У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА і АРХІТЕКТУРИ

ДОРОШ Марія Сергіївна

УДК 658.589:(65.012.122)

системні аспекти, методи і моделі інформаційних процесів в Управлінні інноваційними проектами

Спеціальність 05.13.22 – управління проектами та програмами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі менеджменту і управління проектами в Чернігівському державному інституті економіки і управління Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник кандидат технічних наук, доцент

Сахно Євген Юрійович,

Чернігівський державний інститут економіки і управління, завідувач кафедри менеджменту і управління проектами

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

Тесля Юрій Миколайович,

Черкаський Національний університет
ім. Богдана Хмельницького,
проректор з науково-методичної роботи та інформатизації, завідувач кафедри інтелектуальних
та інформаційних систем

кандидат технічних наук

Баранюк Іван Андрійович,

ВНЗ “Університет економіки та права “КРОК”,

доцент кафедри технологій управління

Провідна установа Національний транспортний університет,

кафедра транспортного права, системного аналіза та логістики Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Захист відбудеться 09.03.2006 року о __13__ годині на засіданні спеціалізованої Вченої Ради Д 26.056.01 у Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України за адресою: 03037, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31, ауд. 466.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: 03037, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

Автореферат розісланий 07.02.2006 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук, доцент С.В. Цюцюра

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Динаміка світового науково-технічного прогресу веде до глибоких змін в економіці всіх країн. Більшість передових промислових підприємств та організацій України визначило необхідність проведення інноваційної політики, однак, залишається багато факторів, що перешкоджають з’єднанню українських керівників підприємств зі світовими інноваційними процесами.

Слід зауважити, що науково-технічний прогрес у більшості залежить від рівня розвитку машинобудування, оскільки ця галузь створює засоби праці – найважливіший елемент виробничих сил, а її розвиток залежить, в першу чергу, від технологічних інновацій. Реалізовані технологічні інновації у випадку успіху можуть передаватися на комерційній основі іншим підприємствам. При цьому відбувається істотне підвищення продуктивності праці, і як наслідок, зменшується собівартість виробництва, яка у подальшому дозволить зменшити ціни та збільшити частку ринку.

Закон України про інноваційну діяльність здійснив значну підтримку впровадженню інноваційних проектів, але тепер виникають “внутрішні” питання управління такими проектами на вітчизняних підприємствах.

Однак, прийняті закони не достатньо активно впроваджуються на підприємствах України. Це відбувається через ряд причин серед яких:

– високий економічний ризик при освоєнні нової продукції;

– відсутність НДДКР та інформаційних центрів новітніх технологій;

– відсутнє надійне фінансування нововведень, венчурних фірм, підтримка фінансового лізингу, франчайзінгу;

– недостатнє фінансування проектів та підготовка наукових кадрів;

– недостатнє використання податкових та фінансових стимулів щодо підтримки інноваційних проектів та програм;

– відсутня організація постійно діючих науково-технічних салонів, ярмарок, виставочних комплексів із стендами нових розробок наукових установ, бізнес-планів інноваційних пропозицій.

На сьогодні аналіз базових елементів знань з управління інноваційними проектами показує, що в них не повною мірою трансформовані положення системного аналізу, які могли б підвищити ефективність роботи проектних менеджерів. Зокрема це стосується питань встановлення взаємозвязків між входами та виходами системи управління проектом, а також питань створення інформаційних моделей та методів управління проектами, з метою оптимізації процесів прийняття рішень на всіх рівнях управління. Це визначає актуальність та своєчасність дослідження, що зумовило вибір теми дослідження, мету, структуру і завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, що здійснюється в Чернігівському державному інституті економіки і управління. Дослідження виконане в рамках держбюджетної НДР “Розробка проектних систем управління підприємствами електроенергетичного машинобудування” (№ державної реєстрації 0104U006180). А також за технічним завданням державного підприємства “Завод Електроважмаш” м. Харків на розробку бізнес-плану інвестиційного проекту “Підготовка виробництва тягових електродвигунів типів 1ДТ003.8У1 та 1ДТ003.11У” від 5.05. 2003 року.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методів та моделей інформаційних процесів в управлінні інноваційними проектами з використанням основних положень системного аналізу.

Для досягнення поставленої мети на підставі системного аналізу сучасного стану проблеми в дисертаційній роботі сформульовані і вирішені наступні задачі:

– аналіз існуючих систем управління проектами, методів їх ідентифікації та формалізації за допомогою системного аналізу;

– аналіз кібернетичних схем управління в різних напрямах сучасного менеджменту;

– ідентифікація інформаційних процесів в системах управління інноваційними проектами, з розподілом їх за фазами життєвого циклу проекту, визначення основних обмежень для кожної фази проекту;

– розробка, та аналіз математичної моделі визначення зв’язків між параметрами системи управління проектами;

– розробка структури інформаційної системи управління проектами,
а також відображення інформаційних потоків по проекту, та їх експертна оцінка;

– визначення системного контуру управління проектом, та розробка бази даних підприємства.

Об’єктом дослідження є інноваційні проекти на підприємствах електроенергетичного машинобудування.

Предметом дослідження є системні аспекти, методи і моделі інформаційних процесів в управлінні інноваційними проектами.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основами дослідження стали фундаментальні положення теорії менеджменту у сфері управління проектами, та основи системного аналізу, відображені в роботах вітчизняних та зарубіжних вчених. Інформаційною базою дослідження стали нормативні та законодавчі акти державних органів управління, матеріали Міністерства статистики України, дані про діяльність державного підприємства “Завод Електроважмаш” м. Харків, та проекти, що реалізовувались на ньому.

При проведенні дисертаційного дослідження були використані такі методи: критичний аналіз (при виділені основних напрямів наукових теорій та вихідних концептуальних моделей формулювання проблем управління проектами та їх вирішення); економіко-статистичний та факторний аналіз (для аналізу взаємозв’язків між вхідними та вихідними параметрами проекту); метод експертних оцінок (для оцінки важливості шляхів та джерел надходження проектної інформації); моделі і методи теорії ігор (для вибору оптимальної стратегії) методи теорії інформаційних систем (для розроблення моделі інформаційної системи управління проектами); методи визначення економічної ефективності проекту (при прийнятті рішень щодо удосконалення системи управління проектом).

Наукова новизна одержаних результатів. У результаті вирішення поставлених задач у дисертаційній роботі автором отримані наступні результати:

вперше:

- розроблена процесно-орієнтована модель управління інноваційними проектами для системного моделювання і регулювання параметрів проектів електроенергетичного машинобудування;

- розроблена модель формування інформаційного ресурсу системи управління інноваційним проектом електроенергетичного машинобудування в системі управління підприємством за кроками його виконання з урахуванням структури діючих обмежень, яка дозволяє забезпечувати прийняття управлінських рішень з максимальним значенням критерію якості, щодо ефективності експлуатації (performance);

удосконалено:

- модель системного контуру процесів управління проектами для визначення методології проектування та матриць переходів для цілей проекту, життєвого циклу проекту та критеріїв його ефективності, яка може бути використана для розробки бази даних проекту, та автоматизації прийняття управлінських рішень;

- структуру інформаційної моделі підприємства електроенергетичного машинобудування при реалізації інноваційних проектів, представлене матричне відношення функціонування системи і взаємного впливу параметрів входу і виходу системи управління проектами в системі управління підприємства, що можна використовувати при розробці програмного забезпечення інтегрованої системи управління проектами.

дістало подальшого розвитку використання методу складних експертиз для визначення ефективності проекту на будь-якому кроці його виконання, що дозволяє прийняти рішення про доцільність виконання проекту протягом всього життєвого циклу проекту.

Достовірність результатів дослідження підтверджується збігом теоретичних результатів з результатами розрахунків, запропонованих і досліджених методів і моделей, а також практичними результатами управління інноваційними проектами у галузі електроенергетичного машинобудування.

Практичне значення одержаних результатів полягає у створенні інформаційної бази даних, адаптованої для подальшого моделювання проекту у програмному забезпеченні Project Expert, MS Project, Primavera. Виконані дослідження також було використано при розробці бізнес-плану інвестиційного проекту “Підготовка виробництва тягових електродвигунів типів 1ДТ003.8У1 та 1ДТ003.11У” за технічним завданням державного підприємства “Завод Електроважмаш” м. Харків (акт впровадження від 29.08.2003 р.). Одержані наукові результати дисертаційного дослідження використані у навчальних курсах: “Основи управління проектами”, “Управління проектами будівельної та машинобудівельної галузі”, “Операційний менеджмент”, а також при написанні дипломних та курсових робіт зі спеціальностей “Менеджмент організацій” та “Проектний менеджмент” Чернігівського державного інституту економіки і управління.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих в співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати роботи доповідались на 5-й міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2002” м. Дніпропетровськ, 10-й міжнародній науково-практичній конференції “Управління організацією: Регіональні аспекти” м. Київ – 2001 р, першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова” м. Дніпропетровськ – 2001 р, міжнародній науковій конференції “Управління економічною інформацією на промислових підприємствах регіону” м. Чернігів –2002р., міжнародній конференції UPMA Intellect Holyday м. Львів – 2002 р.,
ІІ міжнародній конференції студентів, аспірантів і молодих вчених “Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління ” м. Київ – 2003 р., міжнародній міжвузівській конференції студентів, аспірантів і магістрантів
м. Гомель – 2003 р., Міжнародній науково-технічній конференції “Інтегровані комп’ютерні технології в машинобудуванні” ІКТМ-2003, м. Харків.

Публікації. За результатами проведених досліджень опубліковано
18 наукових праць (11 наукових статей у фахових виданнях, 7 тез доповідей).

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Повний обсяг дисертації складає 186 сторінок. Обсяг основного тексту дисертації складає
157 сторінок. Робота містить 52 ілюстрації по тексту, 35 таблиць, 9 додатків на
18 сторінках, список використаних літературних джерел із 92 найменувань на
8 сторінках.

Дисертація виконана на кафедрі менеджменту і управління проектами Чернігівського державного інституту економіки і управління.

Основний зміст

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету і завдання дослідження, його об’єкт та предмет, розкрито наукову новизну та практичну цінність одержаних результатів і висновків.

У першому розділі визначена необхідність розробки нових методів та засобів забезпечення інформаційних процесів в управлінні інноваційними проектами на підприємстві.

Спираючись на роботи видатних науковців: Шапіро В.Д., Мазура И.И., Воропаєва В.И., Бушуєва С.Д. Теслі Ю.М., Рача В.А., Польшакова В.І., Волкова В.П., Денісова А.Л., Буркова В.В., Новікова Д.О., Фатхудінова Р.А., Мединського В.Г., Ільєнкової С.Д. Решке Х., Шелле Х., проведеного аналіз існуючих систем управління інноваційно-інвестиційними проектами, який показав можливість і доцільність використання системного підходу до аналізу таких систем, а велика кількість розглянутих підходів до побудови системних моделей управління проектами вказує на те, що це є основний напрямок вирішення питань ефективного управління проектами на всіх стадіях його життєвого циклу.

Представлений огляд задач та методів формалізації економічних систем,
а також сформульована загальна задача управління економічними системами і наведено приклади використання системного аналізу для вирішення практичних задач у деяких напрямах сучасного проектного менеджмента.

Виявлено, що основна особливість застосування системного аналізу полягає в орієнтації проектувальника не на першочергове формування закінченої моделі об’єкту або процесу прийняття рішення, а на розробку методики, яка дозволяє формувати модель, обґрунтовуючи її адекватність на кожному кроці формування із участю особи, що приймає рішення (ОПР).

Отже, виникає необхідність розвитку теоретичних основ з управління інноваційними проектами на засадах удосконалення інформаційного забезпечення прийняття рішень на всіх стадіях життєвого циклу, а також дослідження процесів управління проектами на промислових підприємствах з позицій основних положень системного аналізу.

У другому розділі розроблені моделі та методи процесів управління інноваційними проектами в галузі електроенергетичного машинобудування.

Процесно-орієнтована модель з визначенням вхідних та вихідних параметрів процесів відображено на рисунку 1. Для реалізації системного аналізу визначено границі процесів (входи і виходи). Причому первинні входи утворюють початкову границю процесу, вторинні входи – верхню границю, первинні виходи – кінцеву границю і вторинні виходи – нижню границю процесу.

Причому всі процеси управління проектом взаємопов’язані між собою: виходи (результати) одних процесів є входами інших процесів. Процеси можуть бути основними (процеси поточної діяльності, результатом яких є виходи, які потребують клієнти) і допоміжними (процеси, які забезпечують успішну реалізацію основних процесів).

Процес переходу з початкового стану системи (проблема) в кінцевий стан (вирішення проблеми) можна представити в i кроків. В кінці кожного кроку система може знаходитися в одному з m станів. Під час переходу з початкового стану х0 в кінцевий хк на кожен з кроків накладаються обмеження, які можуть вивести систему з області допустимих значень хд.

Рис. . Модель проекту як сукупності процесів, де Вх – первинний вхід;
ПВ – первинний вихід; ВВх – вторинний вхід; ВВ – вторинний вихід;
– окремі фактори

Визначено перший стан системи на і-тому кроці через xij, витрати (час, втрати) на перехід системи по оптимальній траєкторії з кожного і-того стану на
і-тому етапі процесу в кінцеву точку хк через Qij. Тоді модель управління

багатокрокового процесу зводиться до знаходження такої послідовності управлінь u0, u1…un-1, яка забезпечує значення критерію К з мінімальним значенням матеріальних витрат тобто:

(1)

де xi – стан системи на і-тому кроці; ui – управління; Q – витрати на перехід системи по оптимальній траєкторії.

Оскільки інноваційні проекти характеризуються високим ступенем ризику, для зменшення невизначеності запропоновано використання методів регресійного аналізу. Проведене дослідження впливу факторів системи інноваційного проекту на чистий прибуток проекту за місяцями на етапі його реалізації на прикладі інноваційного проекту “Підготовка виробництва тягових електродвигунів” на ДП ”Завод Електроважмаш” м.Харків”. Вихідними даними для розрахунку були:
У – чистий прибуток проекту; Х1 – обсяги НДКР; Х2 – збутові витрати;
Х3 – виробничі витрати; Х4 – витрати на організацію управління проектом.

Розрахунок виконувався за допомогою програмного забезпечення Microsoft Excel та апробований на ПК Pentium II.

Після обчислень одержано модель яка має вигляд:

Yt=-13697763-10,38?X1+1,65?X2-8,18?X3+11087?X4. (2)

З моделі видно, що найбільший вплив на значення чистого прибутку для даного проекту здійснює витрати на організацію управління, а фактори Х1 та Х3 мають зворотній вплив на функцію.

Графік залежності теоретичних значень чистого прибутку (трендових рівнів по моделі) від факторів Х1-Х4 представлено на рис. 2.

Рис. 2. Апроксимація чистого прибутку багатофакторною моделлю

Одержана модель адекватна за критерієм Фішера (Fрозр = ,02 при Fкр = ,29). Абсолютна середня процентна похибка моделі складає 12,56%. За шкалою оцінок точність моделі є доброю.

Отже методи регресійного аналізу можна використовувати при аналізі ризиків, та розробки методів управління ними на фазі реалізації проекту.

Для експертної оцінки нововведень запропоновано застосування методу організації складних експертиз, що базується на використанні методів структуризації, непрямих кількісних і інформаційних оцінок ступеня відповідності цілям досліджуваних компонентів (чинників, нововведень), тобто їхнього впливу на реалізацію цілей при прийнятті рішень.

Варто мати на увазі, що нововведення, особливо організаційного типу, носять тривалий характер і для їхньої перевірки потрібний достатньо великий період часу, причому одночасно можуть впроваджуватися декілька нововведень, при цьому потрібно враховувати той порівняно невеликий період, даний спеціалістам з управління проектами на розробку проекту. Даний метод дозволяє прогнозувати хід впровадження нововведення і робити проміжну оцінку і розробку рекомендацій про доцільність продовження або припинення їх експериментального впровадження, про перерозподіл виділених на їх реалізацію ресурсів.

У третьому розділі представлена інформаційна модель системи управління проектами, проведена експертна оцінка інформаційних потоків в системі управління проектами та сформований системний контур процесу управління параметрами проекту.

У рамках системного моделювання була створена інформаційна модель управління проектом, структура якої представлена на рисунку 3.

Рис. 3. Інформаційні потоки відділу з управління проектами на підприємстві: ІП -інформаційні потоки; АУ- апарат управління; ОУ – об’єкт управління.

Визначено вхідні і вихідні інформаційні потоки першого рівня управління в системі управління проектами. В табл. 1 наведено спрощені блоки такої інформації.

Оскільки система це цілісна безліч об'єктів, зв'язаних між собою взаємними відносинами, з’являється можливість описати ступінь взаємозв'язку між вхідними (х) та вихідними (у) потоками інформації відділу з управління проектами.

Таблиця 1

Вхідні і вихідні інформаційні потоки першого рівня управління
в системі управління проектами

Вхідна інформація для СУП | Вихідна інформація СУП

х1 – проект

х2 – компанія (підприємство)

хз – відомості про інноваційну діяльність на підприємстві

х4 – зовнішнє середовищє.

х5 – аналіз ринку

х6 – конкуренція. | у1 – управлінські рішення.

у2 – результати.

у3 – аналіз проекту.

у4 – актуалізація.

у5 – управління змінами проекту.

Розглянемо відношення R між х і у як бінарні тоді:

R (x1;y5), (x1;y6), (x2;y1), (x2;y2), (x2;y3), (x2;y4), (x3;y1), (x3;y2), (x3;y3), (x4;y1), (x5;y5), (x6;y1), (x6;y4)

Безліч R характеризує функціонування системи з погляду взаємного впливу параметрів входу і виходу досліджуваного об’єкту.

В роботі розроблена класифікація інформаційних потоків проекту за наступними ознаками: 1) внутрішня інформація (бухгалтерська та фінансова звітність; відгуки споживачів; бізнес-план; звіти керівників підприємств, постанови, програми, протоколи; акти про результати перевірки системи якості, атестат акредитації в системі сертифікації, сертифікати); 2) зовнішня інформація: а) загальнодоступна інформація (друковані нормативні документи, періодичні видання загальноекономічної орієнтації, тощо.) б) вузькопрофільна інформація (відомості про виконання проектів, які розповсюджуються спеціалізованими фірмами); 3) спеціальні проектні дослідження.

Для прийняття управлінського рішення використали три фактори альтернативних рішень аі: внутрішня інформація (а1), зовнішня інформація (а2), спеціальні проектні дослідження (а3). Ці фактори було проранговані
за критеріями (qi): 1) точність (q1); 2) оперативність (q2); 3) доступність (q3);
4) швидкість отримання (q4); 5) вартість (q5).

Проведена експертна оцінка шляхом нормування та масштабування показала, що перша альтернатива є найбільш прийнятною (максимальний показник ефективності), друга – менш прийнятною, третя – найменш прийнятною. Тобто найважливішою інформацією є внутрішня інформація про реалізацію проекту.

Оскільки внутрішня інформація має п’ять основних джерел їх було проранговано за критеріями qi: 1) оперативність (q1); 2) достовірність (q2);
3) точність (q3); 4) зрозумілість (q4); 5) регулярність отримання (q5).

Одержали, що раціональним є вибір першої альтернативи (орієнтація на бухгалтерську та фінансову звітність), яка має максимальну ступінь недомінованості. Отже менеджеру проекту в першу чергу необхідно зважати на внутрішні джерела інформації при прийнятті управлінських рішень.

Для підвищення ефективності використання спеціальних автоматизованих систем управління проектами пропонується створення бази даних підприємства для підготовки та реалізації проекту, яка відображує поточний стан підприємства, його внутрішнього та зовнішнього середовища. Створення банку знань про процес управління проектом являє собою сукупність автоматизованих процедур-алгоритмів, що забезпечують моніторинг проекту, а також пошук необхідних методів з репертуару з метою одержання конкретних проектних рішень.

Автоматизоване системне представлення процесу управління проектом представимо у вигляді системного контуру проектування (рис. ).

Рис. 4. Модель представлення системного контуру УП

У контурі системного рівня здійснюється узгодження і комплексування окремих компонентів у єдину систему. Тут використовується тривимірний простір F-S-K (фази ЖЦ проекту – види управлінських рішень по проекту – критерії оцінки проекту). Виділені такі види управлінських рішень: розширення виробництва (РВ); відмова від проекту (ВП); очікування (О); гнучке бюджетування (ГБ)

Кожен вимір моделі допускає необхідне при проектуванні розширення у бік більш глибокої деталізації або агрегації складових. Фази життєвого циклу F конкретизується за допомогою розбивки їх на стадії. Критерії К деталізуються в залежності від галузевої специфіки проекту. Управлінські рішення S також можуть бути доповнені в залежності від типу і масштабу проекту.

Четвертий розділ містить засоби практичної реалізації дисертаційних досліджень. Проведено аналіз реалізації інноваційних проектів у галузі електроенергетичного машинобудування.

Проведений аналіз стану електроенергетичного комплексу України показав необхідність відновлення технологічного потенціалу ТЕС та АЕС шляхом впровадження інноваційно-інвестиційних проектів. У зв’язку з цим для ефективної реалізації проектів з реконструкції енергетичного комплексу України необхідно особливу увагу приділити розвитку вітчизняних підприємств великого електромашинобудування.

Під час реалізації проекту організації виробництва і модернізації турбогенераторів та високовольтних електродвигунів, які знаходяться в експлуатації на АЕС України, на підприємстві “Електроважмаш” було виявлено деякі залежності впливу факторів підсистеми проекту на його вартість.

На рисунку 5 зображено графік залежності вартості проекту від виробничих потужностей підприємства (рис.5, а) та рівня витрат на організацію управління на підприємстві (рис. 5, б), за період 5 років.

а б

Рис. 5. Графік залежності вартості проекту:

а) від виробничих потужностей підприємства;

б) від рівня витрат на організацію управління на підприємстві.

На графіку відображена лінія тренду та її рівняння, а також коефіцієнт достовірності R2. Оскільки значення коефіцієнту достовірності наближається до одиниці, можна зробити висновок про можливість достовірного прогнозування впливу факторів на вартість проекту у майбутньому.

Дані залежності використані для проведення аналізу впливу факторів підсистеми підприємства на вартість проекту.

На основі розробленого системного контуру та матриць переходів створена інформаційна база даних для розробки інноваційного проекту, із застосуванням спеціального програмного забезпечення (Project Expert 6.0.) База даних була використана при розробці інвестиційного проекту “Підготовка виробництва тягових електродвигунів типів 1ДТ003.8У1 та 1ДТ003.11У”, на ДП ”Завод Електроважмаш” м. Харків.

Розрахункові інтегральні показники економічної ефективності проекту одержані за допомогою програмного забезпечення Project Expert 6.0. показали доцільність подальшої розробки та реалізації проекту.

У дисертаційній роботі пропонується структурна схема моделі дипломного проектування, тобто завдання самого проекту сімейством моделей, кожна з яких описує поводження системи проектування з погляду відповідного рівня розподілу. При цьому для кожного рівня існують характерні риси, закони, принципи, за допомогою яких описується поводження системи на цьому рівні.

ВИСНОВКИ

До основних висновків та результатів проведених досліджень можна віднести:

1. На основі теорії системного аналізу розроблена процесно-орієнтована модель управління інноваційними проектами для системного моделювання і регулювання параметрами проектів електроенергетичного машинобудування. Визначено вхідні, вихідні параметри та інші фактори, які впливають на проект протягом всіх стадіях життєвого циклу.

2. Розроблена модель інформаційного забезпечення системи управління інноваційним проектом електроенергетичного машинобудування в системі управління підприємства за кроками його виконання з урахуванням структури діючих обмежень, яка дозволяє забезпечувати прийняття управлінських рішень з максимальним значенням критерію якості. Це важлива складова інформатизації процесів управління проектами, яка досі не враховувалася в спеціальному програмному забезпеченні.

3. Для визначення методології розробки проекту та матриць переходів для цілей проекту, життєвого циклу проекту та критеріїв його ефективності, запропонована та розроблена модель системного контуру процесів управління проектами яка також була використана для розробки бази даних проекту, та автоматизації прийняття управлінських рішень.

4. Розроблена структура інформаційної моделі підприємства електроенергетичного машинобудування при реалізації інноваційних проектів, яка дає уявлення про місце інформаційної системи управління проектами в системі управління інформацією на підприємстві. Представлене матричне відношення функціонування системи і взаємного впливу параметрів входу і виходу системи управління проектами, що можна використовувати при розробці програмного забезпечення інтегрованої системи управління проектами.

5. Дістав подальшого розвитку метод складних експертиз для визначення ефективності проекту на любому кроці його виконання, дозволяє прийняти рішення про доцільність виконання проекту протягом всього життєвого циклу проекту з обмеженою кількістю інформації.

6. Проведена експертна оцінка джерел інформації для розробки інноваційних проектів виявила суттєвість та важливість внутрішньої інформації, при визначенні відхилень у проекті, які міститься у звітних документах підприємства.

7. Для кількісного визначення впливу параметрів входу системи управління проектами на вихідний параметр запропоновано використовувати основні положення регресійного аналізу. Коефіцієнти еластичності та заміщення також виявляють додаткові характеристики зв’язків, пропонується проводити таку оцінку на фазі реалізації проекту для підтримки прийняття рішення щодо регулювання факторів для досягнення запланованого показника.

8. Розроблено інноваційний проект “Підготовка тягових електродвигунів типів 1ДТ003.8У1 та 1ДТ003.11.У” для промислового підприємства ДП “Завод “Електроважмаш” м. Харків і визначена його економічна ефективність з використанням програмного забезпечення Project Expert. Оцінка ефективності проекту показала доцільність його реалізації на підприємстві.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРАЦІЇ

1. Сахно Є.Ю., Крамчанінова М.С., Польшаков І.В., Кеня А.І. Служба маркетингу підприємства як система // Сіверянський літопис, 2001. – № . –
С. 180-183.

Системне представлення служби маркетингу на підприємстві розроблено автором.

2. Сахно Є.Ю, Крамчанинова М.С. Управление информационной системой предприятия // Тез. доповідей Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна наукова”. – Т. . Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 11-12.

Автору належить розробка структури інформаційної моделі управління підприємством при впровадженні інноваційних проектів.

3. Сахно Є.Ю, Богдан М.В., Крамчанінова М.С. Менеджмент економічних систем на промисловому підприємстві // Сіверянський літопис, 2002. – № . –
С. 152-153.

Визначення моделі структури системи управління на промисловому підприємства належить автору.

4. Сахно Є.Ю., Богдан М.В., Дорош М.С., Польшаков І.В., Ребенок А.В. Визначення цільової концепції в системі управління проектами // Сіверянський літопис, 2002. – № . – С. 164-170.

Автору належить визначення моделі проекту як сукупності процесів проекту, та вхідних та вихідних параметрів цих процесів

5. Сахно Є.Ю, Крамчанинова М.С. Совершенствование службы маркетинга на предприятии путем комплексной автоматизации системы управления // Тез. докл 5-й международной научно-практической конференции “Наука и образование 2002”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002 – Т. 15. – С.22-23.

Автору належить кібернетична модель служби маркетингу на підприємстві, та пропозиції щодо її автоматизації.

6. Сахно Є.Ю, Крамчанинова М.С. Системный подход в управлении отделом маркетинга на предприятии // Тез. докл. 10-й международной научно-практической конференции “Управління організацією: Регіональні аспекти”. – Київ: “Політехніка”, 2002. – С. 274-275.

Автору належить модель системи маркетингу на підприємстві з визначенням рівняння балансу такої системи.

7. Сахно Є.Ю, Богдан М.В., Крамчанінова М.С. Використання принципів системного підходу при підготовці спеціалістів проектного спрямування // Вісник КНТЕУ, 2003. – № . – С. 114-120.

Стратифікована модель дипломного проекту, досвід підготовки проекту командою, а також метод організації складної експертизи нововведень належать автору.

8. Сахно Є.Ю, Дорош М.С. Методы и средства поддержки принятия решений в управлении проектами // Матеріали ІІ Міжнародної конференції студентів, аспірантів і молодих вчених. м. Київ / Уклад. А.П. Білошапко і др. – К.: Книга пам’яті України, 2003. – С. 55-56.

Автором виконано аналіз методів та засобів прийняття рішень при управлінні проектами.

9. Скітер І.С., Ребенок А.В., Дорош М.С. Експертні моделі інформаційних потоків в системі управління проектами // Економіка: проблеми теорії та практики, 2003. – № . – С. .

Експертна оцінка інформаційних потоків маркетингової інформації була виконана автором.

10. Ребенок А.В., Дорош М.С. Экспертная оценка информационных потоков на предприятии в системе управления проектами // Материалы ІІІ Международной межвузовской научно-технической конференции. – Гомель, 2003. – С. 324-327.

На основі існуючих методів експертних оцінок автором виконано оцінку інформаційних потоків при управлінні проектами.

11. Сахно Є.Ю., Дорош М.С. Побудова кореляційної моделі управління інвестиційним проектом // Міжнародна науково-технічна конференція “Інтегровані комп’ютерні технології в машинобудуванні – ІКТМ”: Тези доповідей. – Харків: Нац. Аерокосмічний ун-т “Харк. авіац. інститут”, 2003. – С. 283.

Автором визначена кореляційна модель інвестиційного проекту. Визначено коефіцієнти еластичності та норми заміщення факторів.

12. Сахно Є.Ю., Скітер І.С., Дорош М.С. Моделювання системи управління економічними об’єктами при впроваджені інвестиційних проектів // Вісник ЧДТУ. – Черкаси, 2003. – № . – С. 121-127.

Автором розроблена модель управління проектом за кроками його виконання, з визначенням його обмежень, та значення функції критерію якості при їх врахуванні. Також складена матриця прийняття рішень щодо вибору стратегії за допомогою теорії ігор.

13. Сахно Ю.О., Дорош М.С. Аналіз стану електроенергетичного машинобудування в Україні // Вісн. Черніг. держ. технол. ун-ту, 2004. – № . –
С. 136-141.

Автором визначені фактори та етапи проектування системи управління проектами на підприємстві.

14. Сахно Ю.О. Дорош М.С. Аналіз критеріїв управління при проектуванні складних економічних систем // Вісн. Черніг. держ. технол. ун-ту, 2003. – № . – C. 102-106.

Критерії управління, та модель управління проектом на підприємстві визначені автором.

15. Сахно Є.Ю., Скітер І.С., Дорош М.С. Використання регресійної багатофакторної моделі при управлінні інвестиційним проектом. // Вісник ХГТУСГ, 2004. – № . – С. 343-351.

Автором проведено регресійний аналіз залежності факторів внутрішнього середовища підприємства на показник ефективності реалізації проекту (чистий прибуток). Одержана модель кореляції, оцінена її адекватність.

16. А.В. Ребенок, М.С. Дорош Концептуальні системи як основа вивчення управління проектами розвитку організації // Матеріали ІІІ Міжнародної конференції студентів, аспірантів і молодих вчених. м. Київ / Уклад. А.П. Білошапко і др. – К.: Книга пам’яті України, 2004. – С. 109-110.

Автором розглянуто основні напрями використання основ системного аналізу при вивченні дисциплін з управління проектами.

17. Дорош М.С. Реформування електроенергетичної галузі України шляхом реалізації інвестиційних проектів // Управління проектами та розвиток виробництва, 2004. – № (10). – С.109-113.

Автором проведено аналіз проектів та програм, які реалізовуються у електроенергетичній галузі України, а також роль вітчизняних машинобудівних підприємств у таких проектах. Розроблено алгоритм автоматизованої обробки замовлень на підприємстві.

18. Дорош М.С. Формування бази даних управління інноваційними проектами на промисловому підприємстві // Вісник ХГТУСГ, 2004. – № . –
С. 125–129.

Автором розроблена модель системного контуру управління проектами, визначена матриця переходів. Така модель була використана для створення бази даних, адаптованої до спеціального програмного забезпечення Project Expert.

АНОТАЦІЯ

Дорош М.С. Системні аспекти методи і моделі інформаційних процесів
в управлінні інноваційними проектами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22. – управління проектами та програмами – Чернігівський державний інститут економіки і управління, Чернігів, 2006

Робота присвячена вирішенню наукової задачі розробки методів і моделей інформаційних процесів в управлінні інноваційними проектами. Для досягнення поставленої мети на підставі аналізу сучасного стану проблеми в дисертаційній роботі виконано аналіз існуючих систем управління проектами, та методів їх формалізації за допомогою системного аналізу.

Автором запропоновано процесно-орієнтовану модель системи управління проектами та проведено ідентифікацію параметрів системи, з розподілом їх за фазами життєвого циклу проекту та визначення основних обмежень для кожної фази проекту. Запропоновано використання кореляційної моделі для визначення зв’язків між параметрами проекту, які можна використовувати при прийнятті рішень в умовах невизначеності. Для прийняття рішень про доцільність виконання проекту протягом життєвого циклу запропоновано використання методу складних експертиз. Розроблена структура інформаційної системи управління проектом,
а також відображені інформаційні потоки по проекту, та їх експертна оцінка. На основі сформованого системного контуру управління параметрами проекту підготована база даних підприємства, яка використовувалась при розробці інноваційного проекту “Підготовка тягових електродвигунів типів 1ДТ003.8У1 та 1ДТ003.11.У” для промислового підприємства ДП “Завод “Електроважмаш”
м. Харків.

Ключові слова: управління, організаційно-технічна система, системний аналіз, інноваційний проект, інформація, автоматизація.

АННОТАЦИЯ

Дорош М.С. Системные аспекты, методы и модели информационных процессов в управлении инновационными проектами. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22. – управление проектами и программами. – Черниговский государственный институт экономики и управления, Чернигов, 2006.

Диссертация посвящена решению научной задачи разработки методов и моделей информационных процессов в управлении инновационными проектами. В связи со стремительным развитием мирового научно-технического прогресса возникает вопрос информационного обеспечения процессов управления инновационными проектами и программами, которое обуславливается необходимостью обновления и реструктуризации современных систем управления на отечественных промышленных предприятиях. В работе проведен анализ существующих подходов к использованию методов теории систем и системного анализа при управлении инновационными проектами, а также в других направлениях современного менеджмента. При этом отмечены слабые стороны существующих подходов – недостаточное исследование вопроса количественной взаимосвязи между входящими и выходящими параметрами проекта, а также оценки влияния факторов окружающей среды на параметры системы.

Автором разработана процессно-ориентированная модель системы управления инновационными проектами, определены основные параметры входов и выходов процессов. Учитывая особенности разработки и реализации инновационных проектов а именно: высокий риск, дополнительные требования к качеству и большую продолжительность, в работе предложено использование корреляционной модели для количественного определения связей между параметрами проекта. Такая модель может применяться для управления рисками в проектах на фазе их реализации. Для поддержки принятия решений о целесообразности реализации проекта на протяжении всего жизненного цикла проекта предложено использование метода сложных экспертиз. Предложена модель информационного обеспечения системы управления инновационным проектом электроэнергетического машиностроения в системе управления предприятия по шагам его выполнения с учетом действующих ограничений, которая позволяет обеспечивать принятие управленческих решений с максимальным значением критерия качества. Разработана структура информационной системы управления инновационным проектом, а также отображены информационные потоки по проекту. Такая структура дает представление о месте информационной системы управления проектами в системе управления информацией на предприятии. Определены входящие и выходящие потоки информации по проекту и представлено их матричное соотношение с точки зрения их взаимодействия.

Проведена экспертная оценка источников информации для разработки инновационных проектов, которая выявила важность внутренней информации, при определении отклонений в проекте, которые содержатся в отчетных документах предприятия, реализующего проект.

Предложенная модель системного контура использована для определения методологии разработки проекта и матриц переходов для целей проекта, его жизненного цикла и критериев эффективности. На основе полученных моделей подготовлена база данных предприятия, которая использовалась при разработке инновационного проекта “Подготовка тяговых электродвигателей типов 1ДТ003.8У1 та 1ДТ003.11.У” для промышленного предприятия ГП “Завод “Электротяжмаш” г. Харьков.

Ключевые слова: управление, система, системный анализ, инновационный проект, информация, автоматизация.

ANNOTATION

Dorosh M.S. The system aspects, methods and models of information processes in the management of innovation projects. – Manuscript.

The dissertation on the competition of scientific degree of Candidate of Technical Sciences in speciality 05.13.22. – Management of projects and programs. – Chernigiv state institute of economic and management, Chernigiv, 2006.

The main purpose of this work is creation system of the project management with identification of the parameters of management and structure of restrictions of project steps. In order to achieve to purpose author stressed on tasks of analyses of existent project management systems, and the main methods of formalization them using the system analyses.

Author has proposing the using of correlation model for identification of connections between parameters of project. It was created the structure of the information system of the project management and it was also showed information flows inside a project and expert valuation of them. On the base of formed system contour of management of project parameters it was prepared information base of factory that was used during preparing the innovation project “Preparing traction electric engines types 1ДТ003.8У1 and 1ДТ003.11.У ” for factory “Electrovagmash” in Kharkiv.

Key words: management, system, system analyses, innovation project, information, automatization.

____________________________________________

Підписано до друку 01.02.2006 р. Формат 60?90/16.

Ум. друк. арк. 0,9. Обл.-вид. арк. 0,9.

Тираж 100. Зам. 20.

____________________________________________“

Видавництво “Науковий світ””®

Свідоцтво ДК № 249 від 16.11.2000 р.

м. Київ, вул. Боженка, 17, оф. 504.

200-87-13, 200-87-15, 8-050-525-88-77