У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА

ЩЕРБАТЮК ОЛЕНА МИКОЛАЇВНА

УДК 658.56

КОМПЛЕКСНИЙ МЕХАНІЗМ ЗМІЦНЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПОЗИЦІЙ МІСЦЕВИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ

(на прикладі м’ясо- та молокопереробних підприємств Криворіжжя)

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі стратегії підприємств Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, професор

Задорожна Неллі Василівна,

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана,

професор кафедри стратегії підприємств

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Куденко Наталія Володимирівна,

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана,

професор кафедри маркетингу

кандидат економічних наук, доцент

Бутенко Наталія Василівна,

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка,

доцент кафедри менеджменту, інноваційної та інвестиційної діяльності

Провідна установа: | Східноукраїнський національний університет

ім. Володимира Даля

Міністерства освіти і науки України,

кафедра менеджменту, м. Луганськ

Захист відбудеться “ 10 ” квітня 2006 р. о 1600 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.04 Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 203 .

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 201.

Автореферат розіслано “ 9 ” березня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, професор О.С. Федонін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Зміцнення конкурентних позицій сучасних вітчизняних підприємств є складним завданням, оскільки діяльність господарських суб’єктів перебуває у сфері потужного впливу багатьох чинників, які діють зазвичай одночасно та різноспрямовано із відмітним ступенем інтенсивності. Поряд із цим, досягнення та утримання міцних конкурентних позицій вітчизняними виробниками товарів народного споживання, зокрема, виробів продовольчої групи, має особливе значення.

Питання конкурентного позиціонування підприємств протягом багатьох десятиріч досліджувались такими видатними науковцями свого часу, як А.Маршаллом, П. Самуельсоном, Е. Чемберліном, Ф. Тейлором, М. Вебером, Д.Макгрегором, А. Чандером, Т. Пітерсом, М. Портером, П. Друкером, ін. На сьогодні дана проблематика широко висвітлюється у працях західних вчених-економістів, у тому числі Д.А. Аакера, І. Ансоффа, Ф. Котлера, К.Р. Макконнелла, А.А.Томпсона, Ж.Тіроля, К.К. Прахалада, Ф.М. Шерера. Переважні їх положення знайшли подальшого поглиблення у наукових працях вітчизняних та російських вчених, зокрема, Г.Л. Азоєва, О.С. Віханського, В.С. Єфремова, Н.В. Куденко, А.П. Наливайка, Р.А. Фатхутдінова. Напрацювання у цій сфері акцентовано навчального характеру належать ученим-викладачам А.В.Войчаку, А.Ф.Павленку, А.А. Старостіній, З.Є. Шершньовій та ін.

Проте досягнення світової економічної науки ще не знайшли належного втілення у практику управління вітчизняних підприємств та органів державної влади різних рівнів. Міждисциплінарність проблеми, різноманітність авторських підходів, їх неоднозначність, а іноді й суперечливість потребують переосмислення, а можливо, і синтезування положень із різних предметних областей з метою уточнення існуючої теоретико-методологічної бази конкурентного позиціонування підприємств. Подальшого вирішення потребують питання формування адекватної ринку, галузі, продукції цілісної концепції механізму зміцнення конкурентних позицій підприємств, розробки рекомендацій щодо створення забезпечуючих підсистем впровадження такого механізму, оптимізації розподілу функцій між виробниками та органами виконавчої влади тощо.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано на кафедрі стратегії підприємств Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана згідно з планами наукових досліджень за темами: “Стратегія та економічна безпека підприємства” (номер державної реєстрації 01012002945) – особисто автором розроблено концепцію побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій підприємств взагалі та з урахуванням ринкових, галузевих і продуктових особливостей товаровиробників зокрема; “Базові положення сучасної економічної теорії як методологічна основа обґрунтування стратегії підприємства” (номер державної реєстрації 0189100397) – особисто автором проведено аналіз ринку м’ясо-молочної продукції та здійснено моделювання і прогнозування попиту на м’ясо-молочну продукцію криворізьких підприємств.

Мета і завдання дослідження. Основною метою дисертації є наукове обґрунтування теоретико-методичних засад побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників та розробка практичних рекомендацій щодо його впровадження.

Для досягнення зазначеної мети поставлено та вирішено наступні науково-практичні завдання:

· досліджено понятійний апарат конкурентного позиціонування підприємств та запропоновано авторську версію його впорядкування;

· визначено концептуальні основи побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій підприємств (КМЗКПП);

· здійснено аналітичну оцінку стану ринку м’ясо-молочної продукції та визначено конкурентні позиції місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів і перспективи їх змін;

· проведено аналіз фінансової спроможності та існуючого підґрунтя впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів;

· визначено складові процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників;

· конкретизовано стратегії зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів;

· обґрунтовано рекомендації щодо створення забезпечуючих підсистем впровадження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників.

Об’єктом дослідження виступають процеси забезпечення успішного функціонування підприємств в умовах динамічного конкурентного середовища.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і прикладних питань побудови та впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників.

Методи дослідження. У роботі використані загальнонаукові та спеціальні методи, які дозволяють системно вирішувати проблемні завдання з обраного напряму дослідження. Найвагоміші теоретичні і прикладні розробки ґрунтуються на положеннях сучасної економічної теорії, загальної теорії управління, стратегічного управління, теорії організації промисловості, маркетингу і використанні таких методів: спостереження та порівняння – для уточнення та впорядкування понятійного апарату конкурентного позиціонування підприємств; історико-логічний – для дослідження еволюції підходів до виділення факторів зміцнення конкурентних позицій підприємств; абстракції, аналогії, аналізу і синтезу – для розробки концепції КМЗКПП; статистичного аналізу, групування та узагальнення даних – для діагностування ринку м’ясо-молочної продукції, визначення і прогнозування конкурентних позицій місцевих підприємств; формалізації – для визначення складових процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів взагалі та субмеханізмів зміцнення їх конкурентних позицій як підсистем стратегічного управління підприємств зокрема; економетричні методи – для здійснення аналізу, моделювання і прогнозування попиту на продукцію місцевих підприємств.

Інформаційну базу дослідження складають закони України, що регламентують діяльність підприємств і конкурентні відносини в Україні, основні положення наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених у межах досліджуваного проблемного поля, офіційні статистичні матеріали Держкомстату України, звітна і планова інформація м’ясо- та молокопереробних підприємств Криворіжжя, матеріали наукових конференцій, періодичних видань і мережі Internet.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у наступному:

вперше:

· визначено поняття КМЗКПП як сукупності факторів, методів, важелів, ресурсів формування конкурентних переваг, забезпечення послаблення ринкової влади споживачів і постачальників та на цій основі досягнення привабливих стійких конкурентних позицій як результату адаптації до вимог зовнішнього середовища з метою забезпечення довгострокового успіху підприємств;

· розроблено цілісну концепцію побудови КМЗКПП взагалі та з урахуванням ринкових, галузевих і продуктових особливостей підприємств зокрема, сутність якої полягає у доцільності включення до його складу наступних субмеханізмів: конкуренції та ринкового ціноутворення; зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства; державного регулювання та державної підтримки. При цьому два перших субмеханізми є обов’язковими складовими; необхідність субмеханізму державного регулювання та державної підтримки зміцнення конкурентних позицій товаровиробників обумовлюється впливом зовнішніх по відношенню до підприємства чинників;

· запропоновано модель кількісної оцінки фінансово-економічної спроможності підприємства щодо зміцнення його конкурентних позицій, яка відображає формалізовану залежність між коефіцієнтом фінансово-економічного потенціалу зміцнення конкурентних позицій підприємства та показниками, що оцінюють виробничу, фінансову, ринкову сторони діяльності господарського суб’єкта і характеризують ступінь впливу фактору правової компоненти зовнішнього середовища;

дістали подальшого розвитку:

· понятійний апарат досліджуваної предметної галузі через уточнення і розмежування понять “галузева конкурентна позиція підприємства”, “ринкова конкурентна позиція підприємства”, “конкурентна позиція підприємства у напрямку діяльності (ринковому сегменті)”;

· класифікація конкурентних позицій підприємств шляхом виділення таких ознак, як рівень сегментації, ступінь охоплення сегментів, об’єкти, по відношенню до яких визначаються конкурентні позиції;

удосконалено:

· методичні прийоми аналізу і прогнозування конкурентних позицій досліджуваних підприємств із урахуванням особливостей організаційного та інформаційного забезпечення функціонування їх систем стратегічного управління. За критеріями мінімізації кількості процедур, простоти, доступності інформації автором відібрані такі інструменти: методи кореляційного аналізу, стратегічних груп, конкурентного профілю, побудови матриць конкурентної карти ринку та “аналізу прихильності”, концепція життєвого циклу напрямку діяльності тощо.

Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що вони слугують базою для подальших теоретичних і прикладних досліджень факторів забезпечення довгострокового успіху підприємства та методів управління ними. Практична значущість теоретичних, методичних і науково-прикладних результатів дослідження підтверджується їх використанням у практиці функціонування ВАТ “Криворізький міськмолокозавод №1” (довідка №356 від 12.09.2005 р.), ВАТ “Київський маргариновий завод” (довідка №268 від 6.10.2005 р.)., а також у Київському національному економічному університеті при викладанні дисциплін “Стратегія підприємства”, “Економічна діагностика”, “Стратегічне управління підприємством” (довідка від 22.10.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, подані до захисту рекомендації і пропозиції розроблені автором особисто й наведені у його наукових працях. Із наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї і положення, які належать автору.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та висновки дослідження обговорено і схвалено на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних та науково-методичних конференціях: “Теорія і практика перебудови економіки” (м. Черкаси, 2001 р.), “Наука і освіта – 2002” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.), “Управління організацією: регіональні аспекти (м. Київ, 2002 р.), “Ринкова трансформація економіки АПК” (м. Київ, 2002 р.), “Стратегія підприємства: теорія та практичне втілення за умов структурно-мінливого середовища” (м. Київ, 2003 р.), “Управління стратегічними змінами на підприємстві: концептуальні засади, методологія та практика” (м. Київ, 2005 р.).

Публікації. Основні положення та найважливіші результати дослідження опубліковано автором самостійно та у співавторстві в 10 наукових працях загальним обсягом, що належить особисто дисертанту, 2,7 д. а., у тому числі 5 з них загальним обсягом 2,42 д. а. у наукових фахових виданнях.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з переліку умовних скорочень, вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний зміст роботи викладено на 164 сторінках друкованого тексту. У дисертації розміщено 8 рисунків на 8 сторінках та 18 таблиць на 31 сторінці. Список використаних джерел містить 187 найменувань. Дисертація має також 20 додатків на 49 сторінках і 3 довідки про впровадження та використання наукових результатів дослідження.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано його мету і завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено наукову новизну і практичну значущість отриманих результатів, подано відомості про їх апробацію.

У розділі 1 “Теоретичне підґрунтя дослідження конкурентних позицій підприємств та побудови комплексного механізму їх зміцнення” здійснено міждисциплінарний аналіз понятійного апарату досліджуваної предметної галузі, досліджено інструментально-методичний базис оцінки конкурентних позицій підприємств та запропоновано концептуальні основи побудови КМЗКПП.

Дослідження сутності, співвідношення та взаємозв’язку основних понять конкурентного позиціонування підприємств показало, що мають місце неоднозначність, а іноді суперечливість трактувань певних термінів, відсутність їх чіткого розмежування. Пропонується галузеву конкурентну позицію підприємства визначати як позицію по відношенню до галузевих сил конкуренції, а її зміцнення – як процес мінімізації впливу конкурентних сил у галузі; ринкову конкурентну позицію підприємства та його позицію в напрямку діяльності (ринковому сегменті) – як місце підприємства по відношенню до виробників та споживачів, що діють у їх межах, яке визначається на основі відповідних показників – частка ринку і стійке уявлення про господарський суб’єкт та його продукцію.

Дослідження факторів зміцнення конкурентних позицій підприємств дозволило виділити в їх еволюції п’ять етапів, що характеризувались фокусуванням уваги на факторах виробництва, витратах, якості, адаптації до зовнішніх змін та інноваціях. Відповідно, мали місце три домінуючих підходи щодо визначення факторів зміцнення конкурентних позицій підприємств: внутрішньоорієнтований, зовнішньоорієнтований та комбінований. Сучасним є останній підхід, що в якості факторів зміцнення конкурентних позицій підприємств визначає ринкові ключові фактори успіху у поєднанні з ресурсними та компетенційними.

Динамічність, відмітність природи та різноспрямованість впливу зазначених вище факторів обумовлюють необхідність включення до систем управління підприємствами спеціального механізму зміцнення їх конкурентних позицій. Автором такий механізм пропонується визначати як комплекс чинників, методів, ресурсів формування конкурентних переваг, забезпечення послаблення ринкової влади споживачів і постачальників та на цій основі досягнення привабливих стійких конкурентних позицій підприємств як результату адаптації до вимог зовнішнього середовища з метою забезпечення довгострокового успіху функціонування. В основу його побудови покладені базові принципи загальнонаукової та дисциплінарної методології: системного підходу (принципи пріоритетності кінцевої мети, функціональності, ієрархії, розвитку, ін.), маркетингу (принцип споживчої орієнтації), загальної теорії управління (принцип відкритості), стратегічного управління (принципи процесності, стратегічної спрямованості, ін.). Реалізація цих принципів обумовлює наступні основні властивості КМЗКПП: комплексність і системність, циклічність функціонування, об’єктивність, динамічність, безперервність, складність, у т.ч. поліфункціональність, відкритість, гнучкість, стохастичність.

При побудові структурної моделі КМЗКПП автором доведено доцільність виділення субмеханізму конкуренції та ринкового ціноутворення і субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства. Поряд із цим, у дисертації зроблено наголос на тому, що перелік складових комплексного механізму за умов недосконалості субмеханізму конкуренції та ринкового ціноутворення має доповнюватись субмеханізмом державного регулювання та державної підтримки (рис. 1). Авторська версія принципової схеми функціонування центрального субмеханізму КМЗКПП, а саме, субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства наведена на рис. 2.

У розділі 2 “Діагностика ринку м’ясо-молочної продукції та ідентифікація конкурентних позицій підприємств” визначено структуру, характеристики, тенденції, перспективи розвитку та особливості стану ринків м’ясо-молочної продукції у національному та місцевому масштабах, на основі статистичних методів виділено та проранжовано ключові фактори успіху підприємств, ідентифіковано конкурентні позиції місцевих виробників із використанням інструментарію різних дисциплін, проаналізовано фінансову спроможність зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств.

Рис. 1. Структурна модель КМЗКПП

Рис. 2 Принципова схема функціонування субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства (для полегшення сприйняття на схемі не показано його зв’язки із рештою складових КМЗКПП)Ринок м’ясо-молочної продукції України характеризується стрімким і неухильним зростанням обсягів споживання. Протягом 2000 – 2004 рр., за даними Держкомстату України, середні річні темпи росту місткості ринків окремих видів м’ясо- та молокопродуктів коливались у межах 35 – 52%. Позитивна динаміка ринкових обсягів забезпечується зростанням національного виробництва м’ясо-молочної продукції починаючи з 2000 р. у середньому на 5 – 35%.

Сьогодні на національному ринку м’ясо-молочної продукції функціонує понад 4000 вітчизняних виробників, більшість із них (70 – 90%) діють у межах національного, регіонального та місцевого масштабів. У міжнародному масштабі конкурує лише обмежена кількість підприємств – лідерів національного ринку (зокрема, ВАТ “Галактон”, ВАТ “Павлоградський молкомбінат”, ТОВ “Молочна фабрика “Рейнфорд”, ЗАТ “Лакталіс – Україна”, ВАТ “Баштанській сирзавод”, ВАТ “Новотроїцький маслосирзавод”, ВАТ “Русанівський м’ясокомбінат”, ВАТ “Чернівецький м’ясокомбінат”, ВАТ “М’ясокомбінат “Ювілейний”). Протягом 2000 – 2004 рр. динаміка обсягів вивозу за кордон експортоорієнтованих видів молокопродуктів (твердих сирів і масла тваринного – частки їх експорту у загальних обсягах національного виробництва сягають 30%) описується негативними трендами. На частку імпортерів м’ясо- та молокопродуктів припадає до 2 – 10% (в залежності від виду продукції), при чому спостерігається її від’ємна динаміка.

Аналіз стану конкуренції на національному ринку м’ясо-молочної продукції дозволив виявити наступні його характеристики: яскраву вираженість галузевих лідерів, високий рівень стабільності їх складу та рангів за обсягами випуску; значний ступінь нерівномірності розподілу ринкових часток між ринковими операторами та високий рівень ринкової концентрації; наявність тенденцій укрупнення підприємств і витіснення із ринку дрібних операторів; зростання кількості великих виробників. За результатами дослідження також встановлено, що місцеві ринки м’ясо-молочної продукції характеризуються незначним рівнем концентрації виробництва (значення індексів Херфіндаля – Хіршмана не перевищують 10%), високим ступенем нерівномірності розподілу ринкових часток. Розраховані у дисертації значення показників середнього розміру підприємств, що охоплюють верхню половину обсягу ринкових продаж, засвідчують незначний рівень позитивного ефекту масштабу на ринку цільно-молочної продукції та його відсутність на ринках масла тваринного, твердого сиру, м’ясопродуктів. В результаті здійснення багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу попиту на м’ясо- та молокопродукти криворізьких виробників зафіксовано значний ступінь його чутливості за ціною та доходом (абсолютні значення відповідних коефіцієнтів еластичності в залежності від виду продукції варіюють у межах 1,04 – 8,7 та 0,5 – 10,3), що виступає індикатором високого рівня вертикальної диференціації продукції підприємств. Таким чином, ринкову структуру місцевих ринків м’ясо-молочних продуктів можна охарактеризувати як монополістичну конкуренцію, що відзначається високим рівнем інтенсивності суперництва між конкурентами як цінового, так і нецінового характеру. Виживання криворізьких підприємств у такому середовищі вимагає концентрації їх зусиль на активному створенні, утриманні та розвитку конкурентних переваг з метою зміцнення конкурентних позицій.

Уточнення складу та ранжування ключових факторів успіху досліджуваних підприємств у роботі здійснено із використанням статистичного інструментарію. В результаті побудови кореляційних матриць та інтервального розподілу отриманих часткових коефіцієнтів кореляції між ринковими частками та кількісними і якісними характеристиками різних аспектів діяльності місцевих м’ясо- та молокопереробних підприємств за 2002 – 2004 рр. встановлено ідентичність складу та суттєві відмінності рангів ключових факторів успіху на ринках (табл. 1).

Таблиця 1

Ключові фактори успіху на місцевих ринках м’ясо- та молокопродуктів

Ринок молокопродуктів | Ринок м’ясопродуктів

Перелік КФУ | Ранг фактора | Перелік КФУ | Ранг фактора

Інтегративний характер відносин із постачальниками сировини | 10 | Широке географічне покриття | 10

Низький рівень витрат і цін | 9 | Висока якість продукції та відмінні смакові властивості | 8

Технічний рівень устаткування | 8 | Технічний рівень устаткування | 8

Диверсифікованість виробництва | 7 | Прогресивність технологій | 8

Ширина каналів розподілу | 7 | Ширина каналів розподілу | 7

Широке географічне покриття | 5 | Диверсифікованість виробництва | 4

Широта асортименту | 4 | Низький рівень витрат і цін | 4

Висока якість продукції та відмінні смакові властивості | 2 | Різноманітність ринкових сегментів, що обслуговуються | 3

Різноманітність ринкових сегментів, що обслуговуються | 2 | Інтегративний характер відносин із постачальниками сировини | 2

Прогресивність технологій | 1 | Широта асортименту | 1

Результати визначення складу та рангів ключових факторів успіху у діяльності місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів і рівня реалізації цих факторів досліджуваними підприємствами виступають основою діагностування їх конкурентних позицій. Використання методів побудови карт стратегічних груп і матриць конкурентного профілю, методу формування конкурентної карти ринку, моделі Хофера-Шенделя, матриці “аналізу прихильності” на основі звітності 55 найкрупніших підприємств-операторів місцевих ринків м’ясо-молочної продукції за 2002 – 2005 рр. показало, що існують значні резерви зміцнення конкурентних позицій криворізьких підприємств, неоднозначність типології і високий ступінь варіативності їх видів.

Для визначення доцільності зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників автором здійснено прогнозування споживчого попиту на продукцію криворізьких м’ясо - та молокопереробних підприємств із використанням методу множинної регресії. Отримані характеристики трендових моделей попиту (табл. 2) засвідчують високий рівень імовірності очікуваної позитивної динаміки обсягів споживання більшості видів продукції криворізьких товаровиробників. Прогнозоване зростання затребуваності продукції на ринку обумовлює доцільність впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій криворізьких виробників м’ясо-молочних продуктів.

Авторський підхід до оцінки фінансової спроможності господарського суб’єкта щодо впровадження субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства відображає побудована факторна адитивна модель, яка відображає кількісну залежність між коефіцієнтом фінансово-економічного потенціалу зміцнення конкурентних позицій підприємства та показниками, що оцінюють різні аспекти його діяльності (виробничий, фінансовий, ринковий) і Таблиця 2

Характеристики трендових моделей попиту на продукцію криворізьких виробників м’ясо-молочних продуктів

Підприємство | Вид продукції | Результати оцінки регресійних залежностей | Результати перевірки на

адекватність | придатність до прогнозування

Критерії | Значення | Критерії | Значення

ВАТ “Криворізький Продкомбінат” | Цільно-молочна | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,44

12,15

1,74Е-7 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,99

1,385

Масло тваринне | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,42

27,42

2,2Е-9 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,82

1,12

Сир твердий | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,50

34,9

3,4Е-11 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,77

1,05

ВАТ “Криворізький міськмолоко-завод №1” | Цільно-молочна | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,57

14,36

1,59Е-7 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,8

1,1

Масло тваринне | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,47

7,33

5,1Е-5 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,98

1,3

Сир м’який | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,55

27,4

1,67Е-8 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,83

1,2

Копче-ності | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,55

12,1

4,2Е-5 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,84

1,2

Ковбасні вироби | Коефіцієнт детермінації

F-статистика

Значущість F-статистики | 0,56

12,8

2,5Е-5 | Коефіцієнт Тейла

Середня відносна помилка прогнозу | 0,79

1,12

Умовні позначення:

- обсяг реалізації кожної групи товару, т;

- фактор часу;

- фіктивні змінні, що включаються до моделей попиту для відображення квартальних коливань попиту (відповідно для ІІ, ІІІ та IV кварталів);

- фіктивна змінна, що відображає квартальні коливання попиту;

- фіктивна змінна, яка відображає скорочення споживання (виробництва) за відсутності сировини.

характеризують ступінь впливу правової компоненти зовнішнього середовища. Здійснена оцінка фінансової спроможності зміцнення конкурентних позицій ВАТ “Криворізький міськомолокозавод №1” за запропонованою методикою показала значний рівень фінансово-економічного потенціалу підприємства та існування тенденцій до його нарощення за рахунок підвищення ефективності різних аспектів діяльності.

Результати аналізу стану систем стратегічного управління на криворізьких м’ясо- та молокопереробних підприємствах у розрізі складових процесу управління та інформаційного, методичного, організаційного забезпечення їх функціонування дозволили констатувати, що вони (складові системи) не сформовані у повному обсязі, представлені у вигляді обмеженої кількості елементів і частин, які не інтегровані в єдину систему. Виявлені наступні недоліки практики державного регулювання і державної підтримки зміцнення конкурентних позицій криворізьких виробників м’ясо-молочних продуктів: обмеженість і недостатній рівень достовірності інформаційного забезпечення виконання аналітичних функцій; використання негативних регулятивних впливів; неефективність структури методів державного управління тощо. Недосконалість існуючого підґрунтя формування та налагодження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємств і субмеханізму державного регулювання і державної підтримки обумовлює специфіку процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників взагалі та окремих його складових зокрема.

У розділі 3 “Прикладні аспекти впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів” визначено складові процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів, конкретизовано стратегії зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств, наведено рекомендації щодо створення забезпечуючих підсистем впровадження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників.

Запропонована авторська концепція процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів передбачає визначення: загальної мети цього процесу; специфіки структури комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій регіональних виробників продовольчих товарів; особливостей структурної побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств із урахуванням їх продуктових, галузевих і ринкових особливостей; специфіки та основних складових процесу впровадження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємств; напрямків формування забезпечуючих підсистем функціонування окремих складових комплексного механізму, що впроваджується.

Мета впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів полягає в концентрації зусиль управлінців усіх рівнів і рядових працівників підприємств та відповідних органів державної влади у напрямку досягнення підприємствами стійких конкурентних позицій та у такий спосіб забезпечення їх довгострокового успіху на ринку.

Основні особливості побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників продовольчих товарів, на наш погляд, доцільно об’єднати у наступні групи: 1) обумовлені недосконалим функціонуванням ринкового механізму (ускладненість структури, комплексність, специфіка ієрархізації елементів, динамічність структури складових); 2) викликані особливостями продукції та регіональним (локальним) масштабом ринків (рівнозначність суб’єктних складових і звуженість кола методів субмеханізму державного регулювання та державної підтримки). Групами особливостей структурної побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій криворізьких підприємств-виробників м’ясо-молочних продуктів є наступні: викликані характеристиками місцевого ринку м’ясо-молочної продукції та складом проблем функціонування криворізьких підприємств ринкового походження (комплексність, збалансованість, ранжованість державних методів регулювання елементів субмеханізму конкуренції та ринкового ціноутворення); обумовлені складом внутрішніх проблем функціонування криворізьких підприємств (пріоритетність внутрішніх факторів зміцнення їх конкурентних позицій).

Основною особливістю процесу впровадження субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства як підсистеми стратегічного управління виступає його ітеративний характер. З огляду на це необхідною є адаптація складових процесу функціонування цієї складової комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників до умов їх діяльності шляхом формування адекватних забезпечуючих підсистем.

Конкретизовані стратегії зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств спрямовані на підвищення ступеня використання ключових факторів успіху як ринкового, так і внутрішнього (у розрізі сфер діяльності) походження.

Основними альтернативними способами зміцнення конкурентних позицій криворізьких підприємств у напрямках діяльності виступають реалізація стратегій нішізації або збільшення прибутку шляхом підвищення ефективності використання активів і підтримки конкурентоспроможності. За результатами сегментування місцевого ринку м’ясо-молочних продуктів здійснено вибір цільових для криворізьких підприємств ринкових ніш та способів позиціонування торгових марок у кожній із них.

Вагомим організаційним елементом впровадження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні господарських суб’єктів як їх підсистем стратегічного управління виступає створення на підприємствах Центрів зміцнення конкурентних позицій, підпорядкованих управлінському персоналу підприємств вищого рівня. Такий авторський підхід до побудови організаційної підтримки впровадження та функціонування субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства обумовлює необхідність визначення обов’язків і повноважень учасників новостворюваного елементу організаційної структури, розподіл (перерозподіл) функцій між іншими структурними підрозділами, уточнення і оптимізацію інформаційних потоків.

Автором пропонується субмеханізм державного регулювання і державної підтримки зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів представляти як інтегрований комплекс складових систем (зокрема, субмеханізмів) державного управління соціально-економічним розвитком регіону та державного регулювання економічного розвитку м’ясо- та молокопереробної галузі довгострокового характеру. Висвітлений у роботі підхід до формування організаційно-інформаційного забезпечення впровадження і функціонування такого субмеханізму передбачає доповнення обов’язків і повноважень органів державної влади локального рівня функціями періодичного збору та обробки інформації відносно оцінок конкурентних позицій підприємств. З метою перетворення субмеханізму державного регулювання та державної підтримки зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників на органічне доповнення субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємств пропонуються наступні зміни методичного забезпечення його функціонування: 1) переорієнтація структури комплексу методів державного впливу на превалювання економічних регуляторів; 2) заміна пропорційної системи прибуткового оподаткування на прогресивну та встановлення державного контролю за розподілом прибутків підприємств.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо розробки та обґрунтування теоретичних, методичних і прикладних аспектів побудови та реалізації комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій підприємств із урахуванням їх ринкових, галузевих і продуктових особливостей. Основні результати теоретичного, методичного і науково-практичного спрямування є такими:

1. Міждисциплінарне дослідження сутності, співвідношення та взаємозв’язку основних понять конкурентного позиціонування підприємств показало, що мають місце неоднозначність, а іноді суперечливість трактувань певних термінів, відсутність їх чіткого розмежування. Автором запропоновано розрізняти поняття “ринкова конкурентна позиція”, “галузева конкурентна позиція”, “конкурентна позиція у напрямку діяльності (ринковому сегменті)”.

2. У дисертації наведена авторська версія концепції конструкції КМЗКПП, складовими якої виступають: поняття такого механізму, принципи побудови і функціонування, властивості, характеристики. Під КМЗКПП автором запропоновано розуміти сукупність чинників, методів, ресурсів формування конкурентних переваг, забезпечення послаблення ринкової влади споживачів і постачальників та на цій основі досягнення привабливих стійких ринкових і галузевих позицій підприємств як результату адаптації до вимог зовнішнього середовища з метою забезпечення їх довгострокового успіху. В основу його побудови покладені базові принципи загальнонаукової та дисциплінарної методології (системного підходу, маркетингу, загальної теорії управління, стратегічного управління тощо), реалізація яких обумовлює наступні основні властивості КМЗКПП: комплексність і системність, циклічність функціонування, об’єктивність, динамічність, безперервність, складність, у т.ч. поліфункціональність, відкритість, гнучкість, стохастичність.

3. У відповідності до концептуальних положень побудови КМЗКПП у роботі запропоновано його модельне представлення на основі використання структурного підходу. При побудові структурної моделі автором доведено доцільність виділення субмеханізму конкуренції та ринкового ціноутворення і субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства. Поряд із цим, у дисертації зроблено наголос на тому, що перелік складових комплексного механізму за умов недосконалості субмеханізму конкуренції та ринкового ціноутворення має доповнюватись субмеханізмом державного регулювання і державної підтримки.

4. За результатами аналізу ринку м’ясо-молочної продукції національного масштабу встановлено значний рівень інтенсивності конкуренції між ринковими суб’єктами та існування тенденцій до його підвищення. Визначені основні характеристики місцевих ринків товарів дали підстави охарактеризувати їх структуру як монополістичну конкуренцію, що відзначається значним рівнем інтенсивності суперництва між конкурентами як цінового, так і нецінового характеру. Виживання криворізьких підприємств у такому середовищі вимагає концентрації їх зусиль на активному створенні, утриманні та розвитку конкурентних переваг, послабленні ринкової влади споживачів і постачальників та зміцненні їх конкурентних позицій.

5. Результати визначення складу та значущості ключових факторів успіху у діяльності місцевих підприємств м’ясо-молочної галузі та рівня реалізації цих факторів місцевими товаровиробниками виступили основою діагностування їх конкурентних позицій. Використання аналітичного інструментарію різних дисциплін, відібраного за критеріями універсальності, можливості уникнення дублювання процедур оцінки та результатів, отриманих на їх основі, дозволило зробити висновки про неоднозначність типології і високий ступінь варіативності видів конкурентних позицій досліджуваних підприємств та наявність значних резервів їх зміцнення.

6. Прогнозування споживчого попиту на продукцію криворізьких м’ясо- та молокопереробних підприємств дало підстави зафіксувати високий рівень імовірності очікуваної позитивної динаміки обсягів споживання більшості її видів. Прогнозоване зростання затребуваності продукції на ринку дозволило дійти висновку про доцільність впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів. Здійснена нами оцінка фінансової спроможності впровадження субмеханізму зміцнення конкурентних позицій як складової системи стратегічного управління ВАТ “Криворізький міськмолокозавод №1” засвідчує високий рівень фінансово-економічного потенціалу підприємства та існування тенденцій до його нарощення.

7. Незадовільний стан систем стратегічного управління на криворізьких м’ясо- та молокопереробних підприємствах та існування значних недоліків у практиці державного регулювання і державної підтримки зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств дали підстави зробити висновок про недосконалість існуючого підґрунтя формування і налагодження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємств та субмеханізму державного регулювання і державної підтримки. Це визначає специфіку процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників взагалі та окремих його складових зокрема.

8. У дисертації запропоновано авторську версію процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів, який передбачає визначення: загальної мети цього процесу; специфіки структури комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій регіональних виробників продовольчих товарів; особливостей структурної побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств із урахуванням їх продуктових, галузевих і ринкових особливостей; специфіки та основних складових процесу впровадження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємств; напрямків формування забезпечуючих підсистем функціонування окремих складових комплексного механізму, що впроваджується.

9. Автором пропонується субмеханізм державного регулювання і державної підтримки зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів представляти як інтегрований комплекс складових систем державного управління соціально-економічним розвитком регіону та державного регулювання економічного розвитку м’ясо- та молокопереробної галузі довгострокового характеру. Для перетворення цього субмеханізму на органічне доповнення інших субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій необхідним є: введення до обов’язків і повноважень органів державної влади локального рівня функцій періодичного збору та обробки інформації відносно оцінок конкурентних позицій підприємств; здійснення переорієнтації структури комплексу методів державного регулювання і державної підтримки конкурентних позицій досліджуваних підприємств на превалювання економічних регуляторів; заміна пропорційної системи прибуткового оподаткування на прогресивну та встановлення державного контролю за розподілом прибутків підприємств.

Реалізація сукупності теоретико-методичних положень і практичних рекомендацій побудови та впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих підприємств забезпечуватиме довгостроковий характер їх виживання, зростання та ринкового успіху.

ПЕРЕЛІК ПУБЛІКАЦІЙ АВТОРА ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Волошина С.В., Щербатюк О.М. Врахування типу регіонального ринку у виборі підприємствами ефективного варіанту цінової та виробничо-продуктової стратегій // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наук. праць. Вип. 128. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С. 150–158. (0,5 д. а., особисто дисертанту належить аналіз варіантів ринкової поведінки криворізьких виробників молокопродуктів, 0,25 д. а.)

2. Щербатюк О.М. Причинно-наслідковий аналіз слабкого позиціонування криворізьких виробників м’ясо-молочних виробів на регіональному ринку // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наук. праць. Вип. 139 – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С. 113 – 131. (0,56 д. а.)

3. Щербатюк О.М. Аналіз, моделювання і прогнозування попиту на продукцію // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 14. – К.: КНЕУ, 2003. – С. 173 – 180. (0,48 д. а.)

4. Щербатюк О.М. Еволюція підходів до виділення факторів зміцнення конкурентних позицій підприємств // Культура народов Причерноморья: Науч. журн. – Вип. 52 / Голов. ред. Катунин Ю.А. – Симферополь: Таврический национальный университет, 2004. – С. 264 – 268. (0,46 д. а.)

5. Щербатюк О.М. Концептуальні основи побудови механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 16 / Голов. ред. А.П. Наливайко. – К.: КНЕУ, 2005 – С. 57 – 63. (0,42 д. а.)

В інших наукових виданнях:

6. Щербатюк О.М. Особливості формування регіонального ринку м’ясо-молочної продукції // Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції “Теорія і практика перебудови економіки”. – Черкаси: ЧДТУ. – 2001. – С. 32 – 35. (0,17 д. а.)

7. Чорноморченко Н.В., Щербатюк О.М. Проблеми ефективного функціонування ринку м’ясо-молочних продуктів Криворізького регіону// Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта – 2002”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2002. – С. 27–28. (0,11 д. а., особисто автору належить визначення проблем функціонування криворізьких виробників м’ясо-молочних продуктів, 0,05 д. а.).

8. Волошина С.В., Щербатюк О.М. Ідентифікація типу ринку та його врахування у регулюванні регіональної економіки//Матеріали Х Міжнародної науково-практичної конференції “Управління організацією: регіональні аспекти”. – К.: “Політехніка”. – 2002. – С. 52–53. (0,06 д. а., особисто здобувачу належить визначення напрямку розвитку криворізького ринку молокопродуктів, 0,02 д. а.)

9. Щербатюк О.М. Зміцнення позиціонування криворізьких виробників на місцевому ринку м’ясо-молочних продуктів як основа економічного відродження регіону // Ринкова трансформація економіки АПК: кол. монографія у чотирьох частинах. / За ред. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. Ч. 4 Стабілізація доходів сільських товаровиробників. – К.: ІАЕ. – 2002. – С. 282 - 283. (0,14 д. а.)

10. Щербатюк О.М. Кількісна оцінка фінансово-економічної спроможності підприємства щодо зміцнення його конкурентних позицій // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Управління стратегічними змінами на підприємстві: концептуальні засади, методологія та практика”. – К.: КНТЕУ. – 2005. – С. 173 – 175. (0,14 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Щербатюк О.М. Комплексний механізм зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників (на прикладі м’ясо- та молокопереробних підприємств Криворіжжя). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – “Економіка, організація і управління підприємствами”. – Київський національний економічний університет імені Вадима Гертьмана, Київ, 2006.

Дисертацію присвячено розробці теоретико-методичних засад побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників і практичних рекомендацій щодо його впровадження.

Опрацьовано понятійний та методичний апарат конкурентного позиціонування підприємств. Сформовано авторський концептуальний підхід до побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій підприємств. Проаналізовано стан ринку м’ясо-молочної продукції та визначено його основі характеристики. Ідентифіковано конкурентні позиції криворізьких м’ясо- та молокопереробних підприємств і тенденції їх змін. Здійснено аналіз доцільності та оцінку фінансової спроможності впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств. Визначено особливості побудови та процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів із урахуванням специфіки їх продукції та зовнішнього і безпосереднього оточення. Сформовано комплекс авторських рекомендацій щодо створення забезпечуючих підсистем впровадження і функціонування субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій як підсистем стратегічного управління досліджуваними підприємствами та субмеханізму державного регулювання і державної підтримки зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників.

Ключові слова: конкурентна позиція підприємства, міждисциплінарні дослідження, комплексний механізм зміцнення конкурентних позицій, конкуренція та ринкове ціноутворення, державне регулювання та державна підтримка, місцеві виробники м’ясо-молочних продуктів.

АННОТАЦИЯ

Щербатюк Е.Н. Комплексный механизм укрепления конкурентных позиций местных товаропроизводителей (на примере мясо- и молокоперерабатывающих предприятий Криворожья). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана, Киев, 2006 г.

Диссертация посвящена разработке теоретико-методических основ построения комплексного механизма укрепления конкурентных позиций местных товаропроизводителей и практических рекомендаций относительно его внедрения.

На основе результатов детальной проработки понятийного аппарата конкурентного позиционирования предприятий установлено, что имеют место неоднозначность трактовок определенных терминов, отсутствие их четкого разграничения. Исходя из этого, автором предложено различать понятия “отраслевая конкурентная позиция”, “рыночная конкурентная позиция”, “конкурентная позиция в направлении деятельности (рыночном сегменте)”.

Использование системного подхода, основных положений


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Прогнозування розвитку сільського господарства і АПК у забезпеченні продовольчої безпеки території - Автореферат - 25 Стр.
Формування соціально-економічних передумов розвитку сільських територій - Автореферат - 30 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 24 Стр.
ПРАВОВИЙ ЗВИЧАЙ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ ЯК ДЖЕРЕЛО МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА - Автореферат - 30 Стр.
ПРОДУКТИВНІСТЬ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 29 Стр.
Трансформація міжнаціональних та міжетнічних відносин у Західній Європі в 1980-1990-ті рр. - Автореферат - 28 Стр.
КЛІНІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ КАНДЕСАРТАНУ І МОКСОНІДИНУ В УМОВАХ ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЕНАЛАПРИЛУ У ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ З ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНІСТЮ - Автореферат - 29 Стр.