У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЧЕЧЕТОВА-ТЕРАШВІЛІ ТЕТЯНА МИХАЙЛІВНА

УДК 658.012.12:339.137

ФОРМУВАННЯ СТАЛОЇ КОНКУРЕНТНОЇ ПОЗИЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Іванов Юрій Борисович,

Харківський національний економічний університет,

завідувач кафедри оподаткування

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Кизим Микола Олександрович,

Науково-дослідний центр індустріальних проблем

розвитку НАН України, директор

кандидат економічних наук

Кривенко Ганна Володимирівна,

Донецький державний університет економіки та

торгівлі ім. М. І. Туган-Барановського,

доцент кафедри маркетингового менеджменту

Провідна установа – Державна установа "Інститут економіки та прогнозування

Національної академії наук України", відділ економічного

зростання та структурних змін в економіці, м. Київ

Захист відбудеться “26” жовтня 2006 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м.Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий “25” вересня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О. М. Ястремська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку економіки України супроводжується низкою невирішених проблем, серед яких найбільш важливою для більшості вітчизняних підприємств є проблема досягнення й збереження сталих конкурентних позицій. Ефективне вирішення даної проблеми лежить у розробці й реалізації конкурентної стратегії, яка є інструментом досягнення бажаних позицій підприємства на ринку. Обираючи таку стратегію, необхідно враховувати ступінь нестабільності та впливу факторів зовнішнього середовища на підприємство, позицію конкурентів на ринку, стан конкурентного середовища, в якому функціонує підприємство. Від того, наскільки стратегія підприємства відповідає стану зовнішнього середовища, залежить його конкурентна позиція.

Теоретичні й методологічні аспекти вирішення вказаних проблем відображено в дослідженнях Г. Азоєва, І. Ансоффа, В. Винокурова, А. Воронкової, А. Градова, Ю. Іванова, М. Кизима, Г. Кривенка, Г. Мінцберга, В. Пономаренка, М. Портера, О. Пушкаря, Дж. Робінсона, О. Тридіда, О. Тищенка, Р. Фатхутдинова, А. Чандлера, О. Челенкова, В. Шинкаренка, А. Юданова й інших. У роботах цих авторів представлено різні підходи до визначення змісту понять “конкурентоспроможність”, “конкурентна стратегія”, обгрунтовано різні технології оцінки конкурентної позиції підприємства. Однак потребують подальшого уточнення принципи позиціонування підприємства в конкурентному середовищі, врахування специфічності факторів, що формують таку позицію для окремого підприємства, етапи проведення моніторингу конкурентного середовища, особливості аналізу діяльності основних конкурентів, діагностика відповідності конкурентної стратегії підприємства стану зовнішнього середовища.

Недостатня розробленість вказаних проблем, а також їх теоретичне та практичне значення обумовили вибір теми й актуальність дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами й темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану наукових досліджень Харківського національного економічного університету. Основу дисертації становлять теоретико-методичні й практичні розробки автора, які є складовою частиною науково-дослідних робіт “Формування сталої конкурентної позиції підприємства” (номер державної реєстрації 0103U000454), “Теоретичні основи конкурентної стратегії підприємства” (номер державної реєстрації 0103U000461), “Моніторинг змін податкового законодавства та коригування стратегії підприємства” (номер державної реєстрації 0102U005556). При виконанні цих науково-дослідних робіт особисто автором було розроблено: методичний підхід щодо оцінки зовнішніх факторів та їх впливу на конкурентну позицію підприємства; послідовність проведення аналізу основних конкурентів; методичний підхід до організації моніторингу конкурентного середовища; досліджено вплив оподаткування на конкурентну стратегію підприємства як одного з факторів зовнішнього середовища.

Мета й завдання дослідження. Метою дисертації є узагальнення й розвиток теоретичних і методичних положень щодо формування сталої конкурентної позиції підприємства. Для досягнення поставленої мети в рамках дослідження поставлено такі наукові та практичні завдання:

уточнити сутність і зміст понять “конкуренція”, “конкурентоспроможність” та “конкурентна позиція підприємства”;

обґрунтувати принципи визначення сталої конкурентної позиції підприємства;

виявити особливості та сфери використання матричних методів стратегічного позиціонування підприємства;

розробити методичний підхід щодо обґрунтування та аналізу індивідуального набору факторів зовнішнього середовища, що впливають на конкурентну позицію підприємства;

удосконалити послідовність проведення аналізу основних конкурентів підприємства;

розробити методичний підхід щодо організації моніторингу конкурентного середовища;

обґрунтувати і розробити метод вибору, реалізації конкурентної стратегії, методику проведення діагностики її відповідності стану зовнішнього середовища та прийняття рішень щодо її коригування.

Об'єктом дослідження є процес функціонування підприємства в конкурентному середовищі.

Предметом дослідження є теоретичні положення, методи та інструменти формування сталої конкурентної позиції підприємства.

Методи дослідження. Методологічною й теоретичною основою дослідження послужили фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і закордонних вчених, які присвячені проблемам конкуренції, стратегії розвитку підприємств.

У процесі дисертаційного дослідження застосовувалися такі наукові методи: аналізу й синтезу, індукції й дедукції – для дослідження й уточнення теоретичних основ процесу формування сталої конкурентної позиції підприємства; системного підходу – для дослідження факторів зовнішнього середовища як системи та виявлення їх впливу на конкурентну позицію підприємства; графічний – для наочного зображення статистичного матеріалу і схематичного подання основних теоретичних і практичних положень дисертаційної роботи; факторний аналіз – для виявлення факторів, що характеризують ступень змін у зовнішньому середовищі, та оцінки їх значущості; економіко – статистичний аналіз – для вивчення, оцінки та визначення динаміки показників розвитку підприємств; таксономічний аналіз – для розрахунку узагальнюючих показників оцінки мікросередовища підприємства; експертних оцінок – для діагностики відповідності конкурентної стратегії стану зовнішнього середовища, обґрунтування вибору конкурентної стратегії; матричний аналіз – для оцінки конкурентних позицій підприємств, що аналізуються.

Інформаційну базу дослідження склали Закони України, офіційні матеріали Державного комітету статистики України, дані фінансової звітності коксохімічних підприємств, інформація, отримана з мережі Інтернет, матеріали засобів масової інформації.

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає в розробці та вдосконаленні комплексу теоретичних та методичних положень щодо формування сталої конкурентної позиції підприємства з урахуванням стану зовнішнього середовища.

Основні наукові результати полягають у такому:

вперше:

запропоновано теоретичний підхід до визначення сталої конкурентної позиції підприємства, в основу якого покладено сформульовані принципи позиціонування підприємства у конкурентному середовищі: системності, об’єктивності, динамічності, оптимальності, безперервності, наукової та методичної обґрунтованості, наслідування, конструктивності, альтернативності, зворотного зв’язку, гнучкості;

удосконалено:

методичний підхід до оцінки впливу конкурентного середовища на сталу конкурентну позицію підприємства, який, на відміну від традиційного, передбачає визначення індивідуального для кожного підприємства набору зовнішніх факторів, що дозволяє підвищити обґрунтованість вибору відповідної конкурентної стратегії;

послідовність проведення аналізу основних конкурентів на основі використання запропонованої динамічної матриці групового ранжування підприємств в координатах “приріст ринкової частки” – “приріст рівня конкурентоспроможності”, яка дозволяє одержувати інформацію про зміни у часі конкурентних позицій суб’єктів господарювання, що аналізуються, та визначати основних конкурентів;

методика діагностики відповідності конкурентної стратегії стану зовнішнього середовища підприємства, який, на відміну від існуючих, передбачає виявлення латентних факторів, що характеризують ступінь змін у зовнішньому оточенні, та дає змогу оцінювати дієвість стратегії;

методичний підхід до організації моніторингу конкурентного середовища на основі визначених показників макро- і мікросередовища економічного рівня, який сприяє розробленню цілісної системи безперервного спостереження, одержання достовірної інформації, а також прогнозу стану конкурентного середовища.

набуло подальшого розвитку:

метод обґрунтування прийняття рішень щодо коригування конкурентної стратегії підприємства, який порівняно з існуючими базується на узагальнюючому інтегральному показнику таксономічного аналізу мікро – середовища та експертному аналізі макросередовища, що дозволяє визначати ступінь змін зовнішнього середовища підприємства.

Практична цінність отриманих результатів. Запропоновані науково-практичні розробки можуть бути використані для забезпечення сталої конкурентної позиції підприємства у конкурентному середовищі шляхом вибору відповідної конкурентної стратегії з урахуванням стану зовнішнього середовища, що позитивно впливає на кінцеві фінансово-економічні показники діяльності підприємства.

Основні положення дисертації, які мають прикладний характер, впроваджено в практику роботи промислових підприємств та науково-дослідних установ. Так, методичні рекомендації з розробки конкурентної стратегії підприємства та проведення стратегічного контролю відповідності конкурентної стратегії підприємства змінам зовнішнього середовища прийняті до впровадження на ВАТ “Єнакіївський коксохімічний завод” (довідка № 01-1475 від 06.06.2006), на базі Українського державного науково-дослідного вуглехімічного інституту впроваджено результати дослідження у вигляді "Методичних рекомендацій з обґрунтування цін на коксохімічну продукцію й проведенню цінової роботи” на основі розробленого методичного підходу до організації моніторингу конкурентного середовища (довідка №09-851 від 6.06.2006), методичні рекомендації оцінки факторів зовнішнього середовища підприємства, їх впливу на конкурентну позицію підприємства впроваджено в практику роботи ВАТ “Турбоатом” (акт впровадження №1-40/22-121 від 1.10.2003). Матеріали дисертації використовувалися в навчальному процесі при викладанні дисциплін “Стратегія підприємства”, “Стратегічне управління” (довідка №83/47-218 від 02.06.2006).

Особистий внесок здобувача. Всі теоретичні та практичні результати дослідження отримано автором самостійно. Особистий внесок здобувача в роботах, виконаних у співавторстві, наведено у списку робіт у авторефераті.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні й практичні результати проведених досліджень, висновки й рекомендації, представлені в дисертації, доповідалися на 14 міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференціях, зокрема: “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (Донецьк, 2002), “Проблеми підвищення ефективності діяльності підприємств у сучасних умовах” (Севастополь, 2004), “Проблеми забезпечення економічного розвитку підприємств” (м. Донецьк, 2005), “Економічні проблеми інноваційно-структурних перетворень в Україні” (м. Харків, 2005), “Економіка, маркетинг в XXI ст.” (Донецьк, 2005), “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України” (Дніпропетровськ, 2006), “Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики” (м. Львів, 2006).

Публікації. Результати досліджень знайшли відображення в 20 наукових працях загальним обсягом 8,98 ум.-друк. арк., з них: колективна монографія (особисто авторові належить 6 ум.-друк. арк.), 6 наукових статей – у виданнях, що визнані ВАК України фаховими з економічних наук (1,27 ум.-друк. арк.), а також 13 публікації в інших виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації – 428 сторінок машинописного тексту, в тому числі основний текст –184 сторінки. Робота містить 21 таблицю на 17 сторінках, 34 рисунків на 15 сторінках. Список використаних літературних джерел із 228 найменувань займає 20 сторінок, 15 додатків – 223 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, об’єкт і предмет дослідження, сформульовано завдання дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи формування конкурентної позиції підприємства” – розкрито сутність і зміст понять “конкуренція”, “конкурентоспроможність підприємства” та “конкурентна позиція”; обґрунтовано основні принципи позиціонування підприємства в конкурентному середовищі; визначено особливості та сфери використання матричних методів стратегічного позиціонування підприємства.

В умовах розвитку ринкових відносин в Україні конкуренція є важливою складовою бізнесу, рушійною силою економічного прогресу, а також механізмом саморегулювання ринкової економіки. Натомість, до цього часу відсутнє єдине загальноприйняте трактування терміну “конкуренція”, звідси й виникають складнощі з розробкою ефективних методичних підходів щодо оцінки, аналізу та регулювання сталої конкурентної позиції підприємства. Проведені дослідження дозволили уточнити поняття конкуренції як економічної категорії і визначити її як боротьбу, суперництво між виробниками за найбільш ефективні умови та результати вкладення ресурсів у процеси виробництва й збуту товару, а також залучення споживачів та задоволення їх потреб. Конкурентоспроможність підприємства створює підстави для формування конкурентної позиції підприємства в оточуючому середовищі. Це й обумовлює необхідність зосередження уваги на управлінні конкурентоспроможністю підприємства. Її слід розглядати як відносну характеристику підприємства, що проявляється в умовах конкуренції у вигляді здатності залучення необхідних ресурсів, можливості зробити з них конкурентоспроможний товар, продуктивності використання виробничих ресурсів, що формує сталу конкурентну позицію підприємства на ринку.

Основою формування конкурентної позиції є позиціонування, а інструментом – конкурентна стратегія підприємства. Позиціонування - це процес визначення позиції підприємства в конкурентному середовищі (яка не завжди буває кращою). Позиціонування припускає розгляд певної системи координат, якою, як правило, стають позиції підприємств-конкурентів. Не кожна позиція може бути конкурентною, а тільки та, що надає можливість підприємству ефективно конкурувати в порівнянні з підприємствами-конкурентами. Конкурентна позиція підприємства – це певне положення підприємства у ринковому сегменті завдяки більш ефективній реалізації обраної ним конкурентної стратегії стосовно підприємств-конкурентів. Бажанням кожного підприємства є забезпечення сталої конкурентної позиції в конкурентному середовищі. Стала конкурентна позиція – це можливість підтримувати досягнуту конкурентну позицію у конкурентному полі, забезпечувати стабільний рівень конкурентоспроможності та ефективно адаптуватися до змін факторів зовнішнього середовища, на які підприємство не може впливати.

В основу позиціонування в роботі покладено принципи: системності, об'єктивності, динамічності, безперервності, альтернативності, оптимальності, конструктивності, наслідування, зворотного зв'язку, наукової й методичної обґрунтованості, гнучкості (рис. 1.) та надано їх розширену характеристику.

Для оцінки конкурентної позиції підприємства запропоновано використовувати матричні методи, засновані на розгляді процесів конкуренції в динаміці. Їх застосування є доцільним при прийнятті стратегічних рішень стосовно формування сталої конкурентної позиції та виборі конкурентної стратегії підприємства.

Проведений аналіз матричних методів дозволив виділити їх позитивні й негативні сторони, особливості та сферу застосування, запропонувати їх класифікацію.

В другому розділі – “Аналіз впливу конкурентного середовища на ринкову позицію підприємства” – розроблено методичний підхід щодо обґрунтування та аналізу індивідуального набору факторів зовнішнього середовища, що впливають на конкурентну позицію підприємства та забезпечують її сталість; удосконалено послідовність проведення аналізу діяльності основних конкурентів та запропоновано динамічну матрицю групового ранжування підприємств у конкурентному середовищі; розроблено методичний підхід до організації моніторингу конкурентного середовища на базі запропонованих принципів.

У ринкових умовах господарювання, які характеризуються підвищеною динамічністю й невизначеністю, у підприємств виникає низка проблем, вирішення яких неможливо на базі вже існуючих підходів і методів управління. У досить складній економічній ситуації підприємства не можуть гнучко реагувати на зміни в зовнішньому середовищі й ефективно адаптуватися до них. Маючи достатній виробничий потенціал, значна частина підприємств не має можливості не тільки втримувати свої конкурентні позиції на сформованому ринку продукції й послуг, але і змушена вирішувати проблему свого подальшого існування. Це викликає потребу в детальному вивченні структури зовнішнього середовища підприємства, а також проведенні аналізу тенденцій зміни факторів цього середовища. В дисертації запропоновано основні групи факторів зовнішнього середовища та відповідні їм показники.

Основне призначення запропонованого методичного підходу – визначення індивідуального набору факторів, які більшою мірою впливають на конкурентну позицію підприємства. Дослідженням встановлено, що набір факторів і ступінь їхнього впливу для кожного підприємства різні. Вони залежать від розміру підприємства, його галузевої приналежності, територіального розташування, від поставлених стратегічних цілей та характеру діяльності. Звичайно, саме підприємство вирішує в процесі виробництва, які фактори впливають на його діяльність у даний період, а які – у перспективі.

У роботі запропоновано методичний підхід щодо здійснення аналізу факторів зовнішнього середовища (рис. 2).

На основі результатів аналізу факторів зовнішнього середовища формуються конкурента стратегія забезпечення бажаної конкурентної позиції підприємства в ринковому середовищі, альтернативні стратегічні рішення, їх оцінка й остаточний вибір конкурентної стратегії. Ці рішення мають бути орієнтовані на використання можливостей і захист від загроз, пов'язаних зі зміною зовнішнього середовища.

Для того щоб ідентифікувати найнебезпечних конкурентів та оцінити їх позиції за критеріями темпів приросту рівня конкурентоспроможності та ринкової частки, в дисертації пропонується на основі розробленої матриці групового ранжування порівняти позиції аналізованих підприємств за допомогою розрахунку евклідової відстані. Підприємства, які отримали показники, близькі до еталонних, займають найкращу позицію у конкурентному середовищі, а підприємства, показники яких близькі за значенням, є основними конкурентами (рис.3).

Своєчасна адаптація підприємств до умов нестабільного й мінливого зовнішнього середовища повинна проводитися в процесі всебічного й постійного аналізу діяльності конкурентів, а також визначення положення підприємства на ринку товарів і послуг щодо конкурентів, тобто оцінки конкурентної позиції. Для її здійснення розроблено послідовність аналізу діяльності основних конкурентів та оцінки їх позицій у конкурентному середовищі.

Розроблена послідовність аналізу дозволила порівняти рівень конкурентоспроможності всіх аналізованих підприємств шляхом розрахунку груп показників: інтегрального показника рівня конкурентоспроможності виготовленої продукції, показника зайнятої частки ринку, показника, що характеризує фінансовий стан, розрахованого за допомогою порівняльної рейтингової оцінки.

На основі побудованої матриці групового ранжування встановлено, що найкращу конкурентну позицію, найвищий рівень конкурентоспроможності, найбільшу частку на ринку займає ВАТ "Авдіївський КХЗ". Основними конкурентами для нього є ВАТ "Запоріжкокс" та ВАТ "Маркохім".

Проведення моніторингу конкурентного середовища є необхідним для формування відповідної конкурентної стратегії підприємства. Моніторинг дозволяє відслідковувати сильні й слабкі сигнали, що надходять із зовнішнього середовища. Відразу після одержання сигналу необхідно розробити пропозиції про можливу реакцію на нього. Перевага попереджувальної реакції полягає в тому, що вона дозволяє зробити своєчасні кроки щодо забезпечення сталої конкурентної позиції підприємства.

Вдосконалений методичний підхід до організації моніторингу конкурентного середовища, на відміну від існуючих, передбачає нову послідовність дій процесу моніторингу на базі сформованих принципів його проведення в аспекті запропонованих автором груп показників підприємства.

Умовні позначення: – темпи приросту рівня конкурентоспроможності підприємства; – темпи приросту ринкової частки підприємства; 1 – ВАТ “Авдіївський КХЗ”; 2 – ВАТ “Запоріжкокс”; 3 – ВАТ “Маркохім”; 4 – ВАТ “Ясинівський КХЗ”; 5 – ВАТ “Алчевськкокс”; 6 – ВАТ “Донецьккокс”; 7 – ВАТ “Макіївський КХЗ”; 8 – ВАТ “Єнакіївський КХЗ”; 9 – ВАТ “Дніпродзержинський КХЗ”; 10 – ВАТ “Дніпрококс”; 11 – ВАТ “Баглейкокс”.

У третьому розділі - “Коригування конкурентної стратегії в залежності від зміни зовнішнього середовища” – розроблено метод вибору та реалізації конкурентної стратегії; запропоновано методику діагностики відповідності конкурентної стратегії зовнішньому середовищу; набув подальшого розвитку метод з обґрунтування коригування конкурентної стратегії підприємства.

На основі детального аналізу зовнішнього середовища, виходячи з власних можливостей, підприємство для правильного вибору відповідної конкурентної стратегії визначає можливий набір стратегічних альтернатив, вибір яких пропонується здійснювати шляхом оцінки відповідності кожної стратегії поставленим стратегічним цілям і оцінки наслідків і ризиків при реалізації даної стратегії. Та конкурентна стратегія, яка відповідно до стану зовнішнього середовища при всій сприятливій кон’юнктурі ринку буде приносити найбільші результати за найменших ризиків і для її реалізації у підприємства наявні всі необхідні ресурси й можливості, є оптимальною. Конкурентна стратегія – це інструмент досягнення бажаних конкурентних позицій підприємства.

Вибір конкурентної стратегії на основі запропонованої в роботі послідовності етапів (рис. 4) проводився за допомогою аналізу показників діяльності коксохімічних підприємств за 2000–2005 рр.

 

Так Ні

На основі аналізу визначено, що для досягнення відповідних конкурентних позицій коксохімічні підприємства, які аналізуються, використовують переважно конкурентну стратегію мінімізації витрат.

Процес формування конкурентних позицій підприємства в результаті реалізації конкурентної стратегії необхідно постійно супроводжувати діагностикою відповідності конкурентної стратегії стану зовнішнього середовища.

У дисертації вдосконалено методику діагностики (рис. 5) яка містить проведення факторного аналізу мікросередовища підприємства з виявленням прихованих латентних узагальнюючих характеристик, що впливають на конкурентну позицію підприємства, побудування узагальнюючого таксономічного показника розвитку фактору виходячи зі сформованої матриці факторних навантажень і на основі отриманих результатів розраховування значення узагальнюючого показника (Iмс) в рамках кожного аналізованого підприємства за 2000–2005 рр.

У результаті проведеного факторного аналізу виділено найбільш значущі фактори зовнішнього середовища ВАТ “Авдіївський КХЗ”, який займає найкращу конкурентну позицію серед аналізованих підприємств. Найбільш значущим фактором є F1 – вплив постачальників в умовах інтенсивної конкуренції; F2 – вплив рівня галузевої конкуренції; F3 – вплив споживачів; F4 – загроза появи нових підприємств-конкурентів. З метою подальшого дослідження для ВАТ “Авдіївський КХЗ” було розраховано узагальнюючи показники.

Аналіз макросередовища підприємства, проведений за допомогою методу експертних оцінок, застосування якого пояснюється тим, що для одержання кількісних значень впливу цих груп факторів необхідні детальні дослідження, засновано на специфічних методиках розрахунку. Для визначення узагальнюючого показника використано метод Плюти. На основі даних балів експертів і за допомогою побудови еталона розраховано узагальнюючий показник (Iе) оцінки ступеня змін, що відбуваються в макросередовищі підприємства. Виходячи з отриманих даних, розраховується загальний інтегральний показник (I), який характеризує ступінь зміни стану зовнішнього середовища підприємства (табл. 1).

Таблиця 1

Узагальнюючі показники ВАТ “Авдіївський КХЗ”

Показник | Значення показника по роках

2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005

Імс | 0,065233 | 0,080573 | 0,066609 | 0,125876 | 0,112

Іе | 0,106412 | 0,138607 | 0,169556 | 0,115205 | 0,18802

І | 0,083316 | 0,105679 | 0,106273 | 0,120423 | 0,14511

Аналогічно проведено аналіз ступеня змін стану зовнішнього середовища для 10 коксохімічних підприємств України.

Запропонована методика коригування конкурентної стратегії з використанням узагальнюючого інтегрального показника дозволить більш обґрунтовано приймати управлінські рішення щодо доцільності здійснення коригування діючої конкурентної стратегії підприємства. Діапазони узагальнюючого інтегрального показника встановлено на основі методики Харрінгтона.

У випадку припустимої зміни факторів зовнішнього середовища – I ? 0,5 - здійснюється подальша реалізація стратегії з подальшим проведенням через певний період часу діагностики відповідності стратегії стану зовнішнього середовища підприємства.

У випадку значних змін факторів зовнішнього середовища - I < 0,5, що може призвести до втрати конкурентних позицій підприємства, необхідно здійснювати коригування діючої конкурентної стратегії шляхом зіставлення фактичних даних з показниками, сформульованими у стратегічних цілях.

На основі проведених розрахунків виявлено, що конкурентні стратегії аналізованих коксохімічних підприємств не відповідають значним змінам, які відбулися в зовнішньому середовищі, та вимагають коригування. Зроблено висновок, що процес здійснення коригування має бути унікальним, гнучким й адекватним щодо зовнішнього середовища, охоплювати всі аспекти діяльності підприємства у конкурентному середовищі.

ВИСНОВКИ

У результаті проведеного дослідження вирішено важливе науково-практичне завдання щодо узагальнення і розвитку теоретичних і методичних підходів, а також розроблення практичних рекомендацій з формування сталої конкурентної позиції підприємства з урахуванням стану зовнішнього середовища.

1. Дослідження поглядів вітчизняних і закордонних вчених щодо категорій “конкуренція” та “конкурентоспроможність” виявило, що саме вони визначають конкурентну позицію підприємства, яка певною мірою характеризує положення підприємства у конкурентному середовищі відносно підприємств-конкурентів, і сталу конкурентну позицію, тобто можливість підтримувати підприємством досягнутої конкурентної позиції та ефективне адаптування до змін у зовнішньому середовищі, на які підприємство не може впливати.

2. Формування сталої конкурентної позиції підприємства здійснюється за результатами постійного його позиціонування на ринку, що є процесом визначення та оцінки його позиції, в основу якого покладено принципи: системності, об'єктивності, динамічності, оптимальності, безперервності, наукової й методичної обґрунтованості, конструктивності, наслідування, альтернативності, зворотного зв'язку, гнучкості.

3. При ухваленні стратегічних рішень щодо вибору відповідної конкурентної стратегії, оцінку конкурентної позиції підприємства слід здійснювати на основі застосування матричних методів. Стратегічне позиціонування підприємств доцільно виконувати за допомогою запропонованої в роботі динамічної матриці групового ранжування, в основу якої покладено показники темпів зростання рівня конкурентоспроможності і частки ринку підприємств, що аналізуються.

4. Вибір та коригування конкурентної стратегії для формування сталої конкурентної позиції здійснюється з урахуванням результатів аналізу факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. Зовнішнє середовище є нестабільним, і можливості впливу підприємства на нього обмежені. На основі системного підходу та аналізу існуючих фундаментальних наукових розробок різних авторів вдосконалено методичний підхід до обґрунтування індивідуального для кожного підприємства набору зовнішніх факторів та оцінки їх впливу на сталу конкурентну позицію підприємства.

5. Одним з механізмів забезпечення сталої конкурентної позиції підприємства має стати аналіз діяльності основних конкурентів, який являє собою спеціально організоване систематичне й безперервне спостереження за діяльністю конкурентів, визначення границь, у межах яких можливо стратегічне просування конкурентів, а також оцінку їх стратегічного потенціалу. Запропонована послідовність аналізу основних конкурентів базується на використанні динамічної матриці.

6. Ефективним методичним прийомом визначення конкурентних позицій підприємств, тенденцій й умов їх перебування в майбутньому конкурентному середовищі, який базується на вивченні, спостереженні за різними процесами в зовнішньому середовищі, є моніторинг. Запропонований методичний підхід до організації моніторингу конкурентного середовища та сформульовані принципи його реалізації, відрізняється новою послідовністю дій його процесу з застосуванням розробленої групи показників, на які впливає стан відповідних факторів зовнішнього середовища,

7. Вибір конкурентної стратегії підприємства базується на запропонованому методі її розробки та реалізації з урахуванням впливу нестабільності зовнішнього середовища. Вдосконалена методика діагностики відповідності конкурентної стратегії стану зовнішнього середовища передбачає виявлення латентних факторів, що характеризують ступінь змін у зовнішньому середовищі. За допомогою узагальнюючого інтегрального показника, розрахованого на основі узагальнюючих показників таксономічного аналізу мікросередовища та експертного аналізу макросередовища, приймається управлінське рішення щодо доцільності здійснення коригування діючої конкурентної стратегії підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографія

1. Теоретичні основи конкурентної стратегії підприємства: Монографія/ За ред. д-ра екон. наук, професора Іванова Ю. Б., д-ра екон. наук, професора Тищенка О. М., — Х.: ВД “ІНЖЕК”, 2006. — 384 с.

Особистий внесок автора:

1.1. Сучасні теорії конкуренції та конкурентних переваг — С. 12- 23 ;

1.4. Позиціонування підприємства в конкурентному середовищі —С. 79-87;

2.1. Методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності підприємства — С. 87-146;

2.3. Методика аналізу діяльності основних конкурентів — С. 152-171;

3.1. Фактори зовнішнього середовища, що впливають на вибір стратегії підприємства — С. 171-185;

4.2. Моніторинг конкурентного середовища — С. 264-280.

Публікації у фахових виданнях

2. Чечетова Т. М. Основы конкурентоспособности предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. Випуск 116. — Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. — С. 70-74.

3. Чечетова Т. М. Взаимосвязь экономических категорий “конкурентоспособность продукции” и “конкурентоспособность предприятия” // Вісник технологічного університету Поділля, Хмельницький, 2002. — № 442. — Т.2(46). — С. 79-82.

4. Чечетова-Терашвили Т. М. Позиционирование предприятия в конкурентной среде // Вісник Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” Зб. наук. пр. Тематичний випуск: Технічний прогрес та ефективність виробництва. — Харків: НТУ “ХПІ”, 2002. — № 8-2. — С. 13-16.

5. Чечетова-Терашвили Т.М. Особенности анализа влияния факторов внешней среды на конкурентоспособность предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. — 2003. — № 2(60). — С. 243-248.

6. Чечетова-Терашвили Т.М. Методика организации системы мониторинга конкурентной среды // Комунальное хозяйство городов.. Научно-технический сборник. Серия: экономические науки. — К.: Техника, 2004. — №  59 — С. 217-220.

7. Чечетова-Терашвили Т.М. Алгоритм построения матрицы группового ранжирования предприятий-конкурентов // Сучасні тенденції комп’ютеризації процесу навчання іноземної мови: Зб. наук. пр.-Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля. —2006. — № 4. — С. 231-235.

Матеріали конференцій

8. Чечетова-Терашвили Т. М. Формирование рыночной среды // Праці другої міжнародної третьої всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічної зростання”. Ч. 1 – Донецьк: ДонНУ, 2002. — С. 157-158.

9. Чечетова Т. М. Сравнительная характеристика матричных методов оценки рыночной позиции предприятия // Физические и компьютерные технологии в народном хозяйстве. Труды 6-й международной научно-технической конференции, 10-11 октября. — Харьков: ХНПК “ФЭД”, 2002. — С. 242-244.

10. Чечетова Т. М., Найденко О. Є. Конкурентоспроможність підприємства крізь призму факторів внутрішнього та зовнішнього середовища // Физические и компьютерные технологии в народном хозяйстве. Труды 5-й международной научно-технической конференции, 28-29 мая 2002. — Харьков: ХНПК “ФЭД”, 2002. — С. 517-520.

Особистий внесок автора: обґрунтовано класифікацію факторів зовнішнього середовища, що впливають на конкурентну позицію підприємства.

11. Чечетова-Терашвили Т. М. Современные подходы к организации мониторинга конкурентной среды // Актуальные проблемы и перспективы развития экономики Украины (в контексте глобализации) // Материалы Всеукраинской научно-практической конференции. Алушта, 29 сентября - 1        октября 2004 г. — Сімферополь, 2004. — Симферополь: ТНУ. — С. 123-124.

12. Чечетова-Терашвили Т. М. Основные аспекты позиционирования предприятия в конкурентной среде // Материалы Международной научно-практической конференции “Образование и наука без границ”, том 6. Экономика. — Белгород: Руснаучкнига; Днепропетровск: Наука и образование, 2004. — С. 67-72.

13. Чечетова-Терашвили Т. М. Основные направления анализа деятельности конкурентов // Проблеми забезпечення економічного розвитку підприємств: Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів і молодих вчених (22-23 квітня 2005 р.). — Донецьк: Дон УЕП, 2005. — С. 96-98.

14. Чечетова-Терашвили Т. М. Особенности анализа факторов внешней среды, оказывающих влияние на конкурентную позицию предприятия // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Дні науки 2005” — Том 9. Економіка підприємства та промисловості. — Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. — С. 84-87.

15. Чечетова-Терашвили Т. М. Структура экономических факторов внешней среды // Матеріали 6 міжнародної конференції студентів і молодих вчених “Економіка, маркетинг в XXI ст.”. В 2-х частинах. — Ч.2. —Донецьк: РВА ДонНТУ, 2005. — С. 203-205.

16. Чечетова-Терашвили Т. М. Применение инновационного менеджмента в условиях возрастающей конкуренции // Управління розвитком. ХНЕУ / Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 75-річчю заснування ХНЕУ “Економічні проблеми інноваційно-структурних перетворень в Україні” , 7-8 жовтня, 2005 р.: Зб. наук. ст. — Харків,. ХНЕУ, 2005. — № 3 — С. 67-68.

17. Чечетова-Терашвили Т. М. Інноваційна діяльність як основа формування сталої конкурентної позиції підприємства // Міжнародна науково-практична конференція “Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики” м. Львів, 11-13 травня, 2006 р. — Львів: “Львівська політехніка”, 2006. — С. 569-570.

18. Чечетова-Терашвили Т. М. Теоретические аспекты диагностики соответствия конкурентной стратегии состоянию внешней среды // Матеріали 4 Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених “Сучасні проблеми социально-економічного розвитку України”. — Том 6. — Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2006. — С. 95-97.

19. Чечетова-Терашвили Т. М. Основные принципы построения матриц // Материалы 2 международной научно-практической конференции “Теория и практика экономики и предпринимательства” . — Алушта, 10-12 мая 2005 г. — Сімферополь: ТНУ, 2005 г. — С. 143-145.

20. Чечетова-Терашвили Т. М. Корректировка конкурентной стратегии предприятия как следствие дестабилизирующего влияния внешней среды // Управління розвитком. ХНЕУ / Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та студентів “Сучасні економічні проблеми розвитку промислових підприємств”, 14-15 квітня, 2006 р.: Зб. наук. ст. — Харків, ХНЕУ, 2006. — № 3. — С. 51-52.

АНОТАЦІЯ

Чечетова-Терашвілі Т. М. Формування сталої конкурентної позиції підприємства. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. - Харківський національний економічний університет, Харків, 2006.

Дисертацію присвячено комплексу питань, пов’язаних із узагальненням і розвитком теоретичних і методичних підходів, а також розробленням практичних рекомендацій щодо формування сталої конкурентної позиції підприємства з урахуванням мінливого стану зовнішнього середовища.

У роботі на основі узагальнення літературних джерел проаналізовано сутність і уточнено визначення понять “конкуренція”, “конкурентоспроможність” та “конкурентна позиція підприємства”. Визначено сталу конкурентну позицію підприємства на основні принципів його позиціонування. Дисертація містить аналіз впливу конкурентного середовища підприємства на його ринкову позицію, який включає його моніторинг, аналіз діяльності основних конкурентів на основі матриці групового ранжування підприємств та впливу факторів зовнішнього середовища. Проведено діагностику відповідності конкурентної стратегії стану зовнішнього середовища підприємства за допомогою факторного, таксономічного та експертного аналізу. Розроблено метод обгрунтування коригування конкурентної стратегії в залежності від зміни зовнішнього середовища.

Ключові слова: конкуренція, конкурентоспроможність, стала конкурентна позиція, принципи позиціонування, моніторинг, фактори зовнішнього середовища, діагностика, конкурентна стратегія.

АННОТАЦИЯ

Чечетова-Терашвили Т. М. Формирование устойчивой конкурентной позиции предприятия. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. - Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2006.

Диссертация посвящена комплексу вопросов, связанных с обобщением и развитием теоретических и методических подходов, а также разработке практических рекомендаций по формированию устойчивой конкурентной позиции предприятия в условиях нестабильной внешней среды.

В работе на основе обобщения литературных источников проанализирована сущность и уточнены понятия “конкуренция”, “конкурентоспособность” и “конкурентная позиция предприятия”. Определена устойчивая конкурентная позиция предприятия на основе принципов его позиционирования в конкурентной среде. Уточнена классификация матричных методов оценки конкурентной позиции предприятия.

Проведен анализ факторов внешней среды предприятия, который позволяет выделить индивидуальный набор наиболее значимых факторов внешней среды для каждого предприятия. В диссертации проведен анализ деятельности основных конкурентов, который предполагает разработку динамической матрицы группового ранжирования, основу которой составляют показатели: темпы прироста рыночной доли и темпы прироста уровня конкурентоспособности. Предложен методический подход к организации мониторинга конкурентной среды, позволяющий определить группы показателей предприятия, которые находятся в зависимости от состояния соответствующих факторов макро- и микросреды.

Разработан метод выбора конкурентной стратегии предприятия на основе анализа внешней среды. Проведена диагностика соответствия конкурентной стратегии состоянию внешней среды предприятия, которая предполагает оценку изменения его макросреды с помощью метода экспертных оценок и оценку изменения микросреды на основе построения факторной модели позволяющей выявить латентные факторы. Разработаны методические рекомендации по обоснованию принятия решений о корректировке конкурентной стратегии предприятия, предполагающие расчёт обобщающего интегрального показателя, характеризующего степень изменений внешней среды на основе полученных обобщающих показателей с помощью экспертного и таксономического анализа.

Ключевые слова: конкуренция, конкурентоспособность, конкурентная позиция, устойчивая конкурентная позиция, принципы позиционирования, мониторинг, факторы внешней среды, диагностика, конкурентная стратегия.

ANNOTATION

Chechetova-Terashvili T. M. Formation of stable competitive position of enterprise. –Manuscript.

Dissertation for the Degree of Candidate of Science (Economics), speciality 08.06.01 – economics, organisation and management of enterprises. – Kharkov National University of Economics, Kharkov, 2006.

Dissertation is dedicated to the complex of problems, connected with generalisation and development of theoretical and methodical approaches and the development of practical recommendations as to formation of stable competitive position of enterprise as well.

The evolution of theoretical views on competition is reflected in the dissertation and the types of competitiveness are also considered. The system of evaluation of competitive position of enterprise on the basis of principles of positioning has been suggested. Methodical approach to evaluation of influence of competitive environment on competitive position of enterprise has been improved. The methods of making the analysis of activity of main competitors, which assumes the development of dynamic matrix of group. The methods of the system of organisation of monitoring of competitive environment. The methods of diagnostics of correspondence of competitive strategy to the condition of environment. The methods of substantiation of decision making as to correction of competitive strategy of enterprise, which assumes the calculation of generalising integral indicator characterising the degree of changes of environment on the basis of obtained generalising indicators with the help of expert and taxonomic analysis, have got further development.

Key words: competition, competitiveness, factors of environment, monitoring, diagnostics, stable competitive position, principles of positioning, competitive strategy.

ЧЕЧЕТОВА-ТЕРАШВІЛІ ТЕТЯНА МИХАЙЛІВНА

ФОРМУВАННЯ СТАЛОЇ КОНКУРЕНТНОЇ ПОЗИЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Г. М. Дорожкіна

Підписано до друку Формат 60Ч90/16

Папір офсетний. Друк офсетний. Обсяг 0,9 ум.-др. арк..

наклад 130 прим. Зам. № . Безкоштовно

Надруковано в міні друкарні ТОВ “Рейтинг”

61002, Україна, м. Харків, вул.. Сумська, 37, т. 714-34-26, 47-01-23






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА І ОПТИМІЗАЦІЯ ПРИЙОМІВ КЛОНАЛЬНОГО МІКРОРОЗМНОЖЕННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ ВИНОГРАДУ - Автореферат - 26 Стр.
АВТОР І ГЕРОЙ У ПРОЗІ АНАТОЛІЯ ДІМАРОВА: ЕВОЛЮЦІЯ ВЗАЄМОДІЇ (КОМПАРАТИВНИЙ АСПЕКТ) - Автореферат - 32 Стр.
СОЦІОКУЛЬТУРНІ ЧИННИКИ ХАРИЗМАТИЧНОГО ПРОЦЕСУ - Автореферат - 30 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ТА ТЕРАПІЇ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ У ЖІНОК У ПЕРІОД ПЕРИМЕНОПАУЗИ - Автореферат - 27 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ НОВИХ ЖОРСТКОЛІГАТУРНИХ ШВІВ ПРИ ЛАПАРОСКОПІЧНИХ ОПЕРАЦІЯХ (експериментальне дослідження ) - Автореферат - 30 Стр.
ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ РИТМУ СЕРЦЯ ТА ДОБОВИХ КОЛИВАНЬ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ХВОРИХ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ ІНФАРКТ МІОКАРДА - Автореферат - 33 Стр.
КЛІНІКО-ГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДИСЛІПОПРОТЕЇДЕМІЇ ТА ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ - Автореферат - 60 Стр.