794,6 | 913,8 | 218,5

Продуктивність праці, грн. | 8108,6 | 9151,1 | 13689,1 | 15743,5 | 18105,0 | 223,3

Аналізуючи показники, визначені у табл. 1, автор робить такі висновки:

1. Чисті доходи за період з 2000 по 2004 рр. зросли на 199,8 %, що свідчить про інтенсивний розвиток послуг та їх доходної частини.

2. Продуктивність праці за досліджуваний період зросла на 223,3 %, що випереджає зростання доходів за цей самий період. Це свідчить про те, що ефективність виробничої діяльності за досліджуваний період зростала здебільшого двома шляхами: за рахунок нарощування обсягів послуг та за рахунок інтенсивності праці.

3. Фонд оплати праці у загальних витратах займає значну частку і складає 28,7% в середньому за рік. Враховуючи нарахування на заробітну плату, витрат на заробітну плату та відрахування на соціальні заходи складають 39,6 % від загальних витрат. Тому пошук шляхів ефективного використання трудових ресурсів, а значить підвищення продуктивності праці, зменшення питомої ваги витрат на заробітну плату, має у поштовому зв'язку першочергове значення.

Автор розглядає питому вагу фонду оплати праці у загальних витратах на прикладі Київської міської дирекції УДППЗ „Укрпошта” за 2002-2004 рр., яка показана в табл. 2.

Таблиця 2

Питома вага фонду оплати праці у загальних витратах

Найменування

статей | 2002 р. | 2003 р. | 2004 р.

Обсяг,

т. грн. | Питома вага, % | Обсяг, т. грн. | Питома вага, % | Обсяг,

т. грн. | Питома вага, %

Фонд оплати праці | 26697 | 36,5 | 33594 | 42,2 | 38619 | 42,1

Нарахування на соціальні заходи |

10062 |

13,7 |

12662 |

15,9 |

14556 |

15,9

Амортизація | 3049 | 4,2 | 6488 | 8,2 | 4927 | 5,4

Матеріали | 1146 | 1,6 | 1240 | 1,6 | 1458 | 1,6

Електроенергія | 431 | 0,6 | 427 | 0,5 | 485 | 0,5

Перевезення пошти | 4540 | 6,2 | 5710 | 7,2 | 7338 | 8,0

Інші витрати | 27309 | 37,2 | 19440 | 24,4 | 24397 | 26,5

Всього витрат | 73233 | 100,0 | 79559 | 100,0 | 91780 | 100,0

Аналізуючи табл. 2, можна зробити висновок, що питома вага фонду оплати праці за 2002-2004 рр. постійно зростає і змінюється з 36,5% у 2002 р. до 42,1% у 2004 р. Це свідчить про велику трудомісткість ручної праці у виробничій діяльності пошти, що потребує вивчення та визначення шляхів підвищення ефективності і продуктивності праці.

Автором досліджено і визначено, що сьогодні існують методи визначення чисельності штату працівників поштового зв’язку, які базуються на обсягах виконаної роботи. Використовуючи математичний апарат теорії масового обслуговування та метод співвідношення середньомісячного обсягу послуг до нормативу оброблення поштових відправлень за визначений період, можна визначити необхідну кількість робочих місць підприємства поштового зв’язку. Проте ці методи не надають відповіді про необхідний професійний склад персоналу поштового зв’язку та їх розподіл по робочих місцях.

Автором досліджено структурний склад і динаміку чисельності працівників поштового зв’язку у міській місцевості на прикладі Київської міської дирекції УДППЗ „Укрпошта”, які зазначено у табл. 3.

Таблиця 3

Чисельність штату Київської міської дирекції УДППЗ “Укрпошта” за 2000-2004 рр.

Посади | Р о к и

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | Питома вага за 2004 р.

Керівники та інженерно-технічні працівники |

662 |

653 |

664 |

639 |

626 |

17.0

Оператори поштового зв’язку | 1027 | 1060 | 1055 | 1167 | 1240 | 33,7

Оператори електрозв’язку | 341 | 309 | 291 | 184 | 154 | 4,2

Листоноші | 1268 | 1228 | 1196 | 1148 | 1131 | 30,7

Сортувальники поштових відправлень |

19 |

19 |

19 |

17 |

17 |

0,5

Інші робітники | 356 | 362 | 365 | 368 | 337 | 13,9

Всього | 3673 | 3631 | 3570 | 3523 | 3505 | 100,0

Аналізуючи табл. 3, автор звертає увагу на те, що за 2004 р. питома вага операторів поштового зв’язку складає 33,7%, листонош та сортувальників поштових відправлень – 31,2% від загальної чисельності працівників. Чисельність цих працівників є вирішальною при визначенні продуктивності та ефективності праці. Саме цим категоріям працівників підприємства поштового зв’язку автор приділяє особливу увагу при вирішенні питань тарифікування робочих місць.

Крім того, обов’язок національного оператора поштового зв’язку забезпечити універсальними послугами поштового зв’язку населення, підприємства і організації на всій території країни обумовлюють необхідність повсякденної роботи об’єктів поштового зв’язку та неповну зайнятість виробничого персоналу протягом доби, тижня, місяця. Аналіз зайнятості працівників за 2000-2004 рр. наведено у табл. 4.

Таблиця 4

Характеристика зайнятості персоналу УДППЗ „Укрпошта” за 2000-2004 рр.

Показники | Р о к и

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004

Середньооблікова чисельність персоналу в еквіваленті повної зайнятості, од. | 91459 | 92776 | 91423 | 85578 | 85196

Середньооблікова чисельність штатних працівників, од. | 113507 | 114338 | 113183 | 109395 | 108192

Неповна зайнятість працівників, од. | 22048 | 21562 | 21760 | 23817 | 22996

На рис. 3 показано динаміку чисельності штату УДППЗ „Укрпошта” за 2000-2004 рр. з відображенням неповної зайнятості працівників.

 

Рис. 3. Динаміка чисельності штату УДППЗ „Укрпошта” за 2000-2004 рр.

 

Як випливає із табл. 4 та рис. 3 при зменшенні у 2004 р. середньооблікової чисельності штатних працівників на 4,7% та середньооблікової чисельності персоналу в еквіваленті повної зайнятості на 6,8% чисельність працівників поштового зв’язку УДППЗ „Укрпошта” з неповною зайнятістю постійно зростає і збільшилась у 2004 р. порівняно з 2000 р. на 4,3%.

Автором проаналізована зайнятість персоналу поштового зв’язку УДППЗ „Укрпошта” у розрізі посад згідно з даними за 2004 р., що показано у табл. 5.

Таблиця 5

Зайнятість персоналу УДППЗ "Укрпошта" у 2004 р.

Найменування посад | Середньооблі-кова чисель-ність штатних одиниць, од. | Середньооблікова
чисельність в еквіваленті повної зайнятості, од. | Неповна зайнятість персоналу, од.

Всього по УДППЗ "Укрпошта": | 108 192 | 85 196 | -22996

- АУП дирекцій та відособлених виробничих підрозділів | 18746 | 17056 |

-1690

- Виробничий штат –всього: | 89 446 | 68140 | -21306

із них:

- начальники відділень поштового зв’язку | 15 480 | 11 224 |

-4256

- листоноші | 46 647 | 32 683 | -13964

- оператори поштового зв’язку | 14 139 | 12 150 | -1989

- сортувальники поштових відправлень | 3 384 | 3 070 |

-314

- інші працівники | 9796 | 9013 | -783

Із табл. 5 випливає, що найбільшу питому вагу працівників з неповною зайнятістю в загальній чисельності штату підприємства у 2004 р. займають посади: листоноші – 29,9%, оператори поштового зв’язку – 14,1%, сортувальники поштових відправлень – 9,3% та начальники відділень поштового зв’язку – 27,5%. Такий стан і склад працівників поштового зв’язку з неповною зайнятістю підтверджує необхідність дослідження причин та пошуку шляхів зменшення непродуктивних витрат робочого часу персоналу поштового зв’язку.

У третьому розділі – „Методичні основи оцінки продуктивності праці персоналу поштового зв’язку” – досліджено методичні підходи щодо визначення особливостей трудових витрат поштового зв’язку в умовах впровадження нових послуг підприємства поштового зв’язку. Розроблено та обґрунтовано в механізмі тарифікування робочих місць поштового зв’язку нові елементи організації праці працівників поштового зв’язку.

У сучасних умовах виробничої діяльності поштового зв’язку характерною ознакою є те, що на одному і тому ж робочому місці може надаватися великий перелік послуг. Ця особливість обумовлює складність виконуваних робіт на робочому місці. Виникають задачі оптимізації кваліфікаційного складу працівників, які повинні виконувати виробничі операції на робочому місці. Автор дійшов висновку, що це питання можливо вирішити шляхом тарифікування робочих місць з новими елементами організації праці, запропонував методичний підхід, алгоритмічну модель та надав відповідні рекомендації.

Перш за все, на думку автора, тарифікування робочих місць - це комплекс організаційних, технічних, технологічних та економічних заходів, за допомогою яких визначається рівень складності виконуваних робіт на робочих місцях.

Алгоритмічна модель тарифікування робочого місця визначається у наступній послідовності виконання операцій. Спочатку визначаються всі виробничі операції, пов’язані з наданням послуг на робочому місці. Використовуючи тарифно-кваліфікаційні довідники, визначається клас кваліфікації працівника, який повинен виконувати ці операції. Якщо у тарифно-кваліфікаційному довіднику не визначена будь-яка виробнича операція, її складність визначається експертним шляхом. Визначаються планові або фактичні середньомісячні обсяги виробничих операцій на цьому робочому місці. За допомогою галузевих чи місцевих нормативів виконання обсягів виробничих операцій за годину визначаються трудові затрати на виконання середньомісячних обсягів робіт та їх питома вага у загальних трудових витратах за місяць. Підсумовуючи трудові витрати однотипних за складністю робіт, визначаються обсяги та питома вага виробничих операцій кожного класу кваліфікації у загальних трудових витратах. Найбільший рівень сумарних трудових витрат відповідного класу кваліфікації буде визначати тарифікаційний рівень робочого місця. Відповідно до цього визначається кваліфікаційний рівень посади у штатному розписі.

При тарифікуванні робочих місць автор дає такі пропозиції:

1. Проводити тарифікування робочих місць при створенні нових робочих місць, при впровадженні на робочих місцях нової техніки та технології, при удосконаленні діючих робочих місць, проведенні заходів по кооперації та спеціалізації робочих місць, при уведенні нових тарифно-кваліфікаційних довідників та нових умов оплати праці.

2. При тарифікуванні робочих місць уточнювати перелік виконаних робіт відповідно до конкретних організаційно-технічних умов праці.

3. Визначати кваліфікаційні характеристики робіт на робочих місцях з урахуванням змін і доповнень до змісту робіт, які виникли під впливом впровадження нової техніки та технології.

4. У ході проведення тарифікування робочих місць виявляти та виключати усі відхилення від технології надання послуг чи необґрунтоване завищення класу, розряду кваліфікації.

5. Визначати рівень тарифікування робочого місця (складність виконання робіт) за найбільшою питомою вагою виробничих операцій, які потребують одного і того ж класу кваліфікації працівника, але не менше 50,0% від загальних трудовитрат. Якщо ця вимога не виконується, автор пропонує переглядати розподіл виробничих операцій за робочими місцями з тим, щоб максимально згрупувати на одному робочому місці роботи, які вимагають найвищої кваліфікації працівника.

Відповідно до зазначеного вище удосконаленого механізму тарифікування робочих місць автором проведено тарифікування робочих місць операторів поштового зв’язку, операторів електрозв'язку, листонош, телеграфістів у Київській міській дирекції УДППЗ „Укрпошта”. Результати тарифікування робочих місць наведені у табл. 6.

Таблиця 6

Результати тарифікування робочих місць

Київської міської дирекції УДППЗ „Укрпошта” за 2002 р.

Робочі місця | Кількість, од. | Різниця

до тарифікування | після тарифікування

Оператор поштового зв’язку операційної зали, в тому числі: |

725 |

725 |

0

1 класу | 411 | 230 | -181

2 класу | 293 | 360 | 67

3 класу | 21 | 135 | 114

Оператор поштового зв’язку зали доставки, в тому числі: |

235 |

235 |

0

1 класу | 17 | 2 | -15

2 класу | 212 | 214 | 2

3 класу | 6 | 19 | 13

Оператор електрозв’язку, в тому числі: | 0 | 271 | 271

1 класу | 0 | 0 | 0

2 класу | 0 | 83 | 83

3 класу | 0 | 188 | 188

Телеграфіст, в тому числі: | 306 | 35 | -271

1 класу | 68 | 14 | -54

2 класу | 238 | 4 | -234

3 класу | 0 | 17 | 17

Листоноша, в тому числі: | 987 | 987 | 0

1 класу | 17 | 0 | -17

2 класу | 963 | 875 | -88

3 класу | 7 | 112 | 105

Аналізуючи дані табл. 6, автор робить наступні висновки.

1. До проведення тарифікування робочих місць поштового зв’язку рівень кваліфікаційного складу персоналу був завищений та не відповідав вимогам тарифно-кваліфікаційних довідників стосовно якісного складу. Установлення класу кваліфікації працівника, на думку автора, мало на меті підвищення рівня заробітної плати, який у 2002 р. значно відставав від законодавчо установленого рівня мінімальної заробітної плати.

2. Тарифікування робочих місць операторів поштового та електрозв’язку, телеграфістів і листонош суттєво змінило структуру їх кваліфікаційного складу та міжкласні співвідношення.

3. При тарифікуванні робочих місць на деяких із них виявилась невідповідність найменування посад працівників виконуваним функціям по наданню послуг електрозв’язку, а саме: посада телеграфіста замінена на посаду оператора електрозв’язку.

Проведення тарифікування робочих місць Київської міської дирекції УДППЗ „Укрпошта” дало значний позитивний економічний ефект, що видно із табл. 7.

Таблиця 7

Розрахунок умовного економічного ефекту від проведення тарифікування робочих місць Київської міської дирекції УДППЗ „Укрпошта” у 2002 р.

Найменування посад, клас кваліфікації | До тарифікування | Після тарифікування | Різниця ФОП, грн.

кількість посад, од. | ФОП, грн. | кількість посад, од. | ФОП, грн.

Оператор поштового зв’язку: | 960 | 193315 | 960 | 186046 | -7269

1 класу | 428 | 89880 | 232 | 48720 | -41160

2 класу | 505 | 98980 | 574 | 111916 | 12936

3 класу | 27 | 4455 | 154 | 25410 | 20955

Оператор електрозв’язку: | 0 | 0 | 271 | 47288 | 47288

1 класу | 0 | 0 | 0 | 0 | 0

2 класу | 0 | 0 | 83 | 16268 | 16268

3 класу | 0 | 0 | 188 | 31020 | 31020

Телеграфіст: | 306 | 60928 | 35 | 6529 | -54399

1 класу | 68 | 14280 | 14 | 2940 | -11340

2 класу | 238 | 46648 | 4 | 784 | -45864

3 класу | 0 | 0 | 17 | 2805 | 2805

Листоноша: | 987 | 193473 | 987 | 189980 | -3493

1 класу | 17 | 3570 | 0 | 0 | -3570

2 класу | 963 | 188748 | 875 | 171500 | -17248

3 класу | 7 | 1155 | 112 | 18480 | 17325

Всього працівників: | 2253 | 447716 | 2253 | 430431 | -17285

Із табл. 7 випливає, що при збереженні у Київській міській дирекції УДППЗ „Укрпошта” чисельності працівників витрати на оплату праці після тарифікування робочих місць зменшились на 3,9%, умовний економічний ефект від тарифікування робочих місць у розрахунку на місяць становить 17285 грн., у розрахунку на рік – 207420 грн.

Інтегральну оцінку результатів тарифікування робочих місць, або середній коефіцієнт класності (Ккл), можна визначити за формулою:

Ккл = ,

де Чіп, Чід – кількість робочих місць і-го класу кваліфікації після та до проведення тарифікування робочих місць;

Ііп, Іід – індекс класу кваліфікації після та до проведення тарифікування робочих місць.

Автором досліджено та визначено, що на практиці найбільшу складність при тарифікуванні робочих місць викликає робоче місце листоноші. Це пов’язано з недосконалістю вимог Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 70 “Зв’язок”, 2001 р., згідно з яким клас кваліфікації листоноші залежить від рівня освіти і стажу роботи працівника. Такий підхід, з точки зору автора, унеможливлює визначення складності виконуваної листоношею роботи. Тому автор пропонує нові принципи визначення кваліфікаційних характеристик професії листоноші у залежності від складності технологічних операцій, відповідальності за схоронність та виробниче використання грошових коштів.

Узагальнюючи дослідження, автор пропонує нову структурно-логічну схему формування моделі організації праці на робочому місці персоналу підприємства поштового зв’язку, яка базується на трьох напрямах: нормування праці, тарифікування робочих місць та технологічні карти виробничого процесу.

Структурно-логічну схему формування моделі організації праці на робочому місці підприємства поштового зв’язку показано на рис. 4.

Рис. 4. Структурно-логічна схема формування моделі організації праці

на робочому місці підприємства поштового зв’язку

Запропонована автором структурно-логічна схема дає можливість комплексно оцінити організацію праці на робочому місці підприємства поштового зв’язку.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі проведено теоретичне узагальнення і розв’язана нова наукова задача, що дає можливість сформулювати наступні принципові положення, висновки і рекомендації науково-практичного характеру щодо методичних основ оцінки ефективності та продуктивності праці персоналу поштового зв’язку:

1. Проведене дослідження особливостей формування ринку праці в сучасних умовах. Висвітлена сутність і структура ринку праці, її сегментація. Визначені основні проблеми управління працею в Україні. Удосконалено методичні підходи щодо визначення техніко-економічних особливостей поштового зв’язку України, що дозволило зробити висновок про необхідність розробки теоретичних проблем та практичних рекомендацій підвищення продуктивності й ефективності праці персоналу підприємства поштового зв’язку.

2. Доведено, що в умовах впровадження ринкових відносин на підприємстві поштовому зв’язку України найбільш гострою є проблема управління працею. При цьому доведено, що особливу увагу необхідно приділити питанням управління якістю надання послуг персоналом підприємства поштового зв’язку.

3. Визначено, що інтенсивність впровадження у поштовому зв’язку комп’ютерної техніки, нових технологій та нових видів послуг потребує удосконалення організації і нормування праці, змін кваліфікаційного рівня виробничого персоналу. Обґрунтовано, що існуючі методи розрахунку кількості робочих місць поштового зв’язку не дають можливості визначити кваліфікаційний склад персоналу, який повинен виконувати виробничі операції на цих робочих місцях. В роботі удосконалено методи нормування праці працівників поштового зв’язку в умовах впровадження нетрадиційних послуг.

4. Показано, що техніко-економічні особливості поштового зв’язку України в ринкових умовах впливають на функціонування галузі зв’язку та інших галузей господарського комплексу.

5. Визначено, що в сучасних умовах господарювання підприємства поштового зв’язку однією із суттєвих умов підвищення ефективності праці персоналу є впровадження удосконаленого механізму тарифікування робочих місць.

6. Вперше розроблено, обґрунтовано і впроваджено нові елементи організації праці персоналу в механізмі тарифікування робочих місць поштового зв’язку, а також порядок проведення тарифікування робочих місць поштового зв’язку, що суттєво покращує організацію праці персоналу на робочому місці, якість обслуговування споживачів послугами поштового зв’язку, зменшує питому вагу витрат на оплату праці у загальних витратах, підвищує ефективність роботи персоналу підприємства поштового зв’язку.

7. Розроблено алгоритмічну модель механізму тарифікування робочих місць. При тарифікуванні робочих місць пропонується використовувати норми і нормативи трудових витрат, які застосовуються при визначенні чисельності працівників.

8. Запропоновано нові принципи визначення кваліфікаційних характеристик однієї із масових професій поштового зв’язку – листоноші, що дає чітке розмежування класів кваліфікації листонош у залежності від складності технологічних операцій, відповідальності за схоронність та виробниче використання грошових коштів, характеру виробничих операцій на кожному робочому місці.

9. Виконане дослідження дозволило автору розробити структурно-логічну схему організації праці на робочому місці підприємства поштового зв’язку, яка базується на трьох основних її напрямах - нормуванні праці, тарифікуванні робочих місць та технологічних картах виробничого процесу.

10. Впровадження запропонованого автором удосконаленого механізму тарифікування робочих місць у практику роботи Українського державного підприємства поштового зв’язку „Укрпошта” дає значний економічний ефект, дозволяє значно підвищити ефективність праці персоналу підприємства поштового зв’язку та його прибутковість.

 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Брошура

1. Стрельчук Е.Н., Буряк В.Г., Стеценко А.М. Опыт комплексного управления качеством продукции и передовые методы труда на предприятиях связи. – М.: Связь, 1980. – 97 с. (6,0 д.а.) (особисто здобувачу належить 4,5 д.а.).

Довідкове видання

2. Справочник економиста предприятия связи: / О.С. Срапионов, В.Г. Буряк, М.М. Глушко, А.А. Грешилов, Л.В. Гюльмисарян, С.Р. Есиков, В.Р. Иванов, М.А. Кузнецов, Е.П. Сморчкова, В.И. Холодарь. - М.: Радио и связь, 1983. - 360 с. (22,5 д.а.) (особисто здобувачу належить розділ 6 – 1,75 д.а.).

Статті у наукових фахових виданнях

3. Буряк В.Г. Некоторые вопросы совершенствования хозрасчета в отрасли (на примере Министерства связи УССР ) // Сборник научных трудов Академии наук Украинской ССР. – К., 1983. – С. 50-54. (0,24 д.а.).

4. Стрельчук Е.Н., Бобровничая Н.С., Буряк В.Г. Управління конкурентоздатністю галузі в умовах трансформації економіки // Науково-практичний журнал „Регіональні перспективи”. Менеджмент: на порозі ХХІ століття. – Кременчук, 2000. – №2-3 (9-10). – С. 194-195 (особисто здобувачу належить 0,06 д.а.).

5. Буряк В.Г. Питання кошторисного фінансування філіалів УДППЗ „Укрпошта” // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С.Попова: Період. наук. зб. з радіотехніки і телекомунікацій, електроніки та економіки в галузі зв’язку. – Одеса, 2001. – № 1. – С. (0,44 д.а.).

6. Стрельчук Е.Н., Бобровничая Н.С., Буряк В.Г. Состояние и тенденции мотивации эффективности персонала на предприятиях разных форм собственности // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова: Період. наук. зб. з радіотехніки і телекомунікацій, електроніки та економіки в галузі зв’язку. – Одеса, 2001. – №2. – С. 110-113 (особисто здобувачу належить 0,16 д.а.).

7. Буряк В.Г. Тарифікування робочих місць – складова частина удосконалення організації та оплати праці // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С.Попова: Період. наук. зб. з радіотехніки і телекомунікацій, електроніки та економіки в галузі зв’язку. – Одеса, 2005. – № 1. –


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОЦІНКА ТА ПЛАНУВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ - Автореферат - 29 Стр.
СУДОЧИНСТВО У СПРАВАХ ПРО ВИЗНАННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ БЕЗВІСНО ВІДСУТНЬОЮ ТА ОГОЛОШЕННЯ ЇЇ ПОМЕРЛОЮ - Автореферат - 30 Стр.
ПОЛІТИКА МІЖНАРОДНОГО СПІВТОВАРИСТВА ПО УРЕГУЛЮВАННЮ КОНФЛІКТУ В БОСНІЇ ТА ГЕРЦЕГОВИНІ (1992– 1995 рр.) - Автореферат - 20 Стр.
РОЗРОБКА ЛАБОРАТОРНОГО РЕГЛАМЕНТУ КУЛЬТИВУВАННЯ ВАКЦИННОГО ШТАМУ ЛК-М ВІРУСУ КЛАСИЧНОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ - Автореферат - 21 Стр.
Обґрунтування та оптимізація параметрів мобільного роздавача-дозатора концентрованих кормів для індивідуальної нормованої годівлі корів - Автореферат - 24 Стр.
РОЗРОБКА ЕПОКСИКОМПОЗИТІВ МОДИФІКОВАНИХ ЗОВНІШНІМИ ПОЛЯМИ ДЛЯ ЗАХИСТУ УСТАТКУВАННЯ ВІД КОРОЗІЇ І СПРАЦЮВАННЯ - Автореферат - 23 Стр.
ВИЗНАЧЕННЯ ОРІЄНТИРІВ ВОЄННО-ПОЛІТИЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ В ПРОГРАМНИХ ДОКУМЕНТАХ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ (історико-політологічний аналіз) - Автореферат - 28 Стр.