У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Перестройка 2002

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.Н. КАРАЗІНА

ЧУВАРДИНСЬКИЙ ОЛЕКСАНДР ГЕОРГІЙОВИЧ

УДК 332.025.12: 330.144.2

МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ РУХУ КАПІТАЛУ
В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

08.02.03 – організація управління, планування

і регулювання економікою

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків _2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному університеті

ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук

Ткаченко Юрій Володимирович

Державний інститут підготовки кадрів

Мінпромполітики України, ректор

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Позднякова Любов Олексіївна

Українська державна академія залізничного

транспорту (м. Харків), Міністерство транспорту

та зв’язку України, професор кафедри

менеджменту організацій на транспорті.


кандидат економічних наук, доцент

Домбровська Галина Петрівна

Українська інженерно-педагогічна академія

(м. Харків), Міністерство освіти і науки України,

професор кафедри економіки промислових підприємств та маркетингу.

Провідна установа: Донецький державний університет управління

Міністерства освіти і науки України, кафедра

менеджменту у невиробничій сфері (м. Донецьк).

Захист відбудеться 03 липня 2006 р. о 1500 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.051.05 Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61002, м. Харків, вул. Мироносицька, 1, ауд. 3-23.

З дисертацією можна ознайомитися у Центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4.

Автореферат розісланий 02 червня 2006 р

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Третяк В.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Інтенсифікація міжнародних економічних відносин та наростання глобалізаційних процесів, що дедалі більше охоплюють усі сфери суспільного життя людства, є визначальними напрямами сучасного розвитку країн світової спільноти. Вихід економічних зв'язків за національні межі, інтенсифікація наднаціональних відтворювальних процесів, що формують елементи планетарної господарської системи, об'єктивно вносять суттєві зміни в теоретичну парадигму цивілізаційного поступу. Це стосується і світової фінансової системи у зв'язку з високим рівнем мобільності, гнучкості, адаптивно-трансформаційної здатності фінансового капіталу, що обумовлено зростанням ролі інформаційних технологій, встановленням тісних зв'язків між національними фінансовими ринками і посиленням їх взаємозалежності, появою нових фінансових продуктів і постійним удосконаленням технології торгівлі фінансовими інструментами, політикою дерегуляції національних ринків і лібералізації в сфері руху потоків капіталів.

Нині капітал все більше працює в глобальному масштабі й у реальному часі. Гігантські транскордонні фінансові потоки надали світовій фінансовій системі нової якості _самодостатності. Вона розвивається за своїми, тільки їй властивими законами. Спостерігається тенденція до відриву фінансової системи від відтворювальних процесів реальної економіки, зародився великий масив світових віртуальних фінансів. Усе це значно модифікує фінансове середовище, в якому функціонують країни світу і здійснюється рух капіталів між ними.

Важливу роль у теоретичному осмисленні проблематики руху капіталу в глобальному економічному просторі, транскордонного руху фінансових потоків відіграли відомі зарубіжні вчені В. Бансала, Дж. БаффетДж. Вільямсон,
Дж. Даннінг, М. Кастельс, Дж. Кейнс, А. Кругер, П. Кругман, Р. Манделл,
Г. Марковіц, М. Портер, Дж. Стігліц, Дж. Тобін, Ю. Фама, Дж. Флемінг,
М. Фрідмен, У. Шарп, Й. Шумпетера та ін. Слід відзначити значний внесок російських вчених у розробку фундаментальних питань генезису світового господарства і тенденцій розвитку глобальної фінансової системи та її впливу на характер міжнародних економічних відносин в цілому і на міжнародні потоки капіталів зокрема: С. Афонцева, Т. Валової, М. Делягіна,
Г. Ділігенського, С. Долгова, І. Дороніна, Р. Ентова, В. Євстігнєєва, Л. Зевіна, В.Іноземцева, О. Киреєва, Л. Красавіної, В. Коллонтая, Е. Кочетова, В.Мартинова, С. Моїсєєва, О. Неклесси, Ю. Осіпова, М. Портного, Б. Рубцова, Д. Смислова, В. Шенаєва, Ю. Шишкова та ін.

Різні аспекти сутнісних характеристик і механізму функціонування глобального руху капіталу знайшли розробку й обґрунтування у працях вітчизняних аналітиків: О. Білоруса, С. Боринця, В. Будкіна, О. Гаврилюка, А. Гальчинського, В. Геєця, А. Даниленка, М. Дудченка, Л.Кістерського, А. Мокія, Г. Климка, В. Клочка, А Кредісова, І. Лукінова, Д. Лук'яненка, 3. Луцишин, Ю. Макогона, О. Мозгового, В. Новицького, Є. Панченка, Ю. Пахомова, О. Плотнікова, А. Поручника, О. Рогача, В. Рокочої, А. Румянцева, В. Сіденка, С. Соколенка, В. Степаненка, В. Федосова, А. Філіпенка, О. Шарова, О. Шниркова, А. Чухна та багатьох інших.

Ознайомлення з публікаціями згаданих авторів засвідчує, що в них досліджуються конкретні проблеми глобалізації фінансового капіталу, а саме: сутність, структура і механізм функціонування фінансових ринків, рух капіталу, координація валютних співвідношень, золотовалютних резервів, ліквідність, діяльність транснаціональних корпорацій (ТНК), транснаціональних банків (ТНБ), злиття і поглинання, роль та місце фінансових організацій у світогосподарських процесах тощо.

Наявність певних прогалин у теоретико-методологічній базі дослідження сучасних перетворень глобального фінансового середовища, потоків капіталів вимагає переосмислення сутності світових фінансів, яка є набагато ширшою і не зводиться лише до міжнародних валютно-фінансових відносин або світових фінансових ринків. Подолання однобічності методології аналізу зумовлює необхідність виявлення структурно-логічної системи міжнародного руху капіталу, інтегрованого підходу до висвітлення проблеми, основу якого становить аналіз взаємодії тих елементів світової фінансової архітектури, які прямо чи опосередковано пов'язані з рухом глобальних фінансових потоків. Усвідомлення актуальності, теоретико-практичної вагомості зазначеної проблеми, нагальні потреби її вирішення й обумовили вибір дисертаційного дослідження, його межі, композиційну побудову, логіку, послідовність викладу, мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна в рамках планів науково-дослідних робіт: “Інноваційна модель стійкого розвитку науково-технічного і виробничого потенціалу України” (номер державної реєстрації 0104U000676).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування сутності, закономірностей, результатів і перспектив сучасних трансформацій глобального фінансового середовища та розробка механізму державного регулювання руху капіталу в умовах фінансової глобалізації.

Системно-функціональний підхід до реалізації поставленої мети дозволив окреслити коло завдань, які слід було вирішити в процесі аналітичної роботи над теоретичним та емпіричним матеріалом:

- визначити й обґрунтувати місце і роль державного регулювання потоків капіталу в умовах глобалізації на основі застосування системно-функціонального методу дослідження;

- провести моніторинг потоків іноземного капіталу в економічному просторі України;

- провести дослідження інтеграційних процесів та напрямків подальшої взаємодії України з міжнародними валютно-фінансовими та кредитними організаціями;

-- виявити і проаналізувати потенційні можливості залучення внутрішніх та зовнішніх інвестиційних ресурсів в економіку України;

- показати суперечливий характер дії механізмів регулювання руху міжнародних інвестиційних потоків, розкрити необхідність їх реформування .

Об'єктом дослідження є рух світових капіталопотоків у формі прямих та портфельних іноземних інвестицій, міжнародного позичкового капіталу та банківського кредиту, потоків фінансового капіталу ТНК та міжнародних фінансових організацій в умовах економічної глобалізації.

Предметом дослідження є система міжнародних економічних відносин з погляду руху капіталу в сучасному глобальному економічному просторі.

Методи дослідження. Дослідження базувалося на фундаментальних положеннях економічної теорії, сучасних концепціях функціонування світової фінансової системи та моделях макроекономічного регулювання.

Методологічною основою дисертаційного дослідження є історико-логічний та системний підходи до аналізу економічних явищ і процесів у національному і глобальному середовищі. Дослідження проведене з використанням методів: наукової абстракції, статистичного, якісного і кількісного порівняння, факторного та структурного аналізу і експертних оцінок та анкетних опитувань. Інформаційною основою роботи є офіційні звіти та аналітичні публікації провідних міжнародних економічних організацій, українські та зарубіжні статистичні збірники, закони України, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України стосовно проблем валютного регулювання, міжнародні економічні угоди, нормативні документи Європейського Союзу з тематики дослідження.

Наукова новизна результатів дослідження полягає у наступному:

вперше:–

розроблено механізм регулювання процесів інтеграції України до світового валютного ринку, який систематизує елементи взаємодії суб'єктів національного валютного ринку з суб'єктами регіонального та світового валютного ринку шляхом узгодження національних валютних політик за рахунок взаємодії з міжнародними валютно-фінансовими та кредитними організаціями.

- розроблено концепцію сучасних трансформацій міжнародного руху капіталу, яка обґрунтовує місце і визначає роль міжнародних потоків капіталу як системоутворюючого ядра світового економічного простору. Концепція дозволяє виявляти тенденції трансформації функціональної та інституціональної структури світових фінансових ринків, напрямів формування механізмів реалізації міжнародного руху капіталу у глобальній фінансовій системі.

- обґрунтована доцільність використання властивостей, які притаманні ТНК у процесі формування стратегії співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями, які дозволяють використовувати прямі і зворотні напрями врахування взаємозалежностей між ТНК та міжнародними фінансовими організаціями.

удосконалено:

- методичну базу вивчення групи інвестиційних факторів, які є основою формування інвестиційної політики України, що дозволяє систематизувати регуляторні засоби та інструменти економічної політики держави в період глобалізації;

- методологію моніторингу причин, які впливають на розширення міжнародного руху капіталу, що має нерівномірний характер у світовому економічному просторі і характеризується зростанням кількості національних і регіональних ринків, на яких діють корпоративні суб'єкти із високо розвинутих країн.;

Дістало подальшого розвитку:

- виявлення індикаторів сучасного руху світового капіталу та ролі ТНК в цьому процесі;

- розкриття механізму аналізу непрогнозованих ризиків, пов’язаних з неадекватністю інформації, яка надається міжнародними фінансовими інститутами, що призведе до підвищення ефективності управлінських рішень.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що основні положення, які викладені автором у дисертації, доповнюють та розвивають стратегію економічного розвитку України, використовуються при реалізації зовнішньоекономічного курсу України, спрямованого на поглиблення інтеграції у світогосподарську систему. Отримані наукові результати та висновки дисертаційного дослідження були використані у роботі ВАТ “Техінвест”. Окремі положення дисертації впроваджені в навчальний процес і використані науково-педагогічними працівниками Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо методології дослідження регулювання розвитку руху капіталу в умовах фінансової глобалізації. Наукові положення, висновки і рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. Обсяг особистого внеску в роботах, які написані у співавторстві, зазначений окремо у списку опублікованих праць. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використані лише ті ідеї та положення, які отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Результати та висновки дисертації оприлюднені і отримали позитивну оцінку на таких конференціях: Міжнародної науково-практичної конференції (м. Біла Церква, 2003р.); Науково-теоретичній конференції “Націоналізація і приватизація: минуле, теперішнє та майбутнє” (м. Харків, 2004 р.); IV Міжнародній науковій конференції “Проблеми економіки транспорту” (м. Дніпропетровськ, 2005р.); 6-й Міжнародній міждисциплінарній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми науки та освіти” (м. Алушта, 2005р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 15 наукових праць загальним обсягом 86,0 др.арк., особисто автору належить 40,75 др.арк., з них 2 наукових монографій, 8 наукових статей у фахових виданнях та 2 тези доповідей.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи 255 сторінок друкованого тексту, 19 таблиць, 8 рисунків, 1 додаток, список використаних джерел містить 212 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У „Вступі” обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено його мету і завдання, сформульовано об'єкт, предмет і методи дослідження, визначено наукову новизну та вказано на практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі - “Теоретико-методологічні аспекти дослідження процесів розвитку фінансових ринків в умовах глобалізації” - досліджено концептуальні підходи до питань фінансової глобалізації, теоретико-методологічні засади дослідження міжнародних потоків капіталу в умовах глобалізації світового господарства, здійснено системний аналіз структури та динаміки міжнародних потоків капіталу в умовах глобалізації економіки, проаналізовано вплив науково-технічних та технологічних досягнень на інтенсифікацію міжнародного руху капіталу.

Домінуючою тенденцією сучасного розвитку світового господарства виступає поглиблення процесів інтернаціоналізації та глобалізації господарського життя країн, інтенсифікація міжнародних зв’язків на багатосторонній основі. Глобалізація – тривалий процес інтеграції національних економік світу через інтернаціоналізацію потоків товарів, послуг, капіталів, робочої сили, інформації та колективної дії країн з метою розв’язання глобальних проблем.

Характер процесів, що відбуваються в структурі світового господарства, пов’язано, насамперед, із нерівномірним опануванням різними країнами досягнень сучасного етапу науково-технічної революції. Таким чином, парадигма постіндустріального розвитку передбачає розподіл світової влади на основі нових критеріїв: технологічності, інформатизації, соціалізації та глобалізації господарських процесів з виділенням наступних підсистем: країни, що будують постіндустріальне суспільство; країни, де переважає індустріальний тип розвитку і які включаються в систему нової світової моделі через мікро- та макроінтеграцію; країни - доіндустріального рівня розвитку, які на сьогодні знаходяться поза процесами глобальної трансформації.

Вчені-економісти відзначають певну структурованість процесу економічної глобалізації, де інвестиційна глобалізація є не лише основним елементом системоутворення (рис.1), а й наймасштабнішим її елементом, який, до того ж, працює на випередження. У перспективі можна говорити і про формування глобальної економічної системи.

Рис. 1. Структуризація процесу глобалізації

Економічна глобалізація є визначальною у сучасному світі, а у історичному контексті вона виділяється як особлива стадія інтернаціоналізації та інтеграції економіки. При цьому практично у всіх дослідженнях цього процесу виділяють такі ключові напрямки розвитку як:*

транснаціоналізація (торговельна, виробничо-інвестиційна, валютно-фінансова);*

економічна регіоналізація з утворенням глобальних торговельно-економічних блоків (НАФТА, Євросоюз, АТЕС);*

глобальна інституалізація економіки внаслідок розвитку регулятивних функцій міжнародних економічних організацій (МВФ, СБ, СОТ, МОТ тощо).

На економічну глобалізацію найсуттєвіший вплив мали такі фактори, як: технологічний прогрес, лібералізація торгівлі та інших форм міжнародної економічної діяльності, розширення сфери діяльності підприємств (організацій), досягнення єдиної думки щодо оцінки ринкової економіки як найбільш ефективної і безальтернативної у різних її моделях і організаційно-економічних формах; нівелювання особливостей культурного розвитку.

На сьогодні можна говорити про перерозподіл впливу традиційних та появу нових суб'єктів господарювання в умовах економічної глобалізації. Найбільш важливими у другій половині XX століття були взаємовідносини: а) держави – транснаціональні корпорації; б) держави — регіональні інтеграційні угруповання; в) транснаціональні корпорації – регіональні інтеграційні угрупування.

На сьогодні, на рівноправні і навіть більш значні ролі, ніж традиційні суб'єкти міжнародних економічних відносин (держави), претендують не тільки ТНК, регіональні міждержавні інтеграційні об'єднання, міжнародні організації (МВФ, Світовий банк, СОТ, МОТ), але й міста – світові фінансово-інформаційні центри, практично екстериторіальні й функціонально автономні (такі як Нью-Йорк, Лондон, Токіо, Франкфурт-на-Майні, Париж у т.ін.) та окремі індивіди – наукові працівники, університетські професори, творчі особистості, крупні бізнесмени.

Таким чином формується складна система детермінант світогосподарського розвитку, контури якої окреслено на рисунку 2.

Важливо підкреслити, що держави дійсно втрачають функцію основного структурного елемента світової економіки, що, на наш погляд, не стосується, на сьогодні, лише США, а у перспективі – Китаю, який здатен, за прогностичними оцінками, кинути прямий виклик США, наблизившись до них за економічним потенціалом у найближчому майбутньому.

Рис. 2. Взаємодіючі детермінанти сучасного світогосподарського розвитку

Показовим є пошук нової архітектури світової регуляторної системи, формування інституцій за участю провідних держав, міжнародних організацій, представників великого бізнесу тощо.

У сучасному конкурентному середовищі адекватно відображаються якісні зміни структури світової економіки, обумовлені насамперед динамічними інтеграційними процесами на мікро- та макроекономічному рівнях. Як функціонально, так i географічно суттєво видозмінився i світовий ринок, а характер конкуренції у всіх його сегментах набув нових – глобальних.

Конкурентоспроможність товару, фірми, галузі, регіону, кластера та економіки може бути реальною чи потенційною. У разі ефективного використання всіх наявних умов і факторів у всіх взаємопов'язаних компонентах можна говорити про системну національну конкурентоспроможність (рис. 3).

Рис. 3. Фактори, компоненти і пріоритети національної конкурентоспроможності

Дія факторів національної конкурентоспроможності детермінується: по-перше, якістю державної економічної політики та корпоративним менеджментом, що забезпечують чи не забезпечують стійкість і динамічність внутрішньої економіки, створюють умови чи блокують їхнє створення для розвитку внутрішньої конкуренції; по-друге, інтернаціоналізацією та глобалізацією, коли формуються умови і параметри зовнішньої конкуренції.

У роботі обґрунтовано положення, що рух потоків капіталу, розширення його масштабів до світового рівня є одним з найважливіших факторів глобалізації економіки.

У другому розділі “Дослідження фінансового стану інституційних перетворень в умовах глобалізації (дослідження розвитку фінансових ринків)” - проведено аналіз економічної сутності та форм міжнародної інвестиційної діяльності, спрямування потоків прямих іноземних інвестицій, оцінку взаємовідносин України з міжнародними фінансовими організаціями, досліджено особливості руху капіталу в умовах
глобалізації.

За умов жорсткої глобальної конкуренції, коли уможливлюється економічна і соціальна деградація більшості “бідних” (залежних) країн світу, з гідним напрямом упередження світової кризи може стати подальша регіоналізація континентального характеру, коли у межах системи регіональних ринків інтегруються і високорозвинені країни і країни із не самодостатніми економіками.

Цілеспрямований розвиток інвестиційного співробітництва з Євро Союзом має виключно важливе значення, оскільки його масштаби і результативність у перспективі визначатимуть конкурентні позиції України на світовому ринку. Вже на сьогодні євроринок, з одного боку, залишається одним з провідних експортерів капіталу, а з іншого – є найбільш інвестиційне привабливим у глобальному контексті.

Важливим є питання розвитку інвестиційного співробітництва у контексті розширення ЄС. Взаємне інвестування між Україною і країнами-кандидатами є незначним: експорт капіталу на початок 2004 р. - 3,8 млн. дол. США (Кіпр — 1,9; Естонія - 1,1; Литва — 0,4; Польща — 0,3; Угорщина -0,1 млн. дол. США), а імпорт – 1014,8 млн. дол. США (табл. 1).

Таблиця 1

Прямі іноземні інвестиції в Україну за країнами, які є потенційними кандидатами та партнерами на вступ до ЄС, у 2003 році |

Обсяги прямих інвестицій на

01.01.2003 | 01.01.2004

Всього вступ до ЄС | 832828,69 | 1014816,28

Естонія | 5699,40 | 14157,18

Польща | 69345,04 | 98418,95

Словенія | 2903,01 | 2966,83

Угорщина | 58266,08 | 79800,08

Чеська Республіка | 41284,91 | 39460,29

Болгарія | 11743,50 | 1 1842,29

Кіпр | 493014,70 | 602625,49

Латвія | 52937,56 | 59088,28

Литва | 6195,13 | 14010,85

Мальта | 489,91 | 2687,42

Румунія | 624,24 | 515,43

Словаччина | 51097,01 | 48625,98

Туреччина | 36819,02 | 38133,22

Албанія | - | -

Македонія | 1047,03 | 1145,56

Хорватія | 1361,97 | 1338,43

Країни-кандидати в ЄС самі виступають реципієнтами іноземних інвестицій з розвинутих країн. Лише Кіпр досить активно інвестує в Україну, використовуючи при цьому механізми офшорних зон.

Третій розділ “Напрямки регулювання руху капіталу в умовах фінансової глобалізації” - обґрунтована доцільність використання чинника ТНК в процесі формування стратегії співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями, розроблено механізм інтеграції України до світового валютного ринку, концепцію сучасних трансформацій міжнародного руху капіталу.

Поступова інтеграція у світове співтовариство, вступ у Міжнародний валютний фонд, групу Світового банку, Європейський банк реконструкції та розвитку – так вирішує Україна проблему трансформації. Взаємодія держав в період швидкого розвитку науково-технічного прогресу неможлива без розвитку їх економічних і політичних відносин і саме за допомогою міжнародних організацій здійснюється співробітництво між державами. Міжнародні організації не тільки регулюють міждержавні стосунки, але і приймають рішення по глобальних питаннях сучасності. Сьогодні міжнародні організації фактично є основним організатором взаємостосунків між різними країнами світу.

Нами запропоновано механізм інтеграції України до світового валютного ринку, який представлено на рисунку 4 де виявлено складові елементи механізму інтеграції національного валютного ринку до світового економічного простору, що надає можливість структуризації процесу дослідження на основі вивчення організаційно-економічних основ процесу інтеграції України до світового валютного ринку. Процес інтеграції України до світового валютного ринку включає в себе визначення основних суб'єктів - національний, регіональний та світовий валютні ринки.

Рис. 4 Механізм інтеграції України до світового валютного ринку

За умови інтеграції національного валютного ринку України, а точніше її суб'єктів (держава або Національний Банк України, комерційні банки, Українська міжбанківська валютна біржа), необхідно, перш за все, інтегруватися до регіонального валютного ринку, а точніше до ЄС або СНД, використовуючи при цьому спеціальні інструменти. До цих інструментів можна віднести конвергенцію національної валютної політики, утворення єдиної валютної системи за умови взаємодії зі світовими центрами та міжнародними валютно-фінансовими організаціями.

Однак цей процес неможливе за умови дії так званої реверсивної інтеграції, тобто, усі процеси у світі є замкнутими, а саме виходячи на світовий ринок, ми. однак повернемось до України шляхом діяльності і національних суб'єктів ринку на світовому валютному ринку.

Також нами розроблено механізм управління процесом інтеграції України до світового валютного ринку (рис. 5), використання якого дозволяє проводити аналіз розвитку світового валютного ринку на державному рівні, що забезпечить вплив на формування напрямків національної валютної політики і надасть можливість здійснювати прогноз розвитку національного валютного ринку за умови взаємодії показників зовнішнього і внутрішнього середовища, ресурсного менеджменту і адміністративних важелів.

Рис. 5. Механізм управління процесом інтеграції України до світового валютного ринку

Працездатність наведеного механізму управління процесом інтеграції України до світового валютного ринку полягає в безперервному, одночасному функціонуванні усіх його складових.

Якщо розглядати наведений механізм, то слід, по-перше, виділити основні три блоки: стан світового валютного ринку, елементи державного регулювання та інфраструктуру селективного процесу. Як видно з наведеної візуальної інтерпретації, всі вони складають замкнуте коло механізму управління процесом інтеграції України до світового валютного ринку.

Впливаючи на селективний процес, завдяки сфері адміністрування (регулювання, контроль, сприяння), інфраструктура селективного процесу через технологію ресурсного менеджменту надасть пропозиції щодо використання вільних фінансових інструментів для захисту національної економіки під час інтеграції.

Маючи досвід про минулий стан світового валютного ринку та наявні фінансові ресурси технологія планування показників середовища дасть змогу зробити прогноз подальшого розвитку не тільки національного валютного ринку, але і світового.

Налагоджене функціонування наведеного механізму буде можливе лише тоді, коли часовий лаг взаємодії між усіма компонентами механізму буде мінімальним.

ВИСНОВКИ

Проведене в дисертації дослідження теоретичних і практичних проблем сучасних трансформацій у міжнародному русі капіталу з позицій системно-функціонального підходу дозволило реалізувати поставлену мету і завдання та зробити такі висновки.

1. Виявлено, що динамічні зміни глобальних економічних процесів створюють підґрунтя для прискорення міжнародного руху капіталу, посилення його впливу на інтеграційні процеси, формування глобального фінансового ринку, інтенсифікації транскордонних фінансових трансакцій, появи нових механізмів та інструментів міжнародних фінансових операцій.

2. Проаналізовано процеси глобалізації як динамічного процесу розвитку сучасної цивілізації, яка включає природно-ресурсну, економічну, політичну, виробничо-техніологічну, фінансову та інвестиційну, науково-технічну, соціальну складові. Економічна глобалізація розвивається на основі транснаціоналізації, регіоналізації та глобальної інституалізації, в результаті чого відбувається становлення нових (глобальних) суб'єктів світової економіки, трансформується їхня роль і регулятивні функції.

3. Досліджено процеси інтенсифікації і поглиблення інвестиційного співробітництва з Європейським союзом.

Проаналізовано проблеми входження України до європейських транснаціональних структур, закріплення українських компаній на європейському рівні через ефективно діючі збутові і сервісні мережі, виробничу кооперацію тощо, що в перспективі визначатиме міжародні конкурентні позиції України.

4. Запропоновано механізм управління процесом інтеграції України до світового валютного ринку, що дозволяє проводити аналіз розвитку світового валютного ринку на державному рівні, забезпечує формування напрямів національної валютної політики, надає можливість здійснювати прогноз розвитку національного валютного ринку на основі взаємодії показників зовнішнього і внутрішнього середовища, ресурсного менеджменту і адміністративних важелів регулювання.

5. Розроблено ряд рекомендацій щодо відповідності державного механізму вимогам національної фінансової безпеки в процесі входження України в глобальне економічне середовище.

6. Досліджено діяльність ТНК в Україні та визначено основні аспекти оптимізації цієї діяльності. Описано стратегію максимального залучення іноземного капіталу в економіку України не лише на рівні комерційного сектора (включаючи ТНК), а й у відносинах з міжнародними фінансовими організаціями.

7. Проаналізовано основні напрями бізнес-стратегії комерційних банків та фактори сприяння фінансовій взаємодії у міжнародній банківській діяльності.

8. Досліджено вплив процесів глобалізації економічного простору на регулювання міжнародного руху капіталу, організаційно-правових та інституційних його основ. Розроблено кореляційно-регресійну модель для визначення взаємозалежності між макроекономічними показниками країни-реципієнта та ПІІ, яка може бути використана в якості інструмента розробки національної інвестиційної політики.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії:

1. Чувардинський О.Г. Інвестиційні процеси в промисловості України: Монографія. - К.: Наук. світ, 2001. - 447 с.

2. Чувардинський О.Г., Федоренко В.Г., Степанов Д.В. та ін. Шляхи підвищення інвестиційної діяльності в Україні.: Монографія. - Ніжин: "Видавництво "Аспект-Поліграф", 2003. - 724 с.

Наукові статті у фахових виданнях:

3. Чувардинский А.Г., Федоренко В.Г., Степанов Д. В., Прохода С.В. К вопросу об иностранных инвестициях в Украине. // Государственный информационный бюллетень о приватизации, 2001. - №1 (101). - С. 19-21.

4. Чувардинский А.Г., Иткин А.Ф., Мажуга А.В. К вопросу структурных преобразований в экономике страны // Государственный информационный бюллетень о приватизации. - 2001. - №9. - С. 63-65.

5. Чувардинський О. Г. Залучення інвестицій в промислове виробництво України // Перспективи розвитку інвестиційних процесів в Україні. - Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна: Економічна серія. - Харків, 2001. - № 502. - С. 360-365.

6. Чувардинський О.Г. Методические основы формирования инвестиционного механизма в Украине // Ефективність економіки промисловості і її вплив на транспорт. Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. - Харків, 2002. - С. 297-299.

7. Чувардинський О.Г. Моделі і наслідки руху капіталів в умовах фінансової глобалізації// Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна № 612. – Харків: АОЗТ “Саммит Харьков”, 2003 – С. 235-239.

8. Чувардинський О.Г. Розвиток світової фінансової системи в контексті глобалізації // Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна № 613. – Харків: АОЗТ “Саммит Харьков”, 2003 – С. 97-103.

9. Чувардинський О.Г. Особливості руху капіталу в умовах реалій світового розвитку // Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна № 630 частина друга. – Харків: РІЗО ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2004. – С. 193-198.

10. Чувардинський О.Г. Оцінка взаємовідносин України з міжнародними фінансовими організаціями // Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна № 668 частина друга. – Харків: РІЗО ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2005. – С. 80-86.

Інші праці:

11. Чувардинский А.Г. Україна і ЄС у контексті інтеграції української економіки до Європейського економічного простору // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природно-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції. Зб.наук.пр. - Серія: "Ринкова трансформація економіки". - Випуск VII. - № 1. - Луцьк: "Надстир'я". - 2001. - С.49-53.

12. Чувардинський О.Г. Особливості маркетингової діяльності в умовах інтеграції України в Європейський Союз// Формування системи теоретичного і практичного менеджменту: регіональний аспект - Наукові праці МАУП. - Випуск 2.- 2001. - С. 168-171.

13. Чувардинський О.Г. Необхідність участі України в сучасних інтеграційних процесах. - Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління. - Донецьк, 2002. - № 5(21) - С. 152- 155.

14. Чувардинський О.Г. Розвиток світової фінансової системи в контексті глобалізації // Тези доповідей IV Міжнародної наукової конференції “Проблеми економіки транспорту”. – Дніпропетровськ, 2005. – С. 157-158.

15. Субатовська Л.Г., Чувардинський О.Г., Оганов А.Р. Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств // Матеріали 6-ї Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції “Сучасні проблеми науки та освіти”. – Харків, 2005. – С.63.

АНОТАЦІЯ

Чувардинський О.Г. Механізм регулювання розвитку руху капіталу в умовах фінансової глобалізації. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 - організація управління, планування і регулювання економікою. – Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків, 2005.

Дисертація присвячена дослідженню проблеми формування механізм регулювання розвитку руху капіталу в умовах фінансової глобалізації. У роботі розглянуті особливості розвитку світової фінансової системи в контексті глобалізації. Визначені моделі, напрямки і наслідки руху капіталів в умовах фінансової глобалізації.

Досліджено фінансовий стан інституційних перетворень в умовах глобалізації. Оцінено взаємовідносини України з міжнародними фінансовими організаціями.

Визначені напрямки регулювання руху капіталу в умовах фінансової глобалізації. Розроблено стратегію регулювання дієвості іноземного капіталу в Україні та механізм регулювання розвитку руху капіталу.

Ключові слова: фінансова глобалізація, рух капіталу, іноземний капітал, валютний ринок, міжнародні організації, конкурентні переваги.

АННОТАЦИЯ

Чувардинський А.Г. Механизм регулирования развития движения капитала в условиях финансовой глобализации. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 - организация управления, планирования и регулирования экономикой. – Харьковский национальный университет имени В.Н. Каразина, Харьков, 2006.

Диссертация посвящена исследованию проблемы формирования механизм регулирования развития движения капитала в условиях финансовой глобализации. В работе рассмотренные особенности развития мировой финансовой системы в контексте глобализации. Определенные модели, направления и последствия движения капиталов в условиях финансовой глобализации. Определено, что современные тенденции в международном движении капитала обусловлены как микроэкономическими, так и макроэкономическими факторами.

Значительное внимание уделено теоретико-методологическим основам исследования международного движения капитала в условиях глобализации мирового хозяйства. Проанализированы основные направления и структура инвестиционных потоков. На их изменении сказались различия макроэкономической динамики в отдельных группах стран. Появление новых стран -экспортеров капитала подтверждает возрастающее значения иностранных инвестиций в условиях глобализации.

Исследовано финансовое состояние институционных преобразований в условиях глобализации. Оценены взаимоотношения Украины с международными финансовыми организациями.

Определены конкурентные преимущества Украины на основании внешнеторгового баланса страны, необходимость новых конкурентных преимуществ, которые основываются на макротехнологиях. Агрументирована целесообразность выбора приоритетного вектора внешнеэкономической деятельности Украины – стратегическое партнерство со странами ЕС и предложены пути его дальнейшей реализации.

Определенные направления регулирования движения капитала в условиях финансовой глобализации. Разработана стратегия регулирования действенности иностранного капитала в Украине и механизм регулирования развития движения капитала.

Ключевые слова: финансовая глобализация, движение капитала, иностранный капитал, валютный рынок, международные организации, конкурентные преимущества.

SUMMARY

Chuvardinskiy O.G. The mechanism of regulation of development of movement of the capital in conditions financial globalization. - Manuscript.

The dissertation for scientific degree of Candidate of Economic Sciences on Speciality 08.02.03 – Organization of management, planning and regulation of economy. – V.N.Karazin Kharkiv National University, Kharkiv, 2006.

The dissertation is devoted to research of a problem of formation the mechanism of regulation of development of movement of the capital in conditions financial глобализации. In work the considered features of development of a world financial system in a context globalization. The certain models, direction and consequence of movement of the capitals in conditions financial глобализации.

The financial condition institutions of transformations in conditions глобализации is investigated. The mutual relation of Ukraine with the international financial organizations is appreciated.

The certain directions of regulation of movement of the capital in conditions financial глобализации. The strategy of regulation of effectiveness of the foreign capital in Ukraine and mechanism of regulation of development of movement of the capital is developed.

Key words: financial globalization, movement of the capital, foreign capital, currency market, international organizations, competitive advantages

Підписано до друку 03. 05. 2006 р.

Формат 6084 1/16 Ум.-друк.арк. 1,0

Тираж 100 прим.

АТЗТ “Самміт Харків”,
61023, м. Харків, вул. Мироносицька, 86

Свідоцтво ДК № 133 від 01.08.2000 р.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

БАГАТОЧАСТИНКОВІ ДЕФОРМАЦІЙНІ ЕФЕКТИ У СПЛАВАХ ЗАМІЩЕННЯ З АТОМНИМ РОЗМІРНИМ НЕСПІВПАДІННЯМ - Автореферат - 22 Стр.
Геоекологічна адаптивність природно-господарських територіальних систем (на прикладі приморської території басейну Григорівського лиману) - Автореферат - 27 Стр.
ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 30 Стр.
Теоретико-методологічні засади формування нових механізмів ДЕРЖАвНОГО РЕГУЛЮВАННЯ в сфері СОЦІАЛЬНО значимих послуг - Автореферат - 53 Стр.
ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМ ПЕРЕДАЧІ ІНФОРМАЦІЇ ПО ПРОВОДОВИХ КАНАЛАХ ЗВ’ЯЗКУ НА БАЗІ xDSL ТЕХНОЛОГІЙ - Автореферат - 22 Стр.
КОНКУРЕНТНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ: ФОРМУВАННЯ, ЗМІСТ ТА РОЗВИТОК - Автореферат - 20 Стр.
Розробка елементiв технологiї вирощування нуту, гороху, чини i сочевицi в умовах зрошення в Центральному степу Криму - Автореферат - 20 Стр.