У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СНИМУ КВАРТИРУ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

ЧОРНИЙ ОЛЕКСАНДР СТАНІСЛАВОВИЧ

УДК 336.22

УПРАВЛІННЯ БЮДЖЕТНИМ ПРОЦЕСОМ

НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

Спеціальність 25.00.02 – Механізми державного управління

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Донецьк – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент Смерічевський Сергій Францевич,

Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки

України, професор кафедри маркетингу

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Ахламов Анатолій Геннадійович, Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (м. Одеса), завідувач кафедри економічної та фінансової політики;

кандидат наук з державного управління Машко Галина Вікторівна, Контрольно-ревізійний відділ у м. Краматорську Контрольно-ревізійного Управління у Донецькій області Державної Контрольно-ревізійної Служби України (м. Краматорськ), начальник.

 

Провідна установа – Гуманітарний університет “Запорізький інститут державного та муніципального управління” (м. Запоріжжя), кафедра фінансів та банківської справи.

Захист дисертації відбудеться 17 травня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.107.01 у Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, просп. Б. Хмельницького, 108.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163а.

Автореферат розісланий 15 квітня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Я.С. Клейнер

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Бюджет, бюджетний процес, бюджетна політика безпосередньо пов’язують державні інститути влади з усіма суб’єктами господарської діяльності. Сьогодні бюджет є найдійовішим інструментом держави, завдяки якому вона має можливість впливати на економічні, соціальні та політичні процеси у країні. При цьому з широкого спектру чинників, які визначають об’ємно-структурні і розподільчі сторони бюджету, визначального значення набувають політичні і владні фактори, серед яких важливе місце посідає ступінь участі громадян у бюджетному процесі.

Україна перебуває сьогодні на шляху демократичної транзиції, зміст і напрямок якої визначається рухом суспільства до сталої (консолідованої) демократії – демократії не тільки з розвиненими державними інституціями і процедурами, але й високим рівнем демократичної політичної культури. Формування фіскально-бюджетної політики має своєю основою суспільну згоду щодо стратегічних напрямків і пріоритетів бюджетної політики. Саме ця політика зумовлена суспільним волевиявленням, яке здійснюється у межах інституцій і процедур, передбачених законом. Переважна більшість досліджень з теорії і практики транзитивного менеджменту зосереджується здебільшого на становленні інституцій демократії, але досліджень, які показували б теоретичні засади і практичний шлях до впровадження демократичної бюджетної процедури, вкрай недостатньо.

З поступовим утвердженням демократії в Україні вкорінюється нове розуміння сутності бюджету – його основною функцією стає оптимальне задоволення інтересів громадян, а суспільна думка, вплив парламентських процедур, особливості взаємодії гілок влади виходять на чільне місце поряд з економічними факторами бюджету.

Створення принципово нових засад управління формуванням і функціонуванням бюджету в умовах демократії на основі залучення до бюджетного процесу на рівні регіону широких кіл громадськості, суспільних організацій, бізнес-структур з метою оптимізації структури бюджету, процедури наповнення дохідної частини бюджету і виконання його видаткової частини є важливою державною задачею і визначає актуальність теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до тематики НДР Донецького державного університету управління в межах наукової теми: “Теоретико-методичні основи розвитку маркетингу в управлінні економікою України” (номер держреєстрації 0100U003067). В рамках виконання теми автором розроблено математичну модель надходжень до Державного бюджету по Донецькій області і надходжень до місцевих бюджетів; запропоновано комплексний підхід до зміни системи бюджетних правовідносин за основними напрямками реформування.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є науково-теоретичне обґрунтування концептуальних і методичних засад державного управління бюджетним процесом на рівні регіону в руслі демократичної транзиції українського суспільства.

Реалізація поставленої мети досягається за допомогою послідовного вирішення задач теоретичного і практичного характеру:

формулювання концептуальних засад здійснення бюджетного процесу на регіональному рівні, його природи і суспільної місії;

проведення аналізу та узагальнення основних проблем управління бюджетним процесом за рахунок формування дохідної і видаткової частин державного, місцевих і зведеного бюджетів;

визначення впливу результативності виконання бюджетів усіх рівнів на параметри соціально-економічного розвитку регіону;

розробка методичних основ прогнозування бюджетних чинників на засадах математичного моделювання бюджетної динаміки;

визначення шляхів удосконалення державного управління бюджетним процесом з впровадженням методів соціалізації бюджету і бюджетного процесу на рівні регіону.

Об’єктом дослідження є бюджетний процес на державному і регіональному рівнях і процеси управління ним. Предметом дослідження обрано концептуальні засади, принципові підходи і методи демократизації бюджетного процесу у руслі суспільного вибору.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження виступають фундаментальні положення в сфері державного і місцевого управління соціально-економічним розвитком території, демократичної трансформації бюджетного процесу; принципи і нормативно-законодавчі засади формування і виконання бюджетів усіх рівнів в Україні.

В роботі використовувалися методи багатовимірного системного підходу, контекстуального і ретроспективного аналізу, узагальнення при дослідженні бюджетного процесу як основи формування управлінських стратегій, вітчизняного і зарубіжного досвіду розбудови фіскально-фінансової системи, ролі бюджету і бюджетного процесу у регіональному розвитку.

Для дослідження процесу формування дохідної і видаткової частин бюджету застосовано методи статистичного аналізу, графічний метод, методи групування і порівняння. Прогнозування рівня надходжень до Державного і місцевого бюджетів по Донецькій області виконувалося на основі методів математичного моделювання, регресійного і дискретного аналізу.

Методи системного аналізу і синтезу, комплексний підхід застосовувалися при формуванні і обґрунтуванні принципів і концептуальних засад реформування і демократичної участі у бюджетному процесі.

Емпіричну базу дослідження становлять статистичні матеріали Головного управління з питань економічної політики України, Державного комітету статистики України, Головного управління статистики у Донецькій області, статистичні матеріали органів місцевого самоврядування Донецької області і результати власного дослідження автора.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні необхідності і можливості удосконалення напрямів і методів державного управління бюджетним процесом на регіональному рівні. Він розкривається у наступних нових наукових результатах.

Вперше:

визначено необхідність формування бюджетів усіх рівнів на основі підходу “від соціальних потреб”, встановлених на основі нормативів європейського рівня і визначення часового інтервалу їх досягнення на базі прогнозованої динаміки показників економічного розвитку держави і окремих територій;

обґрунтовано підходи до визначення співвідношення між плануванням регіонального розвитку і демократичними процедурами при прогнозуванні соціально-економічного розвитку регіону, що базуються на відповідності структури бюджету загальним та регіональним суспільним потребам.

Удосконалено:

систему прогнозного забезпечення бюджетного процесу шляхом застосування математичного моделювання динаміки надходжень до бюджетів різних рівнів;

концептуальні засади реформування бюджетного процесу на основі створення єдиного правового і функціонального поля у сфері бюджетної, податкової, грошово-кредитної політики держави.

Отримали подальший розвиток:

концепція реформування системи бюджетних правовідносин у напрямах усунення монополії державних установ у сфері надання послуг; мінімізації асиметрії інформації; системи мотивації і усунення конфлікту інтересів учасників бюджетного процесу;

теоретико-методичні засади забезпечення демократичних основ процесу вибору пріоритетів соціально-економічного розвитку території, формуванні і виконанні бюджетів усіх рівнів.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання у практиці роботи органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування усіх рівнів у процесі створення і реалізації програм соціально-економічного розвитку держави і окремих регіонів на основі формування і виконання бюджетів усіх рівнів з відповідною структурою і наповненням.

Практичну цінність має розроблена математична модель прогнозного визначення бюджетної динаміки, яка дозволяє встановити стратегічні цілі і ключові напрями регіонального розвитку на засадах демократичного вибору соціально-економічних орієнтирів.

Концептуальні засади, стратегічні підходи і рекомендації, сформульовані у дисертації, були впроваджені у практичну діяльність Донецької обласної державної адміністрації при формуванні Програми соціально-економічного розвитку Донецької області на 2005 р. (довідка № 01-11505-12/01 від 03.10.2005 р.) і Управління Державного казначейства у Донецькій області при удосконаленні структури і програмного забезпечення єдиної автоматизованої системи режиму бюджету (довідка від 10.10.2005 р.). Окремі положення дисертації використовуються у навчальному процесі Донецького державного університету управління при викладанні дисципліни “Бюджетна політика”.

Особистий внесок здобувача полягає в розробці концептуальних засад і напрямів удосконалення бюджетного процесу на рівні регіону на основі демократизації вибору пріоритетів регіонального розвитку, формування і виконання бюджету, прозорості бюджетного процесу. Особистий внесок здобувача у сумісні друковані праці показаний у списку опублікованих автором праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Теоретичні положення, висновки і пропозиції, викладені в дисертаційній роботі, обговорювалися і отримали схвалення на щорічних науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету управління у 2001-2005 роках, VII Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта – 2004” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Перспективні розробки науки і техніки” (м.Бєлгород – Дніпропетровськ, 2004), V Міжнародній науково-практичній конференції “Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика та перспективи розвитку” (м. Донецьк, 2005).

Публікації. Основні положення і результати дослідження опубліковані у 6 роботах (5 з них – у фахових виданнях), з яких 2 статті у наукових журналах, 3 - у збірниках наукових праць, 1 робота – у матеріалах конференції. Загальний обсяг публікацій 2,8 друк. арк., з них автору належить 2,1 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації обумовлені метою і завданнями дослідження. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (138 найменувань на 11 сторінках) і містить 24 рисунки і 21 таблицю. Загальний обсяг роботи складає 216 сторінок, у тому числі 7 додатків на 13 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі – “Бюджетний процес на регіональному рівні як складова управлінської стратегії демократичної транзитології" на основі вивчення природи і суспільної місії бюджету, ретроспективного аналізу стадій становлення бюджету дисертантом виділено важливіші складові механізму суспільного вибору як основи його ефективного функціонування у бюджетному процесі.

Сучасна бюджетна проблематика розвиненого суспільства має досліджуватися у контексті демократичних процесів і інституцій, де серед визначально важливих чинників бюджетного процесу повинні розглядатися процеси демократичної перебудови, участь громадян, їхня компетентність з питань бюджету, фіскальної політики, соціальних програм.

Світовий досвід свідчить, що бюджет демократичного суспільства є явищем, яке потребує формування особливих підходів до його розуміння, формування і виконання в аспекті забезпечення демократичної участі, що потребує спеціального багатосекторного і системного підходу до вивчення феномену бюджету в умовах демократичної транзиції, коли регіональні відмінності визначають соціально-економічну і соціокультурну специфіку суспільства. Визначеним детермінантам належить виключно значуще місце серед факторів, які зумовлюють рівень розвитку і динаміку державних фінансів, перебіг бюджетного процесу на різних рівнях і стадіях.

Особливий інтерес становить проблема формування і виконання бюджету у контексті становлення учасницької демократії – з постійним залученням зацікавленої громадськості у обговоренні пріоритетів бюджетної політики як на рівні загальнонаціональному, так і на рівні регіональному і місцевому. Участь громадськості – один з найважливіших чинників як політичного розвитку, так і належного стану фінансової системи, важливими характеристиками яких у сучасному розумінні є прозорість, зв’язок із нагальними інтересами соціальних груп, репрезентація цих інтересів у соціальній і економічній політиці.

У роботі показано, що відображення у бюджеті соціальних інтересів, настроїв досягається завдяки виборній системі, розподілу влади, сталому розвитку представницької демократії. Відображена таким шляхом суспільна думка через певні механізми бюджетної ініціативи надає фінансовому плану якість ефективного державного бюджету. Уже процедура розробки й ухвалення бюджету безпосередньо проявляється у структурі та розмірах видатків і доходів, у структурі бюджету, перерозподільних параметрах.

У цьому контексті стає очевидною необхідність поєднання інституцій і процедур соціалізації суспільства і політичної демократії з налагодженням адекватного функціонування фіскально-фінансових інститутів держави. Нетривалий характер існування незалежної України, неусталеність вітчизняних традицій демократичної участі, її спадкоємності вимагають широкого критичного вивчення зарубіжного досвіду бюджетного управління соціально-економічним розвитком держави і регіонів.

Передумовами осучаснення бюджетних відносин виступають зміцнення засад державності, закріплення у якості основних саме внутрішніх джерел фінансових ресурсів та адекватних джерел їх мобілізації. Значну роль відіграє системно-структурне інституційне удосконалення, яке зумовлює визнання легітимності фіскальної діяльності державної влади з боку народу через участь громадськості у процесах обговорення різних аспектів податкової політики.

На засадах проведеного аналізу показано, що збільшення або зменшення соціальної спрямованості бюджету є політично зумовленим і значною мірою залежить від міри репрезентації тих чи інших інтересів у вищих структурах влади, від можливості для соціальних суб’єктів здійснювати тиск або протистояти йому. Зроблено висновок, що фундамент демократичної концепції бюджету полягає у тому, що бюджетний процес мусить перш за все виходити з максимально повного виявлення нагальних інтересів і мотивацій громадян, їхніх сподівань і надій як форм прояву соціальних потреб. При цьому можна стверджувати, що особливості інституційного середовища вітчизняної демократії не є оптимально врегульованими, що знаходить пряме відображення на функціонуванні бюджету України: політизованість бюджетного процесу навіть більша, а роль політичного чинника для бюджету в Україні завищується порівняно з умовами розвиненої демократії.

Аналіз теоретичних і прикладних аспектів розвитку концепціі “нового регіоналізму” у системі регіонального управління дозволив сформувати загальні методичні підходи до визначення дотримання демократичних принципів у процесі вироблення програм територіального розвитку регіонів країн-членів ЄС і виявити характерну проблематику бюджетного процесу на регіональному рівні:

- при розробці програм регіонального розвитку практично не враховуються програми розвитку окремих громад;

- підприємства і населення сприймаються як цільові групи програм, однак програми не вказують, чи обрані об’єкти розвитку є зацікавленими і здатними розробляти проекти для отримання економічної допомоги;

- регіон сприймається як цілісна одиниця і учасник розвитку без врахування можливих конфліктів інтересів, які можуть виникати на території регіону при формулюванні пріоритетів його розвитку;

- розвиток сприймається як процес, який цілком може бути виміряний за допомогою економічних показників, і практично ігнорується якісний вимір його розвитку.

У другому розділі – “Дослідження процесу формування доходної і видаткової частин бюджету та його вплив на соціально-економічний розвиток Донецького регіону” – на основі дослідження сучасного стану виконання Державного, місцевих та зведеного бюджету за доходами і видатками по Донецькій області зроблено висновок, що принципи, які формують бюджетні відносини в Україні, є спадщиною планової системи. Це зумовлює певні характерні риси бюджетного устрою в країні:

- значна залежність місцевого бюджету нижчого рівня від бюджету вищого рівня;

- траснфертна політика згідно Бюджетного кодексу не враховує зміни соціально-демографічної ситуації місцевих громад;

- закритість системи розрахунків, що створює сприятливі умови для домовленостей у бюджетному процесі;

- відсутність можливості перерозподілу субвенцій в регіональному просторі виходячи з трансформацій соціальної структури населення;

- відсутність перспектив розвитку у вигляді планів через непрогнозованість трансфертної політики держави;

- низький рівень системності у визначенні прогнозних показників доходів, так зване планування від досягнутого.

Мережа державних установ, які фінансуються з державного бюджету, фактично є сукупністю локальних монополістів регіонального рівня, які виробляють послуги у визначеному секторі соціальної сфери, що дозволяє їм збільшувати фінансування, апелюючи до великої соціальної значущості своєї діяльності. Державні органи влади не в змозі розглядати інші засоби надання аналогічних послуг, оскільки зобов’язання по змісту мережі відомчих установ покладені на них Бюджетним кодексом. При цьому виділення бюджетного фінансування відбувається не у розрахунку на результат (державну послугу), а на потреби державної установи, що не дозволяє проводити оцінку ефективності використання ресурсів.

Порівняльний аналіз планових показників доходів і видатків як Державного, так і місцевих бюджетів свідчить про систематичні розбіжності, особливо по місцевих бюджетах (у середньому на 6,8 %), що, крім вище викладених причин, зумовлюється і недосконалістю прогнозного забезпечення бюджетного процесу.

У розділі показано, що державні завдання щодо розвитку місцевого самоврядування, входження у європейський економічний простір, підвищення рівня життя населення до європейських стандартів не можуть бути вирішені у межах існуючого управлінського принципу формування бюджетів “від досягнутого” за темпами фактичного економічного зростання.

Зміна підходу до бюджету і бюджетного процесу з позицій “від соціальних потреб” зумовлює спрямованість державного бюджету і місцевих бюджетів на прискорений інноваційний розвиток з відповідними структурними бюджетними пропорціями, що потребує детальних прогнозних розрахунків, розвитку наукових засад прогнозного забезпечення, створення реальних передумов активізації економічної діяльності, законодавчого закріплення переліку мінімальних соціальних норм і нормативів, залучення широких кіл громадськості до участі у складанні і обговоренні проекту бюджету.

Розроблено порядок та основні етапи формування державного і місцевого бюджетів у межах запропонованого підходу (рис. 1).

У розділі обґрунтовано необхідність посилення ролі бюджетної резолюції верховної Ради України як стратегічного документу, який визначає взаємини між представницькою владою і урядом і виступає фінансовим передпосиланням ефективної соціально-економічної стратегії.

У довгостроковій перспективі стратегічним документом, який закріплює на визначений період оптимізовану модель бюджетної політики, здатної забезпечити динамічний розвиток економіки держави, має виступати Бюджетне послання Президента України як вихідний орієнтир для розробки бюджетних проектів урядом.

Рис. 1. Принципова схема формування державного бюджету і місцевих бюджетів у межах підходу “від соціальних потреб”

У попередню підготовку формування основних орієнтирів загальної економічної політики і бюджетного процесу мають бути включені усі ланки державної і місцевої влади, наукові організації, фінансово-банківські установи, бізнес-структури, широкий громадський загал, що забезпечить ефективне державне регулювання економіки і створення умов для стійкого економічного зростання на основі фінансової підтримки виробництва і мотивації розвитку виробничої діяльності.

На основі аналітико-прогнозних розробок напрями довгострокової бюджетної політики, визначені Бюджетним посланням Президента України мають окреслювати тактику вирішення стратегічних задач економічного розвитку країни, щорічної реалізації пріоритетів розвитку, виходячи з етапів довгострокової стратегічної програми.

Визначені генеральні напрями реформування бюджетних правовідносин в Україні, спрямовані на забезпечення окреслених завдань:

- усунення монополії державних установ у сфері надання послуг;

- створення системи мотивацій учасників бюджетного процесу до дій насамперед в інтересах населення території (регіону);

- усунення чинників конфлікту інтересів шляхом перерозподілу функцій, повноважень і обов’язків;

- мінімізація асиметрії інформації в органах державного управління і місцевого самоврядування.

У третьому розділі – “Шляхи удосконалення бюджетного процесу з використанням методів економіко-математичного моделювання” – обґрунтовано і сформульовано принципи реформування бюджетного процесу в Україні:

- принцип домінування перспективних цілей досягнення мінімальних соціальних стандартів якості життя населення, розроблених відповідно до європейського рівня;

- принцип відповідності перспективних цілей і програм економічного розвитку довготерміновим соціальним орієнтирам держави;

- принцип структурної відповідності бюджету цілям інноваційного розвитку економіки як основи забезпечення реалізації довгострокових перспективних соціальних цілей;

- принцип спадкоємності бюджетів у межах єдиного Бюджетного послання Президента України як репрезентанта соціальних орієнтирів на перспективу і цілеутворюючого програмного документу стратегічного економічного розвитку держави;

- принцип централізації управління загальнодержавними фінансовими потоками і децентралізації управління власністю і коштами місцевих органів самоврядування;

- принцип єдиного і стабільного правового поля формування і реалізації бюджетної, податкової і грошово-кредитної політики держави;

- принцип контролю дотримання бюджетної дисципліни і закладених процедур усіма учасниками і на усіх етапах формування і виконання бюджету;

- принцип прозорості усіх етапів створення і виконання бюджету.

Визначені принципи реформування бюджетного процесу в Україні не вступають у протиріччя з основоположними принципами бюджетної, податкової, кредитно-грошової політики, а встановлюють єдиний принциповий підхід до їхнього формування і реалізації на засадах створення єдиного правового і функціонального поля. Схема реалізації визначених принципів представлена на рис. 2.

Прогнозування бюджетної динаміки як елементу системи підвищення ефективності регіонального управління виконувалося на прикладі Донецької області на основі побудованих математичних моделей:

У розділі визначені альтернативні варіанти перспективного розвитку Донецької області з урахуванням рівня фінансового, ресурсного, науково-технічного забезпечення. Показано, що важливу роль в оптимізації управління бюджетними коштами на шляху демократизації суспільного вибору альтернативних варіантів територіального розвитку і бюджетного процесу має відігравати відкритість і прозорість прийняття фінансових рішень на основі порівняння запропонованих до розгляду програм, проектів, планів витрат, їх обґрунтованості, придатності до оцінювання за економічними і соціальними критеріями.

Обґрунтовано необхідність підвищення рівня поінформованості населення про перебіг бюджетного процесу на ключових його стадіях у напрямках:

-

висвітлення основних міжрегіональних диспропорцій соціально-економічного розвитку у перерозподільчих процесах фінансової сфери, що є підґрунтям регіональної державної політики;

-

відповідність структури місцевого бюджету цілям стратегічного соціально-економічного розвитку території;

-

виконання офіційних трансфертів і коштів цільового призначення залежно від затверджених;

-

обґрунтованість податкових ставок, податкових знижок, заявок на звільнення від оподаткування чи відстрочки по сплаті податків та інших рішень у сфері наповнення бюджету і прогнозовані результати таких рішень;

-

відкритість аналітики стану виконання бюджету протягом бюджетного року і по його закінченні;

-

відповідність фінансового забезпечення поточним і стратегічним цілям соціально-економічного розвитку території;

-

формування і фінансове забезпечення державних і місцевих програм розвитку території з розподілом по бюджетах різних рівнів;

-

основні поточні параметри стану соціальних і економічних процесів в регіоні у прив’язці до стратегічних орієнтирів формування і виконання бюджету.

Рис. 2. Схема реалізації принципів удосконалення бюджетного процесу в Україні

Основними формами інформаційно-комунікативної діяльності органів державного управління і місцевого самоврядування стосовно залучення широких кіл громадськості до обговорення проблем бюджетного процесу визначено:

1) інформаційні дні у засобах масової інформації і громадських приймальнях;

2) організація “гарячої лінії” з громадськими приймальнями, посадовими особами органів державного управління і місцевого самоврядування, засобами масової інформації;

3) “поштові скриньки” органів державної влади і місцевого самоврядування;

4) громадські слухання, громадські обговорення, віртуальні конференції;

5) громадський референдум.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене нове рішення наукової задачі, яке полягає в теоретичному обґрунтуванні необхідності реформування бюджетного процесу у руслі суспільного вибору, визначенні напрямів і методів демократизації процесу формування і виконання бюджету на рівні регіону.

1.

Встановлено, що врахування демократичних принципів при формуванні механізмів фінансових рішень справляє значний вплив на стабільність державних фінансів і економіки загалом. Обґрунтовано, що сучасний підхід до природи бюджету ґрунтується на його репрезентативності в умовах демократії, участі громадян у бюджетному процесі через різні форми погодження у демократичних інститутах. Економічна раціональність бюджетної політики досягається на основі оптимізації формування і виконання бюджету за критерієм максимізації суспільної корисності через відповідність бюджетних рішень панівним суспільним настроям і очікуванням.

2.

За результатами ретроспективного аналізу світового досвіду розбудови демократичної участі у бюджетному процесі на регіональному рівні узагальнено методичні підходи до визначення співвідношення між плануванням регіонального розвитку і демократичними процедурами та виявлено загальну проблематику програмування соціально-економічного розвитку регіону як основи невідповідності структури і виконання бюджету загальним суспільним потребам.

3.

Доведено необхідність зміни концептуального підходу до формування бюджету соціально-економічного розвитку регіону “від досягнутого” за темпами економічного зростання на підхід “від соціальних потреб”, встановлених на основі нормативів європейського рівня, з виділенням окремих етапів формування державного і місцевих бюджетів: законодавчого закріплення переліку мінімальних соціальних потреб; визначення довгострокових цілей і організаційної структури реалізації державної і регіональної соціальної політики; наукового забезпечення прогнозування і прогнозних схем соціально-економічного розвитку держави і регіонів; методичного забезпечення залучення громадськості до бюджетного процесу.

4.

Обґрунтовано, що основою довгострокової бюджетної стратегії, забезпечення фінансового наповнення стратегічних програм соціально-економічного розвитку регіонів має бути щорічне Бюджетне послання Президента України з наступною спадкоємністю бюджетного планування, ієрархії бюджетних планів-програм різного рівня деталізації. При цьому зростає роль бюджетної резолюції як інструменту реалізації повноважень парламенту і його впливу на уряд, починаючи з ранніх стадій перебігу бюджетного процесу. Визначено основні напрямки комплексного реформування системи бюджетних правовідносин у межах запропонованого підходу.

5.

За результатами аналізу бюджетного механізму виділено вузлові проблеми бюджетного процесу в Україні: недосконалість законодавства у сфері фінансів; невиправданий рівень автономії і неузгодженість дій державних установ у сфері фінансів; низький рівень бюджетної дисципліни учасників бюджетного процесу; непрозорість етапів формування і виконання бюджету. Сформульовано концептуальні принципи реформування бюджетного процесу в Україні і розроблено принципову схему їх реалізації.

6.

На основі побудови математичних моделей динаміки надходжень до Державного бюджету по Донецькій області і до місцевих бюджетів виконано прогнозні розрахунки і обґрунтовано заходи щодо зміцнення дохідної бази місцевого самоврядування: коригування ставки ПДВ у бік зменшення; пільги для малого бізнесу при визначенні розміру податку на прибуток; формування позабюджетних фондів за рахунок надходжень до бюджету; розробка національної програми забезпечення соціального рівня населення за участю місцевих органів влади.

7.

Визначено альтернативні прогнозні варіанти перспективного розвитку Донецької області з урахуванням рівня її фінансового, ресурсного, науково-технічного забезпечення: сценарій інерційного розвитку господарства регіону і сценарій пріоритетного розвитку регіоноформуючих галузей, який передбачає першочергову підтримку потужного виробничого сектору економіки, що домінуватиме у системі економічного потенціалу області. Демократичний вибір варіанту перспективного розвитку регіону визначатиме на довгострокову перспективу бюджетні пріоритети, структуру, плановий рівень дохідної і видаткової частин бюджету регіону.

8.

На підставі рівня відкритості регіональних бюджетів в Україні визначені основні напрями і форми інформаційно-комунікативної діяльності органів державного і регіонального управління і місцевого самоврядування щодо залучення до бюджетного поцесу підприємців, представників асоціацій бізнесу, неурядових неприбуткових організацій жіноцтва, молоді, ветеранів, інвалідів, інших верств населення і окремих громадян з метою розвитку інституційних умов суспільного вибору у сфері бюджетної політики.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Чорний О.С. Концептуальні підходи щодо реформування місцевих бюджетів // Зб.наук.праць ДонДУУ, т. ІІІ, серія “Державне управління”, вип. 14 “Державне регулювання економіки і соціального розвитку територій та підприємств”. – Донецьк: МПП “ВІК”, 2002. – С. 218 – 223.

2. Чорний О.С., Шаров Ю.П. Управління бюджетним процесом на місцевому рівні: основні форми і напрямки // Зб. наук. праць ДонДАУ, т. IV, серія “Державне управління”, вип. 26 “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”. – Донецьк: НОРД-ПРЕС, 2003. – С. 64-71.

Особистий внесок здобувача: виділення оптимальних форм залучення громадян до початкових етапів бюджетного процесу .

3. Смерічевський С., Чорний О. Казначейство у бюджетному процесі України: загальні проблеми, регіональний досвід // Збірник наукових праць Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ “Актуальні проблеми державного управління”. Вип. 2 (14). – Одеса: ОРІДУ УАДУ, 2003. – С. 315-326.

Особистий внесок здобувача: досліджено функції Державного казначейства з виконання бюджетів, а саме відповідність платіжних документів бюджетного розпису, затвердження кошторису доходів та видатків, наявність підтверджуючих документів.

4. Смерічевський С.Ф., Чорний О.С. Перспективи і проблеми сучасної бюджетної політики (досвід Донецької області) // Зб. наук. праць ДонДАУ. т. V, серія “Державне управління”, вип. 31 “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”. – Донецьк: МПП “ВІК”, 2004. – С. 59-69.

Особистий внесок здобувача: обгрунтування розробки і впровадження у практику діяльності Державного казначейства єдиної автоматизованої системи режиму бюджету, створеної на засадах сучасних методів логістики в державних установах фінансового розподілу.

5. Чорний О.С. Реформування бюджетного процесу на регіональному рівні // Менеджер. – 2005. - № 4 (34). – С. 75-78.

Публікації у інших наукових виданнях

1. Палей С.Б., Чорный А.С. Обеспечение действенности распределительной и контрольной функций налогов как фактор формирования бюджетов самоуправления // Матеріали V-ї Міжрегіон.наук.-практ.конф. “Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика та перспективи розвитку”. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2005. - С. 52-55.

Особистий внесок здобувача: запропоновані шляхи вдосконалення системи формування загального і спеціального бюджетів.

АНОТАЦІЯ

Чорний О.С. – Управління бюджетним процесом на регіональному рівні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.02 – Механізми державного управління. – Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України. – Донецьк, 2005.

У дисертації комплексно досліджуються процеси демократизації бюджету і бюджетного процесу у руслі суспільного вибору.

Доведено необхідність зміни концептуального підходу до формування бюджету соціально-економічного розвитку регіону “від досягнутого” за темпами економічного зростання на підхід “від соціальних потреб”, встановлених на основі нормативів європейського рівня, з виділенням окремих етапів формування державного і місцевих бюджетів.

Обґрунтовано рекомендації щодо прийняття довгострокової бюджетної стратегії як основи спадкоємності бюджетного планування, ієрархії бюджетних планів-програм різного рівня деталізації. Визначено основні напрямки комплексного реформування системи бюджетних правовідносин.

Сформульовано концептуальні принципи реформування бюджетного процесу в Україні і розроблено принципову схему їх реалізації. Побудовано математичні моделі динаміки надходжень до Державного бюджету по Донецькій області і до місцевих бюджетів, виконано прогнозні розрахунки і обґрунтовано заходи щодо зміцнення дохідної бази місцевого самоврядування.

Визначені основні напрями і форми інформаційно-комунікативної діяльності органів державного і регіонального управління і місцевого самоврядування з метою розвитку інституційних умов суспільного вибору у сфері бюджетної політики.

Ключові слова: бюджет, бюджетний процес, суспільний вибір, демократизація бюджетного процесу, принципи реформування бюджетного процесу, прогнозування бюджетної динаміки, інформаційно-комунікативна діяльність.

АННОТАЦИЯ

Черный А.С. Управление бюджетным процессом на региональном уровне. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по государственному управлению по специальности 25.00.02 – Механизмы государственного управления. – Донецкий государственный университет управления Министерства образования и науки Украины. – Донецк, 2005.

В диссертации комплексно исследуются процессы демократизации бюджета и бюджетного процесса в русле общественного выбора.

В работе показано, что современный подход к природе бюджета основывается на его репрезентативности в условиях демократии, участии граждан в бюджетном процессе посредством различных форм согласования в демократических институтах. Обобщены методические подходы к определению соотношения между планированием регионального развития и демократическими процедурами, выявлена общая проблематика программирования социально-экономического развития региона как основы несоответствия структуры и выполнения бюджета общественным потребностям.

Доказана необходимость изменения концептуального подхода к построению бюджетного процесса и бюджета социально-экономического развития региона “от достигнутого” по темпам экономического роста на подход “от социальных потребностей”, установленных на основе нормативов европейского уровня, с выделением отдельных этапов формирования государственного и местных бюджетов.

В работе обоснована необходимость усиления роли бюджетной резолюции Верховной Рады Украины как стратегического документа, определяющего взаимоотношения между представительской властью и правительством и выступающего финансовой предпосылкой эффективной социально-экономической стратегии. В долгосрочной перспективе стратегическим документом, закрепляющим на определенный период оптимизированную модель бюджетной политики, способной обеспечить динамическое развитие экономики государства, должно выступать Бюджетное послание Президента Украины как исходного ориентира для разработки бюджетных проектов правительством. Определены основные направления комплексного реформирования системы бюджетных правоотношений.

На основе анализа бюджетного механизма выделены узловые проблемы финансовой системы Украины, на основе чего сформулированы концептуальные принципы реформирования бюджетного процесса в Украине и разработана принципиальная схема его реализации.

На основе построенных математических моделей динамики поступлений в Государственный бюджет по Донецкой области и поступлений в местный бюджет выполнены прогнозные расчеты и обоснованы меры по укреплению доходной базы местного самоуправления.

Определены альтернативные прогнозные варианты перспективного развития Донецкой области с учетом уровня ее финансового, ресурсного, научно-технического обеспечения: сценарий инерционного развития отраслей хозяйства региона и сценарий приоритетного развития регионоформирующих отраслей. Показано, что демократический выбор варианта перспективного развития региона должен определять на долгосрочную перспективу бюджетные приоритеты, структуру, плановый уровень доходной и расходной частей бюджета региона.

Определены основные направления и формы информационно-коммуникативной деятельности органов государственного и регионального управления и местного самоуправления относительно привлечения к бюджетному процессу предпринимательских и бизнес-структур, неправительственных некоммерческих организаций женщин, молодежи, ветеранов, других слоев населения в целях развития институциональных условий общественного выбора в сфере бюджетной политики.

Ключевые слова: бюджет, бюджетный процесс, общественный выбор, демократизация бюджетного процесса, прогнозирование бюджетной динамики, информационно-коммуникативная деятельность.

SUMMARY

Chyorny O.S. Budget process administration at the regional level. – Manuscript

The thesis for the Candidate’s Degree in State management on speciality 25.00.02. – Mechanisms of state management. – Donetsk State University of Management, Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2005.

The process of budget democratization and budget process in the channel of public choice are researched as a complex in this dissertation.

The necessity of changing the conceptual approach to budget process formation and budget of social and economic region development “from reached” according to the economic growth rates to approach “from social needs” established on the basis of the European level standards was proved, Separate stages of state and local budgets formation were singled out.

The necessity of strengthening a strategic document defining mutual relations between the representative and the government and being a financial power pre-requisition of effective social and economic strategy was grounded. The budget message of the President of Ukraine as initial basis for working out budget drafts by the government has to be in a long-term prospect of strategic document consolidating at a definite period the optimized budget policy model capable to ensure the dynamic development of state economy. The guidelines of complex reforming of the budget legal relations system were defined.

The conceptual principles of the budget process reforming in Ukraine were formulated and the principal scheme of its realization was worked out.

Forecast calculating were made on the basis of the built mathematics models of receipts dynamics in the state budget in Donetsk region and receipts in the local budget. Forecast calculations and measures on strengthening of local self-government income base were made.

The guidelines and information and communication activity forms of state and regional administration bodies and local self-governing as for attracting to the budget process of entrepreneurial and business structures, non-government non-commercial women organizations, youth, veterans, other population layers in order to develop the institutional conditions of public choice in the budget policy sphere were defined.

Key words: budget, budget process, public choice, budget process democratization, budget dynamics forecasting, information and communication activity.

Підписано до друку 11.04.2006 р. Формат 60х84/16.

Папір офсетний. Друк різографічний. Умов.-друк. арк. 0,9.

Тираж 100 прим. Замовлення № 411

__________________________________________________

Донецький державний університет управління

83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а






Наступні 7 робіт по вашій темі:

АСИМПТОТИЧНА ПОВЕДІНКА РОЗВ’ЯЗКІВ ДИСИПАТИВНОЇ СИСТЕМИ РІВНЯНЬ ЗАХАРОВА - Автореферат - 18 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ В РЕГІОНІ - Автореферат - 27 Стр.
медико-психологІчНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРи СОМАТОФОРМНиХ Розладів В АМБУЛАТОРНО-ПОЛіКЛіНіЧній ПРАКТИці за Умов великоГО ПРОМисловОГО ЦЕНТРу - Автореферат - 26 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ТА ОХОРОНИ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ ВИКЛЮЧНОЇ (МОРСЬКОЇ) ЕКОНОМІЧНОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ - Автореферат - 29 Стр.
ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ МІСЬКОГО ГРОМАДСЬКОГО УПРАВЛІННЯ ХЕРСОНА, МИКОЛАЄВА, ОДЕСИ В 1785 – 1870 РР. - Автореферат - 26 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ НОВИХ ПІДХОДІВ ДО КОМПЛЕКСНОЇ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА РОЖЕВІ ВУГРИ - Автореферат - 27 Стр.
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД В УКРАЇНІ - Автореферат - 25 Стр.